zwemmen afvallen zwemsport slank

Zwemmen & afvallen: Waarom het wél en tegelijkertijd niet werkt…

Zoals bij iedere vorm van beweging helpt zwemmen voor de ene groep wel en voor de andere groep niet om te kunnen afvallen. Dit komt doordat ons lichaam net als een auto met versnellingen werkt. Als je begint met bewegen, kom je in een versnelling die nooit in je voordeel is voor wat betreft vetverbranding. Je begint altijd met het verbranden van hoofdzakelijk de beschikbare koolhydraten. Pas na een langere periode van stabiele lichaamsbeweging gaat je lichaam over op het verbranden van hoofdzakelijk vet. En dan pas kun je écht afslanken. Dus als het aankomt op zwemmen + afvallen…

Zwemmen werkt voor fitte, kundige zwemmers

In het algemeen geldt: hoe fitter iemand is, des te sneller hij of zij in de versnelling komt waarbij vet wordt verbrand. Ook kan iemand die fit is en vaak beweegt intensiever bewegen en nog steeds vet verbranden. Een ervaren zwemmer doet er jaren over om op dat niveau te komen. In die fase kunnen spieren met een veel groter gemak vet als brandstof aanspreken. Als iedereen gelijk zou zijn, en dus even fit, dan zou zwemmen ideaal zijn om vet te verbranden, en dus om te kunnen afvallen/afslanken.

Over het algemeen geldt dus: hoe fitter de persoon, des te sneller diegene in een staat van vetverbranding geraakt. Iemand die fit is, kan ook intensiever en langer achtereen bewegen, zonder de staat van vetverbranding voorbij te gaan door een te snelle hartslag. Kortom: voor fitte mensen is de zwemsport een prima methode voor afvallen.

Mensen die willen afvallen hebben echter maar al te vaak te kampen met overgewicht en zijn over het algemeen dus juist te zwaar om zich optimaal te kunnen voortbewegen in water. Daarnaast heeft de doorsnee zwaarlijvige een niet al te beste lichamelijke conditie en een evenzo gebrekkig uithoudingsvermogen / hartlongfunctie, waardoor zwemmen niet de ultieme vorm van sport voor hen is.

Een laatste knelpunt is de verscheidenheid aan technieken die kan worden gebruikt om te zwemmen: de één kan pijlsnel zwemmen zonder een overdaad aan inspanning te hoeven leveren dankzij diens uitmuntende techniek; anderen moeten hun stinkende best doen om al spartelend bovenwater te blijven. Te zware mensen beschikken doorgaans niet over de techniek die vereist is voor de combinatie van zwemmen enerzijds en afslanken anderzijds..

Overigens heeft zwemmen ook een belangrijk voordeel: doordat je gewichtloos in het water drijft, ervaren je niet of nauwelijks impact of overbelasting, waardoor de kans op blessures bij een goede zwemtechniek relatief klein is!

Gebrek aan toegankelijkheid & laagdrempeligheid

Je hoeft alleen maar naar een professioneel zwemmer te kijken om te zien hoe perfect en elegant deze door het water beweegt, zonder dat het moeite lijkt te kosten. Toch heb je veel spierkracht nodig om dit vol te houden, iets waar zij dan ook jaren ki- en keihard aan hebben gewerkt. Daar ligt ook het verschil; hoe méér je traint en hoe fitter je wordt, des te makkelijker je tijdens je gezwem in de goede versnelling komt om te kunnen afvallen.

Natuurlijk geldt dit in zekere mate óók voor iedere andere sport, maar wat dat betref zijn o.a. wandelen en joggen en oefenen op een crosstrainer beduidend toegankelijker en laagdrempeliger dan zwemmen; althans voor wat betreft de fase van lichaamsvetverbranding.

Alternatieven voor zwemsport

Voor iedereen die goed kan zwemmen, en dit langere tijd kan volhouden zonder buiten adem te raken, is zwemmen een uitstekende manier van afvallen en vet verbranden. Echter: als je te zwaar bent, geen goede conditie hebt, niet over de juiste techniek beschikt, enigszins onhandig bent in het water en/of al buiten adem raakt na één baantje, dan is zwemmen t.b.v. afslanken/gewichtsafname niet per se jouw ding. Ga in zo’n geval liever:

Dus voor iedereen die goed kan zwemmen en dit relatief langdurig kan volhouden is zwemmen een ideale oefening om lichaamsvet kwijt te raken. Als je daarentegen wat onhandiger of onbeholpener bent in het water en buiten adem bent voordat je het einde van een baantje hebt gehaald, dan kun je beter één van bovenstaande methodes gebruiken om af te slanken en gewicht te verliezen. Met zwemmen kom je dan namelijk niet in de goede versnelling en je verbrand dus voornamelijk koolhydraten (géén vet). (bron)

Tot slot

Zwemmen en afvallen kán, maar is lang niet voor iedereen weggelegd. Voor veel mensen werkt zwemmen NIET voor afvallen. Dat komt omdat het lichaam van de meeste mensen koolhydraten verbrandt door zwemmen en geen vet. Het lichaam begint altijd met het verbranden van de beschikbare koolhydraten en komt pas na een periode van constante beweging in een staat van vetverbranding. Zwemmen helpt veruit de meeste mensen echter niet om in deze staat van vetverbranding te geraken. En als je geen vet verbrandt, val je ook niet af.

Hoe sta jij tegenover zwammen & afvallen? Laat hieronder een berichtje achter!

48 reacties op “Zwemmen & afvallen: Waarom het wél en tegelijkertijd niet werkt…

 1. Ginny ·

  Een ontzettend demotiverend artikel, of het nu wel of niet je eigen website is OP. Het feit dat de auteur zo “salty” blijft reageren geeft aan dat hij niet daadwerkelijk voor andere meningen openstaat. Gelukkig hebben de meesten hier door dat je vooral met jezelf zit en zwemmen een goed idee is – nare ervaringen gehad met zwemmen? Niet toegelaten tot het zwem team van school misschien?

  Reageer
  • Paul ·

   Uhmmm… Wie reageert hier ‘salty’? Te veel in zoutbaden gezwommen…

 2. P. ·

  ik vind dit een demotiverend en aanmatigend artikel. Er zijn echt maar heel weinig sporten die meer calorieverbruik kennen. En juist als je te zwaar bent, in mijn geval door ziekte, ben ik dusdanig beperkt dat zwemmen het enige is dat ik pijnloos kan doen. Dit artikel werkt niet ondersteunend positief en dat vind ik erg jammer. Juist mensen die zich moeilijk kunnen bewegen hebben het zwaar om alle drempels te nemen en toch te gaan. Pijn en moeite kosten veel energie. Ik heb overigens alle zwemdiploma’s en als kind deed ik ook wedstrijdzwemmen, korfbal, zwemmen, paardrijden. Dus jammer van dat verkapte oordeel.

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn gemiddelden, maar ook bovengemiddelden en ondergemiddelden. Er zijn regels en uitzonderingen op regels. Natuurlijk zijn er volop anekdotische en individuele situaties te bedenken waarin zwemmen de ideale sportuitoefening is, maar gemiddeld genomen, is dit veeleer uitzondering dan regel. Dit gegeven is informatief en feitelijk bedoeld; jammer dat het op jou demotiverend uitwerkt. :(

 3. Josje ·

  Ik zwem sinds 6 weken anderhalf uur in de week en ben 4 kilo kwijt. Ik zwem zonder te pauzeren en kan dit goed volhouden. Hopelijk raak ik op deze manier nog een paar kilo kwijt. Heerlijk om te doen!

  Reageer
  • Miran ·

   Hoevaak en hoelang per keer zwem je?

 4. Richard ·

  Slecht geschreven stuk. Geeft slechts de mening van de schrijver weer en nergens wordt het onderbouwd met feiten. Alsof zware mensen maar niet aan zwemmen moeten beginnen. Juist het feit dat het water je vrijwel gewichtsloos maakt, zorgt ervoor dat zwemmen een ideale manier is om te bewegen. En dit alles heeft niets met techniek te maken, als je al 1 diploma hebt, kun je zwemmen en dus afvallen, hoe dik of zwaar je ook bent. Uiteraard zal dit in combinatie moeten met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Maar de voorbeelden en ervaringen in de geplaatste reacties geven al aan dat de schrijver van het artikel er geen versrptand van heeft en aan misleiding doet.

  Reageer
  • Paul ·

   Dat is het leuke van je eigen website, dat je ook artikelen kan schrijven gebaseerd op jouw persoonlijke mening. ‘Versrptand’ van zwemmen heb ik inderdaad niet, maar ik ben wel heel erg dol op zwemmen. Dat doe ik voor m’n plezier, maar niet voor m’n gewicht. Want zwemmen is simpelweg niet de meest efficiënte sport voor afvallen; dat heeft te maken met hartslagfrequentie, aerobe/anaerobe stofwisseling, spiergebruik, techniciteit, zwemvaardigheid, et cetera. Lopen kan nagenoeg iedereen, zwemmen niet. En lang niet altijd naar behoren… Fitnessen op een crosstrainer, loopband of hometrainer is wat dat betreft veel efficiënter als het gaat om calorieverbruik en vetverbranding. Dat dikke mensen niet zouden moeten zwemmen, heb ik nooit beweerd; integendeel! Aquasporten zoals AquaJogging, AquaFitness en AquaShape kunnen juist heel goede introducties zijn ten aanzien van sport/fitness voor mensen met overgewicht. Niet per se voor wat betreft afvallen, maar voornamelijk met het oog op mobiliteit, spierbelasting, bewegingsvrijheid en gewichtsloosheid. Punt is en blijft dat zwemmen en afvallen niet de perfecte match vormen, hoe je het ook wendt of keert… Dit artikel heet dan ook “Zwemmen & AFVALLEN: Waarom het wél en tegelijkertijd niet werkt…”

  • Robert ·

   En je ligt er lekker bij hahaha .

  • Chico ·

   Ik ben het er volkomen mee eens! Zwemmen heeft niet alleen invloed op je gewicht maar op heel je gezondheids toestand. En is ook niet blessure gevoelig, alles wat op het droge plaats vindt wel. Natuurlijk merk je het niet na een week, je moet er wat voor over hebben en als je die instelling heb dan merk je het aan heel je lichaam en geest.

  • Dinie ·

   Precies mijn idee en ervaring. Zwemmen is juist heel geschikt voor mensen met overgewicht en/of gewrichtsklachten. Als je t in een rustig tempo doet en opbouwt kun je het net zo goed langer volhouden waardoor je ook vet verbrandt na verloop van tijd. Bovendien train je alle spieren met minimale kans op overbelasting en blessures en is het erg ontspannend.

 5. Evi van Dijk ·

  Ik ben een aantal maanden geleden begonnen met zwemmen terwijl ik een laag koolhydraten dieet doe. Ik ben sinds vorig jaar 35 kg afgevallen en 10 daarvan sinds ik 4,5 maand geleden ben gaan zwemmen. Een mooi lichaam krijg je er echt wel van! Hoe zwaar je ook bent… hoe goed je er ook in bent. Let als je wil afvallen ook op je voeding! En zwemmen is altijd beter dan niks doen!

  Reageer
  • Paul ·

   Helemaal mee eens; vooral met dat laatste! En van harte gefeliciteerd met je behaalde (afslank)resultaten, echt heel knap. Zwem ze!

 6. Tom ·

  Naar mijn mening is het artikel te algemeen. Iedere vorm van beweging die je intensief (hoge hartslag) uitvoert zorgt naar verhouding vooral voor verbranding van suikers. Lagere intensiteit betekent meer vetverbranding, maar in totaal minder energieverbruik. Kortom, gaat iemand zonder conditie en techniek zwemmen dan zal deze snel intensief in de weer zijn en dus vooral suikers verbranden. Maar dat geldt ook voor de andere voorgestelde sporten. Heel intensief spinnen zorgt ook voor vooral suikerverbranding. Zoek daarom iets wat je leuk vindt en langer vol gaat houden. I.c.m. goede voeding en discipline komt resultaat vanzelf.

  Reageer
  • Paul ·

   Daar heb je een punt. Toch is output-efficiëntie sterk gerelateerd aan moeilijkheidsgraad. Je hebt hoogdrempelige en laagdrempelige sportdisciplines.

  • Hellie ·

   Wanneer je in de vetvetbranding komt is voor iedereen verschillend. Heeft ook met leeftijd en met geslacht te maken. En wat je weegt en hoe jouw conditie is. Wat je al doet aan beweging, is iets wat je doet aan beweging een gewoonte dan kom je hierbij heel moeilijk in de vetverbranding.. Zoek dus nieuwe uitdagingen bv krachtsport met gewichten, geheid dat je dan in de vetverbranding komt. Zwemmen zal juist best een goede zijn als je dit nog niet doet en je het heel leuk vind. Ga hiervoor de uitdaging met jezelf aan. En wat er al meer beschreven is heeft is het juist voor mensen met overgewicht die blessure gevoelig zijn dit een mooi alternatief/begin. Beter iets bewegen dan helemaal niet. Afvallen begint met bewegen en niet met stilzitten!

 7. Donnie ·

  Hallo allemaal, (M) Ten eerste respect voor de mensen die hier schrijven dat ze 70 of 80 baantjes zwemmen! Ik ben vorige week begonnen met baantjes zwemmen. Heb daarvoor nooit echt alleen baantjes gezwommen. Ik heb in een half uur met korte rustpauzes uiteindelijk 20 baantjes kunnen zwemmen. Moet zeggen dat ik helemaal uitgeput was. Nu schrik ik wel een beetje als ik dit artikel lees. Ik heb dus eigenlijk alleen maar mijn calorieën verbrand, omdat vetverbranding pas later begint? Ik ben sinds 3/4 maanden bezig via een goede eetpatroon van mijn diëtist en actief sporten om af te vallen. 3/4 maanden terug woog ik 111 KG. Nu weeg ik 93 KG ! Ik ben dus in totaal inmiddels 18 KG afgevallen. Ik heb in deze periode vooral hardgelopen/zaalvoetbal/fitness/Crossfit (Tabata) gedaan. Nu in mijn 4e maand merk ik dat mijn kilo’s er minder snel af gaan. Ik heb dus besloten om ook te zwemmen, want naar mijn weten is zwemmen het beste sport dat er is. Nu is mijn vraag: Ik eet nog steeds tussen de 1300 en 1500 calorieën per dag door mijn dieet. Dit is voor een volwassen man natuurlijk eigenlijk niet genoeg, maar er moesten even drastische maatregelen genomen worden en over 2 weken wordt mijn dieetplan aangepast naar een hoger calorie inname, omdat ik dan (hopelijk) 20KG ben afgevallen. Ik eet overigens super gezond en doe niet aan een gekke dieet of zo. Enkel minder calorieën en goede calorieën/vetten. Als ik zo weinig calorieën inneem duurt het bij mij dan ook langer totdat ik overga naar vetverbranding tijdens het zwemmen? Of blijf ik ook gewoon mijn maaltijd in mijn maag dat ik voor het zwemmen heb gegeten verbranden? En gaat de verbranding niet door na het zwemmen? Dus als de calorieën op een gegeven moment toch op zijn worden je vetten dan uiteindelijk niet aangevallen?

  Reageer
 8. Diederik ·

  Wat mensen vaak schijnen vergeten is dat ‘afvallen’ en ‘bewegen’ niet synoniem zijn, als je wil afvallen moet je ook erg goed op je voedingspatroon letten! Wat je in de ochtend aan calorieën hebt weggezwommen kun je in een kwartiertje makkelijk weer bij eten! Ik ben het overigens niet helemaal eens met de inhoud van het artikel. Als je moeite hebt met zwemmen en boven water blijven moet je júíst oefenen zodat je er beter in wordt en niet direct naar iets anders op zoek gaan. Wedstrijdzwemmers liggen de eerste keer ook niet perfect in het water, oefening baart kunst! :)

  Reageer
  • Paul ·

   Als afvallen je doel is, kun je wat mij betreft beter iets doen waarmee je efficiënter afvalt, waar je (relatief) goed in bent en waarvoor je lichaam bovendien beter is toegerust.

 9. Yves Gysel ·

  Beste, Zwemmen helpt wel degelijk om af te vallen. Het vereist echter wel discipline en je moet het graag doen. Ik zwem als sport/hobby en niet om te vermageren. Altijd ‘s morgens om 7u gedurende de werkweek, 1u goed door zwemmen op uw nuchter maag, daarna iets eten. Spiermassa neemt toe en je verbrandt daadwerkelijk vet. Mijn lichaamsgewicht is echter niet afgenomen (75 kg, 1m81), maar spiermassa is aanzienlijk toegenomen. Uiteraard mocht iemand dit overwegen, raad ik toch aan om 1st lessen te nemen, om uw techniek te verbeteren. Dan langzaam opbouwen. Uiteraard ook op de voeding letten, maar dat zal jullie elke sportman wel vertellen. Ik denk echter dat het niet gaat lukken, als je enkel gaat zwemmen, met het doel voor ogen om af te vallen. Zoals reeds eerder gezegd, vereist zwemmen heel wat zelfdiscipline. Voor de rest is zwemmen in mijn ogen de beste sport. (weinig kans op blessures), zowel goed voor de fysieke en mentale weerbaarheid, hart en bloedvaten. Groetjes, Yves

  Reageer
 10. Barbara ·

  Jullie geven aan dat je in elk geval anderhalf uur moet zwemmen. Ik zwem nu iedere ochtend een halfuur en ook dan heb ik het gevoel dat ik afval. Misschien gaat het minder snel, maar dat is dan maar zo. Ik voel me heerlijk na afloop en heb ook minder trek. Ik zwem trouwens wel zo hard mogelijk en achter elkaar door, dat vind ik gewoon lekker. Ik had al wel een goed conditie door RPM, maar dat kan ik helaas niet meer doen door reumatische klachten.

  Reageer
 11. Diana ·

  Zo is het, zwemmen werkt! Al zwemmend (in combinatie met goede voeding) bereik je de optimale vorm voor jouw lichaam.

  Reageer
 12. Robert ·

  Kortom: ‘t werkt wel.

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, niet per se. Zie ook de titel van bovenstaand stuk: “Zwemmen & afvallen: Waarom het wél en tegelijkertijd ook niet werkt”. ;)

 13. Robert ·

  Die artikelschrijver houd niet van zwemmen haha, nou dan laat ie het toch aan anderen over… HET IS ALS VOLGT!!! Zwemmen is de bezigheid bij uitstek om af te vallen, sport zou ik het niet eens willen noemen, meestal is zwemmen zo jong geleert dat het een natuurlijke beweging is als lopen en fietsen. DE WAARHEID VAN ZWEMMEN!!! Van zwemmen wordt je gelijkmatig slank en conditioneel sterk, zelfs helemaal slank en conditioneel heel sterk als je het tenminste vaak en lang genoeg consequent volhoud en niet iedere keer jezelf weer naar je oude gewicht toe eet want dan wordt je conditie wel beter maar geraak je in de verkeerde spiraal en wordt je doel slank zijn onberijkbaar. WAT JE DOEN MOET??? Met flink door zwemmen, schoolslag met volledige slagen verbrandt je 500 calorieen per uur, je moet 3x pwk 1.5u zwemmen of daar naartoe werken als dat niet meteen lukt maar dit gaat lukken want als je moe wordt en toch door zwemt is het ook goed, beter zelfs, als je je maar niet helemaal buiten adem zwemt dan ga je gewoon te hard en moet je iets rustiger zwemmen. WAT BEREIK JE DAN??? Als je 3x per week 1.5u zwemt verbrand je 500×1.5×3=2250 calorieen per week, als je 2000 calorieen per dag eet is dat 2000×7=14000 calorieen per week, als je 2250calorieen deelt door 14000calorieen en dat x100 doet is dat 16%, en die 16% is wat je er mee aan je lichaam aan vet kan verbranden ten opzichte van je inname van 2000 calorieen per dag, meer dan 2000calorieen per dag moet je trouwens niet eten maar minder is ook fout, ong 2000 calorien. DE JUISTE AANPAK!!! Eet voor je gaat zwemmen niet veel, 1 sneetje belegt brood of 1 plakje koek is al genoeg je wil tenslotte vet verbranden en niet een maaginhoud weg zwemmen, niets eten is niet goed je moet een beginnetje hebben waarmee je na een kwartiertje zwemmen op vet verbranden over gaat, eet na het zwemmen eiwitrijk zoals 3 eieren met 1 dooier kip of ander vlees om je spieren te voeden en te laten herstellen en eet voor je andere maaltijd groenterijk om je lichaam goed te laten functioneren, hou nog 100 of 150 calorieen over voor een appeltje en een koekje bij de koffie.

  Reageer
  • Disian ·

   @ Robert: Volgens mij is het probleem niet dat de schrijver niet van zwemmen houdt, maar dat er betere alternatieven zijn voor zwemmen als het aankomt op AFVALLEN. En daar ben ik het, personal trainer zijnde, volledig mee eens! Ik weet niet waar je je informatie vandaan hebt gehaald, maar die slaat kant noch wal. Groetjes, Disian P.S. Capslock maakt je verhaal niet geloofwaardiger, integendeel…

 14. Robert Lakerveld ·

  Van zwemmen wordt je slank.

  Reageer
 15. Tijgert ·

  Van alleen wat baantjes trekken val je bijna niet af. Je krijgt er wel conditie van. Om af te vallen moet je harder bewegen zoals bij het wedstrijdzwemmen. Geloof mij dat is echt f%^$ing zwaar zonder conditie!

  Reageer
 16. Zo niet dan toch ·

  Even een update ik ben nu drie maanden verder ik zwem drie keer per week gewoon normale schoolslag, rugslag, borstcrawl op een tempo zodat ik het een ur kan volhouden en ben inmiddels 7 kilo lichter geworden en mijn lichaam krijgt weer vorm. Dus ja nee zwemmen werkt echt niet en niet tussendoor snoepen en gewoon normaal eten. Oh nee het werkt echt niet hahahahaha slappe constateringen en onzin dus. Lekker vroeg gaan zwemmen voor je werk een uur om de dag er lol in hebben nieuwe technieken leren en voor je het weet vliegen de kilo’s van je reet wat mij betreft.

  Reageer
  • Ikke ·

   Ja hebt volledig gelijk! Ik kan me niet voorstellen dat je niet zal afvallen als je zwemt ipv niets doet. Heel raar artikel hoor…

  • Ikke ·

   Trouwens proficiat met je 7 kg, hopelijk lukt het mij ook!

 17. Zo niet dan toch ·

  Hahaha dit is wel een heel erg zwart/wit artikel. Als je rustig opbouwt met zwemmen gaat het wat langer duuren volaleer je vetverbrandingsmachine op gang is gekomen maar iedere vorm van bewegen helpt en als je het rustig aan niet gelijk een uur volle bak maar een uur op een tempo dat je niet gelijk voor apengapen ligt om eens te beginnen met twee keer per week en daar tussen genoeg rust, dan gaat dat echt wel goed komen. Alsof je wel een uur op de hometrainer of de gewone fiets voluit kan gaan??? Wacht ff… dit is een onzin artikel. Rustig opbouwen en praat veel met andere zwemmers over technieken en tips hoe je het beste kunt beginnen dit artikel is een FAIL kent geen tips hoe het dan wel moet en onderbouwt niks positiefs en inspirerend op. En daar is sport wel voor bedoelt en dit motiveert aspirant zwemmers met een beetje overgewicht maar wel met doorzettingsvermogen voor geen meter en het wordt nu zo heel erg lomp over een kam geschoren.

  Reageer
  • Paul ·

   Als je het dan toch wilt hebben over “lomp over een kam scheren”, dan is jouw berichtje een absoluut rolmodel. Je generaliseert en bagatelliseert namelijk enorm! Overigens staat er een rijtje met toegankelijkere en laagdrempeligere alternatieven in de tekst. Bovendien gaat dit artikel in de eerste plaats over afvallen, niet over hoe te beginnen met zwemmen. En als je dan toch zo veel te vertellen hebt over gebrek aan positiviteit, inspiratie en motivatie, waarom dan zo’n negatief relaas? Groeten, Paul

 18. Danny ·

  Ben recent begonnen met zwemmen en dit 2 x per week. Ik ben gestart met 6 baantjes en dan 2 à3 minuten rust en bouw dit langzaam op. 2 weken geleden zwom ik reeds 45 baantjes op 1 uur. Ik ben vandaag gaan zwemmen – mijn 6e keer – en heb 80 baantjes gezwommen. De kik krijg je er gratis bij!

  Reageer
 19. takkie ·

  Tjonge tjonge, wat een verhalen allemaal. Ga lekker zwemmen en ga ervoor! Maak de keuze en laat je niet leiden door evt pijntjes in knie, heup of enkel, want die krijg je niet. En dat is het voordeel van zwemmen. Ga er eens lekker tegen aan in dat zwembad en raak gerust eens buiten adem! De volgende keer haal je ook die 70 baantjes en een kik welke verslavend gaat werken. Plons niet in dat water om direkt af te vallen. Eerst plezier en regelmaat krijgen in het bewegen, dan zul je merken dat er verder veel van zelf gaat. De stimulans om minder te gaan eten en meer te bewegen lopen parallel en daarbij een gewichtsverlies!

  Reageer
  • Lein ·

   inderdaad, goed gezegd! Vooral genieten van het goed gevoel na het sporten! Daardoor wil je zowiezo je lichaam goed behandelen met gezond eten.

 20. danny ·

  Hi, Vet verbrand je d.m.v. langdurig dezelfde beweging te herhalen. Dus ik heb voor niks 3 keer per dag gemeenschap!? :D

  Reageer
 21. kaoutar ·

  Ik doe aquarobics! Dit helpt wel…

  Reageer
 22. Roy H ·

  Ik heb nu zelf een blessure aan me knie, ze zijn er heel laat achter gekomen wat het was, dus tussen de tijd van het ongeluk, en de operatie (5 maanden) ben ik wat in gewicht aan gekomen, en me conditie zwaar achteruit. nu ben ik 1,5 maand geleden geopereerd en mag steeds meer doen met bewegen, nu lopen en fietsen, over tijdje hardlopen. En pas 9 maanden na de operatie weer fanatiek een teamsport, nu zit ik te denken, met zwemmen belast ik mijn knie niet, en ik heb zwemmen altijd leuk gevonden. Denken jullie dat het handig is om te gaan zwemmen om me conditie op pijl te krijgen zo niet zelfs beter te krijgen als dat het was? Alvast bedankt voor jullie meningen.

  Reageer
 23. Jan K. ·

  Ja 1 heel belangrijk advies. Heb er plezier in anders wordt het niets.

  Reageer
 24. Rboz ·

  Ik wil gaan beginnen met zwemmen. Heeft iemand nog tips voor me? Alvast bedankt!

  Reageer
  • Pieter ·

   Vergeet je zwembroek niet!

 25. aloise ·

  Nou dit bericht klopt niet helemaal. Ik had helemaal geen conditie, toen ik begon met zwemmen. Ik zwom 3 keer per week 1 a 2 uurtjes per keer. In het begin was ik buitenadem bij eerste baantje… maar ik zette door; 3,5 week later kon ik 70 baantjes zwemmen! Ik viel 2,5 kilo af zonder in mijn voeding te snijden! Snoepte zelfs tussendoor met mate! Zwemmen is veel leuker dan cardio… Met zwemmen bouw je conditie (en spieren) op zonder te zweten en pijn aan je gewrichten! Is niet zo’n hel als op de cardiofiets!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Aloise, Voorop staat dat het natuurlijk hartstikke knap is wat je doet, dat moge duidelijk zijn. Maar 2,5 kilo afvallen in een maand tijd (terwijl je 3 tot 6 uur per week zwemt) is niet heel erg veel; vooral niet als je ervan uit moet gaan dat je heel veel vocht kwijtraakt tijdens de eerste weken dat je gaat sporten. En dat is nou net het punt van bovenstaand artikel: zwemmen is heel erg goed voor je conditie, maar het is heel lastig om met zwemmen in de vetverbrandingszone te komen en te blijven. Groeten, Paul

  • Marianne ·

   Hoi mijn conditie was niet geweldig meer, ik ben 6 x per week gaan zwemmen dat doe ik al 6 weken. Conditie is weer helemaal top, maar afvallen ja dan moet ik nog geduld hebben denk ik de broeken zitten wel losser maar over een maand of 3 zal ik heus wel resultaten zien. Vind zwemmen heerlijk, en het is bij mij op de hoek erg fijn.

 26. Eduard ·

  Belangrijk is het ook om te vermelden, dat als men spiermassa opbouwt, hun verbruik per dag omhooggaat, waarbij afvallen sneller gaat. Ook is het zo dat alle cardio werkt, op een bepaald hartslag ritme. Dat ritme veroorzaak je door op langdurig tempo herhalingen in beweging te doen. Zwemmen kan dus voor sommige mensen te zwaar zijn, waardoor dit tempo te zwaar is. Dan gaat men boven het ‘vetverbrandings’ zone, en is dus niet effectief voor vetverbranding, maar eerder conditioneel en op koolhydraten gericht. Gr. Eduard

  Reageer
  • Robert ·

   Je zou er af en toe een beetje bij kunnen fitnessen om iets tegenover de gewichtloosheid van je lichaam in het water te stellen… Als je een jaar lang alleen maar zwemt, zou je namelijk de astronautenziekte kunnen krijgen.

 27. Ton Sieben ·

  Belangrijk om erbij te vermelden, wat ook in de bron staat, is dat je als niet geoefende zwemmer sneller spieren en kracht op gaat bouwen en geen vet gaat verbranden.
  Hoe beter de techniek/conditie hoe meer vetverbranding.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.