Kokosolie behoort tot de allerbeste bronnen van MCT’s en MCFA’s en is daarom ideaal voor afvallen. Kokosolie wordt verkregen uit kokosnoten: de vrucht en het zaad van de kokospalm. Kokosolie wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees (kokos).
Samenstelling kokosolie
Voor een plantaardige vorm van vet heeft kokosolie een opmerkelijke en unieke samenstelling: het bestaat grotendeels uit verzadigde vetzuren. Zodoende is het een extreem stabiel vet dat niet snel ranzig wordt. Bovendien is het uitstekend bestand tegen hitte, waardoor het niet snel verbrandt en gaat blaken. Kokosolie is dus uiterst geschikt voor bakken, braden, wokken en frituren.
Weetje: kokosolie is vloeibaar bij een temperatuur boven de 25°C. In tropische landen is kokosvet dan ook vloeibaar en spreekt men van ‘kokosolie’. In het koudere Nederland is kokosvet doorgaans vast qua vorm en spreekt men veeleer van ‘kokosboter’.
Biologische kokosboter
Neem bij voorkeur een kokosolie/kokosboter met biologische certificering. Biologische c.q. organische kokosboter is namelijk puur natuur en vrij van chemicaliën zoals insectenbestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien wordt biologische kokosolie niet chemisch gebleekt.
Tot slot
Het Nederlandse concern Witsenburg Natural Products produceert “single origin” biologische kokosolie in Sri Lanka. Deze kokosolie is niet alleen biologisch, maar bovenal is de volledige productie in eigen beheer… Van de teelt van de kokospalmen tot aan het oogsten, persen, filteren, verpakken en vervoeren van de kokosolie. Alles gebeurt op de Sri Lankese kokospalmplantage, waardoor er sprake is van continu toezicht en optimale kwaliteitscontrole. Bovendien verloopt de productie van de biologische kokosolie volgens het ‘Fair Trade’-principe, waardoor ook de hardwerkende Sri Lankese boeren hun welverdiende graantje meepikken!
Hoe denk jij over (biologische) kokosolie en gebruik je het weleens? Deel hieronder jouw gewaardeerde mening!