Nordic Walking: méér dan ‘gewoon’ wandelen!

Wie op zoek is naar lichaamsbeweging om op een plezierige manier kilo’s kwijt te raken kan serieus overwegen om niet alleen een paar stevige wandelschoenen aan te schaffen, maar ook een paar lichtgewicht wandelstokken. Nordic Walking oftewel Noors lopen is een vorm van sportief wandelen die je ook in Nederland steeds vaker tegenkomt. Het is mogelijk om lange afstanden af te leggen omdat het wandeltempo niet veel verschilt met dat van rustig fietsen…

Hmmm…

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik wel even verbaasd heb staan kijken toen de eerste wandelaars met hun kromme stokken op een mooie zomerdag door de weilanden marcheerden. Zo’n schouwspel verwacht je immers ergens in een besneeuwd Alpendorpje en niet op een benauwde dag in de Hollandse polder.

Een belangrijk voordeel van deze outdoor activiteit is dat je lichaam per uur meer calorieën verbrandt dan bij een gewone wandeling. Je gebruikt namelijk niet alleen je benen, maar ook je rug en armen. Bij een rustige wandeling verbrand je zo’n 280 kcal per uur; bij Nordic Walking kan dat oplopen tot wel 400 kcal per uur. Geen aanstellerig toneelspel dus, maar een gezonde bezigheid.

Heel je lichaam trainen met Nordic Walking

Bij deze vorm van lichaamsbeweging gebruik je intensief de spieren van zowel je onder- als bovenlichaam en wordt de doorbloeding flink gestimuleerd. Een therapeutische vorm van gezond bewegen voor als je RSI-klachten hebt; het spiergebruik heeft een heilzaam effect op klachten in de nek, schouder en bovenrug. Het is wel verstandig om bij RSI-klachten vooraf even met je huisarts te overleggen.

Nóg een voordeel van Nordic Walking is dat de knieën niet zo zwaar worden belast als bij hardlopen waardoor minder risico bestaat op blessures; veel hardlopers die kampten met knieklachten zijn naar deze sport overgestapt.

Een sport voor alle leeftijden

Nordic Walking kan tot op hoge leeftijd worden beoefend en er zijn steeds meer verenigingen die zich met deze vorm van sport bezighouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wandelen in groepsverband aan populariteit wint en het aantal mogelijkheden voor een wandelvakantie zich steeds verder uitbreidt.

Wie zijn ogen de kost geeft, zal moeten toegeven dat het lopen met een wandelstok niet meer alleen is voorbehouden aan ouderen. Vrijwel alle speciaalzaken voor outdoor activiteiten hebben de Nordic Walking wandelstokken in hun assortiment, waarbij er een ruime keuze is qua modellen en uitvoeringen. Welke leeftijd je ook hebt, als je het eenmaal hebt geprobeerd raak je vanzelf enthousiast over Nordic Walking. Voor meer informatie over deze vorm van sport: kijk op www.tweevoeter.nl.

Ben jij bekend met Nordic Walking? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen omtrent deze manier van snelwandelen!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.