8 gevaarlijke fouten die jou ongemerkt dikker maken…

Mind · Door Ilse

Je zit propvol na een uitgebreid restaurantdiner en toch kun je het niet laten alsnog die verrukkelijke chocolademousse te bestellen zodra de dessertkaart langskomt. Of je zit je e-mail door te nemen met een grote zak chips op schoot en al bij het tweede bericht is de zak plots leeg. Komt dit je bekend voor?

Randfactoren als verpakkingsgrootte, portiegrootte, variatie en het formaat van je bord kunnen je eetgedrag in sterke mate beïnvloeden. De truc is om je te realiseren welke factoren je aanzetten tot overmatig eten. Dit maakt het makkelijker om de verleidingen te weerstaan en gewichtstoename te vermijden.

Hierbij 8 geniepige factoren die je kunnen overhalen tot overmatig eten en zorgen voor ongemerkte gewichtstoename…

1. Aanzicht, geluid & geur

Je kunt tot overmatig eten worden aangezet door de aanlokkelijke geur van gebakken spek, door het geluid van poffende popcorn, door slinkse reclame-uitingen van junkfood, et cetera. Je wordt continu –al dan niet ongemerkt– beïnvloed door je omgeving, en dat resulteert in meer eten!

2. Etensamnesie

‘Etensamnesie’ is het fenomeen van ongewild je hand naar je mond bewegen, gewoonlijk vanaf een grote zak of schaal, al zittend voor de televisie of verscholen achter een boek. Voordat je er goed en wel erg in hebt, is je snackvoorraad spoorloos verdwenen, zonder dat je er bewust iets van hebt geproefd.

Wanneer je aandacht hebt voor wat je eet, proef je het voedsel ook daadwerkelijk en raak je eerder vol van kleinere porties. Voedsel moet meerdere zintuigen beroeren om bevredigend te zijn en niet alleen een loze kuil te vullen.

3. Eten, overal eten

Overal waar je kijkt zijn eetgelegenheden… Drive-in restaurants, snoepautomaten, tankstations, kraampjes, et cetera. En wanneer voedsel voor het grijpen ligt, eet je er meer van. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een pak snoeprepen bovenop je bureau ligt je er gemiddeld maar liefst negen stuks per dag van eet! Indien de snoeprepen in een la binnen handbereik liggen eet je er ‘slechts’ zes… En wanneer je ervoor moet opstaan nog maar vier… Dat scheelt ruim de helft… out of sight, out of mind…

4. Snel, gemakkelijk en goedkoop voedsel

Fastfoodrestaurants op elke straathoek die goedkoop voedsel en ongezonde snacks aanbieden, moedigen je aan om steeds vaker te eten. Voordeelmaaltijden klinken als een koopje, maar hoewel ze financieel gezien voordelig zijn, zitten ze doorgaans boordevol suiker, verzadigd vet, zout en calorieën. Kortom: snelle, gemakkelijke en goedkope voeding is doorgaans niet de gezondste of dieetvriendelijkste voeding.

Er wordt aangeraden om bezoekjes aan fastfoodrestaurants te beperken tot HOOGUIT eens per week. Bovendien is het verstandig om altijd te kiezen voor de gezondere menuopties, zoals salades en gegrilde kipsandwiches, ook al kosten ze wat meer.

5. Overdreven portiegroottes

Het westerse idee van een normale portie is door de jaren heen vervormd geraakt, mede doordat veel restaurants megaporties serveren. Sterker nog: gigantische porties lijken de norm te zijn geworden, en veel mensen hebben moeite te beseffen hoeveel ze eigenlijk zouden moeten eten. Gemiddeld genomen, zou je vandaag de dag ongeveer de helft van een restaurantportie moeten eten om aan de normale portienorm te voldoen.

6. Megaformaat verpakkingen

Mega grote verpakkingen lijken enorm voordelig. Jammer genoeg kunnen zulke verpakkingen je echter onbewust beïnvloeden en je meer doen eten. Er is onderzocht dat wanneer je uit een grote verpakking eet, je 25 tot 50 procent meer eet dan uit een kleine verpakking. Zeker wanneer je zoute snacks of zoet snoepgoed eet.

Probeer het idee naast je neer te leggen dat je per se iets moet eten wanneer je zit, relaxt of televisie kijkt. Neem in plaats daarvan eens een kop thee of een glas water. Wanneer je toch wil snacken, doe dan een portie vanuit de verpakking in een schaaltje of koop kleine portieverpakkingen.

7. Subtiel serviesgoed

Het is bewezen dat we meer neigen te eten wanneer we van grotere schalen eten. Een onderzoek onder studenten wijst zelfs uit dat diegenen die van grotere schalen eten, 53 tot 56 procent meer consumeren dan zij die van kleinere schalen eten.

Wanneer je kleinere schalen, borden en kopjes gebruikt, voel je je nergens van beroofd omdat het voedsel er nog steeds overvloedig uitziet. Subtieler serviesgoed en kleiner bestek kunnen bovendien ook langzamer doen eten.

8. Te veel variatie

Een lopend buffet kan de ergste nachtmerrie zijn van onze diëtende medemens. Een overvloed aan keuzemogelijkheden kan ‘van alles een hapje’ (of meer) aanmoedigen, en voordat je het weet, heb je een tot de nok toe volgeladen bord in je hand.

Gevarieerd eten is prima. Sterker nog: variatie binnen je dieet is van cruciaal belang! Zolang de verschillende voedingsmiddelen die je tot je neemt maar caloriearm en rijk aan voedingsstoffen zijn. Voorbeelden hiervan zijn groenten, vruchten, bonen, paddenstoelen, zeewier, bouillonsoep, hele granen en zuivelproducten met een laag vetgehalte.

Wat is de belangrijkste fout die jou ongemerkt dikker maakt? De overvloedige beschikbaarheid van (ongezonde) voeding, jezelf ongemerkt volproppen, de verleiding van geuren, geluiden en/of reclame-uitingen, snelle/goedkope hap, exorbitante portieformaten, grootverpakkingen, uit z’n verband gerukt serviesgoed of toch een overvloed aan binnen handbereik zijnde keuzemogelijkheden? Deel hieronder jouw grootste dieetvalkuil!

Dikke vrienden zorgen ervoor dat ook jij dik wordt?!

De meeste dikke mensen hebben ook dikke vrienden. Daarnaast vergroten dikke vrienden en familieleden de kans dat ook jijzelf dik wordt. Dat betekent automatisch ook dat de kans relatief groot is dat mensen met slanke vrienden slank zijn en blijven. Dit blijkt uit grootscheeps onderzoek aan de Harvard University.

Uit het onderzoek, waarbij meer dan 5000 mensen zijn betrokken, bleek verder dat er “clusters van dikke mensen” bestaan. In deze clusters is het risico om aan te komen veel groter dan voor de gemiddelde persoon het geval is. Kortom: dikke vrienden maken dik…

Geslacht: man/vrouw

Een ander interessant punt dat naar voren kwam uit bovengenoemd onderzoek was dat vrienden van hetzelfde geslacht véél meer invloed op elkaar hebben als het gaat om gewicht dan vrienden van verschillende geslachten. Met andere woorden: vrouwen hebben meer invloed op het gewicht van andere vrouwen, dan vrouwen hebben op mannen, en vice versa. In theorie zou je hier de volgende conclusies aan kunnen verbinden, als is dat in de praktijk natuurlijk niet per se wenselijk:

  • Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk slanke mensen in je omgeving hebt
  • Help vrienden & familieleden desnoods van hun overgewicht af te geraken
  • Pap als vrouw zijnde voornamelijk aan met mannelijke vrienden en vice versa

Het is natuurlijk niet de insteek om dikke mensen links te laten liggen, maar veeleer het idee om je bewust te zijn van de invloed die mensen in jouw omgeving (en hun uiterlijk, karakter en levensinstelling) hebben op jouw gewicht.

Dikke vrienden in de praktijk

De onderzoekers van Harvard hebben met bovenstaand onderzoek wetenschappelijk aangetoond dat sociale contacten en sociale netwerken de belangrijkste factor zijn in de acceptatie van het dik zijn en dik worden. Anders gezegd: als jouw vrienden en familieleden het wel “prima” vinden om dik te zijn, dan is de kans groot dat ook jij dik zult worden. En belangrijker nog: ook al vind jij het niet “prima” om dik te zijn, dikke mensen in jouw omgeving saboteren (waarschijnlijk onbewust) jouw pogingen om slank te zijn of blijven.

Op zich is bovenstaande informatie niet onlogisch, want als jouw ouders, grootouders  etc. het nooit zo nauw namen met gezond en gematigd eten en voldoende bewegen, dan is de kans groot dat jij als kind zijnde óók geen gezonde eetgewoonten en actieve leefstijl aangeleerd hebt gekregen. Hetzelfde geldt voor vrienden: als al jouw vrienden de hele dag computerspelletjes-spelend op de bank hangen met een zak chips op schoot, wie ben jij dan om je vrienden veel plezier te wensen, een eind te gaan hardlopen en bij terugkomst een gezonde salade te nuttigen?

Desalniettemin kun je rekening houden met en bewust veranderingen aanbrengen in je leven wat betreft vriendschappen en familiebanden. Zo kun je samen met je broer of zus gaan hardlopen, je moeder vragen of ze voortaan geen snoep meer meeneemt van de supermarkt of eens in de week gezond gaan koken met een vriend(in). Hierbij enkele aanvullende informatieve, inspirerende en waarschuwende artikelen die je kunnen helpen om jouw directe omgeving dieetvriendelijker, lijnvriendelijker en afslankvriendelijker in te richten:

Nieuwe vriend(in)? Zo voorkom je dat je aankomt!

Het begin van een relatie is spannend en leuk, maar kan er ook voor zorgen dat je veel gezonde gewoonten de deur uit gooit, terwijl je er zo hard voor hebt gewerkt om het gewoonten te maken. De kans is bovendien groot dat jij slechte eet- en leefgewoonten van je vriend of vriendin overneemt. Aankomen ligt dan op de loer, en daar zit je weer niet op te wachten.

Eet niet altijd mee

Onthoud goed dat een paar honderd calorieën per dag meer eten er voor zorgt dat je snel enkele kilo’s aankomt per maand. Altijd mee-eten met je vriend is daarom niet slim, want je weet dat jongens en mannen meer calorieën per dag nodig hebben dan vrouwen. Voor je het weet eet je als vrouw net zoveel als een man, en dat is nu niet bepaald goed voor je figuur.

Houd je aan je trainingsschema

Als je gewend bent om twee of drie keer per week te sporten, stop hier dan niet mee! Je krijgt er spijt van als je niet goed voor jezelf blijft zorgen, hoewel de verleiding groot is om constant op de bank (of in bed) te blijven hangen. Ook als je gewend bent om met een goede vriend of vriendin samen te sporten, stop hier ook niet mee, want dan zie je ze tenminste ook nog eens. ;)

Doe actieve dingen!

Doe natuurlijk waar je zin in hebt, maar je leert iemand ook goed, of misschien wel beter, kennen als je samen actieve dingen doet. Ga wandelen in het park, ga samen op salsa lessen (het overtuigen van een jongen kan ook al een activiteit op zich zijn), ga samen op kickboksen, duik een museum in… Maak het zo gek als je wilt, maar probeer een beetje te voorkomen dat je naar plaatsen gaat waar je alleen maar stilzit en eet.

Te dik zijn: dikke mensen krijgen géén ‘voldaanseintje’

Te dik zijn heeft niet per definitie te maken met gebrek aan spirit, volharding en doorzettingsvermogen. Veel mensen die dik zijn, blijken te worden tegengewerkt door hun hersenen. De hersenen van dikke mensen blijken namelijk niet aan te geven wanneer de honger over is. Dit is de conclusie van een onderzoek van Yale University dat onlangs werd gepubliceerd in de Britse krant ‘Daily Telegraph’.

Te dik zijn door ‘voldaanseintjes’

Men wist al dat de hersenen seintjes geven m.b.t. honger en voldaanheid. Veel dikke mensen blijken wel in staat om het hongerseintje te ontvangen, maar hun hersenen geven daarentegen niet het “voldaan seintje” wanneer het lichaam voldoende is bijgetankt. Recent onderzoek wijst uit dat dit een voorname reden is voor het feit dat veel mensen te dik zijn.

Overeten = te dik worden

Als mensen niet (of pas veel te laat) een seintje van de hersenen ontvangen dat er geen sprake meer is van honger, dan eten zij onnodig lang door. Je krijgt op die manier veel meer calorieën binnen dan je lichaam verbruikt, waardoor je aankomt en op den duur dik wordt. Mensen die bijtijds door hun hersenen op de vingers worden getikt waardoor zij stoppen met eten, mogen dus van geluk spreken.

Te dik zijn door toedoen van je brein

Bovengenoemde bevinding vormt het bewijs voor de stelling dat ’te dik zijn’ niet per definitie het gevolg is van je eetpatroon. Ook overgeërfde genen en de ontwikkeling van de hersenen (nog voor de geboorte) spelen een rol. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat 2 mensen hetzelfde vetrijke dieet kunnen volgen, waarbij er één dun blijft en de ander dik wordt.

Zit jij ooit halverwege de maaltijd vol of kun je eten totdat je erbij neervalt? En welke gevolgen heeft het (gebrek aan een) “voldaanseintje” voor jou? Laat hieronder een reactie achter!

samen-dieten

Samen diëten en sporten levert uitstekende resultaten op!

We hebben het op Gezond’r al meermaals aangekaart: als je samen probeert af te vallen, is de kans beduidend groter dat je slaagt. Voor dit standpunt is nu echter ook wetenschappelijk bewijs. Onderzoek onder 3000 Britse dames wijst namelijk uit dat vrouwen die samen met een vriendin gaan diëten en/of sporten, gemiddeld 4,5 kilo meer afvallen dan de diëtende einzelgänger.

Samen diëten = betere resultaten

Probeer jij ook met de moed der wanhoop af te vallen? Dan is het hoog tijd om een dieetbuddy te zoeken! Een vrouw valt gemiddeld 4,5 kilogram af, alleen al als ze een vriendin heeft die samen met haar gezond eet en regelmatig met haar beweegt. Ruim één op de vijf vrouwen die het alleen probeert, valt geen grammetje af. Een wezenlijk verschil, mag je wel zeggen.

Onderzoeksresultaten

Zeven op de tien vrouwen beweren dat lichaamsbeweging veel gemakkelijker en leuker is als je het samen met vriendinnen doet. Maarliefst 61 procent van hen zegt dat het ronduit onmogelijk is om de energie te vinden om in je uppie te sporten. Hetzelfde percentage vindt het daarentegen een heuse verademing om samen met vrienden te gaan sporten. Sterker nog: ze geven veel minder snel op en geven net dat beetje extra om zich niet te laten kennen.

Individuele + relationele voordelen

De voordelen van samen sporten zijn tweezijdig. Het is niet alleen goed voor ieder individu, maar ook voor de onderlinge relatie. Samen aan lichaambeweging doen, versterkt namelijk de vriendschapsband. Ruim de helft van de 3000 Britse vrouwen geeft aan dat de relatie met hun vriendin(nen) is verbeterd sinds ze samen diëten.

Sian Lewis, directrice van een Brits autoverzekeringsbedrijf: ‘Een vriendin die net als jij geïnteresseerd is in fit en strak blijven, helpt je gemotiveerd te blijven. Lichaamsbeweging gaat ineens niet meer alleen over zweterigheid en afvallen, maar ook over het uitwisselen van de laatste roddels en samen “quality time” doorbrengen’.

Gezonder leven & diëten: wát als je partner niet meewerkt?

Meer bewegen en gezonder eten, is al moeilijk genoeg. Maar wat doe je als je vriend of man óók nog tegen gaat werken? Tegenwerken is zelfs een vriendelijk woord, want het komt zelfs vaak neer op saboteren…

Praktische redenen

Allereerst is het handig om stil te staan bij de redenen waarom je man tegenwerkt. Waarschijnlijk heeft hij weinig zin om zijn luiertijd in te leveren voor extra lichaamsbeweging. Of hij is bang ‘konijnenvoer’ voorgeschoteld te krijgen als avondeten.

Jaloezie + angst

De redenen kunnen óók dieper liggen. Misschien is hij jaloers omdat jij wél de motivatie op kunt brengen om gezonder te leven. Het kan zelfs zo ver gaan dat hij jaloers is omdat jij aantrekkelijker wordt voor andere mannen. In dat laatste geval kan hij angstig worden dat je ervandoor gaat met een ander. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch, maar sommige mannen zijn nu eenmaal bezitterig en plassen maar al te graag op hun territoriumgrenzen.

Duidelijk communiceren!

Wat kun je eraan doen is dan de grote vraag. Duidelijk zijn, helpt in de meeste gevallen: ook al is hij blij met hoe jij bent, jij bent dat zélf niet! Jij wilt je beter in je vel voelen, jij wilt je weer sexy voelen en jij wilt meer zelfvertrouwen! Leg uit dat dit uiteindelijk ook voor hem veel voordelen heeft (tenzij je niet van hem houdt en onzekerheid het enige is waarom je nog bij hem woont). :P

Met of zonder zijn steun

Wees in elk geval duidelijk dat je doorgaat met jouw plannen om gezonder te leven, meer te bewegen en beter te letten op wat je eet. Zeg letterlijk tegen hem dat hij mee kan werken of tegen kan werken, maar dat je niet van je voornemen af te brengen bent.

Heb jij nog meer tips om er voor te zorgen dat je man of vriend je niet meer tegenwerkt als je gezonder wilt gaan leven? Laat het dan weten in een reactie hieronder! Ik ben erg benieuwd hoe jij het aanpakt.

Zou jij je beste vriend(in) vertellen dat hij of zij moet afvallen?

Deze vraag is redelijk beladen: Zou je wel of niet zeggen dat je beste vriend of vriendin te dik is en zou moeten afvallen? Ik kan me voorstellen dat veel lezers nu denken: ‘ja dáág, dat zou ik niet eens durven’. Maar waar het vroeger misschien een vraag was die vooral met ijdelheid te maken heeft, speelt gezondheid wél een steeds grotere rol.

Je beste vriend of vriendin op diens (over)gewicht wijzen

vriend vriendin overgewichtNu we in Nederland gemiddeld genomen steeds dikker worden, is bovengenoemde vraag een klein beetje minder beladen geworden. De toon verschuift wellicht iets meer richting het zorgen maken om de gezondheid van je beste maatje. In een onderzoekje naar deze vraag in het Verenigd Koninkrijk kwam het volgende naar voren:

  • Elke vrouw heeft 2 vriendinnen waarvan ze denkt dat ze te zwaar zijn
  • Maar dat 1 op de 5 vrouwen te bang is om het ook tegen die vriendinnen te zeggen
  • Een kwart van de vrouwen wél gezegd heeft tegen een vriendin dat ze moet afvallen
  • Van de vrouwen die het wel gezegd hebben tegen hun beste vriendin, zei 12% dat hun vriendin “er kapot van was”, en 10% dat hun vriendin in tranen los barstte
  • 1 op de 20 hebben hun vriendschap beëindigd

Als het gaat om relaties zou 84% van de vrouwen willen dat hun vriend de waarheid zou zeggen over hun lichaamsgewicht. Eén op de tien vrouwen zou juist de relatie beëindigen als hun vriend zou zeggen dat ze te dik zijn.

Je vriend(in) vertellen dat hij/zij moet afvallen: tot slot…

Persoonlijk hou ik wel van een directe aanpak. Mijn beste vriend zei jaren geleden eens tegen mij dat ik echt te dik werd en er iets aan zou moeten doen. Ik weet vrij zeker dat het toen niet ging om gezondheidsredenen, maar puur om uiterlijk. De week erna stond ik wél voor het eerst in een sportschool. Dus bij mij heeft de figuurlijke trap onder mijn kont wel goed gewerkt.

Toch is het misschien niet altijd slim om de terminologie ‘lichaamsgewicht’ of ’te dik zijn’ in de mond te nemen. Voor sommigen werkt het waarschijnlijk beter als je zegt dat ze eigenlijk gezonder zouden moeten leven. Hoe dan ook, ik vind dat je dit soort dingen wel moet kunnen zeggen als het gaat om een échte vriend of vriendin.

Heb jij weleens van een vriend of vriendin te horen gekregen dat je te dik bent? Zo ja, wat was jouw reactie? Of heb je weleens tegen een een vriend of vriendin gezegd dat hij/zij te dik is?

Tips om een vriend, vriendin of familielid met overgewicht te helpen

Als je zelf erg geïnteresseerd bent om fit en gezond te blijven, dan kan het moeilijk zijn om een vriend, vriendin of familielid te hebben die een erg ongezonde manier van leven heeft. Misschien heb je een kind of ouder met veel overgewicht, of een vriendin die erg somber is door haar figuur – maar die er zelden iets aan probeert te doen. Het is dan erg moeilijk om degene erop aan te spreken zonder over te komen als een zeur, bemoeial of hem of haar de indruk te geven dat je de persoon minder leuk en aardig vindt vanwege het overgewicht.

Toch kun je die vriend, vriendin of dat familielid helpen. Hoe je dit op een goede manier doet kun je hieronder lezen…

Belangrijk: check of je dezelfde prioriteiten hebt!

Misschien ben jij iemand die elke dag naar de sportschool gaat, elke vorm van verzadigd vet ontwijkt, en liever wormen eet dan een hamburger. Je bent super trots op je strakke lichaam! Jouw vriendin of familielid is 25 kilo te zwaar. Hij of zij denkt dat het geen probleem is, en wil al zeker geen aanpassingen doen in levensstijl. Hij of zij ziet overgewicht gewoon als een paar kilo extra wat er verder niet toe doet. Door er iets van te zeggen zou jullie relatie zwaar onder druk komen te staan – let dan op dat jouw levensstijl niet op wilt dringen aan iemand die daar totaal geen behoeft aan heeft en hier geenszins voor open staat!

Aan de andere kant: als hij of zij vaak praat over gezonder willen leven en duidelijk lijdt aan een slecht zelfbeeld en erg onzeker is door zijn of haar figuur, dan ben je misschien wel in de goede positie om te helpen.

Focus op gezondheid

Het is belangrijk om je te richten op gezondheid, en niet op uiterlijk. Dit is vooral belangrijk als je vriend, vriendin of familielid nog jong is. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Je zou er veel mooier uit zien als je minder dik zou zijn’, maar zeg: ‘Je zou veel gezonder zijn en je beter voelen als je minder een paar kilo kwijt zou raken’. Als het gaat om een kind met overgewicht, zeg dan niet dat hij of zij groenten moet eten ‘omdat ik het zeg’, maar leg uit waarom het goed is om groenten te eten. Ook is het goed om kinderen zelf groeten te laten verbouwen in de tuin.

Zet een kind sowieso nooit op een dieet. Focus op gezond eten en bewegen, en niet op het verbieden van bepaalde producten. De drang om de verboden producten toch te eten wordt dan veel te groot en zorgt voor een onhoudbare situatie, zeker als het kind ouder wordt.

Kook voor de hele familie

Als een familielid probeert af te vallen, zet dan geen aparte maaltijd op tafel. Verander het eetpatroon van de hele familie om het makkelijker te maken voor hem of haar. Hiermee moedig je gezond eten voor iedereen aan, en voorkom je dat het familielid dat wil afvallen te drastische maatregelen neemt om de overtollige kilo’s kwijt te raken (zoals veel te weinig eten en een hele dag te leven op rijstwafels).

Veel gerechten zijn vrij makkelijk gezonder te maken door room weg te laten, gehakt te vervangen door kip of vis, in verhouding meer groenten toe te voegen, en toetjes te kiezen die minder calorieën bevatten.

Ondersteun & moedig aan

Als een vriend, vriendin of familielid begint met een gezonder eet- en leefpatroon, doe dan alles om te ondersteunen en aan te moedigen. Moedig ze nooit aan om iets te eten wat ze eigenlijk niet willen en mogen eten, maar kom zelf met gezonde alternatieven: ‘Heb je dit al eens geprobeerd…’. Wees vooral enthousiast als je ziet dat het ze lukt om gezonder te eten en te leven. Benadruk dat een slechte dag niet het einde van de wereld betekent en help ze om weer op het goede spoor te brengen (bron).

Heb jij een vriend, vriendin of familielid geholpen om gezonder te gaan eten en leven? Zo ja, hoe heb jij dat gedaan?

Steeds meer vrouwen zetten hun man stiekem op dieet

In Engeland lijkt de vrouwenemancipatie een nieuw hoogtepunt (volgens mannen een dieptepunt) te hebben bereikt. Eén op de zes Britse vrouwen zet haar mannelijke partner namelijk op dieet, zonder dat eerst met hem te bespreken. Dit blijkt uit een enquête die werd gepubliceerd in de Britse krant ‘The Daily Telegraph’.

De beknopte conclusie van de enquête luidt dat vrouwen werkelijk alles doen om manlief ervan te overtuigen dat een bierbuik en love handles geenszins worden gewaardeerd.

Vrouwen zetten mannen stiekem op dieet

Vrouwen halen werkelijk alles uit de kast om het (over)gewicht van hun man in te perken, en het blijft dan ook niet bij subtiele hints. Enkele voorbeelden van trucs die door vrouwen worden uitgehaald om mannen minder (calorierijk) te laten eten zijn:

  • Vet wegsnijden van vlees (voordat het wordt gebakken)
  • Light frisdrank in ’regular’ flesjes overgieten
  • Maaltijden op piepkleine borden serveren
  • Bier “vergeten” bij de supermarkt

Directe aanpak…

Een derde van de vrouwen heeft (ook) de meest directe aanpak aangewend om de man des huizes te overtuigen van zijn onvolmaakte figuur. Zij lieten hun partner op niet mis te verstane wijze weten dat hij hoognodig moet afvallen. Let wel: niet alle mannen waardeerden dit evenzeer, dus wellicht dat de indirecte aanpak in eerste instantie de voorkeur geniet. (bron)

Alles uit de kast halen!

Als zelfs de directe aanpak niet werkt, halen vrouwen slinkse trucjes uit om hun mannelijke partners op dieet te krijgen. De helft van de vrouwen geeft ronduit kritiek op wat manlief eet, of spreekt in bijzijn van haar partner vol bewondering over de lichamen van goed ogende celebrities als Brad Pitt en David Beckham. Gekrenkte eer en gekwetste gevoelens worden door de dames voor lief genomen.

Ook mannen werden ondervraagd over het (al dan niet obsessief) aanpraten van een dieet door hun vrouw. Ruim dertig procent van de ondervraagde mannen beweert onzeker te worden wanneer zijn vrouwelijke partner laat weten dat zij een beroemdheid aantrekkelijker vindt dan hem. Het overgrote merendeel zou zelf niet het initiatief nemen om op dieet te gaan. Toch laten veel mannen zich zonder protest bijsturen door hun vrouw of vriendin. Heb jij weleens een directe of indirecte poging gedaan om je vriend of man te laten afvallen? Laat hieronder je favoriete methode achter!

Dingen die je (ongemerkt)dik maken: tot slot…

Al met al is het goed om te weten hoe de mensen in jouw omgeving van invloed zijn op je lichaamsgewicht. Probeer gevarieerd en uitgebalanceerd te eten en veel te sporten, zelfs al doen jouw familieleden, gezinsleden en vrienden dat niet.

Wil jij mee de proef op de som nemen? Hoeveel van jouw vrienden en familieleden hebben overgewicht? En hoe reflecteren eventuele dikke vrienden zich in jouw lichaamsgewicht? Laat hieronder een reactie achter!

Neem ingebakken eetgewoontes eens onder de loep

De manier waarop je over eten denkt en met voeding omgaat is grotendeels afhankelijk van hoe je bent opgevoed en waar je bent opgegroeid. Eetgewoontes krijg je namelijk van huis uit mee; ze worden letterlijk met de paplepel ingegoten. Om die reden verschillen eetgewoontes zeer sterk per werelddeel, land, streek, bevolkingsgroep, cultuur, familie en gezin.

Omdat eetgewoontes zo ingebakken en vanzelfsprekend zijn, staan veel mensen er niet eens bij stil. Ze worden voor lief genomen; men vraagt zich niet eens af of ze positief dan wel negatief uitwerken op de lichamelijke gesteldheid. Toch is het extreem belangrijk om alledaagse eetgewoontes onder de loep te nemen. Ze zijn namelijk bepalend voor jouw gezondheid en afslanksucces.

Ingebakken eetgewoontes

Er hoeft heus geen sprake te zijn van grootscheepse fouten of problemen. Toch kunnen relatief kleine dingetjes van grote invloed zijn op afvallen en aankomen… Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan dat je ze überhaupt anders zou kunnen doen. Sta eens stil bij de volgende punten:

1. Gevarieerd genoeg?

Wissel aardappels af met o.a. volkorenpasta, eiernoedels, kelpnoedels en zilvervliesrijst. Varieer eens wat vaker met verschillende groente- en fruitsoorten. Tip: kijk in deze lijst voor meer inspiratie.

2. Niet te vetrijk?

Met een plak kaas is niks mis. Maar als je iedere dag jus, kaas, boter, vlees en sauzen gebruikt, stapelen de verzadigde vetten zich al snel op.

3. Portiegrootte?

Als je van huis uit gewend bent om meermaals je bord vol te scheppen, dan doe je er verstandig aan om je portiegroottes af te bouwen.

4. Suiker-intake?

Er zijn gezinnen waarbinnen suiker een centrale rol inneemt. Suiker in de thee en koffie. Suikerrijke toetjes. Een gevulde snoep- en koektrommel. Een schepje suiker “voor de smaak” bij gerechten. Etc. etc. etc. Kijk eens kritisch naar je suikergebruik en bouw dit zo nodig af!

5. Goede verhoudingen?

Eet je eiwitten, vetten en koolhydraten naar verhouding? Je dieet zou er ongeveer zo uit moeten zien: 60% koolhydraten (overwegend complex); 30% eiwitten (overwegend essentieel); 10% vet (overwegend onverzadigd).

6. Micronutriënten?

Krijg je de nodige vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, fytochemicaliën en antioxidanten binnen? Een tekort aan essentiële vitamines of mineralen kan je afslankpogingen enorm verzieken!

Hoe zijn jouw eetgewoontes? Deel ze hieronder!

2 comments


  • Miek

    26 maart 2016

    Ik ben er achter gekomen dat ik het verschil tussen ’trek’ hebben en dorst hebben ook niet goed herken. Dus heb ik de neiging iets (lekkers) te gaan eten terwijl ik eigenlijk dorst heb. Tegenwoordig probeer ik dus als ik trek heb eerst een glas water te drinken en als ik daarna nog steeds trek heb pas iets te eten.

  • Mandje

    3 januari 2016

    Onthoud de afkorting MC10.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.