Het concept van een effectief en verantwoord dieet is maar al te vaak eten, heel vaak eten. Het klinkt onlogisch en tegenstrijdig, maar eten zorgt ervoor dat je een dieet kunt volhouden en dat je je er goed bij blijft voelen. Het is overigens niet de bedoeling om véél te eten; uitsluitend om vaak te eten, dus een aanzienlijke hoeveelheid eetmomenten (een soort van kleine maaltijden) per dag te hanteren.

Maar waarom werkt het zo goed om 5 of 6 kleine maaltijden per dag te eten? Hierbij de nodige uitleg…

Vijf of zes kleine maaltijdjes per dag…

Het eten van 5 of 6 kleine maaltijden per dag werkt ten eerste goed voor afvallen om de volgende 3 redenen:

1. Je houdt je stofwisseling actief & verbruikt zodoende méér calorieën

Door je calorie-intake te spreiden over meerdere kleine maaltijdjes, zorg je ervoor dat je spijsvertering veel efficiënter en gelijkmatiger gaat werken en er dus meer calorieën worden verbrand gedurende de dag.

Tijdens een “standaard” caloriebeperkend (crash)dieet eet je doorgaans veel te weinig. Dit zorgt er juist voor dat je lichaam in een “spaarstand” gaat verkeren. Als er geen voedsel binnenkomt is dat voor het menselijk lichaam immers een duidelijk signaal dat er te weinig voedsel voorradig is. En als het eten op is, moet er worden bezuinigd c.q. bespaard. Het lichaam zal extreem zuinig om gaan springen met de reserves (bloedsuikers en lichaamsvetreserves), en dat in nou net wat je niet wilt. Je valt dan immers niet meer af!

Door regelmatig te blijven eten, laat je je lichaam merken dat er geen sprake is van een voedseltekort en dat er niet zuinig hoeft te worden omgesprongen met je lichamelijke reservevoorraden. Je stofwisseling oftewel metabolisme zal zodoende optimaal blijven functioneren, waardoor je meer calorieën en vet verbrandt; zowel actief (tijdens lichaamsbeweging) als in rust (= ruststofwisseling).

Je lijf gaat bij voedselschaarste over op een overlevingsstand; hierdoor verbrand je veel minder calorieën en het afslankende effect van het dieet neemt zodoende sterk af.

2. Je bloedsuikerspiegel & spijsvertering worden minder zwaar belast

Ten tweede voel jij je 10 keer beter als je meerdere keren per dag kleine maaltijden eet. Dit komt omdat je je bloedsuikerniveau op een constant niveau houdt en er dus minder –en minder grote– schommelingen in de bloedsuikerspiegel optreden. Hierdoor hoeft je lijf minde insuline aan te maken, houd je meer mentale energie over gedurende de dag en voorkom je bovendien hongerpieken en eetbuien.

Ook wordt je spijsvertering extreem zwaar belast als je grote maaltijden eet die uit veel verschillende componenten bestaan. Je maag en darmen moeten dan heel hard gaan werken en daardoor wordt je moe (de welbekende “After Dinner Dip”). Het gevolg hiervan is dat je na één grote maaltijd geen zin meer hebt om te bewegen, laat staan sporten.

3. Gemakkelijker spieren opbouwen

Tot slot helpen 5 of 6 maaltijden per dag voor het behoud en de opbouw van spiermassa. En hoe meer spieren je hebt, des te sneller jouw spijsvertering gaat werken om deze van voedingsstoffen (bouwstoffen, brandstoffen & beschermingsstoffen) te voorzien. Resultaat: een efficiëntere calorieverbranding!

6 kleine of 3 grote maaltijden… Wat is beter?

De afgelopen jaren wordt veelal gesuggereerd dat het beter is om dagelijks 6 kleine porties te eten in plaats van 3 grote maaltijden. De gedachte hierachter is dat 6 kleine maaltijden je hongergevoel en bloedsuikerspiegel beter onder controle zouden houden. Je spijsvertering zou met 6 kleine maaltijden per dag bovendien optimaal zijn werk kunnen doen. Om die reden is het principe van 6 kleine maaltijden per dag inmiddels in talloze diëten doorgevoerd. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het nuttigen van 6 kleine maaltijden per dag niet per se beter is voor je voldaanheidsgevoel. En het werkt dus ook niet per definitie beter voor afslanken en gewichtsverlies…

3 of 6 maaltijden per dag: details onderzoek

Tijdens bovengenoemd onderzoek werden 27 mannen met overgewicht gedurende 12 weken op een calorie-beperkend dieet gezet. Binnen hun dieet bestond ofwel 25% ofwel 14% van alle calorieën uit magere eiwitten. Tijdens de zevende week van het onderzoek werden de deelnemers gevraagd om hun dieet allereerst gedurende drie dagen over 3 maaltijden te verdelen. Gedurende de volgende drie dagen dienden de deelnemers hun dieet juist over 6 maaltijden te spreiden. De mannen noteerden ieder uur de mate waarin zij honger hadden en de mate waarin ze zich voldaan voelden.

Onderzoeksresultaten

Uit de studie blijkt allereerst dat de mannen die in verhouding de meeste calorieën uit magere eiwitten haalden, zich het meest voldaan voelden en het minste honger hadden. Op het moment dat de mannen hun voeding verdeelden over 6 kleine maaltijden in plaats van 3, werd echter geen verschil in honger- en voldaanheidsgevoel waargenomen. Tot zover lijkt het eten van 6 in plaats van 3 maaltijden dus geen nut te hebben.

6 kleine of 3 grote malen: conclusie…

Onderzoeker Heather Leidy stelt dat de onderzoeksresultaten hoogstwaarschijnlijk ook van toepassing zijn op vrouwen met overgewicht. Atleten, hardlopers en mensen met (aanleg voor) diabetes zouden echter wel baat kunnen hebben bij 6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote. Kleinere maaltijden eten is volgens dit onderzoek dus niet per se de beste strategie om overgewicht tegen te gaan.

Wat werkt het beste voor jou tijdens het diëten? 6 kleine maaltijden of 3 grote? Of heb jij het idee dat het eigenlijk niets uitmaakt?

Waarom kleine porties zo goed zijn voor afvallen…

Je totale calorie-intake kun je beter verdelen over 6 kleine maaltijden dan over 3 grote maaltijden en 2 of 3 piepkleine tussendoortjes. Dit heeft namelijk de volgende gunstige effecten op je lichamelijke gesteldheid en gewicht:

1. Je maag rekt niet uit

Als je te grote porties eet, ontstaat er druk op de spierlaag, bindweefsellaag en slijmvlieslaag van je maagwand. Hoe hoger en langduriger deze druk, des te slapper de maagwand wordt. Een grote, uitgerekte maag raakt minder snel vol, waardoor je ook minder snel voldaan raakt en meer zult eten. Het nuttigen van kleine porties voorkomt dat je maag “uitlubbert”.

2. Je bloedsuikerspiegel blijft stabieler

Alles wat je eet, beïnvloedt je bloedsuikerspiegel en insulineniveau tot op zekere hoogte. Hoe groter een portie, des te groter de fluctuaties (pieken & dalen). Deze schommelingen veroorzaken niet alleen hongerpieken en eetbuien, maar stimuleren ook de opslag van vetzuren in je vetcellen.

3. Je bent sportklaar

Een grote portie ligt zwaar op de maag. Een overvolle maag kan oprispingen en krampen tot gevolg hebben, wat niet bepaald bevorderlijk is voor je lichamelijke activiteit. Als je kleinere porties eet, zul je minder snel last krijgen van maagklachten, waardoor je sneller geneigd bent te sporten.

4. Minder hongergevoel

Honger ontstaat meestal tussen twee maaltijden in omdat er maar al te vaak een pauze van 4 tot 6 uur tussen zit. Als je wordt overvallen door honger, zul je sneller geneigd zijn om naar ongezonde (suikerrijke) snacks te grijpen. Het verdelen van je calorie-intake over 6 kleine maaltijdjes kan hongeraanvallen helpen voorkomen.

5. Je eet minder

Onderzoek wijst uit dat je minder voedsel nuttigt naarmate je vaker eet. Als je 1 kilo voedsel verdeelt over 6 kleine porties, lijkt het gevoelsmatig namelijk méér dan wanneer je het zou verdelen over 3 grote porties. Let wel: als je hier niet uitermate strikt en consequent in bent, kan het ook averechts werken. Kleine maaltijden moeten immers ook echt heel klein zijn.

  • In dit artikel vind je 6 praktische tips om je portiegrootte binnen de perken te houden.
  • En in dit artikel vind je 8 handigheidjes om op slimme wijze te portioneren.

Eet jij gewoonlijk grote of kleine porties? Laat hieronder van je horen!

Portiegrootte & afvallen: 6 eenvoudige portioneertips

De juiste portiegrootte speelt een cruciale rol bij afvallen. Als je gewicht wilt verliezen, moet je immers niet te veel eten. Je kunt portiegroottes uitsluitend juist inschatten als je je goed bewust bent van de hoeveelheden die je gebruikt. In dit artikel daarom 6 tips om je portiegroottes onder controle te houden en goed in te schatten, zodat je bestendig kunt afvallen.

1. Meten = weten

Gebruik weeg- en meetapparatuur als je opschept, bijvoorbeeld een maatbeker, eetlepel, theelepel of weegschaal. Op die manier weet je exact wat er in je mond verdwijnt.

2. Leer schatten

Je hebt wellicht niet altijd een weegschaal bij de hand. Train jezelf daarom om porties op hun waarde te schatten. Pak bijvoorbeeld groenten in de supermarkt en schat het gewicht alvorens je dit controleert. Op die manier doe je eenvoudig een hoop kennis op over gewicht en portiesgroottes.

3. Richtlijnen verpakking

Bij veel producten staat tegenwoordig een richtlijn voor één portie op de verpakking vermeld. Kijk hier eens naar en vergelijk dit met de portiegrootte die jij normaliter aanhoudt.

4. Servies

Door altijd hetzelfde servies te gebruiken wordt het eenvoudiger om telkens dezelfde hoeveelheid aan te houden. Eenzelfde portie voedsel ziet er op elk bord namelijk anders uit. Het gebruik van klein servies is overigens ook een uitstekende manier om niet te veel op te scheppen… Er past dan immers relatief weinig op je bord.

5. Schep in de keuken op

Schep je bord eenmalig in de keuken vol en zet de pannen niet op tafel. Zodoende voorkom je dat je (onbewust) meermaals opschept.

6. Voorbereidend werk

Heb je op het moment dat je wilt eten geen zin om aan het wegen te gaan? Pak dan op een ander moment wat zakjes en doe daar de juiste hoeveelheid van het desbetreffende product in. Op die manier pak je in het vervolg automatisch de juiste hoeveelheid.

Heb jij nog tips om portiegroottes juist in te schatten en onder controle te houden? Laat het hieronder weten.

Slim portioneren: 8 handige tips voor portiecontrole!

Maaltijden worden steeds groter en porties rijzen dan ook letterlijk de pan uit. In Amerika wordt dit fenomeen ook wel “portion distortion” (portie-verstoring) genoemd. Daarom hierbij 8 handige tips om je portiegrootte binnen de perken te houden…

1. Wijnglas i.p.v. wijnvaas

Als het aan lifestyle-winkels ligt, ben je binnen no-time moddervet. Grote wijnglazen (lees: wijnvazen) zijn namelijk trendy!? Neem liever kleine wijnglaasjes, dan ben je niet geneigd om een hele fles in te schenken.

2. Summier ijsschepje

Neem nooit een beker Ben & Jerry’s in de hand onder het mom ‘vandaag een paar hapjes en de rest voor later’… Voor je het weet is de bodem van de beker in zicht en je dieet verpest. Koop liever zo’n bescheiden, ijsschepje waar je mooie, ronde en bovendien kleine bolletjes mee kan maken!

3. Tapasschaaltjes…

Die minuscule tapas-schaaltjes zijn echt onwijs praktisch. Niet alleen voor tapas, maar voor allerlei snacks. Je zult veel minder nootjes, zoutjes, chips en blokjes kaas eten als je er een heel klein schaaltje van voor je neus hebt staan.

4. Bescheiden bord

Het is inmiddels een heus cliché, maar het werkt wel… Schep je maaltijden op kleine borden en in kleine schalen. Want hoe groter je bord, des te meer je opschept en des te sneller en meer je doorgaans eet. Bescheiden borden = bescheiden eten.

5. Cupcakes

Cupcakes zijn minuscule muffins. Als je een verjaardag viert, haal dan geen slagroomtaart, chocoladebollen of appelflappen in huis. Maak zelf kleine cupcakes met magere ingrediënten (Google maar eens!). Dat bespaart je letterlijk honderden kilocalorieën.

6. Sapglaasjes

Vruchtensap is gezond, maar ook erg calorierijk. Gebruik daarom traditionele, lage jus d’orange glaasjes voor vruchtensap. Dan klok je je sapje niet met een longdrinkglas in één slok achterover en geniet je er veel intenser van.

7. Klein bestek

Klein bestek = kleine hapjes = relatief langdurig eten = een voldaan gevoel; nog vóórdat je je bord leeg hebt gegeten.

8. Keukenweegschaal

Een eenpersoons avondmaaltijd hoort om-en-nabij de 400 gram te wegen. Een extra portie groenten hierbij optellen kan natuurlijk weinig kwaad. Een keukenweegschaal kan je dus een handige leidraad bieden!

Tot slot: 5 of 6 kleine maaltijden per dag…

Update (2013): Inmiddels is het 7 jaar geleden dat bovenstaande informatie verscheen en is er een heleboel onderzoek gedaan naar het effect van 5 of 6 kleine maaltijden per dag. Dit onderzoek laat zien dat het verdelen van de totale calorie-intake over meerdere eetmomenten alleen zinvol is als je voldoende discipline aan de dag kan leggen. In dit artikel vind je nog meer nuttige informatie over de dagelijkse consumptie van meerdere kleine porties.

Heb jij al eens geprobeerd om de 3 “klassieke” dagmaaltijden (ontbijt, lunch & diner) op te delen in 5 of 6 kleine maaltijdjes, verdeeld over de dag? Deel hieronder jouw bevindingen!

24 Reacties

  1. Hallo allemaal
    Ik wil even iets met jullie delen.
    Ik heb een dieet ivm gevoeligheid voor granen én haver en heb al heel lang veel buik problemen (o.a. de helicobacter bacterie in mijn maag). I.t.t. misschien tot vele anderen ben ik níet bezig met afvallen. Ik merk doordat ik nu bij een dietiste ben en ik kleine portie moet eten en níet drinken tijdens het eten, dat ik nu voortdurend aan eten denk en er mee bezig ben. Een half uur voor en 1 uur na het eten niet drinken. Ik sta op drink water en neem supplementen alsnatrium ascorbaat, magnesium citraat ivm fybromialgie, zinc nitrate, Vit. D, omega 3 blend. Tegen de bacterie kreeg ik een middel dat Mycopowderv Zenchi kreeg 2x 2 caps. P d.
    Ik wandel elke dag een stukje 2- 3 km In het verleden kwam het weleens voor dat ik ontstekingen had aan de darm. Echter een anti biotica kuur maakt alle bacteriën kapot, de slechte maar ook de goede dus daar ben ik niet blij mee.
    Ik schrijf alles op in een schriftje wat ik eet en drink en hoe laat etc. Schrijf op hoe ik reageer bijv oprispingen, buikpijn etc.
    Ontlasting onderzoek liet weten dat alles goed was, dus geen allergie. Bloedonderzoek ook, wel iets verhoogde ontstekingswaarden.
    Wat ik mij besef is hoe moeilijk het ook moet zijn voor mensen met obesitas , anorexia een allergie o.i.d. om met eten te dealen.
    Ieder heeft zo zijn of haar reden waarom je wél of juist niet teveel, te weinig of moeilijk eet. Ik weet wel dat je het zélf moet doen omdat ik de moeite waard bent. Het is (jouw) mijn lichaam en ik heb het zelf te doen al of niet met ondersteuning om het te veranderen.
    Ernaar te kijken waarom dit zo is. Ik sta o.a. te ” vaak aan” en doe teveel, heb momenteel met veel lijden te maken in mijn familie. Ookal is dit veel doen, vanuit mij jeugd al zo want stilzitten was er niet bij. Ik wil houden van mezelf, het leven en de mensen en dieren om me heen en van hen genieten. Van de natuur om me heen er zijn altijd mooie dingen als ik me daarvoor openstel. Er zijn mensen en dieren die van mij houden er wordt ook van jou gehouden.
    Voor iedereen hier wil ik jullie een steuntje in de rug sturen, een hart onder de riem.
    Kijk wat goed is voor jou want jij én je leven zijn de moeite waard.
    Lieve groetjes José

  2. bij mij is de vraag ik heb laatst een dame ontmoet die zei dat ze 20 kg was afgevallen met kleine beetjes eten in een jaar maar wilde mij niet vertellen wat ze at , ze zei ieder mens is anders , ik ben 73 en wil graag enkele kilo’s kwijt . kunt u me zeggen wat je 6 maal per dag dan moet eten . een voorbeeld graag

    • Het is slim om uit te kijken met suikers. Maar wel voedende tussendoortjes te nemen. Dus veelkoren producten, mager beleg en groentes.

  3. Na 10 jaar kantoorwerk kwam ik ook elk jaar een kilo in extra gewicht aan. Zitten, zitten en al die taartjes van jarige collega’s. Afvallen hielp niet totdat ik op het no nonsense dieet kwam. Elke twee uur wat eten. Wel veel boterhammen en yoghurt, maar het werkte!! Wel probeer ik zelf onder de 1700 kcal te blijven. Inmiddels na anderhalf jaar tijd 7 kilo kwijt en nog 6 te gaan. Ook fiets ik regelmatig nu naar het werk en wandel ik veel met de hond. Ik val nog steeds af, alleen maar door vaker en gezonder te eten :)

  4. Na 10 jaar kantoorwerk kwam ik ook elk jaar een kilo in extra gewicht aan. Zitten, zitten en al die taartjes van jarige collega’s. Afvallen hielp niet totdat ik op het No Nonsense Dieet kwam. Elke twee uur wat eten. Wel veel boterhammen en yoghurt, maar het werkte!! Wel probeer ik zelf onder de 1600 kcal lengte te blijven. Inmiddels na anderhalf jaar tijd 7 kilo kwijt. Ook fiets ik regelmatig nu naar het werk en wandel ik veel met de hond. Ik val nog steeds af. :)

  5. Ik ben nu sinds half januari bezig met 6x per dag te eten. 8u: zelfgemaakte granola met melk, 10u: Vitalinea plus 0%, 12u: 4 sneetjes volkoren brood met kippenwit of Philadelphia light en sla, tomaat, 14u30: special K reep, 17u30: mager vlees, groenten en 2 kleine aardappelen (gekookt), 19u30 Danone 0% of een handvol noten (natuur). Ik ben ondertussen 2.5 kg verloren zonder honger te hebben. Ik vind dit een super manier van afvallen. In het weekend zondig ik regelmatig met een handje chips en een glaasje wijn of cava dus goed vol te houden.

  6. IK begin 7.00 uur met een flesje warm water en een kiwi. Dan een smoothy van havermout, banaan, appel en water. 10.00 uur sneetje ontbijtkoek, 12.00 uur 2 rijstkoeken met pindakaas en 1 sneetje brood met 30 + kaas. 18.00 uur warme maaltijd. IK sport 3x per week. Toch ben ik 3 kg aangekomen. Wat doe ik niet goed?

  7. Hoi, zelf eet ik ook 5 keer per dag. 4 x 2 volkoren boterhammen met boter en beleg (worst of kaas) en in de avond eet ik vlees, groente en zoete aardappel. Ik fiets naar en van mijn werk (totaal 20 kilometer) en hiermee raak ik tussen de 1 en 2 kg kwijt. Zit wel netjes tussen de 2100 en 2300 calorieën per dag.

  8. Om 8:00 bak havermout, om 10:30 eiwitshake plus banaan (of blikje tonijn met ijsbergsla/tomaat/ei), om 13:00 portie kipfilet met groenten en een beetje rijst, om 15:00 portie (gestoofde) vis met groenten, om 18:00 blik tonijn met ijsbergsla/tomaat/ei. Om 21:00 een eiwitshake. Dit op een dag dat ik aan krachttraining doe. Train ik niet, dan snij ik in mijn koolhydraten door bijvoorbeeld de rijst weg te laten, of maak mijn porties kleiner, laat het eigeel weg. I.p.v. eiwitshake & banaan enkel wat tonijn of vis. 1 dag per week eet ik gewoon datgene wat ik lekker vind. Het gaat niet altijd om de hoeveelheid die je eet, maar wat je eet (af te stemmen op wat je op een dag doet). Vaak eet men bij het verdelen van ‘maaltijden’ nog steeds veel te weinig of niet die dingen die het lichaam nodig heeft om vet te kunnen verbranden en dus val je niet goed af of sla je nog steeds alles uit dat bijvoorbeeld koekje of pizza op als vetreserves.

  9. Goeie dag, effe terug op Hilda… Ik heb het ook geprobeerd met 6 maaltijden, ik at om 8.00 uur 4 boterhammen 2x met ham en kaas en 2x met pindakaas en hagelslag; om 10.00 uur at ik 1 liter yoghurt met 4 appels en 3 bananen; om 12.00 uur at ik een hele kip met 1 kilo aardappelen en een fles cola; om 14.00 uur at ik doos crackers met smeerkaas; om 16.00 uur at ik 2 zakken chips met een fles Fanta; om 18.00 uur at ik 2 McDonald’s Happy Meals… En ik denk waarom kom ik na 2 weken 14 kilo aan!? Hmmmmmm…… wel vreemd.

    • Gabriel, Het gaat om de kleine beetjes die je moet eten. Wat je eet is wel erg veel. Ik zou ’s morgens beginnen met 2 boterhammen, dan als lunch 2 boterhammen en ’s avonds gewoon normale maaltijd. Dan de andere 3 keer een paar crackers of stukken fruit. En ja, het moet wel gezond zijn, haha!

  10. Meerdere maaltijden per dag is een ‘ouderwetse’ gedachte en is vaak geadviseerd voor mensen die willen aankomen in gewicht en moeite hebben om veel calorieën ineens te eten. Waar het op neer komt is het totaal aantal calorieën dat je elke dag eet, niet de frequentie waarmee je dit doet. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar 3 maaltijden die mij een voldaan gevoel geven ipv van 6 kleinere maaltijden. Tevens geeft dit veel rust in de keuken. Je zegt dat: 1. Je houd je stofwisseling actief: Hier ben ik het niet mee eens. Door constant te eten is je lichaam voortdurend voedsel aan het verwerken waardoor je lichaam nooit in de vetverbranding geraakt. Geruime tijd niks eten heeft juist een positieve werking op je stofwisseling. 2. Je bloedsuikerspiegel wordt minder zwaar belast: Ook hier ben ik het niet mee eens. Door geruime tijd niks te eten houd je de bloedsuikerspiegel juist stabiel. 3. Gemakkelijker spieren opbouwen. Ook hier, het gaat om het totaal aantal calorieën dat je eet (passend bij je doelstelling). Eet je dagelijks meer calorieën dan je nodig hebt kom je aan, eet je er minder dan val je af. Simpel as that.

    • Beste Mark, Dankjewel voor het delen van je opvattingen. Mijns inziens is je vetverbranding een onderdeel van je stofwisseling. Naast je lipidestofwisseling (qua vetten) is er immers ook nog de aminozuurstofwisseling (qua eiwitten), de koolhydraatstofwisseling (qua suikers), de energiestofwisseling (qua calorieën) en allerlei andere stofwisselingsonderdelen v.w.b. vitamines, mineralen, enzymen etc. Je stofwisseling blijft wel degelijk actief als je regelmatig kleine porties eet (over “constant” wordt overigens niet gesproken). Welk positieve effect heeft geruime tijd niks eten dan volgens jou op je stofwisseling? Je bloedsuikerspiegel maakt wel degelijk een dal door als je langdurig niks eet. Op dit dal reageert het menselijk lichaam veelal met een sterke drang naar suikers. Een veelvoorkomend gevolg hiervan is dat mensen naar een zoete snack grijpen met hele korte koolhydraatketens (snelle/simpele suikers). Gevolg is een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je lijf extra veel insuline gaat aanmaken. En insulinepieken kunnen bijdragen aan de opslag van lichaamsvetreserves. Naar de theorie achter de stelling dat je je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden door langere tijd niks te eten, ben ik uiterst benieuwd. In je laatste stelling verwar je spieropbouw met het mechanisme van aankomen en afvallen (qua vetpercentage). Spieropbouw is totaal niet afhankelijk van je calorie-intake. Natuurlijk is er zoals bij elk fysiologisch proces ook energie betrokken bij spierhypertrofie, maar een causaal verband tussen de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt en de hoeveelheid spieren die je opbouwt is ver te zoeken. Je gaat immers niet per definitie meer of minder spieren kweken boven of onder een bepaalde calorie-inname, dus “simple as that” is het wat mij betreft zeker niet. De verhouding v.w.b. de typen bouwstoffen die je eet en hoe veel/intensief je traint, is mijns inziens veel belangrijker. Daarnaast speelt de hoeveelheid bouwstoffen (aminozuren/mineralen) een cruciale rol. Groeten, Paul

  11. Nou Meta, Die 900 calorieën kan nooit gezond zij, dit is veel te weinig! Ga je over een tijdje weer iets meer eten, dan slaat het lichaam dat meteen op als vet en uiteindelijk ben je zwaarder dan voorheen.

  12. Probeer zo weinig mogelijk koolhydraten te eten! Eet speltbrood of koolhydraatarm brood. Om 7:15 ontbijt = ongeveer 300 kcal. Om 10:15 tussendoortje = stuk komkommer & wortel. Om 13:15 middageten = ongeveer 300 kcal. Om 16:15 tussendoortje = appel & wortel o.i.d. Om 19:15 avondeten = 300 kcal.

  13. Hallo, Ik eet nu 6x per dag al 2 weken en kom alleen maar aan, dus wat eten jullie dan? Ik eet 1 boterham om 8 uur, 1 boterham om 10 uur, 1 beschuit om 12 uur, fruit om 2 uur, een cracker met beleg om 4 uur, 1 aardappel met veel groenten en een stukje vlees om 6 uur en een klein toetje om 8 uur. Ik ben nu 4 kilo aangekomen, HELP HELP HELP!

  14. Hallo, Ik ben Cobie. Ik wou graag weten wat jullie eten als je 8x per dag eet. Groetjes, Cobie :-)

  15. Vraag: Hoeveel calorieën moet een maaltijd dan zijn? Ik heb namelijk heel veel moeite met het indelen van maaltijden. De tijden zullen geen probleem zijn,maar de calorieën verdelen, dat is een probleem. Hoe zou ik dit het beste kunnen doen? Moet ik dan bijvoorbeeld 2 sneeën bruin brood delen? Groetjes, Bohena

  16. Je moet het in principe uitsmeren over 5 a 6 maaltijden. De makkelijkste methode is de drie hoofdmaaltijden delen in 2 keer eten. Ontbijt om 8 uur en 10 uur. Lunch om 13:00 uur en 15:00. En avondeten om 18:00 en 20:00. Het voorkomt overigens ook eetbuien voor het slapengaan!

  17. Nooit geweten… maar heb je ernaast dan ook nog het avondeten, het ontbijt en de lunch? Of moet je die uitsmeren over een hele periode?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.