Gebrek aan motivatie is waar veruit de meeste afslankbeproevingen op stuklopen. Motivatie is namelijk nodig om je wilskracht, daadkracht, discipline, vastbeslotenheid en doorzettingsvermogen op te krikken. Dit zijn onmisbare ingrediënten voor een vloeiend verloop en succesvolle afloop van je afslankpoging. Motivatie is zelfs van doorslaggevend belang voor een sensationeel eindresultaat.

Hierbij 6 tips en handvaten om je motivatie tijdens het afvallen op peil te houden…

1. Neem verantwoordelijkheid

Zolang je gewichtstoename blijft wijten aan externe factoren, zal er een moment komen dat je daarop terugvalt. Als puntje bij paaltje komt, ontstaat overgewicht altijd doordat je verhoudingsgewijs te veel eet en te weinig beweegt. Het kan best zijn dat je fysieke of mentale problemen hebt die afvallen bemoeilijken, maar besef dat niks je kan beletten om het toch te doen.

Je kunt je verschuilen achter een langzame stofwisseling, maar als je minder eet en meer beweegt, dan is een trage stofwisseling geen punt. Zolang je zelfstandig kunt eten en bewegen, ben je zelf aansprakelijk en toerekeningsvatbaar voor je lichaam. Zonder plichtsgevoel en verantwoordelijkheidsbesef kun je geen permanente lichamelijke veranderingen bewerkstelligen.

2. Stoppen met uitstellen

Uitstelgedrag is volkomen natuurlijk, want veranderingen voelen nu eenmaal onwennig, vreemd, spannend en verwarrend. Bovendien klinkt de term ‘afvallen’ niet erg aantrekkelijk in de oren, omdat ie veelal wordt geassocieerd met streng diëten en peentjes zweten. De afkeer om te beginnen met afvallen is doorgaans extra groot als je te zwaar bent en niet gewend bent aan lichaamsbeweging.

Je leeft echter in een omgekeerde wereld als je afvallen uitstelt vanwege overgewicht. Zolang je niet afvalt, zul je immers nooit van je overgewicht verlost raken. Schuif het afvallen daarom niet langer voor je uit en begin er vandaag nog mee. Uitstelgedrag is ronduit funest voor je lijn.

3. Hak die knoop door

Zet al die afslankvoornemens die je de afgelopen jaren hebt gemaakt vandaag nog om in daden. Stel het niet nogmaals uit tot morgen. Je hoeft niet linea recta je bord vol te scheppen met rauwe worteltjes en selderij en vervolgens een uur aan de gewichten te gaan hangen of kilometers te maken op een loopband als een hamster in een draaicarrousel…

Zet gewoon een kleine kleine eerste stap. Begin bijvoorbeeld met een korte avondwandeling na je eerstvolgende diner. Zodra je de eerste concrete stap hebt gezet, zul je je direct trots, begeesterd en gemotiveerd voelen. Dus: hak die knoop door! Kortom: kies één of enkele concrete bezigheden. De exacte invulling maakt niet zoveel uit, zolang je er maar direct mee aan de slag gaat.

4. Waarom zou je!?

Als je wilt afvallen, dan is motivatie een absolute vereiste. Je kunt echter pas motivatie opbrengen, als je exact voor ogen hebt waarom je wilt afvallen. Je moet over specifieke doelstellingen en redenen beschikken en deze kunnen omschrijven. Je moet oprecht willen afvallen, ondanks het feit dat je er keihard voor zult moet werken. Alles staat of valt met wilskracht, doorzettingsvermogen en de juiste stimulans. Plezier is de ideale motivatie: plezier in sporten & plezier in gezond eten.

Motivatie komt in vele soorten en maten, zo blijkt maar weer. Zo kun je bij WeightView jouw foto uploaden en kijken hoe je eruit zou zien als je 5 of 10 kilo lichter was! Het is relatief simpel om te doen (al is enige basiskennis van Engels wel handig). Je vult wat persoonlijke gegevens in, je uploadt een foto, en vervolgens krijg je binnen 48 uur het resultaat. Wellicht helpt het om een foto van een dunnere versie van jezelf op de koelkast te plakken. Het zou kunnen voorkomen dat je gedachteloos je koelkast plundert.

5. Inventariseer je drijfveren

Neem tien minuten de tijd om een lijst samen te stellen met alle redenen die je kunt bedenken om af te slanken. Je mag alles noteren:

  • Smallere heupen nastreven…
  • Cellulite bestrijden…
  • In je bikini passen…
  • Buikvet verminderen
  • Mooie portretfoto’s maken…
  • Bewijzen dat je het kan…
  • Algehele gezondheid verbeteren…
  • Bloeddruk verlagen…
  • Nieuwe start maken…
  • Sixpack creëren…
  • In je bruidsjurk passen…
  • Uithoudingsvermogen verbeteren…
  • Positiever zelfbeeld realiseren…
  • Trots, bewondering & respect oogsten…
  • Gewrichtsklachten voorkomen…
  • Etc. etc. etc.

Hang bovengenoemde lijst ergens op waar je hem goed kan zien en kijk er vaak naar; zodoende verlies je de achterliggende redenen en uiteindelijke resultaten niet uit het oog! Als je niet gemotiveerd bent, zul je ook niet afvallen…

6. Stel prioriteiten

Begin niet plotsklaps met intensieve buikspieroefeningen als je nog altijd een flinke hoeveelheid buikvet met je meedraagt. En ga je niet in een veganistisch dieet verdiepen als je gisteren nog een halve kilo biefstuk hebt verorberd. Je hebt slechts een beperkte hoeveelheid tijd; je kunt dan ook niet alles doen en zult daarom prioriteiten moeten stellen.

Begin met gematigde, gangbare en bovendien efficiënte veranderingen. Ga gezonder eten, beperk indien nodig je calorie-intake, dring je suiker-inname terug en ga bovendien meer bewegen. Gewenning is je voornaamste prioriteit; het fine-tunen van je dieet en training komt later wel.

Als je eenmaal weet wat je te doen staat, is het veel gemakkelijker om gericht af te vallen en langdurig gemotiveerd te blijven.

Motivatie voor afvallen: conclusie…

De beste motivatie voor afvallen is het blijven focussen op de veranderingen die je uiteindelijk zult bewerkstelligen. Je zult dunner zijn, je ruststofwisseling zal sneller zijn, je zult er gespierder en gezonder uitzien en je buikje zal verdwijnen. Natuurlijk zul je er hard voor moeten knokken, maar je doelen heiligen de middelen, met gemak!

Vind jij het moeilijk om jezelf te motiveren tot een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging? Laat hieronder je reactie achter!

Excuses… Wat weerhoudt jou ervan gezond te eten?!

Je hebt echt geen diëtist nodig om te weten dat je lichaam zich het best voelt bij een evenwichtig dieet, bestaande uit fruit, groenten, hele granen en magere eiwitten. Hoewel mensen beter weten, verzinnen ze echter maar al te vaak een excuus om ongezond te eten. Voor elk argument tegen gezond voedsel, is meestal een extreem eenvoudig tegenargument te verzinnen. Hierbij de meest voorkomende obstakels voor een gezond voedingspatroon en tips om (slappe) excuses te overwinnen…

1. Groenten zijn vies!

“Groenten smaken vies als ik ze zelf klaarmaak.” De grootste fout die mensen maken tijdens het bereiden van groenten is te lang koken en te weinig smaakmakers als kruiden en specerijen toevoegen. Groenten moeten nog een beetje knapperig zijn na het bereiden, kook ze dus voortaan net wat korter of stoom groenten beetgaar! Voeg gerust een gezonde saus of wat kruiden toe voor extra smaak en je groenten zullen net zo goed smaken als in een restaurant. (bron)

Geen groenten lusten, behoort tot de slechtste excuses t.a.v. ongezond eten en niet kunnen afvallen! Natuurlijk kan het zijn dat je enkele groenten niet lekker vindt, maar geen groenten lusten, is een absolute no-go!

2. Ik heb geen tijd = slecht excuus

“Ik zou willen dat ik tijd had om zelf te koken, maar afhalen is echt de enige optie vanwege mijn drukke agenda.” De eerste optie is om bij afhalen voor een gezonde afhaalmaaltijd te kiezen en hier eventueel thuis nog wat extra gezonde ingrediënten aan toe te voegen (denk aan sushi of een maaltijdsalade). Volgens een studie consumeren mensen wanneer ze uit eten gaan of afhalen, doorgaans 226 calorieën en 10 gram vet meer dan wanneer ze thuis eten.

De tweede optie is simpelweg NIET afhalen, maar in diezelfde tijd naar de supermarkt te gaan om voedingswaren te kopen die binnen een mum van tijd klaar zijn. Het hoeft echt niet meer tijd te kosten en resulteert in een veel gezondere, goedkopere en lekkerdere maaltijd. Door bijvoorbeeld voor een salade met gegrilde zalm en couscous te kiezen, heb je binnen 15 minuten al een gezonde maaltijd op tafel staan. Koop echter niet de eerste de beste kant-en-klaarmaaltijd bij de supermarkt, want kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak veel verborgen calorieën.

Heb je geen idee van wat je snel kunt bereiden? Neem dan in het weekend eens de tijd om gezonde en snelle maaltijden te selecteren voor door de week. En neus ook eens in Gezondr’s gezonde recepten rond! Dan heb je geen excuses meer…

3. Ik haal het in huis voor anderen

“Ik kan het niet helpen dat ik snoep en chips eet, ik heb het in huis voor mijn kinderen.” Het is veel makkelijker om bepaald voedsel niet te eten als je het simpelweg niet in huis hebt!!! Je kinderen zouden net als jij gezond moeten eten. Vervang ongezond voedsel als snoep en chips dus langzaamaan voor gezondere snacks en gezonde snoep-alternatieven, daar profiteer jijzelf ook van! Je mag je kinderen best eens op een zakje M&M’s of doosje Smaties trakteren als jullie samen naar de film gaan, maar zorg dat je ongezond snoepgoed niet constant in huis hebt.

En als je snacks en snoep voor visite in huis haalt, koop dan producten waarvan je weet dat je ze zelf kan laten staan, mocht dat nodig zijn. Kortom: haal in huis wat je bezoek lekker vindt; en dus NIET jouw favoriete guilty pleasures!

4. Ik kan zout niet laten staan…

“Ik weet dat ik zou moeten minderen, maar ik ben dol op zout voedsel.” Schiet niet in de stress van een beetje zout op je aardappelen of wat zout over zelfgemaakte popcorn, maar vermijd voedsel met onnodig veel zout. Voedsel in restaurants en kant-en-klaar producten bevatten doorgaans bijvoorbeeld erg veel zout. Let tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen goed op hoeveel zout een product bevat, en vergelijk de voedingswaarden van producten onderling. Als je op die manier verstandige keuzes maakt beperk je de inname van zout waardoor het geen probleem is om wat zout over je aardappelen te strooien. Op je aardappelen proef je het tenslotte. Bovendien zijn er meer manieren om gerechten een hartige smaak te geven: ui, knoflook, kruiden en specerijen…

Door continu veel zout te eten, treedt ook nog eens smaakgewenning op, waardoor je steeds meer zout nodig hebt voor dezelfde smaakbeleving. Oh ja, en kies niet voor geraffineerd zout, maar voor onbewerkt Keltisch zeezout

5. Slechte excuses: korte houdbaarheid

“Iedere keer als ik fruit koop, beschimmelt het voordat ik de kans krijg om het op te eten.” Koop niet te veel vers fruit of verse groenten in één keer. Fruit en groenten blijven over het algemeen ongeveer zeven dagen goed, maar hoe rijper het fruit, des te korter de houdbaarheid. Bewaar fruit op de juiste manier en leg het in het zicht zodat je het niet vergeet. Wen jezelf bovendien aan om iedere dag fruit te eten, dan kan er echt niets meer misgaan.

Dat fruit en groente niet oneindig houdbaar is, zou een geruststelling moeten zijn. De enorme hoeveelheid chemisch-synthetische E-nummers die tegenwoordig aan ons eten worden toegevoegd zodat de boel oneindig houdbaar blijft, zijn namelijk precies hetgeen wat er mis is met de hedendaagse voeding. Zo kun je slechte excuses blijven verzinnen!

6. Zoetverslaafd…

“Ik kan écht niet de hele dag zonder iets zoets.” Je kan natuurlijk ook gewoon fruit nemen in plaats van snoep; vruchten zijn zoet en gezond. Geef niet te snel op, je lichaam heeft een aantal weken nodig om aan een nieuw voedingspatroon te wennen, je zult dus moeten afkicken van zoetigheid! Een zoetverslaving of suikerverslaving is echt een kwestie van ontwennen of zelfs ‘afkicken’… De zoetverslaving behoort in ieder geval niet tot de geldige excuses voor overgewicht… Althans, niet tot degene waar je niets aan kunt of moet willen doen… Ga gewoon (beetje bij beetje) minder suikers eten. Wissel suikerrijke versnaperingen één voor één in voor natuurvoedingsmiddelen. En de drankjes en gerechten waar je suiker aan toevoegt, stop daar week na week een kwart schepje suiker minder in, totdat er helemaal géén suiker meer aan te pas komt…

7. Koolhydraatverslaving…

“Ik ben nu eenmaal verslaafd aan koolhydraten.” Je hersenen verbruiken koolhydraten als brandstof, dus koolhydraten kunnen wenselijk zijn. De hele dag bagels en koekjes naar binnen werken, is echter niet nodig. Door snelle / simpele koolhydraten uit wit brood en zoetigheden raak je niet gemakkelijk voldaan, waardoor je er al snel (veel) te veel van eet. Bovendien kunnen snelle / simpele koolhydraten de aanmaak van veel insuline tot gevolg hebben, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je hongerig en vermoeid raakt. Bloedsuikerschommelingen en insulinepieken voorkom je door eiwitten en voedingsvezels aan je maaltijd toe te voegen. Met koolhydraten is niets mis, maar maak wel verstandige keuzes als het aankomt op koolhydraat-inname. En ga er niet te snel of makkelijk van uit dat je koolhydraatverslaafd bent…

Goede koolhydraten haal je uit groenten, fruit, bonen, peulvruchten, noten, zaden en hele granen. En dus NIET uit snoep, koek, gebak, ijs, sapjes, frisdranken en alcoholische versnaperingen…

8. Drukke ochtenden: geen excuses

“Ik heb ‘s ochtends geen tijd om te ontbijten, laat staan om een gezonde lunch in te pakken voor tijdens de werkdag.” Sla in het weekend gezond voedsel in dat je doordeweeks snel kan inpakken. Dat bespaart een hoop onnodige / lege calorieconsumptie en geld. Denk hierbij aan kant en klare crackers, een pakje yoghurt, worteltjes, een appel, noten, zaden, pitten, et cetera. Veel gezonde etenswaren kun je ’s avonds al moeiteloos inpakken!

9. Vezels maken m’n maag van streek

“Mijn maag raakt van streek als ik voedsel met veel vezels eet, vandaar dat ik fruit, groenten en granen laat staan.” Het klopt dat je lichaam een tijdje van streek kan raken van grote hoeveelheden voedingsvezels; dat geldt des te meer als je gewend bent om (extreem) vezelarm te eten. Je lichaam past zich echter binnen twee à vier weken aan deze extra portie vezels aan. Het is bovendien slim om vezelrijk voedsel over kleine portie te verdelen, zodat je maag en darmen niet ineens een enorme vezelbulk te verwerken krijgen. Voldoende water drinken, is eveneens verstandig, om waterminnende vezels te verzadigen en de stoelgang te bevorderen. Besef bovendien dat er heel veel verschillende soorten vezels zijn… Harde, zachte, viskeuze, water-oplosbare, onoplosbare, water-opneembare, water-absorberende, fermenteerbare, niet-fermenteerbare, deels verteerbare, volledig onverteerbare, koolhydraatachtige, houtstof-achtige, en ga zo maar door. Experimenteer simpelweg met vezelrijke voedingsmiddelen, dan kom je er snel genoeg achter welke vezels goed vallen en welke niet…Een vezelarm dieet is simpelweg een slecht idee en een slecht excuus, want vezelarm betekent over het algemeen weinig voedzaam en niet bepaald afslankbevorderend.

Wat zijn de slechtste excuses die jij ooit hebt gebruikt om ongezond te kunnen blijven eten en niet te hoeven afvallen? Deel ze in een berichtje hieronder!

Top 5 van ’s werelds slechtste excuses als afvallen niet lukt

Dus het afvallen lukt niet en je verliest geen gram. Dan moet het wel aan je hormonen liggen, toch? Maar misschien houd jij jezelf ook wel voor de gek. In dit artikel vind je de top 5 van excuses die zoal gebruikt worden om aan anderen en vooral aan jezelf uit te leggen waarom afvallen niet lukt – De scheiding van feiten en fabels.

1. Een dieet werkt niet bij mij

Je hebt heel veel verschillende diëten geprobeerd, maar het is nooit gelukt om de verloren kilo’s ook blijvend kwijt te raken. Een dieet werkt voor jou dus niet.

De feiten
Het belangrijkste feit bij dit punt blijft dat je gewoon gewicht verliest als je minder eet dan je verbruikt. Het probleem is vrijwel altijd dat je te snel wilt afvallen. Je verliest dan een aantal weken een paar kilo, maar wanneer je een bepaald doel hebt bereikt neem je wat gas terug en verval je weer in oude eet- en leefgewoonten.

De oplossing
Hoe eerder je beseft dat het geen nut heeft om steeds een tijdelijk dieet te proberen, hoe beter. De uitkomst zal nooit anders worden als je na een tijdelijk dieet weer op de oude manier van eten verder gaat.

2. Mijn lichaam kan niet tegen tarwebloem (en pasta en brood maken mij dik)

Pasta zorgt er voor dat je een opgeblazen gevoel krijgt en brood is jouw belangrijkste vijand. Zodra je brood en pasta laat staan verlies je al snel gewicht. Dit moet dus wel betekenen dat je lichaam niet tegen de koolhydraten uit tarwebloem kan.

De feiten
Voor veel mensen zorgt pasta er voor dat ze meer vocht vasthouden, omdat pasta nu eenmaal vocht absorbeert in je darmen. Dit betekent niet direct dat je gevoeliger bent voor tarwebloem dan anderen en/of een lichamelijke intolerantie hebt. Zo’n intolerantie komt erg weinig voor (minder dan 0,1% van de bevolking).

En waarom kun je zo snel een paar kilo afvallen als je geen brood en pasta meer eet? Simpel: je absorbeert minder vocht en verliest daarom kilo’s in vocht en niet in vet. Bovendien bevatten veel pasta gerechten relatief veel vet en zout (denk alleen al aan kaas & romige sauzen). Daarom is afvallen na de eerste weken nog steeds mogelijk – maar doorgaans komt dit niet door het weglaten van de pasta en het brood zelf, maar door de andere ingrediënten en beleg. Ook eet je bewuster, en dat is ook het halve werk.

De oplossing
Pasta en brood zijn an sich geen dikmakers, maar de combinatie met andere ingrediënten maakt het vaak tot een caloriebom. Het heeft weinig nut om de koolhydraten uit pasta en brood helemaal weg te laten, maar let beter op de andere ingrediënten. Koop daarnaast altijd de volkoren varianten, omdat deze honger langer stillen en je lichaam flink aan het werk zetten.

3. Mijn hormonen zorgen ervoor dat ik niet kan afvallen

De mysterieuze wereld van hormonen krijgt vaak de schuld van allerlei aandoeningen en andere lichamelijke problemen – zeker wanneer het aankomt op gewichtsverlies. Terecht of onterecht?

De feiten
Hormonen beïnvloeden inderdaad je eetlust, eetgedrag en hoe jij je voelt in het algemeen – en daarmee dus ook je gewicht. De belangrijkste aandoeningen die dit kunnen veroorzaken zijn: PMS (premenstrueel syndroom), afwijking van de schildklier en PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom – kleine cysten in de eierstokken).

Dit lijken dus allemaal legitieme oorzaken te zijn van overgewicht en goede redenen waarom afvallen niet lukt. Maar met name een afwijking van de schildklier en PCOS zijn minder goede excuses om overgewicht te verklaren dan je zou denken.

Steeds vaker verschijnen onderzoeken waaruit blijkt dat een afwijking aan de schildklier en PCOS niet overgewicht tot gevolg hebben, maar dat overgewicht een belangrijke oorzaak is van een schildklierafwijking en PCOS. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat mensen die obesitas hadden maar flink zijn afgevallen door een blijvend gezond eet- en leefpatroon, meestal ook weer een normaal functionerende schildklier krijgen en in het algemeen een betere hormoonspiegel krijgen, waardoor ook de kans op cysten in de eierstokken afneemt (en de vruchtbaarheid toeneemt).

De oplossing
Je krijgt geen blijvend overgewicht als je alleen voor je menstruatie te veel eet. Toch blijft dit een lastig probleem en het enige dat echt helpt is om te proberen enigszins verantwoord te eten tijdens deze week, zodat je de schade tot een minimum beperkt. Zie het niet als excuus om direct alle kasten te plunderen.

Als jij een traag werkende schildklier of PCOS de schuld geeft van jouw overgewicht, kijk dan goed naar jouw eigen eetpatroon en stel jezelf de vraag of je wel helemaal eerlijk bent tegen jezelf. In dit geval reageren hormonen eerder op wat jij eet en hoeveel beweging jij krijgt, dan andersom. Je hebt meer controle over je eigen lichaam dan je denkt en dat kun je zelf testen door een goed lifestyle dieet te volgen waarbij je veel groenten en fruit eet (en dus geen tijdelijke crashdiëten).

4. Ik heb een langzame stofwisseling waardoor afvallen voor mij veel moeilijker is

Sommige mensen kunnen eten wat ze willen en komen nooit een kilo aan. En dat terwijl jij steeds zwaarder wordt en geen energie hebt. Dan moet je wel een langzame stofwisseling hebben, toch?

De feiten
Een langzame stofwisseling komt vrijwel niet voor bij mensen met overgewicht en obesitas. Sterker nog, als je structureel te veel eet gaat je stofwisseling sneller werken, niet langzamer.

De oplossing
Meer bewegen en gezonder eten. Volg geen crashdieet, want die zorgen er voor dat je stofwisseling langzamer gaat werken. Zodra je na een crashdieet weer normaal gaat eten slaat je lichaam extra vet op voor het geval je weer begint met een hongerstaking. Je wordt uiteindelijk dus dikker van een tijdelijk crashdieet.

5. Overgewicht zit in mijn genen

Veel mensen in mijn familie zijn (veel) te zwaar en ik heb dezelfde genen. Zodoende kan ik moeilijker afvallen dan iemand die slanke ouders en familie heeft.

De feiten
Hoewel het mogelijk is om bepaalde genen te erven van je ouders die de kans op obesitas vergroten, zijn deze genen niet dominant. De reden dat je als kind van ouders met obesitas vaak ook obesitas krijgt heeft vooral te maken met de eet- en leefgewoonten die je als kind hebt geleerd.

Zo zijn de kinderen van muzikale ouders vaak zelf ook muzikaal, en zijn de kinderen van sportieve ouders vaak ook sportief. Ook in deze gevallen is het niet omdat de kinderen muzikaal of sportief zijn aangelegd door hun genen, maar omdat ze van jongs af aan met muziek en sport in aanraking zijn gekomen.

De oplossing
Hoewel het lijkt dat je tegen de krachten van de natuur moet vechten om af te vallen, gaat het er vooral om dat je aangeleerd gedrag moet afleren. Dit is absoluut niet makkelijk, maar kijk goed naar je eigen eetpatroon en de activiteiten die jij (niet) doet, en vergelijk dit met hoe je als kind opgegroeid bent. Zodra je de overeenkomsten ziet ben je al halverwege, omdat je dan ook precies weet welke gewoonten je aan moet pakken.

Herken jij een excuus die je zelf ook gebruikt? Zo ja, welk excuus heb jij om het excuus te verdedigen? ;)

De 5 vaakst gehoorde smoesjes om niet te diëten

Je kent het misschien wel… Je begint op maandagochtend vol goede moed aan je dieet (nadat je op zondagavond uitgebreid afscheid hebt genomen van die laatste bak ijs door hem in razend tempo naar binnen te werken). Klaar voor de start… af!

Maandag verloopt perfect, en als je op dinsdag op je werk gebak krijgt aangeboden, dan zeg je trots nee. Op woensdag sport je fanatiek, maar op donderdag begint het toch wel heel erg lastig te worden. Je hebt je dieet de hele week zo goed volgehouden en je bent nogmaals naar de sportschool geweest. Dan mag je jezelf toch zeker wel belonen met een lekkere zak chips of niet soms?!

Nee! Fout! Doe het niet! Probeer gezond te blijven eten en je bewust te worden van je eigen gedachtepatronen. Door bepaalde smoesjes te leren herkennen kun je ze ook makkelijker negeren en dit helpt om je dieet vol te kunnen houden. Hierbij dus een lijstje met de vijf meest voorkomende smoesjes om je eigen dieet te staken en/of saboteren, en tips om door te zetten…

1. Drukke dag, dus extra calorieën nodig

Vandaag een hele drukke dag gehad, waardoor ik extra calorieën heb verbrand en dus niet op mijn dieet hoef te letten. Sterker nog, het was zo druk dat mijn lijf wel wat extra calorieën kan gebruiken…

Een actieve dag is toch geen reden om je niet aan je dieet te houden?! Juist als je vandaag extra calorieën hebt verbruikt, loont het zich om je aan je dieet te houden. Het afslankresultaat zal dan extra groot zijn! Als je je daarentegen niet aan je dieet houdt, zal de verleiding groot zijn om meer calorieën te eten dan je hebt verbrand. Dat is natuurlijk hartstikke zonde en pakt averechts uit.

2. Ik heb helemaal geen tijd om gezond te eten!

Onzin! Gezond eten kan heel snel worden klaargemaakt. Denk maar eens aan wokgroenten, salades, een stukje mager vlees of vis, en ga zo maar door. En ongezonde dingen eet je echt niet sneller op dan gezonde. En wat je eet, ligt bovendien helemaal aan jezelf. Kies er dus bewust voor om gezonde dingen te kopen in plaats van vette hap. Er is zelfs genoeg voedsel dat reuze gezond is, en kant-en-klaar bij de supermarkt verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld aan groenten, fruit, sushi, maaltijdsalades en groenterijke wokgerechten.

3. Het is onbeleefd om nee te zeggen…

Het is onbeleefd om nee te zeggen wanneer iemand je iets aanbiedt… Nee hoor! Bedenk alvast een passend antwoord indien iemand je iets ongezonds te eten aanbiedt en houd je daar ook aan. Als je mensen uitlegt dat je op dieet bent en graag een paar kilo kwijt wilt raken, dan hebben de meeste daar juist respect voor. Indien je liever niet vertelt dat je op dieet bent, kun je natuurlijk ook vriendelijk bedanken en zeggen dat je geen honger hebt. Laat je dus niet te makkelijk verleiden!

4. Ik begin morgen pas met mijn dieet

Ik begin morgen pas met mijn dieet, dus ik kan nu nog wel even zondigen… Het hele principe van morgen pas met een dieet beginnen, is het slechtste excuus ooit! Als je wilt afvallen, begin dan gewoon direct en stel het niet uit. Van uitstel komt afstel. Als je nu nog extra veel eet dan zal je morgen nog meer moeten afvallen. Iedere calorie die je vandaag links laat liggen, hoef je morgen niet te verbranden!

5. Ik voel me ziek, dus mag ik chocola

Ik voel me ziek, dus dan mag ik mezelf best troosten met een chocoladereep… Juist als je ziek bent, is het heel belangrijk om gezond te eten. Door die chocoladereep ga je je zeker niet beter voelen, dus dan kan je hem beter laten liggen en je aan je dieet houden. Hoe gezonder je eet, des te sneller je beter bent en weer kunt gaan sporten!

Wat is jouw favoriete smoes c.q. uitvlucht c.q. drogreden om niet te hoeven sporten of diëten? Deel jouw onnozele excuus in een berichtje hieronder! ;)

Wat is jouw motivatie om af te vallen, gezonder te eten en meer te sporten?

Het moeilijkste aan gezond en niet te veel eten is de motivatie om het vol te houden. Ook sporten en andere lichaamsbeweging is vaak lastig, want de doelen zijn zo ver weg. We willen eigenlijk niet alleen afvallen maar ook perfect zijn, en dat doel zul je nooit bereiken, omdat je dit zelf wilt beoordelen.

We hebben een alles-of-niets instelling: als je het uur niet volmaakt in de sportschool dan kun je net zo goed op de bank zitten en junkfood eten. Als je jezelf schuldig voelt en jezelf straft, dan eet je 10 koekjes en niet 2. Als je te veel zelfkritiek hebt, dan zul je ook nooit veranderen.

Motivatie is iets dan we van anderen krijgen; maar inspiratie komt vanuit jezelf. Door te denken dat je gelukkig wordt als je dun bent, snij je jezelf in je vingers. Als je jezelf leert respecteren en van jezelf leert te houden, dan is het veel makkelijker om gezonde keuzes te maken.

We hebben zoveel moeite met motivatie omdat we gefixeerd zijn op het eindresultaat. We dwingen onszelf om naar de sportschool te gaan, eten absoluut niet wat we willen en wegen onszelf veel te vaak op de weegschaal. We laten vervolgens het getal op de weegschaal bepalen hoe wij ons die dag voelen. (bron)

Ik kan nu wel zeggen dat je minder zelfkritiek moet hebben, jezelf moet respecteren en minder gefixeerd moet zijn op het eindresultaat, maar daar heb je weinig aan. Want hoe doe je dit?

Daarom vraag ik het aan jou: Het is je vast wel eens gelukt om gemotiveerd te zijn en vol goede moed te beginnen aan een gezondere levensstijl. Wat motiveerde jou om die stap te zetten?

Het maakt niet uit of het je blijvend gelukt is, ik wil graag weten wat voor jou de drijfveer is geweest. Laat een reactie achter als je het wilt delen! :)

Afvallen, beloning & motivatie

Zoals ik eerder al schreef, heeft afvallen veel te maken met discipline en de juiste mentaliteit. Hier zijn beloning en motivatie wat mij betreft weer aan gekoppeld. Het lijkt me dan ook niet verkeerd om daar eens bij stil te staan. Wellicht dat het je inspireert of nieuw inzicht geeft in de strijd tegen de kilo’s.

Afvallen versus beloning

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat het eten van ongezond voedsel een zeer populaire vorm van beloning is. Je gaat ter ontspanning uit eten, je neemt een stuk chocolade omdat je zo hard gewerkt hebt, en als je jarig bent, trakteer je jezelf op suikerrijke taart. Belonen kan dan ook een grote valkuil zijn als je op dieet bent. Het is daarom verstandig om niet alleen een plan te maken voor calorie-inname en lichaamsbeweging, maar ook eens stil te staan bij de juiste beloningen.

Beloning versus motivatie

Als je een grote prestatie moet leveren, dan werkt het doorgaans zeer motiverend om jezelf te belonen. De uiteindelijke beloning van afvallen is natuurlijk gewichtsverlies (een fitter, slanker en strakker lichaam), maar tijdens het afvallen is die beloning nog abstract en ver van je bed. Daarom is het niet verkeerd om ook andere (lees: direct merkbare) manieren te bedenken waarop je jezelf kunt belonen tijdens het afvallen. Je bent tenslotte nu goed bezig, doet nu moeite en moet nu concessies doen.

Kortom: door gewichtsverlies te koppelen aan beloningen raak je gemotiveerd en heb je meer kans op succes. Als je de beloningen ook weer weet te koppelen aan gewichtsverlies, dan ben je helemaal goed bezig. Door jezelf continu uit te dagen en te belonen maak je van afvallen een gezonde competitie.

Manieren om jezelf te belonen

Hieronder vind je een aantal suggesties om jezelf te belonen en tegelijkertijd te motiveren tijdens het afvallen.

  • Boek een fotoshoot voor over een paar maanden. In de tussentijd kun je er alles aan doen om mooi op de foto te kunnen.
  • Boek alvast een zonvakantie; dat motiveert je vast en zeker om een “bikini-proof” lichaam te bewerkstelligen.
  • Ga actief shoppen als je een specifiek aantal kilo’s kwijt bent.
  • Koop een nieuw fitnessapparaat, een fitness DVD of een actief computerspelletje voor de Nintendo Wii of Xbox Kinect als je twee weken volgens schema aan lichaamsbeweging hebt gedaan.
  • Boek een dagje spa.

Maak jij gebruik van beloningen tijdens het afvallen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en ideeën!

Diëten met een positief uitgangspunt maakt afvallen makkelijker

Waarschijnlijk ken je het principe: Je bent ergens mee bezig, het lukt niet precies zoals jij het wil, en je gaat je steeds meer concentreren op wat er fout ging. Zo kun je tijdens een partijtje tennis denken:

  • Had ik maar anders geserveerd…
  • Ik trok mijn racket niet op tijd terug…
  • Ik raakte de bal te laat… te hoog… te zacht… te schuin…
  • Mijn voeten stonden in de verkeerde positie…
  • Etc.

Als je de nadruk legt op wat er fout gaat en op wat je niet had moeten doen, dan ben je niet constructief bezig…

Positief uitgangspunt

Het is daarom veel beter om je te focussen op hoe je het dan wel moet doen. Kortom: vul je gedachten met “do’s” in plaats van met “don’ts”. In geval van tennis zou je kunnen denken:

  • Ik ga harder tegen de bal slaan…
  • Ik zet mijn voeten verder uit elkaar…
  • Ik ga de bal opvangen met het middelpunt van mijn racket…
  • Ik ga de bal hoger opgooien…
  • Etc.

Als je dit volhoudt, zul je positiever in het leven gaan staan.

‘Niet doen’ versus ‘wel doen’

De kracht van ‘niet doen’ is groot. De uitdrukking wordt onbewust geassocieerd met negatieve gevoelens en gevolgen zoals beperking, verbod, tekortkoming, opgeven en falen. Dit gaat ook op bij afvallen en diëten. Denk maar eens aan:

  • Eet geen koolhydraten…
  • Eet geen vetten…
  • Eet geen koekjes…
  • Eet niet voor het slapengaan…
  • Etc.

Word jij gemotiveerd door dit soort restricties? Ik in ieder geval niet!

Doel uit het oog verliezen

Als je de nadruk legt op de beperkende gevolgen van je dieet (wat niet mag), verlies je al snel je daadwerkelijke POSITIEVE doel uit het oog, namelijk een mooier lichaam. Positieve, productieve en constructieve uitgangspunten werken daarom veel beter bij diëten, afslanken en gewichtsverlies. Denk maar eens aan:

  • Drink veel water en eet veel fruit…
  • Ga elke dag een stuk wandelen…
  • Eet eiwitten bij elke maaltijd…
  • Maak dagelijks een salade…
  • Etc.

Positief uitgangspunt: conclusie

Uitgaan van “do’s” geeft een prettige psychologische feeling. Als je de hele dag rondloopt met de gedachte ‘Ik mag geen roomijs; ik mag geen roomijs; ik mag geen roomijs’, zul je er bovendien juist behoefte aan krijgen. Richt je daarom op de voedingsmiddelen die wel goed zijn voor je dieet. Je zult merken dat je diëten en afvallen veel makkelijker volhoudt als je denkt vanuit mogelijkheden i.p.v. restricties!

Vind jij het makkelijk om positief te blijven tijdens afslanken en gewichtsverlies? Of ben jij een typische pessimist?

Wilskracht kun je trainen; ook als je wilt afvallen!

Wilskracht kun je trainen en dit kan je helpen bij het afvallen of bij het stoppen met roken. Dit blijkt uit een interessant Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Kentucky.

Gedurende het onderzoek mochten 176 studenten 3 uur lang niets eten. Daarna kregen ze chocoladekoekjes en wortels voorgeschoteld. De ene helft van de groep mocht beide opeten en de andere helft mocht uitsluitend de wortels eten…

Onderzoek naar wilskracht

Na het eten moest de hele groep anagram-puzzels oplossen, waarvan een gedeelte helemaal niet op te lossen was, en wat dus veel wilskracht kost om toch te blijven proberen. De groep die alleen de wortels voor de test mocht eten hield, het gemiddeld veel minder lang vol om de puzzels te maken dan de groep die wel alles mocht eten.

Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat wilskracht “op” kan raken als je voorafgaand aan een moeilijke taak al een andere taak hebt moeten doen die veel wilskracht kost. De professor die het onderzoek leidde zag bovendien sterke veranderingen in de hartslagvariatie. Ze denkt daarom dat het mogelijk is om met fysieke en mentale oefeningen je doorzettingsvermogen sterker te maken.

Wilskracht & sportschoolbezoek

Een voorbeeld daarvan is de sportschool bezoeken, omdat je hierbij zowel de fysieke als de mentale kant van wilskracht gebruikt: Je hebt geestelijke wilskracht nodig om naar de sportschool te gaan, waardoor je hartslag stijgt en dit nog moeilijker wordt – je lichaam reageert op het geestelijk niet willen gaan.

Daarnaast, als het je lukt om wel naar de sportschool te gaan, verbeter jij je lichamelijke conditie. Het hebben van een goede conditie is niets anders dan het verbeteren van je hart- en longfunctie. Je hart wordt van sporten letterlijk groter en sterker (het is een spier, dus hoe meer jij je hart intensief gebruikt, des te beter het gaat werken). Omdat je hart sterker wordt, krijg je in rust een langzamere hartslag.

Wilskracht: conclusie

Zodra je geestelijke wilskracht gebruikt, gaat je hart sneller kloppen, maar door de lichamelijk training is het hart sterker geworden en hoeft het dus minder snel te kloppen. En daardoor is je geestelijke doorzettingsvermogen ook sterker. Dus nu heb je naast een mooier lichaam en meer zelfvertrouwen, nóg een reden om naar de sportschool te gaan. :)

Denk jij dat het mogelijk is om fysieke en mentale wilskracht te vergroten door middel van training? Laat hieronder een reactie achter!

Geestelijke kracht: afkeer jegens ongezond eten creëren!

Je geestelijke kracht… Mensen grijpen tegenwoordig bijna alles aan om ervoor te zorgen dat ze afvallen. Uiteenlopende dieetmethodes, dieetpillen, diëtisten, lichamelijke oefeningen, vage afslankzalfjes,  vet-verbrandende afslankgordels en zelfs plastische chirurgie.

Maar psychologen hebben nu iets nieuws gevonden: iemands geestelijke kracht inzetten om afkeer jegens ongezond eten te creëren… Men implanteert negatieve ervaringen over dik-makende producten in je hersenen. Het gaat dus om negatieve ervaringen “uit je jeugd” die dus nooit echt zijn gebeurd

Herinneringen implanteren

Omdat je denkt dat je nare dingen hebt meegemaakt met deze ongezonde voedingsmiddelen, zorgt deze implantatie / implementatie van ervaringen ervoor dat je geen (of in ieder geval minder) producten meer eet die je dik maken. Je krijgt dus een afkeer voor ongezond voedsel die je nooit eerder hebt gehad en die niet per definitie gegrond is. Al kan dit in de praktijk natuurlijk hartstikke positief uitpakken voor je gewicht!

De wetenschappers hebben tijdens het onderzoek de techniek ook andersom toegepast. Zo hebben ze positieve ervaringen geïmplanteerd over het eten van asperges bij mensen die deze eigenlijk niet lusten. Door deze personen wijs te maken dat ze asperges in hun jeugd wél lekker vonden, hebben ze het voor elkaar gekregen dat die mensen weer gezonde asperges gingen eten.

Je geestelijke oftewel mentale kracht zou dus op verschillende manieren kunnen worden ingezet ten behoeve van afslanksucces!

Scepsis bij deskundigen

Dieetdeskundigen hebben interesse getoond in de ‘geestelijke kracht methode’, maar zijn wel sceptisch over de gebruikte techniek. Het moedwillig implanteren van herinneringen en ervaringen roept namelijk ethische bezwaren op. Zo zou deze methode natuurlijk heel gemakkelijk kunnen worden misbruikt om ingrijpende, negatieve dingen te bewerkstelligen.

De kracht van overtuiging is altijd al groot geweest. Zo zorgden psychologen er in het verleden nog weleens onbedoeld voor dat cliënten gingen geloven dat ze seksueel misbruikt waren in hun jeugd, terwijl dit helemaal niet het geval was. Deze ongewenste bijeffecten kwamen voor bij bepaalde vormen van psychotherapie zoals hypnotherapie (hypnose) geleidefantasie en cognitieve gedragstherapie. (bron)

Geestelijke kracht: tot slot…

Of deze psychologische manipulatie om mensen te laten afvallen zal worden doorontwikkeld, is nog maar de vraag. Desondanks ben ik wel benieuwd wanneer de eerste “dieetsessies” door psychologen zullen worden aangeboden.

Denk jij dat het op deze wijze gebruiken van iemands geestelijke kracht zou kunnen bijdragen aan het afslankproces? Of vind je het maar een eng idee? Deel jouw mening in een reactie hieronder!

Vetverbranding: 6 tips om de moed erin te houden!

Strubbelingen zijn er altijd, en het is dan ook logisch dat je op zijn tijd een vervelende uitglijder maakt als je bezig bent met afvallen en vetverbranding. Het is zelfs niet erg om af en toe eens flink op je smoel te gaan…

Zolang je jezelf de volgende dag maar weer opraapt en dus nooit opgeeft! Opgeven is een absolute no-go. De enige twee dingen die je mag opgeven zijn junkfood en passiviteit. Hierbij 6 tips waardoor je het afvallen niet zult opgeven…

1. (Af)vallen & opstaan

Je komt altijd op een punt dat je het afvallen helemaal beu bent. Je trainingsschema hangt je de keel uit en je bent toe aan een beker Ben & Jerry’s. Je slaat het sporten een paar dagen over en lepelt een flinke hoeveelheid chocoladeroomijs naar binnen.

Hoewel zulke uitglijders niet bevorderlijk zijn voor je vetverbranding, zijn ze tevens volkomen menselijk. Bovendien zijn ze helemaal niet zo erg voor je langetermijn-resultaten. Het enige grote probleem van een uitglijder is dat je er mentaal ontmoedigd door kunt raken.

Accepteer daarom de tekortkoming zoals die zich heeft voorgedaan. Zoek er niet te veel achter en blijf er vooral niet te lang in hangen en bij stilstaan. Het is logisch dat je achteraf baalt van je blunder en flink gefrustreerd of teleurgesteld bent, maar zet je er zo spoedig mogelijk weer overheen. Zet je gezonde leefstijl door; ga gewoon weer verder met je eet- en beweegpatroon van enkele dagen geleden.

Maak je niet te snel zorgen; als je direct aan de slag gaat met eerherstel, dan is die sporadische uitglijder je allang vergeten en vergeven! Een uitglijder is nooit een reden om bij de pakken neer te zitten.

2. Er zijn géén geldige excuses

Mensen zoeken van nature excuses voor hun mislukkingen en gebreken…

  • Afvallen werkt niet voor mij.
  • Het zit in mijn genen.
  • Het ligt voor 100% aan mijn schildklier.
  • Ik probeer het niet eens meer, want niks werkt.
  • Het komt volledig door mijn diabetes.
  • Ik heb een “stevige bouw” en “zware botten”.
  • Lichaamsbeweging werkt averechts voor afvallen.
  • En ga zo maar door…

Factoren die afvallen mogelijkerwijs bemoeilijken zijn geen geldig excuus om dan maar helemaal te stoppen met vechten voor een slanker lichaam. Je mag best accepteren dat afvallen voor jou moeilijker is dan voor vele anderen, maar schik je niet in incompetentie of zelfmedelijden. Niks staat je in de weg om af te vallen; er is voor iedereen een manier, hoe moeilijk en zwaar die ook moge zijn.

3. Weekenddip

De meesten eten ’s weekends beduidend ongezonder dan doordeweeks. Tijdens het weekend worden veelal zakken chips, zoutjes, gebak en speciale deegwaren in huis gehaald. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit soort junkfood je vetverbranding geenszins ten goede komt.

Het is dan ook belangrijk om je week te evalueren voordat je ’s weekends de keukenkastjes opentrekt. Als je de hele week gezond hebt gegeten, dan kan een chippie geen kwaad. Heb je echter een verjaardag of etentje achter de rug, dan kan het verstandig te zijn om een gematigd weekend in te lassen.

Het is vooral belangrijk dat je plezier beleeft aan sporten!

4. Maak plezier!

Vetverbranding moet altijd een proces zijn waardoor je je beter voelt. Als je je er slechter door voelt, dan doe je iets verkeerd: te saai, te eentonig, te streng, te vaak, te lang of te intensief. Het is enorm belangrijk dat je plezier hebt in het hele afslankproces, want als je diëten als vies of bewegen als vervelend ervaart, zul je het nooit lang volhouden.

Als hetgeen je doet aanvoelt als een verplichting of last, dan is de betreffende methode voor jou ongeschikt. Je weet dat je op de goede weg bent zodra je plezier krijgt in gezond eten en veel bewegen. Als je dingen doet waar je een hekel aan hebt, dan dien je ofwel je beeldvorming bij te stellen, ofwel een leuker alternatief te verzinnen.

5. Bouw een competitief element in

Afvallen (vet verbranden) wordt leuker als je een wedstrijdelement inbouwt. Je hoeft niet per se met een ander te wedijveren; met jezelf kan ook. Stel uitdagende doelen qua porties, tijden, gewichten, weerstanden en inspanning. Zie vetverbranding niet als doel, maar als bijkomend gevolg van een leuk spel of een spannende competitiestrijd. Uitdaging werkt namelijk motiverend en opzwepend.

Tip: er zijn tegenwoordig erg leuke apps verkrijgbaar (o.a. Nike Training Club & Nike+ Running) die je continu motiveren en oppeppen tijdens je training!

6. Charter een sparringpartner

Een dieetbuddy kan enorm gunstig uitwerken op je afslankresultaten. De ideale sparringpartner is iemand die bereid is om af te vallen en minstens zo gemotiveerd en gedreven is als jij. Dieetmaatjes kunnen elkaar vergezellen, motiveren, uitdagen en steunen; bovendien zorgt de onderlinge concurrentie die ontstaat voor een zekere competitie- en bewijsdrang waardoor je beter gaat presteren.

Het is heerlijk om ervaringen, prestaties en valkuilen te kunnen bespreken en delen met iemand die in het zelfde schuitje zit als jij. Lotgenoten kunnen veel voor elkaar doen en betekenen, vooral op mentaal gebied. Daarnaast neemt een sparringpartner de functie op zich van de spreekwoordelijke stok achter de deur; je zult minder makkelijk verzuimen of opgeven. En samen sporten zorgt er tot slot voor dat je de moed er gemakkelijker in houdt!

Denk jij dat bovenstaande tips je zullen helpen bij je vetverbranding en afslanksucces? Laat hieronder je reactie achter!

Positief denken is het halve werk voor afslanksucces

De belangrijkste reden waarom veel mensen niet afvallen is de spreekwoordelijke “negatieve spiraal”. Negatief denken leidt namelijk tot gepieker, frustraties, teleurstelling, ongeduld, schuldgevoel, afgunst, boosheid en wanhoop. En dit resulteert helaas maar zelden in daadkracht en prestaties. Hierbij enkele voorbeelden van negatieve spiralen:

1. Teleurstelling

Je gaat fanatiek lijnen. –> Na een week ben je aangekomen i.p.v. afgevallen. –> Je bent teleurgesteld. –> Je eet je teleurstelling weg met een chocoladebol. –> Je komt nog meer aan. –> Je teleurstelling neemt alleen maar toe. –> Je pakt nog maar een chocoladebol.

2. Frustratie

Je bent te zwaar. –> Je gaat sporten. –> Het sporten is moeilijk door een slechte conditie. –> Je raakt gefrustreerd. –> Je stopt met sporten. –> Je wordt nog zwaarder. –> Je conditie wordt nog slechter. –> Sporten wordt alsmaar moeilijker. –> Je frustratie neemt alsmaar toe, evenals je gewicht.

3. Schuldgevoel

Je geeft toe aan een vreetbui. –> Je voelt je schuldig. –> Je schuldbesef bezorgt je een naar gevoel. –> Je probeert het nare gevoel te verbloemen door jezelf vol te proppen met zoetigheden. –> Nu voel je je nog schuldiger.

4. Boosheid

Je gaat gezond eten. –> Je valt niet snel genoeg af. –> Je krijgt het idee dat gezond eten niet werkt. –> Je wordt boos op je dwaze dieet. –> Je gaat uit represaille ongezond eten.

5. Wanhoop

Je vindt jezelf te zwaar. –> Je koopt uit wanhoop een crosstrainer. –> Je gebruikt de crosstrainer extreem fanatiek. –> Je verliest niet snel genoeg kilo’s. –> Je raakt ervan overtuigd dat lichaamsbeweging zinloos is. –> Je wordt extreem passief. –> Je calorieoverschot neemt toe. –> Je komt juist aan.

Oplossing…

Als je wilt afvallen is het van levensbelang om vicieuze cirkels en andersoortige negatieve patronen te doorbreken. De belangrijkste reden waarom afvallen in het honderd loopt is namelijk gebrek aan positiviteit. Want zonder een positieve instelling houd je afvallen nooit lang genoeg vol.

Heb daarom geduld en laat je niet zomaar op de kast jagen. Je moet afvallen leuk vinden; sporten als ontspanning zien en gezond eten als een traktatie voor je lijf ervaren!

Ben jij van de vicieuze cirkels of kun jij patronen gemakkelijk doorbreken? Deel jouw ervaringen hieronder!

Wat zou jij ervoor overhebben om je ideale gewicht te bereiken?

Wat dacht je van 10 jaar korter leven om per direct je ideale lichaamsgewicht te verkrijgen? Dat is wat 21% van de 1000 ondervraagde vrouwen van boven de 18 jaar ervoor over hebben om hun streefgewicht te bereiken! Althans, dat hebben zij geantwoord op een onderzoeksenquête. Dat betekent dus dat een op de vijf vrouwen 10 jaar van haar leven wil inruilen voor het gewenste streefgewicht…

Wat vrouwen zouden doen voor hun ideaalgewicht…

Meer opzienbarende antwoorden op de vraag “Wat zou jij doen om je ideale gewicht te bereiken?” vind je in de onderstaande lijst:

  • 23% zou een week in de gevangenis gaan zitten
  • 23% zou haar hoofd kaal scheren
  • 22% zou in bikini op TV verschijnen
  • 85% zou liever een extra teen hebben dan 20 kilo extra gewicht
  • 21% zou 10 levensjaren inruilen voor een lichaamsgewicht naar keuze

Het onderzoek wijst tevens uit dat de meeste vrouwen gemiddeld ongeveer 10 tot 15 kilo minder willen wegen, en dat hun ideale gewicht ergens tussen de 57 en 62 kilo ligt. Bijna driekwart van de ondervraagden was weleens op dieet geweest of was er zelfs op dat moment mee bezig. (bron)

Vergelijkend onderzoek

In een vergelijkend onderzoek voor het tijdschrift Obesity onder 4000 vrouwen kwam een vergelijkbaar (schokkend) resultaat naar voren. Op de vraag “Wat zou je liever willen dan obesitas?” antwoordden zij:

  • Ongeveer 50% van de ondervraagde vrouwen dat ze eerder 1 jaar van hun leven zouden opgeven
  • 15 tot 30% van de ondervraagden dat ze eerder zouden scheiden van hun man
  • 15 tot 30% zei liever geen kinderen te kunnen krijgen
  • 5% zou eerder een arm of been willen missen
  • 4% zou nog liever blind zijn dan obesitas hebben

Overigens vallen sommige andere resultaten nog best wel mee. Hierbij enkele voorbeelden van hoopgevende onderzoeksresultaten:

  • (‘slechts’) 51% zou liever het lijf van Keira Knightley willen dan het lichaam van Queen Latifah (49%)
  • 76% zou liever bekendstaan als aardige mollige vrouw dan als dunne heks

vergelijkingsmateriaal-streefgewicht
Ter illustratie…Links: Keira Knightley | Rechts: Queen Latifah

Wat heb jij over voor een slank figuur? Een korte levensduur!

Vandaag las ik een enquête met de vraag of je een pil zou nemen waardoor je korter leeft, maar wél de rest van je leven slank blijft… Maar liefst 43 procent van de stemmers koos voor een korter en slanker leven. Dus een kortere levensduur om een lager lichaamsgewicht te bewerkstelligen: kilo’s inleveren, maar ook jaren van je leven… Wellicht heb jij dit ook wel als zodanig ingevuld…

Het geluk van slank zijn, is kort

Nu kan ik me prima vinden in het motto om het maximale uit je leven te halen, maar denk je nu écht dat je per definitie gelukkiger bent als je slank bent?! Is deze opofferingsgezindheid wel reëel?! Moet je echt alles willen doen voor een slank lichaam?! Sterker nog, ik denk dat je zo snel aan een nieuwe situatie went, dat je amper een week gelukkiger zult zijn met een slank lichaam, dan je vooraf met overgewicht was.

Een vergelijkbare situatie: geld

Voor de beeldvorming een vergelijkbare situatie: misschien heb je wel eens flink in de geldzorgen gezeten… Bijvoorbeeld omdat je geen baan had, diep in de schulden zat door verkeerde beslissingen of simpelweg omdat je student was. Vervolgens krijg je een baan waarbij je relatief veel verdient en je huishoudboekje schrijft in eerste instantie flinke overschotten. Hoelang bleef jij blij met je nieuwe inkomen voordat je nieuwe wensen (en problemen) kreeg?

Groen gras bij de buren

Mensen zitten wat betreft het groene gras bij de buren vrij simpel in elkaar: we begeren ontzettend snel wat we niet hebben. Binnen de psychologie zal er vast wel een naam voor zijn… We zijn tenslotte inwoners van een ontzettend rijk land waar we graag klagen en onze situatie het liefst zo vaak mogelijk met de meest fortuinlijke mensen in den lande vergelijken… En vervolgens depressief zijn als we erachter komen dat we niet dezelfde of hetzelfde (…) hebben. (naar eigen inzicht invullen).

De moraal van het verhaal…

Hoe dan ook, de moraal van het verhaal (of wellicht mijn irritatie) is dat we gelukkiger zouden moeten zijn met wat we wél hebben. Voor wat betreft het afvallen: eet vooral veel planten en sport enkele keren per week. Zo simpel is het… En met zeuren of het wachten op de magische pil uit de enquête verander je de situatie zéker niet. Voordat je het weet ben je écht dood en heb jij je (iets langere) leven lang gewacht op iets dat uiteindelijk nooit bestaansrecht heeft gekregen.

P.S. Zou je de pil nog steeds nemen als je ook écht gezond zou moeten leven om hetzelfde figuur te houden? De pil uit onze dromen waarbij we slank zijn én ook nog alles kunnen eten waar we zin in hebben zonder te bewegen is tenslotte helemaal een utopie…

25 geldige + motiverende redenen voor afvallen!

Je hebt het wellicht al vaker gelezen: als je echt wilt afvallen, dan is (enorm veel) motivatie een absolute vereiste. Je kunt echter alleen motivatie opbrengen voor iets, als je exact voor ogen hebt waarom je het doet. Dus: waarom wil jij eigenlijk afvallen? Neem eens 10 minuten de tijd en maak een lijst met alle redenen waarom jij wilt afvallen. Hang deze lijst vervolgens op een aantal plekken in huis en je zult merken dat het enorm motiverend werkt. Let op: er zijn ontzettend veel (potentiële) redenen om af te vallen, hieronder vind je alvast wat inspiratie….

A. Redenen voor afvallen m.b.t. uiterlijk

  1. Omdat je er dunner uit wilt zien.
  2. Omdat je weer in je oude kleren wilt passen.
  3. Omdat je dunnere benen wilt.
  4. Omdat je af wilt van je dubbele (onder)kin.
  5. Omdat je cellulite wilt bestrijden.
  6. Omdat je binnenkort op de foto moet.
  7. Omdat je een platte buik wilt.
  8. Omdat je een strakkere huid wilt.
  9. Omdat je binnenkort in bikini/badpak moet verschijnen.
  10. Omdat je een slanker gezicht wilt.
  11. Omdat je binnenkort naar een feest gaat.

B. Redenen voor afvallen m.b.t. gezondheid

  1. Omdat je je algehele gezondheid wilt verbeteren.
  2. Omdat je je bloeddruk wilt verlagen.
  3. Omdat je je risico op kanker wilt verkleinen.
  4. Omdat je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren.
  5. Omdat je bot- en gewrichtsklachten wilt verhelpen/voorkomen.
  6. Omdat je langer wilt leven.
  7. Omdat je je risico op hart- & vaatziekten wilt verkleinen.
  8. Omdat je obesitas (zwaarlijvigheid) wilt voorkomen of tegengaan.

C. Psychologische redenen voor afvallen

  1. Omdat je jezelf wilt bewijzen dat je het kunt.
  2. Omdat je van je voedselverslaving af wilt komen.
  3. Omdat je een positiever zelfbeeld wilt bewerkstelligen.
  4. Omdat je je niet rot wilt voelen als je mensen tegenkomt die je lang niet meer hebt gezien.
  5. Omdat je trots op jezelf wilt kunnen zijn.
  6. Omdat je wilt stoppen met emotioneel eten.

Heb jij nog meer redenen voor afvallen of totaal andere redenen om af te vallen? Laat ze hieronder achter in een reactie!

Jezelf motiveren tot afslanksucces: tot slot…

Hoewel er nog een sprankje hoop is, blijven de dingen die vrouwen zouden doen en laten om hun ideale lichaamsbeeld, of eigenlijk lichaamsgewicht, te bewerkstelligen nog altijd overweldigend. Vooral ook omdat hieruit blijkt dat men liever dingen opgeeft en kwijtraakt dan iets actiefs en constructiefs te ondernemen en eigenhandig aan een beter lichaamsgewicht te werken.

De eigenlijke vraag na het lezen van al deze cijfers is wie een paar uur televisiekijken of ongezond eten zou willen opgeven om diens ideale gewicht te bereiken. Dat lijkt me toch een stuk beter dan bijvoorbeeld een aantal jaren van je leven opofferen of in de gevangenis terechtkomen. Maar hoewel men zégt enorm veel over te hebben voor afslanksucces, blijkt dit in de praktijk vies tegen te vallen.

Wat zou jij zoal opgeven en opofferen om plotsklaps je ideaalgewicht te hebben bereikt? Laat hieronder weten wat jij zoal over zou hebben voor je streefgewicht...

Niet plannen & uitdenken… Afvallen moet je doen!

De meeste mensen zijn te veel in hun hoofd bezig met afvallen en te weinig actief met hun lijf. We kopen dieetboeken, sluiten sportschoolabonnementen af, worden lid van afslankwebsites, kopen dieetpillen en zijn in gedachten de hele dag door bezig met ons gewicht. Maar tot actief afslanken komt het helaas maar zelden…

Daden

Mensen moeten voornemens en opvattingen omzetten in daden. Dat gebeurt veel te weinig, omdat beredeneren, lezen, plannen, praten en betalen nu eenmaal minder moeite kosten dan daadwerkelijk doen. Bovendien kan het mentale “bezig zijn” met afvallen net zo bevredigend aanvoelen als daadwerkelijk gewicht verliezen:‘Ik weet nu hoe het moet, dus het komt wel goed’.

Knowhow & maartjes

Kennis is macht… Toch boek je met weten hoe het moet niet dezelfde resultaten als met doen zoals het moet. Als puntje bij paaltje komt is afvallen niks anders dan woord bij daad voegen… En dus niet:

  • Je weet dat je niet te veel moet eten, maar…
  • Je weet dat je ongezonde rommel in de supermarkt moet laten liggen, maar…
  • Je weet dat het gezond is om iedere dag zelf, vers en bovendien groenrijk te koken, maar…
  • Je weet dat je suiker en verzadigd vet zou moeten minderen, maar….
  • Je weet dat je verhoudingsgewijs veel eiwitten & vezels moet binnenkrijgen, maar…
  • Je weet dat je 2 keer per week aan krachttraining zou moeten doen, maar…
  • Je weet dat je 2 keer per week aan cardio zou moeten doen, maar…
  • Je weet dat je cola en ice tea moet vervangen door water & thee, maar…
  • Je weet dat ongezond snacken en snoepen je resultaten tenietdoen, maar…
  • Je weet dat je het uiteindelijk allemaal zelf moet doen, maar…

Vandaag is de dag om jouw knowhow toe te passen in de praktijk. Stop met lezen, oriënteren en afwachten tot het “juiste” moment daar is… Niet plannen & overwegen; maar doen dus!

Tot slot

Gebruik de fitnesshulpmiddelen die je hebt aangeschaft daadwerkelijk eens. Eet bovendien gezond en laat ongezond voedsel staan. Zo simpel is afvallen! Als alle “bedenktijd” zou worden besteed op de crosstrainer, dan was overgewicht allang met de noorderzon vetrokken!

Ben jij een denker of een doener? Laat hieronder weten hoe vaak jij woord bij daad voegt!

Afvallen is écht een kwestie van doorzetten!

Als je meer calorieën verbrandt dan je eet, kan het niet zo zijn dat je aankomt; dit is biochemisch gezien onmogelijk. Vetreserves kunnen immers niet worden aangevuld bij afwezigheid van een calorieoverschot, want voor groei zijn bouwstoffen en energie vereist!

Natuurlijk kan het zo zijn dat je beduidend langzamer afvalt dan de “doorsnee” persoon, maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. Zelfs al is je stofwisseling tergend langzaam, dan nóg zul je op den duur je doel bereiken. Je zult er hooguit langer over doen en harder voor moeten knokken.

Doorzetten = afvallen

Al met al is afvallen een kwestie van doorzetten. Met de juiste mentaliteit en de nodige wilskracht kom je er gegarandeerd! Je moet gewoon doorgaan, doorgaan, doorgaan. Geef nooit op; niet na enkele dagen; niet na een week; niet na een maand; niet na een jaar… Ga door, want gezond eten en voldoende bewegen werpt hoe dan ook zijn vruchten af. Is het niet morgen, dan is het wel overmorgen of de dag erna.

Misschien val je niet zo snel af als je zou willen, maar er komt gegarandeerd een omslagpunt. Vanaf dat moment ga je steeds meer en steeds sneller resultaten bemerken. Sporten wordt om die reden steeds leuker en gezond eten wordt een lucratieve bezigheid. En dan wordt afvallen pas écht leuk.

Keerpunt

Het keerpunt waarop je zichtbare en merkbare resultaten bereikt is voor iedereen anders. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel je eet, hoe gezond je eet, hoe vaak je sport, hoe lang je sport, hoe intensief je sport, hoe zwaar je bent, hoe je lichaamsverhoudingen zijn, hoe je lichaamssamenstelling is, hoe efficiënt je stofwisseling is, hoe je hormoonhuishouding functioneert en ga zo maar door.

De één merkt binnen enkele weken al duidelijke verschillen; voor de ander duurt dit een halfjaar. Het belangrijkste is echter dat je in je achterhoofd houdt dat je hoe dan ook zult afvallen, als je maar doorzet en niet opgeeft.

Tot slot

Helaas resulteert een verantwoorde leefstijl niet bij iedereen even snel in zichtbare en merkbare resultaten. Dat wil echter geenszins zeggen dat je lichaam niet tóch bezig is te veranderen.

Wat is de langste periode geweest dat jij afvallen hebt volgehouden? Reageer hieronder!

7 Reacties

  1. Misschien dat het tegenovergestelde beter werkt. Een moddervette versie van jezelf op de koelkast plakken ????

  2. Ik ben 1.66 meter en weeg 116,2 kilo ben nu echt voor de laatste keer gestart met afvallen, maar merk moeilijk aan me doel te komen. Tuurlijk een gezond gewicht krijgen, maar dat zal lang duren. Ik moet dus een tussendoel hebben, wie helpt?

    • Deel je grote doel op in kleine doelen. Probeer eerst onder de 100kg te komen, als je dit hebt gehaald kan je jezelf belonen met bijvoorbeeld een nieuwe outfit of iets leuks gaan doen. Zo heb je een kleiner eerste doel en iets leuks waarvoor je wil afvallen. Daarna kan je iets bedenken voor als je onder de 90 of 85 kg weegt. Voor je einddoel is een leuke beloning voor jezelf in t vooruitzicht nemen ook een goede manier om jezelf te motiveren. Succes met afvallen!

  3. Duidelijk stuk! Vooral 1 wordt vaak ‘vergeten’, het ligt binnen jezelf niet buiten jezelf! Dank!

  4. Ik heb 10 kilo overgewicht en ben 1 meter 68. Ik heb er vaak problemen met motivatie… Soms zeggen mijn vrienden dat ik dik ben en dat laat me weer in mekaar zakken. En ik ben 17 jaar. :(

  5. Ik ben 14 jaar oud en begin al striemen rond m’n dijen te krijgen. Ik heb 2 kilo overgewicht en ben 1 meter 65. Ik ben nog niet volgroeid en daarom wil ik er nu graag werk van maken voordat het te laat is. Ik las dit artikel om wat meer motivatie te krijgen en de tips zijn zeer hulpvaardig, maar ik blijf mezelf de vraag stellen of je werkelijk een verschil zal zien? Ik ga twee keer per week zwemmen en eet gezonder en minder, maar ben gewoon bang dat ik alleen maar op de weegschaal een verschil zal zien en niet op mijn lichaam zelf. Daarom hoop ik dat er mensen zijn die dit ook meemaken of hebben meegemaakt die me kunnen zeggen of je werkelijk verschil ziet op je lichaam of totaal niet? xx

    • Beste Sofie, Omdat je nog niet volgroeid bent en (waarschijnlijk) nog een groeispurt krijgt, denk ik niet dat je je heel veel zorgen over je gewicht hoeft te maken. Als je toch wilt afvallen, zou ik zeggen dat skeeleren een goede manier is. Misschien iets om uit te proberen? Groetjes x

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.