Met de term “ontbijtgranen” worden alle ontbijtproducten bedoeld die in van die typische rechthoekige kartonnen dozen zitten. De meeste ontbijtgranen bevatten daadwerkelijk granen zoals tarwe, haver, mais, rijst, rogge en/of gerst… Maar er zijn ook ontbijt“granen” die niet of nauwelijks graan bevatten. In dit artikel bespreken we de gezondste en minst gezonde ontbijtgranen die je in de supermarkt vindt…

Slechte eigenschappen van ontbijtgranen

Ontbijtgranen worden door velen als gezonde ontbijt-optie beschouwd. Het overgrote merendeel van dit soort knapperige ontbijtproducten is echter ronduit ongezond. De populairste ontbijtgranen bevatten namelijk maar al te vaak:

  • Bergen suiker (rietsuiker & bietsuiker)
  • Honing (veelal goedkope massaproductie, dus van bijen die op suikerwater teren)
  • Met suiker of honing aaneengeplakte havervlokken
  • Glucose(stroop), fructose(stroop), maltose(stroop) & dextrose(stroop)
  • Zout (in enorme hoeveelheden)
  • Schadelijke transvetten
  • Gesuikerde nootjes & vruchtjes
  • Gebrande (c.q. gefrituurde) noten
  • Synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen
  • Witte, geraffineerde bloem
  • Stukken suikerrijke chocolade & pepernootjes

Al met al zetten talloze mensen ‘s ochtends een schaal chips, snoep of koek op tafel, want een doorsnee ontbijtgraan bevat doorgaans net zoveel suiker, verzadigd vet en zout.

Slechtste ontbijtgranen

In Amerika is het nóg slechter gesteld dan hier wat betreft ontbijtgranen oftewel “breakfast cereal”. Deze ongekend populaire etenswaren worden binnen de VS in kleurrijke dozen gestopt met populaire tekenfilmfiguurtjes erop en leuke speeltjes erin. Iedere producent propageert dat zijn ontbijtgraan gezond is door met termen als ‘vezels’, ‘granen’, ‘fruit’ en ‘noten’ te smijten… Maar als puntje bij paaltje komt bestaan al deze producten voor bijna 50% uit suiker.

En het ernstige is dat talloze Amerikaanse kinderen iedere ochtend van dit soort ongezonde snacks te eten krijgen. Voorbeelden van veramerikaniseerde ontbijtgranen (die deels ook in Nederland worden verkocht) zijn als volgt:

  • Corn Pops & Rice Krispies
  • Froot Loops
  • Honey Pops & Smacks
  • Frosties (“Frosted Flakes”)
  • Cocoa Puffs & Coco Pops
  • Raisin Bran & Apple Jacks
  • Cheerios & Cap’n Crunch

Dat een ontbijtgraan de naam van een bepaalde fruitsoort draagt, wil nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk fruit in zit. Bekijk de voedingswaardetabel eens en controleer jouw ontbijtgraan op suikers, vetten en zout.

Cruesli & cornflakes

Cruesli en cornflakes hebben een beduidend betere reputatie dan de gekke, gekleurde Amerikaanse vormpjes met absurde mascottes op de verpakking. Toch zijn ook cruesli en cornflakes niet erg gezond…

“Standaard” cornflakes worden namelijk gemaakt van gekookte maïs, suiker en zout. En cruesli bestaat voor +/- 30% uit bloem en voor 30 tot 50% uit toegevoegde suikers (kristalsuiker, honing, stroop etc.). Bovendien wordt de granenmix die de basis vormt voor cruesli en cornflakes in een flinke plens zonnebloemolie gebakken. Dat is de reden waarom deze snacks zo krokant zijn.

Conclusie: ook cruesli en cornflakes zijn doorgaans niet erg gezond…

Wat zijn gezondere ontbijtgranen?

Gezondere ontbijtgranen bevatten minder suiker en minder verzadigd vet. Bovendien bevatten ze meer voedingsvezels en meer eiwitten (dankzij noten, zaden, pitten, soja e.a.). Enkele voorbeelden van zulk soort gezondere ontbijtgranen zijn als volgt:

  • Kellogs All-Bran (87% tarwezemelen; beduidend minder suiker)
  • Quaker Cruesli VolVezel Noten (beduidend minder suiker & vet)
  • Kellogs Special K (gezonder dan cornflakes; ongezonder dan All-Bran)

Let op: Hoewel bovenstaande ontbijtgranen al een stuk gezonder zijn dan de “standaard” varianten, wordt er desalniettemin suiker aan toegevoegd nadat ze zijn gebakken in olie en/of gehard vet.

Gezondste ontbijtgraan

De beste ontbijtgranen zijn, onbewerkte (niet-geraffineerde) granen waar uitsluitend het oneetbare kaf vanaf is gehaald. Zowel de graankorrel (vrucht) als de graanzemel (zaadhuid & vruchtwand) moeten intact zijn. Dit soort granen worden ook wel “volkoren” granen genoemd. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamines, (macro)mineralen en spoorelementen. Tot de beste ontbijtgranen behoren o.a.

1. Brinta Classic

Brinta is van oudsher volkorentarwemeel met een snufje zout. Je kunt er een papje van maken door er water of melk aan toe te voegen. De originele ‘Brinta Classic’ bevat geen toegevoegde suikers en geen toegevoegd vet. Brintapap is dan ook extreem rijk aan vezels en essentiële macro- en micronutriënten. Kies dus altijd voor de oude, vertrouwde, klassieke versie van Brinta.

Let op: er zijn ook moderne Brinta-varianten (Wake-up! e.d.) waar wél suiker aan toe wordt gevoegd.

2. Havermout

Rauw-geoogste haverkorrels worden gewassen, gepeld, gestoomd, verknipt en platgewalst, waardoor de typische platte havermoutvlokken ontstaan. Rauwe havermout dient 5 tot 15 minuten te worden gekookt voordat je deze opeet, maar er is ook voorgekookte havermout die je direct kunt eten. Je kunt havermout als ontbijtgraan eten, maar ook tot havermoutpap koken. Lees meer over havermout in dit artikel.

Havermout is misschien wel het gezondste ontbijtgraan dat er is, vanwege de extreem hoge concentratie vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels.

3. Suikervrije muesli

Muesli is de voorloper van cruesli. Klassieke muesli bestaat uit volledige volkorengranen (havervlokken e.a.) en gedroogd fruit. Alle ingrediënten zijn rauw, dus niet geroosterd in olie. Ook wordt er van oudsher geen suiker aan muesli toegevoegd. Muesli bevat meestal:

  • Hele volkorengranen (havermout, tarwe, rogge, gerst, spelt etc.)
  • Noten (walnoten, amandelen, paranoten, hazelnoten, cashewnoten e.a.)
  • Gedroogd fruit (rozijnen, krenten, abrikozen, appel, banaan etc.)
  • Zaden & pitten (sesamzaad, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, zonnebloemzaad e.a.)

Let op: Als je wilt afvallen verdienen Brinta en havermout de voorkeur boven muesli. Gedroogde fruit levert namelijk fruitsuikers die snel worden opgenomen in de bloedbaan en zodoende van negatieve invloed kunnen zijn op je insulineniveau, bloedsuikerspiegel en vetopslag. Als je veel sport, kan muesli juist weer positief uitwerken.

Tip: kijk altijd op de ingrediëntenlijst van muesli. Gezonde muesli bevat namelijk uitsluitend fruit-eigen suikers en géén toegevoegde suikers.

Hoeveel is 1 portie ontbijtgraan?

Van havermout en Brinta mag je best een flinke portie (+/- 60 gram) nemen. Neem van cruesli, cornflakes en muesli liever een beduidend kleinere portie (+/- 30 gram).

Steeds meer ontbijtgraanproducenten zetten het aantal calorieën per portie op hun verpakking, waarop vervolgens de hoeveelheid suikers, vetten en calorieën per portie wordt gebaseerd. Met deze getallen wordt echter maar al te vaak gesjoemeld. Zo rekenen de meeste ontbijtgranen met porties van 45 gram; sommige “light-varianten” verkleinen hun portie echter tot 30 gram.

Porties van 30 tot 45 gram zijn hoe dan ook summier. Uit een doos van 500 gram moet je maar liefst 11 tot 17 porties halen! De portie die de gemiddelde volwassene in zijn schaaltje schudt is echter 2 à 3 keer zo groot als de richtlijn op de verpakking. En deze levert dan ook 2 tot 3 keer zoveel suikers, vetten, zout en calorieën! Bovendien worden ontbijtgranen veelal met melk of yoghurt gegeten, wat op zijn beurt ook weer melksuiker, melkvet en calorieën levert.

Dus: Ontbijtgranen kunnen erg gezond zijn, maar dat geldt alleen als je er niet te veel van eet. En daar is (helaas) niet iedereen toe in staat…

Tot slot

Steeds meer ontbijtgranen worden in lichtgroene of lichtblauwe dozen gestopt om ze een gezonde en verantwoorde “light-uitstraling” te geven. Veel van deze ontbijtgranen zitten desalniettemin boordevol suiker, zout en (trans)vet. Een chique doos maakt een product dus nog niet gezond of “goed voor je lijn”.

Ook als er ‘geen toegevoegde suiker’ op de verpakking staat, moet je waakzaam blijven. In dat geval kan er namelijk nog altijd siroop, honing of fructose aan toe worden gevoegd. Laat je dus niet te gemakkelijk foppen en bekijk altijd de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst van een ontbijtgraan.

Wat is jouw favoriete ontbijtgraan? Havermout, cruesli, cornflakes, muesli, Brinta of toch een light-variant? Laat hieronder een reactie achter!

77 Reacties

  1. Beste Paul, Wat is het beste ontbijt als je gewicht wil optellen (ik wil zo’n 3kg aankomen om weer binnen mijn BMI te vallen aangezien we zwangerschapsplannen hebben)?

    • Extra kilo’s zijn niet per definitie gezond; zelfs niet als je daarmee dichter bij een gezonde of ideale BMI in de buurt komt. Het gaat erom waaruit de aanvullende kilo’s bestaan… In theorie kun je aankomen door flinke hoeveelheden snelle suikers te eten, maar de kans is groot dat je daarmee veel extra visceraal orgaanvet opbouwt, hetgeen erg ongezond is. Wat je beter kunt doen is veel eiwitten eten en daarbij een beetje krachttraining doen zodat je wat extra spieren opbouwt.

  2. Ik eet dogelijks 2 grote porties havermout + Brinta Classic (2x 100 gram HM & 2x 50 gram Brinta) in combinatie met fruit of yoghurt. Daar ik veel sport heb ik deze voeding ook wel nodig. Bij mij heeft het jammer genoeg ook een nadeel. Tijdens het lopen heb ik vaak een opgeblazen gevoel in de maag. Verder heb ik ook veel last van winderigheid. Zelfs in die mate dat ik momenteel aan het overwegen ben om terug over te schakelen naar volkorenbrood. Als u mij raad kunt geven graag. Alvast bedankt.

  3. Ik zou graag willen weten of er TARWE zit in Quaker- havermout- muesli. Ik ben namelijk allergisch voor TARWE…

    • Voor zover ik weet, zijn er momenteel 3 varianten van Quaker Havermout Muesli op de markt, namelijk met noten, multifruit en kokos / dadel. De gezamenlijke ingrediënten zijn havermout, spelt, rogge, zonnebloemzaden, amandelen, kokossnippers en gedroogd fruit (waaronder dadels). Dus GEEN tarwe… Je hebt echter ook nog Quaker Havermout CRUNCHY Muesli met pecannoten & paranoten, met gojibessen & blauwe bessen of met chocolade & cacao nibs. In de ze varianten zit WEL tarwe. En dan heb je nog Quaker Havermout Granola en Cruesli, mogelijkerwijs ook met tarwe. Let wel: als je te kampen hebt met een daadwerkelijke tarwe-allergie moet je sowieso oppassen met havermout, want haver wordt tijdens verbouwing en transport nagenoeg altijd besmet met tarwe. Hoe heviger de verschijnselen van de tarwe-allergie, des te voorzichtiger je dient te zijn. In geval van glutenintolerantie of coeliakie dien je evengoed oplettend te zijn.

  4. Hallo Paul, onlangs heb ik een voedselintolerantietest laten doen waaruit bleek dat ik geen bier- en bakkersgist verdraag. Hier heb ik een oplossing voor gevonden door enkel zuurdesembrood te eten. Waar ik ook erg hoog op reageerde was zwarte peper, banaan en bietsuiker. Iets minder maar nog te hoog was rijst, mais, champignons, gerst, rogge en tarwe. En daar ik nogal graag eens een kommetje cornflakes eet van Special K of Fitness van Nestlé eet vroeg ik mij af of ik hier een alternatief voor kan vinden? Ik ben al goed geholpen door een biowinkel, maar alle tips zijn welkom.

    • Beste Marijke, Wauw, dat is een goede vraag… Het is natuurlijk allereerst de vraag op welk aspect van deze producten je slecht reageert… Gist of gistbrood is 1 ding, maar niet alle producten die je opsomt, bevatten gisten. En niet alle desembroden of zuurdesembroden zijn gistvrij… Bekijk sowieso eens (de vele reacties onder) dit artikel over gist-intolerantie, dit artikel over schimmelallergie, dit artikel over glutenallergie en dit artikel over sulfietallergie… Wellicht vind je hierin praktische handvatten en waardevolle aanknopingspunten ten aanzien van je voedingsovergevoeligheden… Ik weet niet hoe ernstig je allergische en/of intolerantie-reacties zijn en dus hoe risicovol het is om te experimenteren met levensmiddelen, maar je zou eens Gegarandeerd Glutenvrije (GG) haver kunnen proberen, dus 100% gegarandeerd onbesmet en glutenvrij… En daarnaast wellicht een ontbijtproduct van spelt. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  5. Ik zie Brinta niet als een gezond ontbijt om de simpele reden dat Brinta net zoals het gewone volkorenbrood teveel fytinezuur bevat en dit is de rover van belangrijke mineralen als zink, calcium, koper, magnesium en ijzer.

    • Ieder voedingsmiddel levert nuttige en nadelige voedingsstoffen. En veel voedingsstoffen omhelzen zowel positieve als negatieve eigenschappen. Fytinezuur is daarop geen uitzondering. Fytinezuur vind je voornamelijk in granen, in rauwe cacao, in koffiebonen en in noten. De truc is om niet te veel fytinezuur binnen te krijgen. Dus op een dag dat je ’s ochtends Brinta eet, moet je niet een pot koffie leegdrinken, een reep rauwe chocolade eten, de notenbar plunderen en je op een enorme rijsttafel storten. Alles is slecht als je er te veel van binnenkrijgt, zo ook fytinezuur… Maar dat is absoluut geen reden om Brinta te laten staan. Als je op die manier redeneert, kun je letterlijk niks eten. Zie eventueel ook deze discussie en deze thread onder een artikel over havermout…

  6. Dank je Paul, Ter info… Ik werk in een bedrijf waar wij toevoegingen en mixen produceren voor de vleesindustrie… Ik werk er nu lang genoeg om vast te kunnen stellen dat 1 van de oorzaken van kanker hier vandaan komt. Er gaan grondstoffen in waar niemand weet van heeft. Zakken waar letterlijk doodskoppen, dode vissen en afbeeldingen die schadelijk voor de natuur op staan. Er gaan hier per dag duizenden kilo’s weg om in vlees de prijs per kilo op te schalen. Miljoenen kolos per jaar gaat er in om. En dit is nog maar 1 bedrijf in Nederland. Als inziet dat voordat een beest geslacht wordt, het eerst wordt vol gemest met van alles en nog wat, vervolgens wordt geslacht en dan wordt geïnjecteerd om de kilo’s omhoog te brengen dan wordt ik nu vegetariër… Scheelt altijd iets.

    • Bete Dennis, Kun je misschien enkele concrete voorbeelden geven van exacte stofnamen die zoal in vleeswaren worden verwerkt binnen jouw bedrijf? Ik ben zeer benieuwd! Je moet er overigens wel rekening mee houden dat veel ‘hulpstoffen’ en ‘processtoffen’ (voedingsadditieven / E-nummers) in hoge concentraties erg agressief kunnen zijn, maar eenmaal verdund beduidend minder of zelfs niet meer. Overigens ben ikzelf FERVENT tegenstander van chemisch-synthetische additieven en mijd ik ze al een jaar of 10 nagenoeg volledig. Ik wil enkel aangeven dat zulke macabere symbolen ook maar al te vaak gedrukt staan op door de Europese Unie goedgekeurde E-nummers… En hoewel veel mensen inderdaad niet weten dat zulke processtoffen worden ingezet binnen de voedingsindustrie, zijn er steeds meer mensen die dat wel weten en om die reden kiezen voor biologisch vlees van lokale boeren en slagers. Meer over (on)gezonde vleeswaren vind je desgewenst in dit artikel… Groeten, Paul

    • Beste Dennis, Het bedrijf Quaker is onderdeel van de Amerikaanse gigant PepsiCo. In de Verenigde Staten staat Quaker erom bekend heel veel GMO-grondstoffen te gebruiken en verplichting van openheid hieromtrent koste wat kost tegen te houden. (bron + bron + bron) Al met al kan ik niets met zekerheid zeggen, maar zolang er niets als “VRIJ VAN GMO’S” op de verpakking staat, zou ik er maar van uitgaan dat Quaker Havermout GMO’s / GGO’s bevat. Zit er overigens meer dan 0.9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product, dan moet de fabrikant dit in Nederland overigens op het etiket vermelden. Bij melk, vlees en eieren van dieren die genetisch gemodificeerd veevoer hebben gegeten, hoeft dat niet op het etiket te staan. Als producten geen GMO’s / GGO’s bevatten, mogen voedselproducenten de aanduiding ‘bereid zonder gentechniek’ gebruiken. (bron) Groeten, Paul

  7. Bedankt voor de helder toegelichte informatie! Ik was zelf in de veronderstelling dat Brinta en havermout hetzelfde was… blijkt toch niet zo te zijn… dan ga ik binnenkort maar eens spelen met havermout(pap) in de keuken. Bedankt! Ik prak weleens een banaan door de Brinta, om het wat zoeter te maken. Ook eet ik weleens bananenpannenkoekjes als ontbijt (banaan prakken, ei erdoorheen en een beetje meel of Brinta). Is een goddelijke combinatie met een beetje Nutella eroverheen (afgelopen week op de camping ontdekt haha)! Al zou ik eerder een klein beetje honing of agavesiroop eroverheen doen.

  8. Brinta kan je bijvoorbeeld ook toevoegen aan pannenkoekendeeg. Wordt je pannenkoek ook lekker dik van, zoals ik die graag heb. En al is een pannenkoek misschien niet heel gezond door de suiker die je aan het deeg toevoegt, hij wordt i.i.g. toch een beetje gezonder door de Brinta. En met 1 Brinta pannenkoek heb ik meer dan genoeg tegenover 2 tot 3 gelijkaardige pannenkoeken.

  9. Anne van België Reageer

    Dit allemaal met plezier gelezen, zal op een ‘gezond feestje’ in vele scholen (lager onderwijs) aan de kids laten zien hoeveel suiker er wel in al die granen zit. Ook in ketchup en zo… – en hoe weinig in zelfgemaakte limonade. Nu één ding; ik ontdekte het Scandinavische product Sukrin, natuurlijke suikervervanger Erythrol, en ik ben daar laaiend enthousiast over (enkel de prijs is aan de hoge kant – maar goed, we moeten de zoetigheid ook wat afleren hè). Heb je hier meer info over? Ik vond nog geen negatieve berichten en het heeft echt geen bijsmaak.

    • Beste Anne, Ook mijn vrouw is enorm fan van Sukrin / erythritol. Ook Sukrin+ (erythritol met stevia) vindt ze fantastisch. Ikzelf ben over het algemeen niet zo’n fan van suikeralcoholen / polyolen. Maar omdat 90% van het geconsumeerde erythritol wordt opgenomen in de bloedbaan voordat het de dikke darm bereikt, heeft het normaliter geen laxerend effect zoals de meeste andere suikeralcoholen, waaronder xylitol en maltitol. Toch vind ik erythritol niet zo ‘100% natuurlijk’ als de producent zijn product in de markt zet. Erythritol is glucose die wordt geïsoleerd uit maiszetmeel of tarwezetmeel. De maissuiker of tarwesuiker wordt fabrieksmatig gescheiden, geconcentreerd, vergist / gefermenteerd, (enzymatisch) gehydrolyseerd, gedroogd, gefilterd, gepurificeerd en nagezuiverd, en dan blijven pure Sukrin-kristallen over. Het bewerkingsproces van erythritol is wat dat betreft vergelijkbaar met dat van geraffineerde tafelsuiker. Het ‘voordeel’ van geïsoleerde erythritol is enkel dat het geen calorieën / energie levert aan het menselijk lichaam. Veel websites beweren dat erythritol niet gekleurd, gebleekt of geraffineerd is, en van nature wit is… Maar zoals tafelsuiker een raffinageproduct van suikerbieten of suikerriet is, is erythritol een raffinageproduct van mais of tarwe. Misschien dat Sukrin an sich niet gebleekt of ontkleurd wordt, maar het voorstadium van Sukrin (maiszetmeel / tarwezetmeel) is al gebleekt. Iets wat van gebleekte grondstoffen wordt gemaakt, is mijns inziens gebleekt. :P Al met al niet bepaald een natuurproduct, maar ook niet extreem veel op aan te merken. Althans, naar mijn mening. Groeten, Paul P.S. Er zijn goedkope erythritol-varianten (buiten de officiële noemer Sukrin) in omloop die GMO’s en chemicaliën bevatten.

    • Anne van België

      Woaw, gedegen! Dank je, Paul. Ik dacht dat het ook van paddenstoelen en andere groenten kwam… Ik kocht Erythrol ook in Duitsland, zal beter de etiketten lezen, omdat ik ook géén fan ben van genetisch geknoei met planten. Voorlopig hou ik het dus bij Sukrin en Sukrin plus en het yummie Gold. ;-) lijkt me toch beslist veiliger dan veel andere zoete neptroep. Inclusief de spierwitte Steviakristallen die ineens massaal in een paar weken in de rekken stonden, toen het eindelijk ‘mocht’ van Europa…

    • Het punt is veeleer dat de suikeralcohol / polyol erythritol van nature (in zeer lage concentraties) voorkomt in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. En ja, met stevia gebeuren inderdaad ook hele gekke dingen! Zie ook: Stevia: pas op voor oplichterij (3% stevia)! Het moet echt niet gekker worden…

    • Anne van België

      Zal ik lezen. Bij Sukrin Gold staat er inderdaad niks meer over paddenstoelen. Wel: All-Natural Sukrin Gold is gemaakt van erythritol, gemaakt van glucose geëxtraheerd uit niet-GMO maiszetmeel. Ingrediënten: natuurlijke zoetstof erythritol (polyol), tagatose, glycerol, moutextract (glutenvrij) en steviolglycosiden. Ik gebruikte eerder tagatose, volgens apotheker gezonder, maar toch meer bijsmaak…

  10. Jammer genoeg heeft Brinta niet veel vitamines, dit valt erg tegen. Er zitten gelukkig wel veel voedingsvezels in, maar dan nog zou ik het niet een van de beste producten noemen.

    • Beste Saskia, De originele Brinta (volkorentarwemeel) levert de vitamines B11, B1en B6. En daarnaast de macromineralen en sporenelementen fosfor, kalium, magnesium, zink, ijzer en koper. Voor een graanproduct vind ik dit helemaal zo gek nog niet… Welke in de opsomming hierboven ontbrekende ontbijtgranen zouden volgens jou boven Brinta moeten staan in een hypothetische ‘Ontbijtgraan Top 10″? Ik ben benieuwd! Groeten, Paul

  11. Voor mij iedere ochtend havermout met ongezoete amandelmelk en een stukje fruit met eventueel nog wat noten erdoor. Veel beter dan die ontbijtgranen met overdaad aan suikers die je in de supermarkt vindt.

  12. Na een jarenlange (10 jaar) verslaving aan Brinta Wake-Up als ontbijt, nu al enkele maanden iets gezonders, tenminste dat hoop ik??? Half 7-granen energie ontbijt van de ALDI (Nature’s Gift, zonder toegevoegde suiker), half biologische havervlokken (Mama Nature, ook van de ALDI). Samen in koude geitenmelk. Ik hou niet van een warm ontbijt, Brinta Volkorenpap vind ik behangplaksel en alleen havermout vind ik ook niet geweldig??? Dit ontbijt vult trouwens veel beter dan die Wake-Up’jes, waar ik alleen maar meer honger van kreeg.

  13. Brinta eet ik niet, maar soms wel de tegenhanger uit de Lidl: Volkoren 7-granen ontbijt, het merendeel is nog steeds tarwe en dan van elk 2% andere granen. Voor de rest een havermout smoothie met een banaan en diepvries rode vruchten met sojamelk. Of een havermout pannenkoek (met havermout meel dan) met aardbeien in het seizoen. Of havermoutpap met gebakken appeltjes en een eetlepel rozijnen. Ik moet toegeven dat ik wel een zoetekauw ben, maar vervang de suiker door tafelzoetstof (aspartaam). Om maar te zeggen: vroeger dronk ik een kop warme melk met 3 suikers (Tienen light), nu niet meer. Sedert ik veganistisch eet, zijn de meeste gewone ontbijtgranen sowieso taboe, aangezien er toch meestal melk of sporen van melk in zitten. Ik heb geprobeerd om zelf muesli te maken, maar vind dan de smaak weer op niks trekken. Een mens trekt zo’n beetje zijn plan. :)

    • Beste Lindy, Jordans heeft heel veel verschillende ontbijtgranen, maar ikzelf ben over het algemeen best wel te spreken over Jordans ontbijtproducten. Ik vind Eat Natural bijvoorbeeld erg origineel qua samenstelling (vanwege de quinoa, boekweit en zaden), maar er zit nog altijd ontiegelijk veel suiker (rietsuiker + glucosestroop + honing + bergen rozijnen) in Eat Natural ontbijtgranen. Jordans heeft naar mijn mening WEL de originaliteit en voedingswaarde van Eat Natural, maar niet de extreme zoetheid, omdat de overtollige hoeveelheid (overbodige) suikers net wat minder extreem is… Helaas heeft ook Jordans bepaalde ontbijtgranen waarbij suiker de tweede plek binnen de ingrediëntenlijst inneemt, maar er zitten hier en daar ook relatief suikerarme varianten tussen, waaronder bepaalde varianten uit de “Crunchy Oat Granola”-lijn en de “Super Granola”-lijn. Bovendien bevatten veel soorten cruesli/muesli/granola van Jordans volkorengranen (volkorenhaver e.a.) en originele noten en vruchten, waaronder paranoten, papaja, pompoenpitten, amandelen, ananas, kokosnoot, lijnzaad, et cetera… Nu moet ik zeggen dat er ook in Jordans ontbijtgranen nog altijd veel te veel suiker zit als je alles bij elkaar optelt… Van honing tot rauwe rietsuiker tot natuurlijke fruitsuikers tot siropen… Om die reden stel ik mijn ontbijtgranen het liefst zelf samen. Dit is lekkerder, gezonder EN goedkoper… Want als je naar de prijs van een doosje Eat Natural of Jordans kijkt, kun je veel beter een paar pakken havervlokken kopen en er eigenhandig noten, zaden en vruchten aan toevoegen. En eventueel een schepje honing. Succes & eet smakelijk! Groeten, Paul

  14. 1 ei en 1 geprakte banaan met 2 eetlepels havermout mengen. In een pan met een beetje kokosolie bakken. Evt. met wat honing, kaneel of rozijnen erbij. Echt lekker! En een gezonde traktatie voor de kinderen… Ik eet het ’s morgens, maar kan natuurlijk ook als lunch (’s morgens klaarmaken en mee naar je werk nemen).

  15. 40 gram havermout en 200 milliliter ongezoete amandelmelk in een potje… ’s Avonds in de koelkast. ’s Ochtends een handje chiazaad en wat vers fruit (mango, bosbessen) erbij, en je hebt een snel en gezond ontbijtje dat behoorlijk vult (en geen energiedip!).

  16. Geprakte banaan, 1 ei, 3 eetlepels havermout, eventueel een beetje honing, wat gojibessen in een beker of schaaltje, en dan 2 minuten in de magnetron, of 15 minuten in een oven op 200 graden. Even laten afkoelen, en dan omgooien op een bord. Ik zit zeker vol tot aan de lunch. Zeker aan te raden als je flink sport. En na het sporten Griekse yoghurt 0% vet met een granaatappel.

    • heerlijke recepten, alleen gooi die magnetron asap uit je raam!!

  17. @Paul: Bedankt voor de rechtzetting i.v.m. Brinta Wake Up! Ik nam verkeerde conclusie uit je artikel dat het wel bij de gezonde ontbijtgranen kon horen omdat het er wel bij staat, enkel met vermelding van extra suiker. Dus ik dacht dat extra suiker het enige probleem was… Nou ja, ik kon het zelf ook wel op de verpakking nalezen natuurlijk. En het was al veel te lekker hihi. Dan ga ik een manier zoeken om de Klassieke Brinta in kleinere porties te verdelen, in potjes of zo. Nogmaals merci!

    • Ja, Ik had het er ook niet heel duidelijk bij gezet in bovenstaand artikel over de (mijns inziens nodeloze) additieven in Brinta Wake Up!. Dus ik dacht, ik zeg het er voor de zekerheid toch maar even bij. :P Groetjes!

  18. Ik heb een vraagje. Ik zou graag havermout als ontbijt nemen vanwege de gezonde eigenschappen. Maar… ik vind havermout echt niet lekker, blêh! Als ik het met de keukenmachine vermaal tot meel, lust ik het wel. De vraag is, gaat dit ten koste van de voedingseigenschappen? O, nog een andere tip, zelf cruesli maken is veel lekkerder dan die uit de winkel… heel eenvoudig en zonder toegevoegde suikers. Ik gebruik voor zelfgemaakte cruesli havermout, boekweitmeel, amandelmeel, chiazaad, lijnzaad, banaan, kaneel en vanille.

    • Dankjewel voor je berichtje! In principe maak je je eigen volkorenhavermeel als je volledige havervlokken tot meel maalt. Hier is helemaal niets mis mee, al zullen er door de hitte die vrijkomt bij het malen misschien ettelijke vitamines en enzymen verloren gaan. Ik denk echter dat dit verwaarloosbaar zal zijn. Zelf muesli/cruesli maken is inderdaad super! Ik gebruik voor de zelfgemaakte/eigengemaakte ontbijtgranen eveneens havermout, noten, zaden en pitten. En soms ook boekweit, kokossnippers een beetje kokosolie en/of een theelepel rauwe biologische honing.

  19. Ik had juist Brinta gezien en gekocht bij Albert Heijn (in België) en ben zo blij om te lezen dat dit gezond is. :) Heb alleen wel de Brinta Wake Up! met veel suiker, maar die kleine zakjes zijn wel super handig! Heel gemakkelijk om mee te nemen naar werk (is bij mij lunch, doe er wat fruit bij)… Dit fruit is is meestal wel uit diepvries…

    • Beste Laura, Ik wil je niet ontmoedigen, maar “Wake Up!” heeft weinig raakvlakken met de gezonde, klassieke versie van Brinta. Brinta Classic bestaat namelijk nagenoeg volledig uit volkorentarwemeel. Wake Up! bestaat daarentegen uit o.a. gepofte rijst, gepofte gerst, gepofte tarwe, sui­ker, toegevoegde tarwevezels, mal­todex­tri­ne (droge variant van glucosestroop) en kunstmatige aro­ma’s (die o.a. melkbestanddelen bevatten). In het artikel hierboven wordt met ‘gezonde Brinta’ dan ook expliciet de klassieke variant bedoeld. Groeten, Paul

  20. Hoe zit het met Cruesli (de merknaam) tegenover bijvoorbeeld ham kaas croissants uit de supermarkt (Hoogvliet/AH). Ik kies altijd tussen deze twee (niet heel gezond). Brinta eet ik ook nog wel eens, maar ik ga toch voor Cruesli als ik moet kiezen tussen de bovengenoemde.

    • Dit is een kwestie van appels met peren vergelijken. Hoewel het basisingrediënt van beide producten ‘graan’ betreft, valt er geen eerlijke vergelijking te treffen tussen Cruesli enerzijds en kaascroissants anderzijds. Niet alleen de graansoorten en proporties verschillen onderling, maar ook ieder ander denkbare aspect. De bottom-line is dat beide producten hartstikke ongezond zijn. Ze leveren nauwelijks nuttige voedingstoffen en zijn bovendien extreem rijk aan suikers/siropen, geraffineerde tarwebloem, (trans)vetten, geharde oliën, zout en (chemisch-synthetische) voedingsadditieven, waaronder kleurstoffen, smaakversterkers, conserveermiddelen, emulgatoren, zuurteregelaars etc. Gelet op de hoeveelheid E-nummers verdient Cruesli nog altijd de voorkeur boven kaascroissants. Bovendien bestaat Cruesli in ieder geval nog deels uit havermout, waar je lichaam iets aan heeft. Punt blijft dat er veel en veel betere alternatieven zijn.

  21. Ik lees van alles over ‘rauw’, ‘voorgeweekt’, ‘kant en klaar’ enz. Ik heb hier een pak staan, van Quaker, maar ik kan helemaal nergens vinden of het rauw, voorgekookt of iets dergelijks is. Er staan wel suggesties op, over de bereidingswijze, maar mij is ook helemaal niet duidelijk of dat een ‘must’ is of gewoon een manier om het te doen. Kun je die havermout, uit zo’n pak, gewoon door de yoghurt strooien of moet je er eerst wat mee (voorweken, koken o.i.d.)?

    • Als havermout als ingrediënt in een pak ontbijtgranen aanwezig is, is het eigenlijk 100% zeker kant-en-klaar en dus direct eetbaar. Tenzij op de verpakking expliciet wordt vermeld dat dit niet het geval is.

    • Havermout is 100% rauw als op de verpakking staat dat het 100% havermout bevat. Je kunt dit gewoon zo eten door de yoghurt heen (niet zo heel gezond maar oké), en door smoothies, of gewoon echt havermoutpap met amandelmelk maken.

    • Als er ‘100% havermout’ op een voedselverpakking gedrukt staat, dan hoeft deze havermout nog niet per se rauw te zijn. Zo kan de haver bijvoorbeeld gestoomd zijn.

  22. Goed artikel! Bagger slecht inderdaad, die pakken ontbijtgranen… Ik neem meestal havermout in ongezoete sojadrink. Alleen lees ik overal dat je havermout minimaal 5 minuten moet laten koken, terwijl op de verpakking 1 minuut staat… Met 1 minuut vind ik het lekker. Of ontbijten met quinoa gekookt in hazelnootdrink met een schep cacao, kokos en noten. :-)

    • Er zijn verschillende soorten havermout, waaronder volkoren, geraffineerd, snelkook, instant/kant-en-klaar, enzovoort. Sommige varianten zijn 100% rauw, andere zijn ‘voorgestoomd’. Rauwe volkorenhavermout is na 1 minuut koken echt veel te hard om te kunnen worden gegeten, maar veel van de havermoutsoorten in de supermarkt zijn dus al voorbehandeld en hebben een veel kortere (of zelfs geen) bereidingstijd. Je recept voor Quinoa met cacao, kokos en noten klinkt trouwens super lekker! Ik heb de ingrediënten al in huis, dus dat wordt m’n ontbijt voor morgen. :)

  23. Gedurende 3 maanden Brinta met water en wat perensap of met water en melk. Wat mij opvalt is dat het goed werkt bij mij i.v.m. chronische darmklachten. Ik val wel veel af, vandaar dat ik geregeld wat vruchtensap toevoeg.

  24. Winifred Sierdsema Reageer

    Het is nog lekkerder om havermout de avond tevoren in een beetje water alvast voor te wellen. Je krijgt dan een heerlijke zachte havermoutpap!

  25. Frans Meerhoff Reageer

    Brinta = Prima. Vier eetlepels Brinta, 250 cc sojamelk, scheutje honing, klaar is Kees.

  26. Elke dag een bord Brinta met warme halfvolle melk en een paar scheppen suiker, heerlijk! Binnenkort ga ik het mijn zoon (nu 1½ jaar oud) ook geven, net zoals mijn ouders het mij gaven van kleins af aan.

  27. Ik eet iedere dag Brinta in halfvolle melk zonder suiker want het is op zichzelf al een beetje zoet, maar nu lees ik dat je ook Brinta met water kan eten is dat minder gezond of juist beter?

  28. Beetje kleingesneden rauwe amandelen, pompoenpitten en wat kokosschaafsel en ik ben gelukkig.

  29. Moet je havermout echt koken. Ik laat het 5 min in de amandelmelk weken en vind de bite dan juist ook nog lekker. Beetje kleingesneden.

  30. Helemaal eens met dit artikel! Ik heb dit over ontbijtgranen al vaker gelezen. Alleen het Voedingscentrum adviseert negatief over havermout en komt met suggesties als Wake Up(!) Begrijpt u het nog?

  31. Is havermout en brinta ook goed voor je peuter van 20 maanden? Wat is nou gezond voor die kleine?

    • Beste Yvonne, Ik kan geen uitspraken doen over individuele baby’s en kinderen, maar dat havermout en Brinta over het algemeen als gezond kunnen worden bestempeld voor jonge kinderen is correct. Voor zover ik weet zijn (gezonde) jonge kindjes vanaf 10 maanden in staat om haver, havermout en gerelateerde haverproducten te verteren en er micro- en macronutriënten aan te onttrekken. Dan moet er alleen GEEN sprake zijn van spijsverteringsproblemen zoals voedingsallergieën, voedselintoleranties en/of (her)opnamestoornissen. Zo moet je een kindje met glutenintolerantie of graaneiwitallergie logischerwijs geen haver laten eten. Ik ben absoluut GEEN expert op gebied van kinderdiëtetiek, dus vraag het vooral even na bij een arts of diëtist, maar voor zover ik weet is dit de algemene consensus omtrent de consumptie van havermout door jonge kinderen. Voor meer informatie over gezonde voeding voor kids vind ik persoonlijk deze tabel van Borstvoeding.com wel erg goed opgezet. Wellicht heb je er wat aan. Groeten, Paul

  32. Ik eet elke dag een bakje muesli van de Aldi. Ik haal de rozijnen eruit en het gedroogd fruit ook… Ik eet alleen de gele cornflakes en het haver en ik eet dat zo zonder melk of yoghurt. Af en toe neem ik wel een slokje water. Is dit slecht voor de gezondheid?

  33. Interessant artikel. Hoe zit het dan met cruesly van ‘Eat Natural’, is dat nou gezonder of niet?

    • Dankjewel voor je berichtje! Eat Natural Cruesli is in ieder geval beduidend gezonder dan de ‘doorsnee’ cruesli. Dit product bevat 39 gram koolhydraten per 100 gram, waarvan 15 gram suikers. Voor veel populaire ontbijtgranen geldt het dubbele. Daarnaast wordt Eat Natural gemaakt van duurzame grondstoffen; de producten zijn bovendien glutenvrij en relatief eiwitrijk. Ik eet zo af en toe een reepje van dit merk, maar heb de ontbijtgranen nog nooit geprobeerd.

  34. Ik heb lange tijd de straciatella kellogs cornflakes gegeten en ik vind ze nu in geen ene winkel meer. Kan mij iemand zeggen of die uit het assortiment gehaald zijn?

    • Ik denk dat je ‘Kellogs Special K Stracciatella’ bedoelt. Dit product is in Nederland sowieso nooit verkocht. Ik vind dit ontbijtgraanproduct alleen nog terug in verscheidene Belgische webwinkels, maar onder de noemer ‘niet leverbaar’. Ook op de Kellogs website vind ik dit ontbijtgraan alleen nog terug als ingrediënt in verscheidene recepten. Ik denk dus dat je gelijk hebt en dat Special K Stracciatella niet langer wordt geproduceerd.

  35. Ik drink Brinta Wake Up, zit 1 suikerklontje per portie in. Ik zeg altijd het is gezond met suiker. :-) Veel vezels… Waar het me met name om gaat en een beetje suiker maakt in mijn geval helemaal niks uit. Je mag alles eten maar met mate… Tenminste als je gezond bent. Ik ben normaal niet van het zoet dus krijg weinig toegevoegde suikers binnen en moet me meer druk maken om zout, maar aangezien ik een lage bloeddruk heb mag ik daar weer wat meer van.

  36. Oké, suiker, maar wat smeren mensen op brood dan? Juist, ook vaak suiker. Chocopasta, jam, honing etc.

  37. Ik wil graag antwoord ik ben hartpatiënt ik zit op fysiotherapie. ik ben goed in beweging ik fiets elke dag 2x per week naar fysiotherapie. Ik eet s morgens 2 eetlepel Griekse yoghurt s middags warm 3 aardappels met groente mager vlees en groente s avonds 2 boterhammen met rookvlees met beker melk om 20.00 volle yoghurt 1 appel met 1 mineola en 1 koffie

    • Ik snap je vraag niet helemaal. Wil je weten of je hier gezonde ontbijtgranen bij kunt eten?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.