Pijn in je teen: 10 oorzaken & oplossingen bij pijnlijke tenen

Health · Door Ilse · Laatst geupdate 13 mei 2024

Pijn in of aan je teen kan allerlei oorzaken hebben. Als je je teen zojuist hebt gestoten, of als je een open wondje op je teen hebt, dan ligt de oorzaak voor de hand.

Hieronder vind je 10 minder vanzelfsprekende oorzaken van pijn aan je teen. Je leest in dit artikel bovendien meer over mogelijke oplossingen voor pijnlijke tenen.

1. Pijn aan je teen door jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking door neerslaan van urinezuur of calciumfosfaat. Jicht doet zich meestal voor in je grote teen en wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze pijn in je grote teen. Bij jicht in je grote teen is je teengewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk; vooral bewegen doet veel pijn. Soms is er sprake van koorts of jichtknobbels.

Op het ogenblik dat een gewricht (zoals bijvoorbeeld deze van je teen) dik en rood is en warm en pijnlijk aanvoelt is het belangrijk om deze een tijdje te ontzien. Dit betekent dat je er goed aan doet om het gewricht hoog en koel te leggen met een natte omslag of met ijs. Let wel, zorg ervoor dat je het ijs altijd eerst in een theedoek draait zodat je de huid niet bevriest. Het is eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van een koud kompres.

Van zodra de klachten afnemen is het van belang om terug vaker te gaan bewegen. Op deze manier kan je niet alleen stijfheid voorkomen, maar zal de pijn na verloop van tijd ook gaan afnemen. Zware of langdurige belasting kunnen in de praktijk maar beter voor een tijdje vermeden worden.

2. Voetschimmel tussen de tenen veroorzaakt pijn

Als een schimmel zich tussen je tenen nestelt, ontstaat een plaatselijke schimmelinfectie. Voetschimmel gaat gepaard met jeuk, vochtige, witte afschilfering van de huid tussen de tenen (tenenkaas), kloofjes en blaasjeseczeem. Veel mensen die voor het eerst geconfronteerd worden met een dergelijke voetschimmel stellen zich (logischerwijs) de vraag hoe deze nu precies ontstaat. Verschillende oorzaken kunnen hiervan aan de basis liggen, namelijk:

  • Wanneer je vaak langdurig een douche neemt of in bad gaat;
  • Wanneer je gebruik maakt van veel zeep en shampoo;
  • Wanneer je een huidziekte hebt;
  • Indien je last hebt van diabetes of suikerziekte;
  • Wanneer je afweer minder is, bijvoorbeeld door een chemokuur;

Je moet er ook rekening mee houden dat voetschimmel er bekend om staat besmettelijk te zijn. Het is in de praktijk dan ook mogelijk dat je het krijgt van iemand anders en daarnaast kan je het ook aan anderen doorgeven.

De schimmel is in het merendeel van de gevallen vooral afkomstig van iemand uit jouw directe omgeving. Voor de schimmel geldt dat ze zich bevindt in de schilfers van de huid. Voor deze schilfers geldt dat ze los laten van de huid en terecht komen op bijvoorbeeld:

  • De vloeren van zwembaden;
  • De vloeren van doucheruimtes;
  • De vloeren van sportruimtes;

Belanden deze schilfers op een bepaald ogenblik op je huid? Dan kan je als gevolg daarvan geconfronteerd worden met voetschimmel. Als pijn aan je teen wordt veroorzaakt door een schimmel tussen je tenen, dan kan een antischimmelmiddel uitkomst bieden.

3. Je teengewricht is de oorzaak van je pijnlijke teen

Slijtage van je teengewricht (artrose) kan ‘Hallux Rigidus’ veroorzaken. Dit houdt in dat je grote teengewricht (hallux) stijf (rigide) is. Artrose van je tenen ontstaat vaak na een breuk of ontsteking. Is er sprake van artrose? Dan zal je vast kunnen stellen dat er een stekende en zeurende pijn zal optreden ter hoogte van het gewricht.

De pijn zal onder meer optreden wanneer je aan het lopen bent en ook het buigen van de teen is pijnlijk. Het is vooral de stevigheid van de loopzool waar de schoen over beschikt die ervoor zorgt dat de pijn sterker of net minder sterk kan worden. Ook is het mogelijk dat er sprake is van een knobbel welke zich ter hoogte van het grote teengewricht bevindt. Voor deze knobbel geldt dat ze rood en warm kan zijn.

Bij Hallux Rigidus kunnen ontstekingsremmers en aangepaste schoenen uitkomst bieden. Als deze niet aanslaan, is doorgaans cheilectomie nodig; hierbij wordt het teengewricht operatief schoongemaakt.

4. Pijn aan je grote teen door standafwijking

‘Hallux Valgus’ is een standsafwijking waarbij de grote teen een hoek naar binnen maakt. Dit kan hevige pijn aan de grote teen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een slijmbeursontsteking. Meestal ontstaat teen-pijn vanwege een standsafwijking door strak of smal schoeisel of hoge hakken. Vaak zijn speciale schoenen, steunzolen en spalken nodig. Soms is een operatie (osteotomie) vereist. De symptomen die je in deze situatie ervaart zijn de volgende:

  • Pijn die zich laat gelden aan de voorvoet;
  • Irritatie aan de tenen;
  • Er kan een knobbel zijn ontstaan op het teengewricht;
  • De huid kan bij de bult niet alleen rood, maar ook gevoelig zijn;
  • Bij scheefstand van de grote teen kunnen ook andere tenen krom worden;
  • Er is sprake van een (sterk) afnemende afzetkracht;

De vaststelling van de diagnose gebeurt in de praktijk op basis van een lichamelijk onderzoek. Daarbij is het zo dat er ook gebruik wordt gemaakt van een röntgenfoto. Het nemen van zo’n foto is vooral een vereiste om de ernst van de standsafwijking vast te kunnen stellen.

Vaak is het zo dat er in eerste instantie vooral de voorkeur wordt gegeven aan een conservatieve behandeling zonder dat er daarbij dus een operatie wordt uitgevoerd. Vooral het dragen van steunzolen en gebruikmaken van aangepaste, stevige schoenen kunnen op dit vlak reeds een aanzienlijk verschil betekenen. Helpen deze conservatieve maatregelen toch niet voldoende? In dat geval is het mogelijk dat er zal worden gekozen voor een standscorrectie van de grote teen.

5. Pijnlijke, ontstoken teen door bacterie

Als een stafylokokkenbacterie in je teen terechtkomt, kan een bacteriële teen-infectie ontstaan. Gevolg: hevige, kloppende pijn in je teen, roodheid en zwelling. Uit eventuele wondjes komt pus; soms zit de abces (nog) onderhuids, waardoor een bult zichtbaar is. Een ontstoken, pijnlijke teen ontstaat vaak door het verkeerd knippen van de nagels (kort, lang, schuin, onvoorzichtig e.a.) of door een ingegroeide teennagel. Er is ook sprake van bepaalde risicogroepen.

Een bijzondere risicogroep voor deze problematiek bestaat uit mensen die geconfronteerd zijn met diabetes mellitus gecombineerd met neuropathie. Voor deze mensen geldt dat ze niet over de mogelijkheid beschikken om bepaalde symptomen waar te nemen.

Dit uiteraard als gevolg van het feit dat de zenuwen zijn aangetast. Voor deze groep geldt dat een regelmatige controle van de voeten dus extra belangrijk is. Het is (eventueel) mogelijk om dit zelf te doen, maar vaak is het toch zo dat mensen kiezen om deze controle uit te laten voeren door een pedicure of een podotherapeut. Voor deze groep geldt dat het in het bijzonder belangrijk is om wonden en de daar bijbehorende ontstekingen te vermijden.

Is er sprake van een ontstoken teen? Dan bestaat de behandeling er voornamelijk in om de oorzaak van de ontsteking weg te nemen. Indien vereist is het ook mogelijk om gebruik te maken van een ontstekingsremmer. Verder is het bij een wonde tevens mogelijk om gebruik te maken van Betadine of een soortgelijk product. Door hier gebruik van te maken wordt de wonde niet alleen ontsmet, maar kan ook het risico op ontstekingen voor een niet onbelangrijk deel weggenomen worden. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

6. Pijn aan teen door ingegroeide teennagel

Als een nagel tot diep in het zachte teenweefsel groeit, veroorzaakt deze een hevige pijn in je teen. De huid van je teen wordt rood, strakgespannen en glanzend, en vooral druk op je teen doet helse pijn. Ingroei van teennagels kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak blijkt ze in de praktijk te ontstaan door:

  • Smal schoeisel;
  • Afgerafelde teennagels;
  • Natte, weke voeten;
  • Overmatig zweten aan de voeten;
  • Peuteren aan de teennagels;

Ook de manier waarop de teennagels afgeknipt worden kan in de praktijk bijdragen aan het ontstaan van een ingegroeide teennagel. Het rond in plaats van recht afknippen van teennagels vormt op dit vlak bijvoorbeeld een belangrijke veroorzaker. Als je teennagel is ingegroeid, kan een arts je teen behandelen.

Beschik je over een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is? In dat geval geldt dat zowel een pedicure als een podotherapeut of je arts je teen kan behandelen. Hij of zij zal in dat geval een watje, rubber gootje of een beugeltje onder de nagel aanbrengen. De rand van de nagel zal op deze manier niet langer in de huid kunnen groeien.

Blijven je klachten aanhouden of wordt de ontsteking erger? In dat geval is het mogelijk dat je arts of een chirurg ervoor zal kiezen om de zijkant van de nagel weg te snijden. Na afloop van deze ingreep is het zo dat er een (merkbaar) smallere nagel zal overblijven. De arts zal er vervolgens voor kiezen om ook de wortel van de nagel te behandelen zodat deze niet meer de mogelijkheid heeft om terug te groeien.

7. Pijnlijke teen door schimmelnagel, kalknagel of hoornnagel

Een hoornnagel is een verdikte nagel door keratine-afzetting. Een schimmelnagel is een gelige, vervormde nagel door een schimmelinfectie. Beide worden ook wel “kalknagel” genoemd. Als een kalknagel afrafelt, afbreekt, inscheurt, ingroeit of de nagelriem irriteert, kan pijn rond je nagel (en dus in je teen) ontstaan. Pijn door een kalknagel, kan –afhankelijk van de oorzaak– worden verholpen met antischimmelmiddelen of een vijl- en freesbehandeling.

8. Pijn aan je teen door likdoorn of eksteroog

Als een plekje op je teen onderhevig is aan druk of wrijving, ontstaat daar een eeltige likdoorn, eksteroog ofwel clavius. Een likdoorn veroorzaakt pijn in je teen als deze in het vlees van je teen wordt gedrukt (o.a. bij het lopen). Een eksteroog wordt meestal veroorzaakt door te nauwe schoenen en kan worden weggehaald met een eeltspons, eelt-rasp of speciaal eeltmesje.

Is er sprake van een eksteroog? Dan kan deze in het merendeel van de gevallen behandeld worden zonder dat er daarvoor een arts geraadpleegd dient te worden. Is de toegepaste behandeling echter niet effectief of ben je diabetisch? Dan kan overleggen met een arts wel degelijk noodzakelijk zijn. Voor een beginnend eksteroog is het zo dat het wordt aangeraden om in eerste instantie elke avond gedurende 15 minuten een warm voetbad te nemen. Dit met als voornaamste doel om de huid te verzachten.

Na het drogen van de voet is het aan te raden om de plek die is aangetast voorzichtig te deppen en vervolgens de dode huid te verwijderen. Daarnaast wordt het tevens aanbevolen om gebruik te maken van een vochtinbrengende crème op basis van ureum. Tot slot kan het eveneens aangewezen zijn om een beschermd kussentje tussen de tenen te plaatsen. Zo kan niet alleen de wrijving, maar ook de druk weggenomen worden en kan het hyperkeratinisatieproces een halt worden toegeroepen.

Is er sprake van een eksteroog welke reeds een aanzienlijke tijd aanwezig en pijnlijk is? In dat geval kan het een vereiste zijn om keratolytische behandelingen op basis van salicylzuur toe te gaan passen. Voor deze behandelingen geldt dat ze op de markt in verschillende vormen zijn terug te vinden, namelijk:

  • Onder de vorm van verbanden;
  • Onder de vorm van vloeistoffen;
  • Onder de vorm van zalven;

Wordt er een dergelijke behandeling op dagelijkse basis uitgevoerd? Dan is het belangrijk om deze te onderbreken wanneer er bloedingen optreden. De behandeling zal dan pas worden hervat op het ogenblik dat de huid volledig is genezen.

9. Tenen doen pijn door stijve platvoeten

Voeten staan normaliter in een zogenaamde voetboog, waardoor het midden van de voet “zweeft”. Bij stijve platvoeten rust de hele voet op de grond, waardoor pijn en zwellingen kunnen ontstaan, onder andere in de tenen. (bron) Een orthopeed kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten als pijn in je tenen ontstaat door stijve platvoeten.

10. Gebroken teenbotje veroorzaakt pijn in teen

Een gebroken teen houdt in dat het middenvoetsbeentje in je teen doormidden is gebroken of is ingescheurd. Dit kan enorme pijn in je teen veroorzaken. Ook een gekneusde teen kan flink pijn doen; soms zelfs meer dan een breuk Een huisarts kan middels lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto een breuk of kneuzing vaststellen.

Als pijn in je teen wordt veroorzaakt door een breuk, dan moet je je teen vooral veel rust gunnen, koelen en hoog houden. De gebroken teen wordt vaak gespalkt aan naastgelegen tenen. Bij pijn kun je paracetamol slikken.

Tot slot

Al met al kan pijn in je teen op velerlei manieren ontstaan. De wenste behandelingsmethode is dan ook volledig afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Een optimale nagelverzorging om sterke, soepele nagels te bewerkstelligen is sowieso een goed begin.

Heb jij nog aanvullende tips bij pijn aan je teen of tenen? Laat hieronder jouw tips & adviezen achter!