Pseudo-menstruatie oftewel ‘pseudo-ongesteld zijn’, houdt in dat je vaginaal bloed verliest zonder dat er vooraf een eisprong heeft plaatsgevonden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

Wat is pseudo-menstruatie precies?

Je menstruatie komt normaal gesproken gemiddeld 12 tot 16 dagen na de ovulatie (eisprong) op gang. Indien er geen eisprong plaatsvindt, dan zou er in theorie ook geen menstruatie moeten plaatsvinden. Bij een pseudo-menstruatie verlies je echter toch bloed en lijk je ongesteld te zijn. Het bloedverlies heeft bij een pseudo-menstruatie echter een andere oorzaak.

De term ‘pseudo-menstruatie’ betekent letterlijk dat een vrouw menstrueert zonder dat daar een eisprong oftewel ovulatie aan vooraf is gegaan.

Vormen van pseudomenstruatie

1. “Premenstruele bloeding” = pseudo-menstruatie

Voordat een meisje voor het eerst in haar leven ongesteld wordt, kunnen zich al doorbraakbloedingen voordoen. Dit fenomeen van “abnormaal” vaginaal bloedverlies staat ook wel bekend als ‘spotting’. Zo’n pre-menstruele doorbraakbloeding oftewel spotting kondigt dus de allereerste ongesteldheid c.q. menstruatie van een meisje/vrouw aan en kan een zekere onzekerheid en ongerustheid bij meisjes veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders/verzorgers hun dochters hierover inlichten. Premenstruele bloedingen zien er meestal uit als bruine, vaginale afscheiding.

2. Pseudo-ongesteld tijdens pilgebruik

Van een pseudo-menstruatie kan ook sprake zijn wanneer je de pil (door)slikt. De klassieke anticonceptiepil blokkeert immers je eisprong, en menstrueren zonder voorafgaande eisprong is dan ook vanzelfsprekend indien je de pil slikt. Ook een doorbraakbloeding tijdens pilgebruik is in principe een vorm van pseudomenstruatie oftewel pseudo-ongesteld zijn.

3. Pseudomenstruatie na de overgang

Na de overgang stopt de menstruatie. Er zijn echter ook vrouwen die na de menopauze (= laatste menstruatie) nog vaginaal bloed verliezen. In dat geval spreekt men nog weleens van postmenopauzale pseudo-menstruatie. Vaginaal bloedverlies na de overgang kan overigens ook op een ernstiger aandoening wijzen. Het is daarom raadzaam om altijd even contact te zoeken met je huisarts als je plotseling en zonder aanwijsbare reden vaginaal bloed verliest.

4. Pseudo-menstruatie bij baby

Als een ongeboren baby een meisje is, kan ook zij een pseudo-menstruatie krijgen. Een ongeboren baby krijgt namelijk wat van de zwangerschapshormonen van haar moeder mee. Pseudo-menstruatie bij een baby kan plaatsvinden tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, maar soms ook direct ná de geboorte. Door de hormonen die een baby-meisje binnenkrijgt kan er wat bloed of afscheiding uit de vulva komen. Pseudo-menstruatie van een babymeisje is overigens volkomen ongevaarlijk en gaat binnen enkele dagen vanzelf weer over.

Pseudo-menstruatie tijdens zwangerschap

De ovulatie stopt logischerwijs als je zwanger wordt. Zwangerschap is dan ook de belangrijkste oorzaak van pseudo-ongesteld zijn. Vaginaal bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft overigens niet per se te duiden op een pseudo-menstruatie. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan hormoonschommelingen. Zo kan vaginaal bloedverlies bij een zwangere vrouw worden veroorzaakt door:

 • Nidatiebloeding (door innesteling van de bevruchte eicel; dus eigenlijk nog vóór de zwangerschap)
 • Blaasontsteking (veelal door verdrukking van de blaas door de baarmoeder
 • Baarmoedermond (door spanning, beschadiging, gesprongen bloedvaatje of ontsteking)
 • Placenta (door groei & ontwikkeling van de placenta)
 • Afstoting van de vrucht c.q. foetus (miskraam / spontane abortus)

Tot slot

Pseudo-menstruatie is niets om je zorgen over te maken. Er zijn zelfs vrouwen die gedurende hun zwangerschap steevast iedere maand pseudo-ongesteld zijn. Als je echter twijfelt over de oorzaak van je vaginale bloedverlies, dan kun je maar beter contact opnemen met je huisarts.

Heb jij ooit last gehad van pseudo-menstruatie? Deel a.u.b. jouw ervaring hieronder…

20 Reacties

 1. Het heb vraagje. 2 maanden terug had ik mijn ovulatie gevoeld en de ovulatie test was positief. Dus geklust. Sindsdien heb ik s avonds dikke buik alsof ik zwanger ben en ik heb gelijk al 2 maanden geen eisprong meer gehad raar en ik maar ovulatie testen doen. Heb nu mijn menstruatie?

 2. Hoi. Ik zit met een vraag. Ik heb al 3 kinderen dus ik weet echt wel het een en ander van cyclussen. De mijne is altijd netjes rond de 28 dagen geweest. Ik heb afgelopen april een abortus gehad en daarna aan de pil gegaan. Ik voelde me daar niet prettig bij (ik kan niet tegen de hormonen) en ben sinds oktober ermee gestopt, ik heb nu de 4 pilloze cyclussen gehad en het vreemde is nu dat ik de eerste ronde een cyclus had van 26 dagen, daarna 15 dagen! Toen 28 en nu van 16. Ik zou bijna gaan denken dat ik de ene maand geen ovulatie heb… maar ik heb dus gelezen dat je zonder ovulatie niet ongesteld kan worden. Dinsdag heb ik een afspraak bij de huisarts omdat ik i.v.m. extreme bloedarmoede dus echt geen zin heb zo vaak ongesteld te zijn! Maar zorgelijker nog… betekend dit dat ik niet meer vruchtbaar ben??? Ik ben pas 30…

 3. Hoi ik heb een vraag ik slik gewoon de pil en ben aan het lijnen en ben gewoon al 3 weken ongesteld terwijl ik aan de pil ben… de eerste week was gewoon een menstruatie maar de andere 2 weken is het alleen ’s ochtends beetje ongesteld en in de middag niet meer. Gr. Joyce

 4. Hey Paul, Ik zou toch even wat duidelijkheid willen. Ik ben in mei van de jaar 2015 gestopt met mijn pil voor een kindje, mijn eerste cyclus telde 52 dagen waarbij 7 dagen bloedverlies, mijn tweede 34 waarbij 7 dagen bloedverlies allebei toch redelijk wat verloren.. derde cyclus 17 dagen waarbij 11 dagen bruin tot zwart verlies en 1 dag rood (heel raar omdat het weinig was maar bon..) mijn cyclus waar ik nu mee kamp telde 57 dagen… Om gek van te worden nu heb ik al 4 dagen last van bloedverlies.. de eerste dag twee maandverbanden gebruikt en was helderrood.. nam af met de dag, gedurende de dag in mijn inlegkruisje was er praktisch niets te zien en bij het afvegen opnieuw.. om 7 uur ’s avonds op dag 3 gestopt en niets meer verloren van bloed, vandaag dag 4 is het bruin met beetje rood maar niet zo veel… Pfff ik maak me gelijk toch wat zorgen gynaecoloog zei (16 oktober) dat er alles heel normaal uitzag maar er was toen geen dominant eitje te bespeuren.. wat zou het kunnen zijn?? Zou dit pseudomenstruatie zijn ik heb wel voor die bloeding enorm last gehad van m’n borsten en nu staat mn bloeddruk laag en krijg ik vlagen van misselijkheid… Ik hoop dat jij een antwoord weet :-( Groetjes S94

 5. Hai, Heb heel wat interessante dingen gelezen hier. Graag wil ik ook mijn verhaal doen. Ik ben 23 jaar jong, getrouwd en probeer nu al 1,5 jaar zwanger te raken. Heb een jaar de pil gebruikt en sinds ik ermee ben gestopt, werd mijn menstruatiecyclus heel onregelmatig. Nu is het wel redelijk en heb ik een cyclus van 30 tot 32 dagen. Na 3 weken over tijd en een negatief testje op dag 13, heb ik mijn menstruatie gehad. Het moment dat het begon te bloeden, zat ik vastgenageld aan mijn bed met pijnen. En niet de normale menstruatiepijnen in de onderbuik, maar mijn gehele buik leek alsof er iets trok van binnen. Ik heb geen last van mijn borsten zoals ik zou moeten krijgen en heb nog evenveel last van misselijkheid, duizelig, veel honger en slaap als vanaf de dag dat ik zou moeten krijgen. Dus op mijn daadwerkelijke NOD kreeg ik al die kwaaltjes. Oh, en de rugpijn! :( Is dit misschien een pseudo-menstruatie en ben ik wel zwanger? Graag een reactie, want mijn huisarts is ook niet echt een hulp…

  • Heb je je al eens verdiept in endometriose? Het zou ook iets totaal anders kunnen zijn, maar het extreem pijnlijke en trekkende gevoel komt op mij in ieder geval niet over als ‘normale’ menstruatiepijn. Als je huisarts je niet naar behoren kan helpen, vraag dan om een doorverwijzing naar een internist of gynaecoloog. Heel veel sterkte!

 6. Hallo, Mijn man en ik proberen nu vijf maanden om zwanger te worden. Afgelopen vrijdag een zwangerschapstest gedaan en die was licht positief. ’s Avonds kreeg ik steekjes in de buik en een paar uur later flinke krampen in de onderbuik, waarna ik ongesteld werd. Balen natuurlijk. Ik bleef mij raar voelen en toch getest op de derde dag en weer heel licht positief. Het lijkt een normale menstruatie, maar heb constant hoofdpijn, maagzuur en ben erg moe. Vandaag begonnen met ovulatietest en die was niet positief. Ik vind het erg verwarrend en blijf me maar afvragen of het geen pseudomenstruatie is en ik misschien toch zwanger ben. Heeft u enig idee? Alvast bedankt.

 7. Hallo iedereen. Vandaag is al de tiende dag dat ik ongesteld ben, terwijl ik normaal vijf dagen duur. En ik weet echt niet wat het probleem is, want de laatste vijf dagen is het gewoon lichtbruin. Ik had eerst menstruatiepijn in mijn linker onderbuik en nu in mijn rechter onderbuik. Ik voel me ook zo slaperig en misselijk en moet vaker plassen. Is iemand bekend met zo een situatie?

 8. Haii, dus ongeveer een maand geleden deed ik aan voorspel met mijn vriend maar ik was nog best wel droog waardoor er later een kleine bloeding ontstond aan de buitenkant. Heel heel stom natuurlijk, maar ik had nog last maar verloop van de week ging het weg. Af en toe doen ik en mijn vriend wel eens tegen elkaar aan duwen met zijne tegen die van mij maar ik heb dan een slip of string aan, er komt wel eens voorvocht op maar niet zozeer dat het in me komt (ik dacht wel eens dat ik zwanger kon zijn door dat). Nou goed, nu hebben we afgelopen dinsdag gemeenschap gehad maar ook met heel kort voorspel, daarna bloedde het dus weer een beetje en het rook naar ijzer dus normaal bloed, ook zat ik tegen mijn maandelijkse menstruatietijd aan die ongeveer op de 20e valt, daarna begon ik te menstrueren, wat ik wel merkwaardig vond en ik had ook normale buikkrampen zoals altijd. De eerste halve dag en gisteren bloedde ik hevig en nu de derde dag echt heel erg weinig, terwijl mijn menstruatie wel echt 5 dagen duurt. Ik ben niet aan de pil, maar we gebruiken altijd een condoom. Zou ik een zwangerschapstest moeten halen? En was dit een pseudo-menstruatie?

 9. Graag wou ik ook even reageren. Ik moest op 23 juli ongesteld worden, maar had die avond enkel klein beetje lichtroze afscheiding bij het afvegen. De dagen erna enkel wat bruine afscheiding ook enkel bij het afvegen. Moest zelf geen inlegkruisje inleggen. Heb wel last gehad van menstruatiepijnen de dagen voor ik dacht dat ik ongesteld ging worden (hoofdpijn, krampen, misselijk). Heb test gedaan gisteren 26 juli (terwijl ik minieme bruine afscheiding had) maar deze was negatief. Zou dit een pseudo-menstruatie kunnen zijn? Komt dit vaak voor en wanneer test ik best nog eens opnieuw? Alvast bedankt!

 10. Heb juist voor mijn menstruatie geel vocht verloren i.p.v. bruine afscheiding. Sindsdien voel ik me ziek, ik heb dagelijks lichte koorts tot 37,5. Mijn borsten doen erge pijn, heb steeds honger, ben steeds moe en ik verlies opnieuw geel vocht. Heb naar gynaecologie gebeld en kan pas in augustus ernaartoe. Maar als het volgende week niet betert ga ik terug naar huisarts. Kan het toch een zwangerschap zijn? Groetjes, Myr

 11. Hoi! Ik ben 3 weken geleden goed ziek geweest: buikpijn, misselijk en hoofdpijn, je kent het wel. Ik moest deze week ongesteld worden, maar ik voelde me anders. Alsof ik wist dat ik zwanger was. Ik ben wel ongesteld geworden, maar een heel klein beetje wat met de dagen erger werd. Het is nu vrijdag en het bloedverlies is veel. Heb 2 zwangerschapstesten gedaan en allebei waren ze positief. Er zat een heeeeeel vaag streepje in het testvakje en toen ik de dokter belde zij ze tegen mij dat een streepje een streepje is. Nu maak ik me wel even zorgen omdat ik wel menstrueer, heb wel minder buikpijn dan bij mijn normale menstruatie. Help?

  • Neem met bloedingen tijdens zwangerschap voor de zekerheid altijd even contact op met je huisarts of gynaecoloog. Als het op kindjes aankomt, ongeboren of niet, dan zou ik in ieder geval altijd het zekere voor het onzekere nemen. Die voorzichtigheid zal niemand een aanstaande moeder kwalijk nemen. Sterkte & groeten, Paul

 12. Hallo, Mijn moeder had pseudomenstruatie toen ze zwanger was van mij. Ze dacht dat ze 5 weken zwanger was, dit bleek 5 maanden. Bij mijn zusje heeft ze hier geen last van gehad. Is het mogelijk dat ik dit ook kan meemaken? Dat dit overgedragen wordt van moeder op dochter? Wij proberen al 1,5 jaar zwanger te worden. Alvast bedankt voor de reactie.

 13. Beste Paul, Ik beseft ook dat de kans op zwangerschap nihil is, maar het kan niet van anticonceptie komen, mits dat we toch al 4 jaar aan het proberen zijn zwanger te geraken. Kben al 6 jaar met de pil gestopt als de symptomen blijven duren, maak ik een afspraak bij mijn gynaecoloog wel. Kben vorige week ermee naar de huisarts gegaan. Hij trok bloed onderzocht me hij dacht ook op een mogelijk zwangerschap na mijn borsten te hebben nagekeken, maar bloedtest ook negatief. Kon misschien ook nog te vroeg geweest zijn. Ik wordt er gek van, ik ga afwachten op mijn volgende menstruatie en als het nog zo is dan maar naar gynaecoloog. Groetjes, Myrrrrr

  • Ik kan me je frustratie goed voorstellen. Je gynaecoloog raadplegen is inderdaad geen gek idee. Heel veel sterkte ermee!

 14. Hey all, Ik heb vanaf zaterdag licht bloedverlies. Ik dacht al, oh nee mijn menstruatie is er. Maar nu twijfel ik omdat ik eerst hevige buikpijn had; veel erger dan anders. De eerste dag was ’t bloedverlies normaal, maar vanaf dag 2 bloed ik veel minder. Nu dag 3 zijn de bloedingen ver gedaan. Heb maandelijks menstruatie van 5 dagen. Had ook al 2 sneltests gedaan, maar die waren allebei negatief. Maar vanaf vanavond krijg ik pijn aan de zijkant van mijn linker borst. Heb last van misselijkheid bij honger en ik ben precies al 3 weken oververmoeid. Heeft er iemand dit soms ook voorgehad en zou ik dan toch zwanger kunnen zijn?

  • Beste Myr, Na 2 naar behoren uitgevoerde negatieve sneltests is de kans op zwangerschap in principe nihil. Persoonlijk zou ik met je klachten absoluut even naar je huisarts gaan; wellicht zijn de klachten niet (volledig) gerelateerd aan je menstruatiecyclus. ’t Zou bijvoorbeeld ook met anticonceptie en/of ontsteking te maken kunnen hebben. Groeten, Paul

 15. Hallo allemaal! 2 maanden geleden kreeg ik zo’n week na m’n eisprong (die voel ik altijd) hele erge buikkrampen na de gemeenschap. Ik kon helemaal niks meer, niet zitten, staan of liggen. Gelukkig trok de ergste pijn na een aantal uur weg. De dagen erna voelde ik soms nog wel wat van die pijn maar niet meer zo erg als toen. Een aantal dagen later werd ik ongesteld. 5 dagen te vroeg. Ik baalde hiervan want het viel precies in het weekend dat m’n vriend en ik samen vrij hadden gepland. De eerste dag van m’n ongesteldheid verliep eigenlijk zoals altijd, alleen de krampen waren draaglijk! Normaal verga ik van de pijn. Ik heb de eerste dag nooit veel bloedverlies. Het wordt dan langzaamaan erger. De dag erna gingen we naar de Efteling. Ik baalde nu helemaal dat ik ongesteld was, want op de 2e dag is het vaak net alsof er een kraan open gaat daar beneden. Ik had wel een tampon in, maar die heb ik ’s avonds verwisseld voor een inlegkruisje, om te kijken hoeveel bloed ik nou verloor. De tampon was niet helemaal vol. De dagen erna heb ik alleen inlegkruisjes hoeven te gebruiken. Na 5 dagen was de menstruatie weg. In de week na m’n menstruatie leek het alsof ik opvliegers kreeg. ’s Nachts had ik het zo enorm warm (normaal heb ik het altijd koud en slaap ik met een trui aan…). En ook op m’n werk brak het zweet me steeds uit. Een collega vroeg of ik niet zwanger was, want zij had dat ook tijdens haar zwangerschap. Ik test van Kruidvat gehaald (2v5), alle twee negatief. Ik heb ’s ochtends en ’s avonds getest. Alleen als de test op de flashlight van m’n telefoon ligt, zie je een heel licht streepje, wat je niet bij een nieuwe test ziet. Afgelopen week ben ik weer gaan bloeden op de dag dat ik ongesteld moest worden. Weer alleen bruinverlies. Ik had wel 1 volle tampon de eerste dag en daarna weer inlegkruisjes met bruin. Weer getest, weer negatief. Maar na de bloeding weer ‘opvliegers’. Ook ben ik vanaf een uur of 4 ’s middags tot aan ik naar bed ga sinds een aantal dagen enorm draaierig alsof ik teveel wijn op heb. Ik weet echt niet meer wat m’n lichaam met me uithaalt. Zijn er ervaringen van vrouwen die dit ook hebben mee gemaakt? Ik wil m’n volgende menstruatie afwachten en kijken wat er dan gebeurd. Ik ben overigens in augustus gestopt met de pil, die ik toen maar 3 maanden slikte. Groetjes!

  • Hey Hihi! Hmmm… behoorlijk herkenbaar jou situatie! Ik hoop da je deze blog nog naleest en je misschien al meer nieuws hebt op vandaag. Bij mij zit het zo: cyclus is gemiddeld 30 dagen. Afgelopen dinsdag zat ik op 32 dagen, ik dacht… hmmm maandstonden blijven weg… misschien ben ik zwanger. In de namiddag had ik plots 1 inlegkruisje vol met rood/bruin. ik dacht: ooo neeee maandstonden begonnen… Maar na dat inlegkruisje niets meer, enkel nog de woensdagochtend wat bruin en nu verder niets meer, inmiddels zijn we donderdag. Zou dit mijn menstruatie geweest zijn? onmogelijk toch? slechts 1 inlegkruisje? of innesteling op moment dat menstruatie moest starten? of zwanger? Wat kan ik doen?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.