Pseudo-menstruatie: ongesteld zonder eisprong!?

Body · Door Ilse

Pseudo-menstruatie oftewel ‘pseudo-ongesteld zijn’, houdt in dat je vaginaal bloed verliest zonder dat er vooraf een eisprong heeft plaatsgevonden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als:

Wat is pseudo-menstruatie precies?

Je menstruatie komt normaal gesproken gemiddeld 12 tot 16 dagen na de ovulatie (eisprong) op gang. Indien er geen eisprong plaatsvindt, dan zou er in theorie ook geen menstruatie moeten plaatsvinden. Bij een pseudo-menstruatie verlies je echter toch bloed en lijk je ongesteld te zijn. Het bloedverlies heeft bij een pseudo-menstruatie echter een andere oorzaak.

De term ‘pseudo-menstruatie’ betekent letterlijk dat een vrouw menstrueert zonder dat daar een eisprong oftewel ovulatie aan vooraf is gegaan.

Vormen van pseudomenstruatie

1. “Premenstruele bloeding” = pseudo-menstruatie

Voordat een meisje voor het eerst in haar leven ongesteld wordt, kunnen zich al doorbraakbloedingen voordoen. Dit fenomeen van “abnormaal” vaginaal bloedverlies staat ook wel bekend als ‘spotting’. Zo’n pre-menstruele doorbraakbloeding oftewel spotting kondigt dus de allereerste ongesteldheid c.q. menstruatie van een meisje/vrouw aan en kan een zekere onzekerheid en ongerustheid bij meisjes veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders/verzorgers hun dochters hierover inlichten. Premenstruele bloedingen zien er meestal uit als bruine, vaginale afscheiding.

2. Pseudo-ongesteld tijdens pilgebruik

Van een pseudo-menstruatie kan ook sprake zijn wanneer je de pil (door)slikt. De klassieke anticonceptiepil blokkeert immers je eisprong, en menstrueren zonder voorafgaande eisprong is dan ook vanzelfsprekend indien je de pil slikt. Ook een doorbraakbloeding tijdens pilgebruik is in principe een vorm van pseudomenstruatie oftewel pseudo-ongesteld zijn.

3. Pseudomenstruatie na de overgang

Na de overgang stopt de menstruatie. Er zijn echter ook vrouwen die na de menopauze (= laatste menstruatie) nog vaginaal bloed verliezen. In dat geval spreekt men nog weleens van postmenopauzale pseudo-menstruatie. Vaginaal bloedverlies na de overgang kan overigens ook op een ernstiger aandoening wijzen. Het is daarom raadzaam om altijd even contact te zoeken met je huisarts als je plotseling en zonder aanwijsbare reden vaginaal bloed verliest.

4. Pseudo-menstruatie bij baby

Als een ongeboren baby een meisje is, kan ook zij een pseudo-menstruatie krijgen. Een ongeboren baby krijgt namelijk wat van de zwangerschapshormonen van haar moeder mee. Pseudo-menstruatie bij een baby kan plaatsvinden tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, maar soms ook direct ná de geboorte. Door de hormonen die een baby-meisje binnenkrijgt kan er wat bloed of afscheiding uit de vulva komen. Pseudo-menstruatie van een babymeisje is overigens volkomen ongevaarlijk en gaat binnen enkele dagen vanzelf weer over.

Pseudo-menstruatie tijdens zwangerschap

De ovulatie stopt logischerwijs als je zwanger wordt. Zwangerschap is dan ook de belangrijkste oorzaak van pseudo-ongesteld zijn. Vaginaal bloedverlies tijdens je zwangerschap hoeft overigens niet per se te duiden op een pseudo-menstruatie. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan hormoonschommelingen. Zo kan vaginaal bloedverlies bij een zwangere vrouw worden veroorzaakt door:

  • Nidatiebloeding (door innesteling van de bevruchte eicel; dus eigenlijk nog vóór de zwangerschap)
  • Blaasontsteking (veelal door verdrukking van de blaas door de baarmoeder
  • Baarmoedermond (door spanning, beschadiging, gesprongen bloedvaatje of ontsteking)
  • Placenta (door groei & ontwikkeling van de placenta)
  • Afstoting van de vrucht c.q. foetus (miskraam / spontane abortus)

Tot slot

Pseudo-menstruatie is niets om je zorgen over te maken. Er zijn zelfs vrouwen die gedurende hun zwangerschap steevast iedere maand pseudo-ongesteld zijn. Als je echter twijfelt over de oorzaak van je vaginale bloedverlies, dan kun je maar beter contact opnemen met je huisarts.

Heb jij ooit last gehad van pseudo-menstruatie? Deel a.u.b. jouw ervaring hieronder…