Afbeelding van vrouw die last heeft van bruine afscheiding

Bruine afscheiding voor menstruatie, bij zwangerschap, overgang & meer

Donkere, bruine afscheiding duidt op oud bloed en wordt ook wel ‘spotting’ genoemd. Als menstruatiebloed niet direct wordt afgevoerd, maar een aantal dagen – of zelfs weken – in het lichaam blijft, dan wordt het namelijk donkerrood tot bruin of zelfs zwart van kleur. Als dit oude bloed uiteindelijk samen met restjes slijmvlies vanuit de baarmoeder via de vagina het lichaam verlaat, dan is het een roodbruine tot bruinzwarte afscheiding geworden. Bruine afscheiding bestaat dus uit deels uitgedroogde restjes bloed en slijmvlies die zijn achtergebleven van de voorafgaande menstruatie of daarna zijn ontstaan.

Bruine afscheiding is doorgaans simpelweg een teken dat je menstruatie weer op gang komt. Het is echter ook mogelijk dat je tussentijds gedurende je menstruatiecyclus één of meerdere dagen last hebt van een beetje bruin bloed terwijl je vervolgens niet ongesteld wordt. Daarnaast komt bruine afscheiding ook voor als je zwanger bent. Het kan bovendien in sommige gevallen wijzen op een medische aandoening. In dit verzamelartikel meer informatie over de mogelijke oorzaken van bruine afscheiding in verschillende situaties.

Direct naar specifieke informatie over bruine afscheiding:

Wat is bruine afscheiding en hoe ziet het eruit?

Donkere afscheiding bestaat naast ‘normale’ vaginale afscheiding grotendeels uit opgedroogd bloed, eventueel in combinatie met restjes baarmoederslijmvlies. Het bloed en baarmoederslijmvlies kunnen een overblijfsel zijn van je laatste menstruatie, maar ook op een andere manier ontstaan (zie hieronder bij oorzaken bruine afscheiding). Hoe langer restjes baarmoederslijmvlies in je lichaam blijven, hoe meer het slijmvlies indroogt, en hoe stugger en dikker het wordt. Hoe verder bloed uitdroogt, des te donkerder het wordt. Zodoende kan er op den duur sprake zijn van:

 • Roestbruine menstruatie
 • Bruine afscheiding (vlokkerig, ook wel bruine vloed genoemd)
 • Zwarte menstruatie

Na verloop van tijd kan er door diverse oorzaken (zie hieronder) opnieuw vocht of bloed bij het oude bloed of de ‘menstruatierestjes’ komen. Hierdoor kunnen het opgedroogde, oude bloed en slijmvlies verder indikken. Zodoende ontstaan bruine “stukjes” die veel vrouwen ook wel omschrijven als zwarte of bruine “klontjes”, “kwabbetjes”, “propjes” of “vlokken”.

Oorzaak bruine afscheiding direct voor menstruatie

De afscheiding die tijdens een menstruatie wordt uitgestoten, bestaat uit baarmoederslijmvlies, de onbevruchte eicel en bloed. Aan het eind van de menstruatie blijven er vrijwel altijd wat restjes bloed en slijmvlies achter. Vaak verlaat dit oude menstruatiebloed je lichaam pas op het moment dat je weer ongesteld wordt. Deze restjes worden gedurende je menstruatiecyclus donkerder en dikker. Op het moment dat je ongesteld wordt, zullen deze restjes je lichaam als eerste verlaten. Dit is dan ook de reden dat je menstruatie vaak begint met bruine afscheiding die vervolgens steeds lichter wordt en uiteindelijk overgaat in een ‘echte’ bloeding. Dergelijk oud bloedverlies duurt gemiddeld één tot drie dagen. Bruine afscheiding voor de menstruatie is veelvoorkomend en volstrekt normaal. Bij sommige vrouwen komt de menstruatie heel snel op gang, anderen hebben eerst een paar dagen bruine afscheiding voordat ze ‘echt’ ongesteld worden.

Bruine afscheiding gedurende de menstruatiecyclus

Tussentijdse bruine afscheiding gedurende de menstruatiecyclus kan verscheidene oorzaken hebben. De aanwezigheid, samenstelling en kleur van afscheiding worden allereerst beïnvloed door je hormoonhuishouding. Je hormoonhuishouding kan schommelen door allerlei aspecten en invloeden. Zo kan er bruine tot zwarte afscheiding ontstaan door de volgende redenen:

Hormonen ontregeld

De hormonen oestrogeen en progesteron sturen je menstruatiecyclus aan. Op het moment dat de balans tussen beide hormonen verstoord raakt, kun je al snel last krijgen van spotting oftewel bruine afscheiding. Er zijn talloze zaken van invloed op je hormoonhuishouding. Onder andere de volgende aspecten kunnen zorgen voor een hormoondisbalans:

 • Problemen met de eierstokken
 • Schildklieraandoeningen
 • Extreem veel sporten
 • Extreem diëten / gewichtsverlies
 • Ziekte
 • Medicatiegebruik
 • Inname van de morning after pil
 • Bevalling, miskraam of abortus

Ovulatie / eisprong (= bruine afscheiding halverwege menstruatiecyclus)

De ovulatie vindt over het algemeen halverwege je menstruatiecyclus plaats. Dit is dus tussen dag 14 tot 16, geteld vanaf de eerste dag van je menstruatie. Bruine afscheiding en een kleine hoeveelheid donkere menstruatie komen rondom de ovulatie relatief vaak voor. Tijdens de ovulatie verlaat de eicel de eierstok en dit gaat bij sommige vrouwen gepaard met een beetje donker bloedverlies. Een andere oorzaak van donker bloed rondom de ovulatie is een tijdelijke daling van het hormoon oestrogeen.

Anticonceptie (pilgebruik)

Bruine afscheiding komt vaak voor gedurende de eerste drie maanden nadat je bent gestart met het slikken van de pil of het gebruik van soortgelijke anticonceptie. Vaak neemt deze bijwerking af naarmate je de pil langer slikt, maar dit is niet bij iedereen het geval. In het artikel ‘bruine afscheiding bij pilgebruik en anticonceptie’ lees je alles over dit onderwerp en de mogelijke oplossingen. Bruine afscheiding kan ook een tijdje voorkomen nadat je bent gestopt met de anticonceptiepil en je lichaam naar een nieuwe hormoonbalans zoekt.

Zwangerschap

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat gedurende hun zwangerschap te maken met bruine afscheiding. Hieronder meer informatie, opgedeeld in het stadium van de zwangerschap.

Bruine afscheiding een week voor einde menstruatiecyclus bij zwangerschap

Donkere afscheiding is veelvoorkomend als een van de eerste signalen van een zwangerschap. Tijdens het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand kan namelijk een bloedvaatje worden geraakt. Het mogelijke gevolg is wat lichtroze, rood of bruin bloedverlies. Vandaar dat men dergelijke bruine afscheiding ook wel een ‘innestelingsbloeding’ noemt. In dit geval is er doorgaans sprake van slechts een klein beetje bruine afscheiding. Dergelijke roze of bruine afscheiding is doorgaans ruim een week na de conceptie oftewel een week voor de menstruatie waarneembaar en kan enkele dagen aanhouden. De bruine afscheiding wordt dan uiteraard niet opgevolgd door een normale menstruatie. Als de mogelijkheid op zwangerschap bestaat, kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

Bruine afscheiding eerste trimester zwangerschap

Bruine afscheiding kan ook net wat later aan het begin van een zwangerschap voorkomen. Gedurende het eerste trimester kan bruine afscheiding worden veroorzaakt door alle hormoonwijzigingen waar je lichaam aan moet wennen. De oorzaak kan echter ook ernstiger van aard zijn. Denk aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een aankomende miskraam.

Bruine afscheiding tweede en derde trimester zwangerschap

Later in je zwangerschap kan bruine afscheiding ontstaan indien er een klein bloedvaatje is gesprongen. Dit komt relatief vaak voor door de verhoogde doorbloeding in en rondom je baarmoeder als je zwanger bent. Zodoende kan hard niezen al voor een klein beetje bloedverlies zorgen. Aan het eind van een zwangerschap kan bruine afscheiding een teken zijn dat de bevalling op komst is. Uiteraard kan er ook iets anders aan de hand zijn bij bruine afscheiding en zwangerschap, raadpleeg dus altijd je verloskundige.

Bruine afscheiding na seks als je zwanger bent

Gedurende de zwangerschap kun je sneller last hebben van wat bloedverlies nadat je seks hebt gehad. Dit komt omdat er sprake is van een toegenomen doorbloeding van de baarmoederhals tijdens zwangerschap. Bloedvaatjes worden daardoor sneller geïrriteerd tijden seks en dit kan wat bloedverlies veroorzaken. Dezelfde verbeterde doorbloeding kan er tijdens zwangerschap ook voor zorgen dat een eventueel aanwezige poliep (=gezwel) gaat bloeden, met donker bloedverlies als mogelijk resultaat.

(Naderende) menopauze / overgang

Naarmate je richting de menopauze gaat, komt bruine afscheiding voor aanvang van de menstruatie vaker voor. Veranderingen in je menstruatiecyclus en -patroon zijn sowieso onderdeel van de overgang. Zo kun je minder vaak menstrueren en meer of juist minder bloedverlies hebben. Bruine afscheiding oftewel ‘spotting’ vanaf ongeveer een week voor aanvang van je menstruatie is ook niet ongewoon als onderdeel van de overgang. Wees er echter alert op dat bruine afscheiding een normaal onderdeel van de overgang kan zijn, maar ook op een medische aandoening kan wijzen. Overleg dus altijd met je huisarts indien je je zorgen maakt en/of aanvullende klachten zoals pijn ervaart.

Als je bruine afscheiding hebt nadat de overgang reeds volledig achter de rug is en je dus niet meer ongesteld wordt, dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts om de oorzaak te achterhalen.

Bruine afscheiding na seks

Als de vagina tijdens seks (te) droog is, dan kan de wrijving voor wat bloedverlies zorgen. Oorzaken van vaginale droogheid zijn:

 • Overgang
 • Borstvoeding geven
 • Het hebben laten verwijderen van de eierstokken
 • Geslachtsgemeenschap zonder opgewonden te zijn
 • Gebruik van intieme hygiëne verzorgingsproducten

Een groot geslachtsdeel, ruige seks en/of krappe vagina kan tevens licht bloedverlies veroorzaken. Andere oorzaken van bloedverlies en bruine afscheiding na seks zijn:

 • SOA
 • Infectie
 • Poliep
 • Kanker

Het bloedverlies kan in de vagina worden veroorzaakt, maar ook de hoger gelegen baarmoederhals kan worden geraakt tijdens seks. Is dit het geval, dan duurt het vaak wat langer voordat het bloed naar buiten komt. Tegen die tijd is het bloed vaak bruin van kleur geworden.

Bruine afscheiding door medische aandoening

De oorzaak van bruine afscheiding kan ook een aandoening of afwijking in de baarmoederhals of vagina zijn. Dit kan relatief onschuldig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen bloedvaatje of oppervlakkig wondje, maar er kan ook sprake zijn van:

 • Een cyste op de eierstokken; als deze openbarst dan kan spotting optreden
 • Een poliep; kan ervoor zorgen dat de baarmoedermond bloedt
 • Een vleesboom oftewel myoom
 • Ontsteking van de baarmoederhals (cervicitis)
 • Infectie van de vagina (vaginitis)
 • Endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder)
 • Pelvic Inflammatory Disease (PID, ontsteking in het kleine bekken)
 • Cervicale erosie
 • Vergrote baarmoeder
 • PCOS Poly Cysteus Ovarium Syndroom; hierbij wordt spotting veroorzaakt door een hormoondisbalans en/of vergrote eileiders
 • Kankervormen die gerelateerd zijn aan de geslachtsorganen /genitaliën

Bij een medisch probleem is bruine afscheiding doorgaans niet de enige klacht. Er is ook vaak sprake van:

 • Vaginale jeuk
 • Vaginale droogte
 • Afwijkende afscheiding (veel of juist weinig, korrelig, geel of groen van kleur)
 • Pijn
 • Koorts
 • Duizeligheid

Contactbloedingen

Dokters hebben het in relatie tot bruine afscheiding soms over ‘contactbloedingen’. Een voorbeeld hiervan is bloedverlies:

 • na seksueel contact (zie hierboven)
 • tijdens of na het maken van een uitstrijkje
 • na het inbrengen van een tampon

De oorzaak van dergelijk bloedverlies kan relatief onschuldig zijn (bijvoorbeeld een klein bloedvaatje dat is geraakt), maar er kan ook sprake zijn van een medische aandoening zoals een ontsteking, een poliep of kwaadaardige cellen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Bruine afscheiding kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoening oftewel SOA. Met name bij chlamydia en gonorroe komt bloedverlies veelvuldig voor. Dit komt omdat een SOA een ontsteking van de baarmoederhals kan veroorzaken met bloedverlies tot gevolg.

Overige oorzaken

In sommige gevallen heeft bruine afscheiding een indirecte oorzaak. Zo kan er ook (donker) vaginaal bloedverlies optreden bij:

 • Algemene malaise (griep, ziek zijn)
 • Stress
 • Stoornis van de bloedstolling
 • Bepaalde medicatie (o.a. steroïde-injecties, antidepressiva en bloedverdunners)
 • Gebruik van tampons
 • Schildklierproblemen die een overschot aan oestrogeen veroorzaken
 • Overmatig gebruik van aspirine

Kan het kwaad?

Vaak is er niks ernstigs aan de hand in geval van donkere menstruatie indien dit slechts enkele dagen aanhoudt en niet gepaard gaat met aanvullende klachten. Bij aanvullende klachten (pijn, malaise, misselijkheid, koorts, duizeligheid e.a.) kan er echter meer aan de hand zijn dan een kleine beschadiging of lichte hormoonschommelingen. Medische behandeling kan dan nodig zijn.

Tot slot

Ben je ervan bewust dat bruine afscheiding voor de menstruatie en gedurende de menstruatiecyclus een veelvoorkomende klacht is. Google maar eens op ‘doorbraakbloedingen’ of ‘spotting’ en je komt talloze forums tegen waarop lotgenoten vragen en adviezen uitwisselen. Ook hieronder in de reacties vind je veel reacties en tips.

Bruine afscheiding kan echter ook op een onderliggend probleem wijzen. Het is dus altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Hij/zij kan je ofwel geruststellen en advies geven of indien nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog voor vervolgonderzoek en eventuele behandeling.

Heb jij vragen of opmerkingen over spotting? Deel jouw reactie hieronder!

135 reacties op “Bruine afscheiding voor menstruatie, bij zwangerschap, overgang & meer

 1. Anoniem ·

  Hallo. Ik heb eind juli gemeenschap gehad, condoom was gescheurd. Enkele dagen daarna (nog geen 7 dagen later) kreeg ik mijn regels wel al. Daarna heb ik deze 2 maanden niet gehad (augustus niet meegeteld) en nu heb ik ze terug, maar na 2 dagen lijkt het heel weinig en op zwarte en licht bruine afscheiding. Ik heb geen last van zwangerschapssymptomen, maar is het mogelijk dat ik wel zwanger ben? Zo ja, is abortus / abortie nog mogelijk?

  Reageer
  • Phielilau ·

   Phielilau als je absoluut abortus wil, kan dit nog tot 22 weken. Maar doe eerst een zwangerschapstest. Tegenwoordig zijn ze zo gemaakt dat het apparaat aangeeft hoever je bij een eventuele zwangerschap zit

  • Jelle Vos ·

   Er wordt gesteld dat ‘bruine afscheiding zich kan voordoen als de bevalling op komst is’. Waarvan komt deze bruine afscheiding, wat is de oorzaak?

 2. Anoniem ·

  Hallo! Ik ben nu 14 jaar en nog steeds niet ongesteld. Ik heb wel gisterenavond en vandaag de hele dag bruine afscheiding. Ik vond dit best eng dus ben ik zo een beetje beginnen zoeken op internet zodat ik misschien kon zien wat dit kon zijn. De meeste zeiden dus dat dit de eerste menstruatie is. Maar dat vind ik dus heel raar want ik heb geen krampen, buikpijn en ik voel me ook niet lastig of zo. Kan iemand mij misschien helpen of weet iemand hoelang deze donkere afscheiding nog gaat duren? Alvast bedankt!

  Reageer
  • saraplnx ·

   Hoi, ik ben op dit moment 17 maar ik herinner me nog dat ik exact hetzelfde had als jou toen ik 14 was. Ik had ook een bruine afscheiding maar voelde geen krampen of pijn. Het is ook niet altijd zo dat menstruatie gepaard gaat met klachten. Ikzelf heb bijvoorbeeld nergens last van tijdens mijn regels. Geen buikpijn, rugpijn, krampen, gespannen borsten… Het is heel normaal dat je eerste menstruatie een bruine kleur heeft. Je baarmoeder ontwaakt als het ware voor het eerst uit een heeeeel lange slaap en moet zich nog wat aanpassen. Waarschijnlijk is je tweede menstruatie wel rood van kleur. Als dit niet zo is, moet je je nog steeds geen zorgen maken. Elk lichaam heeft zijn eigen tijd nodig om zich aan te passen.

 3. Anoniempje ·

  Beste, ik slik geen pil en heb een redelijk stabiele cyclus. Deze maand 1 dagje later, niks mis mee, maar inmiddels 6 dagen verder en heb eigenlijk alleen maar bruine afscheiding… iemand enig idee?

  Reageer
 4. Anoniem ·

  Hallo, ik heb sinds een paar dagen hele erge misselijkheid, overgeven etc. En vanochtend had ik bruine afscheiding wat overging in een lichte bloeding (ik hoor pas over 2 weken ongesteld te worden). Ik vraag me af of ik misschien zwanger kan zijn ondanks ik nu wel licht bloedverlies heb… Groetjes!

  Reageer
 5. Emelie ·

  Ik ben Emelie en ik ben 15 jaar. Ik heb nu al 2 maanden dat als ik normaal ongesteld moet worden dat ik donkerbruine afscheiding heb. Dit duurt zo’n 3 dagen. Ik vroeg me af wat dit kan zijn want ik ben al 2 maanden niet meer ongesteld geweest. Alvast bedankt, Emelie

  Reageer
 6. Anoniem AU ·

  Hallo, ik ben een meisje van 16 en ben nu ongeveer 10 maanden aan de pil. Ik heb eerder al een andere pil geslikt en toen werd ik heel zwaar ongesteld dus kreeg ik een lichtere pil voorgeschreven. Ik ben nu 5 maanden aan het slikken van de lichtere pil en ik blijf tussentijds bloedingen hebben. Ik heb al test bij huisarts laten doen voor soa en dat had ik niet. De bloedingen worden nu erger en ik voel nu ook veel pijn. Het is helder bloed. Soms heb ik ook na geslachtsgemeenschap last van bloeding. De bloedingen duren ongeveer 4 tot 7 dagen en daarna paar dagen later word ik ongesteld weet iemand wat dit kan zijn. Groetjes, AU

  Reageer
 7. EM ·

  Hallo, bijna 3 jaar geleden liet ik een hormoonspiraal inbrengen. Daarna ben ik nog 1 keer ongesteld geweest en daarna niet meer. Eind vorig jaar (november – december) werd ik plots opnieuw ongesteld en duurde het 2 weken. Na controle bij de gynaecologe bleek alles in orde, spiraal zat nog perfect op zijn plaats. We zijn nu een aantal maanden verder en ik word nog elke maand ongesteld, 2 weken lang. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn? De afscheiding is ook heel vaak bruin van kleur, raar bruin zelfs soms…

  Reageer
 8. Anoniem X ·

  Mijn menstruatie is nooit echt regelmatig geweest, soms komt ie pas na 1,5 maand en soms na 20 dagen. Meestal duurt het dan 6/7 dagen. Ik houd bij wanneer de eerste dag van mijn menstruatie is en kan zo uitrekenen hoeveel tijd er steeds tussen zit. Bij mijn laatste 2 menstruaties kwam het al na 20/25 dagen en duurde dan nog langer dan een week. Er kwam dan ook alleen maar bruine / zwarte ontlasting uit… Normaal heb ik gewoon bloed en slijmvlies en de eerste dag altijd heel erge menstruatiepijn, maar dat heb ik bij deze “menstruaties” niet. Ik weet dus nu ook niet of dit wel echte menstruaties zijn? Kan iemand mij hiermee helpen? Anoniem X

  Reageer
 9. Dee ·

  Hallo, Ik gebruik nu voor de tweede keer een Implanon hormoonimplantaat. Gebruik hem ongeveer 4 1/2 jaar nu. Nu ben ik niet ongesteld terwijl dat wel zou moeten maar ik heb wel 2/3 dagen last gehad van donkere/zwarte bloeding, wel minimaal. Dit is sinds gisteren gestopt. Iemand enig idee wat dit betekend?

  Reageer
 10. Samantha ·

  Ik ben gestopt met de Nuvaring in november en heb nu donkere kleverige afscheiding weinig bloed maar veel afscheiding plakt ook vast aan de tampon. Moet ik me zorgen maken? Gr. Samantha

  Reageer
  • Chel ·

   Ik slik gewoon de pil en 2 weken voordat ik ongesteld moest worden kreeg ik ook van dat rode bruin slijm (lekker smakelijk maar ja). Ik heb nu maar een stopweek gedaan met de pil, terwijl ik nog een week met de pil door moest. Nu ben ik wel ongesteld geworden (zo voelt het in ieder geval). En heb nog steeds niet echt vloeibaar bloed maar echt slierten en slijm en het blijft ook aan mijn tampon hangen… Iemand die weet wat ik moet doen??? Vind het vreemd want heb het nooit eerder zoiets meegemaakt?!

 11. Anoniem ·

  Ik ben 14 & nog nooit ongesteld geworden wel heb ik vaak last van hevige buikpijn / steken in de onderbuik. Ook heb ik deze week opeens puistjes wat ik nooit heb en had ik een paar uur een opgezette buik. Heb ook wel eens licht oranje / donker gele afscheiding gehad. Kan iemand zeggen wat er is of ik ongesteld word enzovoort. Alvast bedankt!!!

  Reageer
  • Anoniem ·

   Ja dit betekend dat je binnen kort ongesteld word.

  • Anoniem ·

   Bij mij duurde het toen nog 3 jaar voordat ik toen ongesteld werd, dus hoop er niet te veel op maar het zou ook morgen kunnen zijn…

 12. anoniem ·

  Hoi, ik heb al een maand of 10 een Implanon. Ben hier erg tevreden, weinig bijwerkingen. Het enigste wat wel erg vervelend is, is dat ik om de zoveel tijd 2 of 3 weken bruine afscheiding heb. Wie heeft hier nog meer ervaring mee? Ik weet dat het een tijd duurt voordat alles in je lijf tot rust is gekomen, maar dit duurt wel erg lang.

  Reageer
  • Anoniem ·

   Mijn persoonlijke ervaring met de Implanon is dat dit na 2 jaar nog niet voorbij was. Uiteindelijk ook veel buikkramp gekregen en met een vergrote baarmoeder bij de gynaecoloog beland. Nu ik ben overgestapt op een hormoonspiraal, heb ik er geen last meer van.

 13. Ronald ·

  Hoi ik heb een vraagje, Mijn vriendin slikt altijd de pil, wij hebben 2 weken geleden onveilig gevreeën, en nu ze ongesteld is verteld ze dat ze last heeft van donkerbruin / zwarte menstruatie. Nu is mijn vraag of er kans is dat ze zwanger is? Gr. Ronald

  Reageer
  • Paul ·

   Als ze de pil precies volgens de bijsluiter slikt en geen contra-indicatieve medicamenten of supplementen gebruikt, is de kans op zwangerschap zeer klein. Desalniettemin bestaat de kans wel, want de anticonceptiepil is niet 100% betrouwbaar; veeleer 99,5 tot 99,9%. Een zwangerschapstest kan wat dat betreft uitsluitsel bieden…

  • Ronald ·

   Het is een paar keer geweest dat ze de pil een aantal uren later slikt, maar ze heeft hem niet overgeslagen.

 14. - ·

  Hey, Ik ben pas begonnen met de pil & nog bezig met mijn eerste strip. Ik moest beginnen op de eerste dag van mijn menstruatie dus dit deed ik. Mijn menstruatie duurde al langer dan normaal (8 dagen) maar ik las dat dit ook wel vaker voorkomt, maar nu heb ik ook al 4 dagen last van licht bruine afscheiding. Is dit herkenbaar of weet iemand hier iets over? Maak me niet zo’n zorgen maar vind het gewoon opmerkelijk dat het zo lang duurt.

  Reageer
  • Cha ·

   Ik heb precies hetzelfde, alleen dan was ik 12 dagen ongesteld…

 15. Sippie ·

  Ik heb nog nooit echt gemeenschap gehad alleen ik heb een beetje zo geschuurd met mijn vriendje naakt.. en toen kwam er een beetje zaad bij mijn schaamstreek en toen ik eigenlijk ongesteld hoorde te zijn had ik bruine afscheiding en wel 4, 5 dagen of zso ik had last van pijn in mij onderrug laatste week en ben over tijd kan iemand hierop reageren?

  Reageer
  • Sam ·

   Koop een zwangerschapstest…

 16. Kim ·

  Ik ben een meisje van 17 en ik slik nu 10 maanden de pil. Vaak slik ik hem 2 maanden en dan mijn stopweek. Vlak voor mijn stopweek deze maand had ik al veel bruine afscheiding. Nu zit ik in mijn stopweek en heb ik alleen nog meer bruine afscheiding gehad, met gister heel even een paar druppels bloed. Kan iemand mij helpen en mij vertellen wat dit is, want begin het beetje eng te vinden.

  Reageer
 17. Anoniem ·

  Hallo, ik ben 15 jaar en nu al zo’n twee jaar ongesteld. Het is nog steeds niet regelmatig. Ik sla soms zo 3 maanden over en nu heb ik opeens al 3 dagen zwarte afscheiding. Soms ben ik bang dat er iets anders aan de hand is omdat verdere ontwikkelingen (borsten en zo) ook nog niet zo aanwezig zijn. Ik heb ook wel eens gehoord dat dit door veel sporten en een lage vetpercentage kan komen. Kan iemand mij hiermee helpen alvast bedankt!

  Reageer
  • Kim ·

   Maak je geen zorgen vraag anders aan je moeder of aan je dokter als je mee wil weten over donkere menstruatie

  • Jien ·

   Hey, Het kan zijn dat je PCOS hebt. Heb ik ook niets ergs betekend dat je hormonenhuishouding in onbalans is. Raadpleeg je huisarts eens zou ik zeggen.

 18. Tamara ·

  Hoi ik heb een vraagje ik heb vandaag mijn laatste pil geslikt van mijn 2e strip en ik heb nu last van bruinachtig bloed met wat vlokjes erin. Wat kan dit zijn ik ben 15 jaar en ik vind het best wel eng.

  Reageer
  • Kim ·

   Denk dat je ongesteld wordt

 19. Twijfels ·

  Hallo, k weet niet meer wanneer k voort het laatst ongesteld ben geweest, alleen 3 weken terug had k ongeveer 2 weken lang eerst lichtroze daarna bruine afscheiding. K ben in januari tot nu nog steeds niet ongesteld geworden? Heb 3x zwangerschapstest gedaan ben niet zwanger? Wat kan het zijn?

  Reageer
 20. Best wel bezorgd meisje ·

  Hallo, ik ben een meisje van 14 en ik slik sinds ik ongesteld ben geworden de pil, mijn huisarts zei dat ik de eerste pil pas mocht slikken als ik ongesteld werd. Ik slik de pil omdat ik heel onregelmatig ongesteld was ik sloeg soms zelfs over.. Maar ik slik de pil nu een week en ik krijg bruine / donkerbruine afscheiding en ik ben best wel bezorgd want ik weet niet wat het is en ik wil ook liever niet naar de huisarts ervoor.. Weet iemand hoe dit kan? Want ik denk dat het door de pil komt…

  Reageer
  • Antwoordt ·

   Als je de pil slikt komt er nog wat vocht naar buiten die nog in je baarmoeder is blijven zitten van toen je de pil nog niet slikte. Veel suc6 ermee!

  • Kim ·

   Je hoeft niet bezord te zijn niks aan de hand

 21. Anoniem ·

  Hallo ik heb een vraagje. Ik had bijna 3 jaar een implanon maar in me laatste maanden boor hij er uit moest had ik allerlei klachten zoals hoofdpijn tijdens mijn menstruatie rug en buikpijn zo heftig dat ik opgenomen moest worden in het ziekenhuis niks gevonden had de dokter maar besloten hem te verwijderen en mij maar aan de pil te laten gaan nu slik ik al 3 maanden pil maar ik word nu bijna 3x in de maand ongesteld en heb ik ook last van bruin/zwart bloed ben ook veel moe de laatste tijd en me eetlust is alleen maar erger geworden en heb ook veel last van maagzuur allemaal vlekjes en pukkeltje op me gezicht en een droge huid insmeren helpt niet en last van me heupen kan het zijn dat de dosis te laag is Voor mijn lichaam?

  Reageer
 22. ghislaine ·

  Hoi ik heb een vraagje. Ik heb namelijk al 20 dagen last van bruinebloedverlies. Na de eerste 2 dagen had ik 3 dagen normale bloedverlies en na die 3 dagen kreeg ik weer tot de dag van vandaag bruinebloedverlies. Soms heb ik ook heel veel pijn in mijn buik ik ben 20 jaar en ik gebruik de pil niet.

  Reageer
  • tess ·

   Ik heb iets dergelijks ook eens gehad. De afscheiding rook ook een beetje. Het bleek een vaginale infectie te zijn, die niet vanzelf overgaat, met medicatie trouwens wel en ook snel. Even langs de huisarts dus.

 23. anoniem ·

  Ik ben ongeveer een week gestopt met de pil misschien zelfs nog wel een klein beetje langer en dezelfde dag ben ik begonnen met foliumzuur te slikken maar toen mijn vriend en ik vanmiddag aan het vrijen waren toen viel er een donkerbruin propje uit mijn vagina echt heel klein en er lag een roestachtig beetje rotzooi op mijn bed omdat wij graag een kindje willen ben ik nu benieuwd en mijn vriend ook of ik nu zwanger ben of niet ik weet namelijk niet wanneer ik vorige maand mijn menstruatie gehad hebt dus we zijn nu heel erg benieuwd zou het mogelijk kunnen zijn gr anoniem

  Reageer
  • Kim ·

   Als je volgens de regels de pil hebt geslikt ben je niet zwanger je moet dan eerst weer ontpillen dus sowieso 1 maand geen pil bij 3 maanden zonder pil wordt de kans weer groter op vruchtbaarheid

 24. Anoniem ·

  Hoiii, ik heb laatst bruine afscheiding… Maar als ik naar toilet ga en wc-papier neem,… Dan is er precies bloed op het wc-papier! Ik vraag me af of ik ongesteld ben, ik ben namelijk nog nooit ongesteld geweest. Ps ik ben 13 jaar.

  Reageer
  • Loes ·

   Dag Anoniem, Waarschijnlijk ben je voor het eerst ongesteld. De eerste keer dat ik het was, had ik ook voornamelijk bruine afscheiding en niet erg veel bloed. 13 jaar is een normale leeftijd om ongesteld te worden.

  • Girll ·

   Hoi anoniem! Ik heb hetzelfde! Hy ik ben 13 jaar. Mijn probleem is ik heb al bijna al een hele jaar bruine ding dat is zo gelijk slijm achtige ding dat krijg ik elke maand minstens 4 dagen of zo, ik heb mijn regels nog niet eens. Wat kan dat zijn. Dat is echt irritant kan er iemand beantwoorden?

 25. Anoniem FB ·

  Hallo. Ik heb afgelopen zondag mijn laatste anticonceptiepil ingenomen. Dinsdag begon het met bruine afscheiding. Gehele menstruatie alleen bruine afscheiding gehad. Vandaag een zwangerschapstest gedaan, die was negatief. Ik gebruik deze pil al langer dan 8 maanden. Nog nooit alleen maar bruine afscheiding gehad, vaak alleen aan het begin van de menstruatie en aan het eind. Wat kan dit zijn? Groetjes, FB

  Reageer
  • Jurjan ·

   Ik weet het niet 100% zeker, maar ik denk dat het bruine afscheiding is.

 26. Lisa ·

  Ik ben een meisje van 16, ben bijna 2 jaar ongesteld en zit al een half jaar aan de pil. ik heb normaal nergens geen last van behalve buikpijn en rugpijn. ik ben donderdag gestopt met de pil voor de stopweek en ben het vandaag (woensdag) nog steeds niet. Wel heb ik op zich best wel wat bruine afscheiding, ook heb ik pijn bij het plassen, maar ook als ik niet plas voel ik de pijn, weet iemand wat dit kan zijn?

  Reageer
 27. Roos ·

  Hallo, ik ben 15 jaar en ik ben al bijna twee jaar ongesteld. Het is bij mij heel erg onregelmatig, soms duurt de ongesteldheid langer dan een week en soms maar een paar dagen, soms is er heel veel bloed en soms juist weinig. Soms zit er veel meer tijd tussen dan anders, en soms heb ik helemaal geen last van pijn/kramp en soms heel erg veel. De laatste keer dat ik ongesteld was is al meer dan vijf weken geleden, en ik ben net vandaag (soort van) ongesteld geworden. Er is alleen geen vers bloed, alleen bruin-zwarte afscheiding. Ik weet niet precies wat ik ervan moet denken, en ben een beetje bezorgd. Groetjes van Roos P.S. Ik heb nog nooit seks gehad en ben niet aan de pil.

  Reageer
 28. Dia ·

  Hai, na 2 weken de pil geslikt te hebben, heb ik omgang gehad, maar ik ben wel als normaal doorgegaan met de pil van de 3e week, en het is al de derde dag van de stopweek, ik zie geen bloed, wel heel lichte afscheiding… ben ik zwanger?

  Reageer
 29. ano ·

  Hallo, Ik slik al bijna een jaar de pil. En vorige maand toen ik ongesteld werd was het ook donkere afscheiding. Op moment moet ik weer ongesteld worden maar ik word het maar niet. Wat kan het zijn? Ik durf het eigenlijk tegen niemand te zeggen. Misschien kunnen jullie me advies geven? Thanks alvast!

  Reageer
  • jack ·

   Doe maar eens een zwangerschapstestje. Dan kun je dat uitsluiten. Zwangerschap. Donkere afscheiding is ook vrij veel voorkomend als een van de eerste signalen van een zwangerschap. In dit geval is er doorgaans sprake van slechts een klein beetje bruine afscheiding. Deze donkere menstruatie is soms enkele dagen na de conceptie waarneembaar en houdt aan gedurende ongeveer 3 tot 4 dagen. De bruine afscheiding wordt dan uiteraard ook niet opgevolgd door een normale menstruatie. Als de mogelijkheid op zwangerschap bestaat, kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

 30. Lucje ·

  Ik slik normaal geen pil. Helemaal geen anticonceptie. Alleen wanneer ik tijdens mijn vakantie ongesteld moet worden. Dat was dit jaar het geval. Normaal start ik dan de pil na de laatste dag menstruatie. Nu ben ik op aanraden van de huisarts en apotheek op de 1e dag begonnen. Na 1 ,5 week pil begon ik ineens een soort korrelig oud bloed te verliezen. Meer bij afvegen dan dat ’t in de plas zichtbaar was. Nu dacht ik slik de pil gewoon door stopt vanzelf, maar de eerste strip is nu bijna op en nog steeds verlies ik korrelig bloed. Volgende week ga ik op vakantie en wil van dit af. Wat kan ik ’t beste doen? Is toch niet normaal dat dit zo lang aanhoudt?!

  Reageer
 31. Anoniem ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 13 (bijna 14) jaar oud. Ik heb gisteren mijn eerste menstruatie gehad. Hiervoor had ik te maken met een bruine afscheiding. Ik heb dit dan ook opgezocht en zag dat dit normaal was; dit is enkele maanden voor je eerste menstruatie. Op het einde van de dag van mijn eerste menstruatie kwam deze bruine afscheiding terug en is er nu meer bruine afscheiding dan bloed. Ik maak me nogal zorgen. Ik weet echt niet wat dit betekent. Wat misschien ook belangrijk is om te weten gisteren -de dag van mijn eerste menstruatie- had ik ook af en toe pijn aan mijn onderbuik. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Reageer
 32. Chelsea ·

  Heb twee weken last gehad van onregelmatig bloeding. Begon met wat donker afscheiding en werd daarna rood. Wisselde van weinig (haast geen) bloed tot veel bloed bij het afvegen. Maakte me zorgen en ben bij dokter geweest. Overigens ontstond er na twee week ook nog eens pijn. Krampachtige pijnen in baarmoeder area en erge rugpijn. Ergste wanneer ik slapen wil in de nacht. Kon niet slapen. Heb vervolgens een kuur gekregen van de dokter, Orgametril (lynestrenol). Pijn beetje verminderd in die dagen, maar zeker niet geheel pijnloos. Na 10 dagen een onttrekkingsbloeding gekregen, veel bloed gepaard met ook pijn. Het is mij nog niet duidelijk wat ik heb en mijn dokter heeft me niets verteld en alleen wat voorgeschreven. Word ik wel goed gehoord? Kan iemand verklaren waar dit op lijkt? Heb verder een opgezette buik, vaak last van windjes… In het verleden ooit van dokter te horen gekregen dat ik PDS heb, prikkelbare darm syndroom. Zou het kunnen dat die symptomen weer wat anders zijn? De buik is dik en ik lijk net zwanger, maar ik heb nog nooit seks gehad, dus lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Iemand hier een idee bij?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Chelsea, De situatie die je beschrijft doet me sterk denken aan endometriose. Sowieso wordt Orgametril/lynestrenol hoofdzakelijk voorgeschreven in geval van endometriose. Bovendien wordt endometriose maar al te vaak onterecht aangezien voor prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ik ben GEEN arts en beweer geenszins DAT er sprake is van endometriose, maar het zou me ook niets verbazen. Vraag je huisarts lsjeblieft om opheldering en dring aan op een doorverwijzing als er niet snel verbetering optreedt in je situatie! Sterkte & groeten, Paul

 33. Angela ·

  Hallo heb een vraagje? Dit is de derde maand dat ik mijn pil slik, maar die strip heb ik helemaal afgemaakt, dus moest vorige week mijn menstruatie hebben, alleen heb ik alleen maar bruine afscheiding gehad. Wie o wie kan mij hier gerust mee stellen?

  Reageer
  • Tamara ·

   Wat was het uiteindelijk???

 34. Sanne ·

  Ik slik op doktersadvies al ruim 2 jaar de pil, drie strips achter elkaar en dan een stopweek. Nu heb ik ineens heel donker bloedverlies, terwijl ik nog een strip moet. Hoelang duurt dit zonder dat het ernstig is? Of toch even de huisarts inschakelen?

  Reageer
 35. Rosalie ·

  Ik ben cystegevoelig in mijn rechter eierstok. Ik ben 16 en heb nu al 3 keer operatief een cyste laten verwijderen. Daarom slik ik de pil zonder stopweek. Nu ben ik vergeten een nieuwe strip op te halen, waardoor ik de pil 2 dagen heb gemist. Daarop volgde een soort ongesteldheid, maar er is geen vloeibaar bloed, alleen bijna zwarte stukken en vrij groot. Dit gaat samen met een ontzettende pijn die op willekeurige momenten ineens omhoog komt, erger dan bij normale ongesteldheid. Daarnaast heb ik de laatste paar dagen constant koorts gehad. De arts zegt dat er niks aan de hand is, maar zo voelt het niet. Wat kan ik nu het beste doen?

  Reageer
  • Maria M ·

   Het is jouw keuze om de pil te gebruiken, maar cyste gevoeligheid en bruine menstruatie kan juist te maken hebben met oestrogeendominantie en worden uitgelokt door bepaalde anticonceptiepillen. Op internet is veel te vinden over oestrogenen en oestrogeendominantie en wat eraan te doen…

 36. Dailey ·

  Hoi, Ik ben in augustus 2014 gestopt met de pil en heb in november een miskraam gehad. Verder gewoon altijd op tijd ongesteld geworden. Nu had ik zondag 8 februari weer ongesteld moeten worden, maar heb alleen beetje bruinverlies als ik afveeg en dan ook echt haast niks. Heb zwangerschapstest gedaan, maar was negatief. Normaal ben ik best erg ongesteld dus ben nu echt benieuwd of iemand dit ook heeft gehad en wat de oorzaak was daarvan?

  Reageer
 37. bloempje ·

  Hoi iedereen, Ik heb afgelopen maandag (19-01-’15) mijn spiraaltje laten verwijderen i.v.m. een kinderwens! Oké, mijn verhaal… Ik ben vanaf mijn 16e tot mijn 20e aan de prikpil geweest. Daarna overgestapt op de Implanon (etonogestrel). Na 2 jaar deze laten vervangen Door een nieuwe en die 1 jaar gehad. Want had een jaar lang bruin bloedverlies. Toen overgestapt op de spiraal en totaal geen klachten meer gehad. Maar nu na verwijderen dus totaal geen bescherming meer. Ik verlies dus weer bruinbloed (of afscheiding), sinds woensdag 21-01 maakt het me onzeker. En weet niet wat ik moet doen! De huisarts zegt, als je over 2 weken nog bruinverlies hebt, moet je weer bellen. Ik hoop dat iemand me hier kan helpen! Ik ben dus al vanaf mijn 16e niet meer volledig ongesteld geweest…
  Groetjes van mij!

  Reageer
  • Maria M ·

   Kan moeilijk zijn om de hormonen weer op gang te brengen. Bruin bloed kan te maken hebben met oestrogeendominantie en daar is wel wat aan te doen, maar ik weet als leek niet hoe ernstig het probleem is. Weet wel dat veel vrouwen een te laag progesteronniveau hebben, waardoor oestrogeen de overhand krijgt… en dat daar wel wat aan te doen is, bijvoorbeeld progesterontherapie m.b.v. progesteroncrème.

 38. Anoniemmetje ·

  Hoiii, Ik heb al een hele week (ik denk) bruinbloed in mijn verbandje. Geen idee waar het van kan zijn. Dit is pas mijn 3e menstruatie en de andere keren was ik het heel heftig, nu kan ik een hele dag met 1 verbandje doen (doe ik uiteraard niet omdat het nogal onhygiënisch is). Ben ik nu eigenlijk ongesteld of juist niet? M.v.g. Anoniemmetje P.S. ik ben 13

  Reageer
 39. anoniem ·

  Ik heb ook uitscheiding, maar ik heb het echt HEEL hard. Ik moet om de 5 minuten naar de wc en telkens opnieuw heb ik heel veel uitscheiding. Is dit erg? P.S. Ik ben 13 jaar.

  Reageer
  • Renate ·

   Hoi Anoniem, Heb je al eerder een menstruatie gehad? Meestal betekent bruine afscheiding dat het gaat om wat ‘ouder’ bloed. In jouw geval zou het kunnen zijn dat je voor het eerst gaat menstrueren. In het begin kunnen de bloedingen nog wat onregelmatig zijn en duurt het even voordat de werkelijke menstruatie als het ware doorbreekt. Waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Doe je dit wel of blijft het bloedverlies aanhouden, neem dan gerust contact op met je huisarts. Groetjes, Renate

 40. Nien ·

  Hallo, Ik heb in februari 2014 mijn zwangerschap na 13 weken moeten afbreken. Echter nu heb ik sindsdien steeds na 2,5 weken een paar dagen bruin bloedverlies, dan even niets en na 3,5 week komt er een lichte ongesteldheid. Wij proberen weer zwanger te worden, maar kan dat met zo’n rare cyclus? Is dit normaal?

  Reageer
 41. Jolien ·

  Hallo, Sinds een paar maanden heb ik ongeveer de week voor mijn maandstonden eraan komen een paar dagen aan een stuk (donker) bruine afscheiding. Ik neem de pil en ik ben ondertussen 4 maanden geleden van pil veranderd omdat ik dit toen ook al voorhad. Toen ik naar de gynaecologe langs ging hiervoor zei ze me dat alles normaal was. Kan iemand me helpen a.u.b.?

  Reageer
 42. prisella aura emo ·

  Heey hallo, Ik heb een vraagje. Ik heb sinds juni/juli onveilig liefde gemaakt en begin augustus is het zaad van mijn vriend uit de condoom gelekt en had 3 weken later rood met zwart kloddertjes erop en heb mijn volgende menstruatie gemist door misschien stress en ben nu ook weer ongi maar tis weer met zwart. Uhmmm… HELP? P.S. Gebruik nu de pil

  Reageer
  • Ik ook ·

   Ik heb hetzelfde ongeveer… Onveilig seks gehad, nu al ongeveer 3 maanden geleden. Had schrik zwanger te zijn en heb zwangerschapstest gedaan, die was negatief. Zit nu in mijn stopweek v/d pil en nu heb ik mijn maandstonden (denk ik). Het is anders als anders. Bruin en veel minder dan anders. Bang om dan toch zwanger te zijn…

 43. Tess ·

  Beste redactie, Ik ben sinds januari weer aan de normale pil. Nu heb ik bijna elke maand al last van spotting. Heel vervelend. Echter heb ik nu sinds een week last van rood/bruine afscheiding en ook tijdens toiletgang. Het lijkt op menstruatie. Ik heb gemeenschap met mijn vriend met pil en condoom. Ik ben elke keer bang dat er toch iets mis is gegaan en ik zwanger kan zijn. En nu dit erbij komt, ben ik helemaal gestrest. Ik moet nog 5 dagen de pil nemen en dan is mijn stopweek. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Reageer
 44. joles ·

  Moet al bijna een week mijn regels hebben, maar heb deze nog steeds niet. Ben wel al heel de week wat ziek (last aan mijn maag) heb wel wat bruin verlies echt niet veel… Moet ik dit dan aanvaarden als mijn regels? Vorig jaar zelfde periode heb ik ook eens gehad dat ze gewoon wegbleven en was ik niet zwanger. Kan mij iemand hierop antwoorden? Ben zo onzeker…

  Reageer
 45. trotse mama ·

  Ik was 24 juli ongesteld geweest, nu op 13 augustus vanochtend een beetje bruin bloed. Later op de middag nog een klein beetje en in de avond helemaal niets? Wat kan dit betekenen, zwanger of iets geheel anders?

  Reageer
 46. mandy ·

  Bedankt voor de tips. Toch heb ik nog een vraag… Ik heb al een jaar bijna zwarte afscheiding en gebruik geen anticonceptie… Sinds kort val ik ook flauw, vlak voordat ik ongesteld word en na die tijd ook. Kan dit in verband staan met elkaar? Mijn buikpijnen zijn altijd hevig geweest.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Mandy, De menstruatiecyclus kan gepaard gaan met allerlei menstruatieklachten. Menstruatiepijn is de bekendste en vaakst voorkomende, maar je zou o.a. ook kunnen denken aan:

   • Malaise (je ‘onwel’ voelen)
   • Een scherpe of doffe pijn in de onderbuik
   • Rugpijn & hoofdpijn
   • (Overmatig) transpireren
   • Darmklachten (diarree e.a.)
   • Misselijkheid & braken
   • Hevige bloedingen

   Ook flauwvallen behoort tot de bekende menstruatieproblemen; vaak doen zich dan ook hevige menstruatiepijn en/of zware menstruele bloedingen voor. Dit bloedverlies (menorragie) kan dusdanig hevig zijn dat de ‘normale’ dagelijkse activiteit wordt ontwricht. Ook endometriose is een veel besproken menstruatie-gerelateerde complicatie. Stukjes baarmoederslijmvlies komen dan op abnormale plekken in je lichaam terecht; meestal op of nabij eileider of eierstokken. Ernstige complicaties tijdens de menstruatie kunnen gerelateerd zijn aan onderliggende of aanvullende gezondheidsklachten zoals overmatige mentale stress, bloedstollingsproblemen, complicaties met ’t spiraaltje, schildklierproblemen, fibromen, poliepen, endometriose(cysten) of een bekkenontsteking… Met een bekkenontsteking wordt een steriele ontsteking of microbiële (schimmel, bacterie, virus e.a.) infectie bedoeld van het vrouwelijke voortplantingsstelsel; meestal in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Een bekkenontsteking of bekkeninfectie is veelal het gevolg van gebrekkige lichamelijke hygiëne of een SOA.Let wel: er hoeft totaal geen sprake te zijn van complicaties; flauwvallen is meestal een teken van een tijdelijke verlaagde bloeddruk, en dat kan dus ‘gewoon’ komen door de menstruatie. Maar wellicht schijnt deze info enig licht op situatie. Heel veel sterkte in ieder geval en als je je zorgen maakt, neem even contact op met je huisarts. Groeten, Paul

  • blondkleinmeisje ·

   Hai, Ik ben begin vorige week ongesteld geworden op de dag dat ’t ook moest. Het duurde vijf dagen en was de eerste dag zwart bruin en werd in de loop van de dagen lichter met wat rood bloed erbij (niet veel). Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken, want ik zit niet aan de pil. Maar mijn vriend en ik hebben geen onveilige seks gehad. En heb ook geen last van hoofdpijn, kramp, buikpijn of wat dan ook. Kan iemand mij verder helpen?

 47. ashley ·

  Ik ben gestopt met de pil omdat ik zwanger wilde worden. Ben een maand niet ongesteld geworden en nou heb ik een een halve dag rode afscheiding gehad en nu al anderhalve dag bruine afscheiding. Wat kan het dan zijn?

  Reageer
  • jessy ·

   Hey Ashley, Als je bloed verliest rond je NOD (normale dag waarop je maandstonden doorbreken), kan het een innestelingsbloeding zijn… ik zeg wel “kan” hè… Het kan evengoed dat je lichaam nog moet ‘ontpillen’, waardoor je hormonenhuishouding nog wat in de war is. Als de maandstonden echter uitblijven, kan een testje geen kwaad hé! Veel succes! Grtjs, Jessy

 48. geralka ·

  Vorige week zaterdag voor het laatst ongesteld en een week later op 19 april 2014 op een zaterdag weer ongesteld, maar eerst bruin en nu is het weer rood.

  Reageer
 49. S ·

  Hoi, ik ben sinds 3 dagen ongesteld (denk ik) geworden. Ik werd dus wakker de eerste dag met best wel veel bloed in mijn onderbroek. Gelukkig draag ik al sinds een half jaar inlegkruisjes in mijn onderbroek, ter voorbereiding… (aanrader! Duurt niet lang niet moeilijk, voorkomt een hoop heisa). Dus het is nu de 3de dag en het was bijna gestopt. Alleen nog lichtbruinig spul in maandverband (dacht dus dat dat dat oude bloed was). Maar nu lees ik opeens dat dat het einde van de menstruatie betekent!? Maar ik ben pas net begonnen? Hoort het niet ± 5 dagen te zijn? Maar, vanavond had ik opeens weer donkerbruine (niet veel) afscheiding… Ben ik nu ongesteld of niet? Oh, en ik ben 14. Alvast bedankt!

  Reageer
  • marissa ·

   Ik was het ook pas op me 14.

  • Vetjeuh ·

   Dag S. Dat kan hoor, ik ben ook vaak maar 3 a 4 dagen ongesteld. Wees blij! ;) Zelf heb ik ook tegen de laatste dag wat donkere vieze pruttel op mijn maandverband. Dan weet ik dat de kwelling van ongesteld zijn bijna voorbij is. Zelf was ik pas 16 en was een verademing om pas zo laat ongesteld te worden… Maak je niet druk over de lengte van je menstruatie. Dat verschilt nou eenmaal per mens.

 50. sanne ·

  Hallo, Ik ben gestopt met de pil om zwanger te raken (gestopt in juni 2013, netjes m’n laatste onttrekkingsbloeding gehad). Nu, 8 maanden later (17 feb), heb ik een dag menstruatie gehad, maar daarna een dag licht bloedverlies (alleen bij afvegen). Daarna weer menstruatie, daarna een paar dagen niks (ondertussen wel onveilige gemeenschap gehad), nu weer bloedverlies (menstruatie?)… Ik snap er niks meer van, is dit normaal? Heb de laatste 2 dagen gespannen borsten en pijnlijke tepels, misselijk en pijn links in de onderbuik. Ik heb de pil 17 jaar geslikt… Bloedverlies is variërend van licht roze tot helder rood.

  Reageer
 51. Denise ·

  Goedemiddag, Ik ben 12 weken geleden bevallen en ben 2 weken geleden ongesteld worden, dit heeft 1 week geduurd en nu blijf ik last houden van roze/bruine afscheiding. Is dit normaal?

  Reageer
  • anoniem I ·

   Ik ben 3 maanden geleden bevallen en heb het zelfde probleem ik neem de pil en krijg bloedingen wat betekent dat?

 52. saskia ·

  Hallo, Ik heb al bijna twee weken last van bruine menstruatie en ben wanhopig nu. Wat kan het zijn?

  Reageer
 53. joy ·

  Ik heb nou al ongeveer een week last van donkere afscheiding. Eerst was het helder roze, daarna rood (bloed) en nu wordt het bruin. Ik ben net voor de 2e keer ongesteld geworden (2/3 weken geleden), zit niet aan de pil en heb ook geen liesklachten o.i.d. Het ruikt niet vies, maar het ziet er wel vies uit. Ik ben volgens mij nu niet ongesteld, want als ik ongesteld ben, komt het bloed er met liters uit. Alstublieft, iemand, help me…

  Reageer
 54. lis ·

  Hallo, even een vraagje. Ik zit al iets van 2 jaar aan de prikpil, ik word dus niet meer ongesteld, verder ook geen last van. Mijn vriend en ik hebben ook gemeenschap, niet veilig, omdat ik toch aan de prikpil zit. Maar heb sinds gister en vandaag veel donker, roodbruin verlies. Wat kan dit betekenen? Iemand raad of ervaring hiermee? Heb ’t nooit eerder gehad…

  Reageer
 55. hanneke ·

  Hallo, Ik heb op dit moment ook bruin/zwart bloedverlies. Precies 1 week terug heb ik een blaasontsteking gehad en hiervoor medicijnen ingenomen. In de bijsluiter stond wel een bijwerking van bruine afscheiding. Ik heb nu een stopweek en heb nu hele bruine/zwarte afscheiding, tijdens de pil had ik ook al een paar keer dat ik bloedde, maar dat was niet zo veel en zo bruin. Ik ben wel seksueel actief, maar maak me toch wel weer zorgen. Het voelt nu helemaal niet alsof ik ongesteld ben. Moet ik na de stopweek gewoon weer beginnen met de pil? Iemand andere raad?

  Reageer
 56. Anoniem ·

  Help! Ik had eerst een andere pil en nu heb ik al 2 strips gehad van een nieuwe pil omdat ik last had van pukkels bij die andere. Ik ben seksueel actief en heb laatst een zwangerschapstest gedaan en daaruit bleek dat ik niet zwanger was, maar nu, als ik normaal gewoon nu ongesteld hoor te zijn, heb ik donkerrood, bijna bruin bloedverlies… Wat is dit? Wat moet ik doen? Afwachten of nog een test? Of gewoon wat oude menstruatie?

  Reageer
 57. Bezorgdmeisje ·

  Hallo, Sinds eind augustus heb ik mijn pil doorgenomen wegens vakantie, maar nu moest ik dus weleens een stopweek inlassen. Nu heb ik i.p.v. maandstonden enkel 3 dagen bruinverlies (ik neem de pil en ben seksueel actief). Voor de rest voel ik me perfect normaal, buiten veel stress doordat ik enkel bruinverlies heb. Kan a.u.b. iemand antwoorden wat dit is? Ik ben namelijk erg ongerust. :( Alvast bedankt! Grtjs

  Reageer
 58. Piekeraar ·

  Hallo, ik ben twee weken geleden overgestapt van de Nuvaring naar de Evra-patch (hormonenpleister). De eerste week ging goed, maar vanaf mijn tweede pleister heb ik last van bruine afscheiding die heel slijmerig is. Er hangt geen geur aan of zo, maar het voelt alsof ik gewoon weer menstrueer terwijl dit eigenlijk nog twee weken hoorde weg te blijven. Dit houdt ondertussen bijna al een week aan (vandaag is dag 6). Dag na dag word ik ongeruster omdat ik niet weet wat dit is. Kan iemand me helpen?

  Reageer
 59. ara ·

  Hoi, Ik had een vraag. Bijna twee maanden geleden een miskraam gehad. Pas vele weken later mijn uitslagen doorgekregen. Op zich allemaal normaal. Heb net controle gehad via uitstrijk en nu lijkt er een kleine afwijking. Nergens om me zorgen over te maken zei m’n arts. Maar heb nu elke keer na seksueel contact lichtbruin bloedverlies… We willen graag opnieuw proberen, maar maak me nu wat zorgen. Wat nu?

  Reageer
 60. Elise ·

  Beste, Ik ben eind december vorig jaar (2012) gestopt met de pil. Het duurde toen ongeveer 2,5 maand voordat ik voor de eerste keer zonder pil ging menstrueren. Daarna werd ik dit hele jaar om de 5 tot 5,5 week ongesteld. Tot 19 juli, toen ben ik voor het laatst ongesteld geweest en ik ben het nu dus al 11 weken niet. In augustus heb ik een kleine bloeding gehad die niks voorstelde en vandaag had ik ineens bij het naar de wc gaan zwart slijm bij mijn urine… Ik doe het altijd veilig, aangezien mijn partner en ik pas volgend jaar aan kinderen willen beginnen, maar heb voor de zekerheid wel meerdere zwangerschapstesten gedaan en die waren zoals te verwachten negatief. Ik zit hier heel erg mee en hoop dat iemand mij kan helpen…

  Reageer
 61. Lion ·

  Op dit moment ben heb ik ook last van een ontzettend donkerrode, bijna zwarte afscheiding. Een maand geleden ben ik veranderd van pil, dus dat zal er vast mee te maken hebben. Ik hou het in ieder geval in de gaten. Erg duidelijk en handig artikel!

  Reageer
 62. meisjee ·

  Heeii, Ik heb dus dat ik al 3x eerder ongesteld ben geweest en dan niet regelmatig. Nu is het dus 3 weken geleden dat ik ongesteld ben geweest en krijg ik bruine afscheiding en ik vraag me dus af of dit erg is of dat dit bij de menstruatie hoort.

  Reageer
 63. Anoniem ·

  Hoi, Ik heb al 4 maanden achter elkaar heel mijn menstruatie zwarte afscheiding. Wat kan dit zijn?

  Reageer
 64. Fauve ·

  Hoi, Ik ben al 7 weken ongesteld en heb 8 weken de prikpil. Ik val flauw, mijn zicht is anders en ben heel erg duizelig. En ik verlies donkerbruin bloed en heb heel erg last van buikpijn en rugpijn.

  Reageer
 65. Nina ·

  Hoi ik ben 13 jaar en ben nog nooit ongesteld geweest. Ik heb het sinds een paar dagen (3 of zo), maar het doet geen pijn en ik voel niks. Ik masturbeer af en toe. Kan het daar aan liggen? Ik heb het dan over bruinig spul wat in m’n onderbroek zit… Is er niks ergs? Ik ben namelijk een beetje bang (ik heb nog nooit seks gehad). Groetjes, Nina

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Nina, Je eerste ongesteldheid kan worden aangekondigd door een doorbraakbloeding. Dit wordt ook wel “spotting” genoemd. Als je je zorgen maakt, kun je wellicht beter even je huisarts(assistente) bellen of misschien een zus/vriendin/moeder raadplegen? Als er echter geen sprake is van pijn of aanvullende symptomen, is de kans vrij groot dat er “gewoon” sprake is van een pre-menstruele doorbraakbloeding oftewel spotting. Dit ziet er meestal uit als bruine afscheiding. Sterkte, Paul

  • Nina ·

   Hartstikke bedankt! Ik zit nu al op dag 6 dat ik het heb, maar betekent dat dus dat ik ongesteld ben? Maar ik heb nog geen pijn gehad, niks. M’n moeder zei dat het hormonen zijn en niks ergs. Heel soms heb ik een steek in m’n onderbuik of heb ik 10 seconden buikpijn, heel erg. En dan is het weer over. Ook als ik plas komt er soms wat van dat bruinige spul mee, ook als ik afveeg met toiletpapier. Ik begin onderhand eraan te wennen, maar ben ik dus ongesteld of niet? Groetjes, Nina

  • Paul ·

   Beste Nina, De menstruatiecyclus heeft inderdaad alles te maken met hormonen, dus wat dat betreft heeft je moeder gelijk. Wat je beschrijft lijkt inderdaad heel erg op menstrueren, maar ik ben geen arts en kan/mag hier dan ook absoluut geen medisch advies of uitsluitsel in geven. Als je je zorgen maakt, blijft het een goed idee om even contact op te nemen met je huisarts, al is het maar voor de nodige geruststelling. In dit artikel over menstruatieklachten kun je eventueel wat informatie opdoen. Ook dit artikel over premenstruele bloedingen en pseudo-menstruatie zou verhelderend kunnen zijn. Sterkte & groeten, Paul

 66. Melanie ·

  Hey, Ik ben 17 jaar, gebruik de pil en ben nog maagd. Nu heb ik sinds een paar weken een soort van steek, ver onder in mijn buik. Het voelt de hele dag door alsof ik ongesteld ben. Het is niet pijnlijk, maar ook zeker geen fijn gevoel. Het komt ook weleens voor dat mijn menstruatie zwart is, maar daar ben ik niet zo bang voor, want dat heb ik vaker. Meestal komt dat voor tijdens het slikken van de pil. Ik hoop dat iemand mij info kan geven over die steken, want ik heb net dingen gelezen over cysten en gezwellen, dus begin wel een beetje bang te worden. Alvast bedankt. xx

  Reageer
 67. S Directioner ·

  Hoi, Ik heb donkere menstruatie, maar heb ik niks met die factoren te maken. Ik ben pas 14 en heb nog lang geen seks gehad; houden zo… Maar ik heb dus donkere menstruatie, en ben dus niet ziek of zo. Ik slik helemaal niks en ben heel gezond. Is het gevaarlijk dat ik het nu heb, want ik heb geen symptomen en maak me toch wel een beetje zorgen. x

  Reageer
 68. ml ·

  Hoi, Ik wil graag zwanger worden. Ik ben pas 2 dagen overtijd, maar sinds de dag dat ik ongesteld had moeten worden, heb ik bruine afscheiding. Kan ik gewoon een test doen of moet ik wachten tot ik geen afscheiding meer heb?

  Reageer
  • Angela ·

   Gewoon een test doen, kan nooit kwaad!

 69. layla ·

  Hallo, Ik ben 17 en ben sinds enkele maanden maar een heel klein beetje ongesteld. Hiervoor had ik altijd redelijk wat bloedverlies, maar de laatste maanden is het erg weinig en ook voornamelijk bruin. Ik heb ook last van lichte bloedingen door mijn pil heen. Ik ben nu bang dat ik zwanger ben, is dat mogelijk? Ik ben seksueel actief.

  Reageer
  • Angelika ·

   Ja, dit is zeker mogelijk! Ik zou voor de zekerheid een testje doen…

 70. Hay ·

  Hoi, Ik ben 14 en heb nu anderhalve week bloed en pijn aan de onderkant. Is dat normaal? En ik heb nog nooit gemeenschap gehad natuurlijk…

  Reageer
  • Eef ·

   Hoi Hay, Bloed en pijn aan de onderkant, dat is ongesteldheid, hetgeen uit je vagina komt. Dit is normaal, hoort bij vrouw-zijn. Misschien kun je eens voorlichting vragen aan een vriendin. Anderhalve week is langer dan gemiddeld, maar toch ook niet abnormaal. Ikzelf was het jaren lang 10 tot 11 dagen, later is dit verschoven naar 8 dagen.

 71. celine ·

  Hey, Ik heb ook al een dikke 3 weken last van bruin-zwarte afscheiding. Ben namelijk een maand tussen pilgebruik gestopt en na een maand weer begonnen, werd niet ongesteld en ben toen maar begonnen met de pil. Drie dagen later begon deze afscheiding. Zit nu in de stopweek. Weet iemand of dit nog lang duurt? Met vriendelijke groet, Celine

  Reageer
 72. OnzekerMeisje ·

  Ik ben pas 13 en ben nog nooit ongesteld geweest, maar het lijkt er wel op dat ik dit heb… Kan dat wel?

  Reageer
  • jans ·

   Ja, het kan dat het af en toe rommelt, maak je maar geen zorgen.

 73. Ervaringsdeskundige ·

  Hoi, Ik wil iedereen die last heeft van donkere afscheiding (en zich zorgen maakt) aanbevelen langs de huisarts te gaan. Ik had er ook last van en heb op advies van de huisarts een andere pil geprobeerd en een of ander middeltje dat ik moest inbrengen. Uiteindelijk naar de gynaecoloog: bleek niks ernstigs, maar mijn baarmoedermond bloedt vrij snel, dus vandaar dat er regelmatig oud bloed (zwart / bruin) los kwam. Dit hebben ze aangestipt, net als je bij een wratje zou doen, waarna zich een nieuwe huid vormt die sterker is. Daarna heb ik jaren lang geen last gehad, heerlijk! Nu ben ik gestopt met de pil en krijg ik een paar dagen voor mijn menstruatie zwarte afscheiding. Dit is gewoon oud bloed dat los komt en niets ernstigs. Even wassen met vaginale zeep (bijv. Lactacyd) en dan voel je je weer fris!

  Reageer
 74. Jayda ·

  Hallo, Ik ben sinds 3 maanden gestopt met de pil. De eerste ongesteldheid was normaal, maar nu heb ik al 2 weken non-stop bruin/roze afscheiding en het houd maar niet op, de ene dag nog erger dan de andere. Kan dit zijn omdat ik aan het “ontpillen” ben of zou ik ook zwanger kunnen zijn?

  Reageer
 75. A ·

  Ik heb gemeenschap gehad met mijn vriend nadat mijn ongesteldheid weg was (veilig). Een 4-tal dagen later werd ik weer ongesteld. De eerste dag was het donker van kleur, maar ’t is nu weer normaal rood. Is er een probleem of is dit gewoon door stress of onregelmatige ongesteldheid?

  Reageer
 76. onzeker ·

  Haai, Ik ben voor de 2e keer ongeteld en er komen slijmvliesjes bij het bloed. Zou het wat beteken? Help me a.u.b. Ik durf niet eens naar de wc.

  Reageer
  • No worries ·

   Maak je geen zorgen, dit is normaal. Bij je menstruatie komen ook kleine stukjes van je baarmoederslijmvlies mee. Kijk maar eens na op Wikipedia of vraag het aan je moeder of een vriendin!

 77. rovienshka ·

  Hallo, Ik ben 17 jaar oud en heb sinds 3 weken geleden last van bruine afscheiding. Dit is nog nooit eerder gebeurt en ik maak me dan ook een beetje bezorgd. Wanneer ik afveeg zie ik witte en bruinrode klontjes. Wat kan ik hieraan doen? Ook kan ik geen gemeenschap hebben met mijn vriendje, want telkens als we proberen, zien we die klontjes weer naar buiten komen. Wat kan ik doen? A.u.b help me, dit is echt niet netjes voor een dame!!!

  Reageer
 78. B ·

  Hallo, ik ben 19 jaar en sinds 3 maanden heb ik tijdens mijn menstruatie alleen maar last van bruin bloed. Het is ook niet veel, meestal alleen als ik het veeg zeg maar. Normaal gesproken had ik altijd hevige menstruatie en nu dus niet meer. Juist doordat het er zeg maar niet meer uitvloeit, brandt het daar ook een beetje. Ik gebruik geen pil, en ook geen andere medicijnen en ben niet seksueel actief.

  Reageer
 79. Sam ·

  Hoi! Ik ben een meisje van 14, en ben (voor zover ik weet) niet ongesteld. Ik heb sinds een paar maanden bruinige afscheiding i.p.v. witte. Is dit gewoon menstruatie? Ik heb nog nooit seks gehad & zit niet aan de pil. Groet, Sam

  Reageer
  • C ·

   Dat heb ik ook! Kun je me vertellen wat het is als je het weet? Ik ben er echt heel onzeker over geworden…

  • N ·

   Dat heb ik dus ook en ik weet niet wat ik moet doen. Ik durf mijn moeder niet om hulp te vragen.

  • M ·

   Hallo dames, Witte afscheiding kan wijzen op een vaginale schimmelinfectie. Ook dit heeft te maken met hormonen. Als het ook jeukt, kan je misschien beginnen met een kuur. Je kunt bij de apotheek gewoon een spray halen tegen vaginale schimmelinfectie. Dit heeft de meeste hygiëne, aangezien je bij zalf moet smeren. Succes ermee!

  • Paul ·

   Beste M, Dat klopt helemaal. Over vaginale schimmelinfecties kun je in dit artikel overigens meer lezen. Groeten, Paul

 80. dafne ·

  Hoi, Ik ben nou al 3 keer ongesteld geworden terwijl ik de pil slik. Het gebeurt niet elke keer, maar heel af en toe… Een zwaardere pil misschien? Ook is mijn afscheiding heel donker; hoe kan dat?

  Reageer
 81. Maxime ·

  Hoi! Ik zit netjes aan de pil en ben een kleine 2 weken terug nog ongesteld geweest. Sinds gister heb ik last van donker bloedverlies. Wat betekent dit? Ben ontzettend bang, wil voorlopig nog niet zwanger worden! Help!!!

  Reageer
 82. Nikoleee ·

  Ik heb een week geleden gemeenschap gehad met m’n vriend, het was de tweede keer, maar sindsdien is mijn uitscheiding donker en bloederig en rondom de liesstreek is het heel gevoelig. Ik zit ook aan de pil en ik slik hem voor het eerst door. wat is dit? En hoe gaat het over?

  Reageer
 83. shaniej ·

  ik wil graag weten waarom ik zolang bloed -Ik bloed al 2 weken- en ik slik de pil op tijd. Als ik met mijn vriend wil vrijen gaat het gewoon niet omdat ik nog steeds bloed. En bij het vrijen bloed ik dan ook gewoon… Wat is er hier aan de hand dat ik telkens bloed?

  Reageer
 84. Ha ·

  Hey, Vorige maand heb ik mijn pil 1x doorgenomen en sindsdien lijkt mijn cyclus een beetje in de war. Een week voordat ik mijn regels kreeg begon ik lichtjes oud bloed te verliezen (dit stopte precies op mijn stopweek), de volgende dag had ik weer bruin bloed (en ik dacht oké, mijn menstruatie is begonnen), maar na 2 dagen hielt dit alweer op. Dus ik heb nooit “rood” bloed verloren… Telt dit als menstruatie of moet ik me zorgen maken over een eventuele zwangerschap… Alvast Bedankt!

  Reageer
 85. Ro ·

  Hoi, Ik ben sinds eind januari gestopt met de pil, ben toen 1x ongesteld geworden, daarna niet meer. Tot nu (juli). Ik heb altijd al een onregelmatige menstruatie gehad. Nu heb ik dus ook last van donkere soort van menstruatie. Zou dit ook kunnen beteken dat ik zwanger zou kunnen zijn? Groetjes

  Reageer
 86. Chas ·

  Beste, Ik heb al sinds december 2011 een donkerbruine tot zwarte menstruatie en nu nog steeds. Kan ik er iets aan doen? Kan ik hierdoor onvruchtbaar worden? Vind het echt vervelend! Mvg

  Reageer
 87. Bella ·

  Wat kan je er tegen doen om de zwarte afscheiding te verwijderen?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.