De eerste symptomen van een zwangerschap hebben veel raakvlakken met de symptomen die je mogelijk ervaart als je ongesteld wordt. Dat is lastig, zeker wanneer je nog niet overtijd bent. Het feit dat je (nog) geen menstruatie hebt zegt dan immers niks over of je zwanger of ongesteld bent/wordt. Ook wanneer je menstruatiecyclus geen vast patroon kent, kan dit erg lastig zijn. Je wilt logischerwijs zo snel mogelijk weten of je te maken hebt met een aankomende menstruatie, of dat je een zwangerschapstest in huis moet halen.

In dit artikel daarom een overzicht van de verschillende symptomen met daarbij zoveel mogelijk informatie om het verschil op te merken tussen een aankomende menstruatie en zwanger zijn. Je leest bovendien over de symptomen die zich alleen voordoen bij een zwangerschap. Overigens is een zwangerschapstest de enige manier om zeker te weten of je te maken hebt met een aankomende menstruatie of zwangerschap.

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten is een van de meest voorkomende symptomen van een aankomende menstruatie én van een beginnende zwangerschap. Dit is echt de ultieme overlappende klacht die menig vrouw ervaart. Het verschil zit hem vooral in de timing en duur van de pijnlijke borsten.

Ongesteld

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke, gespannen borsten vlak voordat ze ongesteld worden. De klachten kunnen mild tot zeer hevig zijn en bereiken meestal hun piek nét voordat je ongesteld wordt of wanneer het echt goed doorbreekt. Bloedverlies is direct na dit moment doorgaans het hevigst. Pijnlijke borsten worden veroorzaakt door hormoonschommelingen gedurende je menstruatiecyclus. Met name de progesteronpiek net voor je menstruatie werkt gevoelige borsten in de hand omdat dit de melkklieren doet opzwellen.

Zwanger

Als de eicel gedurende je menstruatiecyclus wordt bevrucht, dan neemt het hormoon progesteron ook sterk toe. In tegenstelling tot wanneer je ongesteld wordt, neemt de hoeveelheid progesteron in je lichaam aan het eind van je cyclus niet af wanneer je zwanger bent. De hoeveelheid progesteron neemt juist nog verder toe. Dit kan zorgen voor pijnlijke borsten. Het belangrijkste verschil met pijnlijke borsten voor je menstruatie is dat pijnlijke borsten als gevolg van zwangerschap vaak langer aanhouden en ook heviger kan zijn. Het symptoom ontwikkelt zich bovendien soms eerder wanneer je zwanger bent dan wanneer je ongesteld moet worden.

Bruine afscheiding & bloedverlies

Bloedverlies is logischerwijs onderdeel van ongesteld zijn, maar licht bloedverlies kan ook voorkomen aan het begin van een zwangerschap.

Ongesteld

Een menstruatiebloeding heeft doorgaans een redelijk vast patroon van maand op maand. Dit patroon verschilt enorm per vrouw, maar is voor dezelfde vrouw meestal min of meer hetzelfde gedurende iedere menstruatie. Bij veel vrouwen begint een menstruatie bijvoorbeeld met wat bruine afscheiding, gevolgd door een dag met veel bloedverlies en tot slot nog enkele dagen wat minder bloedverlies. Het is ook mogelijk dat je direct hevig bloedverlies hebt en je menstruatie na een paar dagen alweer volledig over is. Hoe dan ook: ‘normaal’ ongesteld worden herken je vaak wel omdat het overeenkomt met hetgeen je maandelijks ervaart.

Zwanger

Wanneer een bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, dan kan hierbij een bloedvaatje worden geraakt. Het gevolg kan een lichte bloeding zijn. Het verschil met een menstruatie is dat een innestelingsbloeding vaak vele malen lichter is en korter duurt. Vaak heb je maar één tot enkele dagen last van bloedverlies en betreft het slechts bruine of roze afscheiding. Een paar druppeltjes helder bloed komt ook voor aan het begin van de zwangerschap, maar dit is doorgaans niet vergelijkbaar met een normale menstruatie. Een innestelingsbloeding heb je vaak ook minimaal een paar dagen voordat je normaal gesproken ongesteld zou worden.

Vermoeidheid

Of je nou net zwanger bent of ‘gewoon’ ongesteld moet worden, het vraagt een hoop van je lichaam. Een veelvoorkomend symptoom van zwangerschap en menstruatie is dan ook vermoeidheid.

Ongesteld

Vermoeidheid is bij een menstruatie vaak het hevigst op het moment dat je menstruatie op gang komt, dus net voordat je ongesteld wordt of op de dag dat het echt goed doorzet.

Zwangerschap

Bij een beginnende zwangerschap gebeurt er zoveel in je lichaam dat je je echt beroerd kunt voelen van vermoeidheid. De vermoeidheid is vaak heviger dan bij een menstruatie en houdt ook langer aan. Een van de voornaamste boesdoeners op dit gebied is het alsmaar stijgende gehalte aan progesteron in je lichaam.

Emoties & stemmingswisselingen

Zeker niet iedere vrouw heeft last van haar emoties tijdens de normale menstruatiecyclus, maar het kan wel.

Ongesteld

Je menstruatie kan invloed hebben op je emoties. Je kunt een korter lontje hebben, sneller boos zijn en ook verdriet hoort er voor sommige vrouwen bij. Vaak gaan deze klachten weg zodra de menstruatie goed is doorgebroken. Je hebt er dus maar even last van.

Zwanger

Stemmingswisselingen kunnen gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Hoewel emotionele veranderingen doorgaans niet tot de eerste duidelijke symptomen van een beginnende zwangerschap behoort, kan het simpele feit dat je je afvraagt of je mogelijk zwanger bent natuurlijk al voor wat prikkelbaarheid zorgen.

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de symptomen die veel vaker voorkomt bij zwangerschap dan bij een naderende menstruatie.

Ongesteld

Tenzij je last hebt van zware PMS-klachten, zijn misselijkheid en overgeven doorgaans geen onderdeel van de menstruatie. Het kan wel zo zijn dat andere menstruatieklachten (zoals buikkramp en migraine) misselijkheid veroorzaken. Dit is echter niet vergelijkbaar met de typische zwangerschapsmisselijkheid.

Zwangerschap

Een van de bekendste zwangerschapssymptomen in het eerste trimester is misselijkheid, mogelijk met overgeven. Let wel: misselijkheid is doorgaans niet een van de allereerste symptomen van een zwangerschap. Het is niet gebruikelijk dat je hier al merkbaar last van hebt alvorens je normaal gesproken ongesteld zou worden. Misselijkheid tijdens een zwangerschap wordt namelijk veroorzaakt door de stijgende hormonen in je lichaam, en dit is aan het prille begin van een zwangerschap nog vrij beperkt. De piek van misselijkheidsklachten ligt meestal rond week 9 van de zwangerschap.

Kramp

Buikkramp kan ook een duidelijke aanwijzing zijn om te bepalen of je last hebt van menstruatieklachten of dat er een kleine op komst is.

Ongesteld

Buikkramp is een veelvoorkomende menstruatieklacht. Het komt doorgaans aan het begin van de menstruatie voor. Bij sommige vrouwen duurt het slechts enkele uren, anderen zijn er tot twee dagen zoet mee.

Zwanger

Ook aan het begin van een zwangerschap kun je kramp ervaren. Deze is vaak wel minder hevig dan bij menstruatiekramp. Het kan daarentegen wel een stuk langer aanhouden. Je kunt kramp ervaren onderin je buik, maar ook onderin je rug. Het is ook mogelijk dat je tijdens de innesteling – ongeveer een week voordat je normaal gesproken ongesteld zou worden – wat lichte kramp voelt. Met name het tijdstip wijkt hierbij af van menstruatiekramp.

Eetbuien & meer honger… Of juist niet

Zowel een menstruatie als zwangerschap kan eetbuien in de hand werken, maar toch is het niet precies hetzelfde…

Ongesteld

Rondom je menstruatie kun je een verhoogde behoefte hebben aan (ongezond) voedsel en schranzen. Chocolade, chips, koolhydraten, suiker, zout… Hoe meer, hoe beter! Kortom: echte eetbuien waarbij het niet heel veel uitmaakt wat je precies eet.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap kun je plotseling behoefte hebben aan hele specifieke dingen. Denk hierbij aan de welbekende augurken. Je voorkeuren zijn in dit geval vaak specifiek en kunnen worden gecombineerd met een afkeer voor ander voedsel. Bepaalde geuren en smaken kunnen je van het een op het andere moment flink tegenstaan. Ook heb je in veel ander voedsel simpelweg helemaal geen zin, terwijl je het normaal gesproken wel lekker vindt. Dit alles is een typisch symptoom van zwanger zijn.

Welke symptomen komen niet voor bij een menstruatie?

Er zijn ook een aantal symptomen die normaal gesproken niet voorkomen bij een menstruatie en juist wél horen bij de symptomen van een prille zwangerschap. Denk daarbij aan:

Uitblijven menstruatie

Het uitblijven van de menstruatie is logischerwijs een duidelijk symptoom van zwangerschap.

Innestelingsbloeding en/of krampen

Het innestelen van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies kan een innestelingsbloeding en/of buikkramp tot gevolg hebben. Dit verschilt van de krampen en bloeding die bij een menstruatie horen.

Vaginale afscheiding

Toegenomen oestrogeenproductie tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit is doorgaans witte, melkachtige vaginale afscheiding.

Donkere tepels

Je tepels en tepelhof kunnen relatief vroeg in je zwangerschap donkerder van kleur worden. Dit kan binnen twee weken na de conceptie. Dit symptoom komt niet voor bij een menstruatie.

Aankomende menstruatie of zwanger?

Hopelijk heeft bovenstaande lijst je wat inzicht gegeven betreffende je ‘zwanger of ongesteld?’ vraagstuk. Let wel: dit betreft slechts algemene informatie. Iedere vrouw is anders en het kan heel goed dat jouw symptomen toch net anders zijn dan bovenstaand verhaal. Doordat veel symptomen van een aankomende menstruatie en beginnende zwangerschap overlappen, is het lastig het verschil met zekerheid te bepalen.

Zwanger of ongesteld: zekerheid

De overlappende symptomen van een aankomende menstruatie en het begin van een zwangerschap kunnen flink verwarrend zijn. Het antwoord op de vraag of je te maken hebt met zwanger of ongesteld symptomen, zit hem in de kleine details. Let goed op welke symptomen je wanneer ervaart en in welke maten. Denk vervolgens na welke klachten en symptomen je normaal gesproken rondom je menstruatie hebt. Kijk dan of hier een verschil in zit. Op die manier kom je er wellicht achter of je beginnend zwanger bent voordat een zwangerschapstest dit kan aantonen. Er zijn overigens tegenwoordig goede zwangerschapstesten verkrijgbaar waarmee je al in een erg vroeg stadium kan testen. Je kunt deze al vier dagen voor je verwachte menstruatie gebruiken.

Twijfel jij of je zwanger bent of ongesteld moet worden en heb jij nog vragen over de verschillen tussen menstruatieklachten en zwangerschapssymptomen? Laat dan gerust onder dit artikel een reactie achter!

132 Reacties

 1. Goedendag allen 😁,

  Ik en mijn vriend hebben al 8 maanden zonder condoom gemeenschap met elkaar gehad.
  We gebruikte de OVY app om mijn cyclus een beetje te monitoren.
  Niet zozeer dat we bewust bezig zijn met zwanger worden, maar een kind is nu echt welkom.

  Omdat al die maanden niks gebeurde en ik gewoon altijd een regelmatige cyclus heb gehad (ik gebruik al 15 jaar geen enkele anticonceptie, zo als de pil of prik), heb ik nu iets vreemds.

  Normaal zou ik de 15e van September 2022 ongesteld moeten worden.

  Nu heb ik 10 dagen voordat ik normaal ongesteld zou moeten worden om de 10 a 15 minuten lichte krampen in en rond de baarmoeder streek, wat ik nog nooit eerder heb gehad in mijn leven.

  Normaliter heb ik een dag of twee voordat ik menstrueer krampen bij de baarmoeder streek, die worden constant vanaf de eerste dag van mijn menstruatie en houden dan zo’n vier a vijf dagen aan.
  Dus dit wat ik nu heb is voor mij totaal iets nieuws omdat ik nog nooit zwanger ben geweest, vraag ik mij af wat dit kan zijn.

  Ook heb ik al een vijf a zes dagen een slijmerige melk achtig iets wat uit de vagina komt en is zeer duidelijk zichtbaar als ik gemeenschap heb gehad.
  Ik dacht eerst dat het met een zuurtegraad te maken had, wat ik eens in het verleden gehad had. Maar dat was niet slijmerig en dat was echt afscheiding en meer vloeibaar.

  En ook sinds drie dagen pijnlijke borsten vooral rond de tepels en ze zijn heel gespannen zeg maar. Ook zijn mijn Areolaes sinds zes dagen wat groter geworden iets wat ik ook nog nooit eerder heb gehad.

  Samen met de krampen voel ik het ook wat pijn in de onder rug. Wat ik nog nooit eerder heb gehad in zo’n vroeg stadium voor mijn menstruatie.

  Laatste dag van mijn laatste menstruatie was 22-augustus 2022 en mijn vruchtbare periode was van 27-augustus 2022 t/m 2-september 2022.

  Sinds woensdag 31-augustus 2022 heb ik dat melkachtige slijmerige uit mijn vagina komen.
  Wat zeer duidelijk te zien is wanneer we gemeenschap hebben gehad.

  Dus hopelijk kan iemand mij vertellen wat dit kan betekenen, ik wil nog geen zwangerschap test doen omdat het volgens mij nog te vroeg daar voor is.

  Of moet ik dat nu juist wel doen?🤔

  Zwangerschap of zwanger worden is zo’n onbekend terrein voor mij dat ik toch allerlei vragen heb.

 2. Ik heb een vraagje mijn eerste laatste menstruatie was op 10-10-2021 duurde 5 dagen t/m 14-10-2021 na in de week van 22-10-2021 begon mijn symptomen ik kreeg last van eet gewoonte en kreeg veel speeksel in me mond me tepels af en toe stijfjes maar merk dat me borsten groter wordt en had nooit groene aderen op me borst en misselijk deze week van 1 november kreeg ik last van een pijnlijke kramp duurde paar seconden is 2x gebeurt ik zou zondag op 7 november eigelijk menstueren maar vrijdag van 5 november begon ik ochtend oppeens te bloeden ik weet namelijk niet of het een innesteling is of gewone menstruatie want heb nog steeds mijn symptomen heb gisteren nog getest maar negatief kunt u me meer vertellen want ik begrijp het niet meer

 3. Hallo,

  Ik ben 7 weken geleden bevallen 8 juli, ik en mijn vriend hadden onveilige seks gehad. Ik had paar dagen terug een kleine 2 weken licht roze/rood soms wat meer bloedverlies of soms zag het eens bruin. Ging op en af. Ik had een extra vroege zwangerschapstest gedaan die gaf zwanger aan. Bloed weest trekken was negatief nog paar testen gedaan ook negatief.. Ik heb nooit problemen gehad met zwangerschapstesten. Ik heb al wel een tijdje pijnlijke borsten enorm veel zin in chocolade pijn in de onderbuik. Ik weet dus niet wat ik nu moet denken 😣 kan iemand me helpen?

  • Volgens mij ben je zwanger dit was mij ook een keer gebeurt op dat moment dat je bevallen bent ben je nog vruchtbaar

 4. Hallo,
  Ik slik de pil al heel lang. Mijn vriend en ik hebben na mijn stopweek gemeenschap gehad(zonder condoom). 13 dagen erna kreeg ik bloed verlies bruin en licht roze kleur. Ik heb nog nooit een tussentijdse bloeding gehad wat dus al raar was. Een week voor de bloeding had ik al krampen. Nu heb ik sinds die bloeding last van mijn baarmoeder (krampjes) en ben ik heel moe en misselijk met vlagen. Ik heb 5 dagen voor NOD een test gedaan die was negatief. Zou het negatief blijven of zou ik wel zwanger kunnen zijn?

  Ik hoor graag van je!

 5. Hey Sabrina, Ongeveer 2 maanden geleden ben ik begonnen aan een nieuwe strip (zoals het hoorde) maar deze was al enige tijd vervallen. Toen ik dit de volgende dag merkte heb ik snel van strip gewisseld (de juiste). Nu ben ik een beetje in paniek. Vorige maand ben ik niet zeker of ik ongesteld ben geworden. Normaal gezien heb ben ik ongeveer een week ongesteld en heb ik een hele hevige bloeding. Deze keer was het korter en veel minder hevig. Kan het zijn dat ik toch zwanger ben doordat ik de verkeerde pil ingenomen had?

 6. Kan je zwanger zijn bv heel je zwangerschap lang je menstruatie hebben waardoor je je pil blijft nemen, zwanger zijn zonder dat je het door hebt dus. Zijn symptomen van zwangerschap bij iedereen zo uitgesproken?

  • Hi Sabrina, Ik heb al dagen last van buikkrampen en pijn in de onderrug. De buikkramp is normaal veel heviger en begint pas vlak voor of na het bloeden. vandaag is mijn NOD, Ik heb gister een vroege test gedaan, wel met middagurine en die was negatief. ik voel me al 2 weken moe, duizelig en misselijk. Ik heb ook gevoelige borsten. Mijn vriend en ik hebben wel veilige gemeenschap, maar we gebruiken een pessarium. Die heb ik ook ingebracht na heel wat glaasjes, dus ik zou ‘m misplaatst kunnen hebben. (dit was een of 2 dagen voor mn ovulatie) Ik heb een onregelmatige cyclus, maar in het laatste half jaar was het langste 36 dagen, en voor de rest 30-33 (het is vandaag dag 33) Moet ik nog een test doen of word ik nog ongesteld?

 7. Ik heb mijn menstruatie 5 dagen van te voren gekregen maar 2 dagen daarna begon ik me misselijk te voel. Wil over geven en het is nog steeds maar mijn menstruatie heeft 4dagen geduurd wat kan dat zijn

 8. hallo ik denk ook zwanger te zijn mijn borsten doen nu al meer dan een week pijn maar ik verlies niet echt bloed wan tik heb een spiraaltje ik had gisteren wel seksueel contact en daarna had ik lichtroze bloedverlies niet veel want vandaag is het al terug over, wat zou het kunnen zijn, is het toch mijn menstruatie of is het toch dat ik zwanger ben of ja ik weet het om den duur niet meer, ik hoop dat je me kunt helpen

 9. Hoi. Ik heb de pil 1 maand geslikt (1 strip) de laatste pil mocht ik van mijn huisarts niet meer slikken omdat ik veel bloedde bij het vrijen. Ik heb gevreeën na mijn ovulatie met condoom. En sinds 3 dagen moest ik wat mijn cyclus betref ongesteld worden. Maar deze blijft uit. Had 5 dagen terug last van pijnlijk gevoelige borsten en buikkrampen. Ik heb nu nog wel in vlagen veel buikpijn en rug pijn. Maar geen pijnlijke borsten meer. Nu vraag ik me af of de pil nog uitgewerkt moet worden of dat ik toch zwanger ben?

 10. Hallo, ik ben sinds vorig jaar december gestopt met de pil. Ik houd mijn cyclus bij en de laatste 2 maanden is het 28 dagen en daarvoor rond de 3p dagen. Nu heb ik sinds afgelopen vrijdag (3 dagen voor mijn NOD) toch redelijk wat bloedingen maar is wel anders van kleur. Ik heb weinig zin in eten (zelfs niet in de dingen die ik normaal lekker vind) en ben zo af en toe misselijk. Zou ik 1 dag voor mijn NOD een zwangerschapstest kunnen doen? En komt het vaker voor dat je bijna net zo erge buik krampen hebt als met menstruatie? Groetjes Pauline

 11. Hi Sabrina, Ik ben net terug van mijn vakantie met mijn vriend na drie weken. 2 weken voor we weggingen had ik mijn ovulatie en toen wij weggingen kon ik elk moment ongesteld worden. Dit is niet gebeurd en ik ben dus nu ongeveer drie weken over tijd. Ik heb deze drie weken wel nog altijd last gehad van menstruatiesymptomen zoals gevoelige borsten etc. Ik las dat door reizen het best normaal is dat je menstruatie uitblijft en ik ga hier dan ook vanuit. mijn vraag is alleen als dit zo is, is het normaal dat ik wel zoveel last blijf houden van gevoelige borsten en andere menstruatiesymptomen? Alvast bedankt!

  • 5 dagen voor me NOD (Niet Ongesteldheids Dag). Donker bruin bloed verlies. Heel erg moe en voel me futloos.

  • Kan je als je de pil slikt ook zwanger worden? Ik voel me namelijk 2 weken anders en sinds gisteren ook beetje misselijk achtig. (dit is ook sinds ik seks heb gehad) Of ben ik meer grieperig aan het worden?

 12. Hoi Sabrina, Ik maak me zorgen… 2 weken geleden, de 11e mei heb ik seks gehad met mijn vriend, de condoom is afgegleden. 2 dagen later op een maandagochtend voelde ik de eisprong. Rond half 6 heb ik de MAP ingenomen. Ongeveer 42 / 48 uur later. Normaliter zou ik de volgende dag moeten menstrueren door de MAP. Ik ben 13 dagen over tijd. Paar dagen gevoelige borsten gehad, lichte buikkrampjes. Normaal moet ik de 30e mei ongesteld worden. Is dit normaal? Of kan ik zwanger zijn? Dankjewel!

 13. Hallo allemaal, Ik weet niet hoe of wat. Maar ik moet 15 mei ongesteld worden. Maar ineens had ik gister een bloeding en alles is bij mij aan het veranderen lijkt het net. Kan dit een innestelingsbloeding zijn of ben ik gewoon ongesteld. Wij zijn al 7 maanden bezig om zwanger te worden maar elke maand is het een teleurstelling als ik ongesteld wordt. ???? Wie kan mij helpen aan een antwoord behalve een test wat ik nog niet kan doen!

 14. Hoi allemaal, Kan iemand me helpen? 28 februari was mijn menstruatie en duurde tot ongeveer 4 maart. Nou moest ik 28/29 maart weer ongesteld worden maar kreeg me menstruatie maar niet. Op 5 april werd ik ’s ochtends wakker en zag ik dat ik bloede, dit hield in totaal maar 2 dagen aan… weet iemand wat dit betekend of is? Ik heb testen gehaald maar bleken allemaal negatief te zijn. Ow ja en kreeg ook opeens allemaal kleine pukkeltjes op me rug nek hals en borsten..heeft iemand dit ook gehad? Ik zou graag willen weten wat dit misschien kan zijn. Ben daarnaast ook super emotioneel,heb last van hoofdpijn en erg vermoeid. Zou hebt liefst de hele dag op bed willen liggen niksen.

  • MamaVanDjay

   Hey hey, weet jij het. Je moeten stopen met er mee bezig zijn ik dacht dat ook elke maand ik ben zwanger maar juist toen ik zwanger was dacht ik dat ik het niet was en was er ook niet meer zo mee bezig. Ik weet dat het heel moeilijk is om er niet mee bezig te zijn voor al aan het eind van je cyclus pfff maar echt waar dat helpt echt. Succes hoop dat je snel zwanger mag worden of inmiddels al een wondertje verwacht.

 15. Hallo, Ik heb een paar maanden geleden een miskraam gehad. Nu ben ik misselijk, maar wel na 28 dagen ongesteld geworden. dit was dinsdag en nu op donderdag is het bijna klaar. De menstruatie is minder heftig dan normaal. en normaal gesproken ben ik 4/5 dagen ongesteld. Een week geleden had ik heel lichtjes bloedverlies. Ik snap er niks meer van… toch testen? ik ben een beetje bang omdat ik al een miskraam heb gehad maar de misselijkheid en korte menstruatie blijft door mijn hoofd spoken. Bedankt!

 16. Hoi, ik heb rond 1 of 2 maart mijn ovulatie gehad. Bevestigd met een clearblue digitale test. En vanaf vandaag heb ik pijn rondom mijn borsten en ook rommelige buik. Af en toe steekjes aan mijn linker lies. Moet 15 maart ongesteld worden. Kan het zijn dat ik nu al ongesteld symptomen ervaart? P.s. Proberen al meer dan 6 maanden zwanger te raken. En heb ook alleen mijn eileider. Heb in 2016 een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad en daarna Nooit meer zwanger geraakt

 17. Hey Sabrina! Ik heb een zwangerschapstest gedaan en die is negatief, maar ik heb het idee dat ik een innestelingsbloeding heb gehad. Wat denk jij als je dit leest? Ik ben niet aan de pil en mijn menstruatiecyclus is om de 4 weken, waarbij het 1 keer in 2 jaar tijd op een vrijdag is begonnen ipv een zondag, maar de rest altijd gewoon op zondag. Ik heb altijd enorm veel last van heftige buikkrampen (ik moet echt pillen innemen om te kunnen slapen/iets te doen), zeer pijnlijke borsten, pijn in mijn onderrug. De eerste dag ben ik licht ongesteld, daarna 2 dagen heftig, en dan 4 dagen weer licht. Nu heb ik seks gehad met mijn vriend. Ik heb hem afgetrokken, hij raakte het sperma aan, heeft vervolgens zijn handen gewassen en daarna mij gevingerd. That’s it. Maar, als ik terugkijk is die datum precies in mijn vruchtbare periode. En als ik daarop door tel, begon precies een week na die datum een lichte bloeding. Dat is dus ineens een week voor mijn ongesteldheid, wat ik al apart vond. En toen waren het ook nog slechts een paar lichtroze druppels, met wat druppels donkerbruin op de derde dag (dit waren er misschien 5). Dit bleef 4 dagen zo. 1 inlegkruisje zou voldoende zijn. Ik voel niets – mijn borsten zijn slechts iiietwat gevoelig, mijn krampen niet, mijn rug niet. Ik ben ook echt nog nooit zo licht “ongesteld” geweest. Ook heb ik gisteren afspraak afgezegd omdat ik zo moe was en lijkbleek, en betrapte ik me er gisteren op dat ik, ondanks dat ik hetzelfde eet als normaal, sinds een week continue hardop rommelende darmen heb in de nacht (en dus intense honger). Ik zit nu op dag 5 (morgen zou ik ECHT ongesteld moeten worden) en vanochtend heb ik een 2e zwangerschapstest gedaan: negatief. Sinds vanochtend heb ik voor het eerst wat buikkrampen (maar ook veel minder heftig) en kwam er voor het eerst wat meer bloed uit toen ik plaste. Dit waren een paar rode slierten (sorry als het onsmakelijk klinkt). Nou ja, vergeleken met normaal is deze ongesteldheid dus nog steeds echt compleet afwijkend. Wat denk jij als je dit leest?

  • Is het nog wat geworden? Want precies hetzelfde is bij mij gebeurd.. ik ben heel bang dat ik zwanger ben!!!

 18. Hi ik heb een onregelmatige cyclus. Deze maand bloedde ik 5 dagen te vroeg. De bloeding was iets lichter maar niet heel veel. Ik zit nu rond mijn eisprong. M’n vriend en ik hebben onveilige seks gehad op de laatste dag van mijn menstruatie. M’n cyclus duurde toen maar 23 dagen (Door dat 5 dagen te vroeg bloeden) hij is niet klaargekomen in mij. Hooguit wat voorvocht. Ik heb nergens last van. Geen gespannen borsten. Geen misselijkheid etc. Alleen wat steekjes in m’n onderbuik en in m’n maag. Verder heb ik geen bloed meer verloren. Toch zit het in m’n hoofd. Ben ik misschien dan toch zwanger?

 19. Hai ik heb een vraag. Wij zijn sinds oktober bezig, omdat wel graag nog een kindje erbij willen, alleen omdat ik in november een vroege miskraam gehad heb durf ik niet te testen. Mijn symptomen zijn lichte buikkrampen. Pijnlijke tepels. Zure maag. Vermoeidheid. Duurt heel lang voordat ik inslaap val. Ene moment ben ik vrolijk en de andere moment emotioneel en soms kan ik iemand wel vermoorden. Tenminste dat idee krijg ik af en toe. Mijn ogen branderig en droog en melkachtige afscheiding. Ik ben zo bang om teleurgesteld te zijn als ik niet zwanger bent. Hoewel mijn lijf erop wijst. Ik heb sinds de miskraam een onregelmatige cyclus gehad. Normaal was het 28 dagen maar ik heb geschommeld van 23 tot 25 dagen… Cyclus 25 dagen dan moet ik dinsdag 12 februari ongesteld worden en anders 28 dagen cyclus vrijdag 15 februari. Wat zou jou advies zijn? Testen of afwachten?

 20. Hey dames, ik heb een vraag ik ben 8 dagen over tijd en heb soms maar krampjes onder mijn buik, ik heb daarstraks ook een test gedaan maar was negatief

 21. wanhopige dame Reageer

  Hallo allemaal, Ik ben heel onzeker. ik ben vorig jaar eind november gestopt met de pil. alles ging goed tot ik ontiegelijk misselijk werd, last van me borsten hoofdpijn last van me onderrug en heel vaak licht in me hoofd. ik moest 31 december ongesteld worden. mijn cyclus is regelmatig. na 2 dagen dacht ik van yes het is raak ik ga een test doen. mits dat ik een test deed werd ik ongesteld. oké ik was teleurgesteld. maar afgelopen weken heb ik dezelfde symptomen van vorige maand alleen dit keer heb ik melkachtige vocht uit me tepels. ik moest het afgelopen maandag worden, maar ik had zaterdag enorme krampen en echt helder bloed verlies. 2 dagen eerder dan normaal. ik weet nu geen raad meer nu sinds vandaag heb ik hele ergere jeuk over mijn buik en me tepels daar mag niemand aankomen. ben vandaag bloed vrij ;) maar ik ben bang of dat ik een vroege miskraam heb gehad i.v.m. spanningen afgelopen maand. of dat ik te vroeg ongesteld ben geworden. is het dan verstandig om morgen een test te doen of moet ik wachten.

  • De symptomen die je omschrijft zouden kunnen worden veroorzaakt doordat je met de pil bent gestopt en je lichaam een nieuwe hormoonbalans moet zoeken. Ook een korte of minder hevige menstruatie kan hier onderdeel van zijn. Sterkte en ik hoop dat je snel een positieve test hebt. Als je het idee hebt dat je niet ‘echt’ ongesteld bent geweest, dan kun je zeker een test doen om duidelijk te krijgen of je zwanger bent. Sterkte!

  • Hai ik heb een vraag, Ik heb afgelopen week gemeenschap gehad met mijn vriend. Ik slik de pil en heeft niet in mij geëjaculeerd, alleen nu begin ik last te krijgen van buikkrampen die te vergelijken zijn met menstruatiepijn. Zou ik zwanger kunnen zijn of niet?

 22. Hallo, Ik heb een vraagje. Ik heb een cyclus van 28 dagen. Nu ben ik 4 dagen te vroeg ongesteld worden. Ik ben het 3 dagen geweest normaal bent ik het 4 a 5 dagen. Nu 1 dag niet meer ongesteld. En op de dag dat ik officieel ongesteld zou moeten worden lijkt het weer opnieuw te beginnen maar dan heel licht. Iemand enig idee wat dit zou kunnen betekenen? Groetjes, N

 23. Beste Sabrina, Vorige maand ben ik mijn pil meerdere malen vergeten waardoor mijn vriend en ik besloten om deze maand de pil weer op te pakken. Ik zat op dat moment in mijn eerste week van de pil en was die week ervoor nog ongesteld. 3 dagen nadat ik geen pil had genomen werd ik alweer ongeteld. We hebben in deze periode wel gemeenschap gehad zonder condoom maar niet met klaar komen (ik heb gelezen dat je dan alsnog zwanger kunt raken) nu ben ik 3 dagen over tijd en heb ik wel last van mijn onderrug maar verder nog niet echt symptomen. Weet jij of ik zwanger kan zijn?

 24. Hallo,
  Ik ben nu 2/3 dagen heel erg misselijk en heb erg veel last van (witte) afscheiding, twee weken terug 2 dagen roze afscheiding gehad. Ik heb ook het idee dat mijn buik wat dikker is dan normaal (opgezet) Zal het dan toch? Na 5 mislukte zwangerschapstesten van de afgelopen maanden wacht ik het maar af.

  • Ben je inmiddels overtijd of nog niet? Spannend! Ik duim voor je. :)

  • 4 dagen overtijd, eergister toch een zwangerschapstest gedaan maar negatief.

  • Mocht je menstruatie uit blijven, dan zou ik over een paar dagen nog eens testen.

 25. Hoi Sabrina.
  Ik ben nu net iets meer dan één jaar ongesteld en zou 10 dagen geleden ongesteld moeten worden. Ik heb altijd een erg regelmatige cyclus gehad. Ik heb geen seks gehad waarbij mijn vriend klaarkwam en hij had ook geen voorvocht. (was zonder condoom en ik slik geen pil) Ik had hem afgetrokken waarbij hij klaar kwam maar is daarbij niet bij mij in de buurt gekomen. Toch ben ik heel bang dat ik zwanger ben. Ik ben 14 jaar.

  • Hoi anoniem, maak je geen zorgen: als hij niet bij jou in de buurt is gekomen, dan kun je écht niet zwanger zijn. Je cyclus kan door allerlei redenen ontregeld raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte (griep) of veel stress. Bovendien is een onregelmatige cyclus op jouw leeftijd eerder regel dan uitzondering, zelfs als je een tijdje een regelmatige cyclus hebt gehad.

 26. Beste, Nu reeds 1 jaar bezig om zwanger te geraken nu voor de eerste maal een positieve zwangerschapstest gehad maar heb wel veel slijm verlies met wat roze in ben echt einde raad dan toch niet zwanger ook al heb ik een positieve zwangerschapstest gehad? Wel al heel de week veel last van mijn borsten enorm gevoelig en pijn.

  • Het roze slijm zou een innestelingsbloeding kunnen zijn en dus onderdeel van de zwangerschap. Hoe lang heb je hier al last van? Meestal houdt dit slechts een paar dagen aan. Overigens zijn zwangerschapstesten bij juist gebruik erg betrouwbaar; hoewel dit helaas niks zegt over het verdere verloop van een zwangerschap.

 27. Eerste dag laatste menstruatie: 26 oktober… Gevreeën: 31 oktober, 18 en 24 november… Vandaag nog steeds niet ongesteld, maar test gister (en paar dagen eerder) was negatief. Ik heb een onregelmatige cyclus; kortste was 23 dagen (vorige maand), langste tot nu toe was 35 dagen (juni en augustus).
  Gynaecoloog gaf in oktober aan dat in mijn rechter eierstok weinig eiblaasjes zaten, wat de kans op een zwangerschap bemoeilijkt. Links was alles oké. Baarmoeder was mooi schoon na hydroscopie i.v.m zwangerschap lege vruchtzak in maart. Symptomen: sinds een paar dagen pijnlijke borsten. Geen idee wat er aan de hand is; zwangerschap? geen eisprong gehad?

 28. Hoi, ik heb een vraag. Ik heb sinds afgelopen dinsdag avond (20 nov) wat bruine afscheiding. De dagen daarvoor ook al wat last van afscheiding, maar toen was het nog niet bruin. Gisteren (22 nov) was het wat donkerder rood/bruin. Ook heb ik sinds een paar dagen wat gevoelige borsten, maar niet extreem. Verder ben ik niet echt misselijk ofzo, maar ik voel me wel wat moe en een beetje hoofdpijn sinds vandaag (23 nov). Ik heb maandag 12 nov gemeenschap gehad, wel veilig (ik slik netjes de pil + condoom). Die avond had ik mijn 2e pil van de strip ingenomen. Hiervoor had ik gewoon een stopweek van 7 dagen. Ik heb wel een andere pil gekregen, want die ik normaal had was niet leverbaar (groen/roze doosje). Nu heb ik Stediril, heeft dezelfde samenstelling/hoeveelheid hormonen. Ik ben vandaag naar de apotheek gegaan met mijn verhaal, maar ze zei dat het niet door de wisseling van pil zou kunnen komen omdat het dezelfde samenstelling heeft. Ik weet niet of het door stress komt of dat ik ziek wordt. Maar ik maak me wel zorgen door de afscheiding, ik lees allerlei dingen over een mogelijke innestelingsbloeding. Terwijl ik gewoon de pil slik en we een condoom hebben gebruikt (Durex extra safe). Ik weet niet wat het anders zou kunnen zijn. Heeft u een idee?

 29. Ik ben ongesteld geweest. Wel korter dan normaal. Maar goed ik druf niks ervan te denken omdat ik 5 maanden geleden een miskraam gehad heb met 9 weken en 4 dagen. Mijn borsten blijven gevoelig en ik eet meer af en toe een beetje misselijk. Ik heb het gevoel van zwangerschap maar dat ik heb gebloed wil ik er niet aan denken dat het zo kan zijn omdat ik nog niet zo lang geleden een miskraam gehad heb. Het maakt mij erg onzeker en ik durf niet te testen. Ik wil niet een teleurstelling weer. Ik heb de kwaaltjes genegeerd en toch echt elke dag nog dat ik het voel. Kan iemand aub reageren. Ik ben aan het denken kan niet of je houdt je voor de gek en toch blijven deze symptomen er.

 30. Hallo. Ik ben 3 maand geleden bevallen van een eerste kind. Nu ben ik deze week voor de eerste keer na de bevalling 4 dagen “ongesteld” geweest. Dit begon met 2 dagen donkerbruin bloed, 1 dag en een half rood en dan heel weinig bloedverlies. ( dit bloedverlies was niet slijmerig of zo gelijk bij een gewone menstruatie). Wat zou dit kunnen zijn?ik weet niet hoever ik in mijn cyclus zit. We gebruiken geen voorbehoedsmiddelen of zo, we laten de natuur zijn gang gaan.

  • Had je bij de eerste zwangerschap een innestelingsbloeding of had je toen helemaal geen bloedverlies? Wat je omschrijft zou simpelweg kunnen betekenen dat je normale cyclus weer op gang komt nu je niet meer zwanger bent.

 31. Vaak gemeenschap en altijd zonder condoom. Ik heb nu bijna een jaar een hormoonspiraal en merk toch aardig wat symptomen. Kan ze niet precies onderscheiden van menstruatieklachten of zwangerschapsklachten. Ongesteldheid is altijd heel onregelmatig geweest en ook sinds de plaatsing van de spiraal. Naar m’n dokter toe om een vraag hierover te stellen wordt beetje moeilijk. Maar ik heb gehoord dat als ik een zwangerschapstest haal, die anders kan uitpakken i.v.m. de spiraal. Klopt dit?

 32. Ik ben 5 maand zonder pil, maar 4 maanden telkens einde maand rond 20ste barstende hoofdpijn en rugpijn dan krijg ik al bloedingen, nu deze maand last van buikkrampen geen hoofdpijn geen rugpijn. Waarom mijn twijfel over zwangerschap omdat mijn man normaal gesteriliseerd is in februari dus 7 maand geleden, helaas nooit binnen gedaan voor onderzoek. Maar er is groot verschil en menstruatie blijft uit ale nog 1 weekje te gaan maar is dit te grote verschil tussen vorige maanden de symptomen?

 33. Hi! Sinds januari zijn wij gestopt met de pil. Na 2 maand een regelmatige cyclus van 33 dagen. Echter deze maand en vorige maand was het anders. Vorige maand ben ik na 1 week overtijd ongesteld geworden. Echter deze maand hebben we tijdens, voor en na de eisprong geklust. 1 week later wat lichte krampen, en ben de afgelopen 1.5 week vrijwel onredelijk in mijn reacties, ben erg moe en mijn borsten voelen vooral zwaar aan. Nu is ben ik 2 dagen voor mijn NOD begonnen met ‘vloeien’. Rood/roze bloed en sinds vandaag is alles weer gestopt. Vandaag is mijn NOD dag en dus vrijwel geen bloeding meer. Ik heb verder geen menstruatieklachten en zit eerlijk gezegd ontzettend lekker in mijn vel in vergelijking met 1 week geleden. Normaal tijdens mijn NOD heb ik erg veel last van mijn hormonen. Ik vraag mij af wat dit kan zijn… Is dit dan toch mijn menstruatie geweest (van 1.5 dag)? Ik ben op dit moment totaal in de war…

 34. Hulp nodig… ik ben ongeveer 6 weken geleden goed ongesteld geweest, gewoon zoals het hoort. Ongeveer 2 weken na mijn periode was ik te laat met de pil, waardoor ik een bloeding kreeg alsof ik weer ongesteld was geworden. Ik heb daarna toch braaf mn pil strip vervolgd en dus ook mijn normale cyclus van 28 dagen. Nu zou ik dus bijna 2 weken geleden ongesteld moeten worden( volgens mn normale cyclus) maar mijn periode blijft uit.. en de zwangerschapstesten zijn negatief. Wat moet ik doen? Wat is mijn lichaam aan het doen?

  • Het klinkt alsof de werking van de pil ontregeld is geraakt. Dit kan de symptomen geven die je omschrijft. Je kunt dit het beste met je huisarts bespreken.

 35. Ik heb volop gemeenschap gehad maar zonder dat men man in me klaar kwam. Natuurlijk kan je van voorvocht ook zwanger worden maar in mindere mate mogelijk. 17 augustus zag mijn gyneacoloog een eisprong op de echo. Al paar dagen ben ik enorm misselijk, vermoeid, zweterig en gewoon niet oke. Het zou de eerste keer zijn datk ongesteld word na mijn miskraam. Begin augustus had in nog een curretage erbij. Wanneer zou ik precies ongesteld moeten worden? Hoe groot is de kans dat ik zwanger ben? Ben evengoed best humeurig laatste 3 dagen. Maat hoeft niks te betekenen. Lichte hoofdpijn ook. Maar niks van krampen wat ik normaal altijd heb voor men menstruatie. Groetjes en bedankt

  • Wanneer je weer ongesteld zou moeten worden ligt aan het verloop van je cyclus, dat kan ik helaas niet goed inschatten. De kans op zwangerschap hangt nauw samen met het moment van de eisprong en voorafgaand geslachtsgemeenschap. Ik zou deze vragen bespreken met je gynaecoloog.

 36. Hallo Sabrina, kun je je baarmoeder voelen (plopjes, lichte krampjes) 9 dagen voor de NOD, zonder dat dit wijst op een eventuele zwangerschap? Of kan dit ook al horen bij een (pas over 9 dagen) naderende menstruatie. Ik heb nu, maar eigenlijk wel vaker, het gevoel dat ik wat ‘beweging’ voel in mijn baarmoeder, als ik stil op mijn rug lig. Een zwangerschap zou nu echter wel mogelijk zijn, aangezien ik 4 dagen voor de ovulatie onbeschermde seks heb gehad.

  • Hallo Marge, mijn persoonlijke ervaring is dat je inderdaad wat ‘beweging’ bij je baarmoeder kunt voelen zonder dat je vervolgens zwanger blijkt te zijn. Het is in de praktijk voor veel vrouwen bovendien lastig om precies onderscheid te maken tussen beweging van specifiek de baarmoeder en bijvoorbeeld van de darmen. Je darmen kunnen ook tegen/rondom de baarmoeder bewegen, waardoor het lijkt alsof het gevoel vanuit je baarmoeder komt. Je bent je vaak ook meer bewust van een eventuele rommelende buik als je je afvraagt of je zwanger kunt zijn. Lang verhaal kort: het hoeft niks te betekenen, maar het kan natuurlijk wel…

 37. Ik heb nu ongeveer een week last van pijnlijke/gevoelige borsten, voornamelijk de tepels en de zijkant van de borst, zo erg dat ik er niet op kan liggen. Ik voel me ook echt heel erg moe en heb af en toe hoofdpijn die komt en gaat… Ik heb een koperspiraal en heb geen idee of ik zwanger kan zijn. Wel heb ik lichte krampjes. Mijn ongesteldheid is ook (nog) niet komen opdagen. Is het mogelijk zwanger te zijn door de spiraal heen?

  • Er zijn inderdaad wel verhalen bekend van vrouwen die ondanks een spiraal toch zwanger zijn geraakt, maar dit komt uiteraard veel minder vaak voor. Hoe lang heb je je spiraal al?

  • Een spiraal hoort – afhankelijk van de soort – minimaal ongeveer 5 jaar te beschermen tegen zwangerschap en is erg betrouwbaar; slechts 1 tot 2 op de 1000 vrouwen raken zwanger ondanks een spiraal. Er zijn tal van factoren die voor klachten als gevoelige borsten, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen zorgen, maar je zou voor de zekerheid even de huisarts kunnen bellen of een zwangerschapstest kunnen doen indien je normaal gesproken al ongesteld had moeten worden. Succes!

 38. Hallo! Ik zit erg te twijfelen of ik zwanger ben of niet. Ik heb een onregelmatige cyclus van 27-31 dagen en zit nu al op dag 34. Op dag 22 en 23 heb ik seks gehad met condoom om en op dag 28 had ik grijs/roze slijm. Nu lijk ik helderrood slijm te hebben, terwijl mijn menstruatie normaal gesproken met oud bruin bloed begint. Ook voel ik lichte steekjes in mijn buik, geen ongesteldheidskrampen. Een test heb ik nog niet gedaan. Wat zou dit kunnen betekenen?

  • Hallo Maartje, het zou kunnen dat het begin van je menstruatie dit keer wat ‘anders dan anders’ is. Ben je over een paar dagen nog niet ‘echt’ ongesteld, dan zou je voor wat meer duidelijkheid een zwangerschapstest kunnen doen. Succes!

 39. Oké hier komt mijn verhaal. Afgelopen winter (november) ben ik gestopt met de pil, wij proberen zwanger te worden. Helaas is dit nog niet gelukt. Nu heb ik een aantal dagen gevoelige borsten, en verlies ik vandaag bloed. Terwijl mijn nieuwe periode(ongesteld) pas over 8 dagen aanbreekt. Wij hebben 1x seks gehad voor ovulatie dag, en seks gehad op de dag van ovulatie. Mijn cycles is 28 dagen (maar is nog wel is wisselend) maar niet korter. Wat is dit?

  • Het zou kunnen dat je menstruatie dit keer wat eerder plaatsvindt dan gebruikelijk, maar het zou ook een innestelingsbloeding kunnen zijn, zie het kopje ‘Bruine afscheiding & bloedverlies’ in het artikel hierboven.

 40. Hallo. Ik en mijn vriend hebben 2x gemeenschap gehad met condoom en ik slik gewoon de pil alleen mensen in mijn omgeving zeggen dat ik wat zwangerschapssymptomen heb ik slaap s middags omdat ik best moe ben hoofdpijn etc alleen vandaag ben ik ongesteld geworden dan kan ik toch niet zwanger zijn of wel?

  • Hallo Lotta, ik kan je (helaas) geen 100% zekerheid geven, dat kan alleen een zwangerschapstest. Echter lijkt de kans dat je zwanger bent me, gezien je verhaal, echt heel klein. Wellicht worden je klachten veroorzaakt door het warme weer?

  • Hallo, ik ben 9 maart voor het laatst ongesteld geworden eerste 2 dagen was wat bruine bloed daarna kwam het normale vloeien dit was op 11maart, 25 maart hebben mijn man en ik onveilig gemeenschap gehad, op 7 april zou ik dus mijn volgende periode moeten hebben. Niet gebeurt twee weken niet, pas 22april begon ik wat bruine bloed te zien bij het afvegen, nu aflopen dagen de ene dag licht roze bloed op wc papier en de andere dag bruin, test meer malen negatief getest voel mij wel heel vermoeiend af en toe misselijk duizeligheid ik weet echt niet wat ik hier van moet denken. Help???

 41. Beste Sabrina, kan je nu wel of niet zwanger worden tijdens de menstruatie? Mijn menstruatie duurt altijd 4 dagen en op de 3e dag heb ik seks gehad met mijn vriend, onbeschermd.. ik slik namelijk geen pil. Mijn cyclus is onregelmatig, soms kort, soms lang, maar meestel rond de 27 dagen. Mijn laatste menstruatie begon op 4 juli. Ik heb nu heel erg pijn aan mijn borsten, zo pijn dat ik er niet eens op kan liggen, en heb lichte krampen. Het is nog te vroeg om te testen. Is het mogelijk dat ik zwanger ben?

  • Hallo Jess, het gemiddeld aantal dagen van je menstruatiecyclus zegt niet alles; het gaat er vooral om wanneer je ovulatie plaatsvindt; met andere woorden wanneer je vruchtbaar bent. Ook de man speelt in dit verhaal een rol; gemiddeld ‘overleeft’ sperma maximaal 5 dagen in het vrouwelijk lichaam. Stel, je hebt op dag 3 van je cyclus gemeenschap gehad en je ovulatie vond plaats op dag 7, dan kun je in theorie zwanger zijn geraakt. Uitgaande van gemiddelden, zou je verwachten dat de ovulatie rond dag 13 plaatsvindt indien je cyclus ongeveer 27 dagen duurt. In dat geval zou de kans dus klein zijn dat je zwanger bent geraakt door gemeenschap op dag 3 van je cyclus. Tegelijkertijd kan sperma langer overleven dan 5 dagen en kan je ovulatie vroeger in je cyclus plaatsvinden, zeker indien je cyclus onregelmatig is. Lang verhaal kort: gebaseerd op gemiddelden acht ik de kans erg klein, maar dit is ook sterk persoonsgebonden. Als je cyclus is begonnen op 4 juli, dan zou je normaal gesproken op 1 augustus een zwangerschapstest kunnen doen. Wil je nu al meer duidelijkheid, dan kun je overwegen een extra gevoelige zwangerschapstest te doen, hoewel dit geen 100% zekerheid geeft. Heb je normaal gesproken helemaal geen last van pijnlijke borsten en/of krampen voordat je ongesteld wordt? Houd er rekening mee dat factoren als het warme weer ook eenvoudig voor een net wat andere cyclus en klachten kunnen zorgen.

 42. Mijn vraag is of het mogelijk is om op de 26e dag van mijn menstruatiecyclus bevrucht te worden als deze ongeveer 33 dagen duurt.

  • Hallo Lotte, dat zou betekenen dat er ongeveer één week (7-8 dagen) tussen je ovulatie en het begin van de menstruatie zit (tenzij je zwanger bent natuurlijk :) ). De fase tussen ovulatie en menstruatie wordt ook wel de luteale fase van je menstruatiecyclus genoemd. Ideaal gezien duurt de luteale fase wat langer: tussen de 10 en 14 dagen. Een korte luteale fase kan een succesvolle bevruchting in de weg staan omdat de bevruchte eicel dan mogelijk niet voldoende tijd krijgt om zich in te nestelen in de baarmoeder. Een korte luteale fase betekent ook dat er minder tijd is om baarmoederslijmvlies op te bouwen waar een bevruchte eicel zich in kan nestelen. Het hoeft echter niet per se een probleem te zijn, want er zijn ook vrouwen die simpelweg een vrij korte luteale fase hebben en tóch gewoon zwanger worden. Zo zijn er vrouwen die 7 dagen na ovulatie al een positieve zwangerschapstest krijgen. Lang verhaal kort: ja dat is mogelijk, maar de kans is in theorie kleiner dan bij een langere luteale fase. Veel succes!

 43. Kan je zwanger worden op de 26e dag van je cyclus, die best onregelmatig is maar normaal niet langer duurt als 35 dagen?

  • Hallo Lotte, ik ben bang dat ik je vraag niet helemaal begrijp. Bedoel je dat je cyclus dit keer in totaal 26 dagen duurt? Of denk je dat je ovulatie op dag 26 was?

 44. Hallo allemaal! Ik heb al 2 maanden last van zwangerschap symptomen. Zoals stekende onderbuikpijn, vreetbuien steeds zin in eten (ben ook wat aangekomen). Gevoelige borsten, last van darmen, en stemmingswisseling. Ik heb nog een zoon van 2 jaar. Bij eerste zwangerschap waren de symptomen heel anders; ik had heel erg last van misselijkheid, maar nu niet. Ik heb 2x zwangerschap testen gedaan negatief en 1x bloedonderzoek bleek ook negatief. Mijn menstruatie bleef 7 weken uit daarna werd ik ongesteld 3 dagen echt bloed gezien daarna alleen maar wat druppels. Ik had me hoop opgegeven omdat alle testen negatief waren. Maar blijf nog steeds klachten houden. Waar zou dat aan liggen vraag ik me af. En wat kan ik het beste doen om erachter te komen?

  • Als je wilt weten waar je klachten vandaan komen, dan kun je dit het beste met je huisarts bespreken. Hij/zij kan verder onderzoek doen. Een zwangerschap kan met 100% zekerheid worden uitgesloten middels een echo. Als je bij de vorige zwangerschap wel een positieve zwangerschapstest had, dan klinkt het alsof er nu toch iets anders aan de hand is. Sterkte!

 45. Ik weet niet wat ik moet doen hoor ik heb last van buikpijn en koppijn en misselijk de laatste dagen en ik heb vorige week een beetje bruine sliertjes gekregen en dan niks meer en ik zal morgen mijn maandstonden moeten krijgen dus ik weet niet wat ik moet doen nu afwachten of de zwangerschapstest doen

  • Als je morgen je menstruatie verwacht, dan zou je ’s ochtends een test kunnen doen. Succes!

 46. Hallo ik kan nergens iets vergelijkbaars vinden met mijn situatie kunnen jullie mij helpen? Ik ben 33j en sinds 1j gestopt met de pil om zwanger te worden en slik al sinds die tijd foliumzuur. Altijd een cyclus van 28d en lichte menstruatie. Nu was mijn eerste dag van mijn laatste menstruatie. 2 juni en het is nu 13juli en heb nu een bloeding maar dus wel bijna 2 weken over tijd… en wou toevallig vandaag een test gaan halen. Kan ik me nog wel testen of menstrueer ik nu gewoon? Snap er niks meer van

  • Hallo Elvy, het is mogelijk om ondanks bloedverlies zwanger te zijn. Zie ook dit artikel over de diverse oorzaken hiervan. Is de bloeding (tot dusverre) wel vergelijkbaar met een normale menstruatie? En hoe zit het met eventuele overige symptomen (hoofdpijn, gevoelige borsten, buikpijn e.d.)? Mijn persoonlijke ervaring is dat je op een gegeven moment wel weet of je te maken hebt met ‘gewoon ongesteld zijn’ of dat je wellicht zwanger bent. Hoe dan ook: een test doen geeft meer duidelijkheid. Ik duim voor je!

 47. Hoii ik heb een vraag vorige maand heb ik seks gehad.met me vriend en ik ben gewoon aan de pil alleen die dag was ik hem vergeten en heb dus toen de volgende dag s middags hem ingenomen (normaal neem ik hem altijd rond 10 uur s avonds in) nadat ik mijn bloeding had in de stopweek viel me op dat ik eigenlijk alleen maar bruin had en heel veel ook weer niet en 1 halve dag wat licht rood zegmaar normaal is het anders in me stopweek nu er na heb ik deze maand vorige week maandag een druppeltje bruin gehad en daar bleef het bij en die vrijdag een druppeltje rood en ook niet meer. Ook had ik wat krampen en nu wat last van me borsten ook merk ik dat als ik sta onderin me buik zo’n klein heuveltje zeg maar weetniet goed hoe te beschrijven wel wat hard (je voelt hem wel)als je erovereen gaat maar als ik lig voel ik niet echt iets kan dit iets met zwangerschap te maken hebben?

  • Als je je pil binnen 24 uur (vanaf het moment dat je hem normaal gesproken inneemt) alsnog inneemt, dan zou je in principe beschermd moeten blijven tegen zwangerschap. Dit geldt voor de 1-fase-pil. Heb je de bijsluiter van de pil? Daar kun je dergelijke informatie in teruglezen. Kun je voor de zekerheid wellicht een zwangerschapstest doen? Of overleg anders even met je huisarts.

 48. Geachte mijn vrouw heeft altijd een normale cyclus. Maar deze keer is ze 10 dagen te vroeg, is dit normaal aub ?

  • Wat ‘normaal’ is verschilt sterk per vrouw. Als je vrouw doorgaans een zeer regelmatige cyclus heeft, dan lijkt er nu iets aan de hand waardoor ze 10 dagen eerder ongesteld is geworden dan verwacht. De oorzaak kan relatief onschuldig zijn (bijvoorbeeld griep of stress) maar er kan ook iets met de hormoonhuishouding aan de hand zijn. Mochten jullie een zwangerschapswens hebben en is de menstruatie lichter dan normaal gesproken, dan zou het ook om een innestelingsbloeding kunnen gaan.

 49. Hi, Ik ben 23mei gestopt met de pil en 26mei kwam de onttrekkingsbloeding. Ik verwacht voor het weekend nog ongesteld te worden maar nu heb ik wat dingen die mij opvallen de laatste dagen. Ik heb 0 energie, lage rugpijn en de aderen naar mijn borsten toe zijn goed zichtbaar. Mijn tegels zijn paarsig maar dit is niet de hele dag. Ook had ik korstjes op m’n tepels van het weekend wat ik nooit eerder heb gehad. :/ Heb gister met ochtendurine een test gedaan maar deze was negatief… rond mijn ovulatie had ik onwijze pijn ter hoogte van mijn rechter eierstok. Ben ermee naar de huisarts gegaan en die dacht aan een ovulatiebloeding. Zei vertelde mij dat zo snel zwanger worden bijna niet kan. Wat is mijn lichaam aan het doen?!

  • Hallo Sophie, hoe lang is het geleden dat je ovulatie (waarschijnlijk) is geweest? Als je lichaam aan het ontwennen is van de pil, kan dit gepaard gaan met de nodige symptomen. Overigens kan het inderdaad een tijdje duren voordat je na pilgebruik weer vruchtbaar bent, maar dit kan ook vrijwel direct zijn.

 50. Bedankt voor je antwoord. Maar mijn menstruatiecyclus is al 35 dagen, moet ik me erom drukmaken of is dat gewoon normaal?

  • Doorgaans wordt een menstruatiecyclus van tussen de ca. 21 en 35 dagen als ‘normaal’ beschouwd. Wat daadwerkelijk normaal is, is echter sterk persoonsafhankelijk. Als je je enkel zorgen maakt over de duur van je cyclus en verder helemaal geen aanvullende klachten ervaart en niet zwanger kan zijn, dan zou ik het persoonlijk wellicht nog even afwachten, maar bij zorgen is het altijd goed om dit met iemand te bespreken.

 51. Hallo Sabrina, Ik ben al 4 dagen over tijd en heb nog nooit seks gehad. Ik heb wel witte / melkkleurige afscheiding en ik maak me zorgen.

  • Als je geen seks hebt gehad, dan is er een andere reden dat je nog niet ongesteld bent geworden. Denk bijvoorbeeld aan ziekte (griep o.i.d.), stress, gewichtsschommelingen of wijzigingen in je hormoonhuishouding. Het komt bij vrijwel iedere vrouw wel eens voor dat de menstruatie later is dan verwacht. Indien je je zorgen maakt, dan kun je dit altijd even bespreken met je huisarts.

 52. Ik had een paar dagen geleden al een reactie geplaatst. Dit was zondag. Intussen heb ik af en aan lichte bloedingen. Vanmorgen had ik ook niets en nu opeens weer. Je kan het geen maandstonden noemen, want in mijn inlegkruisje zie je haast niks, is alleen als ik me schoon veeg… ???? heel raar en voor mij totaal niet gekend. Mijn mndstdn beginnen altijd correct (nu 5d te vroeg bloeding) en je ziet en voelt het dan ook en na 4 dagen alweer voorbij. Hoe lang kan innestelingsbloeding duren, als het dat al is?

  • Hallo Nathalie, leuk dat je weer reageert! Gemiddeld genomen duurt een innestelingsbloeding een paar dagen. Dit kan echter per vrouw enorm verschillen. Er zijn vrouwen waarbij het slechts enkele uren duurt, maar meerdere dagen is ook volkomen normaal. Ik weet uit eigen ervaring dat het ook langer kan duren. Ik heb eenmaal meegemaakt dat ik vanaf het moment van innesteling tot aan mijn menstruatie wat bloedverlies had; eindelijk werd ik toch ongesteld (= chemische zwangerschap). De tweede keer had ik een dag of 5 last van wat bloedverlies, daarna verdween dit volledig en een paar dagen later had ik een positieve zwangerschapstest. Houd je toevallig ook je temperatuur bij? Dit kan een goede indicatie zijn of je mogelijk zwanger bent.

 53. Hallo,
  We proberen al een tijdje zwanger te worden. Helaas zonder resultaat????
  Gisteren had ik plots een bloeding, hoewel ik mijn mndstdn volgende week vrijdag pas verwachtte.
  Ik voelde niet dat ik ongesteld moest worden, want ik kan op de dag juist zeggen wanneer ik ongesteld moet worden. Dus vind het ook raar en jammer tegelijk. 1 week te vroeg, nog nooit meegemaakt.
  Bloeding is ook niet zoals anders.
  Is het nu innestellings bloed of ben ik ongesteld?

  • Hallo Nathalie, gezien het afwijkende tijdstip van de bloeding en het feit dat je normaal gesproken een regelmatige menstruatiecyclus hebt, zou dit inderdaad een innestelingsbloeding kunnen zijn. Mijn ervaring is dat je na een aantal dagen wel kunt inschatten of je ‘gewoon’ ongesteld bent geworden of dat er toch iets anders aan de hand is. Soms kun je het ook zien aan de kleur van het bloedverlies; dit is bij een innestelingsbloeding doorgaans donkerder (bruin) of juist meer richting roze. Ik duim voor je!

 54. Hallo, ik had een vraagje. Ik vroeg me af of het mogelijk zou kunnen zijn dat ik zwanger ben. Ik ben ongesteld geweest van 9 mei tot 15 mei. En in de nacht van 16 op 17 mei heb ik onveilig seks gehad. Ik heb nog altijd mijn maandstonden niet, maar dit gebeurt wel af en toe doordat ik een onregelmatige menstruatie heb. Zou er toch een mogelijkheid zijn dat ik zwanger ben? Want ik ben een beetje ongerust.
  Alvast bedankt!

  • Of je mogelijk zwanger bent, hangt ervan af wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden. Dit is namelijk het moment dat je vruchtbaar bent. Dit is gemiddeld twee weken na aanvang van je menstruatie (in jouw geval dus 9 mei + 14 dagen = 23 mei), echter kan dit per vrouw enorm verschillen. Daarnaast kunnen spermacellen een tijdje overleven in het lichaam van de vrouw, wat bevruchting een aantal dagen na de geslachtsgemeenschap mogelijk maakt. Kun je een zwangerschapstest doen? Sterkte!

 55. Hey, Ik ben 3 maanden geleden gestopt met de pil. Laatste Maandstonden waren van 18/05/2018 tot en met 22/05/2018, dankzij ClearBlue ovulatie testen, eisprong gevonden op 1/06/2018, dus rond die data gedaan wast moest gebeuren, en sinds 03/06/2018 heb ik gevoelige tepels (als je er aan komt worden ze direct stijf), moe, ik ben nu ook nog eens verkouden (het is 28 graden buiten?!), hoofdpijn, soms wat lichte krampen en alles wat ik doe lijkt zwaar en heb ik een verhoogd hartslag. Normaal zou ik pas volgende week ongesteld worden. Zou het deze ronde raak zijn denk je? Wij hopen alvast van wel. :)

  • Hoi Eli, ik hoop het van harte voor je! Als je ovulatie rond 1 juni was, dan kan één dezer dagen de innesteling van de bevruchte eicel (hopelijk!) plaatsvinden. Vervolgens gaat je lichaam zwangerschapshormonen produceren, waardoor je te kampen kunt krijgen met de eerste zwangerschapskwaaltjes. Hopelijk kun je over een week een zwangerschapstest doen!

 56. Hoi ! Ik ben een meisje van 17. Ik heb 19 mei voorspel gehad en ik en mijn vriend hebben geprobeerd om seks te hebben maar t lukte helaas niet heel goed. We hebben 2 condooms gebruikt , ze bleven allebei afzakken terwijl hij binnenwou gaan en uit ging . Hij had een beetje voorvocht in t teutje Vanvoor maar tis n hele kleine kans dat t lekte want t rolde maar tot de helft af . Onze geslachtsdelen zijn 1 secondje in contact gekomen 10 minuten nadat we het probeerde . Moet ik me zorgen maken? Ik heb al een weekje nu krampen en steken links en rechts en een spannend gevoel in buik. En steken in de maag… en krijg normaal gezien maandag mijn regels . Ik heb veeeel stress en dat maakt alles dus nog eens erger. Zit t tussen mijn oren?? Ik heb echt wel schrik.. Groetjes

 57. Hallo! Mijn vraag betreft de noodpil. Belangrijk om te weten is dat ik geen pil o.i.d neem & cyclussen heb van gemiddeld 30 dagen. Het zit nl zo: Op cyclus dag 9 met condoom gemeenschap gehad, maar deze is gescheurd. 36u later op cyclus dag 12 s ochtends de noodpil genomen. Exact 7 dagen later op dag 19 een bloeding gekregen die 4 dagen duurde. Eerste dag licht (bruinverlies), dan 1 dag “normaal” waarna opnieuw twee lichtere dagen. Ik ging er van uit dat deze bloeding mijn nieuwe menstruatie was (die 12d te vroeg was). Nu heb ik opnieuw vandaag (cyclus dag 26 van dezelfde cyclus) een lichte bloeding. Heb een thuis test gedaan, deze is negatief (16d na gemeenschap). Is deze nieuwe bloeding normaal? En hoe zit het met mijn cyclus. Vanaf wanneer moet ik nu opnieuw starten met tellen? Alvast bedankt!

  • Hoi Chacha, slim dat je voor de zekerheid een zwangerschapstest hebt gedaan. Heb je de bijsluiter van de noodpil nog? Ik zou die even doorlezen. Het klinkt alsof je menstruatiecyclus is ontregeld door de noodpil; dit komt vaker voor. Wanneer je opnieuw moet starten met tellen is echter lastig te beantwoorden in dat geval. Als de bloeding die je nu hebt overgaat in een ‘gewone’ menstruatie, dan zou ik persoonlijk de start van deze bloeding als start van je nieuwe cyclus zien, maar ik zou er tegelijkertijd rekening mee houden dat de hele cyclus waarschijnlijk een tijdje ontregeld kan zijn.

 58. Hallo ik heb een vraag! Ik wil graag zwanger worden en daarom extra gezonde voeding eten. Nu heb ik gelezen dat je ook een aanvulling nodig hebt en vooral vitamine B. Foliumzuur wordt aangeraden in een hoge dosering 400 microgram dagelijks al voor je zwanger wilt worden tot 8 weken zwangerschap. Nu heb ik dat regelmatig gedaan. Ik heb altijd korte menstruaties met weinig bloedverlies. Zodra ik B vitamine ga slikken zoals bijvoorbeeld Davitamon FemFit bij menstruatieongemakken waar echt alle vitamines inzitten die ook een zwangere vrouw nodig zou hebben, dan wordt mijn menstruatie heviger en de bloedingen ook. Dit gebeurd ook als ik een hoge dosis foliumzuur slik. Is dit normaal en is het dan wel verstandig om extra B te slikken? Ik lees ook dat je vitamine K nodig hebt. Is dit misschien de oplossing?

  • Ja, het is belangrijk om (extra) gezond te eten als je zwanger wilt worden, zo ook als je zwanger bent. Dat komt omdat een baby in je buik álle essentiële voedingsstoffen nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Vitamine B11 –ook wel foliumzuur genoemd– is bij uitstek belangrijk, omdat het de kans op miskramen en aangeboren afwijkingen bij baby’s verkleint. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je reeds via je voeding binnenkrijgt. Hiermee dien je bij voorkeur 4 weken voorafgaand aan de bevruchting te beginnen. Voor zover ik weet, zijn er géén verbanden bekend tussen de inname van vitamine B11-supplementen c.q. foliumzuursupplementen enerzijds en hevige menstruele bloedingen anderzijds. Hoe vaak is dit voorgekomen, want ik zou bijna denken dat er sprake moet zijn van toeval. Overigens vind ik multivitamines gaan slikken géén goed idee. Want overschotten aan vitamines en mineralen kunnen net zo goed gevaarlijk voor jou en je toekomstige ongeboren kind zijn als tekorten. Houd het dus liever bij vitamine B11 / foliumzuur, tenzij je tekorten hebt aan bepaalde micronutriënten. Dit kun je laten testen via je huisarts bij het huisartsenlaboratorium. Gezonde voeding draait om gevarieerd, uitgebalanceerd en voedingsstofrijk eten. Zie ook deze artikels:

   Heel veel succes met zwanger worden! En raadpleeg bij twijfels bijtijds je huisarts!

 59. Hallo, Ik ben een meisje van 16, en ik weet niet wat ik moet. M’n menstruatie is al 3/4 maanden te laat en ik ben bang dat ik zwanger ben… ondanks dat het bijna onmogelijk is aangezien ik 2x iets met de condoom heb gedaan en hij is niet klaargekomen toen. Wel ben ik bang dat het miss kan komen doordat het nog wat op de handdoek zat… is dat mogelijk? Bovendien heb ik erg onregelmatige menstruaties en zit ik net in een remissie van m’n ernstige depressie. Ook slik ik fluoxetine… Ik heb wel last van gevoelige tepels (alleen als ik ze aanraak) en af en toe wat krampen. Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen… alvast bedankt! M.v.g. Fleur

  • De kans op zwangerschap in de situaties die je omschrijft is zeer klein. Zwanger raken via een handdoek is niet mogelijk. Onregelmatige menstruaties komen gedurende de eerste jaren dat je ongesteld wordt helaas vaak voor. Kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen of wellicht met je huisarts overleggen? Succes!

  • Hey, ik zit met een dilemma. Ik ben 17jaar. Tijdens het douchen met mijn vriend konden we ons niet in houden. We hadden seks zonder condoom maar ik was ongesteld. Dag nadien nam ik the morning after pil, 2weken geleden. Ik heb wel verschijnsels denk ik. Wit achtig slijm, maandstonden zijn zoals gewoonlijke. Maar ik voel iets aan mijn baarmoeder mijn gevoel daar zegt me dat ik zwanger ben
   Nu die zondag die avond had ik gaan bloed verlies meer, maar na die blijt mijn menstruatie 2weken tot nu dus. Kunnen jullie mij alstublieft uitleg geven ik heb er enorm veel nood aan.

  • Hallo Andrea, ik ben bang dat ik je verhaal niet helemaal volg. Begrijp ik goed dat je inmiddels meer dan twee weken geleden seks zonder condoom hebt gehad? Dan krijg je het meeste duidelijkheid door een zwangerschapstest te doen. Dit zou inmiddels en betrouwbaar resultaat moeten geven. Heb je normaal gesproken een korte menstruatiecyclus? Dus bijvoorbeeld maar 21 tot 25 dagen. In dat geval is de kans groter dat je ovulatie tijdens je menstruatie kan plaatsvinden, wat op zijn beurt de kans op zwangerschap weer groter maakt.

 60. hallo ik heb een vraagje ik ben 15 jaar en heb deze maand 1 keer seks gehad met condoom rn keam niet klaar… maar onze geslachtdelen hebb3n wel contact gehad een andete dag zinder ckndoon maar dat wad 1 sec iets langer voor mijn gevoel ben ik te laat ongesteld en ik maak me best veel zorgen ik denk er veel aan ookal is de kans wel heel klein is tips heel graag

  • Hallo Lola, het is mogelijk om zwanger te raken zonder dat je partner klaarkomt, echter is die kans niet groot omdat eventueel voorvocht weinig tot geen levende spermacellen bevat. Als je ook nog eens een condoom hebt gebruikt volgens de aanwijzingen op de verpakking (en deze bijvoorbeeld niet is gescheurd o.i.d.), dan is de kans op zwangerschap onder normale omstandigheden zeer klein. Op het moment dat jullie geslachtsdelen contact hebben gehad zonder condoom maar ook zonder penetratie, dan is de kans op zwangerschap eveneens zeer klein. Is je partner op dat moment wel klaargekomen, dan nog is de kans op zwangerschap zonder penetratie niet erg groot. Heb je wellicht al een zwangerschapstest gedaan?

 61. Hallo, heb een vraagje ik ben bevallen op 31 maart 2017. Heb 4 maand geen MS gekregen omwille van bv sindsdien zijn ze elke 28 dagen door gekomen, van dinsdag op woensdag nacht en had Vrij veel bloed verlies gedurende 3 dagen nadien nog een dag of 2 bruin verlies. Nu sinds mijn menstruatie eind februari had ik 1 dag licht roos verlies de dag erna gedurende 12 u bloed verlies zodanig dat mijn urine mee rood kleurde en ik om de 2 uur tampon en maandverband moest veranderen, nadien nog een een dag of 2 bruinverlies. Dus toen nog maar 1 dag bloed verlies dan anders 3 dagen. Dit was ook het geval eind maart. Nu mijn MS van eind april waren nog minder en reeds 5 dagen te laat. Heb 1 of 2 dagen lichtroze verlies gehad bij het afvegen. De 3 de dag was er rood bloed, maar zo weinig. Dat ik maar 1 tampon en 1 maandverband nodig gehad heb en nog geen 10 u later was het al bruin verlies gedurende een dag of 4 nog. Toen ze gedaan waren ben ik 24 u nadien pijnlijke borsten beginnen te krijgen en pijn in mijn onderbuik precies menstruatiepijn, dat ik sinds mijn bevallingen nooit meer gehad toen ik mijn MS moest krijgen. Enkel tijdens mijn 2 zwangerschappen. Ook ben ik al een drietal weken heel erg moe. En heb ik voor mijn bloeding niet de gewoonlijke klachten gehad zoals migraine en lage rugpijn. Heb dan dan ook een bloedtest laten doen omdat de dokter ook dacht aan innestelingsbloed. Maar deze was negatief. Nu 4 dagen later na het prikken van bloed verlies ik enorm veel vaginaal vocht ook is mijn buik dikker geworden en voelt die harder aan dan normaal. Moet zeggen mijn buik altijd van in het begin iets dikker daar dat ik een laag hangende maag heb. En die onmiddellijk door de verandering omhoog kruipt. Kan het alsnog zijn dat ik ondanks een negatieve bloedtest toch nog zwanger ben.

  • Er zijn inderdaad gevallen bekend waarbij een vrouw uiteindelijk toch zwanger bleek te zijn ondanks dat bloedonderzoek in eerste instantie negatief was. Een echo kan in zo’n geval (na verloop van tijd) meer duidelijkheid geven. Het komt echter niet vaak voor dat je zwanger blijkt ondanks een negatieve bloeduitslag. Had je bij je voorgaande zwangerschappen wel een positieve test?

  • ja maar was bij de beide steeds al 12 weken voor de menstruatie s degelijk uitbleven.

 62. Goedemorgen. Ik ben 6 ongesteld. Maar heb last van me onderbuik en last van me zij. Hoorde dat bij ongesteld maar heb week terug ook sekse gehad is er oio een kleine kans op zwangerschap?

 63. Hallo, radeloos, dat is wat ik nu ben, vorig jaar augustus gestopt met de pil, eindelijk zwanger in januari, maar omdat ik dit niet wist, wel vermoedens had, getest, test 2x gedaan, beide keren negatief, terwijl ik achteraf al 10 weken zwanger bleek te zijn, helaas met 11 weken een miskraam, nu slaat de twijfel en paniek nog verder toe vorige maand maart had ik heb het gevoel dat het opnieuw gelukt zou zijn, ging over tijd, maar kreeg een rare bloeding, verloor alleen bloed tijdens m’n bezoek aan toilet, dit leek erg op menstruatie, maar het duurde maar 3dagen, bij de huisarts bloed geprikt, nee geen voldoende hug hormoon, niet zwanger, we zijn nu weer een maand verder, begin,5dagen over tijd, misselijk, braken, enorm rommelig in de buik, buik opgeblazen, huil buien, vreetbuien, test gedaan, weer negatief, ga naar toilet weer het begin van een rare bloeding, kan lopen, zitten staan, werken, geen bloedverlies, weer alleen op toilet??? Dit vind ik vreemd worden, moet daarbij vermelden dat als ik normaal ongesteld ben, zoveel bloed verlies, dat een tampon amper een uur kan dragen dan moet het verschoond worden, met alleen maandverband red ik het überhaupt niet, dit alles bij mekaar opgeteld maakt dat ik heel erg twijfel. Gezien m’n leeft 39 jaar, zou het mogelijk zijn dat ik heel misschien zo veel te weinig hcg hormoon aanmaak dat ik een zogeheten pseudo-menstruatie heb?en dat hierdoor de zwangerschap symptomen langzaam op gang komen? Ik heb namelijk geen idee meer, het is gewoon niet zoals normaal, dan zou ik alweer verder in een zwangerschap zitten, met vorige maand meegeteld, help… Radeloos ????

  • Hallo Cindy, ik kan me goed voorstellen dat je hier radeloos van wordt. Wat een onzekerheid zeg, dat moet heel lastig zijn. Lang verhaal kort: op internet zijn volop verhalen te vinden van vrouwen die ondanks een negatieve zwangerschapstest en bloedonderzoek uiteindelijk toch zwanger bleken te zijn. Het komt dus voor. Tegelijkertijd zijn er ook tal van andere oorzaken die je menstruatiecyclus kunnen ontregelen. Omdat zwangerschapstesten negatief blijven en ook het bloedonderzoek vooralsnog niet wijst op zwangerschap, ligt een andere oorzaak wel meer voor de hand. Is het een optie om nog een bloedtest te laten doen en/of een echo te maken? Met name een echo moet na verloop van tijd absolute duidelijkheid kunnen verschaffen.

 64. geen idee wat ik hier mee aanmoet maar heb nu al 6/7 dagen mn menstruatie gemist eerste test was heel vaag met een witte streep geen idee wanneer ik nu zou kunnen testen

  • Is je menstruatiecyclus normaal gesproken telkens ongeveer even lang, of is het wat onregelmatiger? Mocht je weten wanneer je ovulatie is geweest, dan kun je 14 dagen daarna testen. Wanneer heb je de eerste test gedaan? Overweeg eventueel om een extra gevoelige zwangerschapstest te gebruiken.

 65. Hm nog steeds geen duidelijkheid helaas… Nog steeds niet ongesteld (5 dagen te laat), maar een negatieve test vanmorgen… Ik blijf ook krampen houden in mijn onderbuik, vandaag al 2 weken. Heb maandag een afspraak bij de huisarts… Hoe ik me voel? Geen idee eigenlijk, m’n emoties wisselen hevig en ik snap niks meer van mijn eigen lichaam.

  • Wat ontzettend frustrerend. :( Heel veel succes bij de huisarts, hopelijk kan hij of zij achterhalen waar je buikkrampen door worden veroorzaakt.

  • Afgelopen weekend 2 testen gedaan, negatief. Gisteren bij de huisarts geweest en die gaf aan dat het toch ontwenning van de pil kon zijn, maar dat een cyclus van 55 dagen wel lang is. Mijn moeder had bij iedere zwangerschap negatieve testen, vandaar dat ik bloed heb laten prikken om vanuit daar te bekijken of ik mogelijk zwanger zou kunnen zijn. Hiervan krijg ik morgen de uitslag. Helaas ben ik vandaag alsnog ongesteld geworden… :(

  • Jeetje, wat jammer zeg! Hopelijk wordt je cyclus vanaf nu regelmatiger en heb je binnenkort een positieve test in je handen. Het begin van je menstruatie betekent ook direct ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’, hopelijk kun je het ook zo zien. Overigens kan je lichaam een flinke tijd nodig hebben om te “ontpillen”, zoals je huisarts al zei kan dit er inderdaad helaas bij horen.

 66. Goedemorgen. Ik had een vraagje: ik zit meer dan jaar aan de prikpil laatste weken ben ik erg moe heb voor 2 weken terug een zwangerschapstest gedaan, die gaf een een vaag streepje aan. Ik heb een echo gehad daar was niks op te zien. Maar ze denken dat ik toch zwanger ben. Omdat de test een vage streep aangeeft schatten ze rond 4 weken zwanger. Maar sinds gisteren een klein beetje bloedverlies gehad en vandaag nog geen bloed gehad, maar soms wel krampjes in me buik. Zou het toch kunnen dat ik zwanger ben? Gr. Moniek

  • Hoi Moniek, lichte buikkramp en een beetje bloedverlies kunnen inderdaad voorkomen aan het begin van een zwangerschap. Heb je de echo recentelijk gehad? Als je twee weken terug al een (licht) positieve zwangerschapstest had, dan zou je verwachten dat je inmiddels namelijk iets verder bent in je zwangerschap dan 4 weken. De meeste vrouwen krijgen na 4 weken namelijk pas een positieve test. Om wat meer duidelijkheid te krijgen, zou je wellicht nogmaals een zwangerschapstest kunnen doen om te kijken of het streepje nu duidelijker zichtbaar is. Daarnaast zijn er ook digitale zwangerschapstesten op de markt (o.a. van ClearBlue) die ook nog eens vertellen hoe lang je ongeveer al zwanger bent. Succes!

  • Hoi Sabrina. Ik heb inderdaad rechte echo gehad. Inderdaad ik wacht ff af wat het vandaag doet als ik vandaag geen bloedverlies heb doe ik morgen weer een test kijken wat ie dan aangeeft.

 67. Even een update. ???? De laatste dagen heel moe geweest en veel last gehad van schommelende emoties. Het ene moment heel blij (omdat m’n gedachten zeggen dat ik echt wel zanger kan zijn) en het andere moment heel verdrietig (omdat m’n gedachten zeggen dat ik niet zwanger ben). Echt heel irritant allemaal… Vrijdag avond een klein sliertje bloed na het plassen en zaterdagochtend een klein sliertje bruin bloed. Sinds vanmorgen nemen de krampen in m’n onderbuik weer wat meer toe en had ik last van wat rossig slijm… Maar ja, als ik bovenstaande lees kan dat dus nog beide kanten op. Gisteren wel een test gedaan (negatief), maar dat wil ook nog niet alles zeggen, want het kan ook nog te vroeg zijn… Ik denk wel steeds meer dat ik ieder moment ongesteld kan worden en daar baal ik van. We wachten nog maar af, meer kunnen we niet doen helaas…

  • Super leuk dat je een update stuurt, ik was al heel benieuwd hoe het verder zou gaan! :) Maar pfff, wat een spanning he! Heel herkenbaar. Ik blijf duimen dat je binnenkort een positieve test hebt. Houd anders de moed er ook in: de dagen lijken nu super lang te duren, maar een eventuele menstruatie betekent ook: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Vaak heeft je lichaam wel even nodig om te “ontpillen”, dus het zou (helaas!) niet gek zijn als je nog even geduld moet hebben. Zet hem op!

 68. Heej Sabrina, Dankje voor je reactie. zo spannend allemaal hahaha. Ondertussen nog steeds niet ongesteld. Veel moe ook de laatste dagen. Ik begrijp wat je zegt over dat je heel alert bent op wat je voelt voor alles wat in mijn buik gebeurt. Ik ben hier alleen altijd alert op, dus ben het gewend. Ik heb namelijk PDS en ben me altijd heel bewust van wat er waar in mijn buik gebeurt. Dit is exact hetzelfde gevoel wat ik normaal heb op de 1e dag van mijn menstruatie. Alleen is dat gevoel bij mijn menstruatie erger en meer met steken. Nu is het bijna continu een soort lichte kramp of zo. Gisteren heb ik voor de zekerheid de huisarts even gebeld. De assistente geeft ook aan dat ze weinig kunnen doen op dit moment. Het is afwachten en een test doen. Ik heb inderdaad een test gekocht om vroeg een zwangerschap te kunnen testen. Deze kun je vanaf 6 dagen voor de menstruatie doen. Dit zou vandaag / morgen zijn (mits ik dezelfde cyclus heb als de vorige keer). Ik probeer geduld te hebben tot het weekend, zodat ik rustig kan testen en mijn man thuis is. :-)

  • Je kunt rondom de innesteling dus krampen ervaren, maar dit betreft doorgaans maar één of enkele dagen. Daarmee bedoel ik overigens niet dat de krampen die je nu continu voelt niks met zwangerschap te maken kunnen hebben, want krampen of ‘gerommel’ in je buik kunnen ook worden veroorzaakt doordat je baarmoeder een soort van ‘in beweging komt’ als gevolg van een zwangerschap. Dergelijke krampen kunnen veel langer aanhouden. Kortom, zoals de assistente ook al zei: alleen een zwangerschapstest kan (helaas!) echt duidelijkheid verschaffen, maar als je echt aan het begin van de maand je ovulatie al hebt gehad, dan kun je in ieder geval op korte termijn testen. Nogmaals veel succes en ik duim voor je!

 69. Pfoe wat een spannende tijd.. ik ben in januari gestopt met de pil. Mijn eerste cyclus duurde 46 dagen. Nu zijn we sinds begin deze maand (rondom mijn verwachte eisprong) actief geweest. Meteen de dag erna voelde ik me vreemd.. ik heb 3 dagen last gehad van verhoging/koorts, terwijl ik dit normaal nooit heb. Sinds afgelopen vrijdag (3 dagen na de verhoging), voel ik de hele dag een soort van krampen in mijn onderbuik. Ditzelfde gevoel (maar dan erger) heb ik alleen de eerste dag van mijn menstruatie.. nu heb ik het al 4 dagen en ben ik niet ongesteld. Zou ik zwanger kunnen zijn???? Het is nog te vroeg voor een test en het maakt me erg onzeker. Als deze cyclus net zo lang duurt als mijn vorige dan zou ik begin volgende week ongesteld moeten worden.. maar ja dat weet ik dus niet zeker. Wanneer zouden jullie gaan testen??

  • Ik kan me heel goed voorstellen dat je het spannend vindt, en wat duurt iedere dag dan lang he! De krampen die je omschrijft zouden kunnen wijzen op het innestelen van een eventuele bevruchte eicel. Dit gebeurt doorgaans ongeveer een week na je ovulatie en zou dus kunnen kloppen met de tijdlijn die je omschrijft. Tegelijkertijd weet ik uit eigen ervaring dat je ook “hyper gevoelig” kunt worden voor alles wat je in en om je buik voelt als je probeert zwanger te worden. Symptomen die je normaal gesproken niet eens zou opmerken, voelen dan opeens heel bijzonder. Overigens stijgt je temperatuur ca. 0.2°C of meer direct na je ovulatie. Je temperatuur dagelijks nemen voordat je opstaat is dus een goede manier om erachter te komen wanneer je precies ovuleert. Er zijn tegenwoordig hele gevoelige zwangerschapstesten op de markt die je al vanaf 8 dagen na je ovulatie (oftewel 6 dagen voor je verwachte menstruatie bij een cyclus van 28 dagen) kunt gebruiken. Heel vroeg testen heeft echter zijn voor- en nadelen. Een normale zwangerschapstest is 14 dagen na je ovulatie betrouwbaar. Aangezien je tot voor kort de pil gebruikte en dus nog niet veel data hebt over je ‘normale’ cyclus, zou ik in jouw geval dus 14 dagen optellen bij de dag waarop je vermoedt dat je ovulatie heeft plaatsgevonden. Als ik je goed begrijp is dat moment reeks verstreken en zou je dus een test kunnen doen. Veel succes!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.