Zwanger of ongesteld symptomen: de belangrijkste verschillen

De eerste symptomen van een zwangerschap hebben veel raakvlakken met de symptomen die je mogelijk ervaart als je ongesteld wordt. Dat is lastig, zeker wanneer je nog niet overtijd bent. Het feit dat je (nog) geen menstruatie hebt zegt dan immers niks over of je zwanger of ongesteld bent/wordt. Ook wanneer je menstruatiecyclus geen vast patroon kent, kan dit erg lastig zijn. Je wilt logischerwijs zo snel mogelijk weten of je te maken hebt met een aankomende menstruatie, of dat je een zwangerschapstest in huis moet halen.

In dit artikel daarom een overzicht van de verschillende symptomen met daarbij zoveel mogelijk informatie om het verschil op te merken tussen een aankomende menstruatie en zwanger zijn. Je leest bovendien over de symptomen die zich alleen voordoen bij een zwangerschap. Overigens is een zwangerschapstest de enige manier om zeker te weten of je te maken hebt met een aankomende menstruatie of zwangerschap.

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten is een van de meest voorkomende symptomen van een aankomende menstruatie én van een beginnende zwangerschap. Dit is echt de ultieme overlappende klacht die menig vrouw ervaart. Het verschil zit hem vooral in de timing en duur van de pijnlijke borsten. 

Ongesteld

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke, gespannen borsten vlak voordat ze ongesteld worden. De klachten kunnen mild tot zeer hevig zijn en bereiken meestal hun piek nét voordat je ongesteld wordt of wanneer het echt goed doorbreekt. Bloedverlies is direct na dit moment doorgaans het hevigst. Pijnlijke borsten worden veroorzaakt door hormoonschommelingen gedurende je menstruatiecyclus. Met name de progesteronpiek net voor je menstruatie werkt gevoelige borsten in de hand omdat dit de melkklieren doet opzwellen.

Zwanger

Als de eicel gedurende je menstruatiecyclus wordt bevrucht, dan neemt het hormoon progesteron ook sterk toe. In tegenstelling tot wanneer je ongesteld wordt, neemt de hoeveelheid progesteron in je lichaam aan het eind van je cyclus niet af wanneer je zwanger bent. De hoeveelheid progesteron neemt juist nog verder toe. Dit kan zorgen voor pijnlijke borsten. Het belangrijkste verschil met pijnlijke borsten voor je menstruatie is dat pijnlijke borsten als gevolg van zwangerschap vaak langer aanhouden en ook heviger kan zijn. Het symptoom ontwikkelt zich bovendien soms eerder wanneer je zwanger bent dan wanneer je ongesteld moet worden.

Bruine afscheiding & bloedverlies

Bloedverlies is logischerwijs onderdeel van ongesteld zijn, maar licht bloedverlies kan ook voorkomen aan het begin van een zwangerschap. 

Ongesteld

Een menstruatiebloeding heeft doorgaans een redelijk vast patroon van maand op maand. Dit patroon verschilt enorm per vrouw, maar is voor dezelfde vrouw meestal min of meer hetzelfde gedurende iedere menstruatie. Bij veel vrouwen begint een menstruatie bijvoorbeeld met wat bruine afscheiding, gevolgd door een dag met veel bloedverlies en tot slot nog enkele dagen wat minder bloedverlies. Het is ook mogelijk dat je direct hevig bloedverlies hebt en je menstruatie na een paar dagen alweer volledig over is. Hoe dan ook: ‘normaal’ ongesteld worden herken je vaak wel omdat het overeenkomt met hetgeen je maandelijks ervaart.

Zwanger

Wanneer een bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies, dan kan hierbij een bloedvaatje worden geraakt. Het gevolg kan een lichte bloeding zijn. Het verschil met een menstruatie is dat een innestelingsbloeding vaak vele malen lichter is en korter duurt. Vaak heb je maar één tot enkele dagen last van bloedverlies en betreft het slechts bruine of roze afscheiding. Een paar druppeltjes helder bloed komt ook voor aan het begin van de zwangerschap, maar dit is doorgaans niet vergelijkbaar met een normale menstruatie. Een innestelingsbloeding heb je vaak ook minimaal een paar dagen voordat je normaal gesproken ongesteld zou worden.

Vermoeidheid

Of je nou net zwanger bent of ‘gewoon’ ongesteld moet worden, het vraagt een hoop van je lichaam. Een veelvoorkomend symptoom van zwangerschap en menstruatie is dan ook vermoeidheid.

Ongesteld

Vermoeidheid is bij een menstruatie vaak het hevigst op het moment dat je menstruatie op gang komt, dus net voordat je ongesteld wordt of op de dag dat het echt goed doorzet.

Zwangerschap

Bij een beginnende zwangerschap gebeurt er zoveel in je lichaam dat je je echt beroerd kunt voelen van vermoeidheid. De vermoeidheid is vaak heviger dan bij een menstruatie en houdt ook langer aan. Een van de voornaamste boesdoeners op dit gebied is het alsmaar stijgende gehalte aan progesteron in je lichaam.

Emoties & stemmingswisselingen

Zeker niet iedere vrouw heeft last van haar emoties tijdens de normale menstruatiecyclus, maar het kan wel.

Ongesteld

Je menstruatie kan invloed hebben op je emoties. Je kunt een korter lontje hebben, sneller boos zijn en ook verdriet hoort er voor sommige vrouwen bij. Vaak gaan deze klachten weg zodra de menstruatie goed is doorgebroken. Je hebt er dus maar even last van.

Zwanger

Stemmingswisselingen kunnen gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Hoewel emotionele veranderingen doorgaans niet tot de eerste duidelijke symptomen van een beginnende zwangerschap behoort, kan het simpele feit dat je je afvraagt of je mogelijk zwanger bent natuurlijk al voor wat prikkelbaarheid zorgen.

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de symptomen die veel vaker voorkomt bij zwangerschap dan bij een naderende menstruatie.

Ongesteld

Tenzij je last hebt van zware PMS-klachten, zijn misselijkheid en overgeven doorgaans geen onderdeel van de menstruatie. Het kan wel zo zijn dat andere menstruatieklachten (zoals buikkramp en migraine) misselijkheid veroorzaken. Dit is echter niet vergelijkbaar met de typische zwangerschapsmisselijkheid.

Zwangerschap

Een van de bekendste zwangerschapssymptomen in het eerste trimester is misselijkheid, mogelijk met overgeven. Let wel: misselijkheid is doorgaans niet een van de allereerste symptomen van een zwangerschap. Het is niet gebruikelijk dat je hier al merkbaar last van hebt alvorens je normaal gesproken ongesteld zou worden. Misselijkheid tijdens een zwangerschap wordt namelijk veroorzaakt door de stijgende hormonen in je lichaam, en dit is aan het prille begin van een zwangerschap nog vrij beperkt. De piek van misselijkheidsklachten ligt meestal rond week 9 van de zwangerschap.

Kramp

Buikkramp kan ook een duidelijke aanwijzing zijn om te bepalen of je last hebt van menstruatieklachten of dat er een kleine op komst is.

Ongesteld

Buikkramp is een veelvoorkomende menstruatieklacht. Het komt doorgaans aan het begin van de menstruatie voor. Bij sommige vrouwen duurt het slechts enkele uren, anderen zijn er tot twee dagen zoet mee.

Zwanger

Ook aan het begin van een zwangerschap kun je kramp ervaren. Deze is vaak wel minder hevig dan bij menstruatiekramp. Het kan daarentegen wel een stuk langer aanhouden. Je kunt kramp ervaren onderin je buik, maar ook onderin je rug. Het is ook mogelijk dat je tijdens de innesteling – ongeveer een week voordat je normaal gesproken ongesteld zou worden – wat lichte kramp voelt. Met name het tijdstip wijkt hierbij af van menstruatiekramp.

Eetbuien & meer honger… Of juist niet

Zowel een menstruatie als zwangerschap kan eetbuien in de hand werken, maar toch is het niet precies hetzelfde…

Ongesteld

Rondom je menstruatie kun je een verhoogde behoefte hebben aan (ongezond) voedsel en schranzen. Chocolade, chips, koolhydraten, suiker, zout… Hoe meer, hoe beter! Kortom: echte eetbuien waarbij het niet heel veel uitmaakt wat je precies eet.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap kun je plotseling behoefte hebben aan hele specifieke dingen. Denk hierbij aan de welbekende augurken. Je voorkeuren zijn in dit geval vaak specifiek en kunnen worden gecombineerd met een afkeer voor ander voedsel. Bepaalde geuren en smaken kunnen je van het een op het andere moment flink tegenstaan. Ook heb je in veel ander voedsel simpelweg helemaal geen zin, terwijl je het normaal gesproken wel lekker vindt. Dit alles is een typisch symptoom van zwanger zijn.

Welke symptomen komen niet voor bij een menstruatie?

Er zijn ook een aantal symptomen die normaal gesproken niet voorkomen bij een menstruatie en juist wél horen bij de symptomen van een prille zwangerschap. Denk daarbij aan:

Uitblijven menstruatie

Het uitblijven van de menstruatie is logischerwijs een duidelijk symptoom van zwangerschap.

Innestelingsbloeding en/of krampen

Het innestelen van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies kan een innestelingsbloeding en/of buikkramp tot gevolg hebben. Dit verschilt van de krampen en bloeding die bij een menstruatie horen.

Vaginale afscheiding

Toegenomen oestrogeenproductie tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit is doorgaans witte, melkachtige vaginale afscheiding.

Donkere tepels

Je tepels en tepelhof kunnen relatief vroeg in je zwangerschap donkerder van kleur worden. Dit kan binnen twee weken na de conceptie. Dit symptoom komt niet voor bij een menstruatie.

Aankomende menstruatie of zwanger?

Hopelijk heeft bovenstaande lijst je wat inzicht gegeven betreffende je ‘zwanger of ongesteld?’ vraagstuk. Let wel: dit betreft slechts algemene informatie. Iedere vrouw is anders en het kan heel goed dat jouw symptomen toch net anders zijn dan bovenstaand verhaal. Doordat veel symptomen van een aankomende menstruatie en beginnende zwangerschap overlappen, is het lastig het verschil met zekerheid te bepalen.

Zwanger of ongesteld: zekerheid

De overlappende symptomen van een aankomende menstruatie en het begin van een zwangerschap kunnen flink verwarrend zijn. Het antwoord op de vraag of je te maken hebt met zwanger of ongesteld symptomen, zit hem in de kleine details. Let goed op welke symptomen je wanneer ervaart en in welke maten. Denk vervolgens na welke klachten en symptomen je normaal gesproken rondom je menstruatie hebt. Kijk dan of hier een verschil in zit. Op die manier kom je er wellicht achter of je beginnend zwanger bent voordat een zwangerschapstest dit kan aantonen. Er zijn overigens tegenwoordig goede zwangerschapstesten verkrijgbaar waarmee je al in een erg vroeg stadium kan testen. Je kunt deze al vier dagen voor je verwachte menstruatie gebruiken.

Twijfel jij of je zwanger bent of ongesteld moet worden en heb jij nog vragen over de verschillen tussen menstruatieklachten en zwangerschapssymptomen? Laat dan gerust onder dit artikel een reactie achter!

4 reacties op “Zwanger of ongesteld symptomen: de belangrijkste verschillen

 1. R. ·

  Heej Sabrina, Dankje voor je reactie. zo spannend allemaal hahaha. Ondertussen nog steeds niet ongesteld. Veel moe ook de laatste dagen. Ik begrijp wat je zegt over dat je heel alert bent op wat je voelt voor alles wat in mijn buik gebeurt. Ik ben hier alleen altijd alert op, dus ben het gewend. Ik heb namelijk PDS en ben me altijd heel bewust van wat er waar in mijn buik gebeurt. Dit is exact hetzelfde gevoel wat ik normaal heb op de 1e dag van mijn menstruatie. Alleen is dat gevoel bij mijn menstruatie erger en meer met steken. Nu is het bijna continu een soort lichte kramp of zo. Gisteren heb ik voor de zekerheid de huisarts even gebeld. De assistente geeft ook aan dat ze weinig kunnen doen op dit moment. Het is afwachten en een test doen. Ik heb inderdaad een test gekocht om vroeg een zwangerschap te kunnen testen. Deze kun je vanaf 6 dagen voor de menstruatie doen. Dit zou vandaag / morgen zijn (mits ik dezelfde cyclus heb als de vorige keer). Ik probeer geduld te hebben tot het weekend, zodat ik rustig kan testen en mijn man thuis is. 🙂

  Reageer
  • Sabrina ·

   Je kunt rondom de innesteling dus krampen ervaren, maar dit betreft doorgaans maar één of enkele dagen. Daarmee bedoel ik overigens niet dat de krampen die je nu continu voelt niks met zwangerschap te maken kunnen hebben, want krampen of ‘gerommel’ in je buik kunnen ook worden veroorzaakt doordat je baarmoeder een soort van ‘in beweging komt’ als gevolg van een zwangerschap. Dergelijke krampen kunnen veel langer aanhouden. Kortom, zoals de assistente ook al zei: alleen een zwangerschapstest kan (helaas!) echt duidelijkheid verschaffen, maar als je echt aan het begin van de maand je ovulatie al hebt gehad, dan kun je in ieder geval op korte termijn testen. Nogmaals veel succes en ik duim voor je!

 2. R ·

  Pfoe wat een spannende tijd.. ik ben in januari gestopt met de pil. Mijn eerste cyclus duurde 46 dagen. Nu zijn we sinds begin deze maand (rondom mijn verwachte eisprong) actief geweest. Meteen de dag erna voelde ik me vreemd.. ik heb 3 dagen last gehad van verhoging/koorts, terwijl ik dit normaal nooit heb. Sinds afgelopen vrijdag (3 dagen na de verhoging), voel ik de hele dag een soort van krampen in mijn onderbuik. Ditzelfde gevoel (maar dan erger) heb ik alleen de eerste dag van mijn menstruatie.. nu heb ik het al 4 dagen en ben ik niet ongesteld. Zou ik zwanger kunnen zijn???? Het is nog te vroeg voor een test en het maakt me erg onzeker. Als deze cyclus net zo lang duurt als mijn vorige dan zou ik begin volgende week ongesteld moeten worden.. maar ja dat weet ik dus niet zeker. Wanneer zouden jullie gaan testen??

  Reageer
  • Sabrina ·

   Ik kan me heel goed voorstellen dat je het spannend vindt, en wat duurt iedere dag dan lang he! De krampen die je omschrijft zouden kunnen wijzen op het innestelen van een eventuele bevruchte eicel. Dit gebeurt doorgaans ongeveer een week na je ovulatie en zou dus kunnen kloppen met de tijdlijn die je omschrijft. Tegelijkertijd weet ik uit eigen ervaring dat je ook “hyper gevoelig” kunt worden voor alles wat je in en om je buik voelt als je probeert zwanger te worden. Symptomen die je normaal gesproken niet eens zou opmerken, voelen dan opeens heel bijzonder. Overigens stijgt je temperatuur ca. 0.2°C of meer direct na je ovulatie. Je temperatuur dagelijks nemen voordat je opstaat is dus een goede manier om erachter te komen wanneer je precies ovuleert. Er zijn tegenwoordig hele gevoelige zwangerschapstesten op de markt die je al vanaf 8 dagen na je ovulatie (oftewel 6 dagen voor je verwachte menstruatie bij een cyclus van 28 dagen) kunt gebruiken. Heel vroeg testen heeft echter zijn voor- en nadelen. Een normale zwangerschapstest is 14 dagen na je ovulatie betrouwbaar. Aangezien je tot voor kort de pil gebruikte en dus nog niet veel data hebt over je ‘normale’ cyclus, zou ik in jouw geval dus 14 dagen optellen bij de dag waarop je vermoedt dat je ovulatie heeft plaatsgevonden. Als ik je goed begrijp is dat moment reeks verstreken en zou je dus een test kunnen doen. Veel succes!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.