Resveratrol is een stilbenoïde die voorkomt in de schil van rode en blauwe druiven, en dus óók in rode wijn. Onderzoek dat een aantal jaar geleden is uitgevoerd, zou aantonen dat resveratrol je gezondheid verbetert. Het is destijds dan ook grootschalig in het nieuws geweest dat het gezond zou zijn om wijn te drinken. Rodewijndrinkers hebben in de afgelopen jaren ongetwijfeld regelmatig getoast op een gezonder en langer leven… Maar hoe waarschijnlijk het is dat resveratrol daar inderdaad aan kan bijdragen? Dat lees je in dit artikel…

Onderzoek naar resveratrol

Je kon het een paar jaar geleden bijna niet missen: onderzoek naar het antioxidant resveratrol wees uit dat muizen tot 25% langer leefden en gezonder waren, énkel en alleen door het toevoegen van deze stilbenoïde aan hun voeding. Dat klinkt natuurlijk indrukwekkend, maar er zijn wel een aantal zaken die je moet weten over resveratrol voordat je als een speer naar de drogist gaat voor resveratrolsupplementen of naar de slijterij om een boodschappenwagentje vol te laden met wijnflessen…

 • De muizen die 25% langer leefden, kregen per dag een hoeveelheid resveratrol toegediend die gelijk staat aan de hoeveelheid die in 20 flessen rode wijn tezamen zit.
 • Enkele jaren na het eerste onderzoek, hebben dezelfde onderzoekers –die meewerkten aan het originele / oorspronkelijke resveratrolonderzoek– aangetoond dat het effect van resveratrol uitsluitend werkt bij muizen met ernstig overgewicht, en niet bij muizen (of mensen) met een normaal gewicht.
 • Er zijn tot op heden überhaupt géén onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van deze stilbenoïde op mensen; alléén maar naar de effecten ervan op muizen.

Juiste hoeveelheid resveratrol…

Om echt baat te hebben bij resveratrol, zou je dus naar alle waarschijnlijkheid een ENORM hoge dosering van deze stilbenoïde moeten innemen. Het zou echter ontzettend duur zijn om deze hoge hoeveelheid resveratrol voor mensen beschikbaar te maken, zelfs al is het alleen maar voor onderzoeksdoeleinden. Ook zijn er slechts enkele bedrijven die de controle hebben over de beschikbaarheid van resveratrol (lees: patenten op de extractie). Deze bedrijven laten grootschalig onderzoek niet toe om hun eigen potentiële goudmijn te beschermen.

Resveratrolsupplementen: zonde van je geld!?

Vooralsnog is resveratrol waarschijnlijk zonde van je geld. Je kunt al wel resveratrolsupplementen kopen, maar deze zijn ontzettend duur en bevatten onderaan de streep zó weinig resveratrol, dat je net zo goed dagelijks een glaasje rode wijn kunt drinken. De effecten uit de onderzoeken zou je mogelijk alléén kunnen bereiken door een pot resveratrolsupplementen per dag naar binnen te werken. Koop deze resveratrolsupplementen dus liever niet!

Resveratrol & voedingstoffen in het algemeen

Naar aanleiding van de hype rondom resveratrol in rode wijn en resveratrolsupplementen,  is het verstandig om onze algehele houding m.b.t. voedingsstoffen eens onder de loep te nemen. We zijn snel geneigd om ons te focussen op voedingstoffen in plaats van voeding in zijn algemeenheid. Veel onderzoeken laten echter zien dat de inname van specifieke stoffen, in de vorm van bijvoorbeeld een supplement, véél minder waardevol voor ons lichaam is dan het binnenkrijgen van deze voedingstoffen via groenten en fruit. Het is dus veel slimmer om gezond te eten dan je te richten op afzonderlijke nutriënten! (bron)

Update: resveratrol in rode wijn helpt mogelijk tóch tegen obesitas…

Resveratrol –een stilbenoïde in rode druiven en daarom ook in rode wijn– zou er tóch voor kunnen zorgen dat er (qua hoeveelheid / kwantiteit) minder vetcellen aangemaakt worden in je lichaam. Bovendien zou het bestaande vetcellen kunnen verkleinen qua omvang. Dit blijkt uit een Duits vervolgonderzoek naar deze potentiële superstof. Mogelijkerwijs kan resveratrol in de toekomst worden gebruikt als de basis van een middel tegen obesitas.

Aan de universiteit van Ulm is met menselijke cellen (in tegenstelling tot eerdere onderzoeken die met muizen werden uitgevoerd) bewezen dat resveratrol ervoor zorgt dat zogenaamde pre-vetcellen niet omgezet worden naar daadwerkelijke vetcellen, en dat voedingsvet minder snel wordt opgenomen uit voedingsmiddelen. Ook blokkeert de stilbenoïde resveratrol de productie van twee cytokinen: stoffen die mogelijk obesitasgerelateerde ziekten veroorzaken zoals diabetes en adervernauwing. (bron + bron)

Daarnaast zorgt resveratrol voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat erom bekendstaat hartaanvallen te voorkomen.

Resveratrol in rode wijn: tot slot…

Helaas moet je nog altijd érg (lees: extreem) veel rode wijn drinken voordat de voordelen van resveratrol tot openbaring komen. Deze stilbenoïde wordt namelijk niet erg efficiënt opgenomen in de bloedbaan. Het nadeel van de hoeveelheid rode wijn die je zult moeten drinken om te kunnen profiteren van de veronderstelde gezondheidsvoordelen van resveratrol weegt dan ook niet op tegen de feitelijke gezondheidsnadelen van de immense hoeveelheid alcohol die dit met zich meebrengt. Wel is resveratrol inmiddels in relatief betaalbare capsulevormen verkrijgbaar, maar hoe effectief deze op het moment zijn, is voor veruit de meesten een gróót vraagteken.

Al met al heb je misschien meer aan resveratrolcapsules dan aan resveratrol uit rodewijnconsumptie… Wat denk jij van resveratrol en neem jij wel eens resveratrolsupplementen in? Voel jij je euforisch na één of enkele glazen rode wijn per dag? Of raak je enkel aangeschoten? Deel hieronder jouw ervaringen!

14 Reacties

 1. Overal lees ik dat hierdoor een glas rode wijn goed voor je is, maar hoe zit het met gewoon rode druiven eten ?

  • Ja, rauwe / onbewerkte druiven leveren evengoed resveratrol; voornamelijk rode druiven en paarse druiven. En dan met name de druivenschillen! Hetzelfde geldt overigens voor allerlei blauwkleurige en paarsgekleurde bessensoorten + bes-achtigen (aardbei, moerbei, bosbes, cassis, zwarte bes, blauwe bes, cranberry, et cetera), evenals cacaoproducten (chocolade e.a.), pinda’s, pindakaas, Japanse Duizendknoop en ‘Nangka’ / ‘Jackfruit’. Let wel: dankzij het gistingsproces van wijn levert rode wijn gemiddeld 3x zo veel resveratrol als druivensap. En de herkomst en teeltfactoren van druiven kan de resveratrolconcentratie aanzienlijk beïnvloeden. Met name gebruik van pesticiden!

 2. Lilliana Neves Reageer

  Wil je echt een goed product waar een hoge dosis reveratrol in zit dan moet je kiezen voor de Reserve Resveratrol van Jeunesse Global. Zij werken samen met de beste artsen en dit product heeft bewezen resultaten bij mensen met verschillende gezondheidsproblemen. Ik raad het iedereen aan. Probeer het zelf neem contact met ons op.

  • Als dit geen reclame is, dan weet ik het ook niet meer …

  • Goed punt; ik zou het dan ook met een korreltje (of vaatje) zout nemen… ;)

 3. Als je goede resveratrol wilt hebben, moet je Trans-Resveratrol kopen. Waarvan minstens 200 mg trans-resveratrol. Degene die ik het beste vind is de Mega Resveratrol van Vitaminesperpost.nl. Hier zit 250 mg trans-resveratrol in!! Die gebruik ik al jaaaaaren!!

  • Ik ben ook van plan om de 99% Pure (Mega) Trans Resveratrol van Vitamines Per Post te gebruiken. Helpen ze ook tegen rugpijn en gewrichtspijn? En wat zijn jouw gezondheidsvoordelen met dit product?

 4. Kan iemand mij vertellen in welke rode wijn resveratrol in zit. Of zit dat in elke rode wijn?

  • Trans-resveratrol en cis-resveratrol zitten in de schil van rode en blauwe druiven en zodoende in elk soort rode wijn.

 5. Mijn zus en ik gebruiken nu zo’n 2 à 2,5 jaar dagelijks resveratrol. Volgens mij gebruiken we de goede resveratrol, namelijk de transresveratol van 250 mg. Zelf heb/had ik een vervette lever en mijn leverenzymen waren verhoogd. Ik had 186 en het moet onder de 35 zijn geloof ik. Daar schrok ik erg van. Ik wist dat door het medicijn wat ik al zo’n 20 jaar gebruik (Fluvoxaminemaleaat) mijn lever slecht kon worden. Nadat ik resveratrol ben gaan gebruiken zijn mijn leverwaarden ten goede gedaald. Momenteel is er een andere variant van resveratrol in de handel. Dat zijn geen capsules, maar kleine pilletjes die je onder je tong moet leggen en die dan gelijk via de bloedbaan binnenkomen en niet eerst door de darmen. Het heet Resveratrol MAX Dots. Het is ook goedkoper dan de capsules en is ook trans-resveratrol. Je zou tweemaal daags zo’n pilletje (Dot) onder je tong moeten leggen, maar toen stegen mijn leverwaarden weer (in een tijdsbestek van 3 maanden). Toen ben ik 3x daags een MAX Dot gaan nemen en na 6 maanden was mijn leverwaarde weer goed. Het zou ook goed zijn om af te vallen. Wat daar mee bedoeld wordt is dat je door die MAX Dots niet zo’n erge honger meer hebt. Het lijkt je een verzadigd gevoel te geven en mijn zus en ik snoepen niet meer en eten minder, daarom zijn we afgevallen. En dan moet je niet denken aan tientallen kilo’s, maar een kilo of 5. We hebben ook geen griep meer gehad en we voelen ons erg goed. Of dit allemaal aan de resveratrol te danken is, weten we niet. Zijn hier meer mensen die het gebruiken? Dat zou ik graag willen weten en hun ervaringen. Groet, Charmilla

  • Plony Wolfert

   De boven geschreven Resveratrol DOTS zijn niet meer te verkrijgen. Die moest je onder je tong leggen zodat ze direct in het bloed kwamen.

 6. Hallo, Ik heb onderzoek gedaan naar deze stof en het werkt bij alle dieren waar ze het mee hebben getest. Het probleem met de pillen die je kan kopen is niet dat ze te duur zijn of dat er te weinig in zit, maar of er wel echt 250 mg in zit zoals dit op de verpakking staat en niet maar 10 mg. Dus dat je wordt opgelicht.

  • Beste Tristan, Zou je de onderzoeksresultaten met ons willen delen? Ik ben er namelijk erg benieuwd naar! Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.