Sonja’s dieetbijbel was een bestseller en veel Nederlanders volgden haar adviezen op om af te vallen. Dat Sonja Bakker daar beter van is geworden (en nog altijd wordt) moge duidelijk zijn, maar hoe zit het met haar ‘klanten’? Het is bevestigd: Sonja Bakker’s crashdieet werkt niet en is zelfs schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek…

Sonja Bakker Dieet werkt niet

Sonjabakkeren kan de stofwisseling verpesten. Het Sonja Bakker Dieet is namelijk een streng caloriebeperkend crashdieet dat blijvende problemen met het eetgedrag kan veroorzaken. Deze conclusies trekt de Nijmeegse psychologe Tatjana van Strien van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Let wel: ‘bijzonder hoogleraar in de psychologie’ Tatjana van Strien schrijft zelf ook boeken over afvallen (“De Afslankmythe”, “Afvallen op maat”) en doceert ook een afslankcursus genaamd “Denk Je Slank”. Zij is dan ook min of meer een directe concurrent van Sonja bakker. Echter zou dit haar objectiviteit ten opzichte van Sonja Bakker binnen haar wetenschappelijk onderzoek niet hebben mogen beïnvloeden.

Spaarstand oftewel hongersnood

Het Sonja Bakker Dieet veroorzaakt volgens Van Strien een soort zelfopgelegde hongersnood c.q. hongerstaking c.q. hongerwinter c.q. spaarstand. Het lichaam gaat over op een noodrantsoen en is daardoor extra zuinig met de aangeleverde energie. Kortom: minder calorieën verbranden, dus meet calorieën opslaan als lichaamsvet. Wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan een crashdieet begint, veroorzaakt een noodtoestand en brengt uiteindelijk diens hele stofwisseling in de war. (bron)

Blijvend dik

‘Steeds opnieuw lijnen maakt blijvend dik’, stelt Van Strien. ‘Ik heb genoeg dikke mensen gezien die niet meer afvallen van een dieet van 1.500 kilocalorieën, wat toch echt weinig is.’ Uit haar onderzoek blijkt daarnaast dat mensen die bijna altijd lijnen een sterke neiging hebben tot ‘overeten’ als ze een keer zondigen tegen hun dieet.

Ook gaan dit soort emotionele overeters méér eten als ze gespannen zijn, terwijl ‘gewone’ eters dan juist minder trek hebben. ‘Hoe strenger het dieet, hoe meer kans dat het mislukt’, aldus Van Strien. Al met al is een streng dieet zoals dat van Sonja Bakker niet effectief op de langere termijn, laat staan raadzaam. (bron)

Dieetadvies van Tatjana van Strien

Het boek “Afvallen Op Maat” van Tatjana van Strien bevat geen menu’s of ingewikkelde richtlijnen. Het gaat eigenlijk helemaal niet over eten; volgens Van Strien zitten de voornaamste dikmakers namelijk in ons hoofd. Een crashdieet gaat echt niet helpen, dus accepteer dat je op de lange termijn waarschijnlijk nooit meer dan 15 kilogram zult verliezen. Gemiddeld kan men rond de 10% van het lichaamsgewicht kwijtraken zonder weer aan te komen. ‘Een bestseller zal mijn boek niet worden met deze boodschap’, erkent gewichtspsycholoog Van Strien dan ook. En hierin zal ze naar alle waarschijnlijkheid wel gelijk krijgen, want mensen geloven liever in mooie dromen dan in harde waarheden.

Drie jaar geleden prikte Tatjana van Strien de roze bubbel rondom diëten al door in “De afslankmythe”. “Afvallen op maat” is een beduidend praktischer relaas, geschikt voor het grote publiek. ‘Ik beloof geen mega gewichtsverlies, maar wel een blijvend effect. En dat is meer dan je van Sonja Bakker kunt zeggen’, aldus Van Strien. Van Striens afslankmethode gaat ervan uit dat iemand éérst moet bepalen wat de achterliggende oorzaak is van diens overgewicht, en dan pas blijvend kan afvallen.

Minstens zo snel weer aankomen, plus rente…

Volgens Van Strien krijgt het menselijk lichaam met de geboorte een innovatief reguleringssysteem mee, wat ervoor zorgt dat we voedsel niet stoïcijns negeren, waardoor we ons natuurlijke gewicht bereiken. Na een jaar of 3 wordt het roer echter overgenomen door de welbekende consumptiemaatschappij… We moeten ons bord leegeten, krijgen “voor de gezelligheid” een schaaltje chips bij de tv, een ijsje als we lang genoeg zeuren en snoepjes als we ons rot voelen. Op den duur wordt eten niet meer aan het gevoel in onze maag gekoppeld, maar aan invloeden van buiten’, zegt Van Strien.

Lijnen is zinloos; de kilo’s komen er minstens zo snel weer aan, plus rente. ‘Van lijnen gaat je stofwisseling op spaarstand; calorieën worden veel efficiënter opgeslagen. Dat effect ijlt nog na als je weer normaal gaat eten, waardoor je razendsnel zwaarder wordt’, aldus Tatjana Van Strien. Overeten is volgens haar vooral een symptoom van een dieper geworteld psychologisch en emotioneel probleem. Volgens psychologen zijn er namelijk 2 soorten overeters:

 • De externe eter is extra gevoelig voor prikkels als geur, smaak en een aanlokkelijke presentatie van voedsel; dat taartje bij de koffie, een toetje terwijl je al verzadigd bent. Iedereen wordt weleens verleid, maar externe eters bezwijken voortdurend.
 • De emotionele eter vertoont tegennatuurlijk gedrag. Een normale reactie op stress is volgens wetenschappers dat je je eetlust verliest: vlak voor een deadline vergeten te lunchen… Door liefdesverdriet dagen niet eten… Emotionele eters vertonen echter precies het tegenovergestelde gedrag: bij stress gaan ze zich volproppen. Terwijl de meeste mensen afvallen onder stress en spanning, komen zij aan. Dit aankomen leidt tot meer stress, wat weer tot eten leidt… Vooral negatieve gevoelens worden vertaald in eten en men gaat zich steeds lelijker, nuttelozer en incompetenter voelen.

Het Sonja Bakker Dieet is volgens Van Strien nadrukkelijk NIET de oplossing. ‘Je wordt uiteindelijk niet alleen zwaarder, maar het kan je ook nog eens een emotionele knauw geven. Het lijkt iedereen te lukken om af te vallen met Sonja Bakker, maar jou niet’… Of de zware emotie-eters genoeg hebben aan deze tips, betwijfelt ook Van Strien. ‘Wie echt een groot probleem heeft, doet er goed aan een deskundige in te schakelen.

Het succes van dieetconsulente Sonja Bakker lijkt na talloze hoogtij-jaren een dal te hebben bereikt. Raakt Nederland na jarenlange aanbidding dan toch eindelijk uitgesonjabakkerd? Eind vorig jaar bleek uit een studie door voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit al dat sonjabakkeren slechts enkele weken soelaas biedt, en nu blijkt uit cijfers van het CPNB dat de verkoop van Sonja’s dieetboeken afgelopen jaar met meer dan 80 procent is gedaald.

Onderzoek: Sonja Bakker op haar retour!?

Het 40-weken-durende onderzoek door Universiteit Wageningen, waarvan eind vorig jaar de resultaten bekend werden gemaakt, concludeert dat een langdurig programma van intensieve begeleiding veel effectiever is dan de dieetadviezen van Sonja Bakker. Tientallen vrouwen werden onderverdeeld in groepen. Een deel van hen werd aan het sonjabakkeren gezet, een tweede groep volgde een programma van intensieve begeleiding en bewegingstherapie en een derde groep bezocht één keer per maand een diëtist.

Onderzoeksresultaten

De deelneemsters die de (voormalige) bestsellers van Sonja Bakker ter harte namen, kwamen uit op ruim vier procent gewichtsafname, voornamelijk tijdens de eerste paar weken. De groep die intensieve begeleiding kreeg, behaalde gemiddeld ongeveer twaalf procent gewichtsafname. De onderzoekers benadrukten dat het om een verkennende studie gaat en dat het van belang is om het onderzoek op grotere schaal en over een langere periode voort te zetten.

Dalende verkoopcijfers

In 2008 zag dieetconsulente Sonja Bakker de verkoop van haar boeken met meer dan 80 procent dalen. Dat de verkoopcijfers van Sonja’s boeken over 2008 zwaar tegenvielen komt volgens haar uitgever doordat Sonja Bakker zich vorig jaar heeft gericht op de lancering van haar tijdschrift ‘Sonja’ en daardoor geen nieuw boek heeft uitgebracht. Gedurende de sonjabakker-hype werden er plusminus 2,5 miljoen boeken verkocht. De website van Fem Business verklaart dat de verkoop goed was voor een omzet van zo’n 38 miljoen euro.

Alhoewel ik absoluut geen fan ben van het dieetprincipe van Sonja Bakker en het niemand aanraad, vind ik het erg knap dat ze er zo populair mee is geworden. Haar volgende boek, dat ongetwijfeld uit zal komen, zal leren of Nederland écht klaar is met sonjabakkeren. Heb jij ervaring met Sonjabakkeren? Ben je er slanker door geworden of was je al snel uitgesonjabakkerd? Laat het ons a.u.b. weten via een reactie hieronder!

Vaarwel, Sonja: tot slot…

Overigens moet er wel bij worden vermeld dat het Sonja Bakker Dieet in vergelijking tot sommige andere diëten nog best wel meevalt. Er zijn immers beduidend strengere diëten, waarbij de calorische beperking nog véél verder gaat, tot enkele honderden kilocalorieën per dag. Probeer dus liever Sonja Bakker dan een appeldieet of sladieet. Dat neemt echter niet weg dat het raadzaam is om méér te eten dan Sonja Bakker aangeeft. Je zult merken dat je nog steeds afvalt als je tot anderhalf keer zoveel eet als Sonja voorschrijft. Het ongezonde aspect van sonjabakkeren schuilt hem namelijk niet zozeer in wát je eet, maar in hoeveel je eet.

Update: Gewichtsconsulente Sonja Bakker kapt ermee

Zelf-gekwalificeerd gewichtsconsulente Sonja Bakker neemt een break. Ze zal ons voorlopig niet verblijden met nieuwe afslankboeken en geen tv-programma meer maken. Ook haar tijdschrift Sonja Magazine stopt na de novemberuitgave van dit jaar. En zelfs haar kantoor sluit zijn deuren. Hoewel we ons op Gezond’r.nl niet altijd even positief hebben uitgelaten over Sonja’s werk, is het natuurlijk een kwalijke zaak dat persoonlijke omstandigheden haar ertoe hebben aangezet een time-out in te lassen. Ikzelf mag dan misschien geen fan zijn van Sonja’s werk, vele andere Nederlanders waren dat wel

Sonja’s persoonlijke reactie…

”Ik neem een time-out omdat het me allemaal te veel wordt”, meldt Sonja Bakker op haar website. ”Ik moet aan mijn kinderen en mijn gezondheid denken.” Eerder dit jaar stond sonjabakkerend Nederland al op zijn kop omdat Sonja zou gaan scheiden van haar man Koen Lenting, met wie ze twee kinderen heeft. Haar personeelsbestand bestaat ‘gelukkig’ grotendeels uit freelancers; enkele jaarcontracten lopen af per januari 2010. Meer informatie over haar time-out is tot nog toe niet bekend.

Sonja Bakker stopt: ramp of niet?

Dat Sonja Bakker (tijdelijk) afstand doet van haar dieetgoeroeschap is wat mij betreft geen ramp. Haar boeken vond ik weinig inspirerend, de moed om een aflevering van SOS Sonja te volgen, heb ik tot op heden niet op weten te brengen, en haar tijdschrift Sonja Magazine is al helemaal niet aan mij besteed. De hele Sonja-Bakker-hype is natuurlijk niet aan me voorbij gegaan (hoe kan het ook anders?), maar ik heb er toch ook zéker niet aan meegedaan of bijgedragen.

Sonjabakkeren was al een tijdje op zijn retour en of het ooit nog een noemenswaardige bezigheid wordt, betwijfel ik ten zeerste. Ik wens Sonja Bakker in ieder geval oprecht sterkte. Ook al ben ikzelf geen fan, ik ken mensen die er wel degelijk baat bij hebben gehad — althans, dat blijven ze beweren. ;) Heb jij goede of slechte herinneringen aan de dieetmethode van Sonja Bakker? Laat hieronder een berichtje achter.

Wat vind jij van het Sonja Bakker Dieet of van de dieetprincipes van bijzonder hoogleraar in de psychologie Tatjana van Strien? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen!

Ex-aanhangers Sonja Bakker Dieet verhogen omzet diëtisten

Sonja Bakker Dieet omzet diëtistenNu de rage rondom het dieet van Sonja Bakker over z’n hoogtepunt heen lijkt te zijn, zien diëtisten hun omzet stijgen. Doordat mensen stoppen met het Sonja Bakker Dieet komen de kilo’s er weer snel aan en wordt gezocht naar een alternatief om af te vallen, zoals een bezoek aan een opgeleid en gecertificeerd diëtist.

Drastische gewichtstoename na Sonja Bakker Dieet

Eigenlijk komt het niet als een verrassing dat zoveel mensen hun gewicht weer drastisch zien toenemen nadat ze gestopt zijn met het Sonja Bakker Dieet, aangezien je met ‘sonjabakkeren’ slechts 600 tot 1.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt. (bron: ConsumentenTV)

Sonja Bakker Dieet = te weinig calorieën

Ikzelf ben nooit een voorstander geweest van Sonja Bakker’s dieet, zoals ik ook geschreven heb in het artikel Hoe word ik miljonair: Sonja Bakker. Daarin heb ik al aangegeven dat je veel te weinig calorieën per dag binnenkrijgt om blijvend gewicht te verliezen.

In het artikel Te snel afvallen en het jojo-effect: Waarom ze altijd samen gaan leg ik uit waarom dit precies het geval is. Kort door de bocht komt het hier op neer: als je te weinig calorieën eet, gaat je lichaam in een spaarstand. Je stofwisseling gaat langzamer werken, vetreserves worden minder efficiënt aangesproken als brandstof en je lichaam gaat zich vastklampen aan energiereserves. Je raakt dus wel kilo’s kwijt, maar het grootste nadeel is het jojo-effect: de kilo’s bestaan niet of nauwelijks vet en doordat je stofwisseling een flinke knauw krijgt, ga je daarna juist SNELLER lichaamsvet opslaan.

Dieet Sonja Bakker levert slechts 600 tot 1.000 calorieën

Zodra je stopt met het Sonja Bakker Dieet en weer normaal begint te eten, gaat je lichaam weer razendsnel vet opslaan voor het geval dat zich opnieuw een periode voordoet van schaarste en gebrekkige voedselopname. Daarom moet je per dag gemiddeld nooit minder eten dan 1.500 kilocalorieën als je op dieet bent. Met het dieet van Sonja Bakker haal je amper de helft van dit minimumaantal calorieën.

Oplossing: een leefstijldieet!

De gemiddelde diëtist zal je hetzelfde vertellen, en ook al gaat afvallen een stuk langzamer als je wat meer calorieën gebruikt, je hebt wel een beduidend grotere kans dat je de kilo’s BLIJVEND kwijtraakt. (bron) Overigens is uit onderzoek gebleken dat helaas ook een bezoek aan de diëtist vaak niet helpt. Wat blijft er nog over na het dieet van Sonja Bakker? Een lifestyle dieet! Hierbij loopt je metabolisme GEEN deuk op, maar leer je jezelf een BLIJVENDE gezonde leefstijl aan.

Hoe denk jij over de nasleep van het Sonja Bakker Dieet? Zorgwekkend of ben jij diëtist(e)? ;) Laat hieronder een berichtje achter!

Sonja Bakker versus student Mitch: de ware aard komt boven

Mitch Sonja BakkerHoe lief en aardig Sonja Bakker als persoon ook mag lijken, de advocaten rondom Sonja Bakker zijn dit zeker niet. Mitch, voormalig eigenaar van www.sonja-bakker.nl heeft dit aan den lijve ondervonden. Ik volgde de discussie al een tijdje op een forum van Netters.nl waarin Mitch juridische hulp zocht omdat hij door de advocaten van Sonja Bakker gesommeerd werd om zijn site van het internet te halen.

Op zich niet onterecht…

Op zich is het logisch dat de site offline moest, omdat Sonja Bakker een beschermd merk is. De manier waarop dit allemaal gegaan is, is echter wel erg triest. Mitch verdiende op sommige dagen ongeveer 20 dollar aan advertentie-inkomsten omdat hij in de top 10 stond van Google op de zoekterm ‘Sonja Bakker’, en dus veel bezoekers kreeg op zijn site.

Hard & zakelijk

Twee maanden geleden ontving hij een brief van de advocaten van Sonja Bakker. Volgens berichten van Mitch stonden er beweringen in als:

 • “Tevens doet de site voorkomen een site van Sonja Bakker zelf te zijn, zo is onder aan de homepage copyright sonja-bakker.nl geplaatst.”
 • “…vormt ernstige inbreuk op portretrechten, auteursrechten…”
 • “…profiteren van de bekendheid en populariteit van Sonja Bakker.”
 • “Voor iedere dag dat deze site online staat na 9 april dient u EUR 5.000,- te betalen.”

Beetje dubbel

Afgelopen week is de zaak gesetteld voor 2000 euro. Dit lijkt toch nog altijd een erg hoog bedrag voor iemand die het beste voor had met Sonja Bakker. De site bevatte onder andere een forum waarop mensen hun ervaringen met het Sonja Bakker dieet konden delen. In feite diende Mitch als een goedkope vorm van promotie voor Sonja. Dat hij gemiddeld 500 euro per maand met zijn site verdiende is leuk, maar Sonja Bakker zou hier indirect veel meer geld door hebben verdiend vanwege de extra promotie en verkoop van haar dieetboeken.

Sonja versus Mitch: tot slot…

Ik ben sowieso niet extreem positief over de inhoud van het Sonja Bakker Dieet, maar door deze zakelijke hardheid ben ik ronduit teleurgesteld in het ‘merk’. Hoe zonde is het als je als miljoenenbedrijf, dat Sonja Bakker heet, een student die een paar centen bijverdient zo onderuit haalt? (bron)

In het artikel ‘Hoe word ik miljonair: Sonja Bakker’ kon je eerder al lezen dat het mijns inziens uiteindelijk alleen maar om geld draait bij Sonja Bakker. En mijn mening wordt door dit soort zaken alleen maar bevestigd. Ik geloof graag dat Sonja Bakker hier als persoon niet schuldig aan is, maar de mensen om haar heen ruiken volgens mij alleen maar geld.

Wat vinden jullie van de zaak rondom Sonja Bakker en student Mitch? Deel hieronder jouw mening!

Hoe word ik miljonair? Laat mensen ‘Sonjabakkeren’!

Soms zie je door de enorme hoeveelheid diëten niet meer wat nu goed voor je is en wat niet. Vaak komt dit omdat je eerder door emoties wordt geleid dan door feiten. Nu probeer ik op dit weblog zo vaak mogelijk de wetenschap te volgen, hoe verleidelijk het soms ook is om diëten te volgen die op het desbetreffende moment populair zijn.

Een dieet dat op dit moment erg populair is, is het dieet van Sonja Bakker oftewel ‘sonjabakkeren’. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland zijn van plan in 2007 het Sonja Bakker dieet te volgen! Hierbij een aantal redenen om dit niet te doen…

Waarom ‘sonjabakkeren’ slecht & ongezond is…

Hierbij een opsomming van de belangrijkste redenen waarom sonjabakkeren niet zal werken of zelfs averechts kan uitpakken voor jouw lichaamsgewicht en vetpercentage

1. Het SB-dieet is slecht samengesteld

Het lijkt erop dat Sonja Bakker een beetje veel van andere diëten probeert te kopiëren. Weinig brood à la Atkins is daar een goed voorbeeld van, terwijl je volkorenbrood –of anders een goede, vezelrijke broodvervanger– wel nodig hebt om succesvol, gezond en vooral ook blijvend gewicht te verliezen.

2. Te weinig calorieën tijdens sonjabakkeren

Het Sonja Bakker Dieet levert ongeveer 1000 calorieën per dag. Dit is veel te weinig en je lichaam gaat hierdoor in een soort “survival modus”. Dit houdt in dat je lichaam nóg zuiniger met energie om gaat springen. Zodra het dieet is afgelopen, gaat je lichaam weer normaal functioneren en komen de kilo’s er sneller weer aan dan ze eraf zijn gegaan door je vertraagde en spaarzame stofwisseling.

Gerelateerde berichten:

3. Sonjabakkeren is voor beperkte tijd

Om succesvol gewicht te verliezen, moet je het roer pertinent omgooien en voorgoed gezond eten. Anders krijg je gegarandeerd last van het welbekende jojo-effect. Niet leuk om te horen, maar niet minder waar: als je stopt met het dieet en jouw normale eetpatroon vervolgt, zul je weer aankomen.

Het is net als stoppen met roken… Als je besluit om te stoppen met roken kun je niet na een paar maanden tegen jezelf zeggen: nu ben ik een tijdje gezond geweest, ik kan er nu wel weer eentje opsteken. Je bent dan weer terug bij af! En zo werkt het met (crash)diëten ook.

4. Het boek van Sonja Bakker staat boordevol onzin

Enkele voorbeelden van pertinente onzin zijn als volgt: witte wijn zou cellulitis veroorzaken, fruit zou je lichaam reinigen en koffie zou vocht aan je lichaam onttrekken. Dit is allemaal lariekoek die nergens op berust!

5. Sonja Bakker wil geld; geen afslanksucces

Sonja Bakker is een goed geoliede marketingmachine die uiterst efficiënt zijn werk doet. Een voorbeeld hiervan is het expliciet aanraden van specifieke, dure merken.

Het lijkt er dan ook sterk op dat Sonja enkele sponsors heeft gevonden binnen de voedingsmiddelenindustrie. Zij zijn ongetwijfeld bereid om veel geld te betalen aan Sonja Bakker. Deze snuggere dame zal er immers voor gaan zorgen dat de 1,7 miljoen mensen die haar dieet willen gaan volgen in 2007 wekelijks hun dure producten in hun winkelmandje zullen leggen!

Boekrecensie: Gezond Genieten met Sonja Bakker

Het nieuwe boek van Sonja Bakker is vandaag verschenen. Het heet Gezond Genieten met Sonja. In Gezond Genieten met Sonja staan 50 nieuwe recepten en 8 nieuwe weekmenu’s. De nadruk ligt in dit boek op speciale en feestelijke gelegenheden, met onder andere 4 feestelijke driegangenmenu’s en recepten voor tapa’s, brunches en high tea.

Simpel

Het boek is weer simpel geschreven, vol met mooie plaatjes en lekkere recepten. Tot nu toe niets nieuws onder de zon. Daarom valt er over de Sonja Bakker methode op zich ook niets nieuws te vertellen. Het zijn de simpliciteit, toegankelijkheid en alledaagsheid die het boek zo aantrekkelijk maken voor een grote doelgroep.

Gebrek aan beweging

Eén van mijn grootste punten van kritiek op de boeken van Sonja Bakker is tot nu toe geweest dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan lichaamsbeweging en een omschakeling van je oude naar je nieuwe leefpatroon, terwijl dit essentiële onderdelen zijn van gezond afvallen.

Alleen maar minder eten

Naar mijn mening is juist de instelling om af te vallen door alleen maar véél minder te eten de reden van alle problemen rondom overgewicht in Nederland en andere westerse landen. Tijdelijk veel minder eten, lost je gewichtsproblemen simpelweg NIET op, maar zorgt juist voor een oneindige spiraal van afvallen en aankomen: jojoën.

Gezond Genieten met Sonja geeft de verkeerde boodschap

Op het punt van lichaamsbeweging is Gezond Genieten met Sonja alleen maar nóg slechter geworden. De boodschap is door het hele boek heen te proeven: je hoeft niet te sporten om af te vallen, je hoeft alleen maar het dieet van Sonja Bakker te volgen. Dit komt vooral tot uiting in de ‘succesverhalen’: Maarten (20) uit Koedijk is 50 kilo afgevallen in 7 maanden. Dat is op zich natuurlijk een hele prestatie, maar er wordt alleen maar gesproken over het eetpatroon dat hij heeft gewijzigd. In het hele verhaal staat letterlijk niets over lichamelijke activiteit, terwijl dit voor de meeste mensen juist de sleutel is tot afslanksucces.

Conditieverbetering dankzij caloriebeperking?

Het succesverhaal van Jan (41) en Stephanie (37) uit Spijkenisse belooft beterschap: ‘We merken nu pas hoe slecht onze conditie was’. Hierin wordt beschreven dat Jan naar eigen zeggen aan een zuurstofapparaat aangesloten moest worden als hij de trap op en neer was gelopen. Ik zou dan zeggen: ga sporten om je conditie te verbeteren, maar nee hoor: het boek vertelt ons dat de conditie van Jan en Stephanie weer veel beter is geworden door de Sonja Bakker methode te volgen. Wederom geen woord over lichaamsbeweging en sport?!

Zelfs zónder extra beweging!

Maar het kan nóg erger… In het ‘succesverhaal’ van Raymond (24) en moeder Sonja (48) uit Arnhem prijkt de kop: ‘Zelfs zonder extra beweging is het me gelukt’. Alsof je daar trots op zou moeten zijn… Wat voor boodschap moet dit afgeven aan het Nederlandse volk dat voornamelijk veel te dik aan het worden is door toedoen van een stelselmatig gebrek aan lichaamsbeweging? Tegen dit soort uitspraken kan geen overheidscampagne op die probeert om mensen te laten bewegen. Als de mogelijkheid bestaat om niet te bewegen, grijpt de gemiddelde persoon deze met beide handen aan: het levensmotto ‘liever honger lijden dan moe worden’ wint zo wel erg snel aan populariteit.

Spierverlies

Op de enkele bladzijde die over lichaamsbeweging gaat, wordt een pijnlijke fout gemaakt: “Ik sport 3 keer per week 1,5 uur, kan ik wat extra’s nemen?” – Het antwoord van Sonja is: ‘Ja, een krentenbol of een Evergreen voor het sporten, en na het sporten een Opkikker met een cracker’. Sorry mevrouw Bakker, maar als je zoveel sport en dan, naast het tekort van 1000 calorieën per dag van de weekmenu’s, ook maar zo weinig extra mag eten, dat is vragen om moeilijkheden! Als je anderhalf uur sport, verbruik je al snel 750 kcal. Dit vul je met Sonja’s ’tips’ nog niet voor de helft aan. Resultaat: je lichaam moet ergens energie vandaan halen, aangezien het niet van voeding komt… en daardoor verbrand je voornamelijk je spieren.

Het zou me niet verbazen als mensen letterlijk van hun crosstrainer vallen tijdens het sporten. Als je geen verstand hebt van voeding voor sporters, geef dan nog liever géén advies in plaats van ongezond c.q. gevaarlijk advies.

Nadelen Gezond Genieten met Sonja

De nadelen van de Sonja Bakker methode blijven in Gezond Genieten met Sonja eigenlijk gelijk aan de andere boeken:

 • Véél te weinig calorieën (ongeveer 1000 kcal per dag = 500 kcal te weinig)
 • Nauwelijks achtergrondinformatie over waarom je bepaalde producten wel of niet moet eten
 • Te veel onnodige merkproducten
 • Slecht advies voor sporters
 • De algemene boodschap van het boek zet mensen absoluut niet aan tot beweging.

Voordelen Gezond Genieten met Sonja

Voordelen van Genieten met Sonja:

 • Zéér simpel om te volgen (geen calorieën tellen)
 • Goede receptideeën (mits je de hoeveelheid x 1,5 per persoon doet)
 • Een gezonder alternatief voor eetstoornissen

Genieten met Sonja: conclusie…

De conclusie luidt dan ook: Gezond Genieten is aan te raden voor iedereen die nu erg ongezond bezig is met afvallen. Hieronder valt:

 • Eén of meerdere dagen niet eten; ter compensatie van één dag veel te veel eten
 • Zeer regelmatig maaltijden overslaan en daardoor vaak maar één maaltijd per dag (of zelfs nog minder) eten
 • Zelden tot nooit groenten & fruit eten (in combinatie met veel te weinig beweging)
 • Maaltijden uitbraken of laxeren

Ik hoop op betere tijden waarbij de boeken van Bob Greene en Dr. Oz in Nederland aanslaan. Ik ben bang dat Sonja Bakker tegen die tijd 15 boeken op haar bestseller lijst heeft staan, en dat Nederlanders zich dan pas gaan afvragen waarom er tientallen boeken nodig zijn om hun ideale gewicht te bereiken, terwijl we nog steeds niet toegekomen zijn aan het behouden van dat ideale streefgewicht.

Als je aan één van deze voorwaarden voldoet, ben je beter af met het volgen van Gezond Genieten met Sonja. In alle andere gevallen kun je het boek net zo goed links laten liggen. Heb jij ervaring met het dieet of de boeken van Sonja Bakker? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen!

Boekrecensie: Zomerslank met Sonja van Sonja Bakker

Het nieuwe boek van Sonja Bakker is deze maand uitgekomen. Het heet Zomerslank met Sonja en is speciaal geschreven voor de zomermaanden. Iedereen weet hoe moeilijk het kan zijn om op gewicht te blijven als de barbecue aan staat op de mooie zomeravonden of als je (all-inclusive) op vakantie bent. Daarnaast is de verleiding groot om te kiezen voor makkelijk eten, en dat komt vaak niet ten goede van de hoeveelheid calorieën die we binnenkrijgen.

zomerslank met sonja bakkerHet boek Zomerslank met Sonka is –zoals we inmiddels gewend zijn van Sonja Bakker– erg simpel geschreven. Dit is op zich geen probleem, behalve dat er weinig ‘waarom-vragen’ worden beantwoord. De eerste helft van het boek bestaat uit nieuwe weekmenu’s, verscheidene weekrecepten en een aantal tips. De tweede helft van Zomerslank met Sonja bevat een serie zomergerechten.

Om jezelf een beetje moed in te spreken om het dieet vol te kunnen houden staan in Zomerslank met Sonja een aantal succesverhalen. Met kopjes zoals ‘Corella haalde een spectaculaire 64 kilo’ en ‘Zelfs na ruim 50 kilo gaat Ardi nog door…’ zouden SAS (Schijt Aan Sonja) dagen tot het verleden moeten behoren. Persoonlijk hou ik niet van deze ’testimonials’, zoals overdreven positieve ervaringen met een product binnen de marketingindustrie worden genoemd. Waarschijnlijk ben ik te nuchter voor de TelSell-achtige aanpak, maar misschien dat anderen het wel als steun ervaren.

Hoewel ik natuurlijk nog niet alle zomerslank-recepten heb uitgeprobeerd, zien de gerechten er wel lekker uit, mede door de mooie foto’s en de kleurrijke vormgeving. Het is op dat vlak een fijn boek om door te bladeren.

Zomertips…

Het aantal zomertips valt wel tegen… Zo had Sonja in een uitzending van Pauw & Witteman onder andere beloofd dat je als lezer van Zomerslank met Sonja zou leren hoe je met de barbecue om moet gaan gedurende de zomermaanden… Helaas ben ik ze niet tegengekomen. Maar ach, Sonja Bakkeren is toch wel het laatste waar ik aan denk als ik mijn biefstuk omdraai.

De overige tips zijn onder andere wat je mee zou moeten nemen in je reiskoffer, wat je moet eten tijdens een all-inclusive vakantie en de ‘PAS OP-top 3’, waarin voor een paar landen de producten worden opgesomd met veel calorieën.

Sonja Bakker zoals we haar gewend zijn

Al met al is Zomerslank met Sonja een typisch Sonja Bakker-boek: lekkere recepten, overzichtelijke weekmenu’s (met overigens te weinig calorieën zoals ook in de voorgaande boeken) en vrijwel geen achtergrondinformatie.

Het is een receptenboek dat geschikt is voor iedereen die een sterke behoefte heeft aan een stap-voor-stap methode, en geen vragen stelt.

Helaas is ook dit boek uitsluitend gericht op voeding. Lichaamsbeweging en sport worden niet genoemd, terwijl dit wel essentiële onderdelen zijn om gezond en blijvend gewicht te verliezen. Het zou natuurlijk ook nog kunnen dat we dit in een eventueel volgend boek van haar tegen gaan komen als half Nederland geen weekmenu meer kan aanhoren.

Conclusie Zomerslank met Sonja

Als je een fan bent van de Sonja Bakker-methode, dan is Zomerslank met Sonja absoluut iets voor jou, want het is meer van hetzelfde. Ben je daarentgen iemand –zoals ik– die méér wil dan mooie plaatjes en recepten, laat het boek dan links liggen en ga voor een boek met diepgang. Dan heb je ook nog kans dat je erachter komt waarom je telkens weer opnieuw met een dieet moet beginnen omdat het voorgaande dieet onsuccesvol blijkt te zijn…

Positief:

 • Recepten voor lekkere gerechten & salades
 • Simpel geschreven
 • Handige zomertips, al zijn het wel erg weinig

Negatief:

 • Het boek geeft vrijwel geen achtergrondinformatie
 • Te veel onnodige merkproducten
 • Te weinig calorieën per dag
 • Beweging en sport worden zo goed als niet genoemd

Laat in een reactie hieronder weten wat jij vindt van Zomerslank met Sonja!

Bolletje bedankt Sonja Bakker met dagbladadvertentie

Dat veel fabrikanten profiteren van Sonjabakkeraars wisten we al… Vandaar ook dat Bolletje een bedankje heeft ontworpen voor Sonja Bakker in de vorm van een advertentie in verscheidene dagbladen. Beste geinig, in de vorm van een beschuit. Het steekt de draak met het inmiddels ingeburgerde werkwoord ‘sonjabakkeren’. Leuk gedaan, toch?! :) (bron)

Bolletje-beschuit-sonja-bakker

Wat vind jij van bovenstaand bedankje van Bolletje aan Sonja Bakker? Geef hieronder je (ongezouten) mening…

Sonja Bakker: tot slot…

Diëten worden vrijwel altijd verzonnen om geld te verdienen. Auteurs van diverse dieetboeken zijn slimmer dan je denkt. Ze spelen in op jouw emoties en verzinnen een dieet waarmee je zogenaamd snel afvalt. Meestal gaat dit de eerste weken daadwerkelijk snel omdat je vocht en spieren kwijtraakt (en dus niet doordat je vet verbrandt).

Daarnaast zijn diëten niet voor langere tijd vol te houden, waardoor de kilo’s er weer aan vliegen zodra men met het dieet stopt en het normale eetpatroon hervat. Een dieetboek is commercieel en financieel gezien erg interessant, want het is een statisch stuk informatie: er zit geen verandering of ontwikkeling in… Het wordt 1 keer geproduceerd en gedrukt en men verdient er jarenlang bakken met geld mee.

Probeer daarom zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde informatie te verzamelen en geloof niet iedereen die “iets over een nieuw dieet heeft gelezen”. Vaak zijn de meest onbetrouwbare bronnen de mensen om je heen van wie je het meeste houdt. Hun informatie speelt immers het sterkst in op jouw gevoelens. Maak daarom gebruik van het internet en bepaal zelf wat betrouwbare en objectieve bronnen zijn.

Dit is overigens wel lastig omdat de dieet- en voedingsindustrie ook niet stil zit. Zij hebben enorme budgetten en staan zodoende vaak bovenaan in de zoekresultaten van Google. Een gewaarschuwd mens telt dan ook voor twee! Heb jij ervaring met het Sonja Bakker Dieet of de boeken van Sonja? Laat hieronder dan een reactie achter!

129 Reacties

 1. Hallo Iedereen, Sonja is 36 jaar ze ziet niet gezond uit, zeker haar huid niet. Dat geeft al aan dat zij niet supergezond is. Ze moet na haar 50e terugkomen met die populariteit en haar theorie. In de sportwereld lachen zich helemaal vierkant. Ze ziet er helemaal niet fit uit! Als ze er na haar 50e nog relatief goed uitziet, dan geloof ik pas in haar theorie. Voor de tweede wereldoorlog hadden ze echte theorieën, maar nu wordt alles maar uit z’n verband getrokken, net of het een nieuwe uitvinding is. Het is gewoon commercie! Kom a.u.b na je 50 terug.

 2. Afvallen bereik je alleen als je het echt zelf wil en dan hoef je niet minder te eten maar anders, b.v. iemand met een kantoorbaan heeft aan twee stevige maaltijden voldoende de eerste om zeven uur smorgens en de tweede om zes uur savonds.
  Hier een lijst wat ik smorgens eet, vier bruine boterhammen zonder boter een hand gemengde sla afgewisseld met tomaat kaas een zure haring drie eierren en een yakoel.
  Savonds flink aardappellen veel groente drie uien in plakjes gesneden en lichtbruin gemaakt in vloebare olie waarvan de helft olijfolie knoflook en zes vissticks of een stukje kip.
  Gegarandeerd dat men afvalt en de lichamelijke conditie word alleen maar beter.
  Wat ik vergeet is geen koffie met koek ertussendoor en savonds geen chippies of ander snoewerk maar een paar sneeén bruin brood met kaas is prima.

 3. Ohwja. Ik ben gezegend met een ontzettend snelle verbranding. Ik kan eten wat ik wil, ik kom niet aan.
  Mijn broer en zus zijn een heel ander verhaal.

  Ieder’s lichaam verschilt, reageert anders op diverse typen voedsel en eetgewoontes, en verbrandt de boel sneller of langzamer.
  Daarom moet je nooit naar anderen en hun eetgewoonten kijken en denken dat het bij jou ook wel of niet zal werken.

  Sommmige mensen moeten gewoon meer oppassen, maar dat is geen ramp.
  Leer goed je lichaam kennen, verzorg het goed, van top tot teen.
  Als je een slons bent voor jezelf, kan je nog zo graag willen afvallen; het gaat niet gebeuren.
  Chaos in je hoofd schept chaos in je omgeving.
  Creëer eerst rust voor jezelf, en dan komt de rest vanzelf.

  Dieëten zou moeten heten; je eetgewoonten aanpassen.
  En dat is niet altijd minder eten.
  Geloof me, je kan eten tot je barst en toch afslanken.
  Maar hoe en onder welke voorwaarden, dat mag Miss Wonderwoman jullie vertellen.
  En dit keer wel luisteren he :wink:

 4. Nou, de kogel is door de kerk.
  Aah, wat heerlijk; de hype is weer voorbij :P
  De hype, waar heel de media ook vrolijk aan meewerkte sinds zij vanaf het begin al wisten en bericht gaven van het plagiaat waar Mevr. Bakker zich van bediende in haar boeken.
  Maar de lokroep van de commercie en de vele domme mensen die zich zo graag in de luren willen leggen door een mooi koppie, was sterker dan de waarheid.

  Net als voor al die mensen die hun spaargeld verdampt zagen omdat ze trapten in mannelijke versies van Sonja Bakker, de grijs-gesoigneerde heren die zo ‘betrouwbaar en gezaghebbend’ overkomen.
  En ondertussen aan piramide-investeringen uiteindelijk vooral zichzelf rijk maakten met de het levensspaargeld van vele goedgelovige dombo’s..

  Sonja Bakker stopt, want ze moet aan haar kinderen en ‘gezondheid’ denken.
  Ja, het geeft je te denken als de afslankguru herself, the ‘source’ of health, begint te kampen met haar gezondheid, nietwaar?

  Hoe wordt je miljonair, vroeg Wonderwoman zich heel terecht af *puike titel, complimenten voor je gedurfde kritiek*:

  -door domme mensen uit te buiten met het voorhouden van een strohalm.
  -door slim gebruik te maken van een hype, de media, en je ideale schoondochteruiterlijk.(er zijn 2 zaken die zichzelf bijna vanzelf verkopen, en dat zijn sex en afslankproducten)
  -door met de juiste mensen aan te pappen die iets voor je kunnen betekenen, zoals Rik Felderhof
  -door snel te scheiden én met je bedrijf te kappen voordat je huidige man de helft van je vermogen krijgt
  -het niet bezitten van scrupules of een geweten helpt ook. Anders licht je niet zoveel mensen op en pleeg je geen plagiaat met je boeken.

  Voor iedereen die gelooft in het dieëten op zich, en in de dieëten van Sonja Bakker: veel succes!
  Want wat zullen het aantal Sonjabakkeraars opeens afslanken. Niet qua gewicht, maar qua aantal volgelingen 8)

  Want je ziet het ook bij popstars, bij sporters, bij alles wat bekend of beroemd is: als je bekend bent, wilt iedereen je volgen, en als ze onbekend zijn wilt men er opeens niets meer mee te maken hebben.

  Opeens blijkt dan, wat een kuddeschaapjes sommige mensen zijn. Die klakkeloos iets of iemand volgen en zich zelfs inbeelden dat het helpt, alleen maar omdat het op dat moment de mode is.

  Opeens is het dan ‘geen’ mode meer om aan collega’s en vrienden te kunnen zeggen dat je ‘Sonjabakkert’

  Opeens staan al die boeken voor 1 euro in de dump, en dan nog wilt niemand ze hebben.

  Opeens..is het allemaal voorbij.
  Maar Sonja Bakker heeft haar miljoenen wel verdient. Over dezelfde domme mensen die hun geld kwijt zijn, maar meestal nog niet hun kilo’s.

  Op naar de volgende strohalm!
  Vooral niet luisteren naar goedbedoelde adviezen van Wonderwoman, die niet alleen kritiek gaf op Sonja Bakker, maar op diëeten in het algemeen :wink:

  • volgens mij is ze dr nog steeds en zeeeeeer succesvol. de gezondheid van haar werk wordt erkend en jij? jij moet gewoon je bakkes dichthouwe, onwetende burger

 5. Absoluut niet mee eens, ben zelf 15 kg mee afgevallen dat is er nog steeds af. Nooit hongergevoel gehad, goed eetpatroon aan over gehouden dus het dieet is inderdaad tijdelijk, maar het eetpatroon is blijvend, waardoor geen jojo-effect ontstaat. Afvallen zal altijd leiden tot lagere inname van calorieen, wat denk je dat andere dieeten doen? Sonja Bakker is echt niet de enige met een 1000cal opbouw!

 6. Tussen alle reacties staan ook wat reacties over anorexia. Anorexia zit in je hoofd! Dan hoef je echt niet per se vel over been te zijn. Ja, eerst wel natuurlijk, maar zodra je weer beter probeert te worden en je gaat aankomen, dan ben je niet ineens genezen. En ja, ik heb anorexia nu. Ik ben weer op gezond gewicht, maar heb nog steeds anorexia. Wie is er nou een leek?

 7. Ik snap die negativteit niet. Ze verplicht niemnd tot iets. Het is een advies. Zelf in ruim een jaar tijd 25 kg afgevallen, wat er nu ruim een jaar af is gebleven. (op 2 kg na)

  Heb nu een maat 38/40 dus ben heel blij.
  Zooi lichamelijke klachten die ik had met zoveel extra gewicht zijn verdwenen, dus wat dat betreft is Sonja Bakkeren nog wel gezond.

 8. Sinds kort volg ik het dieet van Sonja. Niet erg streng, maar ben toch al een paar kilo kwijt. Nu nog een paar kilo en dan is het goed. Het dieet bevalt mij uitstekend. De meeste kritiek komt voort uit jalouzie.
  Ieder mens kan bedenken dat merkartikelen vervangen kunnen worden door eigen merken. Voor mij zijn de maaltijden genoeg gevarieerd, mijn eigen fantasie kan ik daar ook nog bij aanvullen. Je moet wel zelf blijven nadenken.
  Dus Sonja, je mag blijven.

 9. Of het gezond is of niet weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik begin 2007 twee boeken van Sonja Bakker heb doorgewerkt. Ik ben in totaal 20 kilo afgevallen. Na het dieet ben ik geleidelijk meer gaan eten (naar de 2000cal ongeveer). Ik ben sinds het stoppen 2 kilo terug aangekomen, aan het begin. Mijn gewicht is nu al een jaar stabiel, 18kg minder dan ervoor. Of het gezond is of niet weet ik niet, maar ik voel me prima!

 10. Gemiddeld heeft een vrouw 2000 kcal. nodig. dieten van 1000 is veel te weinig en je metabolisme raakt verstoord. Stel, je hebt er 2000 nodig, dan val je af (met voldoende beweging en 2 ltr. water) met 1500 kcal. 5 x verdeeld over de dag. Het enige wat je nodig hebt is een keukenweegschaal en de Kcalorientabel die je op internet kunt vinden.
  Het is een leuke sport en je wordt er vrolijk van. Wel oppassen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
  Een vetmeter is handig, de gewone weegschaal kun je gewoon weggooien. Te snel afvallen betekent vocht en spierweefsel verliezen maar het vet wordt opgeslagen omdat het lichaam een waarschuwing krijgt, en overschakelt op de overlevingsfunktie.
  Ook een maaltijd overslaan is dus heel verkeerd.
  Gewoon 5x (3 maaltijden + 2 tussendoortjes) ikzelf hou het kcal. aantal 5x gelijk want dan heb je tussendoor geen trek.

 11. sta achter sonja bakker Reageer

  dit zijn jou punten waarom we niet aan de sonja bakker moeten.

  1: Het dieet is slecht samengesteld,
  2: Te weinig calorieën,
  3: Het dieet is voor een beperkte tijd,
  4: Het boek van Sonja Bakker staat vol met onzin
  5: Het doel van Sonja Bakker is om geld te verdienen, niet om jou te laten afvallen,

  nu komen mijn antwoorden hierop.

  1: het dieet is lekker en gezond en ik val er ook nog van af ook, alles wat ik eet is gezonder dan dat ik at voor ik op sonja bakker dieet ging….(geen chocola op brood geen vette en ongezonde dingen meer)
  en als haar dieet van andere dieeten is afgekeken dan heeft ze dat goed gedaan. want dan is er nu een dieet die lekker en makkelijk vol te houden is.

  2: vind ik niet ik krijg genoeg. ik eet 6 keer per dag 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. en dan nog 2 liter water en dan de andere dingen nog qua vocht (thee, koffie,)
  maar heb je hier te weinig aan dan doe je toch het dieet voor de mannen, krijg je iets meer calorieën. het is maar net wat je zelf wil. en heb je nog trek in wat. eet een komkommer!

  3: dat is altijd zo, je zou zoiezo je eetpatroon moeten veranderen, waarom ben je anders zo zwaar geworden, vast niet omdat je zo goed en gezond at….als je aanleg hebt om snel overgewicht te krijgen moet je je leven erop aanpassen doe je dat niet krijg je weer overgewicht. en dan maakt het niet uit welk dieet je hebt gevolgd!

  4: daar kan ik niks over zeggen wie daarin gelijk heeft heb het niet geprobeerd en ook niet op gelet en dat houd me ook niet bezig.

  5: tuurlijk wil ze er geld aan verdienen….zou ik ook willen als ik zo’n dieet had uitgevonden…en ik denk jij ook wel…..is toch logisch, en overal verschijnen om reclame te maken voor je eigen boek, zou ik ook doen. als ik ergens veel geld mee kan vangen doe ik dat ook allemaal…..

  de merken die in het boekje staan koop ik niet allemaal. de aldi, de lidl of eigen merk van een supermarkt heeft ook veel dingen maar dan goedkoper, en ik ben vast niet de enige die dat kan verzinnen
  zo nou dat was het wel, ik heb het ff gezecht. kon het niet laten :P

 12. Je bent gewoon een heel zuur mens als je zulke stukjes schrijft. Ga je tijd eens wat nuttiger besteden. Zeker met het doen van aannames als "het lijkt dat". Vind je dat niet heel makkelijke scoren, op basis van…..????

  Als het allemaal bullshit is dan zal deze vorm ook vanzelf weer verdwijnen, net zoals de anderen.

  En het mooiste is; je hebt zelf de keuze. Niemand verplicht je, dus laat het lekker aan iedereen zelf over.

  Het is triest te zien dat er steeds meer mensen uitgaan van het slechte in alles. Het glas is kennelijk voor veel mensen half leeg.

 13. Ik vind het onzin dat er wordt beweerd dat je te weinig caloriën binnen krijgt en dat je te weinig voedingsstoffen binnen zou krijgen.
  Een tijdje volg ik het dieet al en ik moet toeggeven dat ik veel meer groente en fruit ben gaan eten en als ik het iedere dag bij elkaar op tel heb ik de schijf van 5 al rond. Ik ben niet zo van het fruit en met dit dieet moet ik wel dus leer er gezondere gewoontes door.
  Die gezondheidstips van het voedingscentrum zijn echt niks voor mij want ik eet op zijn hoogst normaal gesproken maar 3 boterhammen. Waar moet ik die andere 4 dan nog neerplanten 8O. Ik denk dat dat meer voor mensen is die zwaar lichamelijk werk verrichten en daarbij elke dag sporten ofzo want ik kan dit niet hoor.

 14. Hallo ben ik weer, na een meer dan een jaar SB ben ik 20 kg kwijt en dat ben ik nu al meer dan een half jaar kwijt. Het lezen van haar boek heeft me eigenlijk alleen een beetje meer in de goede leef richting geduwd, de rest moet je toch echt zelf doen en volhouden ! en ja af en toe is het niet makkelijk nee te zeggen als ze allemaal gezellig aan het gebak zitten, je moet jezelf ook niet alles misgunnen, maar houd in je achterhoofd hoeveel moeite je gedaan hebt er af te krijgen laat dat niet meer van je afpakken door in je oude gewoonten terug te vallen. Een zwakke dag, morgen heb je een sterke dag en eet je gewoon weer wat minder.
  Hoe je het ook doet ik wens je veel sterkte en doorzettings vermogen. Iedereen die wil, kan het ook

 15. wie is zij om richtlijnen uit te zetten hoe wij moeten leven en eten, ze is een zelfverrijkende egotripper, met die schijnhijlige lach.

 16. Het lijkt me nogal logisch dat een dieet als Sonja bakker werkt,simpelweg omdat men gewoon te weinig binnen krijgt,tuurlijk val je dan af!
  maar is dit een goede manier van afvallen? Ik vind het schrikbarend dat een dieet uit 1000Kcal bestaat.
  het is een crashdieet waarmee je afvalt,en stop je ermee dan komen de kilo`s er weer aan.
  Ik zou nooit een advies opvolgen van iemand die amper opleiding heeft gedaan.

 17. @Sandra

  Het is zeer makkelijk vol te houden, vind ik zelf. De eerste week is best wel moeilijk, maar gewoon volhouden. De discipline tonen en er gewoon voor gaan :D.

  En als je naar een sportschool gaat krijg je dat overhangend vel zowieso niet. Succes! :D

 18. ik wil binnenkort ook beginnen aan t sb dieet maar is t makkelijk vol te houden? en ben bang voor overhangend vel als ik veel afval :(

 19. simpele vraag:

  Als het dieet van Sonja Bakker niet zou werken, waarom vallen dan mensen af? het werkt dus zeker wel. 1 op de 3 mensen gaan dood aan overgewicht en 2 op de 3 mensen zijn te dik dus ik vind het een goede actie.

 20. Hoi allemaal,

  Ik merk dat er nogal een ja-nee discussie is. Er zijn een paar mensen die de nadruk leggen op het feit dat iedereens anders is. Dit is absoluut waar. Ik heb zelf even Sonja Bakker geprobeerd en het is niets voor mij: ik eet nu tussen de 1600 en 2000 kcal per dag en ik val daarmee bijna een kilo per week af. Voor mij dus gewoon 5 boterhammen en een appel voor de lunch: met pindakaas en roomkaas als ik wil! Moet er eerlijkerheidshalve bijvertellen dat ik heel lang ben, gespierd gebouwd ben en ontiegelijk bewegelijk ben.
  Voor mij is Sonja Bakker dus volkomen onmogelijk: het is -voor mij- een crashdieet waarvan ik bijna een kilo per dag zou afvallen. Ook viel ik flauw toen ik 1,5 uur stevig ging sporten. Logisch:Hoeveel stuks fruit en sultanarepen zou ik moeten eten om aan voldoende kcalorien te komen om beheerd af te vallen?
  Anderzijds begrijp ik dat als je 1.50 bent, bureauwerk doet en niet ontzettend vaak sport, dat dit dieet dan wel goed is. Zo iemand kan veel minder kcal hebben dan ik! Ook is het goed dat ze mensen leert om naar de porties te kijken (ook al zijn de porties niet voor iedereen gelijk!)

  Daarom, wonderwoman wil ik pogen je artikel aan te vullen.
  1: Crashdieet is het pas als je zelf veel meer nodig hebt. Voor de gemiddelde bewegelijke lange Nederlander is dit vast en zeker waar: maar zijn dit de mensen die een laag-calorisch dieet nodig hebben?
  2: onzin staat er zeker in dit dieet. Thee kan niet heel vochtafdrijvend zijn. Het bewijs wordt in het Midden-Oosten dagelijks geleverd. De meeste mensen drinken hier vooral heel erg veel thee (en soms koffie!), het is er in de zomer heel heet. Toch krijgen ze voldoende vocht binnen om in leven te blijven.
  Anderzijds is er over voeding nog zoveel onzekerheid dat het geheel zoiezo moeilijk een wetenschap te noemen is! Zijn eieren en lever nou goed of slecht (veel eiwitten, vitaminen en weinig calorieen, maar ook veel cholesterol), moet je nou ontbijten of niet wanneer je nog geen trek hebt? Ze doet haar best met de kennis die zij heeft. Discussie valt er nog veel over te voeren aan de hand van nieuwe onderzoeken die dagelijks verschijnen, maar is dit kwalijk?
  3) Ze verdient er geld mee en haar marketing is uitstekend. Is dit een probleem? Wie wilt er nou geen geld verdienen aan haar werk?
  Misschien zou een disclaimer in de inleiding van haar boeken op zijn plaats zijn?… Iets in de trant van: ‘voor gezond afvallen raad ik u aan niet meer dan 0.7 kilo per week te verliezen. Dit lukt met dit dieet indien u matig beweging kan genieten hebt perfect. Gaat het veel te snel, neem dan een diëtiste in de hand voor een persoonlijk advies. Verder: blijf hiernaast bewegen en besef dat dit voor je leven is!!’

  In mijn ogen zou dit een hoop kritiek ondervangen.

  • Met lengte heeft het ook niet te maken. ik ben vrouw, 1,80 en 21 jaar oud, en ik sonja bakker al 7 weken, ben van 80 naar 71 kilo gegaan, eet +- 1200 kalorieen per dag en ik mis niks! voel me super!

 21. Sonja bakker
  laat de boeren ook goed geld verdienen
  hoeveelheid groente die je moet eten is voor 1 persoon te veel dus de helft gooi je weg want iedere dag moet je wat anders eten dus die producten worden wel verkocht..
  alle light producten vatten sommige nog veel meer suikers dan het gewone :wink:
  je zal er best van kunnen afvallen
  maar je kan beter gewoon eten maar met mate
  en zwemmen is nog altijd het oude recept voor afvallen en veel gezelliger ..

 22. Echte onzin dit artikel.
  Ik vraag mij weleens af of de mensen die zulke dingen schrijven hetzelf hebben geprobeerd!
  Anders moet je het artikel namelijk zo formulieren dat het je eigen mening is, dan is het vrijheid van meningsuiting.
  Ik heb met Sonja Bakker 25 kilo verloren en ze zijn er nog steeds af! (7 maanden na het stoppen met het "dieet". Al tijden volg ik de boeken niet meer strict. Je weet wat je kunt eten en wat je "mag". En nee natuurlijk moet je nu niet ineens je oude patroon gaan volgen maar da’s ook logisch dat eetpatroon heeft je toch ook dik gemaakt.
  Dankzij het dieet van Sonja Bakker (wat voor mij geen dieet was omdat ik juist meer moest eten, wel gezonder natuurlijk) voel ik me kiplekker en ben nog nooit zo gezond geweest!

  Dus kritiek mag maar zeg niet dat iets niet werkt of slecht is als je het zelf niet hebt geprobeerd!

 23. Iedereen is anders en voor iedereen werkt wat anders. Ik merk dat ik met het Sonja bakker dieet goed afval en genoeg binnen krijg. En ja, als ik ’s avonds moet werken of sporten dan verschuif ik alles iets of ik neem wat extra’s maar dan wel gezond. Het heeft dus ook en vooral te maken met je instelling en of je het blijvend wil veranderen. Het dieet is dus geen wondermiddel! maar het is wel een middel om bij mijn doel te komen. En er staan heerlijk gezonde gerechten in. Dit heeft mij aan het denken gezet: het hoeft geen vet sausje te hebben om het heerlijk te laten smaken! Ik heb dit dieet eerder gedaan. Ben toen een paar kilo aangekomen. Nu is bij mij echt de knop om. Gezonder eten, ook als die paar kilo’s er weer af zijn!

 24. Hallo, het verliezen van gewicht is voor iedereen weer anders. Ik zou het ook geen dieeten willen noemen, maar meer het veranderen van je leefstijl. Om dat te veranderen moet je je bewust worden en voor jezelf toegeven dat je te zwaar bent. Ik ben op 4 januari 2008 begonnen met anders te eten en veel te bewegen. Nu ben ik
  6 maanden verder en 22,4 kilo kwijt nog steeds in bezit van dezelfde spiermassa. ik was 124 kilo met 197 cm. Ik ben nu 101,7 kilo en hoop er nog een kilo of 7 af te krijgen. Het voornaamste is in jezelf blijven geloven

 25. [b]jullie zijn gwn allemaal super gestoord hier!
  het is een super goed dieet ben der nu 5 kilo mee afgevallen dus kan weer met een goed gevoel de zomer door![/b]

 26. Irma Reedijk-de Gier Reageer

  Ik ben een Sonja Bakker fan. Sinds ik haar dieet volg ben ik voor het eerst echt afgevallen. Ik heb er mijn lifestyle van gemaakt. Ik ben door haar echt lekker gaan eten en voor het eerst gezond. Ik heb de cal. nagerekend en het bleek dat je de ene dag 1000 cal. binnenkreeg en een andere dag 1400. Haar motto is ook, wissel regelmatig van calorieenaantal om je stofwisseling in conditie te houden. Ik volg haar lifestyle nu ongeveer een jaar. Ik heb mijn huisarts eens laten controleren hoe het met de stofwisseling en de schildklier zat en die waren prima in orde!
  Verder heeft Sonja Bakker niet een LOI cursusje gevolgd, maar een heuse 2 jaar durende LOI opleiding: die van gewichtsconsulent en voedingsleer.
  Een dietist opleiding duurt 4 jaar, maar die helpt ook zieke mensen. Gewichtsconsulenten mogen geen zieke mensen helpen, maar puur en alleen gezonde mensen met overgewicht en daar is de opleiding tot gewichtsconsulent prima geschikt voor. Een goede vriendin volgt die opleiding bij de LOI ook en ik moet zeggen dat het een heel pittige opleiding is, echt niet gemakkelijk en het is heel intensief.
  Nog wat: velen klagen dat in de boeken van SB dieten staan die niet persoonsgericht zijn. Maar dat kan ook niet anders. Als dit wel zo zou zijn, dan moet ze wel honderden boeken schrijven! Wil iemand een persoons gericht dieet, dan kan dat ook bij Sonja, via haar website. Maar dat kost dan weer geld zullen velen zeggen. Dat is waar. Maar wie werkt er voor niets? De website kost geld, als je op die manier wilt afvallen. Maar een dietist kost ook geld.Via een huisarts krijg je een verwijskaart voor de dietist. Zorgverzkeraar vergoedt 4 uur per jaar. Wil je meer uren naar de dietist, dan kost dat geld. Heel veel geld. Wat SB rekent is veel minder. En mag ze! Ik vind dat Sonja op een eerlijke manier geld verdient. En ze is heel slim om haar methode op de markt te brengen.
  Er zijn veel gewichtsconsulenten en alleen Sonja heeft er succes mee en daar zijn al die dietistes en het voedingscentrum stikjaloers op, vandaar dat negatieve commentaar. Ik vind Sonja Bakker een prima meid en ze doet het prima en ik gun haar haar succes van harte.
  Dat ze merkprodukten aanprijst, doet ze alleen omdat dat makkelijk is. Ze schrijft bv "sultana", dat is toch veel simpeler en herkenbaarder dan dat ze schrijft "volkorenkoekje met rozijnen", door Sultana weet je wat ze bedoeld en daar doet ze het voor.
  Verder onttrekt caffeine/theine (koffie, thee, cola en cola light) vocht aan je lichaam, daar staat het om bekend Dat kun je ook merken, want na een aantal koppen koffie of thee of glazen cola light krijg je dorst en hoofdpijn en je moet meer plassen.
  Ik ben in het verleden naar een dietist geweest, maar wat de voorschreef beviel me niet en ik moest 1600-2000 cal. binnen krijgen. Ik at me dus een slag in de rondte. Nou krijg maar eens 4 ons als weg. Gevolg: alleen maar aankomen!
  Ik blijf SB volgen gewoon omdat het me bevalt.
  Als ik op gewicht ben, dan blijf ik het SB dieet volgen, maar dan minder strikt.
  Ik ben 1.52 m lang en weeg momenteel 60 kilo. Ik ben 49 jaar. Ik ben al 5 kilo afgevallen dankzij Sonja Bakker en die kwamen ook niet meer terug terwijl ik het SB dieet een keer een maand niet had gevolgd. Ze bleven er vanaf. Ik wil nu nog 13 kilo afvallen. Dan zit ik op mijn streefgewicht van 47 kilo.
  En dat ze raar praat is een domme opmerking, het is een accent dat daar in Noordholland voorkomt.
  Verder heeft Sonja geen anorexia. Ik heb zelf anorexia gehad toen ik 15 was en dan zie je er heel vreemd en ziek uit en ben absoluut vel over been. Ben je dat niet dan heb je boulimia. Verder is er geen beginnend anorexia. Je hebt het of je hebt het niet en als je het hebt. Als men zegt: dat ze ermee is begonnen, dan lijkt het of ze er haar lifestyle van heeft gemaakt en dat is niet zo!
  Verder schreef wonderwoman over Dokter Oz en dat hij goed is omdat hij bij Opharah Winfrey kwam. Nou, als je bij Ophrah komt is dat echt geen maatstaf dat je goed bent. Het is weer een van die velen experts in moddervet amerika en dat land wordt er geen grammetje magerder op. En onderbouwd? Waar is zijn methode dan onderbouwd. Het is gewoon weer 1 van de vele zgn. experts net als dr.Phill en Atkins. Als die drOz zo goed is, waarom is Amerika dan zo moddervet. Oh ja, er staat "dr" voor "Oz" Ah, als dat er maar voor staat, dan ben je pas een expert en hij laat ons door de letters dr denken dat hij arts is! Duh! Nee, dat Amerikaanse gedoe, daar heb ik een hekel aan!
  Ik zou zeggen Sonja Bakker: ga zo door. Hopelijk komt je twee maandelijkse magazine snel uit, want ik ga dat zeker kopen elke 2 maanden. Toi toi toi.

 27. Wat nou sonja!
  Gewoon gezond eten en veel sporten!
  Als je dit lang genoeg blijft doen word het bijna automatisch en is het resultaat van afvallen behoorlijk mooi!!
  Ik heb Sonja ook gedaan ik ben veel afgevallen maar daarna gewoon weer flink aangekomen.
  Dus fuck sonja en volg je eigen dieet!

  • Als je zo slim bent dat je weet wat echt gezond is, dan kan dat ja. Je weet zelf toch ook wel dat er mensen zijn die denken dat frites gezond zijn als je ze bakt in olie en die denken dat japanse mix gezond is (omdat ze dat ook ergens hebben gehoord) en er dan een hele zak van leeg eten. Niet iedereen wéét zomaar wat gezond eten is en daarnaast kunnne heel veel mensen niet zonder de houvast van een dieet (of dit nu uit een boek ik of aangepast aan de persoon zelf (wat ik beter vind)).

 28. een dieetfreak Reageer

  Ik ben ook niet een echte fan van Sonja Bakker, maar in haar boeken staan heel veel tips en lekkere recepten, daar kun je ook veel mee doen.

  Ik snap al het commentaar niet, wat je doet of volgt in alle dieten zitten ongeveer op de 1000 calorieen.

  Heb zelf weight Watchers en Balans gedaan.
  Nu ben ik weer 10 kilo afgevallen, met de tips van Sonja Bakker.

 29. @Maartje: Ik stoor mij er zelf ook aan, maar ik heb op dit moment niet echt een alternatief qua advertentiemethoden.

  Echt grote bedrijven zijn pas geinteresseerd als je meer dan een miljoen bezoekers per maand hebt, en het filteren van de slechte producten is onbegonnen werk (ik heb wel eens een poging gedaan).

 30. Ik ben 2 jaar geleden met 9 weken Sonja 12 kg afgevallen, heb daarna geen Sonja meer gedaan en de kilo’s zitten er nog steeds niet bij…. dus geen jojo-effect voor mij….maar slank en fit! :wink: Laat de zomer maar komen!

 31. Ik heb met belangstelling de redenen gelezen om het niet te doen. Ook ik heb, net als hordes anderen, allerlei dieten geprobeerd om af te vallen. Allen helaas zonder blijvend resultaat.
  Iedereen weet dat gezond leven en voldoende bewegen de toverwoorden zijn, maar dat is voor ieder individu weer anders. Voor de één is Sonja het toverwoord, voor de ander de sportschool en weer een ander gaat "south beachen". Als het voor jou als mens maar werkt en je er gelukkiger van wordt, dat is mijn credo. En als het erg ongezond is, door te weinig calorieen of overdreven veel bewegen (kijk eens naar "De Afvallers" bij SBS…) dan houd je dat nooit met dezelfde intensiteit je leven lang vol.

  Waar ik mij echter in dit blog mateloos aan stoor, zijn die idiote advertenties voor alternatieve afslankmethoden!!! Waar ben je nou mee bezig, een ferm pleidooi houden waarom Sonja Bakker niet deugd en ondertussen allerlei rotzooi op je blog (laten) zetten :x Hoe geloofwaardig ben je dan?

 32. Ik vind 1000 calorien ook veel te weinig je lichaam heeft echt meer nodig. Een paar jaar geleden woog ik over de 100 kilo. Ik zit nu net onder de 60 kilo. Ik ben meer gaan bewegen/sporten, elke dag zeker een uurtje. En gelet op wat ik eet, 5 tot 6 kleine maaltijden per dag, water drinken. Ik loop, zwem, fiets en zo nu en dan ga ik hardlopen (wat ik eerst niet kon maar nu wel). Het duurt 21 dagen om een gewoonte te breken, dus het duurt ook een tijdje om een gewoonte aan te nemen. En als je in het begin niet afvalt, niet opgeven hoor, bij de een gaat het sneller dan een andere. Ik weeg al een tijdje niet meer, ik kijk gewoon hoe mijn kleding zit.

  Veel succes iedereen, geloof in jezelf, je kan het. :D)

 33. Ik wil alleen even kwijt dat ook ik na jaren van alles te poberen, het Sonja Bakkeren mij eindelijk om een normaal gewicht heeft gekregen. Van maat 48 men ik in 6 maanden naar maat 38/40 gegaan. Natuurlijk kom je weer aan als je je niet beseft dat je VOOR het Sonja Bakkeren ongezond bezig was. JE bent niet voor niets te dik. dat wordt toch echt veroorzaakt door te weinig bewegen, teveel (en ongezond?)eten voor wat je blijkbaar echt nodig hebt, teveel snoepen etc etc. Als je dat weer oppakt na een succesvol dieet dan kom je uiteraard weer aan. Het moet een aanleiding zijn om je gehele leef- en eetpatroon te veranderen. Ik heb het zelf gedaan maar ben Sonja dankbaar dat ze er zo’n simpel boekje van heeft gemaakt. Ik hoor bijna alleen maar succes verhalen en krijg een beetje het idee dat iedereen die tegen haar is, alleen maar bang zijn voor hun eigen methode/toko..IS weight wathchers/herbalife/slimfast allemaal zo gezond? Na slimfast weken werd ik magerder maar kreeg ook last van mn maag en moest wel stoppen met het gevolg dat je toch weer ‘normaal’ gaat eten, wat dus een fout eetgedrag was maar mij niet duidelijk was omdat je denkt met reepjes etc af te vallen en het zo te houden DAT zijn de slechte dieten vind ik..Om nog maar te zwijgen over alle dure methodes…Mensen die eet-problemen hebben veel laten betalen om een dieet te volgen/samen te stellen? Belachelijk! En dan mekkeren over het aangeven van welk product je bij Sonja KAN gebruiken? Dat is wel t minst belangrijkste zeg.

  Ik wens iedereen die bezig is of wil beginnen heel veel succes! Je ziet al vrij snel resultaat dus het is zeker de moeite van het proberen en volhouden waard!

 34. Eigelijk wil ik je alleen waarschuwen. Een aantal jaar gelden middenin mijn pubertijd heb ik zelf ook ongeveer gegeten wat Sonja voorschrijft maar dan was het niet uit haar boek. Ik had zelf erge problemen met mijn lichaam terwijl ik eigenlijk een gezond gewicht had, je kunt dus zeggen dat mijn zelfbeeld ook niet helemaal klopte. Door het eten van zo weinig voedsel dus ongeveer 1000 calorien ben ik in een mum van tijd verandert in een uiterlijk geobserdeerd, onvriendelijk(want chagrijnig door de honger), graagmager, saai meisje.
  Het lijnen werkt dus je krijgt allerlei complimentjes maar op den duur merkte ik dat mensen niet langer naar me keken omdat ik er zo mooi slank uitzag maar omdat ik leeg uit mijn ogen keek, ultrawit was, dood haar had, graatmager was, geen uitstraling meer had. Ik ging nooit meer uit eten met vriendinnen omdat ik me dan niet aan mijn dieet kon houden. Mijn leven was een aaneenschakeling van saaiheid en naar maaltijden toeleven geworden. Gelukkig heb ik dat in kunnen zien anders was het waarschijnlijk anders met me afgelopen. Ik let nu nog steeds op mijn voeding en sport met vriendinnen 2 keer per week en neem de trap in plaats van de lift of de roltrap. Ik zie er goed uit en ik leer zoveel dingen en concentreer me op het ontwikkelen van mijn innerlijk.

  Alle mensen die nu van zichzelf vinden dat ze te zwaar of te mollig zijn die denken nu vast oh weer zo verhaal van zo’n meid die niet moet klagen, ik heb het heel anders en ik voel me naar, ongelukkig of zelfs walgelijk. Ik zou zeggen, doe er wat aan! Maar heb vooral geduld! Als je echt wilt afvallen kan je misschien eens beter naar de huisarts gaan die je in contact brengt met een dietiste die met jou meedenkt en die op basis van jou lichaam en jou persoon je kan helpen.

  Als je enkel een paar kilo eraf wilt, ga dan toch vooral fietsen of lopen naar je werk, maak sportafspraken met vrienden en zeg eens een keer nee tegen een gebakje en neem maar eens geen dikke koek bij de koffie maar een kaakje of niks. Je zal zien dat je na een paar weken al hardstikke vrolijk wordt want je lichaam ziet er een stuk beter uit!
  Het heeft allemaal te maken met doorzettingsvermogen, doen en geduld hebben.

  Ik wil eigenlijk geen oordeel geven over Sonja Bakker want je hebt als mens toch altijd zelf een keuze. Je kan een dieet gaan volgen uit een boek of niet. Er zijn honderden sap/callorieloze/op ijs gebaseerde onzin dieeten die mensen ook massaal volgen.
  Het dieet werkt wel maar pas gewoon vooral op. Sla niet door en houd je hoofd erbij! Want als mens gaat het naast je uiterlijk vooral om je innerlijk. Dus als jij straks mooi slank en fit bent en het alleen maar over de sportschool en eten kan hebben dan loop ik een blokje om.

  Heel veel succes allemaal!

  Groeten

 35. Ik ben het helemaal eens met het feit dat het dieet van Sonja Bakker slecht is. Ik vind dat ze zeer onprofessioneel bezig is. Ze heeft een dieet geschreven dat op iedereen toepasbaar is. Dat is echt zo fout!Ik ben zelf een derde jaarsstudente voeding en dietetiek. Ik leer dus voor dietiste. Ons wordt onder andere geleerd om voor iedereen een individueel dieet te maken. Geen mens is gelijk toch?

  Verder wil ik nog even heel duidelijk maken dat Sonja Bakker een gewichtsconsulente is en dat ze LOI cursus heeft gedaan, niet dat ik hier iets op tegen heb maar een dietiste is vier jaar in opleiding!

  • Hallo Laura,

   Als jij écht de opleiding voor voeding en dietetiek doet (deed) dan weet jij ook dat jij (en ik, ik ben diëtiste) niet zonder gewichtsconsulentes/voedingsconsulentes kan uiteindelijk. In deze maatschappij waarin steeds meer cliënten overgewicht hebben, waarbij de gezondheidsrisico’s nog nihil zijn, kunnen diëtisten niet al het aanbod aan cliënten verwerken.. Wees dus blij met voedingsconsulentes. Jij bent langer in opleiding omdat je ook leert over allergieën en dergelijke… Hoewel je wel degelijk gelijk hebt over diëten op maat, vind ik!!

 36. Wat 1 Onzin allemaal Al die krietiken over sonja bakkeren ik zelf ben al 8 jaar met lijnen bezig en heb tot nu toe mischien honderden dieeten gevolgd zonder resultaat en natuurlijk niet kunnen volhouden en ben nu 3 weken terug met het sonja bakker boek begonnen met haar eerste boek en ben in 3 weken 8 kilo kwijt En ik eet 6 x op 1 dag gezond maar wel weinig en dat hoort er ook bij vind ik als je dieet en het absoluut niet te ongezond want je eet ook gewoon fruit ect En dat ze zeggen dat sonjabakker dit doet alleen om het geld Natuurlijk hoort dat er ook bij dat zou toch iedereen doen ik zeg niet dat ze dat alleen om het geld doet maar natuurlijk moet zij er ook iets aan verdienen waarom niet dat zou toch iedereen doen denk ik daarom Ik ben harstikke blij dat ik dit boek heb gekocht en ga er lekker mee door

 37. Als voedingskundige gespecialiseerd op het gebied van gezondheid en gewicht adviseer ik individueel,specifiek en gezondheidstechnisch verantwoorde voeding aangevuld met de juiste supplementen.
  Ook heb ik geen sponsors en contracten met organisaties die veel belang hebben bij produktadviezen.

  Dat is het onderscheid tussen de commercie en een integer werkend mens.

  S.Stassen

 38. Vincent Paulissen Reageer

  Ik volg nu een verantwoord dieet via de diëtiste. Dit werkt prima! Je valt ca 700 gr per week af en dat is meer dan voldoende lijkt me. Geen honger gevoel!

  Hetgeen SB qua dieet voorstelt is niet (wetenschappelijk) onderbouwd. Natuurlijk val je af als je vrijwel niks eet, maar je krijgt onvoldoende voedingsstoffen en calorieën binnen. Dit is bewezen. Sonja Bakker heeft van haar kant nimmer kunnen aantonen dat haar dieet kan worden beschouwd als een verantwoord voedingspatroon, dan wel als verantwoorde levenswijze.

  Mensen geloof toch niet alle onzin van pseudo- deskundigen zonder enige behoorlijke opleiding!

  Tot slot: Luister bovendien eens naar haar slechte taalgebruik en je weet genoeg :-)

  • Vincent,

   Dit is natuurlijk onzin. Wat bedoel je met: ‘pseudo- deskundigen zonder enige behoorlijke opleiding’? Sonja Bakker heeft een opleiding (of het nou LOI is of niet maakt geen snars uit) gedaan om te kunnen én mogen werken als voedingsconsulente. Daarvan zijn er gelukkig in Nederland inniddels heel veel. Zij zijn op het gebied van gezonde voeding even goed opgeleid als een diëtiste op dat gebied. Een diëtiste is bréder opgeleid, mbt allergieën en ziektes en dergelijke. Sonja Bakker is dus wel degelijk goed genoeg opgeleid om adviezen te mogen geven mbt tot voeding (als het maar niet te maken heeft met ziektes/allergieën e.d.) En wat maakt het dan uit dat ze niet goed Nederlands spreekt? Dat is persoonlijk en lullig.

   NB: Ik zou zelf ook nooit een Sonja Bakker dieet gaan volgen, maar ik vind wel dat mensen redelijk moeten blijven en geen onzin moeten gaan verkondigen over opleidingen e.d. waar ze blijkbaar niets vanaf weten.

 39. Ik ben mijn hele leven al bezig met sporten en afvallen.
  En inderdaad, met sporten bereik je het beste resultaat.
  Maar ik kan van Sonja weinig slechts zeggen.. het werkt gewoon, en je voelt je er goed bij.
  Als je de hele dag op kantoor zit, en je word ouder, dan zul je toch je calorietjes naar beneden moeten halen.
  Want elke dag rond de 2000 calorieën, daar trapt mijn lichaam niet meer in.
  Ik geloof in calorieën omlaag en regelmatig een uitschieter omhoog om je lichaam niet te laten wennen. Een beetje van Sonja, en een beetje van mij.
  Vergeet ook niet: Elk lichaam is gewoon anders, ondek zelf wat het beste bij je past!
  Groetjes!!

 40. jongens sonja is slecht dieet ikk ben zelf fitness instructeur en je meot gemideeld per dag voor mannen 2500 ete ne nvrouwen 2000 hangt er ook van af hoe vaak je sport en hoe het medische met je lichaam is maar sonja is gewoon slecht ik kan mensen helpen af te valwen hoor ik heb een eetmeter op de computer bne geen exsper of zo maar ik kan helpen als het moet en ik kan persoonelijke training geven. maar zeg der wel bij ik kan helpen lukt het me niet omdat je allergie heb kan ik kijke nwat ik kan doen lukt het mij niet verwijs ik je door dees mijn email Sijtsmaronald@hotmail.com

 41. Wat een (volkoren) gezemel over sb. Veel mensen lijken haar leer aan te hangen, tja ze oogt dan ook wel voorbeeldig, bijna een blonde idool, iets om na te streven. Dat moet doorslaggevend zijn geweest in de keuze een dieetmanier uit te zoeken. Bovendien lekker makkelijk, je hoeft zelf niet na te denken, laat staan uit je luie stoel te komen. Misschien toch wel kadaverdiscipline. Als je bewuster gaat leven, heb je dat boek niet nodig. Elk pomdje gaat door het mondje. Dat water drinken enorm helpt, wisten de romeinen al. Gewoon gezond eten in combinatie met hardlopen of andere sporten. Maar dan moet je wel de regie over je eetpatroon houden. Ik vind dat Wonderwoman in ieder geval de regie beter in handen heeft dan SB: zij is duidelijker in haar stellingen en motiveert en dat kan ik van SB niet zeggen.

 42. Ben door SB veel meer gaan drinken en vooral water. Hierdoor is mijn huid een heel stuk verbetert en voelt veel strakker aan. Ik gebruik SB als een leidraad, ik woon zelf in Spanje en kan niet alle merken kopen zoals jullie in Nederland maar gebruik mijn gezonde verstand en ben zeer creatief. Ik ben nu 5 weken bezig en ben al 5 kg krijt. Het boek van Sonja helpt je in de goede richting, eigenlijk weet je ook wel dat je niet te veel moet snoepen en meer fruit moet eten. In het boek wordt dit nog eens benadrukt. Afvallen, sporten en gezond eten is je eigen verantwoordelijkheid !

 43. Ik ben het eens met de stelling. Sonja Bakker werkt niet! Waarom niet? Omdat zij alles voorschrijft heb je zelf niet de kans om echt na te denken wat je eet. Dus de kans op een blijvende verandering is nihil. Immers, streefgewicht bereikt is boek aan de kant en doen waar je zin in hebt?

  Daarbij komt dat je door die voorschriften van Sonja echt het gevoel hebt dat je op dieet bent. Ik ben zelf op het moment 11 kilo kwijt. Ik heb nog geen moment het gevoel gehad op dieet te staan. Waarom niet? Ik eet waar ik zin in heb, gewoon gezond. Vezels, eiwitten, onverzadigde vetten, een klein beetje verzadigd en gewoon voldoende callorieën om in stand te houden wat goed is, met dat crashen van Sonja verlies je meer dan alleen vet. Ook je spieren etc. gaan eraan! Gewoon gezond eten, voldoende water, fruit groenten etc. Gezond eten is echt niet zo moeilijk als je een beetje creatief bent. Neem daarbij een flinke dosis sport en het gaat gewoon lekker en geleidelijk. Veel gezonder dan die ellende uit dat boek. Laat mij maar lekker zelf uitzoeken wat ik eet, daar heb ik haar niet voor nodig.

 44. Mensen, Mensen,

  Deze vrouw heeft iets op de Markt gebracht wat iedereen had kunnen doen met die studie. Het werkt en ik eet nu juist veel gezonder & regelmatiger. Ik voel me er super fit bij!

 45. waar wat moet je dan zeggen?

  dinsdag–> lunch-> 250 gram magere yogurt van de Edah/ super de boer/ AH/ C1000/ de lokale kaasboer.

  mensen houden van duidelijkheid. dus je kan beter toch zeggen campina magere yogurt!
  en ze heeft gwn succes! das toch leuk voor haar. Hou eens op met Sonja Bakker uit te kaften. ze heeft gewoon iets goeds op de markt uitgebracht waar ze enorm veel mensen heeft geholpen.

  En hoe weet je dat Sonja het alleen maar om het geld gaat? Je plaatst hier gewoon allemaal vooroordelen.

  Ik doe ook al een tijd aan Sonja Bakker en ik ben al flink afgevallen. en ik ben nog steeds op mn ideale gewicht. dus hoe bedoel je JO-JO’EN (ik weet wat jo-jo’en is dus dat hoef je niet te vertellen).

 46. Hoi Jody,

  In principe gaat het over elk boek omdat de methode in alle boeken min of meer gelijk is en zelden meer dan 1000 calorieen per dag bevat.

  @Acilarin, een keertje McDonald’s is geen ramp hoor, als je het tenminste niet als extra maaltijd eet maar als maaltijdvervanging.

  groetjes WW

 47. Over wel boek gaat het eigenlijk? Het boek "bereik en behoudt je ideale gewicht" lijkt mij wel meer dan 1000 calorieen. Dat boek blijf ik gewoon volgen, ik begin gewoon weer vooraan. Het werkt goed ik ben al 21 kilo kwijt nog 2 en dan weeg ik 80 kilo. Het boek "Bereik je ideale gewicht" is strenger maar wel vol tehouden. (tussendoortje extra werkt ook) Als je aan iets begint om aftevallen kun je niet meer stoppen lijkt mij, maakt niet uit welk dieet. Het is een levens verandering.
  Acilarin Cocugu een keertje mcdonalds zag geen ramp zijn, heb ik ook gedaan en toch afgevallen.

 48. Acilarin Cocugu Reageer

  Ik ben een meisje van 51…
  Ik weet niet wat ik moet doen ik ben gehecht aan mcdonalds en ik zoek een mcdonalds dieet want zonder mcdonalds is het voor mij niet te harden…
  Kan iemand me helpen?

 49. Een goede opleiding zegt inderdaad niet altijd alles, maar iemand met een mbo-opleiding en een simpel LOI-cursusje (= Sonja Bakker) moet niet doen alsof ze een of andere hoogbegaafde geleerde professor is!!!
  En inderdaad gaat het haar voornamelijk om het geld verdienen door allemaal onzin te schrijven in boeken. Een Nijmeegse psychologe heeft wetenschappelijk onderzoek verricht waaruit blijkt dat men juist dikker kan worden door het sonjabakkeren doordat het lichaam tijdens het dieten op de spaarstand overgaat!!!

 50. Nou ik zweer bij het Sonja Bakker dieet. Ik ben door dit dieet van 67kg naar 60kg gegaan. en uiteindelijk naar 58kg. En ik moet zeggen dat ik redelijk op het gewicht blijf hangen.

 51. Ik ben 20 kg afgevallen met Sonja Bakker en ben nu al ruim een half jaar op het zelfde gewicht!!!

 52. Ik kan niet zeggen dat het SB dieet mij goed is bevallen: na 7 weken noodgedwongen moeten stoppen vanwege darm-en maagproblemen. Ik was 6 kilo lichter maar niet lekker in mijn vel.Het is nu ruim 4 weken geleden en nog steeds is mijn lijf niet goed gewend aan het leven zonder dieet.De kilo’s zitten er weer aan…het was de enige maar zeker ook laatste keer dat ik ooit nog een dieet thuis (uit-)probeer!

 53. Hoi Nina,

  Ik denk dat je hongergevoel wordt veroorzaakt omdat je nog volop in de groei zit. Daarom kan je inderdaad beter rustiger aandoen met het boek voor volwassenen. Ik bedoel dan dat het erg goed van je is dat je zelf inziet hoe slecht je eetpatroon eerst geweest is, maar de hoeveelheden die Sonja voorschrijft zijn te laag voor een puber in de groei. (Ik neem aan dat je dat bent, omdat je 14 jaar bent)

  Ook moet je bedenken dat Sonja schrijft voor volwassen mensen die veel extra gewicht hebben, en niet voor pubers in de groei.

  Daarom denk ik dat je beter voor het avondeten even fruit moet pakken, in plaats van secondes tellen. Aankomen van fruit lijkt me onwaarschijklijk

  Ik weet niet of het goed is om te zeggen: "ga door met Sonja, maar eet gewoon meer dan dat zij zegt". Daarom: wacht even af wat anderen ervan zeggen, en ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord.

  Groeten,

  Geert

 54. Ik heb nu een week het Sonja Bakker dieet gevolgd (ja, het is altijd gezonder dat wat ik eerst allemaal naar binnen werkte!) maar wel het boek voor volwassenen..
  Ik heb er erg mijn twijfels over… ze zegt dat je totaal geen honger gevoel moet hebben: nou de eerste dag toen ik terug kwam uit school telde ik de seconde af tot het avondeten!
  Ik ben 14 jaar en ik vraag me af of die voor volwassenen veel verschild met die van kinderen: kom ik er van aan?

  .x. Nina

 55. Beste Rianne!
  Bij anorexia nervosa ben je dus wel vel over been! Maak je huiswerk eerst eens. Bij boulima nervosa hoef je niet extreem dun te zijn.
  Check de criteria voor anorexia nervosa maar eens in een psychiatrisch handboek.Er bestaan geen beginnende anorexia nervosa!
  LEEK!

 56. Iedereen wilt tegenwoordig afvallen….logisch want er zijn te veel mensen met overgewicht. Het enige wat ze niet willen doen is minderen met eten. Bij elk dieet heb je wel eens trek.
  Sonja’s dieet is voor mij het perfecte dieet. Ben in 7 weken 13 kilo afgevallen en nu een jaar later is er nog geen 1 kilo bijgekomen.
  VOOR ALLE MENSEN MET OVERGEWICHT: JE HEBT ER LANG GENOEG OVER GEDAAN OM DIK TE WORDEN EN HET KOST DUS OOK WAT MOEITE EN DISCIPLINE OM HET ER WEER AF TE KRIJGEN. Loop miet te zeiken en te zeuren…….doe er eens wat aan!

 57. monique de Galan Reageer

  Wat een ongeloofelijke onzin staat hier in dit forum!! Ik doe het SB al 8 weken en wie er beweert dat het te weinig is kan beter een maagband aanschaffen om zijn maag te verkleinen want weinig is het zeker niet! Maar mensen zijn gewend te snaaien en te vreten en tja dat is hier niet bij. Dit heet GEZOND eten, voor veel mensen iets heel nieuws. En als ik 2000 cal eet per dag kun je me aan het eind van het jaar rollen…En al die dingen die worden beweert door jullie over dat koffie GEEN vocht zou onttrekken, lees je eerst in voordat je iets wat zeker wel waar is zo af te katten en dat puur omdat iedereen het niet kan uitstaan dat zo’n blondje zoveel succes heeft.

  Succes allemaal en laat iedereeen in zijn/haar waarde en zap net als op tv door als iets je niet bevalt ipv iets afkatten!!

  Monique de Galan

 58. Estrella, je weet volgens mij niet eens waar je het over hebt. Sonja Bakker is inderdaad zelf slachtoffer geweest van een eetstoornis, en ja het was anorexia. Voordat ze bekend werdt, heeft niemand haar ooit gezien, of woon jij soms naast haar? Als zij goed genezen is, zie je er ook niks van, duh! Daarnaast hoeft anorexia niet altijd te betekenen dat je vel over been bent. Dat wordt je uiteindelijk, maar als je net begint, zie je er gewoon uit zoals iedereen. Duidelijk dat je absoluut geen flauw benul hebt.

 59. Angela schreef:
  Ik heb gehoord (van iemand die in het ziekenhuis werkt) dat Sonja Bakker in het ziekenhuis is opgenomen met symptomen van Anorexia Nervosa…. Zegt dit niet genoeg???
  Wat een flauwekul…..weet je wel hoe mensen die Anorexia hebben eruit zien?
  Sorry maar als ik naar Sonja Bakker kijk dan zie ik niet bepaalt een Anorexia-patient voor me staan. Wat mij betreft ziet ze er gewoon goed uit en is ze verre van mager.

 60. Jammer dat mensen altijd hun mening klaar hebben staan over een etens verandering! Het wordt tijd dat we met zijn allen eens wat pondjes verliezen. Of je dat met Sonja doet of met iets anders….we zijn gewoon veels te dik! Volgens mij zou ze goede zaken doen in Amerika! Laat het een soort hulpmiddel zijn dit boek om je hersens weer eens te laten prikkelen! Zoek niet overal een excuus achter…Wees niet zo negatief over iemand die ons probeert op het goede spoor te zetten. Dit is net wat we nodig hadden. Gewoon een volkse meid die met alle nuchterheid producten neerzet die ook nog een betaalbaar, herkenbaar zijn en eetbaar! En als je stopt kom je weer aan, tsja….als je weer je oude eetpatroon oppakt of maar half…dat weet je met ieder dieet! Hou op met zeuren en laat de mensen lekker genieten van dit boek en er resultaat mee boeken. De verandering zit in jezelf!

 61. Dag mensen,
  Wij zijn net begonnen en toen ik gister in mijn (koel)kast keek dacht ik ‘dit kan nooit ongezond zijn’. Veel groente, rauwkost en ‘normaal’ eten. Ok, de hoeveelheden zijn kleiner dan ik normaal zou eten, maar ja… met mijn huidige eetpatroon ben ik dan ook op mijn huidige gewicht. Dus dat er iets aan mijn eetpatroon mag veranderen, dat lijkt me duidelijk. Tussendoortjes? Appel, Evergreen, enz. En inderdaad… geen chocolade, koekjes of stukjes kaas ’s avonds. Tja… wederom… lijkt me duidelijk om af te vallen.
  Ik vind het handig. Het boek geeft een duidelijk boodschappenlijstje. Ik ben heel benieuwd, maar heb goeie hoop.
  En als het mens er nou ook nog geld mee verdient…. laat ‘r! Dat gaat toch niet ten koste van mij!! Die flauwekul altijd over mensen die dan opeens veel geld verdienen. Het werkt blijkbaar bij veel mensen. Dus heeft ze iets verzonnen wat werkt. En een dito marketingmachine die daar blijkbaar bij hoort. Slim! Als je geen lawaai maakt, weet niemand dat je bestaat.

 62. Alle lieve dames en heren op deze weblog. Het heeft maar met 1 ding te maken. Als de wil er echt is het je geen SB nodig. Ik weet het vlees is zwak zoals blijkt. Maar karakter en echte drive is nodig om je idealen te bereiken. Daar hoort je eigen gewicht ook bij. En dat heeft absoluut niets met SB te maken. Dat is je eigen wil. De rest is een exquuus omdat je zelf geen discipline hebt. Sorry hoor maar kijk naar je zelf. sonja kan jullie niet helpen. Dat kan je alleen zelf.
  Kijk in de spiegel en help je zelf als je eigen gewicht een probleem is. Anders moet je het laten en verder door leven.

 63. In de Men’s Health staat deze maand een artikel over afvallen. Interessant voor mannen en vrouwen, want hierin staan de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van afvallen. Het verklaart waarom sommige voedingsmiddelen zich beter laten omzetten in spieren, en waarom sommige voedingsmiddelen zich laten omzetten in vet. Het verklaart tevens waarom je redelijk slank kunt zijn maar waarom je toch dat randje rond je middel hebt, en wat je daaraan kunt doen.

  De reden trouwens dat Sonja Bakker succesvol is, is dat het voor sommige mensen die de draad kwijt zijn voor wat betreft een gezond voedingspatroon een houvast krijgen en weer opnieuw leren wat ‘normaal’ is. Of het goed of slecht is moet je voor jezelf bepalen, maar wat je eet is 1 factor, beweging is de andere, en er zijn zelfs studies die aantonen dat de hoeveelheid slaap die je krijgt meespeelt, net als de omgevingstemperatuur.

  Iedereen tenslotte veel succes met afvallen!

 64. jammer dat je jouw uitingen niet onderbouwd, op deze manier kom je als een jaloers onproffesioneel iemand over. Ik zeg niet dat het Sonja Bakker dieet altijd goed of slecht is. Ze onderbouwd het tenminste wel in haar boeken en dat zie ik jou niet doen. Tevens blijkt het voor heel veel mensen te werken. Ik gun haar daarom zeker een appeltje voor de dorst.

 65. hoezo is sonja bakker geen goeie dieet dan? echt b#llsh!t het lijkt me wel een goeie dieet je mag er ook best veel eten met die dieet

  • Ah oké, maar dan heb je gelijk en is sonjabakkeren hartstikke goed voor je!

 66. Ik volg nu 6 weken het sonja bakker dieet. Ben al 6 kilo kwijt. Het is echt goed vol te houden.
  Sommige schrijven dat het onzin is, want zodra je stopt met dit dieet en gaat eten als tevoren kom je weer snel aan. JA NATUURLIJK!!!!! met ieder dieet toch? als ik weer iedere avond een hele zak chips leeg eet kom ik zeker aan, maar door dit dieet heb ik daar geen behoefte meer aan. Ik kan koekjes en chips makkelijk laten liggen en gewoon een appel of ander fruit pakken. Dit had ik vantevoren niet gedacht…. Maar ik ben nu bewust geworden van wat eten met je lichaam doet..

 67. Paul, je kan Sonja ook zelf een e-mail sturen via haar site. Zo’n compliment met je hele verhaal zal ze zeker waarderen.

  wat wonderwoman betreft, scherp maar kritisch is ze vaak wel maar dat is niet erg :) zeker wat (crash)dieten betreft.

 68. Als je, zoals ik, een ernstige vorm van obesitas hebt, grijp je elke strohalm aan die je kan redden. Toch ben ik zeer kritisch als het om diëten gaat. Jaren geleden ben ik ooit 28(!) kilo afgevallen met Weight Watchers. Herbalife heeft mij ooit 16 Kg doen verliezen en met Atkins kwam ik niet verder dan 8 Kg. Nu dus Sonja Bakker. Ik was er in eerste instantie zwaar op tegen, vanwege de hype en zo. Ik ben n.l. niet zo´n kuddedier dat met alle rages mee moet doen. Toch maar eens de website van Sonja opgezocht en gaan LEZEN. Alleen al daarvan kreeg ik het idee dat dit iets voor mij kon zijn. Het leek op iets wat ik lang geleden heb gedaan en waar ik heel veel baat bij heb gehad. Inderdaad die eerste 10 kg waren zo weg(8 weken)waarvan de eerste 5 in de eerste week(!) Da´s ook niet verwonderlijk, want het grootste verlies heb je altijd in de eerste week!!! Toen kwam de vakantie en nam ik het niet zo nauw met het dieet, dus de kg´s kwamen weer een beetje terug. Nu ik het weer heb opgepakt gaat het weer de goeie kant op.
  Ergo: Inderdaad waar een wil is is een weg. Bij alle diëten wordt sporten aangeraden. Zonder werkt het nog niet voor de helft! Mensen die willen afvallen zal het een rotzorg zijn of het wetenschappelijk onderbouwd is, zolang het maar werkt!
  Daarnaast is er niks mis mee als je hier geld aan kunt verdienen. En zoals bij alles: als je wat dat betreft niet voorin de trein zit, kom je later (of niet) aan!! Dan is alleen jalouzie jouw deel. Wonderwoman (bang om aan je naam herkent te worden??), denk daar maar eens over na en LEES nou eindelijk de boeken van Sonja eens. Misschien steek je er nog wat van op. Maar ga vooral lekker door met kritiek leveren, want dan gaan mensen nadenken en dat is alleen maar gratis reklame voor Sonja.
  Sonja zou ik willen zeggen; Bedankt voor het resultaat tot zo ver. Ik hoop nog meer te breiken met jouw methode.
  Groetjes,
  Paul van Kuik
  Schubertstraat 3
  5102 BH Dongen
  paulvankuik@home.nl

 69. Hmm. Sonja Bakker is bij mij de deur uitgegaan en komt er nooit meer in. bij mij niet en bij een aantal anderen ook niet meer. Op den duur werkt SB niet. Ik heb het namelijk zelf ervaren en kennissen van mij ook. Ik heb vorig jaar drie keer negen weken Sonja Bakker gedaan (boek 1)de eerste 18 weken viel ik ongeveer een kilo per week af. In de derde cyclus viel ik niets meer af. 15 kilo was er afgegaan, ik was ontzettend trots! Ik stopte met de dagmenu’s, maar hield mij wel aan de hoeveelheden, tussendoortjes en afwisseling die ze voorschreef, hetzelfde als zij, maar dan niet precies de weekmenu’s. Inmiddels ben ik weer 12 kilo aangekomen, terwijl ik toch echt gezond at. Je lichaam went aan het weinige eten en gaat op wachtstand, en slaat dus vet op. Op den duur werkt het dus niet. Een kennis van mij was 30 kilo afgevallen, hield zich ook aan de levenstijl en zit nu weer op haar oude gewicht. Haar moeder begon weer aan het Sonja Bakker dieet na een pauze en kwam drie kilo aan. Hier dus negatieve ervaringen. Ik hoop voor iedereen die Sonja Bakker doet dat het lukt om het eraf te houden. Ik ben voorgoed genezen. Gezond eten en veel bewegen is naar mijns inziens beter, maar iedereen moet natuurlijk doen wat ze willen! Succes Allemaal!!

 70. Sonja Bakker ze kan niet eens een programma volpraten zonder de autocue… Of iig doen alsof die er niet is. Zijn jullie al zo dom geworden dat je ZELF al niet eens meer weet wat goed is voor je???
  Ga sporten en eet gewoon gezond en normaal daar hoef je die domme Sonja niet rijk mee te maken door haar idiote boeken te kopen.

 71. Voor iedereen die het dieet van Sonja Bakker niet ziet zitten: Niet doen! Blijf gewoon dooreten, of zoek een ander dieet, of probeer een van de wondermiddeltjes die volop aangeboden worden.

  Voor iedereen die bezig is met Sonja Bakker (ikzelf ook): geniet van de kilo’s die je kwijtraakt. Gebruik Sonja als leidraad, maar vergeet niet om te leven. Geniet van de complimenten die je krijgt. Het kan niemand ontgaan dat je er langzaam maar zeker steeds beter gaat uitzien. Dat je steeds een maatje kleiner gaat dragen en dat je straalt van zelfvertrouwen, omdat ook jijzelf in de spiegel de veranderingen ziet.

  Voor iedereen die twijfelt welk dieet het juiste is: Kijk goed wat de verschillende diëten als uitgangspunt hebben. Wat voor de ene ideaal is, spreekt een ander totaal niet aan. Als je vastberaden bent om af te vallen, kan ieder dieet een succes worden en omgekeerd.

  Ik vind het jammer dat er zo negatief gereageerd wordt op een dieet wat voor zoveel mensen een aanzet is geweest tot een compleet nieuw voedingspatroon. Geen enkel dieet is heilig. Zonder de juiste motivatie zal het nooit slagen. Iedereen veel succes!

 72. Ik weet niet wat ik allemaal hiervan moet geloven, maar ik ben zoiezo een voorstander van sporten en niet van die dieet fabeltjes. ik heb t een dag geprobeerd, en ik werd er beroerd van. Ik had toen het ontbijt en de lunch achter me. Maar aan het einde van de middag kreeg "overgeef" neigingen….. Way to go Sonja!

 73. heej sandra, ben het met je eens hoor :) laat de mensen lekker in hun waarde, ik moet bekennen dat het voor mij ook motivierend is! iedereen heeft er ook over en het is zelfs een werkwoord haha

 74. Ja vind ik ook! Wat een gezeur om sonja bakker! Ik vind haar als persoon echt een drama, maar om nu gelijk alles van haar af te kraken gaat me ook te ver!!

  Ik zie wel veel mensen om me heen die het sonja bakker dieet volgen en er wel degelijk veel kilo’s mee afvallen.

 75. Jemig mensen wat een commotie! Het is niet verplicht om af te vallen met Sonja Bakker, voor sommigen helpt het… ANderen niet, NOU EN!!!

 76. Ik vind de boeken van Sonja Bakker lekker makkelijk en simpel en daar gaat het mij om! Ik wil niet nadenken over alles rondom mijn lichaam, als ik maar afval!!!

  En zo slecht kan het sonja bakker dieet volgens mij ook niet zijn, want er zijn zoveel mensen die het doen en ik hoor bijna nooit iemand klagen over ene slechte gezondheid door sonja bakker dieet.

 77. Het grote voordeel van Sonja boek is:
  Dat je weken lang niet hoef na te denken “wat eten we vandaag”. Als je een beetje aan haar dagmenu volgt dan je raakt zo 10 kilo kwijt. Is daar iets mis mee

 78. Ja je mag in Nederland nooit met je kop boven het maaiveld uisteken. Wat dat hele voedingscentrum (ex medewerkers van bedrijven als Unilever dus niet zo objectief als iedereen denkt) niet lukt is haar toch maar mooi wel gelukt. Alsof de rest van Nederland zo fijn uitgebalanceerd eet zeg!Ga eens kijken wat er bij de festfoodketens zit dicht te slibben aan blubbervet.
  Ik heb alle dieten al gevolgd (sb is trouwens op de lange duur een levenswijze) maar heb alleen hiermee de 10 kilo die er af zijn er af weten te houden.
  Wat zijn we toch een muggezifterig volkje, alleen de titel van dit stukje al ‘hoe word ik miljonair?’, nou dooor hard te werken zou ik zeggen of zelf op een goed idee te komen in plaats van een ander haar geld te misgunnen, ze steelt het toch niet?

 79. Hoi Richard,

  Je hebt gelijk en ik wou dat ik meer controle had over de advertenties die getoond worden op deze site en bij dit artikel van Sonja Bakker.

  Helaas kun je dat slechts heel beperkt instellen in Google Adsense.

  Ik heb niet genoeg bezoekers om voor betere advertentiesystemen in aanmerking te komen.

  Ik vind het zelf ook heel jammer omdat het de geloofwaardigheid van deze site niet ten goede komt.

  groetjes WW

 80. Het is natuurlijk waar dat Sonja er een leuke vakantie aan de Cote d’Azur aan overhoud.En dat mag ook.waarom de Coca Cola companie wel en MC donalds en al die andere geldopzuigende multinationals,die alleen maar door list en bedrog containers vol met geld bij ons en vooral de jeugd weghalen en dan soms ook nog beweren dat ze goed voor je zijn.Een goed dieet verzonnen en dat promoten en daarvan je bron van inkomsten maken is niet verkeerd te noemen. Jaloers zijn dat het jou niet lukt of gelukt is dom super dom. Hou dan je mond en ga kranten rond brengen,zo zijn sommigen ook schatrijk geworden. Sonja vergeet je zwempak niet.Gr John.

 81. Geachte Wonderwomen,

  U verwijt SB een marketing machine te zijn, maar u maakt op deze site toch ook gebruik van het systeem Ads by Google, en dat voor naar mijn mening op zijn minst twijfelachtige producten. Het zijn allemaal advertenties die de ultieme oplossing om af te vallen promoten. Zijn die dan wel wetenschappelijk onderbouwd.?

 82. Ik ben het eens met de kritiek op het dieet van Sonja Bakker eens. Dit omdat ik tegen alle dieeten ben. Gewoon gezond eten en regelmatig bewegen. Het is helemaal niet moeilijk. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een activiteit bestaat waar hij/ zij zich prettig bij voelt.

  Maar gewoon gezond eten en bewegen blijkt moeilijk. En dan vind ik het knap dat er een vrouw is toch heel wat nederlanders aan een beter menu krijgt. Het probleem is dat dit niet vol te houden is. Op welke manier kunnen mensen weer naar een "normaal" menu? Blijft eten na het volgen van zo’n dieet niet nog een soort obsessie?

  Zijn er al mensen die afgevallen zijn en daarna het dieet zijn gestopt? Blijven zij op gewicht?

  Voor diegene die het nodig hebben, succes met afvallen! Echt ga bewegen! En zeker ook in de frisse buitenlucht!

 83. O, o, o, o, wat is het toch wat, iedereen die succes heeft word in mijn ogen vaak naar beneden gehaald, door jaloezie of wat het ook maar is.
  Ik ben het ook zeker niet eens met dat sonja bakkeren slecht is en maar 1000 kcal bevatten.
  Mensen die dat zeggen moeten haar boek toch maar eens beter lezen. Zo schrijft ze dat als je echt nog veel trek hebt rustig een evergreen kunt pakken of sultana of fruit. Zo staat er toch ook echt in haar boek dat ze de bekende merk producten beschrijft omdat dat voor de meeste mensen herkenbaar is maar dat je rustig een goedkoper product naar wens mag gebruiken als de voedingswaarden maar overeen komen.
  Mensen die commentaar hebben toch nog maar een keer goed haar boek lezen in hoofdstuk 1 en niet alleen de menu’s bekijken.
  Zelf ben ik door twee artsen geadviseerd om sonja bakker te gaan volgen.

 84. Volgens mij is een ieder verantwoordelijk voor zich zelf. Als je vindt dat je SB moet doen om een ruggesteuntje te hebben moet je het gewoon doen!! Of het helpt weet ik niet. Ik zelf wil er wel aan beginnen,dit ook mede door het feit dat je zelf niet hoeft te bedenken wat je moet eten, dit scheelt weer tijd die je ergens anders goed kunt besteden (aan je kinders bv)Veel mensen willen af vallen. Laat een ieder dan ook zelf
  bepalen hoe hij/zij dat doet. Gelukkig hebben we in nederland de vrije keuze..WW geef eens een alternatief tegen over SB.

 85. Ik heb maar één reactie: Mijn diëtist in het ziekenhuis is het helemaal met Sonja Bakker eens en sterker nog, doet het zelf ook.

  Je bent gewoon jaloers op haar succes, Ww.

 86. Hoi Piet,

  Je hebt helemaal gelijk wat je zegt over Sonja Bakker. Het enige probleem is dat het Sonja Bakker eetpatroon niet goed voor je is op lange termijn omdat je structureel veel te weinig calorieen binnen krijgt.

  Ik hou persoonlijk van boeken met een wetenschappelijke onderbouwing. Dit hoeft niet te betekenen dat dit ook in het boek staat vermeld, want je wilt lezers die er niet van houden niet afschrikken. Het dieet van Sonja Bakker is alleen helemaal niet onderbouwd en daar stoor ik mij aan.

  Toch is het Sonja Bakker dieet altijd nog beter dan elke dag naar de McDonald’s gaan ;)

 87. Zelf ben ik ook aan het Sonja Bakkeren, samen met mijn vrouw. Dit gaat perfect. Zelf heb ik niet het idee dat het een dieet is maar een verandering van eet patroon. Heb zelf het idee dat Sonja een gewone simpele vrouw is zeg maar de "Frans Bauer" onder dieetiste. Zij geeft geen moeilijk wetenschappelijke onderbouwingen in haar boek, maar een simpel hulpmiddel, je week menu. Hoe het is samengesteld heeft ze ook niet vermeld in detail (geen calorien etc.) en dit is net wat de mensen willen. Hierdoor is het voor de meeste mensen ook makkelijk om eraan te beginnen. Hoeveel mensen hebben tegenwoordig een druk leven en weten s’avonds niet wat ze moeten eten en grijpen dan naar de bekende makkelijke diepvries maaltijd etc… (gelukkig verleden tijd). Met Sonja weet je wat er op het menu staat en je valt ook nog af! Ik denk dat het daarom zo’n success is en dus een commerciele goede zet van haar.

 88. Ulla, ik ben nog altijd van mening dat je met een gezonde levenswijze geen overgewicht hoeft te hebben. Wat is er mis met sporten, fitnessen, de hond uitlaten, minder "vet" eten, groente, fruit en dat soort dingen.

  Ik word ook maar diëtist, denk ik. Dan schrijf ik een boek, genaamd "afvallen door beweging". Wie weet verkoop ik dan ook duizenden boeken..

 89. Je kunt er wel of niet in geloven, het werkt wel.Voor ons werkte eerst helemaal niets, dit is prima te doen en na een tijdje heb je niet eens meer het idee dat het met minder moet doen. En dat terwijl ik wel drie keer zo niet meer te veel at.

  Mijn man en ik zijn beiden in 4 a 5 maanden tijd 17 kilo en 20 kilo afgevallen. Het is goed vol te houden en met deze manier van leven is het mij eindelijk gelukt van onnodig veel eten en snoepen af te komen.

  Het is veelzijdig genoeg je mag in feite om de 2 uur iets eten. Extra fruit en groente en rauwkost mag altijd en ze zegt er ook bij dat je altijd iets extras mag nemen als het idd te weinig blijkt te zijn.

  Zij schrijft in haar boek dat je gewoon de huismerken kunt gebruiken. Enige wat wij absuluut niet gebruiken zijn lightproducten maar ook deze raadt zij beperkt aan.

 90. m.schukelaar2@chello nl Reageer

  Hoi,mijn naam is miranda,ik ben nu 5 weken met sonja bakker bezig en ben 5kg afgevallen ,het geef een kick en ik ga door.wat ik vooral geleerd heb dat ik nu over de dag mijn eten kan beheersen,ik weeg nu 70 kg en ik wil naar de 65 kg het gezonde gewicht en dan is het ook goed voor mij.

 91. Wat ik proef is jaloezie op succes. Wees blij dat mensen eens een keer gezond gaan eten. Ik heb de boekjes gelezen en het lijkt mij een prima dieet. Makkelijk te volgen, wat ook erg belangrijk is, iedereen heeft het druk. Niet al te veel calorieen maar als je wil afvallen is dat ook de enig manier en het boek geeft een gezonde manier van afvallen aan. Geen toverpillen o.i.d. Geen valse beloftes. Alle mensen die willen gaan sonja bakkeren zou ik willen zeggen dat ze het vooral moeten gaan doen. Zelf vind ik de hoeveelheden die ze aangeeft ruim voldoende. Fruit en groente kan je altijd extra eten geeft zij aan. Natuurlijk is het allemaal niet heilig en kan je het zelf ook verzinnen, maar dat geldt niet voor iedereen. Niet zo jaloers zijn WonderWoman. Kom op, je weet zelf ook wel dat het goed is als zwaargewichten eens over zouden stappen op zo’n dieet met minder calorieen

 92. was ook benieuwd of je iets positiefs nog uit het dieet weet te halen? of meerdere punten… zo is het nogal erg zwar/wit lijkt me

 93. Sonja Bakker.. tsja.. Volgens mij geeft iedereen zijn/ haar draai aan het dieet wat gevolgd wordt, of het nou SB of Atkin of WW is. In mijn ogen is het doel van een dieet een start te maken met afvallen en jezelf dwingen een andere eetpatroon te krijgen; bij veel mensen is immers het eetpatroon de boosdoener voor gewichtstoename. Ik ben zelf begonnen met SB en ben in 3 weken tijd 5 kilo kwijt geraakt. Dit gaat veels te snel. Ik wil 40 kilo in totaliteit kwijt raken maar wil dit niet bereiken met SB. Het is een goed begin; de kilo’s vliegen er vanaf, maar om verantwoord af te vallen stap ik over een korte tijd over op de gezonde eetpatroon die ik mij nu heb aangeleerd aangevuld met meer brood/ zuivel en fruit. Daarnaast ga ik regelmatig sporten (3 maal per week) en weet zeker dat ik op die manier verantwoord afval zonder een jojo effect.
  Veel succes allemaal, staar je niet blind op een dieet!

 94. Nou, ik vind die dieet van sonja bakker wel top omdat je gewoon leert hoe je met voeding omgaat dat je honger krijgt ect is omdat je niet voldoende water drinkt.
  Ze geeft je tips in dat boek van haar, je mag best goedkope producten aanschaffen maar dure dingen zijn wel het lekkerst althans dat vind ik.
  Dus het ligt aan hoever jij bent om te gaan wil je afvallen of wil je te zwaar blijven aan iedereen de keus natuurlijk

 95. @Kim
  Sorry, maar ik denk dat je een aantal dingen door elkaar haalt;
  Ja, je hebt gelijk dat bewezen is dat caffeine vochtafdrijvend werkt.
  Nee, de hoeveelheden die ik koffie zitten werken nog niet vochtafdrijvend, tenminste als je niet meer dan 30 koppen in een uur drinkt ofzo..

  Het enige wat koffie doet is zorgen dat je sneller vocht afscheidt, maar niet meer!

  Hoe geloofwaardig is de onderbouwing van je dieet als je dit soort volksmythes verkondigt? Ik heb echt gelijk 0,0 vertrouwen in een dergelijk boek. (heb ik overigens zowieso in dieten, maar das een andere discussie)

 96. volgens mij zijn mensen die zo reageren erg jaloer op haar. sonja is erg slim ze schrijft op wat iedereen eigenlijk wel weet maar het niet kan zonder steun.
  En dat van dat caffeine is wel degelijk bewezen.
  Ik hou persoonlijk sonja niet vol maar ik zie zeer veel mensen in mijn omgeving die het wel lukken en ze zijn allemaal gemiddeld 10 kilo afgevallen en dat al een aantal maanden geleden en het is er nog steeds af.
  Dus ik ben Sonja fan alleen beetje jammer dat ik zelf geen doorzettingsvermogen heb hahahaha.
  Als je zoals ik geen doorzettingsvermogen heb lukt het met geen enkel dieet.
  Dus ik zou zeggen ga zo door Sonja en erg slim van je geniet maar lekker van je verdiensten je heb het verdient!!!!!!!!!!

 97. Grappig om al die reacties te lezen. Ik ben het eens dat Sonja bepaalde merken aanraadt, maar ieder zelfdenkend mens kan toch raden dat dit onzin is en dat een jus d’orange van ander (lees; goedkoper merk) net zo goed kan zijn. Ja, ze verdient er geld mee, maar laten we dat nou niet raar vinden in onze westerse maatschappij. Wat naief zeg, om te denken dat ze dit uit goedheid voor de mensheid zou doen ofzo.

  Te weinig fruit zegt het voedingscentrum… Mee eens, maar volgens mij is dat nog altij meer fruit wat de gemiddelde nederlander eet en ook ik heb op haar forum gelezen dat ze wel zegt dat als je honger hebt je naar fruit moet grijpen. Ze zegt dus niet dat je dit niet moet doen. Hetzelfde geldt voor de 200 gram groenten. Super toch. Belanrijker is dat ze alleen gezonde producten aanraadt en dat ze kritisch is over light producten.

  Ondanks de kritiek van het voedingscentrum komt het toch ook weer erg overeen met de schijf van vijf, behalve op broodinname en zuivel. Kwa brood adviseerd voedingscentrum voor mijn leeftijd (31), 5 tot 7 sneetjes. Vandaag eet ik er 2, maar wel een volkoren cracker erbij, dus das nog maar 1 minder. En zuivel.. ach, daar zijn in diverse wereldwijde onderzoeken de meningen ook over verdeeld. Ook op de zogenaamd wetenschappelijk onderbouwde adviezen van het voedingscentrum wordt kritiek gegeven voor wetenschapper, maar goed..

  Ik wil die Sonja Bakker wel proberen.. Hara dieet wel te verstaan:-)

 98. Ik heb gehoord (van iemand die in het ziekenhuis werkt) dat Sonja Bakker in het ziekenhuis is opgenomen met symptomen van Anorexia Nervosa…. Zegt dit niet genoeg???

 99. Ik snap helemaal niet wat je bedoelt, ik ben nu drie weken bezig met sonja bakkeren en ik ben al vijf kilo kwijt, ik heb geen honger aan het eind van de dag en ik voel me fantastisch!!!!
  Ook merk ik dat ontlasting minder stinkt minder winden hoeft te laten en ook niet veel moet boeren hahahaha klinkt gek allemaal maar het is echt zo!!!

 100. Van alles geprobeerd en na ieder dieet vloog alles er weer aan, vijf jaar geleden zelf iets verzonnen: 15 kilo kwijt geraakt en het is er nooit meer aangekomen! Weeg nu altijd 59-60 kg. Gewoon genoeg koolhydraten, fruit en verse groente, GEEN suiker, weinig vet en veel water, ik eet genoeg, heb nooit honger en ik sport daarbij. Nem s avonds ook wel eens een handje noten en een wijntje ofzo. Overal stoppen ze suiker in, ook waar je het niet in verwacht, dus ik lees altijd eerst de info op de verpakking voordat ik iets koop. Je krijgt genoeg suikers binnen via fruit en melkproducten.

 101. Hij wordt uitgenodigd bij Oprah omdat hij goed is :) Ik ben overigens bijna klaar met de boekrecensie van zijn laatste boek. Dus die kun je na het weekend lezen.

 102. hey

  wonder woemen jij schreef dat je niet iets van Dr. Oz: You On A Diet. dat je dat dieet gaat volgen maar die man is ook vaker op tv geweest dus ijgelijk is die man ok comersieel en wir zecht dat die geen onzin verteld ook al zecht hij dat het weetenschappelijk is zo kan je nog uuren door gaan met de deskusie je moet gewoon doen wat je fijn vind

  ps let niet op taalfouten (dislextie)
  groetjess nj

 103. believeinyourself Reageer

  Je leeft maar een keer!
  maak wat van je leven en eet wat je wil!
  morgen ben je er misschien niet meer… wat had het dan nog voor nut om naar die neppe slappe bakker te luisteren!

 104. Dat jij niet gelooft in het dieet hoeft zeker niet te betekenen dat het daarom niet werkt. Ik geloof er wel in, en dat maakt dat het werkt bij mij! De kosten kun je heel goed in de hand houden door even een schapje verder te kijken in de supermarkt, iets wat ik toch al deed met mijn studentenbudget:)

  Mijn eetpatroon wordt door het dieet zeker veranderd, de eerste week heb ik wel wat vaker trek gehad. Nu heb ik echter genoeg aan het menu wat voorgeschreven wordt! Verder geef ik mijn eigen draai aan wat receptjes zodat ik het na het volgen van het boek (wat ik trouwens deel mijn moeder en zusje, dus sonja verdient 3 keer minder ;) veel gemakkelijker het patroon kan vasthouden.

  Ik voel me bij dit dieet goed, je hoeft niet te tellen enz. en ik heb er zin in om het dieet af te maken!

 105. Hoi Marinka,

  Het voedingscentrum zegt over het Sonja Bakker dieet: "Methode Sonja Bakker biedt weinig handvatten voor blijvend gewichtsverlies", waarin onder andere wordt gezegd dat het Sonja Bakker dieet zich niet aan de schijf van vijf houdt. Dus ik weet niet waar jij hebt gevonden dat het Voedingscentrum het eens zou zijn met de methode van Sonja Bakker?

  Je tweede punt: Ik vind het erg flauw dat je weer een boek moet kopen om er achter te komen hoe je het gewicht dat je met het eerste boek hebt bereikt, ook kunt vasthouden. Wel een applausje voor de marketingafdeling, want het is wel slim als je veel geld wilt verdienen :)

  Ik ga binnenkort in een apart artikel in op meer zaken die te maken hebben met onjuistheden in de boeken van Sonja Bakker.

  En ik val haar niet persoonlijk aan, maar ik geloof absoluut niet in het dieet van Sonja. Ze is een hype die Atkins-achtige proporties begint aan te nemen. En Atkins had uiteindelijk ook ongelijk.

  Het Sonja Bakker dieet is niet blijvend en over een paar jaar is iedereen die nu met het sonja dieet bezig is overgestapt op een ander hype-dieet. Net zoals iedereen die 5 jaar geleden Atkins volgde nu met het Sonja Bakker dieet bezig is.

  Lees eens het boek van Dr. Oz: You On A Diet. Ik ben nu met de recensie bezig die ik binnenkort online plaats. Hij heeft tenminste een slimme en een zeer goede wetenschappelijke onderbouwing van zijn standpunten, iets dat in mijn ogen niet gezegd kan worden van Sonja Bakker.

  Linda zei in de tweede reactie: "niet alles MOET wetenschappelijk onderbouwd worden!" –
  Ik ben van mening dat dit wel moet bij een dieet, simpelweg omdat 10% van de Nederlandse bevolking het volgt en het je daarom mede verantwoordelijk maakt voor de gezondheid van die groep. Je kunt dan niet aankomen met feitelijke onjuistheden.

  Ik vind het dan ook erg jammer dat de meeste mensen informatie over ‘gezonde voeding’ uit reclame halen, want dit is in veel gevallen niet de waarheid.

  groetjes WW

 106. Beste ‘Wonderwoman’,

  Je uit nogal wat kritiek op Sonja Bakker en haar dieet. Wat mij opvalt is dat je weinig onderbouwde argumenten gebruiken. "Het dieet is slecht samengesteld" Omdat ze bepaalde ideeen mogelijk niet zelf heeft verzonnen? Sonja Bakker houdt de schijf an vijf aan en het Voedingscentrum heeft dat ook erkent.

  Met haar boek "Bereik en behoudt je ideale gewicht" gaat je kritiek wat betreft de duur van het dieet ook niet meer op, evenals je jojo-argument.

  "Het boek van Sonja Bakker staat vol met onzin" Pardon?! Dat is nogal wat. En je beagumenteerd het helemaal niet. Dat je van witte wijn cellulites krijgt is niet wetenschappelijk bewezen, dat betekent niet dat het niet zo is. Daarnaast is het wel wetenschappelijk bewezen dat cafeine vocht ontrekt uit het lichaam. W

  En vervolgens val je Sonja Bakker ook nog eens persoonlijk aan. Kun je mij uitleggen wat er erg is aan het verdienen door middel van succes?

  Wees voorzichtig met deze uitspraken

 107. Dag beste mensen,
  Zorg dat je genoeg beweging neemt, een tussendoortje kan geen kwaad zolang dit een gezond tussendoortje is. Ik ben 12 kilo afgevallen op mijn eigen manier. Willen is werken. De WIL om aftevallen is belangrijker dan wat dan ook, je zult zien dat het lukt.

 108. Hallo,
  ik vind me zelf erg dik en durf niet in een bikini te lopen,, dat zou ik wel erg graag willen. Kan iemand mij mischien vertellen hoe ik daar vanaf kom ?? ik ben eigenlijk opzoek naar een soort weekprogramma waar bijv. instaat: maandag:–>
  dinsdag:–>
  zoiets,,
  als iemand ongeveer zoiets heeft zou ik het graag willen horen.
  groeten,,

 109. jeetje je zeg. denk dat een dieetist voor niks werkt? ik vind dat iedreeen zelf moet weten wat ie doet. en zangers verdienen toch ook veel geld. ik ga beginnen met sonja bakker. ik heb ook weihgt watchers gedaaan. iedereen succes met afvallen

 110. Ik volg het Sonja Bakker dieet ook. Er staat op deze site dat het boek alleen is gemaakt om geld te verdienen en niet om af te vallen. Waarom ben ik dan al 10 kilo afgevallen in 8 weken?! Over dat Jojo effect moet ik ook nog zien. Ik ken namelijk niemand die het Sonja Bakker dieet heeft gedaan en die aan is gekomen. Er staat dan misschien wel dure producten in het boek maar die zijn bijna allemaal te vervangen voor een huismerk.
  Ik heb alles al geprobeerd om af te vallen en hiermee werkt het gewoon.
  Ik ben er blij mee dus ik ga lekker door!

 111. Er bestaat geen universeel dieet! Bedoel hiermee dat er bij vrijwel geen enkel dieet rekening wordt gehouden met de verschillende energiebehoeften van de mens. Ik heb een boek geschreven welke over een aantal maanden uitkomt met als titel Hou toch op met al die dieten en doe het lekker zelf!
  Op de lange termijn falen alle dieten! het is een regime en dat streelt je ego niet echt….

 112. Het lijkt mij dat veel mensen behoorlijk jaloers zijn op haar succes. Ik ben met het Atkins dieet tien kilo afgevallen en ik moet er nu even niet aan denken om weer te beginnen. Het vet komt mijn oren uit. Ik was ook sceptisch over Sonja Bakker maar ik ben er nu toch mee begonnen. Ik wil nog eens tien kilo afvallen en ik moet zeggen dat het dieet er goed uitziet. Je krijgt genoeg vitaminen binnen en het is zeer gevarieerd. Als je gemotiveerd bent dan helpt elk dieet! Ik koop niet al die dure producten, dat is nergens voor nodig. Voor al die mensen met kritiek: "als het al die mensen helpt om af te vallen wat is er dan op tegen om succes te hebben? U zou waarschijnlijk hetzelfde doen".

 113. het is juist goed dat je zo’n boek hebt – helemaal uitgeschreven tot de laatste glas water toe – in deze drukke tijden werkt het echt prettig. En je bent er 12 weken mee bezig! Echt, dat verandert je hele levensstijl. En daarna nog 8 weken voor "op gewicht te blijven". In 3 maanden tijd ben ik echt gewend om deze nieuwe manier van eten – veel drinken, alle voedingsgroepen, veel fruit. Ik ben voor mezelf echt geleerd om fruit lekker te vinden en dus iedere dag te eten. En ook een appel nemen in plaats van een koekje als ik lekkere trek heb. En ik heb veel nieuwe producten ontdekt, die ik vroeger echt niet zag in de supermarket. En die wel erg lekker blijken te zijn (zoals volkoren krakers of fruithagelslag). Dus voor mij persoonlijk heeft het echt gewerkt. Vooral omdat ik al die maanden geen gedoe iedere dag had met calorieën tellen en steeds maar kijken of dit nou goed is of niet.
  Het is puur automatisme gewoorden en daardoor dus werkt deze dieet!

  Nu is het natuurlijk afwachten of ik niet weer ga aankomen. Maar tot nu toe gaat het goed… (Ben eind januari begonnen en 12 kilo af.)

  groetjes,
  Sonia

 114. ik volg nu de sonja bakker methode, en ik eet veel meer dan voorheen. en je krijgt echt wel meer dan 1000 kcal binnen hoor. Ook mag je 3 tussndoortjes eten, liga, sultana en evergreens. welliswaar geen zoet, maar wel iets om je maag te vullen. en je mag ’s ochtends je crackers vervangen door brood als je dit liever eet, dus brood genoeg. Ik ben het een beetje zat over dat afkraken van haar methode, de dietisten en voedingscentrum zijn gewoon bang dat nu alle mensen het boek gaan volgen, in plaats van hun in te gaan schakelen, en daarom kraken ze haar methode af, zoals bij elk dieet gebeurd. Het ligt gewoon aan de mens zelf of hij weer terug komt in zijn oude manier van eten, of dat hij heeft geleerd met de sonja bakker methode, je levenstijl aan te passen, want dat word hier simpelweg je geleerd.

 115. Ik ben het er helemaal mee eens. 1000 calorien per dag is echt veel te weinig, zeker in combinatie met veel sporten. Ik ben het afgelopen jaar afgevallen zonder dieet, ik ben rond de 2000 calorien per dag gaan eten en het is me gelukt en ik blijf nu ook goed op gewicht, omdat ik gewoon een ander eetpatroon ben gaan gebruiken. Bij het Sonja bakker dieet is dit onmogelijk, niemand kan heel zijn leven volhouden om zo weinig te eten, en als je op gewicht bent weer ineens normaal gaat eten komt het er tien keer zo snel aan. Dus als je wilt afvallen gewoon een gezond eetpatroon gaan gebruiken en af en toe een tussendoortje kan best!

 116. ik vind dat je wel gelijk heb, natuurlijk wil sonja bakker ook gewoon geld verdienen! en natuurlijk is het niet zo dat je daarna nooit meer over gewicht zal hebben, maar blijkbaar zijn er veel mensen die zich goed voelen bij dit dieet en die moeten dat toch zelf weten!

 117. Je hebt helemaal gelijk, ik bedoel ook niet te zeggen dat het verboden is om het dieet te volgen.

  Maar ik snap de ophef rondom het dieet niet. Omdat ze vaak in het nieuws is en meewerkt aan televisie programma’s lijkt het alsof ze er veel verstand van heeft, terwijl ik probeer uit te leggen dat dit erg tegenvalt.

  Mijn doel is dan ook om ervoor te zorgen dat het Sonja Bakker dieet niet als heilig wordt gezien en het al zeker geen wonderdieet is.

  Mijn bewoordingen zijn vaak erg scherp, maar daarom is dit ook een weblog en geen gewone nieuwssite :)

 118. Het probleem is volgens mij voornamelijk dat iedereen die wil afvallen dit zo snel mogelijk wil doen, terwijl geleidelijk afvallen veel beter werkt.

  Uiteindelijk hou je jezelf voor de gek als je denkt er met een 1000 calorieen per dag dieet wel te komen.

  Juist daarom krijg je het jojo-effect. Je houdt het gewoon niet vol en je lichaam begint gelijk weer met vet opslaan na een tijd van vasten.

 119. volgens mij gaat het erom dat je in een dieet gelooft, en dat biedt mensen houvast. voor mij geldt hetzelfde, sonja bakker werkt bij mij. niet omdat ik zelf zo’n eetpatroon niet kan verzinnen maar puur omdat ze in haar boek zoveel tips en uitleg geeft. wat betreft de merken, ze geeft zelf ook aan dat je ook andere vergelijkbare producten kan gebruiken maar nu weet tenminste wel iedereen wat ze bedoelt! dus niet zo gefrustreerd, niet alles MOET wetenschappelijk onderbouwd worden!

 120. M van Ramesdonk Reageer

  Helemaal mee eens. De beste manier is gezonde voeding in combinatie met beweging. Geleidelijk aan gewicht verliezen is beter dan de kilo’s eraf te zien vliegen. Bovendien houd je dat langer vol en kan je een gezond gewicht de rest van je leven behouden. Ik kan iedereen daarin begeleiden. Kijk op mijn website (naast mijn naam)…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.