Ik weet uit persoonlijke ervaring dat vet verbranden verdraaid lastig kan zijn. Je eet minder, je sport meer, en toch krijg je nét niet (of helemaal niet) de slanke buik, benen, heupen of welk lichaamsdeel ook maar van toepassing is op jou.

Aangezien we het hier op Gezondr al vaak genoeg over vet verbranden hebben gehad, heb ik de tips die eerder zijn verschenen op deze site zelf eens intensief geprobeerd. Ik heb het niet over een paar dagen of weken, maar over de afgelopen 12 maanden. In deze periode van ongeveer één jaar is mijn vetpercentage 9 procent gedaald en zit nu in de schaal van ‘normaal’ tot bijna in de richting van ‘atletisch’.

Even een woord vooraf: ik heb puur mijn vetpercentage gemeten. Hoeveel kilo ik was afgevallen, deed er voor mij niet echt toe, omdat afvallen door het verliezen van vocht en spieren eigenlijk niet tellen. Sterker nog: als ik een week een strikt dieet regime had geprobeerd en 3 kilo was afgevallen, maar mijn vetpercentage was nauwelijks gedaald, dan was dat voor mij een teken dat ik direct moest stoppen met dat dieet.

Vet verbranden met een aangepast dieet

Ik ben de laatste jaren redelijk geobsedeerd door gezond eten en ik zit inmiddels in een goed ritme qua porties en eetmomenten. Maar aangezien ik mijn vetpercentage lager wilde hebben, heb ik wel een beetje geëxperimenteerd. Ik heb het alleen wel basic gehouden: geen crashdiëten, geen maaltijdvervangers en geen andere rare diëten. Ook heb ik nooit geprobeerd om met diëten alleen mijn vetpercentage omlaag te krijgen; ik ben altijd minimaal drie keer per week blijven sporten.

Wat blijft er dan nog over zul je denken? Nou, eigenlijk heel simpel: iets minder eten. Met de nadruk op ‘iets’. In plaats van drie boterhammen met pindakaas als ontbijt at ik twee boterhammen met pindakaas. In plaats van drie boterhammen met kalkoenfilet, zalmfilet of kipfilet tijdens de lunch at ik er twee. Bij de lunch ook maar 250 milliliter vers sap in plaats van 500 milliliter. En ik moet zeggen: dit werkt. Zolang je niet te veel calorieën weglaat op een dag, verlies je vooral (maar wel langzaam) vet.

Ik heb geen enkel dieet objectief kunnen meten op het verbranden van vet omdat ik altijd ben blijven sporten. Maar ook dit was een tip van mijzelf op deze webpagina: Vet verbranden: Waarom het mislukt met alleen een dieet. Ik heb dus nooit die intentie gehad, en dat zou ook jij niet moeten hebben naar mijn mening. Uitsluitend vasten/lijnen/diëten werkt namelijk niet op de lange termijn.

Vet verbranden met interval cardio training

Hoewel ik ooit geschreven heb over een onderzoek waaruit bleek dat intervaltraining het beste werkt om vet te verbranden, vond ik deze methode uitermate vervelend. Het idee is dat je 8 seconden voluit aan cardio doet en vervolgens 12 seconden op een normaal tempo doorgaat… Dit herhaal je gedurende 20 minuten…

Of het echt werkt om vet te verbranden? Ik heb eigenlijk geen idee. Het is zo ontzettend moeilijk om dit lan genoeg vol te houden, dat ik na drie trainingen ben afgehaakt. Waar je normaal gesproken tijdens een cardiotraining namelijk lekker kunt afdwalen in gedachten, is dit bij intervaltraining bijna niet mogelijk. Je moet constant je aandacht bij het fietsen, crosstrainen of wat dan ook houden, en dat is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend.

Hoewel het dus voor een optimale vetverbranding zou zorgen volgens het onderzoek, is intervaltraining praktisch vrijwel niet haalbaar in mijn ogen, althans, niet voor recreatieve sporters die willen afvallen. Cardiotraining gaat mijns inziens namelijk vooral om de lange termijn: je moet het maanden kunnen volhouden om resultaat te zien. Deze intervalmethode past naar mijn persoonlijke mening niet in dit plaatje.

Vet verbranden met ‘normale’ cardiotraining

Hoe je het ook wendt of keert: cardiotraining blijft uitermate effectief als het gaat om vet verbranden. Als ik alleen aan normale cardiotraining (dus zonder intervaltraining) had gedaan, dan was ik waarschijnlijk ook richting de 9 procent vet kwijtgeraakt. Cardiotraining heeft namelijk heel veel voordelen:

 • Cardiotraining op middelmatig niveau zorgt er voor dat je direct vet verbrandt – zorg er voor dat je niet buiten adem bent, maar ook geen zin hebt om te praten, dan zit je in de goede zone voor vetverbranding.
 • Cardiofitness geeft je energie als je weer thuis bent – Als je een klein beetje conditie hebt opgebouwd ben je niet moe, maar wil je juist van alles gaan doen als je thuiskomt in plaats van op de bank zitten.
 • Cardiotraining zorgt er voor dat je gezonder wilt eten – Je hebt al zoveel moeite gedaan om te bewegen, waarom zou je het dan nog verpesten door slecht te eten?
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen van cardiotraining (en sporten in het algemeen overigens) – Je krijgt toch elke keer weer het gevoel dat je iets voltooid en gepresteerd hebt.
 • Je huid wordt mooi van cardiofitness – onzuiverheden in je huid verdwijnen zeer snel als je regelmatig goed zweet.
 • Je kunt je gedachten even helemaal uitschakelen voor 30 tot 45 minuten – Een licht euforisch gevoel is zelfs gemeengoed door de extra aanmaak van bepaalde ‘geluksstofjes’ in je hersenen.

Met cardiotraining is het mogelijk om ongeveer een kilo vet kwijt te raken in twee weken. Dan bedoel ik dus ook echt lichaamsvet, een verlaging van je vetpercentage, en niet het verliezen van vocht en spieren zoals met een crashdieet!

Vet verbranden met krachttraining

Ik begin gelijk met het grootste gevaar van krachttraining (helemaal van toepassing op vrouwen): hiermee verlies je niet direct kilo’s, waardoor je denkt dat het niet helpt. Het risico hiervan is dat je niet gemotiveerd blijft om door te gaan. Echter, ik heb gemerkt dat je met krachttraining belachelijk makkelijk een mooier lichaam krijgt: je armen en benen voelen na een paar weken al veel strakker aan.

Plak hier nog een paar maanden bij en je kunt het ook van grote afstand zien (zichtbaar vanuit de ruimte zou lichtelijk overdreven zijn, maar toch). En nee, voor alle vrouwen die bang zijn voor een Oost-Europese-doping-look: hier hoef jij je echt niet druk om te maken. Voordat je als vrouw serieuze spieren krijgt moet je ten minste testosteronpleisters gebruiken. Althans, ik ga er gemakshalve even van uit dat je dat niet doet (voor de meeste vrouwen overigens ook niet aan te raden).

Ik ben in het afgelopen jaar een paar weken omgeschakeld naar vooral krachttraining en heb cardio links laten liggen. Deels door een blessure aan mijn knie en deels omdat ik het effect op het verbranden van vet wilde meten. Ik had tenslotte al eens dit artikel geschreven over waarom iedereen aan krachttraining zou moeten doen. Tot mijn grote verrassing daalde mijn vetpercentage in die weken met meer dan 2 procent. Analyserend denk ik dat het door het volgende komt:

 • Je doet voor je met krachttraining begint een korte warming-up van 6 tot 10 minuten. In die tijd stijgt je hartslag tot de vet verbrandingszone (55 – 65 procent van je maximale hartslag). Daarna begin je met krachttraining, waardoor je ongeveer een uur lang een verhoogde hartslag hebt. Dit is ideaal om vet te verbranden.
 • De afwisseling: mijn lichaam was niet gewend om zoveel krachttraining te doen. Afwisseling is vaak goed om je lichaam te ‘verrassen’, met als gevolg dat je extra vet verbrandt.
 • Spieren verbranden in ruststand iets meer calorieën dan vet. Ook als ik niets deed kreeg ik zodoende een paar verbrande calorieën cadeau.

Krachttraining is daarom zeker aan te raden! Vooral als je niet al te veel kilo’s meer hebt te gaan voordat je bij je ‘ideale gewicht’ aangekomen bent, dan kan krachttraining ervoor zorgen dat je zonder onzekerheden een bikini kunt dragen op het strand.

Conclusie

Hoewel ik hier een aantal verschillende methoden heb besproken die er bij mij voor hebben gezorgd dat ik 9 procent van mijn vetpercentage heb kunnen afhalen, besef ik goed dat dit niet voor iedereen even goed werkt. Ik ben een redelijke sportschooljunkie geworden, maar objectief gezien is de sportschool best wel saai. Daarom tot slot nog deze algemene tips om vet te verbranden:

 • Zoek activiteiten die je leuk vindt (bijvoorbeeld groepsactiviteiten, teamsporten of bewegen in de buitenlucht)
 • Combineer altijd meerdere dingen: richt je niet alleen op een dieet om vet kwijt te raken, aangezien dat vrijwel nooit helpt.
 • Probeer niet te veel in een te korte tijd: je hebt er waarschijnlijk jaren over gedaan om overgewicht te krijgen, dus het is niet meer dan logisch dat je er ook vele maanden over doet om het blijvend kwijt te raken

Laat jouw reactie met vragen en/of ervaringen hieronder achter!

41 Reacties

 1. Jullie denk vermorgen is zorgwekkend dat er alleen over dieet en beweging wordt gesproken. Vetpercentage kan alleen omlaag als lichaamsvocht goede percentage heeft door alkalisch te drinken. Denk aan waterkoker dat halfvol of vol is gevuld, de meeste energie gaat naar de volle en zo raakt men de overtollige energie kwijt i.p.v. vet opslaan 3 liter water per dag drinken is niet voldoende, het moet puur basisch zijn.

  • Uhmmm… Dit slaat echt helemaal nergens op. Alkalisch water (‘Kangenwater’) is een hoax die 100 jaar geleden al werd ontmanteld en ontkracht. Echt de reinste onzin! En dan andermans ‘denkvermogen’ bekritiseren…

 2. Hoi, ik ben 1.70m 52kg en vetpercentage van 18% (gemeten met huidplooi en weegschaal). Wat is een gemiddeld vetpercentage voor vrouwen van mijn leeftijd? Ik ben 37 jaar. Kan ik mijn vetpercentage naar 15% krijgen of is dit niet verstandig?

 3. Heee, Ik ben 16 en wegens omstandigheden 30 kilo aangekomen in 2,5 jaar tijd. Ik weeg nu 98 en ben ongeveer 1.74 / 1.75. Ik doe nu het “10 weken FIT-Plan” en ik wil zo graag zo veel mogelijk vet verbranden. Ik ben nu 2 weken bezig en ik zag dat ik gewoon aangekomen was en m’n buikomvang het zelfde… Heel erg demotiverend. Ik doe om de dag cardio en om de dag krachttraining (dus om en om, ik sport elke dag) ik eet genoeg maar wel gezond. Havermout ’s morgens, zo veel mogelijk fruit en groente ondanks ik groente vies vind. Een mueslireep na het sporten… Ik snap niet wat ik fout doe en het is heel frustrerend. Heeft iemand tips? Groetjes!

  • Dat je aankomt is normaal. Nu je aan het sporten bent bouw je spiermassa op… waardoor je dus aankomt. ;) Lekker op de centimeters en je kleren letten en aankomen is dus niet zo heel erg vreemd.

  • Hey, Opletten dat je niet teveel fruit eet. Waar ik sport zeggen ze dat ik maar 2 stuks mag eten.

  • Hallo Chanel, mijn tip is om een gebalanceerd voedingsschema te maken met daarin een laag calorieën gehalte. Tevens zorgen dat je dagelijks genoeg mineralen en vezels eet. Ook is het belangrijk om een goede verhouding te creëren in koolhydraten – vet en eiwit. Stel je zit rond de 1300 calorieën (als vrouw zijnde) met een verhouding van 40 % aan eiwit, 40 % aan koolhydraten en 20 % uit vetten heb je een goed begin. Dan begin je met meten van je gewicht in de ochtend en je vetpercentage. Om de week / 2 weken jezelf opmeten en kijken wat er veranderd. Succes!

 4. Hoi Paul. Ik ben een vrouw van 26 jaar oud ik ben 66 kilo en ben 1 meter 80 maar heb toch een vet percentage van 33! Ik wil dit er zo graag af hebben maar hoe doe ik dat? Ik kom ook erg moeilijk aan mijn calorieën op een dag… Ik wil mijn vet percentage soiso naar 25 krijgen. Ik ontvang graag tips!

 5. Hallo, Ik wil 10 kilo in 3 weken afvallen. Wat moet ik doen? 32 jaar en 69 kilo op dit moment.

  • Heel veel gaan sporten (kracht + cardio) en heel gezond gaan eten (natuurlijk + eiwitrijk), maar dan nog is 10 kilo in 3 weken niet erg realistisch. Ga liever voor een bestendige 1 kilo per week, dan mag je heel trots op jezelf zijn.

 6. Combinatie van zware krachttraining, interval cardio, schoon voedsel en een sterke discipline.

  • Om spierverlies te voorkomen moet je naast cardiofitness dan ook altijd krachttraining doen.

 7. Redacteur van Men’s Health ~ Magazine LTD Ik zal jullie eventjes helpen, het beste is om een dieet te nemen geen atkins of weight watchers maar neem gewoon de wasbord dieet heeft echt gewerkt bij 2 miljoen mensen. Eet 5-6 keer per dag, eet altijd je ontbijt sla die nooit over omdat dat de voeding is om de start van de dag te beginnen. 8:00 ontbijt 11:00 Tussendoortjes(fruit) 13:00 Lunch (vis) 16: Tussendoortje(10 stuks amandelen 1 stuk fruit) 18:00 maaltijd (Spinazie gemixt met bruine bonen) 20:00 Shake van Lijnzaad en 2 eetlepels creatine gemixt met fruit! Je hoeft niet uren in de fitness te zijn het gaat om je eten maar doe wel stevige wandelingen. Nog een Work-out voor de liefhebbers om de vetpercentage te verlagen: Cardio: bij het rennen moet je lage inspanning zetten voor 1 minuut daarna 1 minuut heel snel steeds afwisselen. Bedankt, Redacteur van Men’s Health Magazine LTD

  • Als je bericht iets duidelijk maakt, dan is het wel dat jij geen redacteur bent van Men’s Health. Je taalgebruik is namelijk erbarmelijk. Hoofdlettergebruik… Punctuatie… En zelfs foutieve lidwoorden… Ga andere mensen voor de gek houden en doe niet net alsof je autoriteit hebt op gebied van fitness en voeding.

 8. ik ben een vrouw van 51. Ik loop 3 x in de week 3 kwartier hard, rijd elke dag gedurende minimaal 1 uur intensief paard en eet echt niet te veel. Was al jaren op een gewicht van 72 kg en zag er “strak” uit, maar sinds een paar maanden ben ik zeker vier kilo aangekomen en ontzettend toegenomen in omvang, met name op buik en billen en de taille, zonder dat ik anders ben gaan eten. Eén en ander schijnt te maken te hebben met “de overgang”. Is er iemand, (een ervaringsdeskundige misschien) die mij kan adviseren wat ik moet doen om er weer strak uit te zien en me niet zo opgeblazen te voelen?

  • Hoi Netty, Beetje laat. Maar overgang kan inderdaad de oorzaak zijn. Maar vergeet zeker niet dat jou lichaam gewend raakt aan de sport/bewegingen die jij doet. Dus uiteindelijk raakt jou lichaam niet meer uitgedaagd en gaat in de lui-stand. Advies verras je lichaam en doe aan krachttraining! Groetjes, LB

 9. Hai, mijn probleem is dat k geen doorzettingsvermogen heb maar toch wil k het zo graag dat k er gek van wordt, hoe moet k verder?!

 10. Hoi allemaal, Ik ben helemaal lyrisch van twee DVD’s waarmee ik oefen. De dvd’s zijn gemaakt door Kathy Kaehler en Claudia Schiffer. Eén dvd is gericht op de buik en de armen en de andere dvd is gericht op de billen en de benen. Ik heb zelf al meerdere sportscholen bezocht, maar nog nooit zo snel resultaat geboekt als met deze DVD’s. En ik voel me er ook nog eens heel goed bij!

 11. Hoi Femke, Nee hoor want die persoon die op mijn sportschool werkt en het mijn vertelde is zelf bodybuilder en personal trainer. En het is niet zwaar want je kunt gewoon door je neus ademen, het is alleen op een lekker tempo doorlopen 45 min.

 12. Ik heb weer een nieuwe theorie gehoord (en dat weten ze nog nergens behalve op op onze sportschool) dat je voor je krachttraining eerst cardio moet doen. Dat is uit bloedtesten gekomen. En het liefst 45 min op een tempo (voor vetverbranding ligt aan leeftijd, ik ben 18 dus ik zit tussen de 130/135 hartslagen). En dat moet je gedurende 45 min op een apparaat volhouden dan pas krachttraining dan ga je echt goed vet verbranden! Groetjes, Suzanne

  • @ Suus: Dit werkt op zich wel, maar alleen als je al regelmatig sport en als je een vrouw bent die vooral vet kwijt wilt raken. Het idee hierachter is dat je hartslag al lekker hoog is en je in de vetverbrandingszone zit. Als je daarna nog krachttraining gaat doen, dan blijft je hartslag de hele tijd vrij hoog, en blijf je dus ook vet verbranden. Voor mannen die ook nog spieren willen kweken zou ik dit zeker niet aanraden, aangezien je al redelijk moe bent voordat je nog met een zware krachttraining moet beginnen.

 13. Hey, Ik ben 175 cm lang en weeg 67 kg en zou graag 60 kg wegen. Mijn vetverbranding is 25.5 % en wil die ook lager hebben zo een 15%. Hoe kan ‘k da ’t beste doen? Graag raad! Heb zoveel geprobeerd! Thx, Calimero

 14. Hoi Miggie, Je zou kunnen hardlopen, wel goede hardloopschoenen halen bij een winkel met de juiste zool omdat je voeten en knieën natuurlijk wel helemaal intact moeten blijven. ;) Na twintig minuten (is de regel) begint het vetverbrandingsproces) als je gewoon rustig begint kun je het op een gegeven moment opbouwen naar een uur. Je kan hardlopen wanneer je de tijd en zin hebt en het kost niets op aanschaf van goede schoenen na dan. Is dat niets en wil je iets binnenhuis doen kan je denken aan touwtjespringen of hoelahoepen of steppen, maar dit gaat meestal gepaard met een DVD-speler en de overige dingen die je moet aanschaffen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Gr. Nathalie

 15. Hoi, Ik ben heel erg mijn best aan het doen om af te vallen, maar het is heel moeilijk qua tijd voor mij. ik studeer nog en naast mijn studie werk ik als serveerster. Hierdoor heb ik helemaal geen tijd om zoveel naar de sportschool te gaan en ik heb geen auto dus doe alles met de fiets. Dus de auto kan ik niet meer laten staan. Ik ben altijd een vrij gezonde eter geweest zeker nu ik op mezelf woon en niet zoals de meeste studenten op mijn studie heel veel wil aankomen. Maar dan is mijn vraag wat kan ik nog veranderen. Ik weet niet of er nog tips zijn wat ik bijvoorbeeld thuis kan doen wat maar een uurtje in beslag neemt, gewoon omdat ik zo weinig tijd heb? Vriendelijke groet, Miggie

 16. Thanks! Ik ga het proberen met sporten. qua voeding zit ik in dat opzicht wel goed. Eet volkoren en vezels, maar ook veel groente. Snoep niet meer en heb mijn vier bruine boterhammen terug gebracht naar twee in de middag en mijn avondeten wat terug gebracht… Veel groente en 2 maal fruit per dag. We zullen zien… Nogmaals bedankt! Even kijken wat het in de sportschool zal gaan doen. :)

 17. het ligt er natuurlijk ook aan wat je eet,en je kunt ook te weining eten(dat zet je lichaam ook om in vet)veel eiwitten,en weining koolhydraten(alleen de langzame;volkorenrijst,havermout,etc)ik heb deze tips van mijn sportlerares,die in 3 maanden superstrak is geworden.ook even cardio(5min)om je hartslag te verhogen,dan 15min krachttraining,dan weer even cardio,etc

 18. Hoi allemaal, Ik begon met een BMI van 22 En woog 60 kilo, eten aangepast vijf keer sportschool per week a twee uur per keer cardio en krachttraining. Wat gebeurde er ik bleef op 60 kilo, werd wat strakker en mijn BMI was 24. Tot grote frustratie ben ik nu nog minder (elk snoepje en bijna geen alcoholische dranken op feestjes) gaan eten. Ik doe nu twee keer per week 45 minuten cardio op tempo dat ik het voel maar niet buitenadem ben en daarna half uur benen en buik, armen zijn aardig gespierd. Drie x per week intensief paardrijden en dit is week vier. Merk al verschil benen zijn strakker… Maar als jullie nog een tip hebben graag. Wil graag drie kilo kwijt en BMI weer op 22 liefst 21.

 19. Hoi, Ik heb eert heel lang turnen gedaan en tennissen en doe nu fitness, cardio en krachttraining. Het helpt wel want je stofwisseling gaat er sneller door werken. Alleen als je lichaamsbouw al breed is omdat je dat hebt gekregen van al het sporten moet je eigenlijk doorgaan met sporten, anders valt je lichaam in een soort slaap en kom je heel snel weer aan. Ik raad iedereen aan die begonnen is met fitnessen daar wel mee door te blijven gaan. Maar in algemeen werkt krachttraining + cardio erg goed.

 20. Dat is wel mooi, maar hoe zit het met mensen die niet kunnen sporten ? Die hebben er dus niets aan.

  • Klopt. Mensen die niet kunnen zwemmen, hebben niks aan zwemmen. Mensen die niet kunnen koken, hebben niks aan recepten. En mensen die niet kunnen sporten, hebben niks aan sporttips. Daar doe je niet zo veel aan… Maar misschien moet je het positief bekijken en nagaan welke bewegingen je wel kunt maken. Er zijn namelijk ook heel veel simpele, geconcentreerde (isolatie) spieroefeningen waarvoor je alleen specifieke spieren hoeft te gebruiken.

 21. Van cardio krijg je conditie, van krachttraining word je strak. Spieren verbranden vet, dus spieren trainen is het beste! Ook gaat deze verbranding na een krachttraining nog 48 uur door. Als je cardio’t kun je het beste intervallen ja, voor de vetverbranding. Je eten aanpassen helpt ook. Veel eiwitten, weinig koolhydraten. Maar je krijgt geen mooi lijf voor niks, dus minimaal 3x per week trainen is nodig. Bij mij werkt het prima!

 22. Hi, Ik doe 2 x in de week krachttraining fullbudy trainen en ernaast 3 dagen cardio alleen maar cardio apparaten crosstrainer/ Wave-apparaat / steps/trappenlopen en wandelen op hardloopband. Ik merk sinds ik deze training van cardio toegevoegd heb ik sneller vet verbrand. Dus eigenlijk het tegenovergestelde van jullie verhalen. Heeft iemand hier een verklaring voor?

  • Ulko Huizinga

   Krachttraining zorgt er voor dat je een strakker lichaam gaat krijgen. Hoe meer spiermassa hoe meer vetmassa je verbrand in je rust. Door cardio te doen d.m.v. intervaltraining gaat je hartslag constant omhoog en omlaag. En dat verbrandt vet NA je training, soms wel 24- 36 uur na je work-out. En verdeel je (kleine) maaltijden, 6 tot 7, ook over de dag, dan blijft dmv je training en je voeding je stofwisseling hoog en dat zorgt voor een snelle vet verbranding! M.v.g. Ulko, Personal Trainer

 23. Ik merk wel op moment dat ik veel cardio doet val ik af wat niet perse nodig is ben verder qua bmi slank maar me vetpercentage is te veel in verhouding hoe veel ik weeg en als ik dan cardio doet ben pas begonnen cardio met hoge hartslag en dan extra interval wat heel zwaar is ze zeggen dat je koolhydraten en klein gedeelte vetten gaat verbranden dat je vetpercentage naar beneden gaat om je spiergroei te stimuleren en niet afvalt en met lage hartslag ga je vooral vetten verbranden val je af nou ben ook afgevallen met hoge hartslag vaak worden de dingen mooier gemaakt dat ze zijn dus denk als je vetpercentage gaat naar beneden wil hebben minder cardio meer krachttraining.

 24. Krachttraining helpt echt! Ik was vorige week 15 minuten wezen krachttrainen, zonder cardio, 2 dagen lager was mijn vetpercentage/vetmassa 300 gram minder, zonder eten aan te passen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.