Snurken wordt nog weleens als humoristisch beschouwd. Snurken biedt echter weinig reden om te lachen, en is vaak zelfs een symptoom van slaapapneu. Slaapapneu betreft een slaapstoornis waarbij iemand moeite heeft om te ademen tijdens de slaap. Slaapapneu wordt veroorzaakt door een verslapping van de spieren achterin de keel. De verslapte keelspieren blokkeren de doorgang om te ademen (luchtwegen), waardoor snurken en “ademstilstand” ontstaat.
Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelingen tegen slaapapneu, die bijna altijd beginnen met een ‘slaapapneu test’ of kortweg ‘apneu test’. Hieronder lees je alles over de symptomen, gevaren en behandeling vaan slaapapneu…
Symptomen van slaapapneu
Slaapapneu kent verscheidene symptomen. Als jij niet zeker weet of je ’s nachts lijdt aan slaapapneu, let dan op de volgende slaapapneu-symptomen:
- Ademstilstand tijdens de slaap
- Luid & zwaar snurken
- Veel & hevig woelen
- Wakker schrikken door verstikkingsgevoel
- Hoofdpijn als je wakker wordt
- Oververmoeidheid gedurende de dag
- Prikkelbaarheid, concentratieproblemen & vergeetachtigheid
- Overmatig zweten tijdens de nacht (nat kussen & laken)
- Droge mond en/of pijnlijke keel bij het ontwaken (bron)
Slaapapneu is gevaarlijk en zelfs levensbedreigend
Slaapapneu staat ook wel bekend als ‘obstructief slaapapneu-syndroom’ (OSAS) en ‘obstructieve slaapapneu’. Slaapapneu is hinderlijk, gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend! De grootste gevaren van Slaap Apneu Syndroom (SAS) zijn als volgt:
- Slechte slaapkwaliteit: je kunt vanwege slaapapneu kort stoppen met ademen, zonder dat je het merkt. Slaapapneu zorgt soms voor een slechte nachtrust, maar altijd voor een slechte slaapkwaliteit. Zodoende ben je overdag moe en lusteloos en kun je je slecht concentreren.
- Verhoogde bloeddruk: het grootste gevaar van slaapapneu is het stijgen van je bloeddruk. Vanwege de blokkering van je ademhaling tijdens de slaap, pompt je hart niet genoeg zuurstof naar je organen en weefsels, waardoor je bloeddruk stijgt.
- Hartklachten: slaapapneu verhoogt de kans op hartaandoeningen aanzienlijk. De bloeddrukverhoging kan op een gegeven moment gepaard gaan met hartritmestoornissen, hartfalen en uiteindelijk zelfs een hartstilstand.
- Hartinfarct & herseninfarct: als slaapapneu nachtelijke hartritmestoornissen teweegbrengt, dan kunnen er bloedstolseltjes ontstaan. Deze bloedstolseltjes kunnen uiteindelijk een ader in hart of hersenen blokkeren. Zodoende kan slaapapneu een hart- of herseninfarct – en uiteindelijk zelfs de dood – tot gevolg hebben.
Behandeling van Slaap Apneu Syndroom (SAS)
In Nederland heeft ongeveer 5 procent van de bevolking last van slaapapneu, waarvan de meerderheid zonder diagnose van een dokter. Je hebt een verhoogde kans op slaapapneu als je man bent, overgewicht hebt, rookt en/of veel alcohol drinkt.
Tot voor kort was er geen gemakkelijke manier om slaapapneu op te sporen. Je moest vaak in een slaapkliniek overnachten en meerdere slaapapneu tests ofwel apneu tests ondergaan. Tegenwoordig zijn er veel eenvoudigere behandelingen van slaapapneu. De moderne behandelingen van slaapapneu is als volgt:
- Slaapapneu test – De slaapapneu test ofwel apneu test voor thuis is een handige zelftest die je via internet kunt uitvoeren. De slaapapneu test biedt geen uitsluitsel, maar wel inzicht.
- Slaapapneu apparaat – Een slaapapneu apparaat is een meetinstrument. Je plakt enkele sensoren op je vingers, borst en/of voorhoofd. Deze sensoren meten de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De gegevens worden opgeslagen in een kastje. Met een slaapapneu apparaat heb je binnen een mum van tijd uitsluitsel m.b.t. slaapapneu.
Als er is vastgesteld dat je daadwerkelijk lijdt aan slaapapneu, dan begint de slaapapneu behandeling pas echt. De volgende technieken kunnen worden gebruikt om slaapapneu te behandelen:
- Slaapapneu masker – Een slaapapneu masker is meestal de eerste keus om slaapapneu actief te behandelen. Met een masker wordt een continue positieve luchtwegdruk (CPAP) bewerkstelligd. Het masker – dat over neus en mond zit – pompt lucht in je luchtwegen, waardoor deze openblijven en slaapapneu wordt voorkomen.
- Mandibulair repositie-apparaat – Ook het mandibulair repositie-apparaat (MRA) is doeltreffend. Het is een soort slaapapneu-beugel die je ’s nachts in je mond houdt. De beugel helpt je om je luchtwegen open te houden en zorgt er zodoende voor dat je weer normaal gaat ademhalen.
- Operatie –In sommige gevallen is een slaapapneu-operatie nodig om de luchtwegen te verbeteren. Bijvoorbeeld bij ernstige slaapapneu door een scheefstaand neustussenschot, bij vergroeide neusbijholtes of bij extreem grote keelamandelen.
Een slaapapneu test om slaapapneu te detecteren kost slechts een fractie van de kosten die een bezoek aan een slaapkliniek met zich meebrengt (ongeveer 150 euro). Je kunt bij je huisarts vragen om deze test, zodat ie wordt vergoed door je ziektekostenverzekering. Heb jij last van slaapapneu of ben je er niet zeker van? Laat hieronder jouw ervaring achter!