Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is een medische term die wordt gebruikt voor darmen die overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Andere benamingen voor deze diagnose zijn ‘spastische darm’, ‘spastische colon’ en ‘irritable bowel syndrome (IBS). Spastische of prikkelbare darmen kunnen allerlei klachten teweegbrengen, waaronder:

  • Obstipatie: belemmerde doorgang van ontlasting (c.q. constipatie of verstopping)
  • Harde en/of droge ontlasting
  • Diarree (natte, plakkerige of slijmerige ontlasting)
  • Pijn, steken & krampen in de buikstreek
  • Opgeblazen gevoel en zelfs hevig opgeblazen buik
  • Misselijkheid & braken
  • Winderigheid (c.q. overmatige gasvorming of flatulentie)
  • Verminderde eetlust

Sommige mensen hebben continu last van hevige darmklachten en vallen in bepaalde gevallen zelfs flauw van de pijn… Bij anderen treden slechts sporadisch milde klachten op. Hieronder vind je 6 tips als je last hebt van spastische of prikkelbare darmen…

Tip 1: Spastische darmen & voeding

Spastische darmen reageren overmatig op bepaalde voedingsstoffen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die contracties of spasmen kunnen uitlokken zijn:

  • Vette snacks (chips, friet, pizza, roomijs e.a.)
  • Kruidig of pittig eten (shoarma, curry, sambal e.a.)
  • Look (knoflook, ui, sjalot e.a.)
  • Snelle koolhydraten (suiker, siroop, snoep e.a.)
  • Koolzuurhoudende dranken (bier, frisdrank e.a.)
  • Alcohol

Ervaring leert voor welke voedingsmiddelen jouw darmen gevoelig zijn.

Tip 2. Voedingsvezels kunnen helpen bij spastische darmen

Voedingsvezels houden de darmen gezond en proactief. Eet elke 2 uur een kleine portie vezelrijk voedsel zoals:

  • Ontbijtgranen & volkorenbrood
  • Fruit (pruimen e.a.)
  • Zilvervliesrijst + volkorenpasta
  • Bonen / peulvruchten
  • Groene bladgroenten
  • Aardappels
  • Noten, pitten & zaden
  • Kiemen (c.q. kiemscheuten of kiemgroenten)

Tip 3: Probiotica ter voorkoming van PDS

Ook bepaalde goede bacteriën ofwel probiotica houden de darmen gezond. Enkele voorbeelden van probiotica die de darmflora kunnen ondersteunen zijn:

  • Naturel yoghurt
  • Probactiol
  • Yakult / Bifiene
  • Activia & Vifit
  • Actimel & Biotic

Let wel: omdat vele bacteriën niet maagsapresistent/maagsapbestendig  zijn, is de werking van prebiotica (voedingsvezels die als voedingsbodem dienen voor goede bacteriën) is doorgaans minstens  zo bevorderlijk voor de gezondheid als die van probiotica (de bacteriën goede bacteriën die worden toegevoegd aan drankjes).

Spastische darmen – Tip 4: Medicijnen

Er zijn géén officiële geneesmiddelen die een spastische darm kunnen verhelpen. Er zijn echter wel middelen die de symptomen kunnen verminderen of tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn:

Eventuele pijn (lage buikpijn c.q. pijn in de onderbuik) kan desgewenst worden verlicht met een relatief lichte en receptvrije pijnstiller zoals paracetamol.

Tip 5. Hormonen & spastische darm syndroom

Je hormoonhuishouding kan van grote invloed zijn op je darmen en spijsvertering. Pas op met stress, want in stresssituaties komen stresshormonen vrij in je lichaam. Ook het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen (de pil e.a.) kan voor spastische darmklachten zorgen. Dit geldt tevens voor ongesteldheidsklachten (menstruatiecyclus).

Tip 6: Second opinion indien PDS wordt gediagnosticeerd

De diagnose spastische darm wordt niet altijd terecht gesteld. Sterker nog: spastische darm is veelal een diagnose die wordt gesteld als men niet kan ontdekken wat er daadwerkelijk met je darmen aan de hand is. Het kan verstandig zijn om bij je huisarts te informeren naar:

  • Problemen met de alvleesklier
  • Voedselallergie & voedingsintolerantie (koemelk, pinda’s, gluten, soja e.a.)
  • Ziekte van Crohn

Bij een extreem spastische darm kan het sigmoïd (deel van de dikke darm) operatief worden verwijderd.

Tot slot

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) oftewel spastische darm komt voor bij 5 tot 20% van de mannen en 15 tot 20% van de vrouwen. Daarmee is het de meest voorkomende chronische darmaandoening. Niet gek, want prikkelbare darm is hetgeen je doorgaans krijgt opgespeld als men de meeste andere mogelijke oorzaken van jouw darmproblemen (dus van gelijkaardige klachtenpatronen zoals Crohn, darmtumor, colitis ulcerosa, endometriose, alvleesklierklachten, galblaasklachten e.a.) heeft uitgesloten. Hierbij moet je denken aan buikpijn: een zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik. Een afwijkend ontlastingspatroon: diarree, constipatie of een plotselinge aandrang. En gasophoping in darmen (winderigheid) en/of maag (boeren).

Heb jij ervaringen, vragen en/of suggesties m.b.t. spastische darmen? Laat hieronder een reactie achter!

374 Reacties

  1. Ik ben nu 51 en ik heb zeker sinds mijn 15e buikklachten. De diagnose PDS is lang geleden gesteld. Inmiddels ben ik erachter dat ik erg op lactose (wat de allergie test niet liet zien. Dit noemen ze dus intolerantie.) en te vet eten reageer. Stress is ook een absolute trigger! Sinds ik deze componenten zoveel mogelijk weglaat gaat het een stuk beter. Maar waar ik sinds kort achter ben is dat ik pas echt opknap als ik minder eet. Nu schep ik eenmaal op en dan niet teveel en ik heb vrijwel geen buikpijnen meer! Mijn ontlasting blijft rommelig maar dat vind ik niet zo erg zolang ik maar geen pijn meer heb. Ik slaap hierdoor ook beter en ben helderder in mijn hoofd. Misschien een tip die kan helpen?

    • Belangrijke aanvulling op mijn eerdere bericht. Ik bleef zodra ik iets meer at toch wel buikpijn krijgen en ook maagpijn. Eigenlijk reageerde ik op vrijwel alle voedingsmiddelen slecht. Inmiddels heb ik iets bijzonders meegemaakt. Ik ben bij een osteopaat geweest. Hij vertelde dat doordat ik ook hypermobiel ben (en ook last heb van het nek- en tong syndroom, maar dat deed er uiteindelijk voor dit verhaal niet zoveel toe) mijn nek te slap is. Vooral links. Om dat te compenseren is aan de rechterkant mijn nek verkrampt. Door die verkramping wordt mijn nervus vagus doorlopend geprikkeld. Het uiteindelijke doel van die nervus vagus is de dikke darm. Dus nu blijkt dat mijn voortdurende buikklachten eigenlijk in mijn nek veroorzaakt werden. Ik ben nu 3 keer behandeld maar na de 2e keer heb ik geen buikpijn meer gehad. Ook geen maagpijn! Dat is nu bijna 3 weken geleden. Peulvruchten kool, linzen, een frietje. (Oké de mayonaise vindt mijn maag nog steeds geen echt goed idee) Je kunt je voorstellen dat het voor mij voelt alsof er een wonder gebeurd is. Ik wil hiermee alleen maar zeggen dat het misschien zin heeft om eens in deze hoek te gaan kijken. De osteopaat kijkt naar alle verbanden binnen je lijf. En soms komt het probleem uit een heel onverwacht hoekje!

    • Dat kan zeker helpen, dank je wel! I ga de massage van mijn nervus vagus proberen. Heb het op youtube gezien.

  2. Ik heb ook spastische darmen maar gek genoeg kan ik wel behoorlijk pittige sambal eten. Wellicht heb ik mazzel of is het de samenstelling van de sambal of zo waardoor ik er geen last van heb. Gebruik deze: sambal badjak jolokia. Gr. Charlees

  3. Hallo! Sinds een jaar (sinds mijn 18de) heb ik last van pijn in mijn darmen. Na vele bezoeken huisarts is er PDS uitgekomen. Ik heb letterlijk nooit eerder last van mijn buik gehad (alleen op vakantie soms/misschien door ander brood of beetje stress??!). Nu lijkt het alsof ik vaak ontstekingen heb (bulten op tong, sta op en ga slapen met buikpijn, hoofdpijn soms ook). Ik vind het vreemd dat dit in een paar weken tijd is komen opzetten (na een vakantie in Engeland).. Nu denk ik zelf dat ik misschien niet goed reageer op tarwe of op lactose (als kind heb ik echt heel erg veel melk gedronken en heb als kind vaak overgevoelig gereageerd op suiker en heel vaak moe, duizelig). Heeft iemand hier ervaring daarmee? Ik hoor graag tips of andere ervaringen want deze buikpijn is echt niet fijn en vermoeiend.

  4. Ik ben 63. Van op jonge leeftijd PDS-patiënt, met alle gevolgen van dien (spastisch colon). Ook heb ik regelmatig paniek-aanvallen, t.t.z. nog maar denken : ik ga hier weer diarree krijgen, waar ik toen eens was, en ik krijg het al (het zit tussen je oren zegt men dan). Op 60 jarige leeftijd is er endeldarmkanker zonder uitzaaiingen geconstateerd, dus : chemo – bestraling – operatie met verwijdering van endeldarm en 30 cm en tijdelijk stoma – nadien wegname stoma. Nu na 3 jaar : heel veel problemen met stoelgang. Alles of niks, eet ik bv. een trigger: alles er uit op 15 minuten, en dan zijn er dagen dat het totaal niet lukt. Ik verdraag geen spelt, bruin brood, fruit, tomaten, yoghurt, ajuin, paprika, kruiden… Ook al hypnotherapie, psylliumvezels – kymea – kaucabam (waterkefir) geprobeerd, echter zonder goede resultaten. Diëtiste raadde me een darmsparend dieet aan, maar dan zou ik nog meer vermageren, en dat is niet de bedoeling! (1,70 m en 53 kg) Iemand soms raad voor mij?

  5. Dag allemaal, Ook ik heb PDS, de pijn kan zo vervelend zijn dat ik er van flauwval. Ik ga nooit meer op vakantie, geen sociale contacten meer omdat ik niet ver van mijn huis af durf te zijn. De fodmap dieet gedaan en daaruit bleek dat ik dus geen gluten en bepaalde fruit en groente soorten kan verdragen. Constant op je hoede zijn en altijd reserve kleding bij just in case. Ja zo erg heb ik het. Ik ben na 35 jaar het helemaal zat dat ik zo moet leven. Iemand enig idee hoe ik van deze klachten afkomstig???

    • Hoi Fatima, Ik heb ook jarenlang klachten gehad en heel veel onderzoek laten doen. Ik kwam bij een osteopaat voor andere klachten en die heeft mij uiteindelijk ook van mijn darmklachten afgeholpen. Blijkbaar was het na veel spanningen in mijn leven helemaal gaan vastzitten rondom mijn buik. Dit heeft de osteopaat verholpen. Al na 1 behandeling was het weg, terwijl ik hiervoor elke dag pijn had. Mijn osteopaat was gespecialiseerd in het buikgedeelte. Hopelijk helpt het jou ook. Groetjes, Esther

    • Hoi Ik heb al 15 jaar werkelijk alles geprobeerd tegen PDS maar niets helpt ik heb al eens eerder hier geschreven dat antidepressiva uitkomst kunnen bieden. Ik ben begonnen met 20mg paroxetine en zit nu een aantal jaar op 5mg en het gaat echt geweldig met me op af en toe een pijntje na dan is het even naar toilet en dan is dat ook weer over zodra ik stop met antidepressiva dan komen de klachten weer terug en zo wil ik niet leven ik kan nu alles en heb een leven. Dat zou zonder de antidepressiva niet kunnen. Gr Davy

    • Esther bij welke ostheopaat ben jij geweest? Heb jij het adres?

    • Mijn spastische darmproblemen zijn grotendeels verdwenen door het niet meer eten van “tarwe”, dus tarwegluten. Ook een lactose-intolerantie (melkproducten) gaat dikwijls samen met tarwe-intolerantie. Ik heb sindsdien veel minder last van diarree, maagpijn, onpasselijkheid en hoofdpijn. ’t Proberen waard hoor!

    • Kan wel gewoon lopen kleine stappen maar groter stappen doet pijn

  6. Heb eigenlijk al meer dan 30 jaar erg veel last van mijn darmen, voornamelijk darmkrampen en dunne ontlasting. Na verschillende diagnoses o.a. lactose intolerantie, gluten intolerantie, enz. uiteindelijk diagnose prikkelbare darm gekregen. Wat een dooddoener, maar het zij zo. Dan op zoek naar oplossingen buiten het medische circuit. Je kan er niet omheen, je stuit dagelijks op meerdere reclame-uitingen van Kijimea. Dus ik denk waarom niet. Maar oei, kuurtje voor 4 weken = 4x EUR 16,00 = €64,00 per maand. Maar ja als het helpt? Na 4 weken leken de klachten erger. :-( Je hoort dat wel vaker, dat de eerste resultaten verslechtering met zich meebrengen, dus ik wilde er zeker van zijn dat ik geen kans miste en koos voor opnieuw een kuurtje van 4 weken… Maar ja, wéér €64,00. Mezelf voorgenomen dat als er geen verbetering was, dan maar bij neerleggen en de rest van m’n leven maar aanpassen. Ook na de 2e 4 weken geen verandering. Inmiddels wel her en der op internet gekeken en erachter gekomen dat er maar weinig mensen baat hebben bij dit dure middel. Behalve dan op de site van Kijimea zelf, daar is het alleen maar halleluja. Logisch. Het lijkt mij dat het hele Kijimea verhaal één grote marketingstunt is. Reken maar even na: één dagdosering (2 pillen) kosten €4,00!!! Dan valt me ineens op hoe vaak je ze hoort op radio en tv. Een idee wat dat kost? Dat moet ook betaald worden. Ik las verder op internet dat de grondstoffen van Kijimea in wezen niet anders zijn dan de bacteriën die ook in yoghurt zitten. Kassa! En als je de reclame even goed ontleed dan doet Kijimea helemaal geen toezeggingen over het feit dat het zal werken: – U lijdt steeds meer aan een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie? – Dit KAN een prikkelbare darm zijn; – Een MOGELIJKE oorzaak; – Kleinste beschadigingen van de DARMBARRIÈRE (???); – Kijimea hecht zich ALS HET WARE ALS EEN PLEISTER AAN DE DARMWAND (???)… Aan deze onzin geven de mensen nu hun EUR 64,00 voor een kuurtje uit. Buiten dat het een fake verhaal is en wetende dat het niemand echte verlichting brengt (behalve in de recensies op de Kijimea site) plus het feit dat het product kankerverwekkende stoffen bevat (las ik op een Zwitserse onderzoekssite) irriteert de reclame mij inmiddels mateloos. Ik zou Kijimea dan ook willen verzoeken om met dit product te stoppen. Of in ieder geval met de irritante reclame ervoor. Jullie hebben je zakken inmiddels wel gevuld en heel Europa weet inmiddels door ervaring dat het NIET WERKT!

    • Ikzelf heb totaal geen ervaring met Kijimea, maar wel met andere probiotica die dezelfde bacteriestam (bifidobacterie B. bifidum MIMBb75) bevatten. In dit artikel over PDS en commensale darmbacteriën (‘darmflora’) heb ik mijn persoonlijke ervaring hieromtrent al eens uiteengezet. In enkele studies is overigens wel degelijk aangetoond dat deze bacterie werkzaam kán zijn bij PDS-klachten. (bron + bron + bron) Maar bifidobacteriën zitten dus in talloze verschillende probiotica, en niet uitsluitend in Kijimea. Vooralsnog denk ik dat de effectiviteit van B. bifidum MIMBb75 volkomen afhankelijk is van de onderliggende oorzaak van iemands PDS-problematiek. En ik kan me dan ook zéér goed voorstellen dat Kijimea voor velen niet werkt.

  7. Dag iedereen, Als SuperSpast (ik lach er nu mee en ik hoop jij straks ook) weet ik maar al te goed wat het is om PDS te hebben. Akkoord, veel zaken hebben een invloed op de darmen, maar mensen die PDS hebben (mogelijks / wellicht ben je ermee geboren) zullen dit altijd in meer of mindere mate hebben. Alles bannen uit je leven, is niet leuk, tast je mentale gezondheid aan en je weet vaak ook niet of het echt helpt. Aangezien ik DE OPLOSSING heb gevonden, en ja hoor, ik heb hem te pakken, wil ik dit delen met iedereen. Naast deze oplossing (ik ben zo blij dat ik nu kan teruggeven aan iedereen en iedereen zijn potentieel kan ontsluiten) is een gezonde levensstijl, producten waar je op reageert en wellicht beter hebt leren kennen door trial en error en sport nog steeds aan te raden als goede adviezen om je lichaam niet te beladen met stress. Niet iedereen is gemaakt om elke dag friet, melk, uien et cetera te eten. Ik vraag echter 2 acties terug van iedereen die mijn advies opvolgt en effectief geholpen is hiermee. Dit voor jezelf en voor andere (dit klinkt melig, maar ga nu die afspraak met me aan als je dit leest, a.u.b.!): 1) Als je hiermee geholpen bent, ga je ten minste op 1 medium (forum, blog, mediasite, whatever) dit advies verder uitdragen op jouw manier. Hierdoor ga je andere helpen. Als je PDS hebt, weet je hoe hard het je leven beïnvloedt. Anderen helpen, is maar een kleintje en je zou zelf dit advies ook willen krijgen. 2) De energie die je hierdoor meer krijgt en de zorgen die je minder hebt, moet je omzetten in positieve elementen. Ik heb de PDS-periode altijd als een hel en dankbaar ervaren. Een hel als ik last had en dankbaar als de erge momenten over waren. Door de pijnen en ongemakken besef je op andere momenten hoe goed het is en ben je relativerend dan andere. Verleer dit jezelf niet. Als je je beter gaat voelen, gaat daarmee ook een andere persoon naar boven komen, iemand die niet geremd is. Schitterend, maar blijf dezelfde dankbaarheid voelen als voorheen, alleen nu ongeremd. Als de helft van jullie geholpen wordt nadat deze ketting rondgaat, hebben we zonet onze omgeving een heel stuk beter gemaakt. En nu zonder langer weerhouden van de oplossing. De oplossing is medicatie. Spasmomen werd me voorgeschreven door mijn arts. Ik heb geen idee of je dit vrij kan krijgen. De eerste week ging niet lekker en mijn lichaam leek zich wel te verzetten: hoofdpijn, onregelmatig felle buikkrampen. Maar vanaf de 2e week kwam er een kentering die elke dag beter ging tot op het punt dat ik me net zo fit voelde als iedereen. Blijf al je goede adviezen opvolgen, alles met mate, et cetera. Maar dit geneesmiddel is een life changer. Het stopt de spasmen van je darm en geeft jou terug de controle van je lichaam. Ga er eens met je arts over praten en als hij een andere agenda heeft vanwege zijn verkopers, vraag het dan met drang voor te schrijven zodat je het 3 weken kan uitproberen. Bij voorschrift is het 3 maal per dag. Ik doe er 2 en heb een ander leven. Voel zelf aan hoe en wat, maar als je dit niet wil proberen en waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd, goh ja, dan heb je misschien nog niet genoeg afgezien (sorry, maar je kan het maar zo aangeboden krijgen). Als het helpt, hou je aan bovenstaande en help de rest. De PDS’ers en de rest rond je. Beetje leed geeft kracht. Go in peace, de SuperSpast heeft gesproken :D

    • Ik ben er voor 100% van overtuigd dat je advies richting PDS-patiënten volkomen goedbedoeld is (vandaar dat ik hem publiceer), maar moet er voor de volkomenheid bij vermelden dat het hier in de kern gaat om aanprijzing van een receptplichtige medicament, hetgeen niet past binnen de richtlijnen van Gezond’r. Natuurlijk staat het iedereen vrij om in overleg te treden met diens arts over het eigen individuele medicatiebeleid, maar of het gebruik van een musculotroop spasmolyticum op basis van otiloniumbromide (zoals Spasmomen of Spasmine) raadzaam is, is niet aan een ervaringsdeskundige om te bepalen. En of dit medicament de oplossing zal zijn voor ieders PDS-klachten is evenmin eenduidig in te schatten aan de hand van (de persoonlijke bevindingen van) één enkele ervaringsdeskundige. Het aansporen tot een ‘kettingbrief’ waarin vreemden worden aangespoord een receptplichtig medicijn tot zich te nemen, is dan ook onverantwoord. Het is aan iemands arts om rekening te houden met diens medisch dossier en medische geschiedenis; niet aan een (welgemeende) vreemde via internet… Maar natuurlijk staat het iedereen vrij om in gesprek te treden met diens behandelend huisarts en/of internist over Spasmomen of andersoortige spasmolytica. Dat een dergelijk middel voor iedere PDS-patiënt “DE OPLOSSING” gaat zijn, betwijfel ik echter ten stelligste. Naar deze middelen werd en wordt namelijk volop onderzoek gedaan in relatie tot prikkelbare darmsyndroom, en de praktijk wijst helaas uit dat niet iedereen er baat bij heeft. (bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron) Bovendien moet rekening worden gehouden met de potentiële bijwerkingen en contra-indicaties die voor iedere individu anders zijn! Dat Spasmomen werkzaam KAN zijn bij PDS staat vast. Dat dit geneesmiddel voor iedere PDS-patiënt werkzaam IS, is simpelweg incorrect. Dit even mijnerzijds om tot voorzichtigheid, terughoudendheid en objectiviteit te manen…

    • SuperSpast

      Ik ben volledig eens met wat Paul hieronder zegt. Dankjewel Paul en nogmaals: ik wens niemand zijn gezondheid te schaden. I.v.m. geneesmiddelen ben ik radicaal tegen elk geneesmiddel. Te vaak heb ik echter gelezen dat er niets helpt. En dan plots kom je dat tegen dankzij een arts die je zorgen wel ter harte neemt. Zelfs specialisten hebben mijn klachten na onderzoek weggelachen. Het is niet alleen frustrerend, maar je geeft op den duur de moed op. Elke manier die werkt voor elk individu om hun leven aangenamer te maken zodat ze de kracht hebben zelf hun beslissing te maken, zal ik steunen. Ik doe ook niet van de kant dat andere zaken helpen voor andere mensen. En probeer eerst zonder geneesmiddelen en geef dat de tijd. Maar als niets helpt en artsen beginnen hier niet over, wil ik alvast de patiënt de kans geven om er zelf wel over te beginnen. De bijwerkingen zijn bovendien zeer beperkt, hoewel het niet uit te sluiten is dat een individu een sterke reactie doormaakt. Puur mijn gevoel, ik spreek niet over of voor andere PDS-patiënten. Ik heb de indruk dat de problemen een oorzaak vinden doordat ik alle prikkels heel sterk voel (zoals ADHD maar niet hetzelfde). Het is in dat kader alsof Spasmomen het Rilatine is voor het te geprikkelde zenuwstelsels rond maag en darm. Het verschil daarbij is gigantisch en laat me toe te functioneren tegen de hoogste norm zonder klachten. Iets wat voorheen een droom was, wordt nu meer en meer een gewoonte. Voor een PDS’er is dat meer dan dag en nacht. Maar nogmaals, ik ben geen arts, ik pretendeer dit niet. Maar community, here you go. Dit kan je helpen en beetje reclame om mensen hun middel te laten vinden (of combo van middelen) is het waard. Dankjewel voor het te plaatsen. Hier worden er sowieso sommige (niet allemaal) beter van. Ik ga heus niet het enige nerveuze soort zijn wat genetisch op die manier gemaakt is.

    • Margherita

      Sorry hoor maar Spasmomen helpen bij mij niet en eigenlijk geen enkel geneesmiddel pfff. Helppp heb dringend hulp nodig want ik ga door een hel. Ik ben blij dat het jou wel helpt!!!

  8. Hallo, ik heb een vraag, sinds een jaar terug heb ik een kuur lipocavitatie (figuurcorrectie) gedaan, daarna ontwikkelde zich pijn in mijn hele onderlichaam, waardoor ik in een medische molen terechtkwam. Van uitzoeken… wat is er aan de hand? Daarvoor dus nooit last en nu ondraaglijke pijnen! Een colonoscopie gehad, echo, echo… niets gaf echt een diagnose met betrekking tot mijn klachten. Ik ging het zelf de naam PDS geven, er was immers ‘gelukkig’ geen aanwijsbare afwijking. Maar hoe nu verder? De buikpijn was niet te harden, de behandelend arts heeft mij een medicijn voorgeschreven dat de ergste druk van mijn darmen afhaalt. Wat het ook doet, gelukkig… Toch de koliekpijn van de rug tot aan de flanken wordt er niet mee weggehaald. Evenals de pijn die ik het beste kan omschrijven als dat een speldenkussen mijn buik bezighoudt. De hele dag door spelden; honderden spelden die gevoelsmatig in mijn buik prikken. Mijn brandende vraag: is het een samenloop van omstandigheid die dit alles veroorzaakt heeft? of is de lipocavitatie hier de boosdoener van? Wat zou ik graag horen of er mogelijk anderen zijn die door een dergelijke therapie pijnproblemen hebben gekregen…

  9. Ik heb een vraag , ik heb een vermoeden dat ik een voedselallergie heb. Ik eet ondertussen al 8 maand glutenvrij en dat gaat veel beter, nu ga ik in februari een biopsie laten doen van mijn darmen en mijn vraag is moet ik terug gluten eten of kan dit ook nu ik glutenvrij eet. Grts Ghislaine

    • Een diëtiste vertelde me dat zo’n PDS onderzoek alleen zin heeft als je 6 weken lang 2 x per dag gluten eet.

  10. Beste Paul, Ik kamp al jaren met een spastische darm, en dan met name diarree. Nu wil ik kijmea gaan gebruiken. Mag je daarnaast nog imodium gebruiken?

    • Ik heb al ruim 16 jaar last van mijn darmen, meermaals daags. Ik moest vorige week voor het eerst vliegen en maakte me zorgen over het toiletbezoek en of alles goed zou gaan met mijn darmen. Ik heb als één van de eersten het FodMap dieet gevolgd en dat gaf voor ongeveer 60% verlichting, medicatie hielp eigenlijk nooit. 3 weken geleden heb ik voor het eerst Kijimea gebruikt en na 4 dagen was ik klachtenvrij. Ik ga dit zeker 12 weken volhouden en dan kijken hoe het verder gaat. Ik ben ontzettend blij met dit resultaat.

  11. Ik kom net van de spoed. Mega veel pijn gehad, zitten wenen in een hoekje. Begon met een beetje krampen. Direct gedacht aan mijn spastisch colon. Maar na uuuuuuuren nog niet overgaan en veel erger worden. Blijkt obstipatie te zijn… laatste dagen wel wat stress gehad…

    • Hallo iedereen, Ik ben 25 jaar en bij mij is de aandoening PDS net vast gesteld bij een maag darm specialist. Heb een bloed onderzoek en een stoelgang-onderzoek moeten laten doen maar hier is niets uitgekomen. Dan maar de diagnose PDS. Héél lastig omdat het hevig met perioden is en dan weer een tijdje klachtvrij. Ik neem Spasmomen. Dit helpt me wel om de darmen te stillen. Heb vooral veel last van stinkende diarree en misselijkheid. De klachten verminderen wel zodra er ontlasting is geweest. Vooral slechts heb ik last en lig ik uren wakker. (Zoals nu zit ik weer op de wc met diarree…) Tips om hier mee te kunnen leven als jonge persoon? Is dit een levenslange aandoening? Stress zou bij mij een grote trigger zijn. Iemand ook veel diarree na olijfolie/pesto saus?

  12. Een zeer interessant en hoopvol boek over de oorzaken van vage klachten (waaronder PDS) en remedies daarvoor wat ik gelezen heb is Medical Medium, van Anthony Williams. De remedie ligt volgens hem toch grotendeels in voeding. Ongetwijfeld zal niet iedereen openstaan voor de bron van de informatie die Williams geeft (hij is medium), maar voor mij maakt het heel veel sense. Check anders eens de recensies op: Amazon.com van Medical Medium Secrets: Chronic Mystery. Of lees de eerste hoofdstukken op: SuccesBoeken.nl.
    En for what it’s worth, vele beroemdheden zweren bij hem. Hopelijk ontketen ik hier nu geen discussie over levensbeschouwingen, dat lijkt me zinloos! Dus ik zou zeggen, doe er je voordeel mee of negeer deze post gewoon! ;-)

    • Hoi Rik, Ik ben het met je eens. Ik heb ook zijn boek gelezen en het maakt inderdaad sense! Bij mij hebben de voedingsadviezen nog niet echt geholpen helaas, dat dan weer niet, maar hoe dan ook, ik denk ook dat veel mensen baat kunnen hebben bij wat hij zegt (en ik ben zelf voedingsdeskundige, dus in die zin herken ik ook dat er zeer veel zinnigs in zijn uitleg zit).

    • De Monsash University in Australië heeft het FODMAP dieet ontwikkeld. 6 weken lang beperk je alle FODMAPS (de koolhydraatgroepen die PDS kunnen triggeren) in je dieet en daarna ga je ze een voor testen door ze toe te voegen. Beste is om dit onder begeleiding te doen van een diëtist die in de gaten houdt of je gevarieerd blijft eten. Als uit deze periode blijkt dat dit dieet werkt, dan weet je precies voor welke verschillende FODMAPS je gevoelig bent. Als dit dieet je officieel wordt voorgeschreven, is het ook van de belasting aftrekbaar. Geen gemakkelijke weg, maar geeft erg veel inzicht in waarom je twee dagen hetzelfde kan eten en de eerste dag nergens last van hebt en de dag erna heel veel.

  13. Hallo. Ik heb PDS en heb best vaak last van mijn buik en veel gasvorming, maar wat mij en mijn vrouw ook vaak opvalt is dat ik bijna constant een geur uit mijn mond heb! Is er iemand die mij kan vertellen waar dit van komt en of dit erbij hoort? Soort zwavelgeur… Graag verneem ik het van iemand…

  14. Hallo, Zijn er ook mensen die Kijimea i.c.m. met psylliumvezels gebruiken? Of is dit niet aan te raden? Het lijkt mij geen kwaad te kunnen, maar als er slechte ervaringen mee zijn hoor ik dit graag.

  15. Sinds twee jaar heb ik de diagnose PDS. Dagelijks hevige buikpijn en chronische constipatie. Artsen konden mij niet helpen. Ten einde raad ben ik begonnen met de Wouter Schatteman methode. Conclusie, na 3 maanden nog geen enkel resultaat. Deze jongeman beloofd o.a. persoonlijke begeleiding via e-mail. Reeds een tiental mails verstuurd, nooit antwoord gekregen. Hij heeft mij zelfs geblokkeerd. Ik vrees dat ik mijn goeie geld weer eens voor niets heb uitgegeven. Ik wil dus iedereen waarschuwen voor deze “boekenverkopers” die je vast beloven dat hun methode je zal genezen. Mijn ervaring is dat geen enkel dieet helpt! Sterker nog, soms ga ik uit pure opstandigheid naar McDonald’s en ra ra, ik heb geen enkel probleem na dit te eten! Vreemd, niet? Toch volg ik tegen beter weten in nog steeds het darmsparend dieet. Wat moet ik anders doen?

    • Beste Veerle, O jee, ik blijf de bezoekers van Gezondr waarschuwen voor dit soort wanpraktijken… Word echt sch#!tziek van al die E-book-verkopers die beweren dat ze een revolutionaire methode hebben ontdekt om mensen af te helpen van serieuze gezondheidsproblemen. Zou er daadwerkelijk een dergelijke universele methode bestaan die voor iedereen werkt, dan zou die ALLANG bekend zijn bij het grote publiek. Trap er dus alsjeblief niet in! Obesitas, tinnitus, rusteloze benen, prikkelbare darmen, vliegangst, emotionele problemen, angststoornissen, alles kan men voor je oplossen. Achter zulke websites die digitale boeken (E-books) verkopen, zitten maar al te vaak onnozele halzen die 0 verstand van zaken hebben en simpelweg informatie van internet kopiëren en plakken in een *PDF-documentje. :( Kortom: informatie van het internet pikken, al dan niet vertalen en er vervolgens VEEL geld voor vragen aan mensen die denken dat ze iets waardevols in handen zullen krijgen… Terwijl je als maker 0 euro aan productiekosten maakt en het product dat je verkoopt OOK nog niet eens zelf hebt bedacht. Je verkoopt gebakken lucht aan mensen die vooraf niet de mogelijkheid krijgen om een waarde-oordeel over zo’n E-book te vellen… Omdat er natuurlijk niet eens een tipje van de sluier wordt opgelicht, laat staan een eerste hoofdstuk wordt vrijgegeven. Het enige wat men doet, is luid brullen en gillen op schreeuwerige website boordevol marketingtrucjes… De hele markt rondom E-books staat mij persoonlijk ZO ontzettend tegen! Zie desgewenst ook:

      Iedere narcist / egoïst die rijk denkt te kunnen worden over de rug van zieken, stopt tegenwoordig willekeurige informatie in een digitaal bestandje en verkoopt het als digitaal boek. Echt onwijs naar! Als je ECHT iets zinnigs te melden zou hebben –dus iets wat ten goede zou kunnen komen aan andermans gezondheid– dan zette je het naar mijn persoonlijke mening OPENBAAR en dus VRIJ TOEGANKELIJK (dus voor IEDEREEN inzichtelijk) op een website. Geld verdienen over de rug van zieke mensen –die uit pure wanhoop logischerwijs IEDERE strohalm aangrijpen– vind ik tot de laagste rotstreken behoren waartoe een mens in staat kan zijn. Ik heb letterlijk nog NOOIT een informatief E-book onder ogen gekregen met inhoud die niet OOK gewoon op willekeurige websites te vinden is… Naar mijn mening pure geldklopperij, zo niet oplichterij! Het probleem met PDS is dat prikkelbare darmsyndroom geen ziekte is. Het is slechts een erkenning van een darmprobleem waarop de stempel PDS wordt gedrukt, maar de onderliggende oorzaak blijft onbekend. Bij iedere PDS-patiënt ligt dus een andere oorzaak aan de darmklachten ten grondslag. Van een allergie of intolerantie tot een chronische darmontsteking tot een gistinfectie tot diverticulose tot een verstoring van de darmflora. En de sticker PDS krijg je opgedrukt zodra artsen het opgeven om naar de daadwerkelijke oorzaak van de darmproblematiek te blijven zoeken. Het is dus ook niet zo dat 1 specifiek dieet voor iedere PDS-patiënt werkt. Niets mis met een darmsparend dieet, maar voor sommigen werkt het en voor anderen werkt het averechts. Maar dit geldt ook voor:

      En zoals een bezoeker onder het artikel over FODMaP schrijft… Zo heb je onder andere ook nog de diëten GAPS, AIP, SCD JERF, RF, WAP, PHD, PRIMAL, LO, LS, RRARF, BED, LCHF, DASH, IBS, MD en FAILSAFE die her en der worden ingezet tegen PDS… Als puntje bij paaltje komt, draait het om elimineren en herintroduceren. Eet een bepaald voedingsmiddel een tijdje niet en kijk of je darmklachten / PDS-klachten afnemen. Gebeurt dit niet, ga het betreffende voedingsmiddel weer eten en ban het volgende voedingsmiddel een paar maanden uit je dieet. Veel werk, maar vaak loont het. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • @Paul: Hartelijk bedankt voor uw reactie en advies! Ik denk dat uitzoeken welke voeding ik moet elimineren voor mij de beste oplossing is. Ik ga het in ieder geval proberen. Ook nog bedankt voor de andere links, u heeft mij meer geholpen dan een ander! Groetjes, Veerle

    • Heel graag gedaan! Mocht je aanvullende vragen hebben, stel ze dan gerust! Ik ben GEEN arts, maar ben altijd bereid om op onprofessionele wijze met je mee te denken… Persoonlijk zou ik allereerst eens focussen op ALLE gluten, vervolgens op ALLE melkproducten, daarna ALLE noten, dan ALLE zaden… Zo suikerarm mogelijk eten, wil ook nog weleens helpen… Ben je al eens bij een allergoloog geweest om voedselallergieën en voedselintoleranties uit te sluiten? En heerst er bijvoorbeeld coeliakie, spijsverteringsproblematiek of schildklierproblematiek in de familie? Zie eventueel ook nog:

    • Beste Paul, In antwoord op uw vraag ; ik vermijd al 3 maanden alle melkproducten , behalve af en toe een piepklein stukje geitenkaas of schapenkaas . De ene keer heb ik daar last van , de andere keer dan weer niet . Ik vrees dat ik dit ook zal moeten laten . Sinds een week ben ik gestopt met alle gluten . Ik vermijd suiker zoveel mogelijk , maar ik geef toe dat ik daar wel eens in de fout ga . Ook eet ik af en toe amandelnoten . Ik nam psylliumzaad , maar ben daar even mee gestopt , omdat ik daar een opgeblazen buik van kreeg en ook moet je dan in één keer veel water drinken , wat moeilijk ging . Ik drink trouwens elke dag twee liter water van goede kwaliteit . Verder heb ik geen coeliakie , noch een schildklierprobleem en ook geen spijsverteringsproblemen volgens de onderzoeken die ik ondergaan heb . Ik heb echter wel spijsverteringsproblemen bij sommige voeding . Mijn moeder echter had een zware voedselallergie . Zes maanden geleden contacteerde ik een professor om mij te laten testen op voedselallergie en voedselintolerantie . Haar reactie was ” mevrouw (!) waar moet ik beginnen ?! U moet dit zelf uitzoeken , ik kan u niet helpen ! ” vijf minuten later stond ik €60 armer zonder onderzoek weer buiten . Ik vind het echter wel belangrijk om te weten . Dus zal ik op zoek gaan naar een allergoloog ( ik weet niet of ze dit in België ook zo noemen ) . Maar goed , bedankt om nog een keertje onder mijn aandacht te brengen over het belang daarvan . Groetjes , Veerle

    • Ik ben nog iets vergeten . Sinds 3 maanden neem ik ook prebiotica en probiotica ( het laatste moet ik in de koelkast bewaren) alsook glutamine . Ik heb ook de verteringsenzymen die zorgen echter bij mij erge maagoverlast . Ook al was mijn maagwand volgens onderzoek perfect in orde . Dus alles wat u in één van uw artikels schrijft . Ik heb PDS gekregen van Lyrica omdat ik lijd aan lage rugpijn met uitstralingspijn naar beide benen en voeten . Ik neem allang geen Lyrica meer natuurlijk . Onlangs ben ik van een osteopaat te weten gekomen dat als mijn buik uitzet , dit ook gebeurd naar de rug toe , vandaar dus de lage rugpijn . Ik heb ondervonden dat als ik goed naar het toilet ben gegaan ik werkelijk nergens last van heb . Dat was ook de conclusie van de osteopaat . Maar helaas , daar zit hem nu het probleem . Ik moet telkens iets innemen om naar het toilet te kunnen gaan . Vandaar dat ik dus de psilliumvezels nam , die voor mij niet zo goed werken . Dus dit is ook nog even zoeken … Groetjes , Veerle

    • Hallo Veerle, Als darmverstopping je belangrijkste probleem is, dan zou je de onderliggende oorzaak van deze obstipatie / constipatie moeten zien te achterhalen. Voldoende vezels eten, is belangrijk, maar een enorme bulk psilliumvezels is naar mijn mening niet raadzaam. Bij voedingsvezels gaat het om een verscheidenheid / diversiteit aan vezels. Enigszins afhankelijk –of eigenlijk onder voorbehoud– van eventuele allergieën of intoleranties jegens bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen kun je het beste zo veel mogelijk verschillende soorten groenten, fruitsoorten en volkorenproducten eten. Of eigenlijk alles uit deze lijst met vezelrijke voedingsmiddelen… Er zijn namelijk talloze vezeltypen: hard, zacht, water-oplosbaar, onoplosbaar, fermenteerbaar, niet-fermenteerbaar, volledig onverteerbaar, deels verteerbaar, al dan niet water-absorberend, al dan niet als prebioticum fungerend… Dus een gevarieerd vezelplaatje staat voorop. Daarnaast is het goed om de mogelijke oorzaken van darmverstopping één voor één weg te strepen: 1. Luie darm qua peristaltiek; 2. Onvoldoende lichaamsbeweging; 3. Eventueel medicijngebruik; 4. Verkeerd gebruik of verzakking van de bekkenbodem(spieren); 5. Darmvernauwing, al dan niet door toedoen van darmpoliepen. Aambeien en divertikels kunnen eveneens een rol spelen. Heb je al eens een darmscopie / colonscopie ondergaan? 6. Verminderde schildklierfunctionaliteit; 7. Chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn; 8. En tot slot komen we weer terug bij voedselallergie en voedselintolerantie… Ik begrijp dat veel potentiële veroorzakers van verstoppingsklachten reeds bij je zijn uitgesloten, maar gezien de bereidwilligheid van je artsen, kan het raadzaam zijn om toch ook eens zelfstandig naar de onderzoeksresultaten te kijken. Vraag bijvoorbeeld eens de bloeduitslagen op ten aanzien van schildklierwaarden, ontstekingsparameters en vitaminetekorten… En misschien heb je nog iets aan het volgende artikel:

      En je bent niet toevallig onlangs gestopt met roken? Overigens staan allergologen in België eveneens bekend als allergoloog. Nogmaals sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Thanks Paul voor al uw hulp en advies! Ik ga ermee aan de slag. Groetjes, Veerle

    • Beste Paul, ik heb nog 1 vraagje voor u (daarna laat ik u met rust hoor). Ik heb zo wat opzoekingswerk gedaan hoe een allergoloog voedselallergietest. De priktest (dus op de arm) of je kan ook via bloedafname de “Elisa test” laten doen. Wat is volgens u het beste? In België heb ik maar 1 kliniek gevonden die het doet via bloedafname. De rest baseert zich alleen op de priktest. Persoonlijk vind ik de priktest zéér beperkt. Ik bedoel, ik weet zo al dat ik gluten, zuivel en suiker moet vermijden. Ik heb echter wel begrepen dat de Elisa test erg duur is (€360). Graag had ook uw mening hierover… Alvast bedankt! Groetjes, Veerle

    • Beste Paul, Ik had nog 1 vraag, die ik hier voor de derde keer stel. Wellicht heb ik al te veel berichten geplaatst. So be it… Mijn vraag was, ik heb zo wat opzoekingswerk gedaan over een allergoloog. Maar in België zijn er maar 2 klinieken die een onderzoek doen via bloedafname, de zogenaamde Elisa-test. Alle anderen doen dit alleen via een priktest op de arm, die volgens mij niet afdoende is. Aan de Elisa-test hangt echter een behoorlijk prijskaartje vast: EUR 360,- . Mijn vraag aan u is: wat is uw advies hierover? Ik hoop dat mijn reactie deze keer (de laatste keer) wel geplaatst wordt. Groetjes, Veerle

    • Hey Veerle, Twee keer per week controleer ik de spambox achter deze site en ik vond je berichtje(s) terug… Geen idee waarom je berichten werden opgepikt door de spamfilter, maar ze zijn in ieder geval terecht (en ontdubbeld). ;) Te veel vragen stellen, is in elk geval geen optie. Mensen helpen, is nou juist de reden dat ik deze site nog steeds bijhoud… Afhankelijk van de allergenen die je wilt laten uitsluiten, hoeft er naar mijn mening niet per se een ACT / EIA / ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) uit te voeren. Zijn er uit je eliminatiedieet al bepaalde ‘verdachten’ naar voren gekomen? Deze verdachten zou je allereerst kunnen laten testen middels een goedkope en simpele plakproef / prikproef. Mocht hier niets uitkomen, dan kun je alsnog bloedonderzoek overwegen. Het voordeel van ELISA is dat er heeeeeel veel mee kan worden onderzocht. Het nadeel is dat als je er heeeeeel veel mee onderzoekt het ook heeeeeel duur wordt. Vraag dus sowieso allereerst welke allergieën en intoleranties men precues gaat onderzoeken. Want men kan met ELISA op 100 allergenen controleren, maar ook op 1 allergeen. Dus verdiep je goed in hoe uitgebreid men je zal testen. Mocht men op 100 allergenen testen, dan kan ik me voorstellen dat je dat 360 euro waard is, maar als men 2 of 3 allergenen test, dan niet… Succes!

    • Beste Veerle, ik herken jouw probleem, ben zelf bij een Bioresonantietherapeut geweest om vast te laten stellen waar mijn darmproblemen vandaan komen. Deze therapeut heeft mij goed geholpen. Idee voor jou misschien? Weet niet waar je woont, deze therapeut heeft zijn praktijk in Noordwijk ZH. Succes Veerle!!!

    • Hoi hoi Veerle, Het klopt wel. Mc Donalds is vreemd genoeg makkelijk verteerbaar. Van veel mensen hoor ik dat het de ideale remedie voor als je op vakantie verstopping krijgt. Ik ben er achtergekomen dat tarwe / volkoren vezels mijn darmen nog erger verstopt van raakte. Ondanks dat ik op glutenallergie ben getest en ik dat niet had, ben ik wel glutenvrij gaan eten. Ik heb zo af en toe nog last, maar het is zoveel minder en ook minder pijn. Ik haal de dagelijkse vezels uit groente, fruit en aardappelen. Door zelf bepaalde voedingsmiddelen een tijdje niet te eten en te observeren wat er met mijn darmen gebeurd ben ik erachter gekomen. Er zijn ook therapeuten die je erbij kunnen helpen. Tja het is wel weer een dieet. Hopelijk heb je er iets aan. Gr. Patty

  16. Beste ik heb altijd last tijdens een familie feest bij lang staan receptie en dan lang tafelen krijg dan harde pijnlijke buik dat ik bijna niet meer kan bewegen en na lange tijd trek dit terug weg maar dan met veel winderigheid

    • Treden de harde buiken uitsluitend op tijdens familiefeesten? Dus niet tijdens feesten zonder familie… Eet je specifieke voedingsmiddelen tijdens familie-aangelegenheden? Eet je slechts langdurig of ook kwantitatief gezien veel? Komt de pijn aanvalsgewijs opzetten of is het een continu knagende pijnsensatie? Hoe lang duurt het voordat de pijn wegtrekt? Ervaar je vervolgens ook een afwijkende stoelgang qua kleur, frequentie en/of substantie? De klachten die je beschrijft zouden bijvoorbeeld kunnen duiden op een middenrifbreuk, een ingeklemde galsteen of een maagslijmvliesontsteking. Ben je er al eens mee langs de huisarts geweest?

  17. Battiau Marquita Reageer

    Beste, een vraagje, ik heb nu al een aantal jaren continue een dikke bovenbuik, precies of ik ben 5 maand zwanger. Al wat onderzoeken laten doen, o.a. van de lever, maag, galblaas en echo abdomen. Alsook test lactose, maagslijmvliesontsteking door bacterie helikopter, verschillende cystes in de linkerleverkwab, en met echo zagen ze veel beweging in de darmen (spasmen)? Die dikke buik kan dus komen van cystes of bacterie in de maag. Het is allemaal lucht in de buik wordt er gezegd. Heb ook last van winderigheid, vooral ’s morgens na het wakker komen. Niet boeren. Ook geen pijn in die bovenbuik. Nu las ik ergens dat DULCOGAS de lucht uit die bovenbuik kan verwijderen? Wat denken jullie daarvan, zou dit helpen? Ik word het stilletjes aan moe om op straat continu mijn buik te moeten intrekken want dat gaat. Ik zou er zo graag vanaf komen. M.v.g. Marquita

    • Beste Marquita, Ik neem aan dat je de Helicobacter pylori-bacterie bedoelt? In sommige gevallen veroorzaakt deze bacterie een maagslijmvliesontsteking, een maagzweer, een maagbloeding (rn uiteindelijk maagperforatie). Bekende klachten van een infectie met H. pylori zijn onder meer: maagpijn, een brandend / schrijnend gevoel in de maagstreek, uitstralende pijn rondom het borstbeen (die doorgaans afneemt door eten of maagzuurremmers), misselijkheid, overgeven, refluxklachten (zure oprispingen en brandend maagzuur), een opgeblazen gevoel in de buik, verminderde eetlust, donkere ontlasting (door bloed). Ook ophoping van maaggassen en/of darmgassen kan het gevolg zijn, vandaar ook het mogelijke opgeblazen gevoel… Bij chronische maagklachten is het altijd goed om op verteringsparameters, calprotectine en Helicobacter pylori te controleren. Het is lastig om in te schatten of DulcoGas uitkomst biedt… Dit middel bevat simeticon, wat weer een term is voor ‘dimeticon’ voor orale toepassing… Dimeticon betreft een vorm van silicone dat de oppervlaktespanning in maag en darmen vermindert. Het wordt dan ook gebruikt bij maagkrampen en darmkrampen ten gevolge van gasophoping in maag en darmkanaal. In principe is DulcoGas / simeticon een zelfzorgmiddel, dus je kunt het vrijelijk bij de apotheek of drogist halen. Maar gezien je medische achtergrond zou ik toch even bij de huisarts navragen of het raadzaam is om dit middel te gebruiken. Overigens staat DulcoGas / simeticon erom bekend dat het weleens werkzaam zou kunnen zijn, expliciet tegen Helicobacter pylori (bron + bron) Dus misschien de moeite van het proberen waard… Zie eventueel ook de volgende artikels voor meer informatie over maagproblemen, maagsappen, maagzuur en maaggassen:

      Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  18. Heb al een aantal jaren problemen met mijn ontlasting. Ben gediagnosticeerd met Hashimoto (trage schildklieraandoening) sinds 2008. Mijn ontlasting is zeer verschillend, maar vaker obstipatie. Wanneer ik in een restaurant gegeten heb, zit ik bij thuiskomst vaak op het toilet met aandrang maar vaak zonder ontlasting of vaak maar een paar stukjes. Opvallend is dat mijn ontlasting altijd blijft drijven. Heb een zittend beroep maar probeer elke avond een uur stevig te wandelen. Van wit brood, drop, bloemkool en sommige kant en klare sauzen krijgt ik buikkrampen. Sinds ik op mijn voeding ben gaan letten, meer vezels, meer water en meer bewegen… Ontlasting nu vaak alleen brij en blijft nog steeds drijven, gisteren na een handvol kruidige chipjes even later buikkrampen. Zouden mijn klachten te wijden zijn aan een spastische darm?

  19. Hallo ik heb een vraag … Ik heb PDS nu heb ik een te hoge foliumzuur mag en kan ik dit gebruiken, want ik heb gehoord als je last van je darmen hebt dit niet word opgenomen in je lichaam. Groetjes, Geja

    • Ik snap je vraag niet… Gebruik je foliumzuursupplementen, en zo ja welke (B-complex, B11, biergist)? Zo ja, om welke reden gebruik je extra vitamine B11 (zwangerschap, voormalig gediagnosticeerd B11-tekort)? En hoe is het huidige overschot aan foliumzuur vastgesteld, middels bloedonderzoek? Het klopt dat foliumzuur helpt bij een goede darmperistaltiek (darmbeweging), evenals bij de afdoende opname van voedingsstoffen via de darmwand. Een vitamine B11-tekort oftewel foliumzuurtekort kan er dan ook voor zorgen dat je darmen minder voedingsstoffen opnemen. De biobeschikbaarheid / mate van opname van foliumzuur uit voeding is afhankelijk van maagsappen, galsappen, alvleeskliersappen, zinkafhankelijke darmenzymen, vitamine C en vitamine B12. In de dunne darm (met name het jejenum) worden folaatverbindingen uit voedsel grotendeels ontdaan van glutaminezuurketens en omgezet in de monoglutamaatvorm. Vervolgens wordt folaat geabsorbeerd, meermaals gereduceerd, en vanuit de epitheelcellen in het maag-darmkanaal aan de bloedsomloop afgegeven (als 5-MTHF-monoglutamaat). Al met al kan een tekort aan vitamine B11 tot darmstoornissen leiden. Dat vitamine B11 / foliumzuur niet zou worden opgenomen, louter omdat je ‘last hebt’ van je darmen, kan ik me echter niet voorstellen. Ik kan me voorstellen dat verregaande chronische darmontstekingen in theorie kunnen leiden tot een vitamine B11-tekort c.q. foliumzuurtekort (maar ook tot allerlei andere vitamine deficiënties en mineralen deficiënties…), maar in dat geval is er meer aan de hand dan prikkelbaredarmsyndroom (PDS), hetgeen waar bovenstaand artikel over gaat… Zie eventueel ook de volgende Gezondr-artikels:

      Hoe dan ook begrijp ik niet zo goed hoe het kan dat je een te hoog foliumzuurgehalte hebt gekregen en wat je bedoelt met de vraag “kan ik dit gebruiken?”…

    • Hallo Paul, Jammer dat u mijn vraag niet begrepen hebt laten wij het hier maar bij houden. Bedankt in ieder geval voor u reactie MVG

    • Ik heet je van harte welkom om je vraag toe te lichten of anders te formuleren…

  20. Hallo, ik heb al een hele lange tijd van hevige pijn in mijn onderbuik. Zo erg dat als de “aanval” begint ik haast geen lucht meer krijg en me niet meer kan bewegen van de buikpijn. Het is een hele schelle pijn met ook steken erbij en zit in het midden van mij onderbuik. Het maakt daarbij ook niet uit waar ik op me buik duw want dat hele gedeelte doet dan even veel pijn. De dokter dacht eerst een darmontsteking maar daarvan was niks te vinden in een bloedonderzoek. Ook voel ik mijn darmen echt tegen mijn buikwand op komen… ik weet me geen raad meer. Heeft u misschien een idee wat het kan zijn?

    • Beste Risje, Dring aan op doorverwijzing naar een internist / MDL-arts! Wellicht is er sprake van een darmontsteking (Crohn, colitis, BDO) die zich nog niet reflecteert in je ontstekingswaarden. Of misschien is er wel sprake van endometriose of endometritis… een ontsteking van de eierstokken… Of wellicht van koliekaanvallen door toedoen van galstenen… Ik noem slechts enkele mogelijke scenario’s… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Dank u wel voor uw snelle reactie! Ik ga morgen gelijk ff een afspraak maken bij de huisarts om hem te overtuigen. Vriendelijke groetjes, Risje

  21. Over een periode van een paar maanden is het nu al een keer of 20 voorgevallen dat ik ’s nachts wakker word met hartkloppingen, vervolgens begin te bibberen en koud zweet krijg. Ik voel me dan ook licht in het hoofd, alsof ik flauw ga vallen. Vervolgens beginnen mijn darmen te pruttelen en na ongeveer een half uurtje kan ik dan naar het toilet gaan. Soms durf ik niet uit angst om onderweg flauw te vallen, soms waag ik het er toch op en dan wordt het achteraf al snel beter. Als ik niet naar het toilet ga en gewoon blijf liggen val ik uiteindelijk ook weer in slaap na een uurtje. Ik vind dit soort aanvallen heel beangstigend en ze komen bijna altijd ’s nachts voor, soms ook overdag. Buikpijn is er meestal niet bij. Ik vraag me af of iemand dit soort klachten herkent?

    • Je geeft aan dat buikpijn er meestal niet bij is… Betekent dat dat er soms wel degelijk buikpijn met je aanvallen gemoeid gaat? Waar bevindt deze buikpijn zich en hoe ervaar je deze buikpijn? Snijdend, brandend, knagend, krampend?

    • Als er pijn bij is is het altijd in de onderbuik en een beetje krampend, tot ik naar het toilet ben geweest.

    • Dit zou weleens een galblaasprobleem kunnen zijn, al dan niet gerelateerd aan vastzittende galstenen en/of alvleesklierklachten dientengevolge. Heb je ook klachten ietwat hoger in de buikregio? En ben je met je onderbuikklachten al eens langs de huisarts of internist geweest? Mogelijkerwijs vind je aanvullende aanknopingspunten in de talloze reacties hieronder… En nog veel meer informatie vind je in de volgende artikels en de honderden reacties daaronder:

      Sterkte!

    • De pijn is eigenlijk het minste van mijn zorgen, 9 op de 10 keer is er zelfs geen pijn. Het is dat lichte gevoel in het hoofd dat vervelend is. Het is eigenlijk allemaal begonnen na een voedselvergiftiging, ik kon toen een maand lang alleen maar wat fruit eten. Ben er toen wel mee naar de dokter geweest, die schreef maagzuurremmers voor, maar ik neem liever geen medicijnen als ik niet weet wat de oorzaak precies is. Probeer nu elke dag Yakult te drinken om wat vlotter naar het toilet te kunnen want soms zitten daar meerdere dagen tussen. Ik kijk hier nog even rond voor wat tips wat dat betreft. :-)

    • Ik snap dat de pijn niet extreem is, maar de aard en locatie van pijn kunnen heel erg bepalend zijn bij diagnosticering, dus bij het achterhalen van de oorzaak van onderbuikklachten. Yakult lijkt me eerlijk gezegd niet het meest raadzame probioticum, aangezien er heeeeeel veel suiker in zit. In mijn ervaringsartikel over PDS & bacteriën vind je desgewenst meer informatie over probiotica…

    • Ik heb precies het zelfde… ik word wakker met een gejaagde hartslag… lucht in mijn maag en darmen… soms ook krampgevoel… na een poosje moet ik naar de wc omdat ik aandrang voel… als ik de ontlasting kwijt ben word het na een poosje weet wat rustiger in mijn lijf en kan ik gaan slapen… soms heb ik later op de nacht nog eens zo’n zelfde aanval. Ik heb vaak ook last van winderigheid… vooral rond de eisprong en menstruatie. Ik ben er ook al voor naar de huisarts geweest en zij denkt ook aan PDS… Ik heb laatst een antibioticakuur gehad voor een blaasontsteking… sinds die tijd is mijn darmflora weer in de war… ook vaak last van zuurbranden… en door dat alles heb ik last van stress… ook niet echt bevorderlijk… Ik let echter goed op mijn voeding… veel glutenvrij… vetarm… fruit en groente… weinig snelle koolhydraten en kleine porties… geen frisdrank met prik… ik drink water en thee… slik probiotica… iemand nog tips?

    • Heey, Ik heb altijd hetzelfde het is een hele rare gevoel die door me hele lichaam heen gaat. Bij hele drukke dagen en moeilijke situaties krijg ik ze ook overdag soms kan ik zelfs niet meer helder nadenken en voel drang op mijn dikke darm. Het is inderdaad een gele beangstigende gevoel ik krijg dat ook vaak s nachts. En ik heb dan ook snelle hartkloppingen. Groetjes, Sal

    • Anne marie

      Lucy, hoe oud ben je? Ben je soms in de overgang? Ikzelf herken heel veel van jouw klachten bij mezelf en bij mij is het een soort spastisch colon door oestrogeentekort (ben in de overgang). Het kondigt zich eerst aan met hartkloppingen, en daarna weet ik geheid dat mijn darmen zullen volgen: soms lichte pijn links beneden en krampen, ik heb het gevoel dat ik opgeblazen wordt. Maar het is een echt patroon, dus ik maak me er niet meer al te druk om want het gaat na een tijdje weer over en dan weet ik nergens meer van.

  22. Beste, Ik sukkel al jaren met me darmen van geconstipeerd naar diarree met ongelukjes. Verschrikkelijke krampen, waarbij ik bijna lig te wenen. Nu een jaar geleden ben ik bevallen van een pracht van een zoon, tijdens de zwangerschap niks van last meer. Nu erachter is het altijd maar erger en erger gekomen (vorig jaar zeker 8 keer “buikgriep” gehad). Nu ben ik vorig week op spoed terechtgekomen dat ik het niet meer kon houden van de krampen. Volgende dag hebben ze scanner genomen, bloed genomen en foto’s getrokken. Heb een dag laxeermiddel gedronken omdat ze dachten dat er misschien een virus in me buik zat. Nu achter 5 dagen in het ziekenhuis. Blijkt dat ik overloop diarree had. Dus niks ernstig. Dus mocht ik naar huis. Moest spasmomen nemen en extra vezels (nog altijd bezig). Een week later heb ik er dus weer van en de krampen zijn weer even erg. Ik ben echt ten einde raad. Kent er iemand dit? EN KAN ER A.U.B. IEMAND MIJ HELPEN!? Ik weet het echt niet meer…

    • Ze hebben me juist onder een scanner gelegd en ze hebben niks gevonden. Dat zeiden ze. Wel dat ik overloopdiarree heb. Maar normaal zou dit nu al gedaan moeten zijn. Heb ik nu een slechte dokter of heb ik echt niks. Maar toch is het niet normaal dat ik zoveel last van heb.

    • Dat iemand niks vindt, betekent natuurlijk niet dat je niks mankeert. Het feit dat je pijn hebt, betekent dat er wel degelijk iets met je aan de hand is; wat je nodig hebt is de juiste persoon die de juiste methodes en middelen inzet om de juiste diagnose te stellen…

    • Jah, wie is dat dan de juiste persoon. Normaal gezien is dit dan een specialist eh. Maar die vind niets.

    • Als de ene specialist niets vindt, dan heb je nog altijd recht op een second opinion van een tweede specialist. Persoonlijk zou ik een kundig en gerenommeerd MDL-arts / internist zoeken die goed staat aangeschreven bij jou in de omgeving. En vraag je zorgverzekering uit voorzorg of ze een consult / second opinion door die betreffende artsspecialist vergoeden om te voorkomen dat je onnodig kosten maakt. Wat mij betreft, is het in ieder geval duidelijk dat je het hier niet bij moet willen laten zitten…

  23. Ik heb sinds een week problemen met teveel lucht op de maag, moeilijk naar adem happen en constipatie heel lastig.Ik kreeg van de huisarts IMUTIS en SPASMOMEN na 4 dagen blijkt het nog altijd niet te werken heb nog steeds last van lucht op de maag zou het misschien door de medicatie komen? Zou er mij iemand kunnen helpen a.u.b.

  24. Hallo, Ik heb al enige tijd last van m’n darmen die niet meer werken zoals voorheen. Het begon allemaal op vakantie in de afgelopen zomer. Ik had daar m’n avondeten gegeten en voelde dat ik moest overgeven. Dat heb ik dan ook gedaan en na dat moment kon mijn ontlasting er niet meer uit zoals altijd. Het komt wel maar niet wanneer het moet en als het komt dan ook niet goed. Vaak als ik wat eet heb ik een opgeblazen gevoel terwijl ik normaal nog honger zou hebben en komt het niet meteen eruit als ik aandrang voel. Pas na enige tijd wanneer ik weer wat heb gegeten komt het, overigens wel slecht. Verder lijkt het alsof de linker kant van m’n darm niet werkt. Rechts voel ik wel verteren en zo maar links is bijna helemaal stil en vast lijkt het en voelt het. Ik heb geen bacterie in mij wat is gebleken na een onderzoek. Ook kan ik niet veel in een keer eten, zoals ik vroeger moeiteloos deed, dan krijg ik kotsneigingen. dan stop ik ook vroegtijdig met eten. Herkent iemand dit?

  25. Hoi, ik ben een jonge vrouw van 24 jaar en heb inmiddels meer dan 10 jaar ernstige darmklachten. Na verschillende onderzoeken waar niets uitkwam, heb ook ik de diagnose PDS gekregen. Inmiddels ben ik ruim vier jaar ‘verslaafd’ aan Movicol; daarmee is het redelijk te hanteren. Verder leef ik erg gezond maar dit maakt voor mijn gevoel weinig verschil. Nog altijd ben ik zeer sceptisch over mijn diagnose. Ik zou zo graag weten: hoe en waar kan worden onderzocht wat er werkelijk aan de hand is met mijn darmen? Of er bijvoorbeeld bepaalde bacteriën inzitten of ontbreken waardoor mijn darmklachten worden veroorzaakt? Of dat er een ander probleem is (zoals malabsorptie)? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

    • Hallo, ook ik heb het laatste jaar veel last van mijn darmen en maag. Door middel van een onderzoek van mijn ontlasting zagen ze welke bacteriën er uit balans waren. Nu neem ik dus druppels waardoor de goede bacteriën weer in balans komen.

    • Ik heb jaren laat van m’n buik gehad… En PDS gediagnosticeerd gekregen. Bij toeval in het vegetarische circuit terechtgekomen. Nu 4 jaar geen vlees, vis en gevogelte en… geen PDS meer. En überhaupt geen buikklachten meer. Proberen waard!

  26. hallo. ik heb al lang last van mijn onderbuik. ik moet soms helemaal niet naar de wc omdat het niet kan en de andere keer met ik vaak of plotseling naar de wc en meestal doet het pijn als ik stoelgang maak die is een keer hard en de andere keer zacht. ik heb ook vaak hevige pijn met steken en ik kan mijn plas of stoelgang niet op houden anders krijg ik veel pijn. weet iemand wat dat kan zijn of wat ik er aan moet doen. groetjes.

  27. Heeft iemand hier ervaring met Kijimea? De site belooft een effectieve vermindering van PDS. De Bifido bacterie zou hier de lasten verminderen door een betere bescherming van een beschadigde darmbarrière…

    • Kijimea bevat de bifidobacterie ‘Bifidobacterium bifidum MIMBb75’. In enkele studies is aangetoond dat deze bacterie inderdaad werkzaam kan zijn bij PDS. (bron + bron + bron) Bifidobacteriën zitten echter in talloze verschillende probiotica, en dus niet uitsluitend in Kijimea. Voor meer informatie over de relatie tussen PDS en ‘goede’ bacteriën kun je desgewenst terecht in dit ervaringsartikel over prikkelbaredarmsyndroom en darmflora

  28. Ik heb er nu sinds 4 maanden last van. Ook allerlei onderzoeken gehad, kwam niets uit en uiteindelijk ook pds. Ikzelf denk eigenlijk ook wel dat het dit is. Met eten opletten en dergelijke helpt wel wat maar niet genoeg. Ik ben nu alternatieve geneeskunde aan het overwegen. Veel op internet gelezen hierover. Ik weet dat veel mensen hier nogal sceptisch over zijn, maar ik zou het gewoon eens proberen. Waarom niet! Ik ga nu eerst eens kijken wat acupunctuur voor mij kan betekenen.

  29. Ik heb zelf ook al mijn hele leven last van gevoelige / spastische darmen. Het komt bij mij vaak na hele stressvolle periodes, zoals de periode waar ik op dit moment in zit. Wat voor mij helpt is veel gezond (biologisch) eten, uittesten wat voor eten je darmen gevoelig voor zijn (bij zijn dat o.a. melk en granen), niet te snel eten, meerdere keren per dagen eten i.p.v. 3x op een dag een grote maaltijd, regelmatig sporten, niet te veel alcohol drinken en een ritme aanhouden. Daarnaast ben ik sinds kort ook begonnen met probiotica pillen. Dit kwam voornamelijk na het lezen van een artikel uit een recent Amerikaans onderzoek waar ze bepaalde probiotica-stammen hebben getest onder een grote groep mensen. Uit dit onderzoek blijkt dat het voor een groot deel van de groep heeft geholpen. Ik slik nu al zo’n 2 weken Bio-Kult pillen waar deze bacteriën in zitten. De klachten beginnen langzaamaan wat weg te trekken. Maar wat een aantal mensen hier al zeggen; elk persoon met PDS is anders. Luister naar je lichaam en kijk wat voor jou het beste werkt. Hopelijk helpen bovenstaande tips! Hier de Nederlandse (verkorte) versie van het artikel

    • Hoe geraak je aan die medicatie? Gewoon bij de apotheek?

  30. Sinds ik een 7-tal jaar geleden op korte periode 2x een voedselvergiftiging heb gehad is het met mijn darmen nooit meer goedgekomen. Werken in een stressvolle job is ook geen helpende factor. Artsen plakten er na verschillende onderzoeken de diagnose “Spastische Darmen / PDS” op. Medicatie zoals Spasmomen en Duspatalin Retard zijn geen wondermiddelen en brengen soms lichte verbetering. Ook het bekende Fodmap Dieet bracht geen oplossing. Op advies van mijn buurtapotheek ben ik in moeilijke periodes Probactiol Plus (Probiotica) beginnen gebruiken en die hadden nog het beste resultaat. Enige tijd geleden ben ik per toeval op andere medicatie gebotst die ik van mijn huisarts moest innemen voor andere problemen. Wat bleek, dit medicijn had een fantastische invloed op mijn darmen en bracht alles opnieuw tot rust en vaak heb ik geen klachten meer. Daarom wil ik iedereen adviseren om bij een volgende gelegenheid bij de huisarts het gebruik van “Rivotril 0,5mg” te bespreken. Dit medicijn wordt vooral gebruikt als spierontspanner en bij mensen met epilepsie. Eén van de “bijwerkingen” is de invloed op de darmen. Het is nog bij weinig huisartsen bekend, maar praat erover. Let er wel op dat je nooit meer dan 1,5 mg per dag neemt (vaak is dit niet nodig) en let in het begin op met het besturen van voertuigen. Ik ben zelf geen arts, maar ervaringsdeskundige en hopelijk zijn jullie met deze info iets geholpen…

    • Ben je in die jaren wel eens naar een Osteopaat geweest? Dit is wat mij wel erg geholpen heeft… ik heb het ervaren als een soort ‘massage’ van de organen, in dit geval de darmen, wat enorme verlichting met zich meebracht…

  31. Ik heb al 10 jaar last van PDS van die 10 jaar heb ik er 5 a 6 jaar lichte antidepressiva gebruikt. De PDS-klachten waren geheel weg wel af en toe nog buikpijn maar dan is het een kwestie van ff naar de wc en t is weer weg. Ben inmiddels 1 jaar van de antidepressiva af en alles ging goed tot 2 weken geleden toen kreeg ik een lymfevat-ontsteking heb daar zware antibiotica voor gehad. Sindsdien weer last van PDS, nu over op probiotica, maar niks helpt. Ben 6 kilo afgevallen en heb bijna geen eetlust. Het klinkt raar maar een internist heeft mij eens gezegd dat het tussen de oren zit. Ik geloofde dat niet en werd zelfs kwaad op die man maar achteraf heeft die toch wel gelijk want mede door de antidepressiva en natuurlijk mezelf heb ik een hele ander gedachtegang ontwikkeld. Ben minder zenuwachtig, heb geen angstaanvallen meer en durf weer alles te eten. Mijn eetlust begint nu ook weer terug te komen, maar je moet jezelf aanzetten tot eten en eten met positieve gedachten. Gr. Dave

    • Beste Dave, Psychische (mentale en emotionele) strubbelingen kunnen zeker meespelen bij PDS. Stress, angst, zenuwen, onzekerheid, et cetera… Ze kunnen je darmen flink overstuur maken. Zodoende kan PDS zichzelf tot op zekere hoogte in stand houden en een vicieuze cirkel vormen. Toch vind ik niet dat PDS daarmee “tussen de oren zit”. In het overgrote merendeel ligt er toch echt wel een lichamelijk aspect ten grondslag aan prikkelbare of spastische darmen. Dat dit fysieke aspect wordt (of kan worden) beïnvloed door iemands psyche wil ik best geloven, maar daarbij moet er naar mijn mening niet te snel gedacht worden dat prikkelbare darmsyndroom iets louter psychisch is. Vaak is er sprake van een chronische darminfectie, een voedselallergie, een voedingsintolerantie, een opnamestoornis / malabsorptie, een functionele / motorische darmafwijking, een gebrek aan bepaalde darmbacteriën of spijsverteringsenzymen, en ga zo maar door. Wat je zelf ook al aangeeft: antibiotica… Bij mijzelf heeft een extreem intensieve antibioticakuur (vereist voor bacteriële sepsis / bloedvergiftiging) PDS veroorzaakt. Het heeft zo’n 3 jaar geduurd om de PDS-klachten door gezond eten, veel bewegen en de nodige supplementen weer redelijk onder controle te krijgen. Zie eventueel ook dit artikel waarin ik mijn ervaringen hieromtrent bespreekbaar maak: Antibiotica kunnen darmflora vernietigen & prikkelbare darm (PDS) uitlokken… Groeten, Paul

    • Mag ik vragen welk licht antidepressiva u neemt. Heb ook heel veel last van angst en stress en daarmee ook enorm veel last van mijn darmen en maag. Alvast bedankt! ???? Linne

  32. Hey! Ik ben 3 weken geleden bevallen van een prachtige zoon, maar nu heb ik sinds begin deze week enorm veel last van m’n onderbuik. Eerst dacht ik dat het gewoon naweeën waren, maar nu merk ik dat het niet van m’n baarmoeder komt. Ik heb voor m’n zwangerschap al eens medicatie gekregen voor PDS, maar nu vraag ik mij af of het vaker voorkomt na een bevalling of dat ik er gewoon gevoelig aan ben… Of misschien is t iets heel ander…

  33. Sinds ongeveer 14 dagen heb ik een sterker worden stekende pijn in de onderbuik (links/midden) Misschien wel 20 jaar geleden kroop ik over de grond van een dergelijke pijn. Toen moest ik uitzoeken welk voedsel ik niet kon verdragen, dat was paprika. Sindsdien nooit meer gehad. Nu wil ik het niet zo ver laten komen.

  34. Ik ben al meer als 20 jaar aan het sukkelen met men darmen ik neem spasmomen in en dan nog heb ik om de week last van de harde stoelgang en dan krijg ik eerst een raar gevoel in de maag en dan fel rugpijn en dan een dat lang fel darmkrampen eerst met hele harde stoelgang en dan daarna diarree heel vervelend en dat komt ineens op en daar kunnen we niks aan doen zeggen de dokters moet nu nog drie onderzoeken gaan laten doen ben benieuwt wat ik ga te horen komen. Gr. Kari

  35. Hallo, Ik heb al ruim een jaar met name na het avond eten links onder in mijn buik een steek-achtige pijn dat na mijn zij en rug trekt. Na het uit eten is dit nog heftiger en hoor ik me darmen en weet ik mezelf geen houding te geven. Heb al een buikecho laten maken en diverse keren na de huisarts mee geweest maar die kan mij ook geen duidelijkheid geven. Dit is allemaal ontstaan na een voedselvergiftiging. Vet eten kreeg ik voorheen ook al diarree van, maar heb daar nu gewoon echt een volledige dag last van. En de ene moment heb ik droge harde ontlasting en het volgende moment diarree. Lijkt dit op symptomen van PDS?

    • Ik kan het blijven zeggen… PDS is niet echt iets concreets; het is veeleer een sticker die je wordt opgeplakt bij vage buikklachten waarvan men de onderliggende oorzaak niet kan achterhalen. Dus ja, de symptomen die je beschrijft passen bij PDS. En nee, de symptomen passen eigenlijk bij de eigenlijke aandoening die de PDS-klachten uitlokt. Als je een voedselvergiftiging hebt gehad, is de kans groot dat je darmflora uit balans zijn geraakt, dit kan een oorzaak zijn van PDS… Heb je ook antibiotica gehad? Ook antibioticagebruik kan een oorzaak zijn van PDS… Een voedselvergiftiging an sich kan eveneens een oorzaak zijn van PDS… Zie eventueel ook dit artikel met stappen die je kunt nemen op PDS-klachten te lijf te gaan…

    • Ik heb precies hetzelfde. Ik had eerst een jaar PDS wat vervelend was, maar ik kon ermee leven. Na een jaar is het vele malen erger geworden na een voedselvergiftiging. Dagelijks diarree. Ik neem elke dag remmers om naar werk of dagjes weg te gaan. Ondertussen heb ik al vijf jaar PDS, waarvan vier jaar heftig waardoor ook een angststoornis is ontstaan. Ik heb dagen dat mijn darmen zo erg branden, met lucht, en dan ben ik extreem misselijk. Nu ben ik elke keer bang dat ik weer moet overgeven en dat door die voedselvergiftiging van toen. Heb van alles geprobeerd en zit in therapie. Niets helpt! Dankzij de diarreeremmers durf ik tegenwoordig meer, maar om mijn hele leven remmers te blijven nemen, zie ik niet zitten. Dit belemmert mij enorm in mijn leven. Ik wacht nog steeds op een wondermiddel of medicijn. Iets wat echt gaat helpen. Het leren leven met zulke darmen, lukt mij gewoon absoluut niet! Al naar de dokter geweest?

  36. Paul, Er worden 6 punten vermeld bij de aanpak van PDS . Punt. 4. Vermeld Ykult door de website van Gezondr ? Wat bedoel je met normale Ykult ? Allen van dit merk gesignaleerde goedje bevatten een ( zoals je weet) chemische ( goedkope) zoetstoffen . Kortom het blijft water naar de zee dragen met deze commerciële troep! Uit de fabriek uit Almere .

    • Ja probiotica in hun algemeenheid worden in dit (objectief beoogde) artikel als algemene tip aangedragen. Om zo objectief mogelijk te blijven, draag ik allerlei illustratieve voorbeelden van probiotica aan, zowel bekende als onbekendere… zowel commerciële successen als buitenbeentjes… puur zodat bezoekers zich een beeld kunnen vormen bij het fenomeen probiotica… Ik raad echter geen enkel specifiek type of merk probioticum expliciet aan. Dat doe ik bijvoorbeeld wel in mijn persoonlijke (subjectieve) ervaringsverslag over PDS. Misschien dat jouw definitie van chemisch in deze context anders is dan de mijne, maar welke chemische zoetstoffen bedoel je dan precies? benoem ze eens bij de naam van het beestje… Met “gewone Yakult” bedoel ik de niet-light-variant… Het is overigens Yakult en niet Ykult. Dat weet ik dan weer wel… ;) Groeten, Paul

  37. Wat mij verbaast is dat bij een van de adviezen Ykult werd genoemd? Als er nu een middel juist averechts werkt is het wel de huidige Ykult wat stijf staat van de kunstmatige chemische zoetstoffen. Lekker bezig ???

    • Beste Hans, Yakult wordt niet geadviseerd, maar (voor de volledigheid) als illustratief voorbeeld gegeven in een overzichtje van probiotische voedingsmiddelen. Dat populaire probiotica bij lange na niet allemaal gezond zijn, staat vast. Met name vanwege de enorme berg suiker die er veelal aan toe wordt gevoegd (zie eventueel ook dit artikel over darmflora & probiotica). Nadelen te over dus… Maar dat de ‘normale’ Yakult “stijf staat van de kunstmatige zoetstoffen” is pertinent onwaar. Overigens wordt hierboven duidelijk vermeld dat veel van de bacteriën in probiotische drankjes niet eens maagsapresistent / maagsapbestendig zijn en daarmee nutteloos… dus van advies is absoluut geen sprake. Groeten, Paul

  38. Hallo Paul, Ook ik heb last van PDS en hypochondrie, deze tips zijn erg fijn om te lezen! Ik ben 16 jaar, en de huisarts constateerde gelijk PDS.

  39. Ik heb altijd al last gehad van gevoelige darmen, het zit in de familie. Ik ben nu 16 jaar. De laatste paar maanden heb ik er echt vaak last van. Als ik bijvoorbeeld met mijn vrienden wat ga eten, ben ik de enige die er last van heeft. Ik voel mijn darmen rommelen en naar het toilet gaan is op z’n zachtst gezegd vrij irritant / pijnlijk. Wat kan / moet ik het beste doen, want ik ben even radeloos?

    • Maakt het nog uit wat je eet, hoeveel je eet, waar je eet of hoe vetrijk / vezelrijk / suikerrijk / eiwitrijk je eet? Vallen bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen extra zwaar? Ben je ooit getest op coeliakie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn?

  40. Ha, Ik heb nu ongeveer 4 jaar PDS. Ik had er eerst ontzettend veel last van. Moest achter elkaar naar de wc en had ook heel veel pijn door mijn darmen. Dan kon ik gewoon niets meer doen dan op de bank of in bed liggen. Eerst had ik niet zoveel lucht in mijn buik, maar dit wordt steeds meer. Ik vind het vreselijk. Het is ook niet dat ik het de ene periode veel heb en de andere helemaal niet, het zit er gewoon altijd (het lijkt alsof je zwanger bent, of te dik). Ik vind dit echt vreselijk en schaam me hiervoor. Ik wil heel graag dat het weggaat. Kan dit überhaupt nog weg? En hoe? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? En gaat het dan geleidelijk weg of? Ik las op internet dat chiazaad misschien kan helpen? Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag. M.v.g. Christel

  41. Al 15 jaar last van PDS. Officieel vastgesteld door specialist ziekenhuis. Ik ben nu 48 jaar. Bij mij is de aandrang soms zo groot dat ik binnen 3 minuten een wc moet vinden. Anders is het te laat. Heb al eens Imodium genomen 2 stuks en het gebeurde toch nog. Ik let op suiker, vet eten, geen uien, bladgroente, te koud en te warm voedsel. Een enkele kop koffie de rest decafeïné en thee. Ik durf niet meer te reizen in een auto. Dus mijn leven speelt zich vooral af in mijn woonplaats. Paniek in de auto als ik in een file sta, onbegrip van de omgeving… Het zit tussen je oren. Stel dat dat al zo zo zijn, dan is het resultaat wel tastbaar in een run naar de wc. Brijige ontlasting. Het isoleert en beperkt mijn vrijheid en levenskwaliteit. En zo laat de huisarts, de specialist je door rommelen. Iedere dag Buscopan of Imodium, is dat zo gezond? Ben ten einde raad Paul, alle tips welkom!

    • Elke dag Buscopan / butylscopolamine of Imodium / loperamide innemen, is zeker niet gezond te noemen… Naar mijn persoonlijke mening moet je dit alleen doen als de voordelen opwegen tegen de nadelen. Als je klachten sterk worden onderdrukt door deze medicamenten zou ik er –met goedkeuring van je arts– mee doorgaan, maar mocht je daarentegen weinig verschil bemerken, dan zie ik het nut er eerlijk gezegd niet van in. Kortom: praktische voordelen wegstrepen tegen de potentiële risico’s en bijwerken… Aanvullende tips heb ik helaas niet voor je. Alles wat ikzelf geleerd en ondervonden heb omtrent prikkelbare darmen heb ik beschreven in dit ervaringsartikel over PDS. Maar ik blijf erbij: de ‘diagnose’ prikkelbaredarmsyndroom is niks; het geeft enkel aan dat een arts heeft vastgesteld dat je darmen worden overprikkeld. De vraag blijft echter waardoor je darmen worden overprikkeld, dus wat hetgeen is dat je darmen prikkelt. Uiteindelijk blijkt er in geval van PDS maar al te vaak toch een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde voedingsstof aan de darmklachten ten grondslag te liggen, al dan niet gerelateerd aan een allergie, intolerantie of opnamestoornis.

  42. Beste Paul, Ik heb een afwijkend verhaal: ik heb namelijk geen pijn! Maar wel PMS. En flink ook. Al vanaf mijn jeugd. Mijn probleem is diarree / rommelende darmen, maar vooral winderigheid die mijn leven beïnvloed. Het is per jaar toegenomen. Ik heb geen relatie en dus ook geen kinderen om deze reden. Iets wat een raadsel is voor iedereen… Ik word depressief van het ‘maar je bent zo’n knappe leuke meid’… Tja… Met een heel gênant probleem. Het is echt abnormaal veel gas dat non-stop wordt aangemaakt na met name de avondmaaltijd. Ik heb zelfs een zelfmoordpoging gedaan omdat het mijn leven zo beïnvloed en ik soms misselijk van mijzelf wordt. Er is niet achter te komen welke voedingsstoffen dit beïnvloeden. Bent u bekent met deze vorm van PDS? Hartelijke groet, Val

    • Beste Val, PDS is eigenlijk niets meer of minder dan een benaming voor allerhande darmklachten waarvan men niet de expliciete onderliggende oorzaak kan vinden. Winderigheid behoort inderdaad tot de darmproblemen waarvan de oorzaak nogal eens onbekend blijft. Alles wat ik weet over overmatige darmgasvorming en flatulentie / winderigheid heb ik beschreven in onderstaande artikels:

      Al met al heeft het overmatig laten van winden 9 van de 10 keer te maken met je voedingspatroon en met de samenstelling van je darmflora / darmbacteriën. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Hey, ben nu al bijna 2 maanden thuis volop bezig met onderzoek… Het blijkt dat ik PDS heb… Ik ben elke dag thuis, ik durf niet meer buiten gaan of ik heb al diarree… Echt moeilijke ziekte en weinig begrip van de buitenwereld… Hoe gaan jullie ermee om op werk en welke werk kan je dan wel doen met zo’n ziekte?

    • Hallo Val, Ik heb exact dezelfde darmsymptomen als jij, weet hoe vervelend het is. Heb allemaal onderzoeken gehad, waaronder meerdere bloedtesten, ontlastingsonderzoeken zowel bij de dokter als in het ziekenhuis, en een ademtest. Je raad het al… alles is goed. Tenminste zij vinden niets, dus dan is het spastische darm.

    • Hallo, Ik ben 17 jaar en heb al 2,5 jaar last van darmklachten, ik heb ontzettende last van gasvorming en daardoor dus ook heel erg veel buikpijn. Ik heb alles laten onderzoeken, ik had helicobacter pylori, maar die is nu weg. Mijn darmklachten zijn er nog steeds. Na alles getest te hebben heeft de gezegd dat ik waarschijnlijk PDS had. Wat moet ik nu doen? Ik kan me echt niet voorstellen om zo voor altijd te leven dit bedoel ik niet dramatisch, zijn er diëten die kunnen helpen? Ik eet heel gezond en vezelrijk en drink geen koolzuurhoudende dranken enzovoort. Alles wat gas kan veroorzaken vermijd ik. Heeft iemand een idee?

    • Overmatige gasvorming kan te maken hebben met een voedselallergie, malabsorptie, verteringsstoornis, enzymprobleem, intolerantie, verstoorde darmflora en ga zo maar door. Negen van de tien keer kun je positieve resultaten boeken met veranderingen binnen het voedingspatroon. Zie eventueel ook dit artikel over mijn ervaringen met PDS

  43. Hey, Ik heb sinds een weekje ook last van mijn onderbuik. Ik voel mijn darmen brobbelen, alsof ze elk moment gaan grommen maar dat doen ze niet en ik moet ook veel vaker naar het toilet. Verder heb ik sinds dan ook een opgeblazen gevoel. Mijn eerste idee was dat ik zwanger was natuurlijk, maar ik heb slechts één keer gemeenschap gehad, en dat was veilig en in november en aangezien ik mooi mijn periode nog steeds heb en geen andere kwaaltjes en zo is die kans zo goed als 0, dus ik ben wat beginnen opzoeken en kwam op PDS uit. Ik heb wel altijd gevoelige darmen gehad, mijn hele leven al mag ik niet te vettig eten en vaak gromt mijn buik wel eens, maar nu voel ik echt mijn darmen en heb ik ook veel symptomen hiervan. Hoelang duren die periodes waarin je dat hebt?

  44. j van den bosch Reageer

    ik gebruik sinds twee weken Balsemieke Melissegeest van Weleda en het helpt heel behoorlijk. Minder last en pijn van de darmen, helaas niet alle last weg. Wel duidelijke verbetering qua PDS. Ook heb ik verbetering, minder pijn, als ik pepermuntolie gebruik. Alle spullen van de huisarts neem ik niet, en ik gebruik ook vaak paracetamol.

  45. Hallo allemaal, Ik heb al de nodige onderzoeken gehad zoals bloedonderzoek, urine, ontlasting en zelfs een hartfilmpje, maar hier niks op gevonden. Nu lijkt het erop als ik veel vet, pittig of zuivel eet ik last van m’n darmen krijg. Volgens de dokter is het PDS alleen heb ik de volgende klachten: 1. Vaak links onderin in de buik pijn; 2. Vaak dunne ontlasting geen diarree; 3. Soms misselijkheid of duizelig… Ik ga meestal 1x per dag naar de wc en kan gewoon de dagelijkse dingen doen. De buikklachten begonnen allemaal tijdens uiteten toen ik rauw ei op had en die avond heel veel last kreeg van m’n darmen. Heeft iemand hetzelfde ?

  46. Beste, ik heb in de maand augustus een coloscopie laten doen en heb nog altijd last van diarree hoe komt dat?

    • Dag Paul mijn vader is 61 jaar oud. Hij werd vergiftigd toen hij op vakantie was 3 jaren geleden sinds die tijd heeft die buikpijn in zijn rechterkant onderbuik met obstipatie en winderigheid. Hij heeft last van opgezwollen buik en krijgt enorm veel pijn vooral ’s avonds. Hij heeft alle soorten medicatie en diëten geprobeerd en toch is het nu verergerd. Hij heeft een coloscopie gedaan en blijkt dat hij PDS heeft. Wat kan hij verder doen?

  47. hallo ik ben mama van 4 kinderen en de laatste tijd heb ik ontzettend veel last van buikpijn ik ben 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis met spasmen zeggen ze een gans maag darm onderzoek gehad en mijn darmen liggen serieus gekronkeld die aanvallen heb ik toch om de 2 maanden telkens met opname ziekenhuis eerst een dag vol onderzoeken maar nu hebben ze me 3 dagen gehouden de pijn blijft gevoelig maar draagbaar telkens ik iets eet ben ik opgeblazen en staat mijn buik serieus gezwollen kan daar iets aan gedaan worden?

  48. Goedemorgen, Ik heb PDS.. maar nu heb ik sinds een week of 2 last van een pijnlijke vervelende plek net boven me navel, het begon met een pijnaanval die zo erg was dat ik niet eens kon bewegen, rond me navel, ook het aanraken van me buik deed vreselijk pijn. Daarna is er een vervelende plek boven me navel en soms wat links van me navel gebleven, als ik boven me navel druk voel ik ook de vervelende pijn, en soms steekt het wat. Daarnaast borrelt het wel meer dan normaal in me buik. De dokter zegt dat het me darmen zijn, maar ben er niet zo gerust op (misschien omdat het een nieuwe klacht is) wat denkt u?

    • Beste Chelle, Ik ben GEEN medicus, maar naar mijn ondeskundige mening doen je klachten sterk denken aan kolieken door een vastzittende vastzittende galsteen nabij de galblaas of alvleesklier… Zo niet, dan kan er ook nog sprake zijn van een middenrifbreuk. Persoonlijk zou ik even contact opnemen met de huisarts. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  49. Ik ben 17 jaar en heb vaak last van buikpijn na vettig eten, eieren, alcohol, zelf bij gewoon droge koeken en zo voort. Ik heb dit al 7 jaar maar ze vinden niks. De buikpijn trekt ook naar mijn rug en de laatste tijd heb ik ook het gevoel dat ik moet overgeven. Ik boer ook vaak voedsel op. Als ik zo’n aanvallen krijg weet ik niet wat ik moet doen. Zeker als het dan nog naar mijn rug strekt. Ik weet echt geen raad meer en toen zag ik deze pagina. Weten jullie misschien raad want ik ben de weg echt kwijt.

    • Beste Inne, Bevindt je buikpijn zich in de bovenbuik (rondom de maag) of veeleer in de onderbuik (rondom de darmen). En ben je al eens bij een medisch specialist (internist of MDL-arts) geweest? Je buikklachten zouden namelijk best weleens kunnen duiden op een alvleesklierontsteking of galblaasontsteking, al dan niet door een vastzittende galsteen. Is er al eens bloed afgenomen, zijn er al eens scans of foto’s gemaakt? Lees eventueel ook dit artikel over de mogelijke oorzaken van hoge buikpijn, dit artikel over de potentiële aanstichters van lage buikpijn, dit artikel over galblaasproblemen en dit artikel over alvleesklierproblemen. Wellicht komen sommige beschrijvingen in deze artikels je bekend voor, waardoor je tot bepaalde inzichten komt. Wat zegt je huisarts tot nog toe eigenlijk van je buikklachten? Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Beste, Ik heb vandaag een CT-scan laten nemen van mijn buik. Voor de 2de keer is er niks op te zien en is alles goed. Wat ik natuurlijk goed vind maar mijn klachten blijven wel. Ik weet niet meer wat ik moet doen want mijn bloed is ook goed. Mijn huisarts denkt dat het stress is maar wil me wel doorverwijzen naar een maag- en darmspecialist. Ik weet niet of ik dit ga doen want ik ben het beu. Ze vinden nooit iets en dat frustreert me. Wat raden jullie aan?

  50. ankie driessen Reageer

    Zou graag van andere PDS’ers weten of zij zich ook zo belabberd voelen in hun hoofd? Alsof je wegraakt. Een beangstigend gevoel. Hoop een reactie(s) binnen te krijgen zodat ik me wat minder ongerust hoef te voelen.

    • Danny Kuijer

      Beste Ankie, Ik ken dat gevoel wel. Vooral in de ochtend last van duizeligheid en het gevoel om te vallen. Ik ben er wel achter dat als ik last van mijn darmen heb, ik me ook veel drukker maak om mijn gezondheid en bij mij hyperventilatie op kan wekken. Waarschijnlijk is dit mij de oorzaak van de duizeligheid. Ik probeer dan wat afleiding te zoeken zodat ik zo “fris” mogelijk naar mijn werk kan.

    • Merel Spijkers

      Hoi Ankie, Ja, herkenbaar dat ‘licht’ in je hoofd gevoel. Angstig, bang om te flauw te vallen. De hele PDS periode is trouwens veel angstiger. Pas als er weer wat rust is in mijn darmen komt ook de rust in mijn hoofd terug en krijg ik ook spierpijn in buik, schouders en nek. Dat duidt volgens mij op dat er veel spanning in de nek is geweest… en dat kan de oorzaak zijn van dat ‘lichte’ gevoel in je hoofd. Ontspannen is de sleutel denk ik, maar ga er maar eens voor staan als je pijnlijke PDS hebt. Sterkte allemaal!

    • Beste Ankie, ik ben zelf ook met PDS gediagnosticeerd en ik wordt er gek van dagelijks klachten en ook als ik op de bank zit heb ik het idee dat ik ineens duizelig ben en een rondje draai heel naar gevoel! Je bent niet de enige maar wat we eraan kunnen doen weet ik zelf ook niet zo goed.

    • Duizeligheid is in principe geen typische darmklacht en dus niet kenmerkend voor het prikkelbare darmsyndroom. Het zou me eigenlijk niks verbazen als er in dit soort gevallen toch meer aan de hand is. Bijvoorbeeld een ontsteking nabij darmen, alvleesklier, galblaas, maag of lever… Een psychisch probleem, gerelateerd aan stress en overmatige mentale spanning… Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, al dan niet met zenuwgerelateerde problemen tot gevolg… Een neurologisch probleem ten aanzien van hersenen en/of zenuwen… Ik zou me in dit soort gevallen eerlijk gezegd niet zomaar 1-2-3 laten ‘afschepen’ met PDS en voorlopig blijven aandringen op diepgaander onderzoek om meer mogelijke oorzaken te laten uitsluiten. :(

    • Dit kan een natuurlijke bloeddrukdaling na het eten zijn. En kan zeker ook met je darmen te maken hebben. Stress verergert het vaak.

    • Ik ook erg veel last in ochtend van duizeligheid. Gewoon eng. Ook na eten ’s morgens pijn in buik.

  51. Ik zelf heb al 17 jaar PDS. Vorig jaar heb ik het FODMAP dieet gevolgd, iets wat mij wel deels heeft geholpen om mijn buikklachten te verminderen. Ik zie hier dat vezels en pruimen e.d je kunnen helpen, maar deze mag je in het FODMAP dieet dus NIET. In het begin van dit dieet kunnen de klachten erger worden, pas na zo’n 6 weken merk je het verschil. Je vermijd in die 6 weken een grote hoeveelheid voeding, die je na 6 weken weer herintroduceert.

  52. Hallo, Ik ben Tim (16 jaar) en ik heb ook PDS. Ik vind dit echt heel vervelend en ik zit er al 2 jaar mee. Het is waarschijnlijk uit het niets ontstaan en ik kan er niks aan doen. Ik weet niet wat ik eraan kan doen en ik zit vooral alleen maar thuis omdat het thuis goed gaat en zodra ik buitenshuis ben moet ik alweer naar de wc. Ik moet dagelijks ongeveer 4/5 keer naar de wc. Vooral op school is dit heel erg dus neem ik maar een Immodium wat natuurlijk heel slecht is. Is er iemand die mij kan helpen met de PDS?

  53. als ik gluten zoveel mogelijk vermijd is de ontlasting goed. Waar ik echter last van blijf houden is dat mijn buik beetje bij beetje begint op te zwellen en telkens na 2 weken een reactie van heftige hoofdpijn krijg waarbij ik ontzettend misselijk wordt en moet overgeven. Tegelijkertijd lijkt het ook nog eens alsof alle ontlasting van weken er in één keer uitkomt terwijl ik ook een vrijwel dagelijks ontlastingspatroon heb. Dit gaat nu al zeker een jaar zo, ben ten einde raad!

    • Ben je al bij een arts geweest en zijn er reeds bepaalde diagnoses gesteld v.w.b. PDS of aanverwante darmstoornissen?

    • Anne-marie

      Ja ik heb jaren (15 jaar) eerder al eens gehoord dat ik PDS zou hebben en dat ik overgevoelig zou zijn voor gluten. Dacht echter dat de arts snel met deze conclusie was, had er toentertijd niet altijd last van, maar nu dus wel constant. De klachten zijn echter ook anders dan toen!

    • Anne-marie

      Ja Paul, een jaar of 15 geleden werd er gezegd prikkelbare darm en overgevoeligheid voor gluten. Had toen echter andere klachten, dacht ook dat de arts deze conclusie erg snel trok. Nu heb ik andere klachten zoals ik eerder beschreef.

    • Heb je vooral last van je darmen of ook van je maag (boeren, zuurbranden, maagkramp, misselijk direct na eten, et cetera)? En heb je weleens bloed of slijm bij de ontlasting? Dring in ieder geval bij je huisarts aan op doorverwijzing naar een kundig internist c.q. MDL-arts.

  54. ik word echt moe ervan mijn darmonderzoek was tenminste goed geen afwijkingen zei dokter reflux heb ik wel dan geconstateerd dor middel van slang in keel naar maag maar ik blijf last houden vind ik van misselijkheid buikpijn vermoeidheid ben ook wel gestopt met Escitalopram Lexapro een antidepressiva na 1 3jaar terwijl ik maar lichte depressie een keer gehad heb ben nu met natuurlijke dingen bezig van Kruidvat omega 3 valeriaan en een multivitamine en ik slik dan nog een Omeprazol wat kan ik toch is echt het beste doen om er als kan definitief vanaf te komen wie kan mij wat raad en daad geven en ik hoop echt is iemand te mogen ontmoeten leren kennen die mijn problemen herkent en nog beter er wat voor heeft raad en daad kan geven alvast echt mijn zeer hartelijke dank hoor

  55. Hallo mijn dochter en ik hebben al jaren buikpijn en last van onze darmen. Ik zal eerst over mezelf vertellen, ik loop al jaren te klagen over buikpijn, misselijkheid en kan soms dagen niet naar de wc en soms loopt het zo weg en de laatste maanden kan ik alleen nog maar rijst eten met kipfilet, als ik iets uit de frituurpan eet dan is het een ramp of uit boter, kook alles in olijfolie. De dokter zei dat ik een spastische darm heb maar het lijkt alsof het erger word. Dan mijn dochter ze is 9 en het begon al bij haar geboorte de flesvoeding kwam met bogen eruit en ik ben zelfs een nacht met haar in het ziekenhuis geweest omdat ze niet kon poepen en een dik buikje had. Hier kwam niks uit trouwens. De kinderarts kon ook niks vinden en na jaren aanmodderen hebben we wederom bij de huisarts op de tafel geslagen want het kind heeft altijd buikpijn, gisteren pijnscheuten en de vervangende huisarts heeft meteen haar urine nagekeken en een vingerprik gedaan hier kwam niks uit en nu gaan we deze week bloed prikken voor glutenallergie en een echo voor eventueel nierbekkenontsteking of nierstenen en oh ja vorige week begonnen met lactose intolerantie om te testen of ze daar last van heeft. Ik wil daar ook wel aan meedoen als de buikpijn daardoor weggaat. Iemand een tip?

    • Hallo ik ben een vrouw van 57 jaar en heb al 35 jaar diabetes met alle complicaties die je maar kan bedenken waaronder autonome neuropathie. 15 jaar terug zei mijn arts je hebt

    • Hallo ik ben een vrouw van 57 jaar en heb al 35 jaar diabetes met alle complicaties die je maar kan bedenken waaronder autonome neuropathie. Dat houd in 5/6 dagen niet naar toilet dan een diarree uitbarsting. 15 jaar terug zei mijn arts je hebt PDS. Nú op dit moment lig al 7 weken in het ziekenhuis in Turkije waar ik woon 7 weken diarree 7 weken infuus met serum 24p/dag Ik heb alle onderzoeken gehad die je maar kan bedenken Ultrasone, MRI,tomografie, petscan etc. Zelfs ruggenmergpunctie waar niets uit kwam Op de petscan was wel wat te zien maar ze wisten niet exact wat Nu willen ze mijn milt er uit halen om te kijken of ze zo erachter kunnen komen wat voor ziekte ik heb Want mijn bloed is ook niet goed en heb iedere dag koorts Ik ben beetje bang dat als mijn milt eruit gaat dat ik helemaal vatbaar ben voor alles en ik heb al weinig weerstand Vanaf morgen gaan ze kijken of ik misschien Tuberculose heb Ze weten het hier ook niet meer Het probleem is ik kan niet naar NL omdat ik niet meer verzekerd daar ben. Ik hoop dat iemand iets in mijn verhaal herkend en me advies kan geven Of het misschien mijn pancreas is? Ik heb geen galblaas meer. Dank je wel alvast ik kijk uit naar een antwoord Corry

    • Mijn dochter heeft een zestal hoge darmreinigingen ondergaan. Dit heeft heel goed geholpen. Ze is geheel klachtenvrij!! Ze mocht tijdens dit traject bepaalde voeding niet gebruiken. Suiker en gist voeden elkaar en leiden tot problemen. Ze moest l.a. zuurdesembrood eten. Dit is gistvrij! Geen kiwi vanwege zuren. Een aanrader dus. Succes en hoop op een positieve bijdrage.

  56. Jammer dat (ook) op deze website volop onjuiste informatie staat..vezelrijke voeding moet je juist helemaal NIET eten bij P.D.S. De vezels irriteren de darm alleen nog maar meer, met als gevolg dat de klachten alleen maar erger worden. Ik weet waarover ik het heb. Ik kamp al jaren en jaren met dit probleem. Het enige wat kan helpen, is een totaal VEZELVRIJ dieët, met witbrood, en vezel-beperkte groente/fruit. Andijvie, witlof, wortel en biet zijn mogelijk, Geen rauwe fruit of groente, geen melkproducten, geen gebakken vlees, alleen gestoofd. Het is heel erg jammer dat er nog steeds foutieve adviezen worden gegeven in de trant van “zoveel mogelijk vezels eten”

    • Nee hoor, dit heeft niets te maken met foutieve informatie. Jij schetst jouw persoonlijke situatie en reflecteert die op de PDS-patiënt in zijn algemeenheid… Het is in geval van PDS echter totaal niet per se verstandig om zo min mogelijk vezels te gaan eten… dit is veel te kort door de bocht. Zo veel mogelijk vezels eten, is evenmin onzinnig, en dat dit de bedoeling is voor PDS’ers wordt dan ook nergens in bovenstaand artikel beweerd. Het gaat er juist om dat je als PDS-patiënt de hoeveelheden en soorten vezels optimaliseert naargelang jouw individuele spijsverteringsgestel. Zo onderscheiden we harde vezels, zachte vezels, viskeuze vezels, water-oplosbare vezels, onoplosbare vezels, fermenteerbare vezels, niet-fermenteerbare vezels, vocht-absorberende vezels, deels verteerbare vezels, volledig onverteerbare vezels, koolhydraatachtige vezels, houtstof-achtige vezel, et cetera… Sommige PDS-patiënten hebben baat bij een veralgemeend vezelarm dieet, maar andere bij een vezelrijk dieet… Sommigen moeten specifieke soorten vezels mijden, anderen moeten juist bepaalde vezelsoorten toevoegen aan hun dieet… Zie eventueel ook mijn reactie/uitleg van 15 juli jongstleden. De ideale vezelrijkheid en veelsamenstelling is zeer persoonsafhankelijk en zodoende veelal een kwestie van experimenteren (“trial and error”). Over het algemeen is het in elk geval absoluut niet raadzaam om zomaar alle soorten vezels te gaan mijden, daar kun je namelijk een extreem luie darm van krijgen, waardoor eventuele PDS-klachten alleen maar verergeren qua ernst en frequentie. Hoe dan ook kan een ‘gebrekkige’ vezelinname en/of vezelsamenstelling PDS-klachten uitlokken en/of verergeren; DAT is het punt dat ik in het artikel hierboven trachtte te maken. Groeten, Paul

    • Helemaal mee eens , vezels worden de klachten erger. Heb mijn hele leven pds en alles geprobeerd , mijn kinderen hebben het van mij geerfd.

    • Je zegt dat je vezelarm eet, maar tegelijkertijd dat niets helpt. Wellicht is het zo dat je je darmen JUIST door je vezelarme dieet niet meer gewend zijn aan vezels en dat je er zodoende niet meer tegen kan. En dat je je lijf dus langzaamaan weer moe laten wennen aan (bepaalde soorten) vezels. In je berichtje naar Leandra zeg je dat de problemen al in je maag beginnen, maar dit duidt op een foutieve diagnose. PDS begint namelijk per definitie NIET in je maag. Wellicht is er dus sprake van een ontstekingsziekte van het spijsverteringsgestel; de ziekte van Crohn bijvoorbeeld… En de combinatie met rillingen zou kunnen duiden op een neurologisch probleem of een schildklierprobleem. Ook ik heb PDS, en hoewel sommige vezelrijke voedingsmiddelen heel slecht vallen, helpen veruit de meeste vezels om m’n darmen in balans te houden en m’n PDS-klachten JUIST te onderdrukken.

    • Je moet inderdaad niet –zeker niet in geval van PDS– alle voedingsvezels over een kam willen scheren. Dat zou hetzelfde zijn als “niet tegen eiwitten kunnen”… Ik als ‘PDS-patiënt’ kan bijvoorbeeld heel goed tegen vezels uit fruit, rauwkost en groene bladgroenten, minder goed tegen vezels uit granen en koolsoorten, en vrij slecht tegen vezels uit bonen, peulvruchten en ui-achtigen. Ook de bereidingswijze (stomen versus koken versus smoren versus grillen) van vezelrijke producten speelt daarbij een grote rol.

    • Bovengenoemd voedingsadvies geldt niet voor mij en mijn kinderen . Wij kunnen geen vezels , noten , peulvruchten , probiotica , frituur, zout en vet verdragen plus veel groenten soorten . Lichtverteerbaar is ons motto .

    • Met het oog op je kinderen zou ik toch echt nog eens mijn best doen om spijsverteringsproblemen met een duidelijke erfelijke/genetische factor uit te laten sluiten; met name de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

    • Beste Johan, Goed dat je het duidelijk stelt. Ik ben het, op basis van mijn eigen ervaringen, voor het overgrote deel met je eens. Vezelrijke voeding afkomstig van bruin brood, graanproducten enz is catastrofaal voor wie lijdt aan het PDS. Ik noem dat de ‘harde’ vezels en die zijn absoluut te mijden. Wat je nodig hebt zijn de ‘zachte’ vezels afkomstig van groenten en rijp (heel belangrijk) fruit. Op acute momenten is het best alleen gekookte (gestoomde) groenten en gestoofd fruit te eten. Op tijd rust en een goede voldoende lange nachtrust doen wonderen.

    • @Willy: Hoezo ben je het met Johan eens?! Johan zegt: “Vezelrijke voeding moet je juist helemaal NIET eten bij PDS”… Jij zegt: “Wat je nodig hebt zijn de ‘zachte’ vezels”… Johan zegt: “Het enige wat kan helpen, is een totaal VEZELVRIJ dieet”… Jij zegt: “‘Alleen harde vezels mijden”… Johan zegt: “Geen rauwe fruit”… Jij zegt: “Wat je nodig hebt zijn vezels afkomstig van rijp fruit”… Kortom: Wat jij beweert, is een nagenoege kopie van Pauls uitleg en tegenovergesteld aan Johans uitleg… :/

  57. janwillem van dam Reageer

    ik moet as 19 november darmonderzoek gaan doen ben echt vreselijk benieuwd heb echt elke dag last van mijn darmen buik onderin misselijk minder eetlust wat zou het toch kunnen zijn hè ben echt benieuw wachten is zo moeilijk hè heb al zolang last van zere onderbuik niet dat ondragelijk is gelukkig niet maar wel elke dag last van onderbuik ik heb ook nog wel een reflux 2x met slang naar binnen geweest via keel mond maar nu dan darmonderzoek ben echt zeer benieuwd was het maar al zover ik hoop is met iemand hier over te kunnen praten of lotgenoten.

    • Mijn zoon heeft colitis ulcerosa en is in februari jl geopeteerd aan darmkanker , uitgezaaid naar de lever . Heel de familie heeft darmklachten , intolerantie , pds , enz. Dus zeker erfelijk .Dat mijn zoon darmkanker van colitis zou krijgen hadden we nooit gedacht omdat hij onder controle van een MDL arts is .

    • Deze reactie verklaart direct de verwarring die voortkomt uit je vele voorgaande berichtjes. Als er sprake is van aantoonbare darmstoornissen waaronder colitis ulcerosa, voedselintolerantie, malabsorptie, et cetera, dan is er per definitie GEEN sprake van PDS. De diagnose PDS mag namelijk uitsluitend worden gesteld als iedere andere mogelijke oorzaak van darmproblemen is uitgesloten. Je haalt dus allerlei factoren door elkaar; niet alleen qua darmaandoeningen, maar ook qua erfelijkheid en onderlinge causaliteit. Zo is darmkanker helemaal niet per se het gevolg van colitis ulcerosa. Wel is het zo dat mensen met inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en pancolitis een (licht) verhoogde kans hebben op darmdysplasie en dikkedarmkanker. Maar de exacte onderlinge causaliteit en correlatie hieromtrent zijn vooralsnog niet bekend. De tips die je geeft (waaronder “geen vezels eten”) zijn dan ook totaal niet van toepassing voor de doorsnee PDS’er.

  58. Vanaf mijn 15e is PDS gediagnosticeerd bij mij. Ik let strak op mijn eten en drinken, heb cesartherapie gevolgd en verschillende medicatie uitgeprobeerd. Duspatal wil soms helpen. De vezelzakjes slaat totaal niet aan. Via het ziekenhuis ben ik bijna volledig onderzocht. Ze willen geen darmonderzoek doen i.v.m. de complicaties. Maar verder hebben we alles gedaan. De dokters kunnen niet vinden wat er aan de hand is en blijven PDS zeggen. Alleen 1 probleem… mijn symptomen zijn niet meer de symptomen van PDS. Ik heb wekelijks pijnaanvallen of pijnscheuten en dagelijks krampen. De pijnscheuten duren ongeveer 1 a 2 uur. De pijnaanvallen kunnen van 1 uur tot 72 uur duren. Als ik pijnaanvallen heb, ben ik niet instaat te lopen en zelfs ademen doet pijn. Ik moet plat blijven liggen en mij concentreren op mijn ademhaling. Mijn ritme is totaal overhoop door de darmen. Ik doe langer over mijn opleiding, mijn werk heeft altijd een reserve achter de hand voor mij en mijn stage rekent niet op mijn aanwezigheid. Ik moet constant rekening houden met m’n darmen. De artsen zeggen dat ik moet stoppen met roken. Ben nu 2 maand gestopt. Ook dit werkt niet. De artsen zeggen dat ik moet gaan hardlopen. Na 2 minuten hardlopen krijg ik krampen. Ga ik na een pauze verder met hardlopen dan krijg ik pijnscheuten… verder ben ik niet gegaan i.v.m. met de hoeveelheid pijn. De artsen zeggen mij dat ze niks meer voor mij kunnen doen en ik moet ermee moet leren leven… Wat moet ik nu doen?

    • Waar bevindt de buikpijn zich precies, dus op welke hoogte en aan welke kant? En is je bloed al eens gecontroleerd op ontstekingsparameters met het oog op galblaas, alvleesklier en lever?

    • Bij mij : zo min mogelijk vezels , duspatal en buscopan , maar zelfs dit helpt nauwelijks . Het begint al in de maag en duurt tot alle voedsel eruit is .

  59. Hoi hoi, Aantal maanden geleden begonnen de problemen. Ik heb van de internist wel bevestiging gekregen dat het PDS is, maar vraag mij af hoe dit ineens kan ontstaan? Ik ben met gezond eten bezig en het is uitzoeken waar mijn darmen op reageert. Een Healthy lifestyle coach met veel PDS ervaring heeft mij aangegeven dat PDS kan ontstaan door alle jaren verkeerd te hebben gegeten. Vaak denken mensen dat ze gezond eten, maar is dit echter niet zo en alles bij elkaar veroorzaakt PDS! Ik baal hier zo van want ineens houd ik vocht vast en weeg ik het ene dag kilo’s meer! Heeft iemand hier ervaring met het feit hoe ik dit allemaal in balans kan houden? Hoe doen jullie dit?

  60. Hallo allemaal, Ik heb sinds 5 maanden problemen met mijn darmen. Niet 5 maanden lang natuurlijk. De klachten komen soms en verdwijnen een tijdje. Ik heb wel 5 maanden lang geen normale stoelgang meer gehad. Meestal obstipatie en heel soms diarree of dunne poep (sorry). Mijn klachten zijn heel soms buik steken of krampen, problemen met stoelgang, borrelende darmen en winderigheid. Mijn huisarts heeft gezegd dat ik PDS heb. Maar omdat ik zo angstig ben en lijd onder hypochondrie (angststoornis) geloofde ik dat niet. Na een aantal keren bij de huisarts zijn geweest en gezeurd te hebben ben ik verwijst naar een internist. Die heeft gezegd dat ik last heb van obstipatie. Ik was een tijdje gerust maar weer bang. Dan maar naar de dokter in Turkije die mijn bloed heeft onderzocht een CT-scan heeft gedaan en ontlasting heeft onderzocht. Maar weer bang voor een ernstige ziekte zoals darmkanker. Ik ben pas 16 jaar oud en heel bang. Mijn vraag dan aan jullie kan het PDS zijn?

    • Klinkt als PDS. Zowel de specialist hier als in Turkije (waar ze over het algemeen wat meer doen qua onderzoek) hebben niks gevonden. Dus dan is er in ieder geval geen sprake van een zware aandoening als kanker en dergelijke. Het feit dat je wel klachten hebt maar dat deze niet objectiveerbaar zijn (dat er niks komt uit onderzoek), past echt bij PDS. En het feit dat je wat angstig aangelegd bent zou ook je PDS-klachten kunnen verklaren. Verder is het belangrijk om goed te eten. Veel verse (blad)groenten en fruit, volkorenproducten, etc. Niet teveel witte deegwaren, rijst, pasta. Kijk ook hoe het gaat als je wat minder brood eet. En ga lekker bewegen. Dat is ook een mooie manier om stress en angst af te voeren.

    • Volg ik het advies om veel vezels te eten dan is de pijn ondragelijk . Ik heb alles geprobeerd VEZELARM dus !

  61. Goede avond, Ik heb al 3 jaar last van mijn maag en darmen. Misselijk, buikkrampen, soms diarree… Als ik moet, plettert de ontlasting vaak in de pot en blijft aan de rand van de pot hangen. Ik probeer erop te letten met voeding: weinig vet en zuivel. Het gekke is dat ik er op vakantie meer last van heb, terwijl ik niet echt anders eet. Ook verschijnen de klachten altijd in april om eind september te verdwijnen. In de winter ben ik altijd topfit dus. Ik ben al bij een internist geweest, die heeft niks kunnen vinden, heb daar een bloedonderzoek gedaan. Het beangstigt me wel dat ik met dit darmprobleem blijf kampen en drukt wel een stempel op mijn leven, vooral ’s ochtends heb ik vaak buikkrampen. Misselijkheid is niet zo dat ik moet overgeven, ook ben ik altijd moe en heb ik vaak hoofdpijn, bijna elke dag. Wat zou dit kunnen zijn? Ik hoop dat jullie enig idee hebben. Groetjes, Ralph

    • Ik ben verre van een expert, maar het zou kunnen dat je last hebt van een allergie. Doordat er in die maanden bepaalde pollen in de lucht zijn, kun je reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Een kruisreactie heet dat geloof ik. Google maar eens! Wellicht dat dit bij jou de darmklachten veroorzaakt?

    • Dat is inderdaad een goede tip Nadine, dankjewel! Daarnaast zou je ook nog eens kunnen bekijken of er voedingsmiddelen zijn die je gedurende de lente en zomer wel eet en gedurende de rest van het jaar niet. Bepaalde soorten groenten en fruit bijvoorbeeld. Of wellicht houd je wel van een specifiek zomerdrankje? Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid over je buikklachten. Succes!

    • Pds dus . Vezelarm , duspatal en buscopan en het lijdzaam ondergaan . Niks aan te doen .

  62. Ik loop al maanden rond dat ik wel 7 tot 8 keer op een dag na de wc moet i.v.m. ontlasting. Durf nauwelijks na een supermarkt i.v.m. dat ik weer drang krijg dat ik na t toilet moet. Soms kan ik t niet meer redden om bij de wc te komen. Heb twee jaar geleden m’n galblaas/galstenen d’r er uit gekregen, ben nu al zeven weken over tijd i.v.m. ongesteld te worden maar ik kan dat niet zijn omdat m’n man gesteriliseerd is m’n buik is behoorlijk dik.

  63. Hallo, Al heel wat jaartjes heb ik last van PDS. Let heel goed op met wat ik eet en wat ik drink. Desondanks toch regelmatig last. Momenteel lijkt het erger te worden en helpt helemaal niets meer. Ik kan niet eens de deur uit want dan zit ik al weer op het toilet. Gepaard met hevige krampen en sidderingen, zo erg dat ik niet eens meer op mijn benen kan staan. Op het moment is het zo: ik actief, darmen actief. Om gek van te worden! Wat kan ik doen?

    • Heb je al eens een darmscopie ondergaan? En zijn er al eens ontstekingswaarden in je bloed bepaald middels bloedonderzoek? Je klachten doen naar mijn ondeskundige mening namelijk sterk denken aan een (chronische) darmontsteking zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of een persisterende bacteriële of fungale darminfectie. In principe kan er van alles met je darmen aan de hand zijn: enteritis/intestinitis (dunne-darmontsteking), colitis/colonitis (dikke-darmontsteking), rectitis/proctitis (endeldarmontsteking), jejunitis (nuchtere darmontsteking), ileitis (kronkeldarmontsteking), duodenitis (twaalfvingerige darmontsteking), appendicitis (blindedarmontsteking), diverticulitis/diverticulose/sigmoiditis (divertikelontsteking), et cetera… Persoonlijk zou ik dan ook bij je huisarts aandringen op een doorverwijzing naar een specialist voor vervolgonderzoek van je darmen. Sterkte ermee!

    • Carla Engelbert

      Ook ik heb al een aantal jaren last van PDS. Inmiddels heb ik ontdekt dat een goed magnesiumpreparaat helpt om de darmen te ontspannen. Ik neem elke dag een tablet van Davitamon met Magnesium, Calcium en Vitamine D. Als ik nu een aanval van darmspasmen heb, is dit maar heel kort en veel minder pijnlijk. Ook lijkt bij mij een half glas cola te helpen! Beslist niet meer dan dat en verder geen fris met prik erin! Ik hoop dat ik je hiermee wat kan helpen. Groet: Carla

    • Hey Milly, hoe gaat het intussen met je? Ik herken me helemaal in je verhaal: al jaren last van prikkelbare darmen, wordt alsmaar erger. Beweeg ik, schieten mijn darmen ook onmiddellijk in actie. Veel pijn en vaak diarree. Ik hoop dat jij een oplossing hebt gevonden…

    • Die rillingen heb ik ook al heel mijn leven . Vroeger zei men aanstellerij . Nu door internet blijkt dat velen dezelfde klachten hebben .

  64. Ik heb sinds enkele weken last van mijn darmen (vaak naar de wc, diarree, slijmvorming). Het voelt alsof er iets niet helemaal lekker is. Daarom ontlastingsonderzoek gedaan bij huisarts (standaard test op ontstekingen, parasieten en voedselallergieën). Hier is niets uitgekomen. En de dokter zegt dat ik met een diëtist moet praten. Maar ik let al heel erg op voeding (geen koffie, weinig speltbrood op basis van zuurdesem, niet drinken tijdens eten, eet alleen gekookte groente waarvan ik zeker weet tegen te kunnen, etc.). Kortom, ik doe er alles aan zodat het wat rustiger wordt, maar het helpt niet. Weten jullie misschien goede adressen waar ze meer kunnen testen? Of wat lijkt jullie logisch om verder te testen? Want ik zit op dit moment even met de handen in mijn haar. Probiotica neem ik trouwens al. Ook tijdje multivitaminen weggelaten om te kijken of dat het probleem was. Dit was niet het geval.

  65. Hallo, Ik ben een vrouw van 31 en heb al 16 jaar MS. Mijn stoelgang is altijd normaal geweest, ik ging gewoon 1 keer per dag naar toilet. 1,5-2 jaar geleden is het veranderd. Ik moest dan om de twee dagen naar toilet en had telkens het gevoel dat mijn darmen niet leeg waren na elk toiletbezoek. Augustus vorig jaar had ik een heel stressvolle periode die leidde tot een heel zware MS opstoot. In de herfst ben ik begonnen met het OMS Dieet (Overcoming MS). Ik moest mijn vetinname beperken, geen zuivel en vlees eten en elke dag 20 tot 40 milliliter lijnzaadolie per dag innemen. Ik vond de smaak heel slecht, dus dronk ik elke morgen een glas versgeperste sinaasappelsap met lijnzaadolie. December vorig jaar begon ik meer en meer last te krijgen van diarree en krampen. Ik ben in maart gestopt met het innemen van lijnzaadolie, maar zag geen verandering, dus ben ik in april naar mijn huisarts geweest. Hij zei dat ik een maand probiotica moest nemen en zien of de stoelgang ging verbeteren. Na een maand afzien is mijn stoelgang verbeterd, had ik geen darmkrampen en ook geen diarree meer. Midden juli had ik plots weer last van mijn darmen. Het was op een morgen zo erg dat ik het niet meer kon ophouden… Heb dan een onderzoek van de stoelgang laten doen, maar ze zagen niets. Mijn huisarts zegt dat het waarschijnlijk PDS is. Hij zei dat ik terug probiotica moest nemen. Mijn stoelgang is terug verbeterd, maar toch ben ik er mee bezig en ben ik bang dat ik terug een accidentje ga hebben… Ik vraag mij eigenlijk ook wel af of het met het dieet te maken zou kunnen hebben, of het feit dat ik de pil (YASMIN) gebruik… Stress heb ik nu niet meer, toch niet zoals vorig jaar, maar die darmklachten zijn dus gebleven. Ik had ook gedacht aan coeliakie… Denk je dat er reden is voor verder onderzoek (gastroscopie of colonoscopie)?

  66. Allereerst: Paul, heel erg bedankt voor de hele uitgebreide antwoorden die je mensen geeft. Echt petje af voor al je moeite! Dag allemaal, Op dit moment ben ik even ten einde raad. Sinds enkele maanden heb ik last van angstklachten, stemmingsklachten en spanningsklachten. Vooral angstklachten en nerveus voelen staat op de voorgrond. Niet in lichte mate, maar echt behoorlijk intens. Zo ben ik afgevallen van 82 kg naar 68 kg. Sinds enkele maanden functioneer ik niet meer en kan ik nog amper het huis uit komen. Het is begonnen vanwege een voor mij bekende reden (alleen de hevigheid van de angst is voor mij onverklaarbaar). Tot nu toe ben ik bij een paar psychologen geweest en een psychiater. Medicijnen die ik tot nu toe heb gekregen zijn: – Antidepressiva: escitalopram & venlafaxine; – Rustgevende middelen: Xanax retard (alprazolam), oxazepam & lorazepam… Op dit moment gebruik ik enkel nog de antidepressiva venlafaxine (150 mg) en het rustgevend middel Xanax retard (0,5 mg). Ik weet dat men op dit forum totaal geen voorstander hiervan is. En ook wil ik op lange termijn ervan af, alleen laat de situatie het op dit moment niet toe (te vaak op- en afgebouwd en lichaam is zowel emotioneel als fysiek uitgeput). Hopelijk hiervoor begrip en niet enkel inzoomen op hoe slecht deze medicatie is. Verder twijfel ik zelf of venlafaxine wel goed is voor mij darmen. Maar ook toen ik nog niet aan de medicijnen zat ervoer ik dezelfde klachten… Wat een belangrijk gegeven is in deze, is dat ik sinds enkele jaren prikkelbare darmen heb. Daarom slik ik af en toe een kuurtje probiotica (Bio-Floracare XL). Ook let ik op mijn voeding. Zo eet ik speltbrood, groenten en fruit. Wat ik niet eet/drink: zuivel (wel Biogarde kwark), kaas, koffie, frisdrank, alcohol, zoete drankjes. Veel rauwe groente verdraag ik niet (en ook enkele gekookte/gebakken groenten niet). Verder heb ik nu geen druk aangezien ik tijdelijk uit het arbeidsproces lig (wel voel ik me de hele dag nerveus en extreem gespannen). Het leren omgaan met gedachtes ga ik binnenkort aanpakken in een angstcentrum. Het verbaast mij alleen dat het zo ver gekomen is (dit had maanden terug al moeten gebeuren). En ook hetgeen wat ik voel en door me geen gaat (extreem depressief) verbaast mij. Enkele dingen heb ik al laten testen en waren goed: – magnesium; – vitamine B12; – Vitamine C; vitamine D (vitamine D was te laag (25), maar ben ik nu 2 maanden aan het aanvullen met 1800 IU per dag, dus verwacht dat dit tekort zo goed als weg is; – nieren; – schildklier; – bloedsuiker; – ijzer; – foliumzuur; – M.C.V.; – kreatine; – en nog een x-aantal zaken. Omdat de darmen in connectie staan met je hersenen en hieruit een angststoornis KAN voortkomen, wil ik mij meer gaan richten op voeding. Ook wil ik jullie graag vragen wat er bij jullie te binnen schiet gezien mijn situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om nog een bepaald iets te laten testen. Wat kan ik nog meer doen dan probiotica nemen? En bakken in roomboter etc.? Zijn er mensen die ook zoiets hebben meegemaakt? Officieel heb ik nooit een darmonderzoek gehad. Diagnose vond enkel plaats op basis van symptomen. Zijn er trouwens belangrijke zaken m.b.t. tot je darmen te meten? Kan je erachter komen of een angststoornis voortkomt uit je darmen? Bijvoorbeeld door bepaalde zaken te meten? Of denk ik op een niet juiste manier? Wat ik verder nog neem: goede multivitamine, extra vitamine D, omega 3, vitamine B12 (van het merk AOV). Het is wel een beetje een kriskras door elkaar verhaal geworden, maar bij vragen zal ik netjes antwoorden. Alvast heel erg bedankt voor het meehelpen!

    • Beste ‘User’, Met antidepressiva en kalmeringsmiddelen is in principe niets mis. Aan elk medicijn kleven nadelen, maar geloof me… als je volgens je psycholoog of psychiater antidepressiva nodig hebt, dan heb je ze ook daadwerkelijk nodig. Ik ken volop mensen die er dankzij deze ‘chemische rommel’ (zoals het door velen wordt genoemd) weer bovenop zijn gekomen na extreem zware problematische tijden te hebben doorgemaakt. Dus het is echt niet zo dat we op Gezondr tegen reguliere medicijnen zijn, althans ik niet. Het is gewoon een kwestie van de potentiële voordelen en de potentiële risico’s van een medicament tegen elkaar afwegen… Wat me vooral opvalt is je vitamine D-tekort. Een dergelijk tekort aan vitamine D kan ZEER ingrijpend zijn, zowel fysiek als emotioneel. In dit artikel over vitamine D-gebrek (en vooral ook de vele reacties eronder) kun je er heel veel over lezen. Persoonlijk betwijfel ik of 1800 IE vitamine D per dag volstaat. Ik ken mensen die meer dan een jaar bezig zijn geweest met het aanvullen van een beduidend kleiner vitamine D-tekort, ondanks een beduidend hogere dosering… Dat er PDS bij je is geconstateerd, KAN (in combinatie met je vitamine D-tekort) overigens duiden op een veel concreter darmprobleem dan ‘Prikkelbare Darmsyndroom’… Wat zijn precies je darmklachten/buikklachten? Je darmen doen natuurlijk heel veel voor je; ze nemen het grootste deel van je brandstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen op. Direct of indirect kan zo’n beetje iedere ziekte vanuit je darmen ontstaan… ‘Meetbaar’ is dit doorgaans niet; het is veeleer een kwestie van ’trial & error’. Dat psychologische/emotionele klachten verdwijnen zodra een darmprobleem is opgelost, is een duidelijke aanwijzing. :P Pas trouwens op met vitaminesupplementen. Ik hoor steeds vaker verhalen van mensen die verregaande gezondheidsproblemen krijgen door TOEDOEN van vitaminepillen en mineralenpillen. De kwaliteit van synthetische vitamines komt in 99% van de gevallen niet in de buurt van natuurvoedingsmiddelen. Hooggedoseerde vitaminesupplementen kunnen bovendien leiden tot overschotten en disbalansen. Je zegt dat schildklierproblemen uitgesloten zijn… Wat waren je exacte schildklierwaarden qua TSH en FT4? Laat alsjeblieft nog even van je horen, want ik denk graag verder mee over de daadwerkelijke aard en aanleiding van je veronderstelde PDS en de al dan niet aanverwante gezondheidsklachten… Sterkte in elk geval! Groeten, Paul

    • Dag Paul, Ontzettend bedankt voor je reactie! Ik hoor veel wisselende commentaren over nemen van vitamine D-supplementen. De ene zegt dat 800 hoog genoeg is (en meer risico’s met zich meebrengt), de ander gaat weer veel hoger zitten. Heel lastig dus. Jij zegt dus dat er gevallen zijn waarbij men veel meer nam? En hoe lang neem je dan zoiets? Mijn darmklachten bestaan uit dat ik veel lucht in mijn buik heb, vaak naar de wc moet (3 a 4 keer per dag) en dat de ontlasting wisselend is – ene keer diarree andere keer redelijk normaal. En soms ook 1 of 2 dag(en) geen klachten. Morgen heb ik een afspraak voor een ontlastingsonderzoek. Raad je nog aan om bepaalde specifieke dingen te laten checken? Of weet de huisarts vaak aardig wat er moet worden getest? Hierbij de waardes: TSH (2,1 mul) & FT4 heb ik geloof ik niet. Het volgende is allemaal getest: transferrine, ijzerbindingscapaciteit to… ijzer, ferritine, vitamine B12, foliumzuur, vitamine D (25OH), thyroid stimulerend hormoon, glucose niet nuchter, magnesium, M.C.V., hematocriet (Ht), hemoglobine (Hb), bezinking (BSE), patiënt nuchter geprikt, eGFR volgens MDRD fo…, creatine, as. mengsel voedsel fx5. Hiervan kan ik dus waardes verschaffen. Nogmaals ontzettend bedankt voor het meedenken!

    • Weet niet of het relevant is om te melden maar hierbij nog wat extra info: ik heb/had ook last van voetklachten. Ook voelen mijn benen vanaf de knie tot en met de enkel koud aan. Tot nu toe is dit gegooid op stress. En door een keer op de teen te drukken werd gezegd dat doorbloeding goed was. Wel duurt het dagen voordat een pijntje weg is (bijvoorbeeld als ik een keer gelopen heb en de kleine teen tegen de zijkant van de schoenen komt). Kan natuurlijk ook zijn dat dit komt door vitamine d tekort die na 2 maanden niet weg is, maar wilde het nog even gemeld hebben (hoort alleen niet bij prikkelbare darmen).

    • Beste ‘User’, Persoonlijk zou ik eerst nog eens je vitamine D-bloedwaarde laten controleren om te zien of er al verbetering zit in je vitamine D-niveau. Want zoals ik al aangaf, kan een vitamine D-tekort een enorme verscheidenheid aan gezondheidsklachten teweegbrengen. Een vitamine D-tekort kan overigens ook worden veroorzaakt door bepaalde darmklachten. Darmaandoeningen kunnen immers leiden tot opnamestoornissen van de darmwand. Sowieso is het heel goed dat je ontlasting onder de loep wordt genomen; daarnaast zou een darmonderzoek (colonscopie) raadzaam kunnen zijn… Als je ontlasting wordt onderzocht naar aanleiding van darmklachten c.q. lage buikklachten, dan mag je absoluut aannemen dat de arts weet waarnaar ‘ie moet kijken/zoeken. De darmklachten die je beschrijft, passen overigens bij allerlei darmaandoeningen; van voedselallergie tot voedingsintolerantie tot chronische darmontsteking. Ik zou je willen aanraden om de volgende artikels eens grondig door te lezen:

      Ik denk dat je in deze artikels heel veel aanknopingspunten zou kunnen vinden; vooral ook in de vragen en antwoorden onder de betreffende artikels. Met een TSH-waarde van plusminus 2 is de kans op schildklierproblemen trouwens uiterst klein, dus daar zou ik me niet direct zorgen om maken. Ik ben geen arts, maar de kans lijkt me vrij groot dat de onderliggende oorzaak van je klachten in je darmen gelegen is. En dat het vitamine D-tekort eveneens (mede) wordt veroorzaakt door een darmstoornis. Kom je wel regelmatig in de zon? Oh ja, naar mijn ondeskundige mening is een vitamine D-dosis tussen de 1.500 en 5.000 IE (liefst in vloeibare vorm) geen verkeerd uitgangspunt in geval van een aanzienlijk tekort aan vitamine D. Er zijn zelfs mensen die vloeibare ampullen tot 200.0000 IE vitamine D voorgeschreven krijgen, maar hier ben ik GEEN voorstander van. Begrijp ik trouwens goed dat je op eigen initiatief vitamine D-tabletten hebt gekocht en dat je arts je geen supplement met een specifieke dosis vitamine D heeft voorgeschreven?! Vraag je arts liever om een pipet/ampul van ‘D-Cura’. Hopelijk kun je hier iets mee… Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

    • Dag Paul, Naar de linkjes ga ik kijken, dankjewel! Vitamine D-tekort wordt over ongeveer een maand gecontroleerd (want dan heb ik 3 maanden 800 IU tabletten van de huisarts geslikt). Plus daar bovenop nog 1000 van een natuurarts (zuigtabletten). Qua bloed wordt nu onderzocht: CRP en screening voedselallergie. Qua ontlasting wordt onderzocht Bacterieel PCR panel (Campylobacter, Salmonella, Shiga-toxine vormende E.colli, Shigella) en Parasieten PCR panel (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium species). Hopelijk is dit voldoende. De huisarts gaf aan dat ik verder maar met een diëtist moet praten. Daarbij aangegeven dat het mij niet veel zin lijkt te hebben aangezien ik al erg op mijn voeding let. Maar hij bleef erbij. Heerlijk het reguliere circuit. Qua vitamine D weet ik gewoon echt niet meer wat te doen. Ga inderdaad de zon in indien mogelijk (deed ik voorheen minder, dus tekort was ook niet heel gek). De huisarts had zelf een dosis voorgeschreven van 800. En een natuurarts gaf aan dat het verstandig is om nog 1000 hoger te gaan zitten. Dus zodoende kom ik uit op 1800.

    • 1800 IE vitamine D lijkt me niet verkeerd, al zijn ampullen doorgaans beter dan (zuig)tabletten. Het ziet ernaar uit dat je arts de situatie zeer serieus opneemt, gezien de bloedtests en fecesonderzoeken. Ik denk eigenlijk dat je arts je een diëtist aanraadt met het oog op eventuele allergieën, intoleranties en/of overgevoeligheden jegens bepaalde voedingsmiddelen en niet zo zeer omdat hij/zij ervan uitgaat dat je ongezond eet. Persoonlijk zou ik de uitslagen van de aankomende onderzoeken even afwachten…

    • Bij mijn darmklachten heb ik vitamine D tekort, zodra ik aanvulling kreeg werden de depressieve klachten wat minder. Hoe meer last van de darmen hoe erger de psychische klachten. In geval van stress worden alle klachten erger. Ik ben ervan overtuigd dat de psychische klachten ontstaan door de darmproblemen. Vitamine D helpt bij mij. Schildklier was goed, al wijzen bepaalde klachten wel in die richting.

    • Akka, je trekt weer verbanden die er helemaal niet (hoeven) zijn. Depressies zijn juist een bekend verschijnsel van een vitamine D-tekort. En een vitamine D-tekort kan het gevolg zijn van een darmontsteking, aangezien de geactiveerde vorm van vitamine D grotendeels wordt opgenomen via de darmen. De volgende causaliteit is dan ook VEEL waarschijnlijker: darmontsteking –> vitamine D-tekort –> depressiviteit.

  67. Hallo, Ik heb sinds een paar jaar enorme darmklachten waardoor ik veel naar het toilet moest en soms erge krampen had… Ik loste dit op door bijna elke dag Imodium te slikken. Sinds 2 weken was de pijn in mijn linker onderbuik zo erg dat ik de dokter opgezocht heb. Hij zei dat ik PDS heb en schreef me Spasmomen voor. Daardoor zou je maar 1 keer per dag meer naar het toilet moeten, zei hij. Ik neem het nu een week en heb nog nooit zo veel op het toilet gezeten. Ik durf bijna niks meer te eten uit schrik dat ik weer zou moeten gaan… Is dit normaal?

    • Spasmomen zou de diarree eigenlijk moeten stoppen, maar wellicht ben je overgevoelig voor dit medicament… Heb je al eens eliminatie diëten uitgeprobeerd waarbij je een flinke tijd (1 voor 1) geen zuivel, geen granen, geen noten/zaden, geen soja, geen eieren etc. eet?

    • Hallo Paul, Ik denk dat ik inderdaad overgevoelig ben ervoor, want heb het nu een paar dagen niet genomen, en moet bijna niet meer naar het toilet lopen. De pijn in mijn onderbuik begint natuurlijk jammer genoeg wel terug te komen… Nee heb zo nog geen dieet uitgeprobeerd, waarvoor dienen die?

    • Een eliminatiedieet dient ertoe voedselallergieën en voedingsintoleranties te bevestigen of uit te sluiten. Je eet een tijdje GEEN productgroep X, om te zien of er verbetering optreedt v.w.b. je PDS. Mocht er verbetering optreden, dan weet je dat je darmen slecht reageren op een voedingsmiddel binnen die categorie. Treedt er binnen 2 tot 4 weken geen verbetering op, dan voeg je de betreffende productgroep gewoon weer toe aan je dieet en elimineer je de volgende groep. Dit doe je o.a. met granen, zuivel, vis, vlees, eieren, noten, zaden, soja en fruit. En je moet dus ook letten op ALLE producten waarin deze voedingsmiddelen als ingrediënt verwerkt zijn.

  68. Ik heb zelf spastische darm en endometriose. Vooral m’n darmen geven mij problemen. Vooral veel verkrampingen, misselijkheid en braken. Kan dat komen omdat ik door de endometriose altijd de pil moet blijven slikken of door de pantoprazol?

    • Ik ben GEEN arts, maar het zou me eigenlijk niks verbazen als je (veronderstelde) PDS-klachten in werkelijkheid endometrioseverschijnselen zijn… Verkrampingen, misselijkheid en braken zijn immers bekende symptomen van endometriose. Endometriose kan zich sowieso nabij de darm voordoen; bovendien kan endometriose met de buitenste darmwand verkleven en zelfs door de darmen heen groeien. Ik weet niet of er ooit bloedonderzoeken, röntgenfoto’s, scans en/of (kijk)operaties zijn uitgevoerd, maar mogelijkerwijs is de onderliggende oorzaak van al je klachten de aanwezigheid van endometriosehaarden en/of endometriosecysten, al dan niet nabij of in de darmen.

  69. Ik heb een gediagnosticeerd PDS probleem. Nu lijkt het erop dat mijn maag/darmen extreem reageren op groenten. Echter is dit volgens mijn huisarts niet mogelijk. Voor mij wordt het een steeds lastigere kwestie, aangezien ik me het beste voel bij zo min mogelijk groenten, maar mijn energie erg beperkt wordt doordat ik te weinig nodige vitamines e.d. binnenkrijg. Kent iemand dit en kan ik wat tips krijgen? Ik krijg van de huisarts nul komma nul hulp bij mijn PDS. Heb geen idee wat ik kan eten en hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn klachten minder worden…

    • Beste Myk, Er zijn heel veel mensen (al dan niet met PDS) wiens darmen niet goed reageren op groenten, dus de uitspraak van je huisarts dat ieders maag en ieders darmen ALLE groenten kunnen verdragen, is naar mijn ONDESKUNDIGE mening erg vreemd en overtrokken, vooral als het gaat om patiënten met (verondersteld) ‘Prikkelbare Darm Syndroom’. Groenten bevatten immers veel voedingsvezels, macromineralen, sporenelementen en fytonutriënten… En (enigszins afhankelijk van de groentesoort) kleine beetjes eiwitten en verteerbaar zetmeel/koolhydraten… Er zijn dus talloze stoffen in groenten waarop je spijsverteringsstelsel irritatief, overgevoelig of allergisch kan reageren. In zulke gevallen spreekt men ook wel van een voedingsintolerantie of voedselallergie. Het is in zulke gevallen echter wel zo dat het niet ALLE groenten, maar specifieke SOORTEN groenten zijn waarop slecht wordt gereageerd. Vaak zijn het bepaalde voedingsvezels in groenten: water-oplosbare, onoplosbare, fermenteerbare, niet-fermenteerbare, vocht-absorberende, volledig onverteerbare en/of deels verteerbare vezels… Soms ook bepaalde koolhydraten in groenten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en/of polysachariden… Maar bijvoorbeeld ook bepaalde plant-eigen gifstoffen zoals fytotoxinen, fycotoxinen, mycotoxinen en andersoortige alkaloïden. Er zijn mensen die niet goed reageren op looksoorten (ui, prei, knoflook, bieslook, daslook, sjalot etc.), koolsoorten (groene kool, boerenkool, spitskool, savooikool, witte kool etc.), nachtschaden (tomaat, aardappel, aubergine, paprika etc.)… En zo zijn er nog veel meer individuele groenten en groentecategorieën te bedenken waar je spijsvertering overgevoelig op kan reageren, zowel met als zonder een prikkelbare/spastische darm. Tip: Ikzelf ben geen fan van het FODMaP-dieet (met name vanwege de verregaande willekeur en onsamenhangendheid), maar je kunt er wel veel nuttige informatie uit halen. Probeer eens een paar weken een bepaalde groente te laten staan en kijk of het hierdoor beter gaat met je PDS… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  70. Jullie zouden met die pijn rechts onder eens kunnen denken aan een chronische blindedarmontsteking. Neefje van mij riep vanaf bet begin het is m’n appendix… Nee hoor, kan niet zei de dokter, het is of acuut, of niks aan de hand… Nu zijn we 3 jaar verder en blijkt hij al die tijd gelijk had. Z’n blindedarm lekt nu al bijna een jaar pus uit. Alle buikklachten kwamen daar vandaan. Nu galblaas ook verwijderd, vanwege complicaties, gewoon door de etter vanuit de blinde darm. Dus je voelt het zelf bet beste aan!

  71. Ik heb sinds mijn geboorte al vaak buikklachten. Vroeger veel ziek geweest door een Cyclisch Braken Syndroom (CBS). En altijd al onregelmatig naar de wc. Vanaf maart is het echter heftiger geworden. Ik heb een plek rechts naast mijn buik die ik precies aan kan wijzen waar ik vaak pijn heb. Het straalt ook weleens uit naar andere plekken, vooral net boven mijn navel. Ook rechtsachter in mijn rug is gevoelig. Begin maart heb ik hiervoor in het ziekenhuis gelegen. Ik lag/lig met vlagen krom van de pijn. Huisarts dacht aan een blindedarmontsteking en de spoedeisende hulp (SEH) aan blaasontsteking, omdat mijn urine troebel was en mijn ontstekingswaarden in mijn bloed prima waren. Heb antibiotica gekregen en dat hielp een paar dagen. Zonder pijn weer naar huis, maar het blijft maar terug komen. Ben al bij de MDL-arts geweest, echo laten maken, CT-scan laten maken, weer bloed laten prikken, maar niets afwijkends te zien. Ik ben een paar weken geleden getrouwd en het werd een beetje gegooid op stress etc. Ik geloof er niets van dat ik vanaf maart hier al zulke heftige klachten van heb gehad. En de grote dag zelf heb ik ook geen klachten gehad. Nu een paar weken later zijn de klachten nog steeds niet helemaal over. Gelukkig al een hele poos niet meer zo heftig aanwezig geweest (behalve het weekend na de bruiloft). Ik loop nu een paar maanden bij een osteopaat. PDS geconstateerd. Ik minder inmiddels al flink met lactose en gebruik probiotica. Dit helpt wel, maar mijn ontlasting is nog steeds niet regelmatig en normaal. Het kan nog steeds hard, maar ook zo maar weer dun zijn. Vaak als ik moet, dan moet ik ook ineens maken dat ik er kom. Het zweet breekt me er bij uit of ik word er misselijk van. Die ene plek rechtsonder naast mijn navel kan ik nog steeds precies aanwijzen. Zal het nu nog steeds stress zijn? Moet ik er maar mee leren leven of toch nog verder laten onderzoeken bij de MDL-arts? Weet momenteel van al het uitproberen inmiddels amper nog wat wel en niet werkt. Probeer op voeding te letten, maar bij alles heb ik soms wel last en soms niet.

    • Ik ben geen arts, dus ik kan en mag geen diagnoses stellen… Maar als ik dit zo lees, lijkt me een galblaasontsteking, galweginfectie en/of alvleesklierontsteking door toedoen van vastzittende galstenen me ZEER waarschijnlijk. Vaak wordt een dergelijke ontstekingsreactie inderdaad opgemerkt aan de hand van verhoogde ontstekingsparameters in het bloed, maar dat HOEFT niet per se… Aangezien je de pijnlijke plek precies kan aanwijzen, snap ik niet zo goed dat de artsen tot nog toe niet in staat zijn geweest om in ieder geval het aangedane orgaan vast te stellen. Hebben ze niet gezegd dat de pijn in ieder geval gelokaliseerd is nabij de galblaas, alvleesklier, galbuis, galwegen, lever of wat dan ook? Wellicht herken je jezelf in dit artikel over galblaasklachten

  72. Dag, wat fijn dat er een plaats als deze bestaat om vragen te stellen en ervaringen te delen! Veel (darm)klachten zijn erg herkenbaar. Bij mij begon het PDS 7 jaar geleden. Ik kreeg ineens ontzettende buikpijn rechtsonder die maar niet wegging. Meteen naar de huisarts die een blindedarmontsteking vermoedde en me doorstuurde naar de EHBO. Daar bloed geprikt: inderdaad flink verhoogde ontstekingswaarden. Echo gehad, maar blindedarmontsteking niet geconstateerd. Naar huis gestuurd met verzoek om volgende dag terug te komen. Het begin van weken met klachten, bloed prikken (bezinking en VRP lieten al die tijd een afwijkende waarde zien) en andere onderzoeken. Uiteindelijk (na 3 maanden toen de klachten al waren afgenomen) bij de MDL-arts beland. Deze deed een colonoscopie en zag geen afwijkingen. Diagnose: PDS, leer er maar mee leven. Omdat het toen stukken beter ging heb ik het er ook bij laten zitten en niet aangedrongen op vervolgonderzoek. Mijn huisarts was het destijds echter niet eens met de diagnose! Zo’n 4 jaar geleden begonnen mijn darmen weer op te spelen (tussentijds nauwelijks last) en ben ik naar de huisarts gegaan. Niet voor verder onderzoek, maar om een doorverwijzing naar de diëtiste te vragen. Ik vermoedde dat er iets was waar ik niet tegen kon. Ik bleek dus lactose-intolerant, paste mijn dieet aan en heb weer een jaar of 4 nagenoeg klachtenvrij geleefd. Nu (6 weken geleden) paar keer bloed bij de ontlasting. Verder geen klachten, maar ik vertrouwde het niet, dus ging zekerheidshalve langs de huisarts. Die deed een rectaal onderzoek met zo’n cameraatje en constateerde een paar oppervlakkige zweertjes op het darmvlies. Leek mij niet zo erg, maar zij zette me meteen aan de Pentasa (ontstekingsremmende zetpil op basis van mesalazine). Na een week belde ik om te vragen of ik ermee mocht stoppen omdat ik allemaal rode vlekken in mijn gezicht kreeg en zo slaperig werd dat ik niet meer goed kon functioneren. Ik moest opnieuw langskomen… Bloeduitslagen waren binnen en mijn CRP was opnieuw (licht) verhoogd. Na enig aandringen mocht ik stoppen met medicatie, maar kreeg wel een doorverwijzing naar de MDL-arts. Duurde weer even voordat ik terecht kon, maar in de tussentijd kreeg ik ineens wel weer darmklachten. Naast bloedverlies verloor ik ook veel slijm en moest ik 15 keer per dag naar de wc. Eerst nog redelijk vaste ontlasting, maar later steeds meer diarree. Na intake in het ziekenhuis werd het vermoeden uitgesproken dat het Crohn of colitis ulcerosa zou zijn. Kreeg weer nieuwe zetpillen die ik meteen moest gebruiken. Week later (deze week) sigmoïdoscopie gehad. Iedereen verwachtte dat er een ontsteking werd geconstateerd, maar het was schoon. Wel had al die diarree (ben inmiddels 5 kilo lichter) tot een soort interne aambeien geleid. Nu weet men niet of de scopie schoon was vanwege de pillen die ik vooraf al gebruikte of omdat er nooit een ontsteking heeft gezeten. Heel fijn allemaal… Vanwege de vakantie duurt het nog 2 maanden voordat ik terecht kan. Dus blijkbaar moet ik gewoon 2 maanden zo leren leven. Ik ben alleen zo zwak geworden dat ik sinds een week ziek thuis ben. De frequente wc-bezoeken hangen me ook goed de keel uit en ik heb eigenlijk weinig vertrouwen/zin in vervolgonderzoeken. Ik denk dat het me toch niets zal opleveren. Wat denken jullie, kan dit niet gewoon een PDS-achtige episode zijn die vanzelf overgaat? Ik ga nu aan de diarreeremmers in ieder geval en hoop er het beste van!

    • Aangezien er in eerste instantie darm-ulcers/darmzweren werden opgemerkt door je huisarts, lijkt een darmontsteking voor de hand liggend. Dat er tijdens de colonscopie geen zweren of ontstekingen in de darmwand werden waargenomen, maakt de kans op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa een stuk kleiner, maar ik denk dat het te vroeg is om dit uit te sluiten, aangezien je geruime tijd mesalazine hebt gebruikt. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een niet-chronische darmontsteking, maar onder de noemer PDS kun je darmzweren niet zomaar scharen… Het zou nog kunnen zijn dat je niet alleen intolerant bent jegens lactose, maar OOK nog te kampen hebt met andere voedingsintoleranties en/of voedselallergieën. Gluten, noten, zaden, eieren, vis, schelpdieren, schaaldieren, soja, et cetera… Overigens wordt het gebruik van diarreeremmers door (chronische) darmpatiënten in veel gevallen en door veel artsen afgeraden. Heel veel sterkte toegewenst!

  73. Hallo ik heb sinds jaren zware Fibromyalgie en CVS… dagen van krampen de ene keer geconstipeerd en de andere keer krampen en diarree… zou voortkomen van m’n Fibro dus… darmspasmen dus… veel fibromyalgiepatiënten hebben dat… alleen ben ik iemand die geen medicatie verdraagt, zelfs geen pijnstillers… Ik lees hier van alles van goede raad… Toch had ik graag misschien een persoonlijk advies gekregen. Groetjes, Diane

    • Ook ik heb fibromyalgie en artrose . En ernstige darmklachten . Weet niet of het met elkaar te maken heeft , maar als ik meer darmklachten heb is de pijn aan gewrichten en spieren ook erger . Ook ik kan geen enkele pijnstiller verdragen . Dacht dat ik de enige was .

    • Akka… Ook artrose en fibromyalgie kunnen weer het GEVOLG zijn van je vitamine D-tekort! Houd daar rekening mee…

  74. Prikkelbare Darmsyndroom is een heel vervelende aandoening. Duspatal werkt niet bij mij. Ik heb de laatste week alles moeten afzeggen. Als ik thuis ben gaat het beter. Ik denk dat dit te maken heeft met de plekken waar je jezelf wel en niet vrij kunt bewegen. De plekken waar ik zonder problemen weg kan, geven mij geen last. Gister naar de huisarts geweest omdat ik heel vaak heel erg misselijk ben. Mijn darmen zijn weer gek gaan doen na een buikgriep. Ik heb mijn symptomen uitgelegd en mijn huisarts laat me nu testen op pathogene bacteriën of darmparasieten in de darm. Heel veel mensen kunnen hier last van hebben terwijl ze het niet eens weten. Misschien ook een goede tip voor jullie!

  75. Belangrijke oorzaken van PDS die soms over het hoofd gezien worden zijn: (koe)melk en tarwe. In Nederland is het zo ongeveer een religie om melk te drinken en tarwebrood te eten. Niet verrassend dus dat PDS hier veel voorkomt (ook al zijn er natuurlijk nog meer oorzaken en factoren die PDS verergeren zoals stress). Ik had altijd veel last van obgeblazen darmen gehad en slechte spijsvertering (nog geen PDS.). Sinds ik ben gestopt met koemelk, yoghurt en koekaas (ik eet nog wel geitenkaas) en tarwe (wij maken zelf brood van quinoa, lijnzaad en nog andere tarwevrije ingrediënten, maar rijst is natuurlijk ook prima) gaat dit stukken beter met m’n darmen. Ook gebruik bijna nooit producten met suiker erin en drink ik zeer weinig alcohol. Het voordeel is dat dit geen ’tijdelijk dieet’ is, maar een permanente wijziging in dieet. Ofwel, het volkorenbrood in dit artikeltje zou ik niemand aanraden. Bedenk ook dat in landen zoals Thailand vrijwel geen tarwe en melk genuttigd wordt (en hier PDS ook zeer weinig voorkomt). Als geen graan eten te grote stap is kun je beginnen met speltbrood. Het is dus zeker niet alleen gluten dat het probleem is. Tarwe bevat tal van andere moeilijk verteerbare en ontsteking veroorzakende stoffen. Tot slot zou ik niemand aanraden om medicijnen te slikken. Medicijnen (tenzij het bv. om kruiden of homeopathie gaat) leiden altijd tot bijwerkingen op de lange termijn. Dan ben je uiteindelijk nog verder van huis met je prikkelbare darm. PDS is een reactie op een ongezond dieet en ongezonde lifestyle. Dus daar ligt de oplossing. En natuurlijk kan herstel wel even duren. Koffie, suiker, frituur, tarwe, melk, allemaal heel gewoon in ons dieet. Maar niet gezond…

  76. Wat mij geholpen heeft bij mijn spastische darm is probiotica, een Paleo Dieet en osteopathie. Ben alweer jaren klachtenvrij!

    • Dankjewel voor je bericht! Ik volg geen strikt Paleo Dieet (glutenvrij deed voor mijn PDS-klachten niks, dus ik eet al weer een tijdje granen), maar eet wel extreem gezond; nagenoeg volledig natuurlijk en dus vrij van chemisch-synthetische voedingsadditieven. Vooral hoogwaardige probiotica hebben mijn darmen veel goeds gebracht, vooral ook aangezien mijn prikkelbaredarmsyndroom begonnen is na intensieve antibiotica-infusen die noodzakelijk waren vanwege een levensbedreigende sepsis. Ik heb mijn persoonlijke ervaringen met PDS (waaronder die omtrent probiotica) beschreven in dit artikel over prikkelbare darmen in relatie tot je darmbacteriën. Wellicht heeft iemand er iets aan… Nogmaals dank! Groeten, Paul

  77. Hallo, Ik ben 21 jaar en heb nu al anderhalfjaar problemen in mijn buik. Om de 3 maanden ongeveer word ik ’s nachts wakker met hevige buikpijn (onderbuik). Het doet zodanig veel pijn dat ik bijna flauwval. Ik moet me dan haasten naar de wc en heb dan hele platte diarree en geef tegelijk over. Daarna is de pijn weg. Elke keer word dit erger en pijnlijker. De laatste keer had ik dit de hele nacht en ochtend; heb meer dan 1 keer moeten overgeven en diarree gehad (met zelfs een paar druppels bloed). Ik maak me zelfs zorgen of ik de volgende keer wel haal… zoveel pijn doet het. Ik ben ook bang voor de volgende keer en vraag me echt af wat dit zou kunnen zijn. Kunnen jullie me helpen? Groetjes, Charlene

    • Beste Charlene, Lage buikpijn in combinatie met bloed bij de ontlasting kan verscheidene oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met gezwollen/opgezette, bloedende en/of ontstoken aambeien oftewel hemorroïden. Een aambei is een uitstulpingen van darmslijmvlies die in bepaalde gevallen via de anus naar buiten kan puilen. Hemorroïden die ontstoken of geinfecteerd zijn kunnen naast bloederige ontlasting ook hevige buikpijn veroorzaken. Daarnaast passen deze symptomen bij een hevige maag-darminfectie (bijvoorbeeld colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn), vooral ook als er sprake is van diarree. Is er al eens ontlastingsonderzoek gedaan waarbij een fecesmonster op kweek werd gezet? Persoonlijk zou ik bij je huisarts aandringen op vervolgonderzoek bij een internist/MDL-arts. Dring alsjeblieft aan op een coloscopie en/of ontlastingsonderzoek. Tot slot zouden je lage buikklachten ook nog te maken kunnen hebben met verklevingen door endometriose of koliekaanvallen door vastzittende galstenen. Ik ben GEEN arts, dus dit zijn enkel suggesties en hypotheses. M’n punt is dat je hier absoluut mee naar je huisarts dient te gaan. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

  78. Lieve mensen, Ik ben een meisje van 19 jaar. Mijn darmklachten begonnen toen ik 18 jaar was. Veel buikkramp, misselijkheid, winderigheid en diarree. Plotseling hele erge aandrang en bloed en slijm bij mijn ontlasting. Ik ging naar de huisarts en ik kreeg daar Macrogol (laxeermiddel met elektrolyten) mee. De ene dag nam ik 1 zakje en de andere dag 2. Ik heb dat een paar maanden gebruikt en dat ging goed. Klachten werden minder en verdwenen uiteindelijk weer. Ik heb Macrogol 3 maanden gebruikt. Maar ongeveer een maand nadat ik gestopt ben, begonnen de PDS-achtige buikklachten weer. Soms wat buikkrampen en zo, maar soms ook hele erge diarree. De buikklachten worden momenteel steeds erger en ik vraag me af of dit prikkelbare darm syndroom is. Het maakt overigens niet uit wat ik eet; na elke maaltijd krijg ik buikklachten, soms zelfs na een tussendoortje heb ik buikpijn en na het avondeten is het zo erg! Dan zijn het echt buikkrampen en steken in de buik. Veel mensen vragen na het eten of het wel gaat. En als we vet eten zit ik ’s avonds op de wc en dan komt alles er in de vorm van diarree uit. Een patatje is al te vet, terwijl dat vroeger geen probleem was. Van de McDonald’s en de Burger King werd ik al eerder ziek, maar ik begin echt een soort van vet-intolerantie te ontwikkelen of zo. Ik ben laatst nog bij de dokter geweest, die heeft mijn buik gevoeld en overal deed het pijn. En hij merkte ook dat er iets met het dikke darm gebied was. Maar hij zei er niks over. Ik had verteld over de PDS-klachten die ik eerder had en de Macrogol en dat ik gestopt was daarmee. Hij heeft mij getest op voedselallergieën, maar daar kwam niks uit… Maar ik zit nog steeds met die enorme buikklachten. Ik heb er ook last van dat mijn buik opzet na het eten. Op 1 dag kreeg ik de vraag of ik zwanger was, dus anderen zien het ook. Maar mijn PDS-achtige buikklachten blijven en worden bijna elke dag erger. Mensen vragen of ze iets voor me kunnen doen, maar het enige dat ik wil is dat de helse buikpijn ophoudt en dat ik gewoon een dag zonder buikkrampen en steken in de buik kan rondlopen. En dat ik na het avondeten gewoon gelijk mijn dingen kan doen. Herkent iemand dit of heeft iemand tips? Ik hoor het graag, want met mijn huisarts kom ik niet veel verder… Maar als het niet overgaat, ga ik toch maar weer langs. Ik ben ook nagegaan of ik stress heb, maar dat heb ik niet, dus daar ligt het in elk geval niet aan. veel sterke allemaal met de darmen of maag of allebei! Gr. Dana

    • Beste Dana, Dring alsjeblieft aan op doorverwijzing naar een internist! Ik ben GEEN arts, maar dit klinkt namelijk als een probleem met galblaas, alvleesklier en/of darmen. Wellicht een (chronische) galblaasontsteking, alvleesklierontsteking of darmontsteking… Waarom je huisarts je überhaupt nog niet heeft doorverwezen, vind ik persoonlijk een absoluut raadsel. Mocht je er met je huisarts niet uitkomen, vraag dan een second opinion aan bij een andere huisarts. Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

    • Beste Dana, Ik zou je willen adviseren om 2 weken het SCD (Spastic Colon Diet) te gaan proberen en je daar ook echt aan te houden. In mijn geval kan ik na 24 jaar wel aangeven dat bij mij deze lijst exact klopt. Als ik ook maar iets eet dat in de ‘foute’ kolom valt, dan geeft dat bij mij ook direct problemen. Zelf neem ik ’s ochtends wel een bord witte rijst met belegen Goudse kaas (= lactose vrij). Dit om een goede basis te hebben voor de dag. Verder ’s avond vooral veel groenten en een stuk vis of vlees. Werkt absoluut! Succes, Frank

    • bij mij heb se van alles gedaan en ze vind niks het zal??? van langer rugpijn zijn en ze kun er niks aan doen

  79. Ik heb al 4 weken last van diarree. Mijn ontlasting verschilt wel vaker dus ik dacht dat het geen kwaad kon en dat het vanzelf wel weer over zou gaan. Niet dus. Mijn darmen zijn constant in de weer. Echt pijn heb ik niet maar het borrelt en rommelt heel de dag door. Zodra ik het huis uit ga gebruik ik Loperamide. Zonder dat pilletje maak ik mezelf ontzettend zenuwachtig en daarvan moet ik juist naar het toilet. Ik ben bij m’n huisarts geweest en hij zegt dat er niks aan de hand is en dat het vanzelf over gaat, maar dit duurt me eigenlijk al veel te lang.. Is er iemand met hetzelfde probleem of iemand die dit ook heeft gehad? Is dit misschien PDS?

    • Beste Nathalie, Er zijn heel veel verschillende middeltjes die bij PDS-achtige darmklachten kunnen worden voorgeschreven en ingenomen. Naast Imodium/Lomotil/Lormide/Loperamide bijvoorbeeld ook Probactiol, Motilium/Domperidon en Sertraline… Maar ook H2Bloc/Famotidine Iselpin/Sucralfaat, Alu-Tab, Gaviscon, Kremil-S/Simethicone Prevacid/Lansoprazol, Simeco, Dimeticon, Tagament/Cimetidine, Zantac/Raniditine, Disflatyl/Simethicone, Buscopan (Plus), Relestal, Lesopen/Homatropine, Triopan/Tiropramide, Spasmomen/Otilonium, Xspas, Atlantic/Atropine, Metsil/Metoclopramide, Resolor/Prucalopride-succinaat, Restime/Simeticone, Stugil/Cinnarizine, Gasmotin/Mosapride, Disflatyl/Simethicon, Carminasen, Rabarber, Senna, Budenofalk/Budesonide, Loperamide Diatabs, Ercefuryl/Nifuroxazide, Furoxone/Furazolidone, Hidrasec/Racecadotril, Floratil/Saccharomyces Boulardii, Erceflora/Bacillus Clasii, Diapectolin/Furazolidon en allerhande probiotica en prebiotica. Sommige medicamenten werken voor de één, andere voor de ander… Sommige middelen mag je langdurig blijven innemen, maar andere slechts tijdelijk. Het nadeel van veel middeltjes tegen darmklachten is namelijk dat ze je darmen ‘lui’ maken. Bovendien worden je darmen afhankelijk van deze middelen… Zodra je ze niet inneemt wordt je darmsfeer NOG grilliger. Er treedt dus een zekere gewenning op. Vier weken diarree is in principe niet heel ongewoon. Dit zou bijvoorbeeld een teken kunnen zijn van een buikgriep/voedselvergiftiging. Van PDS kan in ieder geval (nog) geen sprake zijn, want prikkelbaredarmsyndroom is een chronisch/blijvend probleem. Dit zal de tijd dus moeten uitwijzen… Heb je ook last (gehad) van aanvullende buikklachten en spijsverteringsklachten zoals maagpijn, lage buikpijn, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, opgeblazen gevoel, boeren, winderigheid, et cetera? In dat geval zou er sprake kunnen zijn van ‘verklaarbare’ c.q. ‘herleidbare’ darmklachten. Mocht je je zorgen maken, vraag je huisarts dan om een doorverwijzing naar een darmspecialist. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  80. Hoi allemaal, Ik heb al bijna een jaar darm- en maagklachten. Af en toe misselijk, winderig, last van mijn rug en buik. De pijn zit iets boven mijn navel, over de hele breedte van mijn buik. Is dit PDS? Op een echo was niets te zien en ook een endoscopie leverde niets op. Nu ben ik bang dat het maagkanker o.i.d. is. Ik heb geen last van maagzuur, maar wel een zeurende pijn dat varieert net boven mijn navel tot aan de onderkant van mijn ribbenboog. Ik raak steeds meer in de stress. Dus dat werkt ook niet mee…

    • Beste Ray, Onverklaarbare/onherleidbare darmklachten vallen onder de noemer PDS; maagklachten in principe niet. Om te voldoen aan de ‘voorwaarden’ van PDS moeten eigenlijk alle andere potentiële oorzaken van darmproblematiek zijn uitgesloten… Klachten van het spijsverteringskanaal zoals jij die beschrijft, kunnen logischerwijs worden veroorzaakt door (een combinatie van) talloze factoren, dus de sticker ‘prikkelbare darmsyndroom’ zou ik mezelf niet zomaar laten opplakken als ik jou was… Je hebt er namelijk niks aan. Om kanker hoef je je sowieso ook echt niet zomaar zorgen te maken… er zijn oneindig veel waarschijnlijkere aanleidingen van je spijsverteringsproblemen. In dit artikel over hoge buikpijn vind je de vaakst voorkomende oorzaken van maagklachten en pijn in de bovenbuik. En in dit artikel over lage buikpijn vind je de meest voorkomende oorzaken van darmklachten en pijn in de onderbuik. Ik ben GEEN arts, maar je buikklachten zouden onder meer te maken kunnen hebben met lever, alvleesklier, galblaas, galwegen, middenrif en maag. Ben je al eens bij een allergoloog geweest voor een priktest ten aanzien van voedselallergieën? En heb je al eens een bloedwaardebepaling gehad ten aanzien van ontstekingsindicatoren en nutritionele tekorten (qua vitamines/macromineralen/sporenelementen)? Een vastzittende galsteen of een middenrifbreukje kan al zulke klachten teweegbrengen… En weet je zeker dat het geen maagzuurprobleem is? In geval van maagzuurproblematiek hoeft namelijk niet per se sprake te zijn van merkbare reflux of voelbaar zuurbranden. Zo kan er ook sprake zijn van een latente/ongemerkte gastro-oesofagale reflux. In dat geval merk je dus niet dat maagzuur inwerkt op weefsels en organen. Ook maagzweertjes kunnen hierbij betrokken zijn. Een maagzuurremmer geeft in zo’n geval doorgaans snel verlichting. Heeft je arts geen vervolgstappen voorgesteld na je echo en endoscopie? Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Beste Paul, Ik heb bij de internist MDL gelopen. Bloedtesten waren allemaal goed. De internist gaf na 1 consult al aan dat de problematiek van mijn darmen af kwam. Echo van mijn buik leverde echter geen bijzonderheden op. Milt, lever, alvleesklier en darmen zagen er goed uit. Ook geen galstenen. Ben ook bang dat het van mijn maag af komt… Ga nog maar eens aandringen op verder onderzoek.

    • Een hevige voedselallergie, zweer, breuk of latente reflux zou wellicht nog een optie zijn… Hopelijk kom je er snel achter!

    • Ik lees dit hier eerder toevallig, mijn zoon 16 jaar, had verleden jaar net dezelfde symptomen als jij nu opsomt. Hij raakte ook nog 8 kg kwijt in 14 dagen! Hij werd in het ziekenhuis opgenomen en werd van kop tot teen onderzocht, uiteindelijk bleek het om stress te gaan (nieuwe school, andere vrienden…). Ik zeg niet dat dit bij jou ook zo is, maar na wat plantaardige kalmerende middelen (Sedinal) en een eenmalige dosis Clozan was hij al heel wat beter. De diarree stopte en hij kon weer normaal eten. Nu zien we dat elke keer dat hij zit te piekeren de pijn weer wat zou opspelen. Wat ik bedoel is dat stress je aardig ziek kan maken, probeer dus even niet te tobben en misschien geraak je van de buikpijn en de darmproblemen af.

  81. Beste, Sinds enkele maanden heb ik last van pijnlijke darmen. Soms sta ik zelf op met pijnlijke darmen. De ontlasting is heel wisselend. Als ik ’s avonds een biertje drink of een ijsje eet, heb ik er gegarandeerd meer last van. Die pijnlijke darmkrampen gaan gepaard met winderigheid en soms met boeren laten. Als wielrenner eet en drink ik enorm veel snelle koolhydraten, zowel voor als tijdens de koers en training, met als gevolg dat ik steken krijg in de darmen, kan zowel rechts als links… Ook bij wit brood, koekenbrood… Heb ik soms extra last. Frieten bevallen vaak ook niet.

  82. Hallo, Ik heb 15 jaar terug ontstekingen in mijn dikke darm gehad, met een aantal poliepen. kreeg te horen dat het colitis was. Paar jaar op en af klachten gehad, en met name linksonder, dit kreeg ik na de endoscopie, zou een stulpje/uitstulpinkje in de darm zijn, volstrekt normaal… Deze plek blijft erg pijnlijk, maar goed. Ben al die jaren doorgelopen en 2 jaar geleden weer bloed bij de ontlasting etc. dus nieuwe endoscopie gehad, niets te zien. Kreeg ineens te horen geen colitis te hebben, maar prikkelbare darm. Inmiddels ken ik mijn darmpatroon op mijn duimpje. Acht weken geleden ineens een nog abnormalere zwelling van de buik, linksboven, net onder de ribbenkast veel druk, darminhoud wordt daar geblokkeerd… Ik voel nauwelijks beweging meer, heb geen winderigheid meer en constant druk op die plek. Verder doet de hele linkerkant zeer bij indrukken. Nu dus bij eerste huisartsbezoek te horen gekregen PDS te hebben, oh ja, daar waren we toch al uit!? Maar ik was bij een vervanger en die dacht aan een gedeeltelijke darmafsluiting. Movicolon en zetpillen gekregen om 3 dagen lang de boel door te spoelen. Dat gaf verlichting, maar de darmklachten kwamen terug. Eigen huisarts bezocht en toen ging het weer om PDS, niet over een eventuele darmafsluiting… En ik moest eerst maar eens 6 weken lang 2 a 3 zakjes Movicolon per dag innemen. Heb verlichting van de buikpijn, maar mijn darmperistaltiek voel ik niet meer. Alles voelt anders dan waar ik al jaren mee kamp. Weer naar de huisarts… “Wat wil je dat ik eraan doe”, was de vraag. En ik krijg dus echt het gevoel totaal niet serieus genomen te worden. Ben inmiddels stuk door het niet slapen, de constante buikpijn, de aanvallen van misselijkheid etc. Heb om een echo gevraagd omdat ik het zat was, weet niet eens of men met een echo een darm-obstructie o.i.d. kan zien. Mijn zorgen gaan uit naar de druk, links net onder de ribben, alsof er een ballon van opgerekt weefsel zit. En na elke maaltijd neemt dit toe. Ik ben inmiddels bang, maar volgens de huisarts heb ik geen enkele reden om me zorgen te maken. Ik wou dit gewoon even kwijt. Probleem met huisartsen is dat sommigen het niet op prijs stellen dat je iets opzoekt op het internet. En als je het niet doet, zeggen ze, ‘Google maar eens op PDS”!? Groetjes, Leopold P.S. Maandag een echo, lees net onderbuik op de verwijzing, terwijl het toch echt hoger zit… amateurisme

    • Beste Leopold, Ik heb precies hetzelfde probleem als u. Precies onder de ribben, linkerkant. Het lijkt net alsof ik in de maling word genomen, van een zogenaamde maagbacterie naar PDS. Hoe was de echo verlopen als ik vragen mag?

  83. Ik ben een jongeman van 37. Na een paar uiterst stressvolle periodes begon mijn buikpijn. Niet erg, maar wel constant. We zijn ondertussen 7 maanden (bloedonderzoeken, een coloscopie, een gastroscopie, urineonderzoeken en echo’s) verder, en er is nog steeds geen verandering. Het woord PDS is bij mij nog steeds niet in de mond genomen. Stress wel. Mijn andere symptomen zijn: buikpijn, steeds wisselend van plaats. Maagpijn. Pijn in de borststreek. Hoofdpijn. Wisselende ontlasting. Beroerd gevoel. Nachtmerries en slecht slapen. Steken in liezen en nieren. Buiten het gevoel dat ik een proefkonijn ben voor allerhande soorten pillen heb ik nog maar weinig het gevoel gehad dat ik geholpen word. Doktersbezoeken en specialistenbezoeken heb ik ondertussen opgegeven. Het is moeilijk om me erbij neer te leggen, maar veel andere keus zit er niet meteen meer in. Misschien dat iemand hier nog wat tips heeft?

    • Beste David, Is je bloed al eens geanalyseerd v.w.b. ontstekingswaarden/ontstekingsparameters? Je klachten zouden namelijk zo maar eens gerelateerd kunnen zijn aan vastzittende galstenen en/of nierstenen die ontstekingen uitlokken in bepaalde kanalen (wegen, buizen, leiders e.a.) of organen (galblaas, lever, alvleesklier o.i.d.). Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Bloed is inderdaad onderzocht op ontstekingen. Ook daar niks speciaals gevonden. Ontlastingspatroon is ook verschillend van dag tot dag. De ene dag steenhard, maar meestal brijig. Aan de hand van hoe ik mij voel kan ik op voorhand al zeggen wat voor ontlasting het zal zijn. Ik merk ook vaak een verband bij bepaalde voedingen waarbij mijn klachten verergeren. Ook bij stress of als ik mij ergens over opwind worden de symptomen erger.

    • Dan wellicht een voedselallergie, voedselintolerantie of opnamestoornis ten aanzien van gluten, lactose, histamine of bepaalde voedingseiwitten? Wellicht is het een idee om eens een tijdje een gedetailleerd eetdagboek bij te houden en aan de hand daarvan een eliminatiedieet samen te stellen… Houd in een schrift precies bij wat je eet en hoe laat… En zodra je klachten ervaart, noteer deze dan ook met de exacte tijd erbij en beschrijf de klachten tot in detail. Ik heb al verschillende mensen meegemaakt die dankzij een dieetdagboek ineens verbanden begonnen te zien tussen bepaalde spijsverteringsklachten en specifieke voedingsmiddelen + voedingsstoffen.

  84. Bedankt voor dit artikel, Paul! Ik vermoed dat ik ook PDS heb. Bij mij valt de pijn op zich gelukkig wel mee, maar ik heb erg veel last van rommelende darmen. Het is zelfs zo erg dat ik gelegenheden waarbij ik weet dat het stil zal zijn (en mijn buik dus goed hoorbaar is) zoveel mogelijk probeer te vermijden. Ik zit nooit relaxed bij vergaderingen of workshops, en dat hindert me ontzettend in m’n werk. Ik heb, behalve cola light, nog geen echt verband tussen m’n voeding en m’n opgezette, rommelende buik kunnen ontdekken. Het probleem zit in ieder geval aan de linkerkant, ter hoogte van m’n navel. Ik heb hier al langer last van, maar de afgelopen tijd is het ontzettend toegenomen. Bijna elke ochtend word ik wakker met een naar gevoel in m’n buik. Sinds een tijdje moet ik ook elke ochtend meteen naar het toilet. Dat verlicht een beetje, maar vaak houdt het vervelende gevoel nog wel even aan. Soms zelfs de hele dag. Ik dacht eerst dat het een souvenirtje was van mijn recente reis naar Oost-Afrika, maar feces-onderzoek wees uit dat het daar niet aan lag. Komende week heb ik daarom maar weer een afspraak bij de huisarts. Ben benieuwd of ik uiteindelijk ook de diagnose PDS krijg. Veel sterkte allemaal!

    • Beste Eefje, Dankjewel voor je berichtje! Ik weet niet wat je met je bedoelt met “een souvenirtje van mijn reis naar Oost-Afrika”, maar heb je daar een buikgriep/voedselinfectie opgelopen, waarvoor je antibiotica hebt gekregen? Je klachten lijken me hoe dan ook gerelateerd aan je darmflora en voedselvertering. Wellicht een vorm van voedselintolerantie, voedselallergie of voedselmalabsorptie… Heb je al eens geprobeerd glutenvrij, zuivelvrij, granenvrij, eiwitrijk en/of koolhydraatarm te eten? Rommelende, rammelende, borrelende, brommende of knorrende darmen (borborygme) zijn gebruikelijk als je spijsvertering actief bezig is. Maar als je dit goed hoort en als het vaak gebeurt, gaat er veelal iets mis met de vertering van voedingsmiddelen of de opname van bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor treedt aanvullende rotting, gisting, gasvorming, opgeblazen gevoel, bolle buik, verhoogde darmbeweging/darmperistaltiek en winderigheid op. Negen van de tien keer gaat het om de beweging van overtollig darmgas. Normaliter is de hoeveelheid gas in je darmen te overzien, maar als je darmwand te veel slecht-verteerbare of slecht-opneembare voedingsstoffen krijgt aangereikt, hoopt gas zich al snel op. Overigens kan gasophoping/luchtophoping in de darmen zelfs al ontstaan door het stelselmatig (ongemerkt) inslikken van lucht. Hopelijk gaat het snel beter met je! Groeten, Paul

    • Bedankt voor je reactie, Paul. Ik bedoelde idd dat ik bang was dat ik een infectie had opgelopen in Tanzania, maar dat bleek (na feces-onderzoek) dus niet zo te zijn. Toch vermoed ik dat er tijdens de vakantie iets niet helemaal goed is gegaan, want mijn darmproblemen zijn direct na die reis enorm verergerd. Dat is nu zo’n anderhalve maand geleden. Inmiddels heb ik van mijn huisarts een verwijsbrief gekregen voor een aantal voedselintolerantietesten (lactose, fructose, gluten). Daar moest ik wel echt om vragen, want ze reageerde nogal laconiek op mijn klachten, vond ik. Ook wil ik graag hypnotherapie gaan doen, omdat het me niks zou verbazen als m’n darmproblemen sterk samenhangen met stress, angstaanvallen etc. Daar heb ik een PDS-bevestiging van de huisarts voor nodig, dus ik vrees dat ik nog een keertje terug moet om haar om deze ‘gunst’ te vragen… Ik ben erg benieuwd naar jouw/jullie ervaringen met hypnotherapie. Ondertussen probeer ik (sinds gisteren) m’n darmflora enigszins te herstellen met lactobacillen van DarmCare Balans van Bloem. Hopelijk helpt het een beetje.

    • Ik heb tijdens een tropische vakantie, enkele jaren geleden, een bloedvergiftiging opgelopen en ben toen net op tijd volgestopt met antibiotica-infusen. Mijn darmflora hebben hierdoor een enorme knauw gekregen en sindsdien vinden artsen dat ik PDS heb. Prima, maar je kunt er gewoon niet zo veel mee… Vooral goed op je voeding letten is belangrijk; gezond eten, junkfood vermijden en vooral zo natuurlijk mogelijk eten en uit de buurt blijven van geraffineerde suikers, transvetten en synthetische voedingsvezels. En als je allergisch, intolerant of ‘opname-verstoord’ bent ten aanzien van bepaalde voedingsmiddelen moet je natuurlijk oppassen met de betreffende allergenen. Zelf heb ik een ‘PDS-voedingsplannetje’ opgesteld wat in ieder geval voor mijzelf uitstekend werkt. Ben inmiddels ook al een paar weken ‘op proef’ 100% glutenvrij aan het eten om eens te kijken wat dat met mijn buik doet, maar voor mij doet het vooralsnog helemaal niets. Ik ga het in ieder geval een maand volhouden. Een vriendin van me is ook gediagnosticeerd met (onder andere) PDS en zij heeft juist heel veel baat bij hypnotherapie. Ik weet eigenlijk niet of ze nog steeds een hypnotherapeut bezoekt… Ik zal binnenkort eens vragen of ze haar ervaringen en bevindingen hier wil delen. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

    • Hoi Eefje, Jouw problemen herken ik maar al te goed. Ik ben ook jaren geleden gediagnosticeerd met PDS. Vezels eten etc. hielpen niet. Ik had angstaanvallen (waarbij ik direct naar het toilet moets hollen, omdat ik aan de diarree was en misselijk, zweetuitbraken, maagpijn etc.). Ik ben in therapie geweest, omdat ik veel last (psychisch) van mijn verleden had. Ik ben er weer helemaal bovenop gekomen. Ik blijf wel gevoelige darmen houden, hoewel ik soms wel en soms geen vette hap kan eten. Stress is bij mij een grote boosdoener. Ik los dit op door te relativeren, ben op Yoga gegaan om me beter te leren ontspannen tijdens stress. En wat mij echt heel goed heeft geholpen zijn ademhalingstechnieken, die direct een positieve invloed op mijn maag en darmen hebben, zodra ik ze toepas. Mijn maag en darmen beginnen te borrelen, maar dit voelt dan wel heel ontspannen aan, maagpijn verdwijnt en de darmkrampen worden minder. Ik kwam erachter dat ik maagpijn kreeg door met name een verkeerde ademhaling (hyperventilatie of juist ingehouden adem) bij stresssituaties. Ik hoop dat jij en anderen op deze site hier iets mee kunnen. Soms is het aanpassen van je voeding bij PDS niet voldoende en kun je dit ondersteunen door meer ontspanning en rust in je leven te creëren. Groetjes, Mirella

  85. Hoi, Bij mij is PDS geconstateerd. Ik heb me netjes aan het dieet gehouden, maar ben sinds een week duizelig en het wordt erger. Ik heb het idee dat ik een bouwstof mis of iets bij moet slikken. Heb jij een idee wat het zou kunnen zijn?

    • Ik ken je volledige klachtenpatroon niet, maar darmklachten i.c.m. duizeligheid zou onder meer kunnen duiden op tekorten aan o.a. ijzer, vitamine D en/of bepaalde B-vitamines. Maar bijvoorbeeld ook op een darmontsteking (Crohn, blindedarmontsteking, colitis etc.), galstenen, intolerantie (v.w.b. gluten, lactose, fructose o.i.d.) et cetera. Welke onderzoeken heb je tot nog toe gehad? Is je bloed al eens geanalyseerd v.w.b. nutritionele tekorten? Heb je al eens een scopie of scan van je buikorganen ondergaan? En welke gezondheidsaandoeningen zijn er tot nog toe uitgesloten?

  86. Toevallig kom ik op deze site terecht, en wat heerlijk dat ik advies kan vragen! Al een jaar of 30 heb ik klachten, gebruik 2 zakjes Psylliumvezels, Duspatal retard, omeprazol vanwege de maag, + medicatie vanwege de hoge bloeddruk en schildklier. Mijn ontlastingspatroon is anders geworden. Na jaren diarree, heb ik nu moeite, maar de bekkenbodemtherapeute wijt het aan de spier die boven de sluitspier zit. Die spier is spastisch, dus sluit de handel af. Er zijn echo’s gemaakt, aambeien weggehaald het vorige jaar, een darmonderzoek, maar wat heb ik veel pijn gehad! In oktober vond men een buikbreuk links en een grotere rechts. De rechtse is geopereerd, er zit nu een matje in de buikwand, links moet nog. Maar de pijn is gebleven, voor ik naar de toilet moet, als er ontlasting zit, maar ook als het net met veel moeite weg is. Ik gebruik sinds de operatie Roosvicee lax, 2 eetlepels, en 1x 7.5 ml Lactulose, met weinig resultaat. De ontlasting is zachter, maar komt niet vanzelf. Hebt u een advies voor mij? Ik ben 63 jaar…

    • Beste Petronella, Aangezien je vezelsupplementen, darmspierverslappers, maagzuurremmer, bloeddrukmedicatie, schildkliermedicatie en laxeerdranken gebruikt… en ook nog eens geopereerd bent aan buikbreuken en aambeien… kan ik eigenlijk geen concrete tips geven. Ik ben namelijk GEEN arts en kan me niet mengen in medische vraagstukken. Zo weet ik niet wat je allemaal wel en niet mag eten in combinatie met de medicamenten die je zoal gebruikt. Misschien is het een idee om eens een medisch diëtist te raadplegen. Sowieso lijkt het me niet per se bevorderlijk voor de darmperistaltiek om tegelijkertijd Duspatal (mebeverine) en laxeermiddelen te gebruiken, omdat het ene de darmen tot rust brengt en het andere de darmwerking stimuleert. Sowieso kunnen PDS-achtige verstoppingsklachten (obstipatie, pijn bij ontlasten, onregelmatige ontlasting etc.) al worden veroorzaakt door gebruik van bepaalde medicijnen. Wellicht staan er punten in mijn persoonlijke aanpak bij prikkelbare darm syndroom waar je iets aan hebt… Heel veel sterkte in ieder geval!

  87. Hallo, Ik ben nu bijna dertien en heb eigenlijk al mijn hele leven last van buikpijn aanvallen, buikkrampen enz. Als ik ’s avonds op bed ga dan zijn de buikklachten meestal het ergste en soms gaat het de hele nacht door. Ik ben al verschillende keren naar het ziekenhuis geweest, alleen die geven alleen maar poeders mee. Het is niet dat ik alleen bij een bepaald soort eten buikpijn en buikkramp krijg, ik heb het altijd, maakt niet uit wat ik eet. De pijn wil maar niet ophouden en ik kom ook met school hierdoor in de knoei. Ik moet de hele tijd vrijvragen om naar huis te gaan om een beetje normaal te kunnen leven.

    • Voel je de pijn in je onderbuik (darmkramp e.a.) of bovenbuik (maagkramp e.a.)? Heb je ook last van boeren/oprispingen of juist winderigheid en/of problemen met ontlasten? Als de pijn meer in de bovenbuik zit, zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een maagprobleem, galblaasprobleem of alvleesklierprobleem. Zit de pijn helemaal onderin de buik, dan is er meestal sprake van een darmprobleem. En wat voor onderzoeken hebben ze tot nog toe uitgevoerd in het ziekenhuis?

  88. Hallo, Ik heb ook PDS. Na het eten van frietjes kruip ik rond van de pijn, steeds weer opnieuw, al 2 jaar. En soms ook niet… Ik denk dat het eraan ligt in welke olie of vet frietjes gebakken zijn. Voor de rest let ik op m’n voeding, ook met de frieten ben ik gestopt nu, want de pijn die ze veroorzaken is enorm: spasmen in gehele buik, uitstralend naar rechts. In mijn gal heb ik een grote galsteen van +/- 4 centimeter, maar de galblaas is niet ontstoken. De dokter zei niets aan doen, als ie niet ontstoken is, beter 1 grote galsteen dan meerdere kleintjes, want die kunnen de galgangen verstoppen. Ook krijg ik in mindere mate buikklachten door stress, mede tezamen met overslagen van mijn hart.

    • Dit klinkt echt totaal niet als PDS (of überhaupt directe/primaire darmproblematiek), maar inderdaad veeleer als problemen met galblaas, galwegen, alvleesklier, lever en/of maag. Heb je onderzoeken gehad die zulk soort buikklachten uitsluiten? Zo niet, dan mag men eigenlijk niet zomaar de diagnose PDS stellen. Over hart-overslagen kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over extrasystolen. In dit artikel over galblaasklachten kun je meer lezen over galweginfecties en galblaasontstekingen. In dit artikel over maagklachten kun je meer lezen over maag-gerelateerde aandoeningen. En in dit artikel over alvleesklierproblemen kun je meer lezen over klachten van de alvleesklier. Ik ben GEEN arts, maar na je eerste paar zinnen moest ik direct denken aan kolieken, die maar al te vaak worden veroorzaakt door galstenen of nierstenen.

    • Portael Myriam

      Ik heb lang een grote galsteen gehad zonder het te weten. Ik dacht dat het van mijn hart kwam de pijn. Toen ik weer een aanval kreeg ben ik de volgende dag geopereerd. De tweede dag kreeg ik al frieten en ik durfde er bijna niet van eten. Maar weet wel: alle opgewarmde vetten veroorzaken een galcrisis. En niet van de minste! Ik heb nog rondgekropen van de pijn. We hadden fondue gedaan met regime olie maar toen heb ik 24 uur aan een stuk rondgekropen en proberen te braken enz. enz. Direct na de galblaasoperatie (waarbij de galsteen is verwijderd) kon ik direct alles eten. Wat een vreugde! Myriam

  89. Beste Paul, Zoals velen hier heb ik ook PDS. Nu heb ik vannacht weer een ‘aanval’ gehad en weet me geen raad meer. Ben al eens naar het ziekenhuis geweest en toen hebben ze nierstenen en een blindedarmontsteking uitgesloten. Nu heb ik 2 vragen: 1. Welk middel is het best bij een aanval te gebruiken om de pijn te verminderen. In het ziekenhuis kreeg ik morfine, maar dat kan je natuurlijk thuis niet gebruiken. 2. Hoe moet ik nu verder? Met mijn huisarts schiet ik niet erg op, dus wil zelf wat actie gaan ondernemen voor m’n prikkelbare darm. Nu had gisteravond pasta en daarna slagroom op, en 3 uur later (te veel en te snel) chips gegeten en cola gedronken. Allemaal dingen die niet goed voor je darmen zijn, al helemaal niet met PDS. Maar het lijkt onderhand wel dat niets meer goed voor je is, op een paar noten na haha. Bij voorbaat dank!

    • Beste Gerben, Het is natuurlijk handig om te weten dat je darmen relatief snel worden overprikkeld, maar verder heb je aan de diagnose ‘prikkelbaredarmsyndroom’ niet zo veel… Wat je immers wilt weten is waardoor je darmen worden geprikkeld en waarom dat zo is. Mijn persoonlijke ervaring is dat het 9 van de 10 keer specifieke voedingsstoffen zijn. Heel vaak synthetische voedingsadditieven (E-nummers) granen, suikers, zuivel, vetten, vezels of specifieke voedingseiwitten. Extreem vetrijke of suikerrijke voedingsmiddelen zoals chips, cola en slagroom zijn voor mijn buik in ieder geval funest. Bovendien is er maar al te vaak een reden waarom deze stoffen je darm(wand) irriteren; hierbij valt te denken aan darmslijmvliesontsteking, voedselallergie, darminfectie, voedingsintolerantie, malabsorptie/opnamestoornis etc. Wat ikzelf heb ondernomen om mijn PDS-klachten te minimaliseren heb ik beschreven in dit artikel over darmflora & prebiotica. Ik ben overigens GEEN arts; dit is mijn persoonlijke ervaring. In overleg met je arts zou je wellicht Tramadol of een soortgelijke pijnstiller voor kunnen laten schrijven tegen de pijn. Mij zou het echter niet verbazen als er toch meer aan de hand is dan PDS, bijvoorbeeld een galblaasontsteking of alvleesklierontsteking. Heel veel beterschap toegewenst in ieder geval! Groeten, Paul

  90. Ik vraag mij iets af. Het heet prikkelbare DARM syndroom, maar mijn klachten (heftige reactie op enkele voedingsmiddelen, 3x waterdunne diarree, verder weinig ernstigs gelukkig) komen ongeveer een uur nadat ik iets ‘fouts’ heb gegeten op. Dan zit dat wat ik gegeten heb toch nog in mijn maag, en al helemaal nog niet in het laatste stuk van de dikke darm. Is hier een uitleg voor?

    • Ik denk dat je het moet zien als een kettingreactie. Als je iets ‘verkeerds’ binnenkrijgt in de maag, wil je lichaam dat zo snel mogelijk kwijt, waardoor alles binnen je spijsverteringskanaal opschuift. Mocht je maag HEEL erg overstuur raken (zoals bij een alcoholvergiftiging of voedselvergiftiging het geval is), dan braak je datgene meestal uit. Is de irritatie/overprikkeling relatief mild, dan zal de spijsvertering simpelweg in een hogere versnelling gaan functioneren (speekselenzymen, maagsappen, galsappen, alvleeskliersappen e.a. worden geproduceerd) om de boel sneller door het spijsverteringskanaal te krijgen. Doordat voedsel minder lang in de darm aanwezig blijft, zal er minder vocht aan de ontlasting worden onttrokken, waardoor diarree optreedt. Al met al kan het best zijn dat je spijsvertering niet fel reageert op hetgeen je zojuist hebt gegeten, maar op hetgeen ‘gedwongen opschuift’ richting je darmen. Overigens is PDS een erg vaag begrip; de onderliggende oorzaak van deze indicatie/diagnose verschilt sterk per persoon, dus dat geldt ook voor de lichamelijke reacties die eraan ten grondslag liggen en/of erdoor worden uitgelokt.

  91. Meestal komt het voor dat als je PDS hebt dat je last heb onderin je buik en vaak aan de linkerkant, misschien kan het helpen.

    • Hallo, Ik heb al 2 jaar heel erg last van PDS. Bij mij gaat het niet zo zeer om het eten want ik kan bijvoorbeeld shoarma eten en geen last hebben en de volgende keer in eens wel. Bij mij is het meer lucht.elke keer als je een hap neemt slik je een klein beetje lucht mee. Bij een gezond mens komt dat weer naar buiten via een boer of scheet. Bij mij blijft het in mijn darmen achter wat verstopping veroorzaakt. Vaak is het ’s nachts dat ik er wakker van wordt en dan slaap ik ook de rest van de nacht niet meer van de pijn. Je ligt letterlijk te rollen en te kruipen van de pijn. Ik ben er achter gekomen dat als je een heet washandje of een warmwaterkruik op je buik legt, de pijn afzakt omdat de warmte je darmen laat ontspannen. Met gevolg dat het geen dat de pijn veroorzaakt, zoals lucht in mijn geval de vrije baan heeft en dus makkelijker een uitweg heeft en je dus snel van je pijn af bent. Het kan met een verstopping wel even duren, omdat je darmen op het moment een beetje verdooft zijn en dus langzamer werken en dus zal het even duren tot je buikpijn overgaat. Hopelijk zijn er een aantal mensen die hier ook baat bij hebben want het is wel een optie die mij vaak heeft geholpen. Groetjes, Mark

    • Dit klinkt eigenlijk totaal niet als prikkelbare darmsyndroom. Obstipatie kan sowieso een op zichzelf staand probleem zijn en dus losstaan van een extreem prikkelbare darmwand… Al kan langdurige obstipatie wel overprikkeling uitlokken (doordat ontlasting te lang blijft zitten). Daartegenover staan dat overprikkeling in bepaalde gevallen kan leiden tot een verstoorde darmperistaltiek, wat weer obstipatie in de hand kan werken. Maar PDS en obstipatie gaan lang niet altijd samen en kunnen ook los van elkaar voorkomen. Sowieso veroorzaakt luchtophoping geen verstoppingen, maar veroorzaken verstoppingen juist luchtophoping. Misschien dat er iets wezenlijks aan de vorm, gesteldheid of peristaltiek van je darmen mankeert? Een verzakking, vormafwijking of chronische ontsteking van de darm leidt bijvoorbeeld maar al te vaak tot verstoppingsklachten en overmatige gasproductie. Dat je klachten totaal niet gerelateerd lijken te zijn aan voeding, lijkt me al met al reden genoeg om eens uitgebreid onderzoek naar je buikorganen te laten doen. Sowieso klinkt het rollen van de pijn veeleer als een ontsteking of infectie (bijvoorbeeld van alvleesklier, galblaas of nier), al dan niet door vastzittende nierstenen of galstenen. Het hele principe van prikkelbare darmsyndroom berust in elk geval op overprikkeling van je darmen door bepaalde voedingsstoffen. Dat shoarma geen klachten uitlokt is op zich trouwens niet abnormaal, want shoarma bevat geen vezels. En het zijn doorgaans bepaalde voedingsvezels die de darmwand overprikkelen. Sorry, het wordt een lang en ietwat onsamenhangend verhaal, maar persoonlijk zou ik me niet zomaar laten ‘afschepen’ met de diagnose PDS. Dat warmtekompressen spieren (waaronder ook de darmwand en maagwand) kunnen doen ontspannen, is trouwens helemaal correct en een hele goede tip! Bedankt voor je berichtje!

  92. Ik heb af en toe erge pijn in de onderbuik (rechts). Ben bij de dokter geweest en in het ziekenhuis echo gehad, maar ze konden niets vinden. Wel zit er bloed in mijn urine, maar niet altijd. Vooral ’s morgen… Geen verhoging vandaag, al heb ik wel slappe ontlasting. En net weer een pijnaanval gehad. Weet iemand wat het is en wat ik eraan kan doen? Maandag weer naar inloopspreekuur. Groeten, Ed

    • Beste Ed, Ik ben GEEN arts, dus medisch advies kan ik je niet bieden, laat staan uitsluitsel. Naar mijn ondeskundige mening doet je verhaal toch wel heel erg denken aan vastzittende galstenen of nierstenen. Als ze vast komen te zitten in een urineleider, galweg of galgang en deze blokkeren, kunnen er hevige aanvallen van koliekpijn ontstaan, evenals inwendige bloedingen. Er kan zelfs een hevige acute alvleesklierontsteking optreden indien een galsteen klem komt te zitten nabij de ‘papil van Vater’. Dit is de plek waar de afvoer van de alvleesklier, de galwegen en de twaalfvingerige darm samenkomen. Galstenen, nierstenen, ureterstenen en aanverwante fysiologische steentjes zijn maar al te vaak de veroorzaker van koliekaanvallen. Aangezien er ook bloed bij de urine zit, lijkt een niersteen in de urinebuis of urineleider me niet onwaarschijnlijk. Overigens worden stenen (afhankelijk van de exacte samenstelling ervan) lang niet altijd gezien op röntgenfoto’s, echoscopieën/echografieën of CT-scans. Persoonlijk zou ik dan ook aandringen op aanvullend onderzoek. Nogmaals: ik ben GEEN arts; er zou dus ook iets heel anders aan de hand kunnen zijn, bijvoorbeeld een darmprobleem, prostaatprobleem of blaasprobleem. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

  93. Thanks voor je reactie Paul. Het is wel echt een darmprobleem omdat ik helemaal verstopt zit en met een mega opgezette buik rondloop. Schijnbaar heeft de pil toch effect op m’n darmen. Huisarts weet het niet maar zegt stoppen met de pil en spiraaltje nemen zodat de hormonen niet meer door mijn darmen gaan maar alleen lokaal worden vrijgegeven.

    • Beste Evie, Er zijn inderdaad veel verhalen te lezen van mensen die sterk het vermoeden hebben dat hun PDS-achtige darmproblemen worden veroorzaakt door pilgebruik. Wetenschappelijk onderzoek heeft (vooralsnog) echter geen duidelijk verband aangetoond tussen PDS enerzijds en oestrogeen en progesteron anderzijds. Ik beweer absoluut NIET dat je huisarts ongelijk heeft, maar ik vraag me wel af waar hij/zij het advies om een spiraaltje te nemen op baseert. Waarom verwijst hij/zij je niet eerst door naar een darmspecialist en o.a. laat testen op voedselallergieën en voedselintoleranties? Er zijn immers geen duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen dat ‘de pil’ een darmverstopping kan veroorzaken. Nogmaals: ik ben GEEN arts en wil je huisarts absoluut niet bekritiseren; ik snap simpelweg zijn besluitneming niet. Misschien kun je je huisarts om zijn beweegredenen vragen? Persoonlijk zou ik zelfs aandringen op doorverwijzing naar een darmspecialist/internist vooraleer je met anticonceptiemiddelen gaat experimenteren. Groeten, Paul

  94. Ik vermoed dat ik last heb van PDS, maar weet het niet zeker. Ik had altijd een mega opgeblazen buik en gevoel na het eten van brood. Ook bloed bij de ontlasting jarenlang. Toen ben ik glutenvrij gaan eten en ging het stukken beter! Mijn darmen kwamen echt tot rust. Nu sinds twee maanden heb ik ontzettend veel last van m’n darmen op dagen dat ik de pil slik. Ik was op een andere pil gezet en daarmee is het begonnen (Medicon). Nu weer de Yasmin maar de klachten komen eigenlijk gelijk terug. Ik heb een soort zenuwpijn onderin mijn buik (zijn echt mijn darmen) en vooral aan de linkerkant. Ik kan me niet uitrekken en krimp in elkaar van de pijn. Ik gebruik al 15 jaar de pil. Hoe kan zoiets ineens ontstaan? Misschien is een spiraaltje beter omdat de hormonen dan niet door je darmen moeten?

    • Evie, Ik las dat je was overgeschakeld naar een andere pil. Heb je gedacht dat dit de oorzaak van je buikpijn kan zijn? Ik heb PDS (klinisch vastgesteld) en slik al 2 jaar de pil. Bij mijn op 1 na laatste pil kreeg ik erg veel buikpijn en pijnaanvallen. Mijn menstruatie deed ook zeer en ik kon hierdoor mijn bed niet meer uit. Ik ben toen overgestapt op een andere pil en merk hierdoor beter resultaat qua buikklachten.

  95. Hallo, Ik heb al een week pijn in mijn maagstreek, ben naar de huisarts geweest en hij beweerd dat het spastische darmen syndroom is. Heb Duspatal gekregen om pijn te verlichten maar dat helpt niet dus. Pijn begint altijd na middag uren en direct na het eten. Ik heb het gevoel dat mijn maag krimpt en pijn straalt uit rechts en links naar mijn rug toe, voornamelijk tussen de schouder bladen en de pijn blijft dan aanhouden. Als ik lig dan neemt de pijn in mijn maagstreek af, maar dat pijn tussen mijn schouderbladen blijft aanwezig. Ik ben bang dat er meer aan de hand is dan spastische darmen.

    • Beste Sena, Ik ben GEEN arts, dus ik kan en mag me niet mengen in diagnoses. Desalniettemin vind ik het onwijs vreemd dat je huisarts je klachten op spastische darmen gooit. PDS (Prikkelbare Darm Syndroom c.q. prikkelbaredarmsyndroom) kan namelijk pas worden gediagnosticeerd indien gezondheidsaandoeningen met een gelijkaardig klachtenpatroon zijn uitgesloten. Hierbij valt te denken aan o.a. darminfecties, colitis ulcerosa, endometriose, de ziekte van Crohn en gastro-intestinale tumor. Het lijkt mij persoonlijk dan ook nogal voorbarig om uit te gaan van PDS, vooral ook daar je aangeeft dat je pijn vanuit de maag afkomstig is en niet vanuit de darmen. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  96. nicolien vd berg Reageer

    Hoi hoi! Net als velen hier heb ook ik PDS. Sinds 3 maanden breng ik nu om de 2 weken een bezoekje aan de medische psycholoog. Hier ga je met behulp van bepaalde oefeningen werken aan je darmklachten. Je leert hoe je ermee om kan gaan en wat je kan doen als je erge buikpijn krijgt. Dit is echt een aanrader! Het helpt mij heel goed om wat ontspannender te worden en ook om beter met de PDS-klachten om te gaan. :)

  97. Allereerst wil ik even vermelden dat ik een spastische darm heb. Ja, ik gebruik acidophilus en bifidus. Ook gebruik ik Curcuma Longa. Volgens de internist en mijn arts is hier verder niets aan te doen. Nu raadde mijn arts mij aan om naar een osteopaat te gaan. Heeft iemand hier ervaringen mee? Graag hoor ik van jullie. Groetjes, Tessa

  98. Ik slik sinds drie dagen Acopdolphilus van Now Foods. Ik heb er moeite mee om dit tussen de maaltijden te slikken. Ook slik ik supplementen. Mag ik dit product samen slikken met Duspatal. Het is de laatste maanden namelijk zo erg dat Duspatal niet voldoende is. Van de arts moet ik een poepboekje bijhouden en ik moet bloed laten prikken of ik geen last heb van glucose. Mijn darmproblemen heb ik al 40 jaar. De ene keer gaat het prima en de andere keer is het niet uit te houden. Welbekend. Groetjes, Tessa

    • Bedoel je ‘Acidophilus’, een populair probioticum? En welke supplementen gebruik je daarnaast precies? Duspatal bevat in elk geval de werkzame stof ‘mebeverine’ een spasmolyticum tegen darmkrampen dat voornamelijk wordt voorgeschreven ter behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom.

  99. Ik ben 19 jaar en ik heb al sinds mijn geboorte problemen met mijn buik, ik kan mij bijna geen periode voorstellen in mijn leven dat ik geen buikpijn had. vorig jaar heeft de dokter mij verteld dat ik het prikkelbare darmsyndroom heb… Als ik eet voel ik onmiddellijk krampen in mijn buik en voel ik mij ook heel erg misselijk, soms zijn de krampen zo erg dat ik neer moet gaan liggen met mijn knieën opgetrokken tot aan mijn buik. de pijn is soms niet te houden. Mayonaise of dingen met room kan ik niet meer eten omdat dit de ergste buikkrampen veroorzaakt, voor de rest ben ik er nog niet goed aan uit welke producten ik goed verdraag en welke minder goed. Nog een lastig probleem dat hiermee gepaard gaat is dat mijn buik de hele dag door lawaai maakt, een soort knorrend lawaai. In de les of tijdens examens is dit heel irritant, ik begin te stressen en daardoor wordt het geluid alleen nog maar erger. mijn punten lijden hier ook onder, als mijn buik lawaai begint te maken wil ik zo snel mogelijk weg uit een ruimte waar veel mensen zijn, ik weet dat ik mij hiervoor niet zou moeten schamen maar dit gaat vanzelf. de dokter had mij ook pilletjes op natuurlijke basis voorgeschreven, maar deze helpen niet. Heb nog steeds last na elke maaltijd. Ik moet ook vaak (vaker dan mensen zonder problemen met hun darmen) naar het toilet, als ik ergens naartoe ga heb ik de hele tijd stress dat ik buikkrampen ga krijgen en ik naar het toilet zal moeten gaan. Ik hoop dat er ooit een oplossing komt tegen het prikkelbare darmsyndroom want het is heel erg storend als je hier last van hebt.

    • Ik heb ook PDS. Bij mij ging het beter door geen suiker meer te gebruiken, geen varkensvlees en zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken te drinken. Wel gebruik ik het medicijn Duspatal en dat helpt bij mij de pijn te verminderen. Groetjes, Desiree

    • Hi Kelly, Wat ontzettend vervelend dat je al zo lang zo veel buikpijn hebt! De pijn valt bij mij gelukkig wel mee, maar het probleem van de rommelende buik en de bijkomende stress ken ik helaas maar al te goed… Veel sterkte!

  100. Ha allemaal, Ik heb de laatste maanden erg veel last van een opgeblazen gevoel, vooral ’s avonds. ’s Morgens heb ik het gevoel dat ik heel vaak naar de wc moet en ik heb ’s ochtends ook altijd diarree. Ik voel me ook vaak misselijk, is dit ook PDS? Ik hoop snel op antwoord!

    • Beste Annelies, Het hele idee achter PDS is dat alle andere mogelijke oorzaken van PDS-achtige darmklachten zijn uitgesloten. Artsen gaan dus eerst kijken of je lijdt aan voedselallergieën, darmontstekingen, obstipatie, verklevingen, enzovoort. Kunnen ze niks vinden en blijven de chronische (PDS-achtige) darmproblemen bestaan, dan krijg je doorgaans de sticker PDS opgeplakt. Het kan dus best zo zijn dat je PDS hebt, maar dat zal altijd pas blijken nadat al het andere is uitgesloten.

    • Hi, Ik heb na mijn zwangerschap gelukkig geen last meer gehad van PDS, maar wat je kan proberen is voedingssupplement kiezelzuur te slikken… Ik koop ze bij Vitabron en neem er 3 per dag, en veel drinken…. Bij de huisarts krijg je Movicolon etc. Dit is niet aan te raden omdat daar te veel zout in zit, wat je darmen juist niet kunnen verdragen i.v.m. dat hij vocht nodig heeft… Je kan wel macrogolum. (Forlax, Movicolon, Transipeg) nemen, dat is niet schadelijk. Je moet het alleen zelf afwegen met de weegschaal… Succes!

  101. Beste PDS’ers, Ik voel met jullie mee, ik heb prikkelbare darmsyndroom omdat “dokters” niet weten wat de echte oorzaak is. Voedsel, stress, hormonen, ze hebben allemaal invloed. Bij mij werkt één ding heel goed, en IK WEET dat dit heel gek klinkt… Maar wanneer ik een gebed doe voor het eten (De Heer te danken voor mijn eten, schutting, gezondheid, leven, etc), en dan mijn eten zegen via mijn handen, dan voel ik geen pijn hierna… Nogmaals, ik weet het, het klinkt absurd… maar voor degenen die alles hebben geprobeerd zonder succes… Wat heb je te verliezen? Na onderzoek te hebben gedaan, ben ik van mening dat PDS met je energieopstelling te maken heeft (biofysica). Succes!

    • Gebeden helpen !! In wanhoop begonnen , je denkt dat het toeval is dat het helpt , maar echt je wordt gehoord . Bid en het zal u gegeven worden . Ben blij dat het hier gemeld wordt . Ik ondervind het ook . Gode zij dank .

    • Beste Akka, Zou je alsjeblieft on-topic willen blijven? Dankje! Ter illustratie: berichten waarin met geen woord over prikkelbare darmsyndroom wordt gerept, worden in het vervolg verwijderd. Nogmaals dank!

  102. Ik ben een vrouw van 28 jaar met al vanaf mijn geboorte obstipatieklachten. O.a. vanwege constipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel in het algemeen en moeheid en hongergevoel na het eten van brood ben ik naar de diëtiste gegaan. Ik ben ruim een maand geleden gestart met het FODMAP dieet om te kijken of er voedingsmiddelen zijn waar ik intolerant voor ben. De eerste paar weken gingen goed, behalve dat de obstipatie toenam, maar dat is een bekend bijverschijnsel. Na het toevoegen van een probioticum ging dit beter. Winderigheid en opgeblazen gevoel namen af. Ik zit nu in de fase waarin ik productgroepen aan het uittesten ben. Wat mij opvalt is dat ik sinds het begin van het uittesten rechts in de onderbuik een zeurend gevoel ervaar, ook op de dagen dat ik geen product aan het uittesten ben. Sinds een paar dagen heb ik ook last van slijm bij de ontlasting. Is dit normaal of zou ik toch naar de huisarts moeten?

    • Beste . zelf slik ik prebiotica van Kaap Bossie. Fantastisch voor de weerstand en de darmflora. Slijm in de ontlasting lijkt mij een signaal om even te checken bij een specialist.

    • Prikkeltje

      Hallo ik zit al een tijdje met steken in mijn dikke darmen zowel links als rechts. Ik ben hiervoor al naar de dokter gegaan en hij vertelde mij dat het het prikkelbare darm syndroom is. Ik ben doorverwezen naar een diëtist eind deze maand. Ik moet nu echt opletten wat ik eet wat als ik iets eet met lactose bv zit in binnen het half uur terug op de pot. Nu moet ik wel zeggen dat er een klein verbetering is dan vorige week. Heeft er iemand goede tips voor mij? Medicijnen zoals spasmonem verdraag ik niet omdat er lactose zou inzitten volgens de bijsluiter. Alvast bedankt.

  103. E.M.C. Tiggelaar Jansen Reageer

    Ik snap niets van jullie voedingsadviezen. Bij tip 2 zijn er van de 8 maar liefst 6 dingen die ik absoluut niet verdraag en ik niet alleen. Die zijn hoogstens goed voor PDS mensen, met obstipatie. Maar mensen met diarree lopen van deze producten spontaan leeg. Dus svp niet zulke algemene adviezen. Daar schieten we niets mee op.

    • Beste E.M.C., Deze boodschap bracht je op 4 november jongstleden ook al over en daar heb ik destijds ook al op gereageerd. Punt is en blijft dat er geen universele adviezen bestaan die voor iedereen met PDS werkzaam zijn, die geef ik dan ook niet. Er zijn uitsluitend algemene aspecten waarmee je kunt experimenten en die je naar eigen inzicht kunt uitproberen en toepassen. Zoals ik al zei, zijn er veel verschillende vezels; sommige ervan werken stoppend, andere laxerend; sommige dienen als voeding voor darmbacteriën, andere niet. Of jouw spijsvertering goed of slecht op een bepaald type voedingsvezel reageert, weet je snel genoeg als je gaat experimenteren/elimineren. Dus nogmaals: dat jij hier niks mee opschiet, wil niet zeggen dat er veel mensen zijn die er wel degelijk mee geholpen zijn. Mijns inziens generaliseer je nogal. Overigens heb ik een maand daarvoor (4 oktober) ook al uitgebreid op je verhaal gereageerd; wellicht kun je daar wel wat mee… Onder punt 2 staan trouwens voedingsmiddelencategorieën die stuk voor stuk uiteenlopende producten omhelzen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je slecht reageert op alle granen, alle fruitsoorten, alle rijstsoorten, alle bonen, alle bladgroenten, alle aardappelsoorten, alle noten, alle zaden en/of alle kiemgroenten. Misschien is het een idee om in het vervolg wat minder snel te oordelen en ietwat ruimdenkender met voeding om te springen? Ik kan me zomaar voorstellen dat je veel vooruitgang kan boeken door pogingen een serieuze kans te geven. Zoete aardappel valt bij mij bijvoorbeeld beter dan Hollandse zetmeelaardappels; peultjes vallen beter dan linzen of kikkererwten; rijst beter dan pasta; zaden beter dan noten… Verdiep jezelf eens wat diepgaander in de aard, omvang en aspecten van voedingsgroepen voordat je ze in hun volledigheid afschrijft. Overigens zijn de triggers bij sommige PDS’ers in mijn omgeving weer precies tegenovergesteld. Voor meer praktische tips t.a.v. PDS (v.w.b. darmflora, enzymsuppelementen, probiotica, prebiotica, antibiotica en voedselintoleranties) kun je desgewenst dit artikel over PDS & darmbacteriën raadplegen. Groeten, Paul

  104. Ondertussen is in 2012 al een nieuw handvest uitgegeven door de nederlandse gezondheidsraad. daaruit blijkt wat al velen al lang weten. oa, dat Onoplosbare Vezels heel slecht zijn!! dus GEEN bruin brood, ! GEEN volkoren producten ! U zegt hier precies het omgekeerde, an is al lang achterhaald. OPLOSBARE VEZELS ! tevens geeft u aan dat veel patienten last hebben van suikers ( dat klopt). meld dan ook de fructose intollerantie. Hier word in ned. weinig tot niet op gecontroleerd (in duitsland bijvoorbeeld standaard wel). groeten, vincent

    • Sorry, maar je bericht slaat kant noch wal. Er zijn honderden, zo niet duizenden verschillende vezels: water-oplosbaar (viskeus), onoplosbaar, fermenteerbaar, niet-fermenteerbaar, deels verteerbaar, volledig onverteerbaar, prebiotisch, et cetera. Onder ieder van deze vezelcategorieën vallen talloze vezelsoorten. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft zich dan ook nooit negatief uitgelaten over niet-wateroplosbare vezels in hun algemeenheid, althans niet over de natuurlijke varianten. Dat zou immers extreem kortzichtig en generaliserend zijn… Bovendien beschrijf je een potentiële situatie die voor slechts een fractie van alle PDS-patiënten opgaat. PDS is namelijk voor iedereen anders; het probleem is namelijk dat PDS niet één aandoening betreft, maar een overkoepelende benaming is voor bepaalde darm-gerelateerde verschijnselen. Deze darmklachten kunnen bij iedereen een andere onderliggende oorzaak hebben, dus ook het beloop en de behandeling van PDS is niet eenduidig. Al met al reageert iedereen anders op bepaalde vezels. Zo heb ikzelf PDS en ik gedij uitstekend op volkorenproducten. Sommige andere PDS-patiënten hebben baat bij een darmsparend dieet, FODMaP-dieet, glutenvrij, granenvrij, vezelarm, vezelrijk, suikervrij, vetvrij, koolhydraatarm of eiwitrijk dieet… Overigens is ook fructose weer een willekeurig voorbeeld; je kunt net zo goed intolerant zijn jegens gluten, lactose, glucose… en als gevolg daarvan met PDS-verschijnselen te kampen krijgen. Het zijn vooral gesynthetiseerde voedingsvezels die door voedingsmiddelenfabrikanten in drankjes worden gestopt die potentieel schadelijk zijn; natuurlijke vezels zijn dat voor het overgrote merendeel van de bevolking niet. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft zich in het verleden dan ook weleens expliciet uitgesproken tegen synthetische voedingsvezels. (bron + bron)

  105. E.M.C.Tiggelaar Jansen Reageer

    Ik heb de tips gelezen. Bij tip 2 staan van de 8 produkten er 5, waarvan ik binnen een uur behoorlijke diarree krijg. Werkt dus niet. Sorry. Ben ik. Ik ken meer mensen, die ook geen uien, bladgroenten en pruimen kunnen eten. Dat is allemaal goed voor mensen met obstipatie. Je kunt dus nooit 1 lijn trekken voor PDS mensen. Jammer, ik zit nog steeds te wachten op de echte goeie raad. de Fodmap werkt bij mij ook niet. Zelfde reden; diverse dingen waarvan ik ervaren heb dat mijn darmen dat in elk geval niet verdragen. Ik heb nu mijn eigen lijst met voeding en als ik me daar strikt aan hou, gaat het behoorlijk goed. Helaas kan ik dat niet altijd omdat ik wel eens ergens anders moet eten vanwege mijn activiteiten en dan niet wil zeuren over mijn kwaal.

    • Er staat ook dat voedingsvezels werkzaam kunnen zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten vezels. niet verteerbare, deels verteerbare, fermenteerbare, niet-fermenteerbare, oplosbare, onoplosbare en ga zo maar door. Welke vezels goed en slecht worden verdragen door je spijsvertering, is sterk afhankelijk van de exacte problematiek die ten grondslag ligt aan je PDS-klachten. Hierbij valt te denken aan verstoorde darmflora, allergie, malabsorptie, intolerantie etc. Bij mij is ook PDS geconstateerd en ik vaar juist heel goed bij prebiotische voedingsvezels. Er zijn daarentegen ook PDS-patiënten die enorm baat hebben bij een volstrekt FODMaP-vrij dieet. Dit is dus vooral gerelateerd aan de aard van je spijsvertering en dan met name van de samenstelling van je darmbacteriën.

  106. Hoi, Mijn vriend heeft al vanaf zijn 14e buikpijn, diarree enz. Uiteindelijk onderzoeken in ziekenhuizen in Nederland, België en Duitsland. Geen rare dingen gevonden dus PDS! Leer er maar mee leven… niet te doen zo, maar goed. Osteopathie, voetreflexologie, pijnbestrijding enz. Alles uitgeprobeerd, niets hielp. Nu na bijna 20 jaar denken we het gevonden te hebben. Sinds drie weken GLUTENVRIJ eten gaat het super goed met hem. Geen buikpijn, bijna geen diarree, hoop dat we het gevonden hebben. Zijn zo blij dat hij zich eindelijk weer goed voelt! Wie weet werkt het ook bij anderen. Succes iedereen!

    • Een glutenvrij en lactosevrij dieet is in geval van PDS altijd raadzaam, al is het maar om tijdelijk uit te proberen. Goed dat lijkt te werken!

  107. Beste Paul, Ik heb vanaf de zomervakantie last van wisselende ontlasting; soms heel erge diarree en soms dagen dat ik niet kan. Hierbij heb ik vaak erge pijnaanvallen, soms onverwacht en soms voel ik ze aankomen. Ik heb ook altijd een erge druk in de linker onderbuik zitten. Ik heb er heel veel last van, onder andere tijdens en na een sportinspanning. De pijn in de onderbuik voelt altijd als een stekende pijn en een samentrekkend gevoel geeft het. Als ik een pijnaanval heb, is het meestal diarree en hevig zweten en heel erg warm. Ik heb bloed laten prikken op ontstekingen en hier is niks uitgekomen. Ik heb me sinds de vakantie nooit meer 100% fit gevoeld en weet niet wat nu…

    • Ik ben GEEN arts, maar mij klinkt dit in de oren als een galblaasprobleem, wellicht zelfs een full-blown koliekaanval, maar. Het zou ook nog een endometrioseverkleving kunnen zijn, maar dat voelt anders. In beide gevallen worden niet altijd ontstekingsparameters in de bloedbaan aangetroffen. Ik zou in ieder geval aandringen op vervolgonderzoek bij je huisarts. En wellicht heb je iets aan de links.

  108. Hallo allemaal, Ik heb sinds mijn 18e last van PDS ben ondertussen 27 jaar. Elke maand heb ik ondraaglijk veel pijn vlak na of vanaf de 6/7e dag van mijn menstruatie. Ik crepeer dan echt 3 dagen van pijn. Tijdens mijn zwangerschap had ik ineens helemaal nergens last van echt heel fijn, maar daarna begon het weer elke maand terug te komen. Op advies van huisarts ben ik begonnen aan de pil. Ik dacht eerst dat ze het niet begreep en dacht dat ik menstruatiepijn bedoelde, want dat adviseren ze bij meiden met menstruatiepijn ook, maar tot mijn verbazing heb ik al die tijd dat ik de pil heb gebruikt NERGENS last van gehad echt geweldig! Kort geleden wou ik toch weer van de pil af, maar was bang dat ik weer elke maand last van PDS zou krijgen en ja hoor helaas weer elke maand 3 dagen pijn. Ik mag het vast niet adviseren, maar als de pijn echt onverdraaglijk is, is het misschien een optie de pil te bespreken met je huisarts. Ik weet niet of het bij elke meid zou helpen, maar voor mij is het echt een wondermiddel geworden. Dit geldt uiteraard niet voor de mannen, sorry daar heb ik helaas geen tips voor. Hopelijk kan ik met mijn reactie wat mensen helpen.

    • Als ik het zo lees, denk ik dat het mogelijk is dat je last hebt van endometriose en niet PDS. Ik ben geen arts hoor, en de klachten van beide aandoeningen lijken veel op elkaar, maar gezien de samenhang met je menstruatie en het feit dat de pil je klachten heeft gestopt (de pil is een vaak gebruikt middel voor endometriose; het is niet curatief maar het helpt wel te dempen) denk ik dat het best endometriose zou kunnen zijn.

  109. Ook bij mij is sinds een jaar of 2 PDS vastgesteld. Heb al van alles geprobeerd om van die rotpijn af te komen, maar niets helpt. Kan vaak niet functioneren van de buikpijn elke dag. En ben als het erg is heel duizelig en soms misselijk, kan dan niet op mijn benen staan. Heb het gevoel dat ik dan zo neerval. Steeds terug naar de huisarts, want ik word steeds banger als het zo heftig is. Maar alles is nagekeken en alles was goed, ook mijn bloed. Slik Duspatal en Forlax, maar het komt steeds heftig terug. Let ook al op mijn eten enz. Weet iemand misschien wat ik nog kan doen om het een beetje dragelijker te maken? Dan zou ik heel blij zijn, want dit is echt niet leuk. Alvast hartelijk dank! Groeten, Margreet

    • Hoi Margreet, Ik heb dezelfde problemen, maar nu nog maar 1 of 2 keer per jaar. Ben destijds naar een specialist geweest die voor zichzelf was begonnen uit onvrede met de standaardbehandeling. Hij kon de kleur van de darm bekijken en die was rood (ontstoken dus). Als je nu gaat rotzooien met Metamucil, vezels enz. krijgt de darm nooit rust. Daarom volg ik nu een darmsparend dieet, aangepast aan de Nederlandse situatie. Rijst/pasta i.p.v. aardappelen, bepaalde groente bv. witlof, geen melk enz. Als ik dat een tijdje heb gedaan kan ik zelfs weer naar de Chinees (natuurlijk niet elke dag). Groetjes, Michiel

  110. E.Tiggelaar Jansen Reageer

    Hallo Paul, Bij mij is PDS geconstateerd. Ik heb ook lactose-intolerantie. Allemaal overgehouden van een voedselvergiftiging en een halfjaar daarna stevige buikgriep. Moet je mee leren leven. Ik heb vrijwel nooit pijn. Een enkele keer krampen, maar dat is na stoelgang over. Die is vaak redelijk normaal, na het laten staan van tarwe en nu spelt-producten eten geen diarree meer, alleen als ik iets verkeerds eet. Maar mijn stoelgang is vreemd; kleine beetjes tegelijk en een beetje dunner van vorm dan normaal. De huisarts vindt dit geen punt. Hoort bij PDS zegt hij. Bloed en ontlasting zijn uitgebreid onderzocht. Niets te vinden. Toch vind ik het raar. Ik vraag me af of er niet genoeg tegelijk in mijn endeldarm kan en dat het daarom ik kleine beetjes komt… Graag een berichtje hierover.

    • Beste E., Dit soort ontlastingsproblematiek wordt veelal onder de noemer ‘obstructieve defaecatie’ geschaard. Aanverwante ontlastingsproblemen zijn: ‘moeite om ontlasting kwijt te raken’ (evacuatieproblemen zonder daadwerkelijke darmobstructie, darmverstopping, darmbelemmering of obstipatie/constipatie); ‘incomplete evacuatie van de feces’ (het gevoel dat je je ontlasting niet volledig kwijtraakt, veelal gepaard gaande met de neiging te persen); ‘repetitief c.q. herhaaldelijk toiletbezoek’ (meerdere keren per dag naar het toilet moeten om steeds kleine beetjes te ontlasten); ‘digitatie’ (een helpende hand moeten verlenen om de ontlasting de goede richting op te laten gaan); ‘persen bij normale consistentie’ (erg vaak moeten persen, terwijl de ontlasting zacht/soepel is); ‘dyschezie’ (feces-incontinentie c.q. faecale aandrangincontinentie, al dan niet gerelateerd aan spastisch bekkenbodemsyndroom). Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor zulk soort ontlastingsproblemen; meestal hebben ze te maken met een afwijkende peristaltiek (knijpende darmbeweging) qua aantal, tempo of ritmiek. Vaak heeft het te maken met een inwendige endeldarmverzakking (rectumprolaps). En soms met paradoxale contractie van de kringspieren/sluitspieren van de anus of anusvernauwing. Of overmatig gebruik van laxantia (laxeermiddelen). Inderdaad kunnen in theorie ook ruimte-innemende processen (aambeien, cysten, fistels, tumoren e.a.) een rol spelen bij Obstructief Defaecatie Syndroom (ODS). Een gedegen analyse in het ziekenhuis (MDL-afdeling), Academisch Darmcentrum of ColonoProctologisch Centrum kan uitsluitsel geven. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten & sterkte, Paul

  111. Donna Eavy Deborah. Reageer

    Hoi. Ik had vandaag WEER zo’n (PDS?) aanval. Ik ga echt wel een keer naar de dokter. Ik had het gevoel alsof ik ging overgeven. Aangespannen kaken, heel erg veel slikken je kent het wel. Terwijl ik niks verkeerds heb gegeten, sterker nog, de buikpijn kwam na het hongerige gevoel. Moest wachten tot de pauze en toen kwam het opzetten nadat me maag rammelde etc. Het werd steeds erger uiteindelijk viel ik bijna flauw van de pijn… Wat is dit? Liefs, D.

    • Beste Donna Eavy Deborah, PDS is per definitie een darmprobleem waarvan de onderliggende oorzaak niet kan worden achterhaald. In dit geval betwijfel ik of men wel genoeg heeft gedaan om de onderliggende oorzaak van jouw darmklachten(?) te achterhalen. Sowieso lijken jouw klachten helemaal niet voor 100% darm-gerelateerd. Is er al eens onderzoek gedaan naar je galblaas, galwegen, maag en/of alvleesklier? Ik ben GEEN arts, dus ik ben absoluut geen expert, maar wellicht is er iets aan de hand met je maag of gal… Groeten, Paul

  112. Hallo allemaal… Sinds vorige week heeft de huisarts bij mij “geconstateerd” dat ik PDS heb. Althans dat vermoedt ze… Ik heb ook na het eten wel eens last van krampen en dergelijke, maar zit met iets waarvan ik het vermoeden heb dat het niet bij PDS hoort… Ik vroeg mezelf af of diegene die ook PDS hebben, ineens last hebben van plotselinge hevige buikkrampen en overgeven (tijdsduur van +/- anderhalve week). Het begint bij mij meestal met een keer heftige diarree (daarna geen ontlasting meer) en daarna beginnen de buikkrampen… Dan kun je niet meer normaal functioneren… Ik heb dit al drie keer gehad in een periode van 3 jaar. Dan ben ik ongeveer 1 1/2 week uit de running en doe niets anders dan overgeven en kan nog niet eens water of i.d. binnen houden… Vaak begint het trouwens na stressvolle periodes (zoals toetsweken e.d.)
    Graag hoor ik jullie mening!

  113. Ik heb al ongeveer 2 jaar last van PDS; de eerste jaar ging het slecht met mij, ik had veel last van buikpijn, ik kon niet naar school en als ik wel ging, kon ik dat maar een of twee uur volhouden. Voor de zomervakantie ben ik met FODMAP begonnen. Het ging goed en ik kon vier uur naar school. Tijdens de vakantie ging het nog steeds goed, maar een paar weken geleden kwam het weer terug. De buikpijn wordt steeds erger. Dezen week ben ik weer met school begonnen en de buikpijn wordt steeds erger. Het lukte dus ook nu weer niet om naar school te gaan ik baal hier zo van! Ik wou dat de het stopte, maar dat zal nooit gebeuren. Ik zal altijd last van PDS hebben, maar ik wil in ieder geval dat het minder wordt en dat ik gewoon weer naar school kan, ook al is het maar vier uur.

  114. Ik heb al een een paar jaar PDS en ik heb er een tijd lang heel erg veel last van gehad. Ik heb ongeveer een half jaar het FODMAP-beperkte dieet gevolgd; dit hielp wel, maar sinds kort is de prikkelbare darm weer erger geworden. De pijn die ik voel nabij de darmen wordt steeds erger en ik baal hier erg van, zeker nu ik dit jaar overdoe en gewoon naar school wil. En gewoon wil overgaan dit jaar. Maar dit is pas de eerste week en de pijn is nu al zo erg dat het maar 3 uur of minder lukt om naar school te gaan. Soms ook niet… Ik ben er gewoon klaar mee, ik wil van de pijn af, maar weet dat dat niet kan. Ik wil in ieder geval dat het minder wordt, maar ik weet niet hoe.

  115. Ik heb nu al 2 jaar enorm veel last van lucht in mijn darmen, ze blazen voor het minste op en dit is zelfs zichtbaar. Vroeger had ik het enkel na restaurantbezoeken, dan enkel na het avondeten, nu elke dag soms al van ’s morgens. Omdat ik het elke dag heb is het heel moeilijk te achterhalen van welke voedingsmiddelen ik meer last heb dan andere… De dokter heeft mijn bloed getest en geen allergieën gevonden. Ik weet geen raad meer en het is zo’n gênant probleem… Nu heb ik gelezen dat de pil PDS in de hand kan werken en ik heb de klachten (misschien toevallig) ongeveer sinds ik mijn pil pak.

  116. Na verscheidene bloeonderzoeken heeft de huisarts geconstateerd dat ik PDS heb (nu een half jaar). Ik heb last van een opgeblazen buik die gepaard gaat met winderigheid en boeren. Ik heb geen last van buikpijn, maar wel last links in mijn onderbuik (plek van de dikke darm volgens de huisarts). Ik heb dus erg veel last van mijn buik linksonder. Als ik erop druk voel ik steken en het doet erg zeer. Druk ik er niet op dan voel ik minder pijn. Ik ben hiermee naar de huisarts geweest en bloed laten prikken. Geen infectie of ontsteking geconstateerd. Volgens de huisarts hoort deze pijn bij de PDS. Dit is echter vooral pijnlijk als ik erop druk. Soms vermindert de pijn vanzelf (het voelt alsof die plek minder pijn doet als ik erop druk). Een tijd lang had ik ook een lichamelijk reactie als ik naar de wc moest gaan. Dan ging mijn hart kloppen, gepaard met duizeligheid. Ik zag zwart voor m’n ogen en als ik niet ging liggen dan zou ik flauwvallen. Volgens de huisarts en internist is dit een normale reactie dat de lichaam geeft door de werking van de darmen en de lichaam geeft aan dat er iets moet gebeuren (het naar de wc gaan). Ik ben ook lactose intolerant overigens. Paul, kun je er hier iets over zeggen?

    • Ik geloof nog steeds niet echt in PDS als ‘gezondheidsaandoening’. Ikzelf heb volgens de artsen ook PDS, maar ik merk heel goed dat er een onderliggende oorzaak aan ten grondslag ligt. Zolang ik extreem gezond eet en voldoende sport, ervaar ik nauwelijks klachten, maar zodra ik een keer snoep en fitness oversla, ben ik de pineut. Wat er precies aan mijn spijsvertering mankeert weet ik niet; het heeft in ieder geval te maken met een bloedvergiftiging van een tijd geleden en het daaropvolgende antibioticagebruik, waardoor mijn interne darmbekleding is aangetast en de darmflora gebrekkig werden. De hartkloppingen, duizeligheid en zwartheid voor de ogen die je beschrijft, vind ik veeleer passen bij koliekaanvallen door vastzittende nierstenen of galstenen. Echter is er dan doorgaans ook sprake van enorme pijnscheuten. Enigszins opmerkelijk is wel dat men geen ontstekingswaarden of antistoffen in je bloed heeft aangetroffen, al gebeurt dat wel vaker. Overigens kan het ook nog zo zijn dat je voor meer voedingsmiddelen allergisch of intolerant bent dan je weet; voedselallergieën en voedingsintoleranties kunnen soms heel heftig uitpakken; denk maar eens aan noten, soja, eieren, zeevruchten en hulpstoffen (E-nummers/additieven) zoals sulfieten. Hoe dan ook heb ik het vermoeden dat de ‘diagnose’ PDS heel vaak wordt gebruikt om mensen af te schepen. Degenen die voor zichzelf opkomen en aandringen op vervolgonderzoek komen vaak vroeg of laat achter de daadwerkelijke oorzaak; mensen die PDS daarentegen als zodanig accepteren, zitten soms (afhankelijk van de achterliggende oorzaak) de rest van hun leven met de gebakken peren. Ook wordt er veel te vaak gezegd dat een bepaalde klacht “bij PDS hoort”, maar PDS is een naam die wordt gegeven aan klachten waarvan men de oorzaak niet kan achterhalen, dus hoe kan zo’n klacht dan THUISHOREN bij PDS? Prikkelbare Darm Syndroom betekent eigenlijk alleen maar dat je darm extra prikkelbaar is… Tuurlijk is het goed om te weten dat je darmen relatief snel worden overprikkeld, maar wat je eigenlijk wilt weten is waardoor ze worden geprikkeld en waarom. Negen van de tien keer zijn het specifieke voedingsstoffen die je darm extreem prikkelen. Bovendien is er maar al te vaak een reden waarom deze stoffen je darm prikkelen (allergie, irritatie, ontstekingsreactie, auto-immuunreactie, infectie, malabsorptie etc.). Ik probeer zelf nog weleens eliminatietestjes uit en ik merk dat vooral suikers, granen en zuivel mijn buikklachten triggeren en verergeren. De stappen die ikzelf heb ondernomen om PDS-klachten te beperken heb ik beschreven in dit artikel over darmflora & prebiotica. Ik ben overigens GEEN arts; dit is mijn persoonlijke mening. Wellicht heb je er iets aan. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Een opgeblazen buik kan ook het gevolg zijn van Metformine, een geneesmiddel bij diabetes type 2 dat het bloedglucose verlaagt.

  117. Hallo allemaal, Ook ik kamp al jaren met een spastische darm. Eigenlijk van baby af aan al buikpijn en een moeilijke stoelgang. Op mijn 12e PDS geconstateerd en sindsdien al heel wat onderzoeken gehad om al het andere echt uit te sluiten. Ik ben nu trouwens 25. Gelukkig ben ik, ondanks dat mij dagelijks slecht voel, toch kerngezond. En daarom start ik nu met het FODMAP-dieet, om te kijken op welke voedingsstoffen ik reageer. Dat tarwe en melk niet helemaal lekker vallen weet ik al, maar nu word het goed uitgezocht. Daarnaast ben ik er laatst achtergekomen dat de scheiding van mijn ouders toen ik nog een baby was, uitwerking heeft op mijn darmen. Als baby heb ik veel stress meegemaakt, waardoor ik een soort overlevingsmechanisme heb gemaakt. Daarom nu ook gestart met psychosomatische fysiotherapie. En waarschijnlijk ga ik ook nog aan familieopstellingen doen om de dingen van toen een plekje te geven. Nu maar hopen dat dit werkt, want op gewicht blijven is een hele opgave als je amper kan eten, omdat dan je maag en darmen op z’n kop gaan staan. Fijne avond allemaal, en een buikpijn vrije dag gewenst morgen. ;)

  118. Hallo, Vanaf mijn 12e (ben nu 36) had ik erge darmkrampen. Daar ze initieel niets konden vinden, deed de specialist het af als ‘last van zenuwen’. Veel later pas constateerde men dat ik lactose-intolerant was. Maar tegen die tijd had ik al iedere dag diarree die me dagelijks enkele uren op het toilet hield. Zelfs met een lactose-vrij dieet bleef ik dagelijks diarree hebben. Daarop labelde men mij met IBS-D. En zoals jullie wel zullen weten, zeiden de dokters daarop dat ze daar niks aan kunnen doen en dat ik ermee moest leren leven. Van tijd tot tijd werd het me te veel en deed ik dan weer een rondje bij de specialisten. Veel verder dan maag- en darmonderzoek en de mededeling dat ik geen Crohn of colitis of iets dergelijks had, kwam men niet. Dat vinden de dokters ook al deel van de behandeling: de patiënt geruststellen dat er niks ernstigs aan de hand is. Maar intussen zat ik wel dagelijks enkele uren op het toilet. Uiteindelijk ben ik in samenspraak met de huisarts Ondansetron (een 5-HT3-antagonist of serotonine-antagonist) gaan proberen. In combinatie met Loperamide gaf dat wel enige verbetering. 5-HT4-antagonist zou nog beter zijn, maar da’s niet op de markt momenteel. IBS-C -lijders kunnen misschien eens een serotonine-agonist uitproberen? Maar ik merkte nu sterk dat de stoelgang gewoon veel te zuur was. Daarop startte ik met Questran (colestyramine) in te nemen. Na dit nu ongeveer 6 maanden genomen te hebben, heb ik bijna geen last meer van diarree. De theorie is dat ik te veel gal aanmaak. Normaal wordt 95% van de afgescheiden gal terug opgenomen in het ileum (kronkeldarm), maar door het niet goed functioneren van het hormoon dat dit feedbacksysteem regelt, wordt er te veel gal bijgemaakt. Het teveel aan gal (het ileum kan het niet allemaal meer absorberen) wordt dan gedumpt in de dikke darm. Die kan geen zure omgeving aan en als reactie hierop wordt er water toegevoegd aan de dikke darm (i.p.v. verder de ontlasting te ontwateren) en wordt de motiliteit opgevoerd. Resultaat: chronische diarree. Men noemt dit galzuurmalabsorptie. Na 24 jaar van dagelijkse krampen en diarree ben ik daar nu vanaf. Echter heb ik wel nog last van heel veel slijm bij de ontlasting en blijft mijn rectum eigenlijk altijd vochtig. Soms heb ik zelfs aandrang en komt er enkel slijm uit. Dit rekent men ook tot een symptoom van IBS. Mijn vraag is: heeft er iemand weet hoe men deze overtollige slijmproductie kan aanpakken? Het geeft namelijk een geuroverlast. Groeten, Nico

    • Beste Nico, Geel slijm duidt veelal op galvloeistof. Kleurloos slijm duidt meestal op rectaal/anaal slijm (darmwandslijm). Het gaat om de (binnenste) mucosabekleding van de dikke darm; dit slijmvlies/mucosa bevat klieren en slijmbekercellen die slijm afscheiden. Dit alkalische/basische slijm beschermt de dikke darmwandbekleding tegen beschadigingen. Je interne darmwand/darmbekleding produceert dit slijm ook om het ontlasten te versoepelen; daarnaast dient het als kleefstof voor je ontlasting. Bovendien neutraliseert darmslijm verschillende zuren die worden geproduceerd door darmbacteriën. Naast darmwandslijm bevat deze substantie vaak ook darmwandcellen; de interne darmbekleding wordt namelijk continu ververst. Diep in een soort instulping van het darmoppervlak bevinden zich de oercellen die de volledige darmbekleding produceren; deze ‘darmstamcellen’ maken voortdurend nieuwe cellen aan die over de darmwand uitwaaieren om de darmbekleding te verversen. Dagelijks produceren ze plusminus 200 gram nieuw darmweefsel, dus er gaat ook ongeveer 200 gram weefsel verloren. Slijmvorming is tot op zekere hoogte dus logisch en belangrijk; overmatige uitvloei van darmwandslijm heeft daarentegen meestal een onderliggende (medische) oorzaak. Vooral wanneer de darmen geïrriteerd raken, scheiden ze extra veel slijm uit om de stoelgang te versnellen; zodoende probeert je lijf zo snel mogelijk van de veroorzaker verlost te raken. Mochten je darmen overmatig slijm blijven produceren, dan kán er dus sprake zijn van een onderliggend probleem. Zo kan de darmslijmproductie worden verhoogd als gevolg van een bacteriële darminfectie (chlamydia/chlamydiasis, gonorroe/gonokokken e.a.), maar ook door een schimmelinfectie van de darm (candida e.a.), chronische darmontsteking, darmparasieten, voedselallergieën, antibioticagebruik, aambeien, darmpoliepen, anale fissuren, contactallergieën (v.w.b. doucheproducten, vochtig toiletpapier, synthetisch ondergoed e.a.). Tot slot kan een verhoging van de slijmproductie van darmwand en anus gerelateerd zijn aan een vorm van vetdiarree die optreedt door toedoen van bepaalde vetzuren en/of was-esters die hoofdzakelijk voorkomen in bepaalde soorten vis. Mocht de slijmproductie direct gerelateerd zijn aan je lactose-intolerantie, dan zou je verwachten dat de slijmvorming ophoudt bij het mijden van zuivel, dus wellicht dat er sprake is van meerdere intoleranties en/of allergieën of van een aanvullend probleem uit bovenstaande opsomming? Voor zover ik weet is het in ieder geval niet mogelijk om de slijmproductie van je darmwand terug te dringen zonder de reden hiervan te achterhalen en de veroorzaker te elimineren. Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je meer te denken; hopelijk heb je er iets aan… Mochten je klachten aanhouden, dan zou ik er sowieso even mee langs de huisarts gaan. Groeten & sterkte, Paul

    • Hallo Paul, Doordat in de loop der jaren meerdere malen onderzoek is geweest op bacteriën in de stoelgang en op darminfecties (bloedonderzoek) denk ik dat die wel uit te sluiten zijn als de oorzaak van de overmatige slijmproductie. Eén (of meerdere) allergenen bovenop mijn lactose-intolerantie is natuurlijk wel een mogelijkheid. Ik zal bij de dokter navraag doen of ik een brede allergietest kan ondergaan. Bedankt voor het meedenken. Groetjes, Nico

  119. Hallo, Ik ben amber en ben 20 jaar. Ze hebben mij op 16-jarige leeftijd gezegd dat ik PDS heb, toen die tijd had ik er niet zo heel veel last van, het begon pas toen mijn menstruatie ook op mijn darmen reageerde. Elke keer weer die krampen en het zweet brak uit, ik kon niet meer staan en ik zat uren lang op het toilet. Op mijn 18e is er bij mij lactose-intolerantie geconstateerd, en dan werkt ook op mijn darmen. Me ouders en ik zijn 1 jaar bezig geweest om alles uit te zoeken waar melk in zit, en dat is een hele opgave. Vaak kwam het voor na het avondeten dat er weer eens melk in zat en dan zat ik weer heel lang op de wc en schreeuwde het uit van de krampen. Ook ik kan niet in warmte werken of zitten, mijn darmen kunnen geen prik, ijskoude dranken, waterijsjes, pittige tot hete gerechten (kruiden) verdragen, ook als ik te veel vet eet of te veel fruit laxeert het enorm. Als ik iets eet wat verstopt zoals witbrood bij mijn ontbijt, en ik eet iets laxerends dan weet ik al dat ik de klos ben, want het laxerende gaat drukken terwijl het nergens heen kan. Nou, ik kan je vertellen, het is vreselijk! Ik weet niet hoe een bevalling moet voelen, maar ’t is zo heftig! Ik ben zelfs daarvoor al met spoed naar het ziekenhuis geweest omdat ik het niet kon uithouden, zulke verschrikkelijke krampen… En dan zit er ook weer eens bloed bij je ontlasting. Een jaar geleden heb ik in het ziekenhuis zo een darmonderzoek gehad, dan gaan ze met een soort slang met camera eraan je anus in en dan bekijken ze je darmen of ze iets kunnen vinden. Ze hebben bij mij niks kunnen vinden en zeggen dat het PDS is. Voor mij is dat geen opluchting, want soms heb je zo veel pijn en weet je d’r geen enkele raad mee dat je toch al gauw denk dat er iets anders is. En het is ook zo dat er verschillende gradaties zijn qua pijn van mensen die met PDS te maken hebben. Ik word er echt gek van. Hoe voelt het om een dag geen pijn te hebben? Ik zou het niet weten…

    • Beste Amber, Er zijn heel veel dames die rond de menstruatie en/of ovulatie last krijgen van hun darmen. Van algemene darmklachten zoals (extreem) pijnlijk toiletbezoek en obstipatie tot flauwvallen van de pijn aan toe. Vaak worden deze klachten door artsen onder de noemer PDS geschaard, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook te maken hebben met endometriose… Dit hoeft overigens totaal niet het geval te zijn, maar bij ernstige klachten en/of ongerustheid zou je eens informatie kunnen inwinnen bij je huisarts. Groeten, Paul

    • Hoi Amber, Ik weet precies wat je bedoelt. Ik ben nu 26 en heb sinds mijn 15e de diagnose PDS. Darmonderzoeken gehad en ik heb geen gluten- of lactose intolerantie. Ook geen Crohn, terwijl dat wel in de familie zit. Ondanks dit herken ik me precies in jouw klachten. Sinds een paar maanden heb ik goede verhalen gehoord over de Paleo eetwijze en PDS samen. Je eet dan geen kunstmatige suikers of snelle koolhydraten, geen zuivel en geen granen. Ik ben dit aan het proberen en de dagen dat het me lukt zo te eten, geeft ’t verlichting. Dan nog is ’t voor ieder mens anders of er nog andere voedingsmiddel zijn waar je niet tegen kan. Koude dingen bijvoorbeeld, ik kan absoluut niet tegen ijs, hoe puur ’t ook is. Maar ik vind het soms wel lastig om op die manier te blijven eten, want de maatschappij is niet op Paleo ingericht. Ik word er soms helemaal moedeloos van, mensen in mijn omgeving snappen niet allemaal dat het mijn hele (sociale) leven heeft veranderd. Dat voelt soms erg eenzaam en verdrietig.

    • Google eens op endometriose. Je klachten hangen erg samen met je cyclus. Ik denk dat jij snel bij een endometriose gespecialiseerde gynaecoloog moet zijn! Niet bij een darmarts. ;-)

    • Beste Amber, Dankjewel voor je bericht! Waarom doen de beschreven klachten jou zo apert aan endometriose denken? Dat er sprake is van endometriose zou natuurlijk best kunnen, maar persoonlijk zie geen hele duidelijke aanleiding hiertoe, maar wie weet… het komt inderdaad wel vaker voor dat er veronderstelde menstruatieklachten of ovulatieklachten opspelen die in werkelijkheid gerelateerd zijn aan endometrioseverklevingen aan of nabij de darmen. Sowieso kan natuurlijk nooit kwaad om hierbij stil te staan en/of bij je huisarts aan te kaarten. In dit artikel over endometriose kun je overigens meer over endometriosehaarden lezen; in dit artikel over eierstokcysten eveneens… Nogmaals dank! Groeten, Paul

  120. Ik heb al 3 weken last van steken in m’n rechter onderbuik tijdens sporten (roeien), fietsen en lopen. Naar ha geweest. Bloed laten prikken ontstekingswaarde niet verhoogd dus geen blinde darm ontsteking. Daar een echo laten maken, niets aan de hand… Na 2 weken plat te hebben gelegen door de pijn heb ik geprobeerd te spinnen, maar dag erna weer dubbel zoveel last. Nu zegt de dokter dat het een spastische darm is. Maar ik twijfel hierover omdat ik nu totaal geen stress heb etc. Iemand ervaring mee?

    • Ik ervaar sinds kort hetzelfde als jij, ook geen stress. Ik ben echter wel terug gestart met de anticonceptiepil… En sinds de start hiervan is ’t een hoop miserie! Maar bij is het zeker weten PDS (prikkelbaar darm syndroom), enkel de oorzaak is de pil volgens mij! En ik ervaar ook enorme pijn bij ’t hardlopen, niet uit te houden!

  121. Hoi Allemaal, ik ben 15 jaar en heb echt vaak pijn in me buik, minstens elke dag. Meestal gebeurt het na het eten, meestal het avondeten. Ook als ik sport, bijvoorbeeld een halfuurtje fietsen heb ik echt pijn in mijn buik. Het zit echt in mijn onderbuik en het voelt aan als hevige krampen. Ik ben al bloed wezen prikken, maar ze hebben niks gevonden. Nou blijf ik me toch afvragen wat de oorzaak is. Ik weet dat mijn oma de ziekte van Crohn heeft, mijn moeder heeft het weet niet. Maar aangezien ik zo pijn in mijn buik blijf houden wil ik toch weleens weten WAT ik nou precies heb. Met vriendelijke groeten, Robin

    • Hoi, De ziekte van crohn slaat meestal 1 generatie over. Dus al je oma het heeft en je moeder niet, is er zeker een kans dat jij het kan hebben. Ik raad je aan om even contact met de huisarts op te nemen. Succes! Gr. Nicole

    • Beste Robin, Ziekte van crohn kan men denk ik wel zien via het bloed. Ikzelf kamp al jaren (van men 18) met PDS, dus ik zou eerder in die richting denken. Ben al naar het ziekenhuis geweest voor maag en darmonderzoek enz. Zonder dat men iets duidelijks kon vinden. Op zich natuurlijk goed nieuws, alleen is PDS een makkelijke diagnose als men het niet weet en het is ook bij iedereen verschillend van ernst. Ikzelf heb de ziekte Bechterew (chronische ontsteking in de rug) en een verhoogd risico op Crohn, maar uit de onderzoeken is niets in die aard voorgekomen. De krampen zijn bij mij ook telkens na het avondeten, links onderin de buik en soms zo hevig dat ik ervan moet overgeven en zelfs 1x ben flauwgevallen. Ik heb geleerd om wit brood zeker te vermijden en met kleinere hoeveelheden te eten. Het avondeten is meestal een zware hap en daardoor kunnen gevoelige darmen weleens op hol slaan. Ik zou me niet meteen te veel zorgen maken maar op je eetpatroon letten helpt echt. Verder neem ik van zodra ik het voel opkomen 2 buscopan tabletjes en dat helpt de krampen onder controle houden. Veel strekte alvast want deze aandoening wordt door veel mensen misbegrepen…!

  122. Psychologische factoren, zoals langdurige emotionele stress, kunnen leiden tot klachten. Specifieke levensmiddelen, zoals thee, koffie en vet voedsel, kunnen eveneens de symptomen uitlokken. Antibiotica en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen en diclofenac kunnen de symptomen verergeren. Er zijn aanwijzingen dat PDS ontstaat als gevolg van een darminfectie. Een abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmkanaal, waardoor mensen met PDS eerder pijn/prikkels waarnemen dan andere mensen, lijkt ook een rol te spelen…

  123. Ik heb alleen nu een diarreeremmer gebruikt, gebruik het anders nooit… Maar ik ben daar nu al 2 dagen mee gestopt en er is geen verbetering. Alles wat ik eet, daar reageer ik op… Bedankt voor je reactie… Ga zelf even aan de gang met voeding… Mijn gevoel zegt duidelijk dat er iets niet klopt. Gr. Linda

    • Goed om je gevoel na te gaan! Als er voor jouw gevoel iets niet klopt, neem even contact op met je huisarts. Misschien dat die je kan helpen?

  124. P.S. M’n stoelgang is erg wisselvallig, de ene keer obstipatie en nu diarree… Zelfs ’s nachts moet ik eruit. Krijg koude rillingen en soms breekt het zweet me uit… En wordt ik misselijk ervan… Van het opbreken van plots hoge lichaamswarmte.

    • Ik kan me niet voorstellen dat een arts dit zou afdoen als PDS. Het feit dat je symptomen ervaart zoal koorts, nachtzweten en rillingen duidt toch wel echt op een infectie. En indien er een evidente oorzaak aan de darmklachten ten grondslag ligt, is er dus per definiet geen sprake van prikkelbaredarmsyndroom. De obstipatie zou overigens best weleens kunnen worden veroorzaakt door de diarreeremmers, vandaar ook mijn voorgaande reactie (op je vorige berichtje) betreffende dit soort medicamenten. Dus zoals ik al aangaf: contacteer a.u.b. je huisarts indien je je zogen maakt. Nogmaals beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Met mijn achtergrond en langdurige klachten (brandend maagzuur, vol + opgeblazen gevoel, winderig en in stress periode) is het dus raak… Krampen zijn het niet; meer steken. Herkenning van een andere vriendin. Ga ik toch maar contact opnemen met de huisarts. Mijn eerste klachten waren net na een vakantie in Italië… Mijn lichaam kennende erg vergelijkbaar met de symptomen van PDS. De rillingen zijn afkomstig omdat ik weinig eet. Omdat ik dat niet verdraag op het moment. Dankjewel voor je reactie. Groeten, Linda

    • Klinkt mij heel bekend in de oren… Alleen bij mij was het me galblaas.

  125. Hoi. Nu heb ik in korte tijd zogezegd 2 x een darminfectie… Ik ben nooit ziek en aan m’n darmen al helemaal niet… Alles wat ik momenteel eet voel ik na 10 minuten als hevige buikkrampen en diarree. Nu ik dit zo lees ga ik twijfelen of het wel een buikgriepje is. Ik ben namelijk ook wel gestrest i.v.m. werkverlies en ik ervaar ook privé erg veel druk… Als ik geweest ben (wc) voelt het verlost. Ben ook erg winderig. Nu gebruik ik diarreeremmers, maar dat boekt geen verbetering. Moet ik nu de arts bellen i.v.m. mijn vermoedens?

    • Beste Linda, Het is niet zo dat PDS kan worden ‘gevonden’ aan de hand van specifieke stoffen of antistoffen. Het is veeleer een syndroom dat wordt gediagnosticeerd aan de hand van een X-aantal symptomen nadat veel andere ziekten/aandoeningen zijn uitgesloten. Ik heb bijvoorbeeld ook PDS (volgens mijn infectoloog en MDL-tropenarts), maar in feite ervaar ik restsymptomen van een extreem hevige bacteriële bloedinfectie en stootkuren antibiotica via infuus. Het is dus niet zo dat je iets hebt aan de diagnose PDS. Belangrijker is het om de onderliggende oorzaak van je buikklachten te achterhalen. Wellicht is het een bacteriële of virale darminfectie (buikgriep o.i.d.), maar diarree en buikpijn kunnen ook door andersoortige gezondheidsklachten worden uitgelokt. Diarreeremmers zou ik eigenlijk niet zonder overleg met je arts innemen. Zolang diarree niet gevaarlijk lang aanhoudt en niet tot uitdroging of ondervoeding leidt, kun je de boel beter laten lopen. :( Ik ben niet op de hoogte van je exacte situatie (duur, aanvullende klachten etc.) en bovendien ben ik geen arts. Als je je zorgen maakt is het dus raadzaam om je huisarts te raadplegen. In dit artikel over diarree kun je desgewenst meer lezen over de oorzaken van buikloop en aanverwante buikklachten. Groeten & beterschap, Paul

  126. Hallo iedereen, Ik ben 16 jaar en heb al zolang ik mij herinneren kan last van buikpijn. Op mijn 11de kreeg ik na allerlei onderzoeken te horen dat ik PDS heb. Ik heb al al allerlei diëten gevolgd en medicatie genomen, maar niets helpt. Ik weet geen raad meer met mezelf. Ik durf nooit bij een vriendin te gaan slapen of eens weg te gaan omdat ik bang ben dat mijn buik de bovenhand zal nemen. Overdag durf ik wel naar school te gaan omdat ik meestal last krijg na 18.00 uur. Mijn buik kan ook geen warmte verdragen waardoor ik mijn zomervakantie grotendeels op de wc doorbreng. Ik lees dat er nog mensen zijn die er zoveel last van hebben. Weten jullie misschien nog raad zodat ik eindelijk een leven krijg? Vele groetjes, Marie

    • Hoi Marie, Jij hebt het wel in een hele zware vorm als je het zelfs op vakantie niet volhoud in de zon. 1 ding aan PDS is heel belangrijk en werkt als ideale trigger: STRESS! Vergeet niet dat terwijl jij dingen denkt er ook effectief dingen met je lichaam gebeuren. Beste voorbeeld is lang denken dat je hoofdpijn hebt. Na een tijd heb je ook effectief hoofdpijn. Ik wil zeker niet zeggen dat je je de pijn inbeeldt of zo, maar wel dat je je bewustzijn en onderbewustzijn al op voorhand plannen dat jij gaat last krijgen, als je na 18 uur nog iets gaat doen. Je maakt je op voorhand al zenuwachtig over de krampen en de last die gaat komen met als gevolg: krampen en last. Een herkenbare situatie die ikzelf ook al heb ervaren. Bijvoorbeeld: Ik ben ook ziek geworden in een restaurant en heb daar bijna 2 uur op het toilet gespendeerd wat zeer schaamtelijk was t.o.v. men tafelgenoten. Maanden later ging ik naar hetzelfde restaurant en ja hoor, daar kwamen de krampen weer omdat ik op voorhand al aan het denken was aan de vorige keer. Wat ik dus wil zeggen is dat je je minder moet proberen te focussen op wat misschien gaat gebeuren qua PDS als je ergens gaat slapen… Niet makkelijk, maar het kan. Veel sterkte

  127. Hoi mede-tobbers, Ook ik heb mijn hele (nou ja, vanaf mijn achtste) last van PDS. Heel veel gasvorming, soms wel over de honderd winden per dag. Bij mij echter geen obstipatie maar acute diarree aanvallen. Gemiddelde aanlooptijd 40 seconden, dus nogal een uitdaging om op tijd het toilet te halen. Daarbij ging het soms met zulke hevige krampen gepaard dat ik eerst ongelooflijk veel ging zweten en daarna flauw viel. (Zelfs een keer een hoofdwond van de wastafel in het toilet opgelopen). En daar heb ik iets op gevonden, op het zweten en flauwvallen dan. Ik zit voortaan heel raar op het toilet. Met mijn rug tegen het opgeklapte deksel en mijn benen (met gebogen knieën) omhoog. Mijn voeten rusten dan tegen de muur op dezelfde hoogte als dat mijn billen zich begeven. Ziet er natuurlijk niet uit (who cares), maar zorgt voor mij sinds twee jaar dat het toiletbezoek voornamelijk een opluchting is in plaats van een martelgang. In hotels waar vaak een veel ruimer toilet is (zonder muurtje in de directe omgeving) gaat bij mij een stoel of kruk mee het toilet op. Als mijn knieën maar gebogen en mijn enkels op bilhoogte kunnen zijn gaat het voor mij voortaan redelijk maar vaker zelfs goed. Ik heb het dus een ‘plaatsje’ gegeven. ;-) Misschien heeft iemand hier iets aan.

  128. Hallo, Ik weet nu 2 jaar dat ik PDS heb. Heb al veel dingen geprobeerd, maar ik blijf pijn houden en niet naar de wc kunnen gaan. Kan ook bijna niet eens van m’n bed af komen of ik heb het gevoel dat iemand met een mes in mijn onderbuik (rechts) zit te steken. Heb ook elke keer wel dat ik in een maand 2 a 3 keer moet overgeven. Heeft iemand tot tips. Want ik wil eigenlijk m’n leven wel weer oppakken…

    • Beste Mamboer, Is er al eens onderzoek gedaan voor wat betreft galklachten… vastzittende galsteen, galblaasontsteking, galweginfectie etc. Overgeven is namelijk niet bepaald een symptoom van PDS, maar veeleer een maag en/of galblaas gerelateerd symptoom. En de stekende pijn die je beschrijft doet denken aan koliek. Wellicht een idee om dit eens met je huisarts te bespreken… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Die alle onderzoeken die er konden worden gedaan zijn allemaal gedaan en er kwam echt uit dat is PDS heb. M’n arts die zegt dat alles wat ze gedaan hebben daar op uit wees.

    • Het vervelende van PDS is dat het enkel een naam is die aan een groep symptomen wordt verbonden. Het enige criterium voor deze ‘stempel’ is dat er geen andere oorzaak gevonden kan worden. Het is dus niet zo dat PDS bepaalde klachten/symptomen veroorzaakt; het is veeleer een manier om een naam te kunnen geven aan iets wat door niemand écht wordt begrepen. Ook ikzelf heb de meeste PDS-symptomen, en omdat de exacte oorzaak ervan een groot raadsel blijft, mag mijn arts het PDS noemen. Dus ik heb nu officieel prikkelbaredarmsyndroom. Ik heb echter heel lang met mijn tropenarts/MDL-arts/infectoloog gesproken en die deed PDS vooral af als iets waar je geen groot waardeoordeel aan moet verbinden. Uiteindelijk is PDS immers niets meer dan een naam voor een groepje symptomen waarvan men de oorzaak niet heeft weten te achterhalen. Een beetje vergelijkbaar met hoofdpijn: je weet dat je hoofdpijn hebt en het is leuk dat het een naam heeft (zodat je het kan benoemen), maar hoofdpijn kan worden veroorzaakt door vergiftiging, griep, alcoholgebruik, allergieën, migraine, stress, medicamenten, herrie. infecties, pijnklachten en ga zo maar door. Hoofdpijn is dus een symptoom, niet een ziekte, en hetzelfde geldt voor PDS. Afhankelijk van de soort/oorzaak van de hoofdpijn helpt een paracetamolletje, maar voor PDS bestaat geen pilletje. De gewenste behandeling is voor iedere PDS-patiënt anders. En dat komt weer omdat ook de onderliggende oorzaak van PDS bij iedereen anders is. Hoe dan ook is het dus belangrijk om geen genoegen te nemen met de ‘sticker’ PDS, maar oplettend te blijven en na te gaan op welke momenten van de dag en door welke voedingsmiddelen de PDS-verschijnselen worden uitgelokt. Zodoende kun je soms toch de achterliggende trigger van de prikkels achterhalen. Als ik mijn arts mag geloven, is Prikkelbare Darm Syndroom In veel gevallen gerelateerd aan gebrekkige darmflora, stelselmatig antibioticagebruik (vaak van kinds af aan), voedingsintolerantie en/of bacteriële infecties. Al met al is het bij PDS heel erg belangrijk om je interne darmbekleding in topconditie te houden! In dit artikel over prikkelbaredarmsyndroom & bacteriën kun je er desgewenst meer over lezen… Sterkte; groeten; beterschap, Paul

  129. Hallo, Ik lees nergens over het feit dat cafeïne en theïne ook veel krampen kunnen veroorzaken. Ik drink alleen maar rooibosthee omdat andere theeën kramp veroorzaken. Ook cola en koffie en energiedrankjes zijn slecht voor mijn darm en PDS. Als ik kramp krijg, dan drink ik een paar koppen thee. Door de warmte en de rustgevende reactie trekt de kramp weg en kan ik ook beter naar de wc doordat alles ontspant. Misschien hebben anderen ook baat hierbij. Ik heb van mijn 8e (nu 37) al een prikkelbare darm en met regelmaat heel hevige kramp. Vanaf het begin helpt het mij ook om in foetushouding te zitten of liggen. En rustig de darmen masseren, al zittend op de wc doe ik dat. PDS is puur om het beestje een naam te geven omdat ze geen oorzaak kunnen vinden.

  130. Ik heb al vanaf 1983 spastische darm. Heb eerst een campilobacter-bacterie gehad met zware antibiotica. Vanaf die tijd constant diarree, zelfs thuis haal ik vaak het toilet niet. Ik moet overal door mijn man gebracht worden… Gr. Yvonne

  131. Hallo allen, Ik heb erg baat gehad bij een osteopaat; deze behandelt de weke delen in je lichaam en je krijgt allerlei voedingsadviezen! Ik ging erheen voor een hernia (na 3behandelingen weg!) en kom er nu voor een prikkelbare darm. Zijn advies: geen cola/melk drinken en rustig aan met appels. Ik was altijd vrij sceptisch, maar ben overtuigd!

  132. Na 20 jaar darmklachten en allerlei niet werkende adviezen (wat een buikpijn kreeg ik van volkorenbrood), heb ik de oplossing gevonden… Het Hormoonfactordieet van Ralph Moorman. Aanvankelijk begonnen om wat af te vallen, maar al snel bleek dat mijn darmklachten verdwenen. Waar mijn darmen ernstig van van slag raken is tarwe. Als ik nu een boterham eet, dan krijg ik al mijn oude klachten weer terug. Ben heel blij dat ik nu klachtenvrij ben; hoef niet meer alle openbare toiletten te onthouden en kan met gerust hart een avondje uit.

  133. Er zit niks bij wat mij zou helpen. Heb al jaren PDS (15 ongeveer), ben overal geweest, Ayurveda, bij Dr. Wulling en bij heel veel artsen. Alle diëten gevolgd, maar de pijn blijft en het zal ook wel zo blijven… Ben nu 67 jaar en ga nergens meer naartoe. Zo veel pijn! Kan niet eens op een stoel zitten. Moet liggend vervoerd worden, dus voor mij geen toekomst meer zonder pijn. Gr. Gezina

    • Beste Gezina, Zijn er ook scans gemaakt en MLD-onderzoeken gedaan? En is er ooit al werk gemaakt van pijnbestrijding? Ook al zouden ze de achterliggende aandoening niet kunnen vinden, dan nog zouden ze misschien de pijn tot op zekere hoogte draaglijk kunnen maken. Wellicht dat er nuttige informatie te vinden is in dit artikel over pijn(bestrijding)… Hoe dan ook heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  134. Klopt wat je schrijft. En bedoel je met een granenvrij dieet een glutenvrije dieet? Of zit daar weer een verschil tussen?

    • In principe is ieder granenvrij dieet een glutenvrij dieet, want granen zijn de enige plantensoorten waar gliadine-houdende gluten in voorkomen. Toch is niet ieder glutenvrij dieet een granenvrij dieet, want er komen steeds meer ‘glutenvrije’ graanproducten op de markt, en ook die zou ik voor de zekerheid mijden als je dan toch een dergelijk rigoureus ‘experiment’ start. Dus naast alle glutenhoudende granen (tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut) ook geen haver, rijst, mais en teff eten en ook geen graanproducten waar gliadine is uitgehaald. Kortom: niks met granen of graanbestanddelen. Als het dan achteraf niet blijkt te werken, kun je in ieder geval met redelijke zekerheid zeggen dat granen niet de belangrijkste boosdoener zijn voor jouw PDS. Anders blijf je achteraf altijd twijfelen of het misschien niet de gluten/gliadines waren in granen, maar misschien wel de vezels of disachariden of zemelen die zowel voorkomen in glutenhoudende granen als in niet-glutenhoudende granen. Wat je zou kunnen doen is ‘broodvervangers’ nemen op basis van kokosmeel en/of amandelmeel. En ook quinoa, amarant, boekweit, ragi, kiwicha, sorgo, cassave, tapioca en desnoods teff zijn al een heel stuk beter te behappen voor de darmen dan populaire granen. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om meer noten, zaden, pitten, zeewier, eieren, paddenstoelen, vis, mager vlees en andere eiwitrijke voedingsmiddelen te nuttigen. En dit aanvullen met niet al te vezelrijke groente- en fruitsoorten. Mocht je juist slecht reageren op eiwitten uit vlees, vis, noten e.a., dan merk je dat doorgaans heel snel en dien je je dieet logischerwijs aan te passen c.q. aan te scherpen.

  135. Dankje Paul voor je reactie. Mijn probleem is dat ik de ene keer goed reageer op bepaald voedsel dus, bijvoorbeeld spaghetti met gehakt. En dan opeens word ik van datzelfde voedsel echt doodziek. De krampen zijn serieus ongelofelijk heftig. In mijn situatie dus hopeloos, omdat ik op hetzelfde voedsel, wat ik normaal gesproken gewoon verdraag, opeens fout reageer.

    • Het heeft natuurlijk ook met de hoedanigheid van je darmen te maken op het moment dat de darmwand de voedingsstoffen uit pasta opneemt (of probeert op te nemen). Als je darmen eerder al geprikkeld en geïrriteerd zijn (om welke reden dan ook), dan kunnen de koolhydraten, vezels en gluten in spaghetti ineens veel harder aankomen dan normaliter het geval is. Wellicht is het de moeite van het proberen waard om 2 of 3 maanden helemaal geen granen of graanproducten te eten; dus geen brood, geen pasta, geen rijst etc. Ik ken mensen met PDS die heel veel baat hebben bij een granenvrij dieet.

  136. Ik heb al mijn hele leven spastische darmen. Sommige periodes gaat het beter. Momenteel heb ik weer vreselijk last van mijn darmen. Qua voeding is er bij mij geen pijl op te trekken. Normaal kan ik prima tegen spaghetti. Nu heb ik gisteravond spaghetti met een beetje kalkoengehakt gegeten, zonder saus. En vannacht werd ik wakker wegens vreselijke darmkrampen (net weeën). Ik kreeg koude zweetaanvallen en door de pijn moest ik bukkend naar toilet lopen, wat resulteerde in diarree. Daarna waren de krampen weg, na ongeveer 1 uur lijden. Nu ben ik doodop. Mijn vraag is hoe dit kan, dat je darmen de ene keer wel tegen bepaald voedsel kunnen en dan weer niet? En wat moet je eten als je darmen zo van slag zijn dat alles wat je eet een aanval uitlokt? Alsof je weer moet gaan op opbouwen…

    • Beste Jessica, Spastische Darm Syndroom is een sticker die je opgeplakt krijgt indien je aan een aantal symptomen en criteria voldoet. Het is dus nog maar de vraag of er niet één of meerdere achterliggende oorzaken zijn voor PDS, waarvan men nu nog geen weet heeft, maar die over een aantal jaren plotseling worden ontdekt. Het moeilijke van relatief vage syndromen als PDS is dus dat de oorzaak niet bekend is, waardoor ook de behandeling grotendeels berust op ’trial and error’. Mijn persoonlijke ervaring is dat PDS erg vaak gerelateerd is aan koolhydraten en koolhydraat-achtige stoffen: simpele suikers (monosachariden), complexere koolhydraten (disachariden en polysachariden), water-oplosbare voedingsvezels, onoplosbare vezels, gluten, zetmeel en zelfs kunstmatige zoetstoffen en gesynthetiseerde suikervervangers. En natuurlijk bloem en meel verkregen uit granen, waaronder tarwe, gerst, rogge, spelt, kamut, haver, rijst, mais en teff. En zijn het niet (enkel) koolhydraten, dan speelt meestal een voedselallergie, intolerantie of malabsorptie een belangrijke rol. Dit zit hem dan meestal in allergene voedseleiwitten zoals die voorkomen in zuivel, vis, vlees, eieren, noten, zaden, peulvruchten (dus ook pinda- en sojaproducten), granen en ga zo maar door. De kunst is inderdaad om erachter te komen welke voedingsmiddelen de darmen het ergst prikkelen. Het lastige hiervan is (zoals je zelf ook al aangeeft) weer dat het ook een combinatie kan zijn van voedingsmiddelen of een voedingsmiddel van een bepaald merk of een specifieke samenstelling. Zo ken ik iemand die op ‘gewone’ (witte) pasta meestal goed reageert, maar op volkorenpasta en pasta van glutenrijke durumtarwe slecht. Zo kun je misschien ook goed reageren op spaghetti, maar slecht op spaghetti in combinatie met vleeseiwitten uit kalkoen. Dit is van mij uit echt pure speculatie, dus een absolute gok. En dus helemaal GEEN medisch advies. Maar het zou in theorie dus kunnen zijn dat het hier iets mee te maken heeft. Wellicht is dit artikel over glutenintolerantie een handig aanknopingspunt. Groeten & sterkte, Paul

    • Hier hetzelfde. Darmen gaan van alles naar niets. Dan geconstipeerd, dan het omgekeerde. Veel krampen met inderdaad zweetaanvallen, net zoals weeën? En als ik lig, onderaan rechts (rechts van linker lies) een drukkende, zagende pijn. Heb ook na zwangerschap 1,5 jaar geleden een zware urineweginfectie gehad, toen deed mijn buik ook daar rechts onder pijn. Dan verdwijnt alles en hup, op kwestie van weken terug naar af. Overgeven hoort erbij en pasta is moeilijk – maar zoals je aanhaalt, de ene keer erger dan de andere… Het is toch iets dat je leven beheerst en ik heb het er best lastig mee de laatste weken.

  137. Ik heb al 10 jaar PDS. Alle onderzoeken gehad, alle therapieën gehad, veel verstopping… Moest een spoelpomp gebruiken, heb ook een pacemaker voor de darmen en niks dat echt hielp. Toen kreeg ik van een arts magnesium en na een maand kon ik weer gewoon naar de wc. Ik gebruik een darmbesparend dieet, geen melk en vlees en geen vezels. De pijn blijft, maar de stoelgang is opgelost. Voor de pijn neem ik Buscopan en injecties van Cefanalgin. Die koop ik in Duitsland, dat vermindert de pijnaanvallen. En ik gebruik paracetamol en diclofenac. En met veel stress wordt het erger. Je komt er nooit meer vanaf, moet ermee leven.

  138. Truus van der Plaats Reageer

    Ik zit nu al de hele dag in de lappenmand. Ben vanmorgen aan het werk gegaan met 1000mg paracetamol achter de kiezen. Ik hield het uit tot 11.00 uur en heb toen thuis weer 500 mg genomen, maar nu blijft het zeuren. Het is mijn eigen schuld. Had zo’n zin in een stukje vlees. Maar ja, dat verdraagt mijn darm dus niet. Nou zit ik met de gebakken peren. Hoop dat het morgen weer beter gaat. Ik kan dus slecht tegen vlees; maakt niet uit van welke soort.

  139. Hallo, Ik heb sinds 1996 PDS, maar ja, geloof er aan de ene kant niet meer zoveel van het laatste jaar. Ik ben in het ziekenhuis geweest en daar is het weer vastgesteld dat ik PDS heb. Toch, zoals ik zei, vertrouw ik dat toch niet. Ik ben nu 2 jaar continu aan de diarree. Er zit ook bloed in. En steken man! Soms denk ik dat ik doodga. Als je rechts in m’n buik drukt, kan ik je slaan. Dat merkte de dokter ook, maar ook daarvan zegt hij ‘niks aan de hand’… Ik heb nu wel weer een dieet: geen vezels. Maar ja, dan mag je zowat niks meer, want overal zitten vezels in.

  140. Ook bij mij is jaren geleden de diagnose PDS vastgesteld. Meestal waren de klachten na een paar dagen verdwenen, Nu heb ik echter al bijna 2 maanden aan een stuk last: heel veel buikpijn (kan niets om mijn buik verdragen en loop het liefst de hele dag in mijn nachtjapon) en een voor mijn gevoel keiharde buik. Ik heb alles al geprobeerd: Duspatal, Norit (potje is inmiddels leeg, heeft wel heel even geholpen) Rennie Deflatine, Gastronol o.i.d. van Vogel, venkelthee en paracetamol. Heb nu een afspraak voor a.s. maandag bij de huisarts, ik denk dat hij dan wel weer antibiotica voorschrijft omdat hij dan aan diverticulitis (weet niet of je dit zo schrijft) denkt, is al vaker gebeurd maar ik heb geen koorts! Ik ga zo meteen gelijk ananas halen, hopelijk geeft dat iets verlichting. Ik hou jullie op de hoogte. Nog even een vraagje: mocht er geen verse ananas voorradig zijn, heeft ananas uit blik dan eventueel ook zin?

    • Beste Wil, Ik heb persoonlijk geen ervaring met ananas & buikklachten, maar neem in ieder geval ananas op sap en niet op siroop. Dan eet je in ieder geval geen toegevoegde, geraffineerde suikers. Hoe komt je huisarts er trouwens bij dat je diverticulitis zou hebben (of hebt gehad)? Heeft hij ooit eigenhandig een uitstulping van je darm ontdekt en hoe heeft hij vastgesteld dat deze ontstoken was? Of is dit ooit onderzocht in het ziekenhuis? heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Probeer eens vlozaad. Dat kun je gebruiken bij alle vormen van darmklachten. Heel verzachtend voor het darmslijmvlies…

    • Beste, Ik voel me vooral 1 met je reactie: kan niets om mijn buik verdragen en loop het liefst de hele dag in mijn nachtjapon… Dat ik nooit een leuk rokje en spannend bloesje kan dragen vind ik bijna even erg als de dagelijkse buikpijn. Naar het schijnt moeten we ermee leren leven maar, da’s geen optie. Ik ben in ‘behandeling’ met Reiki (zoek maar eens op) het helpt natuurlijk, maar of het blijvend is… Heeft je doktersbezoek nog iets opgeleverd? Grts, Vera

  141. Dag iedereen, Net zoals bijna iedereen die reageert op dit artikel heb ik PDS. Vroeger at ik alles wat ik wou, maar na de geboorte van mijn 2e dochter (bijna 7 jaar geleden), van dag op dag kon ik nauwelijks nog groenten en fruit eten. Het cliché: als we niets vinden, dan is het van de stress… En ik had er natuurlijk net een baby bij, dus was het makkelijk om me te wandelen te stuurden en het afschoven op stress. Dat ze aders doorsneden bij de bevalling, ik door het oog van de naald kroop en 5 zakken bloed toegediend moest krijgen, daar werd niet over gerept. Ik blijf erbij dat daar ergens een oorzaak ligt bij mijn probleem, maar ja, medisch is alles in orde. Ik moet ermee leren leven. Het enige brood dat ik nog kan eten is Synergie van Sonja Kimpen. ’t Is lekker bruin brood, maar met bijna geen tarwe erin en geen zuivel. Het assortiment fruit en groenten dat ik kan eten is heeeeeel beperkt. Een stuk of 5 groenten en nog veel minder fruit. ’t Is heel moeilijk: ik moet zo veel mogelijk vezels vermijden, anderen moeten er zo veel mogelijk eten. Ik belandde zelfs al op de spoedeisende hulp na het eten van een paar kleine stukjes rauwe ajuin die in een slaatje zaten. En op vakantie kon ik nauwelijks ademhalen van de buikpijn na een part meloen gegeten te hebben. Voor mij is het een gigantische lijdensweg. Ik ga proberen de tip met de ananas toe te passen. Wie weet… Ik zou ook graag mijn bloed laten prikken om te testen op welke voedingsmiddelen ik zo heftig reageer, maar ik weet niet waar (in België). Hypnotherapie… Bij jullie, onze noorderburen kan dat allemaal, maar bij ons? Geen idee waar ik daarvoor moet zoeken. Ik hoop dat er ooit een oplossing mag komen zodat ik weer een normaal leven kan leiden… Groetjes en veel sterkte aan iedereen! Sofie

    • Boek ‘Eet Wat Bij Je Past’ van Christine Tobback is een aanrader. Ik ga binnenkort een consult bij haar aanvragen.

  142. Hallo allemaal, Ik heb vanmorgen de tip van Eric gebruikt en hij heeft gelijk. Ik ben opgelucht dat het werkt! Verse ananas dit keer, de bakjes ga ik de andere keer gebruiken, nog makkelijker. Ik zal het een poosje volgen deze tip en dan -na een week of zo- weer schrijven hoe het gaat. Daar hebben anderen wat aan, denk ik zo? Heel erg bedankt, Eric! Groet iedereen, Linda

  143. Nog vergeten: als ik laat eet, krijg ik eerder last. Ik probeer dus de pauzes tussen de maaltijden niet te lang te laten worden en heb altijd een banaan, appel of liga-achtig ding bij me.

  144. Beste allemaal, Het valt me altijd weer op dat er op websites over darmklachten geadviseerd wordt om veel granen zoals muesli te eten. Bij mij verergeren mijn klachten aanzienlijk daardoor! Ik heb inmiddels van alles uitgeprobeer:, voedingstips, lijstjes bijhouden etc. Niets hielp. Van Vifit verminderden de klachten, maar ik kreeg rare ontlasting en moest vaak naar het toilet met steeds kleine beetjes. Erg onhandig. Van Yakult verergerden de klachten. Er zijn een paar “triggers” gevonden: Kant-en-klaar producten, bijvoorbeeld sauzen uit potjes, maaltijdmixen enz. Ik weet nog steeds niet welk stofje precies verantwoordelijk is, maar ik probeer zo min mogelijk chemicaliën binnen te krijgen voor de zekerheid. Het eten van muesli, cruesli en zo verergert mijn klachten dramatisch, terwijl ik toch echt voldoende drink en beweeg! Grof volkorenbrood is daarbij een uitzondering; dat kan ik gewoon eten. De ananastip had ik nog niet gehoord, Ik ga hem zeker uitproberen. Moeilijk daarbij is dat ik nooit weet wanneer een aanval komt en je verse ananas niet zo lang vers kunt houden. In ieder geval bedankt voor de tip en ik hoop dat mijn bevindingen ook iemand kunnen helpen.

    • Hallo Christine, Je hebt helemaal gelijk wat betreft “granen”. Er zijn heel veel verschillende graansoorten en graanproducten (waaronder ontbijtgranen). Het voordeel van (veel van) dit soort producten is dat ze een heleboel verschillende voedingsvezels leveren die positief kunnen uitpakken voor je darmwerking. Het nadeel is echter dat ze ook gluten bevatten, en gluten werken bij sommigen juist negatief uit op de evenwichtigheid van de darmen. Zodoende zijn er al heel veel mensen met darmproblemen geweest die veel hebben gehad aan dit artikel over gluten & glutenintolerantie. Wellicht ook voor jou interessant? Hoe dan ook: heel erg bedankt voor je tips en bevindingen. Groeten, Paul

    • Koen Bakker

      Beste Christine, Ik heb zelf CU en heel vaak een dikke buik, terwijl ik een sixpack heb van het sporten. Ik kan gewoon geen lactose en tarwebloem verdragen (mijn darmen niet). Ik heb dit laten nakijken door een arts in Bergen: J. Fabriek heet die man, en hij controleert welke voeding jij niet goed kan verdragen. Het kostte mij 70 euro, maar als ik nu wit brood eet met kaas of een glas melk drink, dan heb ik een buik vergelijkbaar met een vrouw die 8 maanden zwanger is. Voor die paar tientjes weet je tenminste wat je niet moet eten. Gr. Koen

    • Hoi Christine, Het is uit onderzoek gebleken dat het voor mensen met PDS inderdaad averechts werkt om graanproducten te eten; dit omdat er veel vezels in zitten die moeilijk verteerbaar zijn voor de darmen. Dit onderzoek dringt alleen moeilijk door als de eerdere ideeën al vastliggen. Maar ook fruit bevat veel moeilijk verteerbare vezels (pitjes, schil) en het is dus beter om fruit met mate te eten.

    • Hoi Eva, Hier ben ik het niet (volledig) mee eens. PDS is een sticker die wordt opgeplakt als je aan een X-aantal symptomen voldoet, maar er geen eenduidige, achterliggende oorzaak kan worden gevonden voor je gezondheidsklachten. Hoewel de symptomen van PDS bij veel patiënten (tot op zekere hoogte) overeenkomen, is het nog maar de vraag of de oorzaak voor iedere patiënt in dezelfde hoek moet worden gezocht. Zo gebeurt het maar al te vaak dat PDS na een hele lange tijd van onderzoeken, kwakkelen en aanmodderen toch een welbekende ziekte of aandoening blijkt te zijn. Niet iedereen die PDS opgespeld krijgt, reageert dus negatief op vezels. Sterker nog: ik ken mensen bij wie prikkelbare c.q. spastische darm is gediagnosticeerd die juist heel goed varen bij een vezelrijk dieet. Het is dus niet per definitie raadzaam om minde groenten, fruit en/of granen te eten, al kan het -zoals je al aangeeft- wel de moeite waard zijn om het een tijdje te proberen en te kijken of de klachten afnemen of juist toenemen. Vaak ligt het zelfs aan de soort groenten (ui/peulvruchten/bonen/knoflook is voor velen te heftig)… De soort vezels (natuurlijk/synthetisch + wateroplosbaar/onoplosbaar) en de fruitsoorten of zelfs fruitsuikersoorten (veel glucose ten opzichte van fructose). Wat voor de ene PDS’er werkt kan voor de andere PDS’er dus averechts werken, dus het is goed om daar rekening mee te houden. Groeten, Paul

  145. Bij mij zit het prikkelbare darmsyndroom “in de familie”. Sinds kort heb ik bijna geen last meer van buikpijn, opgezette buik, verstopping/diarree, etc. In het AZM te Maastricht is ook echt aangetoond dat ik het PDS heb. Alles heb ik al geprobeerd, tevergeefs. Maar wat echt helpt is het eten van verse ananas in grote hoeveelheden, dus minimaal een kilo per week. Ik koop zelf altijd de bakjes van 250 gram van de Albert Heijn. Die bevatten stukjes voorgesneden, verse ananas. Zodra je krampen voelt opkomen, meteen een hele bak leegeten. Je zult versteld staan; binnen een kwartier voel je verlichting en binnen een half uur is alles weg. Het zal die dag ook niet snel meer terugkeren. Wat verder helpt is ervoor te zorgen, dat je ’s morgens goed naar het toilet kunt. Dit bereik ik zelf, door op nuchtere maag een glas appel-perensap (wederom van de Albert Heijn, in glazen flessen van een liter) te drinken en een vijf minuten later een sterke bak koffie. Gegarandeerd dat de stoelgang gemakkelijk gaat, zonder pijn en heel natuurlijk. Deze goedkope en eenvoudige hulpmiddelen werken voor mij beter dan welk medicijn dan ook en ik heb zelfs geen last meer na het hardlopen (minimaal 10 kilometer per training). Als ik na een training pijn voel opkomen, dan is het echt meteen een bak ananas naar binnen werken, en de pijn verdwijnt als sneeuw voor de zon.

    • Hoi Erik, Werkt het echt zo eenvoudig met de ananas en het appel-perensap? Ik ben al bijna mijn hele leven (50) op zoek naar iets wat echt helpt. Je reactie zie ik graag tegemoet.

    • Hallo Erik, Wekenlang heb ik pijn in mijn buik. Stress is een oorzaak die je bijna niet kunt wegnemen. Toen ik jouw berichtje las, ben ik meteen naar de winkel gegaan om ananas te kopen. Een hele bak opgegeten, de volgende dag had ik nog wat pijn, maar het trekt nu wel weg; het is draaglijk. Ook de ontlasting kwam op gang. Wel iedere keer kleine beetjes, dat is niet zo prettig, 6 x per dag. Lijnzaad nam/neem ik ook, maar de buikpijn verdween hiermee niet. Wel heb ik moeite iedere keer ananas te eten, het gaat tegenstaan. Eerst is het lekker, maar de derde dag… Ik heb het ervoor over want die pijn is… Ik word er chagrijnig van en paracetamol kan ik ook niet blijven slikken. Heel veel dank voor de tip. Wil Kover

    • Hallo Erik, Bijna niet te geloven dat er iets gevonden is om de buikpijn van PDS te bestrijden. Ook ik heb al jaren lang buikpijn door toedoen van PDS. Heb allerlei medicijnen gehad en niets helpt eigenlijk. Ik ga het ook proberen en hoop dat het bij mij ook helpt. Met vriendelijke groet, Wilma

    • Hallo allemaal, Veel granen en volkoren eten, werkt voor mensen met PDS averechts, omdat het de darmen veel werk kost vezels te verteren, verergeren de klachten vaak. Licht verteerbaar voedsel is dus beter als je PDS hebt, en zelfs fruit kan beter met mate worden gegeten, want daarin zitten ook veel vezels (zoals pitjes van aardbeien en de schil van veel fruit). Voor een deel is PDS ook psychisch, en het komt en gaat. Dus ik denk dat als het eten van bijvoorbeeld veel ananas helpt (na een tijdje) hoeft dat niet direct aan de ananas zelf te liggen. Maar hoe dan ook: fijn als het helpt. Er is echter wel een middel dat wetenschappelijk bewezen blijkt te werken: hypnotherapie. Dit wordt in ziekenhuizen aangeboden.

    • Beste Anne, Zie mijn antwoord aan Eva, al heb ik (vanwege de strekking van jullie beider bericht) sterk het vermoeden dat Anne en Eva dezelfde persoon zijn. :P

    • Hallo Wilma, Er is wel iets gevonden dat wetenschappelijk bewezen werkt tegen spastische darmen: hypnotherapie. Hoewel voeding de klachten kan beïnvloeden, zit de oplossing voor PDS zit niet in eten, want het is deels psychisch. Hypnotherapie voor PDS wordt in ziekenhuizen aangeboden. Ik heb zelf lange tijd last gehad van PDS en ben er bijna helemaal vanaf. Ik heb gemerkt dat ik bij krampen me verzette tegen de pijn of ze probeerde te onderdrukken/negeren. Eigenlijk werd het daar alleen erger van. Toen ik me probeerde te ontspannen en de pijn te accepteren, ging het beter. Het werkte voor mij goed om op een rustige plek te gaan zitten, diep adem te halen en mijn aandacht daarop te concentreren. Spieren ontspannen en misschien een warme kruik er tegengaan. Het werd steeds minder en nu heb ik het zelden meer.

    • Beste Eva, Ik had nog niet eerder gehoord van het verband tussen PDS en hypnotherapie en heb er zodoende een tijdje naar gezocht en over gelezen. Heel erg bedankt voor de tip; de resultaten zien er best wel veelbelovend uit. Er is nog geen concluderend bewijs, maar er zijn toch zeker wel verregaande aanwijzingen voor de werkzaamheid van hypnose bij bepaalde symptomen die onder de noemer PDS worden geschaard. De meest interessante bron in mijn (overigens relatief korte) zoektocht vond ik deze: http://www.ibshypnosis.com/IBSresearch.html. Nogmaals bedankt & groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.