Hersenschudding: symptomen & behandeling bij hoofdtrauma

Een hersenschudding is een verstoring van je hersenfunctie door toedoen van direct of indirect geweld op de schedel, zonder dat er sprake is van zichtbaar hersenletsel. Meestal ontstaat een hersenschudding door een val op het hoofd of een klap tegen het hoofd. Hieronder lees je meer over de symptomen & behandeling van een hersenschudding…

Symptomen hersenschudding

Een hersenschudding gaat doorgaans gepaard met een aantal typerende klachten. Deze klachten c.q. symptomen hoeven zich overigens niet per se allemaal voor te doen. De belangrijkste symptomen van een lichte hersenschudding zijn:

 • Hoofdpijn die langzaamaan toeneemt na het ongeval
 • Duizeligheid & verwardheid
 • Bewusteloosheid (2 sec. tot 10 min.)
 • Geheugenverlies m.b.t. de periode voor het ongeval
 • Onhandig & schokkerig bewegen
 • Misselijkheid & braken

Bij een zware hersenschudding is soms sprake van aanvullende complicaties en symptomen, namelijk:

 • Lage bloeddruk (hypotensie)
 • Versnelde hartslag (tachycardie)
 • Overmatig zweten
 • Tijdelijk gevoelsverlies
 • Dubbel zien

Als gevolg van een hersenschudding kunnen later pas – en zelfs op langere termijn – aanvullende klachten & symptomen worden ervaren, zoals:

 • Problemen met evenwicht
 • Problemen met concentratie
 • Problemen met taalvaardigheid
 • Stemmingswisselingen
 • Paniekaanvallen
 • Wazig zien

Het typerende van een hersenschudding is dat er geen sprake is van zichtbaar hersenletsel. Over hoe of waarom de symptomen van een hersenschudding ontstaan, is men het dan ook nog steeds niet eens.

Hersenschudding & huisarts inlichten

Als een val of klap op het hoofd leidt tot één of meerdere van bovenstaande symptomen, dan spreekt men van een hersenschudding. Bij een hersenschudding dien je uit voorzorg direct contact op te nemen met je huisarts.

De hersenschudding zelf kan niet of nauwelijks worden behandeld. Toch dient de huisarts onderzoek te doen, om ernstig hersenletsel uit te sluiten. Zo kan een zware hersenschudding in zeldzame gevallen gepaard gaan met:

 • Hersenbloeding (bloeding in de hersenen)
 • Hersenoedeem (vochtophoping in de hersenen)
 • Hersenbeschadiging met epilepsie tot gevolg
 • Herseninfarct (bloedstolseltje in een hersen-ader)
 • Hersenkneuzing (= langdurig bewustzijnsverlies, geheugenverlies en/of coma)

Je dient in geval van een hersenschudding dus altijd contact op te nemen met je huisarts, ook al voel je je relatief goed!

Behandeling hersenschudding

Zoals hierboven ook al werd aangegeven, is er nauwelijks een behandeling mogelijk voor de hersenschudding zelf. Toch kun je een aantal dingen doen om herstel te bespoedigen en pijn te onderdrukken. Daarom hierbij enkele tips voor de behandeling van een hersenschudding en verzorging van de hersenschudding symptomen…

 • Drink nooit alcohol in geval van een hersenschudding.
 • Bij hoofdpijn kun je het beste paracetamol nemen.
 • Gun je hersenen zoveel mogelijk rust; dus niet eindeloos tv-kijken, computeren, muziek luisteren, kletsen etc.
 • Autorijden & sporten is niet verstandig in geval van een hersenschudding.
 • Het kan wel goed zijn om je hersenen te blijven trainen door bijv. een paar bladzijden te lezen.
 • Langdurige, lichamelijke rust is niet per se nodig; als je direct in staat bent te wandelen, dan is dat prima.
 • Soms heeft je lichaam extra slaap nodig.

In geval van een lichte hersenschudding zijn de symptomen doorgaans binnen 1 tot 3 weken verdwenen. Bij een zware hersenschudding of hersenkneuzing kunnen bepaalde symptomen maandenlang aanhouden of zelfs chronisch blijken.

Andermans hersenschudding behandelen

Soms is het nodig dat iemand met een hersenschudding wordt ondersteund. Als je een huisgenoot hebt met een hersenschudding, dan kun je hem/haar het beste:

 • Niet te lang alleen laten om eventuele complicaties direct te kunnen waarnemen.
 • Gedurende de slaap ieder uur even wakker schudden om complicaties tijdens de slaap uit te sluiten.

Als zich merkwaardigheden of complicaties voordoen, dan is directe opname en diepgaand neurologisch onderzoek vereist.

Reactie?

Heb jij ervaring met een hersenschudding of hersenkneuzing? Of heb je vragen of opmerkingen m.b.t. traumatisch hersenletsel? Laat dan hieronder je reactie achter!

17 reacties op “Hersenschudding: symptomen & behandeling bij hoofdtrauma

 1. Elisabeth ·

  Hallo, Ik ben 9 december van de trap naar achter gevallen 7 treden omlaag en op de achterkant van mijn hoofd en nek terechtgekomen. Na de val stond ik zo weer op en ik was wel geschrokken maar nergens last van. De volgende dag ook nergens last van zelfs nog wezen sporten. En de 2e dag krijg ik hoofdpijn en die was intens, het licht deed mega pijn en ineens dacht ik shit.. dus volgende dag gelijk naar de huisarts en die zei zware hersenschudding hou rust. Best lastig met drie kinderen waar de jongste 2jaar van is en een man die smacht werkt en overdag slaapt. Nu bijna 2maandn verder heb ik nog mega last van het licht en ben ik van 3 naar 1 diclofenac gegaan van de week maar nu voel ik de pijn op mijn achterhoofd heel erg precies waar ik ben gevallen. Zou dit normaal zijn? Hoofdpijn heb ik weer sinds ik van 2 diclofenac naar 1 ben gegaan. Ik mis de oude ik… mijn energie level is ook laag en ik ben snel geïrriteerd. Van de week maar weer is de dokter opzoeken.

  Reageer
 2. Ellie ·

  This zo te zien lang geleden dat iemand hier heeft gereageerd. Nou heb ik deze week op werk een klein ongelukje gehad. Omdat het zo hard waaide is de magazijndeur bij mij op werk opengeslagen tegen men hoofd. Ben een paar seconden weggeweest. Vlak daarna duizelig en misselijk geweest. Dus ben even naar de dokter geweest die heeft geluisterd hoe ik er aan toe ben. En hij denk dat ik een lichtelijke hersenschudding opgelopen. Nou 2 dagen er na werd ik wakker met hele erge duizeligheid. Het lukt me nog wel dingen te doen niet misselijk en geen hoofdpijn (yeah gelukkig). Maar toch voel ik me beetje bezorgt, omdat ik hier dan lees dat een klap ook een hersenbloeding kan veroorzaken. Moet ik me hier zo erg zorgen om maken? Is de kans groot?Alvast bedankt :)

  Reageer
 3. Thomas ·

  Hoi, een paar dagen geleden heb ik een redelijke klap op mijn oog gehad. Geen blauwe plek op me hoog maar als ik mijn draai doet het pijn. Dit gaat ook nog is samen met hoofdpijn en duizeligheid na het opstaan alleen duurt de duizeligheid ong. 5 minuten wat ik voorheen nooit had. Heb ik een hersenschudding?

  Reageer
 4. Withagen ·

  Ben 2 maanden geleden hard op mijn achterhoofd gevallen. Blijft zoemen in mijn hoofd. Heb hersenscan gehad alles was prima. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Reageer
 5. Linda ·

  Hallo, Afgelopen januari heb ik flink mijn hoofd gestoten. Ik voelde me op dat moment even flink duizelig en een ei op mijn hoofd. Maar het kwam niet in mij op om even naar het ziekenhuis te gaan (gaat wel over). De volgende dag gewoon naar het werk gegaan. Na een week gewerkt te hebben met flinke hoofdpijn en dronken voelen toch maar even langs de dokter gegaan. Doe maar even rustig aan dan komt het wel goed. Na 2 weken weer terug naar de dokter. Die verwees me door naar het ziekenhuis voor een scan. Daar aangekomen kreeg ik neurologische testjes en te horen (wat ik al wist) u heeft een flinke hersenschudding. Dag mevrouw. En de scan lieten ze achterwegen. Na 4 weken terug naar de dokter en ziekenhuis toch een scan gemaakt. Niets op te zien. U heeft een PCS/CC (Postcommotioneel Syndroom c.q. Postconcussie Syndroom c.q. Commotio Cerebri). Nu ben ik 7 a 8 maanden verder en heb nog steeds flinke hoofdpijn. Voel me duizelig, kan me niet goed consenteren… Als iemand me wat vraagt iets te doen en het is iets wat ik normaal altijd zo doe, dan kan ik zo in paniek raken omdat ik dan het even niet meer weet hoe of wat. Ik ben na me werk helemaal op val zo in slaap… Maar hoe nu verder? De hoofdpijn is soms ondragelijk. Pijnstillers helpen niet. Toch maar terug naar de dokter? Een MRI laten maken? Of? Ik heb geen idee… Wil er heel snel van af, zodat ik er weer helemaal ben voor mijn gezin en werk.

  Reageer
  • Paul ·

   Hersenletsel heeft doorgaans heel veel tijd nodig om te herstellen. Als je het vermoeden hebt dat er meer aan de hand is dan een hersenschudding zou je inderdaad kunnen aandringen op een MRI-scan. Onwijs veel sterkte toegewenst met het herstel!

  • Karin ·

   Dag Linda, Mijn vriendin heeft hetzelfde als jij beschrijft, ook een hersenschudding gehad. Wat heb jij inmiddels gedaan? Ik hoor het graag! Groet, Karin

  • Marc ·

   Hoi Linda, Ik heb dezelfde symptomen. Inmiddels is het 10 maanden geleden dat ik hersenschudding heb opgelopen. Ben jij inmiddels hersteld? Groet, Marc

 6. l.e.hanrath ·

  ik ben 83 jaar, kreeg ongeveer 8 maanden geleden een nieuwe rechter heup, maar de linker zou eigenlijk ook moeten worden vervangen. Nu ben ik afgelopen vrijdag languit op een stenen vloer van de garage achterovergevallen. Al wel snel daarna via een stoel die er stond overeind gekomen. Lopen leek geen probleem, wel erg geschrokken. De volgende dag soort van pyjamadag gehouden. Was toch nog niet de oude, niet dizzy of zo. Zondags had ik weer een maaltijd gemaakt, die me niet smaakte. Had last van verstopping (eigenlijk al de dagen ervoor t.g.v. bepaald medicijn). Ik voelde me na een middagdutje erg koortsig: 38,7 graden! Ook maag omgekeerd. Vroeg naar bed, paar maal wakker, paracetamol genomen en ’t was ’s morgens 37,6. Voel nu dat de spieren een flinke opdonder gehad hebben, maar ik blijf bewegen. Vraag: raad u aan om toch de huisarts te consulteren? Ik zou hem dan wel graag aan huis willen laten komen, want voel me toch niet in orde.

  Reageer
  • Paul ·

   Geachte L. E. Hanrath, Ik ben geen medicus, maar persoonlijk zou ik absoluut even telefonisch contact opnemen met uw huisarts. Omdat er nogal wat verschillende gezondheidsproblemen tegelijkertijd lijken te spelen, lijkt het me geen overbodige luxe om de opinie van een deskundige te vernemen. In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Met vriendelijke groet, Paul

 7. peet ·

  Hoi, Ik heb 29 april een aanrijding gehad en daar een hersenschudding aan overgehouden. Tot op de dag vandaag nog steeds hoofdpijn-aanvallen bij mijn voorhoofd. Je bent gelijk moe en futloos; ook concentratie is minder dan en ben gauw geïrriteerd, wat totaal niet bij me past. Ik heb net 3 weken vakantie gehad en ook niks gedaan. Ik heb in totaal 4 keer hoofdpijn gehad met futloosheid en geïrriteerd. Nu ben ik half aan het werk (ik ben internationaal chauffeur) en de laatste twee weken weer meer hoofdpijn, futloos en gauw geïrriteerd. Mijn vraag is: hoe lang kan het nog duren? Ik ben het zat aan het worden; ben geen type dat stil kan zitten. M.v.g. Peet

  Reageer
 8. anoniem ·

  Ik heb al meer dan 7 weken een hersenschudding ik ben naar verschillende therapeuten geweest die zeiden dat het uiteindelijk wel over zou gaan maar er is.nog niet zoveel vooruitgang, ik weet nu niet wat het beste is om te doen even sporten gaat me wel goed af in.mijn eentje

  Reageer
 9. Anoniem ·

  Ik heb lichte hersenschudding gehad in mijn jeugd toen ik 12 jr was ben hard op achterhoofd trap gevallen ,nu inmiddels ben 39j nog steeds heb ik af en toe symptomen als vergeetachtigheid of duizeling af en toe niet altijd.Hoe kan dat ?Bestaat dat dat je klachten aan over houdt,ik heb na de hersenschudding mij zwak gevoeld kracht kwijt en kan werk etc nu niet aan ik haak snel af van werken bijvoorbeeld of leren .Ik heb last van onthouden ,niet altijd ,ik was buiten bewustzijn na de val en heb veel gebloed en heb hechting gehad en moest s’nacht iedere 2 uur wakker gemaakt worden anders ik nooit meer zou wekken.Na mijn val was ik depressief angstig,moe,irrteerde me snel aan alles en heb veel gehuild ,Heb ik iets aan over gehouden mischien?Mijn huisarts zei dat dat over zou gaan in die tijd.

  Reageer
 10. kristel ·

  Ik heb de dag voor goede vrijdag mijn hoofd zeer hard gestoten tegen een soort garage deur. Ik ging er daarna onderdoor, merkte dat ik niet kon blijven staan en viel op mijn kont. Nu, 1 april nog steeds af en toe misselijk, vooral in de avond, alhoewel ik dan bijvoorbeeld wel honger heb. Hoofdpijn blijft. Het voelt net alsof er iemand van binnen mijn hersenen naar buiten probeert te duwen door mijn voorhoofd heen. Lichten van lampen lijken vier keer zo groot. Licht doet vaak nog even pijn aan mijn ogen. En ik ben heel de dag moe. Oh ja, concentreren is ook wel lastig. Heb ik een lichte hersenschudding?

  Reageer
 11. M. Heijnis ·

  Ik heb zaterdagavond 16 feb. 2013 vele stompen op mijn hoofd gehad, maandag werd de hoofdpijn steeds erger en ik moest braken. Ik werd vannacht wakker, 23 feb. 2013, en had en heb nog steeds véél pijn in mijn hoofd. Misselijk, niet omdraaien in bed want dan had ik weer braakneigingen. Maarrr….nu loopt mijn lichaamstemperatuur op vanaf 03;00 had ik 37.8 ok dacht ik nog. nu is het 38,6 en dat ’s morgens vroeg! mijn vraag is; komt er bij een hersenschudding ook koorts voor??? Ik hoop op een antwoord van jullie. B.V.D van Marijke Heijnis uit Sneek.

  Reageer
  • Fanny ·

   Ja, dat kan zeker voorkomen. Als het met een paracetamolletje voor het slapengaan niet opgelost is, dan is het slim om bij de huisarts langs te gaan met je klachten.

 12. Amade ·

  Goedemorgen, Ik heb als kind drie keer zware hersenschuddingen gehad sommige dingen kan ik wel in vinden. Alleen heb ik de vraag? Hoe kan het zijn dat ik veel gaten hebt met mijn geheugen. Ik ben 54 jaar oud maar ondervindt wel dat ik bepaalde jaren totaal geen beeld van heeft of dat ik het gevoel hebt dat ik het niet mee hebt gemaakt. Zijn er lot gevallen die dit herkennen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.