Slapend been: wat is die prikkende tinteling?!

Body · Door Ilse

slapend been slapende benen

Een slapend been… :( Je kent vast het gevoel wel: je bent in slaap gevallen op de bank en zodra je wakker wordt, heb je een prikkend en tintelend gevoel (een ‘prikkelende tinteling’) en gedeeltelijke gevoelloosheid in je been omdat je in een rare houding hebt gelegen. Je moet vervolgens even wachten omdat het prikkende gevoel ervoor zorgt dat je niet normaal meer kunt bewegen. En hoewel het fijn is dat de kwellende sensatie wegtrekt, is het gevoel van het wegebben nog wel het allerergst! Dit fenomeen heet ook wel ’transient paresthesia’.

‘Transient’ is Engels voor transiënt oftewel tijdelijk oftewel vergankelijk oftewel kortstondig… Paresthesia is Engels voor paresthesie: een gevoelsstoornis waarbij een onprettige kriebelende, prikkelende, tintelende, jeukende, brandende of pijnlijke sensatie wordt waargenomen die geen externe aanwijsbare oorzaak of aanleiding heeft. Het gaat hier dus om een stoornis van de gevoelssensatie. Aanraking van de paresthetische huid kan ook nog eens als uitermate pijnlijk worden ervaren; hetgeen bekendstaat als ‘hyperesthesie’, ‘hyperpathie’ of ‘allodynie’. Hierbij alles wat je moet weten over ’transient paresthesia’ oftewel transiënte paresthesie oftewel slapende benen…

Zenuwbeknelling veroorzaakt slapend been

Dat prikkende en tintelende gevoel in je armen en benen heet “transient paresthesia”. Meestal krijg je dit bizarre gevoel nadat je druk hebt uitgeoefend op je armen of benen; meetstal door bovenop je arm te hebben gelegen of met je been in een moeilijke hoek te hebben geslapen. Ook het over elkaar zitten met de benen geeft ditzelfde slapende effect. Als deze beknelling lang genoeg blijft aanhouden, verliezen je hersenen de communicatie met dat bepaalde lichaamsdeel omdat de doorbloeding ontoereikend is. De druk zorgt er dus voor dat de elektrochemische impulsen van en naar de zenuwen niet goed worden doorgegeven.

De zenuwimpulsen bevatten informatie die doorgeven zou moeten worden aan de hersenen. Als je echter slapende benen of armen hebt is deze informatie onduidelijk voor de hersenen. Sommige zenuwen geven helemaal geen informatie meer door, als je zenuwen en bloedvaten lang genoeg afgekneld zijn geweest, terwijl anderen veel meer informatie geven dan normaal omdat ze de ‘defecte’ exemplaren proberen te compenseren en op te vangen.

Slapend been: tot slot…

Deze chaos binnen de prikkelgeleiding van je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je het rare tintelende en prikkende gevoel in je armen of benen ervaart dat eigenlijk heel belangrijk is. Het is een signaal aan de hersenen dat de bloedtoevoer naar een bepaald lichaamsdeel ontoereikend is. Zou je deze slapende sensatie niet als waarschuwingssignaal krijgen, dan zul je er ook uit eigen beweging ook niets aan veranderen.

In zo’n geval zou je arm of been dus afgekneld blijven en een tekort opbouwen aan bloed en bouwstoffen. Als de doorbloeding meerdere uren slecht blijft, kan dit zelfs leiden tot permanente en onomkeerbare zenuwbeschadiging. En als je het echt heel erg bont maakt, kan je ledemaat zelfs afsterven! (bron + bron)

Al met al is het prikkende gevoel van een slapende arm of been dus enorm nuttig; het waarschuwt je dat je beter anders kunt gaan zitten of liggen. Meer over de oorzaken en gevolgen van een slapend been of tintelende arm vind je in dit artikel over slapende ledematen! Wellicht interessant om te weten. :P