Een slapend been… :( Je kent vast het gevoel wel: je bent in slaap gevallen op de bank en zodra je wakker wordt, heb je een prikkend en tintelend gevoel (een ‘prikkelende tinteling’) en gedeeltelijke gevoelloosheid in je been omdat je in een rare houding hebt gelegen. Je moet vervolgens even wachten omdat het prikkende gevoel ervoor zorgt dat je niet normaal meer kunt bewegen. En hoewel het fijn is dat de kwellende sensatie wegtrekt, is het gevoel van het wegebben nog wel het allerergst! Dit fenomeen heet ook wel ’transient paresthesia’.

‘Transient’ is Engels voor transiënt oftewel tijdelijk oftewel vergankelijk oftewel kortstondig… Paresthesia is Engels voor paresthesie: een gevoelsstoornis waarbij een onprettige kriebelende, prikkelende, tintelende, jeukende, brandende of pijnlijke sensatie wordt waargenomen die geen externe aanwijsbare oorzaak of aanleiding heeft. Het gaat hier dus om een stoornis van de gevoelssensatie. Aanraking van de paresthetische huid kan ook nog eens als uitermate pijnlijk worden ervaren; hetgeen bekendstaat als ‘hyperesthesie’, ‘hyperpathie’ of ‘allodynie’. Hierbij alles wat je moet weten over ’transient paresthesia’ oftewel transiënte paresthesie oftewel slapende benen…

Zenuwbeknelling veroorzaakt slapend been

Dat prikkende en tintelende gevoel in je armen en benen heet “transient paresthesia”. Meestal krijg je dit bizarre gevoel nadat je druk hebt uitgeoefend op je armen of benen; meetstal door bovenop je arm te hebben gelegen of met je been in een moeilijke hoek te hebben geslapen. Ook het over elkaar zitten met de benen geeft ditzelfde slapende effect. Als deze beknelling lang genoeg blijft aanhouden, verliezen je hersenen de communicatie met dat bepaalde lichaamsdeel omdat de doorbloeding ontoereikend is. De druk zorgt er dus voor dat de elektrochemische impulsen van en naar de zenuwen niet goed worden doorgegeven.

De zenuwimpulsen bevatten informatie die doorgeven zou moeten worden aan de hersenen. Als je echter slapende benen of armen hebt is deze informatie onduidelijk voor de hersenen. Sommige zenuwen geven helemaal geen informatie meer door, als je zenuwen en bloedvaten lang genoeg afgekneld zijn geweest, terwijl anderen veel meer informatie geven dan normaal omdat ze de ‘defecte’ exemplaren proberen te compenseren en op te vangen.

Slapend been: tot slot…

Deze chaos binnen de prikkelgeleiding van je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je het rare tintelende en prikkende gevoel in je armen of benen ervaart dat eigenlijk heel belangrijk is. Het is een signaal aan de hersenen dat de bloedtoevoer naar een bepaald lichaamsdeel ontoereikend is. Zou je deze slapende sensatie niet als waarschuwingssignaal krijgen, dan zul je er ook uit eigen beweging ook niets aan veranderen.

In zo’n geval zou je arm of been dus afgekneld blijven en een tekort opbouwen aan bloed en bouwstoffen. Als de doorbloeding meerdere uren slecht blijft, kan dit zelfs leiden tot permanente en onomkeerbare zenuwbeschadiging. En als je het echt heel erg bont maakt, kan je ledemaat zelfs afsterven! (bron + bron)

Al met al is het prikkende gevoel van een slapende arm of been dus enorm nuttig; het waarschuwt je dat je beter anders kunt gaan zitten of liggen. Meer over de oorzaken en gevolgen van een slapend been of tintelende arm vind je in dit artikel over slapende ledematen! Wellicht interessant om te weten. :P

27 Reacties

 1. Heb sinds kort andere diabetesmedicijnen, Janumet, en voel met nu niet lekker in me vel. Weet niet zeker of het door die pillen komt. heb koude rillingen, geen eetlust, meer misselijk gevoel, tintelingen in armen en benen…

 2. sinds afgelopen weekeind heb ik de gehele dag een tintelend gevoel in mijn linker been. Ook heb ik daar kracht verlies in(een beetje zo’n gevoel als of je bijna door je enkel gaat maar nog net niet. Word er ook helemaal gek van. Heb nu Lyrica met het werkend bestanddeel pregabaline. Hoopt dat het wat helpt. Krijg nog een spieronderzoek d.m.v elektriciteit, dus maar even afwachten

 3. Hallo allemaal, Ik heb de ziekte van Pfeiffer gehad. Heb nu in beide armen en benen tintelingen en spierpijn. Bleek dat ik een veel te hoge waarde had van vitamine B6. Laat je dus controleren op alle B-vitamines. Ik had 10 keer de toegestane waarde in mijn bloed. Heb er nog steeds last van, is wel iets minder geworden.

  • Hoi, Mijn vriend heeft sinds een paar maanden ook pfeiffer, en inderdaad ook het slapende gevoel in zijn benen… Ik las dat u ook dat slapende gevoel in uw benen had, maar hoe is dit uiteindelijk afgelopen? Groetjes, Josefien

 4. karima elabali Reageer

  Beste mensen.. sinds een paar dagen heb ik last van tintelingen in mijn rechterbeen voornamelijk scheenbeen en voet en mijn linkerhand. Ik word gek van dat gevoel en ben er inmiddels mee naar de huisarts gegaan. Na wat bloedtesten zag hij niet bijzonders en zegt dat als het deze week aanhoudt of verergert dat ik naar de neuroloog moet. Ik ben jonge meid die vitaal is. Ik zou graag willen weten van mensen wat hun ervaringen zijn. Ik ben best nuchter maar vind dit nu ook wel eng allemaal. Binnen een paar dagen voel je je echt anders. Geen pijn maar het is vreselijk irritant om continu een slapend been of onderarm/hand te hebben.

 5. Regelmatig pseudo-slapend rechterbeen, ook zeurderig tintelen aan de binnenkant van mijn dijbeen en knie en rond de enkelstreek. Wat zou dit kunnen zijn?

 6. Heb een B12 tekort, chronisch. Dus ik heb dit vaker… En vaker overdag dan in m’n slaap. Ben 15, dus da’s ook lekker dat ik dit allemaal meemaak… Ik haat slapende armen en benen!

 7. Ik heb sinds een kleine maand een slapende rechter onderarm en hand. Mijn linkerhand af en toe, maar mijn rechterhand en onderarm bijna heel de dag… Ik weet geen raad. Ik wacht nu af op de bloeduitslag… De arts denkt waarschijnlijk aan CTS of beginnende artrose, maar kan het ook aan de Risperidon liggen? Slik ik namelijk sinds augustus 2010… Oh ja, ik ben pas 34 jaar, maar ik rook wel al sinds mijn 21e…

 8. Ik heb de laatste tijjd erg last van slapende armen, handen en benen als ik slaap. Daar word ik dan wakker van en dat is geen pretje. Maar uit deze reacties lees ik dat anderen daarna vaak tintelingen hebben – dat heb ik zelden daarna. Bij mij gaat het vanzelf weer over. Klopt het dan wel dat ik denk dat ik slapende lichaamsdelen heb ’s nachts? Of is het dan iets anders? Ik ben nog maar 15, dus is het niet apart dat ik dat nu al heb? Leonie xxx

 9. Mary P. Marhoiani Reageer

  Ik lijd ongeveer aan dezelfde problemen. Sinds een maand geleden kreeg ik opeens slapende benen tot aan de knieën. Ik ben naar de dokter gegaan en die gaf me plastabletten omdat ook mijn benen opgezwollen waren. Ik kreeg plastabletten, maar die helpen niet… Sinds 3 dagen werden de benen rood doordat heel veel kleine adertjes rood en duidelijk te zien waren, maar vandaag. zijn die kleine adertjes niet meer duidelijk te zien… Wel zijn er rode vlekken ontstaan. Volgens de iriscopist is het door een slechte doorbloedingen; daarom krijg ik nu Solidagovan van Dr.Vogel, voor een betere urine-uitscheiding. Evenals B12, B50, Padma, Besic en Wobenzxym. Heb nog af en toe de krampen in de kuiten, maar die doen niet zo’n zeer. Morgen moet ik weer naar de dokter. Wie kan mij meer informatie geven voor een oplossing?

 10. Bij kwamen de slapende ledematen (armen) doordat ik een ingreep heb gehad aan beide handen, omdat ik een zenuwbeknelling had, maar geruime tijd had ik ook last van een stijve nek, en mijn arts zei steeds dat het reuma is. En dat ik pijn heb door een klier die ik aan mijn keel heb overgehouden, het maakt het eten moeilijk. Ook heb ik daarna een kies moeten uittrekken vanwege de zenuwpijn. Nu zit ik weer met kiespijn, dus ik hoop niet dat die beknelling daardoor komt. Mag ik wat reacties van jullie? Nu doet mijn voet ook pijn, ik kan bijna niet lopen. Het wordt ook opgezet, erg hoor met die klachten… Ik krijg pijnstillers en die geven me maagpijn, maar het lijkt ook alsof ze niet helpen. Hoe kom ik van dat slapende gevoel in de armen en benen af?

 11. Hallo Daniella, Bij mij is het slapende en prikkelende gevoel weg. Ik zakte ook steeds door mijn benen of heupen al een hele tijd. Het kwam door de hernia. Ik heb een speciale injectie in mijn rug gekregen en daarom zijn de tintelingen en die andere rare gevoelens weggegaan. Kan niet veel lopen, maar als ik wandel, loop ik zonder op spelden te lopen.

 12. daniella meyers Reageer

  Ik heb een slapend gevoel eigenlijk constant in mijn rechterbovenbeen. En met staan wordt dit een stekende pijn. Is echt heel erg vervelend! Dit gevoel heb ik sinds ik 2 weken geleden door mijn heup ben gezakt. Weet iemand misschien wat dit kan zijn?

 13. Hoi, Ik zit op kickboksen en ik slaap heel slecht nu omdat ik heel vaak trappen krijg op mijn been. Vandaar moet ik nu altijd op m’n rug slapen, want als ik op m’n zij slaap, dan slaapt mijn hele been binnen een minuut of 2. Wat kan ik eraan doen? En waarom slaapt mijn been eigenlijk?

  • Dit zou een zenuwbeschadiging kunnen zijn; laar er je huisarts eens naar kijken. Sterkte!

 14. Mijn linker been slaapt al een tijdje, evenals beide voeten. Het lijkt wel alsof ik op spelden loop. Ik heb MS, maar ben net door de MRI gegaan en de MS is nu niet actief. Het is raar dat het steeds links is. Ook mijn billen slapen. Ik slik tabletten tegen vertigo/syndroom van Ménière en toen is het ook begonnen. Volgende week weet ik meer, en ja, ik zal toch moeten stoppen met roken… Dat zal een heleboel helpen!

 15. Ik heb al vanaf een uur of 12 in de middag geen gevoel in mijn slapende bovenbeen en nu is het al kwart voor 4. Ik hoop dat jullie weten wat het is en wat ik eraan kan doen.

 16. Ik heb zelf ook wel vaak dat ik wakker wordt met een slapende arm. Ik heb het idee dat het komt omdat mijn matras te hard is. Ik ben nu van plan een nieuwe te kopen. Hopelijk helpt het

 17. Ik heb al heel lang dat ik wakker word met slapende handen, dan lijkt het of ze 3 x zo dik geworden zijn maar dat gaat vrij snel over. Nu zit ik met een linkerhand die voor de helft minder tintelt dan ’s nachts maar zeer irritant is, ik weet niet wat het is maar ik erger mij er rot aan. Misschien heeft iemand anders het ook, dan hoef ik mij niet druk te maken over dat rotgevoel.

  • Ik had / heb dat gevoel ook al een paar jaar. Het zijn niet alleen mijn handen maar ook de voeten lijken voor mijn gevoel dik, en branden en tintelen ook. Als ik wakker wordt dan lig ik ook verkrampt wat ook weer tintelingen kan veroorzaken. Sinds 5 jaar is er bij mij fibromyalgie geconstateerd, wat ze ook wel body wide disorder noemen omdat het overal zit. Ik ben gaan revalideren en sport nu twee maal in de week (stoppen met roken heeft daar ook wel aan bijgedragen).

 18. Ik ben 30 jaar en heb al een paar nachten dat ik wakker word in mijn bed omdat mijn armen en handen tintelen. Ik vind het heel irritant en begin me ook zorgen te maken. Ik heb ook soms steken in mijn linker bovenarm; mensen zeggen me dat het zenuwen zijn… Ik werk in de horeca en heb ook soms last als ik bv bestek rol. Dan krijg ik een lange tijd krampen in mijn vingers. Ik ben het laatste jaar veel bijgekomen, misschien kan het daar aan liggen, maar ik wil er wel iets tegen doen. Als er iemand iets op weet, laat het me dan weten. Het enige is, ik woon in Spanje, en om hier naar den doctor te gaan, nou ik begin er liever niet aan… Drie jaar geleden hebben ze de ziekte van Chrohn bij mij ontdekt, dus ik heb zoiets van liever geen dokter. xxx Kelly

 19. Ik ben via de huisarts naar de neuroloog gestuurd. Deze heeft de functies van de zenuwbanen in de armen doorgemeten en geconstateerd dat sommige banen minder goed functioneren. Links een handbrace geadviseerd, die ik ’s nachts moet aandoen. Resultaat nihil. Een tweede consult: advies een kleine ingreep in de handen/polsen, want last van carpale tunnelsyndroom volgens hem. Ingreep heb ik afgewezen; elke ingreep kent zijn gevaren; dus ‘leed’ maar langer accepteren. Volgens de neuroloog bestaat er geen gevaar voor beschadigingen door de slapende handen/benen. De oorzaken zouden in de wetenschap nog steeds niet duidelijk zijn. Ik leef er maar mee; heb het reeds 72 jaar hier uitgehouden. Groeten, Hein

 20. Lydia Beentjes Reageer

  Ik krijg de regelmatig been-tintelingen als ik loop. Soms als ik net begin met lopen, soms is dat na een poosje. Vaak dan in beide benen tegelijkertijd. Ik kan dan moeilijk mijn voeten verplaatsen.Het is dan net of ik op kussentjes loop. Door een ongeval heb ik dystonie opgelopen, dat vooral mijn bovenlichaam ontregeld heeft, maar nu zijn mijn benen met tintelen en een slapend gevoel begonnen. Houdt dat verband met dat voorgeschreven ziektebeeld?

 21. Hallo, Naar aanleiding van een late post whiplash syndroom (POS) heb ik de klachten die hierboven genoemd worden. Ik heb ze voornamelijk aan de linkerkant van arm en been. Ik kan hierdoor moeilijk lopen; na 10 minuten is het klaar en begint het te slapen en doet het been erg pijn. Met de arm heb ik het meeste last als ik naar bed ga. Ik kan al 8 jaar niet op de linkerzij slapen hierdoor. Nu denkt de professor aan TOS, maar kan het been daar niet in plaatsen. Kan dit kloppen dat mensen met whiplash dit soort klachten erbij krijgen, en gaat dit ook over? Vriendelijke groeten, Bodyl

  • karima elabali

   Bodyl ik heb dat ook wat jij omschrijft ik word er helemaal onzeker van…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.