Slechte adem, iedereen kent het fenomeen. Een onprettige adem kenmerkt zich door een vieze mondgeur ofwel “uit je mond stinken”. Het vreemde en vervelende van een slechte of stinkende adem is dat je je eigen adem niet of nauwelijks ruikt. Bijna 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van slechte adem, maar het merendeel is zich daar niet eens van bewust.

Omdat jij gewend bent aan de geur van je adem, ruik je deze niet of nauwelijks. Jijzelf hoeft je slechte adem dus niet eens op te merken. De mensen in je omgeving zijn dan ook degenen die er last van hebben als jij uit je mond stinkt. Wees hierdoor echter niet gerustgesteld, want onderzoek wijst uit dat familie en vrienden elkaar zelden op hun stinkende of viezige adem wijzen. Slechte adem ofwel halitose is dus in veel gevallen een “stil” probleem.

Hierbij een aantal tips om slechte adem te voorkomen en te behandelen met middelen…

Test jezelf op een slechte adem

Ga je niet meteen verdiepen in de oorzaken en oplossingen m.b.t. slechte adem. Je moet immers eerst weten of je überhaupt uit je mond stinkt en last hebt van een vieze adem. Je kunt jezelf eenvoudig testen op slechte adem en vieze mondgeur met behulp van deze tips:

1. Maak eigenhandig een simpel uitstrijkje van je adem

Strijk met het achterste deel van je tong over de bovenkant van je hand of over een verbandgaasje. Laat het speeksel opdrogen en ruik er vervolgens aan. Als het ingedroogde speeksel stinkt, dan stinkt ook je mondgeur.

2. Vraag een vriend naar de hoedanigheid van je mondgeur

Vraag een goede bekende om zijn of haar eerlijke en ongezouten mening. Je partner, vader, moeder, broer, zus of beste vriend of vriendin kan je een eerlijk antwoord geven. Maar dan moet je er wel naar vragen en het echt willen weten.

3. Doe een halimeter-test in het ziekenhuis om je adem te onderzoeken

Vraag een halimeter-test aan bij een mondhygiënist, bijvoorbeeld via je huisarts. Een halimeter is een medisch instrument dat precies aangeeft hoeveel vluchtige zwavelverbindingen er in je adem zitten. Deze zwavelverbindingen zijn de oorzaak van een vieze mondgeur.

Oorzaken van een slechte adem & stinkende mondgeur

Een continue stinkende adem wordt orale halitose genoemd. Voordat je een slechte adem of “uit je mond stinken” kunt gaan verhelpen, is het goed om te weten hoe een vieze mondgeur of slechte adem ontstaat. Hierbij een lijstje met de oorzaken voor vieze mondgeur (bron)…

1. Goede bacteriën (mondflora) veroorzaken slechte adem

Slechte adem en de bijbehorende vieze mondgeur worden met name veroorzaakt door “goede bacteriën” ofwel mondflora. Deze bacteriën zijn bij iedereen aanwezig in de mond – en vooral op de achterkant van de tong! Wanneer deze bacteriën eiwitten afbreken veroorzaken ze een vluchtige zwavelverbindingen en zodoende een onaangename geur. Vooral mondbacteriën die zich in amandelstenen vestigen, verspreiden een extreem onaangename mondgeur.

2. Slechte mondhygiëne kan viezige mondgeur veroorzaken

Ook slechte bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken. Hoe meer slechte bacteriën in je mond, des te meer je uit je mond stinkt. Een slechte mondhygiëne brengt dus gegarandeerd een stinkende mondgeur met zich mee. Tandplak, plaque op de tong en bacteriële infecties in mond of keel zijn dus funest voor je adem. Een goede mondhygiëne kan een slechte adem deels voorkomen.

3. Ochtend-foetor kan oorzaak zijn van stinkende adem

’s Nachts wordt er veel minder speeksel in de mondholte geproduceerd. Dat is fijn, want anders zou je tijdens je slaap in je speeksel kunnen stikken. Het nadeel van de geringe speekselproductie gedurende de nacht is dat nagenoeg iedereen een onprettige adem /mondgeur / mondlucht heeft bij het opstaan in de ochtend. Dit fenomeen wordt ook wel ochtend-foetor genoemd. Als je in de ochtend een glas water drinkt, verschuiven de mondflora van gramnegatief naar grampositief, waardoor de slechte adem afneemt.

4. Voedsel kan een stinkende mondlucht verspreiden

Als je bijvoorbeeld knoflook, ui, prei, ansjovis, zuivel of bepaalde scherpe kruiden en specerijen nuttigt, dan is een slechte adem het gevolg. Van halitose is overigens geen sprake bij een tijdelijke slechte adem door voeding. Bij de één blijft de geur van voeding overigens langer in de mondholte hangen dan bij de ander. Jijzelf zult je viezige adem door voeding al snel niet meer ruiken omdat je er snel aan gewend raakt.

5. Droge mond is een veelvoorkomende oorzaak van slechte adem

Een aanhoudende droge mond wordt ook wel xerostomie, hyposalivatie of “droge-mond-syndroom” genoemd. Hyposalivatie betreft een tekort aan speeksel. Te weinig speeksel zorgt voor een gebrek aan speeksel-enzymen. Een tekort aan speeksel-enzymen veroorzaakt nagenoeg altijd een slechte adem en vieze mondgeur.

6. Ziekten & medicijnen als oorzaak van een slechte mondgeur

Slechte adem wordt ook vaak veroorzaakt door rotte tanden, roken en medicijngebruik. Vooral bepaalde ziekten, zoals suikerziekte, immuunziekten en bepaalde maag- en darmaandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een stinkende adem en vieze mondgeur. Ook medicijnen zoals bètablokkers, antidepressiva, vocht-afdrijvende middelen, bloeddrukverlagers en corticosteroïden kunnen een slechte adem veroorzaken.

Slechte adem behandelen: hoe voorkom je vieze mondgeur

Slechte adem, vieze mondgeur of “uit je mond stinken” is te voorkomen, te behandelen en te verhelpen. Met name bacteriën zijn de boosdoeners in geval van een stinkende adem. Het reinigen van de mond, het doden van de bacteriën en het wegnemen van een voedingsbodem voor deze bacteriën is dan ook een goed begin. Hierbij alle nodige tips om een vieze mondlucht te verhelpen en te behandelen…

1. Water drinken ter behandeling van slechte adem

Drink voldoende water en bevochtig je mond regelmatig. Water voorkomt namelijk een gebrek aan speeksel en de bijbehorende vieze mondlucht. Drink bij voorkeur geen koffie, alcohol, zuivel of suikerrijke drankjes als je vaak last hebt van een slechte adem. Als je altijd een droge mond hebt door een chronisch gebrek aan speeksel, dan kan je huisarts een speeksel-substituut (kunstspeeksel) voorschrijven.

2. Antibacteriële producten om een slechte adem te verhelpen

Gebruik een combinatie van deugdelijke antibacteriële mondhygiëneproducten. Met name mondspray, tongreiniger, gorgelmiddel en antibacterieel mondspoelwater (Listerine®, Duodent® e.a.) zijn effectief tegen een slechte mondgeur. Let op: antibacteriële middelen moeten wel werkzame, bacteriedodende of -remmende stoffen bevatten zoals chloorhexidine of cetylpyridinium chloride (CPC). Middeltjes met pepermunt of menthol doen niks tegen bacteriën, maar verdoezelen slechts tijdelijk de vieze geur van je adem.

3. Tanden poetsen ter behandeling van slechte adem

Poets tweemaal per dag je tanden. Dit doet wonderen tegen vieze mondgeur. Slechte adem kwijnt weg bij het gebruik van een tandpasta die bacteriën doodt en vluchtige zwavelverbindingen tegengaat. Hoe vaker je je tanden poetst, des te beter je je onprettige adem zult verhelpen.

4. Je tanden flossen om een vieze adem te verhelpen

Reinig de ruimtes tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers en/of een tandrager. In de tussenruimtes bevinden zich namelijk minstens zo veel stank-producerende bacteriën als op de tandoppervlakken. Vooral voedselrestjes tussen je tanden zijn uiterst ontvankelijk voor bacteriën. Flossen of ragen kan je slechte adem dus verhelpen.

5. Tong schrapen verhelpt een stinkende, vieze adem

De plek in je mond waar zich de meeste bacteriën bevinden is doorgaans de tong. Vooral het deel van je tong wat zich verder achterin je keel bevindt is meestal een opeenhoping van bacteriën. Gebruik daarom je tandenborstel of een speciale tongschraper om de achterkant van je tong te reinigen, vooral als je tong wit of geel beslagen is!

6. Een tandarts kan je stinkende adem behandelen

Ga bij voorkeur ieder half jaar op controle bij de tandarts. Een tandarts controleert je tanden namelijk niet alleen op gaatjes (tandrot), maar ook op algemeen tandbederf (cariës), tandsteen en tanderosie. Een combinatie van deze factoren kan een slechte, stinkende adem veroorzaken. Als tand- en tandvleesproblemen tijdig worden gesignaleerd en verholpen, dan kan een slechte adem dus worden voorkomen of verholpen.

Tot slot

Volg bovenstaande 3 tips om een slechte adem vast te stellen, 6 tips om een stinkende adem te voorkomen en 6 tips om een vieze mondgeur te verhelpen of behandelen. Blijf je desondanks last houden van een slechte adem of “uit je mond stinken” en heb je vanavond een date? Verdoezel je mondgeur dan tijdelijk met mondspray (pepermunt-hydrolaat), kauwgom of een pepermuntje.

Heb jij aanvullende tips om een slechte adem of vieze mondgeur te voorkomen? Laat hieronder jouw advies achter in een reactie!

29 Reacties

 1. Ik heb ongeveer 15 jaar last gehad van een vervelende ademgeur en ben ten einde raad geweest. Sindsdien zo’n 200 Amerikaanse artikelen gelezen, waar ze een heel stuk verder zijn dan de tandartsen in Nederland die nog steeds producten voorschrijven die écht niet meer kunnen. Ik wil graag het volgende toevoegen aan een bewering in dit artikel waarin u spreekt over middelen die CPC (cetylpyridiniumchloride) en CHX (chloorhexidine) moeten bevatten om slechte adem tegen te gaan. Het klopt inderdaad dat ze bacteriën uitroeien, maar… Veel spoelmiddelen zijn zuur en hebben vervelende neveneffecten, zo ook CHX en CPC. Bovendien zijn ze soms erg agressief waardoor je de mondflora juist choqueert. Er zitten bijtende middelen (sacharine en natriumlaurylsulfaat) in die juist kleine wondjes maken in je weefsels wat weer bacteriën aantrekt. Hier krijg je dus een nog slechtere adem van. CHX en CPC zijn mijns inziens alleen geschikt tegen een flinke ontsteking en niet voor dagelijks gebruik. Een slechte adem bestrijden kan alléén door deze bacteriën niet uit te roeien, die heb je immers nodig, maar juist door het vuil te verwijderen en het gas te neutraliseren dat ze veroorzaken. De uitwerpselen van bacteriën stinken. Dit bestrijd je door je tong te schrapen met speciale tongborstels en een ontsmettende gel die ook tussen het tongweefsel komen en niet alleen de oppervlakte reinigen. Dit zijn bijvoorbeeld OraBrush, Tung Brush en Take ONE. Alle drie hebben ze een gel. Poets vervolgens je mond met niet-zure, prikvrije spoelmiddelen op basis van zuurstof (natriumchloriet) en aloë vera of tea tree olie. Natriumchloriet heeft bewezen een stinkende geur om te zetten in een frisse adem. Enkele middelen die ik zelf met volle tevredenheid gebruik zijn TheraBreath (of TheBreathCo of TetroBreath, ze hebben zoveel namen al gehad) en OxyFresh. Als laatste wil ik zeggen: Kijk kritisch naar de producten die je gebruikt, sommige maken je adem juist slechter!

  • Ik ben het hier volkomen met u eens. TheBreathCo ken ik niet, maar OxyFresh is voor mij het enige dat echt heeft geholpen mijn mondflora gezond en mijn adem fris te krijgen. Blijkbaar hebben veel andere fabrikanten toch niet het beste voor met onze mondgezondheid. Ze lijken vooral te willen scoren met ‘prikkende’ bestanddelen waardoor we allemaal voor de gek worden gehouden en het idee hebben dat het werkt. Maar het werkt op de langere termijn juist averechts. Ook BlueM en CB12 staat op de verdachtenlijst, helpt slechts voor korte duur, maar ondertussen vernietig je je gehele mondflora. Voor mij zijn er slechts een paar merken die echt helpen; Desert Essence (tea tree olie), Xerostom Pastilles en mijn absolute favoriet OxyFresh. Eet verder genoeg fruit, een appel helpt ook goed! En houd de mond vochtig.

 2. hoi, ik stink echt heel erg uit me mond wat ik ook doe. poetsen tong schrapen mondwater kauwgum mondspray enz… helaas kan niemand mij helpen hiermee. weet iemand raad?

  • Ik heb daar ook last van gehad, totdat ik mondspoelwater van Meridol ging gebruiken, Meridol Halitosis. Na een week had ik weer een frisse adem. Je hebt ook bij de Lidl, Dentalux halitosis, werkt ook heel goed. Die gebruik ik nu. Voor mij was dit de beste oplossing.

  • Ga een kijken naar de site genaamd Stopslechteadem.nl deze man kan je gegarandeerd verhelpen van je vieze adem

  • @Melanie: Aangezien je een link naar een ENORME spamsite probeerde te delen, heb ik deze verwijderd. Met spammerige zinsneden als “86% van de mensen klikt door om naar de volgende pagina te gaan” en “ontdek waarom ZIJ niet willen dat JIJ het weet” in je logo, maak je wat mij betreft een zeer ongeloofwaardige en discutabele indruk.

 3. Klachten kunnen ook van de keelamandelen komen, denk dan met name aan amandelstenen.

 4. Bij mij hielp -naast een goede mondverzorging- een kuurtje probiotica tegen slechte adem.

 5. Ik denk dat een slechte adem ook te maken kan hebben met het niet goed schrapen van de keel gedurende de dag. En ook na tandenpoetsen. Daardoor blijven de vieze bacteriën in de keel en achterop de tong zitten. Meerdere keren nieuwe tandpasta op je borstel doen en ook je tong een paar keer opnieuw borstelen, totdat je een compleet superschoon gevoel hebt qua adem. Als je voelt dat er geen slijm meer is en je vrij kunt ademen door je neus en mond, kun je ook beter zelf waarnemen of er nog een onprettige geur is.

 6. Hallo, Ik vraag me af hoe jullie “aan de achterkant” van jullie tong kunnen komen. Moet je dan niet kokhalzen? Tevens is dat wel héél ver? Ik heb nu ook last van de vieze adem. :(

 7. Hi Stefan, Als je ”Arabische kruiden tegen mondbacteriën” googelt, dan krijg je geen relevante links. :-(

  • Beste Edwin, Volgens mij wordt er door Stefan gedoeld op de (overigens veranderlijke) bovenste vermelding in Google’s organische zoekresultaten (die van het Ivoren Kruis). Hierin staat zo’n beetje het volgende vermeld: “In oosterse culturen is het reinigen van de tong al eeuwen lang een gewoonte, vooral ook binnen de Chinese geneeskunst. Ook in veel oude religies neemt de reinheid van de totale mond, inclusief de tong, een belangrijke plaats in. In het dagelijks ritueel van indianen werd ook de tong geschraapt en de mond gespoeld met bereidingen van betelbladeren, kardemon, kamfer en andere kruiden. Allerlei bevolkingsgroepen in Afrika, de Arabische wereld, India en Zuid-Amerika hebben de gewoonte de tong schoon te maken met allerhande tongschrapers.” Dat bepaalde “Arabische” kruiden tongbeslag “wegbranden” staat inderdaad nergens als zodanig beschreven en is waarschijnlijk extreem vrijelijk geïnterpreteerd… :P

 8. Hoi, Iedereen heeft het over de mond die de vieze geur zou veroorzaken. Maar wat nou als niet alleen je mond, maar ook de lucht uit je neus stinkt? En het blijft stinken als je hele mond schoon is… Kan het ook uit je maag of longen komen? En wat doe je daar dan aan? Groeten…

  • Beste AZ, In ruim 90 procent van de gevallen wordt een slechte adem door mondbacteriën veroorzaakt. Een slechte adem kán echter ook door de longen of door keel-, neus- en/of oorproblemen (KNO-klachten) teweeg worden gebracht. Veel dingen die in het bloed terechtkomen, worden bovendien via de longen uitgewasemd; dat geldt o.a. voor bepaalde medicamenten en voedingsstoffen. Zo komt de typische, penetrante knoflookgeur niet direct uit je mond of uit je maag, maar bereikt deze via je bloedsomloop je longen en zodoende ook je ademhaling en uitgeademde lucht. Knoflookgeur kan dus alleen worden voorkomen door geen knoflook te eten.Een goede mondhygiëne heeft hierbij 0 nut. Er zijn echter ook gevallen van halitose die door de maag worden veroorzaakt; zo zou het aan een slecht sluitende maagklep kunnen liggen. In veel gevallen van maag-gerelateerde halitose is er tevens sprake van brandend maagzuur (zuurbranden /refluxklachten), aanslag in de mond en/of een vieze smaak in de mond, maar dat hoeft niet per se. Omeprazol Actavis zou in zulke gevallen uitkomst kunnen bieden. Ontstekingen in KNO-holtes kunnen overigens ook een vieze lucht uit mond en neus geven. Daarnaast bestaan er zeldzame vormen van halitose die worden veroorzaakt door o.a. leverproblemen of kwaadaardige aandoeningen van de luchtwegen. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

  • De neus kan inderdaad een grote veroorzaker zijn van slechte adem. Een slechte neusadem is meestal een gevolg van overmatig slijm in de sinussen. Bacteriën breken eiwitten uit het slijm af en zetten dit om in onprettig ruikende zwavelgeuren. Een slechte neusadem kun je voorkomen door met regelmaat de neus te snuiten, allergie-opwekkers zoals stof in huis te voorkomen en door middel van middelen zoals een neusdouche van Sinoclear, Nasaline en de medicijn-vrije neusdruppels van California Breath. Dit laatste product zorgt er overigens niet zozeer voor dat alle bacteriën doodgaan, maar transformeert wél de vieze geurtjes in een neutrale, niet-ruikende adem en kan daarmee een groot deel van het neusadem-probleem verhelpen.

 9. Je kunt de bacteriën ook laten wegbranden met bepaalde kruiden. Het doet pijn, maar het werkt. Zoek maar op internet voor meer informatie. Typ gewoon: ”Arabische kruiden tegen mondbacteriën”. De kruiden branden lettelijk alle bacteriën weg, in de mond en in de keel. Na het behandelijk mag je wel een uur niks eten en drinken, maar het is het moeite waard. Al die chemische producten kunnen niet op tegen Moeder Aarde! ;)

 10. Ik slik nogal wat medicijnen , o.a Nortrilen en paraxotine. Mijn adem is niet te harden, wat ik ook doe. Tandenpoetsen, tong schrapen, kauwgom altijd in de mond en sprayen. Niets helpt, weet iemand raad?

  • Ik heb zelf ook last van slechte mondadem, ik probeer er van alles tegen te doen maar niks helpt. Ben jij al op een oplossing gekomen? Vriendelijke groet, Kelly

 11. Ik heb ook geen vieze mondgeur meer sinds ik mijn tong en tandvlees grondig schoonmaak met een tandenborstel, tongschraper & mondspoelmiddel (Elmex). Het zijn inderdaad bacteriën!

  • André Timmermans

   Ik hoor steeds meer over die Orabrush. ’t Is een soort tongschraper toch? Kan iemand mij vertellen wat er zo speciaal is aan dat ding? Ik ben op zich wel geïnteresseerd, maar wil graag weten wat het verschil is met al die andere tongschrapers en tongreinigers.

  • Orabrush heeft een schraper en borstelfunctie ineen. Daardoor bereikt het ook de groeven van de tong. Andere tongschrapers schrapen slechts de bovenkant van de tong.

 12. Ferdinand Hamel Reageer

  Een slechte adem wordt 9 van de 10 keer veroorzaakt door de bacteriën op je tong. Hoe vaker en grondiger je je tong reinigt, des te beter je adem wordt. Spoelen, schrapen, spoelen, schrapen, spoelen, schrapen!!!

 13. Ik heb altijd last gehad van een slechte adem. Wat helpt is elke dag je tanden poetsen, inclusief je tandvlees. Daarna je tong schrapen (tot zo ver mogelijk achterin), daarop bevinden zich namelijk de meeste bacteriën. En tot slot je mond spoelen met antibacterieel mondwater. Dat zorgt ervoor dat je tong-oppervlak diep wordt gereinigd en dat de ruimtes tussen je tanden worden schoongespoeld.

 14. @Maaike, ja oke, maar is het dan niet raar als je elke keer je tandenpoetst maar toch nog stinkt uit je mond?

 15. Ja, maar het kan ook komen doordat je gewoon je mond slecht verzorgt, en dan is het je eigenste schuld.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.