Spierverzuring: 6 tips tegen verzuren van spieren

Je spierstofwisseling omvat de toevoer naar en het verbruik van energie door je spieren. Energie wordt verkregen uit je voeding of uit lichaamsreserves (bloedglucose, lichaamsvet & lichaamseiwitten). Je spierstofwisseling staat centraal bij krachtsport en duursport, maar ook bij spieropbouw en calorieverbranding.

Als je spieren koolhydraten als brandstof verbruiken, ontstaat het restproduct melkzuur. Melkzuur is een afvalstof die ervoor zorgt dat je spieren “verzuren”. Spierverzuring zorgt er op zijn beurt voor dat je je spieren minder intensief kunt gebruiken totdat ze zich weer hebben hersteld. Hieronder lees je hoe je spierverzuring kunt voorkomen, uitstellen & behandelen

Wat is spierverzuring precies?

Bij de verbranding van koolhydraten wordt de afvalstof ‘melkzuur’ geproduceerd. Ook melkzuur kan worden verbrand, maar daar is voldoende zuurstof voor nodig. Zolang de zuurstofbehoefte van je spieren gelijk is aan de zuurstoftoevoer naar je spieren spreekt men van een zogenaamde “steady state”. In dat geval zijn de productie van melkzuur en de verbranding van melkzuur in balans.

Hoe zwaarder je lichamelijke inspanning en hoe langer je aan één stuk traint, des te meer melkzuur er vrijkomt. Op een gegeven moment kan er niet voldoende zuurstof worden aangevoerd om het vrijkomende melkzuur volledig te verbranden. Er ontstaan dan melkzuurophopingen in je spierweefsel, waardoor je spieren “verzuren”. Hoe erger je spieren verzuren, des te minder efficiënt je spiervezels kunnen samentrekken.

De ophoping van melkzuur in je spierweefsel wordt gekenmerkt door een branderig gevoel in je spieren. Je kunt je verzuurde spieren op een gegeven moment niet meer bewegen totdat je stopt met trainen, waardoor het melkzuur via bloedsomloop kan worden afgevoerd naar je nieren.

1. Vergroot je uithoudingsvermogen om spierverzuring te voorkomen

Je kunt de overmatige productie van melkzuur vermijden door je conditie oftewel uithoudingsvermogen te verbeteren. Een groot uithoudingsvermogen betekent dat je hartlongfunctie van goede kwaliteit is.

Hoe beter je hartlongfunctie, des te efficiënter de zuurstoftoevoer naar je spieren tijdens het sporten. Hoe beter de zuurstoftoevoer, des te meer melkzuur er kan worden verbrandt en des te minder melkzuur zich kan ophopen in je spieren.

2. Overbelasting kan spierverzuring veroorzaken

In principe is het verzuren van je spieren een goed teken. Spierverzuring betekent namelijk dat je veel koolhydraten en dus calorieën verbrandt. Spierverzuring geeft dus aan dat je constructief bezig met het trainen van je lichaam. Je spieren gaan immers pas verzuren en branden als je zeer intensief traint en deze intensieve training lang genoeg volhoudt.

Getrainde spieren verzuren minder snel dan ongetrainde spieren. Als je spieren al na korte tijd verzuren, dan is de kans groot dat je ze overbelast. Als je spieren onvoldoende getraind zijn, dan verkeren ze namelijk niet in de juiste conditie om extreem lang en intensief te worden gebruikt. Begin daarom nooit met langdurig en intensief trainen als je dat niet gewend bent.

3. Houd je hartslag laag ter voorkoming van verzuurde spieren

Loop vooral niet te hard van stapel als je pas net begint met trainen. Begin bij voorkeur met één of twee keer een halfuur per week en bouw dit met 5 minuten per week op. Neem bovendien voldoende rustmomenten en pauzes om je hartslag laag te houden. Hoe hoger je hartslag, des te groter de kans op spierverzuring. In dit artikel meer over de ideale hartslag tijdens trainingssessies…

Als je begint met joggen, kun je bijvoorbeeld om en om drie minuten wandelen en drie minuten hardlopen. Las bovendien voldoende rustdagen in. Begin één dag sporten af te wisselen met twee of drie dagen rust. Als je spieren eenmaal gewend zijn aan intensieve belasting, dan kun je bijvoorbeeld om de dag trainen.

4. Geef je spieren voldoende rust tegen verzuring

Pas echter op als je spieren eenmaal zijn verzuurd. Je spiercellen hebben –enigszins afhankelijk van de ernst van de verzuring– namelijk 3 tot 5 dagen nodig om te regenereren. Als je met verzuurde spieren blijft doortrainen, loop je een verhoogde kans op langdurige spierstijfheid en blijvende spierschade.

5. Bicarbonaat tegen spierverzuring!?

Spierverzuring houdt in dat de zuurgraad (pH-waarde) van je spieren te hoog is. Zuren kunnen worden geneutraliseerd met basen. Een bekende base die door sporters wordt gebruikt om spierverzuring te voorkomen en genezen is bicarbonaat. Bicarbonaat staat ook wel bekend als:

 • Bicarbonaat
 • Natriumbicarbonaat
 • Natriumwaterstofcarbonaat
 • Dubbelkoolzure soda
 • Baksoda / bakpoeder / “baking soda”

Bicarbonaat wordt steeds vaker gebruikt door sporters om melkzuur te neutraliseren en spierverzuring te voorkomen. Natriumbicarbonaat is echter ontzettend rijk aan natrium (keukenzout). Bicarbonaat kan zodoende zorgen voor een verhoogde bloeddruk (hypertensie), diarree, misselijkheid, buikpijn, nierproblemen, urinewegstenen en zelfs hartklachten.

6. Spierverzuring duurt maar even

In principe is het niet nodig om spierverzuring tegen te gaan. Direct na de intensive lichamelijke inspanning wordt de melkzuurproductie bijna volledig stopgezet. Doordat de bloedcirculatie door de spier nog sterk verhoogd is, wordt het melkzuur in een mum van tijd aan je spierweefsel onttrokken en afgevoerd naar de nieren. Na een korte rustperiode kun je je spieren in principe dus weer gewoon gebruiken.

Heb jij aanvullende adviezen om spierverzuring te voorkomen, uit te stellen of te behandelen? Laat hieronder je reactie achter!

95 reacties op “Spierverzuring: 6 tips tegen verzuren van spieren

 1. Fred ·

  Het belangrijkste om verzuring tegen te gaan op lange afstandssporten zoals Marathon is voor mij om op aerobic nivo te blijven bewegen. Tegenwoordig kun je dat met die smart watches heel goed in de gaten houden. Het wordt dan meestal “cardio” trainingsniveau genoemd. Het aerobic trainingsnivo dat ik van nature volg sinds mijn serieuze looptrainingen van 10km of meer per keer als eind 40-er in de de aanloop naar mijn eerste Marathon in 2016 op 51-jarige leeftijd, sluit toevalliger wijze heel goed aan bij de zogenaamde “Phil Maffetone 180-formula”. Ik voel mij het beste door de hartslag op of beneden 130 bpm (180 minus leeftijd) te houden. Nu loop ik op 55 -jarige leeftijd gemiddeld met een hartslag tussen 120 en 125 bpm met een pace variërend tussen 4:30min/km tot 6:30 min/km afhankelijk van de platheid, wind en heuvels op mijn routes hier in Yokohama – Japan. Na mijn eerste marathon loop ik alleen nog maar maximaal halve marathon afstanden. Ik heb ervaren dat ik teveel dehydratie veroorzaak door het langeafstandslopen. In de winter lijdt ik 2 liter verlies op 20km en in de zomer 4 liter verlies op dezelfde afstand. Dat is heel moeilijk om “bij te drinken” tijdens het lopen. Na een dag is het lichaam wel meestal weer goed. Ik loop elke andere dag. Gemiddeld loop ik 50 tot 60km per week sinds dat ik weer meer tijd heb dankzij de Corona virus verstoring in onze samenleving. 4 liter verlies gaat nog net goed met mijn lichaam: – Lengte: 183cm; – gewicht: 71 kg; – Vetpercentage: 9%; Andere huidige parameters (volgens TomTom sport app en Omron bloeddrukmeter): – Rusthartslag: 37 (geleidelijk verlaagd van 48); – VO2max: 56; – Bloeddruk: 110-130/60-80, grootste variatie gemeten over ongeveer een jaar). Ik hoef me bij deze lage rusthartslag geen zorgen te maken omdat ik geen klachten heb. Ik heb de dezelfde rusthartslag al eens eerder geobserveerd toen ik 25 was door intensievere wielrentraining in de Franse Alpen, Ardennen en Zuid-Limburgse heuvels gecombineerd met lange afstand schaatstraining in de winter. Door duurtraining heb ik al sinds dat ik 20 ben een rusthartslag van onder de 50bpm.
  Dat mag je dan een sporthart noemen volgens mij. ;) Ik gebruik geen supplementen. Ik houdt gewoon van al het verkrijgbare fruit en de Japanse, Chinese, Indische Aziatische keuken, dat niet perse vegetarisch hoeft te zijn, hoewel ik dat wel lekker vind. Brood, kaas en pindakaas, melk en yoghurt staan ook nog bijna dagelijks op het menu :)
  Ik drink soms wel tijdens de training niet al te zoete Japanse ion of isotonische drankjes of jellies zonder die kunstmatige zoetstoffen (behalve soms de Stevia zoetstof dat van de Stevia plant afkomstig is – wordt veel gebruikt in Japan tegenwoordig). Naast aerobic training is het voor mij dus ook belangrijk om dehydratie goed in de gaten houden omdat de spieren niet meer mee willen werken na teveel dehydratie. Stretching voor en na (en soms tijdens) elke sportbeoefening blijft altijd belangrijk. Groetjes en veel succes met de gezonde sportbeleving!

  Reageer
 2. Stéphanie ·

  Hallo, Gisteren voor de eerste keer een halve marathon gelopen. Sinds april ben ik volop in voorbereiding voor een eerste marathon volgend jaar. In principe loop ik gemakkelijk 17 km in 1u40m. Echter kwam de man met de hamer gisteren reeds op 12km. Mijn benen wilden helemaal niet meer mee, alhoewel ik fysiek zeker nog genoeg in me had. Heb bloedarmoede gehad, en neem momenteel nog steeds ijzerpillen. Ik tracht zo gezond mogelijk te eten, en drink alleen maar water. Wat kan ik nog meer doen? Misschien zijn lange afstanden niets voor mij? Indien iemand raad kan geven, graag. :-)

  Reageer
  • Paul ·

   Dit zou te maken kunnen hebben met je elektrolytenbalans (qua natrium, kalium, magnesium, fosfaat e.a.).

 3. Pearl Uyttenhove ·

  Yin yoga is goed voor de spiervezels en verhoogd je uithoudingsvermogen

  Reageer
 4. Duval ·

  Toch trainen met CVS. Doordat de zuurstofopname van de cellen gebrekkig is bij CVS, heb je snel last van verzuring als je gaat sporten. Desondanks wil ik toch gaan sporten. Hartslag mag eigenlijk niet boven de 135 uitkomen, maar dat is natuurlijk niet altijd haalbaar. Zal er wel naar streven, maar desondanks zoek ik ook tips om de verzuring aan te pakken, die vast een keer op zal treden bij het conditie opbouwen. Hoe kan je dit het beste ondervangen?

  Reageer
  • Dirk ·

   Koude baden nemen bij verzuurde spieren!!! Zetten je bloedvaten open waardoor verzuring beter wordt afgevoerd, je ziet ze tegenwoordig na een tourrit weer allemaal in zo’n ijskoud badje. En tot boven je nieren, dan komt ook nog eens cortisol vrij!!! Beste is bijvoorbeeld een heet bad binnen en een koud bad buiten in een opblaasbaar zwembadje. Als er ineens inspringen te moeilijk is, dan zet je je in bad en laat je het stilaan met koud vollopen tot boven je nieren. Ideaal bij spierverzuring!!!

  • Dirk ·

   Je gaat die kick van die hormonen en die lichtheid in je benen direct voelen!

 5. Johannes Black ·

  Hallo mensen, Ik heb 20 jaar zwaar werk verricht en ging wekelijks naar de sportschool. Ik was 42 dat ik plots mijn armen niet meer kon gebruiken. Doktoren konden niet vinden waarom mijn spieren zo snel verzuurden. Ook heb ik enorm last van kou op de spieren, vooral ’s nachts. Zwaar werk kon ik niet meer en ook de winters waren slopend voor mij. Ik ben naar Thailand geëmigreerd, altijd warm. Ik probeer bezig te blijven, das goed. Thaise massage is ook goed, doch voorzichtig, het doet verschrikkelijk pijn. Ik ben inmiddels 55 en als ik een tijdje niets heb gedaan en weer iets ga doen, dan weet ik dat ik 3 tot 7 dagen last van mijn lijf heb. Ondanks de pijn, gewoon doorgaan, al is het moeilijk. Je zult zien dat na een week je al een stuk beter voelt. Voorts heb ik geaccepteerd dat ik nooit meer de oude zal worden.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Johannes, Wellicht een tikkeltje voor de hand liggend mijnerzijds, maar ik wil voor de zekerheid toch even vragen of men je schildklierwaarden, vitamine B12, vitamine D3 en testosteron naar behoren heeft onderzocht… Sterkte & groeten, Paul

  • Lauren ·

   Misschien het Syndroom van Parsonage-Turner? Deze diagnose is moeilijk te vinden bij veel artsen maar je moet maar eens bekijken of de symptomen overeenkomen?

  • Mike ·

   Beste Johannes, Mijn naam is Mike. Ik heb circa a 5 jaar geleden dezelfde symptomen gehad als jij. Doktoren konden niets vinden. Ik werd er gek van. Een paar jaar aan frustratie voor mij. Vorig jaar kwam ik toevallig iemand tegen die ook hetzelfde heeft gehad en daar vanaf is. Hij had een darmparasiet. Ik heb mijn huisarts gevraagd en die wilde er eerst niet aan omdat veel mensen een darmparasiet hebben en dat vaak als onschuldig gezien wordt. Het was bij mij ook gevonden en ben er zeker een halfjaar mee bezig geweest om eraf te komen. Dat verhaal zal ik je besparen. maar ik ben nu 42 en ben eraf en heb er energie en m’n armen en benen functioneren weer normaal. Misschien heb je er wat aan. Met vriendelijke groet, Mike

 6. Chris ·

  Beste Paul. Ik verzuur erg snel. Maar blijf ook verzuren. Inmiddels ben ik 6 maanden bij de fysiotherapeut aan het trainen, ik skeeler veel bij goed weer (i.v.m. gladheid niet in de regenachtige periodes) mountainbike zodra ik kan, en heb in het verleden altijd paardgereden, gezwommen en gedanst. Ondanks het bewegen blijft mijn hartslag hoog (gemiddeld 170) en verzuur binnen een paar minuten. Mijn leeftijd is 32 en saturatie 98. Zelf meerdere keren al 100% gehad. Magnesium op advies al eens geprobeerd maar dit vonden mijn darmen niet leuk. Advies wat ik nog zou kunnen proberen?

  Reageer
  • Paul ·

   Dat is heeeeeel lastig in te schatten… Het is erg vergezocht, maar je zou uit voorzorg eens je schildklierwaarden, vitamine D, ijzer en vitamine B12 kunnen laten testen middels een bloedwaardebepaling…

  • Audrey ·

   Ik heb dat probleem van spierverzuring ook. Ik gebruik zelf nu bakpoeder (baking soda) en Citrulline Malaat en dat helpt echt heel goed voor de conditie van mijn lichaam. Vooral de Citrulline Malaat. Het is echt een aanrader. Die van mij koop ik bij Body & Fit voor een kleine prijs en je kunt er lang mee doen. Baking soda haal ik bij De Tuinen.

  • Helma ·

   Boek: ‘Start Vandaag Met Ademen — De Bridgeman Ademmethode’ van Robert Bridgeman en Marleen van den Hout.

  • Anja ·

   Magnesiumolie smeren. De huid neemt het beter op dan de darmen. Elke avond voor het naar bed gaan onder de voetzolen.

 7. Andy ·

  Hoe moet je de bicarbonaat gebruiken? Welke sterkte, regelmaat?

  Reageer
  • Paul ·

   Zoals je in het artikel hierboven (evenals in de aangehaalde bronnen) kan lezen, is het niet per se raadzaam om bicarbonaat te gebruiken om spierverzuring tegen te gaan. Sterker nog: dit zou weleens schadelijk kunnen zijn met het oog op hypertensie, buikklachten, nierproblemen, urinewegstenen en hartproblematiek. Ik kan, mag en wil hier dan ook absoluut niet in adviseren.

 8. Rick ·

  Hallo, kun je bicarbonaat preventief gebruiken om de verzuring van spieren te voorkomen of kun je het alleen gebruiken erna? Is het verboden om bicarbonaat te gebruiken voor atleten die aan officiële wedstrijden mee doen (doping)? Het is belangrijk voor mij om dit te weten.

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, bicarbonaat valt niet onder de dopingwet. Of je bicarbonaat moet willen gebruiken tegen spierverzuring is echter nog maar de vraag… (bron + bron + bron + bron)

 9. Nelleke ·

  Beste, hopelijk kan u me helpen. Ik heb door een mond/kaak-operatie een verzuurde kaakspier opgelopen. Dit doet immens veel pijn, deze wil maar niet ontspannen. Iemand enig idee hoe ik dit kan verhelpen? Van de arts moet ik warmte aanbrengen en valium nemen (omwille van de spierverslappende werking). Alvast bedankt!

  Reageer
  • Kim ·

   Magnesium kan ook nog wel es helpen. heeft i.i.g. bij mij goed zijn werk gedaan. wel een hoge mg nemen.

  • Hans ·

   Misschien acupunctuur?

 10. Patrick ·

  Beste ik moet 4 min onmiddellijk naar 200 Watt gaan , maar , na 2 min heb ik enorm veel last van melkzuur in de bovenbenen zodat ik eventjes moet stoppen van het branderig gevoel in de benen , ik ga nochtans dagelijks wandelen en stevig ongeveer 30 min , ik ben 51 jaar wat kan ik doen buiten trainen (moet op 3 december nuchter) deze test afleggen . Dank u

  Reageer
 11. Pierre.decae ·

  Ik heb enorm veel last van nek en achterhoofdpijn. Mijn spieren zitten opgespannen en ik geraak er maar niet van af. Kan iemand mij helpen? Hartelijk dank!

  Reageer
  • lies ·

   Het beste is om Alexander techniek lessen te nemen. Alexandertechniek zal je pijnklachten volledig wegnemen.

  • Bhaart ·

   Laat je bloed prikken voor je magnesium waarde zou ik zeggen. Google naar magnesium, je zult jezelf van overtuigen hoe essentieel dit mineraal is en wat de verschijnsel is van tekort hieraan. Voetbaden met magnesiumvlokken helpen het beste bij absorptie.

  • Paul ·

   Meer informatie over magnesium vind je desgewenst ook in dit artikel over magnesiumtekort + magnesium-oveschot en de vele reacties eronder…

  • Betty ·

   Dry needle therapie heeft bij mij goed geholpen tegen spierverzuring.

 12. Corry ·

  Ik heb gelezen dat zinkcitraat 50mg elke dag te nemen helpt tegen verzuring in je lichaam is dat zo?

  Reageer
 13. jacky ·

  Ik heb twee jaar geleden een aderverwijding met ballonnetje aan beide benen laten uitvoeren .Dit had enorme verbetering tot gevolg. M.a.w. ik kon weer beter wandelen. Maar nog geen jaar later was de vernauwing in mijn rechterbeen weer feller geworden, met een nieuwe dottering tot gevolg. Maar nu krijg de hevige verzuring (zelfs ’s morgens bij opstaan) niet meer weg. Na enkele meters knijpen mijn kuiten reeds dicht en geeft dit een hevig brandend gevoel. Na 20 seconden stilstand kan ik weer even verder. Bij de laatste adercontrole (zo’n 6 maanden geleden) zei men dat de doorbloeding oké was. Ik neem wel pillen tegen suikerziekte, cholesterol, bloedverdunners en hoge bloeddruk. Weet iemand hier raad mee? Is er een middel dat werkelijk helpt? Alvast bedankt!

  Reageer
  • Sam ·

   Hoi Paul, ik ben Sam 25 jaar en veel liefde voor sport, ik heb vanaf mijn 22e hele zware en vermoeide benen, ik weet niet of het te maken heeft met verzuring. Ik heb in die periode ervoor 3 maanden zwaar getraind voor mijn voetbalstage in Turkije. Helaas heb ik er nooit aan kunnen beginnen. 3 jaar verder met vele therapeuten en neurologen is het probleem nog niet verholpen. Ik ben toen terecht gekomen bij Richard Smit een bekende fysio. Die zijn dat het extreem overbelaste spieren zijn. Ik ben 3 maanden lang in behandeling geweest elke dag een uur gemasseerd soms wel 2 uur en na het masseren elke keer ijs. Ook dat heeft niet geholpen. Gisteren tijdens mijn training in de sportschool ging ik deadliften alleen met een losse stang. De dag erna zoveel pijn in de hamstrings. Joggen gaat ook niet heb dan de dag erna hele zware benen. Heb jij misschien een antwoord wat het kan zijn en mij erbij kunnen helpen. Ik ben echt radeloos. Mijn droom om voetballer te worden is helemaal gezonken.

  • Paul ·

   Heel moeilijk om aan zulke algemene klachten een concrete oorzaak te koppelen… Zijn je vitamine B12 en vitamine B6 al eens gecontroleerd. Een tekort aan de ene of een overschot aan de andere kan verregaande (directe) zenuwproblemen en (indirecte) spierklachten teweegbrengen…

  • Skmydt ·

   Een goed idee aderen dotteren. ’t Dient wel blijvend te zijn. Door sportief en gedoseerd te bewegen, verwijden de aderen langzaam.

  • Johan ·

   Beste Sam, Ik heb altijd gesport, maar had vaak last van astma, exces en kon op een gegeven moment de ene been niet meer voor de andere zetten en zat soms met een doodmoe gevoel in mijn lichaam. Toch probeerde ik te blijven gaan. Doordat een nichtje een glutenallergie bleek te hebben ben ik ook getest. Na drie weken geen gluten voelde ik me opknappen en na twee maanden een ander mens met weer energie in mijn lichaam, ik ren nu weer, fiets, doe aan krachtsport en Kung Fu. Nu bleek dat niet het enige. Ook melk maakte dat ik ontstekingen had in mijn lichaam. En ik bleek sterk te reageren op suikers, volgens de internist Hypoglykemie. Voedsel is een belangrijke oorzaak voor veel lichamelijke klachten en kan dus ook een oplossing zijn. Ga eens op een strik dieet voor minimaal 2 maanden waarbij je melk, suikers, koolhydraten, gluten, fruit e.d. weert en waarbij je zoveel als mogelijk groente en vis gebruikt. Laat je adviseren door een goede diëtiste. Niet geschoten is mis. En het kost niet veel! Ik heb een dagboek bijgehouden waardoor ik per dag kon zien hoe ik me voelde en dat langzaam beter zag worden.

  • Bianca ·

   Beste Jacky, Al die klachten heb je juist door al die medicatie, zeker de cholesterol verlagers, ( veroorzaken diabetes, dementie, afbraak immuunsysteem, etc.. (van alles over te lezen) die medicatie werken op je spieren en gewrichten, breken vitaminen en mineralen af, insuline resistentie, hormoon-suiker en vocht uit balans, Hartfalen belangrijk zijn voor hart en bloedvaten: C, D3, E, K2 Kalium en Magnesium en Vit B12 als je ze gaat gebruiken, neem dan de goede opneembare !! stoffen van een goed merk de niet goed opneembare vitaminen en mineralen, zijn weggegooid geld, helpen niet. Cholesterolverlagers breken je spieren af ( Hart is ook een spier!!!) wat meer info om te lezen en / of te overdenken: heel veel verkeerde diagnoses, gevolg verkeerde behandelingen, medicatie, onherstelbare schade. Vit b12 tekort” Bo Baden . dr Hans Reijnen Vit B12.nu Gevaar van zoetstoffen en aspartaam (zoetjes sauzen, kant en klaar”voeding”, medicatie, tandpasta,…) ( dikmakers) de kracht van magnesium en Kalium Vit d en chronische ziekten Vet en cholesterol” prof dr Uffe Ravnskov goede vetten zijn extra viergine kokokosolie, olijfolie, (gras)roomboter, vette vis,avocado, ongeroosterde noten en zaden de leugen van de cholesterol”Prof. Walter Hartman Wijwordenwakker.org / bloeddruk, suiker, zoetstoffen, smaakversterkers natuurlijke bloeddrukverlagers, ( abrikozen, dadels , bloedverdunners , bloedverdunners veroorzaken o.a. aderverkalking en osteoperose door Vit K2 en D3 en magnesum tekort, werken samen. Voeding en fysieke degeneratie” dr Weston A. Price Evt eens naar een erkende Orthomoluculaire arts of erkende natuurarts

  • Marijke ·

   Van cholesterol remmers kun je ook flinke spierpijn krijgen

 14. Rosa Scharn ·

  de theetjes die je kunt kopen om te ontzuren!

  Reageer
  • Paul ·

   Voor zover ik kan nagaan, is ontzurende kruidenthee (Alka e.a.) dus enorme onzin. :P De theeën zijn qua nutritionele samenstelling gezond, maar je cellen en weefsels worden er onderaan de streep niet minder zuur door. Het hele alkalinedieet of pH-neutrale dieet is enorm verwarrend en tegenstrijdig (bron) en slaat vanuit wetenschappelijk oogpunt nergens op. :( Het doet dan ook niks ter voorkoming van spierverzuring, tenzij bepaalde kruiden in de betreffende thee toevallig suikers c.q. glycogeen en/of elektrolytische mineralen bevatten waaraan het lichaam op dat moment behoefte / gebrek heeft. En natuurlijk kan ook het water in de thee bijdragen aan de verwerking van het opgehoopte melkzuur in spieren… maar met ontzuring / alkalisering heeft dit niets te maken.

 15. René ·

  Kan het drinken van citroensap verzuring juist in de hand werken?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste René, Spierverzuring oftewel ‘muscle acidification’ is voor zover ik weet niet het gevolg van de zure of basische voedingsmiddelen die je nuttigt (indirect wel door zure of basische mineralen / ionen / elektrolyten in je voeding). Het punt is echter dat zuur smakende voedingsmiddelen niet per definitie een verzurend effect op het menselijk lichaam hebben. En ‘niet-zuur-smakende’ voedingsmiddelen hebben niet per se een alkaliserend effect. Een alkalisch (of eigenlijke alkaliserend) dieet kan positief uitpakken op de humane gezondheid, maar dat heeft te maken met de nutritionele samenstelling van dergelijke diëten en niet met het zuur-basenevenwicht van individuele voedingsmiddelen. (bron + bron) Natuurlijk is het relevant of een dieet onder aan de streep alkaliserend of verzurend uitpakt voor je lichaam, maar het uiteindelijke pH-beïnvloedende effect van iemands totaaldieet is afhankelijk van talloze aspecten en dus niet op voorhand in te calculeren. Al met al heeft citroensap (althans, voor zover mij bekend) geen causaal effect op de verzuring van spieren, positief dan wel negatief… Groeten, Paul

 16. robert ·

  ik heb jaren last ondervonden van spierverzuring. Ik denk dat deze kwaal nooit zal verdwijnen. U lichaam is ermee geboren. Nu doe ik 2 maal per week 1 uur Thaise massage. Alles wordt eruit gemasseerd. Voel mij uitstekend nu, alleen mijn geldbeugel is lichter geworden, namelijk €1.100,- per week.

  Reageer
  • Jordi ·

   Al eens gedacht aan een infraroodcabine deze verbrand namelijk melkzuren en het help in mijn ervaring ook zeer goed tegen krampen daar had ik zelf ook erg veel last van tijdens en na intensief sporten.

  • Ching ching ·

   Probeer het eens zonder Happy End kost minder.

  • leen.egberts ·

   Robert ga op vakantie naar Thailand, hier wordt je gemasseerd voor nog geen 3 euro per uur oliemassage nog geen 5 euro per uur.

 17. Bart ·

  Beste, Sinds okt 2013 sukkel ik met mijn gezondheid. Virale darminfectie, hersenoperatie, bijnieruitputting…

  Reageer
 18. Johanna ·

  Hoi Paul, Ik heb afgelopen week buikgriep of voedselvergiftiging gehad volgens de art; ik denk zelf het eerste, maar goed. De eerste anderhalve dag waren het slechtst, vaak op het toilet zitten en nadat ik alles eruit gegooid had aan alle kanten en uiteindelijk alleen maar water eruit kwam, kreeg ik last van mijn benen, vermoeidheid, verzuringsgevoel… Vooral mijn bovenbenen en begin van de billen zijn zeer gaan doen en voelen verzuurd en vermoeid. Dat verzuurde gevoel heb ik nog steeds, nu 3 dagen later. Heeft als gevolg dat het een soort van pijn veroorzaakt en dat ik niet kan blijven zitten, want dan doet het zeer. In bed liggen en zitten is een probleem vanwege de verzuring, dus ik kom nachtrust tekort. Wat zou ik eraan kunnen doen? Ik drink weer redelijk en heb gisteren extra vitamines gebruikt. Moet wel zeggen dat ik geen goede drinker ben, ook nooit geweest. Maar heb ook nooit last gehad van dit fenomeen. Please help!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Johanna, Als je veel hebt moeten overgeven en/of aan de diarree bent geweest, raak je heel veel vocht kwijt en met dat vocht elektrolytische mineralen (kalium, magnesium, natrium, calcium e.a.). Ga niet zomaar willekeurige vitaminesupplementen gebruiken als je geen tekorten hebt; neem liever een kwalitatief hoogwaardig elektrolytensupplement. Ik ben overigens GEEN arts, dus of er daadwerkelijk sprake is van spierverzuring durf ik niet te zeggen. Voor uitsluitsel zul je een arts moeten raadplegen. Groeten & beterschap, Paul

 19. trudie ·

  Ik heb bij de minste of geringste inspanning bij fietsen al na 100 meter last van verzuring van mijn bovenbeenspieren. Heb dit ook al eens opgenomen met mijn huisarts en fysio. Zij zeggen om het langzaam op te bouwen, maar na 100 meter in het lichtste verzet al problemen? Wil echt wel meer fietsen, maar zo is het echt niet leuk. Klinkt iemand dit bekend in de oren? Ben geen sporter en mijn leeftijd is 46. Vroeger wel voetbal gespeeld tot ongeveer mijn 16e. Nooit last van blessures o.i.d.

  Reageer
  • Hanneke ·

   Herken er wel wat in. Ben zelf 41, en als ik 2 trappen op loop verzuren mijn spieren al. Heb als kind nooit gesport en ben sinds 4 jaar aan het hardlopen. Dit gaat heel erg langzaam qua opbouw, doordat ik al 2 blessures gehad heb, die vrij snel op spelen in combinatie met dus die snelle verzuring. Daar naast fiets ik wel veel, dit heb ik ook echt op moeten bouwen. Ik kan alleen maar mee gaan in wat de fysio en de huisarts aan geven, langzaam opbouwen. Je kunt je bovenbeenspieren ook trainen door thuis kniebuigingen te maken. Al begin je maar met 2 of 3 elke avond en dat verder uitbouwen. En conditioneel heeft touwtjespringen bij mij ook geholpen. Misschien heb je hier wat aan… Heeeel veeeel geduld dus en doorzetten!

  • Josè huppeltje ·

   Je hb gehalte van je bloed kan laag zijn. Dan heb je geen zuurstoftransport naar je spieren en krijg je dit probleem. Ik had het ook als je waarde weer op peil is is het probleem misschien net als bij mij opgelost. Anders lekker in bad liggen met alka ontzuurder dat doet ook wonderen.

 20. Julian ·

  Hallo, Ik ben momenteel met mijn profielwerkstuk bezig en die gaat over verzuring bij sporten. Mijn onderzoeksvraag hierbij is: Is er een stof die je voor het sporten in kan nemen om de verzuring uit te stellen? Hebben jullie misschien een idee?

  Reageer
  • Brechje ·

   Beste Julian, Er is een voedingssupplement dat de verzuring uitstelt het belangrijkste ingrediënt is Radix Acanthopanax senticosus = Siberische ginseng. Onderstaand de overige ingrediënten… Plantenextracten van: taigawortel (Eleutherococcus senticosus), Indische wierook (Boswellia serrata) 1000 mg, glucosamine 80 mg, chroom 200 μg, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C en vitamine E. Mocht je er meer over willen weten of het willen testen, hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Brechje Verel

  • Johanna ·

   Staat ergens in het begin van deze site. Sporters gebruiken het, weet alleen nu ff niet precies meer wat. Volgens mij kan je bovenin hetgeen vinden wat je zoekt. Vr. gr. Johanna

 21. harold ·

  Ik gebruik al een paar jaar H2O2 tegen verzuring en voor extra uithoudingsvermogen tijdens sporten… Op attent gemaakt via Argusoog. Het product kun je zuiver foodgrade bestellen en zelf verdunnen tot een verhouding van 0,25 procent, echter deze is makkelijker en lekkerder in gebruiken door simpel aan je bidon toe te voegen. Een andere bron van informatie is het boek “Flood Your Body With Oxygen” van Ed McCabe. Gr. Harold

  Reageer
 22. Angel ·

  Ik drink dagelijks 5 glazen water met PH Vision PH druppels. Had last van ochtendstijfheid en artrose in de handen. Weinig suiker gebruiken en basisch water drinken is de beste oplossing! Ik kan nu alles weer doen… Bij een manueel therapeut uit Wolvega heb ik de druppels gehaald. Bij Biocarened Health Consultancy.

  Reageer
 23. Gerrit ·

  Hallo, Gammalinoleenzuur is het beste tegen verzuring, en zeker voor artrose. Als je sport GEEN energiedrinks of dergelijke, daar zit veel te veel suiker in. Na het sporten één glas verse melk van de koe en geen zere spieren de dag erna. Spierherstellend, verse melk 60 cent de liter hahaha. Veel witte selder rauw eten op de nuchtere maag en waterkers is héél goed. Wel ik was 36 en artrose was er, na verloop van tijd overal, eerst de vingers en zo gingen we door naar de schouders enz. En als bonus er bovenop hernia, maal 2, en onderrug dus zeer slecht aan toe vermoeid zware benen enz. Dokters ja dokters, gaven me allemaal tot mijn 50ste of ik zou helemaal stram zijn en zelfs niet meer degelijk kunnen werken. Wel, nu ben ik 49 en ben sinds zes maand terug aan het sporten, zwemmen fietsen golf en YES terug in de tuin werken! O en ik heb vandaag zelf mijn kersen geplukt, ben er zelfs voor in de boom geklommen hahaha. Zalig, echt zalig. Dank u moedernatuur!

  Reageer
 24. Jonas ·

  Ik ben 15, ik heb laatst een piramidelooptest moeten doen. Toen ik op de helft zat (na 6 min.) voelde ik dat mijn benen moe aanvoelden en na een tijd zelfs bijna niet meer voelde. Hoe komt dit en kan ik er iets tegen doen?

  Reageer
 25. Geoffrey ·

  “Bij de verbranding van koolhydraten wordt de afvalstof ‘melkzuur’ geproduceerd” Dit klopt niet volgens mij, bij de verbranding van glucose wordt er helemaal geen melkzuur geproduceerd, enkel pyrodruivensuiker. Dit gaat normaal in het mitochondrion om daar verder omgezet te worden naar ATP. Echter zonder zuurstof stopt kan de pyrodruivensuiker het mitochondrion niet binnen waardoor het afgebroken wordt als melkzuur. Glycolisis is dus de enige stap waaruit ATP wordt gehaald en vervolgens omgezet in melkzuur. Dus je maakt melkzuur niet aan bij het verbranden van koolhydraten, enkel als er geen zuurstof aan te pas komt.

  Reageer
 26. walter ·

  Hallo beste sportievelingen allemaal! Voor wie het wil aanvaarden, geef ik jullie graag allemaal een uit ervaring goede tip voor (de zo velen) die met verzuring in de beentjes te maken hebben! In de eerste plaats: eet als je kan gezonde voeding met vooral veel groenten en fruit (bananen: bron van koolhydraten) en appeltjes (aminozuren) die sowieso essentieel zijn! Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water. Vervolgens één van de goedkoopste en doeltreffende middelen zijn: 1 koffielepeltje natriumbicarbonaat (maagzout) + 3 koffielepeltjes Glucopur (druivensuiker in poedervorm, hetgeen bestaat uit monosachariden die doorgaans zeer snel door het lichaam worden opgenomen) dit meng je in 1 liter water! 20 minuten voordat je gaat sporten, drink je hiervan 20 cl. Doe dit om de 20 minuten! Zo kan je reeds 100 minuten (1h.40′) trainen, indien je jouw lichaam eraan doet wennen! Ik beweer niet dat dit vanaf de eerste keer effect heeft, maar wel indien je dit zal volhouden 3x weeks! Niet alleen de beentjes, maar gans het lichaam moet ontzuren! Eet vrachten pasta (koolhydraten)! Voor de joggers, a.u.b. begin te lopen en (of) trainen, zo TRAAG of LANGZAAM je kan! Jong of ouder, wil je resultaat en opbouwen? Houd je hartslag LAAG! Indien mogelijk, maak vaste dagen om te trainen, Maandag-Woensdag-Vrijdag, en volg het schema van de Start To Run! Doe dit als voorgeschreven, wedden dat je d’r komt zonder spierscheuren! En voor diegenen die al wat loopervaring achter de rug hebben, maar nog steeds last hebben van verzuring (maar geef jezelf de tijd en hou vol en ga door) moet je maar eens een carbo-kuurtje doen (liever niet als je geen wedstrijden loopt)… Dan zal je ondervinden dat koolhydraten je brandstof zijn! Een pot Leppin Carbo Load kan dit bewijzen (volg de gebruiksaanwijzing)! In de natuur- of voedingswinkel vind je genoeg producten (ALKA e.a.) om een kuurtje te doen op aangename wijze om zelfs tijdens de nacht je lichaam te ontzuren! Tot slot: wie graag VLUG weet waar de echte verzuring vandaan komt (dit is de iets duurdere versie) die zal best een LACTAAT test ondergaan! Sportieve groetjes allemaal en hou het vooral gezond!

  Reageer
  • nancy duyck ·

   Hey! Heb dit stuk over spierverzuring met veel interesse gelezen! Heb problemen met snelle verzuring v/d benen, en moet volgende maand terug gaan werken. Ga gebruik maken van je tips! En hopen op resultaat… :-) Groetjes, Nancy

 27. De Cuyper, Wim ·

  Hallo allemaal, Ik ben wielrenner geweest van m’n 17e t/m 24e, indertijd bij de amateurs. Nooit gezondheidsklachten gehad, maar gestopt na een valpartij… Momenteel ben ik 45 jaar en nog steeds zeer actief bezig met fietsen, maar sinds 10 jaar heb ik last van een verzuurd linkerbeen bij serieuze inspanning op de fiets. Na onderzoek en sporttests bleek dat de bloeddoorstroming niet goed was, daar m’n hoofdslagader van het linkerbeen in een kronkel zat, en daardoor het been sneller verzuurde… Een lichte operatie om de ader “recht te leggen” heeft geen resultaat opgebracht… De laatste 2 jaren begint ook het rechterbeen snel te verzuren, zodat ik met 2 verzuurde benen zit… Na een paar minuten rustiger aan doen, of in het wiel te rijden van m’n collega’s, gaat het weer beter en kan ik terug gewoon mee fietsen, totdat ik weer wat sneller fiets en in het rood ga… en dus opnieuw verzuur. Het zou toch toeval zijn dat ook in m’n rechterbeen de hoofdslagader in een kronkel zit… Ik weet wel, ik kan nog fietsen, en zelfs nog behoorlijk, maar niet meer op koersniveau… Het hoofd wil nog wel, maar m’n benen weigeren… Kan mij iemand daarin helpen of heeft iemand iets soortgelijks? Mvg, Wim

  Reageer
  • Greet ·

   Mijn lichaam is volledig verzuurd, ik heb namelijk chronische hyperventilatie. Als je verkeerd ademt, gaat je lichaam sowieso in de verzuring. Werk aan ‘buikademhaling’. Gezond eten en bewegen zijn 2 dingen die zeker en vast helpen. Ik neem ondertussen ook een product om de verzuring tegen te gaan (ik heb wel het gevoel dat het helpt). GEEN INSPANNINGEN DOEN! Enkel ontspanning d.w.z. rustig wandelen, fietsen… Het zijn maar wat tips…

  • Paul ·

   Dankjewel voor de aanvulling!

  • Tim ·

   Check “The China Study”.

 28. Michèle ·

  Ik heb al jarenlang last van harde, gespannen spieren. De laatste 2 jaar is dit erger en erger geworden. Bij de minste inspanning branden mijn spieren. Mijn dokter gaf me antidepressiva, maar dit doet niets aan mijn spieren. Wat kan ik doen? Wie geeft me raad?

  Reageer
  • Jurgen ·

   Ik herken dit, want ik heb dat branderige ook gehad bij spieren/pezen rond mijn knieën. Jaren mee gelopen zonder dat fysiotherapie iets hielp. Totdat ik ging squatten. Blijkbaar is het zo dat je juist spieren rond je knieën zwaar moet belasten om de ophoping van afvalstoffen af te bouwen. Ik heb dit nog steeds nodig, want als ik 3 a 4 keer gejogd heb, krijg ik er weer last van. Erg vervelend! Wat je ook zou kunnen proberen is yoga. Hier moet je veel voor rekken. Opbouw van melkzuur vindt veel plaats in het pezige gedeelte, wat dus ook slecht doorbloed is. Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

  • Fantasy woods ·

   Hallo Michele, Probeer eens magnesium 2 maal daags, 1 in de ochtend en 1 in de avond. neem deze in na je ochtend en avond maal. Vitamine D is ook niet verkeerd, dit haalt ons lichaam vooral uit zon. al met al krijgen we hier te weinig van binnen, 1 tabletje per dag is voldoende. Ik gebruik zelf Equivalent Fital, dit zijn ontzuringspillen. Ik neem hiervan 3 voor het slapen gaan, tijdens het slapen gaan ontzuurd mijn lichaam dan volledig. Heb je nog vragen dan hoor ik het wel !

  • Raskin ·

   Beste Michèle, Ik heb precies hetzelfde. Vandaag inspanningstest gedaan bij Bakala Academy, waar Omega Pharma gevolgd wordt. Oorzaak zou het ouder worden zijn. Ik kreeg het trainingsadvies: eenzelfde vermogen proberen te draaien op een kleiner verzet, dus met hogere omwentelingssnelheid ter compensatie van krachtverlies in de benen. Ze adviseerden me ook een bezoek te brengen aan een kraker, om stabiliteit van bekken na te gaan. En ik moet mijn schoenplaatjes naar achter schuiven. hopelijk kun je er iets mee. Groeten, Nick

  • wim ·

   Aan je verhaal te horen, jaren lang harde spieren, denk ik dat je fibromyalgie hebt… bij mij is het ook al jaren dat spieren steeds harder worden en zeer pijnlijk zijn. Ik gebruik vloeibaar magnesium, dit geeft vaak verlichting. Je spuit dit op de plaats waar het nodig is. Ook gebruik ik Active Air – Airnergy. Zo’n apparaat zelf maar aangeschaft, geeft 30% minder pijn (en nog veel meer uitgeprobeerd). Maar verder krijg ik de ziekte niet onder controle, blijft gewoon achteruitgaan.

 29. Ruben ·

  Hallo, Ik ben 43. Ik heb vroeger veel gesport in de vorm van fietsen en fitness. Ik fietste rustig 600 kilometer op vakantie. Nu, na een baan met zittend werk (die te ver om te fietsen was) en een depressie, heb ik eigenlijk 10 jaar niet bewogen. Nu ben ik verhuisd, voor mezelf begonnen (nog steeds zittend werk met lange dagen) en ben weer op de fiets gesprongen, maar na 500 meter zijn mijn benen zuur en is mijn hartslag zo belachelijk hoog dat ik misselijk wordt. Dus fiets weer weggezet en ben eerst maar gaan wandelen; halfuur lang 3 dagen per week. Tips?

  Reageer
  • Nine ·

   Wat goed dat je weer bent begonnen! Gewoon rustig opbouwen, naar je lichaam luisteren, rusten als je dat nodig hebt, rekken en stretchen na je training. Af en toe massage en je zal weer enorm gaan genieten van een gezond en fit lijf!

 30. Rox ·

  Ik heb verschrikkelijke spierpijn in mijn kuiten, waardoor ik bijna niet kan lopen. En mijn moeder zegt dat het melkzuur is. Het probleem is dat ik niet eens train, maar afgelopen week ponykamp heb gehad. Kan je het daarvan krijgen?

  Reageer
 31. Jim ·

  Denk dat sommigen hier niet juist weten wat spierverzuring is. Volgens mij voelt spierverzuring aan alsof de belaste spier zeer warm en pijnlijk wordt, tot over je pijngrens, waardoor je moet stoppen. Deze pijn gaat bij mijn weten ook al na enkele seconden weer weg…

  Reageer
  • Jeroen ·

   Enkele seconden? Bij mij (wel geen beweging meer gehad sinds 7 jaar) duurt het een halfuur voordat ik gewoon terug kan wandelen. Zelfde als Jackie, maar dan tijdens de laatste 3 minuten van Start To Run. Raar maar waar, slechts tijdens de 2e keer! Tijdens mijn eerste sessie voelde ik het wel, maar de 2e keer blokkeerde mijn kuiten gewoonweg; stretchen hielp niet…

  • Saskia ·

   Melkzuur wordt uit de spieren gehaald na ongeveer 40 min. De pijn die blijft na een/enkele dag(en) zijn hele kleine scheurtjes in de spier ontstaan door belasting. Hersteltraining kan helpen, maar toch rusten als de pijn sterk aanwezig is.

 32. Marion ·

  Hoi, Ik ben sinds een paar weken aan de nordic walking, dagelijks een half uurtje. Maar nu moet ik dit opgeven vanwege ernstige verzuring in mijn linkerkuit die doortrekt naar mijn heup. En mijn voet gaat er dan zelfs van slapen, waardoor het lijkt alsof mijn been zwalkt. Voor het lopen smeer ik het been al in met warme spierzalf en ik doe strekoefeningen, maar het mag niet baten.

  Reageer
 33. Caatje ·

  Wat ben ik blij dat ik EINDELIJK lees wat ik al een dikke maand heb. Ik ben nl. nog herstellende van een zware longontsteking wat begon met hevige pijn aan mijn benen. Waarvan ik dus niet wist wat het was. Nu na een dikke maand is de hevige pijn verdwenen, maar wat overblijft is die snelle verzuring. Soms al na 15 minuten wandelen. Ik wandel echter gewoon stug door tot zo’n anderhalf uur per dag. Zolang ik doorloop gaat het wel, maar zodra ik stilsta begint het. Trillen en een enorme slapte alsof ik zo door mijn knieën kan zakken. Hoop dat iemand tips heeft hoe ik dit proces kan doorbreken zodat ik heel snel weer gewoon mijn dagelijkse kilometers kan lopen. B.v.d.

  Reageer
  • Teus Ottevanger ·

   Hallo, Ik heb de laatste tijd veel last van de kuitspieren in mijn linkerbeen. Ik doe aan duurlopen en na enig speurwerk heb ik gebeld met VSM. Zij adviseerden me ‘Rhus Toxicodendron D6’. dit zijn pilletjes op homeopathische basis. Ook heb ik op internet het volgende middel gevonden van het merk Zechsal. Dit is magnesiumolie wat direct op de huid wordt aan gebracht. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips.

  • Inge ·

   Ik heb precies hetzelfde. Ik loop sinds 7 weken hard, 2 dagen in de week. Zodra ik de eerste 5 tot 10 minuten loop gaat alles goed. Maar zodra ik stil sta, tril ik in heel mijn benen. Het gevoel van in elkaar zakken. Zodra ik weer begin met hardlopen krijg ik een hevig brandend gevoel in mijn beide benen. Dit is zo erg dat ik ermee stop. Ik kan er gewoon niet doorheen lopen. Wanneer ik ga wandelen zakt het heeeeel langzaam weg, maar bij de eerste stap om weer te gaan hardlopen is het gelijk weer terug. Hopelijk heeft iemand tips.

  • Edith ·

   Let eens op je ademhaling: als je te diep ademhaalt, dan krijg je te weinig koolzuurgas in je bloed, waardoor je lichaamscellen te weinig zuurstof krijgen. Als reactie krijg je verzuring van je spieren (Bohr-effect). Bekijk ook eens de Buteyko Methode.

 34. antonio ·

  Ik ben een jongen van 15 jaar. Ik doe veel aan sport en heb dus regelmatig last van spierverzuring. Ik doe aan korfbal en altijd pas na de wedstrijd voel ik dat mijn spieren helemaal vastzitten. Ik kom gewoon niet vlot vooruit en kan niet eens rennen. Ik douche ook altijd na het sporten waarvan ik zou denken dat het wel weggaat, maar dat is niet zo. Meestal voel ik het na het korfballen, maar nu ook tijdens het gymmen, wat ik vroeg nooit had. Heeft iemand misschien tips voor mij om de verzuring te verminderen? Want ik blijf hier best lang last van hebben…

  Reageer
 35. kelly ·

  ik ben een danser, ik heb nu al een paar maanden last van verzuring in mijn spieren, ik heb een testles gedaan en ik had 1 week niet gedanst, ik deed mijn best maar mijn benen trilde zo erg met een les die les was body balance een joga stretch les waardoor mijn cijfer lager is geworden dan die hoort te zijn, ook ben ik ziek geweest daarvoor en kreeg geen eten naar binnen, daarna lukte het weer maar ik kom niet echt meer aan, mijn slaap ritme is ook verkeerd geworden ik ben vaak tot 12 uur of 1 uur wakker en slaap uit tot 3 uur in de middag, soms ben ik nachten wakker, mijn benen en heupen zijn heel erg met de verzuring voel het nu al 3 dagen achter elkaar terwijl normaal gesproken maar een nacht of paar uur voel, ik hoop niet dat ik te ver ben door gegaan want ik ging vaak eerst goede warming – up doen, dan dansen en stretchen eerst is het stretchen lekker tot dat mijn spieren heb begeven en gaan trillen en verzuren erg jammer ik dacht dat hoe meer ik zou stretchen hoe beter het zou zijn.. maar zo voelt het niet en toch wil ik leniger worden! het doet echt heel zeeer! heel zwaar, en hoop dat als ik meer ga eten dat het goed komt, mijn weerstand weer normaal krijgen!

  Reageer
 36. Liesbet ·

  Ik heb de afgelopen 4 weken een koolhydraat-arm dieet gevolgd. Enerzijds om af te vallen (wil ca. 6-8 kilo kwijt), maar ook om me meer stabiel te voelen in mijn gemoedstoestand en om die enorme energieswings te voorkomen die ik duidelijk krijg door het eten van (foute) koolhydraten. Ik heb over het algemeen een goede conditie (ren 3 x per week ca 5 km). Ik moet zeggen ik heb me echt topfit gevoeld tijdens dit dieet! Zowel fysiek als mentaal. Fysiek lekker los in mijn lijf en erg rustig in mijn gemoedstoestand. Nu de Kerst zich echter aandient, heb ik uiteraard hier en daar mijn dieet niet gevolgd, met als resultaat: doodmoe en enorme spierverzuring! Als ik het nu goed begrijp kwam ik dus daarom niet meer vooruit! Al die koolhydraten in mijn lijf was ik niet meer gewend. Ik zal enkele dagen nodig hebben om mijn verzuurde spieren te laten rusten, maar ik ga mooi terug naar mijn dieet! Geen/weinig koolhydraten = geen verzuring. Mag ik dat zo stellen?

  Reageer
  • Gijs ·

   Liesbet, Ik heb precies hetzelfde als wat jij hebt. Sinds ik van mijn dieet ben afgestapt heb ik last van verzuring en snelle vermoeidheid in de benen. Ik loop 3x in de week 5 tot 7 kilometer. Heb je verschil gemerkt nadat je weer begon met een koolhydraat-arm dieet? Ben benieuwd! Dank voor je reactie alvast. Groet, Gijs

 37. Wim ·

  Sinds een jaar of 9 heb ik last van extreme verzuring van de spieren. Bij normale inspanning spelen mijn spieren al op, maar bij nog meer inspanning lijkt het wel alsof mijn hele lichaam in brand staat; vooral mijn handen! Maar ook ontstaat er een flinke “ruis” in mijn hoofd en dan een tintelende pijn in de rest van mijn lichaam. Wie kan mij helpen!?

  Reageer
 38. kevin ·

  Heey, ik ben nu bezig met het Insanity® programma van Shaun T. Hij geeft eerder aan dat als je van tevoren een stretch ronde doe van circa 6 minuten en achteraf nog eens 4 minuten je geen last krijgt van spierverzuring, mits je het goed doet natuurlijk. En als ik eerlijk ben moet ik dat toegeven. Ik heb een conditie als hel (ben astmatisch), maar ik probeer wel zo intensief mogelijk mee te doen, zonder last van verzuren. Kunnen jullie dat verklaren? Want de tekst hierboven is naar mijn mening tegenstrijdig. ;)

  Reageer
 39. jasper ·

  Goedendag, Ik voetbal 3 dagen per week al 16 jaar, maar laatste tijd heb ik last van spierverzuring in mijn benen, vooral in mijn kuiten. Tijdens het voetballen lijkt het net alsof ik een paar bakstenen aan m’n benen heb hangen. Wat kan ik ertegen doen? Want mijn conditie is goed en ik train mijn spieren altijd hetzelfde.

  Reageer
  • Christine ·

   Misschien moet je je aders eens laten nakijken door een specialist. Mijn vader (hij was geen sporter) had er vroeger ook last van en ze hebben bij hem een stent moeten plaatsen.

 40. Jackie ·

  Goedemorgen,
  Ik ben deze week gestart met “start to run”, maar als ik bij mijn eerste minuut kom moet ik al stoppen van de verzuring in mijn kuiten. Kan ik daar ook iets aan verbeteren. Ik sta wel op een streng dieet dus baksoda en zo daar zal teveel zout in zitten, denk ik dan. Ook moet ik een beetje opletten met mijn hart. Verleden jaar nog maar bypass gehad. Ik wil iets aan de conditie doen, maar het lukt niet goed om te starten. Kan u mij helpen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Jackie, Als je spieren zodanig snel verzuren, kun je misschien overwegen om je beenspieren eerst aan minder intensieve inspanning te laten wennen. Begin bijvoorbeeld met wandelen en stap na een paar maanden over op snelwandelen, touwtjespringen of oefenen op een crosstrainer. De opbouw van melkzuur is namelijk echt een teken van “uitputting”, en dat betekent dat je hart-longfunctie niet optimaal is. Het is dan ook goed om lichamelijke inspanning heel langzaamaan op te bouwen en met een lichte vorm van training te beginnen. Groeten, Paul

 41. Andree ·

  Goedendag,
  Ik train voor een marathon en tijdens de trainingen verzuren mijn benen bij ongeveer 22 km. Ik heb geprobeerd erdoorheen te lopen, maar na een paar kilometer moet ik wel stoppen. Wat kan ik hieraan doen?

  Reageer
  • Paul ·

   Best Andree, Zoals hierboven staat beschreven zijn er slechts een paar dingen die je kunt doen… Je conditie oftewel uithoudingsvermogen verbeteren door je hart en longen te laten wennen aan steeds intensievere en langdurigere lichamelijke inspanning, waardoor je hartslag relatief laag blijft tijdens het lopen. Of een theelepel bakpoeder/baksoda oplossen in een glas water en opdrinken, wat je dus niet te vaak moet doen vanwege het risico op hypernatriëmie. Groeten, Paul

  • Fantasy woods ·

   Hallo, Magnesium kan spierkrampen helpen voorkomen. En zorg dat je voldoende koolhydraten voor de training inneemt! Voor de rest sluit ik me volledig bij Paul aan.

  • Tommy ·

   Ik heb lang hetzelfde probleem gehad totdat ik aminozuursupplementen ben beginnen te nemen. Misschien iets wat al te vaak vergeten wordt is dat er vele moleculen te pas komen in de citroenzuurcyclus of krebscyclus. Buiten carbonaten kunnen ook aminozuren en keto-zuren verzuring tegengaan en zeker zo belangrijk: ze kunnen ammoniak uit je lichaam zuiveren. De twee beste combinaties die ik toe nu heb mogen gebruiken zijn citrulline-malaat en ornitine alfa-ketoglutaraat (OKG), waarbij zowel citrulline als ornithine metabolieten zijn van arginine. En malaat en alfa-ketoglutaraat organische zuren die in de citroenzuurcyclus met ammoniak reageren en zorgen dat we deze goed via de nieren kunnen uitscheiden. Een ammoniakoverschot is een groot probleem in onze eiwitrijke westerse voeding, omdat het vaak een van hoofdredenen van vermoeide spieren is. Vooral ook omdat we verhoudingsgewijs veel minder verse groenten, fruit en zaden eten waarin dan weer vele organische zuren, vrije aminozuren en gebonden mineralen voorkomen die nodig zijn voor de afscheiding van ammoniak. Best op wikipedia eens de algemene uitleg over de krebscyclus nalezen. Zoek daarna elke component ervan eens na op en na een dagje surfen weet je al een stuk meer. ;-) Citruline-malaat en OKG zijn supplementen waarvan je tussen de 3 en 6 gram per dag nodig hebt, maar die je vlot in bulk op internet kan vinden, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Vaak voor onder de EUR 50,- de kilo. Nog een paar tips: magnesium en zink zijn ook zeer belangrijk, maar koop de varianten die gebonden zijn aan citraat of bisglycinaat zodat je ook weer de meerwaarde in de krebscyclus hebt, bovenop een betere opname door de darmen. En een veelbelovend aminozuur tegen verzuring is beta-alanine. Lees maar eens het onderzoek van de Gentse universiteit van de faculteit bewegingsleer.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.