Close-up of a cigaretteAcupunctuur kent veel voorstanders, maar wellicht evenzoveel tegenstanders. De meest fundamentele voorstanders van acupunctuur beweren dat er volop wetenschappelijk bewijs is voor de werking van accupunctuur. Het zou al 4000 jaar de “belangrijkste vorm van geneeskunde in o.a. China en Japan” zijn en bij “een derde van de wereldbevolking worden toegepast”.

De meest fanatieke tegenstanders vinden acupunctuur daarentegen niets meer dan “fantasie met een placebowerking”. Het “geprik en gewroet” zou mensen enkel afleiden van hun klachten, waardoor de klachten tijdelijk minder lijken. Kortom: eenduidigheid m.b.t. acupunctuur is er niet en zal er voorlopig ook niet komen. In dit artikel bespreken we dan ook enkel de mogelijke werking van acupunctuur bij roken.

Hoe werkt acupunctuur?

Veel mensen zien acupunctuur als een welkome aanvulling op de reguliere geneeskunde. De meesten van hen vinden het moeilijk om aan te geven wat acupunctuur nu precies doet, maar het werkt wél voor hen. Ook acupuncturisten zelf blijken geen glasheldere verklaring te kunnen geven. Acupunctuur zou lichaamsenergie (energiebanen / meridianen) reguleren, manipuleren, afremmen, stimuleren en harmoniseren, maar hoe dit principe bijdraagt aan stoppen met roken wordt nergens duidelijk gemaakt.

Ontwenningsverschijnselen

Bij veruit de meeste mensen die stoppen met roken, treden ontwenningsverschijnselen op, zoals slapeloosheid, irritatie, onrust, eetbuien e.a. Deze ontwenningsverschijnselen maken het volhouden van niet roken lastig. Veel mensen beginnen weer met roken, omdat ze niet opgewassen zijn tegen de ontwenningsverschijnselen.

Acupunctuur zou deze verschijnselen verminderen of zelfs doen verdwijnen. De wilskracht zou namelijk worden versterkt, evenals de vitaliteit en energiebalans. De lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid zou zodoende gemakkelijker kunnen worden genegeerd…

Conclusie

Door de talloze welles-nietes-verhalen van voor- en tegenstanders van acupunctuur, valt niet te zeggen of acupunctuur ook écht werkt. Echter: al zou het om een placebo-effect gaan, het resultaat telt! Wat opvalt, is dat nergens blijkt dat er gevaren kleven aan acupunctuur. Dus: als het niet blijkt te baten, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Wat denk jij van stoppen met roken dankzij acupunctuur? Laat hieronder een berichtje achter!

 

1 Comment

  1. Ik ben zelf ook gestopt met acupunctuur, heb het eerst een keer geprobeerd omdat ik door mijn ouders gedwongen werd, toen werkte het ook niet want ik rookte binnen de 24 uur weer. De 2e keer stond ik er wel achter, ik ben nu meer dan 20 jaar gestopt met roken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.