Lasertherapie ofwel laserbehandeling om te stoppen met roken werkt NIET. De Duits-Britse acupuncturist en hoogleraar in complementaire geneeskunde Prof. Edzard Ernst publiceerde namelijk al in 2003 een overzicht van 22 wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat een laser of acupunctuur geen enkel effect heeft op stoppen met roken…

Stoppen met roken door laserbehandeling werkt niet

Het grootste probleem van bedrijven die laserbehandelingen en lasertherapie aanbieden om te stoppen met roken, is dat ze over geen enkel certificaat of diploma hoeven te beschikken. De eerste de beste keuterboer kan voor 6.000 euro een zogenaamde softlaser aanschaffen.

Vervolgens maakt hij een mooie website en biedt laserbehandelingen aan om te stoppen met roken t.w.v. 120 tot 220 euro. Na plusminus 40 tot 50 behandelingen heeft hij zijn laser (en website) terugverdiend. Als een fractie van de 4.000.000 rokende Nederlanders bij hem aanklopt, verdient hij al meer dan de gemiddelde huisarts. (bron)

Alternatieve genezers hoeven hun claims bovendien niet waar te maken en aan niemand verantwoording af te leggen…

Lasertherapie = placebo

Dat lasertherapieën ofwel laserbehandelingen om te stoppen met roken lucratief en twijfelachtig is, is natuurlijk geen reden om aan te nemen dat deze methode om te stoppen met roken per definitie niet werkt. Een overzicht van ruim twintig wetenschappelijke onderzoeken naar ‘stoppen met roken’ wijst echter uit dat een laser die niet is aangesloten nét zo effectief is als een laser die wél aanstaat.

Dit betekent dat mensen die lasertherapie ondergaan om te stoppen met roken, hier alleen in slagen omdat ze er stellig genoeg in geloven. Bovendien mag je aannemen dat mensen die tot 220 euro neertellen om te stoppen met roken, naar alle waarschijnlijkheid gemotiveerd genoeg zijn om een tijdje van de sigaretten af te blijven; met of zonder laser.

Laser heeft géén blijvend resultaat m.b.t. roken

De langetermijnresultaten die worden behaald dankzij het placebo-effect van een laserbehandeling zijn weinig positief. De bedrijven die laserbehandelingen aanbieden, beweren dat ze een succespercentage tot wel 98 procent waarmaken, maar in de praktijk zijn hier géén bewijzen waarmee deze beweringen kunnen worden gestaafd. In de bronvermelding hieronder is zelfs te lezen dat het overgrote merendeel van de gelaserde patiënten binnen enkele weken alweer rookt… De rest volgt grotendeels in de loop van het jaar.

Bronvermelding: laserbehandeling — stoppen met roken:

 • ‘Laser acupuncture for adolescent smokers–A randomized double-blind controlled trial’
  Door: Yiming, Cai et al
  Gepubliceerd in: American Journal of Chinese Medicine (uitgave zomer-herfst – 2000)
 • ‘Acupuncture for smoking cessation’
  Door: White AR, H Rampes & E Ernst
  Gepubliceerd in: The Cochrane Library (uitgave 4 – 2003)
 • ‘Acupuncture and related interventions for smoking cessation’
  Door: White, AR, H Rampes & JL Campbell
  Gepubliceerd in: Cochrane Database of Systematic Reviews (uitgave 2 – 2007)

Wat denk jij van stoppen met roken door middel van laserbehandelingen? Laat hieronder jouw mening achter…

1 Comment

 1. Felix van der Vlies Reageer

  Ik heb 2 jaar geleden geprobeerd om te stoppen met roken via een laserbehandeling. Voor mij werkte het totaal niet. Ik merkte totaal geen verschil en snakte nog net zo erg naar sigaretten. Uiteindelijk werkte de “koude” methode voor mij het beste… Gewoon de sigaretten weggooien en het op eigen kracht doen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.