De buitenste laag van iedere tand bestaat uit glazuur. Tandglazuur voorkomt dat bacteriën zich in je tand kunnen vreten. De inwerking van zuren zorgt ervoor dat je tandglazuur zwakker en dunner wordt. Dit proces wordt tanderosie genoemd. Hierbij 5 tips om tanderosie te herstellen & voorkomen door zuuraanvallen te beperken…

1. Symptomen van tanderosie herkennen

Tanderosie is een sluipend proces en voltrekt zich dus niet van de ene op de andere dag. Beginnende tanderosie is – zelfs voor een tandarts – nauwelijks herkenbaar. In een vergevorderd stadium is tanderosie te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je tanden worden gevoeliger bij het kauwen.
  • Je tanden worden extra sensitief voor kou & hitte.
  • Er ontstaan geelbruine plekjes op de tandoppervlakken.
  • Je voortanden worden korter, dunner & transparanter.
  • De uiteinden van je tanden & kiezen worden rafelig.
  • In de “knobbels” van je kiezen ontstaan putjes.
  • Na verloop van tijd verdwijnen de “kiesknobbels” volledig.

Hoe langer zuren op je tandglazuur inwerken, des te erger & opvallender bovenstaande symptomen en kenmerken van tanderosie worden. Zodra jijzelf deze symptomen van tanderosie kunt herkennen, is je glazuur al deels opgelost. Preventie is dus een absolute vereiste als het aankomt op het tegengaan c.q. herstellen van tanderosie…

2. zuren in voeding veroorzaken tanderosie

De eigenlijke definitie van tanderosie is ‘inwerking van zuren die direct in aanraking komen met je tandglazuur’. Met tanderosie wordt dan ook het oplossen oftewel demineraliseren van tandglazuur onder invloed van zuren uit voeding bedoeld. Voorbeelden van zuren uit voedingsmiddelen & drankjes die je tandglazuur aantasten oftewel “eroderen”, zijn:

  • Frisdranken (fosforzuur & koolzuur)
  • Zuur & onrijp fruit (citrusvruchten, bessen, appels, druiven & kiwi’s)
  • Vruchtensappen (= glycolzuur, citroenzuur, appelzuur & wijnsteenzuur)
  • Azijn (o.a. keukenazijn, wijnazijn & balsamicoazijn)
  • Voeding “op zuur” (augurken zilveruitjes, haring etc.)
  • Slasaus, dressings & mayonaise
  • Vitamine C-supplementen
  • Wijn (rood & wit)

Kortom: je kunt beginnende tanderosie herstellen door zo min mogelijk zure producten te nuttigen.

3. Zuur lang in je mond houden = tanderosie!

Zuur voedsel is hoe dan ook funest voor je glazuur. De tijdsspanne waarin zuren in je mond aanwezig blijven is minstens zo belangwekkend als de hoeveelheid zuren als het aankomt op tanderosie. Er is bijvoorbeeld niks zo slecht voor je tandglazuur als cola rondspoelen in je mond. Hoe sneller je zure producten door slikt, des te kleiner de bijdrage aan tanderosie. Daarnaast is het raadzaam om het aantal zuurmomenten per dag te beperken als je tanderosie wil herstellen.

4. Bacteriële zuren tasten ook je glazuur aan

Bacteriën produceren zuren als ze suiker en zetmeel verteren. Hoe meer koolhydraten je eet, des te meer zuren er worden geproduceerd door de bacteriën in je mond. De inwerking van bacteriële zuren is technisch gezien geen tanderosie, maar cariës. Toch dien je deze zuren wel in het totaalplaatje mee te nemen als je je tandglazuur graag in tact houdt. Hoe meer suikers, des te meer zuren en des te minder glazuur!

5. Pas ook op met lichaamseigen zuren

Ook je lichaam bevat zuren. Het belangrijkste lichaamszuur dat in aanraking kan komen met je tanden en zodoende tanderosie kan veroorzaken is maagzuur. Maagzuur bestaat uit agressief zoutzuur en kan in n je mond terechtkomen door zuurbranden, oprispingen, braken en bepaalde maagaandoeningen. Vooral mensen die welbewust en met regelmaat een braakreflex uitlokken (anorexia, boulimia e.a.) hebben doorgaans veel last van tanderosie door maagzuur.

Speeksel beschermt je gebit juist tegen tanderosie door zuren te neutraliseren. Bepaalde aandoeningen & medicijnen kunnen de productie van speeksel remmen en de kwaliteit van je speeksel verslechteren. Hierdoor wordt je gebit extra ontvankelijk voor tanderosie. Het kauwen van suikervrije kauwgom bevordert de speekselproductie en kan zodoende tanderosie helpen voorkomen!

6. Herstel tanderosie met fluoride

De exacte invloed van fluoriden op je gebit is nog altijd niet duidelijk. Toch beweren de meeste tandartsen nog altijd dat fluoride je tandglazuur sterker maakt en beginnende tanderosie kan herstellen. Gebruik daarom dagelijks een tandpasta en/of mondspoelmiddel met fluoride als je tanderosie wilt herstellen of voorkomen. Je kunt je tandarts desgewenst vragen om een fluoridebehandeling. (bron)

Tot slot
Naarmate tanderosie aanhoudt en je glazuur dunner en zwakker wordt, verliezen je tanden hun gaafheid en witheid. Je gebit wordt bovendien ontvankelijk voor tandbederf & gaatjes als je glazuur aftakelt. Uiteindelijk gaan geërodeerde tanden stuk en is tanderosie niet meer te herstellen. Begin dus direct met het beperken van zuuraanvallen om onherstelbare schade door tanderosie te voorkomen!

Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder makkelijk oplosbaar in zuur. Poets daarom altijd met een fluoride-houdende tandpasta. Poets bovendien nooit je tanden direct nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. In dat geval poets je je glazuur namelijk gemakkelijk stuk. Wacht een uurtje met poetsen en poets bovendien met een zachte tandenborstel!

Zijn ook jouw tanden aangetast door tanderosie? Laat hieronder jouw ervaring achter met het eroderen van je gebit!

34 Reacties

  1. Ik drink zelf weinig energie drank, geen alcohol en en weinig vruchtensappen, maar ik heb wel gele tanden met doorzichtige randen. Hoe kan ik dit het beste behandelen?

  2. Dagelijks energiedrink en dat zo’n 10 jaar lang is een flinke aanslag geweest op m’n tandglazuur. Natuurlijk wist ik wel dat het niet goed was, maar het was een verslaving. Nu voelen m’n tanden ruw aan zodra ik iets gegeten heb. Erg jammer.

  3. Ik heb ook last van tanderosie en ik had een vraagje. Zou ik nou nooit meer alcoholische drankjes mogen drinken omdat het dan erger word? En zou het dan heel erg zijn als ik eens in de twee weken zou stappen?

    • Stappen is natuurlijk niet slecht voor je tanden… Het gaat erom wát je drinkt en hoeveel je drinkt… Ook het erosiestadium is van belang. Overigens bestaan er inderdaad verbanden tussen alcoholgebruik enerzijds en tanderosie anderzijds, maar alcohol is op zichzelf geen extreem belangrijke veroorzaker van tanderosie. Mensen met een alcoholverslaving hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op tanderosie; niet door toedoen van de alcohol, maar hoofdzakelijk door de met alcohol samenhangende maagzuur-oprispingen en braakneigingen. Het zijn immers zuren die tanderosie in de hand werken. In dat opzicht kunnen ook bepaalde zuurhoudende alcoholische dranken –zoals wijnen en mixdrankjes– bijdragen aan tanderosie. Daarbij heeft alcohol een oplossende werking, hetgeen –in combinatie met zuur– het erosieproces kan versnellen. Al met al kun je best gaan stappen, maar is het aan jouzelf om te bepalen hoe serieus je je tanderosie neemt, dus hoeveel risico je wenst te nemen (en hoe vaak)…

  4. Ik heb al een tijdje last van gevoelige kiezen, met name rechtsonder. De tweede kies van achter is het meest gevoelig. Ook doet die kies soms wat pijn binnenin de wortel (denk ik), ik hoop dat het geen rot is of zoiets- ik poets daar namelijk eigenlijk te goed voor. Ik ben vorige maand naar de tandarts geweest en die zei dat er niets mis was maar dat ik voor de gevoeligheid elektrisch moest gaan poetsen en zachter, want ik poetste vroeger nogal hard en daardoor dreigde mijn tandvlees zich terug te trekken. Dat is inmiddels weer in orde, maar ik wil toch van mijn gevoeligheid af. Tot een paar jaar geleden heb ik wel bij elke halfjaarlijkse afspraak fluoride gehapt, maar op een gegeven moment vond de tandarts dit niet meer nodig… Plus is er een klein stukje van een topje in een bovenste kies af. Het doet geen pijn, en is niet gevoelig meer. Maar kan ik door verder gewoon goed te blijven poetsen en wellicht fluoride gebruiken voorkomen dat het een gaatje wordt? Ik nuttig al niet zoveel zure producten. Alvast bedankt!

    • Ik durf echt niet te zeggen waarom je kiezen gevoelig zijn. Zijn ze gevoelig voor koude, voor warmte, voor aanraking, voor druk? Dit hoeft in elk geval niet per se met tanderosie te maken te hebben. En de oplossing is voor 100% afhankelijk van de onderliggende –vooralsnog onbekende– oorzaak… :(

    • Oh sorry ???? dat was ik vergeten te melden. Mijn kiezen zijn af en toe gevoelig voor vooral kou, zoals koude wind of drankjes. Soms ook warmte, maar het gekke is dat zowel de pijn als de gevoeligheid maar heel soms aanwezig zijn.

    • Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken van gevoeligheid c.q. overgevoeligheid van de kauwvlakken van je kiezen voor kou. Tandbederf, tandvleesaandoeningen, plaquevorming, te hard tandenpoetsen, overmatig gebruik van tandbleekproducten, tandglazuurerosie onder invloed van zuren, tandenknarsen / bruxisme en blootliggende tandhalzen en/of wortelpunten. De koudesensatie is in elk geval het causale / directe / primaire gevolg van de kiespulpa waarin de kieszenuw gelegen is. Koudegevoeligheid van de tanden ontstaat mééstal doordat tandbeen geleidelijk bloot komt te liggen. Tandbeen / dentine is het zachtere deel van je tanden en kiezen; hetgeen zich direct ónder het tandglazuur bevindt. Het tandbeen is voorzien van buisjes c.q. tubuli c.q. dentinekanaaltjes. Deze buisjes bevatten zenuwuiteinden en zijn gevuld met vloeistof: tubulaire vloeistof oftewel tubulusvloeistof. Wanneer deze vloeistof kou te verduren krijgt, wordt een pijnsignaal richting de tandwortel verstuurd. Hoe dunner het glazuur en hoe dunner het tandbeen, des te vatbaarder de tubulusvloeistof wordt jegens koudeblootstelling. Ook terugtrekkend tandvlees en gaatjes en scheurtjes in de tanden ondermijnen de ‘isolatie’ van de tubulaire vloeistof en zorgen ervoor dat kou gemakkelijker doordringt. Maar wat in jouw individuele situatie gaande is, is dus moeilijk te zeggen.

  5. Ik heb al een tijdje last van en naar gevoel als is kauw en heb beetje doorzichtige tanden ik ben bang dat ik beetje laat bent maar is dit nog te redden hopelijk reageer je nog?!

    • Dit is helaas niet op afstand te bepalen; je zult je gebit echt moeten laten zien aan een kundig tandarts.

  6. Ik heb sinds kort last van ruwe voortanden en als je goed kijkt kan je ook zien dat het vlak oneffen is. Ik poets mijn tanden wel lang en hard dus ik veronderstel dat mijn glazuur beschadigd is. Klopt dit en zou dit nog volledig kunnen herstellen tot een glad oppervlak?

    • Dit klinkt inderdaad als tanderosie / zuurerosie. En te hard tandenpoetsen kan inderdaad de oorzaak zijn, althans, sterk bijdragen aan erosie. Optimale mineralisatie van glazuur / enamel is mogelijk. Maar het proces van mineralisatie (demineralisatie en remineralisatie) is complex, en niet alles wat erover wordt geschreven berust op waarheid. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld al jaren fluoridevrije tandpasta, terwijl tandartsen zeggen dat fluoride cruciaal is voor een mineraliserende werking. Bij mij veroorzaakten ‘reguliere’ fluoridehoudende tandpasta’s echter grote en diepe aften, vandaar dat ik er jaren geleden mee ben gestopt… En van tanderosie heb ik geen last… Maar dat zou in theorie kunnen komen doordat mijn fluoride behoefte relatief laag is vanwege mijn leefstijl… Wie zal het zeggen?! Voorstanders van c.q. gelovers in spontane en natuurlijke remineralisatie van tandglazuur beweren dat o.a. ‘oil pulling’, bottenbouillon, kokosolie, vitamine D-supplementen en calciumsupplementen demineralisatie van het gebit ongedaan kunnen maken (bron), maar ik ben onvoldoende thuis in deze materie om er iets zinnigs over te zeggen. Hoe dan ook kan tanderosie in een vroeg stadium worden teruggedraaid door de onderliggende oorzaak aan te pakken: met een zachte tandenborstel poetsen, niet te lang poetsen, niet poetsen direct na een zuurrijke maaltijd, spoel regelmatig je mond met water nadat je iets zuurs hebt gegeten, beperk je aantal eetmomenten, voorkom een chronisch droge mond, wees waakzaam op maagzuurreflux, nooit tandenknarsen en drink zo min mogelijk frisdrank en vruchtensap. Of je tandglazuur zich volledig herstelt is vooraf moeilijk te zeggen, maar verbetering is absoluut mogelijk. Sterkte en groeten, Paul

  7. Ik ben in mijn jeugd opgevoed met de slogan:”snoep verstandig eet een appel”. Met name door de tandarts die deze kreet op een poster in de wachtkamer had staan. Eet elke morgen in de auto op weg naar het werk trouw mijn appeltje en dit ik denk de laatste 25 jaar. Ben nu 52 en heb gaten in het glazuur van mijn voortanden boven tegen het tandvlees,poets mijn tanden twee maal per dag ’s morgens en voor het slapen gaan. Op zoek naar de vraag waar mijn erosie vandaan komt blijken appels een mogelijke oorzaak!

    • Fruitsuikers kunnen bijdragen aan gaatjes. Fruitzuren kunnen bijdragen aan tanderosie. In dat opzicht zijn appels inderdaad niet per se bevorderlijk voor je gebitskwaliteit. De potentieel-negatieve invloed van appels op je gebit kun je echter beperken door je tanden niet te poetsen direct nadat je een appel hebt gegeten. En door je mond te spoelen met een slok water nadat je een appel hebt gegeten.

  8. Hallo, Ik heb altijd een puntgaaf gebit gehad, maar nu ben ik naar mijn nieuwe tandarts gegaan (oude ging met pensioen) en die heeft 2 vullingen vervangen en op een kies het glazuur weten weg te halen. De tand is al dagen ruw en niet glad zoals die andere… Wat moet ik doen? Ik weet nu al dat die eruit gaat natuurlijk als ik het allemaal zo lees… Aansprakelijk stellen? Zo ja valt dat onder een rechtsbijstand (die heb ik niet)? Wat zou je nog meer kunnen doen? Ik heb een uitkering en ik kan dat verder straks niet betalen…

  9. Ik ben 15 jaar en ik werd gepest en zo en kreeg daar door een soort depressie en stress dus ik ging meer eten en veel kotsen en na een tijdje gaf ik op op mijn lichaam en werd dikker en kreeg tanderosie ik durf niet naar de tandarts want ik ben bang voor zijn reactie en ik wil niet dan mijn moeder weet over de depressie want ik ben er nog niet overheen wat moet ik doen?

    • W van Raalte

      Beste Kevin, je hoeft niet bang te zijn voor de reactie van je tandarts. Hij of zij kent vele mensen met allerlei tandkundige problemen en probleempjes dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij iets heel erg raars ziet. Niets menselijks is de tandarts vreemd. Bovendien zal jouw tandarts niet zomaar iets doorvertellen want tandartsen hebben ook beroepsgeheim. Het is dus beter om naar de tandarts te gaan. Je zal een goed advies krijgen. Ook is het raadzaam om de mondholte na te spoelen met water, dat neutraliseert het zuur.

    • Eigenlijk, Kevin, ik weet niet wat je leeftijd is, maar naar een psycholoog gaan kan nog wel eens helpen voor je. Aangezien bij jou het komt door neven effect van depressie, althans, dat is wat je zelf aangeeft. Ik spreek (helaas) uit ervaring.
      Hoe gaat het nu, 6,5 jaar verder?

    • De hoeveelheid maakt het gif, dus in principe is alles giftig; zelfs water en zuurstof. Ook ik ben geen voorstander van fluoride, maar dat fluoride ‘giftig’ is, zegt helemaal niks.

    • Nou ik wil het liever niet binnen krijgen! ga maar eens googelen op fluriode het tast je pijnappelklier aan en zoveel meer. Ik ben mij gaan verdiepen in kokosolie en dat schijnt ook heel goed voor je tanden te zijn om ze te herstellen en te reinigen. Veel beter dan al die chemicaliën.

    • Ikzelf gebruik fluoridevrije tandpasta sinds ik op deze site heb gelezen over aften en tandvleesontstekingen… Met “fluriode” ben ik echter niet bekend. Zal me er eens in gaan verdiepen. ;)

  10. Hey, Bij een tand is aan de boven kant alles bruin als met vinger over heen ga voel ik verschil dat er niks meer op zit. Is dit nog op een of andere manier te redden!? Thnx!

    • Als het glazuur van je tand af is, waardoor je tandbeen zichtbaar is, zul je echt naar de tandarts moeten gaan.

  11. Beste, Ik ben een aantal jaar vanwege angst niet naar de tandarts geweest. Mijn tanden zijn nog in goede staat, enkel zijn mijn zijtanden wat geler en m’n voortanden aan de onderkant doorzichtig. Op internet las ik dat je baking soda kunt gebruiken om je tanden te bleken. Ik heb dit gedaan en ik heb nu al weken enorme pijn. En m’n tanden zijn overgevoelig geworden. Dit heb ik nog nooit gehad. Wat kan ik nu het beste doen? Alvast bedankt!

    • Beste Hajar, Bakpoeder oftewel baksoda is absoluut niet bedoeld om je tanden mee te bleken. Bakpoeder bestaat doorgaans uit gelijke hoeveelheden natriumwaterstofcarbonaat (soda) en citroenzuur (of wijnsteenzuur). Ja, dit goedje bleekt wel, maar omdat het erg agressief is, tast het je tandglazuur aan. Het kan zelfs tot diep in het tandbeen doordringen en de tandwortels irriteren. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de hoeveelheid ‘baking soda’ die wordt gebruikt. Als je tanden nu nog steeds gevoelig zijn vanwege die ene behandeling, dan lijkt het me raadzaam om toch een tandarts te raadplegen. Naar mijn mening worden witte tanden als mooi c.q. esthetisch ervaren, maar het bleken van de tanden met chemische middelen gaat maar al te vaak ten koste van de kwaliteit en stevigheid van je gebit. Ik zou dan ook niemand aanraden om eigenhandig tanden te bleken; niet met waterstofperoxide en net zo min met natriumwaterstofbicarbonaat. Een tandarts kan je tanden heel voorzichtig polijsten, dat werkt doorgaans veel beter en is minder belastend voor glazuur, tandbeen en zenuwen. Sterkte & groeten, Paul

  12. Mijn voortanden zijn al een beetje transparant, is er nog iets wat ik kan doen om dit om te keren?

  13. Hey, Schijnbaar heb ik tanderosie en ik ben pas 15 jaar. En ik kan niks eten of drinken. Ik heb zeer veel pijn als ik iets kouds drink. Helpt dat echt zo’n fluoride-tandpasta of is het beter dat ik eerst naar de tandarts ga?

    • Beste Dimo, Voor zover ik weet zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die onomstotelijk aantonen dat fluoride in tandpasta tanderosie kan herstellen of überhaupt het tandglazuur kan versterken. Ikzelf gebruik al heel lang fluoridevrije tandpasta zonder schuimmiddel en dat bevalt me uitstekend. Ik zou er dan ook niet van uitgaan dat het probleem zich zomaar herstelt dankzij fluoride in tandpasta. Contact opnemen met je tandarts lijkt me inderdaad een beter idee! Groeten & sterkte, Paul

  14. Ik gebruik zelf een tandpasta speciaal voor tegen tanderosie. De duurste die je kan vinden in het winkelrek (er zit sowieso fluoride in), maar als het helpen kan…

  15. Hey michel, Ik heb ook tanderosie en eet vrijwel geen zuren meer. Bij mij hebben ze het een jaar geleden geconstateerd en mij is verteld dat je het beste na elke zuuraanval(?) je mond moet spoelen met melk. Melk neutraliseert de zuurtegraad. Ik zit er aan te denken om een plaatje of iets te nemen omdat mijn tanden steeds transparanter worden.

    • Ik heb op enkele plekken ook last van beginnende tanderosie en schrok hier enigszins van omdat ik mijn tanden (extreem) goed verzorg. Na een kort gesprekje met de tandarts bleek dat ik mijn tanden te lang, te hard en met een te harde tandenborstel poets. “Te goed” tandenpoetsen veroorzaakt dus ook tanderosie.

  16. Goedendag, Wat voor vocht zou je kunnen gebruiken om je mond na het eten te kunnen ontzuren. Zodat je sneller kunt poetsen. Of omdat het gewoon makkelijk is na een maaltijd. Zat zelf te denken aan melk of lauwwarm water. En wat is dan de tijds winst?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.