Zit je vast in je carrière? Vraag je je af of het tijd is voor verandering? Hier lees je hoe je kunt inschatten of je een carrièreswitch nodig hebt en hoe je de volgende stappen kunt nemen.
Beslissen om van carrière te veranderen kan een ontmoedigende taak zijn. Maar soms is het de juiste stap voor persoonlijke groei, werktevredenheid en algeheel welzijn. Als je de belangrijkste indicatoren kent die erop wijzen dat het tijd is om van loopbaan te veranderen, kun je deze belangrijke beslissing nemen en de volgende stappen zetten naar een bevredigende nieuwe loopbaan.
Hoe je weet of je van carrière moet veranderen
Mensen maken verschillende ervaringen en denkprocessen mee als ze besluiten om van loopbaan te veranderen. Het is echter waarschijnlijk dat je te maken hebt met één of een combinatie van de volgende punten:
1. Je bent niet gemotiveerd door een hoog salaris of promoties
Als het nastreven van een hoog salaris of promotie je niet langer motiveert, kan het een teken zijn dat je van carrière moet veranderen. Monetaire beloningen zijn soms de enige factor die je bij je baan houdt. Als zelfs geld er niet voor kan zorgen dat je ’s ochtends opstaat om naar je werk te gaan, heb je misschien het einde van de weg bereikt.
2. Je beste vaardigheden worden niet benut
Onderbenutting van vaardigheden kan leiden tot stagnatie en ontevredenheid. Het niet maximaal benutten van je vaardigheden kan leiden tot demotivatie, frustratie, verveling en afhaken op het werk, wat uiteindelijk kan leiden tot een lage productiviteit. Als je kernkwaliteiten niet belangrijk zijn voor je huidige baan, is het tijd om te beoordelen of je van carrière moet veranderen.
3. Je presteert ondermaats
Consequent ondermaats presteren ondanks je beste inspanningen kan ontmoedigend zijn. Kijk eens goed naar de redenen achter je ondermaatse prestaties. Is het te wijten aan een gebrek aan interesse, een mismatch tussen je vaardigheden en functievereisten, of een stagnerende werkomgeving? Als het een of meer van deze redenen zijn, is het misschien tijd om van carrière te veranderen.
4. Je bijdrage lijkt te verwaarlozen
Het gevoel ondergewaardeerd en niet gewaardeerd te worden kan je werktevredenheid en motivatie ondermijnen. Misschien werk je buiten kantooruren, maar als je werk niet bijdraagt aan de bedrijfsdoelen, werktevredenheid, geldelijke beloningen of feedback van werknemers, moet je een stapje terug doen en evalueren. Ben je alleen onzeker, of misschien is dit gewoon niet het werkterrein voor jou?
5. Je wilt iets anders doen
Soms komt het verlangen om van carrière te veranderen voort uit een innerlijk verlangen om een ander pad te volgen. Misschien heb je een jeugddroom die gerealiseerd moet worden of een doel dat je in je huidige baan niet kunt bereiken. Als je je al jaren zo voelt zonder actie te ondernemen, is het misschien tijd om van carrière te veranderen.
6. Je omstandigheden vereisen het
Soms vereisen gezinsverantwoordelijkheden een loopbaanonderbreking of een verschuiving naar werken op afstand. Gezondheidsoverwegingen en de noodzaak om te verhuizen zijn andere factoren die carrièrewisselingen stimuleren. Is je huidige baan het waard om deze persoonlijke omstandigheden op een laag pitje te zetten? Als het antwoord nee is, moet je misschien van carrière veranderen.
Hoe plan je een carrièreswitch
Nu je de mogelijke redenen voor een carrièreswitch kent, is het tijd om actie te ondernemen. Hier is een eenvoudig plan om je op weg te helpen:
1. Denk na over je kernwaarden
Denk na over wat je het belangrijkst vindt (een eenvoudige app om aantekeningen te maken kan hierbij helpen). In je huidige baan blijven betekent bijvoorbeeld stabiliteit en invloed hebben. Weggaan om freelance te gaan werken betekent misschien meer flexibiliteit, tijd voor je gezin en ruimte voor je andere passies.
Als familie en flexibiliteit belangrijker voor je zijn dan stabiliteit en invloed, dan wordt de keuze makkelijker. Als je freelancer wilt worden, moet je misschien opnieuw beginnen in je carrière, een comfortabelere positie verlaten en een aanzienlijk risico nemen. Maar als je nadenkt over je kernwaarden, zul je beseffen dat het offer het allemaal waard is.
2. Neem een pauze
Neem een korte pauze of een lange sabbatical (als je het je kunt veroorloven) om te verjongen en helderheid te krijgen. Je kunt je vakantie gebruiken om na te denken over jezelf, nieuwe interesses te ontdekken of kortlopende professionele ontwikkelingsmogelijkheden na te streven.
In plaats van elke dag dezelfde routine te doorlopen, kun je leren hoe je tijd kunt besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Actie ondernemen kan zo eenvoudig zijn als het luisteren naar een inspirerende TED-talk of het maken van een effectief loopbaandagboek om je naar grotere carrièredoelen te leiden. Het uitstellen van je beslissing over een carrièreverandering kan alleen maar leiden tot spijt.
3. Ontdek wat jou intrinsiek motiveert
Geld wordt beschouwd als extrinsieke motivatie; het is wat je voelt als je een taak volbrengt voor een beloning. Maar intrinsieke motivatie is wat je nodig hebt om van je baan een spannende en uitdagende carrière te maken. Zonder intrinsieke motivatie zul je moeite hebben om je taken af te maken en je eigen professionele succes en groei saboteren.
Ga op zoek naar voldoening buiten de externe beloningen en verken wegen waar je ware passies en doel kunnen worden gerealiseerd. Als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken waar je moet beginnen, doe dan een paar online tests om te leren hoe je je doel in het leven kunt vinden.
4. Overweeg een zijwaartse beweging
Soms is een carrièreswitch slechts een werkplek verwijderd. Onderzoek de voordelen van een overstap naar een andere functie, afdeling of regionaal kantoor binnen je huidige organisatie.
Een zijwaartse overstap heeft veel voordelen. Als je je bedrijf leuk vindt, maar je baan niet, dan kun je door een zijwaartse overstap blijven profiteren van de voordelen van een baan bij je bedrijf. Het houdt je ook concurrerend voor functies op een hoger niveau in de toekomst, vooral als je een leidinggevende functie ambieert.
Ga na wat je professionele doelen zijn om te bepalen of een overstap naar een nieuwe functie binnen hetzelfde bedrijf het beste voor je is. Daarna kun je je manager of hoofd personeelszaken om hun inzichten vragen. Zij kunnen je ook wijzen op de juiste mogelijkheden binnen je bedrijf.
5. Word lid van professionele gemeenschappen
Netwerken is een waardevolle vaardigheid voor freelancers en werknemers. Vrienden en ex-collega’s kunnen je eerste klanten worden. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar vacatures die jouw vaardigheden nodig hebben.
Netwerktips voor loopbaanontwikkeling helpen je om je eigen professionele gemeenschap op te bouwen. Deze gemeenschappen kunnen je steun, begeleiding en mentorschap geven tijdens je loopbaantransitie. Facebook- en LinkedIn-groepen die zich richten op jouw bedrijfstak kunnen nuttig zijn.
6. Begin met het onderzoeken van je volgende rol
Als je er eenmaal van overtuigd bent dat je een ander carrièrepad moet verkennen, onderzoek dan potentiële functies. Overweeg het volgende voordat je op een functie solliciteert:
- Je wensen en interesses.
- Je ervaring en overdraagbare vaardigheden.
- Loopbaanvereisten en carrièrevooruitzichten.
- Je ideale salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Overweeg de hulp van een mentor of loopbaancoach in te schakelen om je waardevol inzicht te geven in mogelijke functies. Een coach kan je helpen om doelen te stellen en een specifiek tijdschema te geven om deze doelen te bereiken. Ondertussen kan een doorgewinterde mentor je begeleiden en emotioneel ondersteunen bij je carrièreverandering.
7. Werk je cv en online profielen bij
Als je eenmaal klaar bent voor een nieuwe carrière, pas dan je cv en online profiel aan op je volgende rol. Als je al geruime tijd werkt, heb je waarschijnlijk al een reputatie opgebouwd in je vakgebied. Om jezelf effectief te positioneren in je nieuwe carrière, moet je je online aanwezigheid en cv aanpassen.
Benadruk bij het schrijven van je cv je overdraagbare vaardigheden. Als je bijvoorbeeld een leraar bent die wil overstappen naar een marketingfunctie, benadruk dan de communicatie- en sociale vaardigheden die je hebt opgedaan in je baan in plaats van vaardigheden op het gebied van klasmanagement. Je hoeft niet al je werkervaringen op te nemen; concentreer je in plaats daarvan op de meest relevante en probeer een cv van één pagina te maken.
8. Zoek een nieuwe baan
Een baan zoeken is als een fulltime baan, dus je moet het slim aanpakken. Bezoek carrièrebeurzen, maak gebruik van vacaturebanken zoals Indeed en LinkedIn en neem contact op met recruiters in je doelsector. Gebruik de beste apps voor het zoeken naar een baan voor iPhone en Android om belangrijke meldingen over vacatures te ontvangen, zelfs als je onderweg bent.
Begin vandaag nog met het verkennen van je volgende carrière
Alle bronnen zijn voor je beschikbaar. Je hoeft alleen nog maar die cruciale stap te zetten om dat grijze gebied van besluiteloosheid te verlaten. Als je al lange tijd lusteloos, gedemotiveerd, ondergewaardeerd en onderbenut bent in je baan, is het tijd om actie te ondernemen. Pas deze tips toe om te beslissen wat de beste stap is en met succes je carrièrestap te maken.
Als je hebt besloten om je huidige functie op te geven, onderzoek dan de online tools die je kunnen helpen bij het succesvol ombuigen van je carrière. Bekijk de beste vacaturesites en online apps om je volgende carrièrestap goed te beginnen.