10 tips om je aan je dieet te houden tijdens het uit eten gaan

Fitness · Door Ilse · Laatst geupdate 26 april 2024

Je bent net goed bezig met je dieet en dan word je mee uit eten gevraagd… Is weigeren de enige optie omdat je anders bang bent dat je te veel of ongezond zal eten? Welnee! Het feit dat je op dieet bent hoeft je helemaal niet te beperken in je etentjes buitenshuis. In tegendeel; afwisseling is heel belangrijk tijdens een dieet en uit eten gaan is bovendien gezellig en ontspannend. Daarbuiten hoef je je natuurlijk écht niet vol te proppen om je avondje uit te laten slagen.

Belangrijk is wel om je enigszins voor te bereiden op een avondje uit eten, zodat je niet alsnog je dieetplannen verknalt. Hierbij 10 praktische tips om van een dinertje buiten de deur een groot succes te maken, zonder de veelvoorkomende schuldgevoelens achteraf…

1. De juiste instelling

Ga niet naar een restaurant in de veronderstelling dat je zo veel en zo weldadig mogelijk moet eten. Lopende buffetten, all-you-can-eat sushi en onbeperkt spareribs zijn niet aan jou besteed, tenzij jij jezelf kunt inhouden met een onuitputtelijke hoeveelheid lekkers voor je neus. Ben jij niet zo volhardend, ga dan hoofdzakelijk voor de gezelligheid, en zie een hapje eten als bijzaak.

2. Kies een geschikt restaurant

Het is verstandig om vooraf een restaurant op te zoeken dat gezonde maaltijden serveert. Het ene restaurant serveert nu eenmaal gezonder eten dan het andere. Als je wil afvallen is bijvoorbeeld een à-la-carte sushirestaurant, visrestaurant of mager grillrestaurant een geschikte keuze.

3. Bekijk van tevoren de menukaart

Als je vooraf de menukaart van een restaurant bekijkt, bijvoorbeeld via internet, dan kun je alvast een dieetvriendelijke menukeuze maken. Op die manier bestel je wanneer je de kaart in je handen hebt, minder makkelijk iets ongezonds vanwege je enorme eetlust. Maak dus vooraf een keuze en houd je daaraan. Bestel bovendien als eerste zodat je je niet kunt laten beïnvloeden/verleiden door de keuzes van je tafelgenoten.

4. Zorg dat je niet te veel honger hebt

Eet voordat je thuis weggaat een gezond kleinigheidje, dan heb je niet overmatig veel honger tijdens het bestellen. Honger tijdens het uit eten gaan leidt namelijk vaak tot onverstandige keuzes. Als je thuis een gezond volkorenboterhammetje, een kleine salade of een volkorenrijstwafel eet, kies je dus gezonder in het restaurant; bovendien eet je minder.

5. Geschikte voorgerechten

Hierbij enkele tips voor gezonde voorgerechten:

  • Heldere soep (bouillonsoep e.a.) of tomatensoep
  • Eenvoudige salade; vraag eventueel of de dressing los geserveerd kan worden.
  • Volkorenbrood zonder kruidenboter

Ga voor een vezelrijk en eiwitrijk voorgerecht; als je je voorafje slim kiest, zul je minder eten van je hoofdgerecht.

6. Geschikte hoofdgerechten

  • Maaltijdsalade met een goede eiwitbron
  • Vegetarische gerechten met veel groenten
  • Pasta (volkoren of spelt) met rode saus
  • Gegrilde of gekookte gerechten, dus NIET gebakken of gefrituurd
  • Verse vis (zalm, tonijn, witvis e.a.)
  • Mager vlees (biefstuk, varkenshaas, kipfilet e.a.)
  • Een magere curry, risotto, ratatouille of ander eenpansgerecht

Mijd hoofdgerechten met roomsauzen, suikerrijke dressings, vet vlees, friet, gebakken aardappels en andere vettigheden.

7. Geschikte nagerechten

Ga NIET voor een plateau met een proeverij van mousse, roomijs, sorbet, parfait, crumble, charlotte, tiramisu, kaasjes, crème, vla, gebakjes, chocoladesaus en slagroom. Neem liever een simpel en bescheiden toetje zoals:

  • Fruit!
  • Yoghurt, kwark of hangop
  • Thee of koffie
  • Suikerarme sorbet

In het ongunstigste geval levert een nagerecht nét zo veel calorieën als je voorgerecht en hoofdgerecht tezamen.

8. Drankjes

Alcohol en frisdranken zijn enorm ongezond. Ze leveren veel lege calorieën in de vorm van suiker en de smaak van je eten gaat er deels door verloren. Neem in plaats daarvan dus water of thee. Als je veel water en/of thee drinkt, eet je bovendien ook nog eens minder snel te veel.

9. Niet álles hoeft op

Het is nu eenmaal de gewoonte om je bord (en alle schaaltjes die op tafel staan) helemaal leeg te eten (of likken), maar dat hoeft heus niet. Eet gewoon totdat je genoeg hebt gehad en laat de overgebleven frietjes staan. Elke calorie die je minder eet komt er niet aan en hoeft er dus ook niet af.

10. Geniet!

Eet rustig, neem kleine hapjes en geniet bovendien van je eten. Zodoende heb je meer en langer plezier van hetgeen je eet. Bovendien krijgen je hersenen de tijd om te beseffen dat je voldaan bent (‘voldaanseintje’), waardoor je makkelijk te veel eet.

Heb jij aanvullende tips voor lijnen & diëten terwijl je een restaurant bezoekt om uit eten te gaan? Laat hieronder een berichtje achter…

One comment


  • Emmy

    22 juni 2014

    Tip v.w.b. buffet, all you can eat -> all you can taste: (i.p.v. van enkele gerechten zoveel als je op kunt, juist van zoveel mogelijk gerechten een klein beetje; hierdoor heb je meer plezier in het eten én ben je sneller voldaan).

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.