Netelroos door druk op de huid & wrijving van kleding of beddengoed

Netelroos is een vorm van jeukende huiduitslag die gepaard gaat met bleekroze, licht verheven vlekjes of gezwollen plakkaten. Netelroos staat ook wel bekend als:

 • Galbulten & urticaria
 • Bladders of kwaddels

Hierbij alles over netelroos, veroorzaakt door druk op de huid…

De vele veroorzakers van netelroos

Dat er talloze mogelijke oorzaken zijn voor het ontstaan van netelroos wist je wellicht al. Zo kan netelroos onder meer worden uitgelokt door:

 • Voedsel (allergenen in zeevruchten, ei, zuivel, fruit, soja, noten, zaden etc.)
 • Insectenbeten: muggen, vlooien, wantsen, mijten, luizen etc.
 • Warmte & kou
 • Overgevoeligheid voor schimmels & gisten
 • Pijnstillers (NSAID’s, vooral aspirine) & antibiotica
 • Voedseltoevoegingen (kleurstoffen, smaakversterkers, bewaarmiddelen e.a.)
 • Tekorten aan bepaalde vitamines, macromineralen of spoorelementen
 • Lichamelijke inspanning
 • Zonlicht (v.w.b. zonne-allergie)
 • Ziekten als lupus, artritis, leukemie & Hodgkin
 • Hormonale schommelingen & stoornissen
 • Contactallergie (m.b.t. cosmetica, wasproducten, make-up etc.)
 • Ademhalingsallergie (hooikoorts, huisdieren, oplosmiddelen etc.)
 • Infecties door bacteriën & virussen
 • Enzovoort, enzovoort, enzovoort

Een bepalende factor voor netelroos die door velen over het hoofd wordt gezien is echter druk op de huid, al dan niet door kleding, stoelen, bedden, beddengoed, brillen, petjes en ga zo maar door…

Netelroos door afknellen van de huid…

Galbulten, netelroos oftewel kwaddels kunnen worden veroorzaak door kleding. Dit gebeurt hoofdzakelijk indien kledingstukken in de huid drukken, knellen of schuren. En het opvallende is dat er niet eens sprake hoeft te zijn van hele strakke kleding.

De plaatsen waar kleding voorzien is van bandjes, touwtjes, veters, riempjes etc. zijn maar al te vaak de plekken waar netelroos als eerste de kop opduikt. De mate van strakheid kan bepalend zijn, maar dat hoeft geeneens. Het rusten van een ellenboog op textiel in een mouw van trui, long-sleeve of overhemd kan al volstaan.

Ook beddengoed heeft eenzelfde of gelijksoortig effect… Een kussen wat in je gezicht drukt, een laken waarin je arm wordt bekneld of een heup die op een hard matras leunt… Als je nog niet achter de oorzaak van je netelroos bent gekomen, wees dan in ieder geval eens alert en oplettend en houd eens wat meer rekening met:

 • Te kleine broekbanden, slechte beha’s, elastiek in synthetische sokken, opgeleukte veters van strings etc.
 • Strakheid van aansluitende kleding (truitjes, ondergoed, hemdjes, petjes etc.)
 • Synthetische stoffen: polyester, lycra, nylon, acryl, viscose etc.
 • Verfsoorten waarmee kledingstukken gekleurd zijn, vooral intense en felle kleuren
 • Wasverzachter & wasmiddel waarmee je de was doet
  Beddengoed: kussens, lakens, kussensloop en overtrekken waarmee je slaapt
  Cosmetica (gel, make-up, haarlak, parfum e.a.) op kleding, kussens etc.
 • Harde randjes van kleding en schoeisel die knellen en in de huid drukken
 • Te strakke BH-bandjes, stringetjes, sokkenbandjes, broeksband etc.
 • Lichaamsdelen die direct op je bed rusten en in contact komen met textiel: heup op matras, oor en wang op kussen, schouder of rug op matras…
 • Ledematen die verwikkeld zijn geraakt in dekbed of hoeslaken
 • Zitten, liggen of leunen op een harde of hoekige stoel, fauteuil of bank, waardoor billen, nek en armen overmatige druk ervaren

Zelfs ‘besmetting’ kan een rol spelen; denk maar eens aan het leunen met een geparfumeerde of met crème ingesmeerde arm op je kussen, het tezamen wassen van beddengoed en synthetische kledij of met een onlangs gewassen broek op bed gaan zitten.

Onderliggende oorzaak van druk-gerelateerde netelroos

De hoeveelheid mogelijke oorzaken van netelroos is nagenoeg onbeperkt. De indirecte oorzaak van netelroos wordt in 30 tot 50% van de gevallen achterhaald. De daadwerkelijke, onderliggende oorzaak blijft naar schatting in +/- 75% van de gevallen onbekend. Bij het ontstaan van galbulten is in ieder geval heel vaak gerelateerd aan immunoglobulinen oftewel IgE-antistoffen of antilichamen die vrijkomen bij een allergische overgevoeligheidsreactie.

Waarom fysische netelroos door druk op je huid plotseling begint, terwijl je altijd kleding hebt gedragen en altijd in een bed hebt geslapen? Wie zal het zeggen… Misschien stress, medicatie, voedingsmiddelen die je plots (meer) bent gaan eten, oververmoeidheid door slaapgebrek, hormoonschommelingen, vochthuishouding, menstruatiecyclus… dat is lastig aan te wijzen.

Netelroos is maar al te vaak gerelateerd aan een contactallergie (chemische stoffen), voedselallergie (voedingsstoffen) of inhalatieallergie (hooikoorts e.a.).

Behandeling van galbulten t.g.v. fysische prikkels

Het behandelen van bestaande netelroos en het voorkomen van nieuwe galbulten schuilt ‘m vooral in het elimineren van de onderliggende oorzaak. Dus gezond en gevarieerd eten, voedselallergieën uitsluiten, voldoende rust nemen & ontstressen, regelmatig slapen etc. Verder kun je proberen strakke kleding te mijden, dus lossere kleding te dragen. En probeer een goede zit-, lig- en slaaphouding aan te nemen.

Meestal gaat netelroos vanzelf over binnen één à twee weken. Jeuk, roodheid, zwelling en andere allergie-gerelateerde verschijnselen van netelroos kunnen tot die tijd worden onderdrukt met behulp van allergiemedicamenten (antihistaminica); Zyrtec, Aerius, Xyzal of iets dergelijks. Hiervoor dien je contact op te nemen met je huisarts.

Bij langdurige (6+ weken) of chronische netelroos en ernstige aanvallen c.q. uitbraken van galbulten kunnen soms corticosteroïden (hydrocortison-zalf e.a.) worden ingezet. In zulke gevallen wordt doorgaans éérst aanvullend vervolgonderzoek ingepland. In relatief zeldzame gevallen van (microbiële) netelroos worden antibiotica voorgeschreven, al kunnen bepaalde antibiotica júíst ook netelroos uitlokken.

Tot slot

Als er al een idee bestaat over de oorzaak van jouw netelroos, dan kun je proberen om de oorzaak te laten achterhalen. Jouw eigen waarnemingen en bevindingen spelen hierbij een cruciale rol; misschien doet de netelroos zich voor bij bepaalde kledingstukken, kort nadat de was is gedaan, nadat je in bed bent gaan liggen… In zo’n geval kun je je huisarts om een allergietest vragen. Een huidtest (prikken/plakken) voor bepaalde chemische stofjes of textiel. Of een immunoglobuline (IgE) bloedbepaling voor allergeen-specifieke antistoffen.

Heb jij ervaring met fysische galbulten oftewel netelroos door toedoen van druk op de huid vanwege strakke kleding, knellend beddengoed of rusten op bank, bed of stoel? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en tips!

27 reacties op “Netelroos door druk op de huid & wrijving van kleding of beddengoed

 1. annemie ·

  Ik heb al langer dan 15 jaar netelroos, Ben bij orthomoleculair arts geweest, ze heeft bloedtest gedaan en daaruit bleek dat ik overgevoelig was voor verschillende voedingsmiddelen, deze voeding heb ik 3 maanden niet genomen en daarna weer opgebouwd. De netelroos was voor 80 procent weg, af en kwam de netelroos nog terug, ongeveer een x in de 4 a 6 weken, maar daar was mee te leven. Hij kwam nog wel voor bij druk ,maar dat gaf wel zwelling, maar geen jeuk.
  Nu heb ik sinds kort pillen tegen hoge bloeddruk, losartan en exebirtan. De netelroos kwam weer in alle hevigheid terug, na 2 maanden gebruikt te hebben ben ik in overleg met huisarts 3 weken gestopt, en netelroos wordt minder (met pillen tegen hoge bloeddruk, om de dag een aanval, nu om de 4 dagen) Herkent iemand deze klachten, jeuk als gevolg van hoge bloeddruk pillen?

  Reageer
 2. Tarrie ·

  Ik heb last van netelroos bij warm weer en ‘spannende’ kledij. Laatst heb ik weer 2-3 weken met jeuk en bulten rondgelopen na een rit op de fiets bij warm weer. Een week later krijg ik dan telkens in jeukende uitslag langs de binnenkant en achterkant van mijn bovenbenen en achterwerk. Vreemd genoeg begint het altijd een dikke week later en zie je de vlekken letterlijk groeien. De vlekken die eerst opkwamen, zijn dan ongeveer weg tegen dat de laatste vlekken verschijnen. Deze keer heb ik weer 3 weken cortisonezalf gesmeerd. Laatst heeft de dermatoloog een biopt genomen voor de zekerheid, maar ze sprak toch direct van netelroos. Bij mij wordt het dus duidelijk uitgelokt door warmte en druk / wrijving.

  Reageer
 3. Othman ·

  Aan de ene kant fijn om te lezen dat er lotgenoten zijn die hun leed delen. Aan de andere kant, netelroos is een hel. Ik heb nu circa 15 jaar chronische urticaria. De laatste 10 jaar gaan gepaard met reumatische klachten. Ook ik heb van alles uitgeprobeerd, van huisarts, eerste hulp, dermatoloog, reuma spoedpost, KNO, alternatieve geneeswijze, enzovoorts. De eerste paar jaar gingen de urticaria gepaard met ontstoken amandelen. Ik heb ze toen in overleg verwijderd op m’n 26ste. De netelroosaanvallen / netelroosuitbraken bleven een tijdje weg en zijn toen afgezwakt terugkomen tot uiteindelijk hel aan toe. Ik heb alle soorten histamine gehad, niks hielp. Zoveel onderzoeken gehad in t LUMC en ’t Alrijne / Diaconessenhuis Ziekenhuis te Leiden, maar tevergeefs. Het enige waar ik wijzer van ben geworden, is dat ik dus ook een eiwit afwijking heb wat kan lijden (of is al zo) tot een auto-immuunziekte. Enfin regelmatig kom ik weer met een dik oog en of vlekken in m’n nek op werk. Loop er vaak weer verstijfd bij. Dikke pijnlijk gewrichten… vaak knieën, enkels, voeten en vingerkootjes in combinatie met de vlekken. Door de jaren heen ben ik wat immuun voor de jeuk geworden, kan ik stuk beter hebben dan in ’t begin. Ik heb regelmatig van nee, dit kan toch geen netelroos alleen zijn, dit moet een verkeerde diagnose zijn dan wel dat de netelroos onderliggend is aan een andere ziekte. God mag ’t weten. Ik heb begin 2016 Hijama en Cupping geprobeerd en dit heeft de eerste keer zeer verrassend erg goed geholpen. Bijna een heel jaar geen last van galbulten gehad en ik had dat jaar meer dan voldoende prikkels om wel een netelroosaanval te krijgen zoals verhuizen, ernstige werkstress, veel lichamelijke belasting gehad enzovoorts. Na de winter griep begin 2017 kreeg ik in de loop van t eerste kwartaal weer last van Netelroos. Ik dacht laat ik weer eens Cupping doen eind maart 2017, echter had ik me niet aan de spelregels gehouden. Ik was direct na de Cupping flink aan de slag gegaan in de tuin. Ben toen goed kou gevat tot longontsteking aan toe gepaard met mijn geliefde netelroos. De Cupping was dus niet goed gelukt en de aanleiding van m’n longontsteking. Heb ’t door tijdgebrek elke keer weer uitgesteld, maar laatste tijd weer veel last van reumatische klachten, gepaard drukplakkaten (komt steeds sneller) en vlekken. Vandaag had de kapper wat baardhaartjes weg geëpileerd met ’n touwtje op m’n wangen, het leek wel of ik wangfillers heb genomen.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Othman, Urticaria kunnen zich inderdaad manifesteren als uiting van een inwendige ziekte. Met name stofwisselingsziekten, hormonale stoornissen en auto-immuunziekten (bron) (systemische lupus erythematosus, ziekte van Sjögren, auto-immuunschildklierproblemen, reumatische spieraandoeningen, et cetera). Bedoel je met de aangehaalde auto-immuunaandoening misschien ‘hypocomplementemische urticariële vasculitis’ (HUV) of ‘normocomplementaire urticariële vasculitis'(NUV)? Het kan in bepaalde (gecompliceerde) gevallen van chronische urticaria inderdaad raadzaam zijn om een ‘hypocomplementemisch urticarieele vasculitis syndroom’ (HUVS) of ‘normocomplementair urticarieel vasculitis syndroom’ (NUVS) te laten uitsluiten… Chronische auto-immuunurticaria kunnen dus eveneens gerelateerd zijn aan auto-immuunziekten zoals Systemische Lupus Erythematodes (SLE) oftewel Lupus Erythematodes Sisseminatus (LED), virusinfecties van de lever (virale hepatitis), het Syndroom van Sjögren (SvS), immunologische of auto-immunologische schildklieraandoeningen, voedselallergieën, voedselintoleranties, opnamestoornissen, et cetera. Dit zou in feite allemaal kunnen c.q. moeten worden uitgesloten om achter de onderliggende oorzaak van netelroos te komen. Zie eventueel ook (de talloze reacties onder) dit artikel over galbulten:

  • Michelle ·

   Bij mij is de druk-urticaria er gekomen na een tijdje erg ziek te zijn door een gezwel in de buik. Ik heb nu ongeveer 5 jaar druk-urticaria en heel soms is het minder, maar op andere dagen kan ik ‘s avonds mijn arm niet meer bewegen; niet meer op mijn gezwollen voeten staan, geen broek of rok meer dragen wegens heupen zo dik als deze van een nijlpaard… Niks lijkt te helpen; hopen allergie medicatie geprobeerd, kruidenmengelingen, andere kledij, ander dieet… het is vreselijk dat ik bij alles moet nadenken wat ik draag, of ik niet te lang recht sta, of ik de avond wel nog haal. Niet leuk als je nooit meer kan weg gaan op je 25ste zonder zorgen door zoiets stoms als allergie aan druk! Ik deed deze ochtend buikspieroefeningen en kan vanavond amper nog diep ademen door de bubbels op mijn ribben… :-)

  • Smoekta ·

   Hey, ik heb nu al 5 jaar ook netelroos, van alles geprobeerd maar niks helpt. Maar nu lees ik dat je cupping heb gehad en het goed heeft geholpen. Een vriendin van mij heeft me dat aangeraden. Ben benieuwd!

 4. Richard ·

  Beste allemaal, Ik heb sinds een paar weken of een maand galbulten oftewel “netelroos”. Het vreemde is dat ik niet van mijn dagelijkse patronen afgeweken ben. Ik kan kruiden redelijk goed hebben. Ik weet dat ik in het verleden in mijn jeugd spontaan last kreeg van gekruid paneermeel van Haust. Sindsdien weet ik dit en eet ik dit niet. Ik vermoed door jullie ervaringen en wat ik heb gelezen over druk op je huid van katoen of kleding in het algemeen dat ik hieronder val. Vannacht stond ik in “brand”. Weet mij dan geen houding aan te nemen en het zorgt voor stress. Vandaag naar mijn huisarts gegaan om advies en medicijnen. Ik gebruik nu Tavegil 1 mg. Hoop dat dit helpt en apotheek adviseerde mij een koelgel dus die heb ik ook Menthol. Ik wens jullie veel beterschap en succes op zoek naar een remedie voor jullie galbulten / netelroos. Groet, Richard

  Reageer
 5. sterredag ·

  Ik heb last gekregen van (vertraagde) druk urticaria na de bevalling van mijn eerste kind. Toen was het nog een redelijk milde vorm. Na de geboorte van mijn tweede kind is dit vele malen erger geworden. Hierdoor ben ik er wel achter gekomen waar deze jeukende uitslag door kwam. Namelijk bij inspanning, druk op de huid e.d. Opvallend is dat ik tijdens zwangerschappen er geen last van heb. Pas enkele maanden na de geboorte van mijn kind komt het dan weer terug. Ik heb het eigenlijk altijd omschreven als een allergische reactie op warmte en druk op de huid. Eigenlijk dacht ik alleen aan warmte, omdat druk op de huid natuurlijk ook warmte geeft op die bewuste plek. Maar na af en toe weer inlezen om meer te ontdekken, kom ik erachter dat het uiteindelijk juist allemaal met druk op de huid te maken heeft. De warmte schreef ik toe aan het feit dat ik er ook last van krijg bij slapen onder een dekbed bijvoorbeeld. Nu draai ik best veel in mijn slaap. Maar dit is ook de reactie waar ik het eerst last van had (na de geboorte van mijn eerste kind). Pas na mijn tweede kwam echt dat stukje druk op de huid naar voren. Als je een boom omhakt en je kan 5 uur daarna letterlijk niks meer met je armen doen… Zelfs je arm optillen is al te veel gevraagd… Jeuken, opgezwollen, geen kracht meer in je spieren, ijskoud hebben, maar heel heet aanvoelen op dat stuk van de huid… Dit heeft me dat inzicht verschaft en toen ben ik erop gaan letten, en ja hoor… Na het dragen van een zware boodschappentas, 5 uur later: jeukende en gezwollen handen. Ik slik daar nu levocetirizine (anti-histamine) tegen. Dit reduceert de klachten, maar haalt ze niet weg. Toch fijn om echt een naampje te hebben bij waar je last van hebt.

  Reageer
 6. Theo ·

  Heb al jaren last van jeuk en bulten, met name op plekken waar kleding knelt. Sinds een half jaar gebruik ik loratadine. Gewoon bij de drogist en supermarkt verkrijgbaar. Een antihistaminemiddel. Dit helpt meestal. Tip: als er zich dan nog jeuk voordoet, dat zet ik de gloeiendhete kraan op de jeukplek… Voorzichtig doseren, zodat je huid niet verbrandt en je het nog net hebben kunt!!! De plek begint dan heel erg en intens te jeuken, maar de jeuk verdwijnt dan na 10 – 20 seconden als sneeuw voor de zon en blijft vaak een etmaal weg. Ik kan je niet vertellen hoe dit middel soms oplucht als je heel erge jeuk hebt…

  Reageer
  • Paul ·

   Van de toepassing van gloeiendheet water op een galbult had ik nog nooit eerder gehoord… Ook ik ben genoodzaakt om in ieder geval tot voorzichtigheid te manen.

 7. Daniel ·

  Lichttherapie helpt! Alle anti histamine pillen in verschillende doseringen gehad, niets hielp tegen de galbulten. Had al maanden last van netelroos bij inspanning, warme ruimtes en stress. Lichttherapie gehad, nu paar maanden al geen last meer gehad van urticaria, hopelijk blijft het weg…

  Reageer
 8. Céline Van Puymbrouck ·

  Hey iedereen, Ik heb sinds 5 jaar netelroos (als reactie op druk en warmte) en het beïnvloedt inderdaad heel mijn leven. Heb alle dermatologen en specialisten bezocht tot op een dag mijn huidige dermatologe me Xolair voorschreef. Het is medicatie tegen mensen met astma, maar werd sinds kort ook gerelateerd aan netelroos. Je moet er heel wat voor doen om de spuiten te kunnen bemachtigen, maar sinds mijn eerste kuur (2 spuiten per maand) was mijn netelroos genezen. Nu ben ik aan het afbouwen, maar heb sinds enkele dagen opnieuw netelroos dus ik blijf bij de oorspronkelijk dosis 2 spuiten per maand gebruiken. Eerst zorg je voor goedkeuring via ziekenfonds, daarna haal je de spuiten in de apotheek (op bestelling) en je laat ze plaatse door een dokter of dermatoloog. Zeker het proberen waard!

  Reageer
  • Othman ·

   Goede tip, ik ga ’t eens uitzoeken.

 9. Josephine ·

  Hallo. Ik wordt ook belaagd door urticaria sinds 3 jaar. Het komt inderdaad door de stress, terwijl ik zelf vind dat ik een koele kikker ben. Ik hoef niet meer te werken, doe alleen dingen die ik leuk vind, maar tóch…. Het ergste is in je handen en onder je voeten. Ik woon in Frankrijk en daar wordt nogal lang getafeld, resultaat, de volgende dag dikke plakkaten onder mijn billen. Ik heb van alles geprobeerd, ik slik alleen antihistamine als ik denk dat ik gek wordt, ’s nachts de ouderwetse die je lekker slaperig maakt, overdag de moderne. Het enig wat helpt is losse kleren, witte lakens onder het dekbed, geen zwarte kleren dragen, niet in de zon of in de warmte, de temperatuur laag houden in de winter en als het heel erg is een bad met een nylonkous met havermout er in en je daarmee wassen, alsof het een stuk zeep is. Dat kalmeert, vind ik. Ik gebruik ook bij erge jeuk Baby Billenspray van Multilind, daar zit zink in. Ach, we proberen maar wat, eerst alle pillen gecheckt, toen het eten, toen de zepen en nu geef ik het op en wacht ‘de dag’ af dat het er spontaan niet meer is. Het kwam zomaar vanzelf, dus dan moet het ook maar vanzelf weer verdwijnen…

  Reageer
 10. Marlies ·

  Ik heb zelf 15 jaar netelroos gehad en sinds een jaar ben ik bijna helemaal van de galbulten af. Ik dronk vaak aloë vera en bestede via internet vaak een potje pure aloë vera en smeerde dat erop. Geen allergiepillen meer want daar word je alleen maar moe van. En gezond eten (oergondisch)!

  Reageer
  • Marlies ·

   Bij De Tuinen kun je een potje aloë vera kopen.

  • Paul ·

   Aloë vera schijnt nog veel meer voordelen te hebben. Mijn vrouw heeft ooit geschreven over de voordelen van aloë vera drank.

 11. F. de Boer ·

  Geen idee of dit ook helpt bij netelroos, maar ik heb baat bij neemzalf en duindoornolie. De laatste neem ik als capsule, zodat het vanbinnen uit werkt, maar is ook te krijgen als olie. Mijn huidproblemen zijn een stuk minder. Wat ook goed is voor de huid is epsomzout of magnesiumzout. Ik denk zelf dat veel van de problemen voort komen uit slecht werkende darmen. Mijn meeste en beste informatie krijg ik door heel veel zelfonderzoek op het internet, niet via de artsen – helaas. Succes allemaal!

  Reageer
 12. Lianne ·

  Ook ik ben bekend met netelroos. Ik heb het al 3,5 jaar, elke dag weer. Ben al die tijd onder behandeling van een dermatoloog, maar hij kan helaas niet meer doen dan medicatie voorschrijven en zeer regelmatig mijn bloeddruk en bloedwaarden testen. Mijn hoofdmedicijn is Neoral (Ciclosporine) en hiervoor moeten de bloedwaarden regelmatig worden gecontroleerd. Gelukkig zijn er vooralsnog geen afwijkende bloedwaarden naar boven gekomen. Zonder de Neoral word ik letterlijk gek van de jeuk, van de vreselijk lelijke bulten en van de branderige pijn die netelroos vaak geeft, vooral als de galbulten in mijn handpalmen verschijnen. Het is een aandoening die vreselijk wordt onderschat. Als je dagelijks wordt geconfronteerd met netelroos en dat jarenlang, dan heeft het een enorme impact op je leven. Vermijden van activiteiten en vermijden van warme plekken. vermijden van teveel inspanning, vermijden van stress… Dat laatste is echt niet te doen in de wereld waarin we leven, maar stress wordt zo vaak (en makkelijk) als trigger voor netelroos (en andere aandoeningen) genoemd. Ik heb van alles geprobeerd om stress te reduceren, maar hoe serieus ik ook ben, er verandert niets. Ik ben zelf inmiddels van mening dat ik eerder gestrest raak door de netelroos dan dat ik netelroos door teveel stress heb gekregen. Of zit ik in de zogenoemde vicieuze cirkel? Het vervelende is dat wanneer mensen (o.a. de dermatoloog) steeds maar blijven aangeven dat je stress moet vermijden en eraan moet werken, dat je jezelf haast nog als stresskip of erger nog, als minderwaardig, gaat zien: ben ik echt zo’n zwak persoon dat ik geen stress meer aankan? Ik heb er veel over nagedacht: stress veroorzaakt netelroos en bij stress komt adrenaline en noradrenaline vrij en later ook cortisol. Blijkbaar vindt door deze drie stoffen een reactie plaats die netelroos kan veroorzaken. Hoe kan het nou dat er niets tegen de afgifte van deze drie stoffen gedaan kan worden met behulp van onze huidige wetenschap?! We zijn zó ver met bepaalde ontwikkelingen, maar de afgifte door het lichaam van deze drie “heel normale” stoffen kan niet gereduceerd worden met eventuele medicatie? Ik vind het zó moeilijk om te geloven dat er echt niets anders aan netelroos te doen is dan: antihistaminica slikken en in erge gevallen: corticosteroïden (bijv. Celestone) of immunosuppressiva (Neoral) innemen. De netelroos beheerst mijn leven heel erg. Alsof ik gevangen ben in mijn eigen lichaam en eigen wereld: bij alles wat ik ga doen, is de netelroos aanwezig. De vooruitzichten zijn niet goed. Ik heb nu 3,5 jaar last van urticaria en ondanks dat het volgens de dermatoloog “zomaar weer kan overgaan”, heb ik er een hard hoofd in. In de afgelopen jaren is er weinig veranderd, er is in die tijd nog geen enkele periode geweest waarin het echt een tijdje weg/stabiel was. Ik ben ervan overtuigd dat er iets in mijn lichaam zit wat er niet thuishoort, maar niemand kan me helpen. Onderzoeken worden niet nodig gevonden, want in het merendeel van de gevallen wordt niets gevonden en dan doet “men” de moeite ook niet meer. Ik heb mezelf gestort op de alternatieve geneeskunde, maar ook daarin heb ik nog geen oplossing gevonden. Ik ben behoorlijke ten einde raad dus, mede omdat ik 36 ben en een grote kinderwens heb. Neoral mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap en zoals ik al schreef, word ik letterlijk gek van de jeuk, pijn en het aanzicht als ik geen medicatie slik. En daar sta je dan, op een belangrijk kruispunt in je leven, met je kinderwens en een vreselijke aandoening -die naar mijn mening niet serieus genoeg wordt genomen- en medicijnen waar je niet zonder kan. Mocht iemand dezelfde ervaring hebben gehad, op hetzelfde kruispunt hebben gestaan en een keuze hebben gemaakt: plaats je bericht! Ik put kracht uit berichten van lotgenoten en ik denk dat we elkaar zo kunnen helpen…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Lianne, Onder dit artikel over netelroos vind je nog veel meer informatie en ervaringen van lotgenoten. Wellicht heb je er steun aan. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • monica ·

   Hoi Lianne, netelroos ontstaat door lage cortisolsppiegel, namelijk door bijnier zwakte. Cortisol moet productie histamine tegen gaan. Bijnieren maken enzym histaminese welke moet in lichaam afgifte von histamine in lichaam in balance. Bekijk meer bijnieruitputting en histaminereactie en dat is jou trigger.

  • Jessi ·

   Lieve Lianne, Mijn dochter had ook jarenlang ernstige netelroos die haar ook shocks gaven. De artsen gaven haar alleen maar diverse medicamenten en een EPI-pen. We hebben diverse ziekenhuizen bezocht, maar er kwam geen verbetering. Heel frustrerend! Tot ik in contact kwam met Brigitte Lombert van Health Balance. Zij zei: laat me proberen om haar te behandelen, als het na 3 behandelingen niet beter wordt, dan stoppen we ermee. Ze is begonnen met haar (darmen) te ontgiften en daarna op basis van homeopathie (druppels) om de 6 weken een afspraak. Na de eerste behandeling was er direct resultaat en stond ze niet meer elke dag onder de zwellingen of uitslag! De 2e afspraak kwamen de zwellingen en uitslag wel terug, maar niet in dezelfde heftige mate en na de 3e afspraak ging het al zoveel beter! In totaal hebben we 6 afspraken gehad en tot op heden heeft mijn dochter bijna geen netelroos meer, heel soms nog wat uitslag, maar dat is niet te vergelijken met hoe het ooit is geweest. De laatste 6 maanden heeft ze maar 1x last gehad van netelroos, wat ook weer na een aantal uur wegtrok. De angst voor de netelroos is inmiddels weg en ik heb eindelijk weer een onbezorgde dochter, wat een opluchting! Want het leven met ernstige netelroos is echt geen pretje. Ik raad je aan om haar gewoon eens een keer op te bellen en zij heeft vast ook wel een collega in jouw buurt die ze je kan aanraden! Baat het niet, schaadt het niet. ;-) Hopelijk heb je iets aan ons verhaal en wens je veel sterkte, hou je taai! Lieve groetjes, Jessi

  • Eric ·

   Hallo, Ik heb al 10x netelroos gehad. Iedere keer allergie voor iets anders, de… echte… Artsen heb je niets aan. De enige die er mij steeds weer vanaf helpt is de heer ramselaar, doet bio resonanse, is het proberen waard, neen heb je…. succEs

  • Jurjan ·

   @ Eric: Het kan natuurlijk best zo zijn dat jij persoonlijk niet goed bent geholpen door één of meerdere ‘echte’ artsen, maar ik ken talloze ‘gewone’ of ‘reguliere’ allergologen, dermatologen en immunologen die talloze mensen van hun netelroos hebben verlost. Het ligt maar net aan de onderliggende oorzaak van de netelroos waar je als netelroospatiënt het beste terechtkunt… Ik vind het dan ook een tikkeltje kwalijk om zomaar even alle ‘echte artsen’ over één kam te scheren. Dat wilde ik even kwijt… Groeten, Jurjan

 13. mevr. B ·

  Mijn zoontje kreeg galbulten op drukplekken na zijn laatste 2 inentingen. Hij heeft ze al met veel meer tussentijd ontvangen dan het programma voorschrijft. En geen duo-prikken. Ongeveer 1-2 weken na de inenting begon de netelroos en deze kwam na de laatste inenting gedurende enkele weken steeds weer opzetten. Spontaan, vooral in het gezicht, rondom de ogen. Vooral bij warme drukplekken (bijvoorbeeld na in slaap te zijn gevallen in de auto op de zijkant van het gezicht) waar hij op gelegen of tegenaan geleund had. Ineens herinnerde ik mij de eenmalige reactie een jaar eerder. Ook bij mijn dochter. Verder allebei nooit meer gehad. De trigger is dus wel een allergeen, waarna op warme drukplekken de netelroos spontaan weer op kan komen. Over inentingen heb ik dit ook terug gevonden als mogelijke verlate allergische reactie in beschreven patroon. Misschien kan iemand er wat mee. Groetjes.

  Reageer
 14. tante m ·

  Ik heb eind vorig jaar ook een paar maanden last gehad van netelroos. Allergietabletten van verschillende merken werkten niet afdoende. Wat wel verlichting gaf: ijspacks en de emulsie ‘R°Calm’ (dimenhydrinaat Difenhydramine HCI) – een lotion die écht goed hielp tegen de jeuk. De oorzaak is bij mij niet gevonden, ik had het dag en nacht en continu over heel mijn lijf. Ik heb uiteindelijk een paar weken cortisonetabletten genomen. Cortisone doet niets aan de oorzaak, maar onderdrukt de symptomen. Gelukkig kwamen die na de kuur niet meer terug! Op dit moment is de netelroos wel weer even terug, na intensieve dagtocht, op de plaats waar mijn sokken/wandelschoenen knelden. Druk op de huid en/of warmte lijkt dus in mijn geval zeker en vast een trigger te zijn. Veel sterkte nog!

  Reageer
 15. Valerie v/d S ·

  Hallo, Dankjewel hiervoor. Ik heb al maanden last van netelroos die er van de ene op de andere dag was. Ik weet nog steeds de oorzaak niet en mijn HA ook niet, maar opvallend is dat de meeste galbulten inderdaad op plekken zitten waar kleding in de huid drukt. Bij de broekband, de behabandjes en de kant van mijn gezicht waarop ik slaap. Ik had hier nog niet zo bij stilgestaan, maar ik ga voor de zekerheid een ander wasmiddel en een andere wasverzachter proberen. En opletten met badproducten, douchegel en bodylotion. Als er iemand is die de oorzaak van netelroos op drukplekken heeft gevonden, laat dan ALSJEBLIEFT een reactie achter! Ik word echt stapelgek van de jeuk en zwellingen over mijn hele lijf. Sommige galbulten doen zelfs pijn… Ik hoop op reacties. Groeten, Valerie

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.