Netelroos door druk op de huid & wrijving van kleding of beddengoed

Health · Door Ilse

Netelroos is een vorm van jeukende huiduitslag die gepaard gaat met bleekroze, licht verheven vlekjes of gezwollen plakkaten. Netelroos staat ook wel bekend als:

  • Galbulten & urticaria
  • Bladders of kwaddels

Hierbij alles over netelroos, veroorzaakt door druk op de huid…

De vele veroorzakers van netelroos

Dat er talloze mogelijke oorzaken zijn voor het ontstaan van netelroos wist je wellicht al. Zo kan netelroos onder meer worden uitgelokt door:

  • Voedsel (allergenen in zeevruchten, ei, zuivel, fruit, soja, noten, zaden etc.)
  • Insectenbeten: muggen, vlooien, wantsen, mijten, luizen etc.
  • Warmte & kou
  • Overgevoeligheid voor schimmels & gisten
  • Pijnstillers (NSAID’s, vooral aspirine) & antibiotica
  • Voedseltoevoegingen (kleurstoffen, smaakversterkers, bewaarmiddelen e.a.)
  • Tekorten aan bepaalde vitamines, macromineralen of spoorelementen
  • Lichamelijke inspanning
  • Zonlicht (v.w.b. zonne-allergie)
  • Ziekten als lupus, artritis, leukemie & Hodgkin
  • Hormonale schommelingen & stoornissen
  • Contactallergie (m.b.t. cosmetica, wasproducten, make-up etc.)
  • Ademhalingsallergie (hooikoorts, huisdieren, oplosmiddelen etc.)
  • Infecties door bacteriën & virussen
  • Enzovoort, enzovoort, enzovoort

Een bepalende factor voor netelroos die door velen over het hoofd wordt gezien is echter druk op de huid, al dan niet door kleding, stoelen, bedden, beddengoed, brillen, petjes en ga zo maar door…

Netelroos door afknellen van de huid…

Galbulten, netelroos oftewel kwaddels kunnen worden veroorzaak door kleding. Dit gebeurt hoofdzakelijk indien kledingstukken in de huid drukken, knellen of schuren. En het opvallende is dat er niet eens sprake hoeft te zijn van hele strakke kleding.

De plaatsen waar kleding voorzien is van bandjes, touwtjes, veters, riempjes etc. zijn maar al te vaak de plekken waar netelroos als eerste de kop opduikt. De mate van strakheid kan bepalend zijn, maar dat hoeft geeneens. Het rusten van een ellenboog op textiel in een mouw van trui, long-sleeve of overhemd kan al volstaan.

Ook beddengoed heeft eenzelfde of gelijksoortig effect… Een kussen wat in je gezicht drukt, een laken waarin je arm wordt bekneld of een heup die op een hard matras leunt… Als je nog niet achter de oorzaak van je netelroos bent gekomen, wees dan in ieder geval eens alert en oplettend en houd eens wat meer rekening met:

  • Te kleine broekbanden, slechte beha’s, elastiek in synthetische sokken, opgeleukte veters van strings etc.
  • Strakheid van aansluitende kleding (truitjes, ondergoed, hemdjes, petjes etc.)
  • Synthetische stoffen: polyester, lycra, nylon, acryl, viscose etc.
  • Verfsoorten waarmee kledingstukken gekleurd zijn, vooral intense en felle kleuren
  • Wasverzachter & wasmiddel waarmee je de was doet
    Beddengoed: kussens, lakens, kussensloop en overtrekken waarmee je slaapt
    Cosmetica (gel, make-up, haarlak, parfum e.a.) op kleding, kussens etc.
  • Harde randjes van kleding en schoeisel die knellen en in de huid drukken
  • Te strakke BH-bandjes, stringetjes, sokkenbandjes, broeksband etc.
  • Lichaamsdelen die direct op je bed rusten en in contact komen met textiel: heup op matras, oor en wang op kussen, schouder of rug op matras…
  • Ledematen die verwikkeld zijn geraakt in dekbed of hoeslaken
  • Zitten, liggen of leunen op een harde of hoekige stoel, fauteuil of bank, waardoor billen, nek en armen overmatige druk ervaren

Zelfs ‘besmetting’ kan een rol spelen; denk maar eens aan het leunen met een geparfumeerde of met crème ingesmeerde arm op je kussen, het tezamen wassen van beddengoed en synthetische kledij of met een onlangs gewassen broek op bed gaan zitten.

Onderliggende oorzaak van druk-gerelateerde netelroos

De hoeveelheid mogelijke oorzaken van netelroos is nagenoeg onbeperkt. De indirecte oorzaak van netelroos wordt in 30 tot 50% van de gevallen achterhaald. De daadwerkelijke, onderliggende oorzaak blijft naar schatting in +/- 75% van de gevallen onbekend. Bij het ontstaan van galbulten is in ieder geval heel vaak gerelateerd aan immunoglobulinen oftewel IgE-antistoffen of antilichamen die vrijkomen bij een allergische overgevoeligheidsreactie.

Waarom fysische netelroos door druk op je huid plotseling begint, terwijl je altijd kleding hebt gedragen en altijd in een bed hebt geslapen? Wie zal het zeggen… Misschien stress, medicatie, voedingsmiddelen die je plots (meer) bent gaan eten, oververmoeidheid door slaapgebrek, hormoonschommelingen, vochthuishouding, menstruatiecyclus… dat is lastig aan te wijzen.

Netelroos is maar al te vaak gerelateerd aan een contactallergie (chemische stoffen), voedselallergie (voedingsstoffen) of inhalatieallergie (hooikoorts e.a.).

Behandeling van galbulten t.g.v. fysische prikkels

Het behandelen van bestaande netelroos en het voorkomen van nieuwe galbulten schuilt ‘m vooral in het elimineren van de onderliggende oorzaak. Dus gezond en gevarieerd eten, voedselallergieën uitsluiten, voldoende rust nemen & ontstressen, regelmatig slapen etc. Verder kun je proberen strakke kleding te mijden, dus lossere kleding te dragen. En probeer een goede zit-, lig- en slaaphouding aan te nemen.

Meestal gaat netelroos vanzelf over binnen één à twee weken. Jeuk, roodheid, zwelling en andere allergie-gerelateerde verschijnselen van netelroos kunnen tot die tijd worden onderdrukt met behulp van allergiemedicamenten (antihistaminica); Zyrtec, Aerius, Xyzal of iets dergelijks. Hiervoor dien je contact op te nemen met je huisarts.

Bij langdurige (6+ weken) of chronische netelroos en ernstige aanvallen c.q. uitbraken van galbulten kunnen soms corticosteroïden (hydrocortison-zalf e.a.) worden ingezet. In zulke gevallen wordt doorgaans éérst aanvullend vervolgonderzoek ingepland. In relatief zeldzame gevallen van (microbiële) netelroos worden antibiotica voorgeschreven, al kunnen bepaalde antibiotica júíst ook netelroos uitlokken.

Tot slot

Als er al een idee bestaat over de oorzaak van jouw netelroos, dan kun je proberen om de oorzaak te laten achterhalen. Jouw eigen waarnemingen en bevindingen spelen hierbij een cruciale rol; misschien doet de netelroos zich voor bij bepaalde kledingstukken, kort nadat de was is gedaan, nadat je in bed bent gaan liggen… In zo’n geval kun je je huisarts om een allergietest vragen. Een huidtest (prikken/plakken) voor bepaalde chemische stofjes of textiel. Of een immunoglobuline (IgE) bloedbepaling voor allergeen-specifieke antistoffen.

Heb jij ervaring met fysische galbulten oftewel netelroos door toedoen van druk op de huid vanwege strakke kleding, knellend beddengoed of rusten op bank, bed of stoel? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en tips!