Er zijn veel mensen op zoek naar een dieet bestaande uit voedsel dat de schildklier gezond houdt; een zogenaamd ‘schildklierdieet’. Het gaat vooral om mensen met een ietwat traag werkende schildklier die met behulp van voedsel hun schildklier –en zodoende ook hun stofwisseling & vetverbranding– willen stimuleren. Hierbij een aantal tips m.b.t. het schildklierdieet, dus voeding, dieet, schildklier & schildklierwerking…
Schildklier & voeding in het kort…
Er is voedsel dat slecht is voor je schildklierwerking en voeding die juist goed is voor je schildklier. Het punt is overigens dat er voedingsstoffen zijn die een belangrijke bijdrage kunnen leveren om een gezonde schildklier gezond te houden. Het is echter niet zo dat je met een schildklierdieet een zieke schildklier op magische wijze gezond kan maken. Als je alleen de basis wilt weten van het schildklierdieet om een ietwat traag werkende schildklier (dus niet een klinisch hypothyreoïdie) tot meer activiteit te stimuleren, dan heb je wellicht genoeg aan deze twee algemene punten:
1. Goed voedsel voor de schildklier
Kort door de bocht moet je voor een optimaal schildklierdieet natuurlijk voedsel eten. Dat betekent vis, schaal- & schelpdieren, vlees, groenten, fruit, pitten, zaden, granen en zeewier. Dus vooral veel planten en dieren, en bij voorkeur vers en biologisch! Denk maar eens aan vette vis, bananen, wortels, spinazie, abrikozen, asperges, zonnebloempitten, avocado, pijnboompitten, peulvruchten, granen, mager vlees en olijfolie.
2. Slechte voeding voor je schildklier
Bepaald voedsel is juist slecht voor je schildklier. Zo kunnen alcohol, cafeïne, nicotine en chemisch-synthetische voedingsadditieven (toevoegingen / E-nummers) je schildklierwerking en schildklierhormonen negatief beïnvloeden. Er zijn echter ook “gezonde” voedingsmiddelen die tot op zekere hoogte de schildklierfunctie kunnen remmen. Met name soja, maar ook cassave, pinda’s, walnoten, lijnzaad, spruitjes, bloemkool, koolrabi, radijzen, koolraap en gierst.
Hieronder lees je gedetailleerdere informatie over een optimaal schildklierdieet voor een ondersteunde schildklierfunctionaliteit…
Dieet & voeding voor je schildklier samenstellen…
Als je bovenstaande 2 tips aanhoudt, kom je al een heel eind om middels voeding je schildklier te ondersteunen. Hieronder bespreken we nog zeven uitgebreide tips voor een schildklierdieet, bestaande uit voeding die je (ietwat trage) schildklier kan stimuleren…
1. Jodium is essentieel voor een schildklierdieet!
Jodium is een essentieel bestanddeel van schildklierhormonen en zodoende een cruciaal element voor de schildklierwerking. Zowel een tekort als een overschot aan jodium kan de schildklierfunctie ontregelen. Zorg ervoor dat je dagelijks 150 tot 300 microgram jodium binnenkrijgt. Jodium zit o.a. in zoutwatervis, schaaldieren, zeewier, brood, zilvervliesrijst, yoghurt, cashewnoten en gejodeerd zout (JOZO®). Let wel: als je lijdt aan een klinische schildklierziekte kan het juist zijn dat je spaarzaam moet zijn met diëtair / nutritioneel jodium. Dat geld des te meer als je schildkliermedicatie (levothyroxine en/of liothyronine) gebruikt of een radioactieve jodiumslok (RAJ / I-131) dient te ondergaan…
Let op: zonder jodium uit voedsel kan je schildklier niet functioneren! Tenzij je stelselmatig schildkliermedicatie inneemt…
2. Voedsel voor schildklier: mineralen!
Mineralen zijn essentieel als je de juiste voeding voor je schildklier wilt samenstellen. Naast jodium zijn er nog een aantal andere mineralen en spoorelementen die nodig zijn voor je (trage) schildklier. De belangrijkste hiervan zijn:
- Selenium (vis, zeevruchten & granen)
- Zink (zaden, pitten & havermout)
- IJzer (vlees, peulvruchten & amandelen)
- Koper (avocado, champignons & pruimen)
- Magnesium (cacao, bananen & volkorenbrood)
Vooral tekorten aan selenium & zink komen in Nederland veelvuldig voor. Deze stoffen moeten in een schildklier-dieet zitten omdat ze direct of indirect worden gebruikt voor schildklierhormonen.
3. Je schildklier heeft voeding met vitamines nodig!
Je schildklier is afhankelijk van een aantal vitamines. Zorg er in ieder geval voor dat je schildklier-dieet voldoende van de volgende vitamines bevat:
- Vitamine E (zonnebloemolie, granen, halvarine & pindakaas)
- Vitamine A & vitamine B12 (lever, vlees, vis & eieren)
- Vitamine D (kaas, vlees, vis, roomboter & paddenstoelen)
Bovenstaande vitamines zijn onmisbaar binnen een dieet dat de schildklier dient te stimuleren en onderhouden…
4. Voedingsvezels = voeding voor de schildklier
Een traag werkende schildklier zorgt voor een vertraagde stofwisseling en spijsvertering. Voedingsvezels bevorderen juist een goede spijsvertering. Als je een trage schildklier hebt, is het dus extra belangrijk om voldoende vezels te eten. Voedingsvezels zitten vooral in groenten, fruit en granen en een schildklier-dieet zou dan ook grotendeels uit plantaardige voeding moeten bestaan.
5. Schildklier-dieet of gluten-intolerantie?
Schildklier-problemen worden steeds vaker in verband gebracht met gluten-intolerantie oftewel coeliakie. Gluten zitten vooral in de graansoorten tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut (brood, pasta, ontbijtgranen, koekjes etc.). Slechts 10% van alle coeliakie-patiënten weet dat zij intolerant zijn voor gluten.
Als je last hebt van een overactieve of trage schildklier, is het dus niet onverstandig om jezelf eens te testen op coeliakie. Deze thuistest of zelftest staat ook wel bekend als gluten-check of coeliakie-test. Misschien is een glutenvrij dieet in jouw geval dus veel werkzamer dan een schildklier-dieet…
6. Een schildklier-dieet bevat zo min mogelijk suiker
Suikers, schildklierhormoon (thyroxine) en alvleesklierhormoon (insuline) beïnvloeden elkaar onderling. Een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt een hoog insulineniveau. Een hoog insulineniveau kan de schildklier ontregelen. Als je een goed dieet voor je schildklier wilt volgen, dan moet je dus zo min mogelijk snelle / simpele suiker eten, dus geen snoep, koek, ijs, frisdrank etc. (bron)
7. Geen mineralensupplementen in een schildklier-dieet!
Mineralen zijn een onmisbaar bestanddeel van een dieet om de trage schildklier te ondersteunen. De werking van mineralen en spoorelementen is afhankelijk van een uiterst delicaat evenwicht. Mineraalsupplementen (pillen en tabletten) bevatten echter enorme hoeveelheden synthetische mineralen.
Supplementen leveren daarom nooit dezelfde verbindingen en balansen op als natuurlijke voedingsstoffen. In veel gevallen verstoren ze zelfs de minerale balans. Mineralensupplementen vormen dan ook veeleer een belasting dan een ondersteuning van je lichaam. Haal vitamines, mineralen en spoorelementen voor je schildklier dus liever uit echt voedsel!
Tip: Dit artikel over een “schildklierdieet” is bedoeld voor het stimuleren van een ietwat trage schildklier. In dit artikel over hypothyreoïdie lees je alles wat je moet weten over een schildklier die veel te traag werkt door een medische indicatie… Helaas is klinische hypothyreoïdie niet zomaar 1-2-3 op te lossen met een schildklierdieet.
Overige verbanden tussen voedingsmiddelen enerzijds & schildklierwerking anderzijds
Veruit de vaakst voorkomende behandeling van een (op medisch / klinisch niveau) te traag werkende schildklier en een tekort aan schildklierhormonen is het substitueren van het vooralsnog inactieve lichaamseigen schildklierprohormoon T4 (thyroxine) door een lichaamsvreemde vervanger, genaamd levothyroxinenatrium (L-thyroxine). De orale inname van zulke schildklierhormoontabletten zorgt ervoor dat een afdoende opname en omzetting van T4 mede-afhankelijk wordt van een optimale werking van je maag-darmstelsel. Hierbij enkele tips ten aanzien van de intake van schildklierhormoontabletten op basis van levothyroxinenatrium (Thyrax, Euthyrox, Tirosint, Eltroxin, Novothyral e.a.):
- Neem levothyroxine niet gelijktijdig in met voeding, maar bij voorkeur op nuchtere maag met een half glas water (dus ook niet met andersoortige dranken; zéker niet met koffie of grapefruitsap (bron + bron)); 30 minuten vóór het ontbijt of 2 uur ná het avondeten.
- Diverse medicamenten kunnen negatieve invloed uitoefenen op de opname en werkzaamheid van L-thyroxine; hierbij valt te denken aan maagzuurremmers en maagzuurbinders. Vraag je apotheker of huisarts over het eventuele / potentiële bestaan van zulke contra-indicaties.
- Er bestaan volop voedingssupplementen en vitaminesupplementen die elektrolytische mineralen zoals calcium bevatten; zorg voor een tijdsbestek van ten minste 4 uur tussen de inname van zulke supplementen en de inname van je schildkliermedicatie. (bron)
- Zoals ook in de bijsluiter van levothyroxine wordt vermeld, wordt het sterk afgeraden om sojaproducten te nuttigen. Soja breekt de synthetische / gesynthetiseerde schildklierhormonen namelijk versneld af.
- Véél extra jodium innemen (in de vorm van kelp, bakkerszout of jodiumsupplementen), kan funest zijn als je medicamenteus wordt behandeld voor een schildklieraandoening; levothyroxine is immers synthetisch T4, hetgeen reeds een verbinding is van 4 jodiummoleculen. En overdaad schaadt!
Let wel: het gaat hier dus om een situatie van klinische hypothyreoïdie waarbij je reeds het schildkliermedicijn levothyroxinenatrium inneemt.
Goitrogenen: schildklierhormoonverstorende stoffen
Goitrogenen zijn stoffen die –onder bepaalde omstandigheden en tot op zekere hoogte– de schildklierhormoonproductie kunnen verstoren; bijvoorbeeld door de lichaamseigen jodiumopname te belemmeren. Bekende voorbeelden van goitrogene (voedings)middelen en (voedings)stoffen zijn als volgt: alfalfa, bloemkool, broccoli, koolraap, koolrabi, mierikswortel, mosterdzaad, pinda’s, radijsjes, spruitjes en tabaksrook.
Schildklierdieet: tot slot
Let op: bij ernstige schildklierproblemen is bovengenoemd schildklierdieet geenszins toereikend. Het kan in zo’n geval bijvoorbeeld averechts uitpakken om een (relatief) jodiumrijk dieet te hanteren. Je moet bij medisch geïndiceerde schildklierklachten dan ook altijd contact opnemen met je huisarts, internist of schildklierspecialist. Bovenstaand dieet is enkel bedoeld voor niet-schildklierpatiënten om op een natuurlijke en subtiele manier je voeding beter op je schildklier en schildklierwerking af te stemmen.
Volg jij een dieet voor je schildklier? Laat hieronder weten welke voeding jij wel en niet eet! En wat je vindt van bovenstaand schildklierdieet!
122 Reacties
Is er al eens onderzoek gedaan naar de overgang en een trage schildklier (lees) Hasjimoto? De klachten komen erg overeen namelijk. Ik lees op de ene site dat ik juist veel jodium moet slikken (kelp) en bij de andere juist helemaal niet. Behalve dat ik fors in gewicht ben toegenomen heb ik weinig klachten. Ik slik nu tyrosint 13mg. Ik kreeg dat hartkloppingen van. Komt volgens mijn arts niet van de pillen en raadde mij een dubbele dosis aan van deze pillen. Daar denk ik echter anders over. Overgang misschien toch?
Hoi Paul, Ik heb door schildklierkanker geen schildklier meer sinds 2015. Ik slik 112 mg Euthyrox in de avond voor het naar bed gaan. Als ik het in de ochtend slik, krijg ik na enige tijd hartkloppingen. Zou dit kunnen betekenen dat de dosering eigenlijk te hoog is? Daarnaast heb ik voor 5 weken een koolhydraatarm dieet gevolgd om af te vallen. Dit gong goed, echter voelde ik me steeds vermoeider en had het gevoel dat mijn spieren geen energie meer kregen. Kan het met het dieet te maken hebben? Ik las dat schildkliermedicatie en broccoli mogelijk niet goed samengaan en dat heb ik nogal wat gegeten. Nog een vraagje… Naast schildklierkanker heb ik ook uitgezaaide (hormoongevoeilige) borstkanker. Er wordt gezegd dat het niets met elkaar te maken heeft. Toch hoor ik deze ‘combinatie’ steeds vaker. De tumormarker die bij borstkanker geprikt wordt, ca 15.3, loopt steeds verder op ondanks dat de scans tot nu toe een stabiel beeld geven. Buiten de borstkanker zijn er ook andere dingen voor deze verhoogde marker kunnen zorgen. Schildklierafwijkingen ook begreep ik. Weet jij, of een lezer, hier misschien meer van? Groetjes, Chantal
Ja, hartkloppingen kúnnen het gevolg zijn van een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan, al dan niet gerelateerd aan een overdosis aan levothyroxine (Euthyrox e.a.). De enige manier om dit te bevestigen dan wel uit te sluiten, is de bloedspiegels qua T4 en T3 controleren. En eveneens ja, een koolhydraatarm dieet kan leiden tot verregaande vermoeidheidsklachten en spierzwakte, des te meer c.q. sneller indien je te kampen hebt met schildklierproblemen. Zie ook dit artikel:
En ja, broccoli behoort tot de zogenaamde ‘goitrogenen’ De term ‘goitrogeen’ of ‘goitrogen’ is een verzamelterm voor alle voedingsstoffen en voedingsmiddelen die kunnen interfereren met de schildklierhormoonproductie door de jodium-uptake door schildklierweefsel negatief te beïnvloeden en zodoende de TSH-productie te stimuleren. Bekende goitrogene stoffen zijn onder meer sulfadimethoxine, propylthiouracil, kaliumperchloraat, iopanzuur, bepaalde oxazolidinen (met name goitrine), thiocyanaat, perchloraat, amiodaron, lithium, fenobarbiton, fenytoïne, carbamazepine en rifampicine. Bekende voedingsmiddelen die zulke goitrogene stoffen bevatten, zijn onder meer boerenkool, pinda’s, mosterd, koolraap, radijs, koolrabi, mierikswortel, alfalfa, bloemkool en inderdaad ook broccoli. In welke mate jouw individuele broccoliconsumptie van invloed is (geweest) op je schildklierhormoonproductie is echter moeilijk in te schatten… Sowieso wordt de goitrogene werking van voedingsmiddelen reeds bij korte verhitting (met name koken) sterk verminderd. Met name rauwe consumptie kan onderaan de streep goitrogeen uitwerken.
Hallo Paul, In september 2018 Hashimoto vastgesteld. TSH 21.7 T4 12.8 en antistoffen 1250. Nu TSH 3.7 en T4 16.7. Gebruik 4 tabletten Thyrax. Ben nog niet goed ingesteld… erg veel last van haaruitval, spierpijnen en stijfheid. Vraag: Ik heb juist erg veel moeite om aan te komen. Ben van 65 kilo naar 58 kilo gegaan bij lengte van 179 cm. Zit op ondergewicht en kom gewoon niet aan. Is er iets bekend over mensen met Hashimoto die juist erg afvallen?
Bij de goede voeding voor een te traag werkende schildklier, worden peulvruchten genoemd. Bij de slechte voeding, pinda’s, maar die worden toch onder peulvruchten gerekend? En nu…….?
En nu eerst even de eerdere reacties erop naslaan… ;)
Hallo Paul, Sinds 3 weken erachter gekomen dat ik een trage schildklier heb, mijn vrij T4 is 0.8 en mijn TSH is 155.90, zit ook bij internist. Mijn waardes schijnen behoorlijk hoog en laag te zijn. Ik neem 150 Levothroxine Teva. Zijn er nog meer mensen met zulke gelijkwaardige waardes en wat betekent dit eigenlijk? Verder ben ik normaal gesproken heel actief en vind ik het best moeilijk om te accepteren dat ik minder kan door vermoeidheid en alles wat bij een trage schildklier bij komt kijken.
T4 is inactief schildklierprohormoon. Dit hormoon wordt geproduceerd door de schildklier en moet nog worden omgezet naar actief schildklierhormoon: T3. Als er te weinig T4 en/of T3 in je bloedbaan circuleert, zal de hypothalamus meer TRH (thyreotropine releasing hormone) aanmaken. Dit stimuleert de TSH-productie in de hypofysevoorkwab, waardoor je TSH-waarde stijgt. TSH is bedoeld om de schildklier aan te sporen om meer T4 en T3 te produceren, maar aangezien je schildklier ‘niet luistert’, is dit feedbackmechanisme (van TRH en TSH) tevergeefs. Je TSH zal blijven stijgen, maar je schildklier zal dit hormonale seintje blijven negeren. De vraag blijft echter waarom je schildklier niet luistert, dus waardoor je schildklier te traag is geworden… Meer informatie over deze materie vind je in (de vele honderden reacties onder) de volgende artikels:
Beste Paul, Ik ben door de artikelen en vragen / antwoorden heen gescrold en hoop dat ik niet iets vraag wat je al beantwoord hebt. Geschiedenis: Ik heb een uitgebluste ziekte van Graves en mijn schildklier was 3 jaar rustig na 2 behandelingen met Strumazol en Euthyrox, de eerste keer 1 jaar en de tweede keer 1,5 jaar durend. Na het mislukken van de 1e behandeling heb ik mijn voedingspatroon aangepast. Nu is het weer onrustig. Huidig: Mijn TSH is 0,12. Maar mijn FT4: 14,8 en T3: 0,98. Dus de huisarts wil mij niet verwijzen naar de endocrinoloog en 3 maanden wachten. Ik heb gezegd dat ik al 3 maanden wachtte voor ik mij weer meldde. (ik wou de goden niet verzoeken, was optimistisch) Nu mag ik over 6 weken weer mijn bloed laten testen. De meeste artikelen gaan over een traag werkende schildklier. Fijn dat hier een verschil wordt gemaakt in stimulerende en remmende voedingsmiddelen. Ik had overigens 1,5 jaar terug een jodiumtekort omdat ik het vermeed omdat het mij ten strengste verboden was toen de ziekte van Graves gevonden werd. Ik eet soms een biodynamisch ei en soms kaas buitenshuis na, plantaardig en biologisch en puur (geen sausjes of mixen, geen gefrituurd junkfood, kant-en-klaar). Ik drink buiten, een biertje / wijntje op gelegenheid, alleen kruidenthee (o.a. artisjok, zuurzakbladeren, coca, verse gember, limoengras, brandnetel) en water. Mijn paar keer per week echt zuurdesembrood beleg ik met zelfgemaakt humus, olijven, avocado en alfalfa kiemen of ei. Ik sport minimaal 3x per week, douche sinds 3 jaar koud, doe oil pulling sinds 2 jaar, mijn laatste griep was in 2006 en als ik verkouden wordt kauw ik 5 tenen rauwe knoflook weg. Ik eet dagelijks 4 paranoten voor de selenium. Neem sesam, hennep, chiazaad, pitten e.d. Ik heb een koemelkallergie en nachtschade-intolerantie. Ik slik biologische D3, B12 en magnesium dagelijks. 1x per week C, A, zink, B totaal en voor het slapen probiotica (ik heb in het buitenland veel antibiotica gekregen). Mijn vraag: Wat kan ik het beste laten staan en is goed om wel te nuttigen? Laatst zag ik ineens dat papaja slecht is voor de schildklier. Ik eet geregeld papaja en dan een halve in een keer weg. P.S. ik eet geen dieren en vervang die ook niet. Ik verdubbel de groente en eet geregeld linzen e.a. peulvruchten, champignons en gevarieerd. Ik hoop dat je wat do’s, dont’s en tips hebt en zie je reactie tegemoet. Vast bedankt!
Het geheel van biodynamisch eieren, kaas, bier, wijn, kruidenthee, artisjok, zuurzak, coca, gember, limoengras, brandnetel, zuurdesembrood, humus, olijven, avocado, alfalfa, oil pullings, knoflook, paranoten, sesamzaad, hennepzaad, chiazaad, vitamine D3, vitamine B12, magnesium, selenium, vitamine C, vitamine A, zink, B Totaal, probiotica, papaja, linzen en champignons is zodanig breed en complex dat ik de invloed ervan op iemands individuele beloop van de ziekte van Graves niet zomaar 1-2-3 kan visualiseren. Het enige concrete wat je kunt doen is overschotten en tekorten aan specifieke hormonen, vitamines en mineralen laten uitsluiten. En dan met name aan T3, T4, TSH, jodium, magnesium, vitamine B12, vitamine D3 en ijzer.
Dan Paul, bedankt voor reactie. Overschotten en tekorten zijn uitgesloten op mijn TSH na, die is dus 0,12. Mijn vraag was eigenlijk of iemand met een (te) snel werkende schildklier remmende voedingsmiddelen kan eten? In mijn vorige reactie bedoelde ik weer te geven dat ik mijn best doe voor mijn gezondheid. Kan ik papaja, lijnzaad, walnoten, avocado, soja, bloemkool, cassave en algen eten of bij voorkeur laten staan? Met vriendelijke groet, Anoniem
Een TSH-waarde van 0,12 KAN duiden op een ietwat te snel werkende schildklier of een ietwat te hoge dosis schildkliermedicatie, maar dat hoeft niet per se. Ter illustratie: jouw FT4 bevindt zich richting het laag-normale gebied en je totale T3 is officieel gezien zelfs ietwat te laag, dus in jouw geval lijkt er veeleer sprake te zijn van een ietwat traag werkende schildklier of een ietwat te lage dosis schildkliermedicatie. Ik ben GEEN arts, dus ik kan je geenszins uitsluitsel geven, maar ik zou in jouw geval eerder afgaan op de T4 en T3 dan op de TSH-waarde. Ervaar je momenteel bepaalde klachten die lijken op potentiële schildkliersymptomen en zouden kunnen duiden op schildklierproblemen?
Beste Paul. Ook ik heb een vraagje aan je, gebruik al zo’n twee jaar medicijnen voor een traag werkende schildklier, namelijk Euthyrox 100 mg per dag. Nu blijkt dat mijn waarde van T4 te hoog is, moet daarom op advies van de huisarts beginnen met 75 mg. Nu slik is al een aantal maanden Chlorella / Spirulina tabletten. Zou het kunnen dat daarom mijn T4 gehalte te hoog is. Huisarts wist niet dat dit voedingssupplement überhaupt bestond, laat staan wat het deed aan bijwerkingen. Hopelijk kun jij mij een antwoord daarop geven. Alvast dankjewel voor het lezen van deze vraag.
Ik ben wel bekend met de micro-algen spirulina en chlorella. Zie eventueel ook de volgende artikels:
Een te hoge schildklierhormoonwaarde kan het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier of van een te hoge dosis thyreomimetica (levothyroxine zoals Thyrax, Euthyrox en Thyrofix of liothyronine zoals Cynomel, Cytomel en Thybon). Schildklierhormonen worden echter hoofdzakelijk samengesteld uit jodiummoleculen. In theorie kan dus ook een te hoge jodiuminname leiden tot een verhoogde schildklierhormoonwaarde. Zeewieren en algen kunnen zeer veel jodium bevatten. Vooral kelp is een welbekende jodiumbron. Maar ook spirulia en chlorella leveren aanzienlijke hoeveelheden jodium. Om hoeveel jodium het precies gaat, is mij niet geheel duidelijk. Er zijn webshops die beweren dat spirulina en chlorella geen jodium leveren omdat het geen zeewieren zijn (bron), maar dit lijkt me pertinente drogredenering. Verkoopleugens zelfs… Het meest concrete dat ik heb kunnen vinden over de jodiumconcentratie van spirulina en chlorella is als volgt (vertaald vanuit het Engels): “Een portie spirulina levert minimaal 16 microgram jodium, hetgeen gelijk staat aan 10 procent van de ADH, tot maar liefst 15.000 microgram: ruim 10x de ADH.” Al met al worden spirulinasupplementen en chlorellasupplementen door talloze websites en webshops afgeraden voor mensen met schildklierproblemen. Of het supplement de oorzaak is van je verhoogde T4 is moeilijk te zeggen, maar het is een denkbare hypothese…
Beste Paul. Chlorella /Spirulina zijn rijk aan voedingsmiddelen. Maar hoe zit het dan met de vitamine B12 analogen waar Michel Post voor waarschuwt In zijn studie Vitamine B12 en veganisme, die in chlorella en spirulina zitten. Groeten Klaas
Zie de alinea ‘Plantaardig B12 in gist, zeewier & algen’ van dit artikel over vitamine B12…
Ik bedoel broccoli i.p.v. bloemkool. :-)
Ow jee. Ik gebruik geen medicatie. Mijn klachten voelen alsof ik stijf sta van de schildklier hormoon die door mijn lichaam gieren.
Vreemd, want je bloedwaarden insinueren het tegendeel…
Gluten in haver huh?! dat klopt toch niet!
Haver bevat in beginsel geen gliadine (het beruchte type gluten), maar ‘aveline’ en veroorzaakt dan ook geen coeliakie of gluten-intolerantie… Maar –helaas– wordt haver vaak vermengd met gliadine-houdende graansoorten. Kijk daarom op de verpakking van haver of deze “besmet” of juist “glutenvrij” is. Al met al bevat zuivere haver van nature geen gliadine-houdende gluten, maar let in geval van een vorm van gluten-overgevoeligheid dus op dat je pure en 100% onbesmette haver koopt… Het punt is dan ook dat haver gliadine-houdende gluten KAN bevatten. Zie voor meer informatie desgewenst ook het volgende artikel:
Daarom! Dit zou in het artikel moeten staan. :)
Ongefundeerd artikel en het straalt gevoeligheid voor voorbijgaande hypes uit. Als neurochirurg krijg ik regelmatig te maken met neurologische problemen als gevolg van een ondoordacht dieet. Elk detail in het artikel aanvallen is niet eens nodig: wanneer ik verwijs naar de zinsneden ‘gebruik biologisch!’ en ‘e-nummers(…)’ (zijn slecht), moet u al voldoende weten. Dit had net zo goed op Dumpert kunnen staan.
Pretentieuze reactie. Je rukt zogenaamde quotaties volledig uit hun context. In het artikel staat immers NIET ‘gebruik biologisch’, maar “bij voorkeur vers en biologisch”. Beduidend genuanceerder dus… Ook ‘E-nummers zijn slecht’ staat NERGENS vermeld. Wel staat er heel duidelijk ‘chemisch-synthetische voedingsadditieven (toevoegingen / E-nummers)’. Het gaat hier dus geenszins om alle E-nummers, maar uitsluitend om bepaalde voedingsadditieven van chemisch-synthetische komaf. Ook staat er NIET dat ze per definitie “slecht” zijn; het woord slecht wordt zelfs NIET gebruikt. Wat er staat is dat ze “de schildklierwerking en schildklierhormonen negatief kunnen beïnvloeden. Eveneens beduidend genuanceerder… Je insinuatie dat bovenstaand artikel zou leiden tot een veralgemeend “ondoordacht dieet”, al dan niet met “neurologische problemen tot gevolg”, vind ik al helemaal absurd qua strekking. En de veronderstelde “gevoeligheid voor voorbijgaande hypes” wordt ook al niet onderbouwd. Als je een artikel afkraakt om vermeend gebrek aan fundering, en vervolgens ook nog eens de indruk wekt dat de voedingsrichtlijnen die erin staan tot neurologische complicaties kunnen leiden, dan lijkt het me geenszins ongepast om zelf wel met enige vorm van fundering en feitelijkheid op de proppen te komen… Al met al straalt je kritiek –naar mijn persoonlijke mening– verregaande ongenuanceerdheid en tendentie uit. Hij is immers nergens op gebaseerd. Groeten, Paul
Had een lang bericht gestuurd, met een voor mij belangrijke vraag… Helaas kan ik dit bericht hier nergens meer terug vinden… Hopelijk “zit” het toch nog ergens, en krijg ik er een antwoord op.
Beste Tiny, Je bericht (onder het artikel over jodium & schildklier) stond nog in afwachting van goedkeuring door de redactie. Inmiddels is het gepubliceerd en beantwoord. Nogmaals heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
Hallo. Ik heb ook al 20 jaar last van schildklier problemen. Ook mijn gewicht os een ramp. Nu lees ik veel over geen brood i.v.m. beste om geen granen te eten. Hoe zit het dan met spelt? Mag je dat wel eten? Kan hier iemand antwoord op geven.
Het aspect van granen dat steeds vaker in verband wordt gebracht met schildklierklachten is gluten. Veel graansoorten bevatten gluten (of beter gezegd gliadine-houdende gluten) die bij sommigen mogelijkerwijs tot schildklierprobleme kunnen leiden. Ook spelt is een graan dat gliadine-houdende gluten bevat. Meer over deze materie kun je lezen in dit artikel over gluten en in de reacties onder dit artikel over auto-immuunschildklieraandoeningen (de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves)…
Beste Paul, Ik Heb hasimoto, Wat raad u mij aan als ontbijt.ik eet nu brood. Ben erg aangekomen. Vind het erg moeilijk.
Dora sinds 1980 schildklier verwijderd heb nog altijd problemen dan moet minder medicatie nemen dan weer meer mg hoe ouder je word slechter gewicht vermoei tijd haaruitval en nog meer
En hoe zit het dan als je helemaal geen schildklier meer hebt?
Dan blijft het belangrijk om gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten… Sterker nog: dat wordt misschien nog wel belangrijker! Het heeft dan echter geen zin om je schildklier in zijn hormoonproducerende functie te stimuleren met ondersteunde voedingsstoffen, aangezien er geen schildklier meer is om te ondersteunen. Bovendien gebruiken mensen zonder schildklier levothyroxine c.q. L-thyroxine: synthetisch schildklierhormoon T4 c.q. thyroxine. Als je zulke schildkliermedicamenten gebruikt, is het sowieso niet raadzaam om overdreven veel jodium binnen te krijgen. Zie eventueel ook:
Sterkte en succes!
waarom wel pindakaas en staat de pinda op de slecht lijst?
Zie antwoord…
dag meneer paul ik heb ook pas indek over vertraging scheelklier van me huis dochter zijn heeft mijn verwezen naar een specialist ik kreeg tablet wat ik elke morgen moeten in nemen espen , thyrax duotab 100 mg maar wat ik wil weten waarom werk het nog niet zo goed bij mijn de dokter hief mijn wel niet gezet welke voeding ik wel mg gebrek en welke niet. ik veeg u wat eraan met dan want k stres en ik word kortademig en heel snel moe. als ik van u mag weten wat ik moet doen. dank u wel meneer paul
Beste Indrawatie, Ik ben geen arts, dus ik kan en mag geen aanbevelingen doen omtrent (schildklier)medicatie. Als de Thyrax (nog) niet goed aanslaat, zul je contact moeten opnemen met je huisarts of schildklierspecialist. Hoe zagen je meest recente bloedwaarden (qua TSH en FT4) eruit? Sterkte, beterschap & groeten, Paul
Ik zie veel mensen met schildklierproblemen hieronder noemen dat je geen brood zou moeten eten. Nu heeft mijn diëtiste echter aangeraden om 5(!) volkoren boterhammen per dag te eten. Ik at er eigenlijk 3, maar ik zou er 5 moeten eten voor de vezels om mijn spijsvertering goed op gang te houden. Ik ben nooit echt afgevallen na mijn bezoek aan de diëtiste (is al meer dan 2 jaar geleden) dus nu vraag ik me af of ik wel zo veel brood zou moeten eten? Mijn gemiddelde dag ziet er als volgt uit: – 7:30 ontbijt: magere yoghurt met All Bran flakes; – 10:00 tussendoor: 1 volkorenboterham met mager beleg; – 12:30 lunch: 3 volkoren boterhammen met mager beleg; – 14:30 tussendoor: fruit – 16:30 tussendoor: 1 volkorenboterham met mager beleg; – 18:15 avondeten… Is er iets wat ik hierin kan veranderen om af te vallen?
Beste Lizzy, Ben je schildklierpatiënt en zo ja, wat mankeert er aan je schildklier? En doe je aan sport of andersoortige vormen van lichaamsbeweging? Veel diëtisten en voedingscoaches zien voedingsvezels als 1 enkele soort voedingsstof (of eigenlijk ballaststof). Dit is een diepgewortelde misvatting, want er behoren talloze verschillende stofjes tot de categorie vezels. Ik vind het dan ook absoluut (sorry dat ik het zo bruusk verwoord) debiel dat een diëtiste aanraadt om dagelijks 5 boterhammen te eten met het oog op vezels. Vezels moet je namelijk niet uitsluitend uit volkorentarwemeel willen halen! Dan krijgen je darmen namelijk een veel te eenzijdige vezelbulk aangereikt. Haal vezels liever uit een verscheidenheid aan vezelbronnen, waaronder groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pitten, zeewier, paddenstoelen, aardappels en ga zo maar door… Je lichaam heeft namelijk niet heel veel van dezelfde vezels nodig, maar is juist gebaat bij een grote verscheidenheid aan vezels. Zie eventueel ook dit artikel over een vezelrijk dieet. Wellicht heb je ook nog iets aan dit artikel over afvallen ondanks een trage schildklier… Heel veel succes toegewenst! Groeten, Paul
Beste Paul, Ik heb een traag werkende schildklier en heb daarom dit advies gekregen. Ik sport 4 keer per week (1x fitness, 2x badmintonnen wedstrijden en 1x steps). Sinds afgelopen maandag heb ik de Eetmeter van het voedingscentrum (app) waarmee ik al mijn eten bij houd. Ik probeer naast brood ook mijn vezels te halen uit All Bran flakes, 200 gram groenten en ik eet bijvoorbeeld als fruit ook cherrytomaatjes. Ook probeer ik voldoende aardappels te eten en wanneer ik pasta eet dan is dit volkorenpasta en ik eet qua rijst enkel zilvervliesrijst. Als ik nu bij de Eetmeter kijk dan heb ik op een willekeurige dag 33,9 gram aan vezels binnen gekregen, waarbij de grote bijdragen zijn: volkorenbrood (11,6 gram), sperziebonen (5,8 gram), zilvervliesrijst (2,1 gram), All Bran flakes (2,2 gram) en cherrytomaatjes (9,5 gram). Is dit een goede verdeling qua soorten vezels?
Ja, daar lijkt me voor een willekeurige dag echt niets mis mee, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de dagen erna geen exacte kopieën zijn. Wissel brood regelmatig af met noten en granen; voeg verschillende soorten fruit toe; en eet zo veel mogelijk verschillende groenten. Voor een compleet overzicht van vezelrijke voedingsmiddelen kun je eventueel deze lijst met vezelbronnen raadplegen.
Beste , lees het boek the truth about food, als ik zie wat je eet , eet je eigenlijk heel de dag door suiker, brood staat gelijk aan koolhydraten , die mag je niet laten , we hebben ze nodig , maar alleen koolhydraten is teveel , als je dit boek gelezen hebt weet je het verschil tussen snelle en trage koolhydraten en trage en snelle suikers, succes
Hoi, Kun jij mij vertellen waar ik een schildklier dieet kan vinden? Ik heb zelf de diagnose voor een trage schildklier en ben door verwezen naar een dietiste. Helaas kon ik haar continu wijzen op welke voeding juist niet goed was voor mij… MVG Karin
In het artikel hierboven…
Zelf heb ik de ziekte van Graves, jaren mee rondgelopen zonder het te weten. Ik vrat wat ik wilde en kwam nauwelijks aan. Werd ik naar mijn smaak toch iets te zwaar, dan was het een kwestie van een dagje ‘rustig aan’ doen en ik was weer 2-3 kilo lichter. Nadat het ontdekt was kreeg ik Strumazol om de schildklier plat te leggen en na 6 weken zou ik dan Thyrax krijgen om het hormoonpijl weer op een normaal niveau te krijgen. Echter was het zo dat mijn FT4 al heel snel naar veel te lage waarden was gezakt waardoor ik al binnen 3 weken alle verschijnselen kreeg van een te langzaam werkende schildklier. O.a. kwam ik een kilo per dag aan!! I.p.v. te denken, ik vreet lekker door, ben ik na een paar dagen en 5 kg zwaarder toch maar wat gaan sporten en heb ik mijn dieet drastisch aangepast en al snel stabiliseerde mijn gewicht van tussen de 58-62 met een te snel werkende schildklier op 65 kg nog steeds met een gebrek aan hormonen. Nu ben ik eindelijk sinds een week aan de Thyrax en begin nu al verschil te merken, minder depri, minder koud, maar ik eet nog steeds veel gezonder en doe nog steeds aan lichaamsbeweging. Begin nu zelfs al weer af te vallen! Dus mensen die roepen dat ‘ze er alles aan doen’ om niet te dik te worden, maar door die ‘langzame schildklier’ lukt het niet, die hebben of nog een andere ziekte (erbij) of doen er toch een stuk minder dan ‘alles’ aan om niet aan te komen dan zij zelf denken. Ik raad de mensen die alleen een trage schildklier hebben en menen dat hun (grote) overgewicht puur door de schildklier komt eens een paar dagen bij te houden wat ze werkelijk eten en hoeveel ze nou werkelijk bewegen en als dat nodig is, nóg meer te bewegen en/of nóg minder te eten! Gegarandeerd dat je zult afvallen of niet nog dikker wordt!
Ik heb de ziekte van Graves gehad, 3 maand gestopt met medicatie. 4,5 kilo bijgekomen en krijg t er heel moeilijk af. Sport 5x per week (fitness en tennis) vrij intensief en eet gezond. Yoghurt, muesli, shake, Sandra Bekkari-gerechten, fruit… weinig vlees en pasta en patatten. Bij foodcoach geweest en blijkt nu dat ik waarschijnlijk gluten- en lactose-intolerant ben. Vandaar waarschijnlijk trage schildklier. Ga eind v/d maand bij orthomoleculaire arts en we gaan bekijken wat het probleem is. T is dus niet allemaal zo simpel maar ik ben het wel kotsbeu.
Hallo, Ik ben in een jaar tijd 17 kilo aangekomen. Ben al jaren erg moe, droge huid, haaruitval is extreem, concentratieproblemen en vocht onder mijn ogen. Mijn TSH is 3,7. Antistoffen TPO is 313. Vorig maand was m’n TSH een 9. Ik heb nu thyrax voorgeschreven gekregen, maar ben hier best angstig voor. Volgens de internist moet ik beginnen met 100, maar wil het rustig opbouwen. Kan het kwaad als ik eerst met 12,5 mg start? Alvast bedankt!
Anti-TPO hoort in principe onder de 100 te zijn en liever nog onder de 60. Boven deze anti-TPO-waarden is de kans groot dat je aan een auto-immuunziekte van de schildklier (Graves en/of Hashimoto) lijdt. In dat geval is het erg belangrijk om de afnemende hoeveelheden schildklierhormonen die je slechter wordende schildklier produceert te compenseren met schildkliermedicijnen. Doe je dit niet, dan treedt een situatie van hypothyreoïdie op, waardoor je je ziek zult voelen. De wenselijke dosis thyromimetica (levothyroxine en/of liothyronine) wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid FT4 en FT3 in je bloedbaan. Als je arts 100 microgram Thyrax voorschrijft, zou ik dan ook echt NOOIT zomaar op eigen houtje terugzakken naar 12,5 microgram. Sterkte!
Beste Paul, De afgelopen 5 jaar ervaar ik een constant gevoel van moeheid, om echt gek van te worden. Om die reden heb ik meerdere malen bloedonderzoek laten doen in het ziekenhuis. Al mijn waardes waren goed, echter was mijn TSH-waarde telkens tussen de 3.7 en de 4.4. Het ziekenhuis vertelde mij dat zij mij geen medicatie geven aangezien de laatste meting net onder de 4 was. Ik heb echter een gevoel dat mijn vermoeidheid (en het constant koud hebben en regelmatige duizeligheid) wel van de schildklier vandaan komt. Raadt u mij aan om extra vitamines te slikken? Zo ja, welke? Ik wil gewoon een keer niet moe zijn… Bedankt! Met vriendelijke groet, Sher
Beste Sher, Dring alsjeblieft aan op aanvullend schildklieronderzoek. Als je TSH continu rond de bovenste grenswaarde van 4 schommelt, wil je weten hoe het ervoor staat met je FT4 en FT3. Je klachten hoeven niets te maken te hebben met je schildklier, maar dat KAN eventueel wel. Ga niet zomaar aan de haal met vitaminesupplementen. Laat liever je bloedwaarden qua ijzer, ferritine, vitamine D en vitamine B12 controleren. Mochten er expliciete tekorten worden geconstateerd, dan kun je die natuurlijk WEL aanvullen met een passend supplement. Lees alsjeblieft ook dit artikel over chronische vermoeidheidsklachten eens door. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Ik heb een beetje traag werkende schildklier en gebruik daarvoor Euthyrox 75cg. Ik wil hennepolie gaan gebruiken (2 x 15 ml. per dag), heb een heel stressvol anderhalf jaar achter de rug, naar, werkt dat storend, evenals gebroken lijnzaad (met omega 3) ten aanzien van de schildklier? In hennepolie zit o.a. omega 3 en 6 en vele goede vitamines en mineralen. Voor zover ik kan zien het meest complete plaatje wat ik ben tegengekomen. Vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor reacties.
Hoi, Ik heb sinds de geboorte van mijn zoontje (12 jaar) schildklierproblemen. Te snel in het begin, had oogproblemen (oogziekte van Graves) en de hele rimram… Heb tweeënhalf jaar Strumazol geslikt + een synthetisch schildklierhormoon. Uiteindelijk kreeg ik als advies mijn schildklier te laten verwijderen, gelukkig heb ik dit niet gedaan… Laat je schildklier niet verwijderen en probeer de medicatie ook niet te lang te nemen. Ben geen arts, maar mijn schildklier werkt nu ineens te traag! Ik neem geen medicatie en probeer een natuurlijk evenwicht te vinden (voeding, sport, enz.).
Wat fijn om te horen dat jij ook geen medicatie neemt. Ik namelijk ook niet. Sinds een klein jaar ziekte van Graves. Ik zie dat je post uit April is. Hoe haat het nu met je? Groeten, Claudia
Hoe gaat het met je zonder schildklier medicatie? En kun je me vertellen waar je dagelijkse voeding uit bestaat? Ik ben hier erg benieuwd na. Zelf wil ik ook graag af van mijn thyrax medicatie.
Dank voor deze tips, ze geven mij weer moed en energie om de juiste voeding te eten. Er zijn bij mij slechts kleine afwijkingen in de schildklier vastgesteld en een chronisch spastische dikke darm. Ik merk wel dat ik in periodes van stress sneller moe ben en minder snel of bijna niet recupereer na het sporten. Ik heb het vermoeden dat ik een gluten-intolerantie heb, ben daardoor 2 jaar geleden gestopt met gluten eten en voel me al een stuk beter (en ben 7 kilo afgevallen). Eind vorig jaar een onderzoek laten doen, maar er kon niks vastgesteld worden omdat ik al te lang geen gluten meer eet zei de dokter (yeah, right!). De dag dat de klassieke geneeskunde wil toegeven dat het menselijk lichaam staat of valt bij de voeding die het binnenkrijgt, offer ik mij spontaan op om even welk dieet te volgen. Mijn homeopaat zegt dat ik beter geen kaas of melk eet en beter geen gluten binnenkrijg, maar volgens de huisdokters mag ik alles eten wat ik wil. Als gourmande met een diploma koksschool en als dochter van de bakker is dat een ramp! Maar ik neem jullie tips ter harte! Ik vraag me wel af in welke mate de coeliakie-thuistest (zelftest voor gluten-intolerantie) betrouwbaar is.
Beste Vera, Dankjewel voor je berichtje; fijn om te vernemen dat je iets aan de info op Gezondr hebt! Voor zover ik weet is een moderne zelftest/thuistest bij coeliakie 97 tot 99% nauwkeurig. Het nadeel is echter dat ‘ie alleen maar uitwijst of je WEL of NIET intolerant bent jegens gluten. De tetst toont namelijk bepaalde antistoffen aan of sluit ze uit. In welke mate deze ontstekingsindicatoren aanwezig zijn kun je echter niet aflezen, dus je weet niet hoe ERG je glutenintolerantie is. Groeten, Paul
Iets begrijp ik niet in dit artikel. Bij de “gezonde” voeding die toch niet heel goed is voor de schildklierfunctie staan pinda’s maar onder het kopje vitamines die goed zouden zijn, staat bij vitamine E, pindakaas???
De producten tussen haakjes zijn slechts voorbeelden van bronnen waar de voorstaande voedingsstoffen in zitten en dus geen producten die worden aanbevolen. Zo bevat ook margarine vitamine E, maar ik zou er persoonlijk ver uit de buurt blijven. Voorop staat dat het lichaam een uiterst complex mechanisme is, hetzelfde geldt voor de samenstelling van voedingsmiddelen. Zo heeft elk voedingsmiddel bepaalde voor- en nadelen. Pinda’s bevatten bijvoorbeeld vitamine E (essentieel voor een optimale schildklierwerking), maar ook fytonutriënten die de opname remmen van jodium en seleen (grondstoffen waaruit schildklierhormonen worden opgebouwd). Als puntje bij paaltje komt kun je het beste zo gevarieerd en natuurlijk mogelijk eten en niet te veel focussen op specifieke voedingsmiddelen of voedingsstoffen. Het klinkt misschien enorm cliché maar het aloude gezegde “Alles waar ’te’ voor staat is niet goed” klopt als een bus. De hoeveelheid maakt het gif… zelfs te veel water of te veel groene thee is slecht voor je. Dit klinkt misschien dramatisch, maar als je te veel water drinkt (vooral als je daarbij veel sport) ontstaan als nel tekorten aan elektrolyten. En als je extreem veel groene thee drinkt (waar ik een handje van had) treden ijzertekorten op door stapeling van tannines.
Bedankt voor de uitleg!
Help… Ik weet het niet meer. Anderhalf jaar geleden werd bij mij per toeval een schildklierafwijking geconstateerd. Het bleek uit bloedonderzoek dat ik een te snel werkende schildklier heb en alle symptomen wijzen op een te trage schildklier. Een schildklierscan werd gemaakt en hierop bleek te zien dat die behoorlijk “lekte” en dat ik veel antistoffen maakte. Ben gestart met Strumazol en Laterna kreeg ik nog Euthyrox tabletten erbij. Zoals het er nu uitziet dat als mijn schildklier het niet zelf overneemt hij eruit moet en daar zit ik eigenlijk niet op te wachten. Maar de extreme moeheid en de enorme spierpijnen waar ik elke dag mee kamp worden me te veel. Daarnaast wordt ik alleen maar zwaarder en mijn activiteiten door de dag heen steeds minder. Mijn slapen is daardoor ook een probleem geworden. Al met al geen leuke periode. Mijn internist verteld me steeds dat ik het maar moet accepteren. En daar heb ik steeds meer problemen mee. Hoe kun je dit nu allemaal accepteren. Je maar zo ziek voelen, niet vooruit kunnen en dan de hele dag maar op bed of bank liggen omdat je lichaam het niet meer aan kan. Daar moet toch iets aan te doen zijn. Dus HELP! Zit in een cirkeltje en wil eruit! Wil me weer goed voelen…
Hallo Annette, Je kunt ook je laten behandelen bij een orthomoleculaire arts, die kijken breder dan de reguliere artsen. Daar wordt je alleen maar afgescheept met dooddoeners en medicatie met bijwerkingen en uiteindelijk wordt je daar alleen maar beroerder van. Kijk uit met operaties en synthetische hormoon medicatie! Er is best wel wat aan te doen, maar dan op een gezonde manier. Je kunt info vinden bij de website van: VHAN, AVIG, en ABNG-2000. Succes!
Hey Linda, Wat ik gedaan heb zijn kuurvakanties, dat is sporten en reinigen… Dus je ontdoen van afvalstoffen waardoor je je erg rot kan voelen, steeds moet je op je eten letten, minder tot je nemen dan normaal, door zo’n kuur kom je weer fijner in je vel te zitten, waardoor je steeds bewuster word wat er met je gebeurd. Probeer je er niet bij neer te leggen dat het zo is, in 2 weken tijd was ik 10 kilo afgevallen daarmee, waardoor je weer een boost krijgt van zie je… het is en blijft naar een oplossing zoeken, en de angst blijft, ben nu op goed gewicht, in totaal 25 kilo… a.s maandag moet ik naar internist omdat ik ook weer ineens na jaren uit mijn balans ben, maar laat me niet met een kluitje in ’t riet sturen… ’t zal en moet goed komen… iedere persoon heeft zijn eigenwaarde… zowel in medicatie als buitenom… Wens je veel sterkte!
hoi, Annette, Ik voel met je mee! Ik hoop dat het inmiddels wat beter gaat? Ik heb dan al vanaf mijn derde jaar een traag werkende schildklier, als er in die tijd, toen ik een jaar of 10 was, ik ben van 1967, veel meer informatie zou zijn geweest rondom de schildklier, dan had ik me nu vast beter gevoeld. Ik probeer al jaren op mijn eetgewoonte te letten, nou ja, de ene maand gaat het beter dan de andere maand, want ik moet in me uppie drie puberjongens grootbrengen en dan gaat soms gezond eten voor mij moeilijk, omdat het veel tijd kost om uitgebreid te koken… Ik weeg nu 71 kilogram, voor mijn lengte is dat iets te veel. Ik ben 167 cm lang , en nu ben ik in de leeftijd dat ik last ga krijgen van overgang, maar ik ben er heilig van overtuigd dat voeding zeker wel invloed heeft op de schildklier. Dus ik ga me er nu maar es in verdiepen dat ik toch de juiste voeding naar binnen werk voor mijn schildklier. Er staan wel veel tips op internet over schildklier en voeding! Ik wens je heel veel succes en laat je niet wijsmaken dat je internist zegt dat je het maar moet accepteren, zou ook een diëtiste om jou te begeleiden in voeding handig zijn? En ik zou zeker de tip van jowhan aannemen? Sterkte, groet, Roos
Hoi Annette, in jouw geval wordt aangeraden om de schildklier met medicatie stil te leggen en stimulerende medicatie toe te voegen, zogenaamde ‘block and replace therapy’ of google op “tegelijkertijd hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie”, vooral ook in het Engels. Er staan ook veel wetenschappelijke publicaties waar je aan zou kunnen refereren (vaak redelijk te begrijpen). Ik heb hetzelfde probleem als jij maar iets minder heftig, en het wisselt elkaar af. Dus ik begrijp je helemaal en leef met je mee. Liefs, Willemijn
Hoi Annette, Nog even dit. Ik heb zoals jij dus Graves en Hashimoto. Omdat het functioneren van de schildklier hierdoor varieert zou ik zeker niet per direct de schildklier gedeeltelijk weg laten halen, maar er eerst heel lang en goed over nadenken. Als het gebeurd is, kun je niet meer terug en het is geen garantie dat de schildklierverwijdering verbetering brengt. Sterkte. Liefs, Willemijn
een koolysraad dieet doet wonderen ja mag een hoop eten alleen geen brood en aardappelen geen suikers mischien zelf f kijken wat je allemaal mag en dat is best veel je voelt je fitter en niet meer zo moe
Heb je ooit van het Paleo dieet gehoord? Of iemand hier? Ik lees er hele mooie verhalen over, ook van mensen met een schildklierafwijking die door dit ‘dieet’ (is eigenlijk een leefwijze) zijn genezen. Ik lees ook vaak granen laten staan, zuivel en suiker. En vooral onbewerkt voedsel nemen! Veel groenten, fruit, vis, zaden en noten. Ik denk dat dit echt heel goed voor je is. In combinatie met bewegen (thuis steppen, lekker in een natuurlijke omgeving wandelen). Ik geloof heilig dat gezonde voeding de sleutel is voor mede een gezonde schildklier. Ben benieuwd naar jullie ideeën en adviezen en ervaringen! Groetjes van Moniek
In dit artikeltje uit de Gezondr-diëtenlijst vind je desgewenst meet informatie over Paleo…
Linda, ik heb een schildklieroperatie gedaan en merk inderdaad ja dat ik moeilijk afval. Ik weet ook niet wat te eten. Ik heb ook begrepen van de arts dat er te veel schildklier is weggehaald. Ik zou graag willen weten wat ik wel en niet mag eten. En hoe ik kan afvallen.
Beste Linda… Bij mij helpt het afvallen door zo min mogelijk koolhydraten te nemen… Streven is 20 a 30 koolhydraten per dag. Ik ben in een half jaar 10 kilo kwijtgeraakt. Op google vind je veel recepten met weinig koolhydraten.
Ik lees zojuist dat het een belasting kan zijn supplementen van mineralen en spoorelementen in te nemen. Chlorella en spirulina gebruik ik. Deze zijn niet synthetisch. Hoe zit het met deze supplementen?
Zeewier en algen zijn bij uitstek rijk aan jodium, dus dat zou je echt met je arts moeten overleggen.
Beste Paul, Ik heb een zoon van 11 jaar waarbij ik recentelijk een struma ontdekte. Na echo (ontsteking) en bloedonderzoek blijkt zijn schildklierfunctie (nog) normaal, maar hij heeft wel antistoffen in zijn bloed (Hashimoto). Nu moet ik pas in juni naar de endocrinoloog. Aangezien zijn functie nog normaal is, heeft het geen haast volgens hen. Nu vraag ik me af of ik zelf qua voeding wat kan doen, zodat hij geen schildklierafwijking gaat krijgen (voorkomen is beter dan genezen lijkt mij). Hij heeft ook helemaal geen lichamelijke klachten die bij een schildklierafwijking passen. Dus het lijkt erop dat we het op tijd ontdekt hebben en nu wil ik graag voorkomen dat hij klachten gaat ontwikkelen. Wat kan ik het beste doen?
Hii :) 6 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik een traag werkende schildklier heb. Ik kreeg van de dokter Eutirox. Het probleem is ik ben 1,75 m lang en weeg 136 kilo. Ik kan NIET afvallen. Ben al een jaar bezig met gezond eten en sporten. Ik kom zelfs aan. Daarnaast heb ik het ook altijd koud, ben de hele tijd misselijk, duizelig en moe. Mijn huid en haren zijn HEEL erg droog. Ook heb ik een te lage bloeddruk en moet ijzertabletten inslikken. Maar de dokter vind er blijkbaar niks van. Bij bloedtests krijg ik steeds te horen dat alles okay is. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen.
Ik heb ook een trage schildklier. In december heb ik te horen gekregen dat ik artrose heb in m’n rug… wat heel veel pijn veroorzaakt. Op 18 december heb ik de knop omgezet en iemand gezocht om af te vallen. Ik woog toen bijna 138 kilo. Ik doe nu de ‘Weight Loss Challenge’ cursus van 12 weken en ben in 3 maanden 12 kilo afgevallen. Dat is van Herbalife. Is geen dieet, maar anders leren eten. En het bevalt mij heel goed. En je bent echt niet verplicht om de producten van Herbalife te gebruiken. Je kunt het ook heel makkelijk zonder die dieetproducten.
Tenzij je diabetes heb is overgewicht altijd een simpele optelsom: meer calorieën eten dan je verbrand. Overgewicht is VET, en vet KAN je lichaam niet van licht maken, alleen maar maken van teveel energie (lees: calorieën). Veel mensen hebben geen idee wat gezond eten is helaas worden we ZO verkeerd ingelicht. Lees eens de Voedselzandloper! Veel kritiek op maar ik geef je op een briefje: je zult afvallen. Zorg WEL dat je een week of 2 AL je eten weegt en dat je 200-500 calorieën ONDER wat normaal is voor je geslacht, lengte en gewicht. Succes!!!
Ik kan je VP3 programma aanbevelen. Is een dieet die duur is maar zeker werkt. Ik heb het ook gedaan was 45kg in 3 maanden afgevallen ik heb ook een trage schildklier.
Hoi ik zelf heb ook Hashimoto, Kijk ook eens op het forum van Schildklierorganisatie Nederland. Wellicht dat je er wijzer van wordt. Succes! xx
Hey Deera, Ik lees dat synthetische pillen ook de schildklierfuncties kunnen afremmen, ik heb zelfs van iemand gehoord dat zijn broer door die pillen niet meer kon gaan fietsen. Ik heb ook een te trage werking van de schildklier, zou zeggen probeer eens met voedingssupplementen, ik ben jodiumtabletten gaan halen en neem er daar ’s middags 1 van in, ben ook begonnen met gezonde voeding te eten en wat belangrijk is, is ook op uw nachtrust letten dat je voldoende geslapen hebt. Ik kan u zeggen dat ik me nu al na 2 weken me veel beter voel.
Ik heb ook Hashimoto en ik slik Thyrax en dat helpt goed. Mijn klachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik ben fit en mijn huid en haar zijn veel beter en ik kom ook niet meer aan. wel ben ik zwaar gebleven. Het is niet zo dat je afvalt van schildklierhormoon.Waarom krijg je geen Thyrax i.p.v. Euthirox? Je schildklierhormonen moeten vervangen worden, anders blijf je je zo voelen. Kun je geen andere dokter zoeken die je de juiste medicijnen voorschrijft? Alle goeds en veel succes!
Laat je doorverwijzen naar een endocrinoloog! Huisartsen weten vaak heel weinig van schildklierproblemen.
Is er al een echo genomen van je schildklier? Mijn nichtje nam ook synthetische schildkliermedicatie om de werking van de schildklier bij te stellen, daardoor waren de bloedproeven ook altijd oké, tot er onlangs een schildklierecho werd genomen…
Misschien is het Paleo dieet iets voor jou/ zie mijn andere stukje (geschreven) hierover. Op internet kun je heeeeel veel informatie hierover vinden en ook zijn er hele goede boeken over dit ‘ dieet’ te krijgen. Het heeft mij enorm geholpen met afvallen! Echt zoooo fijn! En ik hoop dat mijn volgende stap mag zijn minderen met thyrax en uiteindelijk helemaal geen thyrax meer. Voeding en beweging is de sleutel! Weg met de granen! Dat (geloof me) en suiker dat helpt al heel erg! En veel groentes (liefst biologisch) en fruit, zaden, vis en biologische eieren. Geen bewerkt voedsel meer eten en kopen. Puur natuur en kijk wat er met je lichaam en geest gebeurd! Echt fijn!
Hello, Ik heb sinds mijn 55e Hashimoto, ben nu 61. Wat me zo verwondert is dat ik geen enkel teken van de ziekte heb. Ik heb het nooit koud, altijd warm. Mijn gewicht is tussen de 61 en 65 kg (163 cm groot) en dat schommelt niet sinds mijn 50e (voor de menopauze woog ik 53 kg en dat gedurende 30 jaar). Ik eet weinig of geen brood, wel elke dag vlees of vis, elke dag het sap van 8 appelsienen (2 glazen), in de zomer veel rood fruit, elke dag groenten en een stukje kaas. Voor mijn artrose moet ik glucosamine, vitamine B en D en selenium innemen. Is dit nadelig voor mijn ziekte? Er zijn dagen dat ik een krop in mijn keel heb, en dan weer dagen niets. Is dat omdat ik iets verkeerd eet? Ik neem ook elke dag Thyrax. Groeten, Lin
Beste Lin, Als je kampt met Hashimoto en daarvoor Thyrax inneemt, denk ik dat die krop in je keel veeleer te maken zal hebben met je schildklieraandoening en/of schildkliermedicatie dan met je voedingspatroon. Mocht je je zorgen maken hierover, dan zou je je huisarts er eens naar kunnen laten kijken. De supplementen die je suppleert (selenium, glucosamine, vitamine D en B-vitamines) lijken me nou niet bepaald negatief te kunnen uitpakken voor je Hashimoto, vooral ook aangezien je niet of nauwelijks symptomen ervaart. Het zijn juist tekorten aan vit. B en D die regelmatig in verband worden gebracht met schildklierproblemen. Ik ben overigens GEEN arts, dus je zou dit voor de zekerheid kunnen navragen bij je huisarts of endocrinoloog. Groeten, Paul
Hoi allemaal, Ik ben Debby en vorig jaar in in september heb ik te horen gekregen dat ik Hashimoto heb. Recent ook nog ’s dat ik lactose-intolerant ben. Mijn probleem is dat ik wil afvallen. Ik meet 1.67 en weeg 86 kilo. Er mogen zeker kilootjes af. Ik probeer al jaren af te vallen. Heeft er iemand tips voor mij om af te vallen. Lactosevrije melk en yoghurt en soja-melk zijn nogal calorierijk. Alvast heel erg bedenkt, Debby
Bij Hashimoto, wat ik nu al meer dan 10 jaar heb, is het afvallen mogelijk als je niet meer dan 1300 kcal per dag neemt. Daarnaast geen brood, pasta en rijst. Juist veeeel groenten, een ei of een klein beetje vis. Weinig vet, geen koffie en weinig thee. Af en toe een glaasje wijn. En iedere dag sporten. Krachtsport en interval… Dat geeft energie! Kortom: succes!!!
Ik heb ook Hashimoto en kreeg toevallig van iemand een boekje ‘Boodschappen Coach’ en daarin lees je wat wel en niet goed is voor je schildklier. O.a. is soja heel slecht en alle koolsoorten die moet je goed koken. Ik ben dus met soja en snoep gestopt. Wat ook veel invloed heeft op de schildklier is E-nummers. Ik ben al jaren vegetariër, ineens ben ik aan het afvallen van 100 kilo naar 93 en ik ben wel groot, 180. Mijn leeftijd is nu 63 jaar, ook mijn kleindochter heeft deze ziekte en gebruikt ook Thyrax, ik krijg een middel zonder gelatine.
Hallo, Bij mij is sinds een paar maanden ook Hashimoto vastgesteld, na de geboorte van m’n 2e zoontje. Toevallig uitgekomen bij een algemene check-up omdat ik allerlei vreemde klachten had (die ik zelf toeschreef aan de drukte van de 2 kindjes en oververmoeidheid etc.), maar op aandringen van m’n man dus toch laten testen. De dokter schrok ervan omdat ‘het profiel’ niet klopt. Ik ben namelijk vrij slank en heel actief en… Extra test gedaan om zeker te zijn, zelfde resultaat. Hij zegt dat ik nu met de medicatie nog meer zal afvallen… Maar ik lees en hoor overal dat men bijkomt door een te traag werkende schildklier, of is dit voordat er medicatie wordt ingenomen? Door meer en meer te lezen stuit ik op heel veel verschillende meningen over de behandeling en resultaten. Zijn er alternatieven voor de L-Thyroxine? Homeopathische bijvoorbeeld… Of is dat middel echt het enige dat genomen kan worden? Blijf je altijd voelen dat je niet optimaal bent, of is de juiste dosis gelijk aan even goed voelen als ‘normaal’? Vele vragen, ik zit er dan ook met heel veel in m’n hoofd. Hopelijk wat duidelijke antwoorden… Alvast bedankt! M.v.g. Charlotte
Ik heb hetzelfde bijna. :) Mijn schildklier werkt slechts 40% ben 1 meter 90, weeg 73 kilogram, dus echt niet veel om zo een trage schildklier te hebben. Zowel T4 als T3 zijn veel te laag bij mij. Ben veel moe, maar kan wel energiek overkomen, maar ’s avonds slaat de pomp af. Dikwijls migraine door uitputting, koude handen… En al de rest wat erbij hoort… Ik neem nu pilletjes, maar voel geen verschil, buiten dat ik nog vermagerd ben. En ik eet evenveel als tevoren en dat is heel de dag door. Snap het soms allemaal niet meer… Groetjes, Jurgen
Hoi Charlotte, Bij mij hetzelfde. Mijn schildklier werkt te traag en ik ben erg mager (kan het niet anders noemen). Ik eet me gek de hele dag en kom geen gram aan. Ik ben regelmatig vermoeid en ook heb ik last van duizelingen. Mijn TSH was bij het bloedprikken 8,3, maar T3 en T4 waren goed… ik heb nog geen medicatie. Over 4 weken moet ik weer bloedprikken om te kijken hoe het ervoor staat.
Een natuurlijk supplement volgens mijn arts is Armour Thyroid!
Hallo Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Eind van deze maand moet ik met haar naar de kinderarts en dan hoor ik meer. Het gaat mij vooral om de schadelijke gevolgen van het wel of juist niet geven van medicatie op zo’n jonge leeftijd. Zit nog erg te dubben wat nou wijsheid is. Groet, Willeke
Mijn dochter van net 6 blijkt na onderzoek ook een trage schildklier te hebben. Ze is constant moe, koud en misselijk, maar ben zelf huiverig voor medicatie. Wat is uw mening hierover?
Beste Willeke, Indien een schildklier onvoldoende endogene schildklierhormonen aanmaakt, waardoor klinische verschijnselen optreden (koude, vermoeidheid, misselijkheid etc.), dan zullen er er ter aanvulling exogene schildklierhormonen ingenomen moeten worden in de vorm van medicijnen om het gewenste hormonale niveau te bewerkstelligen. Een alternatief is er eigenlijk niet. Met een aangepaste voeding kun je een ietwat vertraagde schildklier een steuntje in de rug geven, maar een schildklier die amper werkt, zal echt ondersteund moeten worden met schildkliermedicatie. Ik beweer niet dat er geen nadelen kleven aan schildkliermedicamenten of dat daarmee alle problemen gegarandeerd worden opgelost, maar géén stappen ondernemen en ermee ‘door blijven sukkelen’ is volgens mij niet bepaald een reële optie. Heb je dit al met je huisarts of endocrinoloog besproken? Groeten, Paul
Cashewnoten, moeten dat gezouten zijn of zonder zout?
Ongezouten is eigenlijk altijd beter. :)
Ik ben een Hashi en ben gluten- en lactosevrij. Doordat ik zelf mijn glutenvrij brood bak krijg ik geen jodium binnen. Kan je dat wel bij een apotheek kopen in pilvorm en zonder recept? weet iemand dat? Wat ik hier ondanks de voedingstips mis, is het slikken van schildkliermedicatie. Iedereen weet dat je schildklier een fabriekje van stofjes produceert. Dat is zeker niet alleen maar de T4 die je voorgeschoteld krijgt met Thyrax. Ik kreeg er heel erg verzuurde spieren van en kon niet meer hardlopen, fietsen of de trap op. Ik ben erg opgeknapt van de Armour Thyroid. Wat mij enorm dwars zit, is dat de farmaceutische industrie wel uitmaakt wat goed voor me is… Zo is dit middel altijd geslikt en nu verboden omdat je er een BSE risico door loopt. Nu moet ik even heel hard lachen. BSE is voor koeien en Armour komt van schapen of varkens. Als ik braaf ben en alleen maar T4 slik waarom krijg ik dan geen T3 erbij? Dat zou je lichaam zelf maken van T4. Bij mij dus niet. Dan de beoordeling van wat een referentiewaarde is: zoveel ziekenhuizen zoveel maatstaven. Laten ze nu toch eens het broodnodige onderzoek naar de schildklier doen. Wat er nu gebeurt is zo primitief. Dit moest ik even kwijt.
Beste Sylvia, Dank voor je reactie. Dit artikel gaat specifiek over voeding die de schildklier zou kunnen beïnvloeden, vandaar dat er geen medicamenten worden benoemd. Over schildkliermedicatie kun je meer lezen in dit artikel over schildkliermedicijnen. En in dit artikel over schildklierwaarden kun je meer lezen over de verschillende schilklierhormonen en antistoffen. Ik ben het overigens met je eens dat er meer onderzoek gedaan dient te worden naar schildklierafwijkingen. Groeten, Paul
voor mij als vegetariër is het niet goed om de dierlijke schilklierhormoonvariant in te nemen, maar kijk maar eens goed wat eten doet in deze, ik ben met heel veel dingen gestopt, vooral de E-nummers zijn een boosdoener voor wat betreft je schildklier. Hoop dat je hier wat mee kunt.
Beste Paul, Op zekere hoogte ben ik volkomen met je eens wat betreft de goedkope varianten en dat m’n niet echt weet wat er in zit, maar voor ik iets koop doe ik uitgebreid onderzoek op internet over de samenstelling. Meestal kook ik hier om de 3 dagen een grote ketel soep met verse groenten, ik probeer daar zoveel mogelijk variatie in te brengen. Ik eet veel groenten, vlees niet zoveel. fruit 1 stuk per dag (geen echte fruiteter), kortom ik probeer het ook uit mijn voeding te halen, maar als je zwaar medicatie neemt, waar ik eerst moest aan wennen en waarvan ik lange tijd slecht kon eten, het heeft nu zijn weerslag een beetje op m’n lichaam en dat probeer ik nu wat te compenseren met supplementen. Snel opneembare silicium (bio-activated) bio-magnesium enz… maar ik begrijp uw standpunt wel.
Ben niet helemaal akkoord met wat er geschreven staat over inname van mineralen. Ik neem zwaar medicatie voor mijn migraine en voel dat deze medicatie roofbouw pleegt op mijn lichaam, ik ben trage schildklier beginnen krijgen en ben daarna dan ook gestart met een goed vitaminesupplement. Ik vind dat extra magnesium in sommige gevallen een noodzaak is en zeker als je elke dag sport zoals ik. Ook neem ik selenium, extra zinc en q10 in omdat mijn lichaam er nu behoefte aan heeft. En ik voel dat ik dit extraatje nodig had. Ook zou ik kalium moeten nemen omdat de medicatie kalium ontrekt uit m’n lichaam, want ik heb tintelingen over gans m’n lichaam. Ik neem ook elke dag biergisttabletten van Trap.
Beste An, Ik snap je punt, maar het probleem met vitamine-, mineralen- en ‘multi’-supplementen blijft dat je er geen idee van hebt welke vorm van een mineraal je precies binnenkrijgt via een supplementen. Zo gaan veel mensen ervan uit dat ijzer ijzer is, maar dat is geenszins het geval. Zo heb je heemijzer, non-heemijzer, minerale ijzerzouten (‘ferrozouten’): ferrogluconaat & ferrofumaraat, ijzer als elementair mineraal, organisch gebonden ijzer, ‘vrij’ ijzer, ijzerbisglycinaat, ijzersulfaat etc. Het ijzer in orale supplementen kan dus van alles zijn, en het is nog maar de vraag of het biologisch opneembaar en actief is en wat de exacte uitwerking ervan is op je lijf. En ditzelfde geldt dus voor bijna álle micronutriënten. Ook de supplementenindustrie berust op geld, dus ga er niet zomaar vanuit dat er in supplementen de beste kwaliteit nutriënten worden verwerkt. Het zijn veelal goedkope, gemakkelijk te synthetiseren aftreksels van hetgeen je in natuurlijke voedingsmiddelen terugvindt. Bovendien zijn de concentraties (t.o.v. de gesynthetiseerde micronutriënten onderling, maar ook in verhouding tot hetgeen reeds in je bloedbaan circuleert en hetgeen je via je dagelijkse voeding binnenkrijgt) totaal uit verhouding. De ideale hoeveelheid die je zou moeten innemen van iedere micronutriënt verschilt dus enorm per persoon; de ijzerbehoefte, ijzerstatus en lichamelijke ijzervoorraad is niet voor iedereen hetzelfde. Dit is immers afhankelijk van lichaamssamenstelling, geslacht, leeftijd/levensfase, gezondheid(saandoeningen), allerlei voedingsfactoren: calcium, vitamine C, fytinezuur, polyfenolen en ga zo maar door. Met voeding ga je niet zo snel buitensporig een verkeerde kant uit en ontstaan dan ook niet zo snel disbalansen, maar met een geconcentreerd supplement is die kans relatief groot. De duurdere supplementen ‘van A tot Z’ beschikken al over een beduidend betere balans dan de goedkope tabletten met één of enkele vitamines, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen, co-enzymen enzovoort, maar de samenstelling is en blijft nog altijd een enorme gok omdat de fabrikant vooraf niet weet wie het supplement zal gebruiken. Er komen wel steeds meer voedingssupplementen voor specifieke doelgroepen op de markt, maar dit berust veeleer op marketing dan op expertise. Bovendien zitten er in het overgrote merendeel van alle voedingssupplementen allerlei synthetische hulpstoffen, waaronder zoetstoffen, kleurstoffen etc. Als je je goed voelt bij de inname van synthetische voedingssupplementen en er graag mee doorgaat, dan raad ik dat absoluut niet af, maar ik ben er desalniettemin van overtuigd dat het over het algemeen véél beter zou zijn om de échte, natuurlijke varianten van micronutriënten binnen te krijgen, zoals die voorkomen in -bij voorkeur onbewerkte- natuurvoeding, waaronder biologische groenten, fruit, vlees, vis, eieren, paddenstoelen, zeewier, kleine beetjes volkorenproducten & zuivel etc. Ik beweer niet dat voedingssupplementen voor iedereen slecht zouden zijn, maar veeleer dat ze naast potentiële voordelen ook risico’s met zich meebrengen en bovendien dat er betere alternatieven zijn. Groeten, Paul
Ik heb ruim 15 jaar diabetes type 1 en sinds een half jaar ook een traag werkende schildklier: Hashimoto. Ik gebruik voor mijn diabetes een insulinepomp en voor Hashimoto thyrax-tabletten. Helaas heb ik behoorlijk veel klachten zoals hypo’s en veel gewichtstoename en blijf ik ontzettend moe en ziet het er naar uit dat ik mijn fulltime baan niet meer kan volhouden (mijn deeltijdstudie heb ik al moeten stoppen i.v.m. te veel lichamelijke klachten). :( Is er iemand die mij van goede informatie kan voorzien wat betreft het volgen van een speciaal dieet of voedingstips of links naar bruikbare info? Op dit moment zie ik zelf door de bomen het bos niet meer zo goed… Ik baal er echt een beetje van… Thanks!
Corinne, Ik ben voor mijn Hashimoto uiteindelijk overgegaan van Thyrax naar Euthyrox: een wereld van verschil! Dit in goed overleg met internist. Succes gewenst!
Corinne en anderen, Ook ik heb een traag werkende schildklier (Hashimoto). Die zorgt voor de nodige problemen die bij jullie allen wel bekend zijn. Daarnaast heb ik veel last van gewichtstoename (30 kilo in 6 jaar). Nu ben ik de helft ervan weer kwijt. Omdat er geen standaard dieet is voor een schildklierpatiënt ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een orthomoleculair arts. Dit werkt goed. Een combinatie van dieet (veel ervan zie ik op de lijst staan van goede en ook minder goede voeding) en voedingssupplementen. Ik voel me iedere dag beter en sterker worden. Het is veel werk maar ik vind ook dat ik best veel mag. Ik zag een reactie over chocolade… Nou die mag je dus wel maar dan zo puur mogelijk. Het is even wennen, maar ik vind deze nu veel lekkerder. Pas alles stapje voor stapje aan. Zoek een diëtiste/voedingsconsulente die vooral kijkt naar goede voeding zonder E-nummers dan ben je al een heel eind. Succes.
Linda, Ik mag ook veel dingen niet meer eten i.v.m. mijn darmziekte. Maar er blijft altijd nog genoeg over. Zilvervliesrijst (moest er ook aan wennen) bessensappen (er zijn heel veel soorten bessen: veenbes, cranberry, rode- zwarte- bos- blauwe- enz.)… Snoep, koek, ijs en frisdrank is voor niemand goed. Walnoten, amandelmeel en amandelmelk, héél veel groenten. Ja, als je iets mankeert, kun je nou eenmaal niet meer alles eten. Mijn schildklier is voor 3/4 verwijderd; vol cystes. Inderdaad géén soja, vond ik ook altijd lekker. Ik mag nu ook geen aardappelen meer! Dat is echt ’n drama! Voor mij dan. Oké, beter ’n dieet dan iedere dag en nacht doodziek van de darmkolieken. Succes, en kijk ook ‘ns naar ’t bloedgroepdieet, daar heeft iedereen baat bij. Het herstelt je hele lichaam. Groeten van ’n mede rantsoenpatiënt.
Ik heb ook Hashimoto en zelfs brood is nu even niet goed, dus ik eet nu ’s morgens havervlokken met fruit 2 stuks en daar voel ik me goed bij. Om te bakken gebruik ik nu kokosvet, dat is de enige plantaardige vetbron die verhit mag worden. Maar het is een hele zoekpartij om de juiste biologische spullen te vinden voor je schildklier.
Beste Henk, Ik zou het fantastisch vinden als je een website zou starten voorzien van een uitgebreide literatuurlijst. Ik geef je graag een gratis en vrijblijvende linkvermelding zodra deze er is. Als je je iets verder verdiept in deze materie zul je er overigens achter komen dat lijnzaad en walnoten bij lange na niet de beste of efficiëntst (laat staan de enige) bronnen zijn van omega 3-vetzuren. Zo zijn makreel, haring, zalm en hennepzaad(olie), chiazaad, soja, postelein, spinazie, andijvie en boerenkool (in mindere mate), kwalitatief hoogwaardige kippeneieren, sesamzaad, pompoenpitten en vooral ook algen en zeewier bronnen van alfa-linoleenzuur en aanverwante vetzuren. Bovendien gaat dit stuk over een dieet dat aansluit op schildklierinsufficiëntie en niet over essentiële vetzuren. Voor dat onderwerp verwijs ik je graag naar gerelateerde artikels op deze site, waaronder dit artikel. Groeten, Paul
Twaalf jaar geleden kreeg ik te horen dat mijn schildklier te traag werkt en kreeg ik Thyrax voorgeschreven. Nu wil ik graag van de medicijnen af. Is dat mogelijk met een schildklierdieet? Gr. Joyce
Beste Joyce, Dit zou je met je huisarts of endocrinoloog moeten bespreken. Het hangt namelijk af van: 1.) Hoe traag je schildklier precies is. 2.) Waardoor de traagheid wordt veroorzaakt. 3.) Wat er met de hormoonspiegels gebeurt zodra je met je medicatie stopt. Mocht je deze stap overwegen, dan zou je dit dus echt in overleg en associatie met je behandelend arts moeten doen. Sterkte en groeten, Paul
Ook ik zit te tobben met een te trage schildklier. Kan iemand aangeven hoe snel aanpassingen in je voeding tot merkbaar resultaat leidt in gewicht?
Ik baal verschrikkelijk nu ik dit lees. Ik ben vegetariër, maar moet dus eigenlijk veel vlees en vis eten (en dat lust ik niet). Rauwe kool(soorten), mierikswortel, mosterd, soja, maïs en cassave zijn allemaal dingen die ik wel lekker vind, maar dus eigenlijk moet laten staan! Ik eet al 5 jaar geen chocolade meer omdat ik daar migraine van krijg en nu moet ik ook snoep, koek, ijs en frisdrank laten. Wat mag je dan nog wel snacken? Radijzen, heerlijk maar niet goed. Pinda’s, lekker maar niet goed. Er blijft niks over!
Beste Linda, Het is niet zo dat de ene groep voedingsmiddelen absoluut slecht en ongezond is en dus moet worden gemeden en de andere absoluut goed en gezond is en dus in enorme hoeveelheden moet worden gegeten. Het gaat puur om de bevorderlijke dan wel belemmerende werking op de productie van schildklierhormonen door je schildklier. Het is veeleer het idee dat je terughoudend en oplettend moet zijn en rekening dient te houden met de verschillende categorieën en eigenschappen van voedsel… Matig en varieer, dan minimaliseer je de kans dat je te veel van iets binnenkrijgt en profiteer je desalniettemin van de voedzaamheid en voedingskundige voordelen van elk afzonderlijk voedingsmiddel. Groeten, Paul
De koolsoorten kun je wel eten, als je ze maar goed kookt eerst. En nu ik geen zoet eet, merk ik dat ik het ook eigenlijk niet meer wil. In veel eten zit ook vetsin en dat is slecht voor je schildklier.
Hallo, Mijn schildklier is totaal verwijderd, is dit dieet dan ook geschikt voor mij?
Beste Yomaira, Met betrekking tot je schildklier is de inname van extra jodium enkel raadzaam als deze te traag werkt, en dan specifiek door toedoen van een jodiumtekort. Jodium wordt in het menselijk lichaam hoofdzakelijk opgenomen door schildkliercellen, dus als je schildklier verwijderd is, is een jodiumrijk dieet niet per se bevorderlijk voor je gezondheid (en vaak zelfs onverstandig). Als je geen schildklier hebt, zal jodium immers in grotere hoeveelheden en langduriger in je bloedbaan circuleren. Het is overigens altijd verstandig om gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd te eten. Dan krijg je immers alle nodige vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten binnen zonder het risico op overschotten. Vraag desnoods je huisarts om advies of vraag om een doorverwijzing naar een diëtist of schildklierspecialist die je in detail kan uitleggen welk soort dieet bevorderlijk is als je niet langer over een schildklier beschikt. Met vriendelijke groet, Paul
Zijn er ook recepten voor een trage schildklier?
Beste Joyce, Ikzelf vond dit stuk van Gezondnu.nl wel een aantal leuke en bruikbare tips bevatten wat betreft recepten voor een trage schildklier… (update: helaas heeft Gezondnu.nl dit dossier inmiddels van haar site verwijderd)
Helaas weer fout. Voor een aantal aandoeningen van de schildklier is jodiumrijk voedsel juist heel erg slecht. Heb je Hashimoto mijd dan juist jodiumrijke producten.
Beste Ate, Wat je zegt klopt: een overschot aan jodium kan schadelijk zijn voor mensen die lijden aan een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie), de autoimmuunaandoening Hashimoto e.a., wat komt doordat jodium de aanmaak van schildklierhormonen stimuleert. Dit wil echter niet zeggen dat voldoende jodium cruciaal is voor ieders schildklier. Waar je naar mijn mening aan voorbijgaat is dat mensen die lijden aan serieuze hyperthyreoidie of de Ziekte van Hashimoto een aangepast, jodiumarm dieet moeten volgen. Bovenstaand dieet is logischerwijs bedoeld om een, normaal functionerende, “niet-zieke” schildklier gezond te houden of gezonder te maken. Sterker nog: in de titel staat duidelijk ‘Voeding die je trage schildklier stimuleert…’. Zomaar ‘fout’ roepen omdat er uitzonderingssituaties zijn, is mijns inziens ietwat kortzichtig. Zo kun je ook zeggen dat aardbeien slecht zijn voor je gezondheid omdat een enkeling er allergisch voor is. Maar zoveel mensen, zoveel meningen… Groeten, Paul
Ja, juist ook ik ben allergisch voor jodium en daar kwamen ze achter bij een operatie die ik moest ondergaan, dus oorzaken van schildklierproblemen zijn veel complexer dan men denkt, ook luchtvervuiling e.d. Ik kreeg er zelfs astma van, en dat heeft ook te maken met het gebruik van Thyrax.
Ben ziek van een te trage schildklier.