Vaak plassen & veel plassen… Vooral vrouwen hebben er last van. De plas-problemen doen zich overdag, maar vaak ook ’s nachts voor, en je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat het niet bevorderlijk is voor je nachtrust als je elk halfuur uit je bed moet voor een toiletbezoekje. Daarnaast is vaak moeten plassen zeker voor een vrouw! erg vervelend als je buitenshuis dingen te doen hebt, zonder het vooruitzicht van een (schoon) toilet. Er kunnen overigens verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan vaak moeten plassen; de belangrijkste hiervan komen hieronder aan de orde. Je vindt in dit artikel tevens tips om minder vaak te hoeven plassen…

De oorzaken van veel moeten plassen…

Als je vaak moet plassen, dan komt dat niet zomaar. Er is namelijk altijd een achterliggende oorzaak voor vaak moeten plassen. De belangrijkste oorzaken van vaak & veel plassen zijn als volgt:

 • Bekkenbodemverzakking
 • Overactieve blaas (OAB-syndroom)
 • Instabiele blaas
 • Verzwakte blaas (blaasverzwakking)
 • Kleine blaas & blaascapaciteit
 • Veel plassen door cafeïnegebruik– en alcoholgebruik
 • Pollakisurie (hoge plas-frequentie zonder toename van urine-productie)
 • Nycturie (hoge nachtelijke plas-frequentie)

De meeste van deze aandoeningen gaan gepaard met een afwijking van de zenuwen die de blaas aansturen en/of van de spieren van de blaaswand. Vaak plassen kan bij de vrouw ook samengaan met het begin of einde van de menstruatiecyclus.

Vaak moeten plassen door pollakisurie

Bij pollakisurie moet je beduidend veel vaker plassen dan gewoonlijk. Door een overmatig geprikkelde blaaswand wordt je blaas al bij een klein beetje urine geprikkeld om zich te legen, waardoor je veel vaker de aandrang krijgt om naar het toilet te gaan, maar meestal maar een klein beetje urine uitscheidt. Je moet in dit geval dus niet zozeer veel plassen, maar wel vaak plassen.

Veel moeten plassen door Nycturie

Nycturie komt veel voor onder 50-plussers, zwangere vrouwen, mannen met prostaatkanker en bij hartfalen. Nycturie zorgt voor een verhoogde urinelozing gedurende de nacht en maakt dat je juist ’s nachts vaak moet plassen.

Hoe zorg je ervoor dat je minder vaak moet plassen?

Zowel voor “vaak plassen” als incontinentie (ongewenst en/of ongemerkt urineverlies) zijn verscheidene behandelingsmethoden. De belangrijkste daarvan bespreken we hieronder.

1. Blaas- en/of bekkenbodemtraining

Het trainen van de blaas, de bekkenbodem en de bekkenbodemspieren kan uitkomst bieden bij “vaak moeten plassen”. De bekkenbodemspieren kunnen je blaas afsluiten en door deze spieren te trainen hoef je minder vaak te plassen. In een bekkenbodem centrum kun je bekkenbodem therapie ondergaan.

2. Vaak plassen & Medicijnen

Er zijn talloze – al dan niet homeopathische –geneesmiddelen die je kunnen helpen wanneer je last hebt van “vaak moeten plassen”, veel plassen of van incontinentieverschijnselen. Voorbeelden van werkzame middelen die de urineproductie of plasdrang remmen of de blaascapaciteit vergroten zijn:

 • Detrusitol & Dridase
 • Emselex & Flavoxaat
 • Kentera & Oxybutynine
 • Solifenacine & Tolterodine
 • Toviaz, Urispas & Vesicare

3. Vaak plassen & Chirurgische ingreep

Wanneer de klachten van vaak plassen heel erg zijn, en je bijvoorbeeld ongewenst en/of ongemerkt urine verliest (incontinentie), dan kan een urether of een operatie wellicht uitkomst bieden. Een chirurgische ingreep is gebaseerd op herstel van de positie van de blaas en de overgang van de blaas naar de plasbuis. Er kan via de vagina-ingang een bandje om de plasbuis worden geplaatst of via een incisie in de onderbuik kan de plasbuis worden opgetild.

Tips bij vaak plassen

Als je vaak moet plassen, dan heeft Gezondr nog de volgende algemene tips voor je:

 • Drink ’s avond voor het slapengaan niet te veel en spoel bij voorkeur je mond in plaats van echt te drinken.
 • Drink zo min mogelijk alcohol– en cafeïnehoudende dranken.
 • Beperk het gebruik van vochtafdrijvende middelen.

Conclusie

Wanneer je geen last hebt van het vaak moeten plassen, dan kun je er maar beter niks aan doen. Wanneer het je echter stoort of belemmert in je doen en laten, dan kan therapie / training van de bekkenbodem of medicijngebruik wellicht uitkomst bieden bij veel plassen.

Moet jij vaak plassen en heb je vragen? Of heb je aanvullende tips m.b.t. vaak moeten plassen? Laat ze hieronder achter!

77 Reacties

 1. Mijn dochter heeft een overactieve blaas en wordt daarvoor nu bij een bekkenbodemtherapeut behandeld, zij krijgt de PTNS behandeling,
  dit is dat er een naaldje in de hak wordt geplaatst, niet pijnlijk, daardoor wordt de blaas rustig. vraag daar maar eens naar, bij mijn dochter helpt het, ze gaat nu 3 tot 4 keer per dag naar de WC voor een grote hoeveelheid. terwijl ze eerst heel vaak moest voor kleine beetjes.

 2. Hallo allemaal, sinds 1 oktober ben ik begonnen met een blaasontsteking wat ze dachten. 50 tot 60 keer plassen op een dag is mijn dagindeling geworden, zelfs ’s nachts. Sinds 3 weken weet ik dat zowel mijn blaas als mijn baarmoeder is verzakt. Inmiddels heb ik heel wat spreekkamers gezin en heb nu al mijn 3e ring. Bekkenbodemtherapie en niks mag helpen. Wie weet wanneer je kan eisen dat ze je opereren en helpen? Door dit probleem zit ik al vanaf 1 oktober in de ziektewet en mijn bedrijfsarts vraagt steeds vaker gebeurt er nog wat? Ik ben 44 en wat mij betreft mogen ze de baarmoeder verwijderen, hoelang moet ik nog wachten alvorens ze echt in actie komen?

  • Neem contact op met de zorgbemiddelaar van je zorgverzekering en dring aan op een second opinion bij een verzakkingsspecialist: een gynaecoloog die zich heeft verdiept / gespecialiseerd in verzakkingsproblematiek. Als verzakkingsklachten je leven zodanig beïnvloeden, MOET er simpelweg iets gebeuren! Over verzakkingsproblemen en verzakkingsoperaties kun je desgewenst meer lezen in dit artikel:

 3. IK MOET VEEL PLASSEN DAAR DOOR SLAAP IK MAAR 2UURTJES PER NACHT HET DUURT NU 14 DAGEN EN BEN GEWOON OP GEBROKEN ZELFS

 4. Ik moet om de 5 aan 10 plassen het komt niet veel uit maar ik kan het ook niet in houden als ik het probeer doe ik letterlijk in me broek echt niet normaal vind ik het is sinds kort begonnen en het word allen maar erg ook als heb ik de hele dag maar en glaasje water of thee ik durf zelf niks meer te drinken of me huis uit want kan zo gebeuren heeft iemand eigenen idee wat met me blaas gebeurt. Theuns

 5. Ik heb ook altijd erge drang als ik geplast heb, het ergste bij mij is dat ik best lang blijf na persen. Overdag kan dat zeker een kwartier zijn en ’s avonds voor het slapen is het helemaal een ramp. Ik ben altijd bang om in mijn broek te plassen en schaam mij voor mijn plasprobleem en baal er van dat ik er zoveel last van heb. Durf daardoor ook niet weg te gaan, in de buurt valt het nog mee als er een wc is, maar een autoreisje is een ramp want moet meestal na halfuur of zo al plassen en meestal komt er niet veel uit. Weet iemand tips (ben voor plasprobleem, zo noem ik het maar, ook al naar dokter geweest al even terug, maar die zegt, zoals iedereen, meer drinken)? Probleem is bij meer drinken dat ik dan naar wc moet en er moeilijk af kan en juist minder drink en als ik stress heb slaat het ook erg op m’n blaas. Wat moet ik doen om hier nu echt vanaf te raken? Ik wil er vanaf, probeer het ook, maar ’t is zo moeilijk.

  • Misschien toch eens aandringen bij je huisarts op een doorverwijzing naar een uroloog of een gespecialiseerd plascentrum. ‘Vaak moeten plassen’ is eigenlijk niet te voorkomen of verhelpen zonder dat men de onderliggende oorzaak van de plasproblematiek heeft achterhaald. :(

 6. Als je veel moet plassen en daarnaast ook veel dorst hebt… Kijk ook eens op websites over diabetes. Ik heb wekenlang rondgelopen met het idee ‘dat het wel goed zou zijn’. Zorg dat je naar de huisarts gaat, want ontzettend veel plassen op een dag is NIET normaal. Luister naar je lichaam!

  • Dankjewel voor de tip! Veel dorst hebben… En daardoor veel drinken… En daardoor veel plassen… Is inderdaad een bekend symptoom van suikerziekte oftewel diabetes mellitus. Nogmaals dank!

 7. Ik moet sinds ik ouder ben ook vaak plassen ’s nachts. Lastig soms, ik heb de mazzel dat ik vaak na het plassen wel weer in slaap val. Wat ik lastiger vind, is dat ik vaak zoveel kracht moet zetten om de laatste urine uit mijn blaas te krijgen. Ik moet soms zoveel kracht zetten dat ik met hartkloppingen op mijn wc zit. Wel een goede krachtoefening denk ik weleens, maar waarom heb ik zoveel moeite de laatste urine uit mijn blaas te krijgen, dat vraag ik me wel af, iemand een idee…? (^¿^)

 8. Goedendag ik moet vrij veel plassen soms om de half uur maar kan ook soms een paar uur tussen zitten ik denk zelf de overgang weet niet of jullie er een antwoord op kunt geven Groetjes ingrid

 9. Volgens de uroloog werken tomaten of tomaat producten ook ongunstig net als koffie bij een overactieve blaas…

  • Van chocolade, sinaasappels, citroenen, limoenen, uien, cranberry’s, kruiden, suiker, zoetstoffen, koolzuur en allerhande additieven / E-nummers wordt eveneens beweerd dat ze ‘Irritable Bladder Syndrome’ (overactieve blaas / geïrriteerde blaaswand) kunnen uitlokken. Maar als puntje bij paaltje komt, verschilt het sterk per persoon welke stoffen de blaas of blaaswand irriteren. (bron)

 10. Hijman vd Handel Reageer

  Veel plassen ’s nachts, had ik ook, de oorzaak was dat ik bij elke aandrang naar de wc ging. Trap op trap af… tot ik een artikel las, dat je blaas hier op reageert door kleiner te worden. Geprobeerd niet aan elke aandrang toe te geven, na enkele weken had m’n blaas zich qua volume aangepast, kan nu hele nachten doorslapen. M.v.g. Hijman

  • Wauw, goede tip! Een soort van krachttraining van de urineblaas waarmee je ook nog eens de omvang van je blaas vergroot… Blaastraining 2.0!

  • Ria hamans

   Hoe doe je dat ben de helle nacht in de weer met plassen.

 11. Hey jongens ik hoop dat jullie me kunnen helpen ik ben al nu bijna 2 jaar getrouwd op mijn 18e en ik was maagd maar sinds ik ben ontmaagd tot nu moet ik OPEENS om de 10 minuten naar de wc overdag en ’s nachts is het erg ik vind het echt erg ben wel naar de dokter geweest maar die kon niks vinden en verwees me door naar iets anders alleen ben nog niet geweest ik moet echt letterlijk nu bijna 2 jaar heeeeeeel nodig naar de wc kan nooit uitslapen kan nooit veel drinken moet echt letterlijk om de minuut naar de wc HELP ME OUT!!!

  • Ik denk dat je er niet zo veel last van hebt van ’t vaak moeten plassen als je aangeeft, anders was je allang naar die doorverwijzing geweest. Niet zeuren, maar doén.

 12. Plastabletten worden voorgeschreven als men oedeem vochtophoping heeft en men heeft diabetes. Als man/vrouw is dit zeer hinderlijk zelfs natte broeken (pantalon) is zeer storend als men weg moet. Een inlegkruisje zegt niet alles je hebt er beter incontinentiemateriaal hiervoor. Je moet dit zeker 4x per dag verschonen. Zittend plassen kan voor mannen weer een natte pantalon aan de achterkant opleveren want soms plast men net door de opening bril/pot door. Staand met druppelstraal ook weer niet alles, WC pot weer nat en grond. Al met al om gek van te worden. Als man/vrouw word je hier gek van zeker ’s nachts om de 4 uur plassen. Zeker als je slaapapneu hebt en last van vocht achter je longen is er geen andere keus dan plastabletten slikken.

 13. Goede dag, Ik ben Miriam en ben 23 jaar… Ik heb al in geen jaren meer een nacht doorgeslapen zonder te plassen, maar de laatste tijd is het wel heel erg! Ik ga er gemiddeld 5x per nacht uit om te plassen (meer als overdag) en plas dan ook veel! Iemand enig idee wat ik hieraan kan doen?! Ik ben namelijk ontzettend moe omdat ik nooit meer een nacht door kan slapen! Groetjes, Miriam

  • Miriam. Ik moest eerst ook 5x per nacht naar ’t toilet. Maar nu slik ik Betmiga 50mg en hoef ik maar 1x ’s nachts eruit. Echte aanrader! Ik was echt op van het niet slapen… Suc6!

  • Vooruit dan… :) Betmiga™ bevat de werkzame stof mirabegron: een bèta-3-adrenoceptor-agonist oftewel ‘blaasspierontspanner’. Het zou fijn zijn om te vernemen als het je goed zou helpen bij het –al dan niet ’s nachts– vaak moeten plassen!

 14. Zijn er mensen bekend met ’t nieuwe medicijn Betmiga, oorspronkelijk tegen urine-incontinentie? Eventueel in combinatie met Toviaz…?

 15. Heb ook het idee dat sinds de cystoscopie (kijkonderzoek van de blaas) m’n straal wijder plast i.p.v. recht naar beneden. :-( Wie ervaart dat ook?

 16. Zijn er meer mensen bekend met 50 mg Betmiga en ervaringen daarvan voor over actieve blaas? Dan hoor ik die graag, zeker omdat het medicijn nog niet zolang bekend is.

  • Hoi Yes, Ik gebruik Betmiga (mirabegron). En dat werkt beter dan Vesicare (solifenacine) en Detrusitol (tolterodine). Heb de rest bij mijn onderstaande reactie gezet. Ik hoop ook op meer reacties over dit medicijn…

 17. woldendorp (74 jaar) Reageer

  Sinds een jaar moet ik plassen als ik in de keuken kom bij de gootsteen en wanneer ik soms achter de computer ga zitten moet ik direct plassen. ’s Nachts soms na 3 uur. B.v. bij een vlucht van 4-5 uur hoef ik niet te plassen en ook niet als ik niet bij water in de buurt kom. Ik zag een reactie van bètablokkers, die ik ook sinds een jaar gebruik. Kan dat het probleem zijn? Ik drink 1,5 tot 2 liter per dag en als ik plas komt er ook genoeg. Groeten

  • Dat zou in theorie kunnen; bètablokkers hebben namelijk een spierverslappende werking waardoor ze ook de blaasspieren kunnen verslappen. Google maar eens op ‘beta-blockers urine flow’. Echter snap ik dan niet waarom de urine-aandrang zich vrij willekeurig lijkt voor te doen. Je huisarts kan je hier vast en zeker meer over vertellen. Groeten & sterkte, Paul

 18. Hallo, Ik ben Rene, een man van 42 met een heel groot probleem. Ik kan gerust zeggen dat ik radeloos ben. Het volgende… Al ruim tien jaar heb ik het grote probleem dat ik heel vaak moet plassen. De eerste jaren was het ongeveer een keer per uur. Ik ben toen, nadat ik alles had geprobeerd, bij de huisarts doorverwezen naar de uroloog. Deze heeft wat kleine onderzoeken gedaan en stelde toen voor om een blaasonderzoek te doen. Daar stond ik toen niet voor open; ik ben een grote angsthaas, vandaar. Ik heb toen bekkenfysiotherapie gedaan, maar dat hielp niet. De jaren erna ben ik onder behandeling gebleven bij de huisarts. Tot een jaar geleden heb ik echt alles via de huisarts geprobeerd: psycholoog, pillen, alles wat we konden bedenken… Het vaak moeten plassen beïnvloedt echt heel mijn leven; ik durf bijna niet de deur uit. Als ik een halfuur in de auto moet, dan moet er tussendoor een plaspauze ingelast worden. Een dagje weg maak je mij niet blij mee, maar ik heb een dochter van 9 en ik wil haar dat wel heel erg graag geven. Een vliegvakantie is voor mij echt een straf, want tijdens het opstijgen kan je niet naar de wc en dan moet ik juist. Bij een plechtigheid in een kerk loop ik weg omdat ik het dan niet vol kan houden. Al deze dingen maken mij echt ongelukkig. Het volgende: op 24 juni afgelopen jaar heb ik een groot hartinfarct gekregen, veel medicijnen gekregen en 5 stands. Vanaf deze tijd is het nog erger geworden. Ik heb toen meteen besloten om weer onder behandeling te gaan bij de uroloog, en deze verteld dat ik klaar was voor een blaasonderzoek. Deze is reeds geweest en alles zag er goed uit. Dat is natuurlijk heel fijn, maar aan de andere kant had ik gehoopt dat ze iets gevonden hadden zodat er iets aan gedaan kon worden. Nu ben ik verder van huis. Ik kreeg toen Versicare 10 mg, maar deze helpen niet. Heb ze al een keer eerder gehad, maar heb het toch nog een keer geprobeerd. Vandaag bij de uroloog geweest. Ik had een spoedafspraak aangevraagd omdat ik mezelf zo druk maak dat ik er druk van op mijn borstkas krijg. De cardioloog heeft mij verteld dat ik me zelf niet zo druk moet maken, maar ik kan je vertellen: mijn probleem is zo groot dat ik de hele dag mezelf druk maak. Ik ben dan ook bang dat het hierdoor een keer mis gaat met mijn hart. Ik heb deze angst ook uitgesproken naar de uroloog. Deze kwam vandaag aanzetten met opnieuw bekkenfysiotherapie. Ik heb haar verteld dat dit eerder ook niet heeft gewerkt en dat ik heel erg graag een oplossing wil. Ik ben zo naar huis gestuurd met de wetenschap dat ik dit weer moet gaan proberen en over 3 maanden moest ik weer terugkomen. Ik heb haar verteld dat ik dit niet echt als een opluchting zie en dat ik liever een andere aanpak zie, eentje die we nog niet eerder hebben geprobeerd. Maar ik kreeg van haar het antwoord ‘dit is het en verder is er niets wat ik voor je kan doen’. Dit is een korte samenvatting van mijn verhaal. Ik hoop dat er iemand is die mij advies kan geven of iemand die hetzelfde meemaakt of heeft gemaakt. Alle advies is welkom. Ik weet het echt niet meer namelijk… Groet, Rene

  • Hoi Rene ik heb precies hetzelfde. Weet jij al iets meer, want ook ik ben radeloos. Ik slik nu Betmiga en 4mg Vesicare om uit te proberen. Groet, Mina

  • Hallo ik gebruik nu ook Betmiga (mirabegron) sinds een maand, waardoor ik in de nacht gelukkig nog maar 1x hoeft te plassen i.p.v. 3x. En nu (omdat ik overdag nog veel moet plassen) ook Toviaz 4 mg erbij. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Heb ’s morgens alleen het gevoel dat ik niet goed door kan plassen, maar dat kan een bijwerking zijn. Groet, Apple

  • Hoi Rene, Heb je al eens iets anders geprobeerd dan de reguliere gezondheidskunde. Misschien heb je iets aan een vorm van lichaamswerk zoals haptonomie of rebalancing. Ik heb daar goede ervaringen mee. Ben daardoor zelfs zelf rebalancer geworden.

 19. Van Goethem, Willy Reageer

  Ik ben een man van 69 jaar en ik moet dikwijls plassen. Als ik voel dat ik moet plassen, heb ik soms moeite om tot het toilet te geraken, en soms een paar druppeltjes in de broek. Daarom doe ik dagelijks een inlegkruisje in. Ik vind deze situatie uiterst vervelend!

 20. Hey allemaal, Ik zie dat heel veel van jullie vaak last hebben met ’s nachts vaak plassen. Ik hoef ’s nachts nooit op te staan om te plassen, maar overdag moet ik soms om het halfuur en soms om het uur, maar ik vind dat al heel vervelend. Ik ga in februari naar Zwitserland met de auto (wat wel 11 uur duurt), maar we stoppen misschien maar 1 of 2 keer tijdens de hele reis. Kan iemand mij alsjeblieft vertellen hoe ik dit kan oplossen? Ik kan het op zich wel vrij lang ophouden, maar dan krijg ik uiteindelijk wel buikpijn. Het heeft voor mij geen zin om naar de huisarts te gaan want er is niks mis… Ik moet gewoon heel vaak plassen, wat echt heel vervelend is. Ik hoor graag een reactie. :)

 21. Ook ik heb vaak aandrang… Na 2 antibioticakuren was mijn blaasontsteking over maar liep nog steeds met aandrang terwijl ik geen blaasontsteking heb. Ben nu bij bekkenbodemtherapeute en de klachten zijn wat verminderd. Er zijn geen afwijkingen gevonden, maar de aandrang heb ik soms nog wel. Ik krijg nu ontspanningsoefeningen, want ik blijk mijn buik altijd in te houden, en dat is de grote fout!

 22. Hoi, Ik moet heel vaak plassen en mijn urine ruikt heel erg raar. Wat kan het zijn?

 23. Ik heb altijd al last gehad van veel plassen, maar de laatste 3 maanden is het veel erger geworden. Laatst moest ik voor onderzoeken (voor iets anders) naar het ziekenhuis en moest ik gedurende 24 uur al mijn urine (opvangen en in waterflessen_ meebrengen. Flessen van 1,5 liter gebruikt en ik had 3 flessen vol, dus tel uit je winst. Ik moet ongeveer ieder half uur/drie kwartier plassen en dan best veel, vind ik. Ook heb ik sinds die 3 maanden last van ongewild urineverlies, als ik hoest of vooroverbuig voel ik het in mijn ondergoed lopen. Ik heb geen pijnklachten, maar wel heel veel overgewicht. En ja, ik heb medicijnen voor mijn bloeddruk die ook vochtafdrijvend werken want ja, ik houd vocht vast – lach maar. Maar die medicijnen gebruik ik al 4 jaar. ’s Nachts moet ik er 5 a 6 keer uit en ik heb ook nog eens slaapapneu. Binnenkort krijg ik een zuurstofmasker om mee te slapen. Ik moet er m’n hele leven op inrichten, ik ga bijvoorbeeld nooit shoppen want ik moet van restaurant naar restaurant naar openbare toiletten (in Frankrijk bestaan die gelukkig overal). Als ik ergens heen moet met de auto, dan moet ik regelmatig ergens stoppen om te kunnen plassen. Kort geleden ben ik overgestapt van gewone koffie naar oploskoffie en ik heb het gevoel dat dat het plassen nog verergert, maar dat kan ook een idee zijn. Toevallig moet ik over 2 weken opgenomen worden in het ziekenhuis voor diverse onderzoeken naar maag en darmen – heb een heel erg ijzertekort dat alleen veroorzaakt kan worden door een interne bloeding. Ik lig dan al op de “goede” afdeling en dan wil ik het met de dokter hebben over mijn plasprobleem.

  • Hee Bianca, Ik snap je helemaal! Ik moet sommige dagen ook om ’t halfuur plassen en dat is super irritant! Maar meestal moet ik ongeveer om het uur tot anderhalf uur, maar dat vind ik zelf nog best veel! Maar niemand reageert op mijn verhaaltje, dus ik heb nog geen hulp! Want die reis, ik kan het echt geen 3 a 4 uur ophouden! En dan ga ik daar over nadenken, dat ik niet weer wil gaan en dan moet ik juist. :( Dus ja, heb jij miss tips? Ik lees namelijk overal dat je je bekkenbodemspieren moet trainen, maar hoe? Groetjes en succes, Gwen

  • Beste Gwen, Als je met de auto op vakantie gaat en niet lang kan ophouden, dan is het wellicht de beste oplossing om je ouders simpelweg te vragen of zij vaker willen stoppen. Zoek gewoon vaker een tankstation op en als je dat vervelend vindt, gebruik desnoods een plastuit. Hierbij een aantal hele goede bekkenbodemoefeningen van het Universitair Medisch Centrum te Utrecht. Hoe dan ook een hele fijne vakantie! Groeten, Sabrina

 24. Ik heb de laatste 3 maanden veel moeten plassen… In de vroege ochtenduren opstaan omdat mijn buik gespannen aanvoelt. Wat het erger maakt, is dat mijn urine ook zwaar ruikt. Wat is er aan de hand met mij?

 25. Hallo, Ik ben 19 jaar en ik heb vroeger toen ik klein was een kleine blaas gehad. Toen ben ik in Gent opgenomen, maar weet niet meer wat ze toen gedaan hebben. De laatste 2, 3 jaar moet ik weer te vaak naar het toilet. Bij sommige reacties staat dat er misschien niet goed wordt uitgeplast, maar ik wacht altijd en ik pers ook niet. Als ik dan klaar ben dan zit ik daarna een boek te lezen of tv te kijken en dan na vijf minuten moet ik weer. Ik drink geen sterke drank en ’s avonds als ik op bed lig drink ik ook niet. Koffie lust ik niet en cola drink ik niet vaak meer. Nou was mijn vraag: zou het kunnen dat mijn kleine blaas weer terug is? Met vriendelijke groeten van Soraya

 26. Ik moet zelfs plassen als ik de kraan opendraai en water hoor lopen. Hard naar het toilet lopen! Diabetes kan ook de oorzaak zijn, zonder dat men weet dat men diabetes heeft.

  • Mijn dochtertje heet Anja, ze is 10 jaar oud. Ze had een vaginale schimmelinfectie en heeft daarvoor crème gebruikt. Nu is de schimmel weg, maar ze moet nog steeds vaak naar de wc in de nacht. Ze kan de plasje niet ophouden (alleen in ’s nachts).

 27. Jeetje, en ik maar denken dat ik een unicum ben.Overdag plas ik bijna niet, maar ’s nachts begint het gedonder. Na 2 uur slapen kan ik er al uit. Als ik geluk heb slaap ik dan wel weer in, om vervolgens, na een uur of 4, weer wakker te worden. En dat zijn dan flinke hoeveelheden. En dat doe ik al zo’n flinke 2 jaar. Ik heb een (lichamelijk) zware baan. En ben zo moe… zo ongelofelijk moe. Heb alle foefjes al geprobeerd. Veel drinken voor het eten. ’s Avonds, vroeg eten (17.30 uur) en erna niet meer drinken. Geen thee… alleen rooibos en groene thee. Geen koffie. Niet drinken heb ik ook al geprobeerd, maar zelfs dan moet ik er ’s nachts uit. Om gek van te worden. Wie weet nog iets wat ik niet geprobeerd heb?

 28. Plassen gedurende de dag: geen probleem, 4 à 5 maal. ’s Nachts vier of vijf maal opstaan en de volle laag. De hoeveelheid weet ik niet, maar het loont wel de moeite. Bij mijn doktersbezoek krijg ik telkens de raad minsten een 1,50 l water per dag te drinken. Ik heb ook nog de slechte gewoonte om ’s nachts met mijn mond open te slapen. Dus een verfoeilijke smaak in mijn mond, dus opnieuw een slok water bij ’t wakker worden. Met het gevolg, ja plassen, plassen en plassen. En wat zegt mijn dokter? Dat kan allemaal geen kwaad, tenzij er nevenverschijnselen zijn. En die zijn er momenteel niet. Alleen dat ongemak van telkens te moeten opstaan. Ik heb ’t geluk dat ik zonder mijn ogen te openen de wc vind. Dus in mijn geval moet je je vooral geen zorgen maken (’t is mijne dokter die dat zegt hé, ikke niet)… Groeten allemaal!

 29. Hallo allemaal, Sinds een week of vier plas ik ook ontzettend veel en vaak. Ben altijd al iemand geweest die veel moest plassen maar dan vaak een klein beetje. Als ik nu plas is het echt veel, vraag me weleens af of ik niet uitgedroogd ben want daarentegen drink ik heel weinig. Ik ga gemiddeld 6 keer in de nacht en overdag ook onnoemelijk veel. Urine is onderzocht op blaasontsteking en op kweek gezet, is niets uitgekomen. Wel kost het mij heel veel moeite om te plassen, ik moet echt veel kracht zetten. Ook heb ik veel last van mijn onderrug ( oude kwaal) waarvan ik heb gelezen dat het daar ook vandaan kan komen. Herkent iemand dit?

  • @ Suzanne & Jesse: Jullie verhaal is heel herkenbaar. Ik moet ook enorm vaak plassen, vooral ’s nachts. De dokter zegt dat het een kleine, zwakke en/of overactieve blaas is. Daardoor kan mijn blaas niet zoveel urine vasthouden. De problemen treden vooral ’s nachts op omdat de spieren van de blaas zich dan spannen en ontspannen of zoiets… Ik snep het niet helemaal, maar slaap er slecht door en sta ’s ochtends moe op. Ik ga eerst maar eens Urispas (flavoxaat) proberen. Volgens de dokter zou het kunnen helpen.

  • Hallo Jesse, Ik weet wat het is ik heb er ook last van. Ik heb sinds ik al klein ben veel moeten plassen maar nu is het echt erger geworden. Ik heb in het verleden bekkenbodemoefeningen gedaan, die heb ik op aanraden van een uroloog gekregen. Dit kwam van een zware blaasontsteking voort daardoor was mijn bekkenbodem verzwakt. En met die oefeningen had ik toch resultaat, maar heb nu darmproblemen gehad een paar maanden geleden en kon zelfs niet meer plassen. Nu hebben ze mij moeten sonderen en sindsdien moet ik vaak naar het toilet ook ’s nachts. Niet normaal. Soms duurt het even eer ik dan kan plassen en soms gaat het snel. Dus denk terug dat het mijn bekkenbodem is. Dus vanwege jouw symptomen (dat je soms moeite moet doen om te plassen) denk ik dat je beter ook eens langs zo’n bekkenbodemtherapeut kan gaan. Die zal je waarschijnlijk kunnen helpen.

 30. ik moet altijd om het kwartier plassen en dan ook heel nodig maar ik heb ook buikklachten ik ben er al naar de dokters gweest en naar ziekenhuis ze weten allemaal niet wat het is en ik heb er nu al een jaar last van maar heb je er ook niet medicijnen tegen ofzo ik ben trouwens pas 14

  • Ach, om het kwartier??? Ik moet soms wel om het halfuur of uur maar ik ben ook pas 13…

 31. Ik moet snachts wel 10 keer uit mijn bed om te plassen,per nacht ongeveer 2 liter urine,in de dag 3 keer en veel minder urine,weet iemand wat dat is ? BEDANKT;

  • Oei, Sarah, dat is een beetje teveel. Heb je daar ook hartkloppingen bij, ik bedoel hartkloppingen van om en nabij de 120 of MEER per minuut = Dan moet je echt naar de huisarts! Succes!

 32. Ik heb ook geregeld nachten gehad waarin ik 5 tot 6 keer per nacht naar het toilet moest en ook gewoon veel vocht verloor. Bij mij heeft dit volgens mij ook een stress oorzaak. Ik ben erachter gekomen dat voor mij het volgende erg goed werkt: na 20.00 niets meer drinken, behalve een uur voor het slapen gaan een kop warme melk. Door de warme melk slaap ik dieper en langer door. Ook scheelt het bij mij erg of ik ergens onbewuste spanningen over heb, dus probeer te ontspannen!

 33. Sabrina (Redactie) Reageer

  @ Angela – Hopelijk heb je iets aan de informatie in bovenstaand artikel. Tip: probeer eens om overdag voldoende (1,5 liter) te drinken, en na het eten juist niet meer te drinken. Op die manier kunnen je nieren & blaas overdag beter hun werk doen en heb je kans dat je ’s nachts een stuk minder vaak naar het toilet hoeft. Minder drinken is dus zeker niet altijd de oplossing. Overdag veel moeten plassen is ook niet ideaal, maar een stuk minder vervelend dan er ’s nachts continu uit moeten.

 34. Ik moet heel vaak naar de toilet, de heledag door, en dan heel nodig en dan ook heel veel okal heb k niet veel gedronken of zelfs helemaal niet, snachts heb k er het meeste last van, wie heeft hier ook last van meld het, en geef een tip om er vanaf te komen

  • Ik moet al jaren veel plassen. Ik ben ondertussen 42 jaar en moeder van 1 kind. Ikzelf ben rond de leeftijd van 6 jaar geopereerd geweest aan mijn blaas, ik had een zakje in mijn blaas dat ze via de vaginale weg hebben verwijderd in die tijd. De meeste problemen bij mij zijn begonnen na mijn zwangerschap in 1994. Nu heb ik ook alle dagen last van een beetje ongewild urineverlies en draag alle dagen inlegkruisjes om geen nat gevoel te hebben. Tot nu toe houd ik dat nog steeds geheim voor mijn gezin, ik moet alle nachten uit mijn bed om te plassen.. Of ik nu ’s avonds drink of niet, dat maakt niet uit. Ik moet ook zeer veel overdag naar het toilet. Gelukkig poets ik toiletten voor mijn beroep, wat voor mij dan op die manier de perfecte job is. Wat mijn familie en vrienden wel weten is… waar ik ook ga of sta… ik op uur en tijd naar het toilet moet kunnen gaan. En wanneer ik moet… ja dan moet ik ook! Ik had mijn leven wel wat anders voorgesteld… Ook na seksuele activiteiten moet ik direct daarna, of soms ook tijdens, een plaspauze maken… Ook erg!!!

 35. Ik gebruik sinds mei een betablokker. Nu valt het me op dat ik veel moet plassen. Ik drink niet echt veel. Maar als ik plas, heb ik het idee dat een paard aan het plassen is, zoveel komt er uit. De urine is heel lichtgeel, en stinkt niet. De urine lijkt wel op water. ´s avonds drink ik een half glas water voordat ik in bed stapt en om ongeveer 3 uur in de nacht moet ik alweer gaan om een ´rivier´´ te lozen. Wat kan ik hieraan doen. Zou de betablokker hier debet aan zijn?

  • Hey Lisa, ik heb daar ook al een tijdje last van ik moet elke keer om het kwartier plassen maar dan moet ik ook echt heel nodig en ik ben al bij alle dokters en ziekenhuis geweest maar ze zeggen dat het tussen me oren zit terwijl ik zelf weet dat ik echt moet plassen ik kan je geen tip geven want ik weet zelf ook niet wat ik er mee met doen maar heb nu al een jaar last van vaak moeten plassen -__-

  • Hey Suzanne, Ik ken jouw gevoel, maar mijn zus en m’n moeder gaan voordat we ergens heengaan niet eens naar de wc, en dan hoeven ze de hele dag niet, totdat we daar zijn! Dat zou ik ook wel willen! Ik wil echt een oplossing!?

  • Voor wat betreft bètablokkers: Sinds een jaar moet ik ook ’s nachts na 3 uur plassen, meestal is het probleem dat er een waterkraan o.i.d. in de buurt is. Ik moet er direct van plassen. Dat komt door de hersenwerking. Ik los het op met ’tapping’ (google maar eens op ‘bladder management’ of ‘bladder care’) en weinig in de buurt van water komen. Kou en warmte zijn bij mij overigens ook van invloed op de urine-aandrang.

 36. Ook ik moet enorm vaak naar het toilet. Heb ook vaak last van blaasontstekingen. Hoewel het met een blaasontsteking nog erger wordt, moet ik ook vaak plassen als er niks met mijn blaas aan de hand is. Kan er dan bijvoorbeeld sprake zijn van een zwakke, kleine, overactieve of instabiele blaas? En kan dat ergens worden getest? Graag een reactie…

 37. Ik moet vooral ’s nachts erg vaak plassen, ik word 5, 6 of soms wel 10 keer in een nacht wakker. Vaak maar voor een paar druppeltjes, dus er is geen sprake van een volle blaas. Het is echt irritant en het verstoort mijn nachtrust en slaapkwaliteit enorm. Iemand die hier ook last van heeft en me een aantal tips kan geven?

  • Linda, Probeer het gewoon met een luier ’s nachts, het is heerlijk om gewoon te kunnen blijven liggen.

  • Een luier is wel erg overdreven zeg. Een inlegkruisje/maandverband lijkt mij eerst te komen.

  • hallo Ik heb een beetje hetzelfde probleem als jij hier denk ik, heel vaak plassen s nachts maar overdag geen last van. In de nacht is het soms om het uur en soms om de 2 uur. Ben al een tijdje in behandeling bij een uroloog maar nog niks beterschap. Heb jij al iets gevonden dat helpt tegen het vele plassen? gr mieke

 38. Bedankt voor de info, ik ga me eens verdiepen in die bekkenbodemtraining / bekkenbodemtherapie. Lijkt mij in ieder geval een effectieve methode. Is het trouwens de bedoeling dat je die oefeningen zelf thuis doet of moet je er voor naar een arts of therapeut?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.