Loze aandrang is het gevoel dat je weer moet plassen meteen nadat je hebt geplast. In realiteit hoef je eigenlijk helemaal niet opnieuw te plassen, of in ieder geval geen grote plas. Je blaas voelt vol, alsof er druk op staat en je hebt het idee dat je je inspant om je urine op te houden. Ga je naar het toilet, dan komt er niet of nauwelijks iets uit. Het is een vreemde gewaarwording. Je bent je namelijk continu bewust van je blaas en dit kan enorm afleiden van je dagelijks bezigheden. Je hebt de neiging om steeds naar het toilet te lopen, maar dit heeft eigenlijk geen zin.

Loze aandrang vs. vaak plassen

Loze aandrang is beslist niet hetzelfde als veel of vaak moeten plassen. Je hebt namelijk enkel het gevoel dat je direct na het plassen weer moet plassen terwijl dit eigenlijk niet zo is. En toch voelt je blaas vol en gespannen en heb je het idee dat je moet plassen. Erg vreemd en bovenal frustrerend. Het is overigens wel mogelijk dat je zowel last hebt van loze aandrang als van vaak moeten plassen.

Oorzaak loze aandrang plassen

Om de oorzaak van loze aandrang te achterhalen, is het allereerst goed om na te gaan of er sprake is van aanvullende klachten. Ervaar je bijvoorbeeld ook pijn of een branderig gevoel? Veelvoorkomende oorzaken van na plassen meteen het gevoel hebben weer te moeten plassen zijn:

Te lang wachten met plassen

Als je vaak moet plassen, dan ben je wellicht niet altijd in de gelegenheid om naar het toilet te gaan zodra je aandrang voelt. Het gevolg is dat je je plas een tijd ophoudt en pas een toilet opzoekt als je blaas gevoelsmatig op knappen staat. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je moet plassen terwijl je juist net naar het toilet bent geweest. Overigens kan dit op den duur ook je bekkenbodem overbelasten oftewel verzwakken en zelfs tot incontinentie leiden.

Om de relatie tussen loze aandrang en te lang wachten met plassen te begrijpen, kun je het vergelijken met het gevoel dat je hebt nadat je spieroefeningen hebt gedaan. Doe fanatiek aan gewichtheffen en je zult ongetwijfeld je armspieren voelen, zelfs nadat je de gewichten weer hebt weggelegd. Het gevoel van spierspanning verdwijnt dus niet direct. Als je je plas te lang ophoudt en je sluitspieren te intensief gebruikt, dan zul je het effect van dit intensieve spiergebruik ook nog een tijdje voelen nadat je naar het toilet bent geweest. Dit kan dan eenvoudig verward worden met het gevoel dat je alweer moet plassen.

Te veel druk zetten tijdens het plassen / te snel plassen

Op vergelijkbare wijze kan ook te veel druk zetten tijdens het plassen ervoor zorgen dat je na het plassen het gevoel houdt dat je moet plassen. Door je urine geforceerd snel naar buiten te duwen – bijvoorbeeld omdat je haast hebt of omdat je te lang gewacht hebt met plassen – kun je je sluitspieren overbelasten. Dit kan het gevoel geven dat je direct weer moet plassen terwijl je juist net naar het toilet bent geweest. Als je dit veelvuldig doet, dan kunnen de spieren in je bekkenbodem een soort van ‘overspannen’ raken. Mogelijke gevolgen zijn pijn aan de blaas, incontinentie en loze aandrang.

Je blaas is (net) niet helemaal leeg

Vooral als je je urine erg lang ophoudt, wil het nog wel eens lastig zijn om je blaas in één keer helemaal goed te legen. Het gevolg is dat je direct weer het gevoel hebt te moeten plassen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt simpelweg onvoldoende tijd nemen om rustig en volledig je blaas te legen, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vergrote prostaat, blaasstenen, een verzakte blaas, bekkenbodemverzakking of blaasontsteking.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan zorgen voor loze aandrang. Doorgaans is dit overigens niet het enige, of ergste symptoom van een blaasontsteking. Vaak gaat dit ook gepaard met pijn aan de urinewegen, in de buik en in de onderrug, een branderig gevoel, veel moeten plassen en een ziek gevoel.

Nierstenen

Een niersteen kan niet alleen flink pijnlijk zijn, maar er ook voor zorgen dat je blaas (sneller) vol aanvoelt en je onnodig aandrang krijgt om te plassen. De pijn komt bij een niersteen vaak in golven.

Prostaatklachten

Het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg is nadat je hebt geplast, kan bij mannen veroorzaakt worden door een aandoening aan de prostaat. Aandrang om te plassen is doorgaans niet de enige klacht indien de prostaat de boosdoener is. Denk bij prostaatproblemen onder andere aan een vergrote prostaat, een ontsteking en prostaatstuwing.

Verzwakte bekkenbodem

Een zwakke bekkenbodem kan allerlei klachten geven. Het gevoel direct weer te moeten plassen na een toiletbezoek is er daar één van. Doorgaans zijn er echter nog veel meer symptomen. In ernstige gevallen kan het zelfs tot bekkenbodemverzakking leiden. Een verzwakte bekkenbodem komt vaak voor na een zwangerschap.

Overactieve blaas

Een overactieve blaas kan verkeerde signaaltjes doorgeven aan je hersenen. Zodoende krijgen je hersenen telkens een seintje dat je blaas vol zit, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dit wordt naast een overactieve blaas ook wel een geprikkelde blaas genoemd.

Blaaspijnsyndroom (Interstitiële cystitis)

Het blaaspijnsyndroom betreft chronische pijn aan de blaas en wordt ook wel interstitiële cystitis genoemd. Het kan gepaard gaan met pijn tijdens het plassen, pijn tijdens het vrijen en een urinestroom die maar moeizaam (langzaam) op gang komt. De oorzaak van het blaaspijnsyndroom is onbekend.

Psychische oorzaken & dwangneurose

Steeds weer het gevoel hebben dat je moet plassen kan ook een psychische oorzaak hebben. Dit kan vrij onschuldig zijn; je staat bijvoorbeeld op het punt om de deur uit te gaan en twijfelt of je toch nog niet even moet gaan plassen ook al voel je eigenlijk nog geen echte aandrang. Dit is een veelvoorkomend ritueel en niet iets om je direct zorgen over te maken.

Het kan echter ook zijn dat je constant afvragen of je moet plassen een vorm van dwangneurose wordt en je leven gaat beheersen. Denk bijvoorbeeld aan ’s avonds als je in bed ligt nog talloze keren opstaan om te proberen te plassen uit angst dat je er anders ’s nachts uit moet. Dit is niet gezond en dergelijke patronen dienen doorbroken te worden, eventueel met behulp van een psycholoog.

Loze aandrang door psychische klachten verergert vaak als je veel stress ervaart of nerveus bent. Veel mensen hebben hier overigens wel eens last van; denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat je telkens moet plassen vlak voordat je een examen moet maken of op sollicitatiegesprek gaat.

Oplossingen voor constant het gevoel hebben dat je moet plassen

Loze aandrang is erg vervelend, maar gelukkig is er vaak wel iets aan te doen.

Medische behandeling

Als er een duidelijke medische aandoening ten grondslag ligt aan het feit je constant het gevoel hebt te moeten plassen, dan is het verstandig om je huisarts of een gespecialiseerd arts te raadplegen betreffende een oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten verwijderen van nierstenen of het slikken van antibiotica tegen een blaasontsteking.

Spieroefeningen

Is er geen sprake van een duidelijke medische aandoening en blijft de oorzaak van loze aandrang wat onduidelijk? In dat geval hebben veel mensen baat bij bekkenbodemtraining oftewel kegeloefeningen. Je kunt zelf online oefeningen opzoeken, maar het is ook mogelijk om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Ook blaastraining, waarbij je leert om niet direct naar het toilet te gaan zodra je de allereerste aandrang voelt, kan uitkomst bieden.

Medicatie

Er is ook medicatie verkrijgbaar die ervoor zorgt dat de sluitspieren van je blaas minder gevoelig worden. Een mogelijk nadeel is dat je dan te maken kunt krijgen met incontinentie oftewel ongewenst urineverlies.

Goed ‘uit’ plassen

Soms kan het gevoel dat je direct weer moet plassen al worden verholpen door er simpelweg voor te zorgen dat je goed uitplast. Oftewel: zorg ervoor dat je blaas echt helemaal leeg is als je het toilet verlaat. Neem rustig de tijd om te plassen en overhaast jezelf niet. Ben je uitgeplast? Span je blaasspieren dan even aan zoals je normaal gesproken doet wanneer je je urine ophoudt en niet op het toilet bent. Leun vervolgens een klein beetje naar voren, adem rustig in en laat je blaasspieren vervolgens nog eens los om weer te plassen. Vaak komt er dan nog wat extra urine vrij en kun je goed uitplassen.

Loze aandrang: tot slot

Zoals je hebt gelezen, kan het voelen van loze aandrang enorm veel oorzaken hebben. Het kan een op zichzelf staande klacht zijn, maar komt ook vaak voor als onderdeel van een groep klachten rondom de blaas. Weet je niet waarom jij meteen na het plassen weer aandrang voelt? Dan is het altijd raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar kan ook duiden op een onderliggend medisch probleem.

Heb jij last van loze aandrang en weet jij wat de oorzaak is? Deel je ervaringen en eventuele tips voor anderen hieronder in een reactie.

14 Reacties

 1. ik heb regelmatig dat ik niet kan plassen en a;s ik dan plas er weinig plas komt en soms meer maar na het plassen altijd een gevoel in de blaas dat ik weer zou moeten plassen soms zit de plas ook wel vier uur in mijn blaas voordat ik aandrang voel

  • ik heb schildklierproblemen, ik weet niet of de oorzaak nu is van die schildklierproblemen of iets anders momenteel heb ik enorm veel plasdrang ’s nachts vooral ik moest vroeger 5 tot 6 x uit mijn bed, met die wintermaanden heb ik het gevoel dat ik constant naar het toilet moet is niet zo aangenaam voor mij,, ‘ s nachts soms meerdere keren na elkander, ik draag nu meerdere kousen op elkander, ik vermijd koffie, wie herkent zich er ook in

 2. Ik heb al 5 jaar last van loze aandrang en vaak moeten plassen. Het is bij mij begonnen toen ik mijn plas een keer heel lang op heb gehouden. Ik moet s nachts soms 5 of 6 keer mijn bed uit. Ben bij verschillende urologen geweest, vesicare, emselex, tolterodine gebruikt, maar niets helpt. Nu maar gewoon geaccepteerd en overal wc’s opzoeken de hele dag door. Als ik het ophoud krijg ik hele erge pijn in mijn blaasstreek, kan wel 2 dagen aanhouden. Is er iemand die deze klachten herkent en een oplossing heeft?

 3. Dit weekend heb ik door een probleem heel lang mn urine ingehouden. Ik merkte zodra ik naar de wc was geweest dat ik direct erna weer kan gaan. Dit is dus ook zo gebleven… ik heb continu het gevoel nu dat ik met drang naar de wc moet gaan. Wat kan ik nu doen?

 4. ik kon ook naar de wc blijven lopen, maar soms moest ik ook zo plotseling plassen dat ik nooit meer een wc kon halen. het kwam soms ook voor dat als ik mijn bus uitstapte dat er ineens een hele grote scheut urine kwam zonder dat ik had gevoeld dat ik moest plassen, daarom ben ik luiers gaan dragen. vervolgens na een tijdje luiers dragen merkte ik helemaal niet meer dat ik moest. nu ben ik dus helemaal incontinent geworden, maar doordat ik goede luiers draag heb ik daar helemaal geen problemen mee.

  • Beste Mail, wat een vervelend probleem is het toch hè. Ik loop ook de hele dag naar de wc; het beheerst gewoon je leven. Mag ik vragen wat voor een luiers jij gebruikt? Groetjes, Suus

 5. Als ik naar bed ga, kan ik wel 10x naar de wc gaan en nog het gevoel hebben dat ik moet plassen. Overigens heb ik de rest van de dag eigenlijk nergens last van. Als ik het probeer te negeren en uiteindelijk in slaap val, dan hoef ik ’s morgens vaak nog niet eens direct te plassen, dus het is echt loze aandrang. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Ik slaap hierdoor onrustiger in en vind het gewoon enorm irritant.

  • Ooooo ik heb dat ook. Ik wordt er gek van. Soms 12 x per nacht naar de wc.

 6. Mijn zusje heeft een McChicken burger gegeten en een vanillemilkshake gedronken. Een halfuurtje later was haar lip in eens opgezwollen en ze had uitslag. Hoe kan dat? P.S. het recept van de Mac Donalds producten is pas aangepast, daarvoor heeft ze het nog nooit gehad.

 7. Broekenplasser Reageer

  Ik heb dat ook, maar doe gewoon een luier om. Dan is het niet erg als ik mijn plas moet laten lopen, dus kan meteen controleren of er echt een plas is.

 8. Overdag plas ik volgens mij normaal maar s’ nachts moet ik er steeds vaker uit en slaap ik heel onrustig. Ik slaap altijd op mijn zij, kan niet anders. Heeft dat er misschien iets mee te maken? Soms als ik overdag moet plassen, moet ik er snel bij zijn. Een enkele keer heb ik ’s nachts niet op tijd de wc gehaald. Wat is er aan de hand?

  • Wat vervelend voor je! Zover ik weet is je slaaphouding niet van invloed op al dan niet moeten plassen. Het kan wel zo zijn dat je een volle blaas in een bepaalde houding sneller voelt. Wellicht dat je iets hebt aan de tips in dit artikel over incontinentie. Veel sterkte!

  • Mijn probleem was…..in gezelschap wc niet meer halen, ’s nachts meermaals opstaan, overdag steeds opnieuw moeten plassen. Een goede osteopaat (1van de 1en in nl) heeft me behandeld…nu ok.

 9. ik ben blij dat ik niet meer de hele tijd voel dat ik moet plassen. ik ben luiers gaan dragen en daar ben ik blij mee.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.