Loze aandrang is het gevoel dat je weer moet plassen meteen nadat je hebt geplast. In realiteit hoef je eigenlijk helemaal niet opnieuw te plassen, of in ieder geval geen grote plas. Je blaas voelt vol, alsof er druk op staat en je hebt het idee dat je je inspant om je urine op te houden. Ga je naar het toilet, dan komt er niet of nauwelijks iets uit. Het is een vreemde gewaarwording. Je bent je namelijk continu bewust van je blaas en dit kan enorm afleiden van je dagelijks bezigheden. Je hebt de neiging om steeds naar het toilet te lopen, maar dit heeft eigenlijk geen zin.
Loze aandrang vs. vaak plassen
Loze aandrang is beslist niet hetzelfde als veel of vaak moeten plassen. Je hebt namelijk enkel het gevoel dat je direct na het plassen weer moet plassen terwijl dit eigenlijk niet zo is. En toch voelt je blaas vol en gespannen en heb je het idee dat je moet plassen. Erg vreemd en bovenal frustrerend. Het is overigens wel mogelijk dat je zowel last hebt van loze aandrang als van vaak moeten plassen.
Oorzaak loze aandrang plassen
Om de oorzaak van loze aandrang te achterhalen, is het allereerst goed om na te gaan of er sprake is van aanvullende klachten. Ervaar je bijvoorbeeld ook pijn of een branderig gevoel? Veelvoorkomende oorzaken van na plassen meteen het gevoel hebben weer te moeten plassen zijn:
Te lang wachten met plassen
Als je vaak moet plassen, dan ben je wellicht niet altijd in de gelegenheid om naar het toilet te gaan zodra je aandrang voelt. Het gevolg is dat je je plas een tijd ophoudt en pas een toilet opzoekt als je blaas gevoelsmatig op knappen staat. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je moet plassen terwijl je juist net naar het toilet bent geweest. Overigens kan dit op den duur ook je bekkenbodem overbelasten oftewel verzwakken en zelfs tot incontinentie leiden.
Om de relatie tussen loze aandrang en te lang wachten met plassen te begrijpen, kun je het vergelijken met het gevoel dat je hebt nadat je spieroefeningen hebt gedaan. Doe fanatiek aan gewichtheffen en je zult ongetwijfeld je armspieren voelen, zelfs nadat je de gewichten weer hebt weggelegd. Het gevoel van spierspanning verdwijnt dus niet direct. Als je je plas te lang ophoudt en je sluitspieren te intensief gebruikt, dan zul je het effect van dit intensieve spiergebruik ook nog een tijdje voelen nadat je naar het toilet bent geweest. Dit kan dan eenvoudig verward worden met het gevoel dat je alweer moet plassen.
Te veel druk zetten tijdens het plassen / te snel plassen
Op vergelijkbare wijze kan ook te veel druk zetten tijdens het plassen ervoor zorgen dat je na het plassen het gevoel houdt dat je moet plassen. Door je urine geforceerd snel naar buiten te duwen – bijvoorbeeld omdat je haast hebt of omdat je te lang gewacht hebt met plassen – kun je je sluitspieren overbelasten. Dit kan het gevoel geven dat je direct weer moet plassen terwijl je juist net naar het toilet bent geweest. Als je dit veelvuldig doet, dan kunnen de spieren in je bekkenbodem een soort van ‘overspannen’ raken. Mogelijke gevolgen zijn pijn aan de blaas, incontinentie en loze aandrang.
Je blaas is (net) niet helemaal leeg
Vooral als je je urine erg lang ophoudt, wil het nog wel eens lastig zijn om je blaas in één keer helemaal goed te legen. Het gevolg is dat je direct weer het gevoel hebt te moeten plassen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt simpelweg onvoldoende tijd nemen om rustig en volledig je blaas te legen, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vergrote prostaat, blaasstenen, een verzakte blaas, bekkenbodemverzakking of blaasontsteking.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking kan zorgen voor loze aandrang. Doorgaans is dit overigens niet het enige, of ergste symptoom van een blaasontsteking. Vaak gaat dit ook gepaard met pijn aan de urinewegen, in de buik en in de onderrug, een branderig gevoel, veel moeten plassen en een ziek gevoel.
Nierstenen
Een niersteen kan niet alleen flink pijnlijk zijn, maar er ook voor zorgen dat je blaas (sneller) vol aanvoelt en je onnodig aandrang krijgt om te plassen. De pijn komt bij een niersteen vaak in golven.
Prostaatklachten
Het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg is nadat je hebt geplast, kan bij mannen veroorzaakt worden door een aandoening aan de prostaat. Aandrang om te plassen is doorgaans niet de enige klacht indien de prostaat de boosdoener is. Denk bij prostaatproblemen onder andere aan een vergrote prostaat, een ontsteking en prostaatstuwing.
Verzwakte bekkenbodem
Een zwakke bekkenbodem kan allerlei klachten geven. Het gevoel direct weer te moeten plassen na een toiletbezoek is er daar één van. Doorgaans zijn er echter nog veel meer symptomen. In ernstige gevallen kan het zelfs tot bekkenbodemverzakking leiden. Een verzwakte bekkenbodem komt vaak voor na een zwangerschap.
Overactieve blaas
Een overactieve blaas kan verkeerde signaaltjes doorgeven aan je hersenen. Zodoende krijgen je hersenen telkens een seintje dat je blaas vol zit, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dit wordt naast een overactieve blaas ook wel een geprikkelde blaas genoemd.
Blaaspijnsyndroom (Interstitiële cystitis)
Het blaaspijnsyndroom betreft chronische pijn aan de blaas en wordt ook wel interstitiële cystitis genoemd. Het kan gepaard gaan met pijn tijdens het plassen, pijn tijdens het vrijen en een urinestroom die maar moeizaam (langzaam) op gang komt. De oorzaak van het blaaspijnsyndroom is onbekend.
Psychische oorzaken & dwangneurose
Steeds weer het gevoel hebben dat je moet plassen kan ook een psychische oorzaak hebben. Dit kan vrij onschuldig zijn; je staat bijvoorbeeld op het punt om de deur uit te gaan en twijfelt of je toch nog niet even moet gaan plassen ook al voel je eigenlijk nog geen echte aandrang. Dit is een veelvoorkomend ritueel en niet iets om je direct zorgen over te maken.
Het kan echter ook zijn dat je constant afvragen of je moet plassen een vorm van dwangneurose wordt en je leven gaat beheersen. Denk bijvoorbeeld aan ’s avonds als je in bed ligt nog talloze keren opstaan om te proberen te plassen uit angst dat je er anders ’s nachts uit moet. Dit is niet gezond en dergelijke patronen dienen doorbroken te worden, eventueel met behulp van een psycholoog.
Loze aandrang door psychische klachten verergert vaak als je veel stress ervaart of nerveus bent. Veel mensen hebben hier overigens wel eens last van; denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat je telkens moet plassen vlak voordat je een examen moet maken of op sollicitatiegesprek gaat.
Oplossingen voor constant het gevoel hebben dat je moet plassen
Loze aandrang is erg vervelend, maar gelukkig is er vaak wel iets aan te doen.
Medische behandeling
Als er een duidelijke medische aandoening ten grondslag ligt aan het feit je constant het gevoel hebt te moeten plassen, dan is het verstandig om je huisarts of een gespecialiseerd arts te raadplegen betreffende een oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten verwijderen van nierstenen of het slikken van antibiotica tegen een blaasontsteking.
Spieroefeningen
Is er geen sprake van een duidelijke medische aandoening en blijft de oorzaak van loze aandrang wat onduidelijk? In dat geval hebben veel mensen baat bij bekkenbodemtraining oftewel kegeloefeningen. Je kunt zelf online oefeningen opzoeken, maar het is ook mogelijk om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Ook blaastraining, waarbij je leert om niet direct naar het toilet te gaan zodra je de allereerste aandrang voelt, kan uitkomst bieden.
Medicatie
Er is ook medicatie verkrijgbaar die ervoor zorgt dat de sluitspieren van je blaas minder gevoelig worden. Een mogelijk nadeel is dat je dan te maken kunt krijgen met incontinentie oftewel ongewenst urineverlies.
Goed ‘uit’ plassen
Soms kan het gevoel dat je direct weer moet plassen al worden verholpen door er simpelweg voor te zorgen dat je goed uitplast. Oftewel: zorg ervoor dat je blaas echt helemaal leeg is als je het toilet verlaat. Neem rustig de tijd om te plassen en overhaast jezelf niet. Ben je uitgeplast? Span je blaasspieren dan even aan zoals je normaal gesproken doet wanneer je je urine ophoudt en niet op het toilet bent. Leun vervolgens een klein beetje naar voren, adem rustig in en laat je blaasspieren vervolgens nog eens los om weer te plassen. Vaak komt er dan nog wat extra urine vrij en kun je goed uitplassen.
Loze aandrang: tot slot
Zoals je hebt gelezen, kan het voelen van loze aandrang enorm veel oorzaken hebben. Het kan een op zichzelf staande klacht zijn, maar komt ook vaak voor als onderdeel van een groep klachten rondom de blaas. Weet je niet waarom jij meteen na het plassen weer aandrang voelt? Dan is het altijd raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar kan ook duiden op een onderliggend medisch probleem.
Heb jij last van loze aandrang en weet jij wat de oorzaak is? Deel je ervaringen en eventuele tips voor anderen hieronder in een reactie.