Vitamine B-12 en andere B-vitamines spelen een rol bij de productie van chemische stoffen in de hersenen die de stemming en andere hersenfuncties beïnvloeden. Lage niveaus van B-12 en andere B-vitamines zoals vitamine B-6 en foliumzuur kunnen verband houden met depressie.

Lage vitaminegehaltes kunnen het gevolg zijn van een slecht dieet of van het niet goed kunnen opnemen van de vitaminen die je binnenkrijgt. Oudere volwassenen, vegetariërs en mensen met spijsverteringsstoornissen zoals coeliakie of de ziekte van Crohn kunnen moeite hebben om voldoende B-12 binnen te krijgen. Soms ontstaat er om onbekende redenen een vitamine B-12 tekort. Je arts kan een bloedtest laten doen om de niveaus van B-12 of andere vitamines te controleren als een tekort wordt vermoed.

Als je een vitamine B-12 tekort hebt, kan het nemen van een dagelijks supplement met vitamine B-12 je lichaam helpen de voedingsstoffen binnen te krijgen die het nodig heeft. Deze kun je kopen bij de vitamine b12 webshop. Maar de onderzoeksresultaten zijn gemengd en twijfelachtig over de vraag of vitamine B-12 supplementen kunnen helpen om het risico op depressie te verminderen. Omdat B-12 en andere vitaminesupplementen een wisselwerking kunnen hebben met sommige medicijnen, vooral in hoge doses, moet je met je arts praten voordat je een vitaminesupplement neemt.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je voldoende B-12 en andere vitamines binnenkrijgt, is door gezond te eten met bronnen van essentiële voedingsstoffen. Vitamine B-12 zit in overvloed in dierlijke producten zoals vis, mager vlees, gevogelte, eieren en vetarme en vetvrije melk. Versterkte ontbijtgranen zijn ook een goede bron van B-12 en andere B-vitamines.

Bedenk wel dat de rol van B-vitamines bij depressie niet duidelijk is en dat er meer onderzoek nodig is. En geen enkel supplement kan bewezen behandelingen tegen depressie vervangen, zoals antidepressiva en psychologische begeleiding.

Wat is een vitamine B12-tekort?

vitamine-b-12-en-depressie

Er is sprake van een vitamine B12-tekort als je lichaam niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt of niet genoeg vitamine B12 opneemt uit het voedsel dat je eet om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die je lichaam helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, het genetisch materiaal in al je cellen.

Vitamine B12 tekort kan lichamelijke, neurologische en psychologische problemen veroorzaken als het niet behandeld wordt.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die je lichaam helpt om je zenuwcellen en bloedcellen gezond te houden. Het helpt je lichaam ook bij het maken van DNA, het genetisch materiaal in al je cellen. Je lichaam maakt vitamine B12 niet zelf aan, dus moet je eten en drinken met vitamine B12 consumeren om het binnen te krijgen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten die je eet en drinkt, zoals vlees, zuivel en eieren. Het zit ook in verrijkte voedingsmiddelen (voedingsmiddelen waaraan bepaalde vitamines en voedingsstoffen zijn toegevoegd) zoals bepaalde granen, brood en voedingsgist.

Volwassenen hebben ongeveer 2,4 microgram (mcg) vitamine B12 per dag nodig, en mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer nodig. De hoeveelheid vitamine B12 die baby’s en kinderen nodig hebben varieert per leeftijd.

Hoe neemt mijn lichaam vitamine B12 op?

Er zijn twee dingen die moeten gebeuren om je lichaam vitamine B12 te laten opnemen uit het voedsel dat je eet. Ten eerste verwijdert zoutzuur in je maag vitamine B12 uit het voedsel waar het in zat. Vervolgens combineert vitamine B12 met iets dat intrinsieke factor wordt genoemd, een eiwit dat door je maag wordt gemaakt. Vitamine B12 kan dan worden opgenomen door je spijsverteringsstelsel.

Sommige mensen hebben een zeldzame aandoening die pernicieuze anemie heet, wat betekent dat hun maag geen intrinsieke factor aanmaakt. Hierdoor kan hun lichaam vitamine B12 niet goed opnemen, wat een vitamine B12 tekort veroorzaakt.

Wat is vitamine B12-tekort bloedarmoede?

manieren-snel-ontspannen

Er is sprake van bloedarmoede door vitamine B12-tekort als je lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft, omdat je lichaam een vitamine B12-tekort heeft. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken. Hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 bloedarmoede veroorzaken. Mensen kunnen een vitamine B12 tekort hebben zonder bloedarmoede te hebben.

Bij wie komt een vitamine B12 tekort voor?

Iedereen kan op elke leeftijd een vitamine B12 tekort ontwikkelen. Mensen van 60 jaar of ouder hebben meer kans op een vitamine B12 tekort vergeleken met andere leeftijdsgroepen.

Hoe vaak komt vitamine B12 tekort voor?

Ongeveer 1,5% tot 15% van de mensen heeft een vitamine B12 tekort. Hier zijn de percentages mensen met een vitamine B12 tekort op basis van leeftijdscategorieën:

  • Ten minste 3% van de mensen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar.
  • Ten minste 4% van de mensen tussen de 40 en 59 jaar oud.
  • Ten minste 6% van de mensen van 60 jaar of ouder.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.