schildklierwaarden thyroxine triiodothyronine

Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…

Je schildklier produceert schildklierhormoon. De concentraties aan schildklierhormonen worden ook wel schildklierwaarden genoemd. Schildklierhormonen kunnen namelijk worden teruggevonden in je bloed, vandaar dat de waarden van je schildklier ook nog weleens de bloedwaarden van de schildklier worden genoemd…

Verschillende schildklierhormonen

Met de term ‘schildklierhormoon’ wordt meestal thyroxine (T4) bedoeld. Thyroxine is het belangrijkste hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. We onderscheiden echter de volgende schildklierhormonen die een schildklier-waarde in je bloed vormen:

 • T4: thyroxine (vier jodiummoleculen)
 • T3: tri-jodothyronine (drie jodiummoleculen)
 • T2: di-jodothyronine (twee jodiummoleculen)
 • T1: mono-jodothyronine (één jodiummolecuul)

Daarnaast produceert de schildklier ‘calcitonine’, een hormoon dat qua functie volledig losstaat van bovenstaande hormonen.

T4 (thyroxine)

Ten minste 80% van de totale schildklierwaarde betreft T4. De belangrijkste rol van T4 is te worden omgezet naar T3 zodra je lichaam T3 nodig heeft. In zijn unieke vorm speelt T4 een rol bij de hersenfunctie. Slechts een klein deel van T4 is “vrij” en dus werkzaam als signaaloverbrenger.

T3 (tri-jodothyronine)

T3 (tri-joodthyronine oftewel triiodothyronine oftewel trijodothyronine) is de actieve vorm van schildklierhormoon. T3 is van grote invloed op de energiehuishouding en het gevoel van fitheid en gezondheid. Net als T4 is ook T3 voor een groot deel gebonden aan transporteiwitten. Een uiterst klein deel van deze schildklierwaarde is ongebonden (“vrij T”) en werkzaam als signaaloverbrenger.

T2 (di-jodothyronine)

T2 (di-joodthyronine oftewel diiodothyronine oftewel dijodothyronine) speelt voornamelijk een rol bij de productie van bepaalde enzymen. Deze enzymen ondersteunen de omzetting van T4 naar T3. Daarnaast is T2 van invloed op de stofwisseling. Met deze schildklier-waarde wordt doorgaans niets gedaan.

T1 (mono-jodothyronine)

T1 (mono-joodthyronine oftewel monoiodothyronine oftewel monojodothyronine) is nodig voor het functioneren van de schildklier. Zonder T1 loopt de hormoonproductie in de soep. Daarnaast beïnvloedt T1 het hartritme en de hartfrequentie.

Zowel T1 als T2 zijn schildklierwaarden die niet of nauwelijks (hoeven te) worden gecontroleerd.

TSH-waarde

Schildklierhormonen worden door de schildklier geproduceerd onder invloed van het hormoon ‘TSH’ dat in je hersenen ontstaat. TSH wordt daarom ook wel “schildklier-stimulerend hormoon” genoemd. Hoe meer TSH er in je bloed zit, des te meer hormonen je schildklier zal produceren. Een tekort of overschot aan TSH zorgt dus voor een verstoring van de schildklierhormonen en afwijkingen van de schildklier-waarden.

Lees hier meer over TSH-waarde & schildklier…

Problemen met schildklierhormonen

Er kunnen zich allerlei problemen voordoen met betrekking tot je schildklierhormonen en schildklier-waarden. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

 • Schildklierhormonen worden te snel geproduceerd (hyperthyroïdie)
 • Er zitten te veel schildklierhormonen in je bloed
 • Schildklierhormonen worden te langzaam geproduceerd (hypothyroïdie)
 • Er zitten te weinig schildklierhormonen in je bloed
 • De concentratie schildklierhormonen is goed, maar de hormonen brengen hun signaal niet succesvol over (schildklierhormoonresistentie)

Bij afwijkingen van de schildklierhormonen en schildklier-waarden ontstaan allerlei klachten & symptomen. In dat geval is schildklieronderzoek nodig!

Schildklier: normaalwaarden, grenswaarden & referentiewaarden

Voor de verschillende schildklierwaarden, schildklierparameters of schildklierindicators zijn grenswaarden opgesteld. Deze referentiewaarden dienen dus als grens. Er is in veel gevallen een onderste/minimale grenswaarde waaraan je minimaal moet voldoen. En er is altijd een bovenste / maximale grenswaarde waar je niet boven mag zitten.

Het gaat hier niet om gebruikelijke of gemiddelde schildklierwaarden… En al helemaal niet om ideale of optimale schildklierwaarden… Het gaat simpelweg om schildklierwaarden die door de meeste Nederlandse artsen, laboratoria en medische instituten als ‘binnen de norm’ worden beschouwd. Val je binnen deze opperste en onderste schildklierwaarden, dan wordt dat als positief beschouwd. Hierbij de referentiewaarden voor de belangrijkste schildklierparameters:

 • TSH (schildklier-stimulerend hormoon): minimaal 0,4 mU/l; maximaal 4,0 mU/l (milli-eenheden per liter bloed)
 • Totaal T4 (inclusief gebonden thyroxine): minimaal 64 nmol/l; maximaal 154 nmol/l (nanomol per liter bloed)
 • FT4 (vrij thyroxine): minimaal 8 pmol/l; maximaal 26 pmol/l (picomol per liter bloed)
 • Totaal T3 (inclusief gebonden triiodothyronine): minimaal 1,2 nmol/l; maximaal 3,4 nmol/l (nanomol per liter bloed)
 • FT3 (vrij triiodothyronine): minimaal 3 pmol/l; maximaal 8 pmol/l (picomol per liter bloed)
 • Anti-TPO (thyroïd-peroxidase antistoffen): minder dan 60 IE/ml negatief; 60 t/m 100 IE/ml dubieus; meer dan 100 IE/ml positief
 • Anti-Tg (thyreoglobuline antistoffen): minder dan 280 IE/ml negatief; 280 t/m 344 IE/ml dubieus; meer dan 344 IE/ml positief
 • Anti-TSH-r (TSH-receptor antistoffen): minder dan 1,0 IE/l negatief; 1,0 t/m 1,5 IE/l dubieus; meer dan 1,5 IE/l positief

Toch is het niet zo dat er 100% zeker niks aan de hand is met je schildklier, schildklierwerking of schildklierhormonen als je binnen de referentiewaarden valt. Val je precies op het randje of net over het randje, dan vinden sommige artsen dit “prima”, “acceptabel”, “oké” of “niets om je zorgen over te maken”, maar dat is natuurlijk niet per definitie het geval. In dit artikel over schildklieronderzoek kun je eventueel meer lezen over acceptabele bloedwaarden ten aanzien van je schildklier…

Er worden ruime marges gehanteerd voor schildklierwaarden, dus val je niet binnen de grenzen, dan is dat reden tot bezorgdheid. Hoe dichter je bij de optimale ideaalwaarden zit, des te beter het is. En des te dichter je bij de opperste of onderste grenswaarde in de buurt komt, des te slechter…
schildklierwaarden T4 T3 T2 T1 FT4 FT3

Schildklierwaarden : tot slot…

Schildklierhormonen zijn van invloed op je hele lichaam. Het is daarom belangrijk dat er niet te veel en niet te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt en afgegeven. Voor een optimale gezondheid zouden je schildklier-waarden dus perfect moeten zijn.

Een aanmerkelijk tekort of overschot aan schildklierhormonen kan zelfs levensbedreigende gezondheidscomplicaties teweegbrengen! Het is dus niet onverstandig om bij merkwaardige gezondheidsklachten je schildklier-waarden te laten controleren.

Heb jij afwijkende concentraties van schildklierhormonen in je bloed (gehad)? Laat hieronder jouw verhaal achter m.b.t. jouw schildklier-waarden!

220 reacties op “Schildklierwaarden: T4, T3, T2 + T1 (waarden schildklier)…

 1. Wendy ·

  Hoi, Volgens mijn huisarts is mijn bloedonderzoek prima. Ik slik nu 3 jaar medicijnen tegen een te trage schildklier. Waardes: PSH = 1,34; T4 = 17,7… Als ik het goed lees is mijn T4 eigenlijk te laag toch? Of zie ik dat verkeerd? Gr. Wendy

  Reageer
  • Paul ·

   Dat ligt eraan of men vrij of totaal T4 heeft gecontroleerd…

 2. Steven ·

  Hoi, ik word sinds 2 jaar behandeld voor een vitamine B12-deficiëntie 1x per drie dagen een injectie al 2 jaar inmiddels. Op veel vlakken is mijn gezondheid lichamelijk en geestelijk erop vooruit gegaan… Al blijf ik nog met klachten zitten. Ik heb mijn TSH en T4 laten prikken 0.71 en 12.0 deze waarden zijn laag normaal maar binnen de waarden die de huisartsen hanteren (heb ook een vitamine D van 28 gehad). Zouden mijn depressiviteit, gejaagde gevoel, moeheid, geheugenproblemen en concentratieklachten ook bij een niet goed werkende schildklier kunnen horen? Groetjes, Steven

  Reageer
 3. Dayā ·

  Beste Paul, Allereerst wil ik je complimenteren voor je site, het is fijn dat je voor verschillende en uiteenlopende onderwerpen er terecht kan. En je geeft vaak goed, duidelijk en doordacht advies, ook al ben je geen dokter. Momenteel blijkt er iets met de schildklier aan de hand, de laatste paar maanden was het lichaam goed van slag (bijv. hitte in lichaam maar niet meetbaar met thermometer, zweten, digestie, vastzittende groene slijm, achteruitgang & droge ogen, netelroos, emotionele disbalans etc). Mijn waardes zijn TSH 5.3, T3 2.15, T4 118,7 en Anti-Tg 599.6. Ik begrijp dat TsH wat verhoogd is wat duidt om meer afgifte van hormonen. De hormonen zijn echter in orde qua waarden alleen de antilichamen zijn veel te veel. De echo laat zien dat er aan beide kanten van de schildklier knobbels zitten. De rechterkant is zichtbaar groter en er stond als conclusie “heterogene medullaire knobbels waarschijnlijk ontstoken”. Ik heb 3 jaar geleden borstkanker gehad. De CA15-3 (borstkanker marker) kwam negatief terug, geen uitzaaiingen dus. De dokter gaf aan dat hij aan thyroiditis denkt, dat het een auto-immuunziekte is en dat het lichaam de schildklier aanvalt. Hij heeft mij Medixon voor 2 weken gegeven. En een zinksupplement (Becozinc) voor 2 maanden. Bij de vraag of het om Hashimoto ging was hij niet duidelijk hij zei: “zoiets”. De dokter wil mij over 2 maanden terugzien. Bij het nazoeken van schildklierproblemen kon ik veel op Gezondr vinden alleen niet voor de waarden die bij mij eruit kwamen. Nu vraag ik mij af of de schildklier zichzelf nog kan herstellen, of het i.p.v. thyroiditis ook schildklierkanker zou kunnen zijn en of een amalgaamvulling (ik heb er nog 1, een vrij grote) eventueel een boosdoener kan zijn. Of wellicht zie jij iets anders wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik ben woonachtig in Myanmar en hoewel de dokter vriendelijk en behulpzaam was is het hier niet zo gebruikelijk om door te vragen. Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Dayā, Ik weet niet welke eenheden / grootheden men in Myanmar gebruikt. Kun je vertellen wat er achter de getallen stond? Iets met universele of internationale eenheden per milliliter of microgram?

  • Dayā ·

   Beste Paul, de waarden zijn: TSH 5,01 uIU/ml (lager dan ik eerst had getypt!), T3 2.15 nmol/L, T4 118.7 nmol/L TgAb 599.6 IU/ml. Kan je hier iets mee?

  • Paul ·

   U/ml staat voor internationale eenheden per milliliter. Nmol/L staat voor nanomol per liter. Je TSH is dus verhoogd. Je T3 en T4, daarentegen, voldoen aan de referentiewaarden. Je anti-TgAb oftewel ‘antithyroglobulin antibodies’ oftewel anti-thyreoglobuline-antistoffen van bijna 600 IE/ml zijn echter veeeeeel te hoog (ze horen onder de 4,0 of 4,1 IE/ml te blijven). Voor zover mij bekend zijn er geen verbanden bekend tussen een verhoogde anti-Tg-waarde enerzijds en amalgaamvullingen anderzijds. Meestal duidt een dergelijke verhoging op de ziekte van Hashimoto met dientengevolge Hashimoto’s thyreoïditis oftewel auto-immuunschildklierontsteking. Thyreoglobuline-bindende antistoffen kunnen eveneens op een andere schildklieraandoening wijzen. De aanwezigheid van antistoffen tegen schildklierweefsel (anti-Tg en/of anti-TPO) kan duiden op:

   • Ziekte van Hashimoto: bij 99,9% van de patiënten aanwezig
   • Ziekte van Graves: bij 75% van de patiënten aanwezig
   • Niet-toxische struma: bij 50% van de patiënten aanwezig
   • Schildkliercarcinoom: bij 10% van de patiënten aanwezig
   • Ziekte van De Quervain: bij 10% van de patiënten aanwezig
   • Gezonde personen: bij 0 tot 30% aanwezig (afhankelijk van leeftijd en geslacht)
  • Dayā ·

   Beste Paul, enorm bedankt voor je reactie. Over een maand ga ik terug naar de arts en hoop ik dat er meer duidelijkheid komt wat er precies loos is. Ieder geval bedankt voor de opsomming.

 4. margriet Smit westerveld ·

  Hoi Paul ,ik zou graag mijn bloed willen prikken zonder de huisarts. Maar dat schijnt nogal een probleem te zijn, als het gaat om FT3 en FT4 de rest kan je zo laten prikken via huisarts maar de rest niet. Ik probeer uit te zoeken of het Hashimoto is. Heb onlangs een speekseltest laten doen een dagcurve en daar lieten ze wel zien dat ik bijnieren probleem heb misschien ligt daar het schildlkierprobleem wel. In het verleden TSH en T4 en antistoffen geprikt en daar kwam Hashimoto uit. Maar mijn gevoel zegt dat het wat anders is, dus vandaar mijn vraag. Vriendelijk bedankt. Groet Margriet

  Reageer
 5. Carla Gulikers ·

  Hallo Paul, Voor een NIET arts weet je behoorlijk veel van de schildklier af. Bij mij is bijna 25 jaar geleden hypothyreoïdie vastgesteld. Sinds die tijd heb ik me nooit meer echt goed gevoelt. Zoveel dingen al laten onderzoeken maar ik kan er niet echt de vinger op leggen. Mijn huidige dosering is 125mcg Euthyrox. Ondanks dat er ik altijd aangeef dat er meer dan alleen het TSH gecontroleerd moet worden, wordt dit helaas door het LAB niet altijd gedaan. Daarom heb ik geen volledig overzicht. Mijn laatste labwaardes (28-09) waren TSH 0,29… FT4 18,6… FT3 4,4… T3 1,5… B12 257… Vorige keer (08-07-2016) was dit TSH 0.78 en B12 196… In de winter van 2015, TSH 2,2… FT4 16,2… B12 195… Opvallend is dat mijn B12 altijd aan de lage kant is, in elk geval onder de 200. Ik was aangenaam verrast dat nu de waarde 257 was. Ik ben geen royale vleeseter. (niet vegetarisch maar eet weinig vlees). Heb al geëxperimenteerd met B12 supplement en ook al injecties gehad. Bij beiden is dit niet terug te zien in de waardes. Ooit heeft een endocrinoloog me gezegd dat er antistoffen zijn gevonden, wat zou duiden op een auto-immuunziekte. Maar eigenlijk is me nooit het fijne ervan verteld en uitgelegd en wordt ik gewoon door de huisarts zelf verder behandeld op hypo. Omdat ik heel veel negatieve reacties zie van patiënten die een tijdje noodgedwongen Euthyrox moesten slikken toen Thyrax niet verkrijgbaar was, heb ik vandaag bij mijn huisarts naar Thyrax gevraagd. Dat was geen probleem. Volgens hem is de werkzame stof identiek en de dosering ook. Vanaf morgen ga ik dus Tyrax slikken (125 mcg). Ik ben benieuwd of dit merkbaar is. (al is het maar vanwege het mogelijke placebo effect). Enfin, al jaren zoekende naar een goede oplossing, zou ik het fijn vinden om me eindelijk weer eens wat energieker te mogen voelen. Met mijn 48 jaar ligt de overgang ook op de loer wat weer andere ongemakken met zich meebrengt. Dus een goed ingesteld schildklier is dan zeker fijn. Welke adviezen heb jij voor mij? Met vriendelijke groet, Carla Gulikers

  Reageer
 6. Saskia ·

  Hallo Paul, Ik gebruik sinds januari 2017 Thyrax medicatie. Nou is het zo dat mijn TSH op 3 is gemeten en mijn T4 op 19,2. Ik wil heel graag dat mijn TSH tussen de 1 en 2 komt echter de endocrinoloog gaf aan dat mijn T4 dan ook omhoog gaat en dit weer kan leiden tot klachten. Is een TSH van 3 goed? Of zal ik nogmaals aandringen om mijn medicatie te verhogen.

  Reageer
 7. lin ·

  Hallo ik heb hypothyreoidie ik heb bloed onderzoek gedaan een paar jaar geleden was de uitslag thyroid peroxidase (die niet hoger dan 35 mag zijn) 57… nu 2 jaar later is het 98 Dat is bijna verdubbeld maar ik moet nog steeds 50 microgram euthyrox blijven slikken mijn vraag is dit wel genoeg? moet die dosering niet worden aangepast? (ps ben 17 weken zwanger) hoop op reactie van arts… alvast bedankt

  Reageer
  • Lucia ·

   Beste Lin, zelf ben ik een schildklierpatiënt met een te traag werkende schildklier. Mij is met klem geadviseerd door de endocrinoloog dat je als je afwijkende schildklierwaardes hebt je tijdens een zwangerschap goed in de gaten gehouden moet worden. En misschien dosering moet worden aangepast. Mijn advies, vraag een doorverwijzing naar een endocrinoloog en laat je door een specialist begeleiden.

 8. AD1995 ·

  Hey hey .. Vraagje .. Heb de laatste maanden echt verschrikkelijk veel last van verschillende kwaaltjes (vermoeidheid, dikke tong, gewrichtspijnen in handen, droge huid, depri gevoel, bijkomen,..). Heb hierbij dan pas ook mijn schildklierfunctie laten bepalen met volgende waarden : TSH 3,53 – FT4 13,0. Volgens de huisarts is er dus een andere oorzaak voor deze klachten. Heb echt het gevoel dat hij mij een aansteller vind, terwijl ik er echt wel last van heb .. Zijn deze waarden echt ‘het bewijs’ dat er niets mis is met mijn schildklier? Ben hopeloos momenteel ..

  Reageer
  • Paul ·

   Naar mijn persoonlijke mening is dit geen bewijs. Je TSH valt binnen de officiële grenswaarden, maar is hoog-normaal. Je FT4 valt binnen de officiële grenswaarden, maar is laag-normaal. Ik zou in dat geval aandringen op een bloedwaardebepaling van T3 om te zien of de omzetting van schildklierprohormoon naar actief schildklierhormoon niet verstoord is.

  • Anja ·

   hallo Ad, ik las je reactie en moest gelijk aan mezelf denken. Ik slik al jaren Thyrax voor mijn schildklier. Doordat Thyrax niet meer leverbaar was, heb ook ik die andere gekregen. Uit mijn bloeduitslagen bleek dat ik teveel kreeg (volgens de huisarts). Ik voelde me echter prima. De dosis is toen verlaagd van 150 na 125, later nog eens verlaagd tot 100, volgens de bloeduitslagen was dit goed maar ik voelde me waardeloos. Klachten als ontzettend moe, koud hebben, hartritmestoornis en gewicht toename. Ik heb hiervoor 2 jaar mijn huisarts bezocht en ook ik had het idee niet serieus genomen te worden. Dit heb ik in een gesprek geuit naar mijn huisarts. Als de uitslagen laten zien dat het goed is maar je lichaam geeft anders aan, wil niet zeggen dat die uitslagen altijd kloppen. Tijdens het gesprek met mijn huisarts vertelde hij, dat het per persoon heel erg verschillend kan zijn. Hij heeft besloten om de medicatie weer omhoog te doen naar 150. Ik voelde me toen i.i.g. prima. Vandaag begin ik hiermee dus hoop dat het helpt. Ik zou zeggen, maak een afspraak met je huisarts en bespreek het. Uit je gevoelens dat je je niet serieus genomen voelt en luister naar je lichaam, voordat je ook jaren heen en weer loopt na je arts. Succes ermee

 9. Rine ·

  Beste, Ik ben op 17 juli zwaar ten val gekomen. Resultaat: gebroken neus, verstuikte polsen enz enz… Op spoed kreeg ik twee injecties tegen tetanus. Een week later begon ik hevige nekpijn te krijgen (atlas) en ook spierpijn naast mijn slokdarm links. Ik ging naar osteopaat maar het werd alleen erger. ’s Avonds koude rillingen en ’s nachts zeer zeer overmatig zweten. Huisarts gaf me ibrufen 800 die ik twee dagen nam en stopte wegens maaglast. Terug naar huisarts voor bloedafname. Resultaat: vitamine B12 381 ng/l, ijzer 32 ug/dl, vitamine D 43,5 ng/ml, TSH – 0,24 mu/l, FT4 15,3 pmol/l, gamma GT 37 u/l, LDH 260 u/l, CRP 56,9 mg/l, leukocyten 7810, bezinking na 1 uur +63. Allemaal Belgische waarden. Ik werd naar huis gestuurd met cortisonen behandeling tot na weekend. Graag uw persoonlijk advies over aanpak. Dank.

  Reageer
 10. D11 ·

  Beste, Ik loop al 1,5 jaar met klachten a la burn-out / depressie. Ik nam al antidepressiva en consulteerde een psycholoog. Een 4 maanden geleden merkte ik op dat ik op korte tijd wel erg veel (6 kg op 1,5 maand) bij ben gekomen. Ik eet gezond en sport 2 tot 3 keer per week. Ik ben een vrouw van 33 jaar. Dit verdikken was de druppel en ik ging naar m’n huisarts met de vraag bloed te prikken en het resultaat was: TSH 14,2 FT4 11,2 (referentie: 11 – 20). Ik werd op 25 mcg levothyroxinenatrium gezet. Ik zou 3 MAANDEN LATER maar eens terug moeten komen om het te bekijken. Ik voelde me slechter worden en ik besloot een 2de opinie te vragen na 2 weken op 25 mcg. Er werd (door dus een andere arts) weer bloed geprikt en TSH was nu 4 (geen idee over FT4) en anti-TPO 683. Er werd opgehoogd naar 50 mcg. Na 5 weken nieuwe controle TSH 2,8 en FT4 12,2, ophoging naar 75 mcg. Na 5 weken weer prikken en TSH 0,05 en FT4 16! Ik was vlak voor deze controle gestart met een voedingssupplement –Ashwagandha– 3 dagen heb ik dit geslikt, ik voelde hartkloppingen en zocht verder op: het kan de schildklierwerking beïnvloeden… Gezegd tegen dokter, die dus wou dat ik stopte met het supplement (wat ik onmiddellijk deed) en het 4 weken zou aanzien op nog steeds 75 mcg en dan terug zou laten controleren. We zijn nu 3 weken verder en mijn hart gaat nog steeds fel te keer (soms in rust 109 of 115 bpm), ik zweet erg zomaar, vooral ’s ochtends, zweet als een rund bij inspanning en heb barstende hoofdpijn. Ik vraag me dus af of die 75 an sich gewoon niet te hoog gedoseerd is? En de anti-TPO van 683 duidt die effectief op een auto-immuunziekte of niet zeker? Zou ik tot slot wel L_thyroxine moeten slikken. Wat is jou bedenking, Paul, alsjeblieft? Alvast denk voor je antwoord, D11

  Reageer
  • Paul ·

   Ik ben geen arts, maar volgens mij heb je met een anti-TPO van 683 nagenoeg zeker een auto-immuunschildklieraandoening. Dus de ziekte van Graves en/of de ziekte van Hashimoto… Ik denk dan ook dat dit de storende factor is in het hele verhaal. Daarmee bedoel ik de voornaamste oorzaak van je schommelende schildklierwaarden. Heeft men ook al eens je T3 gecontroleerd? En je hebt het over “je dokter”, maar bedoel je daarmee je huisarts of ben je al eens doorverwezen naar een internist-endocrinoloog? Zie in ieder geval alvast eens (de reacties onder) de volgende Gezondr-artikels:

 11. Sabine ·

  Beste, Ik kreeg vandaag de uitslag van mijn bloed. Mijn TS4 waarde is : 0,5 ng/dL en mijn TSH : 39,01 mcUI/mL. Ik voel mij verder helemaal top en geen enkele klachten. De reden waarom wij dit bloedonderzoek hebben laten doen is vanwege een kinderwens. Ik vind dit verschrikkelijk hoog als ik kijk naar de normale waarden. Kan dit een tik fout zijn of is er echt iets aan de hand?

  Reageer
  • Paul ·

   Dit heeft te maken met de eenheden / grootheden waarin de betreffende schildklierwaarden zijn uitgedrukt. Nanogram per deciliter en internationale micro-eenheden per milliliter zijn niet erg gebruikelijk in Nederland voor wat betreft FT4 en TSH. Overigens is TS4 geen gangbare schildklierwaarde…

 12. irma ·

  Hierbij het volgende ik heb mijn schildklier laten onderzoeken mijn TSH waarde staat op 5 en vrij T4 op 9.8 ik heb ontzettend veel klachten is het verstandig om met deze waarden aan medicatie te gaan beginnen omtrent de vele klachten die ik heb?

  Reageer
  • Paul ·

   Kun je je klachten omschrijven?

 13. Jannie ·

  Ik heb sinds februari…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Jannie, Ik zie dat je je bericht opnieuw probeerde te publiceren. Het is hieronder echter al geplaatst en beantwoord, vandaar dat ik het heb afgekapt…

 14. Melissa ·

  Beste, Na verschillende klachten maar eens naar de huisarts gegaan, zij dacht gelijk aan me schildklier en heeft me daarvoor laten prikken. Via de assistente hoorde ik dat de schildklier te langzaam werkt en ik moest starten met Thyrax. Voor de rest was ze vrij onduidelijk. Mijn TSH was 9,8 en de T4 11. Kunt u mij vertellen of dit een lichte afwijking is? Ben inmiddels gestart met de medicijnen, maar heb juist het idee dat ik hier nog meer moe van word. Inmiddels heb ik het vermoeden dat ik hier al vrij lang last van heb,’klooi’ al zeker 10 jaar met vermoeidheid en ben hier ook voor door de medische molen geweest. Echter zijn het vaak perioden… Is dit mogelijk met een trage schildklier? Tevens ben ik 10 maanden geleden bevallen, lees dat een schildklier dan tijdelijk traag kan zijn, echter de assistente zei dat dit niet tijdelijk is. Enig idee hoe ze dit bepalen? Alvast bedankt! 🙂

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Melissa, Een trage schildklier KAN wel degelijk van tijdelijke aard zijn, zeker na zwangerschap en bevalling! Dit wordt ook wel postpartale of postnatale hypothyreoïdie genoemd: een ‘postpartum schildklierfunctiestoornis’ (dus NA de partus c.q. natalis). Tijdens de zwangerschap lift je ongeboren kindje immers lange tijd mee op jouw schildklierhormonen en na de bevalling verschuift er een heleboel binnen de vrouwelijke hormoonhuishouding, en dit reflecteert zich helaas maar al te vaak in primaire, secundaire of tertiaire schildklierproblemen… Sterker nog: postnatale depressies zijn in werkelijkheid maar al te vaak het gevolg van over het hoofd geziene schildklierproblematiek. Ook SON (Schildklier Organisatie Nederland) is er eenduidig over: “Een zwangerschap kan een schildklierziekte uitlokken, kan de aandoeningen verergeren of juist tijdelijk verminderen.” (bron) Of een trage schildklier tijdelijk van aard is, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak: Graves, Hashimoto, hypofyseprobleem, hypothalamusprobleem, et cetera. En of er sprake is van een lichte of zware afwijking, is moeilijk te zeggen: dat ligt volledig aan het toekomstige beloop ervan… Vandaar ook dat je je TSH, (F)T4 en (F)T3 periodiek zult moeten laten controleren om te zien hoe je schildklierwaarden zich zullen ontwikkelen. Misschien blijkt dat je meer schildkliermedicijnen nodig zult hebben… Of misschien blijkt dat je over een tijdje geen schildkliermedicatie meer nodig hebt… Dat is vooraf helaas niet te voorspellen. Zie eventueel ook het volgende artikel:

   Naar mijn mening zou het overigens raadzaam kunnen zijn om ook je vitamine B12, vitamine D en ijzer te laten controleren… Sterkte en groeten, Paul

 15. Jannie ·

  Ik heb sinds februari vitamine B12-injecties en smelttabletten. T ging eerst weer bergopwaarts met mij. Eetlust kwam weer terug en meer energie. Nu is de eetlust weer weg, ’s ochtends bij opstaan geen zin in eten, moet boeren alsof ik vol zit, obstipatie en hoofdpijn, sommige nachten slecht slapen, en als ik goed slaap ben ik de halve dag moe en later op de dag weer fitter. Alle symptomen komen ook overeen met schildklier. Dus ik ben getest op TSH. Die was 0.85 zei de huisarts en geen reden tot paniek. Toch ben ik niet gerustgesteld en wil de FT4 of TT4 getest hebben. Huisarts wilde dit niet doen omdat het TSH prima was volgens mij. Hij gooide het op stress en ik moest maar naar een psycholoog. Na veel afdwingen heb ik een verwijzing naar de internist in het ziekenhuis gekregen. Kun je mij vertellen hoe en nu verder? En waar ik op moet letten bij de internist? Ik weet mij geen raad meer en voel mij niet gehoord en begrepen…

  Reageer
  • Paul ·

   Een TSH rond de 1 wordt als ideaal beschouwd, dus een TSH-waarde van 0,85 is inderdaad zeer netjes. De algemene consensus is volgens mij nog altijd dat een goede TSH-meting in 99% van de gevallen een normale schildklierfunctie betekent. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je in theorie tot die ene procent zou kunnen behoren. Je klachten rechtvaardigen naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening een meting van (F)T4 en/of (F)T3, al is het maar voor de absolute zekerheid… voor uitsluitsel en gemoedsrust. Houd er echter rekening mee dat je klachten niet per se gerelateerd hoeven te zijn aan schildklierproblematiek… Vermoeidheid, gebrekkige eetlust, obstipatie, boeren… Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een spijsverteringsprobleem: een maagzweer, een darminfectie, een middenrifbreuk, voedselallergie, et cetera… Zijn je ijzer en vitamine D eigenlijk ooit getest?

 16. Carlijn ·

  Vandaag me rot geschrokken. In februari heb ik in het ziekenhuis alles laten testen en er werd het bericht gegeven dat ik helemaal gezond was, geen andere auto-immuunziektes op de loer. Wat ze vergeten zijn te melden dat mijn anti-TPO niet een klein beetje boven de bovengrens is, maar een waarde heeft van 1162 (jazeker over de 1000!). TSH is 2.0, Vrij T4 is 18. Maak me oprecht zorgen en heb morgen een gesprek met de huisarts omdat dit dus over het hoofd gezien is door de endocrinoloog en opgemerkt is door mijn mesoloog. Ik hoor graag jouw mening.

  Reageer
  • Paul ·

   Ik ben er niet helemaal zeker van wat de meest recente referentiewaarde is voor Anti-TPO-antistoffen. Volgens mij maximaal 60 IE/ml, maar ik lees ook steeds vaker maximaal 5,6 IE/ml. Hoe dan ook is (of was) je anti-TPO veeeeeeel te hoog! Anti-TPO is een antistof tegen TPO oftewel thyreoperoxidase: een enzym dat door de schildklier wordt aangemaakt en helpt bij de vorming van schildklierhormonen. Anti-TPO-antistoffen kunnen voorkomen bij de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves, maar soms ook bij een normaal werkende schildklier. Een anti-TPO dat zodanig verhoogd is, duidt echter 9 van de 10 keer op een auto-immuunschildklieraandoening. Zie ook:

   Slordig dat men je TSH, (F)T4 en (F)T3 niet veel vaker heeft gecontroleerd sinds het vaststellen van die verhoogde anti-TPO… 🙁

 17. Astrid Poot ·

  Hallo Paul vorige maand heb ik geregeerd dat mijn TSH waarde veel te hoog was (8.91). Bij de dokter geweest en moest van 1,25 Euthyrox verhogen naar 2,00. Nu na ruim een maand is mijn TSH waarde 0.18. dus te laag, maar is mijn T4 waarde weer veel te hoog (2.13) was 1.03. Mijn T3 zit wel binnen de marge. ( 3.93) Moet ik nu weer naar beneden met de Euthyrox?

  Reageer
  • Paul ·

   Welke vorm van T4 heeft men gemeten: vrij of totaal T4? En welke eenheid / grootheid staat er achter je T4-waarde? Ik kan namelijk geen enkele situatie bedenken waarin een T4 van 2,13 te hoog is… 😕

  • Astrid Poot ·

   Sorry, maar ik had al verteld dat ik in het buitenland woonde en daar houden ze denk ik andere marges erop na. Er zijn vrije vormen gemeten net zoals de vorige keer. De marges hier zijn T3 (2.5 – 4.8 pg/ml), was 3.15, nu 3.93… T4 (0.61 – 1.12 ng/dl), was 1.03, nu 2.13… TSH (0.34 – 5.6 uIU/ML), was 8.91, nu 0.18…

  • Paul ·

   Beste Astrid, Ik had niet begrepen dat je in het buitenland woont… Ik ben GEEN arts, maar naar mijn mening ziet het er inderdaad naar uit dat je een te hoge dosis levothyroxine inneemt. De dosisverhoging lijkt me een tikkeltje excessief; het gaat hier immers bijna om een dosisverdubbeling. Ik kan me van jou overigens alleen dit lijntje herinneren, maar daarin werd helaas niet gerept over afwijkende / buitenlandse referentiewaarden. 🙁

 18. Rosita ·

  Beste Paul, ik heb de uitslagen van mijn zoon van 9 jaar binnen. Zijn TSH is 4,6; T4 vrij is 14,2… Is zijn TSH niet te hoog? Hoor graag! Arts zegt dat alles oké is. Ik heb mijn twijfels. M.v. gr. Rosita

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Rosita, In bovenstaand artikel worden vaak gebruikte schildklierreferentiewaarden voor volwassenen uiteengezet. Voor kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn, gelden afwijkende referentiewaarden. Hierbij een overzicht van schildklierreferentiewaarden voor kinderen (uit een overleg van kinderendocrinologen van UMCG 02-12-2016):
   TSH

   • 0 dagen – 6 dagen: 00,70 tot 15,20
   • 6 dagen – 1 maand: 00,70 tot 10,00
   • 1 maand – 3 maanden: 00,70 tot 08,00
   • 3 maanden – 12 maanden: 00,70 tot 08,00
   • 1 jaar – 6 jaar: 00,70 tot 06,00
   • 6 jaar – 11 jaar: 00,60 tot 04,80
   • 11 jaar tot 20 jaar: 00,50 tot 04,30

   FT4

   • 0 dagen – 6 dagen: 12,00 tot 32,00
   • 6 dagen – 1 maand: 12,00 tot 28,30
   • 1 maand – 3 maanden: 12,00 tot 28,30
   • 3 maanden – 12 maanden: 12,00 tot 25,60
   • 1 jaar – 6 jaar: 12,30 tot 22,80
   • 6 jaar – 11 jaar: 12,50 tot 21,50
   • 11 jaar tot 20 jaar: 12,60 tot 21,00

   FT3

   • 0 dagen – 6 dagen: 02,67 tot 09,70
   • 6 dagen – 3 maanden: 03,00 tot 09,30
   • 3 maand – 12 maanden: 03,30 tot 09,80
   • 1 jaar – 6 jaar: 03,70 tot 08,50
   • 6 jaar – 11 jaar: 03,90 tot 08,00
   • 11 jaar tot 20 jaar: 03,90 tot 07,70

   Eerlijk is eerlijk, context heb ik niet, maar naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening zouden dit weleens de meest recente gegevens uit betrouwbare bron kunnen zijn omtrent schildklierwaarden voor kinderen. (bron) Volgend deze parameters vallen de waarden van je zoontje binnen de norm / grens.

 19. Nara ·

  Al lange tijd voel ik me niet goed. Al lange tijd heb ik last van enorme hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, concentratieproblemen, pijn in de schildklier en depressieve gevoelens… Maar ook veel honger. De volgende labwaarden staan op mijn labformulier: TSH: 1,4… Vrije T4: 10,7… T3: 1,3… Vrije T3: 4,0… HB: 7,4… HT: 0,38… Leukocyten: 3,9… IJzerverzadiging: 22… Wat vindt u van mijn uitslagen. Mijn huisarts zegt dat alles helemaal goed is. M.v.g. Nara

  Reageer
  • Paul ·

   Om in ieder geval in te gaan op je schildklierwaarden: je TSH valt binnen de referentiewaarden. Zo ook je FT4, je FT3 en je TT3. Wel is opmerkelijk dat je zowel je FT4 als FT3 als TT3 weliswaar niet te laag is, maar dat ze stuk voor stuk wel aan de laag-normale kant zijn. FT4 moet minimaal 8 zijn en is 10,7. FT3 moet minimaal 3 zijn en is 3,2. TT3 moet minimaal 1,2 zijn en is 1,3. Al met al vallen ze allemaal boven de onderste grenswaarde, maar zijn ze desalniettemin opvallend ‘laag-achtig’. Dus officieel voldoen ze aan de norm, maar ‘alles goed’ vind ik een overstatement. In hoeverre je klachten kan ondervinden aan deze schildklierwaarden durf ik niet te zeggen. Ze voldoen immers aan de norm… Misschien uit voorzorg ook eens je ijzer, vitamine B12 en vitamine D laten controleren?

  • Sascha ·

   Hoi, ik heb dezelfde klachten en dezelfde waarden. Bizar. Hoe gast het nu?

 20. Henna ·

  Beste Paul, Ik heb mijn labuitslag binnen van de arts. Ik heb niet heel veel kennis van de schildklier, en ben al een tijdje aan het googelen, maar kom er niet uit. Mijn schildklier waarde T3 is verlaagd. Mijn waarde is een 1. Wat betekend dat? Betekend dit dat mijn schildklier te traag werkt of snel werkt? Ik hoop dat iemand mij hiermee op weg kan helpen. Ik voel me namelijk al een maand niet goed. Ik heb last van hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, pijn in mijn hoofd, drukkend gevoel op hersens, niet helder kunnen denken etc. Ik hoor heel graag van je!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Henna, Er zijn twee vormen van T3, namelijk vrij en gebonden. Als men je vrije T3 heeft gecontroleerd, dan is je T3 veel te laag. Heeft men je totale T3 (vrij + gebonden) gecontroleerd, dan is je T3 ietwat te laag. In beide gevallen lijkt het erop dat er sprake is van een te traag werkende schildklier. Heb je ook de bloedwaarden voor T4 en TSH te horen of te zien gekregen? Ik verneem graag van je… Groeten, Paul

  • Henna ·

   Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Mijn schildklier waarde zijn: T3 vrije thyroxine 4,1; T3 Triiodothyronine 1; Tsh 1.4; vrije T4 16; bezinking 28; CRP 16; ijzer 8. Ik voel me al lange tijd niet goed. Heb last van hartkloppingen, hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, oorsuizen, duizeligheid, niet helder kunnen nadenken. Wat vind u van bovenstaande waarden? Volgens de labformulier is mijn T3 waarde Triiodothyronine aan de lage kant. Wat betekend dit? Betekend dit dat mijn schildklier iets te snel of iets te traag werkt? Ik hoor heel graag van u!

  • Paul ·

   Vrij T3 is geen vrij thyroxine, maar vrij triiodothyronine. Ik denk dat je dit verkeerd hebt afgelezen van het bloedprikformulier… In dat geval is je FT3 ietwat aan de laag-normale kant, maar desalniettemin oké… Is je TT3 ietwat te laag… Is je FT4 prima… En is je TSH prima… De ietwat verlaagde TT3 zou kunnen suggereren dat de omzetting van T4 naar T3 ietwat gebrekkig verloopt, maar het gaat hier om een momentopname, dus naar alle waarschijnlijkheid is er niets aan de hand met je schildklier. Dat je TSH, FT3 en FT4 netjes binnen de referentiewaarden vallen, maakt de kans op een schildklierprobleem nagenoeg nihil. Ik denk dan ook dat je de oorzaak van je klachten (hartkloppingen, hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, oorsuizen, duizeligheid e.a.) in een andere hoek moet zoeken. Ik weet niet hoe oud je bent, maar je BSE / bezinking lijkt ietwat verhoogd… Ook je CRP is verhoogd… Dit kan duiden op een infectie of ontsteking binnenin het lichaam. Ook is je ijzer te laag… Zijn je overige vitamines en mineralen al eens grondig onder de loep genomen? Vitamine D… Vitamine B12… Magnesium… Kalium… Calcium… Vitamine A… Zink… Eventueel ook eiwitten… Zie voor aanvullende informatie over deze materie desgewenst ook (de reacties onder) dit artikel:

   Wat vond je arts eigenlijk van de bloeduitslagen? Zei hij/zij niets over de –mogelijkerwijs– afwijkende status van T3, BSE, CRP en serumijzer? En werd er geen vervolgonderzoek voorgesteld?

  • Henna ·

   Beste Paul, Bedankt voor uw antwoord en informatie. Mijn huisarts zei dat de uitslag goed is. Toen ik een uitdraai vroeg van mijn labformulier, vond ik mijn waardes een beetje vreemd. Ze heeft ook geen vervolgonderzoek voorgesteld. Ik slikte Euthyrox 50 microgram per dag. Met m’n internist overlegd en ik ga 37,5 microgram Thyrax slikken nu. Ik krijg het gevoel dat mijn schildklier iets te snel werkt. Kan de T3 waarde dat bij mij verlaagd is naar de waarde 1 duiden op een iets te snel werkende schildklier of iets te langzaam werkende? Ik heb nu nog een verwijsbrief gevraagd naar een andere internist omdat mijn huidige internist aangeeft dat er niets aan de hand is en mijn T3 waarde niet belangrijk is. Maar volgens het labformulier is er wel wat aan de hand met mijn schildklier.

  • Paul ·

   Huh?!………… Dus je slikt reeds schilkliermedicijnen?………… Hoe lang al?………… Dit is een extreem relevant stukje informatie dat voor mij vooralsnog ontbrak! Dat je Euthyrox inneemt, insinueert dat je schildklier reeds te traag werkte en dat je te traag werkende schildklier reesds wordt opgevangen met gesynthetiseerde schildklierhormonen.

  • Henna ·

   Beste Paul, Bedankt voor uw antwoord. Ik ben niet duidelijk geweest in mijn bovenstaande tekst. Ik ben 26 jaar oud en sinds een jaar slik ik medicatie voor mijn schildklier. Mijn TSH waarde was altijd 4 voordat ik de medicatie kreeg. Omdat ik mij al jaren niet “goed” voelde kreeg ik na jaren een verwijzing naar een internist in het ziekenhuis. Mijn internist gaf aan dat een TSH waarde van 1 het beste is. Hij stelde voor dat ik schildkliermedicatie ging proberen. Ik voelde vanaf dag één op dat moment veel beter! Mijn leven veranderde helemaal, ik voelde me weer levend binnen paar weken. In dat ene jaar heb ik diverse doseringen gehad 100, 88, 75, 50, 37,5, 25. Dit omdat mijn schildklier enorm schommelt. De ene keer werkt mijn schildklier langzaam, ander keer weer net iets te snel. Nu voel ik me meer dan 2 maanden niet goed. De klachten die ik boven schreef… Ik heb het gevoel dat het door mijn schildklier komt. Als ik mijn labformulier bekijk dan zie ik ook staan dat mijn T3 waarde verlaagd is (waarde 1). Ik snap alleen niet wat dat betekent. Betekend een verlaagde T3 waarde een iets traag werkende schildklier of iets snel werkende?

  • Paul ·

   Aan de hand van uitsluitend een ietwat afwijkende T3 kun je niet vaststellen of een schildklier te snel of te traag werkt. Sterker nog: je WEET dat je schildklier te traag werkt, dat is nou juist de reden dat je schildklierhormonen inneemt. Je totale T3 is ietwat te laag, wat in feite duidt op een klein tekort aan actief schildklierhormoon. De hoofdverantwoordelijke is waarschijnlijk je trage schildklier, maar aangezien je reeds schildklierhormonen inneemt, is er allerlei onderlinge correlatie en causaliteit mogelijk. Medeverantwoordelijk zijn wellicht: A. Je trage schildklier; B. Een te lage dosis schildkliermedicatie; C. Een gebrekkige omzetting van T4 naar T3; D. Onderdrukking van je TSH en lichaamseigen schildklierfunctionaliteit door inname van thyroxine, waardoor triiodothyronine-niveaus kunnen achterblijven… Het punt is dat je een gematigd tot minimaal tekort aan T3 hebt en dat dit tekort eigenlijk niet verantwoordelijk kan zijn voor de klachten die je ervaart. Dat je arts je onverhoopt naar huis stuurt met een mogelijkerwijs verhoogde BSE en CRP en een te laag serumijzer snap ik niet. Naar mijn persoonlijke mening duidt dit op mogelijke wanpraktijken. Persoonlijk zou ik aandringen op een second opinion bij een andere arts. Groeten, Paul P.S. Een TSH van 1 wordt inderdaad als ideaal beschouwd, maar als je een traag werkende schildklier hebt kun je je veel beter focussen op een optimale T4 en T3 dan op een optimale TSH-waarde. Misschien is dat de reden dat men je levothyroxinenatrium zo belachelijk vaak heeft aanpast in 1 jaar tijd: een onnodige en onterechte focus op TSH in plaats van T4 en T3… Oh ja, en zijn je schildklierantistoffen al eens gecontroleerd?

  • Henna ·

   Mijn antistoffen tegen TPO zijn gecontroleerd. Er staat op het labformulier dat het negatief is. Vandaag heb ik een afspraak gemaakt met een ander internist. Over twee maanden kan ik daar terecht. Ik gebruikte 50 microgram Euthyrox, mijn labwaarden zijn: TSH 1.4; FT3 4.5; vrij T4 16. Mijn (huidige) internist stelde twee dagen geleden voor dat ik weer moet overstappen naar Thyrax (die is inmiddels weer terug). Daarnaast gaf hij aan dat mijn waardes goed zijn, en vroeg aan mij wat ik zelf wilde. Ik stelde zelf voor om een stapje terug te gaan en 37,5 microgram Thyrax te slikken i.p.v. 50 microgram. Dit stelde ik voor omdat ik me niet goed voelde. Ik krijg het gevoel dat 50 microgram net iets te veel is. Nu slik ik sinds twee dagen 37,5 microgram Thyrax. Als u dit zo lees en mijn waardes ziet staan denkt u dat het dan handiger is voor mij om 50 microgram in te nemen of 37,5 microgram Thyrax? Ik hoor graag van u. M.v.g. Henna

  • Paul ·

   Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik geen aanbevelingen doen ten aanzien van iemands individuele receptplichtige medicatie. Zou ik echter in jouw schoenen staan, dan zou ik beginnen met de laagste dosis en over 6 weken mijn bloed nogmaals laten controleren om te zien hoe het ervoor staat met (vrij of totaal) T3, (vrij of totaal) T4 en TSH.

  • Henna ·

   Beste Paul, Zal ik doen. Heel erg bedankt voor je hulp! M.v.g. Henna

  • Lyda ·

   Beste Henna, Ik heb zelf 3 jaar getobd met mijn schildklier. Te snel, te langzaam, te snel, enz. Wat we ook probeerden, niks kreeg het goed. Ik ben bij een endocrinoloog (in Hasselt, in België waar ik woon) geweest en die stelde vast dat ik (goedaardige) bulten in mijn schildklier had zitten. Omdat deze inmiddels behoorlijk groot waren, adviseerde hij om de hele schildklier te laten verwijderen. Je kunt met een onderzoek laten vaststellen of er zoiets bij jou ook aan de hand is. Er worden dan foto’s gemaakt nadat er radioactief spul is ingespoten. Het is niet alles, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Inmiddels is mijn schildklier verwijderd en ben ik bezig om de Thyroxine in te stellen. Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je is.

 21. Eva ·

  Goedemiddag, Ik ben totaal niet bekend met schildklierwaarden, maar ik heb na aanleiding van een bloedonderzoek te horen gekregen dat de voorloper van het schildklierhormoon te hoog is in mijn bloed. Over een paar weken moet ik weer bloed prikken om te kijken of dit veranderd is. Maar wat wil dit precies zeggen en wat voor klachten zou ik daardoor kunnen hebben? En heeft dit een naam? Met vriendelijke groet, Eva

  Reageer
  • Paul ·

   Actief schildklierhormoon is T3. De voorloper van dit actieve schildklierhormoon is het inactieve prehormoon T4. Wat men –naar alle waarschijnlijkheid– dus heeft bedoeld te zeggen is dat je T4 te hoog is. Waarschijnlijk heeft men je vrije FT4 getest, maar mogelijkerwijs je totale TT4… Een te hoog T4 zorgt doorgaans voor de klachten die passen bij hyperhyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier. Vaak is de TSH-waarde hierbij te laag en soms blijft er te veel T4 dat kan worden omgezet naar T3, waardoor dus ook sprake is van een verhoogd T3 (vrij FT3 of totaal TT3) in het bloed. Maar OF je klachten ervaart en hoe ERG deze potentiele klachten zijn, is volkomen afhankelijk van de ernst en de oorzaak van het overschot aan schildklier(pre)hormonen… Heb je wellicht een print / uitdraai van de bloeduitslagen mee naar huis gekregen? En zo ja, staat er de exacte waarde van je TSH, FT4, T4, FT3 en/of T3 op vermeld? Zie eventueel ook de volgende artikels:

  • Eva ·

   Bedankt voor uw snelle reactie! Ik heb niks mee naar huis gekregen. Ik weet alleen dat alle waarden goed / normaal waren, behalve die van de voorloper van het schildklierhormoon (verhoogd). De andere waarden van de schildklier waren dus wel normaal…

  • Paul ·

   Een op zichzelf staande FT4 die ietwat verhoogd is, hoeft niets te betekenen. Maar een fiks verhoogde FT4 wel degelijk… In dat opzicht is het te allen tijde raadzaam om een printje / uitdraaitje van bloeduitslagen mee naar huis te vragen, zodat je ze op je gemakje kunt inkijken.

 22. Fred ·

  Beste Paul, Mijn klachten zijn extreme vermoeidheid: kan hele dagen slapen en zit soms naar scherm te kijken op werk zonder dat informatie binnenkomt. Daarnaast heb ik veel spierpijn en krampklachten, een hoge spierspanning en ik houd veel vocht vast. En wordt al jaren 2 tot 3 kg per jaar zwaarder terwijl eetpatroon hetzelfde blijft. Ik loop 1x per week 30 minuten hard en tennis 2x per week. Als ik een dieet volg van de diëtiste (3x gedaan) kom ik alleen maar veel aan. Op mijn verzoek een algeheel bloedonderzoek gehad en alle waarden suiker / cholesterol / leverwaarden goed. Alleen in de februarimeting: TSH 6.2 en T4 14. Nu in mei tweede meting: TSH 3.6 en T4 was nu 9 geworden. Dus TSH hoog in grenzen en T4 naar ondergrens toe. Dit was atypisch volgens huisarts. Zijn voorstel was om over 3 maanden nogmaals een test te doen… Ondertussen kwakkel ik dus door. Denk jij dat dit het goede traject is? Ik heb geen eerdere testen dan dit jaar gehad op schildklierwaardes.

  Reageer
  • Paul ·

   Je zou inderdaad verwachten dat een TSH-waarde die ‘aantrekt’ richting normaal gepaard gaat met een zich stabiliserende ( hoger wordende) FT4. Een TSH die beter wordt en een FT4 die juist slechter wordt is inderdaad atypisch te noemen. Toch komt een dergelijk onvoorspelbaar en op het oog onverklaarbaar beloop van schildklierwaarden wel vaker voor. Ik snap dat je huisarts over een maand of 3 nogmaals wil testen, maar persoonlijk zou ik allereerst eens het (vrije of totale) T3 laten controleren. En indien mogelijk ook alvast schildklierantistoffen. In veel gevallen ontstaat meer duidelijkheid naarmate het totaalplaatje completer wordt… En als men dan toch opnieuw bloed prikt, zou ik ook meteen vragen of met je vitamine B12, vitamine D en ijzer wil controleren… Heel veel sterkte ermee!

 23. dropje ·

  Hoi, mijn waardes zijn 0.9 tsh en T4 10.1. vallen deze binnen de grens?

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, als het om vrij T4 gaat wel. Al is een FT4 van 10,1 wel aan de lage kant…

 24. Rietje ·

  Beste Paul, Ik heb een vraag. Ik heb al erg lang een heel ontregeld gevoel in mijn lichaam. Veel hoofdpijn achter mijn ogen veel pijn. Zweten en hoge hartslag. Mijn schildklierwaardes zijn T4 13,2, TSH 0,68. Ik ben overactief maar steeds ook moe maar kan geen rust vinden. Ook ben ik erg prikkelbaar en compleet niet mezelf. Zijn mijn waardes afwijkend genoeg om een behandeling te krijgen? Worden behandelingen ook wel eens gedaan omdat de klachten ernstig zijn en de waardes niet erg afwijkend? Mijn kwaliteit van leven is erg aangetast door mijn klachten.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Rietje, Ik neem aan dat je het hier hebt over je (vrije) FT4… In dat geval valt er eigenlijk niets aan te merken op je schildklierwaarden. Voor de absolute zekerheid zou je nog je vrije (F) of totale (T) T3 kunnen laten controleren. Maar op basis van deze huidige twee schildklierwaarden zal geen enkele arts een behandeling van de schildklier starten (aangezien er –vooralsnog– niets te behandelen valt). Mocht ook je (F)T3 binnen de norm blijken te vallen, dan lijkt het met raadzaam om verder te zoeken naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Hoofdpijn, oogpijn, overmatig transpireren, verhoogde hartslagfrequentie, vermoeidheid, mentale onrust en prikkelbaarheid zijn immers potentiële schildkliersymptomen, maar ze passen evengoed bij sommige andere gezondheidsaandoeningen. Zie desgewenst ook de volgende artikels:

   Wat is eigenlijk je leeftijd? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Rietje ·

   Dag Paul, Heel erg bedankt voor de reactie. Mijn leeftijd is 62 jaar. Ik had de hoop dat ik laag in de marges van metingen viel dat dacht ik te zien bij de schildklierziekten. Mijn klachten passen zo bij alle symptomen die je kunt krijgen van lage waardes dat ik hoopte op grond van zoveel klachten een proefbehandeling te krijgen. Mijn ochtendtemperatuur heb ik ook enkele dagen opgenomen en deze was rectaal 36,9 soms 37,1 graden. Morgen moet ik naar de endocrinoloog maar de waardes heb ik online al in kunnen zien en die heb ik je doorgegeven. Mijn lichaam is zo ontregeld. Ik slaap erg kort vanwege de hoofdpijn en stuwing in mijn hoofd. Wat ik niet helemaal begrijp is dat er enkele berichten eerder bij Brenda waardes waren van Tsh 7,00 en T4 12,5. Volgens mij las ik bij haar diagnose subklinisch? Graag hoor ik even of ik dit juist heb gezien en of jij nog andere opties voor mij hebt. Vriendelijke groet, Rietje

  • Paul ·

   Ja, maar het verschil zit hem in de TSH-waarde. Een TSH van 0,68 valt netjes binnen de referentiewaarden (0,4 – 4,0). En een TSH-waarde van 7,0 is veel te hoog (ruim 10x zo hoog als de jouwe en bijna 2x de maximum referentiewaarde)… Hopelijk kan de endocrinoloog uitsluitsel geven.

 25. Irma ·

  Hoi, heb nu voor de 4e keer in mijn leven een te snel werkende schildklier. Na een jaar medicijnen strumazol en na 6 weken Thyrax ben ik er weer een tijd vanaf. Heb echo gehad indertijd en daar was niets op te zien. Ik vraag me af waar het bij mij aan ligt, heb namelijk geen auto immuun ziekte of iets dergelijks. Mijn tsh is 0,4 en T4 is 35. Het eerste waar ik het aan merk is mijn hart die te snel en in mijn oor klopt en slapeloosheid. Mijn vraag is wat voor hypertherioide heb ik en zou bij mij de radioactieve slok helpen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Irma, Over de mogelijke oorzaken van hyperthyreoïdie kun je meer lezen in dit artikel over een te snel werkende schildklier. Hoe weet je trouwens dat er geen sprake is van de ziekte van Graves? Of een radioactieve slok uitkomst biedt, is moeilijk te zeggen. Meer over de voordelen en nadelen van Radioactief Jodium (RAJ) kun je lezen in dit artikel over ‘de slok’… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Irma ·

   Bedankt voor je snelle reactie! Dat ik geen auto-immuunziekte heb, hebben ze toen op geprikt. Kan je dus gewoon te snelle schildklier hebben zonder aanwijsbare ziekte?!

  • Paul ·

   Dat ligt eraan wat je verstaat onder de term ‘ziekte’… Een te snelle schildklierwerking wordt geconstateerd aan de hand van een verhoogde concentratie schildklierhormonen in het bloed. En deze verhoogde concentratie T4 en/of T3 kan het gevolg zijn van de Ziekte van Graves, de ziekte van Plummer, een schildklierontsteking (thyreoïditis), een toxisch adenoom (goedaardig schilkliergezwel), een hypofyse-aandoening (die TSH verhoogt), een hypothalamus-aandoening (die TRH verhoogt) of een overdosis aan schildkliermedicijnen… Andere oorzaken zijn mij in elk geval niet bekend.

 26. Brenda ·

  Beste Paul, Ik heb al eerder een vraag gesteld en kreeg een duidelijk antwoord (waarvoor dank. Sowieso super dat je ieders vragen beantwoordt!). Inmiddels beschik ik over nieuwe info waardoor ik nog meer vragen heb, dus hopelijk wil je je hier ook eens over buigen. Ik ervaar al jarenlang vage klachten. In 2011 al eens op schildklier laten prikken en toen was TSH iets verhoogd maar T4 normaal (TSH 4.9 (0.25-3.1), T4 vrij 9.8 (7.8 – 16). Ben toen wel doorgestuurd naar internist en die heeft opnieuw bloedonderzoek gedaan, maar ineens (maand nadat TSH verhoogd was) was alles weer normaal (TSH 3 (0.25-3.1), T4 vrij 8.5 (7.8-16) en T3 1.3 (1.2-3.0)). Tussendoor nooit meer laten controleren, hoewel klachten bleven, maar het zat blijkbaar ‘tussen de oren’. Afgelopen januari toch maar weer laten checken en toen was er sprake van een milde subklinische hypothyreoïdie (TSH 7.0 (0.25-3.1), T4 vrij 12.5 (7.8-16)) plus een vitamine D tekort. Omdat ik al zolang klachten heb, mocht ik van huisarts beginnen met een proefbehandeling van 25mcg levothyroxine. Inmiddels is afgelopen week pas mijn bloed weer gecontroleerd maar daarvan heb ik nog geen uitslag dus weet niet precies wat de medicatie doet. Ik voel me wel iets beter. Maar blijf twijfelen over hoe het nu zit. Nu heb ik op eigen initiatief ook antistoffen laten prikken. Die blijken positief; 118 (referentiewaarde < 34). Als ik op de site van de schildklierstichtring kijk dan is alles boven 100 positief dus dan zou het betekenen dat ik Hashimoto heb? Echter, ik lees overal dat mensen met Hashimoto waardes hebben van in de honderden tot zelfs duizenden. Wat wil dit nu zeggen? Want die van mij zijn echt niet schrikbarend verhoogd. Is het nu aannemelijk dat ik Hashimoto heb of niet? Kan het ook zijn dat er niks aan de hand is, of betekent de aanwezigheid van antistoffen altijd iets? Ben bang dat ik ‘ten onrechte’ medicatie neem en dat ik zaken erger maak. Overigens krijg ik wel een doorverwijzing naar een endocrinoloog omdat ik mijn hele leven toch wel wat vage hormonale kwesties ervaar (o.a. vervroegd in de puberteit met 6 jaar en wat aangeboren afwijkingen (niks ernstigs)) en ik het gevoel heb dat zaken mogelijk verband met elkaar houden. Bedankt alvast voor je antwoord.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Brenda, Eerlijk gezegd vind ik de “alles-weer-normaal”-bloedwaarden al behoorlijk twijfelachtig. Je TSH was hoog-normaal en je T4 + T3 zaten allebei tegen de ondergrens. Bij de bloedwaardebepaling daarna is je TSH inderdaad verder gestegen (wat als negatief zou kunnen worden aangemerkt), maar is ook je FT4 flink gestegen (tot een nette waarde), wat minstens zo belangrijk is. In dit plaatje zou je toenmalige T3 dan ook een ZEER interessant stukje informatie zijn geweest… Ik ben overigens niet bekend met een schildklierantistof met een grenswaarde tot 34. In sommige landen wordt voor anti-TPO een grenswaarde van 34 kU/l (kilo-eenheden per liter bloed) vastgesteld, maar dit is in Nederland een zeer ongebruikelijke maatstaf. Mocht er inderdaad sprake zijn van een verhoogde anti-TPO, dan KAN dit in theorie duiden op de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves, een nodulair struma of een schildkliercarcinoom… Maar ook 10 tot 15% van alle niet-schildklierpatiënten heeft een verhoogde anti-TPO-waarde. Een licht verhoogde anti-TPO zegt op zichzelf dus niet heel erg veel. Feit blijft dat vooral je T4 en T3 belangrijk zijn, dus persoonlijk zou ik aandringen op controle van je T3. En hoe staat het inmiddels eigenlijk met je vitamine D (want een tekort aan vitamine D, vitamine B12, ijzer of magnesium kan klachten geven die sterk kunnen lijken op schildklierklachten)? Overigens denk ik niet per se dat je ten onrechte levothyroxine inneemt, maar snap ik niet dat deze beslissing is genomen navenant je FT4, want die is/was MEER dan toereikend! Al met al is dit naar mijn persoonlijke mening weer een erg vreemd en onsamenhangend verhaal van je artsen… Twijfelachtige waarden noemen ze ‘normaal’… Terwijl een verhoogde TSH bij een hoog-normale FT4 wordt gekenmerkt als subklinische hypothyreoïdie… Naar mijn ondeskundige mening is dit maf… Ik ben geen arts, maar snap simpelweg niet waarom men je T3 de laatste keer niet heeft geprikt. Groeten, Paul

  • Brenda ·

   Dank voor je (snelle!) antwoord. Het gaat inderdaad om anti-TPO. En vitamine D tekort neem ik hoge dosering voor en moet binnenkort gecontroleerd worden. Ik snap er zelf ook helemaal niks van en vind het allemaal maar dubieus. Maar als ik iets vraag aan de arts of twijfels durf te uiten, kijkt ze me aan of ik van een andere planeet kom. Zo snel mogelijk naar een endocrinoloog dan maar! Zou jij als je in mijn schoenen stond overwegen om te stoppen met medicatie totdat er echt ‘iets’ uit verder onderzoek naar voren komt?

  • Paul ·

   Ikzelf denk eigenlijk dat er al sprake was van subklinische hypothyreoïdie bij de eerdere bloedwaarden en dat je dus zeker niet ten onrechte schildkliermedicatie gebruikt. Wel is het zo dat bij sommige schildklieraandoeningen periodes van een snel werkende schildklier worden afgewisseld door periodes van een trage schildklier. Of je met levothyroxine goed zit, weet ik dan ook niet zeker. Ik mag voor jou absoluut geen beslissing nemen en ik wil je ook echt niet in een bepaalde richting sturen, maar je vraagt mij iets zeer concreets over wat ikzelf zou doen… Dus bij dezen: ik zou eerst een exacte diagnose van een internist-endocrinoloog eisen op basis van het beloop van (F)T4 EN (F)T3 en eventueel schildklierantistoffen. Dus alvorens ikzelf levothyroxine zou innemen… Maar nogmaals: dit is wat ikzelf zou doen in een dergelijke situatie en NIET iets wat ik jou adviseer…

  • Brenda ·

   Ik stap z.s.m. naar een endocrinoloog. De levothyroxine die ik nu al slik in die heel lage dosering blijf ik tot die tijd dan maar slikken, want lijkt me niet goed om ineens weer te veranderen en ik lijk me ook iets beter te voelen (maar kan ook door hogere vitamine D komen). Heel erg bedankt voor het meedenken!

 27. Aniniem ·

  Ik heb een TSH waarde van 2.2 en een T4 waarde van 18.0 maar ervaar enorm veel klachten. Hoe kan dit?

  Reageer
 28. Aniniem ·

  Ik heb vandaag de uitslag van mijn bloedonderzoek gekregen. Een TSH waarde van 2.2 en een T4 van 18.0, toch ervaar ik enorm veel klachten. Hoe kan dit?

  Reageer
  • Paul ·

   Twee toereikende bloedwaarden garanderen helaas geen klachtenvrij leven. 🙁 Ik weet niet wat je klachten zijn, maar ze zouden allerlei mogelijke oorzaken kunnen hebben…

 29. De jong ·

  Hallo, Ik ben een vrouw van 35 jaar en ik heb al vanaf mijn 17e een te langzaam werkende schildklier. Ik ben in de afgelopen 7 maanden 20kg aangekomen. Ik eet vrij gezond, en sport minimaal 4 keer per week o.a. tennis, hardlopen, wandelen en krachttraining. Vorige maand waren mijn waardes TSH 0,06 en FT4 18,4. De huisarts heeft mij doorgestuurd naar de internist omdat zij het aankomen in gewicht niet kan verklaren. De internist heeft mij opnieuw bloed laten prikken en zij belde net voor de uitslag. TSH 0,08 en FT4 14, al het andere was goed behalve mijn vitamine D die is iets verlaagd namelijk 43. Zij kan het verder ook niet verklaren, omdat ik momenteel ontzettend moe ben en me heel erg gejaagd voel moet ik minder medicatie innemen. Van 1,50 leva naar 1,375. Ik ben trouwens in november overgestapt van Thyrax naar leva.

  Reageer
 30. Mieke ·

  Dankje voor je reactie Paul! Ik heb vooral veel te kampen met veel vermoeidheid, nagels die steeds afbreken, koude voeten en handen, darmproblemen, moeizaam afvallen, lichte verhoging om de week. spierpijn en allemaal vage klachten. Ik heb net even mijn huisarts gebeld om de uitslagen van de jaren ervoor erbij te pakken. Zij hebben me toen enkel op TSH getest en dat ging zo: Oktober 2004: 3,5 MU/L… Augustus 2007: 2,21 MU/L… Mei 2011: 1,62 MU/L… Juli 2016: 2.74 MU/L… En dan nu dus 4,73 MU/L… Ik weet niet waar die verhoging opeens vandaan komt en erg stabiel is het dus ook niet. Groetjes!

  Reageer
 31. Mieke ·

  Beste Paul, ik loop al een tijdje rond met het idee dat er wellicht iets mis is met mijn schildklier. Ik heb onderzoek laten doen en dit is de uitslag: T3 Totaal 1,85 nmol/l T4 Vrij 15,57 pmol/l en TSH 4,73 mU/l en thyreoid-peroxidase 11 kU/l. Volgens mij is alleen TSH aan de hoge kant, klopt dat? en wat kan ik nu het beste doen als vervolgstap? Ik ben hier niet zo in thuis. Ik hoor het graag van u!

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Mieke, In principe is je TSH-waarde ietwat te hoog, wat zou kunnen wijzen op een traag werkende schildklier… Je schildklierhormoon en schildklierprehormoon vallen echter binnen de referentiewaarden, wat als geruststellend zou kunnen worden gezien… Overigens vind ik zowel je FT4 als je TT3 ietwat aan de lage kant. Ikzelf zou in jouw situatie over 2 maanden nogmaals om een bloedwaardebepaling van TSH, FT4 en TT3 vragen om het beloop ervan in kaart te kunnen brengen… Wat is eigenlijk de reden dat je het idee hebt dat je te kampen hebt met schildklierproblemen? Dus welke potentiële schildkliersymptomen ervaar je precies? Enigszins afhankelijk van het antwoord hierop zou het raadzaam kunnen zijn om ook eens je vitamine B12, vitamine D3 en ijzer te laten controleren… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 32. A. Bloem ·

  Hallo, Ik heb de laatste jaren progressief vage klachten. Inmiddels kom ik zelfs aan in gewicht terwijl ik op mijn voeding let en elke dag beweeg in de vorm van lopen of fietsen. In januari zijn wat waardes in mijn bloed getest en de assistente gaf door dat alles goed was. Ik herken zeker 80% van de klachten die horen bij een traag werkende schildklier. Kan dit het geval zijn en is het verstandig aan te dringen op verder onderzoek of maak ik me zorgen om niets? Onderstaand de waardes zoals gemeten in januari van dit jaar: – glucose: 4,9 nuchter; – TSH: 2,8; – Vrij T4: 11,7; – T3: 4,1; – CK: 130; – HbA1c: 36… Hartelijke groet, Anita

  Reageer
  • Paul ·

   Om even puur en alleen in te gaan op je schildklierwaarden (waarbij ik ervan uitga dat ook je T3 in de vrije vorm is gemeten, aangezien deze anders te hoog zou zijn geweest): je TSH valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de hoge kant; je FT4 valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de lage kant; je FT3 valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de lage kant… Al met al ben ik benieuwd naar het beloop van je schildklierwaarden, dus wat ze NU zijn. En eveneens naar je vitamine D, vitamine B12 en ijzer…

  • A. Bloem ·

   Hallo Paul, Bedankt voor je snelle reactie. De waardes zijn zoals ze zijn doorgegeven door de assistente van de huisarts. Ik weet niet over een eventueel vrije vorm van de T3. B12 & D wilde hij niet laten prikken, omdat dit vorig jaar gedaan is en de waarden boven het minimum zaten en dus goed waren. Beide suppleer ik B12 1000mcg per dag en D3 50mcg per dag. Ik heb voor volgende week donderdag een afspraak met de huisarts gepland, omdat ik al die vage klachten eens goed onderzocht wil hebben. Heb je tips over wat verstandig zou zijn om onderzocht te laten worden (eventuele bloedwaardes en andere adviezen)? Hartelijke groet, Anita

  • Paul ·

   Dat je vitamines inneemt, betekent helaas niet dat er ook voldoende van in je cellen en weefsels terechtkomen. Weet je misschien nog de exacte bloedwaarden van je vitamine D en vitamine B12 van destijds? En had je toen ook al last van deze klachten?

 33. Maria ·

  Beste Paul, Voor hypothyreoïdie slik ik 88 microgram schildklierhormoon per dag. Ik heb het gevoel dat ik me bijna ‘happy’ voel. Alleen word ik in de namiddag moe, koud en krijg ik oorsuizen. Ben niet vooruit te branden. Mijn waarden zijn goed volgens de arts: FT4 = 20 en TSH = 0,54. T3 is niet geprikt. Vitamine B12 is goed, vitamine D = 56. Wat denk jij hiervan? B.V.D.

  Reageer
  • Paul ·

   Je FT4 is aan de hoog-normale kant, maar veel schildklierpatiënten voelen zich daar juist goed bij. Het zou overigens wel heel relevant zijn om te weten hoe hoog je (F)T3 is, aangezien zelfs een optimaal (F)T4-niveau geen toereikend (F)T3 hormoon garandeert. En als puntje bij paaltje komt, is T3 hetgeen ‘het werk’ doet… Daarnaast ben ik benieuwd naar je exacte vitamine B12-waarde, aangezien je vitamine D binnen de officiële referentiewaarden valt, maar naar mijn mening veeeeel hoger mag. Zie desgewenst ook:

 34. Rita ·

  Beste, 17 jaar geleden is de helft van mijn schildklier verwijderd, ik kreeg thyrax 125 mcg ik was vrij snel ingesteld en heb sindsdien nooit klachten gehad. Begin vorig jaar werd een deel (25 mcg) vervangen door levothyroxine dit leverde geen problemen op. Oktober 2016 moest ik volledig overstappen op levothyroxine. De laatste weken heb ik allerlei klachten o.a., kortademig, moe, futloos geen energie. Ik heb mijn bloedwaarde laten meten TSH is 0,08 en FT4 is 23,2. Volgens mijn huisarts vallen deze waardes binnen de “normale” waarden en wijt mijn klachten aan de 2 luchtweginfecties die ik kort na elkaar heb gehad. Graag wil ik weten of de waardes inderdaad binnen de normaalwaarden vallen mi is tsh 0,08 niet binnen de waarde.

  Reageer
  • Paul ·

   Als je schildklier deels verwijderd is en je ook nog eens schildkliermedicijnen inneemt, dan is de kans groot dat je TSH niet binnen de norm valt; oorzaak (schildklieroperatie + schildkliermedicatie) en gevolg (afwijkende TSH-waarde)… De schildkliermedicijnen zijn nodig om na een operatieve schildklierverwijdering je T4 en T3 op peil te houden. Je T4 is aan de hoge kant, iets wat eerder symptomen van een overschot aan schildklierhormonen zou moeten veroorzaken, terwijl jij symptomen beschrijdt van een tekort aan schildklierhormonen. In die context zou ik vooral je T3, vitamine B12, vitamine D3 en ijzerstatus laten controleren middels een bloedwaardebepaling.

  • Rita ·

   Beste Paul, B12 en ijzer zijn in hetzelfde onderzoek gecontroleerd en die waren goed.

  • Paul ·

   Weet je ook hoe goed? Sowieso zou vitamine D een aandachtspunt kunnen zijn…

 35. andy ·

  beste Paul ik ben al enige tijd opzoek naar een verklaring voor 1001 klachten. 14 jaar geleden heb ik spastische darmen gekregen . ze hebben niks anders gevonden in de vele onderzoeken dus zal het dan wel spastische darmen zijn. maar daar ben ik wel altijd redelijk goed mee omgegaan nu een 4 tal jaar geleden ben ik beginnen last te krijgen van nek en schouder , daarna hartritmestoornissen en vanaf oktober 2015 zijn er zoveel kleine probleempjes bij gekomen . begonnen met droge mond en verstopte neus . schimmelinfecties in de mond, terugtrekkend tandvlees overal spier en gewrichtsklachten , stijfheid in de rug . ontstekingen in elleboog , vinger en achillespees die niet meer weggaan . vermoeidheid , depressies , verhoogde suikerwaarde die ze niet omlaag krijgen . afvallen heb ik geprobeerd, dat gaat redelijk bij heel streng dieet , daarna direct terug op origineel gewicht . wondjes die heel moeilijk genezen . brokkelige nagels aan de tenen , hoekige vingernagels . veel bloedonderzoeken gehad . eerst vitamine D en vitamine B12 veel te laag , dan ijzerwaarde te laag , dan een cholesterolwaarde te hoog . ontstekingswaarde 3x de toegestane waarde. TSH waarde was de laatste keer 3.20 en tf3 was 4.7 . ook altijd lichaamstemperatuur van 35.5 . kan het iets te maken hebben met de schildklier ?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Andy, Toen ik de symptomen doornam, moest ik direct denken aan een (ernstig) vitamine B12-tekort en/of vitamine D-tekort. Hoe staat het momenteel met deze beide waarden? TF3 is geen bloedwaarde. FT3 wel, maar deze wordt zelden in vrije vorm gecontroleerd… Bedoel je misschien FT4 of T3?

  • andy ·

   het is inderdaad FT3. die is 4.7, voor de rest is er voor de schildklier niks anders getest. b-waarde is nu 612. ik neem daar nu pure b voor in . d vitamine is laatste keer niet getest. ze hebben gezegd dat het dan waarschijnlijk wel fibromyalgie is omdat ze niet echt iets vinden nu hebben ik vooral rugpijn, veel druk aan de zijkant van mijn billen en druk het is precies of ik al mijn spieren kwijt ben en dat alles steunt op de gewrichten alleen .

  • Paul ·

   Beste Andy, Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat men uitsluitend iemands FT3 heeft getest, dus zonder FT4 of totaal T3… Zeer ongebruikelijk (woon je in Nederland?), maar met deze waarde lijkt in ieder geval niets mis te zijn… Hoe groot was eigenlijk je oorspronkelijke vitamine B12-tekort? Orale vitamine B12-supplementen zorgen er in het ongunstigste geval namelijk alleen maar voor dat je B12-serumwaarde extreem hoog wordt, terwijl de hoeveelheid cobalamine in je cellen, weefsels en organen gelijk blijft: dus te laag. Zodoende ontstaat bij de eerstvolgende bloedwaardebepaling dus een positief beeld van de B12-waarde, wat totaal vertekend / onterecht is. In dat opzicht zou het raadzaam kunnen zijn om je actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne te laten testen en (indien nodig) aan de hand van deze bloedwaarden vitamine B12-injecties voorgeschreven te krijgen. Daarnaast gaan veel artsen ervan uit dat iemands vitamine D na een stootkuurtje wel weer oké zal zijn, maar mijn persoonlijke ervaring is dat dit TOTAAL niet hoeft te kloppen. Neem dus liever stelselmatig een hoogwaardig vitamine D3-supplement in, en zorg dat je voldoende met ontblote huid in de zon komt. Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Andy ·

   De b12-waarde was 194 bij het begin. ik heb in het begin 6 spuiten met b12 gehad. ook heb ik een d-cure gevolgd. de enigste waarde is de THS waarde en FT3. Ik ben van België

  • Paul ·

   Ah, dan denk ik dat het in België wellicht wel gebruikelijk is om het vrije T3 in iemands bloed te bepalen, hier in Nederland is dat niet het geval… In Nederland beschouwt men een vitamine B12-serumwaarde van 194 pmol/l officieel niet als een tekort, maar dit mag eigenlijk best richting de 400 pmol/l. Al met al ben ik benieuwd naar je ‘nuchtere’ B12-waarde (als de supplementen eenmaal zijn verwerkt) en naar je huidige vitamine D-waarde… En heeft men de oorzaak van de verhoogde ontstekingswaarden ooit expliciet benoemd? Is er uberhaupt ooit een officiële diagnose gesteld? Welke ontstekingsparameter wat trouwens verhoogd? Je TSH is naar Nederlands maatstaven niet te hoog, maar wel aan de hoge kant. In dat opzicht ben ik ook benieuwd naar je FT4 of totale T4…

  • Andy ·

   De waarde crt is 14.5 en die mag maar 5 zijn. Is het misschien allemaal iets wat stress gerelateerd kan zijn ? Heb voor mijn ontslag in 2015 wel een 4 tal jaren een stressvol werk gehad waar ik met tegen goesting was

  • Paul ·

   Bedoel je misschien CRP? Ikzelf ben ervan overtuigd dat stress veel met een mens kan doen, maar dat zulke concrete gezondheidsproblemen (vitamine D-tekort, vitamine B12-tekort, darmproblemen, mogelijk schildklierprobleem, verhoogde ontstekingswaarden, schimmelinfecties, gewrichtsklachten, tandvleesproblemen, et cetera) echt niet zomaar allemaal kunnen of mogen worden afgeschoven op stress… Het lastige is dat het bij zulke veelvuldige en gecompliceerde klachten moeilijk is om de oorzaken (ziekten) en gevolgen (symptomen) van elkaar te onderscheiden, en zodoende tot passende behandeling over te kunnen gaan. Zo kunnen darmproblemen zorgen voor vitaminetekorten… Vitaminetekorten kunnen ontstekingen gewrichtspijnen, zenuwpijnen en weefselschade teweegbrengen… Problemen met nagels en tandvlees kunnen het gevolg zijn van zowel schildklier als vitamine D als vitamine B12 als schimmelinfecties… Al met al is het lastig om de boel van elkaar los te trekken. 🙁 Maar als je zeker weet dat er geen sprake (meer) is van een schildklierprobleem en een vitamine D-tekort / vitamine B12-tekort op celniceau, dan kun je deze drie oorzaken in ieder geval uitsluiten en zodoende veel gerichter gaan zoeken naar de daadwerkelijke (onderliggende / gemeenschappelijke) aanstichter van je gezondheidsklachten. Zorg dus allereerst voor uitgebreidere / recentere bloedwaarden t.a.v. vitamine B12, actief B12 (holo-TC), MMA, homocysteïne, vitamine B6, vitamine D3, TSH, FT4, T3 en schildklierantistoffen.

  • Andy ·

   Merci voor de uitleg. Maar waarschijnlijk ga ik dan nog wat verder in het sukkelstraatje geraken en den uitweg niet meer vinden want de dokters weten het ook niet meer…

  • Paul ·

   Wat je zou kunnen overwegen, is een second opinion aanvragen bij andere artsen (met een frisse kijk op de situatie; zoek bovendien een arts die goed aangeschreven staat!)… Helaas heb je artsen in bepaalde gevallen nodig, en wegen de ‘voordelen’ van het niet bezoeken van een arts dan simpelweg niet op tegen de ‘nadelen’ van het wel bezoeken van een arts… 🙁

  • Klaas ·

   Beste Andy. Naast tekorten aan vitamine B12 en vitamine D en schildklierproblemen, lijkt het ook mede op scheurbuik (vitamine C tekort). Door vitamine C wordt ijzer ook veel beter opgenomen, wat was je hematocriet waarde? Groeten en sterkte. Bij stress is ook veel meer vitamine C nodig.

  • ria ·

   Andy, ik had dezelfde klachten, na heel wat jaren eindelijk de schildklier getest en ik blijk antistoffen tegen de schildklier te hebben , en zonder behandeling gaat dat proces door en verdwijnt de schildklier en valt alles in je lichaam uit , een verschrikkelijke tijd heb ik gehad , sta erop dat je goed onderzocht wordt, ik heb dat door tegenzin bij de artsen hier via België moeten doen bij een complementair homeopaat, gelukkig maar anders was ik er niet meer , wel heb ik nu reumatische artritis.

  • Paul ·

   In dit artikel meer informatie over schildklierantistoffen t.a.v. de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto…

 36. S ·

  Hoi Paul, Ik heb al geruime tijd allemaal vage klachten welke naar mijn idee passen bij een slechte schildklierfunctie (vermoeidheid, gewrichtsklachten, oogklachten, droge huid, brokgevoel in keel, etc.). Tijdens mijn laatste zwangerschap was mijn TSH waarde iedere keer net goed genoeg (meestal rond de 2,5) Ik heb een vergroten schildklier en ben door een internist er al is op gewezen dat de kans groot is dat ik uiteindelijk klachten zou krijgen… Ik ben uiteraard bij de huisarts geweest en heb daar ook mijn idee m.b.t. schildklier aangegeven. De huisarts dacht aan reuma. Schildklierproblemen leken volgens haar onwaarschijnlijk, want mijn TSH-waarde ligt binnen de normaalwaarde. Naar de reumatoloog geweest en deze zegt dat mijn klachten een gevolg zijn van tekenen van hypermobiliteit. Conclusie, leer er maar mee leven. Mijn gevoel zegt dat dit onjuist is. Bekende waardes; 19 dec TSH: 2,77. 30 dec TSH: 2,41 en vrij T4: 12. 16 jan TSH: 3,2. Heeft mijn huisarts gelijk? Wat is jou mening?

  Reageer
  • Paul ·

   Je TSH valt inderdaad binnen de grenswaarden, maar lijkt stijgende te zijn. Bovendien is je FT4 (vooralsnog) niet TE laag, maar wel aan de lage kant. Persoonlijk zou ik benieuwd zijn naar de T3 om te zien hoe het gesteld is met de actieve vorm van het schildklierhormoon.

 37. margreet borst ·

  Beste paul, ik heb ook een vraag. mijn tsh is 1,2 ft4 is 16 t3 is 1.1 b12 163 ik slik thyrax en krijg volgende week euthyrox want thyrax os er niet meer. ik heb klachten van moeheid, depri, veel s paap, lusteloos, droge huid, spierpijn, haaruitval, last van ogen die zijn moe, ik slik 8 jaar thyrax. Ben naar natuurgenezer geweest die zei je moet er kruiden bij slikken artemis. wat denk jij paul? bedankt

  Reageer
  • Paul ·

   Je T3 (het actieve schildklierhormoon) lijkt veel te laag; dit lijkt me het belangrijkste aandachtspunt! Artemis kan verwijzen naar alsem, bijvoet, anijszaad of absint, dus daar weet ik het fijne niet van… Overigens valt je vitamine B12 binnen de grenswaarden, maar is deze aan de lage kant…

  • Klaas ·

   Beste Margreet. Bij deze klachten zou ik om vitamine B12 injecties vragen en wegblijven bij de natuurgenezer. Zo nodig verwijzing vragen naar B12 kliniek Amsterdam (internist Dr. Auwerda en collega s). Betere vitamine B12-voorziening is ook veel beter voor de schildklier. Groeten en sterkte!

  • margreet borst ·

   Beste Paul, bedankt voor je antwoord. wat moet je doen om ft3 iets hoger dan te krijgen? ft4 16 vind jij ook aan de lage kant? mijn h. arts zegt altijd goed, pfffff. maar ik slikte ca 3 weken vitamine b12, maar kreeg er hoofdpijn van en ook dacht ik suf, leek wel iets kalmerend dus ben gestopt. Ik zal injecties vragen

  • Paul ·

   Het heeft geen zin om ‘blind’ vitamine B12-injecties te laten zetten, integendeel, dat kan ook averechts uitpakken. Laat liever je actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne controleren om te zien of er inderdaad iets niet goed gaat met de opname van vitamine B12… FT4 valt netjes binnen de grenswaarden. Als T3 te laag is gaat er doorgaans iets mis met de omzetting van T4 naar T3; in dat geval zul je doorgaans gesynthetiseerd T3 (liothyronine) moeten innemen, maar dit zul je logischerwijs eerst moeten bespreken met je arts.

 38. Rik ·

  In oktober 2016 is mijn schildklier geheel verwijderd i.v.m. schildklierkanker. In december 2016 een radioactieve kuur gehad en daarna begonnen met medicatie (14/12) Euthyrox 150. Bloedwaarden van 25/01/17 TSH 9.4 en FT4 21.4 dus allebei (te) hoog. Internist wil over 4 weken weer bloedonderzoek. Zijn dit normale waarden gezien mijn omstandigheid.

  Reageer
  • Paul ·

   Na een radioactieve jodiumkuur, een volledige schildklierverwijdering / strumectomie / thyreoïdectomie en een start-up met levothyroxine is er niet echt een ‘normaal referentiebeeld’ qua bloedwaarden. De boel zal zich immers eerst moeten stabiliseren alvorens je iets over iemands schildklierwaarden kan zeggen en hier conclusies aan kan verbinden. Vandaar ook waarschijnlijk dat je internist 4 weken wil aankijken en vervolgens revalueren. Overigens valt je FT4 netjes binnen de referentiewaarden, wat zeer positief is. Sterkte ermee!

 39. Geesje ·

  Dag, Mijn oma heeft een TSH waarde van 0,01 en een FT4 van 44. recent overgestapt van 150 microgram Thyrax naar 150 microgram Teva. Kan dit een gevaarlijke combinatie zijn, zo’n hoge FT4 met lage TSH?

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, een sterk verlaagde TSH met een sterk verhoogde FT4 is een ongunstige combinatie. In principe is er een kunstmatige hyperthyreoïdie ontstaan door een overschot aan schildkliermedicijnen. Eigenlijk zou 150 microgram Levothyroxinenatrium Teva evenveel schildklierhormonen moeten bevatten als 150 microgram Thyrax, maar het lijkt er sterk op dat je grootmoeder veel te veel werkzame stof binnenkrijgt. Wat zeggen haar artsen over haar bloedwaarden?

  • Geesje ·

   Die zijn nogal laconiek, ze heeft heel veel klachten nu en zie haar in 4 weken tijd erg achteruit gaan, artsen zeggen dat het hier niet van kan komen.

  • Paul ·

   Ik zou me ernstig ongerust maken over een FT4 van 44 pmol/l, dat is helaas het enige wat ik erover kan zeggen. 🙁 Er zijn gevallen bekend van mensen met een FT4 van rond de 100 pmol/l die thyreotoxicose of zelfs een thyreotoxische storm / thyreotoxische crisis opliepen. Dus mocht er sprake zijn van een zich nog (in negatieve zin) ontwikkelende –dus stijgende– bloedwaarde, dan kan dit echt heel gevaarlijk zijn. Begrijp me niet verkeerd, 44 pmol/l is voor zover ik weet absoluut niet levensbedreigend, maar toch ook zeker niet gezondheidsbevorderend.

 40. marian ·

  Ik heb een hele andere vraag, heb een hartecho gehad, de uitslag was een,en vermoedelijk hyperthyreoïdie, maar bij mijn huisarts wisten ze niet eens wat dat was, dus dat hebben ze opgezocht op het internet, maar in plaats van te prikken op schildklier krijg ik voor 7 weken een bètablokker, en moet dan pas laten prikken, want ja, mijn hartslag is te snel en mijn bloed stroomt te snel, maar het voelt voor mij of ze de zaak omdraaien, waarom niet eerst naar de eventuele oorzaak kijken? Mijn bloeddruk is inderdaad ook licht verhoogd, 130-80, ik ben een vrouw van over de 60, mijn hartslag is in rust tussen de 90 en 100, en ik heb een aangeboren lekkende hartklep, en nu een hele lichte verkalking, het voelt alsof ze me de bètablokker echt willen opdringen, zo van, als je die niet gaat slikken kunnen de kleppen heel hard achteruitgaan…

  Reageer
  • Paul ·

   Goeie hemel, echt treurig dit! Naar mijn mening heb je het helemaal bij het rechte eind… Een te snelle hartslag (tachycardie) kan inderdaad een rechtstreeks gevolg zijn van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Wanneer het overschot aan schildklierhormonen wordt teruggebracht naar een normaal niveau zal de hartslagfrequentie in dat geval dalen en stabiliseren. Ik vind het dan ook schrikbarend dat men de symptomen gaat proberen te bestrijden terwijl men reeds weet wat de (mogelijke) oorzaak is! Persoonlijk zou ik direct een second opinion aanvragen bij een andere huisarts om zodoende te achterhalen wat de oorzaak is van de versnelde schildklierwerking / overactieve schildklier. Ik ben GEEN arts, dus dit is mijn persoonlijke / ondeskundige mening, maar hier word ik toch echt een beetje triest van… Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • marian ·

   Dank je wel Paul, ik ben vandaag naar een Belgische huisarts gestapt, en die nam het wel serieus. Er is bloed geprikt en de uitslag is zelfs al binnen via mijn eigen mail. Morgen krijg ik verdere uitleg, er is maar 1 waarde verhoogd, en volgens mij niet die van de schildklier. Verder zitten er een aantal aan het maximum, en nog erger, waarschijnlijk de derde misdiagnose bij ons Academisch Ziekenhuis… De eerste was een verdraaide eierstok die een darmkoliek bleek te zijn, de tweede een trombose, en dan nu deze, want ja, de hartklep lekt, maar dat is minimaal. De ruis die zo erg is, zit op een hele andere plek, morgen proberen de echo los te krijgen bij mijn Nederlandse huisarts, daarmee weer naar België, en eventueel een nieuwe echo van de rest van het hart.

  • Paul ·

   Kun je misschien aangeven welke bloedwaarde verhoogd is en welke bloedwaarden aan de max zitten? Zijn er misschien ook nog bloedwaarden verlaagd c.q. te laag?

 41. verkerk ·

  me aarde is TSH 0,01 en T4 wat heb ik dan te snelle of trage

  Reageer
  • Paul ·

   Wellicht kun je je berichtje ietwat verduidelijken?

  • Corrie ·

   Waarde is T4 29 en TSH 0.01 ik was net tyrax goed in gesteld maar nu andere medicatie nu helemaal ontregeld nu moet ik dosering verminderen wat is u mening heb allerlei klachten is hij veel Te hoog of veel te laag de waardes

  • Paul ·

   Een TSH van 0,01 mE/l bij een FT4 van 29 pmol/l betekent normaliter dat je schildklier veel te hard werkt, dus dat je een te snelle schildklier hebt. Als je echter levothyroxine (bijvoorbeeld in de vorm van Thyrax of Euthyrox) gebruikt om een traag werkende schildklier te compenseren, betekent het naar alle waarschijnlijkheid dat je te veel schildkliermedicijnen inneemt. Je dosis zal in dat geval inderdaad naar beneden moeten worden bijgesteld.

 42. Brenda ·

  Ik zou graag een oordeel willen over de volgende uitslagen: TSH = 7, T4 = 12.5, Vitamine D = 36, Vitamine B12 = 271. Niet dramatisch, wel veel klachten. Is het verstandig om de oorzaak te achterhalen of klinkt het als iets tijdelijks (heb wel al jarenlang klachten, vnl psychische, wellicht vanaf de pubertijd maar verder nooit iets uit bloedonderzoek gekomen. Wel ooit iets vergrote schildklier geconstateerd zo’n 10 jaar geleden maar daar is nooit een oorzaak voor gevonden)? Van mijn huisarts word ik niet veel wijzer, ben naar huis gestuurd met een recept voor levothyroxine en dat ik over 15 dagen terug moet komen. Alvast bedankt voor je antwoord!

  Reageer
  • Paul ·

   Je TSH-waarde is te hoog. Dit zou kunnen duiden op een traag werkende schildklier. Je FT4 is toereikend, wat betekent dat je schildklier in ieder geval (nog) genoeg inactief schildklierhormoon aanmaakt. Wat je nu nog moet weten, is of je schildklier genoeg inactief schildklierhormoon blijft aanmaken… En of het inactieve schildklierhormoon toereikend wordt omgezet naar actief schildklierhormoon. Wat je naar mijn mening dus zou moeten laten controleren is: A. Je T3… B. Nogmaals je FT4 (over een wee of 6). Overigens is je vitamine D te laag, wat duidt op een vitamine D-tekort. Sterkte!

 43. Mariel ·

  Een TSH van 10 en een een T4 van 13. T3 onbekend. Waar sta ik dan in het verhaal??? BvD

  Reageer
  • Paul ·

   Dit zou het beginstadium van (preklinische) hypothyreoïdie kunnen zijn, maar de enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent, is over een week of 6 nogmaals je schildklierwaarden laten checken; liefst inclusief je T3.

 44. Carita derJeu ·

  Paul, compliment met je upgrade. Vraag mijnerzijds is: waar kan veel nachtelijke transpiratie van komen (sorry, ben overgang allang voorbij). ik neem 1 mcg Levotyroxine per dag sedert 2 jaar (met opbouw sinds juli 2014). is er een samenhang met te weinig hormoon of is er sprake van een spier-/zenuw vermindering door dit product. Overigens heb ik ook zeer vage klachten van rare aard: wortelkanaalontsteking, schouderblessure Ineens, ik weet niet waarom ik 2 jaar geleden dit soort zooi NIET voorhanden had… ik heb geen werk in de Noordpool gedaan. Noch heb ik als oudere (net 60 plus) ook niks gedaan met motto: Rust Roest!!! Integendeel. simpel: in beweging blijven!!! Met vriendelijke groet, Carita (nep-naam)

  Reageer
 45. maria ·

  Hallo, Ik slik al een jaar Strumazol ben nu sinds oktober gestopt de waarde zijn nu TSH 0.23 en t4 12.9 zonder medicatie voel me verder prima is dit oké?

  Reageer
 46. jo ·

  hallo ik heb een vraag over mijn schildklierwaarden. heeft er iemand enig idee of deze waarde goed zijn? ik slik 0.125 mcg euthyrox. mijn tsh – 2.39 vrij t4 – 18 t3 – 1.2 ik ben sinds de laatste 3 weken erg gejaagd en volgens anderen erg opstandig
  zelf heb ik t idee dat de waarde niet goed is???

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je bovenstaand artikel bekeken? Zoals je daarin kunt zien, vallen je TSH en FT4 netjes binnen de grenswaarden vallen en dat je T3 net niet te laag is.

  • jo ·

   bedankt Paul dat heb ik ook vernomen uit de lijsten maar mijn arts zegt dat dit oke is en ik me niet goed voel? vandaar deze vraag

  • Paul ·

   Uitsluitsel kan ik je niet geven, aangezien ik GEEN arts ben, maar naar mijn ondeskundige mening is de kans dat je klachten het gevolg zijn van een schildklierprobleem nagenoeg nihil.

 47. Lutie ·

  Hallo Paul, Mag ik u – ondanks u geen dokter bent – vragen wat voor lichtje er bij jouw dan gaat branden??? En u verwacht binnenkort nogmaals een stijging v/d TSH-waarde – hoezo dan, vermoed u ergens de oorzaak? Met groeten en dank, Lutie

  Reageer
  • Paul ·

   Als een TSH-waarde daalt naar een waarde die 10 keer lager is dan het absolute minimum, dan betekent dat doorgaans dat er te veel schildklierhormonen worden aangemaakt. Als je TSH drie maanden later ineens boven de 3 ligt (een waarde die binnen de grenswaarden valt, maar aan de hoge kant is en dus enorm contrasteert met de eerdere extreem lage meting) en de FT4 gelijktijdig tegen de ondergrens ligt, lijkt het er naar mijn ondeskundige mening sterk op dat er een enorme verschuiving heeft moeten plaatsvinden in je schildklierhormoonhuishouding (zoals ik al aangaf, suggereert een TSH-waarde van 0,05 een veel te hoge FT4, en dit rijmt totaal niet met de huidige laag-normale FT4). De veronderstelde verschuiving qua schildklierhormonen zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een schildklierontsteking, al dan niet gerelateerd aan een auto-immuunschildklieraandoening. Dus wat ik eerder ook al aangaf: mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik over enkele weken nogmaals je TSH en FT4 laten controleren, evenals je (F)T3 en schildklierantistoffen.

 48. Tamara ·

  Beste, Eind juni werd mijn volledige schildklier verwijderd wegens (naast ziekte van Hashimoto) een groot gezwel (die achteraf grotendeels goedaardig en slechts een klein deeltje kwaadaardig bleek te zijn). Nabehandeling met jodium was niet nodig. Op 07/07/16 ben ik gestart met 100 mcg L-thyroxine / dag, op 17/8/16 liet ik bloedwaarden onderzoeken: vrij T3: 3.89, vrij T4: 17.92, TSH: 6.64, B12: 377. Mijn medicatie werd toen verhoogd naar 125 mcg/dag. Op 15/10/16 liet ik opnieuw bloedwaarden onderzoeken : vrij T3: 4.93, vrij T4: 21.70, TSH: 0.26, B12: 288, ijzer: 127, Ferritine: 38. Mijn medicatie werd verlaagd naar 112,5 mcg/dag (sinds 22/10/16). Ik ben ervan op de hoogte dat het telkens 6 tot 8 weken duurt vooraleer medicatie stabiliseert in het lichaam maar ik voel mij nog steeds lichamelijk niet in orde, ben snel moe, prikkelbaar, extreme haaruitval (heb de helft minder haar dan voorheen en het blijft uitdunnen), concentratieproblemenen verlies moeilijk gewicht. Ik heb het gevoel dat mijn endocrinologe mijn klachten niet ernstig neemt en ben een beetje ten einde raad. Hebt u tips over wat ik nog kan ondernemen of houden de klachten verband met medicatie die niet op punt staat? Alvast bedankt Groeten

  Reageer
 49. Yasmin ·

  Kan iemand mij vertellen of de volgende waardes goed zijn. Ben al een hele tijd niet lekker. Train me suf en eet gezond maar val niks af. T3 vrij thyroxine is 4.1. T4 vrij thyroxine is 11.2. TSH is 0.74. Gr. Yasmin

  Reageer
 50. Lutie ·

  Beste, Ik ben al anderhalf jaar erg moe + kortademig, spier & gewrichtspijnen enz … Liet schildklier testen en had een TSH van 0.05 – daarbij een T4 die normaal was – DHEA was ook onder minimum en cholesterol te hoog (ondanks te mager). Vroeg de uitleg aan arts en ze zei dat ze dit toch normaal vond, want de T4 was normaal (T3 was niet getest). Hoe kan een TSH zo erg laag staan als de schildklier normaal zou werken, lijkt me niet erg logisch toch? Hoorde ooit dat dit ook verband kan hebben met Cortisol enz.. en deze is een paar jaren geleden ook heel erg laag gestaan en heb als medicatie dan ook Hydrocortisol gekregen. Verder ben ik een ME/CVS Fibro patiënte met sterk ondergewicht en blijkbaar al jaren onmogelijk om bij te komen. Wat denkt u van dit alles? Met dank en groeten – Lutie.

  Reageer
  • Paul ·

   Een TSH-waarde van 0,05 me/l suggereert een schildklier die niet gestimuleerd wordt tot hormoonproductie. Dit kan betekenen dat de schildklier niet hoeft te worden gestimuleerd omdat er sprake is van een overschot aan schildklierhormonen, maar ook dat er iets mankeert aan de hypofyse, waardoor deze onterecht te weinig TSH aanmaakt. In beide gevallen zou dit zich eigenlijk moeten reflecteren in iemands (F)T4 en/of (F)T3. Wat waren de exacte uitslagen van deze beide bloedwaarden?

  • Lutie ·

   Dank Paul voor uw snelle reactie! Om welke reden kan er vb een overschot aan schildklierhormoon zijn? Kan het aan voeding liggen? Vb. te veel vis – ik eet 3 x p/week vis waaronder zalm? Of iets anders??? En hoe weet je of het eventueel aan hypofyse kan liggen, is er een soort test hiervoor? Mijn exacte waarden waren dus: TSH=0.05 // Vrije T4=18.5 // DHEA-sulfaat=11.7 (referentie=tss 18.9 & 205) // Cholesterol=230 (normaal= < 190) // RBC (rode bloedcellen)=3.72 (min.=3.80). Zo, dit waren alle waarden v/dezelfde bloedtest die niet normaal waren. Ik ben dus geen schildklierpatiente, dit is de eerst keer dat ik mijn schilklier liet testen op pure intuitie dus. Nota: de T3 is dus niet getest geweest zoals u ziet en dit vond ze dus ook niet nodig. Nu, moest ik arts zijn zou ik bij die TSH waarde toch al verder onderzoek doen om de oorzaak te vinden. Want het is sowieso geen normale waarde anders was een referentie waarde niet nodig, toch. Nu, ik hoop via u toch iets wijzer te worden – alvast erg bedankt vr de moeite!!! Groeten Lutie

  • Paul ·

   Ik blijf erbij dat een ‘normale FT4’ bij een dergelijke lage TSH-waarde zeeeeeer onwaarschijnlijk is. Een nagenoeg niet-bestaande hoeveelheid TSH is doorgaans het gevolg van een overschot aan schildklierhormonen. En zo niet, dan zorgt een (primair) TSH-tekort er normaliter voor dat de schildklier juist veel te traag gaat werken, waardoor een tekort aan schildklierhormonen optreedt. De mogelijke oorzaken van een te snel werkende schildklier staan opgesomd in dit artikel over hyperthyreoïdie. Welke eenheid staat er eigenlijk vermeld achter TSH? Is er echt sprake van me/l? En is er op het formulier sprake van een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0. Overigens wordt hypofyse-uitval (of een aanverwante primaire of secundaire hypofyse-aandoeningen) doorgaans vastgesteld dan wel uitgesloten middels stimulatietests zials een ACTH-test en/of een insulinetolerantietest. Mocht er echt sprake zijn van een TSH-waarde van 0,05 me/l bij een gangbare FT4, dan zou ik aandringen op een bloedwaardebepaling van (F)T3 en op korte termijn nogmaals je FT4 laten controleren. Dring desnoods aan op doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog om de oorzaak van je afwijkende TSH-waarde te achterhalen. Een incidenteel afwijkende TSH die net onder de onderste referentiewaarde of net boven de bovenste referentiewaarde valt, hoeft niet per se schokkend te zijn, maar een TSH-waarde die ongeveer 10 keer lager ligt dan het absolute minimum zou naar mijn ondeskundige mening een duidelijke oorzaak moeten hebben.

  • Lutie ·

   Hallo Paul, U vraagt Welke eenheid er staat vermeld achter TSH en er sprake is van me/l? En op het formulier een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0.? Oei, blijkbaar niet dus! Mijn eenheid is namelijk: 0.05 mU/L en de referentiewaarde is van: 0.27 tot 4.20 dus. Ik zie plots dat er bij mij dus geen ‘me/l’ staat maar ‘mU/L’ en ook de referentiewaarde anders is dan bij jouw aangegeven. Nu snap ik er helemaal niets meer van, of scheelt Nederland bij België in deze zaken mss? Ben benieuwd naar jouw uitleg bij deze!!! Groetjes Lutie,

  • Paul ·

   Ja, dit heeft te maken met verschillen tussen Nederland en België, of eigenlijk met verschillen tussen instanties an sich. Allereerst is mu/l (milli-units) exact hetzelfde als me/l (milli-eenheden per liter bloed), dus er is inderdaad sprake van een ‘reguliere’ TSH-waarde van 0,05. De referentiewaarden voor TSH verschillen ietwat per laboratorium… In Nederland wordt doorgaans 0,4 – 4,0 gebruikt, maar de ruimere referentiewaarden 0,27 – 4,20 zijn niet ongebruikelijk. Al met al is je TSH-waarde dus inderdaad veeeeeel te laag en snap ik niet dat men hier verder niets mee wenst te doen.

  • Lutie ·

   Hallo Paul, Ik heb net een artikel beluisterd i.v.m. mijn aandoening en het is blijkbaar geen abnormaliteit dat bij ME / CVS patiënten de Hypofyse en Hypothalamus ontregeld zijn en dus stoornissen kunnen veroorzaken bij o.a. de cortisolproductie, DHEA en/of schildklierhormonen. Maar helaas is het al even waar dat weinig of geen huisartsen deze aandoening aux serieus nemen, laat staan testen gaan doen. Maar hoe dan ook moet er naar gekeken worden! Een onbehandelde schildklier -van gelijk welke oorsprong- kan volgens mij evenveel schade aanrichten als aan iemand van wie de oorzaak elders ligt dan de hypofyse denk ik. Nu, ik zie mijn arts binnen een goed maand terug, en ik zal ze moeten pushen om verder te testen wellicht. 😉 Nu, ik waardeer alvast alle uitleg die je me gegeven hebt, ik ben er al wat wijzer door geworden en dus heel dankbaar. Wel een beetje triest als je zo leest hoeveel mensen -ondanks hun arts- geen voldoende vraag / antwoord krijgen over hun aandoening. Het lijkt er haast op dat patiënten binnenkort zelf voor arts zullen moeten studeren om zo zichzelf te kunnen helpen. 😉 Van harte bedankt dus voor alle moeite die je hier doet, veel geluk verder!!! Groetjes, Lutie

  • Paul ·

   Houd er dus alleen wel rekening mee dat TSH niet tot de daadwerkelijke schildklierhormonen behoort, en dat je T4 en T3 de hormonen zijn die bij een te hoge of een te lage bloedspiegel voor schildklierproblemen zorgen.

  • Lutie ·

   Hey Paul, Ondertussen is dokter hier terug geweest en ik zei dus dat die TSH waarde 0.05 niet OK was en of ze mijn T3 wou testen. Ze deed nogal raar en moeilijk hierover en uiteindelijk zei ze dat ze dus nogmaals de TSH wou meten maar dat die wel meer schommelt en als de T4 normaal was ze dus ook géén T3 mogen testen vanuit labo (België). Nu, kon er verder niets tegenin brengen en liet haar begaan. Ik kreeg paar dagen later resultaat met ditmaal een TSH van 3.19 en weerom normale T4 – dus geen T3 getest omdat de TSH en T4 normaal is. Maar anderzijds, in een paar maand tijd een forse schommeling van 0.05 naar 3.19 – is wel een grote sprong van mijn waarden dus. Heb jij hier visie over? Want omdat ik geen schildklierpatiënte ben, ben ik dit soort zaken niet gewoon van interpreteren. Intuïtief vind ik die sprong ook best raar eigenlijk – alsook is het dit maal in een ander labo getest – ook vreemd, enfin …

  • Paul ·

   Dat iemands TSH schommelt, is inderdaad niet ongebruikelijk. Maar van een ‘natuurlijke’ schommeling van 0,05 naar 3,19 (zonder schildkliermedicijnen) heb ik nog nooit gehoord. Als puntje bij paaltje komt, mag men op doktersadvies heus wel T3 testen; het is simpelweg een keuze (wellicht uit financiële overwegingen) om dit niet te doen. Al met al kan ik een schommeling qua TSH-waarde van 0,05 (veeeeeel te laag) naar 3,19 (ietwat aan de hoge kant) niet verklaren. Weet je de exacte bloedwaarde van je FT4 of zei men enkel dat deze “normaal” was?

  • Lutie ·

   Hallo Paul, Er staan hieronder 2 soorten vrije T’s, weet niet bij welke de score hoort, maar de score stond alvast op hoogte van de VRIJE THYROXINE, met daaronder een nota v/h labo i.v.m. de terugbetaling. HIERONDER LETTERLIJK WAT IN MIJN TEST STAAT: *VRIJE THYROXINE – 13.4 referentie = 12 – 22 pmol/L; *VRIJE TRIIODOTHYRONINE; *TSH 3.19 – referentie = 0.27 – 4.20 mU/L. Er worden nog maximaal 2 schildkliertesten terugbetaald, indien één of beide abnormaal zijn mag nog maximaal één test bij gevraagd worden (RIZIV-nomencl. 1.3.1995). Vorige TSH was van 1 september en stond op 0.05, en de TSH van nu is van 30 Nov. Dus toch iets van 3 maand ertussen, ik had eerst 2 maand gezegd, dus beetje misrekend. 😉 Is deze schommeling ondanks 3 maand ertussen nog steeds even overdreven dan? Groeten en dank, Lutie

  • Paul ·

   Vrij thyroxine is FT4. Dit hoort tussen de 12 en 22 pmol/l te liggen en is met 13,4 dus net toereikend. Vrij triiodothyronine is FT3; dit is zo te zien niet getest. Een TSH-waarde van 0,05 die wordt opgevolgd door een TSH-waarde van 3,19 bij een FT4 die tegen de ondergrens aan zit, vind ik persoonlijk zeer merkwaardig. Bij mij gaat er dan direct een lichtje branden, maar ik ben GEEN arts. Het zou mij in elk geval totaal niet verbazen als je TSh over een aantal weken veel te hoog blijkt te zijn en je FT4 veel te laat… Maar alleen een toekomstige bloedwaardebepaling kan dit uitwijzen. En persoonlijk zou ik dan opnieuw aandringen op een bepaling van T3 en schildklierantistoffen. Sterkte!

 51. IK ·

  Hallo Paul, vorig jaar heb ik een schildklierontsteking gehad. De schildklier zelf was opgezet en sponzig. Hij werkte eerst een paar maanden te hard en daarna juist te traag. ‘Precies volgens ziektebeeld’. Sinds maart hoefde ik m’n bloed niet meer te testen omdat de schildklier weer bete binnen de norm omhoog klom (mijn huisarts houdt waarde 10-22 aan). In juni kwamen er heel veel klachten, o.a. erge pijn in gewrichten, verschrikkelijk moe, in paar maanden 8 kilo aankomen zonder verandering van eet- en beweegpatroon, heser, etc. Bloed is getest en FT4 bungelde redelijk onderin. Doorgestuurd naar de internist en daar weer bloed geprikt: TSH 1,5 en FT4 9,2. Eerder heeft de FT4 op 13 of 15 o.i.d. gezeten. De internist benoemde alleen de TSH en zei dat er daarom met de schildklier niets aan de hand is. Daarna ging hij over op ijzertekort wat uit het bloed bleek, waardoor we niet (terug) kwamen op de FT4. Ik las later over Centrale hypotyriodïe (goede TSH waarde, maar (te) lage FT4) en heb de internist hierover benaderd. Hij vind het het niet waarschijnlijk, maar laat nog een keer bloed prikken met nu ook de T3 erbij. Hij wilde nog niet zeggen waarom hij het niet waarschijnlijk vindt vóórdat de T3 bekend is. Wat is jouw kennis /ervaring met dergelijke waardes? En heb je tips waar ik naar moet vragen etc in een volgend gesprek met de internist? Ter aanvulling: ik slik al dagelijks vitamine D.

  Reageer
  • Diana van den Heuvel ·

   Omdat alleen TSH en T4 getest worden, duurt het gemiddeld 15-20 jaar voordat er een diagnose gesteld is. De kennis over de functie van de schildklier (de invloed van alle hormonen) is bij artsen ver onder de maat. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen. Die schrijven dan ook (kijk eens bij de VGNS) thyroïdum voor. Dit is een natuurlijk schildklierhormoon waar wel alle hormonen inzitten. Met thyrax en euthyrox (en er is nog een merk op de markt) krijg je alleen synthetische T4 binnen. Dit is eigenlijk ronduit schandalig. Een ander woord is er niet voor. Vergelijk het me je auto laten lopen op ruwe olie (via de raffinaderij moet die eerst omgezet worden naar diverse soorten benzine en juist die omzetting, van T4 naar de andere schildklierhormonen, gaat heel vaak fout). Helaas is de geneeskunde-opleiding ook nog altijd ronduit slecht, dus eigenlijk kunnen we de artsen niets kwalijk nemen (of toch wel? Als arts kun je ook verder kijken dan de boeken van de opleiding en er zijn prima boeken, zoals Stop the thyroid madness en Tears behind closed doors. Ook het Essay van Anneke Spaaks, op internet te vinden, spreekt boekdelen (en helaas “lopen” er zoveel mensen rond die hetzelfde mee maken. Ik ben daar geen uitzondering op. Pas na vele jaren werd Hashimoto ontdekt. De 10-15 jaar ervoor was nooit op anti-TG en anti-TPO getest, en dan vind je die uiteraard ook niet). Heel veel sterkte aan iedereen die tobt met zijn/haar gezondheid. Een T4 van rond de 10 (de onderwaarde) is niet goed! De meeste schildklierpatiënten voelen zich pas beter (mits de omzetting naar T3 e.d. dan goed gaat) bij een waarde van minimaal 17-18.

 52. Anneke ·

  Goedemiddag Paul, ik heb mijn bloed laten controleren, TSH 0.19 T4 (FT4) 15.4 nu vindt mijn behandelaar dat de TSH veel te laag is dus volgens hem een te snel werkende schildklier, maar krijg van de huisarts Thyrax 0,025mg dus voor een traag werkende schildklier. Wat is wijsheid??????

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Anneke, Aan iemands TSH kun je niet zien of de schildklier te snel of te traag werkt. Een (sterk) afwijkende TSH-waarde betekent slechts een (sterk) verhoogde KANS op een snel of traag werkende schildklier. Het enige waar je aan kunt zien of iemands schildklier daadwerkelijk te snel of te traag werkt, is (F)T4 en (F)T3. Je schildkliermedicatie moet naar mijn ondeskundige mening dan ook niet worden afgestemd op schildklier-stimulerend hormoon (TSH), maar op de daadwerkelijke schildklier(pro)hormonen: thyroxine (T4) en thyronine (T3). Een FT4 van 15,4 valt netjes tussen het minimum van 8 pmol/l en het maximum van 26 pmol/l. Deze FT4-waarde is geenszins te hoog en duidt dan ook logischerwijs niet op een te snel werkende schildklier. Sterker nog: als je reeds schildkliermedicatie gebruikt, mag je de TSH-waarde sowieso niet op die manier interpreteren. Want bij schildklierpatiënten met een te traag werkende schildklier die reeds schildklierhormonen innemen, betekent een te hoge TSH-waarde (naar mijn ondeskundige mening) doorgaans dat men te WEINIG schildkliermedicatie toegediend krijgt en de dosering levothyroxine dient te worden opgehoogd. Ik ben GEEN arts, dus aan mijn mening heb je niet zo veel, maar ik sta volledig achter je huisarts en snap de conclusie van de ander totaal niet. Wie is deze andere behandelaar precies? Sterkte en groeten, Paul

  • Anneke ·

   Beste Paul, bedankt voor je reactie. Kon helaas door verschillende omstandigheden niet eerder antwoorden. De behandelaar heeft een praktijk voor integrale geneeswijzen en heeft mijn bloed dus laten controleren en daardoor komt hij op deze uitkomst uit… Krijg hier druppeltjes voor, Lycopus virginicus. Weet niet of ik dit hier mag vermelden. Hartelijke groeten, Anneke

  • Paul ·

   Sowieso werkt wolfspoot niet bij een trage schildklier (sommigen geloven dat het werkt bij een te snelle schildklier)… Maar homeopaten die wolfspoot verdunnen totdat er geen enkele molecuul aan werkzame stof meer in zit, en deze verdunning vervolgens aan een patiënt geven die van haar huisarts een tegengestelde diagnose en een tegengesteld advies krijgt, vind ik persoonlijk schandalig. Dat een homeopaat meer waarde hecht aan zijn eigen geloof dan aan de diagnose van een arts moet hij natuurlijk zelf weten. Maar naar mijn mening mag een (schildklier)patiënt daar niet de dupe van worden.

  • Diana van den Heuvel ·

   Wijsheid is blijven geloven in jezelf en je in (laten) stellen op hoe je je voelt. Niets op nietszeggende laboratorium-waardes. T4 (totaal ook nog) zegt op zichzelf helemaal niets en de TSH zegt al helemaal niets. Door inname van thyrax/euthyrox (en nog een ander merk), die alle dus alleen T4 = levothyroxine bevatten (te gek voor woorden dat je nu slechts op één hormoon verder moet proberen te leven, want wie garandeert dat in elk lichaam de omzetting naar T3, T2, en T1 goed gaat, om het maar niet over calcitocine te hebben), wordt het terugkoppelingsmechanisme schildklier-TSH verstoord. Bij veel mensen die goed ingesteld staan (dit kan dus alleen op thyroïdum eigenlijk, want daar zitten alle hormonen in) is de TSH soms helemaal niet meer meetbaar (< 0,01). Daarvan schrikken sommige artsen dan weer, maar dit is heel normaal. Lees het boek Stop the Thyroid madness eens (of laat iemand het voor je lezen, indien je "teveel mist in je hoofd hebt" en je slecht kunt concentreren, heel "normale" verschijnselen bij niet goed ingesteld staan). Tears behind closed doors is ook een mooi boek. Blijf voor jezelf vechten, anders kom je er niet. De meeste artsen weten niet beter, doordat de geneeskundeopleiding rondom schildklierfunctie en de invloed ervan, niet goed onderwezen wordt (zelfs het opleidingsboek spreekt vaak alleen over TSH en T4). Succes. Mvg, Diana

 53. anneke ·

  Bloed laten prikken. Waardes 4.5 en 17.8. Arts zei dat dit prima was. Maar is de 4.5 niet aan de hoge kant? Wat vinden jullie van deze waarden? Lijkt dit op trage schildklier?

  Reageer
  • Paul ·

   Ik neem aan dat dit de waarden zijn voor TSH en FT4? In dat geval ligt je TSH net boven de opperste grenswaarde, maar aangezien je FT4 netjes tussen de referentiewaarden (8 – 26 pmol/l) valt, is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een trage schildklier.

  • anneke ·

   Bedankt voor de reactie. Zou u aanraden over bepaalde tijd nog eens te controleren? 4.5 boven de waarde maar de 17.8 NU goed… wanneer is dat niet goed in combi met 4.5 waarde?

  • Paul ·

   Meer over de indicatieve / diagnostische functie van TSH kun je lezen in dit artikel over TSH-waarde… TSH is en blijft slechts een aansturend hormoon en geen functioneel / primair schildklierhormoon. Een verhoogde TSH-waarde is dan ook niets meer of minder dan een indicator voor mogelijke schildklierproblemen. Zolang je FT4, FT3, TT4 en TT3 toereikend zijn, is een TSH-waarde van 4,5 dus weinig relevant.

 54. Nynke ·

  Hallo, Heb net mijn bloeduitslag ontvangen en weet niet of dat nou goed of slecht is. Mijn TSH is nu 2,4, T4 vrij 17,5, T3 triiodothyronine 1,4 en parathyroidhormoon 2,71. Heb mijn bloed laten testen vanwege haaruitval, moeheid, al 4 maanden verkouden, koude handen en voeten… Hopelijk krijg ik een reactie. Groeten, Nynke

  Reageer
  • Paul ·

   Ik neem aan dat men je vrije T4 en je totale T3 heeft bepaald? In dat geval zien deze bloeduitslagen er naar mijn ondeskundige mening prima uit. Misschien raadzaam om ook eens je vitamine B12 en vitamine D te laten controleren?

 55. Desmet ·

  Beste, Mijn Tanta sukkelt al een tijdje met de gezondheid waardoor ze levenslustig is. Waarde bloedonderzoek schildklier zijn TSH 0.01, T4 25,1 en T3 8,4 met verder onderzoek deze week naar professor. Moeten we ons zorgen maken?

  Reageer
  • Paul ·

   Iemands TSH-waarde (schildklier stimulerend hormoon c.q. thyreoïdstimulerend hormoon c.q. thyrotropine) hoort tussen de 0,4 me/l en 4,0 me/l (milli-eenheden per liter bloed) te vallen. Een TSH-waarde van 0,01 is dus veeeeeeel te laag en duidt op een te snel werkende schildklier. In Nederland worden normaliter de vrije schildklierhormonen gecontroleerd, dus FT4 en FT3. Een FT4 van 25,1 pmol/l zit net onder de opperste grenswaarde van 26,0 pmol/l. Klinisch gezien niet per se TE hoog, maar desalniettemin erg hoog. Een FT3 van 8,4 pmol/l zit ver boven de maximale grenswaarde van 8,0 pmol/l. Dit bevestigt een te snelle schildklier. Men zal nu waarschijnlijk gaan onderzoeken waarom de schildklier te snel werkt… Sterkte!

 56. D van der kaap ·

  Beste Paul, Ik heb al sinds langere tijd een groot deel van de symptomen van een te traag werkende schildklier, heb al meerdere jaren bloed laten prikken hiervoor… De arts blijft elke keer zeggen dat alles wel meevalt… En een trage schildklier niet vaak voorkomt bij jonge mensen (ben 31 jaar). Mijn moeder heeft ook rond die leeftijd een te snel werkende schildklier gehad… Mijn waardes zijn nu TSH 4.34 en T4 13.8. Ik vroeg ook of er een B12-tekort was maar dat kon hij aan andere waardes zien en dat was er niet… Wat denkt u hiervan? Ik ben altijd zo moe en gewicht neemt maar toe terwijl ik er alles aan probeer te doen om dat zo te houden!

  Reageer
  • Paul ·

   Feit is dat je TSH ietwat verhoogd is. Dit hoeft niets te betekenen, maar kan een reden zijn om toch ook eens je FT3 te laten controleren. Het kan namelijk zo zijn dat je inactieve FT4 toereikend is, maar dat de omzetting naar het actieve FT3 niet naar behoren verloopt. Hoe je arts een vitamine B12-tekort heeft uitgesloten aan de hand van andere bloedwaarden dan serum-B12, actief B12 / holo-TC, methylmalonzuur (MMA) en/of homocysteïne (HC) is mij een groot vraagteken… Deze waarden test men in principe namelijk uitsluitend bij verdenking van een B12-gebrek. Sterkte!

 57. Kaatje ·

  Beste Paul, Ik heb al 14 jaar een traag werkende schildklier. Mijn TSH zit altijd tussen de 3 en de 4. Vanwege overstap op Euthyrox en aanhoudende klachten (CVS en emotionele schommelingen) ben ik van 125 Thyrax naar 200 Euthyrox gegaan… T4 21,8… TSH 0,07… T3 1,5… Euthyrox verlaagd naar 150… T4 18,7… TSH 0,03… T3 1,6… Ik blijf me met alle verschillende waardes eigenlijk net zo slecht voelen. Heb jij nog tips wat ik kan doen? Huisarts zegt al jaren dat ik er maar mee moet leren leven, maar ik blijf hopen op een oplossing. Gr. Kaatje

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Kaatje, Laat allereerst je vitamine B12, vitamine D en ijzer eens onder de loep nemen! Het zou me niet verbazen indien er sprake is van een tekort aan één of meerdere van deze micronutriënten… Zie ook:

   Vooral een gebrek aan vitamine B12 en/of vitamine D komt veelvuldig voor in combinatie met schildklierproblemen. En dit is maar al te vaak de oorzaak van vermoeidheidsklachten bij afdoende schildklierhormoonwaarden. Sterkte en groeten, Paul

 58. Kim ·

  Beste Paul. Op 2 mei algemeen bloedonderzoek gehad, resultaat: T4 was 13. TSH en T3 toen niet door gekregen. Omdat ik meerdere symptomen heb van een te traag werkende schildklier (o.a. ontzettend moe, vocht vasthouden, obstipatie, kouwelijk) heb ik nogmaals bij de huisarts een bloedonderzoek gedaan gericht op de schildklier. 17 mei uitslag en zag er zo uit: TSH is 5,5 ; T4 is 11 ; T3 is 2,1. Vorig jaar zijn er ook onverklaarbare zware tekorten aan vitamine B12 en vitamine D geconstateerd (waarde van beide weet ik niet meer, maar weet wel dat ze zeer slecht waren). Daarnaast hebben zowel mijn moeder als haar zus allebei een te traag werkende schildklier. De huisarts stuurt me nu door naar de internist, maar wilde ook even jou mening vragen. Alvast bedankt! Groetjes, Kim

  Reageer
  • Paul ·

   TSH is met 5,5 ME/l te hoog (moet < 4 zijn). FT4 is met 11 pmol/l aan de laag-normale kant (moet > 8 zijn). FT3 is met 2,1 pmol/l te laag (moet > 3 zijn). Het totaalplaatje duidt op een traag werkende schildklier… Of in ieder geval op een verminderde omzetting van inactief T4 naar actief T3. Ik weet niet of je vitamine D en vitamine B12 sindsdien nogmaals gecheckt zijn, maar deze beide vitamines kunnen ook een zeer belangrijke rol spelen bij je klachten. Ik weet niet wat je internist-endocrinoloog gaat zeggen, maar het zou me niets verbazen als hij/zij je vitamine B12 en vitamine D nogmaals zal laten controleren en (enigszins afhankelijk van de uitslagen) wellicht ook direct start met een minimale dosis levothyroxine. Maar ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel hieromtrent kan ik je niet geven. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Kim ·

   Beste Paul, Bedankt voor je antwoordt! Sinds ongeveer drie weken hou ik me nog maar bezig met de schildklier en alles wat daarbij komt kijken, dus zo ook de waarden ervan. Vind het allemaal nog lastig op het moment, dus hoe meer uitleg over de grenswaarden etc. hoe duidelijker de dingen voor mij worden! Dus jou uitleg helpt mij enorm! Binnen nu en twee weken krijg ik bericht van de internist om een afspraak te plannen, en het lijkt mij inderdaad ook verstandig nogmaals te testen op B12 en D. Nogmaals bedankt! Groetjes, Kim

  • Paul ·

   Graag gedaan; hopelijk heb je snel uitsluitsel over je schildklierstatus en vitaminewaarden!

 59. eduard ·

  ik heb net een uitslag ontvangen van mijn schildklier, de waardes T3=19,9 pg/ml T4=0,89 ng/dl TSH=0,074uUI/ml ook in aanmerking genomen, dat het ijzer ook erg laag is neem ik aan, dat er plots iets veranderd is, moet nog een vervolg afspraak maken met een specialist, wat zou er aan de hand kunnen zijn ?? Heb nog geen medicijnen hiervoor. vr gr

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Eduard, De eenheden / grootheden waarin deze parameter zijn uitgedrukt, stroken niet met de bepalingen in bovenstaand artikel. Pg/ml staat voor picogram per milliliter, ng/dl staat voor nanogram per deciliter en uul/ml ken ik eigenlijk niet. Je dient de beschreven waarden dan ook juist te interpreteren en op waarde te schatten naargelang de gebruikte maatvoering. Je arts kan je hierbij helpen. Groeten, Paul

  • eduard ·

   Heer Paul, mijn waardes komen van een Spaans laboratorium, daarom zullen de eenheden anders gerapporteerd worden.

 60. Anoniem ·

  Ik heb na veel klachten gevraagd om een bloedonderzoek. Mijn tsh is 21 en ft4 13,8. Wat kan dit betekenen? P.s. Volgens mijn arts is er niets aan de hand en zijn mijn klachten oorzaak van onbewuste stress.

  Reageer
  • Paul ·

   Een FT4 (vrij thyroxine) van 13,8 valt binnen de referentiewaarden (minimaal 8 en maximaal 26 pmol/l), maar is desalniettemin ietwat aan de laag-normale kant. In combinatie met een veel te hoge TSH zou dit kunnen duiden op een (vooralsnog subklinische) hypothyreoïdie… Dus een schildklier die momenteel al wat trager begint te werken, maar (naar alle waarschijnlijkheid) de komende tijd voortschrijdend / progressief trager zal worden… Een trage schildklier heeft 9 van de 10 keer namelijk een onderliggende oorzaak die niet vanzelf overgaat, waardoor de bloedwaarden beetje bij beetje verder uit balans raken en de hypothyreoïdische / hypothyreoïtische situatie langzaamaan erger wordt. Vandaar dat men bij dit soort ‘twijfelachtige’ bloedwaarden nagenoeg altijd aanraadt om periodieke bloedwaardebepalingen te laten verrichten, zodat men kan zien hoe de TSH en FT4 zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen… Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Met een beetje geluk is er in jouw geval inderdaad sprake van een incidentele abnormaliteit en daalt je TSH vanzelf terug naar een normaal niveau, zonder dat je FT4 daalt… Maar met een beetje pech daalt je FT4 de komende tijd tot onder de minimum referentiewaarde, waardoor ook je TSH te hoog zal blijven. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik al met al aandringen op een aanvullende bepaling van TSH en FT4 (en eventueel FT3) over 4 tot 6 weken, maar ik ben geen arts. Sterkte!

  • yannick flameyn ·

   Hallo, ik heb al eens de ziekte van Graves Basedow gehad. Heb strumazol moeten slikken na een paar jaar waren men schildklierwaardes terug goed en had ik geen symptomen meer dan gestopt met medicatie en een paar jaren goed geweest. nu heb ik sinds een maand terug veel symptomen van een te vlug werkende schildklier. zoals vroeger. ben naar de spoed geweest omdat ik me terug zo slecht voelde en depressief koude rillingen terwijl men huid heel warm aanvoelt slecht slapen paniekerig zijn enz… maar ze zijden dat ik oké was men waarden in het ziekenhuis waren voor t4 vrij (ft4): +25.9 pmol/l. dan terug t4 vrij (ft4) +2.01 ng/dl. dan paar dagen later verergeren mijn klachten en begint mijn haar heel vlug uit te dunnen en daar heb ik schrik voor dan terug men bloed 2 keren laten nemen door de huisarts resultaten waren veel vitamine D tekort en men waardes van ft4 waren te hoog +22.3 en van de thyroglobuline +158.2 wat dubbel zo hoog blijkt dan normaal en dan men antilichamen getest: waardes waren +100 voor thyroid peroxidase al terwijl dit kleiner moet zijn dan 34 kan er mij a.u.b. iemand helpen want men huisarts zegt dat het door de stress komt maar ik geloof dat niet omdat ik weet hoe ik mij voel. En zo een schrik heb om men haren te verliezen. Ik ga nu morgen terug naar men huisarts van vroeger die de ziekte van men schildklier ontdekt heeft. Nu terug wachten op resultaat en hopen dat hij mij kan helpen want alle andere dokters dat ik geweest ben hebben er geen horen naar! Alvast bedankt groeten Yannick

 61. Sjanie ·

  Goedemiddag, Ik heb het 10 jaar aan mijn schildklier. Was te snel. Een radioactieve slok gehad. Daarna Strumazol en Thyrax geslikt. Ik ben 2 jaar geleden ongeveer 2 jaar van de medicijnen geweest. Daarna weer een te snelle schildklier. Slikt voor kort 30 mg Strumazol en 275 mg Thyrax. Sinds een week of 5 over moeten gaan naar 275 mg Euthyrox + de Strumazol. Twee weken geleden wezen prikken en waardes waren plots THS 0.02 en T4 29.6. Nu slik ik een week alleen Strumazol en daarna moet ik weer Strumazol en 200 Euthyrox gaan slikken. Nu is eigenlijk mijn vraag: Ik slik ook vanaf eind december de bloedverdunner Grepid (clopidogrelbesilaat) en de uit voorzorg de cholesterolverlager Simvastatine. Kunnen deze medicijnen van invloed zijn op de te snelle schildklier? Ben net bij huisarts geweest, maar die kon daar niets over vinden misschien dat u meer weet. Bij voorbaat dank! Vriendelijke groetjes, Sjanie

  Reageer
  • Paul ·

   Een verkennend onderzoekje suggereert dat simvastatine de TSH en FT4 niet beïnvloedt. (bron) Over interacties tussen clopidogrel enerzijds en schildklier anderzijds kan ik helemaal niets vinden, dus ook dit lijkt me niet voor de hand liggend. De te hoge FT4 lijkt me eigenlijk veeleer het directe gevolg van de Euthyrox, maar ik ben geen arts. Sterkte!

 62. Mark ·

  Beste, heb sinds 2 jaar diagnose Hashimoto, maar merk dat er weer schommelingen zijn in mijn TSH en FT4. Sinds 3 maanden slik ik 162,5 mg Thyrax, maar ik merk dat ik weer veel dieper slaap en lusteloos ben. Toch zitten m’n waardes op TSH < 1 en FT4 = 26,4….

  Reageer
  • Paul ·

   Dan kan het raadzaam zijn om ook eens je FT3 en rT3 te laten controleren.

 63. martina ·

  Beste, ik voelde mij reeds enkele dagen rot slecht, werd hees, ik slaap niet ZONDER slaapmedicatie, ik dacht dat het gewoon om griep ging, heb bloed laten onderzoeken mijn T4 staat op 20.7 terwijl ik daar nooit problemen mee gehad heb, mijn glucose is ook laag 66 en ik had gegeten, leukocyten enorm hoog, trombocyten ook… cholesterol ook maar dat is gedeeltelijk erfelijk bij ons… ik voel constant vervelende hartkloppingen en ben gejaagd en NOOIT moe… onze huisarts vindt het niet zo erg denk ik… ik heb ook verhoogde gamma gt maar drink weinig of geen alcohol… ik voel mij echt ziek en vervelend en word niet au serieus genomen blijkbaar… vervelend…

  Reageer
  • Paul ·

   Wat men in Nederland test is vrij T4. Een FT4-waarde van 20,7 valt dan ook netjes binnen de referentiewaarden en is daarmee prima te noemen. Wat was je TSH-waarde?

  • Martina ·

   Paul, dan zal alles okee zijn want mijn TSH waarde is 1.37…

  • Paul ·

   Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik hieromtrent geen concluderende uitspraken doen, maar ik denk dat je gelijk hebt… Aangezien je klachten ‘slechts’ enkele dagen plaatshebben, zou er misschien toch sprake kunnen zijn van een veelvoorkomende ontsteking of infectie, bijvoorbeeld griep of keelontsteking…

 64. Monique Lagestee ·

  P.s. op eerder mail (10 minuten geleden ) schildklier aandoeningen komen ook in de familie voor….mijn moeder en mijn zus o.a.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Monique, Als ik in jouw schoenen stond, zou ik uitgebreid bloedonderzoek laten doen en mijn arts naderhand om een uitdraai van de exacte bloedwaarden vragen. Naast FT4 ook FT3, rT3, schildklierantistoffen, TSH, vitamine D, vitamine B12 en ijzer… Ik weet niet precies wat je klachten zijn, maar ‘typische schildkliersymptomen’ hoeven niet per se te worden veroorzaakt door (uitsluitend) een gebrek aan actieve schildklierhormonen. Sterkte! Groeten, Paul

 65. Monique Lagestee ·

  Beste Paul, 6 jaar geleden heb ik de ziekte van Graves gehad. Daarna nog een poosje een trage schildklier. Toen alle waarde normaal waren moest ik stoppen met de medicijnen. Nu heb ik sinds een aantal maanden weer precies dezelfde klachten als voorheen dus heeft mijn huisarts bloed laten prikken en mij doorverwezen naar de internist (coassistent). Mijn Ft4 is 11 waardoor de “internist” geen rede ziet voor medicatie maar mijn klachten zijn er wel en ik heb het gevoel dat een klein beetje medicijnen mij weer helpen. Ik slik een half jaar wel iedere dag 2 vitamine D tabletjes omdat mijn vitamine D veel te laag was. Dit haalt helaas niet mijn klachten weg. Heb jij misschien een tip? Alvast bedankt en groetjes Monique

  Reageer
 66. Renate Van Bennekom ·

  Mijn dochter van 12 heeft extreem last van vermoeidheid, haar schildklier werkt te traag, maar artsen nemen het verder niet al te hoog op. Dit omdat de meeste waardes behalve tsh goed zijn. Anti tpo 13; Tsh 6,6; Ft4 12. Wat denkt u op 1e oogopslag? Vitamines waren volgens de arts niet noodzakelijk te testen. Hij gooit het op de pubertijd en gewoon beter elke dag op tijd naar bed en op tijd eruit.

  Reageer
 67. Eva ·

  Beste Paul, Ik heb 2 maanden geleden voor het eerst bloed laten prikken (klachten zijn; energieloos, concentratie/geheugen, stemmingswisselingen etc.). Toen is zowel een te lage B12 geconstateerd (127 met normaalwaarden vanaf 138) en een te hoge TSH (4,91). en een ‘normale’ T4 vrij van 11.2 (normaalwaarden tussen 10.00 en 19.00). Toen begonnen met injecties B12, nu ongeveer 7 injecties gehad maar nog geen (merkbare) vooruitgang in de klachten. Na 7 weken opnieuw geprikt voor de TSH waarden 6,04, en T4-vrij 11,4 + antistoffen TPO <26 (normaalwaarden tussen 0-50). Ook de B12 geprikt maar die zit nu natuurlijk super hoog door injecties. Nu zei mijn huisarts eigenlijk hierop dat de schildklier verder niet meer onderzocht hoeft te worden omdat de antistoffen ontbreken. En wel doorgaan met B12; en als klachten beter worden daarop injecties wat terugbrengen in frequentie. Ik vind het alleen zo gek dat mijn TSH waarden nu twee keer boven de normaalwaarden zitten maar er verder geen onderzoek naar zou hoeven te worden gedaan. Wat is jouw advies/visie hierop? Ik weet het niet zo goed. Alvast erg bedankt voor het reageren!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Eva, Deze waarden kunnen naar mijn persoonlijke mening wel degelijk duiden op een beginnende –vooralsnog subklinische– hypothyreoïdie. Persoonlijk zou ik dan ook echt aandringen om over 3 maanden nogmaals de TSH en FT4 te laten controleren om het verloop hiervan in kaart te brengen. Zijn je ijzer en vitamine D eveneens gecontroleerd? Over vitamine B12-tekorten kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over B12-deficiëntie; hier zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan… Sterkte! Groeten, Paul

  • Maryke ·

   Beste Eva, als de injecties met hydroxycobalamine je niet helpen, kun je het beste een combinatie nemen van smelttabletten met methylcobalamine en smelttabletten met adenosylcobalamine (dibencozide). Dit zijn actieve B12-vormen. Niet iedereen kan de hydroxycobalamine omzetten naar de actieve vorm van vitamine B12. Verder is het belangrijk dat je de vrije T3 laat bepalen. Dat is de vorm die in de cel actief is. Vaak is er een probleem met het omzetten van T4 naar T3. Je kunt erover lezen in “De Trage Schildklierwerking” van dr. Broda O. Barnes.

 68. Marleen Maan ·

  Beste, ik heb een hyperactieve schild klier en momenteel loopt er onderzoek. Ik lees dat de TSH des te hoger des te meer schildklierhormoon aanmaakt. De mijne geeft een waarde aan van 0,01 hoe is dat mogelijk?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Marleen. Wat je zegt klopt in gezonde situaties, maar (helaas) niet in ongezonde situaties…Een hoge TSH zou er in principe voor MOETEN zorgen dat je schildklier meer schildklierhormonen aanmaakt. Dus als je schildklier goed werkt, geldt: “Hoe meer TSH, des te meer schildklierhormonen (T4 en T3)”. Maar als je schildklier niet naar behoren werkt, ontstaat een tegenovergestelde situatie… Als je schildklier te traag werkt en onvoldoende T4 en T3 aanmaakt, zullen je hersenen extra TSH gaan vrijmaken om de schildklier te stimuleren tot een snellere hormoonproductie. Maar omdat de schildklier niet afdoende werkt, wordt de TSH-waarde tevergeefs opgehoogd en opgehoogd en opgehoogd. Je hersenen beseffen niet dat het geen zin heeft om een defecte schildklier te blijven aanmoedigen, dus ze blijven tevergeefs meer en meer TSH aanmaken. Zodoende stijgt je TSH-waarde, terwijl je schildklierhormonen (T4 en T3) gelijk blijven of zelfs afnemen. Zodoende is een hoge TSH-waarde een belangrijke indicator voor een traag werkende schildklier… Als je schildklier daarentegen overactief is, worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt en afgegeven aan je bloed. In dat geval zullen je hersenen op een gegeven moment stoppen met de aanmaak van TSH omdat het geen zin heeft om een schildklier te stimuleren die op eigen initiatief al veel te veel hormonen produceert. Bij een te snelle schildklier, zal je TSH-waarde dus afnemen. Hopelijk verduidelijkt dit de boel een beetje… Groeten & sterkte, Paul

 69. muriel ·

  Ik bel net mijn huisarts en de assistent gaf aan dat mijn waardes als volgt zijn: T4 13 TSH 3,90 ze gaf aan dat dit zeer netjes was maar volgens mij klopt dit niet, en al helemaal niet met jullie beschrijving. Wat zeggen jullie hiervan. Dank je Muriel

  Reageer
  • Paul ·

   Men meet doorgaans het vrije (F)T4; deze moet tussen de 8 en 26 pmol/l liggen en is met 13 dus prima te noemen. De TSH hoort tussen de 0,4 en 4,0 mU/l te liggen en valt met 3,90 dus net onder de opperste grenswaarde. Het is echter aan een arts om de acceptabiliteit van bloedwaarden onderling te interpreteren.

  • Maryke ·

   Volgens de deskundigen (waaronder Suzy Cohen) zou de TSH idealiter rond de 1 moeten zitten. Een TSH rond de 3,9 lijkt me zeker verhoogd. Het UMCG hanteert normaalwaarden tussen 0,4 en 2,0.

  • Paul ·

   Beste Maryke, Ik weet niet wat je met “het UMCG” bedoelt, maar de standaard referentiewaarden in Nederland voor schildklier-stimulerend hormoon (TSH) zijn min. 0,4 en max. 4,0 mE/l. Daarnaast wordt nog weleens min. 0,3 en max. 3,0 mE/l gebruikt, maar zelfs min. 0,5 en max. 5,0 mE/l wordt nog weleens gehanteerd voor TSH. Het is in ieder geval echt niet zo dat iedere TSH-waarde boven de 2,0 mE/l per definitie te hoog is. Wel hanteert men als therapeutische doelstelling veelal de bewerkstelliging van een TSH-waarde tussen de 0,5 en 2,0. Ja, ‘schildklierdeskundigen’ zoals Suzy Cohen (apotheker, geen arts) roepen in YouTube-filmpjes rustig dat je TSH tussen de 0,1 en 1,0 mE/l zou moeten liggen, maar helaas kan niet iedereen op elk willekeurig gebied een perfecte 10 scoren. Hoeveel TSH er precies in je bloedbaan circuleert is immers geen keuze die je eigenhandig kunt maken of waar je nauwgezette eisen aan kan stellen; je bent simpelweg afhankelijk van je lichaam en van je lichamelijk functioneren. Daarnaast wordt iemands exacte TSH-waarde bepaald van talloze factoren; bovendien fluctueert je TSH gedurende de dag. Bovendien is TSH slechts een mogelijke indicator voor schildklierproblemen. FT3, FT4, rT3 en eventuele schildklierantistoffen zijn beduidend concreter (en belangrijker). Groeten, Paul

 70. Ahsen ·

  Hoi, Mijn T3 waarde was in de zomer 4,9. İk heb toen Euthyrox gekregen van 25 mcg per dag. Dit was ook op het moment dat ik erachter kwam dat ik traag werkende schildklieren heb. Afgelopen week ben ik nogmaals bij de huisarts geweest naar aanleiding van mijn bloedonderzoek. De waarde is gestegen naar 5,4. İk moet nu 2 pillen nemen i.p.v. 1. İk ben ontzettend moe, mijn benen doen pijn, ik ben al 2 maanden verkouden en ik heb het altijd koud.

  Reageer
 71. Ina ·

  Ik ben verschrikkelijk moe, heb last van haaruitval, heb het altijd koud en mijn armen en benen voelen vaak zwaar aan. Ik ben toch maar weer eens naar de huisarts geweest om mijn bloed te laten onderzoeken. De T4 was 23 en de TSH 0.20. De assistente zei me dat de waardes goed zijn en ik over 3 maanden weer mag komen. Top dat de huisarts mijn waardes goed vind, maar ik ben hondsmoe! Ik neem 100mcg Euthyrox en 100mcg Jodium.

  Reageer
  • Paul ·

   Op het oog zien je schildklierwaarden er (voor een schildklierpatiënt die schildkliermedicatie gebruikt) inderdaad niet heel erg slecht uit, al zit je TSH wel flink onder de minimumwaarde. Zijn je vitamine D, vitamine B12 en ijzer ook al eens gecontroleerd? En weet je huisarts trouwens dat je jodiumsupplementen inneemt?

 72. mar ·

  Hallo, ik heb al bijna 14 jaar een trage schildklier en ben al net zo lang bezig met instellen van de Thyrax, maar blijf nooit stabiel. Ik gebruik 1 tablet van 100mcg en anderhalve tablet van 25mcg per dag. Onlangs (7 weken geleden) ben ik overgestapt op Euthyrox (zelfde dosering) om te proberen of mijn schildklier dan wel stabiel blijft. Tevens heb ik een sapvastenkuur gedaan met het idee om de lever te ontgiften en de boel te resetten. Nu heb ik weer bloed geprikt; mijn TSH is van 6.8 naar 0.2 gegaan en de FT4 van 17.7 naar 28.6. Zo’n grote schommeling heb ik nog nooit gehad, kan ik hieruit opmaken dat voeding toch wel heel veel invloed op de schildklier heeft? Advies van de huisarts is half tablet van 25mcg minderen.

  Reageer
  • Dominika ·

   Grote kans dat het kont, doordat je van merk bent gewisseld. Doordat elk merk andere vulstoffen heeft en levothyroxine een smalle therapeutische basis, raak je ontregeld als gevolg van een overstap.

  • Astrid ·

   Hoi Mar, Ik heb ook zo n 10 jaar Hashimoto… Nog een klein stukje schildklier over dat niet of bijna niet meer werk gebruik al 8 jaar Euthyrox 143 mcg… Dit jaar verloor ik mijn moeder en ging gepaard met erg veel stress daar omheen ook mijn relatie met mijn toenmalige vriend was erg stressvol en een zware druk voor me… Door alle stress is waarschijnlijk dat kleine stukje schildklier weer gaan werken en dat met de inmiddels 4 maanden lang teruggezette dosis van 125 mcg is mijn waarde FT4 naar 29,5 gegaan… Voel me net een zware junk die afkickt of gelijk als 10 vrouwen zwaar aan de overgang… Ik bibber innerlijk, veel hartkloppingen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid enz. Ik sta nu voor 4 weken op 112 mcg Euthyrox dus over 4 weken weer bloed prikken… Het kleine stukje schildklier dat ineens is aangewakkerd door de stress…

 73. Cherinda ·

  Beste Paul, T3 is 2,9 en T4 18,9 (een punt verhoogd binnen een maand). Ferritine is iets verhoogd 169. Kreatine is ook iets verhoogd 91. TSH is 6,5 en minder dan een maand geleden 5,1.

  Reageer
  • Paul ·

   Vreemd dat je FT3 en FT4 aardig in de buurt van de grenswaarden vallen… Dat je TSH te hoog en stijgende is, is sowieso een slecht teken. Maar aangezien de daadwerkelijke schildklierhormonen naar medische maatstaven niet heel slecht zijn, is de kans op een schildklierprobleem vrij klein. In de praktijk varen veruit de meeste mensen goed bij een FT3 aan de hoog-normale kant (rond de 7) en FT4 ergens nabij de middenmoot (rond de 17). Maar nogmaals: op het eerste gezicht lijkt er met je schildklier weinig mis te zijn. Persoonlijk zou ik allereerst ook je ijzer, vitamine D en vitamine B12 laten controleren… En na 6 weken nogmaals je TSH, FT4 en FT3… Daalt je FT3 nog verder, trek dan aan de bel! Heel veel sterkte in ieder geval!

  • Maryke ·

   Beste Cherinda, je T3 lijkt me te laag. Het kan zijn omdat je T4 niet goed wordt omgezet in T3 (het actieve hormoon). Hoe dat kan beschrijft dr. Broda O. Barnes in De Trage Schildklier.

 74. Cherinda ·

  Enorm moe. 48 uur slapen of langer. Bloed getest. TSH 5,1. Twee maanden later weer, maar mijn andere arts zei nee 3,5 week testen. Gedaan. Alles oké behalve TSH: 6,6 en f3 en f4 tegen de hoge maar binnen normale normen? Help?

  Reageer
  • Paul ·

   Wat waren de exacte bloedwaarden van je FT3 en FT4?

 75. Rianna ·

  Vorig jaar uit het niets bleek dat schildklier te traag was. TSH 9. Twee maanden later TSH 4,2; besloten om af te wachten. Begin mei dit jaar TSH 2 dus nog steeds normaal. Dit was na een ICSI behandeling. Inmiddels de tweede ICSI behandeling gehad, wederom zonder zwanger te raken. Nadien bleek bij controle de TSH 0,08, de FT4 41, T3 14 en anti TPO 69,3. C.a. 3 weken weer bloed geprikt TSH nog 0,08 maar FT4 gezakt naar 25. Is hier weer natuurlijk herstel te verwachten?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Rianna, Dat is moeilijk inschatten. Je hersenen zullen niet of nauwelijks noodzaak zien om TSH te produceren zolang er (meer dan) voldoende T3 en T4 beschikbaar is in de bloedbaan. Dus het zou best kunnen dat de TSH-productie weer wordt opgepakt zodra de hoeveelheid schildklierhormonen in je bloedbaan terugzakken naar een gemiddeld niveau. Helaas zal de toekomst dit moeten uitwijzen…. In principe is een eventuele stabilisering van je schildklierwaarden volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de schommelingen in je schildklierparameters… Hebben je artsen je verteld waardoor je schildklierhormonen zo sterk worden beïnvloed? Overigens is het vrij algemeen bekend dat schildklierproblemen de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Anderzijds zijn er slechts weinig verhalen bekend waarbij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) de schildklierwerking negatief beïnvloedt. Wel komt het heel vaak voor dat een zwangerschap gepaard gaat met (toenemende) schildklierproblemen. Al met al vind ik het heel lastig om je situatie in te schatten en denk ik dat je vooral moet blijven aandringen op periodieke bloedwaardebepalingen om je schildklierwaarden in de gaten en onder controle te houden. Heel veel sterkte met de schildklier en heel veel succes/geluk met zwanger worden! Groeten, Paul

 76. Herman Meersschaert ·

  Beste, Voor een kleine ingreep a/d knie( meniscus letsel) moest mijn bloed laten onderzoeken. Onder schildklier stond een aanduiding II THS + 6,76 mU/L 0,27 4,20. Wat betekend dit, is dit verontrustend? Alvast bedankt voor de feedback!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Herman, Je verhaal is een beetje lastig te interpreteren, maar ik denk dat de laatste 2 getallen de referentiewaarden voor TSH (schildklier-stimulerend hormoon) zijn. Sommige ziekenhuizen vinden een TSH tussen de 0,27 en 4,20 mU/L ‘goed’. Aangezien 6,76 ervoor of erboven staat, neem ik aan dat dit je daadwerkelijke TSH-bloedwaardebepaling is, dus jouw TSH-waarde. Dit is te hoog, wat meestal inhoudt dat je schildklier te traag werkt en dus te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel zul je dit dus echt bij je arts moeten navragen. Groeten, Paul

 77. Paul ·

  Elk laboratorium hanteert zijn eigen normaalwaarden, vaak gebaseerd op ervaring en “gemiddelden”. De meest gebruikelijke normaalwaarden voor wat betreft schildklierhormonen zijn als volgt:

  • TSH: tussen de 0,4 en 4,0 mU/l (maar soms ook tussen de 0,2 en 3,5)
  • T4: tussen 60 en 140 nmol/l
  • FT4: tussen 8 en 26 pmol/l
  • T3: tussen 1,2 en 3,4 nmol/l
  • FT3: tussen 3 en 8 pmol/l
  Reageer
  • anne ·

   Beste, Ik zou graag wat meer weten over mijn waardes. Ik gebruik lithium. Voor mijn gebruik was mijn TSH waarde 1.39. Toen is de TSH waarde gaan stijgen met gebruik lithium naar 2.39, toen 5.5 en nu 6.6. Ft4 is 13.3. Valt dit nog bonnen normale waarden? Klachten… last van oog. En in 4 weken tijd 11 kilo aangekomen. Nu 2 maanden stabiel op gewicht. Lengte 1.59 gewicht nu 62 kilo prima dus. Maar wel vreemd dat dit in 4 weken gebeurd. En snel moe. Groet, Anne

  • Paul ·

   Beste Anne, Zoals je in het berichtje (waarop je reageert) kunt lezen, hoort de TSH niet hoger te zijn dan 4,0, dus je TSH is te hoog. Je FT4 valt echter netjes binnen de grenswaarden. Je verhoogde TSH-waarde ZOU het directe gevolg kunnen zijn van je lithiumtherapie (bron), maar uitsluitsel daarover kan ik je niet geven. Gezien je klachten zou ik hieromtrent echt even je huisarts raadplegen! Groeten, Paul

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.