Je schildklier produceert schildklierhormoon. De concentraties aan schildklierhormonen worden ook wel schildklierwaarden genoemd. Schildklierhormonen kunnen namelijk worden teruggevonden in je bloed, vandaar dat de waarden van je schildklier ook nog weleens de bloedwaarden van de schildklier worden genoemd…

Verschillende schildklierhormonen

Met de term ‘schildklierhormoon’ wordt meestal thyroxine (T4) bedoeld. Thyroxine is het belangrijkste hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd. We onderscheiden echter de volgende schildklierhormonen die een schildklier-waarde in je bloed vormen:

  • T4: thyroxine (vier jodiummoleculen)
  • T3: tri-jodothyronine (drie jodiummoleculen)
  • T2: di-jodothyronine (twee jodiummoleculen)
  • T1: mono-jodothyronine (één jodiummolecuul)

Daarnaast produceert de schildklier ‘calcitonine’, een hormoon dat qua functie volledig losstaat van bovenstaande hormonen.

T4 (thyroxine)

Ten minste 80% van de totale schildklierwaarde betreft T4. De belangrijkste rol van T4 is te worden omgezet naar T3 zodra je lichaam T3 nodig heeft. In zijn unieke vorm speelt T4 een rol bij de hersenfunctie. Slechts een klein deel van T4 is “vrij” en dus werkzaam als signaaloverbrenger.

T3 (tri-jodothyronine)

T3 (tri-joodthyronine oftewel triiodothyronine oftewel trijodothyronine) is de actieve vorm van schildklierhormoon. T3 is van grote invloed op de energiehuishouding en het gevoel van fitheid en gezondheid. Net als T4 is ook T3 voor een groot deel gebonden aan transporteiwitten. Een uiterst klein deel van deze schildklierwaarde is ongebonden (“vrij T”) en werkzaam als signaaloverbrenger.

T2 (di-jodothyronine)

T2 (di-joodthyronine oftewel diiodothyronine oftewel dijodothyronine) speelt voornamelijk een rol bij de productie van bepaalde enzymen. Deze enzymen ondersteunen de omzetting van T4 naar T3. Daarnaast is T2 van invloed op de stofwisseling. Met deze schildklier-waarde wordt doorgaans niets gedaan.

T1 (mono-jodothyronine)

T1 (mono-joodthyronine oftewel monoiodothyronine oftewel monojodothyronine) is nodig voor het functioneren van de schildklier. Zonder T1 loopt de hormoonproductie in de soep. Daarnaast beïnvloedt T1 het hartritme en de hartfrequentie.

Zowel T1 als T2 zijn schildklierwaarden die niet of nauwelijks (hoeven te) worden gecontroleerd.

TSH-waarde

Schildklierhormonen worden door de schildklier geproduceerd onder invloed van het hormoon ‘TSH’ dat in je hersenen ontstaat. TSH wordt daarom ook wel “schildklier-stimulerend hormoon” genoemd. Hoe meer TSH er in je bloed zit, des te meer hormonen je schildklier zal produceren. Een tekort of overschot aan TSH zorgt dus voor een verstoring van de schildklierhormonen en afwijkingen van de schildklier-waarden.

Lees hier meer over TSH-waarde & schildklier…

Problemen met schildklierhormonen

Er kunnen zich allerlei problemen voordoen met betrekking tot je schildklierhormonen en schildklier-waarden. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:

  • Schildklierhormonen worden te snel geproduceerd (hyperthyroïdie)
  • Er zitten te veel schildklierhormonen in je bloed
  • Schildklierhormonen worden te langzaam geproduceerd (hypothyroïdie)
  • Er zitten te weinig schildklierhormonen in je bloed
  • De concentratie schildklierhormonen is goed, maar de hormonen brengen hun signaal niet succesvol over (schildklierhormoonresistentie)

Bij afwijkingen van de schildklierhormonen en schildklier-waarden ontstaan allerlei klachten & symptomen. In dat geval is schildklieronderzoek nodig!

Schildklier: normaalwaarden, grenswaarden & referentiewaarden

Voor de verschillende schildklierwaarden, schildklierparameters of schildklierindicators zijn grenswaarden opgesteld. Deze referentiewaarden dienen dus als grens. Er is in veel gevallen een onderste/minimale grenswaarde waaraan je minimaal moet voldoen. En er is altijd een bovenste / maximale grenswaarde waar je niet boven mag zitten.

Het gaat hier niet om gebruikelijke of gemiddelde schildklierwaarden… En al helemaal niet om ideale of optimale schildklierwaarden… Het gaat simpelweg om schildklierwaarden die door de meeste Nederlandse artsen, laboratoria en medische instituten als ‘binnen de norm’ worden beschouwd. Val je binnen deze opperste en onderste schildklierwaarden, dan wordt dat als positief beschouwd. Hierbij de referentiewaarden voor de belangrijkste schildklierparameters:

  • TSH (schildklier-stimulerend hormoon): minimaal 0,4 mU/l; maximaal 4,0 mU/l (milli-eenheden per liter bloed)
  • Totaal T4 (inclusief gebonden thyroxine): minimaal 64 nmol/l; maximaal 154 nmol/l (nanomol per liter bloed)
  • FT4 (vrij thyroxine): minimaal 8 pmol/l; maximaal 26 pmol/l (picomol per liter bloed)
  • Totaal T3 (inclusief gebonden triiodothyronine): minimaal 1,2 nmol/l; maximaal 3,4 nmol/l (nanomol per liter bloed)
  • FT3 (vrij triiodothyronine): minimaal 3 pmol/l; maximaal 8 pmol/l (picomol per liter bloed)
  • Anti-TPO (thyroïd-peroxidase antistoffen): minder dan 60 IE/ml negatief; 60 t/m 100 IE/ml dubieus; meer dan 100 IE/ml positief
  • Anti-Tg (thyreoglobuline antistoffen): minder dan 280 IE/ml negatief; 280 t/m 344 IE/ml dubieus; meer dan 344 IE/ml positief
  • Anti-TSH-r (TSH-receptor antistoffen): minder dan 1,0 IE/l negatief; 1,0 t/m 1,5 IE/l dubieus; meer dan 1,5 IE/l positief

Toch is het niet zo dat er 100% zeker niks aan de hand is met je schildklier, schildklierwerking of schildklierhormonen als je binnen de referentiewaarden valt. Val je precies op het randje of net over het randje, dan vinden sommige artsen dit “prima”, “acceptabel”, “oké” of “niets om je zorgen over te maken”, maar dat is natuurlijk niet per definitie het geval. In dit artikel over schildklieronderzoek kun je eventueel meer lezen over acceptabele bloedwaarden ten aanzien van je schildklier…

Er worden ruime marges gehanteerd voor schildklierwaarden, dus val je niet binnen de grenzen, dan is dat reden tot bezorgdheid. Hoe dichter je bij de optimale ideaalwaarden zit, des te beter het is. En des te dichter je bij de opperste of onderste grenswaarde in de buurt komt, des te slechter…
schildklierwaarden T4 T3 T2 T1 FT4 FT3

Schildklierwaarden : tot slot…

Schildklierhormonen zijn van invloed op je hele lichaam. Het is daarom belangrijk dat er niet te veel en niet te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt en afgegeven. Voor een optimale gezondheid zouden je schildklier-waarden dus perfect moeten zijn.

Een aanmerkelijk tekort of overschot aan schildklierhormonen kan zelfs levensbedreigende gezondheidscomplicaties teweegbrengen! Het is dus niet onverstandig om bij merkwaardige gezondheidsklachten je schildklier-waarden te laten controleren.

Heb jij afwijkende concentraties van schildklierhormonen in je bloed (gehad)? Laat hieronder jouw verhaal achter m.b.t. jouw schildklier-waarden!

375 Reacties

  1. De laatste reactie is alweer een paar jaar geleden, dus niet helemaal zeker of dit forum nog actief is.

    Ik heb al jaren last van vermoeidheidsklachten en is 20 jaar geleden cvs gediagnosticeerd. Toen kreeg ik ook veel last van spieren en gewrichten en is daar fibromyalie aan toegevoegd.
    Ik blijf veel moe, lees uitgeput. Vaak migraine, duizelig, lage bloeddruk en lage pols. In rust 50, als ik slaap onder 40.
    Mijn waardes waren in 2015 en 2021 TSH 0.95-1.2 T4 17.2
    Nu zijn is TSH 3.28 en T4 16
    Thyreoglobuline 22 en anti Thyreoglobuline 13

    Internist zegt dat er geen afwijkingen zijn. Maar ik vind dit toch redelijk aan de hoge kant, zeker gezien mijn klachten.
    Mijn tante heeft 30 jaar geleden met dezelfde klachten Thyrax voorgeschreven gekregen.
    Inmiddels oma, tante en moeder schildklierkanker. Bij mij geen afwijkingen te zien, op node van 1cm na, die niet schadelijk is.

    Wat is nu wijsheid?

  2. Interessant om door te lezen en andere ervaringen te zien. Ik heb een diagnose hyperthyreoïdie gekregen, overduidelijk met een tsh van <0.001 en VT4 van 78. Bij mij hebben de huisarts en het ziekenhuis alles snel en goed afgehandeld, 8 dagen van het eerste bezoek tot de eerste dosering van 30mg strumazol en daarnaast heb ik na 4 dagen al een recept gekregen voor 3x20mg propranolol. In die tijd 2x huisarts 2x bloedprikken en 2x internist. Het werd duidelijk als spoed gezien en het resultaat mag er wezen. Hopelijk wordt het snel beter!

  3. Beste Paul, Graag plaats ik een berichtje in de hoop op een terugkoppeling. 10 jaar geleden ben ik na 4 jaar medicatie geopereerd aan mijn schildklier. Ik heb / had de ziekte van Graves. Na de operatie voelde ik mij steeds beter en heb 10 jaar zonder klachten geleefd. Wel heb ik altijd rond de 75 / 88 mcg Eutherox geslikt. Bij de laatste controle internist bleek mijn waarde gezakt te zijn naar TSH 0.01 en mijn Ft4 naar 25,7. Ik heb sindsdien ook last van hartkloppingen, vocht boven ogen, onrustig en slapeloosheid. De internist zegt dat ik naar 75 mcg moet gaan i.p.v. 88 mcg. Ik heb na 4 weken bloed geprikt en het had nog niets veranderd. Nu zit ik op 62,5 mcg en merk nog altijd niets. De bloedwaarde geeft nu een kleine verlaging van FT4, maar minimaal. Betekent dit dat de Graves weer terug is en dat het kleine stukje schildklier wat ik nog heb weer aan het overproduceren is? Wat als ik dadelijk niet meer in medicatie kan verlagen? Ben ik dan weer terug bij af of kan dit tijdelijk zijn? Ik wil de internist voorstellen mijn hele schildklier weg te halen, zodat ik dit niet meer heb of de radioactieve slok zodat het kleine stukje schildkier vernietigd word. Ik vind het zelf helemaal niet erg om de medicatie te pakken. Dit zou dan enkel een verhoging daarvan betekenen, maar geen extreme schommelingen meer. Alvast bedankt. Nadine

  4. Beste Paul, Vorig jaar februari bij jaarlijks uitgebreid onderzoek TSH van 7.9 en FT4 van 16.8. De huisarts wilde een heronderzoek drie maanden later, maar dat heeft door omstandigheden pas vorige week plaats gevonden. TSH nu 5.63 en FT4 11.6. Vitamine D van 67,2 naar 42.9. Bleek de vitamine D bij het avondeten te moeten innemen.. huisarts heeft nu euthyrox 50 Mg voorgeschreven, maar ik vraag me af of dat wel nodig is?

  5. Hallo, mijn TSH is 1.99.Vrij T4 FT4 is 15. T3 is 1.40. Ik ben echt niet vooruit te Branden. Haaruitval. Hoofdpijn. Totaal geen concentratie. Volgens mijn behandelaar zijn de waardes aan de lage kant maar geen reden tot verdere actie. Hoe zien jullie deze waardes?

  6. Jeannette Gondelach Reageer

    Beste Paul, Kan het gebruik van bio-identieke hormonen de TSH en de T4 waarden beïnvloeden? Daarmee bedoel ik dat je bij gebruik van hormoonsuppletie afwijkende waarden hebt terwijl er waarschijnlijk niets aan de hand is?

  7. Mijn tsh is 1.6 en mijn t4 is 10.8. Volgens de norm van het ziekenhuis is het minimum 12 voor T4. Hier lees ik overal 9 en soms 8. Ik moet nu naar de internist want beide zijn vrij laag. Zijn er meer mensen met dergelijke uitslagen? Zo ja wat was de uitkomst daarvan?

  8. Mijn man slikt al jaren thyrax 1.5 mg. De bloedwaarden zijn: T4 vrije thyroxine 21.400. TSH: 7.500 klopt dit wel, moet medicatie niet veranderd worden?

  9. Ik heb al geruime tijd last van vermoeidheid, stijve benen, groeien 12kg in 1 jaar mijn schildklier werkt te snel TSH 0.04 t4 vrij 22.7 ik zou dan moeten afvallen?

    • Beste Paul, ik ben ruim 4 weken zwanger. Heb Clomid (clomifeen) moeten nemen om zwanger te worden. Net voor bevruchting bloed laten nemen en ik had een TSH van 4,58 en FT4 van 11,9. Is het niet nodig om Thyrax te nemen? Ben ik hier niet te laat mee? Alvast bedankt!

  10. TSH/TH. 4,8/16,8 wat vinden jullie van deze waardes ik heb een halve schildklier en gebruik sinds een half jaar geen medicijnen.

  11. Hi Paul, ik ben wezen bloedprikken. Dit waren de bloedwaardes. TSH 7,3 mIU/I en vrij T4 12,7 pmol/l. Volgens mijn huisarts moet ik volgend maand opnieuw bloedprikken. Maar verder wilt ze er niks mee doen. Het zit wel in de familie mijn moeder en tante en een paar nichten en neven hebben een schildklieraandoening. Ik heb zelf niet echt verstand of de waardes nou goed zijn of niet.

  12. Hoi Paul, Mijn waardes zijn TSH is 4.01 en FT4 is 12.01. Mijn huisarts geeft aan dat ik al aan de medicatie kan uiteindelijk besloten over drie maanden weer te prikken en dan te kijken voor medicatie. Toch ben ik aan het twijfelen waar doe ik goed aan? Mijn vorige waardes 27 juni 2018 waren TSH 5.01 FT4 13.04.

    • Hallo, Ik ben 52 jaar en heb een TSH-waarde van 5,1. T4-waarde = OK. Kan de schildklier ontregeld zijn door de menopauze en nadien terug regulariseren? Dank voor een antwoordje. Mvg,
      Wendy

  13. Hoi Paul, Happy new year! Wat een top forum dit. Fijn! Hier een hyperthyreoïdie patiënt (Graves >2003) af en aan. Sinds 2012 geen medicatie meer voor de schildklier omdat deze na de bevalling ineens weer rustig leek. Sindsdien wel enorm fluctuaties die altijd net op of in de marges vielen. Tot nu zo lijkt het. Bloedwaarden van 20-12 jl. Tsh 0,01 en vT4 op 50. Alarmbellen aan dacht ik zo, toch heeft de neuroloog me nog niet gebeld… Verder is ook gecheckt op D3 (44,5) en B12 (238). Zijn er dingen die je opvallen en waar je me een tip in kan geven? Bedankt alvast!

    • Je vrije T4 is veel te hoog, waardoor je hersenen zijn gestopt met de aanmaak van TSH. Je TSH is dan ook (logischerwijs) veel te laag. :(

    • Thanks! Gister weer geprikt, vT4 zit nu op 64. Word nu zo snel mogelijk verwezen naar mijn internist. Voel me alsof ik op ieder moment kan ontploffen zo beroerd. Bah. Denk je dat ik ditmaal (na de hele rem riedel) kan vragen om een slok? Want ik zit er niet op te wachten dat het om de zoveel jaar weer zo mis gaat terwijl het dan weer “over” lijkt.

    • Ah, gelukkig. Alle alarmbellen zijn inmiddels gaan rinkelen bij dokter en ziekenhuis. Ik moet direct vandaag starten met Strumazol. En maandagochtend met spoed afspraak endocrinoloog.

  14. Beste Paul, Momenteel ben ik 26 weken zwanger en mijn schildklierwaarden zijn d.m.v. een bloedonderzoek gemeten: TSH: 2,1 Vrij T4: 9,4 Volgens de huisarts is de vrij T4 te laag en zij wil mij medicatie voorschrijven. Mijn verloskundige zegt dat de waardes normaal zijn en ik geen medicatie nodig heb. Zelf slik ik liever geen medicatie tijdens de zwangerschap. Ik heb gezien dat de waarden bij een zwangerschap van vrij T4 lager kunnen liggen en dan is de vrij T4 waarde inderdaad gewoon goed. Wie heeft gelijk?

  15. Beste Paul, Ik heb al een tijdje last van veel onverklaarbare klachten, die de laatste tijd best wel zijn verergerd. Van vermoeidheid, broze nagels en haaruitval tot mentaal niet lekker in m’n vel zitten etc etc. Bijna elke klacht die hoort bij een traag werkende schildklier (behalve het aankomen qua gewicht. Ik kom juist erg moeilijk aan, maar val ook niet echt af) ervaar ik. Verder hebben mijn moeder en oma (haar moeder) (en voor zover ik weet ook de moeder van mijn oma) ook last van problemen met hun schildklier (hier krijgen zij medicijnen voor) Een paar maanden geleden ben ik wezen bloedprikken waaruit een TSH waarde kwam van 2,3. Vorige week weer bloed laten prikken met dit keer een waarde van 3,4. Mijn huisarts ziet geen reden om t4, ft4 etc. Te testen. Is er iets wat ik nog kan uitzoeken? Ik ben nog maar nauwelijks 21 maar ik voel me soms een oude vrouw van 80. Mijn sociale contacten vallen stuk voor stuk weg omdat ze niet snappen waarom ik vaak niet mee kan met uitjes en dergelijke omdat ik me te ziek voel. Omdat je van de buitenkant niet echt iets aan mij ziet denken veel mensen dat ik me aanstel. Wat vind u? Moet ik het in de richting van de schildklier zoeken of is dat adhv mijn TSH waardes uitgesloten?

    • Een op zichzelf staande TSH-bloedwaardebepaling die prima uitpakt, sluit schildklierproblemen niet uit. Wel maakt dit de aanwezigheid van schildklierproblemen een heel stuk minder aannemelijk. Zijn je vitamine B12, vitamine D3 en ijzer reeds gecontroleerd?

  16. Hallo allemaal, Kan iemand mij laten weten wat het betekend als de T4 waarden op 37 staan? Dit hebben we gister te horen gekregen van het AMC. Mijn man heeft chronische lymfatische leukemie en daar is nu ook dit schilklierprobleem bij gekomen.

    • Als men het vrije thyroxine (FT4) heeft gemeten en uitgedrukt in de eenheid ‘picomol per liter bloed’ (pmol/l), dan betekent een T4-waarde van 37 een overschot aan schildklierprohormoon in de bloedbaan, hetgeen in veruit de meeste gevallen duidt op een te snel werkende schildklier.

  17. Beste, Ik heb een hele wachtlijst met (toenemende) klachten. Veel daarvan wijzen op schildklierproblemen (uitputting, droge huid, niet afvallen, pafferige gezicht, vaak koud, haar uitval, vermindering van wenkbrauwen etc) Echter de bloedwaarden zijn goed. Toevallig zijn er onlangs d.m.v. een echo 2 aspecifieke nodulaire afwijkingen gezien op de rechter schildklierkwab. Mijn huisarts zijn geen reden voor nader onderzoek, omdat de bloedwaarden in juli iel goed waren. Is er iets wat de huisarts ontgaan zou kunnen zijn en is het daadwerkelijk overbodig om verder onderzoek te doen?

  18. Dank voor het snelle antwoord Paul! De internist heeft opgehoogd op basis van de TSH (volgens haar de belangrijkste graadmeter) ik voelde dat ik al te hoog zat maar zij was overtuigd dat ik te laag gedoseerd was en ja als brave patiënt dus maar gedaan. B12 635 vit D 189.9 (na slikken van supplementen aanraden HA 2014) ijzer nooit geprikt en Ft3 over 6 weken voor het eerst schildklierantistoffen bij mijn weten nooit geprikt. Erna

    • Naar mijn mening is iemands TSH de MINST belangrijke graadmeter ten aanzien van schildklierklachten. Wat ik bedoel te zeggen, is dat T3 en T4 oneindig veel belangrijker zijn dan TSH. Zolang de T4- en T3-waarden niet te laag zijn moet je absoluut NIET méér schildklierhormonen willen innemen. En als ze zelfs bijna te hoog zijn al helemáál niet.,, Dat is zoiets als een emmer die op het punt staat over te lopen nóg verder aanvullen omdat iemand er een sticker heeft opgeplakt waarop “lege emmer” gedrukt staat. TSH is een nuttige marker, maar daar houdt het aardig mee op.

  19. Beste Paul, Ik heb een vraag: Al 35 slik ik Thyrax na een operatie waarbij het grootste deel van m’n schildklier is verwijderd. Ging altijd goed met dezelfde dosering van 125 mg. Nu heb ik vreemde bloedwaardes in afgelopen mei Tsh 6.8 ft4 26.3 waarop de internist besloot dat ik meer moest slikken, opgehoogd naar 137.50 mg. Na 6 weken tsh 36.4 ft4 0.08 dus terug naar 125 mg. Maar tot mijn verbazing 6 weken later tsh 0.09 ft4 34.4! Nu dus weer iets eraf naar 112.50. Ik begrijp niets van deze waarden (vooral de laatste) ik neem altijd trouw m’n medicijnen hoe kan er dan weinig verschil zitten in m’n bloedwaarden na verlaging van thyrax. Ik heb natuurlijk klachten voornamelijk m’n darmen en spieren. Ik hoop dat u hier een antwoord op heeft de internist is nogal laconiek en ik moet over 6 weken terug. Vriendelijke groet, Erna

    • Waarom je bloedwaarden niet sneller veranderen, durf ik niet te zeggen. In ieder geval circuleert er nog een overschot aan schildklierhormonen in je bloed, hetgeen door je lichaam verwerkt dient te worden. Mijn voornaamste zorg is WAAROM je internist je Thyrax-dosis überhaupt heeft opgehoogd!? Met een FT4 van 26,3 zat je al BOVEN de oppergrens; dus waarom zou je dan nóg meer schildklierhormonen moeten gaan slikken?! Puur en alleen omdat je TSH ietwat verhoogd is!? Naar mijn persoonlijke mening is dat een onzinnig besluit… En daarmee is het dus niet gek dat je TSH als een baksteen gezakt is… Heeft men je T3, schildklierantistoffen, vitamine D, vitamine B12 en ijzer al eens onder de loep genomen?

  20. Mijn zoontje heeft allerlei klachten die overeenkomen met schildklierproblematiek. Zijn TSH en FT4 zijn echter normaal maar zijn T3 was in januari 7,1 en in april 7,3. De kinderarts zet dat als de TSH en FT4 niet afwijken, die T3 niks zegt maar hij wijkt niet voor niks af lijkt mij? Zijn B12 is boven de 1000, vitamine D was 48 (druppels voor gegeven en alleen maar buiten afgelopen zomer) en ijzer goed. a-TPO, TBII en a-tG zijn ook geprikt en allen negatief. Volgende week moet hij weer bloed prikken voorafgaand aan de afspraak bij de kinderarts dus ik ben heel benieuwd of de T3 nog meer gestegen is. Kan je me vertellen wat enkel een verhoogde T3 nou wil zeggen?

    • Welke vorm van T3 heeft men gemeten (vrij of totaal) en in welke eenheid (nmol/l of pmol/l) werden de waarden 7,1 en 7,3 uitgedrukt?

    • In dat geval vallen de FT3-waarden (ogenschijnlijk net als de TSH en FT4) binnen de referentiewaarden. Kun je de klachten van je zoontje wellicht nader omschrijven?

    • Hallo Paul, Mijn TSH waarden zijn 4.83 en (volgens mij) T4 14.6. Alleen voel ik me nog steeds niet goed, vrijwel alle symptomen van een traag werkende schildklier. Alleen doet mijn huisarts hier niks mee en vind hij de waarden netjes. Wat vind jij?

  21. Met L’thyroxine 125 mcg zonder T3 in staat mijn TSH en mijn T4 en T3 goed maar maak ik T3 reserve aan en voel ik me moe, depri en kom ik aan. Met Armour 120 Mg met T3 staat mijn TSH en T4 te laag en mijn T3 goed en maak ik geen of zo goed als geen T3 reserve aan en voel ik me veel beter minder moe en niet depri. Wat doe ik best want ik wil mijn waarden in mijn bloed goed krijgen voor een komende zwangerschap.

    • Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik hier niet in sturen c.q. adviseren. Bespreek dit met je huisarts of internist-endocrinoloog.

  22. Goedemiddag. Ik heb 2 maanden terug mijn bloed laten prikken omdat ik zo moe ben hele tijd. Ik dacht zelf aan vitaminetekort. Uit het onderzoek kwam, vitamine D-tekort en vitamine B12-tekort en mijn TSH was 15,7 en vrij T4 12,3. Ik moest eerst aan de vitaminepillen in de hoop dat de schildklier wat stabieler zou worden. Zes weken later weer bloed laten prikken… Uitslag was als volgt: vitamine D en B12 waren goed, TSH 19,8 en vrij T4 11.3. Referentiewaarde van het lab zijn TSH 0,38 – 5,33 en vrij T4 10 – 22). Huisarts zegt dat het subklinisch is en mijn klachten zoals energieloos en vermoeidheid hier niet door komen. Verder dus niet gestart met medicatie. Ik moet over 3 maanden maar weer terugkomen. Tot die tijd moet ik maar met mijn klachten blijven rondlopen. Verwijzing naar een specialist krijg ik niet. Heb ergens gelezen dat ik wel subklisch ben, maar omdat de TSH boven de 10 is de kans groot is dat het klinisch wordt. Huisarts doet er verder niks aan… Maar ik voel me echt niet gerust hierbij en denk dan bij mezelf als de kans toch groot is dan het klinisch wordt. Waarom kan ik niet starten met schildkliermedicatie zodat ik mij in ieder geval hopelijk beter kan voelen. Iemand suggesties wat ik kan doen in deze situatie? Is de kans groot dat mijn lichaam zich normaliseert?

    • Beste Soekhia, Er kan nogal wat komen kijken bij een vitamine D-tekort. En des te meer bij een vitamine B12-tekort. Een vitamine D-tekort aanvullen met orale supplementen kan raadzaam zijn, maar –afhankelijk van de ernst van het tekort en de exacte dosering van de vitamine D-supplementen– kan bijkomende suppletie van magnesium nodig zijn. Bovendien is de vorm qua vitamine D enorm belangrijk. Gebruik daarom altijd hoogwaardige vitamine D-supplementen! De effectieve en accurate behandeling van een vitamine B12-tekort is nog véél complexer! Als je vitamine B12 oraal suppleert, verbloem je daarmee de onderliggende oorzaak van het vitamine B12-tekort. Men zou dan ook éérst pernicieuze anemie moeten uitsluiten, alvorens orale vitamine B12-supplementen voor te schrijven of aan te bevelen. De kans is groot dat je klachten hiermee NIET verdwijnen en dat de onderliggende oorzaak hierdoor NIET langer naar behoren kan worden gediagnosticeerd. En dan je schildklierwaarden: je TSH is véél te hoog en je vrije T4 is aan de laag-normale kant. In dat geval zou men naar mijn mening ook je T3 en/of je schildklierantistoffen moeten controleren. En hoe is het gesteld met je ijzerstatus? Zie ook:

    • Dank je wel Paul. Ik slik vitamine d colecalc 2x cap 25000 ie per maand. En de vit b12 in tabletten. In het verleden heb ik injecties hiervoor gekregen (andere arts) en de huidige arts zei dat ik geen injecties krijg omdat de tabletten net zo goed hun werk doen. Mijn vitamines waren nu wel op orde. De arts kijkt niet verder naar de vrij t4 waarden en zolang die binnen de referentiewaardes liggen (zoals in mijn geval) gaat hij niet verder onderzoeken en/of behandelen. Met deze arts kan ik niet in discussie gaan want hij wuift alles weg dat het subklinisch is en de klachten hierdoor niet komen. Als ik bleef met de klachten moet ik maar een andere afspraak maken bij een andere arts of wachten tot mijn eigen arts terug komt van vakantie. (De arts die de huidige waardes met mij besprak was de vervangende arts) De ijzerwaardes waren trouwens goed, net zoals folium en glucose. Ik kom dus niet veel verder zonder een verwijzing of dat er serieus iets met mijn klachten en te hoge tsh wordt gedaan.

  23. Beste, ik zou graag meer willen weten over mijn waardes. Ik heb de diagnose Hasimoto gehad en na een zoektocht van maanden slik nu al een half jaar het juiste medicijn. Ik heb erge last van haaruitval. Volgens de huisarts zijn mijn waardes nu allemaal weer normaal en moet de haaruitval minder worden. Dit is echter niet het geval en mijn haar valt nog met bosjes uit. De waardes zijn: TSH 4,5, FT4 19, Anti-TPO 220+. Groeten, Tinnie

  24. Beste Paul, 3 maanden na mijn bevalling heb ik de ziekte van Graves gekregen. Mijn internist is gestart met een behandeling van 1 jaar Strumazol en Euthyrox. Ik ben sinds 1 mei gestopt met de medicatie en 2 weken geleden mijn bloedwaardes laten controleren. TSH 0.05 en FT4 14.8. mijn internist gaf aan dat ik over 3 maanden nogmaals moet controleren maar er vanuit moet gaan dat ik over 3 maanden een slok moet nemen. :( Begreep helemaal niet waarom, dus ben met haar reactie en waardes naar mijn huisarts gegaan. Hij gaf aan dat ik nog geduld moet hebben omdat het kan zijn dat ik na een jaar Strumazol te slikken het misschien iets langer duurt dat de TSH weer hoger wordt. Ik heb namelijk nog een kinderwens en hoop een zo gezond mogelijke zwangerschap te krijgen t.z.t. Ik voel mij op dit moment kerngezond dus het idee van het nemen van een slok in deze gesteldheid voelt niet goed. Zijn er nog andere zaken die gecontroleerd kunnen worden om mijn lichaam meer te ondersteunen om TSH aan te maken?

    • Op hormonen is veelal een feedbackmechanisme van toepassing. Zie ook dit artikel over de humane hormoonhuishouding. Het is dan ook niet zo dat je per definitie moet willen dat je lichaam meer TSH gaat aanmaken. Het gaat erom waarom je lichaam te weinig TSH aanmaakt. De onderliggende reden / oorzaak is dus waar het om gaat… De TSH-productie wordt geregeld door TRH. De T4- en T3-productie worden gereguleerd door TSH. Anderzijds geldt ook een tegenovergestelde hormonale reactie: bij een overschot aan TSH wordt de TRH-productie geremd. En bij een overschot aan T4 of T3 wordt de TSH-productie geremd. Ook ik zou in jouw situatie niet onverhoopt een radioactieve jodiumslok nemen… Waarom? Nou ja, je TSH moge dan veeeeeel te laag zijn (nagenoeg niet-bestaand); je T4 is niet schrikbarend laag. Persoonlijk ben ik dan ook vooral benieuwd naar je waarden qua T3 en schildklierantistoffen. Mocht je T3 wél veel te laag zijn… Of mochten je schildklierantistoffen veel te hoog zijn, dan zou ik mogelijkerwijs heroverwegen. Maar aangezien je je momenteel kerngezond voelt (en geen schildkliersymptomen ervaart), zou ik nog altijd terughoudend zijn v.w.b. radioactief jodium (‘de slok’ / RAJ / J-131). Let wel: dit is mijn persoonlijke mening.

    • Hoi Paul, ik heb wederom bloed laten prikken en ben zo vrij geweest om zelf de T3 te laten prikken omdat zij alleen prikken op T4 en TSH? Mijn T3 was 2,3… T4 17,2 en TSH 0,12. In eerste instantie kreeg ik een advies om te behandelen met een slok om zeker te weten dat de ziekte niet meer terug zou komen maar heb aangegeven dit nu absoluut niet te willen omdat ik mij kerngezond voel. Zij vinden echter de TSH nog steeds aan de (te) lage kant. Heb nul symptomen en zie het nu niet zitten. mocht de ziekte echt terugkomen nou dan zien we wel verder (lijkt mij) mijn arts had er vrede mee het dan maar gewoon af te wachten al stond hij ook achter zijn advies om het te behandelen?! Zij gaven aan dat ik met deze waarden zwanger zou mogen worden. Ik wil het nog enkele maand afwachten (wellicht dat mijn TSH nog verder omhoog gaat: juni 0,05 en september 0,12). Is het nog verstandig om andere zaken te laten controleren? Vitamines bv of iets anders? Gr. Claudia

    • Als men je totale T3 heeft gemeten, dan valt die netjes binnen de referentiewaarden. Hetzelfde geldt –zoals ik eerder al aangaf– voor je vrije T4. Aangezien dit de daadwerkelijke schildklierhormonen zijn (die bij overschotten of tekorten klachten veroorzaken) is het ZEER positief dat ze in balans lijken te zijn. Je TSH is meer dan verdubbeld (hetgeen ik eveneens geruststellend, of in elk geval bemoedigend, acht). De TSH is echter inderdaad nog altijd te laag. Mijns inziens is dit op zichzelf echter ABSOLUUT geen reden voor een radioactieve jodiumslok. Hoe is het gesteld met je schildklierantistoffen? Want alleen DIE zijn indicatief voor de aard, ernst en hoedanigheid van je Graves…

    • De schildklierantistoffen zijn zover ik weet niet gecontroleerd. Zij controleren elke keer alleen op T4 en TSH…. andere waarden zijn voor hun diagnose niet belangrijk geven zij zelf aan. Is dit van belang om “gezond” zwanger te worden?

    • Ja, indirect wel. De mate van aanwezigheid van schildklierantistoffen (Tg-antistoffen, TPO-antistoffen en TSI-antistoffen) indiceert namelijk hoe actief een auto-immuunschildklieraandoening is en kan verklaren waarom ogenschijnlijk normale TSH-waarden, T4-waarden en T3-waarden onder de betreffende omstandigheden tóch niet zo normaal zijn als ze zich wellicht voordoen. Al met al geldt: hoe meer gegevens, des te completer het totaalplaatje en des te betrouwbaarder de conclusies die worden getrokken.

  25. Beste Paul, mijn uitslagen zijn nu TSH 0.91 en FT4 22.8 ik slik 125 Tirosint. Voel me redelijk met in de avond moeheid. De vorige uitslagen waren TSH 2.9 en FT4 16.9. Is dit een goede uitslag? Of ga ik van traag naar snel?

    • Je fluctueert netjes binnen de referentiewaarden, dus voor zover ik kan inschatten zeer netjes voor iemand die levothyroxine inneemt.

  26. Beste Paul, Heb al sinds 2011 een iets te langzaam werkende schildklier. Echter, mijn klachten (moe, pijn aan gewrichten, stemmingswisselingen, eetlust, slaaponrust) is blijven bestaan. Eerlijkheidshalve kunnen dit klachten zijn die ook bij fibromyalgie, PDS en PTSS horen. Ik slik antidepressiva en ben 50 jaar (overgang). Waarde TSH 3,4; FT4 17. Mijn huisarts prikt enkel mijn TSH en FT4. Hoe kan ik hem overtuigen om ook T3 en FT3 mee te prikken?

    • Een arts overtuigen van een T3-waardebepaling is erg lastig als je TSH binnen de referentiewaarden / grenswaarden valt. Men zal de medische noodzaak dan niet gauw inzien. Zijn je vitamine D3, vitamine B12 en ijzer al ooit gecontroleerd?

    • Ja Paul, ijzer, B12 en D3 geprikt. D3 was wat laag maar daar slik ik nu supplement voor. Heb op eigen houtje Euthyrox verhoogd van 25 mg naar 37,5 mg. En het voelt beter. Minder spierpijnen, Kan me beter concentreren, minder angsten. Dus kwaliteit van leven is voor uit gegaan. En dat al binnen 3 dagen. Huisarts zal hier niet blij mee zijn. Het is mijn lijf en ik sleep me al 18 jaar voort. Dank je wel. Ik zal het binnenkort melden bij HA.

  27. mijn TSH is 10.21 en mijn FT4 is 11.9. Volgens mijn huisarts 3 maanden wachten en dan weer eens bloedprikken. Ik voel me al maanden lamlendig en word steeds erger. Waarom 3 maanden wachten is dat standaard??

    • Er zijn wel protocollen, maar niet echt een algemene ‘standaard’. Omdat je TSH veel te hoog is en je FT4 nét hoog genoeg, zou ik aandringen op ietwat diepgaander onderzoek (qua T3).

  28. Ik heb een tsh van 0.01 en T4 van 50. Klinkt erg afwijkend. Ga nu starten met medicatie strumazol.

  29. Beste, Door de ziekte van Graves die met radio-actieve therapie is behandeld heb ik nu een te traag werkende schildklier. Dat is al een jaar of 5 inmiddels. Mijn arts bepaald mijn waarde alleen door mijn TSH te meten. Nu heb ik veel last van klachten die horen bij een te langzaam werkende schildklier. Ik gebruik Euthyrox. Al een paar keer heb ik aangegeven dat ik denk dat deze dosis te weinig is. De internist wil er niet aan en zegt dat mijn TSH prima is. En die is inderdaad binnen de norm. Het klopt toch niet dat dit alleen door een TSH meting bepaald wordt? Ik pak nu zonder dat arts op de hoogte is 1,5 dosis Euthyrox. Niet slim, ik weet het, maar voel me dus wel veel beter, dus nu weet ik bijna zeker dat het daar aan ligt. Maar nu moet ik mijn internist nog overtuigen. Hopelijk kan je me helpen met mijn vraag. Alvast bedankt!

    • Het enige wat ik hierover kan zeggen, is dat ik vind dat men na een radioactieve jodiumslok NOOIT uitsluitend van iemands TSH-waarde uit zou mogen gaan. Naar mijn persoonlijke mening zou men de TSH ALTIJD moeten bekijken in relatie tot T4 en/of T3. Dit soort casussen zie ik stééds vaker voorbijkomen, maar ik snap echt niet wat men ertoe beweegt om iemands TSH als énige indicator en uitgangspunt te nemen, zélfs als er sprake is van verregaande gezondheidsklachten. :(

  30. Hoi. Ik had in november T4 waarde: 14.2. Arts zei ligt op de grens en moet in gaten worden gehouden. Heb subklinische hypothyreoidie. Heb net weer bloed geprikt daarvoor en volgend week is uitslag. Heb veel klachten wat helaas bij schildklier horen. Zit ook in familie schildklier (en ook reuma). Wat is de normale waarde bij T4? En is 14.2 waarde van T4 oké of…? Alvast bedankt. Gr. Nata

    • In het artikel hierboven staat exact beschreven wat de grenswaarden c..q. referentiewaarden zijn voor vrij T4 (FT4) en totaal T4 (TT4). Voor zover ik weet, ligt 14,2 ver bij alle ondergrenzen en bovengrenzen vandaan. Welke klachten ervaar je precies?

    • Hoe bedoel je ver onder en bovengrenzen? Ik ken het niet zo met schildklier. Ik heb hele lijst met klachten en arts weet ervan. Heb subklinische hypothyreoidie (dus mild). Heb zo koud, vergeetachtig, trillen / klappertanden (en nog meer klachten). Ik zag het idd die waardes maar ik ken het niet, vandaar dat ik vroeg.

    • Wat ik bedoel te zeggen, is dat ik DENK dat men je vrije T4 (vrije thyroxine) heeft gemeten. Dit moet minimaal 8 pmol/l en maximaal 26 pmol/l zijn. Met 14,2 zit je dus aardig in het middengebied, wat betekent dat er geen sprake zou zijn van een subklinische hypothyreoïdie. Zijn ook je TSH en T3 gecontroleerd? En heeft men al eens gekeken naar je vitamine B12, vitamine D en ijzer?

    • Is vandaag gebeurd en woensdag weer terug naar arts. Arts zei eind van jaar: subklinische hypothyreoidie en dat op grens is en in gaten moet worden gehouden. Nu bijna 7 maanden later (met helaas veel klachten) gaat de arts kijken.

    • Jammer geen reactie terug. Ik hoor het van arts woensdag. Komt goed.

    • Heb uitslag en heb wel met schildklier vandaar klachten. Overmorgen weer naar arts en kijken voor medicijnen. Heb Vitamine B12 en vitamine D tekort. Mijn T4 vrij thyroxine is 15,900. En Thyroid stimulerend hormoon T is 5,740. Heb ook te hoge BSE.

    • Hoewel je TSH ietwat te hoog is, is je FT4 niet te laag. Om die reden zou ik je arts eerst eens vragen of men óók eens naar je T3 wil kijken; dus alvorens je (onverhoopt) begint met schildkliermedicijnen… Een tekort aan vitamine B12 en/of vitamine D kan namelijk klachten teweegbrengen die sterk overeenkomen en overlap vertonen met schildklierproblemen, vandaar dat ik je destijds aanraadde om je bloed op tekorten aan deze beide vitaminen te laten controleren. Al met al zou ik er niet zomaar onwillekeurig van uitgaan dat je klachten afkomstig zijn van je schildklier (en niet van het tekort aan vitamine B12 en vitamine D). Zie ook:

      Hoe hoog waren je vitamine B12-waarde en vitamine D-waarde trouwens?

    • BSE is 37 en moet zijn 20. In Duitsland, hier over de grens, heb ik BSE altijd boven de 45 terwijl 10 moet zijn. Duitse arts dacht dat ik lupus kon ontwikkelen. En volgens Duitse arts heb ik sarcoïdose. Heb al tijdje ontsteking in lichaam maar waar? Heb sowieso astma en prikkelbare darmsyndroom en maagslijmvliesontsteking. Mijn B12 is 164. En vitamine D is 32.

    • Ik heb sowieso subklinische hypothyreoïdie, zei arts in ziekenhuis. En moet in gaten worden gehouden.

    • Super fijn dat je serieus wordt genomen door je arts! Mijn enige punt is echter dat een subklinische hypothyreoïdie per definitie NIET verantwoordelijk is voor klachten totdat deze zich door ontwikkelt en daarmee klinisch van aard wordt. Het naar behoren oorzakelijk onderzoeken en behandelen van je vitamine D-tekort en vitamine B12-tekort lijkt me om die reden des te belangrijker. Wat wordt hier momenteel mee gedaan?

    • Vandaag krijg ik daarvoor medicijnen. En morgen weer naar (huis)arts en dan kijken voor schildklier. Ik heb twee dagen eerder uitslag gevraagd (gister).

  31. Beste, mijn schildklier (tsh) is al jaren wat aan de hogere kant. Nu heb ik net de uitslag weer binnen en tsh is 12,7 (deze schommelt al jaren tussen de 12 en de 14) en de FT4 is 9,3 deze is normaal altijd tussen de 18 en de 22. Ik heb veel klachten zoals echt extreem vermoeid, laatste tijd ontzettend aangekomen ondanks veel meer bewegen, pijnlijke gewrichten, veel migraine aanvallen, vocht vasthouden, droge huid… ik kan een hele lijst maken, maar kan dat allemaal daarvan af komen en zou het niet beter zijn om medicatie te krijgen? Mijn huisarts zegt altijd maar dat het prima is en jaarlijks bloedprikken. Mijn dochter van 14 heeft overigens hetzelfde probleem helaas.

    • De combinatie van een TSH-waarde van 12,7, een FT4-waarde van 9,3 en alle klachten die je beschrijft, duidt mijns inziens op een potentieel klinisch schildklierprobleem. Ik snap dan ook totaal niet waarom je arts beweert dat “het prima is”. :( Persoonlijk zou ik aandringen op een aanvullende bloedwaardebepaling van T3 en schildklierantistoffen… en dan ook gelijk vitamine B12, vitamine D en ijzer mee laten prikken. Overigens is dit slechts hetgeen wat ik zou denken en doen als ik in jouw schoenen stond…

    • Beste Paul, Dank je wel voor je reactie, ik ben al blij dat ik gehoord word… eigenlijk te gek voor woorden maar het is wel zo. Ik ga morgen de huisarts bellen en hier om vragen. Ik heb sinds gister wel medicatie (bètablokkers) gekregen om migraine aanvallen te voorkomen, maar zelf krijg ik het idee dat het afkomt van de schildklier omdat ik steeds meer klachten krijg. Ik ga morgen bellen en hou je op de hoogte. Dank je wel voor je snelle reactie en fijne avond!

    • Morgen (woensdag) ga ik weer terug naar (huis)arts. Ze is gelukkig aardig en neemt mij serieus. Zo hoort ook.

  32. Beste Paul, Ik heb pas bloedonderzoek gehad. Mijn TSH was geheel normaal (in het midden v/d referentiewaarden), de vrije t4 was 27. Vijf jaar geleden was de vrije t4 nog 12 (op mijn lab-uitslag stond als bovengrens referentiewaarde 21,9). Ik gebruik geen schildkliermedicijnen o.i.d. wel antidepressiva en een lage dosering valproaat. Mijn psychiater zei dat het niets ergs was, maar ik twijfel toch wel, wat dit kan zijn? Met vriendelijke groet, Els

  33. Beste Paul, ik heb een vraag, omdat ik strumazol (1x/dg 30mg) voorgeschreven heb gekregen voor een te snel werkende schildklier. De waarden waren TSH 0.020 mIU/l en T4 vrij thyroxine 30 pmol/l. Nu kom ik erachter dat ik vanaf oktober voedingssupplementen slik, o.a. chlorella. Deze slikte ik omdat ik mij erg moe voelde, omdat mijn energie daarna echt verbeterde ben ik deze voedingssupplementen blijven slikken en heb ik best lang de hoogste opbouwdosering aangehouden, 3x daags 6 tabletten. Maar hier zit ook jodium in. Kan het zijn dat ik door een teveel aan jodium een versnelde schildklier heb gekregen? De klacht waarmee ik bij de huisarts kwam was dat ik heel erg moe en me soms echt uitgeput voelde en een week lang heel erg emotioneel was. Dit heb ik al jaren in periodes, maar nu was het erg extreem. Ik dacht zelf aan een burn-out. Ik voel me nu na 4 weken strumazol weer optimaal. Ben ook bezig via orthomoleculaire arts, maar daar kom ik pas weer 19 juni. Ik vraag me af of ik zou kunnen stoppen met de medicatie. Of moet je dit afbouwen? Kan het kwaad? Ik ben benieuwd naar jouw visie. Groet, Angelique

    • Probeer er allereerst voor te zorgen dat men de onderliggende oorzaak van je te snel werkende schildklier achterhaalt. Dit kan inderdaad het gevolg zijn van een jodiumoverschot. Want bij sommigen heeft een extreme jodiumbelasting een overstimulatie van de schildklier tot gevolg, waarbij te veel schildklierhormonen worden geproduceerd en uitgescheiden in de bloedbaan. Zie ook:

      En zie dit lijntje van Willemien voor een eerdere discussie over het verband tussen micro-algen (chlorella, spirulina e.a.) enerzijds en jodiumoverschotten anderzijds.

  34. Beste Paul, ik ben sinds 2010 schildklier patiënt. ik had ziekte van Grave’s. Ik heb 2013 jodium behandeling gehad en daarna 2 jaar lang alle waarden waren weer normaal. Sinds begin 2016 ik heb het weer wisselende waarden, ik ben inmiddels ontslagen van ziekenhuis maar huisarts heeft beetje moeite met dosering te instellen waardoor heb ik vorige jaar overdosering van mijn medicijnen gehad. vandaar ben ik van mijn 43 weken eruit geweest. Mijn schildklierwaarde op dit moment, TSH 0,88, T4 24,5. Het schijn te T4 waarde licht afwijkend is, in overleg met mijn huisarts de dosering verhoogd. Ik maak me best zorgen over de onstabiel waarden. Wat zou u het adviseren om te doen?

    • Gebruik je schildklierremmers OF schildklierhormoonvervangers? Met een vrij T4 van 24,5 zit je aan de bovengrens van de opperste referentiewaarde, dus mijns inziens zou je een eventuele dosis schildklierhormonen –hetgeen ik verwacht dat je inneemt– absoluut NIET moeten willen verhogen. :? Eerlijk gezegd zou ik me in die (hypothetische) situatie afvragen waar je huisarts in hemelsnaam mee bezig is…

  35. Beste Paul, Ik ben bezig met een ivf-traject en plots blijkt mijn schildklier niet goed te zijn. TSH 5,2, vrij T4 10,3 en vrij T3 6,4. Ik neem sinds enkele dagen medicijnen L-thyroxine 50 mcg en heb dinsdag pick-up en vrijdag terugplaatsing. Is er kans met deze waarden op innesteling en moet ik me zorgen maken over mentale achterstand baby als er toch innesteling is? Dank alvast! Groeten, K.

    • Beste K, Zijn je schildklierwaarden in het verleden al eens gecontroleerd (al dan niet gerelateerd aan je zwangerschapswens)? En zo ja, waren deze waarden onomstotelijk goed? Heb je de waarden zelf ingekeken en eigenhandig gecontroleerd aan de hand van officiële referentiewaarden? Momenteel is je TSH is iets te hoog, hetgeen duidt op een tekort aan T3 of T4. Je vrije T4 (inactief prohormoon) blijkt inderdaad aan de laag-normale kant, maar je vrije T3 (actief schildklierhormoon) is op het oog zeer netjes. In dat opzicht zie ik geen concrete problemen voor wat betreft je IVF-traject… Maar ik ben géén arts, dus persoonlijk zou ik deze vragen vooral ook wegleggen bij je behandelteam! Heel veel succes en sterkte toegewenst; ik duim voor jou/jullie dat de IVF succesvol verloopt! Groeten, Paul

  36. Hallo, Ik heb na lang aandringen bij mijn huisarts bloed geprikt 4 weken geleden. Ik had allerlei klachten die hoorden bij een schildklierprobleem, en omdat ik zelf hier enige kennis van heb door mijn verpleegkundige opleiding die ik volg wist ik mijn huisarts uiteindelijk te overtuigen om hier bloedonderzoek naar te mogen laten doen. Hier is hypotheroide uitgekomen TRH 11, T3 weet ik niet meer). 4 weken geleden gestart met Thyrax 1 tabletje 0,025 Mg. Nu na 4 weken weer te hebben bloed geprikt is er TRH 24 uitgekomen, en de T3 8. Nu op advies van ha gedurende een week 2 tabletten innemen en daarna overgaan op 3 tabletjes per dag, en over 6 weken weer bloed prikken. Ik maak me een best zorgen, omdat mijn TRH extreem hoog is. De eventuele schadelijke effecten op mijn lichaam? En of het ophogen niet te snel gaat? Ik ben niet bekend met schildklierproblemen in het verleden en ook niet bij mij in de familie. Ik ben trouwens 47 jaar en vrouw.

    • Bedoel je met “TRH” misschien TSH? En met “T3” misschien (vrij) T4? Dat zou de situatie een stuk aannemelijker maken…

    • Hallo Paul, ja sorry… Pffff… Ik ben erg gehaast aan het typen. Ik bedoelde idd de TSH en de T4.

    • Een TSH van 11 is wel te hoog, maar niet extreem hoog (kan véél extremer). Overigens is de hoogte van je TSH niet per se het meest relevante aspect… Belangrijker is dat je T4 (van 8) niet extreem laag is. De enige manier om te controleren / monitoren of je schildklierwaarden zich op een juist niveau stabiliseren, is inderdaad eens in de 6 weken een bloedwaardebepaling laten verrichten. Mocht je klachten houden, dan zou het raadzaam kunnen zijn om óók je T3 te laten controleren. Sterkte ermee!

    • Hallo Paul, mijn laatst gemeten TSH waarde gemeten was 24. ( De TSH was 4 weken daarvoor 11, ) Nu na 4 weken 1 tabletje Thyrax per dag te hebben geslikt dus gestegen naar 24. Dat is toch wel extreem hoog?

    • Het is maar net wat je verstaat onder “extreem hoog”. Ik kom ook weleens TSH-waarden tussen de 300 en 600 tegen, dus mijn punt is enkel dat er sprake is van relativiteit hieromtrent. Maar deze discussie is reeds meermaals gevoerd onder dit artikel en past daar mijns inziens beter thuis:

      Feit blijft dat –zodra je wéét dat er sprake is van een schildklierprobleem– T3 en T4 véél belangrijker zijn dan TSH. Of beter gezegd: TSH is ondergeschikt aan T3 en T4.

    • Corrie 45 jaar

      Hoi Paul, sinds afgelopen week blijk ik ineens een te trage schildklier te hebben. THS 5.60 en vrij T4 13. Dit is geprikt afgelopen maandag en op 5 Aapril is er ook nog geprikt en toen was hij nog 3.55 dus nog binnen de waardes. Hoe kan hij in een korte tijd zo omhoog zijn gegaan? En dat terwijl ik mezelf toch gewoon goed voel behalve dat ik dan veel gewrichtspijnen heb en verder geen klachten. Ik heb wel veel klachten gehad in 2016 en 2017 zoals heel moe en stemmingswisselingen maar toen is er ook al 3 keer geprikt en toen waren de waardes juist helemaal goed, TSH 2.4 en een keer 2.7. Dus toen ik mezelf helemaal niet goed voelde stonden de waardes juist goed en nu ik me juist steeds beter ga voelen worden mijn waardes steeds hoger, raar toch? Dus snap er helemaal niks van. Ik moet er wel bij vertellen dat ik in de overgang zit en dat ik afgelopen maandag toen die hoge waardes zijn geprikt wel aan het menstrueren was, kan dat misschien van invloed zijn op doe hoge waardes? Ik heb momenteel wel wat gewrichtspijnen maar de rest van mijn vele andere klachten zijn zo goed als verleden tijd en nou dat waren er nogal wat. Dus ik snap het eigenlijk nu niet zo met mijn hoge waardes. Heeft bij ons in de familie ook niemand last van zijn schildklier of zo en ik ook nooit gehad. Ik hoop dat U mij antwoord kan geven op mijn vraag en of ik anders dan toch medicijnen moet gaan slikken of misschien nog een keer opnieuw moet laten prikken? GR Corrie

    • @Corrie: TSH is niet hetgeen verantwoordelijk is voor schildklierklachten. Het is slechts een indicator en parameter waarmee mogelijke schildklierklachten kunnen worden vastgesteld dan wel uitgesloten. De aanwezigheid en ernst van schildklierklachten is gerelateerd aan je T4 en T3. Deze beide waarden zijn indirect afhankelijk van TRH en TSH, maar het beloop ervan hoeft niet per se parallel te lopen aan het beloop T4 en T3. Mijn punt is dat je náást je TSH óók je T4 (en eventueel T3) dient te laten controleren. Want TSH is een goede indicator om potentiële schildklierproblemen te ontdekken, maar opzichzelfstaand onvoldoende om het beloop van schildklierproblemen in kaart te brengen.

  37. Na 25 jaar op een dosis van 162m50mg levothyroxine z (voorheen thyrax) 3 weken geleden waardes van 0.039 tsh en 28 ft4 dosis van 162,50 naar 150 verlaagd 3 weken later zijn de waardes 0.02 tsh en 30 ft4 de ft3 is 5 voel me erg moe, lethargisch en veel last van m’n hoofd, misselijk veel last van koud zijn en in 3 weken 2,5 kilo gegroeid dosis wordt nu weer verlaagd met naar 125mg. Maar voor mij werkt t heel verwarrend omdat veel symptomen tegenstrijdig zijn met elkaar.

  38. Beste Paul, Ik heb nodulaire struma en de bloedwaarden waren steeds normaal. Na een periode van intense spanning kreeg ik veel klachten. Slecht slapen, erg slappe benen, trillerig, duizelig, rare stem, obstipatie en verhoging 37.3. Terwijl 36.6 mijn normale temperatuur is. Ik ben moe. De waarden zijn gemeten: TSH 0,05 en FT4 30.8. Ik heb al heel lang een aangroeisel aan de hypofyse. Eerder schreef je dat bij lage TSH de hypofyse misschien niet goed werkt. Ik ben nu bij een internist en krijg 6 weken Strumazol en later een radioactieve slok. Vind je dat en naar het aangroeisel van de hypofyse moet worden gekeken? Kan die van invloed zijn op de problemen? Bij voorbaat dank voor je reactie.

    • Beste Thea, Eerlijk gezegd kan ik me geen eerdere berichten van je herinneren, maar het klopt inderdaad dat je hypofyse je TSH-waarde kan beïnvloeden. De hypothalamus produceert TRH (thyreotropine releasing hormone); dit hormoon stimuleert de TSH-productie in de hypofysevoorkwab oftewel adenohypofyse. TSH (thyreoïdstimulerend hormoon) oftewel thyreotroof hormoon (TTH) zet de schildklier aan tot productie van schildklierhormoon thyroxine (T4) en tri-joodthyronine / triiodothyronine (T3). Een hypothalamusprobleem kan ervoor zorgen dat er te veel of te weinig TRH wordt geproduceerd, waardoor te veel of te weinig TSH wordt geproduceerd, waardoor te veel of te weinig T4 en T3 wordt geproduceerd (= tertiaire hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie). Een hypofyseprobleem kan ervoor zorgen dat er te weinig TSH wordt geproduceerd, waardoor te weinig T4 en T3 wordt geproduceerd (= secundaire hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie). Een extreem lage TSH duidt op een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan. Een FT4 van 30,8 beaamt dit. Waardoor het overschot aan schildklierhormonen wordt veroorzaakt, is de vraag… Dit KAN inderdaad het gevolg zijn van hypofyse-aangroeisel, maar dat hoeft niet per se. Niet elk aanhangsel beïnvloedt de hormoonproductie. Maar ik zou er ZEKER naar laten kijken! Zie ook:

      Sterkte ermee! Groeten, Paul

  39. Beste, het is al weken dat ik me echt extreem vermoeid voel… Mijn bloedwaarden waren goed behalve mijn TSH waarde, die was 0,26. Deze week terug bloed afgenomen en nu was alles in orde, ook T3 en T4… Een echo laten maken en ik heb welgeteld 7 gezwellen met 1 ervan een vaste structuur. Toen ik vandaag naar de internist ging beweerde ze me dat dit niet door mijn schildklier kon zijn die vermoeidheid omdat mijn waardes goed zijn? Mijn menstruatieproblemen zou dan wel van mijn schildklier zijn? Waarom die vermoeidheid niet en de andere problemen wel? Ik ben even niet mee met haar verhaal… De overige waardes waren ook goed, geen ijzer, vitamine of wat dan ook tekort, geen infectie…

    • Welke bloedwaarden heeft men precies gecontroleerd en hoe zagen deze waarden er precies uit?

    • Beste Paul, Zit momenteel in de ziektewet vanwege schildklierproblemen, traag werkende. Slik sinds 7 jaar medicatie, eerst Thyrax en nu Euthyrox. Zat op 100 microgram maar vanwege klachten nu sinds paar weken op 125 microgram. Was extreem moe, erg labiel, depressief, eczeem, zeer droge benen, kouwelijk en sliep erg slecht. Nu aantal weken hogere dosering, energie en stemming is nu goed, maar blijf een wattengevoel in mijn hoofd houden, kan me slecht concentreren en heb moeite met nadenken. TSH is nu 0.03 en T4 is 24. Kunnen deze klachten voortkomen uit de huidige waarden?

    • @Priscilla: Je TSH is véél te laag, terwijl je T4 (inactief progormoon) –naar alle waarschijnlijkheid dankzij de levothyroxine– richting de bovengrens is gestegen. Dit zou kunnen betekenen dat je dosis schildkliermedicatie te hoog is, maar dit zul je met je arts moeten bespreken. Persoonlijk zou ik ook eens je T3 (actief schildklierhormoon), vitamine D, vitamine B12 en ijzer laten controleren.

    • @ Paul: Bedankt voor je snelle reactie! Echt heel fijn. Is dit iets wat ik aan de huisarts kan overlaten / in balans kan laten brengen of adviseer je in mijn geval naar een specialist te gaan. Heb mijn huisarts namelijk nog nooit over de T3 gehoord.

    • De bloedwaardebepalingen kun je gewoon via de huisarts en het klinisch huisartsenlaboratorium laten verrichten. Mocht er aan de hand van de nieuwe bloedwaarden sprake blijken te zijn van gecompliceerde schildklierproblemen, dan kan het raadzaam zijn om daarna een doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog te vragen. Heel veel sterkte!

  40. Bloedonderzoek door de cardioloog na boezemfibrilleren bracht aan het licht dat mijn schildklier traag werkt. Waarden: TSH 88 en VT4 5,5. Doorverwijzing naar internist. Veel vragen beantwoord, maar geen verder onderzoek. Thyrax voorgeschreven met geleidelijk verhoging dosering. Over enkele maanden weer bloedonderzoek TSH en VT4 daarna terug op controle. Ik vraag me af of nader onderzoek niet nodig / gewenst was geweest. Ik ben overigens een man van 75 jaar en kennelijk een uitzonderlijk geval met deze aandoening. Ik heb na aanval van boezemfibrileren 4 weken Amiodaron geslikt, hetgeen als bijwerking schildklierproblemen zou hebben, maar volgens de internist zou dit niet lang genoeg zijn om dat als oorzaak aan te wijzen.

    • Beste Leo, Amiodaron is een jodiumrijk medicament dat structurele gelijkenissen met het schildklierprohormoon thyroxine (T4) vertoont. (bron + bron + bron + bron + bron) Dit geneesmiddel bestaat voor 37% uit jodium (de bouwsteen voor schildklierhormoon); een tabletje van 200 milligram levert dus ongeveer 75 milligram organisch jood, waarvan 8 tot 17% wordt vrijgegeven als vrij jodium. Standaard onderhoudstherapie met Amiodaron kan 100 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium per dag leveren. Bovendien is Amiodaron sterk vetoplosbaar, waardoor het zich kan ophopen in vetweefsel, spierweefsel, leverweefsel, schildklierweefsel en longweefsel. In theorie kan Amiodaron dan ook zorgen voor een te snel werkende schildklier en een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan, zelfs met een thyreotoxicose tot gevolg. Jouw TSH-waarde en vrije T4 duiden echter op een te traag werkende schildklier. Hoewel dit niet vaak voorkomt, wordt Amiodaron ook nog weleens geassocieerd met een traag werkende schildklier, maar of dit binnen 4 weken kan… Dat lijkt ook mij sterk. Houd er bovendien rekening mee dat boezemfibrilleren in bepaalde gevallen het gevolg kan zijn van schildklierproblemen. Al met al snap ik dat je arts momenteel vooral het tekort aan schildklierhormonen wil aanvullen; levothyroxinenatrium (Thyrax of een ander merk) is in dat geval de aangewezen oplossing. Sterkte en groeten, Paul

  41. Hallo Paul, 2 weken geleden heb ik mijn bloed laten testen op mijn schildklierfunctie. Ik had last van hartkloppingen, spiertrillingen en trekkingen, enorm zweten en ik was erg snel buiten adem bij een trap op lopen. En dan nog wat kleine dingetjes die klachten gaven zoals splijtende nagels. Vorig jaar heb ik gewrichtsklachten gehad en toen is alleen mijn TSH geprikt. Deze was 3,7. Na bloedprikken is vast komen te staan dat mijn schildklier iets te snel werkt. Mijn TSH is nu <0,02 en FT4 is 28. Ik heb Strumazol gekregen en over 2 weken moet ik weer bloed hebben geprikt en gaat de huisarts Thyrax voorschrijven. Ze was erg nonchalant, het gaat maar om een lichte versnelling. Klopt dit, dat het wel meevalt met al deze verschijnselen die ik op dit moment ervaar. Door de Strumazol heb ik gelukkig minder last van de hartkloppingen en ze zijn minder heftig. Kan de huisarts deze taak op zich nemen, moet zij mij niet doorverwijzen naar een internist? Ik vind het allemaal maar vreemd. Heb niet het idee dat de huisarts achter mij staat, want hij werkt tenslotte maar iets te snel. Hoop op een reactie op mijn schrijven. Voel me onzeker hierin. Schildklierproblemen komen in de familie voor, maar ik ben 1 van de weinige waar hij te snel bij werkt.

    • Beste Linda, Soms voel ik me een enorme negatieveling, terwijl ik met deze site eigenlijk een positief doel voor ogen heb: mensen helpen. Dit soort reacties van artsen doet me echt koken… Als iemands TSH-waarde binnen een tijdsbestek van een jaar van 3,7 (tegen de bovengrens) daalt naar 0,02 (nauwelijks meetbaar), dan MOET een arts toch inzien dat hier iets fout gaat?! Hoewel je FT4 niet schrikbarend hoog is, moet een dergelijke extreme verschuiving van je TSH (mijns inziens) een belletje doen rinkelen. Mogelijkerwijs is er sprake van een auto-immuunschildklieraandoening. Laat jezelf ALSJEBLIEFT doorverwijzen naar een internist-endocrinoloog en laat vooral ook je T3 en schildklierantistoffen controleren. Dit is mijn persoonlijke en louter ervaringsdeskundige optiek en dus GEEN medisch advies… Simpelweg hetgeen wat ikzelf in jouw situatie zou doen. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul P.S. Laat uit voorzorg ook je vitamine D, vitamine B12 en ijzer controleren!

  42. Beste Paul, Ik heb net de uitslag van mijn bloedonderzoek gekregen. Er bleek een afwijking te zijn op m’n schildklierwaardes. TSH was 92 en T4 was 4.1. Ik ben 7 maanden geleden bevallen (dat is naar alle waarschijnlijkheid de trigger geweest), maar nu ben ik een beetje zoekende naar meer informatie en vooral interpretatie van de waardes. Zou je me kunnen helpen? Dit verloopt uiteraard ook via de huisarts. Groet, Wendy

    • Hallo Wendy, Je (extreem) verhoogde TSH-waarde duidt op een véél te traag werkende schildklier. De verlaagde T4-waarde bevestigt dit. Postpartum (ná de bevalling ontstaande) schildklierfunctiestoornissen komen erg veelvuldig voor. Vaak maken ze onderdeel uit van een zogenaamde postpartum schildklierontsteking oftewel postpartum thyroïditis (PPT), maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. In geval van een PPT werkt de schildklier direct na de bevalling doorgaans te snel en na een aantal maanden juist te langzaam. Soms herstelt de schildklierfunctie zich vanzelf, maar vaak ook niet. Hoe dan ook is er momenteel sprake van een traag werkende schildklier oftewel hypothyreoïdie. De bloedwaarden die naast je TSH en T4 relevant zijn: je T3 en eventuele schildklierantistoffen. (bron + bron + bron) Gezien je bloedwaarden zou ik je overigens willen aanraden om je huisarts bijtijds om een doorverwijzing te vragen naar een internist-endocrinoloog. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Hallo Paul, Er wordt nu een ‘nabepaling’ gedaan. Ik weet niet precies of hierin ook naar T3 wordt gekeken. Ik dacht begrepen te hebben dat er in ieder geval nader naar de antistoffen wordt gekeken. Mijn huisarts had een wat conservatief beleid in gedachten met bloedprikken over 6 weken. Maar gaat op mijn verzoek ook overleggen met de internist. Gedachte is dat het PPT is, maar deze waardes leken me reden voor goed overleg. Zou je nog iets kunnen zeggen over de 4.1 T4 waarde? Hoe kan ik dit het beste interpreteren? Dat 92 aan de hoge kant was is duidelijk (ik voel me ook moe, vandaar de bloedtest). Maar ben nog op zoek naar een referentiekader van ‘hoe ernstig is dit?’. Volgende week heb ik contact met de huisarts en hoop ik dat er die doorverwijzing komt. Lijkt me toch ook fijn/ belangrijk met een specialist te praten, hoewel mn huisarts er ook het nodige van leek te weten. Lees graag je antwoord en bedankt voor je snelle reactie! Groet, Wendy

    • Iemands TSH hoort in principe niet hoger te zijn dan 4 mE/l, dus met 92 zit je op een veelvoud van de maximumwaarde. Ikzelf ben echter van mening dat TSH (voornamelijk) slechts als indicator dient te worden beschouwd en te allen tijde ondergeschikt is aan de daadwerkelijke schildklierhormonen (T4 en T3) die door een effectief werkende schildklier worden geproduceerd onder invloed van TSH. T4 is een inactief prohormoon dat nog door het lichaam dient te worden geconverteerd naar het actieve schildklierhormoon T3 om actief te worden. T4 is dan ook een soort van reservevoorraadje. Ik ga ervan uit dat men je vrije T4 –dus FT4– heeft gecontroleerd. Dit dient minimaal 8 en maximaal 26 pmol/l te zijn. Dus met 4.1 zit je véél te laag. Op den duur gaat dit ten koste van je T3, dus het is evengoed belangrijk om te weten hoe het met je T3 gesteld is.

  43. Dag, sinds bijna een jaar heb ik last van een scala aan klachten. Ik had en heb paniek / angstaanvallen (vermoedelijk gerelateerd aan stress). De laatste tijd merk ik dat ik ook in rust als ik me relaxed voel klachten heb. Ik ben regelmatig duizelig, hartbonzen / hartkloppingen (cardioloog heeft niets geks gevonden), het extreem koud hebben, warrig, koude handen, spiertrekkingen in benen, laatste 3 maanden 3 kg afgevallen, druk op m’n keel (of schildklier), benauwd gevoel, trillen. Een hoop dus… Toevallig zag ik dat mijn TSH in een jaar van 2.3 naar 5.4 is gegaan. FT4 is 18. Dit schijnt prima te zijn aldus de huisarts. Is dat zo? Mijn klachten nemen alleen maar toe. Op vitamines ben ik niet geprikt. Anyway ik voel me mezelf niet meer. Over 2 dagen ga ik naar de huisarts en dan ga ik dit nogmaals bespreken. Cardioloog vertelde dat ik wellicht naar de internist moet. Wat zouden bovenstaande uitslagen betekenen? En zou het te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld vitamine B12 / B6 / D tekort? Bedankt alvast!

    • Een tekort aan vitamine D3, vitamine B12 of ijzer zou in theorie zeker een rol kúnnen spelen, maar daaromtrent kan ik geen uitsluitsel geven. Een TSH-waarde van 5,4 is in elk geval te hoog, hetgeen mééstal duidt op een traag werkende schildklier. Een FT4 van 18 zou dit kunnen tegenspreken, maar niet voor de volle 100%. Wat vooral belangrijk is, is het beloop van je T4, evenals het beloop van je T3. Wat je wilt weten, is dus of je T4 sindsdien nog is gedaald en of je T3 überhaupt ooit binnen de grenswaarden heeft gezeten. En als je dan toch (nogmaals) je TSH, T4 en T3 laat controleren, vraag dan of men je bloed ook direct controleert op vitamine D, vitamine B12 en ijzer…

  44. Na de laatste jaarlijkse controle (februari 1018) zijn mijn TSH-waarde 0.010 en mijn T4 21,8. Ik slik al 7 jaar 125mcg Euthyrox en voel mij zeer goed. Inmiddels val ik wel heel langzaam af. Nu 6 kilo minder in 1 jaar tijd. Zonder dat ik iets extra’s doe (standaard 1x p.w. normaal sporten en normaal voedingspatroon). Zou ik misschien mijn medicatie moeten verlagen? Ik ben zo bang dat ik mij dan minder goed zou gaan voelen en weer maanden bezig ben met opnieuw instellen. Heeft iemand hier ervaring mee? Wie heeft advies voor mij?

    • Een TSH van 0.010 is een nagenoeg niet bestaande waarde en duidt veelal op een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan. Zogezegd ‘onverklaarbaar’ afvallen, kan hiervan het gevolg zijn… Met een vrij (F)T4 van 21,8 zit je echter netjes –zij het aan de hoog-normale kant– binnen de referentiewaarden. Deze twee waarden stroken dus niet helemaal… Is naast je T4 óók je T3 gecontroleerd, en zo ja, was dit wél (veel) te hoog?

  45. Beste, ik heb al een paar jaren diabetes type 2 en neem daarvoor 100 mg Januvia per dag en ook nog 2x 1 mg Novonorm. IK gebruik deze medicatie al 2 jaar zonder noemenswaardige bloedsuikerveranderingen. Ik prik en heb altijd ongeveer dezelfde resultaten. Rond de 150-160 mg/dl of ongeveer 8 Mmol/j. Nu werd bij mijn bloeduitslag vastgesteld dat mijn TSH (3de gen) 7.750 Mu/l staat en mijn T4 staat op 11.7 pmol/l. Ik zou dus een trage schildklier hebben. Ik kreeg daarvoor L-Thyroxine Christiaens 25 mcg, waarvan ik er 1 per dag moet nemen. Sinds ik die tablet neem (sinds einde vorige week) zijn mijn bloedsuikerwaardes plots met 25-30 Belgische eenheden gestegen, als ik met mijn prikker meet. ’s Morgens voor het eten (nuchter) heb ik meer dan 180 mg/dl of 10 Mmol/l en ’s avonds voor het avondeten heb ik nog rond de 164 of 8,9. Ik eet nochtans altijd hetzelfde. De waardes zijn ook plots, samen met het innemen van die L-Thyroxine Christiaens 25 mcg, gestegen. Voor mij is dat duidelijk door die pillen voor de schildklier. Wat moet ik nu doen? Ik vraag het hier want mijn endocrinoloog is niet bereikbaar en mijn huisarts, die mij die L-Thyroxine voorschreef, is ook op een conferentie en deze week niet bereikbaar. Mag ik Novonorm bijnemen en mag ik bijvoorbeeld 1 mg Novonorm bijnemen samen met die Januvia? Dat zou ik naar mijn gevoel het liefste doen, of 1 mg ’s avonds laat bijnemen. Graag advies.

    • Advies over iemands individuele medicatie kan en mag ik niet geven. Wel is het zo dat levothyroxine KAN interfereren met iemands bloedglucosebeheersing en zodoende de effectiviteit van diabetesmedicatie kan verminderen c.q. verslechteren. Persoonlijk zou ik contact opnemen met je apotheker en informatie vragen over de potentiële contra-indicaties tussen levothyroxinenatrium enerzijds en Januvia (werkzame stof: sitagliptine) en Novonorm (werkzame stof: repaglinide) anderzijds. Heel veel sterkte toegewenst!

  46. Beste Paul, Wat fijn dat u zo betrokken bent! Ikzelf heb ook een vraag: wegens langdurige vermoeidheidsklachten hen ik o.a. mijn schildklierhormonen laten bepalen. De volgende waarden kwamen hier uit: – TSH: 1.9 mIU/L; – FT3: 5.9 pg/ml; – FT3 (nieuwe eenheden): 9.12 pmol/L; FT4: 1.0 ng/dL; FT4 (nieuwe eenheden): 12.9 pmol/L… De FT3 waarden zijn telkens te hoog. Wat mag ik hieruit afleiden, in combinatie met de andere waarden? Groeten, Manon

    • Even om eerlijk te kunnen vergelijken de referentiewaarden uit het artikel hierboven… FT4 (vrij thyroxine): minimaal 8 pmol/l; maximaal 26 pmol/l (picomol per liter bloed)… Dit is bij jou 12,9… FT3 (vrij triiodothyronine): minimaal 3 pmol/l; maximaal 8 pmol/l (picomol per liter bloed)… Dit is bij jou 9,12… Je vrije T3 zit dus ietwat boven de oppergrenswaarde. Gebruik je momenteel schildkliermedicijnen? Je TSH-waarde is in ieder geval niet verlaagd, hetgeen insinueert dat je lichaam geen problemen heeft met de relatief hoge T3-waarde. Overigens hoeft dit ook niet per se iets te betekenen; je vrije T3 kan bijvoorbeeld tijdelijk verhoogd zijn door allerlei factoren. Bijvoorbeeld door medicijngebruik (androgenen, oestrogenen e.a.). Zie eventueel ook dit artikel voor een opsomming van de mogelijke oorzaken van vermoeidheidsproblematiek:

  47. Graag wil ik mijn schildklierwaarden voorleggen en horen wat u daarvan vindt. November 2017: TSH 0,005, FT4 27,2 en T3 1.9. Ik heb al wel 45 jaar schildkliertabletten (ben 70), eerst NSH dat prima ging. Later wel 35 jaar Thyrax (200 mg, 150 mg, laatste jaren 75 mg). Nu sinds het Thyrax probleem Tirosint. Met Thyrax had ik altijd spierpijn, maar bleef wel binnen het protocol. Nu met Tirosint voel ik mij veel beter, heb geen spierpijn en ben vocht verloren in enkels en benen. Toch vindt mijn huisarts de waardes niet zo goed. Wat vindt u?

    • Je TSH-waarde is véél te laag (nauwelijks meetbaar). Dat komt naar alle waarschijnlijkheid omdat je T4 net te hoog is: een teken dat er te veel schildklierhormonen in je bloedbaan circuleren. Dit is waarschijnlijk weer het gevolg van een (ietwat) te hoge dosis schildkliermedicatie. Wat zegt je arts hier precies van?

    • Dankjewel Paul. Maar ik zou graag willen weten wat ik moet doen. Omdat ik mij veel beter voel zou ik de medicatie 75 mg Tirosint willen handhaven, mijn huisarts wil verlagen. T3 is namelijk wel goed. Heb je een soort second opinion?

    • Nee, aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik geen second opinion geven. Je bloedwaarden insinueren in elk geval een overschot aan schildklierhormonen… Ervaar je symptomen van een te snel werkende schildklier?

  48. Hallo Paul, ik ben al jaren aan het sukkelen met mijn gezondheid. Uiteindelijk bleek in 2014 dat ik een locoregionale vorm van de ziekte van Wegener heb (tegenwoordig GPA genoemd). De opvlamming is toen met antibiotica en een stootkuur Prednison weer rustig geworden. De ziekte lijkt in remissie. De laatste tijd kamp ik met allerlei vervelende klachten waardoor ik nu op het punt sta om thuis te moeten gaan blijven van mijn werk als leerkracht. Dit wil ik heel graag voorkomen maar ik trek het niet meer. Ik ben erg moe, slaap slecht, pijn in mijn hals (vooral rechts), spier- en gewrichtsklachten, pijnscheuten willekeurig door mijn lijf (wisselend van plek zonder logische oorzaak), oorsuizen m.n. rechts, slechter zicht, opgejaagd, onrustig gevoel, nooit uitgerust wakker worden, te zwaar maar moeilijk af kunnen vallen, hartkloppingen, stemmingswisselingen, labieler, gespannen, vergeetachtig (korte termijn), concentratieproblemen, ’s ochtends temperatuur van 36.1, koude handen en voeten, carpaal tunnelsyndroom, last van maag. Het is een hele lijst… Voel me een verschrikkelijke zeur zo, maar de klachten belemmeren mijn dagelijks leven echt verschrikkelijk. Ik gebruik al vitamine D (was in het begin 58, maar moet minimaal op 80 zijn) en vitamine B12-smelttabletten (in het verleden spuiten gehad, startwaarde was toen 149). Ik heb vandaag de bloeduitslagen van de huisarts gehad, die dacht aan schildklierproblemen. Ik heb 9 jaar geleden tijdens de zwangerschap van mijn tweeling een te traag werkende schildklier gehad. En daar tijdelijk medicatie voor gehad (weet niet of dat van belang is). De TSH was nu 3,2 en volgens mijn huisarts dus prima. Het is dus niet je schildklier zei ze. Andere uitslagen waren ook goed… HB was 8,5… Vitamine B12 was 318… BSE was 7… Glucose 5,3… En de andere bloeduitslagen ook goed. Vind jij het gezien mijn klachten en de hoog-normale TSH-waarde niet noodzakelijk om verder onderzoek te doen, zoals T4 en T3? Ik hoor graag van je. Ik heb met veel interesse deze site gelezen en je lijkt me een zeer kundig man. Alvast bedankt voor de moeite en je tijd! Met vriendelijke groet, Kim

    • Ik vergeet zelfs nog duizeligheid, veel hoofdpijn, afbrekende nagels en moeilijk slijm weg kunnen slikken / gevoel of er iets in mijn keel zit en of mijn luchtpijp vernauwd is (wat zorgt voor lichte benauwdheidsklachten). Ik ben overigens 39 jaar, heb altijd veel PMS-klachten gehad en kon moeilijk zwanger raken (Uiteindelijk d.m.v. IUI een tweeling gekregen).

    • Beste Kim, De opsomming aan klachten die je hier neerpent, deed mij direct denken aan twee potentiële onderliggende oorzaken, namelijk een schildklierprobleem en/of een vitamine B12-tekort. Een TSH-waarde van 3,2 valt inderdaad binnen de officiële referentieparameters, maar gezien je klachten zie ik niet in waarom men niet ook direct je (vrije of totale) T4, (vrije of totale) T3 en schildklierantistoffen heeft laten toetsen. Daarnaast wil ik je graag wijzen op je vitamine B12… Als je in het verleden een vitamine B12-gebrek hebt gehad dat is behandeld met injecties, dan ZOU er zomaar sprake kunnen zijn van een vitamine B12-opnamestoornis. Als je vervolgens orale vitamine B12-supplementen inneemt, dan zullen die worden teruggevonden in je bloedbaan. In je bloed LIJKT er dan sprake te zijn van een prima vitamine B12-huishouding, maar in werkelijkheid is er nog altijd sprake van een B12-tekort op celniveau. De inname van vitamine B12-supplementen kan zodoende een vals-positief beeld tot gevolg hebben. In dat opzicht kan het raadzaam zijn om je vitamine B12-status naar behoren te laten controleren (serum-B12 + holotranscobalamine oftewel holo-TC + methylmalonzuur oftewel MMA + homocysteïne + foliumzuur oftewel vitamine B11)… Dit geeft een betrouwbaar en accuraat beeld van je vitamine B12-status. Zie desgewenst ook dit artikel:

      Overigens kom je TOTAAL niet over als een “zeur”! Een dergelijke waslijst aan gezondheidsklachten lijkt me een slopende en onhoudbare situatie… :( Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Beste Paul, bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik ben vandaag op controle geweest bij de immunologe voor de GPA (Wegener) en heb mijn verhaal gedaan. Ook heeft ze de bloeduitslagen bekeken. Ze vond het niet nodig om met een TSH van 3,2 verder onderzoek te doen naar de schildklier. “Met een TSH van 3,2 doe je niks, T3 en T4 waarden schommelen heel erg en zelfs al heb je anti-stoffen dan doen we niks met een TSH van 3,2. De medicatie Thyrax voor de schildklier is slecht voor je hart en schrijven we niet voor als er geen duidelijke schildklierafwijking is geconstateerd”, waren haar woorden… Ze heeft wel ander bloedonderzoek en urineonderzoek laten doen. Krijg 5 februari de uitslag telefonisch. Komt daar niks uit dan houdt ze het op een combi van GPA en fibromyalgie en adviseert ze –naast suppletie van vitamine D, B12 smelttabletten, Vidisic voor droge ogen, Terra-Cortril voor in de neus en pijnstilling voor de gewrichten (Naproxen 500 mg) met Omeprazol– dat wellicht psychotherapie kan helpen om het e.e.a. te accepteren en mee te leren leven… Tja, ik heb hier gemengde gevoelens over. De B12 waarde van 318 vond ze overigens prima. Ik zal de uitslagen eens afwachten en wellicht daarna via de huisarts eens proberen of die de B12 en schildklierwaarden wel verder wil laten prikken. Heb jij nog adviezen? Alvast bedankt! Groet, Kim

    • Ik vind dit echt een opeenstapeling van misstanden en misvattingen. Op zichzelf zegt de TSH-waarde nauwelijks iets; het is slechts een indicator voor schildklierproblematiek. Zie ook:

      Nogmaals: ik begrijp dat je TSH binnen de referentiewaarden valt, maar een hoog-normale TSH zou –in combinatie met je klachtenpatroon– naar mijn mening reden genoeg moeten zijn om T4 en/of T3 te laten controleren. Een TSH-waarde binnen de referentiekaders verkleint slechts de kans op schildklierproblemen, maar sluit een schildklierprobleem NIET uit. Bovendien zou je arts beter moeten weten over vitamine B12… Het feit dat je vitamine orale B12-supplementen gebruikt, maakt je bloedwaarde van 318 namelijk voor de volle 100% onbruikbaar / irrelevant / onbetrouwbaar. Althans, je kan en mag er in dat geval niet het waardeoordeel over vellen dat zij doet. Eerlijk gezegd vind ik het erg lastig om je van praktische adviezen te voorzien omdat je medische situatie zo complex en gecompliceerd is. :( Ik ga er nog even over nadenken…

    • Dankjewel Paul, ik ben het helemaal met je eens. Ik ben destijds helemaal naar dokter Auwerda geweest in Lelystad, dé B12 specialist van Nederland met een speciaal B12 spreekuur. Hij gaf toen ook aan dat de injecties levenslang zouden zijn, mijn behandelend arts nu zegt echter dat smelttabletten even effectief zijn… Ik hoor het graag als je nog iets te binnen schiet. Ik ga toch eens proberen om via de huisarts nog extra bloedonderzoek m.b.t. schildklier en B12 voor elkaar te krijgen. Nogmaals bedankt!!! M.v.g. Kim

    • Beste Kim, Jouw waslijst aan klachten komt me zeer bekend voor. Van de concentratieproblemen tot het oorsuizen, de gewrichtspijnen en PMS. Ik heb het allemaal gehad (geen vitamine B12 tekort). Mijn TSH schommelde rond de 4 waardoor men geen aanleiding zag verder te zoeken en het op stress gooide (gezin, drukke baan). Na een jaar langzaam ‘gek’ te worden en een wat ontregelde menstruatie, besloot mijn huisarts op prolactine te prikken. Deze bleek 1200 te zijn, hetgeen wel aanleiding was om me door te sturen naar een endocrinoloog. Die vertelde me later dat de TSH waarde gemaskeerd kan worden door bepaalde andere supplementen. Vanwege mijn haaruitval en slechte nagels slikte ik biotine. Nadat ik daarmee gestopt was (op aandringen arts), steeg mijn TSH bloedwaarde naar 12 (met inmiddels 25 microgram levotheroxine). Volgens de arts kun je door o.a. biotine een valse bloeduitslag krijgen. Zou dit misschien ook kunnen voor B12? Ook een te hoge prolactine kan overigens deels dezelfde klachten geven als die jij omschrijft en schijnt vaker voor te komen i.c.m. schildklierproblemen. Ik weet niet of dat ook al getest is, maar anders is dat misschien nog een idee? Sterkte in ieder geval en ik hoop dat je je snel beter gaat voelen.

    • Wauw, dankjewel, Saskia! Weer wat geleerd… In alle jaren dat ik me in schildklierklachten verdiep, heb ik nog NOOIT gehoord dat vitamine B8-supplementen (biotine) TSH in de bloedbaan kunnen maskeren… Ik heb het nagetrokken en het klopt volledig (bron + bron + bron): “Immuno-assays welke zijn gebaseerd op streptavidine-biotinebinding kunnen hierdoor aanzienlijke interferentie vertonen. Als gevolg van de biotineconcentratie aanwezig in het patiëntmateriaal kan een sandwich-assay als TSH foutief verlaagde waarden geven, en een competitieve assay als FT4 of FT3 foutief verhoogde waarden.” De belangrijkste maskeerders van een vitamine B12-tekort zijn overigens orale vitamine B12-supplementen (cobalamine) en vitamine B11-supplementen (foliumzuur).

    • Beste Saskia, bedankt voor je reactie! Volgens mij is bij mij nog nooit mijn prolactine-waarde geprikt. Dit ga ik zeker meenemen, bedankt voor de tip. Tis zo frustrerend als je deze klachten hebt waar geen echt duidelijke oorzaak voor te vinden is. En het wordt dan inderdaad snel als iets “tussen je oren” bestempeld. Wel fijn om te horen dat mensen zich herkennen in je situatie zodat je weet dat je niet de enige bent. Mag ik vragen hoe het nu met je gaat? Groet, Kim

    • Beste Paul, Ook jij wederom bedankt voor je reactie. Fijn dat je ook weer iets bijgeleerd hebt haha! Ik ga morgen in gesprek met mijn huisarts om mijn B12-waarde uitgebreid te laten prikken (op weefselniveau dus) en de andere schildklierwaarden en nu dus ook prolactine. ;-) Zodra ik uitslagen heb zal ik ze hier neerschrijven. Ik slik overigens geen aparte biotine, wel regelmatig Vitals Elke Dag, visolie en teunisbloemolie. Daarnaast vitamine D en B12 smelttabletten. Hmmm…. Ik kijk net eens op de pot van Vitals Elke Dag, daar zit 100mcg biotine per tablet in en dat is 200% van de ADH. Nu neem ik dit lang niet elke dag, maar wel met regelmaat… Zou dat van invloed kunnen zijn of ik de dosering daar te laag voor? Weet niet hoeveel biotine jij slikte Saskia?
      Groet, Kim

    • Volgens mij zijn er geen officiële grenswaarden voor biotine / vitamine B8 t.a.v. schilklierdiagnostiek. Althans, ik heb ze nergens kunnen vinden. 200% van de ADH lijkt me in ieder geval voldoende om invloed uit te kunnen oefenen… Een enkel wetenschappelijk artikel dat ik kon vinden, gaat uit van een interfererende dosering groter dan 5 milligram per dag. (bron + bron) Dit is 25x zo veel als de 200 microgram die jij (niet eens elke dag) tot je neemt, maar je zou het zekere voor het onzekere kunnen nemen en kunnen stoppen met het betreffende voedingssupplement / vitaminesupplement. Mochten je schildklierwaarden hierdoor normaliseren, dan zouden je klachten overigens een raadsel blijven… :?

    • Zoals ik al eerder had benoemd was mijn TSH 3,2 en mijn B12 318 (met smelttabletten).

    • Dat snap ik; vandaar dat ik aangeef dat je je bloedwaarden het beste opnieuw kunt laten controleren NADAT je een hele tijd geel smelttabletten met B12 of B11 of B8 meer hebt ingenomen. Los daarvan blijven Actief-B12 / Holo-TC, methylmalonzuur (MMA), homocysteïne en foliumzuur (B11) relevant voor een completer beeld van je B12-status. Daarnaast ben ik nog altijd benieuwd naar je overige schildklierparameters…

    • Beste Paul, de uitslagen die ik vandaag heb gekregen zijn als volgt: MMA <216, homocysteïne 8,6 en foliumzuur 13… T4 (vrij) 12,9, T3 1,2 en TSH receptor <0,10. Volgens de huisarts allemaal prima, alleen het foliumzuur vond ze laag-normaal waarvoor ik bij de drogist een supplementje kon halen. Wat is jouw mening? Groetjes, Kim

    • Ah, kijk eens aan… Voor homocysteïne wordt meestal een bovengrens van 15 umol/l c.q. mol/l aangehouden, dus dat ziet er op het oog goed uit. De referentiewaarden voor MMA liggen tussen de 320 en 450 nmol/l of tussen de 210 en 480 nmol/l, dus die zit (net niet) (te) laag, afhankelijk van de gebruikte referenties. Ik weet niet in welke eenheid men foliumzuur heeft gemeten, maar in nmol/l is alles boven de 5,9 goed… In dat opzicht zou een B11-supplement niet nodig zijn. Vrij T4 en totaal T3 zijn allebei aan de laag-normale kant.

    • Bedankt voor je reactie. Conclusie is dus volgens huisarts geen schildklier of B12 probleem…. Dan zullen de klachten waarschijnlijk toch een gevolg zijn van de diagnoses fibromyalgie en een gelimiteerde vorm van GPA (ziekte van Wegener) en zal ik ermee moeten leren dealen. Nogmaals bedankt voor je tijd!! Groet, Kim

    • Ik blijf erbij dat je MMA, T4 en T3 aan de lage tot laag-normale kant zijn. Wat je kan overwegen is een doorverwijzing vragen naar een specialist of een second opinion aanvragen bij een andere huisarts.

    • Oké dankjewel Paul. Mijn huisarts was al gepikeerd dat ik de bovengenoemde waarden wilde laten prikken. Ze gaf aan als daar niets bijzonders uitkwam (wat ze ook verwachte), dat ze niks meer voor me wilde doen en dat is nu het geval. Het is overigens niet eens mijn eigen huisarts. Ik heb haar 3x gezien…

    • Beste Paul, Mijn waarde van de TSH is nu 0,03 en mijn T4 is 25. Volgens de huisarts is mijn medicatie te hoog ingesteld maar mijn klachten voelen als een tekort. Dus zou ik nu volgens de huisarts een te snel werkende hebben. Maar mijn waardes geven toch te laag aan?

    • Je TSH is véél te laag en je vrije T4 is aan de hoog-normale kant. Dit duidt op een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan. In jouw geval zal dit niet het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier, maar aan een te hoge dosis schildkliermedicatie die wordt voorgeschreven voor een te traag werkende schildklier.

    • Ik ben slechts een ervaringsdeskundige blogger, maar naar mijn persoonlijke mening is er geen enkele reden voor een 14-jarige jongen om stelselmatig schildklierhormonen in te nemen, enkel en alleen omdat zijn TSH-waarde ietwat verhoogd is. Aangezien een arts in Gent hetzelfde aangeeft, beaam ik hiermee enkel een second opinion. Mocht je geïnteresseerd zijn in de mogelijke oorzaken van vermoeidheidsklachten, bekijk dan ook eens dit artikel:

      Een schildklierprobleem is immers niet de enige potentiële oorzaak van (over)vermoeidheid en aanverwante vermoeidheidsproblemen. Sterkte ermee! P.S. Overigens kan het raadzaam zijn voor je zoon om over enkel maanden nogmaals de TSH, FT4 en FT3 te laten controleren om te zien of er sprake is van een positief dan wel negatief ontwikkelingsbeloop…

  49. Hallo. Ik zou graag een mening van specialiste willen horen voor de schildklier functie van mijn zoon (14 jaar puber). Onlangs had ik bloed laten trekken bij de specialiste voor de antistoffen. De vrije T4 en T3 is normaal bij hem maar TSH is licht verhoogt 5.30. De specialiste zei dat hij moet starten met hormonen en ben voor de 2 de mening naar Gent geweest en daar zeggen ze dat het helemaal niet nodig is. Wat denken jullie over die resultaten. Kan dit schommeling een gevolg van puberteit zijn? Moeten we wel starten met pilletjes of beter afwachten. Enigste wat hij voelt is soms wat moe. Alvast dank.

    • Allereerst zijn hier geen medisch specialisten werkzaam… Het enige wat ik kan doen is dan ook ‘ervaringsdeskundig’ met je meedenken… Daarvoor dien ik echter eerst te weten wat je bedoelt met een normale T4 en T3. Heeft men de vrije (F) of totale vorm gemeten en wat waren de exacte waarden?

  50. Goedemiddag, in november voelde ik een pijnlijk knobbeltje bij mijn schildklier en ben ik naar de dokter gegaan. Na bloedprikken en een echo (gezwelletje van 3 cm bij de schildklier) dachten ze aan een ontsteking (TSH 0,18, vrije T4 18,4) en een te snel werkende schildklier. Klachten had ik al veel langer (afwisselend heel moe en dan weer heel erg opgefokt en erge last van hartkloppingen). Tweede helft december werd ik weer erg moe, mijn hersenen lijken wel blubber en ik krijg mijn gedachten niet meer goed op een rijtje, heb geen eetlust, ben misselijk en alles voelt alsof ik met lood gevuld ben, ik ben prikkelbaar en down. Ik ben weer bloed gaan prikken en nu was mijn TSH 12 en vrije T4 8,4. Nu werkt mijn schildklier dus weer te traag. Meer dan dit is er niet getest. De dokter wil me nu pas weer over 6 weken terug zien om weer bloed te prikken. Is dat normaal? Ik kom de dag door, maar je moet niet vragen hoe. Dit ga ik geen 6 weken volhouden. Dat red ik niet met mijn gezin. Of zouden ze verwachten dat mijn schildklier over een paar weken weer te snel gaat werken? De knobbel bij mijn schildklier is ook al bijna 4 weken weg, dus geen idee of dat een ontsteking is geweest of het gevolg van iets anders. Is een TSH van 12 extreem hoog, of een beetje hoog? En kunnen deze waardes mijn extreme moeheid en andere klachten veroorzaken? Hoop dat je mijn vragen kan beantwoorden.

  51. Beste Paul, Ik heb een TSH van 3.3 en vrije T3 van 6.5 (en klachten die passen in het beeld). Mijn gevoel zegt dat ik mijn bloed verder wil laten onderzoeken. Wat is uw advies?

    • Je TSH is aan de hoog-normale kant, maar dat geldt eveneens voor je FT3. Welke klachten ervaar je precies?

    • Moe, slecht slapen, uitslag in nek / op borst / kaaklijn, gewichtstoename, dorst…

    • Zijn je vitamine D, vitamine B12, ijzer, insuline en bloedsuiker al eens onder de loep genomen? Een relatief hoge T3 sluit een traag werkende schildklier zo goed als uit, maar 100% zekerheid kan ik je niet bieden, aangezien ik geen arts ben.

    • B12 krijg ik injecties voor. Was ooit 36, dus erg laag. Die injecties krijg ik al jaren om de 4 weken. Verder de volgende uitslagen: IJzer is 9,4; Glucose 5,0; FT4 12,4; TSH week 1 – 3,3 / week 2 – 1,3; FT3 week 1 – 6,5 / week 2 – 6,4; a-TPO 0… Ik wacht nog op a-TSH-receptor…

  52. Beste Paul, Mijn klachten zijn gejaagd gevoel slappe benen of spierpijn in benen. Vastzittende heup. Ongeveer 2 jaar wisselen de klachten. Naar endocrinoloog geweest. Waardes waren: TSH 4.58 FT4 13.4; TSH 3.65 FT4 12.3; TSH 4.99 FT4 12.9; TSH 3.58 FT4 12.2… in ongeveer half jaar tijd. Passen deze klachten bij schildklierproblemen? Of is dit stress o.i.d. Waardes van antistoffen waren in orde en ook mijn cortisol waarde was oké. Ik hoor graag. Groeten M.R.

    • Je TSH is telkens te hoog. Je FT4 is telkens aan de laag-normale kant. Mijns inziens zou men in dat geval ook je vrije of totale T3 moeten controleren. Overigens kan het met de klachten die je beschrijft eveneens raadzaam zijn om je vitamine D, vitamine B12 en ijzer te laten controleren.

  53. Ik heb Graves, heb daar Thyrax voor. TSH is 34 en T4 totaal 0,01. Ik voel mij goed. Moet ik toch naar de huisarts?

    • Je TSH is extreem hoog: ruim 8x de maximumwaarde. Dat komt omdat je T4 veeeeeeeeeeeeeel te laag is; veeleer niet bestaand. De kans is groot dat je T3 daardoor ook veel te laag is. Persoonlijk zou ik dan ook zeker langs de huisarts gaan. Of liever nog langs een internist-endocrinoloog oftewel schildklierspecialist. Ik weet niet welke arts momenteel verantwoordelijk is voor de periodieke controle van je schildklierwaarden en voor de handhaving van een optimale Thyrax-dosering, maar het lijkt er sterk op dat je dosis veel te laag is. Een endocrinoloog kan hier uitsluitsel over geven.

  54. Hoi, Volgens mijn huisarts is mijn bloedonderzoek prima. Ik slik nu 3 jaar medicijnen tegen een te trage schildklier. Waardes: PSH = 1,34; T4 = 17,7… Als ik het goed lees is mijn T4 eigenlijk te laag toch? Of zie ik dat verkeerd? Gr. Wendy

    • Dat ligt eraan of men vrij of totaal T4 heeft gecontroleerd…

  55. Hoi, ik word sinds 2 jaar behandeld voor een vitamine B12-deficiëntie 1x per drie dagen een injectie al 2 jaar inmiddels. Op veel vlakken is mijn gezondheid lichamelijk en geestelijk erop vooruit gegaan… Al blijf ik nog met klachten zitten. Ik heb mijn TSH en T4 laten prikken 0.71 en 12.0 deze waarden zijn laag normaal maar binnen de waarden die de huisartsen hanteren (heb ook een vitamine D van 28 gehad). Zouden mijn depressiviteit, gejaagde gevoel, moeheid, geheugenproblemen en concentratieklachten ook bij een niet goed werkende schildklier kunnen horen? Groetjes, Steven

  56. Beste Paul, Allereerst wil ik je complimenteren voor je site, het is fijn dat je voor verschillende en uiteenlopende onderwerpen er terecht kan. En je geeft vaak goed, duidelijk en doordacht advies, ook al ben je geen dokter. Momenteel blijkt er iets met de schildklier aan de hand, de laatste paar maanden was het lichaam goed van slag (bijv. hitte in lichaam maar niet meetbaar met thermometer, zweten, digestie, vastzittende groene slijm, achteruitgang & droge ogen, netelroos, emotionele disbalans etc). Mijn waardes zijn TSH 5.3, T3 2.15, T4 118,7 en Anti-Tg 599.6. Ik begrijp dat TsH wat verhoogd is wat duidt om meer afgifte van hormonen. De hormonen zijn echter in orde qua waarden alleen de antilichamen zijn veel te veel. De echo laat zien dat er aan beide kanten van de schildklier knobbels zitten. De rechterkant is zichtbaar groter en er stond als conclusie “heterogene medullaire knobbels waarschijnlijk ontstoken”. Ik heb 3 jaar geleden borstkanker gehad. De CA15-3 (borstkanker marker) kwam negatief terug, geen uitzaaiingen dus. De dokter gaf aan dat hij aan thyroiditis denkt, dat het een auto-immuunziekte is en dat het lichaam de schildklier aanvalt. Hij heeft mij Medixon voor 2 weken gegeven. En een zinksupplement (Becozinc) voor 2 maanden. Bij de vraag of het om Hashimoto ging was hij niet duidelijk hij zei: “zoiets”. De dokter wil mij over 2 maanden terugzien. Bij het nazoeken van schildklierproblemen kon ik veel op Gezondr vinden alleen niet voor de waarden die bij mij eruit kwamen. Nu vraag ik mij af of de schildklier zichzelf nog kan herstellen, of het i.p.v. thyroiditis ook schildklierkanker zou kunnen zijn en of een amalgaamvulling (ik heb er nog 1, een vrij grote) eventueel een boosdoener kan zijn. Of wellicht zie jij iets anders wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik ben woonachtig in Myanmar en hoewel de dokter vriendelijk en behulpzaam was is het hier niet zo gebruikelijk om door te vragen. Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

    • Beste Dayā, Ik weet niet welke eenheden / grootheden men in Myanmar gebruikt. Kun je vertellen wat er achter de getallen stond? Iets met universele of internationale eenheden per milliliter of microgram?

    • Beste Paul, de waarden zijn: TSH 5,01 uIU/ml (lager dan ik eerst had getypt!), T3 2.15 nmol/L, T4 118.7 nmol/L TgAb 599.6 IU/ml. Kan je hier iets mee?

    • U/ml staat voor internationale eenheden per milliliter. Nmol/L staat voor nanomol per liter. Je TSH is dus verhoogd. Je T3 en T4, daarentegen, voldoen aan de referentiewaarden. Je anti-TgAb oftewel ‘antithyroglobulin antibodies’ oftewel anti-thyreoglobuline-antistoffen van bijna 600 IE/ml zijn echter veeeeeel te hoog (ze horen onder de 4,0 of 4,1 IE/ml te blijven). Voor zover mij bekend zijn er geen verbanden bekend tussen een verhoogde anti-Tg-waarde enerzijds en amalgaamvullingen anderzijds. Meestal duidt een dergelijke verhoging op de ziekte van Hashimoto met dientengevolge Hashimoto’s thyreoïditis oftewel auto-immuunschildklierontsteking. Thyreoglobuline-bindende antistoffen kunnen eveneens op een andere schildklieraandoening wijzen. De aanwezigheid van antistoffen tegen schildklierweefsel (anti-Tg en/of anti-TPO) kan duiden op:

      • Ziekte van Hashimoto: bij 99,9% van de patiënten aanwezig
      • Ziekte van Graves: bij 75% van de patiënten aanwezig
      • Niet-toxische struma: bij 50% van de patiënten aanwezig
      • Schildkliercarcinoom: bij 10% van de patiënten aanwezig
      • Ziekte van De Quervain: bij 10% van de patiënten aanwezig
      • Gezonde personen: bij 0 tot 30% aanwezig (afhankelijk van leeftijd en geslacht)
    • Beste Paul, enorm bedankt voor je reactie. Over een maand ga ik terug naar de arts en hoop ik dat er meer duidelijkheid komt wat er precies loos is. Ieder geval bedankt voor de opsomming.

  57. margriet Smit westerveld Reageer

    Hoi Paul, ik zou graag mijn bloed willen prikken zonder de huisarts. Maar dat schijnt nogal een probleem te zijn, als het gaat om FT3 en FT4 de rest kan je zo laten prikken via huisarts maar de rest niet. Ik probeer uit te zoeken of het Hashimoto is. Heb onlangs een speekseltest laten doen een dagcurve en daar lieten ze wel zien dat ik bijnieren probleem heb misschien ligt daar het schildklierprobleem wel. In het verleden TSH en T4 en antistoffen geprikt en daar kwam Hashimoto uit. Maar mijn gevoel zegt dat het wat anders is, dus vandaar mijn vraag. Vriendelijk bedankt. Groet Margriet

  58. Carla Gulikers Reageer

    Hallo Paul, Voor een NIET arts weet je behoorlijk veel van de schildklier af. Bij mij is bijna 25 jaar geleden hypothyreoïdie vastgesteld. Sinds die tijd heb ik me nooit meer echt goed gevoelt. Zoveel dingen al laten onderzoeken maar ik kan er niet echt de vinger op leggen. Mijn huidige dosering is 125mcg Euthyrox. Ondanks dat er ik altijd aangeef dat er meer dan alleen het TSH gecontroleerd moet worden, wordt dit helaas door het LAB niet altijd gedaan. Daarom heb ik geen volledig overzicht. Mijn laatste labwaardes (28-09) waren TSH 0,29… FT4 18,6… FT3 4,4… T3 1,5… B12 257… Vorige keer (08-07-2016) was dit TSH 0.78 en B12 196… In de winter van 2015, TSH 2,2… FT4 16,2… B12 195… Opvallend is dat mijn B12 altijd aan de lage kant is, in elk geval onder de 200. Ik was aangenaam verrast dat nu de waarde 257 was. Ik ben geen royale vleeseter. (niet vegetarisch maar eet weinig vlees). Heb al geëxperimenteerd met B12 supplement en ook al injecties gehad. Bij beiden is dit niet terug te zien in de waardes. Ooit heeft een endocrinoloog me gezegd dat er antistoffen zijn gevonden, wat zou duiden op een auto-immuunziekte. Maar eigenlijk is me nooit het fijne ervan verteld en uitgelegd en wordt ik gewoon door de huisarts zelf verder behandeld op hypo. Omdat ik heel veel negatieve reacties zie van patiënten die een tijdje noodgedwongen Euthyrox moesten slikken toen Thyrax niet verkrijgbaar was, heb ik vandaag bij mijn huisarts naar Thyrax gevraagd. Dat was geen probleem. Volgens hem is de werkzame stof identiek en de dosering ook. Vanaf morgen ga ik dus Tyrax slikken (125 mcg). Ik ben benieuwd of dit merkbaar is. (al is het maar vanwege het mogelijke placebo effect). Enfin, al jaren zoekende naar een goede oplossing, zou ik het fijn vinden om me eindelijk weer eens wat energieker te mogen voelen. Met mijn 48 jaar ligt de overgang ook op de loer wat weer andere ongemakken met zich meebrengt. Dus een goed ingesteld schildklier is dan zeker fijn. Welke adviezen heb jij voor mij? Met vriendelijke groet, Carla Gulikers

  59. Hallo Paul, Ik gebruik sinds januari 2017 Thyrax medicatie. Nou is het zo dat mijn TSH op 3 is gemeten en mijn T4 op 19,2. Ik wil heel graag dat mijn TSH tussen de 1 en 2 komt echter de endocrinoloog gaf aan dat mijn T4 dan ook omhoog gaat en dit weer kan leiden tot klachten. Is een TSH van 3 goed? Of zal ik nogmaals aandringen om mijn medicatie te verhogen.

  60. Hallo ik heb hypothyreoidie ik heb bloed onderzoek gedaan een paar jaar geleden was de uitslag thyroid peroxidase (die niet hoger dan 35 mag zijn) 57… nu 2 jaar later is het 98 Dat is bijna verdubbeld maar ik moet nog steeds 50 microgram euthyrox blijven slikken mijn vraag is dit wel genoeg? moet die dosering niet worden aangepast? (ps ben 17 weken zwanger) hoop op reactie van arts… alvast bedankt

    • Beste Lin, zelf ben ik een schildklierpatiënt met een te traag werkende schildklier. Mij is met klem geadviseerd door de endocrinoloog dat je als je afwijkende schildklierwaardes hebt je tijdens een zwangerschap goed in de gaten gehouden moet worden. En misschien dosering moet worden aangepast. Mijn advies, vraag een doorverwijzing naar een endocrinoloog en laat je door een specialist begeleiden.

  61. Hey hey .. Vraagje .. Heb de laatste maanden echt verschrikkelijk veel last van verschillende kwaaltjes (vermoeidheid, dikke tong, gewrichtspijnen in handen, droge huid, depri gevoel, bijkomen,..). Heb hierbij dan pas ook mijn schildklierfunctie laten bepalen met volgende waarden : TSH 3,53 – FT4 13,0. Volgens de huisarts is er dus een andere oorzaak voor deze klachten. Heb echt het gevoel dat hij mij een aansteller vind, terwijl ik er echt wel last van heb .. Zijn deze waarden echt ‘het bewijs’ dat er niets mis is met mijn schildklier? Ben hopeloos momenteel ..

    • Naar mijn persoonlijke mening is dit geen bewijs. Je TSH valt binnen de officiële grenswaarden, maar is hoog-normaal. Je FT4 valt binnen de officiële grenswaarden, maar is laag-normaal. Ik zou in dat geval aandringen op een bloedwaardebepaling van T3 om te zien of de omzetting van schildklierprohormoon naar actief schildklierhormoon niet verstoord is.

    • hallo Ad, ik las je reactie en moest gelijk aan mezelf denken. Ik slik al jaren Thyrax voor mijn schildklier. Doordat Thyrax niet meer leverbaar was, heb ook ik die andere gekregen. Uit mijn bloeduitslagen bleek dat ik teveel kreeg (volgens de huisarts). Ik voelde me echter prima. De dosis is toen verlaagd van 150 na 125, later nog eens verlaagd tot 100, volgens de bloeduitslagen was dit goed maar ik voelde me waardeloos. Klachten als ontzettend moe, koud hebben, hartritmestoornis en gewicht toename. Ik heb hiervoor 2 jaar mijn huisarts bezocht en ook ik had het idee niet serieus genomen te worden. Dit heb ik in een gesprek geuit naar mijn huisarts. Als de uitslagen laten zien dat het goed is maar je lichaam geeft anders aan, wil niet zeggen dat die uitslagen altijd kloppen. Tijdens het gesprek met mijn huisarts vertelde hij, dat het per persoon heel erg verschillend kan zijn. Hij heeft besloten om de medicatie weer omhoog te doen naar 150. Ik voelde me toen i.i.g. prima. Vandaag begin ik hiermee dus hoop dat het helpt. Ik zou zeggen, maak een afspraak met je huisarts en bespreek het. Uit je gevoelens dat je je niet serieus genomen voelt en luister naar je lichaam, voordat je ook jaren heen en weer loopt na je arts. Succes ermee

  62. Beste, Ik ben op 17 juli zwaar ten val gekomen. Resultaat: gebroken neus, verstuikte polsen enz enz… Op spoed kreeg ik twee injecties tegen tetanus. Een week later begon ik hevige nekpijn te krijgen (atlas) en ook spierpijn naast mijn slokdarm links. Ik ging naar osteopaat maar het werd alleen erger. ’s Avonds koude rillingen en ’s nachts zeer zeer overmatig zweten. Huisarts gaf me ibrufen 800 die ik twee dagen nam en stopte wegens maaglast. Terug naar huisarts voor bloedafname. Resultaat: vitamine B12 381 ng/l, ijzer 32 ug/dl, vitamine D 43,5 ng/ml, TSH – 0,24 mu/l, FT4 15,3 pmol/l, gamma GT 37 u/l, LDH 260 u/l, CRP 56,9 mg/l, leukocyten 7810, bezinking na 1 uur +63. Allemaal Belgische waarden. Ik werd naar huis gestuurd met cortisonen behandeling tot na weekend. Graag uw persoonlijk advies over aanpak. Dank.

  63. Beste, Ik loop al 1,5 jaar met klachten a la burn-out / depressie. Ik nam al antidepressiva en consulteerde een psycholoog. Een 4 maanden geleden merkte ik op dat ik op korte tijd wel erg veel (6 kg op 1,5 maand) bij ben gekomen. Ik eet gezond en sport 2 tot 3 keer per week. Ik ben een vrouw van 33 jaar. Dit verdikken was de druppel en ik ging naar m’n huisarts met de vraag bloed te prikken en het resultaat was: TSH 14,2 FT4 11,2 (referentie: 11 – 20). Ik werd op 25 mcg levothyroxinenatrium gezet. Ik zou 3 MAANDEN LATER maar eens terug moeten komen om het te bekijken. Ik voelde me slechter worden en ik besloot een 2de opinie te vragen na 2 weken op 25 mcg. Er werd (door dus een andere arts) weer bloed geprikt en TSH was nu 4 (geen idee over FT4) en anti-TPO 683. Er werd opgehoogd naar 50 mcg. Na 5 weken nieuwe controle TSH 2,8 en FT4 12,2, ophoging naar 75 mcg. Na 5 weken weer prikken en TSH 0,05 en FT4 16! Ik was vlak voor deze controle gestart met een voedingssupplement –Ashwagandha– 3 dagen heb ik dit geslikt, ik voelde hartkloppingen en zocht verder op: het kan de schildklierwerking beïnvloeden… Gezegd tegen dokter, die dus wou dat ik stopte met het supplement (wat ik onmiddellijk deed) en het 4 weken zou aanzien op nog steeds 75 mcg en dan terug zou laten controleren. We zijn nu 3 weken verder en mijn hart gaat nog steeds fel te keer (soms in rust 109 of 115 bpm), ik zweet erg zomaar, vooral ’s ochtends, zweet als een rund bij inspanning en heb barstende hoofdpijn. Ik vraag me dus af of die 75 an sich gewoon niet te hoog gedoseerd is? En de anti-TPO van 683 duidt die effectief op een auto-immuunziekte of niet zeker? Zou ik tot slot wel L_thyroxine moeten slikken. Wat is jou bedenking, Paul, alsjeblieft? Alvast denk voor je antwoord, D11

  64. Beste, Ik kreeg vandaag de uitslag van mijn bloed. Mijn TS4 waarde is : 0,5 ng/dL en mijn TSH : 39,01 mcUI/mL. Ik voel mij verder helemaal top en geen enkele klachten. De reden waarom wij dit bloedonderzoek hebben laten doen is vanwege een kinderwens. Ik vind dit verschrikkelijk hoog als ik kijk naar de normale waarden. Kan dit een tik fout zijn of is er echt iets aan de hand?

    • Dit heeft te maken met de eenheden / grootheden waarin de betreffende schildklierwaarden zijn uitgedrukt. Nanogram per deciliter en internationale micro-eenheden per milliliter zijn niet erg gebruikelijk in Nederland voor wat betreft FT4 en TSH. Overigens is TS4 geen gangbare schildklierwaarde…

  65. Hierbij het volgende ik heb mijn schildklier laten onderzoeken mijn TSH waarde staat op 5 en vrij T4 op 9.8 ik heb ontzettend veel klachten is het verstandig om met deze waarden aan medicatie te gaan beginnen omtrent de vele klachten die ik heb?

    • Beste Jannie, Ik zie dat je je bericht opnieuw probeerde te publiceren. Het is hieronder echter al geplaatst en beantwoord, vandaar dat ik het heb afgekapt…

  66. Beste, Na verschillende klachten maar eens naar de huisarts gegaan, zij dacht gelijk aan me schildklier en heeft me daarvoor laten prikken. Via de assistente hoorde ik dat de schildklier te langzaam werkt en ik moest starten met Thyrax. Voor de rest was ze vrij onduidelijk. Mijn TSH was 9,8 en de T4 11. Kunt u mij vertellen of dit een lichte afwijking is? Ben inmiddels gestart met de medicijnen, maar heb juist het idee dat ik hier nog meer moe van word. Inmiddels heb ik het vermoeden dat ik hier al vrij lang last van heb,’klooi’ al zeker 10 jaar met vermoeidheid en ben hier ook voor door de medische molen geweest. Echter zijn het vaak perioden… Is dit mogelijk met een trage schildklier? Tevens ben ik 10 maanden geleden bevallen, lees dat een schildklier dan tijdelijk traag kan zijn, echter de assistente zei dat dit niet tijdelijk is. Enig idee hoe ze dit bepalen? Alvast bedankt! :)

    • Beste Melissa, Een trage schildklier KAN wel degelijk van tijdelijke aard zijn, zeker na zwangerschap en bevalling! Dit wordt ook wel postpartale of postnatale hypothyreoïdie genoemd: een ‘postpartum schildklierfunctiestoornis’ (dus NA de partus c.q. natalis). Tijdens de zwangerschap lift je ongeboren kindje immers lange tijd mee op jouw schildklierhormonen en na de bevalling verschuift er een heleboel binnen de vrouwelijke hormoonhuishouding, en dit reflecteert zich helaas maar al te vaak in primaire, secundaire of tertiaire schildklierproblemen… Sterker nog: postnatale depressies zijn in werkelijkheid maar al te vaak het gevolg van over het hoofd geziene schildklierproblematiek. Ook SON (Schildklier Organisatie Nederland) is er eenduidig over: “Een zwangerschap kan een schildklierziekte uitlokken, kan de aandoeningen verergeren of juist tijdelijk verminderen.” (bron) Of een trage schildklier tijdelijk van aard is, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak: Graves, Hashimoto, hypofyseprobleem, hypothalamusprobleem, et cetera. En of er sprake is van een lichte of zware afwijking, is moeilijk te zeggen: dat ligt volledig aan het toekomstige beloop ervan… Vandaar ook dat je je TSH, (F)T4 en (F)T3 periodiek zult moeten laten controleren om te zien hoe je schildklierwaarden zich zullen ontwikkelen. Misschien blijkt dat je meer schildkliermedicijnen nodig zult hebben… Of misschien blijkt dat je over een tijdje geen schildkliermedicatie meer nodig hebt… Dat is vooraf helaas niet te voorspellen. Zie eventueel ook het volgende artikel:

      Naar mijn mening zou het overigens raadzaam kunnen zijn om ook je vitamine B12, vitamine D en ijzer te laten controleren… Sterkte en groeten, Paul

  67. Ik heb sinds februari vitamine B12-injecties en smelttabletten. T ging eerst weer bergopwaarts met mij. Eetlust kwam weer terug en meer energie. Nu is de eetlust weer weg, ’s ochtends bij opstaan geen zin in eten, moet boeren alsof ik vol zit, obstipatie en hoofdpijn, sommige nachten slecht slapen, en als ik goed slaap ben ik de halve dag moe en later op de dag weer fitter. Alle symptomen komen ook overeen met schildklier. Dus ik ben getest op TSH. Die was 0.85 zei de huisarts en geen reden tot paniek. Toch ben ik niet gerustgesteld en wil de FT4 of TT4 getest hebben. Huisarts wilde dit niet doen omdat het TSH prima was volgens mij. Hij gooide het op stress en ik moest maar naar een psycholoog. Na veel afdwingen heb ik een verwijzing naar de internist in het ziekenhuis gekregen. Kun je mij vertellen hoe en nu verder? En waar ik op moet letten bij de internist? Ik weet mij geen raad meer en voel mij niet gehoord en begrepen…

    • Een TSH rond de 1 wordt als ideaal beschouwd, dus een TSH-waarde van 0,85 is inderdaad zeer netjes. De algemene consensus is volgens mij nog altijd dat een goede TSH-meting in 99% van de gevallen een normale schildklierfunctie betekent. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je in theorie tot die ene procent zou kunnen behoren. Je klachten rechtvaardigen naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening een meting van (F)T4 en/of (F)T3, al is het maar voor de absolute zekerheid… voor uitsluitsel en gemoedsrust. Houd er echter rekening mee dat je klachten niet per se gerelateerd hoeven te zijn aan schildklierproblematiek… Vermoeidheid, gebrekkige eetlust, obstipatie, boeren… Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een spijsverteringsprobleem: een maagzweer, een darminfectie, een middenrifbreuk, voedselallergie, et cetera… Zijn je ijzer en vitamine D eigenlijk ooit getest?

  68. Vandaag me rot geschrokken. In februari heb ik in het ziekenhuis alles laten testen en er werd het bericht gegeven dat ik helemaal gezond was, geen andere auto-immuunziektes op de loer. Wat ze vergeten zijn te melden dat mijn anti-TPO niet een klein beetje boven de bovengrens is, maar een waarde heeft van 1162 (jazeker over de 1000!). TSH is 2.0, Vrij T4 is 18. Maak me oprecht zorgen en heb morgen een gesprek met de huisarts omdat dit dus over het hoofd gezien is door de endocrinoloog en opgemerkt is door mijn mesoloog. Ik hoor graag jouw mening.

    • Ik ben er niet helemaal zeker van wat de meest recente referentiewaarde is voor Anti-TPO-antistoffen. Volgens mij maximaal 60 IE/ml, maar ik lees ook steeds vaker maximaal 5,6 IE/ml. Hoe dan ook is (of was) je anti-TPO veeeeeeel te hoog! Anti-TPO is een antistof tegen TPO oftewel thyreoperoxidase: een enzym dat door de schildklier wordt aangemaakt en helpt bij de vorming van schildklierhormonen. Anti-TPO-antistoffen kunnen voorkomen bij de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves, maar soms ook bij een normaal werkende schildklier. Een anti-TPO dat zodanig verhoogd is, duidt echter 9 van de 10 keer op een auto-immuunschildklieraandoening. Zie ook:

      Slordig dat men je TSH, (F)T4 en (F)T3 niet veel vaker heeft gecontroleerd sinds het vaststellen van die verhoogde anti-TPO… :(

  69. Hallo Paul vorige maand heb ik geregeerd dat mijn TSH waarde veel te hoog was (8.91). Bij de dokter geweest en moest van 1,25 Euthyrox verhogen naar 2,00. Nu na ruim een maand is mijn TSH waarde 0.18. dus te laag, maar is mijn T4 waarde weer veel te hoog (2.13) was 1.03. Mijn T3 zit wel binnen de marge. ( 3.93) Moet ik nu weer naar beneden met de Euthyrox?

    • Welke vorm van T4 heeft men gemeten: vrij of totaal T4? En welke eenheid / grootheid staat er achter je T4-waarde? Ik kan namelijk geen enkele situatie bedenken waarin een T4 van 2,13 te hoog is… :?

    • Astrid Poot

      Sorry, maar ik had al verteld dat ik in het buitenland woonde en daar houden ze denk ik andere marges erop na. Er zijn vrije vormen gemeten net zoals de vorige keer. De marges hier zijn T3 (2.5 – 4.8 pg/ml), was 3.15, nu 3.93… T4 (0.61 – 1.12 ng/dl), was 1.03, nu 2.13… TSH (0.34 – 5.6 uIU/ML), was 8.91, nu 0.18…

    • Beste Astrid, Ik had niet begrepen dat je in het buitenland woont… Ik ben GEEN arts, maar naar mijn mening ziet het er inderdaad naar uit dat je een te hoge dosis levothyroxine inneemt. De dosisverhoging lijkt me een tikkeltje excessief; het gaat hier immers bijna om een dosisverdubbeling. Ik kan me van jou overigens alleen dit lijntje herinneren, maar daarin werd helaas niet gerept over afwijkende / buitenlandse referentiewaarden. :(

  70. Beste Paul, ik heb de uitslagen van mijn zoon van 9 jaar binnen. Zijn TSH is 4,6; T4 vrij is 14,2… Is zijn TSH niet te hoog? Hoor graag! Arts zegt dat alles oké is. Ik heb mijn twijfels. M.v. gr. Rosita

    • Beste Rosita, In bovenstaand artikel worden vaak gebruikte schildklierreferentiewaarden voor volwassenen uiteengezet. Voor kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn, gelden afwijkende referentiewaarden. Hierbij een overzicht van schildklierreferentiewaarden voor kinderen (uit een overleg van kinderendocrinologen van UMCG 02-12-2016):
      TSH

      • 0 dagen – 6 dagen: 00,70 tot 15,20
      • 6 dagen – 1 maand: 00,70 tot 10,00
      • 1 maand – 3 maanden: 00,70 tot 08,00
      • 3 maanden – 12 maanden: 00,70 tot 08,00
      • 1 jaar – 6 jaar: 00,70 tot 06,00
      • 6 jaar – 11 jaar: 00,60 tot 04,80
      • 11 jaar tot 20 jaar: 00,50 tot 04,30

      FT4

      • 0 dagen – 6 dagen: 12,00 tot 32,00
      • 6 dagen – 1 maand: 12,00 tot 28,30
      • 1 maand – 3 maanden: 12,00 tot 28,30
      • 3 maanden – 12 maanden: 12,00 tot 25,60
      • 1 jaar – 6 jaar: 12,30 tot 22,80
      • 6 jaar – 11 jaar: 12,50 tot 21,50
      • 11 jaar tot 20 jaar: 12,60 tot 21,00

      FT3

      • 0 dagen – 6 dagen: 02,67 tot 09,70
      • 6 dagen – 3 maanden: 03,00 tot 09,30
      • 3 maand – 12 maanden: 03,30 tot 09,80
      • 1 jaar – 6 jaar: 03,70 tot 08,50
      • 6 jaar – 11 jaar: 03,90 tot 08,00
      • 11 jaar tot 20 jaar: 03,90 tot 07,70

      Eerlijk is eerlijk, context heb ik niet, maar naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening zouden dit weleens de meest recente gegevens uit betrouwbare bron kunnen zijn omtrent schildklierwaarden voor kinderen. (bron) Volgend deze parameters vallen de waarden van je zoontje binnen de norm / grens.

  71. Al lange tijd voel ik me niet goed. Al lange tijd heb ik last van enorme hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, concentratieproblemen, pijn in de schildklier en depressieve gevoelens… Maar ook veel honger. De volgende labwaarden staan op mijn labformulier: TSH: 1,4… Vrije T4: 10,7… T3: 1,3… Vrije T3: 4,0… HB: 7,4… HT: 0,38… Leukocyten: 3,9… IJzerverzadiging: 22… Wat vindt u van mijn uitslagen. Mijn huisarts zegt dat alles helemaal goed is. M.v.g. Nara

    • Om in ieder geval in te gaan op je schildklierwaarden: je TSH valt binnen de referentiewaarden. Zo ook je FT4, je FT3 en je TT3. Wel is opmerkelijk dat je zowel je FT4 als FT3 als TT3 weliswaar niet te laag is, maar dat ze stuk voor stuk wel aan de laag-normale kant zijn. FT4 moet minimaal 8 zijn en is 10,7. FT3 moet minimaal 3 zijn en is 3,2. TT3 moet minimaal 1,2 zijn en is 1,3. Al met al vallen ze allemaal boven de onderste grenswaarde, maar zijn ze desalniettemin opvallend ‘laag-achtig’. Dus officieel voldoen ze aan de norm, maar ‘alles goed’ vind ik een overstatement. In hoeverre je klachten kan ondervinden aan deze schildklierwaarden durf ik niet te zeggen. Ze voldoen immers aan de norm… Misschien uit voorzorg ook eens je ijzer, vitamine B12 en vitamine D laten controleren?

    • Hoi, ik heb dezelfde klachten en dezelfde waarden. Bizar. Hoe gast het nu?

  72. Beste Paul, Ik heb mijn labuitslag binnen van de arts. Ik heb niet heel veel kennis van de schildklier, en ben al een tijdje aan het googelen, maar kom er niet uit. Mijn schildklier waarde T3 is verlaagd. Mijn waarde is een 1. Wat betekend dat? Betekend dit dat mijn schildklier te traag werkt of snel werkt? Ik hoop dat iemand mij hiermee op weg kan helpen. Ik voel me namelijk al een maand niet goed. Ik heb last van hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, pijn in mijn hoofd, drukkend gevoel op hersens, niet helder kunnen denken etc. Ik hoor heel graag van je!

    • Beste Henna, Er zijn twee vormen van T3, namelijk vrij en gebonden. Als men je vrije T3 heeft gecontroleerd, dan is je T3 veel te laag. Heeft men je totale T3 (vrij + gebonden) gecontroleerd, dan is je T3 ietwat te laag. In beide gevallen lijkt het erop dat er sprake is van een te traag werkende schildklier. Heb je ook de bloedwaarden voor T4 en TSH te horen of te zien gekregen? Ik verneem graag van je… Groeten, Paul

    • Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Mijn schildklier waarde zijn: T3 vrije thyroxine 4,1; T3 Triiodothyronine 1; Tsh 1.4; vrije T4 16; bezinking 28; CRP 16; ijzer 8. Ik voel me al lange tijd niet goed. Heb last van hartkloppingen, hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, oorsuizen, duizeligheid, niet helder kunnen nadenken. Wat vind u van bovenstaande waarden? Volgens de labformulier is mijn T3 waarde Triiodothyronine aan de lage kant. Wat betekend dit? Betekend dit dat mijn schildklier iets te snel of iets te traag werkt? Ik hoor heel graag van u!

    • Vrij T3 is geen vrij thyroxine, maar vrij triiodothyronine. Ik denk dat je dit verkeerd hebt afgelezen van het bloedprikformulier… In dat geval is je FT3 ietwat aan de laag-normale kant, maar desalniettemin oké… Is je TT3 ietwat te laag… Is je FT4 prima… En is je TSH prima… De ietwat verlaagde TT3 zou kunnen suggereren dat de omzetting van T4 naar T3 ietwat gebrekkig verloopt, maar het gaat hier om een momentopname, dus naar alle waarschijnlijkheid is er niets aan de hand met je schildklier. Dat je TSH, FT3 en FT4 netjes binnen de referentiewaarden vallen, maakt de kans op een schildklierprobleem nagenoeg nihil. Ik denk dan ook dat je de oorzaak van je klachten (hartkloppingen, hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, oorsuizen, duizeligheid e.a.) in een andere hoek moet zoeken. Ik weet niet hoe oud je bent, maar je BSE / bezinking lijkt ietwat verhoogd… Ook je CRP is verhoogd… Dit kan duiden op een infectie of ontsteking binnenin het lichaam. Ook is je ijzer te laag… Zijn je overige vitamines en mineralen al eens grondig onder de loep genomen? Vitamine D… Vitamine B12… Magnesium… Kalium… Calcium… Vitamine A… Zink… Eventueel ook eiwitten… Zie voor aanvullende informatie over deze materie desgewenst ook (de reacties onder) dit artikel:

      Wat vond je arts eigenlijk van de bloeduitslagen? Zei hij/zij niets over de –mogelijkerwijs– afwijkende status van T3, BSE, CRP en serumijzer? En werd er geen vervolgonderzoek voorgesteld?

    • Beste Paul, Bedankt voor uw antwoord en informatie. Mijn huisarts zei dat de uitslag goed is. Toen ik een uitdraai vroeg van mijn labformulier, vond ik mijn waardes een beetje vreemd. Ze heeft ook geen vervolgonderzoek voorgesteld. Ik slikte Euthyrox 50 microgram per dag. Met m’n internist overlegd en ik ga 37,5 microgram Thyrax slikken nu. Ik krijg het gevoel dat mijn schildklier iets te snel werkt. Kan de T3 waarde dat bij mij verlaagd is naar de waarde 1 duiden op een iets te snel werkende schildklier of iets te langzaam werkende? Ik heb nu nog een verwijsbrief gevraagd naar een andere internist omdat mijn huidige internist aangeeft dat er niets aan de hand is en mijn T3 waarde niet belangrijk is. Maar volgens het labformulier is er wel wat aan de hand met mijn schildklier.

    • Huh?!………… Dus je slikt reeds schilkliermedicijnen?………… Hoe lang al?………… Dit is een extreem relevant stukje informatie dat voor mij vooralsnog ontbrak! Dat je Euthyrox inneemt, insinueert dat je schildklier reeds te traag werkte en dat je te traag werkende schildklier reesds wordt opgevangen met gesynthetiseerde schildklierhormonen.

    • Beste Paul, Bedankt voor uw antwoord. Ik ben niet duidelijk geweest in mijn bovenstaande tekst. Ik ben 26 jaar oud en sinds een jaar slik ik medicatie voor mijn schildklier. Mijn TSH waarde was altijd 4 voordat ik de medicatie kreeg. Omdat ik mij al jaren niet “goed” voelde kreeg ik na jaren een verwijzing naar een internist in het ziekenhuis. Mijn internist gaf aan dat een TSH waarde van 1 het beste is. Hij stelde voor dat ik schildkliermedicatie ging proberen. Ik voelde vanaf dag één op dat moment veel beter! Mijn leven veranderde helemaal, ik voelde me weer levend binnen paar weken. In dat ene jaar heb ik diverse doseringen gehad 100, 88, 75, 50, 37,5, 25. Dit omdat mijn schildklier enorm schommelt. De ene keer werkt mijn schildklier langzaam, ander keer weer net iets te snel. Nu voel ik me meer dan 2 maanden niet goed. De klachten die ik boven schreef… Ik heb het gevoel dat het door mijn schildklier komt. Als ik mijn labformulier bekijk dan zie ik ook staan dat mijn T3 waarde verlaagd is (waarde 1). Ik snap alleen niet wat dat betekent. Betekend een verlaagde T3 waarde een iets traag werkende schildklier of iets snel werkende?

    • Aan de hand van uitsluitend een ietwat afwijkende T3 kun je niet vaststellen of een schildklier te snel of te traag werkt. Sterker nog: je WEET dat je schildklier te traag werkt, dat is nou juist de reden dat je schildklierhormonen inneemt. Je totale T3 is ietwat te laag, wat in feite duidt op een klein tekort aan actief schildklierhormoon. De hoofdverantwoordelijke is waarschijnlijk je trage schildklier, maar aangezien je reeds schildklierhormonen inneemt, is er allerlei onderlinge correlatie en causaliteit mogelijk. Medeverantwoordelijk zijn wellicht: A. Je trage schildklier; B. Een te lage dosis schildkliermedicatie; C. Een gebrekkige omzetting van T4 naar T3; D. Onderdrukking van je TSH en lichaamseigen schildklierfunctionaliteit door inname van thyroxine, waardoor triiodothyronine-niveaus kunnen achterblijven… Het punt is dat je een gematigd tot minimaal tekort aan T3 hebt en dat dit tekort eigenlijk niet verantwoordelijk kan zijn voor de klachten die je ervaart. Dat je arts je onverhoopt naar huis stuurt met een mogelijkerwijs verhoogde BSE en CRP en een te laag serumijzer snap ik niet. Naar mijn persoonlijke mening duidt dit op mogelijke wanpraktijken. Persoonlijk zou ik aandringen op een second opinion bij een andere arts. Groeten, Paul P.S. Een TSH van 1 wordt inderdaad als ideaal beschouwd, maar als je een traag werkende schildklier hebt kun je je veel beter focussen op een optimale T4 en T3 dan op een optimale TSH-waarde. Misschien is dat de reden dat men je levothyroxinenatrium zo belachelijk vaak heeft aanpast in 1 jaar tijd: een onnodige en onterechte focus op TSH in plaats van T4 en T3… Oh ja, en zijn je schildklierantistoffen al eens gecontroleerd?

    • Mijn antistoffen tegen TPO zijn gecontroleerd. Er staat op het labformulier dat het negatief is. Vandaag heb ik een afspraak gemaakt met een ander internist. Over twee maanden kan ik daar terecht. Ik gebruikte 50 microgram Euthyrox, mijn labwaarden zijn: TSH 1.4; FT3 4.5; vrij T4 16. Mijn (huidige) internist stelde twee dagen geleden voor dat ik weer moet overstappen naar Thyrax (die is inmiddels weer terug). Daarnaast gaf hij aan dat mijn waardes goed zijn, en vroeg aan mij wat ik zelf wilde. Ik stelde zelf voor om een stapje terug te gaan en 37,5 microgram Thyrax te slikken i.p.v. 50 microgram. Dit stelde ik voor omdat ik me niet goed voelde. Ik krijg het gevoel dat 50 microgram net iets te veel is. Nu slik ik sinds twee dagen 37,5 microgram Thyrax. Als u dit zo lees en mijn waardes ziet staan denkt u dat het dan handiger is voor mij om 50 microgram in te nemen of 37,5 microgram Thyrax? Ik hoor graag van u. M.v.g. Henna

    • Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik geen aanbevelingen doen ten aanzien van iemands individuele receptplichtige medicatie. Zou ik echter in jouw schoenen staan, dan zou ik beginnen met de laagste dosis en over 6 weken mijn bloed nogmaals laten controleren om te zien hoe het ervoor staat met (vrij of totaal) T3, (vrij of totaal) T4 en TSH.

    • Beste Paul, Zal ik doen. Heel erg bedankt voor je hulp! M.v.g. Henna

    • Beste Henna, Ik heb zelf 3 jaar getobd met mijn schildklier. Te snel, te langzaam, te snel, enz. Wat we ook probeerden, niks kreeg het goed. Ik ben bij een endocrinoloog (in Hasselt, in België waar ik woon) geweest en die stelde vast dat ik (goedaardige) bulten in mijn schildklier had zitten. Omdat deze inmiddels behoorlijk groot waren, adviseerde hij om de hele schildklier te laten verwijderen. Je kunt met een onderzoek laten vaststellen of er zoiets bij jou ook aan de hand is. Er worden dan foto’s gemaakt nadat er radioactief spul is ingespoten. Het is niet alles, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Inmiddels is mijn schildklier verwijderd en ben ik bezig om de Thyroxine in te stellen. Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je is.

  73. Goedemiddag, Ik ben totaal niet bekend met schildklierwaarden, maar ik heb na aanleiding van een bloedonderzoek te horen gekregen dat de voorloper van het schildklierhormoon te hoog is in mijn bloed. Over een paar weken moet ik weer bloed prikken om te kijken of dit veranderd is. Maar wat wil dit precies zeggen en wat voor klachten zou ik daardoor kunnen hebben? En heeft dit een naam? Met vriendelijke groet, Eva

    • Actief schildklierhormoon is T3. De voorloper van dit actieve schildklierhormoon is het inactieve prehormoon T4. Wat men –naar alle waarschijnlijkheid– dus heeft bedoeld te zeggen is dat je T4 te hoog is. Waarschijnlijk heeft men je vrije FT4 getest, maar mogelijkerwijs je totale TT4… Een te hoog T4 zorgt doorgaans voor de klachten die passen bij hyperhyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier. Vaak is de TSH-waarde hierbij te laag en soms blijft er te veel T4 dat kan worden omgezet naar T3, waardoor dus ook sprake is van een verhoogd T3 (vrij FT3 of totaal TT3) in het bloed. Maar OF je klachten ervaart en hoe ERG deze potentiele klachten zijn, is volkomen afhankelijk van de ernst en de oorzaak van het overschot aan schildklier(pre)hormonen… Heb je wellicht een print / uitdraai van de bloeduitslagen mee naar huis gekregen? En zo ja, staat er de exacte waarde van je TSH, FT4, T4, FT3 en/of T3 op vermeld? Zie eventueel ook de volgende artikels:

    • Bedankt voor uw snelle reactie! Ik heb niks mee naar huis gekregen. Ik weet alleen dat alle waarden goed / normaal waren, behalve die van de voorloper van het schildklierhormoon (verhoogd). De andere waarden van de schildklier waren dus wel normaal…

    • Een op zichzelf staande FT4 die ietwat verhoogd is, hoeft niets te betekenen. Maar een fiks verhoogde FT4 wel degelijk… In dat opzicht is het te allen tijde raadzaam om een printje / uitdraaitje van bloeduitslagen mee naar huis te vragen, zodat je ze op je gemakje kunt inkijken.

  74. Beste Paul, Mijn klachten zijn extreme vermoeidheid: kan hele dagen slapen en zit soms naar scherm te kijken op werk zonder dat informatie binnenkomt. Daarnaast heb ik veel spierpijn en krampklachten, een hoge spierspanning en ik houd veel vocht vast. En wordt al jaren 2 tot 3 kg per jaar zwaarder terwijl eetpatroon hetzelfde blijft. Ik loop 1x per week 30 minuten hard en tennis 2x per week. Als ik een dieet volg van de diëtiste (3x gedaan) kom ik alleen maar veel aan. Op mijn verzoek een algeheel bloedonderzoek gehad en alle waarden suiker / cholesterol / leverwaarden goed. Alleen in de februarimeting: TSH 6.2 en T4 14. Nu in mei tweede meting: TSH 3.6 en T4 was nu 9 geworden. Dus TSH hoog in grenzen en T4 naar ondergrens toe. Dit was atypisch volgens huisarts. Zijn voorstel was om over 3 maanden nogmaals een test te doen… Ondertussen kwakkel ik dus door. Denk jij dat dit het goede traject is? Ik heb geen eerdere testen dan dit jaar gehad op schildklierwaardes.

    • Je zou inderdaad verwachten dat een TSH-waarde die ‘aantrekt’ richting normaal gepaard gaat met een zich stabiliserende ( hoger wordende) FT4. Een TSH die beter wordt en een FT4 die juist slechter wordt is inderdaad atypisch te noemen. Toch komt een dergelijk onvoorspelbaar en op het oog onverklaarbaar beloop van schildklierwaarden wel vaker voor. Ik snap dat je huisarts over een maand of 3 nogmaals wil testen, maar persoonlijk zou ik allereerst eens het (vrije of totale) T3 laten controleren. En indien mogelijk ook alvast schildklierantistoffen. In veel gevallen ontstaat meer duidelijkheid naarmate het totaalplaatje completer wordt… En als men dan toch opnieuw bloed prikt, zou ik ook meteen vragen of met je vitamine B12, vitamine D en ijzer wil controleren… Heel veel sterkte ermee!

    • Ja, als het om vrij T4 gaat wel. Al is een FT4 van 10,1 wel aan de lage kant…

  75. Beste Paul, Ik heb een vraag. Ik heb al erg lang een heel ontregeld gevoel in mijn lichaam. Veel hoofdpijn achter mijn ogen veel pijn. Zweten en hoge hartslag. Mijn schildklierwaardes zijn T4 13,2, TSH 0,68. Ik ben overactief maar steeds ook moe maar kan geen rust vinden. Ook ben ik erg prikkelbaar en compleet niet mezelf. Zijn mijn waardes afwijkend genoeg om een behandeling te krijgen? Worden behandelingen ook wel eens gedaan omdat de klachten ernstig zijn en de waardes niet erg afwijkend? Mijn kwaliteit van leven is erg aangetast door mijn klachten.

    • Beste Rietje, Ik neem aan dat je het hier hebt over je (vrije) FT4… In dat geval valt er eigenlijk niets aan te merken op je schildklierwaarden. Voor de absolute zekerheid zou je nog je vrije (F) of totale (T) T3 kunnen laten controleren. Maar op basis van deze huidige twee schildklierwaarden zal geen enkele arts een behandeling van de schildklier starten (aangezien er –vooralsnog– niets te behandelen valt). Mocht ook je (F)T3 binnen de norm blijken te vallen, dan lijkt het met raadzaam om verder te zoeken naar de onderliggende oorzaak van je klachten. Hoofdpijn, oogpijn, overmatig transpireren, verhoogde hartslagfrequentie, vermoeidheid, mentale onrust en prikkelbaarheid zijn immers potentiële schildkliersymptomen, maar ze passen evengoed bij sommige andere gezondheidsaandoeningen. Zie desgewenst ook de volgende artikels:

      Wat is eigenlijk je leeftijd? Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Dag Paul, Heel erg bedankt voor de reactie. Mijn leeftijd is 62 jaar. Ik had de hoop dat ik laag in de marges van metingen viel dat dacht ik te zien bij de schildklierziekten. Mijn klachten passen zo bij alle symptomen die je kunt krijgen van lage waardes dat ik hoopte op grond van zoveel klachten een proefbehandeling te krijgen. Mijn ochtendtemperatuur heb ik ook enkele dagen opgenomen en deze was rectaal 36,9 soms 37,1 graden. Morgen moet ik naar de endocrinoloog maar de waardes heb ik online al in kunnen zien en die heb ik je doorgegeven. Mijn lichaam is zo ontregeld. Ik slaap erg kort vanwege de hoofdpijn en stuwing in mijn hoofd. Wat ik niet helemaal begrijp is dat er enkele berichten eerder bij Brenda waardes waren van Tsh 7,00 en T4 12,5. Volgens mij las ik bij haar diagnose subklinisch? Graag hoor ik even of ik dit juist heb gezien en of jij nog andere opties voor mij hebt. Vriendelijke groet, Rietje

    • Ja, maar het verschil zit hem in de TSH-waarde. Een TSH van 0,68 valt netjes binnen de referentiewaarden (0,4 – 4,0). En een TSH-waarde van 7,0 is veel te hoog (ruim 10x zo hoog als de jouwe en bijna 2x de maximum referentiewaarde)… Hopelijk kan de endocrinoloog uitsluitsel geven.

  76. Hoi, heb nu voor de 4e keer in mijn leven een te snel werkende schildklier. Na een jaar medicijnen strumazol en na 6 weken Thyrax ben ik er weer een tijd vanaf. Heb echo gehad indertijd en daar was niets op te zien. Ik vraag me af waar het bij mij aan ligt, heb namelijk geen auto immuun ziekte of iets dergelijks. Mijn tsh is 0,4 en T4 is 35. Het eerste waar ik het aan merk is mijn hart die te snel en in mijn oor klopt en slapeloosheid. Mijn vraag is wat voor hypertherioide heb ik en zou bij mij de radioactieve slok helpen?

    • Bedankt voor je snelle reactie! Dat ik geen auto-immuunziekte heb, hebben ze toen op geprikt. Kan je dus gewoon te snelle schildklier hebben zonder aanwijsbare ziekte?!

    • Dat ligt eraan wat je verstaat onder de term ‘ziekte’… Een te snelle schildklierwerking wordt geconstateerd aan de hand van een verhoogde concentratie schildklierhormonen in het bloed. En deze verhoogde concentratie T4 en/of T3 kan het gevolg zijn van de Ziekte van Graves, de ziekte van Plummer, een schildklierontsteking (thyreoïditis), een toxisch adenoom (goedaardig schilkliergezwel), een hypofyse-aandoening (die TSH verhoogt), een hypothalamus-aandoening (die TRH verhoogt) of een overdosis aan schildkliermedicijnen… Andere oorzaken zijn mij in elk geval niet bekend.

  77. Beste Paul, Ik heb al eerder een vraag gesteld en kreeg een duidelijk antwoord (waarvoor dank. Sowieso super dat je ieders vragen beantwoordt!). Inmiddels beschik ik over nieuwe info waardoor ik nog meer vragen heb, dus hopelijk wil je je hier ook eens over buigen. Ik ervaar al jarenlang vage klachten. In 2011 al eens op schildklier laten prikken en toen was TSH iets verhoogd maar T4 normaal (TSH 4.9 (0.25-3.1), T4 vrij 9.8 (7.8 – 16). Ben toen wel doorgestuurd naar internist en die heeft opnieuw bloedonderzoek gedaan, maar ineens (maand nadat TSH verhoogd was) was alles weer normaal (TSH 3 (0.25-3.1), T4 vrij 8.5 (7.8-16) en T3 1.3 (1.2-3.0)). Tussendoor nooit meer laten controleren, hoewel klachten bleven, maar het zat blijkbaar ’tussen de oren’. Afgelopen januari toch maar weer laten checken en toen was er sprake van een milde subklinische hypothyreoïdie (TSH 7.0 (0.25-3.1), T4 vrij 12.5 (7.8-16)) plus een vitamine D tekort. Omdat ik al zolang klachten heb, mocht ik van huisarts beginnen met een proefbehandeling van 25mcg levothyroxine. Inmiddels is afgelopen week pas mijn bloed weer gecontroleerd maar daarvan heb ik nog geen uitslag dus weet niet precies wat de medicatie doet. Ik voel me wel iets beter. Maar blijf twijfelen over hoe het nu zit. Nu heb ik op eigen initiatief ook antistoffen laten prikken. Die blijken positief; 118 (referentiewaarde < 34). Als ik op de site van de schildklierstichtring kijk dan is alles boven 100 positief dus dan zou het betekenen dat ik Hashimoto heb? Echter, ik lees overal dat mensen met Hashimoto waardes hebben van in de honderden tot zelfs duizenden. Wat wil dit nu zeggen? Want die van mij zijn echt niet schrikbarend verhoogd. Is het nu aannemelijk dat ik Hashimoto heb of niet? Kan het ook zijn dat er niks aan de hand is, of betekent de aanwezigheid van antistoffen altijd iets? Ben bang dat ik ’ten onrechte’ medicatie neem en dat ik zaken erger maak. Overigens krijg ik wel een doorverwijzing naar een endocrinoloog omdat ik mijn hele leven toch wel wat vage hormonale kwesties ervaar (o.a. vervroegd in de puberteit met 6 jaar en wat aangeboren afwijkingen (niks ernstigs)) en ik het gevoel heb dat zaken mogelijk verband met elkaar houden. Bedankt alvast voor je antwoord.

    • Beste Brenda, Eerlijk gezegd vind ik de “alles-weer-normaal”-bloedwaarden al behoorlijk twijfelachtig. Je TSH was hoog-normaal en je T4 + T3 zaten allebei tegen de ondergrens. Bij de bloedwaardebepaling daarna is je TSH inderdaad verder gestegen (wat als negatief zou kunnen worden aangemerkt), maar is ook je FT4 flink gestegen (tot een nette waarde), wat minstens zo belangrijk is. In dit plaatje zou je toenmalige T3 dan ook een ZEER interessant stukje informatie zijn geweest… Ik ben overigens niet bekend met een schildklierantistof met een grenswaarde tot 34. In sommige landen wordt voor anti-TPO een grenswaarde van 34 kU/l (kilo-eenheden per liter bloed) vastgesteld, maar dit is in Nederland een zeer ongebruikelijke maatstaf. Mocht er inderdaad sprake zijn van een verhoogde anti-TPO, dan KAN dit in theorie duiden op de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves, een nodulair struma of een schildkliercarcinoom… Maar ook 10 tot 15% van alle niet-schildklierpatiënten heeft een verhoogde anti-TPO-waarde. Een licht verhoogde anti-TPO zegt op zichzelf dus niet heel erg veel. Feit blijft dat vooral je T4 en T3 belangrijk zijn, dus persoonlijk zou ik aandringen op controle van je T3. En hoe staat het inmiddels eigenlijk met je vitamine D (want een tekort aan vitamine D, vitamine B12, ijzer of magnesium kan klachten geven die sterk kunnen lijken op schildklierklachten)? Overigens denk ik niet per se dat je ten onrechte levothyroxine inneemt, maar snap ik niet dat deze beslissing is genomen navenant je FT4, want die is/was MEER dan toereikend! Al met al is dit naar mijn persoonlijke mening weer een erg vreemd en onsamenhangend verhaal van je artsen… Twijfelachtige waarden noemen ze ‘normaal’… Terwijl een verhoogde TSH bij een hoog-normale FT4 wordt gekenmerkt als subklinische hypothyreoïdie… Naar mijn ondeskundige mening is dit maf… Ik ben geen arts, maar snap simpelweg niet waarom men je T3 de laatste keer niet heeft geprikt. Groeten, Paul

    • Dank voor je (snelle!) antwoord. Het gaat inderdaad om anti-TPO. En vitamine D tekort neem ik hoge dosering voor en moet binnenkort gecontroleerd worden. Ik snap er zelf ook helemaal niks van en vind het allemaal maar dubieus. Maar als ik iets vraag aan de arts of twijfels durf te uiten, kijkt ze me aan of ik van een andere planeet kom. Zo snel mogelijk naar een endocrinoloog dan maar! Zou jij als je in mijn schoenen stond overwegen om te stoppen met medicatie totdat er echt ‘iets’ uit verder onderzoek naar voren komt?

    • Ikzelf denk eigenlijk dat er al sprake was van subklinische hypothyreoïdie bij de eerdere bloedwaarden en dat je dus zeker niet ten onrechte schildkliermedicatie gebruikt. Wel is het zo dat bij sommige schildklieraandoeningen periodes van een snel werkende schildklier worden afgewisseld door periodes van een trage schildklier. Of je met levothyroxine goed zit, weet ik dan ook niet zeker. Ik mag voor jou absoluut geen beslissing nemen en ik wil je ook echt niet in een bepaalde richting sturen, maar je vraagt mij iets zeer concreets over wat ikzelf zou doen… Dus bij dezen: ik zou eerst een exacte diagnose van een internist-endocrinoloog eisen op basis van het beloop van (F)T4 EN (F)T3 en eventueel schildklierantistoffen. Dus alvorens ikzelf levothyroxine zou innemen… Maar nogmaals: dit is wat ikzelf zou doen in een dergelijke situatie en NIET iets wat ik jou adviseer…

    • Ik stap z.s.m. naar een endocrinoloog. De levothyroxine die ik nu al slik in die heel lage dosering blijf ik tot die tijd dan maar slikken, want lijkt me niet goed om ineens weer te veranderen en ik lijk me ook iets beter te voelen (maar kan ook door hogere vitamine D komen). Heel erg bedankt voor het meedenken!

  78. Ik heb een TSH waarde van 2.2 en een T4 waarde van 18.0 maar ervaar enorm veel klachten. Hoe kan dit?

  79. Ik heb vandaag de uitslag van mijn bloedonderzoek gekregen. Een TSH waarde van 2.2 en een T4 van 18.0, toch ervaar ik enorm veel klachten. Hoe kan dit?

    • Twee toereikende bloedwaarden garanderen helaas geen klachtenvrij leven. :( Ik weet niet wat je klachten zijn, maar ze zouden allerlei mogelijke oorzaken kunnen hebben…

  80. Hallo, Ik ben een vrouw van 35 jaar en ik heb al vanaf mijn 17e een te langzaam werkende schildklier. Ik ben in de afgelopen 7 maanden 20kg aangekomen. Ik eet vrij gezond, en sport minimaal 4 keer per week o.a. tennis, hardlopen, wandelen en krachttraining. Vorige maand waren mijn waardes TSH 0,06 en FT4 18,4. De huisarts heeft mij doorgestuurd naar de internist omdat zij het aankomen in gewicht niet kan verklaren. De internist heeft mij opnieuw bloed laten prikken en zij belde net voor de uitslag. TSH 0,08 en FT4 14, al het andere was goed behalve mijn vitamine D die is iets verlaagd namelijk 43. Zij kan het verder ook niet verklaren, omdat ik momenteel ontzettend moe ben en me heel erg gejaagd voel moet ik minder medicatie innemen. Van 1,50 leva naar 1,375. Ik ben trouwens in november overgestapt van Thyrax naar leva.

  81. Dankje voor je reactie Paul! Ik heb vooral veel te kampen met veel vermoeidheid, nagels die steeds afbreken, koude voeten en handen, darmproblemen, moeizaam afvallen, lichte verhoging om de week. spierpijn en allemaal vage klachten. Ik heb net even mijn huisarts gebeld om de uitslagen van de jaren ervoor erbij te pakken. Zij hebben me toen enkel op TSH getest en dat ging zo: Oktober 2004: 3,5 MU/L… Augustus 2007: 2,21 MU/L… Mei 2011: 1,62 MU/L… Juli 2016: 2.74 MU/L… En dan nu dus 4,73 MU/L… Ik weet niet waar die verhoging opeens vandaan komt en erg stabiel is het dus ook niet. Groetjes!

  82. Beste Paul, ik loop al een tijdje rond met het idee dat er wellicht iets mis is met mijn schildklier. Ik heb onderzoek laten doen en dit is de uitslag: T3 Totaal 1,85 nmol/l T4 Vrij 15,57 pmol/l en TSH 4,73 mU/l en thyreoid-peroxidase 11 kU/l. Volgens mij is alleen TSH aan de hoge kant, klopt dat? en wat kan ik nu het beste doen als vervolgstap? Ik ben hier niet zo in thuis. Ik hoor het graag van u!

    • Hallo Mieke, In principe is je TSH-waarde ietwat te hoog, wat zou kunnen wijzen op een traag werkende schildklier… Je schildklierhormoon en schildklierprehormoon vallen echter binnen de referentiewaarden, wat als geruststellend zou kunnen worden gezien… Overigens vind ik zowel je FT4 als je TT3 ietwat aan de lage kant. Ikzelf zou in jouw situatie over 2 maanden nogmaals om een bloedwaardebepaling van TSH, FT4 en TT3 vragen om het beloop ervan in kaart te kunnen brengen… Wat is eigenlijk de reden dat je het idee hebt dat je te kampen hebt met schildklierproblemen? Dus welke potentiële schildkliersymptomen ervaar je precies? Enigszins afhankelijk van het antwoord hierop zou het raadzaam kunnen zijn om ook eens je vitamine B12, vitamine D3 en ijzer te laten controleren… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  83. Hallo, Ik heb de laatste jaren progressief vage klachten. Inmiddels kom ik zelfs aan in gewicht terwijl ik op mijn voeding let en elke dag beweeg in de vorm van lopen of fietsen. In januari zijn wat waardes in mijn bloed getest en de assistente gaf door dat alles goed was. Ik herken zeker 80% van de klachten die horen bij een traag werkende schildklier. Kan dit het geval zijn en is het verstandig aan te dringen op verder onderzoek of maak ik me zorgen om niets? Onderstaand de waardes zoals gemeten in januari van dit jaar: – glucose: 4,9 nuchter; – TSH: 2,8; – Vrij T4: 11,7; – T3: 4,1; – CK: 130; – HbA1c: 36… Hartelijke groet, Anita

    • Om even puur en alleen in te gaan op je schildklierwaarden (waarbij ik ervan uitga dat ook je T3 in de vrije vorm is gemeten, aangezien deze anders te hoog zou zijn geweest): je TSH valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de hoge kant; je FT4 valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de lage kant; je FT3 valt binnen de officiële referentiewaarden, maar is aan de lage kant… Al met al ben ik benieuwd naar het beloop van je schildklierwaarden, dus wat ze NU zijn. En eveneens naar je vitamine D, vitamine B12 en ijzer…

    • Hallo Paul, Bedankt voor je snelle reactie. De waardes zijn zoals ze zijn doorgegeven door de assistente van de huisarts. Ik weet niet over een eventueel vrije vorm van de T3. B12 & D wilde hij niet laten prikken, omdat dit vorig jaar gedaan is en de waarden boven het minimum zaten en dus goed waren. Beide suppleer ik B12 1000mcg per dag en D3 50mcg per dag. Ik heb voor volgende week donderdag een afspraak met de huisarts gepland, omdat ik al die vage klachten eens goed onderzocht wil hebben. Heb je tips over wat verstandig zou zijn om onderzocht te laten worden (eventuele bloedwaardes en andere adviezen)? Hartelijke groet, Anita

    • Dat je vitamines inneemt, betekent helaas niet dat er ook voldoende van in je cellen en weefsels terechtkomen. Weet je misschien nog de exacte bloedwaarden van je vitamine D en vitamine B12 van destijds? En had je toen ook al last van deze klachten?

  84. Beste Paul, Voor hypothyreoïdie slik ik 88 microgram schildklierhormoon per dag. Ik heb het gevoel dat ik me bijna ‘happy’ voel. Alleen word ik in de namiddag moe, koud en krijg ik oorsuizen. Ben niet vooruit te branden. Mijn waarden zijn goed volgens de arts: FT4 = 20 en TSH = 0,54. T3 is niet geprikt. Vitamine B12 is goed, vitamine D = 56. Wat denk jij hiervan? B.V.D.

    • Je FT4 is aan de hoog-normale kant, maar veel schildklierpatiënten voelen zich daar juist goed bij. Het zou overigens wel heel relevant zijn om te weten hoe hoog je (F)T3 is, aangezien zelfs een optimaal (F)T4-niveau geen toereikend (F)T3 hormoon garandeert. En als puntje bij paaltje komt, is T3 hetgeen ‘het werk’ doet… Daarnaast ben ik benieuwd naar je exacte vitamine B12-waarde, aangezien je vitamine D binnen de officiële referentiewaarden valt, maar naar mijn mening veeeeel hoger mag. Zie desgewenst ook:

  85. Beste, 17 jaar geleden is de helft van mijn schildklier verwijderd, ik kreeg thyrax 125 mcg ik was vrij snel ingesteld en heb sindsdien nooit klachten gehad. Begin vorig jaar werd een deel (25 mcg) vervangen door levothyroxine dit leverde geen problemen op. Oktober 2016 moest ik volledig overstappen op levothyroxine. De laatste weken heb ik allerlei klachten o.a., kortademig, moe, futloos geen energie. Ik heb mijn bloedwaarde laten meten TSH is 0,08 en FT4 is 23,2. Volgens mijn huisarts vallen deze waardes binnen de “normale” waarden en wijt mijn klachten aan de 2 luchtweginfecties die ik kort na elkaar heb gehad. Graag wil ik weten of de waardes inderdaad binnen de normaalwaarden vallen mi is tsh 0,08 niet binnen de waarde.

    • Als je schildklier deels verwijderd is en je ook nog eens schildkliermedicijnen inneemt, dan is de kans groot dat je TSH niet binnen de norm valt; oorzaak (schildklieroperatie + schildkliermedicatie) en gevolg (afwijkende TSH-waarde)… De schildkliermedicijnen zijn nodig om na een operatieve schildklierverwijdering je T4 en T3 op peil te houden. Je T4 is aan de hoge kant, iets wat eerder symptomen van een overschot aan schildklierhormonen zou moeten veroorzaken, terwijl jij symptomen beschrijdt van een tekort aan schildklierhormonen. In die context zou ik vooral je T3, vitamine B12, vitamine D3 en ijzerstatus laten controleren middels een bloedwaardebepaling.

    • Beste Paul, B12 en ijzer zijn in hetzelfde onderzoek gecontroleerd en die waren goed.

    • Weet je ook hoe goed? Sowieso zou vitamine D een aandachtspunt kunnen zijn…

  86. beste Paul ik ben al enige tijd opzoek naar een verklaring voor 1001 klachten. 14 jaar geleden heb ik spastische darmen gekregen . ze hebben niks anders gevonden in de vele onderzoeken dus zal het dan wel spastische darmen zijn. maar daar ben ik wel altijd redelijk goed mee omgegaan nu een 4 tal jaar geleden ben ik beginnen last te krijgen van nek en schouder , daarna hartritmestoornissen en vanaf oktober 2015 zijn er zoveel kleine probleempjes bij gekomen . begonnen met droge mond en verstopte neus . schimmelinfecties in de mond, terugtrekkend tandvlees overal spier en gewrichtsklachten , stijfheid in de rug . ontstekingen in elleboog , vinger en achillespees die niet meer weggaan . vermoeidheid , depressies , verhoogde suikerwaarde die ze niet omlaag krijgen . afvallen heb ik geprobeerd, dat gaat redelijk bij heel streng dieet , daarna direct terug op origineel gewicht . wondjes die heel moeilijk genezen . brokkelige nagels aan de tenen , hoekige vingernagels . veel bloedonderzoeken gehad . eerst vitamine D en vitamine B12 veel te laag , dan ijzerwaarde te laag , dan een cholesterolwaarde te hoog . ontstekingswaarde 3x de toegestane waarde. TSH waarde was de laatste keer 3.20 en tf3 was 4.7 . ook altijd lichaamstemperatuur van 35.5 . kan het iets te maken hebben met de schildklier ?

    • Beste Andy, Toen ik de symptomen doornam, moest ik direct denken aan een (ernstig) vitamine B12-tekort en/of vitamine D-tekort. Hoe staat het momenteel met deze beide waarden? TF3 is geen bloedwaarde. FT3 wel, maar deze wordt zelden in vrije vorm gecontroleerd… Bedoel je misschien FT4 of T3?

    • het is inderdaad FT3. die is 4.7, voor de rest is er voor de schildklier niks anders getest. b-waarde is nu 612. ik neem daar nu pure b voor in . d vitamine is laatste keer niet getest. ze hebben gezegd dat het dan waarschijnlijk wel fibromyalgie is omdat ze niet echt iets vinden nu hebben ik vooral rugpijn, veel druk aan de zijkant van mijn billen en druk het is precies of ik al mijn spieren kwijt ben en dat alles steunt op de gewrichten alleen .

    • Beste Andy, Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat men uitsluitend iemands FT3 heeft getest, dus zonder FT4 of totaal T3… Zeer ongebruikelijk (woon je in Nederland?), maar met deze waarde lijkt in ieder geval niets mis te zijn… Hoe groot was eigenlijk je oorspronkelijke vitamine B12-tekort? Orale vitamine B12-supplementen zorgen er in het ongunstigste geval namelijk alleen maar voor dat je B12-serumwaarde extreem hoog wordt, terwijl de hoeveelheid cobalamine in je cellen, weefsels en organen gelijk blijft: dus te laag. Zodoende ontstaat bij de eerstvolgende bloedwaardebepaling dus een positief beeld van de B12-waarde, wat totaal vertekend / onterecht is. In dat opzicht zou het raadzaam kunnen zijn om je actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne te laten testen en (indien nodig) aan de hand van deze bloedwaarden vitamine B12-injecties voorgeschreven te krijgen. Daarnaast gaan veel artsen ervan uit dat iemands vitamine D na een stootkuurtje wel weer oké zal zijn, maar mijn persoonlijke ervaring is dat dit TOTAAL niet hoeft te kloppen. Neem dus liever stelselmatig een hoogwaardig vitamine D3-supplement in, en zorg dat je voldoende met ontblote huid in de zon komt. Nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • De b12-waarde was 194 bij het begin. ik heb in het begin 6 spuiten met b12 gehad. ook heb ik een d-cure gevolgd. de enigste waarde is de THS waarde en FT3. Ik ben van België

    • Ah, dan denk ik dat het in België wellicht wel gebruikelijk is om het vrije T3 in iemands bloed te bepalen, hier in Nederland is dat niet het geval… In Nederland beschouwt men een vitamine B12-serumwaarde van 194 pmol/l officieel niet als een tekort, maar dit mag eigenlijk best richting de 400 pmol/l. Al met al ben ik benieuwd naar je ‘nuchtere’ B12-waarde (als de supplementen eenmaal zijn verwerkt) en naar je huidige vitamine D-waarde… En heeft men de oorzaak van de verhoogde ontstekingswaarden ooit expliciet benoemd? Is er uberhaupt ooit een officiële diagnose gesteld? Welke ontstekingsparameter wat trouwens verhoogd? Je TSH is naar Nederlands maatstaven niet te hoog, maar wel aan de hoge kant. In dat opzicht ben ik ook benieuwd naar je FT4 of totale T4…

    • De waarde crt is 14.5 en die mag maar 5 zijn. Is het misschien allemaal iets wat stress gerelateerd kan zijn ? Heb voor mijn ontslag in 2015 wel een 4 tal jaren een stressvol werk gehad waar ik met tegen goesting was

    • Bedoel je misschien CRP? Ikzelf ben ervan overtuigd dat stress veel met een mens kan doen, maar dat zulke concrete gezondheidsproblemen (vitamine D-tekort, vitamine B12-tekort, darmproblemen, mogelijk schildklierprobleem, verhoogde ontstekingswaarden, schimmelinfecties, gewrichtsklachten, tandvleesproblemen, et cetera) echt niet zomaar allemaal kunnen of mogen worden afgeschoven op stress… Het lastige is dat het bij zulke veelvuldige en gecompliceerde klachten moeilijk is om de oorzaken (ziekten) en gevolgen (symptomen) van elkaar te onderscheiden, en zodoende tot passende behandeling over te kunnen gaan. Zo kunnen darmproblemen zorgen voor vitaminetekorten… Vitaminetekorten kunnen ontstekingen gewrichtspijnen, zenuwpijnen en weefselschade teweegbrengen… Problemen met nagels en tandvlees kunnen het gevolg zijn van zowel schildklier als vitamine D als vitamine B12 als schimmelinfecties… Al met al is het lastig om de boel van elkaar los te trekken. :( Maar als je zeker weet dat er geen sprake (meer) is van een schildklierprobleem en een vitamine D-tekort / vitamine B12-tekort op celniceau, dan kun je deze drie oorzaken in ieder geval uitsluiten en zodoende veel gerichter gaan zoeken naar de daadwerkelijke (onderliggende / gemeenschappelijke) aanstichter van je gezondheidsklachten. Zorg dus allereerst voor uitgebreidere / recentere bloedwaarden t.a.v. vitamine B12, actief B12 (holo-TC), MMA, homocysteïne, vitamine B6, vitamine D3, TSH, FT4, T3 en schildklierantistoffen.

    • Merci voor de uitleg. Maar waarschijnlijk ga ik dan nog wat verder in het sukkelstraatje geraken en den uitweg niet meer vinden want de dokters weten het ook niet meer…

    • Wat je zou kunnen overwegen, is een second opinion aanvragen bij andere artsen (met een frisse kijk op de situatie; zoek bovendien een arts die goed aangeschreven staat!)… Helaas heb je artsen in bepaalde gevallen nodig, en wegen de ‘voordelen’ van het niet bezoeken van een arts dan simpelweg niet op tegen de ‘nadelen’ van het wel bezoeken van een arts… :(

    • Beste Andy. Naast tekorten aan vitamine B12 en vitamine D en schildklierproblemen, lijkt het ook mede op scheurbuik (vitamine C tekort). Door vitamine C wordt ijzer ook veel beter opgenomen, wat was je hematocriet waarde? Groeten en sterkte. Bij stress is ook veel meer vitamine C nodig.

    • Andy, ik had dezelfde klachten, na heel wat jaren eindelijk de schildklier getest en ik blijk antistoffen tegen de schildklier te hebben , en zonder behandeling gaat dat proces door en verdwijnt de schildklier en valt alles in je lichaam uit , een verschrikkelijke tijd heb ik gehad , sta erop dat je goed onderzocht wordt, ik heb dat door tegenzin bij de artsen hier via België moeten doen bij een complementair homeopaat, gelukkig maar anders was ik er niet meer , wel heb ik nu reumatische artritis.

    • In dit artikel meer informatie over schildklierantistoffen t.a.v. de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto…

  87. Hoi Paul, Ik heb al geruime tijd allemaal vage klachten welke naar mijn idee passen bij een slechte schildklierfunctie (vermoeidheid, gewrichtsklachten, oogklachten, droge huid, brokgevoel in keel, etc.). Tijdens mijn laatste zwangerschap was mijn TSH waarde iedere keer net goed genoeg (meestal rond de 2,5) Ik heb een vergroten schildklier en ben door een internist er al is op gewezen dat de kans groot is dat ik uiteindelijk klachten zou krijgen… Ik ben uiteraard bij de huisarts geweest en heb daar ook mijn idee m.b.t. schildklier aangegeven. De huisarts dacht aan reuma. Schildklierproblemen leken volgens haar onwaarschijnlijk, want mijn TSH-waarde ligt binnen de normaalwaarde. Naar de reumatoloog geweest en deze zegt dat mijn klachten een gevolg zijn van tekenen van hypermobiliteit. Conclusie, leer er maar mee leven. Mijn gevoel zegt dat dit onjuist is. Bekende waardes; 19 dec TSH: 2,77. 30 dec TSH: 2,41 en vrij T4: 12. 16 jan TSH: 3,2. Heeft mijn huisarts gelijk? Wat is jou mening?

    • Je TSH valt inderdaad binnen de grenswaarden, maar lijkt stijgende te zijn. Bovendien is je FT4 (vooralsnog) niet TE laag, maar wel aan de lage kant. Persoonlijk zou ik benieuwd zijn naar de T3 om te zien hoe het gesteld is met de actieve vorm van het schildklierhormoon.

  88. margreet borst Reageer

    Beste paul, ik heb ook een vraag. mijn tsh is 1,2 ft4 is 16 t3 is 1.1 b12 163 ik slik thyrax en krijg volgende week euthyrox want thyrax os er niet meer. ik heb klachten van moeheid, depri, veel s paap, lusteloos, droge huid, spierpijn, haaruitval, last van ogen die zijn moe, ik slik 8 jaar thyrax. Ben naar natuurgenezer geweest die zei je moet er kruiden bij slikken artemis. wat denk jij paul? bedankt

    • Je T3 (het actieve schildklierhormoon) lijkt veel te laag; dit lijkt me het belangrijkste aandachtspunt! Artemis kan verwijzen naar alsem, bijvoet, anijszaad of absint, dus daar weet ik het fijne niet van… Overigens valt je vitamine B12 binnen de grenswaarden, maar is deze aan de lage kant…

    • Beste Margreet. Bij deze klachten zou ik om vitamine B12 injecties vragen en wegblijven bij de natuurgenezer. Zo nodig verwijzing vragen naar B12 kliniek Amsterdam (internist Dr. Auwerda en collega s). Betere vitamine B12-voorziening is ook veel beter voor de schildklier. Groeten en sterkte!

    • margreet borst

      Beste Paul, bedankt voor je antwoord. wat moet je doen om ft3 iets hoger dan te krijgen? ft4 16 vind jij ook aan de lage kant? mijn h. arts zegt altijd goed, pfffff. maar ik slikte ca 3 weken vitamine b12, maar kreeg er hoofdpijn van en ook dacht ik suf, leek wel iets kalmerend dus ben gestopt. Ik zal injecties vragen

    • Het heeft geen zin om ‘blind’ vitamine B12-injecties te laten zetten, integendeel, dat kan ook averechts uitpakken. Laat liever je actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne controleren om te zien of er inderdaad iets niet goed gaat met de opname van vitamine B12… FT4 valt netjes binnen de grenswaarden. Als T3 te laag is gaat er doorgaans iets mis met de omzetting van T4 naar T3; in dat geval zul je doorgaans gesynthetiseerd T3 (liothyronine) moeten innemen, maar dit zul je logischerwijs eerst moeten bespreken met je arts.

  89. In oktober 2016 is mijn schildklier geheel verwijderd i.v.m. schildklierkanker. In december 2016 een radioactieve kuur gehad en daarna begonnen met medicatie (14/12) Euthyrox 150. Bloedwaarden van 25/01/17 TSH 9.4 en FT4 21.4 dus allebei (te) hoog. Internist wil over 4 weken weer bloedonderzoek. Zijn dit normale waarden gezien mijn omstandigheid.

    • Na een radioactieve jodiumkuur, een volledige schildklierverwijdering / strumectomie / thyreoïdectomie en een start-up met levothyroxine is er niet echt een ‘normaal referentiebeeld’ qua bloedwaarden. De boel zal zich immers eerst moeten stabiliseren alvorens je iets over iemands schildklierwaarden kan zeggen en hier conclusies aan kan verbinden. Vandaar ook waarschijnlijk dat je internist 4 weken wil aankijken en vervolgens revalueren. Overigens valt je FT4 netjes binnen de referentiewaarden, wat zeer positief is. Sterkte ermee!

  90. Dag, Mijn oma heeft een TSH waarde van 0,01 en een FT4 van 44. recent overgestapt van 150 microgram Thyrax naar 150 microgram Teva. Kan dit een gevaarlijke combinatie zijn, zo’n hoge FT4 met lage TSH?

    • Ja, een sterk verlaagde TSH met een sterk verhoogde FT4 is een ongunstige combinatie. In principe is er een kunstmatige hyperthyreoïdie ontstaan door een overschot aan schildkliermedicijnen. Eigenlijk zou 150 microgram Levothyroxinenatrium Teva evenveel schildklierhormonen moeten bevatten als 150 microgram Thyrax, maar het lijkt er sterk op dat je grootmoeder veel te veel werkzame stof binnenkrijgt. Wat zeggen haar artsen over haar bloedwaarden?

    • Die zijn nogal laconiek, ze heeft heel veel klachten nu en zie haar in 4 weken tijd erg achteruit gaan, artsen zeggen dat het hier niet van kan komen.

    • Ik zou me ernstig ongerust maken over een FT4 van 44 pmol/l, dat is helaas het enige wat ik erover kan zeggen. :( Er zijn gevallen bekend van mensen met een FT4 van rond de 100 pmol/l die thyreotoxicose of zelfs een thyreotoxische storm / thyreotoxische crisis opliepen. Dus mocht er sprake zijn van een zich nog (in negatieve zin) ontwikkelende –dus stijgende– bloedwaarde, dan kan dit echt heel gevaarlijk zijn. Begrijp me niet verkeerd, 44 pmol/l is voor zover ik weet absoluut niet levensbedreigend, maar toch ook zeker niet gezondheidsbevorderend.

  91. Ik heb een hele andere vraag, heb een hartecho gehad, de uitslag was een,en vermoedelijk hyperthyreoïdie, maar bij mijn huisarts wisten ze niet eens wat dat was, dus dat hebben ze opgezocht op het internet, maar in plaats van te prikken op schildklier krijg ik voor 7 weken een bètablokker, en moet dan pas laten prikken, want ja, mijn hartslag is te snel en mijn bloed stroomt te snel, maar het voelt voor mij of ze de zaak omdraaien, waarom niet eerst naar de eventuele oorzaak kijken? Mijn bloeddruk is inderdaad ook licht verhoogd, 130-80, ik ben een vrouw van over de 60, mijn hartslag is in rust tussen de 90 en 100, en ik heb een aangeboren lekkende hartklep, en nu een hele lichte verkalking, het voelt alsof ze me de bètablokker echt willen opdringen, zo van, als je die niet gaat slikken kunnen de kleppen heel hard achteruitgaan…

    • Goeie hemel, echt treurig dit! Naar mijn mening heb je het helemaal bij het rechte eind… Een te snelle hartslag (tachycardie) kan inderdaad een rechtstreeks gevolg zijn van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Wanneer het overschot aan schildklierhormonen wordt teruggebracht naar een normaal niveau zal de hartslagfrequentie in dat geval dalen en stabiliseren. Ik vind het dan ook schrikbarend dat men de symptomen gaat proberen te bestrijden terwijl men reeds weet wat de (mogelijke) oorzaak is! Persoonlijk zou ik direct een second opinion aanvragen bij een andere huisarts om zodoende te achterhalen wat de oorzaak is van de versnelde schildklierwerking / overactieve schildklier. Ik ben GEEN arts, dus dit is mijn persoonlijke / ondeskundige mening, maar hier word ik toch echt een beetje triest van… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • Dank je wel Paul, ik ben vandaag naar een Belgische huisarts gestapt, en die nam het wel serieus. Er is bloed geprikt en de uitslag is zelfs al binnen via mijn eigen mail. Morgen krijg ik verdere uitleg, er is maar 1 waarde verhoogd, en volgens mij niet die van de schildklier. Verder zitten er een aantal aan het maximum, en nog erger, waarschijnlijk de derde misdiagnose bij ons Academisch Ziekenhuis… De eerste was een verdraaide eierstok die een darmkoliek bleek te zijn, de tweede een trombose, en dan nu deze, want ja, de hartklep lekt, maar dat is minimaal. De ruis die zo erg is, zit op een hele andere plek, morgen proberen de echo los te krijgen bij mijn Nederlandse huisarts, daarmee weer naar België, en eventueel een nieuwe echo van de rest van het hart.

    • Kun je misschien aangeven welke bloedwaarde verhoogd is en welke bloedwaarden aan de max zitten? Zijn er misschien ook nog bloedwaarden verlaagd c.q. te laag?

    • Waarde is T4 29 en TSH 0.01 ik was net tyrax goed in gesteld maar nu andere medicatie nu helemaal ontregeld nu moet ik dosering verminderen wat is u mening heb allerlei klachten is hij veel Te hoog of veel te laag de waardes

    • Een TSH van 0,01 mE/l bij een FT4 van 29 pmol/l betekent normaliter dat je schildklier veel te hard werkt, dus dat je een te snelle schildklier hebt. Als je echter levothyroxine (bijvoorbeeld in de vorm van Thyrax of Euthyrox) gebruikt om een traag werkende schildklier te compenseren, betekent het naar alle waarschijnlijkheid dat je te veel schildkliermedicijnen inneemt. Je dosis zal in dat geval inderdaad naar beneden moeten worden bijgesteld.

  92. Ik zou graag een oordeel willen over de volgende uitslagen: TSH = 7, T4 = 12.5, Vitamine D = 36, Vitamine B12 = 271. Niet dramatisch, wel veel klachten. Is het verstandig om de oorzaak te achterhalen of klinkt het als iets tijdelijks (heb wel al jarenlang klachten, vnl psychische, wellicht vanaf de pubertijd maar verder nooit iets uit bloedonderzoek gekomen. Wel ooit iets vergrote schildklier geconstateerd zo’n 10 jaar geleden maar daar is nooit een oorzaak voor gevonden)? Van mijn huisarts word ik niet veel wijzer, ben naar huis gestuurd met een recept voor levothyroxine en dat ik over 15 dagen terug moet komen. Alvast bedankt voor je antwoord!

    • Je TSH-waarde is te hoog. Dit zou kunnen duiden op een traag werkende schildklier. Je FT4 is toereikend, wat betekent dat je schildklier in ieder geval (nog) genoeg inactief schildklierhormoon aanmaakt. Wat je nu nog moet weten, is of je schildklier genoeg inactief schildklierhormoon blijft aanmaken… En of het inactieve schildklierhormoon toereikend wordt omgezet naar actief schildklierhormoon. Wat je naar mijn mening dus zou moeten laten controleren is: A. Je T3… B. Nogmaals je FT4 (over een wee of 6). Overigens is je vitamine D te laag, wat duidt op een vitamine D-tekort. Sterkte!

  93. Een TSH van 10 en een een T4 van 13. T3 onbekend. Waar sta ik dan in het verhaal??? BvD

    • Dit zou het beginstadium van (preklinische) hypothyreoïdie kunnen zijn, maar de enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent, is over een week of 6 nogmaals je schildklierwaarden laten checken; liefst inclusief je T3.

  94. Paul, compliment met je upgrade. Vraag mijnerzijds is: waar kan veel nachtelijke transpiratie van komen (sorry, ben overgang allang voorbij). ik neem 1 mcg Levotyroxine per dag sedert 2 jaar (met opbouw sinds juli 2014). is er een samenhang met te weinig hormoon of is er sprake van een spier-/zenuw vermindering door dit product. Overigens heb ik ook zeer vage klachten van rare aard: wortelkanaalontsteking, schouderblessure Ineens, ik weet niet waarom ik 2 jaar geleden dit soort zooi NIET voorhanden had… ik heb geen werk in de Noordpool gedaan. Noch heb ik als oudere (net 60 plus) ook niks gedaan met motto: Rust Roest!!! Integendeel. simpel: in beweging blijven!!! Met vriendelijke groet, Carita (nep-naam)

  95. Hallo, Ik slik al een jaar Strumazol ben nu sinds oktober gestopt de waarde zijn nu TSH 0.23 en t4 12.9 zonder medicatie voel me verder prima is dit oké?

  96. hallo ik heb een vraag over mijn schildklierwaarden. heeft er iemand enig idee of deze waarde goed zijn? ik slik 0.125 mcg euthyrox. mijn tsh – 2.39 vrij t4 – 18 t3 – 1.2 ik ben sinds de laatste 3 weken erg gejaagd en volgens anderen erg opstandig
    zelf heb ik t idee dat de waarde niet goed is???

    • Heb je bovenstaand artikel bekeken? Zoals je daarin kunt zien, vallen je TSH en FT4 netjes binnen de grenswaarden vallen en dat je T3 net niet te laag is.

    • bedankt Paul dat heb ik ook vernomen uit de lijsten maar mijn arts zegt dat dit oke is en ik me niet goed voel? vandaar deze vraag

    • Uitsluitsel kan ik je niet geven, aangezien ik GEEN arts ben, maar naar mijn ondeskundige mening is de kans dat je klachten het gevolg zijn van een schildklierprobleem nagenoeg nihil.

  97. Hallo Paul, Mag ik u – ondanks u geen dokter bent – vragen wat voor lichtje er bij jouw dan gaat branden??? En u verwacht binnenkort nogmaals een stijging v/d TSH-waarde – hoezo dan, vermoed u ergens de oorzaak? Met groeten en dank, Lutie

    • Als een TSH-waarde daalt naar een waarde die 10 keer lager is dan het absolute minimum, dan betekent dat doorgaans dat er te veel schildklierhormonen worden aangemaakt. Als je TSH drie maanden later ineens boven de 3 ligt (een waarde die binnen de grenswaarden valt, maar aan de hoge kant is en dus enorm contrasteert met de eerdere extreem lage meting) en de FT4 gelijktijdig tegen de ondergrens ligt, lijkt het er naar mijn ondeskundige mening sterk op dat er een enorme verschuiving heeft moeten plaatsvinden in je schildklierhormoonhuishouding (zoals ik al aangaf, suggereert een TSH-waarde van 0,05 een veel te hoge FT4, en dit rijmt totaal niet met de huidige laag-normale FT4). De veronderstelde verschuiving qua schildklierhormonen zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een schildklierontsteking, al dan niet gerelateerd aan een auto-immuunschildklieraandoening. Dus wat ik eerder ook al aangaf: mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik over enkele weken nogmaals je TSH en FT4 laten controleren, evenals je (F)T3 en schildklierantistoffen.

  98. Beste, Eind juni werd mijn volledige schildklier verwijderd wegens (naast ziekte van Hashimoto) een groot gezwel (die achteraf grotendeels goedaardig en slechts een klein deeltje kwaadaardig bleek te zijn). Nabehandeling met jodium was niet nodig. Op 07/07/16 ben ik gestart met 100 mcg L-thyroxine / dag, op 17/8/16 liet ik bloedwaarden onderzoeken: vrij T3: 3.89, vrij T4: 17.92, TSH: 6.64, B12: 377. Mijn medicatie werd toen verhoogd naar 125 mcg/dag. Op 15/10/16 liet ik opnieuw bloedwaarden onderzoeken : vrij T3: 4.93, vrij T4: 21.70, TSH: 0.26, B12: 288, ijzer: 127, Ferritine: 38. Mijn medicatie werd verlaagd naar 112,5 mcg/dag (sinds 22/10/16). Ik ben ervan op de hoogte dat het telkens 6 tot 8 weken duurt vooraleer medicatie stabiliseert in het lichaam maar ik voel mij nog steeds lichamelijk niet in orde, ben snel moe, prikkelbaar, extreme haaruitval (heb de helft minder haar dan voorheen en het blijft uitdunnen), concentratieproblemenen verlies moeilijk gewicht. Ik heb het gevoel dat mijn endocrinologe mijn klachten niet ernstig neemt en ben een beetje ten einde raad. Hebt u tips over wat ik nog kan ondernemen of houden de klachten verband met medicatie die niet op punt staat? Alvast bedankt Groeten

  99. Kan iemand mij vertellen of de volgende waardes goed zijn. Ben al een hele tijd niet lekker. Train me suf en eet gezond maar val niks af. T3 vrij thyroxine is 4.1. T4 vrij thyroxine is 11.2. TSH is 0.74. Gr. Yasmin

  100. Beste, Ik ben al anderhalf jaar erg moe + kortademig, spier & gewrichtspijnen enz … Liet schildklier testen en had een TSH van 0.05 – daarbij een T4 die normaal was – DHEA was ook onder minimum en cholesterol te hoog (ondanks te mager). Vroeg de uitleg aan arts en ze zei dat ze dit toch normaal vond, want de T4 was normaal (T3 was niet getest). Hoe kan een TSH zo erg laag staan als de schildklier normaal zou werken, lijkt me niet erg logisch toch? Hoorde ooit dat dit ook verband kan hebben met Cortisol enz.. en deze is een paar jaren geleden ook heel erg laag gestaan en heb als medicatie dan ook Hydrocortisol gekregen. Verder ben ik een ME/CVS Fibro patiënte met sterk ondergewicht en blijkbaar al jaren onmogelijk om bij te komen. Wat denkt u van dit alles? Met dank en groeten – Lutie.

    • Een TSH-waarde van 0,05 me/l suggereert een schildklier die niet gestimuleerd wordt tot hormoonproductie. Dit kan betekenen dat de schildklier niet hoeft te worden gestimuleerd omdat er sprake is van een overschot aan schildklierhormonen, maar ook dat er iets mankeert aan de hypofyse, waardoor deze onterecht te weinig TSH aanmaakt. In beide gevallen zou dit zich eigenlijk moeten reflecteren in iemands (F)T4 en/of (F)T3. Wat waren de exacte uitslagen van deze beide bloedwaarden?

    • Dank Paul voor uw snelle reactie! Om welke reden kan er vb een overschot aan schildklierhormoon zijn? Kan het aan voeding liggen? Vb. te veel vis – ik eet 3 x p/week vis waaronder zalm? Of iets anders??? En hoe weet je of het eventueel aan hypofyse kan liggen, is er een soort test hiervoor? Mijn exacte waarden waren dus: TSH=0.05 // Vrije T4=18.5 // DHEA-sulfaat=11.7 (referentie=tss 18.9 & 205) // Cholesterol=230 (normaal= < 190) // RBC (rode bloedcellen)=3.72 (min.=3.80). Zo, dit waren alle waarden v/dezelfde bloedtest die niet normaal waren. Ik ben dus geen schildklierpatiente, dit is de eerst keer dat ik mijn schilklier liet testen op pure intuitie dus. Nota: de T3 is dus niet getest geweest zoals u ziet en dit vond ze dus ook niet nodig. Nu, moest ik arts zijn zou ik bij die TSH waarde toch al verder onderzoek doen om de oorzaak te vinden. Want het is sowieso geen normale waarde anders was een referentie waarde niet nodig, toch. Nu, ik hoop via u toch iets wijzer te worden – alvast erg bedankt vr de moeite!!! Groeten Lutie

    • Ik blijf erbij dat een ‘normale FT4’ bij een dergelijke lage TSH-waarde zeeeeeer onwaarschijnlijk is. Een nagenoeg niet-bestaande hoeveelheid TSH is doorgaans het gevolg van een overschot aan schildklierhormonen. En zo niet, dan zorgt een (primair) TSH-tekort er normaliter voor dat de schildklier juist veel te traag gaat werken, waardoor een tekort aan schildklierhormonen optreedt. De mogelijke oorzaken van een te snel werkende schildklier staan opgesomd in dit artikel over hyperthyreoïdie. Welke eenheid staat er eigenlijk vermeld achter TSH? Is er echt sprake van me/l? En is er op het formulier sprake van een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0. Overigens wordt hypofyse-uitval (of een aanverwante primaire of secundaire hypofyse-aandoeningen) doorgaans vastgesteld dan wel uitgesloten middels stimulatietests zials een ACTH-test en/of een insulinetolerantietest. Mocht er echt sprake zijn van een TSH-waarde van 0,05 me/l bij een gangbare FT4, dan zou ik aandringen op een bloedwaardebepaling van (F)T3 en op korte termijn nogmaals je FT4 laten controleren. Dring desnoods aan op doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog om de oorzaak van je afwijkende TSH-waarde te achterhalen. Een incidenteel afwijkende TSH die net onder de onderste referentiewaarde of net boven de bovenste referentiewaarde valt, hoeft niet per se schokkend te zijn, maar een TSH-waarde die ongeveer 10 keer lager ligt dan het absolute minimum zou naar mijn ondeskundige mening een duidelijke oorzaak moeten hebben.

    • Hallo Paul, U vraagt Welke eenheid er staat vermeld achter TSH en er sprake is van me/l? En op het formulier een TSH-referentiewaarde van 0,4 t/m 4,0.? Oei, blijkbaar niet dus! Mijn eenheid is namelijk: 0.05 mU/L en de referentiewaarde is van: 0.27 tot 4.20 dus. Ik zie plots dat er bij mij dus geen ‘me/l’ staat maar ‘mU/L’ en ook de referentiewaarde anders is dan bij jouw aangegeven. Nu snap ik er helemaal niets meer van, of scheelt Nederland bij België in deze zaken mss? Ben benieuwd naar jouw uitleg bij deze!!! Groetjes Lutie,

    • Ja, dit heeft te maken met verschillen tussen Nederland en België, of eigenlijk met verschillen tussen instanties an sich. Allereerst is mu/l (milli-units) exact hetzelfde als me/l (milli-eenheden per liter bloed), dus er is inderdaad sprake van een ‘reguliere’ TSH-waarde van 0,05. De referentiewaarden voor TSH verschillen ietwat per laboratorium… In Nederland wordt doorgaans 0,4 – 4,0 gebruikt, maar de ruimere referentiewaarden 0,27 – 4,20 zijn niet ongebruikelijk. Al met al is je TSH-waarde dus inderdaad veeeeeel te laag en snap ik niet dat men hier verder niets mee wenst te doen.

    • Hallo Paul, Ik heb net een artikel beluisterd i.v.m. mijn aandoening en het is blijkbaar geen abnormaliteit dat bij ME / CVS patiënten de Hypofyse en Hypothalamus ontregeld zijn en dus stoornissen kunnen veroorzaken bij o.a. de cortisolproductie, DHEA en/of schildklierhormonen. Maar helaas is het al even waar dat weinig of geen huisartsen deze aandoening aux serieus nemen, laat staan testen gaan doen. Maar hoe dan ook moet er naar gekeken worden! Een onbehandelde schildklier -van gelijk welke oorsprong- kan volgens mij evenveel schade aanrichten als aan iemand van wie de oorzaak elders ligt dan de hypofyse denk ik. Nu, ik zie mijn arts binnen een goed maand terug, en ik zal ze moeten pushen om verder te testen wellicht. ;) Nu, ik waardeer alvast alle uitleg die je me gegeven hebt, ik ben er al wat wijzer door geworden en dus heel dankbaar. Wel een beetje triest als je zo leest hoeveel mensen -ondanks hun arts- geen voldoende vraag / antwoord krijgen over hun aandoening. Het lijkt er haast op dat patiënten binnenkort zelf voor arts zullen moeten studeren om zo zichzelf te kunnen helpen. ;) Van harte bedankt dus voor alle moeite die je hier doet, veel geluk verder!!! Groetjes, Lutie

    • Houd er dus alleen wel rekening mee dat TSH niet tot de daadwerkelijke schildklierhormonen behoort, en dat je T4 en T3 de hormonen zijn die bij een te hoge of een te lage bloedspiegel voor schildklierproblemen zorgen.

    • Hey Paul, Ondertussen is dokter hier terug geweest en ik zei dus dat die TSH waarde 0.05 niet OK was en of ze mijn T3 wou testen. Ze deed nogal raar en moeilijk hierover en uiteindelijk zei ze dat ze dus nogmaals de TSH wou meten maar dat die wel meer schommelt en als de T4 normaal was ze dus ook géén T3 mogen testen vanuit labo (België). Nu, kon er verder niets tegenin brengen en liet haar begaan. Ik kreeg paar dagen later resultaat met ditmaal een TSH van 3.19 en weerom normale T4 – dus geen T3 getest omdat de TSH en T4 normaal is. Maar anderzijds, in een paar maand tijd een forse schommeling van 0.05 naar 3.19 – is wel een grote sprong van mijn waarden dus. Heb jij hier visie over? Want omdat ik geen schildklierpatiënte ben, ben ik dit soort zaken niet gewoon van interpreteren. Intuïtief vind ik die sprong ook best raar eigenlijk – alsook is het dit maal in een ander labo getest – ook vreemd, enfin …

    • Dat iemands TSH schommelt, is inderdaad niet ongebruikelijk. Maar van een ‘natuurlijke’ schommeling van 0,05 naar 3,19 (zonder schildkliermedicijnen) heb ik nog nooit gehoord. Als puntje bij paaltje komt, mag men op doktersadvies heus wel T3 testen; het is simpelweg een keuze (wellicht uit financiële overwegingen) om dit niet te doen. Al met al kan ik een schommeling qua TSH-waarde van 0,05 (veeeeeel te laag) naar 3,19 (ietwat aan de hoge kant) niet verklaren. Weet je de exacte bloedwaarde van je FT4 of zei men enkel dat deze “normaal” was?

    • Hallo Paul, Er staan hieronder 2 soorten vrije T’s, weet niet bij welke de score hoort, maar de score stond alvast op hoogte van de VRIJE THYROXINE, met daaronder een nota v/h labo i.v.m. de terugbetaling. HIERONDER LETTERLIJK WAT IN MIJN TEST STAAT: *VRIJE THYROXINE – 13.4 referentie = 12 – 22 pmol/L; *VRIJE TRIIODOTHYRONINE; *TSH 3.19 – referentie = 0.27 – 4.20 mU/L. Er worden nog maximaal 2 schildkliertesten terugbetaald, indien één of beide abnormaal zijn mag nog maximaal één test bij gevraagd worden (RIZIV-nomencl. 1.3.1995). Vorige TSH was van 1 september en stond op 0.05, en de TSH van nu is van 30 Nov. Dus toch iets van 3 maand ertussen, ik had eerst 2 maand gezegd, dus beetje misrekend. ;) Is deze schommeling ondanks 3 maand ertussen nog steeds even overdreven dan? Groeten en dank, Lutie

    • Vrij thyroxine is FT4. Dit hoort tussen de 12 en 22 pmol/l te liggen en is met 13,4 dus net toereikend. Vrij triiodothyronine is FT3; dit is zo te zien niet getest. Een TSH-waarde van 0,05 die wordt opgevolgd door een TSH-waarde van 3,19 bij een FT4 die tegen de ondergrens aan zit, vind ik persoonlijk zeer merkwaardig. Bij mij gaat er dan direct een lichtje branden, maar ik ben GEEN arts. Het zou mij in elk geval totaal niet verbazen als je TSh over een aantal weken veel te hoog blijkt te zijn en je FT4 veel te laat… Maar alleen een toekomstige bloedwaardebepaling kan dit uitwijzen. En persoonlijk zou ik dan opnieuw aandringen op een bepaling van T3 en schildklierantistoffen. Sterkte!

  101. Hallo Paul, vorig jaar heb ik een schildklierontsteking gehad. De schildklier zelf was opgezet en sponzig. Hij werkte eerst een paar maanden te hard en daarna juist te traag. ‘Precies volgens ziektebeeld’. Sinds maart hoefde ik m’n bloed niet meer te testen omdat de schildklier weer bete binnen de norm omhoog klom (mijn huisarts houdt waarde 10-22 aan). In juni kwamen er heel veel klachten, o.a. erge pijn in gewrichten, verschrikkelijk moe, in paar maanden 8 kilo aankomen zonder verandering van eet- en beweegpatroon, heser, etc. Bloed is getest en FT4 bungelde redelijk onderin. Doorgestuurd naar de internist en daar weer bloed geprikt: TSH 1,5 en FT4 9,2. Eerder heeft de FT4 op 13 of 15 o.i.d. gezeten. De internist benoemde alleen de TSH en zei dat er daarom met de schildklier niets aan de hand is. Daarna ging hij over op ijzertekort wat uit het bloed bleek, waardoor we niet (terug) kwamen op de FT4. Ik las later over Centrale hypotyriodïe (goede TSH waarde, maar (te) lage FT4) en heb de internist hierover benaderd. Hij vind het het niet waarschijnlijk, maar laat nog een keer bloed prikken met nu ook de T3 erbij. Hij wilde nog niet zeggen waarom hij het niet waarschijnlijk vindt vóórdat de T3 bekend is. Wat is jouw kennis /ervaring met dergelijke waardes? En heb je tips waar ik naar moet vragen etc in een volgend gesprek met de internist? Ter aanvulling: ik slik al dagelijks vitamine D.

    • Diana van den Heuvel

      Omdat alleen TSH en T4 getest worden, duurt het gemiddeld 15-20 jaar voordat er een diagnose gesteld is. De kennis over de functie van de schildklier (de invloed van alle hormonen) is bij artsen ver onder de maat. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen. Die schrijven dan ook (kijk eens bij de VGNS) thyroïdum voor. Dit is een natuurlijk schildklierhormoon waar wel alle hormonen inzitten. Met thyrax en euthyrox (en er is nog een merk op de markt) krijg je alleen synthetische T4 binnen. Dit is eigenlijk ronduit schandalig. Een ander woord is er niet voor. Vergelijk het me je auto laten lopen op ruwe olie (via de raffinaderij moet die eerst omgezet worden naar diverse soorten benzine en juist die omzetting, van T4 naar de andere schildklierhormonen, gaat heel vaak fout). Helaas is de geneeskunde-opleiding ook nog altijd ronduit slecht, dus eigenlijk kunnen we de artsen niets kwalijk nemen (of toch wel? Als arts kun je ook verder kijken dan de boeken van de opleiding en er zijn prima boeken, zoals Stop the thyroid madness en Tears behind closed doors. Ook het Essay van Anneke Spaaks, op internet te vinden, spreekt boekdelen (en helaas “lopen” er zoveel mensen rond die hetzelfde mee maken. Ik ben daar geen uitzondering op. Pas na vele jaren werd Hashimoto ontdekt. De 10-15 jaar ervoor was nooit op anti-TG en anti-TPO getest, en dan vind je die uiteraard ook niet). Heel veel sterkte aan iedereen die tobt met zijn/haar gezondheid. Een T4 van rond de 10 (de onderwaarde) is niet goed! De meeste schildklierpatiënten voelen zich pas beter (mits de omzetting naar T3 e.d. dan goed gaat) bij een waarde van minimaal 17-18.

  102. Goedemiddag Paul, ik heb mijn bloed laten controleren, TSH 0.19 T4 (FT4) 15.4 nu vindt mijn behandelaar dat de TSH veel te laag is dus volgens hem een te snel werkende schildklier, maar krijg van de huisarts Thyrax 0,025mg dus voor een traag werkende schildklier. Wat is wijsheid??????

    • Beste Anneke, Aan iemands TSH kun je niet zien of de schildklier te snel of te traag werkt. Een (sterk) afwijkende TSH-waarde betekent slechts een (sterk) verhoogde KANS op een snel of traag werkende schildklier. Het enige waar je aan kunt zien of iemands schildklier daadwerkelijk te snel of te traag werkt, is (F)T4 en (F)T3. Je schildkliermedicatie moet naar mijn ondeskundige mening dan ook niet worden afgestemd op schildklier-stimulerend hormoon (TSH), maar op de daadwerkelijke schildklier(pro)hormonen: thyroxine (T4) en thyronine (T3). Een FT4 van 15,4 valt netjes tussen het minimum van 8 pmol/l en het maximum van 26 pmol/l. Deze FT4-waarde is geenszins te hoog en duidt dan ook logischerwijs niet op een te snel werkende schildklier. Sterker nog: als je reeds schildkliermedicatie gebruikt, mag je de TSH-waarde sowieso niet op die manier interpreteren. Want bij schildklierpatiënten met een te traag werkende schildklier die reeds schildklierhormonen innemen, betekent een te hoge TSH-waarde (naar mijn ondeskundige mening) doorgaans dat men te WEINIG schildkliermedicatie toegediend krijgt en de dosering levothyroxine dient te worden opgehoogd. Ik ben GEEN arts, dus aan mijn mening heb je niet zo veel, maar ik sta volledig achter je huisarts en snap de conclusie van de ander totaal niet. Wie is deze andere behandelaar precies? Sterkte en groeten, Paul

    • Beste Paul, bedankt voor je reactie. Kon helaas door verschillende omstandigheden niet eerder antwoorden. De behandelaar heeft een praktijk voor integrale geneeswijzen en heeft mijn bloed dus laten controleren en daardoor komt hij op deze uitkomst uit… Krijg hier druppeltjes voor, Lycopus virginicus. Weet niet of ik dit hier mag vermelden. Hartelijke groeten, Anneke

    • Sowieso werkt wolfspoot niet bij een trage schildklier (sommigen geloven dat het werkt bij een te snelle schildklier)… Maar homeopaten die wolfspoot verdunnen totdat er geen enkele molecuul aan werkzame stof meer in zit, en deze verdunning vervolgens aan een patiënt geven die van haar huisarts een tegengestelde diagnose en een tegengesteld advies krijgt, vind ik persoonlijk schandalig. Dat een homeopaat meer waarde hecht aan zijn eigen geloof dan aan de diagnose van een arts moet hij natuurlijk zelf weten. Maar naar mijn mening mag een (schildklier)patiënt daar niet de dupe van worden.

    • Diana van den Heuvel

      Wijsheid is blijven geloven in jezelf en je in (laten) stellen op hoe je je voelt. Niets op nietszeggende laboratorium-waardes. T4 (totaal ook nog) zegt op zichzelf helemaal niets en de TSH zegt al helemaal niets. Door inname van thyrax/euthyrox (en nog een ander merk), die alle dus alleen T4 = levothyroxine bevatten (te gek voor woorden dat je nu slechts op één hormoon verder moet proberen te leven, want wie garandeert dat in elk lichaam de omzetting naar T3, T2, en T1 goed gaat, om het maar niet over calcitocine te hebben), wordt het terugkoppelingsmechanisme schildklier-TSH verstoord. Bij veel mensen die goed ingesteld staan (dit kan dus alleen op thyroïdum eigenlijk, want daar zitten alle hormonen in) is de TSH soms helemaal niet meer meetbaar (< 0,01). Daarvan schrikken sommige artsen dan weer, maar dit is heel normaal. Lees het boek Stop the Thyroid madness eens (of laat iemand het voor je lezen, indien je "teveel mist in je hoofd hebt" en je slecht kunt concentreren, heel "normale" verschijnselen bij niet goed ingesteld staan). Tears behind closed doors is ook een mooi boek. Blijf voor jezelf vechten, anders kom je er niet. De meeste artsen weten niet beter, doordat de geneeskundeopleiding rondom schildklierfunctie en de invloed ervan, niet goed onderwezen wordt (zelfs het opleidingsboek spreekt vaak alleen over TSH en T4). Succes. Mvg, Diana

  103. Bloed laten prikken. Waardes 4.5 en 17.8. Arts zei dat dit prima was. Maar is de 4.5 niet aan de hoge kant? Wat vinden jullie van deze waarden? Lijkt dit op trage schildklier?

    • Ik neem aan dat dit de waarden zijn voor TSH en FT4? In dat geval ligt je TSH net boven de opperste grenswaarde, maar aangezien je FT4 netjes tussen de referentiewaarden (8 – 26 pmol/l) valt, is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een trage schildklier.

    • Bedankt voor de reactie. Zou u aanraden over bepaalde tijd nog eens te controleren? 4.5 boven de waarde maar de 17.8 NU goed… wanneer is dat niet goed in combi met 4.5 waarde?

    • Meer over de indicatieve / diagnostische functie van TSH kun je lezen in dit artikel over TSH-waarde… TSH is en blijft slechts een aansturend hormoon en geen functioneel / primair schildklierhormoon. Een verhoogde TSH-waarde is dan ook niets meer of minder dan een indicator voor mogelijke schildklierproblemen. Zolang je FT4, FT3, TT4 en TT3 toereikend zijn, is een TSH-waarde van 4,5 dus weinig relevant.

  104. Hallo, Heb net mijn bloeduitslag ontvangen en weet niet of dat nou goed of slecht is. Mijn TSH is nu 2,4, T4 vrij 17,5, T3 triiodothyronine 1,4 en parathyroidhormoon 2,71. Heb mijn bloed laten testen vanwege haaruitval, moeheid, al 4 maanden verkouden, koude handen en voeten… Hopelijk krijg ik een reactie. Groeten, Nynke

    • Ik neem aan dat men je vrije T4 en je totale T3 heeft bepaald? In dat geval zien deze bloeduitslagen er naar mijn ondeskundige mening prima uit. Misschien raadzaam om ook eens je vitamine B12 en vitamine D te laten controleren?

  105. Beste, Mijn Tanta sukkelt al een tijdje met de gezondheid waardoor ze levenslustig is. Waarde bloedonderzoek schildklier zijn TSH 0.01, T4 25,1 en T3 8,4 met verder onderzoek deze week naar professor. Moeten we ons zorgen maken?

    • Iemands TSH-waarde (schildklier stimulerend hormoon c.q. thyreoïdstimulerend hormoon c.q. thyrotropine) hoort tussen de 0,4 me/l en 4,0 me/l (milli-eenheden per liter bloed) te vallen. Een TSH-waarde van 0,01 is dus veeeeeeel te laag en duidt op een te snel werkende schildklier. In Nederland worden normaliter de vrije schildklierhormonen gecontroleerd, dus FT4 en FT3. Een FT4 van 25,1 pmol/l zit net onder de opperste grenswaarde van 26,0 pmol/l. Klinisch gezien niet per se TE hoog, maar desalniettemin erg hoog. Een FT3 van 8,4 pmol/l zit ver boven de maximale grenswaarde van 8,0 pmol/l. Dit bevestigt een te snelle schildklier. Men zal nu waarschijnlijk gaan onderzoeken waarom de schildklier te snel werkt… Sterkte!

  106. D van der kaap Reageer

    Beste Paul, Ik heb al sinds langere tijd een groot deel van de symptomen van een te traag werkende schildklier, heb al meerdere jaren bloed laten prikken hiervoor… De arts blijft elke keer zeggen dat alles wel meevalt… En een trage schildklier niet vaak voorkomt bij jonge mensen (ben 31 jaar). Mijn moeder heeft ook rond die leeftijd een te snel werkende schildklier gehad… Mijn waardes zijn nu TSH 4.34 en T4 13.8. Ik vroeg ook of er een B12-tekort was maar dat kon hij aan andere waardes zien en dat was er niet… Wat denkt u hiervan? Ik ben altijd zo moe en gewicht neemt maar toe terwijl ik er alles aan probeer te doen om dat zo te houden!

    • Feit is dat je TSH ietwat verhoogd is. Dit hoeft niets te betekenen, maar kan een reden zijn om toch ook eens je FT3 te laten controleren. Het kan namelijk zo zijn dat je inactieve FT4 toereikend is, maar dat de omzetting naar het actieve FT3 niet naar behoren verloopt. Hoe je arts een vitamine B12-tekort heeft uitgesloten aan de hand van andere bloedwaarden dan serum-B12, actief B12 / holo-TC, methylmalonzuur (MMA) en/of homocysteïne (HC) is mij een groot vraagteken… Deze waarden test men in principe namelijk uitsluitend bij verdenking van een B12-gebrek. Sterkte!

  107. Beste Paul, Ik heb al 14 jaar een traag werkende schildklier. Mijn TSH zit altijd tussen de 3 en de 4. Vanwege overstap op Euthyrox en aanhoudende klachten (CVS en emotionele schommelingen) ben ik van 125 Thyrax naar 200 Euthyrox gegaan… T4 21,8… TSH 0,07… T3 1,5… Euthyrox verlaagd naar 150… T4 18,7… TSH 0,03… T3 1,6… Ik blijf me met alle verschillende waardes eigenlijk net zo slecht voelen. Heb jij nog tips wat ik kan doen? Huisarts zegt al jaren dat ik er maar mee moet leren leven, maar ik blijf hopen op een oplossing. Gr. Kaatje

  108. Beste Paul. Op 2 mei algemeen bloedonderzoek gehad, resultaat: T4 was 13. TSH en T3 toen niet door gekregen. Omdat ik meerdere symptomen heb van een te traag werkende schildklier (o.a. ontzettend moe, vocht vasthouden, obstipatie, kouwelijk) heb ik nogmaals bij de huisarts een bloedonderzoek gedaan gericht op de schildklier. 17 mei uitslag en zag er zo uit: TSH is 5,5 ; T4 is 11 ; T3 is 2,1. Vorig jaar zijn er ook onverklaarbare zware tekorten aan vitamine B12 en vitamine D geconstateerd (waarde van beide weet ik niet meer, maar weet wel dat ze zeer slecht waren). Daarnaast hebben zowel mijn moeder als haar zus allebei een te traag werkende schildklier. De huisarts stuurt me nu door naar de internist, maar wilde ook even jou mening vragen. Alvast bedankt! Groetjes, Kim

    • TSH is met 5,5 ME/l te hoog (moet < 4 zijn). FT4 is met 11 pmol/l aan de laag-normale kant (moet > 8 zijn). FT3 is met 2,1 pmol/l te laag (moet > 3 zijn). Het totaalplaatje duidt op een traag werkende schildklier… Of in ieder geval op een verminderde omzetting van inactief T4 naar actief T3. Ik weet niet of je vitamine D en vitamine B12 sindsdien nogmaals gecheckt zijn, maar deze beide vitamines kunnen ook een zeer belangrijke rol spelen bij je klachten. Ik weet niet wat je internist-endocrinoloog gaat zeggen, maar het zou me niets verbazen als hij/zij je vitamine B12 en vitamine D nogmaals zal laten controleren en (enigszins afhankelijk van de uitslagen) wellicht ook direct start met een minimale dosis levothyroxine. Maar ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel hieromtrent kan ik je niet geven. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Beste Paul, Bedankt voor je antwoordt! Sinds ongeveer drie weken hou ik me nog maar bezig met de schildklier en alles wat daarbij komt kijken, dus zo ook de waarden ervan. Vind het allemaal nog lastig op het moment, dus hoe meer uitleg over de grenswaarden etc. hoe duidelijker de dingen voor mij worden! Dus jou uitleg helpt mij enorm! Binnen nu en twee weken krijg ik bericht van de internist om een afspraak te plannen, en het lijkt mij inderdaad ook verstandig nogmaals te testen op B12 en D. Nogmaals bedankt! Groetjes, Kim

    • Graag gedaan; hopelijk heb je snel uitsluitsel over je schildklierstatus en vitaminewaarden!

  109. ik heb net een uitslag ontvangen van mijn schildklier, de waardes T3=19,9 pg/ml T4=0,89 ng/dl TSH=0,074uUI/ml ook in aanmerking genomen, dat het ijzer ook erg laag is neem ik aan, dat er plots iets veranderd is, moet nog een vervolg afspraak maken met een specialist, wat zou er aan de hand kunnen zijn ?? Heb nog geen medicijnen hiervoor. vr gr

    • Beste Eduard, De eenheden / grootheden waarin deze parameter zijn uitgedrukt, stroken niet met de bepalingen in bovenstaand artikel. Pg/ml staat voor picogram per milliliter, ng/dl staat voor nanogram per deciliter en uul/ml ken ik eigenlijk niet. Je dient de beschreven waarden dan ook juist te interpreteren en op waarde te schatten naargelang de gebruikte maatvoering. Je arts kan je hierbij helpen. Groeten, Paul

    • Heer Paul, mijn waardes komen van een Spaans laboratorium, daarom zullen de eenheden anders gerapporteerd worden.

  110. Ik heb na veel klachten gevraagd om een bloedonderzoek. Mijn tsh is 21 en ft4 13,8. Wat kan dit betekenen? P.s. Volgens mijn arts is er niets aan de hand en zijn mijn klachten oorzaak van onbewuste stress.

    • Een FT4 (vrij thyroxine) van 13,8 valt binnen de referentiewaarden (minimaal 8 en maximaal 26 pmol/l), maar is desalniettemin ietwat aan de laag-normale kant. In combinatie met een veel te hoge TSH zou dit kunnen duiden op een (vooralsnog subklinische) hypothyreoïdie… Dus een schildklier die momenteel al wat trager begint te werken, maar (naar alle waarschijnlijkheid) de komende tijd voortschrijdend / progressief trager zal worden… Een trage schildklier heeft 9 van de 10 keer namelijk een onderliggende oorzaak die niet vanzelf overgaat, waardoor de bloedwaarden beetje bij beetje verder uit balans raken en de hypothyreoïdische / hypothyreoïtische situatie langzaamaan erger wordt. Vandaar dat men bij dit soort ’twijfelachtige’ bloedwaarden nagenoeg altijd aanraadt om periodieke bloedwaardebepalingen te laten verrichten, zodat men kan zien hoe de TSH en FT4 zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Met een beetje geluk is er in jouw geval inderdaad sprake van een incidentele abnormaliteit en daalt je TSH vanzelf terug naar een normaal niveau, zonder dat je FT4 daalt… Maar met een beetje pech daalt je FT4 de komende tijd tot onder de minimum referentiewaarde, waardoor ook je TSH te hoog zal blijven. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik al met al aandringen op een aanvullende bepaling van TSH en FT4 (en eventueel FT3) over 4 tot 6 weken, maar ik ben geen arts. Sterkte!

    • yannick flameyn

      Hallo, ik heb al eens de ziekte van Graves Basedow gehad. Heb strumazol moeten slikken na een paar jaar waren men schildklierwaardes terug goed en had ik geen symptomen meer dan gestopt met medicatie en een paar jaren goed geweest. nu heb ik sinds een maand terug veel symptomen van een te vlug werkende schildklier. zoals vroeger. ben naar de spoed geweest omdat ik me terug zo slecht voelde en depressief koude rillingen terwijl men huid heel warm aanvoelt slecht slapen paniekerig zijn enz… maar ze zijden dat ik oké was men waarden in het ziekenhuis waren voor t4 vrij (ft4): +25.9 pmol/l. dan terug t4 vrij (ft4) +2.01 ng/dl. dan paar dagen later verergeren mijn klachten en begint mijn haar heel vlug uit te dunnen en daar heb ik schrik voor dan terug men bloed 2 keren laten nemen door de huisarts resultaten waren veel vitamine D tekort en men waardes van ft4 waren te hoog +22.3 en van de thyroglobuline +158.2 wat dubbel zo hoog blijkt dan normaal en dan men antilichamen getest: waardes waren +100 voor thyroid peroxidase al terwijl dit kleiner moet zijn dan 34 kan er mij a.u.b. iemand helpen want men huisarts zegt dat het door de stress komt maar ik geloof dat niet omdat ik weet hoe ik mij voel. En zo een schrik heb om men haren te verliezen. Ik ga nu morgen terug naar men huisarts van vroeger die de ziekte van men schildklier ontdekt heeft. Nu terug wachten op resultaat en hopen dat hij mij kan helpen want alle andere dokters dat ik geweest ben hebben er geen horen naar! Alvast bedankt groeten Yannick

  111. Goedemiddag, Ik heb het 10 jaar aan mijn schildklier. Was te snel. Een radioactieve slok gehad. Daarna Strumazol en Thyrax geslikt. Ik ben 2 jaar geleden ongeveer 2 jaar van de medicijnen geweest. Daarna weer een te snelle schildklier. Slikt voor kort 30 mg Strumazol en 275 mg Thyrax. Sinds een week of 5 over moeten gaan naar 275 mg Euthyrox + de Strumazol. Twee weken geleden wezen prikken en waardes waren plots THS 0.02 en T4 29.6. Nu slik ik een week alleen Strumazol en daarna moet ik weer Strumazol en 200 Euthyrox gaan slikken. Nu is eigenlijk mijn vraag: Ik slik ook vanaf eind december de bloedverdunner Grepid (clopidogrelbesilaat) en de uit voorzorg de cholesterolverlager Simvastatine. Kunnen deze medicijnen van invloed zijn op de te snelle schildklier? Ben net bij huisarts geweest, maar die kon daar niets over vinden misschien dat u meer weet. Bij voorbaat dank! Vriendelijke groetjes, Sjanie

    • Een verkennend onderzoekje suggereert dat simvastatine de TSH en FT4 niet beïnvloedt. (bron) Over interacties tussen clopidogrel enerzijds en schildklier anderzijds kan ik helemaal niets vinden, dus ook dit lijkt me niet voor de hand liggend. De te hoge FT4 lijkt me eigenlijk veeleer het directe gevolg van de Euthyrox, maar ik ben geen arts. Sterkte!

  112. Beste, heb sinds 2 jaar diagnose Hashimoto, maar merk dat er weer schommelingen zijn in mijn TSH en FT4. Sinds 3 maanden slik ik 162,5 mg Thyrax, maar ik merk dat ik weer veel dieper slaap en lusteloos ben. Toch zitten m’n waardes op TSH < 1 en FT4 = 26,4….

    • Dan kan het raadzaam zijn om ook eens je FT3 en rT3 te laten controleren.

  113. Beste, ik voelde mij reeds enkele dagen rot slecht, werd hees, ik slaap niet ZONDER slaapmedicatie, ik dacht dat het gewoon om griep ging, heb bloed laten onderzoeken mijn T4 staat op 20.7 terwijl ik daar nooit problemen mee gehad heb, mijn glucose is ook laag 66 en ik had gegeten, leukocyten enorm hoog, trombocyten ook… cholesterol ook maar dat is gedeeltelijk erfelijk bij ons… ik voel constant vervelende hartkloppingen en ben gejaagd en NOOIT moe… onze huisarts vindt het niet zo erg denk ik… ik heb ook verhoogde gamma gt maar drink weinig of geen alcohol… ik voel mij echt ziek en vervelend en word niet au serieus genomen blijkbaar… vervelend…

    • Wat men in Nederland test is vrij T4. Een FT4-waarde van 20,7 valt dan ook netjes binnen de referentiewaarden en is daarmee prima te noemen. Wat was je TSH-waarde?

    • Paul, dan zal alles okee zijn want mijn TSH waarde is 1.37…

    • Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik hieromtrent geen concluderende uitspraken doen, maar ik denk dat je gelijk hebt… Aangezien je klachten ‘slechts’ enkele dagen plaatshebben, zou er misschien toch sprake kunnen zijn van een veelvoorkomende ontsteking of infectie, bijvoorbeeld griep of keelontsteking…

  114. Monique Lagestee Reageer

    P.s. op eerder mail (10 minuten geleden ) schildklier aandoeningen komen ook in de familie voor….mijn moeder en mijn zus o.a.

    • Beste Monique, Als ik in jouw schoenen stond, zou ik uitgebreid bloedonderzoek laten doen en mijn arts naderhand om een uitdraai van de exacte bloedwaarden vragen. Naast FT4 ook FT3, rT3, schildklierantistoffen, TSH, vitamine D, vitamine B12 en ijzer… Ik weet niet precies wat je klachten zijn, maar ’typische schildkliersymptomen’ hoeven niet per se te worden veroorzaakt door (uitsluitend) een gebrek aan actieve schildklierhormonen. Sterkte! Groeten, Paul

  115. Monique Lagestee Reageer

    Beste Paul, 6 jaar geleden heb ik de ziekte van Graves gehad. Daarna nog een poosje een trage schildklier. Toen alle waarde normaal waren moest ik stoppen met de medicijnen. Nu heb ik sinds een aantal maanden weer precies dezelfde klachten als voorheen dus heeft mijn huisarts bloed laten prikken en mij doorverwezen naar de internist (coassistent). Mijn Ft4 is 11 waardoor de “internist” geen rede ziet voor medicatie maar mijn klachten zijn er wel en ik heb het gevoel dat een klein beetje medicijnen mij weer helpen. Ik slik een half jaar wel iedere dag 2 vitamine D tabletjes omdat mijn vitamine D veel te laag was. Dit haalt helaas niet mijn klachten weg. Heb jij misschien een tip? Alvast bedankt en groetjes Monique

  116. Renate Van Bennekom Reageer

    Mijn dochter van 12 heeft extreem last van vermoeidheid, haar schildklier werkt te traag, maar artsen nemen het verder niet al te hoog op. Dit omdat de meeste waardes behalve tsh goed zijn. Anti tpo 13; Tsh 6,6; Ft4 12. Wat denkt u op 1e oogopslag? Vitamines waren volgens de arts niet noodzakelijk te testen. Hij gooit het op de pubertijd en gewoon beter elke dag op tijd naar bed en op tijd eruit.

  117. Beste Paul, Ik heb 2 maanden geleden voor het eerst bloed laten prikken (klachten zijn; energieloos, concentratie/geheugen, stemmingswisselingen etc.). Toen is zowel een te lage B12 geconstateerd (127 met normaalwaarden vanaf 138) en een te hoge TSH (4,91). en een ‘normale’ T4 vrij van 11.2 (normaalwaarden tussen 10.00 en 19.00). Toen begonnen met injecties B12, nu ongeveer 7 injecties gehad maar nog geen (merkbare) vooruitgang in de klachten. Na 7 weken opnieuw geprikt voor de TSH waarden 6,04, en T4-vrij 11,4 + antistoffen TPO <26 (normaalwaarden tussen 0-50). Ook de B12 geprikt maar die zit nu natuurlijk super hoog door injecties. Nu zei mijn huisarts eigenlijk hierop dat de schildklier verder niet meer onderzocht hoeft te worden omdat de antistoffen ontbreken. En wel doorgaan met B12; en als klachten beter worden daarop injecties wat terugbrengen in frequentie. Ik vind het alleen zo gek dat mijn TSH waarden nu twee keer boven de normaalwaarden zitten maar er verder geen onderzoek naar zou hoeven te worden gedaan. Wat is jouw advies/visie hierop? Ik weet het niet zo goed. Alvast erg bedankt voor het reageren!

    • Beste Eva, Deze waarden kunnen naar mijn persoonlijke mening wel degelijk duiden op een beginnende –vooralsnog subklinische– hypothyreoïdie. Persoonlijk zou ik dan ook echt aandringen om over 3 maanden nogmaals de TSH en FT4 te laten controleren om het verloop hiervan in kaart te brengen. Zijn je ijzer en vitamine D eveneens gecontroleerd? Over vitamine B12-tekorten kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over B12-deficiëntie; hier zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan… Sterkte! Groeten, Paul

    • Beste Eva, als de injecties met hydroxycobalamine je niet helpen, kun je het beste een combinatie nemen van smelttabletten met methylcobalamine en smelttabletten met adenosylcobalamine (dibencozide). Dit zijn actieve B12-vormen. Niet iedereen kan de hydroxycobalamine omzetten naar de actieve vorm van vitamine B12. Verder is het belangrijk dat je de vrije T3 laat bepalen. Dat is de vorm die in de cel actief is. Vaak is er een probleem met het omzetten van T4 naar T3. Je kunt erover lezen in “De Trage Schildklierwerking” van dr. Broda O. Barnes.

  118. Beste, ik heb een hyperactieve schild klier en momenteel loopt er onderzoek. Ik lees dat de TSH des te hoger des te meer schildklierhormoon aanmaakt. De mijne geeft een waarde aan van 0,01 hoe is dat mogelijk?

    • Beste Marleen. Wat je zegt klopt in gezonde situaties, maar (helaas) niet in ongezonde situaties…Een hoge TSH zou er in principe voor MOETEN zorgen dat je schildklier meer schildklierhormonen aanmaakt. Dus als je schildklier goed werkt, geldt: “Hoe meer TSH, des te meer schildklierhormonen (T4 en T3)”. Maar als je schildklier niet naar behoren werkt, ontstaat een tegenovergestelde situatie… Als je schildklier te traag werkt en onvoldoende T4 en T3 aanmaakt, zullen je hersenen extra TSH gaan vrijmaken om de schildklier te stimuleren tot een snellere hormoonproductie. Maar omdat de schildklier niet afdoende werkt, wordt de TSH-waarde tevergeefs opgehoogd en opgehoogd en opgehoogd. Je hersenen beseffen niet dat het geen zin heeft om een defecte schildklier te blijven aanmoedigen, dus ze blijven tevergeefs meer en meer TSH aanmaken. Zodoende stijgt je TSH-waarde, terwijl je schildklierhormonen (T4 en T3) gelijk blijven of zelfs afnemen. Zodoende is een hoge TSH-waarde een belangrijke indicator voor een traag werkende schildklier… Als je schildklier daarentegen overactief is, worden er te veel schildklierhormonen aangemaakt en afgegeven aan je bloed. In dat geval zullen je hersenen op een gegeven moment stoppen met de aanmaak van TSH omdat het geen zin heeft om een schildklier te stimuleren die op eigen initiatief al veel te veel hormonen produceert. Bij een te snelle schildklier, zal je TSH-waarde dus afnemen. Hopelijk verduidelijkt dit de boel een beetje… Groeten & sterkte, Paul

  119. Ik bel net mijn huisarts en de assistent gaf aan dat mijn waardes als volgt zijn: T4 13 TSH 3,90 ze gaf aan dat dit zeer netjes was maar volgens mij klopt dit niet, en al helemaal niet met jullie beschrijving. Wat zeggen jullie hiervan. Dank je Muriel

    • Men meet doorgaans het vrije (F)T4; deze moet tussen de 8 en 26 pmol/l liggen en is met 13 dus prima te noemen. De TSH hoort tussen de 0,4 en 4,0 mU/l te liggen en valt met 3,90 dus net onder de opperste grenswaarde. Het is echter aan een arts om de acceptabiliteit van bloedwaarden onderling te interpreteren.

    • Volgens de deskundigen (waaronder Suzy Cohen) zou de TSH idealiter rond de 1 moeten zitten. Een TSH rond de 3,9 lijkt me zeker verhoogd. Het UMCG hanteert normaalwaarden tussen 0,4 en 2,0.

    • Beste Maryke, Ik weet niet wat je met “het UMCG” bedoelt, maar de standaard referentiewaarden in Nederland voor schildklier-stimulerend hormoon (TSH) zijn min. 0,4 en max. 4,0 mE/l. Daarnaast wordt nog weleens min. 0,3 en max. 3,0 mE/l gebruikt, maar zelfs min. 0,5 en max. 5,0 mE/l wordt nog weleens gehanteerd voor TSH. Het is in ieder geval echt niet zo dat iedere TSH-waarde boven de 2,0 mE/l per definitie te hoog is. Wel hanteert men als therapeutische doelstelling veelal de bewerkstelliging van een TSH-waarde tussen de 0,5 en 2,0. Ja, ‘schildklierdeskundigen’ zoals Suzy Cohen (apotheker, geen arts) roepen in YouTube-filmpjes rustig dat je TSH tussen de 0,1 en 1,0 mE/l zou moeten liggen, maar helaas kan niet iedereen op elk willekeurig gebied een perfecte 10 scoren. Hoeveel TSH er precies in je bloedbaan circuleert is immers geen keuze die je eigenhandig kunt maken of waar je nauwgezette eisen aan kan stellen; je bent simpelweg afhankelijk van je lichaam en van je lichamelijk functioneren. Daarnaast wordt iemands exacte TSH-waarde bepaald van talloze factoren; bovendien fluctueert je TSH gedurende de dag. Bovendien is TSH slechts een mogelijke indicator voor schildklierproblemen. FT3, FT4, rT3 en eventuele schildklierantistoffen zijn beduidend concreter (en belangrijker). Groeten, Paul

  120. Hoi, Mijn T3 waarde was in de zomer 4,9. İk heb toen Euthyrox gekregen van 25 mcg per dag. Dit was ook op het moment dat ik erachter kwam dat ik traag werkende schildklieren heb. Afgelopen week ben ik nogmaals bij de huisarts geweest naar aanleiding van mijn bloedonderzoek. De waarde is gestegen naar 5,4. İk moet nu 2 pillen nemen i.p.v. 1. İk ben ontzettend moe, mijn benen doen pijn, ik ben al 2 maanden verkouden en ik heb het altijd koud.

  121. Ik ben verschrikkelijk moe, heb last van haaruitval, heb het altijd koud en mijn armen en benen voelen vaak zwaar aan. Ik ben toch maar weer eens naar de huisarts geweest om mijn bloed te laten onderzoeken. De T4 was 23 en de TSH 0.20. De assistente zei me dat de waardes goed zijn en ik over 3 maanden weer mag komen. Top dat de huisarts mijn waardes goed vind, maar ik ben hondsmoe! Ik neem 100mcg Euthyrox en 100mcg Jodium.

    • Op het oog zien je schildklierwaarden er (voor een schildklierpatiënt die schildkliermedicatie gebruikt) inderdaad niet heel erg slecht uit, al zit je TSH wel flink onder de minimumwaarde. Zijn je vitamine D, vitamine B12 en ijzer ook al eens gecontroleerd? En weet je huisarts trouwens dat je jodiumsupplementen inneemt?

  122. Hallo, ik heb al bijna 14 jaar een trage schildklier en ben al net zo lang bezig met instellen van de Thyrax, maar blijf nooit stabiel. Ik gebruik 1 tablet van 100mcg en anderhalve tablet van 25mcg per dag. Onlangs (7 weken geleden) ben ik overgestapt op Euthyrox (zelfde dosering) om te proberen of mijn schildklier dan wel stabiel blijft. Tevens heb ik een sapvastenkuur gedaan met het idee om de lever te ontgiften en de boel te resetten. Nu heb ik weer bloed geprikt; mijn TSH is van 6.8 naar 0.2 gegaan en de FT4 van 17.7 naar 28.6. Zo’n grote schommeling heb ik nog nooit gehad, kan ik hieruit opmaken dat voeding toch wel heel veel invloed op de schildklier heeft? Advies van de huisarts is half tablet van 25mcg minderen.

    • Grote kans dat het kont, doordat je van merk bent gewisseld. Doordat elk merk andere vulstoffen heeft en levothyroxine een smalle therapeutische basis, raak je ontregeld als gevolg van een overstap.

    • Hoi Mar, Ik heb ook zo n 10 jaar Hashimoto… Nog een klein stukje schildklier over dat niet of bijna niet meer werk gebruik al 8 jaar Euthyrox 143 mcg… Dit jaar verloor ik mijn moeder en ging gepaard met erg veel stress daar omheen ook mijn relatie met mijn toenmalige vriend was erg stressvol en een zware druk voor me… Door alle stress is waarschijnlijk dat kleine stukje schildklier weer gaan werken en dat met de inmiddels 4 maanden lang teruggezette dosis van 125 mcg is mijn waarde FT4 naar 29,5 gegaan… Voel me net een zware junk die afkickt of gelijk als 10 vrouwen zwaar aan de overgang… Ik bibber innerlijk, veel hartkloppingen, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid enz. Ik sta nu voor 4 weken op 112 mcg Euthyrox dus over 4 weken weer bloed prikken… Het kleine stukje schildklier dat ineens is aangewakkerd door de stress…

  123. Beste Paul, T3 is 2,9 en T4 18,9 (een punt verhoogd binnen een maand). Ferritine is iets verhoogd 169. Kreatine is ook iets verhoogd 91. TSH is 6,5 en minder dan een maand geleden 5,1.

    • Vreemd dat je FT3 en FT4 aardig in de buurt van de grenswaarden vallen… Dat je TSH te hoog en stijgende is, is sowieso een slecht teken. Maar aangezien de daadwerkelijke schildklierhormonen naar medische maatstaven niet heel slecht zijn, is de kans op een schildklierprobleem vrij klein. In de praktijk varen veruit de meeste mensen goed bij een FT3 aan de hoog-normale kant (rond de 7) en FT4 ergens nabij de middenmoot (rond de 17). Maar nogmaals: op het eerste gezicht lijkt er met je schildklier weinig mis te zijn. Persoonlijk zou ik allereerst ook je ijzer, vitamine D en vitamine B12 laten controleren… En na 6 weken nogmaals je TSH, FT4 en FT3… Daalt je FT3 nog verder, trek dan aan de bel! Heel veel sterkte in ieder geval!

    • Beste Cherinda, je T3 lijkt me te laag. Het kan zijn omdat je T4 niet goed wordt omgezet in T3 (het actieve hormoon). Hoe dat kan beschrijft dr. Broda O. Barnes in De Trage Schildklier.

  124. Enorm moe. 48 uur slapen of langer. Bloed getest. TSH 5,1. Twee maanden later weer, maar mijn andere arts zei nee 3,5 week testen. Gedaan. Alles oké behalve TSH: 6,6 en f3 en f4 tegen de hoge maar binnen normale normen? Help?

  125. Vorig jaar uit het niets bleek dat schildklier te traag was. TSH 9. Twee maanden later TSH 4,2; besloten om af te wachten. Begin mei dit jaar TSH 2 dus nog steeds normaal. Dit was na een ICSI behandeling. Inmiddels de tweede ICSI behandeling gehad, wederom zonder zwanger te raken. Nadien bleek bij controle de TSH 0,08, de FT4 41, T3 14 en anti TPO 69,3. C.a. 3 weken weer bloed geprikt TSH nog 0,08 maar FT4 gezakt naar 25. Is hier weer natuurlijk herstel te verwachten?

    • Beste Rianna, Dat is moeilijk inschatten. Je hersenen zullen niet of nauwelijks noodzaak zien om TSH te produceren zolang er (meer dan) voldoende T3 en T4 beschikbaar is in de bloedbaan. Dus het zou best kunnen dat de TSH-productie weer wordt opgepakt zodra de hoeveelheid schildklierhormonen in je bloedbaan terugzakken naar een gemiddeld niveau. Helaas zal de toekomst dit moeten uitwijzen…. In principe is een eventuele stabilisering van je schildklierwaarden volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de schommelingen in je schildklierparameters… Hebben je artsen je verteld waardoor je schildklierhormonen zo sterk worden beïnvloed? Overigens is het vrij algemeen bekend dat schildklierproblemen de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden. Anderzijds zijn er slechts weinig verhalen bekend waarbij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) de schildklierwerking negatief beïnvloedt. Wel komt het heel vaak voor dat een zwangerschap gepaard gaat met (toenemende) schildklierproblemen. Al met al vind ik het heel lastig om je situatie in te schatten en denk ik dat je vooral moet blijven aandringen op periodieke bloedwaardebepalingen om je schildklierwaarden in de gaten en onder controle te houden. Heel veel sterkte met de schildklier en heel veel succes/geluk met zwanger worden! Groeten, Paul

  126. Herman Meersschaert Reageer

    Beste, Voor een kleine ingreep a/d knie( meniscus letsel) moest mijn bloed laten onderzoeken. Onder schildklier stond een aanduiding II THS + 6,76 mU/L 0,27 4,20. Wat betekend dit, is dit verontrustend? Alvast bedankt voor de feedback!

    • Beste Herman, Je verhaal is een beetje lastig te interpreteren, maar ik denk dat de laatste 2 getallen de referentiewaarden voor TSH (schildklier-stimulerend hormoon) zijn. Sommige ziekenhuizen vinden een TSH tussen de 0,27 en 4,20 mU/L ‘goed’. Aangezien 6,76 ervoor of erboven staat, neem ik aan dat dit je daadwerkelijke TSH-bloedwaardebepaling is, dus jouw TSH-waarde. Dit is te hoog, wat meestal inhoudt dat je schildklier te traag werkt en dus te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel zul je dit dus echt bij je arts moeten navragen. Groeten, Paul

  127. Elk laboratorium hanteert zijn eigen normaalwaarden, vaak gebaseerd op ervaring en “gemiddelden”. De meest gebruikelijke normaalwaarden voor wat betreft schildklierhormonen zijn als volgt:

    • TSH: tussen de 0,4 en 4,0 mU/l (maar soms ook tussen de 0,2 en 3,5)
    • T4: tussen 60 en 140 nmol/l
    • FT4: tussen 8 en 26 pmol/l
    • T3: tussen 1,2 en 3,4 nmol/l
    • FT3: tussen 3 en 8 pmol/l
    • Beste, Ik zou graag wat meer weten over mijn waardes. Ik gebruik lithium. Voor mijn gebruik was mijn TSH waarde 1.39. Toen is de TSH waarde gaan stijgen met gebruik lithium naar 2.39, toen 5.5 en nu 6.6. Ft4 is 13.3. Valt dit nog bonnen normale waarden? Klachten… last van oog. En in 4 weken tijd 11 kilo aangekomen. Nu 2 maanden stabiel op gewicht. Lengte 1.59 gewicht nu 62 kilo prima dus. Maar wel vreemd dat dit in 4 weken gebeurd. En snel moe. Groet, Anne

    • Beste Anne, Zoals je in het berichtje (waarop je reageert) kunt lezen, hoort de TSH niet hoger te zijn dan 4,0, dus je TSH is te hoog. Je FT4 valt echter netjes binnen de grenswaarden. Je verhoogde TSH-waarde ZOU het directe gevolg kunnen zijn van je lithiumtherapie (bron), maar uitsluitsel daarover kan ik je niet geven. Gezien je klachten zou ik hieromtrent echt even je huisarts raadplegen! Groeten, Paul

    • mijn TSH is 5.97 en FT4 is 23,4 bij vorige meting en nu TSH 6,6 en FT4 is 26.8 volgens arts is niets aan de hand maar ik ben al maanden doodmoe en broodmager. Ik zou graag een MRI scan willen of een ander scan om te zien wat er met mijn schildklier aan de hand is, arts ziet dit niet zitten. Ik ben man van 20 jaar.

    • Beste Paul,

      Ik heb een paar maanden geleden mijn waarden laten testen en mijn TSH is 4,88. De huisarts vind dit normaal.. Zie dus hier nu en op andere websites dat de waarde uiterlijk 4,0 moet zijn..
      Slik ook al sinds 2015 pantoprazol vanwege een middenrifbreuk. Vorig jaar had ik toevallig een ander ziekenhuis aan de telefoon vanwege slaapproblemen en die zei ineens van of mijn neuroloog nooit had gezegd dat ik maar eens moest afbouwen. Ik zei nee hebben ze nooit gezegd.. Dus zit wel twijfelen.
      Na mijn burn out in 2017 krijg ik er geen kilo’s meer aan (heb ondergewicht) en vaak vermoeid/snel stress..

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.