Aan trouwjurken hangt een stevig prijskaartje, maar er is een reden waarom ze zo duur zijn.
Voor de meeste bruiden is hun trouwjurk het duurste kledingstuk dat ze ooit zullen kopen. Geen enkel kledingstuk wordt zo geromantiseerd en op dit moment, dankzij de populariteit van shows als Say Yes to the Dress, lopen de meeste bruiden een bruidsboetiek binnen met op zijn minst een idee van wat de jurk gaat kosten.

Dat gezegd hebbende, begrijpen waarom trouwjurken kosten wat ze kosten kan een bruid helpen zich zekerder te voelen bij haar aankoop. Als je een bruid bent met een budget, kun je, als je je bewust bent van de factoren die waarschijnlijk de kosten van je bruidsjurk opdrijven, beginnen met een visie die meer binnen je prijsklasse ligt. En als je een bruid bent met een ruim budget, kan weten waar dat geld naartoe gaat je helpen om de kwaliteit van de jurk die je koopt te waarderen.

Het is vooral belangrijk om te beseffen dat een jurk van hoge kwaliteit meer is dan het bedrag op het prijskaartje. Een eenvoudige jurk van goede materialen kan minder kosten dan een duurdere jurk met veel versieringen, maar van hogere kwaliteit zijn op basis van het vakmanschap dat erin is verwerkt. Dus als je een slimme shopper wilt zijn, zijn hier de factoren die je moet overwegen als je de kosten van je trouwjurk wilt begrijpen.

1. Structuur en silhouet

koppel-trouwen-hand-in-hand

Het baljurken-silhouet is een van de populairste stijlen onder bruiden – hoeveel mogelijkheden heb je tenslotte om zo’n volumineuze jurk te dragen! Maar aan het volume hangt soms een prijskaartje. Niet alleen de lagen stof tellen op, maar ook de structuur die nodig is om alles op zijn plaats te houden is arbeidsintensiever dan een eenvoudige jurk met slip. Dit wil echter niet zeggen dat baljurken de enige jurken zijn die prijzig kunnen zijn. Elke stijl die veel zorgvuldige pasvormen en kleermakerswerk vereist, kost over het algemeen meer dan lossere, vrij vloeiende silhouetten.

2. Kwaliteit van de stof

De meest voor de hand liggende factor die invloed heeft op de prijs van je jurk is de stof. Stoffen voor trouwjurken kunnen variëren van lichtgewicht chiffon tot luxe Mikado zijde tot ingewikkeld Venetiaans kant. Hoewel je de kosten per meter van deze stoffen waarschijnlijk nooit op papier zult zien staan, kunnen sommige van deze materialen meer dan honderd euro per meter kosten, en voor een jurk met een volle rok of een lange sleep heb je al snel meer dan tien meter stof nodig.

3. Mate van detail

Stof is echter niet het enige materiaal waar je rekening mee moet houden. Als je een jurk voor ogen hebt met veel steentjes, kralen of met de hand aangebrachte applicaties, zullen deze ook het prijskaartje van je jurk opdrijven. Dit is niet alleen omdat de kralen en steentjes zelf geld kosten. Het is ook omdat de plaatsing van deze ontwerpelementen moet worden aangepast aan de afmetingen en proporties van elke jurk, wat ook veel handwerk kan vergen.

4. Arbeidskosten

Tot nu toe heeft veel van waar we het over hebben gehad te maken met de materiaalkosten. Maar trouwjurken vereisen ook veel meer handwerk dan de kledingstukken die je gewend bent uit het rek te kopen. Vergeet niet dat je bruidsjurk, in ieder geval in zekere mate, met de hand wordt genaaid. Hoewel ontwerpers software hebben om hen te helpen bij het aanpassen van hun patronen aan die maten, vertrouwen ze nog steeds op geschoolde arbeiders om die patroondelen op de stof te plaatsen, alles uit te knippen en in elkaar te naaien.

5. Maatwerk

Veel bruiden vinden jurken die bijna hun droomjurk zijn – ze hebben alleen een beetje maatwerk nodig om daar te komen. Veel ontwerpers zijn bereid om met bruiden samen te werken om die aanpassingen te maken, zoals het veranderen van een boothals in een sweetheart halslijn, of het toevoegen van stof om een doorschijnend paneel op te vullen, of het maken van bandjes voor een strapless jurk. Immers, als ze je jurk al op bestelling maken, speciaal voor jou, dan zijn kleine aanpassingen niet zo moeilijk. En als een ontwerper niet bereid of in staat is om de aanpassingen te doen, kan de naaister die je helpt bij het passen ze misschien wel voor je doen. Maar maatwerk verhoogt wel de prijs van je bruidsjurk en hoe meer je ervan wilt, hoe meer het zal kosten.

6. Designer

koppel-trouwen-strand-foto-shoot

Net als in de modewereld zijn sommige labels prestigieuzer dan andere. Als je een jurk koopt van een bekend designhuis, dan zal een deel van de kosten van je jurk te maken hebben met de naam. Ontwerpers krijgen hun reputatie niet zomaar. Als je een jurk van een gerenommeerd merk koopt, is dat waarschijnlijk omdat ze stoffen van topkwaliteit gebruiken of veel arbeidsintensieve details in hun ontwerpen hebben verwerkt. Die kwaliteit zie je terug in je uiteindelijke jurk, en we zullen niet doen alsof het niet bevredigend is om een jurk te hebben die is ontworpen door een bekende naam!

Je trouwjurk is een werk van liefde en een kunstwerk

Het komt erop neer dat je bruidsjurk weliswaar duur is, maar ook ongelooflijk veel vakmanschap weerspiegelt, van de artistieke visie van de ontwerper tot de productiekwaliteit van de textielfabrikanten en de vaardigheid en toewijding van de naaisters en borduursters. Dat alles samenbrengen in de jurk die je draagt op je trouwdag is een ongelooflijk bijzondere prestatie.

Zelfs als je een beperkt budget hebt, kun je genieten van de luxe van een designer trouwjurk. Ga op zoek naar stijlen met een eenvoudiger ontwerp en die niet veel versieringen nodig hebben. Een vloeiende A-lijn chiffon jurk of een minimalistische satijnen schede kan er net zo romantisch en stijlvol uitzien als een meer uitgebreide jurk. Je kunt ook letten op sample sales, waar je een jurk met korting uit het rek kunt kopen en samen met een naaister aanpassingen kunt doen.

En als je nog niet zeker weet wat je zoekt in je trouwjurk, boek dan een afspraak in een boetiek! Niet alleen doen de medewerk(st)ers niets liever dan met je praten over bruidsmode, ze houden ook altijd je budget in gedachten en zorgen ervoor dat de jurken die ze voorstellen binnen een bereik vallen waar jij je prettig bij voelt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.