Stinkvoeten verhelpen: behandeling van zweetvoeten…

Body · Door Ilse

stinkvoeten behandelen zweetvoeten

Met zweetvoeten worden niet zozeer natte, plakkerige voeten bedoeld, maar veeleer voeten die een penetrante, onaangenaam geur verspreiden. Zweetvoeten worden daarom ook wel stinkvoeten genoemd. De stank die wordt verspreid door zweetvoeten heeft deels te maken met zweet, maar wordt vooral veroorzaakt door de combinatie van warmte, vocht, bacteriën en huidschilfers.

Bacteriën oorzaak zweetvoeten

Bacteriën vinden namelijk niks fijner dan een warme, vochtige omgeving, zoals sokken en schoenen. Bacteriën voeden zich bovendien met de vele duizenden losgeraakte huidschilfertjes die in je schoenen en sokken achterblijven. Zodoende vermenigvuldigen de bacteriën zich razendsnel in de warme & klamme atmosfeer van je sokken. Vervolgens gaan ze een verbinding aan met de geurstoffen in je voetzweet, en dan ontstaat de typische geur van zweetvoeten oftewel stinkvoeten.

Preventieve tips om zweetvoeten te voorkomen

Zweetvoeten zijn erg irritant. Niet alleen voor jezelf, maar –vanwege de onaangename, penetrante geur– ook voor je omgeving. Het is dan ook beter om zweetvoeten te voorkomen dan om stinkvoeten te behandelen met antibacteriële poeders en sprays. Daarom hierbij eerst 7 tips om zweetvoeten te voorkomen…

1. Houd je voeten zo droog mogelijk om stinkvoeten te voorkomen

Dankzij slippers of sandalen blijven je voeten heerlijk fris en droog. Ook het dragen van schoenen en sokken van ademende materialen zorgt voor droge voeten. Zo helpen natuurproducten (katoen, linnen, zijde, leer, wol e.a.) zweetvoeten te voorkomen. Synthetische stoffen zoals rubber, nylon, lycra, acryl en polyester veroorzaken juist stinkvoeten. Daarnaast dien je je voeten goed droog te maken na zwemmen, baden en douchen ter voorkoming van stinkvoeten.

2. De juiste voetverzorging kan zweetvoeten helpen voorkomen

Het scrubben, peelen en wassen van je voeten met een antibacterieel middel (povidon-jodium, alcohol , antibacteriële zeep e.a.) zorgt ervoor dat oude bacteriën van je voeten worden verwijderd. Daarnaast worden nieuwe bacteriën niet voorzien van voedsel. Zodoende kan optimale voetverzorging zweetvoeten voorkomen. Helaas werkt hygiënische voetverzorging slechts tijdelijk; nieuwe bacteriën weten de weg naar je voeten namelijk altijd weer te vinden.

3. Houten schoenenspanners ter voorkoming van zweetvoeten

Schoenspanners zijn in principe bedoeld om leren schoenen in model te houden. Schoenenspanners van cederhout of mahoniehout zijn echter ook uitstekend geschikt om vocht aan de binnenkant van je schoenen te verwijderen. Ceder en mahonie onttrekken namelijk oud zweet aan de schoen door vocht in zich op te nemen. Zodoende kan een setje houten schoenspanners stinkvoeten oftewel zweetvoeten voorkomen.

4. Dagelijks schone sokken aantrekken voorkomt stinkvoeten

Bacteriën nestelen zich maar al te graag in je vochtige sokken. Ze verdwijnen pas weer nadat je je stinksokken heet hebt gewassen. Als je twee dagen op dezelfde sokken loopt, trek je de tweede dag dus een paar dubieuze bacteriënbommetjes aan. Wissel daarom altijd na iedere dag je sokken. Gooi je sokken bij voorkeur direct in de was om zweetvoeten te voorkomen.

5. Wissel dagelijks je schoenen om ter preventie van zweetvoeten

Veel mensen lopen elke dag op dezelfde schoenen. De bacteriën in je schoenen worden zodoende continu van nieuw vocht, vers voedsel en warmte voorzien. Ze kunnen zich dus aan één stuk door blijven vermenigvuldigen, net als de stank. Wissel dus regelmatig van schoenen (bij voorkeur dagelijks) om stinkvoeten oftewel zweetvoeten te voorkomen.

6. Was je sokken heet om zweetvoeten te voorkomen

Bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst bij een temperatuur tussen de 30 en 40 graden Celsius. Bacteriën houden dus van behaaglijk warm, maar niet van koud of heet. Wanneer je je schoenen in een plastic zak stopt en ze een nachtje in de vriezer legt, kunnen bacteriën zich niet langer vermenigvuldigen. Let wel: bacteriën gaan niet dood door kou, uitsluitend door hitte. Bij 75 graden Celsius gaan bacteriën dood; katoenen sneakers kun je daarom maar beter af en toe heet wassen.

7. Neem regelmatig een voetbad ter voorkoming van zweetvoeten

Een voetbad met zure, samentrekkende & boorzuur- of looizuur-houdende extracten kan helpen om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen. Doe etherische oliën in warm water, bijvoorbeeld van eikenschors, dennennaalden, walnootbladeren, zink, salie, tijm, kamille, duizendblad, strobloemen of icetea.

Behandeling van zweetvoeten met lotion, spray, zalf & poeder

Doordat je constant in de geur van je eigen zweetvoeten verkeert, ruik je je eigen stinkvoeten niet altijd even goed of zelfs helemaal niet. Zodoende kan de zweetlucht veel erger zijn dan je beseft. Voor de mensen die voorgoed verlost willen worden van hun stinkende zweetvoeten zijn er allerlei antibacteriële sprays, poeders en lotions op de markt. Hieronder bespreken we de populairste middelen tegen zweetvoeten…

1. Pedispray® = een goed middel tegen zweetvoeten

Pedispray is een spray tegen zweetvoeten. De werkzame stoffen in Pedispray zijn o.a. kamfer, alcohol, glycerine, zink, propeen, natriumlactaat, vitamine E en farnesol. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat het zweten minder wordt, dat bacteriën worden gedood en dat de geur van je stinkvoeten verdwijnt. Pedispray geldt nog altijd als het beste middel tegen zweetvoeten.

Tip: in dit artikel lees je meer over de behandeling van zweetvoeten met behulp van Pedispray en hoe je dit middel tegen stinkvoeten het best kan toepassen…

2. Podoform® als middel tegen zweetvoeten

De werkzame stoffen in Podoform zouden “de bacteriën die de penetrante geur van zweetvoeten veroorzaken bestrijden”. Podoform Feet & Shoe zou daarnaast “wetenschappelijk onderzocht” en “bewezen effectief” zijn. De exacte werkzame stoffen in Podoform worden echter nergens vermeld. Wel is te lezen dat als Podoform in aanraking komt met eiwitten, de vloeistof uiteenvalt in water en zuurstof!? En dat Podoform bij “DAGELIJKS gebruik korte metten maakt met geurende zweetvoeten”. Waarschijnlijk is Podoform dus water wat je dagelijks over je voeten moet gieten…

3. Boorzuur & looizuur tegen zweetvoeten

Boorzuurpoeder kan als middel tegen zweetvoeten dienen. Zo kun je elke avond enkele theelepels boorzuurpoeder in je sokken strooien en deze gedurende de nacht aantrekken. Hierdoor worden je zweetvoeten na verloop van tijd minder. Hetzelfde geldt overigens voor looizuur. Looizuur zit onder andere in thee, dus je kunt ook gewoon theeblaadjes in je sokken stoppen.

4. Jodium is een goed middel tegen zweetvoeten

Jodium werkt antibacterieel en maakt dus bacteriën dood. Smeer je voeten 1 of 2 keer per dag in met jodium (providon-jodium e.a.) om je zweetvoeten te verhelpen. Trek vervolgens oude sokken aan om vlekken te voorkomen. Wanneer alle bacteriën op je voeten en in je schoenen en sokken dood zijn, verdwijnt ook de vieze zweetgeur van je stinkvoeten.

5. Aluminium inzetten als middel tegen zweetvoeten

Als bovenstaande middelen niet helpen om je zweetvoeten te behandelen, dan kun je naar je huisarts gaan. Hij kan je een oplossing geven met aluminiumzout (aluminium-chloride of aluminium-hydroxychloride) om je voeten mee te behandelen. Aluminiumzout in de vorm van spray, poeder of oplossing werkt doorgaans zeer effectief tegen zweetvoeten doordat het de zweetproductie afremt.

6. Pro-Texx® pads tegen zweetvoeten

[Update – november 2011:] Vanwege een aantal positieve reacties over ‘Pro-Texx schoenenpads’ die bezoekers hieronder hebben achtergelaten, voeg ik Pro-Texx toe aan dit rijtje met middelen tegen stinkvoeten…

Op de website van Pro-Texx wordt helaas weinig uitleg gegeven over de werking en werkzame stoffen van de Pro-Texx “pads” voor schoenen. De belangrijkste werkzame stof in ProTexx pads voor schoenen is een plantengeurstof (terpeen) genaamd ‘farnesol’. Farnesol werkt antibacterieel en verspreid een bloemengeur; de stof komt van nature voor in o.a. anijs en jasmijn.

Pro-Texx pads zien er verder uit als navulverpakkingen voor vochtvreters. Je weet wel, van die witte zakjes met koolstof die vocht en geurtjes uit een vertrek zuigen. Pro-Texx schoenen-pads werken eigenlijk ook als vochtvreters oftewel vocht-onttrekkers. Ze absorberen namelijk vocht (zweet) & onaangename geurtjes (zweetlucht) uit je schoenen.

Doordat Pro-Texx pads je schoenen droog houden, krijgen bacteriën bovendien geen kans om zich in je schoenen te vermenigvuldigen. Hierdoor blijven je schoenen, sokken en voeten fris ruiken. Ik heb de Pro-Texx pads inmiddels ook zelf geprobeerd en ben er tevreden over. Ik vraag me alleen wel af of het niet goedkoper is om gewoon een zak met koolstof in je schoenen te proppen.

Tot slot

Als je langdurig en continu last hebt van natte, plakkerige zweetvoeten, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Extreme stinkvoeten kunnen namelijk worden door een onderliggende aandoening zoals een zenuwafwijking of een schildklieraandoening.

Tot slot heb je de anti zweetvoet middelen Pedicare en Neusek tegen zweetvoeten. Pedicare is een zalf die je aanbrengt op je voeten. Peusek Bano en Peusek Express zijn Spaanse middelen tegen zweetvoeten. Welke werkzame stoffen in deze middelen tegen zweetvoeten zitten, is helaas nergens te vinden.

Bekijk hier de beste 10 middelen & behandelingen tegen overmatige transpiratie (hyperhidrosis)…

Heb jij aanvullende tips ter behandeling van zweetvoeten? Zo ja, laat ons weten hoe jouw anti-zweetvoeten behandeling werkt in een reactie hieronder!

21 comments


  • Annick

    21 september 2016

    Ik gebruik ook al een tijdje de Pedispray, echt een perfect resultaat. Maar ik kan hem nu ineens nergens meer vinden online om te bestellen. Wie weet waar ik er nog kan aanraken???

  • Martijn

    3 augustus 2016

    Zilversokken werken erg goed tegen stinkvoeten. Het zilver doodt de bacteriën en daardoor dus ook geen zweetvoeten. De zilversokken zorgen ook voor goed temperatuur regulatie. Dus koel in de zomer en lekker warm in de winter.

  • Peter Belt

    16 augustus 2015

    gewoon als je ’s morgens een douche neemt even over je voeten plassen en je geurproblemen worden na 2 of 3 keer opgelost. Het lijkt een beetje vies maar het helpt echt.

    • Debbie

      18 augustus 2015

      Dan wordt je zweetlucht verbloemd door pieslucht… Wat een geniale oplossing tegen zweetvoeten! :(

    • Peter Belt

      22 augustus 2015

      Je kan ook gewoon je voeten wassen en je hebt geen last van andere ongewenste geuren, in elk geval geen voetengeur meer.

  • Bernadette

    20 juli 2014

    mijn man (die nooit onfrisse voeten heeft) kwam terug van het sporten en zijn nieuwe schoenen roken zeer onfris. In de wasmachine op 60 graden maar het hielp niet. Toen een nacht in een emmer water gezet met daarin een scheut Dettol. En de vieze lucht was definitief weg! Ook je voeten worden fris van een klein beetje Dettol in een voetenbad. De douchebak / douchevloer regelmatig schrobben met een klein beetje Dettol of chloor in het schrobwater stopt verdere besmetting. Pas op: chloor of Dettol NOOIT bij elkaar gebruiken of bij andere middelen! En goed ventileren, want de gassen zijn schadelijk!

  • Marja

    26 juni 2014

    Er was gevraagd om de leverancier van Pedicare tegen zweetvoeten. Op de verpakking staat Pedicare Assen.

  • Henk

    22 juni 2014

    In militaire dienst kreeg ik Solutio Anti Hyperhydrosica van de dienstdoende arts. Het was meen ik iets met magnesium. Ik heb het twee weken 1 keer per dag met watten op mijn voeten aangebracht. Na die tijd was ik er vanaf en is het nooit meer terug gekomen. Later heb ik nog een kennis het spul laten gebruiken en hij heeft er ook veel baat bij gehad. Ik kan op internet het middel echter niet vinden.

    • Paul

      22 juni 2014

      Toen ik de merknaam van het middel tegen zweetvoeten las, ben ik meteen (maar tevergeefs) gaan googelen. Later las ik pas dat jij het middel ook niet kon achterhalen via internet. Staat er misschien een producent o.i.d. op de verpakking?

  • Marja

    13 juni 2014

    Ik heb ook erg snel last van natte voeten en, aan het einde van de dag, ruikende voeten. Ik doe er van alles aan, maar het enige wat bij mij redelijk werkt is Pedicare, een witte crème in een potje die je bij de schoenmaker en sommige schoenwinkels kan kopen. Nadeel is dat de Pedicare vreselijk witte voeten geeft. Je krijgt het er zelfs met wassen haast niet af.

  • Tio

    29 april 2014

    Met antibacteriële gel insmeren, kan ook werken om bacteriegroei te voorkomen.

  • Anton van den Brand

    17 januari 2014

    Vergeet niet je schoenen te behandelen tegen de aanwezige schimmels en bacteriën. De Shoefresh is een apparaat dat stank uit schoenen haalt een daarna droogt. Ideaal en gemakkelijk in gebruik. Schoenen eroverheen en het programma start en stopt automatisch. Ideaal voor sportschoenen zoals bij hockey. Ikzelf gebruik het ook al een tijd en met succes. De stinkschoenen van mijn kinderen zijn zelfs verleden tijd.

  • Bart

    9 november 2011

    Ik heb die pro texx schoenpads besteld en ik sta echt versteld. Vroeger liet ik mijn schoenen na een werkdag buiten op terras staan (waardoor die natuurlijk ook nooit de kans kregen om goed te drogen) maar nu kom ik thuis en steek ik de schoenpads erin en ’s morgens zijn ze poederdroog en ze ruiken helemaal niet meer.

  • Leon v.d. Sanden

    8 november 2011

    Ik heb de Pedispray inmiddels 4 weken gebruikt en het werkt echt! Het is nog niet perfect, maar het scheelt echt enorm. Ik ruik mijn zweetvoeten alleen nog als ik aan het eind van de dag thuiskom en de Pedispray is uitgewerkt. Ik blijf hem gebruiken totdat het niet meer nodig is om de zweetlucht te verbloemen. Als zweetvoeten überhaupt ooit vanzelf overgaan.

  • Leon v.d. Sanden

    26 oktober 2011

    Ik ga die Pedispray ook eens proberen. Zal over een paar weken laten weten of ’t werkte om van mijn zweetvoeten af te komen. Ik ben zelf enigszins sceptisch, maar desalniettemin erg benieuwd. Heb namelijk al van alles geprobeerd om van die stinkende sokken, schoenen en voeten te worden verlost. Ik ben het echt meer dan beu…

  • Mia van Amstel

    10 oktober 2011

    Ik heb altijd klamme voeten. Ook mijn sokken zijn aan het eind van de dag nat. Produceren sommige mensen meer zweet dan anderen of kan er een andere oorzaak zijn. Verkeerde sokken, verkeerde schoenen, te warm ingepakt? Ik heb nooit echt warme voeten, maar toch zijn ze snel zweterig. Ik snap er echt niks van!

    • Brigitte

      19 juli 2015

      Ik heb last van dezelfde problemen. Ik verzorg mijn voeten heel goed en toch zijn ze ’s avonds klam. Bij mij gaat het enkel over vochtigheid, niet over geuren. Wat zou ik het best kunnen proberen? Ben dit vervelende euvel echt moe…

  • Grea

    22 september 2011

    Mijn voeten verspreiden bijna altijd een onaangename geur. Ik vraag me af of het echt door zweetvoeten komt of dat het misschien iets van een voetschimmel of zo is. Er is niks aan mijn voeten te zien, maar ze zijn ook nooit echt nat… Zijn zweetvoeten altijd nat , klam of plakkerig? Of kunnen zweetvoeten ook stinken als ze droog zijn?

  • Jason de Kleijn

    7 augustus 2011

    Pedispray® werkt voor mij perfect… – Voeten elke dag goed wassen met water, zonder zeep. – Na het wassen voeten heel goed afdrogen. – Voeten elke dag inspuiten met Pedispray. – Pedispray kun je evt. ook op je schoenen & sokken spuiten. – Evt. Pedispray voetendoekjes gebruiken als aanvulling op de spray. Sinds ik dit doe heb ik geen last meer van zweetvoeten of stinkvoeten.

  • Tom

    1 juli 2011

    Je moet de schoenen echt desinfecteren om bacteriën te doden. Zoek eens op Pro-Texx, dit product doet het allebei.

    • Brandon

      1 juli 2011

      Ik las dit: De pro texx® schoenpads moeten gedurende de nacht in de schoenen worden geschoven. De pads verhinderen de vorming van bacteriën en beschermen de voeten tegen bacteriën, zweet & zweetgeur. Pro texx® kan tot 75 keer worden hergebruikt.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.