Wazig zien is een veel voorkomend probleem. Sommige mensen hebben continu last van een wazig zicht; bij andere treedt wazig zien plotseling en/of tijdelijk op. Het kan zelfs zo zijn dat bestaande wazigheid plotsklaps verergert… Hieronder vind je 5 oorzaken van (plotseling) wazig zien…

1. Verziendheid of bijziendheid = wazig zicht

Wazig zien wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door verslechtering van je ooglenzen. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid van het gezichtsvermogen veroorzaken, zijn verziendheid en bijziendheid…

A. Verziendheid

In geval van verziendheid oftewel hypermetropie, zie je van veraf scherp en van dichtbij wazig. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenssterkte plus (+). Dus van dichtbij wazig en in de verte scherp: lens-sterkte ‘plus’.

B. Bijziendheid

In geval van bijziendheid oftewel myopie, zie je van dichtbij scherp en van veraf wazig. Bijziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen met lenssterkte min (-). Dus in de verte wazig en van dichtbij scherp: lens-sterkte ‘min’.

Verziendheid of bijziendheid ontstaat doorgaans geleidelijk aan en wordt met het verstrijken van de tijd steeds erger. Het continu ophogen van je bril- of lenssterkte met een hogere lenswaarde kan je wazige zicht tot op zekere hoogte blijven corrigeren.

Verziendheid en bijziendheid kunnen tot op zekere hoogte worden gecompenseerd met behulp van een bril of contactlenzen; een ooglaserbehandeling is helaas de enige permanente behandeling tegen verziendheid en bijziendheid.

2. Bindvliesontsteking kan blikveld vertroebelen

Wazig zien kan worden veroorzaakt door een bindvliesontsteking (conjunctivitis). Dit is een besmettelijke ontsteking van het vlies dat de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van de oogleden bedekt. Een bindvliesontsteking ontstaat meestal door een bacteriële of virale infectie. Een micro-organisme kan in het bindvlies terechtkomen via vervuilde contactlenzen of airconditioning en wordt gekenmerkt door knalrode ogen.

3. Haze kan zorgen voor nevelig zicht

Haze is een wondreactie die kan optreden na een ooglaserbehandeling. Wazig zien treedt bij 9 tot 30 procent van de ooglaser-patiënten op en kan variëren van nauwelijks merkbaar tot zeer ernstig. Meestal verdwijnt de vertroebeling (deels) binnen 24 maanden. Haze wordt door patiënten beschreven als “verlies van contrast”, een “uitgesmeerd beeld” en “aquarium-ogen”.

4. Wazig zien door uveïtis & iritis

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies, netvlies of straallichaam. Iritis is een ontsteking van de iris ofwel het regenboogvlies. Bij een dergelijke inwendige oogontsteking ga je zeer geleidelijk aan waziger zien.

5. Wazig blikveld ten gevolge van diabetes/suikerziekte

Diabetes mellitus oftewel suikerziekte kan verregaande oogklachten tot gevolg hebben, met een wazig zicht tot gevolg… Diabetes kan leiden tot ‘diabetische retinopathie’. Retinopathie betreft een netvliesaandoening die leidt tot afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor kunnen bloedvaatjes in het netvlies gaan lekken of zelfs afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan. Zodoende krijgt het netvlies onvoldoende zuurstof aangereikt, waardoor kluwens van nieuwe bloedvaatjes gaan groeien… Dit kan weer leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid.

Diabetes kan eveneens gepaard gaan met ‘diabetische maculopathie’. DIt is een vorm van kegeldystrofie: een afwijking in het netvlies ter hoogte van de macula (gele vlek), waardoor de kegeltjes in het oog niet meer goed kunnen functioneren. Ook maculopathie kan leiden tot verregaande gezichtsproblemen, waaronder een forse vermindering van het gezichtsvermogen en de gezichtsscherpte… En zelfs volledige blindheid.  Diabetische maculopathie kan al dan niet ontstaan in combinatie met diabetisch macula-oedeem: vochtophoping in de gele vlek.

Al met al KAN het dus raadzaam zijn om jezelf te laten testen op diabetes indien je gezichtsvermogen/gezichtsscherpte plotseling (sterk) afneemt!

6. Plotseling wazig zien: acute redenen

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag of zelfs van het ene op het andere moment beduidend waziger zien dan voorheen. Dit gebeurt doorgaans bij één van beide ogen en kan duiden op onder andere:

 • Glasvochtbloeding: zeer plotselinge zichtverslechtering
 • Netvliesloslating: ’t loslaten van je netvlies is alsof een gordijn wordt dicht getrokken
 • Afsluiting van een oogader of oogslagader (veroorzaakt plotselinge blindheid)

Tot slot

Let op: wazig zien kan ook worden veroorzaakt door o.a. een hoornvliesontsteking, oogbolontsteking, oververmoeidheid, allergische reacties, droge ogen neurologische complicaties of MS (Multiple Sclerose). Zelfs een ernstig of chronisch tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan tot een wazig zicht leiden. Zo kun je wazig zien bij een aanzienlijk en/of langdurig tekort aan vitamine D, vitamine A, B-vitamines (met name B12), magnesium, kalium, zink of seleen.

Een goede oogverzorging kan bepaalde vormen van ‘wazig zien’ helpen voorkomen.

Heb jij ervaring met een al dan niet plotseling troebel, nevelig of wazig gezichtsveld? Deel hieronder jouw vragen en bevindingen ten aanzien van wazig zien!

224 Reacties

 1. Hoi hoi, Ik heb sinds afgelopen dinsdagmiddag plotseling pijn aan/rondom mijn oog, eigenlijk dacht ik eerst aan een oogontsteking, heb ik wel vaker gehad. Later toen ik even boodschappen ging doen viel het mij op dat ik met beide ogen best wazig /onscherp zag. Thuis m’n lenzen uit gedaan omdat ik dacht dat ze vies waren en toen kon ik helemaal niks meer zien, bril op gedaan en geen verschil. Ik heb diezelfde avond de huisartsenpost gebeld en mocht even langskomen, mijn ogen waren verder niet echt rood. Huisarts van de post vond ze er wel erg droog uitzien dus werd naar huis gestuurd met het advies om elk uur te druppelen, dit ook gedaan tot vrijdagochtend. Van dinsdagavond tot vrijdagochtend is er nog niks veranderd qua zien. Ik heb toch maar mijn eigen huisarts gebeld en zij stuurde mij door naar de oogarts. De oogarts is 3 minuten bij mij geweest en verder is alleen mijn sterkte opgenomen, de arts vertelde dat ze niks bijzonders ziet aan mijn ogen en dat ik over 14 dagen terug mocht komen. Nou zijn 14 dagen wel erg lang om mee aan te kwakkelen als je de hele tijd onscherp/wazig ziet en last hebt van m’n ogen. Iemand een ideetje wat het zou kunnen zijn? Ik hoor het graag!

 2. Ik zie wazig na gebruik van een schermpje, lezen of gefocust kijken op iets waar ik mee bezig ben, bv breien. Draag een bril met + glazen en een leesgedeelte, waarmee ik wel scherp kan kijken en die voldoet. Alleen een leesbril voldoet beter heb ik het probleem minder. Ik gebruik ook oogdruppels op de oogdruk te beheersen. Door de corona is het niet mogelijk een oogarts te bezoeken, maar ben wel benieuwd naar de oorzaak. Is het de bril of een bijwerking van de oogdruppels?

 3. Hey , ik heb om de zoveel tijd een wazig zicht langs beide ogen. Kan soms 10min duren. Soms zelf een halfuur. Dat kan 2 keer in de week voorkomen, soms meer en soms kan het wel een paar weken duren voor ik het weer heb.. de laatste tijd heb ik het wel meer. Precies of het is wel wat troebel, als ik naar iets kijk of naar mijn gsm kijk zijn er paar stukken die wazig of weg zijn of precies dat er iets wit voor komt.. En er is precies als ik dan voor mij uitstaar dat er dan witte dingen (vlekken) of zo bewegen. heel raar… moeilijk uit te leggen. Wat zou dit kunnen zijn, want ik begin mij toch zorgen te maken…

 4. Hoi. Ik heb heel af en toe last van wazig zicht en dit gebeurt bijna enkel als ik naar fijne strepen kijk. Bijvoorbeeld als ik een gestreepte handdoek of zo strijk of plooi en dus gefocust ben op het gestreepte oppervlak. Ik heb dit al zitten googelen maar vind geen info terug. Hebben jullie hier al van gehoord en weten jullie hoe het komt, en nog belangrijker, of het geen symptoom is van iets erger. Alvast bedankt!

  • Tinekeer Steggerda

   Ik heb al tijden dat ik als ik bv even iets lees of op mijn telefoon kijk dat ik daarna soms een uur lang heel wazig zie. Dan trekt het weer weg. Ik draag een bril en heb die laten controleren. Ze zeggen dat ie goed is. Maar het wordt steeds erger. Alles loopt dan doorelkaar. Heb dit al bijna een jaar en wordt er dan ook heel moe van.
   Herkent iemand dit.

 5. Mijn man is de wanhoop nabij. Zijn zicht is nog maar 10% en 30%. Inmiddels zijn wij overal al geweest en zijn er allerlei onderzoeken gestart en men staat voor een raadsel. Hij heeft al nieuwe lenzen gekregen en dat heeft evenmin geholpen. Allerlei oogaandoeningen zijn al uitgesloten, maar wat het dan wel is is onbekend. Tekort B12 is ook niet aan de orde. Oogzenuwen zijn goed. Wij zijn zelfs in het buitenland geweest. De enige mogelijkheid zou een neurologisch probleem kunnen zijn. In een normale scan komt niets naar voren. Mogelijk is er iets niet goed in de overbrenging naar het zichtcentrum in de hersenen. Heeft iemand hier ervaring mee of heeft iemand een idee wat wij nog meer kunnen doen of ondernemen?

 6. EsteeVanBouwen Reageer

  Ik kan van ver niet goed zien, dit heb ik al jaren. En draag daarvoor ook lenzen en bril. Maar sinds 2 weken ongeveer wil mijn rechteroog niet meer scherpstellen. Zelfs met een bril blijf ik wazig zien. Heb het al vaak schoongemaakt met lenzenvloeistof en rust, maar het blijft wazig. Raak een beetje in paniek ???? wat kan ik doen?

 7. Hallo, ik ben vandaag tegen metaal gebots (naast mijn oog) en op één of andere manier kan ik niet meer heel goed zien, en het ergste was dat ik vandaag een match van netbal ging spelen en ik kon niet goed zien waar de bal is! Hopelijk antwoorden jullie mij zo snel mogelijk!

 8. Ik heb eergisteren gehad dat mijn linker oog opeens wazig zag voor zon 4 uur en vandaag had ik precies hetzelfde alleen zon 2 uur met mijn rechter oog. Ik heb lenzen en best droge ogen licht dit hieraan?

 9. Hoi, ik draag al jaren ooglenzen (ben nu 60 jaar) en heb daar geen last van. Mijn oogafwijking is ook al jaren stabiel op -4,5. Ik had de laatste weken al de indruk dat ik wat minder scherp zag op afstand. Twee dagen geleden kwam daar nog bij dat ik in mijn rechter oog kleine, bewegende zwarte puntjes zag, met bewegende grotere vlekken. Er was van buiten niets aan mijn ogen te zien (niet rood of zo). einde van de middag zag ik ook lichtflitsen. Gisteren naar de opticien geweest die vaststelde dat mijn zichtvermogen van 95 naar 65-70% was teruggelopen en ook de scherpte bijgesteld moest worden. De vlekken waren ook te zien in het oogvocht. Netvlies leek in orde. Mijn ogen voelen wel wat branderig, de lichtflitsen zijn zo goed als weg, maar ik zie nog steeds wazig. Kan dit met B12 tekort te maken hebben of met een val? Of hebben jullie een andere suggestie?

 10. Goedemorgen steeds als ik in bad ben geweest of soms als ik er nog in zit ga ik geleidelijk steeds wazige zien dat houd soms een 15 min aan maar soms ook wel 2 tot 3 uur zowel veraf als dichtbij moet ik dan heel erg focussen. Het is dan makkelijk om te zeggen “ga niet meer in bad” maar ik ben benieuwd hoe dit kan voor de rest heb ik geen medicatie of ziekten, ten miste waarvan ik vanaf weet. graag lees ik u reactie.
  Liefs Monique

 11. Hoi hoi, sinds een week of twee zie ik wazig. Ik kan niet echt duidelijk zien. Het komt via beide ogen. Als ik moeite maakt om een duidelijker beeld te krijgen of mijn ogen wijder open maakt dan doet het pijn. Het probleem is dit gebeurt alleen overdag. Zolang de zon schijnt hebt ik het probleem. In de avond is alles weer normaal.

 12. Hoi, ik heb sinds gisteravond dat ik een kleine waas zie in mijn rechteroog. Mijn oog is ook wat rood en ik zou graag willen weten wat er aan de hand is. Wie weet wat dit zou kunnen zijn? Ben erg bezorgd…

  • Welk deel van je oog is rood? Kun je de exacte locatie, ernst en omvang van de roodheid beschrijven?

  • Op het witte deel van m’n oog, werd vanochtend ook wakker met wat plakkerige wimpers en het is het ergste als ik in het licht kijk.

  • De voornaamste oorzaak van zulke klachten is conjunctivitis (oogbindvliesontsteking / oogslijmvliesontstking), beter bekend onder de veralgemeende noemer ‘oogontsteking’… Ook keratitis (hoornvliesontsteking) komt relatief vaak voor… Of anders een bloeduitstorting in het oogwit of een episcleritis (ontsteking van de episclera: het oppervlakkige bindweefsel dat op de sclera, het ware oogwit oftewel de harde oogrok rust)… De combinatie van roodheid, lichtschuwheid en slijmerigheid in het oog, kan echter ook worden veroorzaakt door (indirect) oogdroogte, een herpesinfectie van het oog of een allergische oogontsteking door toedoen van bijvoorbeeld pollen, huisdieren of huisstofmijtuitwerpselen. Uveïtis (irisontsteking) en scleritis (oogwitontsteking / oogrokontsteking) zijn relatief zeldzaam. In geval van acuut glaucoom is doorgaans óók sprake van een spontaan verhoogde oogboldruk, hevige hoofdpijn, misselijkheid en, overgeven. Voor uitsluitsel zul je langs de huisarts moeten gaan. Sterkte ermee!

 13. Goedendag, Sinds anderhalve week is mijn moeder opgenomen in het ziekenhuis. Zij stond op een ochtend op met ernstig vertroebeld zicht. Dit ging gepaard met misselijkheid, braken, een warm gevoel vanbinnen, moeizaam hoesten, kortademigheid en pijn. Het was er plots die ochtend. Intussen heeft zij veel onderzoeken ondergaan (bloed, scan, PET, punctie, …). Eerst werd over papiloedeem gesproken, een vochtophoping die op de ogen drukt, later werd over sarcoïdose gesproken, maar men vindt geen oorzaak, geen oplossing en geen behandeling. Nog steeds weet niemand wat er met mijn moeder aan de hand is. Het is zeer frustrerend en verontrustend. Heeft iemand hier misschien ervaring mee?

 14. Ik heb al een tijdje dat ik s avonds ineens wazig zie en dan wazig in de zin dat er een witte mist op komt zetten die dan na een seconde of 10 weer optrekt. Dus niet onscherp, maar een witte nevel, het maakt mij wat angstig, ik ben 68 jaar en mijn zus is in december overleden aan een hersenbloeding.

  • Naar de oogarts en wel metéén. Ik heb 3 dagen gewacht en zit nu met bloedprop en 4 taks afsluiting vanaf oktober vorig jaar. Oog loopt steeds weer vol met vocht en nu gaan ze het dicht laseren. Was ik sneller geweest was mijn zicht beter geweest. Heb nog 10% zicht in 1 oog. Andere is gelukkig nog goed… zag al eerder dubbel bij tv kijken maar ach zal wel vermoeidheid zijn… sukkel was ik. Sterkte. Mijn oog is niet meer te redden. Heet CRVO (Retinale Veneuze Occlusie: centrale netvliesocclusie van de ader) het volledige pakket. Zorg dat het niet zo ver komt. Sterkte!!!

 15. Beste. Ik heb sinds kort (1-2 weken) een plotse achteruitgang van mijn zicht. Hiervoor waren mijn ogen erg goed, nu kan ik plots geen kleine lettertjes meer lezen, mijn zicht is ook wazig. Ik ben ook erg vermoeid hierdoor en ik krijg er hoofdpijn van. Is het mogelijk dat dat zo snel gaat en moet ik dringend een oogarts zien?

 16. Hoi, Ik ben hierlangs gekomen omdat ik sinds vorige week ook een merkwaardig gedrag ervaar met mijn linkeroog. Ik ben al lange tijd brildrager met sterkte van -4,5 (rechts) en -3,75 (links). met bril op nooit eerder klachten gehad. Echter sinds begin vorige week zie ik plotseling een stuk waziger met mijn linkeroog. Vooral met bril op. het lijkt wel alsof de sterkte ineens niet meer klopt. Ook voelt het sinds datzelfde moment wat vreemd en neigt het naar veelvuldig de ogen willen wrijven. Ik heb hier ook het meest last van als ik achter een beeldscherm zit. Mijn oog wordt dan ook relatief gezien vochtiger lijkt het. En merkwaardig genoeg heb ik hier geen last van met contactlenzen in.

  • Dit kan echt van alles zijn… Van een oogontsteking tot droge ogen tot een lui oog tot een verstopte traanklier… Persoonlijk zou ik met dit oogprobleem langs de huisarts gaan of anders langs de opticien.

  • EsteevanBouwen

   Ik heb dus nu precies hetzelfde in mijn rechteroog.. geen idee wat het kan zijn…

 17. Hallo, ik had eergisteravond en gistermiddag last van wazig zicht. Ik heb vorig jaar ook eens last gehad van wazig zicht. Ik heb bij Hans Anders een oogtest gedaan en daar kwam uit dat ik een bril nodig heb, links -1.00 rechts -0.25 -0.50. Voordat ik een bril overweeg probeer ik er achter te komen of er ook andere redenen zijn waardoor het wazig zicht kan komen. Ik heb er namelijk niet constant last van, dus misschien zit er een andere mogelijke reden achter… wie kan me helpen?

  • Hoi, ik heb hier ook vaak last van volgens de geleerde heeft het te maken met migraine.

  • Migraine-aura’s kunnen inderdaad tot wazig zich leiden… Overigens zou een sporadisch wazig zicht door toedoen van bijziendheid moeten kunnen worden uitgesloten door nogmaals een oogtest te laten doen (op een moment dat het wazig zicht zich niet voordoet)…

 18. Heb sinds donderdag als ik door men linker oog kijk en vlek alsof je in gel licht hebt gekeken deze gaat maar niet weg, verder heb ik geen rood oog of zie je er niets aan, deze vlek zit in het midden van het zicht

 19. Hoi allemaal. Ik heb sinds enkele maanden dat ik eens in de paar weken plotseling heel wazig zie. Het ziet er een beetje uit als wanneer je met de focus van je camera aan het spelen bent, het gaat heen en weer naar iets scherper en minder scherp. Dat duurt een paar minuten en daarna is mijn zicht weer normaal. Het is niet op specifieke momenten of bij specifieke activiteiten. Het kan tijdens het huishouden zijn, maar kan ook op het werk ineens optreden. Ik kan op internet niets vinden wat hierop lijkt. Iemand enig idee waar dat vandaan kan komen? Groet, Patricia (28 jaar)

  • Hoi Patricia, Ik las net je bericht. Ik heb precies hetzelfde als jij. Het kan ineens troebel worden zonder enige aanleiding duurt een paar seconden / minuten en dan is het weg, merk als ik me concentreer op een punt wat verder weg dat het dan sneller weg is. Weet jij al waar het vandaan komt? Ik durf er ook eigenlijk niet mee naar de dokter.

 20. Hallo allemaal. Ik ben benieuwd of er iemand begrijpt wat ik heb. Als ik een tijdje naar 1 plek kijk, zie ik daarna alles onscherp. Eerst was het alleen achter de laptop. Maar tegenwoordig heb ik het ook als ik t.v. kijk, boek lees, af brei. En eerst duurde het een half uur. Tegenwoordig veel langer. Loop ik buiten, zie ik alles onscherp, behalve dingen dichtbij. Dus ga ik er van uit dat mijn ogen niet goed focussen. En ik draag al 14 jaar een bril.

 21. Hallo, ik ben Joël, 17 jaar en kom uit Leeuwarden. De laatste tijd kan ik om onverklaarbare redenen steeds niks zien met mijn rechteroog. Zonder dat er iets gebeurd kan ik niks meer zien met de rechteroog. Het is na een kwartier ook weer weg maar het blijft heel vervelend. Enig idee hoe ik dit kan stoppen of hoe ik dit kan voorkomen? Voor extra informatie: ik draag geen bril en heb geen lenzen.

 22. Ronald Frederiks Reageer

  Hallo Paul, Dank voor je reactie. Ik ben al vanaf mijn zesde bril dragend en mijn opticien heeft in maart geconstateerd dat mijn zicht heel erg slecht werd. Het is aan beide ogen en aan de buitenkant en binnenkant van het oog is niets te zien. En nee ik ben geen diabeet. Ik zal in ieder geval contact opnemen met de zorgverzekeraar want het wordt tijd dat ik weet wat het is en wat er dan aan gedaan kan worden.

  • Beste Ronald, Ik vroeg of je brildrager bent uit interesse… Bijziendheid / hoge myopie / myopia kan in theorie namelijk het gevolg zijn van ‘overaccomodatie’ door een te sterkte bril (waarbij de ooglens te vaak ‘bolt’ / ‘opbolt’). Of beter gezegd: een bril waarmee je op 6 meter afstand perfect ziet, maar waarmee je van dichtbij als het ware ‘veel te scherp’ ziet. Men veronderstelt namelijk steeds vaker dat het leuk is om op 6 meter afstand prettig te kunnen zien, maar dat dit niet bepaalde de afstand is waarop de meeste mensen zich gedurende de dag hun ogen het vaakst moeten focussen… Soms wordt ‘pseudomyopie’ onterecht behandeld met een bril, hetgeen je gezichtsvermogen negatief zou kunnen beïnvloeden. (bron) Maar voor zover ik weet is dit zeldzaam en kan dit bij lange na niet zodanig ernstige of snel belopende gevolgen hebben. Bovendien wordt tegenwoordig steeds vaker een kwalitatief hoogwaardige multifocale bril gedragen… Sorry, laat deze reactie vooral links liggen… Nu ik erover nadenk, lijkt me dit in jouw situatie extreem onwaarschijnlijk… nee, onmogelijk…

  • Hallo Ronald, ik las hier je verhaal en dacht ook eerst aan cataract, maculadegeneratie of glaucoom. Ook vocht achter het netvlies kan dit nare gevolg hebben… Maar zoals de redactie hier al aangeeft zou een oogarts dit zeker moeten vinden. Ikzelf heb sinds mijn 5e een hoge myopie (droeg contactlenzen op mijn 7e). Een hele hoop gerelateerde oogziekten staken de kop op. Ik schreef mijn verhaal op mijn blog: HogeMyopie (Mag Het Een Beetje Meer Zijn). Ik geef er ook tips en anekdotes startend met een voorwoord. Ook hoe ik zelfstandig braille leerde. Ik hoop er mensen meer info mee te verschaffen, misschien kan je eens een kijkje gaan nemen. Je mag zelf ook altijd reacties geven. Ik wens je heel veel sterkte toe en hopelijk wordt er een oplossing voor je oogproblematiek gevonden. Groetjes, Anja

 23. Ronald Frederiks Reageer

  Vanaf maart dit jaar is mijn scherp zien van 100 naar 50% gegaan en 2 weken later zelfs naar 20%. Loop bij de oogarts en neuroloog voor allerlei onderzoeken en testen. Neuroloog heeft het weer terug gelegd bij de oogarts omdat men niets kan vinden. Ook de oogarts heeft geen verklaring hiervoor. Ondertussen is het 12 juni, vrijdag moet ik weer naar de oogarts maar weet al wel wat daar uitkomt. Hij heeft er geen verklaring voor. Zijn er gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland waar ik terecht kan? Zelf word ik gek van het feit dat ik erg slecht zie, maar nog gekker dat er niets gevonden wordt.

  • Ja, je hebt onder meer ‘Het Oogziekenhuis Rotterdam’ en ‘Oogziekenhuis Zonnestraal Hilversum’. De crime is echter dat je hier doorgaans pas terechtkomt als men weet wat er aan je ogen mankeert… :( Als ik in jouw schoenen stond, zou ik m’n zorgverzekeraar benaderen. Vertel het verhaal en vraag om zorgbemiddeling. Vraag of men een plek voor je kan vinden bij een oogspecialist die vergoed wordt door de betreffende verzekeraar. Naar de onderliggende oorzaak van je oogproblematiek kan ik enkel gissen, maar heeeeeel soms is er sprake van een ernstig vitaminegebrek (m.n. vitamine A) of mineralentekort (m.n seleen) een schildklierprobleem (ziekte van Graves). Vaker is er sprake van diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie, cataract of keratoconus? Maar je zou mogen verwachten dat een oogarts en een neuroloog deze potentiële oorzaken allang hebben uitgesloten… Gaan je beide ogen achteruit? Draag je een bril? Is er iets afwijkends aan de buitenkant van het oog te zien? Ben je diabeet?

 24. Ik heb sinds een week of 2 erg last van veel slaap in de ogen. Niet alleen als ik wakker word, maar vrijwel de gehele dag, waardoor ik contactlenzen niet meer draag omdat dat erg irriteert. Ik heb ook hooikoorts, dus sinds het warme weer, ook wel last van branderige ogen etc. Sinds net merk ik ineens op dat ik niet meer scherp zie achter mijn laptop, terwijl ik gewoon mijn bril draag. Moet ik me zorgen gaan maken? Mijn laatste oogmeting was in januari en sinds 6 jaar vrijwel hetzelfde, dus niet achteruit gegaan.

 25. Al geruime tijd heb ik last van mijn ogen. Ik kijk ’s avonds vaak nog wat tv in bed. Lig altijd op mijn zij. Na een tijdje als ik op mijn rechterzijde lig zie ik na een poosje bijna niets meer door mijn linkeroog. Het is dan bijna een zwart vlak. En andersom hetzelfde trekt na kwartier ongeveer weg. Ben bij oogarts geweest en die kon niets bijzonders vinden. Maar de oogklachten blijven. Iemand hier ervaring mee? P.S. Ik heb jarenlang lenzen gedragen, maar ben nu zeker al twee jaar overgestapt naar een bril.

 26. Hallo, Ik heb tegenwoordig last van terugkomend wazig zicht. Ik kan t omschrijven als warmte zoals op asfalt of in de woestijn het gaat telkens in de beide ogen van de rechts naar links of andersom. Kan mij iemand hierover iets vertellen?

  • Zelfde symptomen heb ik maar het is een raadsel ik ben bij diverse oogartsen geweest maar die konden niks vinden. Ik heb gevraagd of het door stress / burn-out zou kunnen komen. Maar het antwoord daarop is het zou kunnen maar geen bevestiging gehad. Ik ben al vier maanden thuis met deze symptomen. HELP!

  • Heb je er oogpijn of hoofdpijn bij? Iets als oogmigraine zou dit soort klachten kunnen verklaren…

 27. Hallo, Sinds ongeveer 3 maanden geleden merk ik dat mijn zicht wazig is geworden, het is geleidelijk aan erger geworden maar het komt vooral in aanvallen, ik kan mijn ogen niet echt focussen en als ik het probeer voelt het alsof ik scheel kijk. Mijn ogen zijn verder niet rood en ik heb meerdere keren mijn ogen laten testen bij een opticien zonder dat hier iets uit gebleken is. Ik heb ook oogdruppels gekregen van de huisarts aangezien deze dacht aan een traanbuisontsteking maar dit heeft niet geholpen. Ik merk dat het soms erger is, vooral ’s avonds op het treinstation als ik wil kijken naar de verlichte borden. Ik kan zelf niet echt vinden wat het probleem is. Samengevat: – Moeite met het focussen van mijn ogen; – Geen bril nodig volgens opticien; – Erger ’s avonds met verlichte borden; – Gevoel van scheel kijken bij het proberen te focussen; – 21 jaar oud (als dit nog van belang is); – Geen roodheid of pijn…

 28. Hallo, Ik heb af en toe ’s morgens last van niet scherp zien. Het is niet mistig maar “gewoon” niet scherp. Bij een preventief medisch onderzoek door mijn werkgever is gebleken dat mijn ogen puik zijn en ik niet aan de bril hoef. Zelf heb ik sterk het vermoeden dat het met slaapgebrek te maken heeft, de wazigheid treedt namelijk vaak op na wakker worden na mijn nachtdiensten. Ik slaap dan niet al te veel, uurtje voor de nachtdienst en 4 uur na de nachtdienst. Afgelopen nacht 6 uurtjes geslapen en ik heb nu weer een wazig zicht. Normaal gesproken duurt dit een paar uurtjes en dan trekt dit weg. Komt iemand dit bekend voor, en zo ja… wat is het advies? Beter slapen is wel een makkelijke, maar dit is in de praktijk wat minder makkelijk.

  • Het is heel raar, maar ik heb dat ook, niet elke ochtend, maar soms sta ik op en ik kan kleinere letters niet meer lezen…

 29. Vandaag tweede keer in mijn leven dat ik wazig zag met voornamelijk mijn linker oog. Alsof een deel van mijn oog door water heen kijkt. Ook heb ik dan ‘blinde vlekken’, in mijn zicht plekken waar ik niets zie. Het duurt bij elkaar niet lang, zeker na een uur zie ik weer redelijk normaal. Op dit moment heb ik last van stress, maar de vorige keer (augustus) was tijdens de vakantie, dus toen speelde stress geen rol. Iemand een idee wat de oorzaak kan zijn?

 30. Van de week oogarts geweest en heeft oog aan de binnenkant bekeken. Heeft aangegeven dat er in het oog niets raars te zien is. Nu ik dit lees blijf ik met een oog wazig zien. Net of ik door een smerig brilglas kijk. Wat kan dit zijn?

  • Nadine Claeys

   Ik heb hetzelfde voor sinds enkele dagen. Ik dacht dat het door stress en hyperventilatie kwam. Is aan één oog en er zit ook een dikke zwarte nestel voor.

 31. Ik ben gisteren van een dak gevallen ongeveer tweeënhalve hoog het dak storten onder mij in en ik kreeg nog een zware deur op de borst. Mijn hoofd werd niet geraakt en raakte ook niets aan. Ongeveer 10 minuten na de val benul even het bewustzijn verloren. Toen ik daarna weer recht stond had ik last van troebel zicht uit mijn linkeroog. Ook wat draaierig. Dit hield ongeveer een half uur aan. Geen hoofdpijn niet lichtschuw. Ben 47 en mijn ogen zijn onlangs nog getest en perfect bevonden. Tijdelijk te weinig bloed naar mijn oog?

 32. Hallo, Ik heb- niet vaak, er zitten weken tussen, “aanvallen” van ineens wegvallend zicht op twee ogen, hetgeen dat ik nog zie is extreem wazig en moet met mijn ogen knipperen om toch nog iets te kunnen zien. Dit duurt niet lang, een minuut of een paar minuten. Daarna is het over. Het voelt alsof mijn ogen geblokkeerd zijn, lijkt of er een druk opzit op die momenten. Gisteren de laatste aanval, was aan het paardrijden dus was gevaarlijk. Ben bang dat ik het eens zal krijgen tijdens het autorijden, is levensgevaarlijk dan. Buitenlucht of inspanning heeft er niets mee te maken, kan ook ineens voorvallen op het werk of zo. Gisteren was wel verreweg de ergste aanval en ben erg geschrokken. Wat zou dit kunnen zijn???

  • Hallo Jacqueline. Heel herkenbaar. Nooit oogklachten gehad. En zo van het een op het andere moment (zat met een stel vrienden op een terras)… begon ik dubbel, glazig en vaag te zien met beide ogen. Zag alleen de contouren van de omgeving nog. Knipperen met m’n ogen hielp niet. Heel beangstigend. Dit alles duurde zo’n anderhalve minuut. Toen begon ik langzaam weer helder te zien. Ook ik ben nieuwsgierig wat dit zou kunnen zijn… Iemand een idee?

 33. Hallo! Het is bijna een week geleden dat ik iets opgemerkt heb aan mijn linkeroog. Ik heb enkele weken geleden aan datzelfde oog een oogontsteking gehad en toen had ik er oogdruppels ingedaan (Fucithalmic), dit werkte echter goed en na twee dagen was de ontsteking zo goed als verdwenen. Nu recent kreeg ik weer een lichte ontsteking aan mijn linkeroog en ik heb toen weer diezelfde druppels gebruikt. Nu heb ik opgemerkt dat wanneer ik mijn ogen wijd open sper er een licht grijs/troebel vlekje te zien is in de ooghoek van mijn linkeroog. Het vlekje is na een week niet groter geworden, maar het is ook niet verdwenen. Het beweegt ook niet mee met mijn oog zeg maar, het is aanwezig op die ene zelfde plaats. Het is wel belangrijk om erbij te zeggen dat ik dit troebel grijsachtig vlekje niet zie wanneer ik gewoon kijk enkel en alleen wanneer ik mijn ogen ver opendoe. Echte pijn heb ik niet aan mijn ogen maar een lichte hoofdpijn / lichte druk rond het gebied van de ogen heb ik wel (heb ik wel vaker zelfs toen het er nog niet was). Morgen maak ik sowieso een afspraak bij de oogarts ook al weet ik dat het nog lang kan duren vooraleer ik degelijk daar terecht kan (lange wachtlijst). Toch vraag ik mij af of iemand ditzelfde probleem ook heeft en/of iemand me misschien al kan zeggen wat dit zou kunnen zijn. Alvast bedankt! M.v.g. Shari

 34. Ik ben 3 jaar geleden zeggen ze depressief geraakt… En toen ik antidepressiva heb ik sindsdien erge hoofdpijn en erg moe en hele zware benen als of ik geen energie heb… Ik ben er niet 3 maanden vanaf en de arts zei dat het nooit in mijn lichaam heeft gezeten het medicijn, maar nu heb ik non-stop last van erge hoofdpijn achter mijn ogen… Het liefst heb ik de hele dag mijn ogen dicht… En mijn zicht word steeds slechter… Mijn gevoel ik heb al allemaal onderzoeken gehad van vitamines etc. Dat schijnt allemaal goed te zijn… Het erge waar ik last van heb is of ik mijn bril heb of niet dat ik zo veel last heb en blijf van mijn ogen moet soms gewoon huilen van de pijn… En koel ik met ijs een beetje mijn ogen… Soms heb ik veel last van zware benen en als ik wakker word lijkt het net of ik niet geslapen heb… 24 uur pijn aan mijn ogen en soms worden mijn ogen waar ze in zitten helemaal dik met vocht… En voel me hele tijd moe… Ben er al zolang mee bezig maar gaat nog steeds niet beter… Iemand ervaring mee?

  • Sommige antidepressiva staan erom bekend een trage schildklier en/of een vitamine B12-tekort in de hand te werken. Schildklierproblemen en tekorten aan cobalamines kunnen op hun beurt oogklachten / zichtklachten teweegbrengen. Je zegt dat vitamines en dergelijke reeds zijn gecontroleerd… Wat waren de exacte bloedwaarden qua vitamine B12, TSH (schildklier-stimulerend hormoon) en FT4 (vrij thyroxine: ongebonden en inactief schildklierprohormoon)?

  • de waardes heb ik wel gekregen volgens de dokter was alles goed , maar ik geloof het niet omdat ik gewoon zo moe blijf en ik niet goed scherp zie .. Ben bij de oogarts geweest en heeft gezegd dat ik allebei + 2,75 heb ben aan de eerste bril begonnen 3 weken en de klachten blijven en soms word ik wakker met allemaal vocht boven me ogen .. En soms heb ik zoveel pijn dat ik breek .. het is heel raar .. zelf denk ik dat er iets anders aan de hand is .. maar de dokter blijft erop zeggen dat ik een depressie heb .. maar ik vind van niet .. de waardes zelf weet ik niet meer precies .. maar ben echt machteloos je blijft in dezelfde cirkel draaien .. En bij de dokter kom ik niet verder en heb al een andere dokter gehad en die blijft ook op depressie hangen ..

  • Vraag voor de zekerheid gewoon een printje / uitdraai van al je bloedwaardes op bij je huisartsassistent(e), dan kun je nagaan of je bloedwaarden zo goed zijn als je arts veronderstelt… Tot die tijd blijft het enigszins een kwestie van koffiedikkijken. :(

  • Jaaa ga het wel eens vragen inderdaad , het is vreemd dat ik er al zolang last van hebt… En dat je in hetzelfde blijft hangen, precies goed idee, bedankt voor de tip, ik hoop dat er iets gevonden gaat worden zodat het opgelost word!!!

 35. Hallo, sinds een tijdje zie ik wazig als ik ’s avonds ga hardlopen. Ook als het nog licht is buiten. Het wazig zien is zo erg dat ik niet meer ver kan kijken (desoriëntatie) en geen stoephoogtes meer kan onderscheiden. Zodra ik stop met hardlopen en ga wandelen herstellen mijn ogen zich bijna direct weer en zie ik prima. Ik heb het niet als ik ’s avonds in de sportschool train. Ik heb uitgebreide oogonderzoeken in het ziekenhuis gehad en dat leverde niets op. Ook mijn bloed is getest op diabetes en ook dat is niet het probleem. Wat ik mij wel kan herinneren is dat het is ontstaan nadat ik een keer na het hardlopen ’s avonds thuiskwam met een pijnlijk dik rechter ooglid. Volgens mij is het vlak daarna begonnen. Wat zou het kunnen zijn?

  • Hoi Danielle, Ik heb precies dezelfde klachten bij hardlopen, maar ook bij fietsen!… Ik heb er al een halfjaar last van, zou een gebrek aan conditie zijn en of niet goed ademen, maar ik denk ook aan een stoornis in de zuurstoftoevoer naar de ogen… Ik wordt er inmiddels wel een beetje hopeloos van, want ik kom er maar niet van af!

  • Ik denk dat Ester gelijk heeft en dat je ‘wazig zien’ iets te maken heeft met de bloedsomloop en zuurstoftoevoer. Misschien dat je het onderliggende probleem dus niet moet willen achterhalen met behulp van oogonderzoeken, maar veeleer moet zoeken in de hoek van longfunctietests en hartfunctietests (fietstest e.a.). Dat je je klachten uitsluitend in de buitenlucht ervaart, zou wellicht kunnen duiden op een inhalatieallergie jegens boompollen of graspollen (‘hooikoorts’).

 36. Hallo, Ik heb een acuut probleem met mijn rechter oog. Sinds enkele dag heb ik last van een opkomende en weer verdwijnende witte waas in mijn gehele gezichtsveld. Sinds vanochtend echter blijft de waas, het lijkt net alsof er stevige mist hangt. Ik kan hierdoor nu bijna niets meer lezen. Afgelopen week ben ik onderzocht door een oogarts in opleiding die het had over een ring van Weiss in wording. Ik weet echter niet of een ring van Weiss deze klachten genereert zoals ik ze ervaar. Omdat et nu weekend is is het moeilijk contact te leggen met een oogspecialist. In het recente verleden heb ik veel oogproblemen gehad aan mijn linkser oog, scheuring netvlies, tig laserbehandelingen, bloeding, netvliesloslating, 4 operaties tot herstel netvlies, staaroperatie, olie verwijderen, problemen met hoornvlies door veelvuldig gebruik oogdruppels, glaucoom, laserbehandeling tegen glaucoom. Ik had gehoopt dat mijn rechter oog bespaard zou blijven van deze ellende, maar helaas, nu beginnen er ook hier nieuwe en mij onbekende complicaties op te treden. Heeft iemand ervaring met de klacht: melkachtige witte waas over gehele beeld. Net alsof het mistig is. Het geheel benauwd me nogal omdat ik zo niet meer kan werken… Ik voel me opeens zwaar gehandicapt.

 37. Mijn moeder ziet af en toe plotseling een was voor haar hoog, ze beschrijft het als een soort luikje dan kan ze opeens de helft van iemands hooft niet meer zien. Ze krijgt het nu dagelijks weet u misschien een hulpmiddel hiertegen?

  • Nee, ik denk niet dat je op een huis-tuin-en-keukenmiddeltje of gelijksoortige hulpmiddel moet rekenen met zulke zichtklachten. Ga liever met je moeder langs de huisarts en laat haar doorverwijzen naar een oogarts. Wellicht is er sprake van (beginnende) staar of iets dergelijks…

  • Hoi Gwen, Mijn moeder heeft sinds afgelopen donderdag ook even last gehad van een grijze wazige vlek op een van haar ogen. Ze omschrijft het ook dat ze maar de helft van een gezicht zag. Dit is na een kwartiertje weggetrokken. Weet jou moeder inmiddels al wat het is?

 38. hallo, ik heb sinds gisteren ochtend last van wazig zien. mijn rechteroog voelt ook wat anders maar is niet rood. mijn beeld is vertroebeld. enig idee wat het kan zijn en wat ik kan doen?

  • Gezien er in je beknopte verhaal niet wordt gerept over een mogelijke aanleiding van je wazige zicht / blikveld (noch over aanvullende klachten / symptomen), is het heel lastig om een oorzaak aan te wijzen. In principe zou er dus sprake kunnen zijn van ieder van bovengenoemde problemen… Ik denk dat uitsluitend je huisarts of oogarts uitsluitsel kan bieden. Misschien dat dit artikel over zichtklachten nog aanknopingspunten biedt… Sterkte!

 39. Hey Tobias, Ik heb afgelopen weekend hetzelfde gehad, rietstengel in mijn oog gekregen, vervolgens behoorlijk last en naar de huisartsenpost gegaan. Daar hebben ze verdovend middel erin gedaan en vervolgens met een licht in me oog gekeken en constateerde ze een hoornvliesbeschadiging (krasje van ongeveer een centimeter) ik kreeg zalf erin (chlooramfenicol) en een ooglapje voor 24 uur. Na 30 uur heb ik het ooglapje eraf gehaald en moet ik nu driemaal per dag die zalf erin doen. Moest de maandag naar de huisarts om te kijken hoe het met de beschadiging gaat, en die zei dat er nog een minimaal plekje te zien was (bijna genezen) de dinsdag zou ik geen last meer hebben zei hij. Nu is het woensdag en ik heb nog steeds het gevoel van een zandkorrel in me oog af en toe en test steeds mezelf of ik net zo scherp zie met me zere oog als me goede oog (juist als je dat test is het beroerder natuurlijk). Hoe is het bij jou gegaan in januari 2016? Hoor graag van je of van iemand anders, ga aankomende maandag namelijk op vakantie en wil niet dat ik er dan nog last van heb natuurlijk… Groeten, Dominic

 40. Ik heb op 4 -jarige leeftijd een ongeluk aan mijn rechter oog gehad, ik zie met dat oog maar voor 40 procent. Mijn linker oog heeft dat altijd goed opgevangen en heb altijd goed kunnen zien. Sinds vorige week zie ik uit het niets wazig met mijn linker oog waardoor mijn zicht slechter is. Volgens de opticien is mijn linkeroog gewoon in orde wat kan de waas voor mijn linker oog zijn?

 41. Mijn vriendin heeft af en toe eens last van een soort aanval wat ook op haar linker oog gaat zitten. Ze word zelf een beetje wazig en in de war en krijgt hoofdpijn en het zicht van haar linker oog word wazig en krijgt vreemde flitsen. Iemand hier ervaring mee? M.v.g. Maarten

  • Beste Maarten, Dit klinkt naar mijn ondeskundige mening als een partiële epileptische aanval. De tonisch-clonische epilepsieaanval (ook wel ‘grand mal’, toeval, insult of grote aanval genoemd) is waarschijnlijk de bekendste epileptische aanval omdat deze opvalt voor de buitenwereld en gepaard gaat (of althans, kan gaan) met spierverkrampingen, spierschokken, wit wegtrekken, ongewenst urineverlies, et cetera… Maar partiële oftewel gedeeltelijke epilepsie-aanvallen (waarbij ‘slechts’ een klein deel van de hersenen betrokken is) komen veel vaker voor. Hierbij kunnen onder andere gezichtsveranderingen, aura’s en andere neurologische verschijnselen optreden die voor de buitenwereld niet (altijd) worden opgemerkt. Migraine-aanvallen kunnen overigens ook voor zulke gezichtsverschijnselen zorgen. Bespreek migraine en epilepsie eens met je huisarts… Veel sterkte toegewenst voor jou en je vriendin! Groeten, Paul

  • Hoi Maarten, Is uw vriendin al naar de huisarts geweest. Dit klinkt precies als wat ik vanavond heb gehad. Het heeft ongeveer een half uur geduurd. Verder was licht te scherp, ogen dicht was ook niet prettig en ik had het gevoel dat ik moest gaan liggen / zitten, want ik werd slap. Overigs had ik geen hoofdpijn. De lichtflitsen waren wel heftig, ik kon slecht zien. Klinkt dit bekend? Ik twijfel of ik naar de huisarts moet gaan binnenkort. Alvast bedankt!

 42. Marianne van Haren Reageer

  Ik kan altijd op afstand alles heel scherp zien. Ik ben 56 jaar. Voor lezen heb ik al een paar jaar een leesbrilletje +2. Sinds een paar weken merkte ik dat ik slechter ging zien op het scherm van de pc en mijn laptop. Ook met lezen moest ik mij steeds meer focussen. Nu ben ik tien dagen naar het Kaapverdische eiland Sal op vakantie geweest. Daar merkte ik dat ik steeds beter kon lezen, ik dacht dat het aan het licht daar lag. Aan het eind van de vakantie kan ik zelf zeer goed lezen zonder bril. Gisteren ben ik van de vakantie thuis gekomen en ik kan nog steeds zeer goed lezen zonder bril, zelfs de kleine lettertjes op de medicijnenbijsluiters! Ook op de laptop zie ik alles perfect. Maar nu het rare, ik kan niet meer goed veraf zien. Dat merkte ik gisteravond al toen we op de snelweg reden, ik kan geen borden of zo meer lezen alles is wazig. Ook nu als ik van veraf tv kijk, kan ik met moeite de ondertiteling op de tv lezen, alles is wazig of enigszins dubbel. Ik vond nog een oude bril van mijn zoon en dat is -1,5. Daar kan ik de letters wel mee lezen en zijn de kleuren ook scherper, maar het is niet optimaal. Ik heb hier nergens iets over kunnen vinden. Kan dit zomaar veranderen? of zal het iets tijdelijks zijn.

  • Het beste zou zijn om je opticien te bezoeken voor een meting voor veraf. De min sterkte in de bril van uw zoon maakt vaak letters zwarter maar niet per se beter, is de bril te sterk dan kan dit klachten veroorzaken. Zij kunnen dan ook uw sterkte voor dichtbij weer controleren.

 43. Hi, sinds een aantal maanden zie ik zeer wazig door mijn rechteroog wanneer ik deze een korte tijd gesloten houd. Ik kwam erachter tijdens het fotograferen. Mijn oog heeft toch zeker wel een aantal minuten de tijd nodig (+/- 5 minuten) om weer te herstellen. Op het moment dat ik mijn oog na het dichtdoen open doe zie ik zowel van dichtbij als veraf heel erg wazig (niet in staat om borden o.i.d. te lezen). Ik heb verder geen last van mijn oog en als ik opsta na het slapen (en dus voor langere tijd beiden ogen gesloten heb gehad) heb ik nergens last van. Wat zou dit kunnen zijn?

  • Troebel traanvocht kan verschillende redenen hebben. Als je traankliertjes te weinig traanvocht produceren, wordt de hoeveelheid opgeloste stoffen die in je tranen aanwezig zijn naar verhouding groter. Een gebrekkige traanproductie zou dus al een oorzaak kunnen zijn. Een verminderde traanproductie kan weer het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ontstoken of verstopt traankliertje. Behalve een traanklierontsteking (dacryoadenitis) kan ook een oograndontsteking (blefaritis) of oogontsteking c.q. oogslijmvliesontsteking (conjunctivitis) de boosdoener zijn. Heb je ook last van rode, jeukende, geïrriteerde of pijnlijke traanzakjes, oogranden of ogen? Afwijkend traanvocht staat ook wel bekend als ‘dysfunctional tear syndrome’ (DTS), het gaat maar al te vaak gepaard met droge branderige ogen, zandkorrelgevoel, (neiging tot) veelvuldig knipperen en dus ook troebele tranen. Een optimale ooglidhygiëne in combinatie met ‘kunsttranen’ en eventueel een combinatiezalf (antibioticum + corticosteroïd) wordt in dat geval maar al te vaak voorgeschreven. Sowieso zijn tranen bij lange na niet altijd helder. Tranen hebben juist de functie je ogen schoon te spoelen, dus hoe meer vuiligheid op je oogbollen en in je ooghoeken, des te troebeler je traanvocht zal zijn.

 44. Hallo, Ik ben 25 jaar en heb altijd goede ogen gehad en heb dan ook tot op heden geen bril. Nu is 3 weken geleden mijn zicht uit m’n linker oog wazig geworden. En het is toen per dag achteruit gegaan dichtbij alles scherp maar veraf alles wazig (beetje dubbel, alsof mijn linker oog niet meer scherp stelt). Mijn rechteroog daarin tegen is nog prima. Ik vind het heel raar maar vooral vervelend. Please help! Groeten Robin

 45. Hallo op mijn 20e is er aangeboren staar ontdekt in de vorm van witte puntjes. Ik heb dan ook lenzen met -4,5 en -5.25. Nu ga ik sinds een paar dagen wazig zien. Kan het zijn dat de staar verergert is? Ik ben vorig jaar weer naar de opticien geweest en is de sterkte bijgesteld.

 46. Goedemorgen. Ik heb al geruime tijd last van een waas op mijn linkeroog. Troebel (veel sliertjes, maar ook echt wazig). Als ik mijn bovenste ooglid optil dan wel het onderste naar beneden trek, zie ik beter, maar al snel komen de vlekken weer terug. Ik heb het gevoel dat ik steeds sneller in mijn oog wrijf en steeds vaker echt moet focussen alsof ik over een bril kijk. Ik heb geen moeite met zien! Kan letters op grote afstand en dichtbij gewoon lezen. Wel heb ik veel hoofdpijn aan de linkerkant (op mijn slaap en boven mijn oog). Ik zie deze verschijnselen nog niet in de eerdere reacties dus wilde graag vragen naar uw mening. Alvast hartelijk dank voor de moeite!

  • Dank bootje reactie Paul! Ik ben er ongeveer een jaar geleden mee naar de huisarts geweest. Ben toen ook doorverwezen naar een oogarts van het ziekenhuis. Dit in het kader van een groter onderzoek naar de hoofdpijn. Er is toen niets gevonden. Overigens heb ik ook regelmatig last van irritatie in mijn linkeroog: alsof er iets in mijn oog zit. Wrijven is dan pijnlijk. Ik heb de link bekeken die je aangaf. Ik zal er nog eens mee langs de huisarts gaan. Dank voor je hulp!

  • Heb zelf ook glasvochttroebeling in linkeroog gehad is zeer irritant. Ben toen naar Floaterlaser Oogkliniek – OMC Amstelland geweest daar hebben ze floaters weg gelaserd. Werkt perfect! Zie eventueel ook Floaterlaser.nl.

 47. Hallo, 2 week geleden heb ik koorts gehad en sinds die tijd ga ik wazig zien als ik op sta en als ik te lang sta.

 48. Dank voor je snelle reactie Paul! Nee, geen irritatie of pijn. Af en toe voelt het simpelweg ook wat anders aan maar vervelend of pijnlijk is het (gelukkig) nog niet geweest. Huisarts is een goeie, ga ik doen. Gr. Marcel

 49. Beste Paul, Sinds een week of 3 is het zicht van mijn rechteroog opeens aangetast (ik ben 38 jaar). Er is in de tussentijd wel wat progressie geweest. In het begin was het niet mogelijk om scherp te zien, het bleef een soort van troebel/wazig en kleuren werden wat anders weergegeven dan bij mijn linkeroog. Als ik alleen met links kijk dan is het beeld ook wat groter dan bij mijn rechteroog. Nu lijkt het wel dat ik met rechts een soort vissenkom zicht heb. Als ik kort focus dan heb ik scherp zicht in het midden, daaromheen is het wat waziger. Af en toe lijkt het ook wel of er soms wat meer vocht uit het oog komt. Normaal let ik hier niet op maar nu valt onderhand alles op haha. Ik ben benieuwd of er wat zaken bekend voorkomen. Ik werk geregeld met computers (grafisch) en deze situatie is absoluut niet prettig. Alvast dank voor uw reactie!

  • Beste Marcel, Is er ook sprake van voelbare oogirritatie of oogpijn? Dit klinkt namelijk als een inwendige oogontsteking (van een bepaald vlies)… In principe kan het van alles zijn. Vaak gaat het om uveïtis: een ontsteking van de uvea (druifvlies). De uvea bestaat uit de iris (regenboogvlies), de corpus ciliare (straallichaam) en het choroidea (vaatvlies). Aan uveïtis kunnen talloze oorzaken ten grondslag liggen… Daarnaast kan de cornea (hoornvlies), de sclera (harde oogrok), de retina (netvlies), de oogzenuw (nervus opticus), het lenskapsel of de eigenlijke ooglens (cristalina) geïrriteerd of ontstoken raken. Persoonlijk zou ik hier absoluut even mee langs de huisarts gaan. Beterschap! Groeten, Paul

 50. Tobias Bijkerk Reageer

  Goedenavond, afgelopen zondag heb ik mijn oog bezeerd aan een takje, in eerste instantie heel erg pijn, dag erna naar de huisarts gegaan en een zalfje gekregen voor de beschadiging. Inmiddels is de pijn weg en de wond dus waarschijnlijk dicht, echter zie ik wel een beetje wazig nog (inmiddels 4 dagen verder)? Komt dit omdat de wond nog verder moet herstellen? Of kan je 24 uur na aanbrengen zalf nog last hebben? Alvast dank. Groet, Tobias

  • Beste Tobias, Dat ligt er maar net aan welke vliezen, weefsels en/of ‘lichamen’ van het oog beschadigd zijn geraakt, maar ook aan de ernst van de betreffende beschadiging en aan welk soort oogzalf je van je huisarts voorgeschreven hebt gekregen… Sterkte & groeten, Paul

  • Tobias Bijkerk

   Volgens de dokter was het een lichte beschadiging. Het betreft een hoornvliesbeschadiging als ik goed heb geluisterd (alsof er een korreltje in het oog zat) zalf: chlooramfenicol. Bedankt alvast voorbije reactie nogmaals? Gr. Tobias

  • Hey Tobias, Ik heb afgelopen weekend hetzelfde gehad, rietstengel in mijn oog gekregen, vervolgens behoorlijk last en naar de huisartsenpost gegaan. Daar hebben ze verdovend middel erin gedaan en vervolgens met een licht in me oog gekeken en constateerde ze een hoornvliesbeschadiging (krasje van ongeveer 1 centimeter) ik kreeg zalf erin (chlooramfenicol) en een ooglapje voor 24 uur. Na 30 uur heb ik het ooglapje eraf gehaald en moet ik nu driemaal per dag die zalf erin doen. Moest de maandag naar de huisarts om te kijken hoe het met de beschadiging gaat, en die zei dat er nog een minimaal plekje te zien was (bijna genezen) de dinsdag zou ik geen last meer hebben zei hij. Nu is het woensdag en ik heb nog steeds het gevoel van een zandkorrel in me oog af en toe en test steeds mezelf of ik net zo scherp zie met me zere oog als me goede oog (juist als je dat test is het beroerder natuurlijk). Hoe is het bij jou gegaan in januari 2016? Hoor graag van je of van iemand anders, ga aankomende maandag namelijk op vakantie en wil niet dat ik er dan nog last van heb natuurlijk… Groeten, Dominic

 51. Beste Paul, In het verleden en om de zoveel maanden komt het wel eens voor dat mijn zicht achter de computer verslechterd en er wazige plakjes in beide ogen ontstaan. Het is alsof er druppels op mijn oog zitten en je door water heenkijkt. Dit verschijnsel verdwijnt vanzelf na ongeveer een uurtje. Vanochtend echter stond ik op het punt naar werk te gaan en kreeg ik plotseling een grijze waas voor mijn linker oog, deze werd binnen 5 minuten erger totdat ik minder dan 10% zag (donker grijs) met dat oog. het andere oog functioneerde gewoon. Na een kwartier werd het minder en klaarde het vanuit de linker onderkant op, waarbij het na een halfuur richting de linker bovenkant volledig wegtrok. Bizarre ervaring, weet jij wat dit kan zijn?

  • Dit zou bijvoorbeeld een teken kunnen zijn van vermoeide ogen, een gevolg van het samentrekken van de oogspieren: de spiertjes rondom ieder oog… Dit gebeurt voornamelijk als je je ogen overbelast door overmatige inspanning, bijvoorbeeld door ‘computerogen’, een teken dat je te lang op een beeldscherm tuurt.

 52. Mijn dochtertje van bijna 3 stond vorige week op met een rood oogje we hebben het even aan gekeken en hebben zelf wat testjes gedaan door haar goede oog af te dekken met het rode oogje keek ze steeds naar buiten als we vroegen iets aan te wijzen en zat ze er steeds flink naast. De volgende dag toch maar even naar de huisarts gegaan die heeft druppeltjes gegeven omdat het ontstoken zou zijn. Met veel pijn en moeite 4x per dag druppelen maar tot nu toe geen resultaat morgen maar weer even de huisarts bellen we zijn inmiddels bijna een week verder.

  • Beste Angelique, Een ontstoken oog kan een teken zijn van een steriele, irritatieve ontstekingsreactie, maar meestal gaat het om een ooginfectie. Hetgeen de ooginfectie veroorzaakt, is doorgaans een bacterie, maar soms ook een virus of een schimmel. Waarschijnlijk heeft de huisarts in eerste instantie een algemene ontstekingsremmer voorgeschreven in de hoop dit verbetering brengt. Maar als er sprake is van een bacterie, virus of schimmel in het oog, dient er een ander medicament te worden voorgeschreven. In geval van een bacteriële ooginfectie is een antibioticum (antibioticadruppels) vereist… Bij een virale ooginfectie (bijvoorbeeld ‘oogherpes’ door een herpessimplexvirus, herpeszostervirus of adenovirus) dient antivirale oogzalf (Zovirax o.i.d.) te worden ingezet… En mocht er sprake zijn van een fungale oogschimmel, dus een schimmelinfectie van het oog (bijvoorbeeld door fusarium, aspergillus, candida, cladosporium, curvularia of rhizopus), dan dient een antischimmelmiddel te worden voorgeschreven. Ik zou dan ook zo spoedig mogelijk met je dochtertje teruggaan naar de huisarts om met hem/haar te bespreken welke ziekteverwekkers inmiddels zijn uitgesloten dan wel vastgesteld. Dan kan hij/zij de medicatie hierop aanpassen. Heel veel sterkte toegewenst voor jou en je dochter! Groeten, Paul

 53. Ik ben pas 15 ik werd wakker en na ren uurtje ging ik gamen maar ik zag wazig de dag ervoor had ik dit niet de dingen die ik bijna niet kon lezen makkelijk nog gelezen.

 54. Beste, Elke ochtend na het opstaan kan ik niet lezen omdat ik wazig zie. Na een uurtje is dit weg. Al jaren is dit zo elke dag. Hoe is dit mogelijk? De oogarts heeft er nog nooit van gehoord.

  • Hoi hoi. Ik heb precies hetzelfde wazige zicht. Geen idee oom verder maar prettig te weten dat ik niet de enige ben. Joost

 55. Hallo, Ik ben 13 en als ik kijk dan soms krijg ik een geel vlekje voor m’n ogen wat langzaam wit word en als ik met m’n ogen knipper is het weg. Wat is dit? Want ’s Avonds heb ik ook een zwaar gevoel achter m’n ogen net alsof ze eruit vallen ofzo. En ook als ik opsta en ik sta dan voor de spiegel dan val ik bijna om want dan ja dan word ik duizelig. En dan zit ik ergens in het licht en ik kijk het donker in dan zie ik ongeveer 15 minuten lang niks dan zie ik alleen een soort van schimmen terwijl ik niet in de zon of dat felle licht heb gekeken. Wat is dit? Ik snap het niet. Ja ik heb wel hooikoorts maar dat zal dit toch niet zijn?

 56. Heb een vraag Als ik wakker word en in het donker kijk heb ik aan mijn rechter oog een wazige donker (een filter lijkt het) zicht voor me oog maar het is weer in de loop van de ochtend zo goed als weg. Maar ik heb het nu 3 keer gehad. Ik draag lenzen.

 57. Even in het kort: Van de ene moment op de andere is mijn tante de buitenwereld waziger en waziger beginnen zien. Het is nu zo’n 2 maanden verder en het is nu zo erg dat ze niet naar televisie kan kijken, ze niemand kan herkennen, haar boterham niet meer zelf smeren, ze lang niet meer zien of het water kookt of niet… Ze beschrijft het zelf als een waas, een vertroebeling zoals je dat ziet op televisie, de mensen wiens gezicht wordt verwaasd/geblurd zodat je wel nog kleuren onderscheidt, maar niet kan plaatsen hoe ze er echt uitziet. Ze is ondertussen al 83 jaar oud, ze heeft glaucoom en de dokters hebben haar daartegen druppels voorgeschreven. Is er een kans dat ze haar zicht terugkrijgt of weet er iemand wat dit zou kunnen zijn en hoe het verholpen zou kunnen worden? Bedankt voor het lezen!

 58. Ik ben 49 jaar. Sinds 2012 hollen mijn ogen achteruit. Inmiddels heb ik een leesbril -3,5 nodig om nog een beetje te kunnen lezen. Zonder leesbril kan ik niet meer uit de voeten. Ik begrijp dat ouderdom invloed heeft, maar dat het zo snel gaat, maakt me een beetje bang. Vanwege extreme eczeem of psoriasis in mijn handpalmen en onder mijn voeten (verwarrend beeld) ben ik onder behandeling van een dermatoloog en mijn bloed wordt ieder kwartaal gecontroleerd. Tot kort geleden had ik zuiver bloed. Wel een beetje verhoogd cholesterol (iets boven de 7). Ik vermoed een verband, maar mijn huisarts zegt dat het bloed er geen aanleiding toe geeft verder te onderzoeken. Ben benieuwd naar jullie mening over evt. verband tussen cholesterol en gezichtsscherpte/gezichtssterkte en plan van aanpak.

 59. Heb een vraagje… Als ik wakker word heb ik wazige mistige vlekken voor me ogen, maar het is niet over het hele oog en als ik dan licht wrijf is het zo goed als weg. Maar blijft altijd wel een klein beetje achter. Nu gebruik ik puffers voor mijn longemfyseem, zou t daarmee te maken kunnen hebben?

  • Vaak kan het de slijmproductie van het oog zijn. Als dit zo is kun je dit in je ogen zien in de spiegel, soms kun je er ook een ‘draadje’ van pakken in je ooghoek en kun je het eruit halen. Eventueel zou je bij een huisarts kunnen controleren of er een huisstofmijtallergie onderligt. Bij mijzelf merk ik dat het erger wordt wanneer ik weer moet stoffen. :P hopelijk heb je hier iets aan!

 60. Hallo, Eergisteren kreeg ik plotseling tijdens het tv kijken een vlekkerig zicht in mijn ogen, dit merkte ik vooral bij het lezen van de ondertitels… Even later werd het erger en begon ik troebel, wazig, beetje flitsend te zien, het was aan beide ogen ook een verschil de één erger als de ander… Hierna ben ik even gaan liggen en wat rust gaan houden, ik kreeg ook een beetje hoofdpijn maar dit stelde weinig voor. Het was best eng en vreemd, maar heeft iemand hier ervaring mee het heeft een half uurtje geduurd… Twijfel ook of ik hier nu nog mee naar een dokter moet… Alvast bedankt!

  • ja ik heb dit ook gehad, en ik ook weinig gevoel in mijn armen. Ikzelf ben voor de alternatieve geneeskunde en niet de dokter en die zei dat het verschillende oorzaken kan hebben. – verkeerd ademhalen (juiste manier door neus inademen en mond uitademen) – te hoge bloedsuikerspiegel – niet genoeg slapen ( gelijkmatig slaapritme) – druk maken of je slecht voelen

  • ja ik heb dit ook gehad, en ik ook weinig gevoel in mijn armen. Ikzelf ben voor de alternatieve geneeskunde en niet de dokter en die zei dat het verschillende oorzaken kan hebben. – verkeerd ademhalen ( juiste manier door neus inademen en mond uitademen) – te hoge bloedsuikerspiegel – niet genoeg slapen ( gelijkmatig ritme ) – druk maken of je slecht voelen

 61. Hoi. Ik heb 15 jaar lenzen gedragen. Nu ben ik sinds een week overgestapt op een bril die gemaakt is op mijn sterkte. Heb men ogen pas laten onderzoeken. Nu paar dage later zijn mijn ogen precies uitgeput en ik word er slechtgezind van. Is dit normaal en gaat het vanzelf over? Of is de bril slecht gemaakt? Grts, Kimberly

  • Je zou bij je opticien eventueel kunnen laten nakijken of je cilinder-as goed in het glas geslepen is wanneer je een cilinder hebt. Als je een hoge sterkte hebt kunnen de glazen in je bril ook zorgen voor een kleiner blikveld.

 62. Deze week bij het klaarmaken van het ontbijt zag ik gedurende een 15-tal minuten wazig, vooral aan de rechterkant. Ik heb wel normale oogdrukglaucoom door lage bloeddruk. Ik heb de ziekte van Addison, maar ook Sjogren en Lupus, Hashimoto… Die ochtend was mijn bloeddruk weer laag 8/6 maar dit is niet uitzonderlijk voor mij. Ik neem daar ook iets voor. Doorgaans heb ik geen problemen daarmee. De huisarts gaf ook niets bij en het is nu ook weer verdwenen. Met wat zou het te maken hebben?

  • Ik heb al een hele tijd last van een “dood” gevoel in mijn rechteroog. Soms zie ik er ook wazig mee, en het voelt ook vaak” waterig” aan. Ik draag een bril voor veraf, verder ben ik gezond. Nu het zo warm weer is, zie ik slechter met dat oog. Wie weet wat dat kan zijn?

  • Laat je bloed eens onderzoeken op vitamine B12 en vitamine D. Ondergrens van vitamine D moet minstens 80 zijn en niet 30 of 50, zoals de meeste huisartsen en laboratoriums denken.

 63. Beste Paul, Ik heb de laatste tijd last van een oog waar ik opeens wazig mee zie. het gaat om mijn rechter oog. Ik zie hier dan nog wel mee alleen het Zicht aan de buitenkant valt weg (is wazig). Dit heb ik een keer per maand ongeveer. Soms krijg ik daarna hoofdpijn en soms niet. Meestal na een half uur tot uur zie ik weer scherp. Kunt u mij vertellen wat dit is?

 64. Beste, Al verschillende weken heb ik last als ik ’s avonds voor de televisie zit van mijn ogen. Ik zie wazig en heb het moeilijk om ondertitels te lezen. Overdag heb ik hier amper last van. Ga ik best naar een oogarts of is dit gewoon sprake van vermoeidheid? Alvast bedankt!

 65. Dag, Ik heb sinds een aantal maanden (wellicht zelfs al een jaar) ’s avonds het gevoel dat ik met 1 oog in het donker een stuk minder zie. Het lijkt alsof er een soort vlek voor mijn oog zit. In het licht merk ik er niet zoveel van, al zie ik dan met het aangedane oog (links) wel alles wat lichter dan met het goede oog. Wat zou dit kunnen zijn? Ik ben wel bijziend, -2.50 en -2.00, maar als ik mijn bril op heb zie ik alles wel helder. Ik heb soms wel dat als ik me ergens op concentreer zoals een boek lezen ik soms mijn linkeroog dichtknijp voor een fijner beeld. Wie kan mij helpen?

  • Als je in het donker minder goed ziet, kan dat duiden op nachtblindheid. Nachtblindheid is een aandoening waarbij je zicht slechter wordt naarmate er minder licht is.In dat geval kunnen je ogen zich niet goed aanpassen aan schemerlicht of zijn ze overgevoelig voor verblinding door bijvoorbeeld koplampen van een tegemoetkomende auto. Als je ogen zich na het zien van fel licht niet snel genoeg op het donker kunnen herinitialiseren, zie je slecht en spreekt men van nachtblindheid. Echter komt nachtblindheid meestal voor aan beide ogen. Als maar één oog is aangedaan, is er meestal sprake van een ‘oogziekte’, zoals staar, nastaar, netvliesdegeneratie of glasvochtproblemen. Zonder dat je de onderliggende oorzaak van je verminderde zicht hebt achterhaald, is het lastig om een passende oplossing te vinden. Hiermee zul je dan ook echt langs een oogarts moeten gaan. Sterkte ermee!

 66. Na het sporten -waarbij ik altijd flink tekeerga- heb ik steevast rode ogen. Dat blijft een tijdje en trekt dan geleidelijk weer weg. Ook ’s morgens na het opstaan is dat het geval, ook dan slechts tijdelijk. Ik ben over de 70. Kan het eigenlijk kwaad? Ik heb mijn hele leven gesport, maar die rode ogen is iets van de laatste paar jaar.

  • Beste Joop. Rode ogen na het slapen -dus direct bij het ontwaken- heeft veelal te maken met zuurstofgebrek. De uitwisseling van zuurstof/O2 en kooldioxide/CO2 door het hoornvlies van je ogen gebeurt (in tegenstelling tot de meeste andere lichaamsweefsels) namelijk niet middels de interne bloedcirculatie, maar via direct contact met de externe buitenlucht. Aangezien je ’s nachts je ogen dicht hebt, krijgt het hoornvlies gedurende je slaap minder zuurstof aangereikt via de haarvaatjes/capillairen dan overdag, waardoor tijdelijke veranderingen aan het hoornvlies kunnen optreden, waaronder uitzetting van de bloedvaatjes aan de rand van het hoornvlies. Het oogwit ziet er dan een tijdje rood en geprikkeld uit. Tijdens het sporten zouden de rood doorlopen ogen eveneens met een afwijkende uitwisseling van kooldioxide en zuurstof te maken kunnen hebben, maar bijvoorbeeld ook met zweetdruppels die in je ogen lopen. Tijdens het sporten zal je hart sowieso meer bloed richting je hoofd pompen, waardoor de bloeddruk kan stijgen… Ook dit kan in bepaalde gevallen voor rode ogen zorgen, aangezien er dan hyperemie/bloedaandrang van oppervlakkige bloedvaten van het conjunctiva/bindvlies of (epi)sclera/oogwit kan optreden… Zolang het om uitgezette adertjes gaat, waardoor de vaatjes dikker worden er meer opvallen, is er in principe niets aan de hand… Maar als het echt om gesprongen adertjes (met bloedvlekjes tot gevolg) gaat, kan dit o.a. tot troebelingen in het gezichtsveld leiden. De oorzaak van je rode ogen is uitsluitend aan de hand van je verhaal overigens niet te achterhalen. Zo zou het optreden van bloed-doorlopen ogen ook best gerelateerd kunnen zijn aan een allergische reactie… Indien je binnen sport, bijvoorbeeld van een allergie jegens stof, huisstofmijt, huisdieren, gisten of schimmels… En als je buiten sport van een allergie jegens pollen/stuifmeel (hooikoorts). Ik ben overigens GEEN arts en opper enkel een aantal theoretische/hypothetische oorzaken die tot rood-doorlopen ogen zouden kunnen leiden. Voor meer zekerheid zul je inlichtingen moeten inwinnen bij een arts. Het uit voorzorg laten controleren van je bloeddruk kan overigens sowieso geen kwaad. Groeten, Paul

 67. Ik heb de laatste jaren in de lente/zomermaanden ’s avonds last van mijn rechteroog. Het wordt dan helemaal rood, gaat jeuken en enorm tranen. Als ik mijn lenzen uit doe wordt het erger. Daarnaast heb ik de afgelopen tijd dat ik af en toe ineens wazig of dubbel zie, dan moet ik enorm focussen om scherp te zien. Ik heb in de zomer last van hooikoorts. Kan het rode brandende oog daardoor verklaard worden? Waarom is het maar 1 oog, en waarom heb ik dit vooral ’s avonds? En hoe komt dat wazig zien? Ik ben benieuwd wat uw mening is!

  • Klinkt als hooikoorts. Ik heb hetzelfde. Een allergietest bij de huisarts kan meer duidelijkheid hierover geven.

 68. Hallo Paul, Ik draag al zeker 5 jaar contactlenzen, waarvan ik minstens al 4 jaar stabiel ben in sterkte. Ik had 2 weken geleden een ontsteking in m’n linkeroog… Veel jeuk, rode ogen, geen opzwelling… Nadat de ontsteking over was, ben ik heel erg vertroebeld blijven zien. Nu nog steeds… al minstens een week. Ik dacht dat het wel over zou gaan. Nu ben ik terug naar mijn opticien gegaan (in Thailand waar ik woon) en ineens ging ik van -2.25 naar -8.50… Ik schrok me dood! Maar toen ik die test glazen in had, was het nog STEEDS vertroebeld en ik zie letterlijk lichtjes dubbel met m’n linker oog. Ze zei, misschien is het “cataract” oftewel “staar” geloof ik… Maar geen vergrijzing in m’n oog… Ik word gek… Enig idee of dit vaker voorkomt? Ik ben doodsbang dat ik een kunstlens moet laten implanteren… ’t Lijkt me sterk dat als een gewone contactlens niet werkt, dat een geïmplanteerde lens wel zou werken…

  • Beste Diego, Deze plotselinge achteruitgang van je ogen is wel heel erg groot! Weet je zeker dat er geen fout is gemaakt bij de oogmeting (bijvoorbeeld een meetverschil qua meetafstand). Van het ene op het andere moment 6 volledige brilsterktes/lenssterktes erbij krijgen is gewoonweg ENORM. Je ogen kunnen van nature accommoderen. Ze kunnen de sterkte van de ooglens aanpassen zodat je op de gewenste afstand scherp ziet. Omdat de afstand van je ooglens tot je netvlies NIET kan veranderen, is deze manier van scherpstellen (door de lenssterkte aan te passen) noodzakelijk. Accommodatie vindt plaats dankzij spiervezels die in een kringetje rondom je ooglens zitten. Deze spiervezelkring trekt de ooglens boller of platter, waardoor de lenssterkte wordt gewijzigd. Wanneer de ‘accommodatiespier’ zich ontspant, wordt de lens platter; bij aanspanning wordt de lens boller. Naarmate je ouder wordt, neemt de souplesse van de ooglens af, waardoor accommoderen steeds moeilijker verloopt. Dit proces verloopt logischerwijs geleidelijk aan en vooral van dichtbij ga je er minder goed door zien, wat bijvoorbeeld lezen moeilijk maakt. Een PLOTSELINGE achteruitgang van je ogen is echter een teken dat er iets is misgegaan met het oog. Aangezien je ook nog eens – (min) hebt, zie je van VERAF niet goed. Wellicht gaat het hier nog altijd om tijdelijke restklachten van je ooginfectie. Weet je toevallig welk deel van je oog ontstoken/geïnfecteerd was? Ik weet niet hoe oud je bent, maar staar (vertroebeling van de ooglens) is namelijk meestal het gevolg van ouderdom of stofwisselingsziekten. Mocht er sprake zijn geweest van een inwendige oogontsteking, dan KAN daardoor inderdaad ook een vorm van staar zijn ontstaan, maar dit is vrij zeldzaam. Kernstaar oftewel nucleaire cataract, zou in dat geval bijvoorbeeld ook de plotseling vermindering van je zichtsterkte/gezichtsvermogen kunnen verklaren. Deze vorm van cataract beïnvloedt namelijk de breking/brekingsvermogen van de ooglens. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van staar, dan kan een kunstlens inderdaad uitkomst bieden. De helderheid en het brekingsvermogen worden daarmee namelijk hersteld. Helaas kan een kunstlens niet accommoderen, waardoor je scherptediepte afneemt. Moderne, multifocale kunstlenzen zijn al wel een stuk beter dan de oudere varianten… Hoe dan ook ben ik GEEN arts en durf ik niet te zeggen of er daadwerkelijk sprake is van staar. Ik ‘hoop’ voor je dat er sprake is van restklachten door de oogontsteking die vanzelf genezen en dus niet van een blijvende beschadiging/vertroebeling van je ooglens. Wat heeft je opticien aangeraden? Voor een medische diagnose van je oogklachten kun je overigens beter langs een oogarts/oftalmoloog gaan dan naar een opticien. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 69. Ik heb sinds een aantal maanden last van enorme oogruis waarbij ik dan ook niet meer zo scherp zie en de letters van zinnen en strepen precies bewegen omdat de ruis zo spikkelt. Ik heb er dan nog eens tinnitus bij en een heel raar gevoel in mijn hoofd. Met mijn ogen lijkt niet veel mis te zijn volgens de oogarts, enkel dat ze niet zo goed samenwerken. De dokter zet me dan maar aan de antidepressiva. :/ Ik ben ten einde raad… Ik ben een jonge mama van 2 kindjes en ik ben door mijn klachten heel onzeker en onrustig omdat ik niet weet wat er met me scheelt. Groetjes, Laura

  • Wellicht is het een idee om voor een doorverwijzing naar een neuroloog te vragen? Oogruis in combinatie met oorsuizen en een ‘vreemdsoortig gevoel’ in het hoofd zou immers best op een neurologisch probleem kunnen duiden.

  • Hallo Laura, Ik zit al een tijdje met dezelfde klachten, is er al een diagnose gesteld? Groeten, Roos

  • Heb dezelfde klachten, maar echter alleen zo nu en dan tinnitus. Heb mezelf na laten kijken door oogartsen, neurologen, etc. Niemand kan een oorzaak vinden, en het is nou zo erg aan het worden dat zelfs op een zonnige dag ik overal de “sneeuw” zie. Ik word er helemaal gestoord van, en het heeft ook een negatief effect op m’n leven omdat ik de hele dag geïrriteerd ben.

  • Hoi Laura, dit bericht is inmiddels van een paar geleden maar ik ben wel benieuwd of er een oplossing/oorzaak is gevonden.

 70. Mijn zoon heeft het autisme spectrum stoornis PDD-NOS. Vier jaar geleden heeft hij erg veel spanning gehad, daardoor kreeg hij migraine-aanvallen. Plotseling zag hij zo van de ene op de andere dag alles wazig en hij zag (en ziet) continu allemaal bewegende puntjes, heel veel! Hij ziet ze ook als hij zijn ogen dicht heeft. Wij zijn bij de oogarts geweest, maar werden niet serieus genomen. Hij zei dat alles goed was… Nog steeds is er niks veranderd. De puntjes in z’n blikveld hebben het leven van mijn jonge zoon drastisch veranderd. Ik heb contact gehad met een professor uit Engeland, hij zegt: “Dit is een nieuw fenomeen wat meerdere mensen treft”. Ze zijn bezig dit te onderzoeken, maar staat echter nog in de kinderschoenen. Het heet Visual Snow.

  • Beste mevrouw Janssen, ‘Visual Snow’ of ‘Visual Static’ wordt in Nederland ook wel oogruis genoemd. Deze zeldzame oogaandoening kan zowel van voorbijgaande als aanhoudende aard zijn. Het belangrijkste visuele symptoom van oogruis is “sneeuw zien” of “een soort statische televisieruis zien”. Soms wordt het hele blikveld aangedaan, soms slechts een deel van het gezichtsveld. In tegenstelling tot veel andere vormen van blikveldafwijkingen doet oogruis zich veelal continu voor en in alle mogelijke lichtomstandigheden. Dus zowel ’s nachts als bij (fel) daglicht. Over het algemeen is oogruis het beste waarneembaar bij donkere omstandigheden. De dichtheid van de ‘sneeuw’ of ‘ruis’ verschilt sterk per persoon, maar afhankelijk van de ernst kan oogruis het dagelijks leven enorm belemmeren, voornamelijk bij lezen, autorijden en routinematige taken. Oogruis treedt vaak op in combinatie met persistente/versterkte nabeelden, ‘mouches volantes’, ‘glare’ (schitteringen/flikkeringen), fotofobie, nachtblindheid, ‘Blue Field Entoptic Phenomenon’ (BFEP), spoorvorming (palinopsia/visual trailing), floaters/drijvers, dubbelzien (diplopia), ‘starburst’ en andere visuele en niet-visuele symptomen, waaronder aeropsia, aura’s, halo’s, tinnitus en allerhande korrelige texturen (dus anders dan sneeuw/ruis) zoals die veelal bij Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) worden waargenomen na gebruik van hallucinogene middelen. Dit gegeven deed sommige oogexperts vermoeden dat de onderliggende oorzaak van oogruis gelijk is aan die van aeropsia, maar bij oogruispatiënten is er bij lange na niet altijd sprake van drugsgebruik of medicijngebruik. Inderdaad is de exacte onderliggende oorzaak van oogruis vooralsnog onbekend, maar er worden al wel verkennende verbanden gelegd met stress, gebruik van bepaalde antidepressiva, paniekaanvallen en uitdroging/dehydratie. Het feit dat er geen fysieke afwijkingen in de ogen van oogruispatiënten te vinden zijn, impliceert dat oogruis wellicht geen ziekte is, maar een entoptisch fenomeen dat wordt opgemerkt door mensen die zich –om welke reden dan ook- extreem bewust zijn van hun zicht. Maar zelfs in DAT geval blijft de onderliggende oorzaak van oogruis een raadsel. Aangezien er nauwelijks wetenschappelijke gegevens over Visual Snow c.q. Visual Static bestaan, wordt oogruis zelden als zodanig gediagnosticeerd. Soms wordt er zelfs ten onrechte migraine vastgesteld. Sterker nog: vroeger beschouwde men oogruis als een variant van migraine… Sinds 2014 zijn er sterke aanwijzingen dat oogruis te maken zou kunnen hebben met een hersenafwijking, voornamelijk gelegen in de rechter tongwinding (gyrus lingualis), de hersenwinding in de occipitale kwab van de grote hersenen. Er worden overigens verbanden gelegd met hypermetabolisme in zowel de rechter als de linker cerebellaire voorkwab. (bron) Een andere toestand die mogelijkerwijs oogruis produceert is optische neuritis (ontsteking van de oogzenuw), veroorzaakt door multiple sclerose (MS). Hetzelfde geldt voor de ziekte van Lyme en bepaalde auto-immuunziekten. Er zijn anekdotische aanwijzingen dat het anti-epilepticum clonazepam werkzaam zou kunnen zijn bij oogruis, evenals de koolzuuranhydrase-remmer acetazolamide, vitamine D-supplementen en prednison… maar helaas is er vooralsnog GEEN vaste aanpak of behandeling van oogruis bekend. Houd er overigens rekening mee dat er (naast oogruis) veeeeeel meer mogelijke oorzaken zijn van bewegende puntjes en vlekjes in het blikveld, waaronder migraine-aura’s en glasvochtproblemen zoals ‘mouches volantes’. Hoe dan ook heel veel sterkte en beterschap toegewenst v.w.b. de (oog)klachten van je zoon! Groeten, Paul

  • Hoi, Ik ben een jongen van 15 jaar en de laatste tijd last van wazige ogen. Ik zie vaak dingen door elkaar heen en dat verschilt heel vaak per moment. In de ochtend bijvoorbeeld als ik net op school ben kan ik nauwelijks dingen op het bord lezen, maar dermate de de dag verstrijkt wordt mijn zicht opeens steeds scherper. Soms is dit de ene dag trouwens helemaal niet het geval of juist de ene dag wel. Mijn moeder is bijziend -2.5, heb al eens haar bril opgehad, maar zie dan alleen maar waziger. :( Ook heb ik wel eens last van rare witte dingen die door mijn netvlies zweven, maar dat heeft volgens mij te maken met eiwit tekort. Ook is dit het geval (steeds vaker de laatste tijd met zwarte puntjes, waarschijnlijk bloedcellen denk ik). Als deze symptomen treden ook vaak op als ik bijvoorbeeld net heb gegamed of een boek heb gelezen (dichtbij kijken). Weet iemand (Paul) wat dit is, ik vind het namelijk erg hinderlijk. M.v.g. Bob

 71. Mijn vader kijkt al een hele poos wazig en ziet weinig, opticien heeft hem doorverwezen naar oogarts vanwege staar, maar die zegt dat hij dit niet heeft. Ook heeft hij veel last van tranende ogen… Wat zou het nog meer kunnen zijn? Hij heeft dit dus al maanden en elke dag.

  • Beste Selina, Is het wazig zicht ook los van de tranende ogen merkbaar of is het wazige blikveld het gevolg van overmatig traanvocht? Hoe dan ook zijn tranende ogen niet normaal. Traanogen kunnen talloze oorzaken hebben. Een (contradictieve) oorzaak die maar al te vaak voorkomt, is droogheid van de ogen. Doordat de ogen te droog zijn, ontstaan zogenaamde reflextranen. Droogheid van de ogen treed onder meer op bij ‘keratoconjunctivitis sicca’ (KCS), een oogaandoening veroorzaakt door een kwantitatief verminderde traanproductie of kwalitatief onjuiste samenstelling qua traancomponenten. Meestal is er dan sprake van een te geringe traanproductie, waarbij de traanklier onvoldoende tranen produceert om de gehele conjunctiva (oogbindvlies) en cornea (hoornvlies) te bevochtigen. Ook een extreem spaarzame lidslag kan de oorzaak zijn; dit houdt in dat de oogleden te weinig knipperbewegingen maken of dat de de traanfilm niet gelijkmatig over het oog wordt verdeeld bij iedere knipperslag. Vooral ouderen en diabetespatiënten blijken veelvuldig te kampen te hebben met droge ogen en daarmee gepaard gaande reflextranen of pseudotranen. Traanogen kunnen ook worden uitgelokt doordat de traanfilm een abnormale/afwijkende samenstelling heeft, waardoor tranen sneller verdampen of worden verbruikt. Daarnaast kunnen bepaalde laagjes in de traanfilm ontbreken, bijvoorbeeld door afwijkingen van bindvlies of oogleden. Ook kan de traanvochtsamenstelling worden gewijzigd onder invloed van contactlenzen of ooglidinfecties. Ook functionele oogafwijkingen kunnen leiden tot droge ogen of traanogen; denk maar eens aan een vuiltje in het oog, allergische reacties op pollen of andere allergenen in het oog, ontstoken ooglidranden, functiestoornissen van de traanpomp, verstopte traanbuisjes, andersoortige afwijkingen van het afvoersysteem van traanvocht of verslapping van de onderoogleden. Ook een vitamine A-tekort kan droge en/of tranende ogen in de hand werken. Tot slot slot kunnen bepaalde medicamenten (waaronder anticholinergica) droge of juist tranende ogen bewerkstelligen. Al met al zijn er heel veel mogelijke oorzaken van dit soort oogklachten. Het is aan een arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en overige potentiële oorzaken uit te sluiten. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 72. Hallo, Mijn symptomen zijn de volgende: Soms opeens een zwart vlekje die voor de ogen komt. Deze wordt dan geelwit en verdwijnt terug. Soms zijn dit kleine vlekjes, dan weer eens wat groter, alsof je in een lichtbron hebt gekeken. Oogartsen vinden niks en zeggen dat het mouches volantes zijn die dieper liggen en waar het binnengekomen licht even op schijnt. Zeer irritant! Zeker wanneer je aan het spreken bent met mensen of lessen volgt… Andere symptomen zijn na wakker worden precies sneeuwgeruis zien, soms is dit licht en andere keren duidelijker. Alsook na het opstaan een tekst willen lezen, dan is er precies een soort gloed/geruis voor de ogen die de letters doet bewegen. Heb enorm veel mouches volantes en de oogartsen zeiden dat dat geruis komt door aanpassing van het oog aan licht of donker. Maar ik heb dit sneeuwgeruis eigenlijk ook overdag, alsof er een constante doorstroming is van bloed of water. Er passeert precies steeds een soort geruis. Denk dat dit of door de bloeddruk komt of iets anders. Maak mij uiteraard veel zorgen om mijn ogen, ook al zeggen oogartsen dat alles oké is. Zijn er nog mensen met deze oogklachten/symptomen? Ook het gevoel soms hebben dat de omgeving lichter of donkerder wordt. Veel last van nabeelden ook… Alvast bedankt! M.v.g. Bjorn

 73. Bij mij zijn het de volgende symptomen. Ergens in mijn blikveld verschijnt heel klein een wazig stukje, alsof ik voor dat kleine stukje door glas in lood naar de wereld kijk. Langzaam wordt dit vage stukje groter en dan verdwijnt de wazigheid naar de randen van mijn blikveld. Na een paar minuten verdwijnt het weer en daarna krijg ik meestal hoofdpijn.

  • Misschien een vorm van aura, gerelateerd aan migraine of een ander neurologisch probleem? Als je hier vaak last van hebt, zou ik er absoluut eens met je huisarts over praten.

 74. Ik heb elke keer als ik bij de fysio ben geweest last van heel wazig zien. Meestal aan beide ogen. Ik lig op die behandelbank op mijn buik en met mijn hoofd in zo een kussentje met een gat erin. Komt dit door de druk die dan op mijn ogen komt? En kan ik er iets aan doen om dit te voorkomen?

  • Beste Maria, Tijdelijk minder zien KAN inderdaad te maken hebben met druk op het gezicht, dus rondom de ogen. Ik heb bijvoorbeeld vergelijkbare ‘oogklachten’ als ik mijn duikbril afdoe na een lange dag duiken of snorkelen. Waarschijnlijk heeft het te maken met druk op de oogkassen en de omliggende zenuwen en bloedvaten die je ogen van bloed, zuurstof en prikkels voorzien. Je vangt immers nogal wat druk op met je gezicht, vooral als je rug en schouders gemasseerd worden, waardoor een groot deel van je lichaamsgewicht op je gelaat rust. Als je uitsluitend wazig ziet na een behandeling bij de fysiotherapeut waarbij je met je gezicht op een gezichtskussen ligt, zou ik me er persoonlijk geen zorgen om maken. Veranderingen/storingen in het gezichtsvermogen die door zeer specifieke handelingen en factoren worden uitgelokt en slechts eventjes aanhouden zijn namelijk in veruit de meeste gevallen onschuldig van aard. Mocht je ook een verminderd zicht ervaren op andere momenten of mocht je je zorgen maken, dan lijkt het me niet onverstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Je zou je fysiotherapeut natuurlijk ook kunnen vragen of hij/zij een gezichtskussen heeft wat minder druk uitoefent op de zijkanten van je gezicht. Groeten, Paul

 75. Ik ben 13 jaar. Met m’n linker oog zie ik vanaf veraf minder scherp. Met m’n rechter oog zie ik goed. Wat is hier aan te doen? En is er kans dat ik scherper kom te zien over een tijd met me linker oog?

  • ‘Normale’ verziendheid en bijziendheid hoeven zich niet per se in beide ogen tegelijkertijd voor te doen. Het zicht van je ene oog kan dus van betere kwaliteit zijn dan de zichtscherpte van je andere oog. Vandaar ook dat bijna niemand 2 exact dezelfde brilglazen of contactlenzen heeft. Ben je hier al eens mee naar de opticien geweest? Er kan natuurlijk ook sprake zijn van een andersoortige oogafwijking (die eventueel vanzelf geneest), maar dit kan alleen een oogarts bevestigen dan wel uitsluiten. Sterkte!

 76. Sonja ter Neuzen Reageer

  Hallo, Ik heb sinds ik in 2013 ben geopereerd aan staar dat ik wazig zie. Als ik naar de tv kijk of op de laptop dan word mijn blik vernauwd en krijg ik het gevoel dat er iets in ’t oog zit. Links heb ik er meer last van dan rechts.

 77. Hoi, Ik heb na het schuin liggen in bed, met druk op een kant van het gezicht, vaak lang last van wazig tot zelfs amper iets zien. Komt dit door de druk en is het normaal of moet ik hier toch onderzoek naar laten doen?

  • Is het ook echt zo dat als je op de linkerkant van je gezicht hebt gelegen, dat je dan door je linker oog wazig ziet en vice versa? Of zijn altijd allebei je ogen aangedaan? En is het zo dat je nergens last van hebt als je op je rug slaapt? Persoonlijk zou ik er sowieso even mee langs de huisarts gaan.

 78. Beste, Ik draag een bril omdat de as van mijn ogen niet in het midden staat. Deze is verschoven, zo verklaart mijn oogspecialist. Ik draag nu dus een bril, multifocaal, voor verziendheid. Maar als ik even op mijn laptop bezig ben, verslechtert mijn zicht; ik zie dan dubbel en wazig. En dit duurt dan een uur of 2 – 3 tot dit weer in orde komt.

 79. Hallo. Ik heb sinds vorige week een zware middenoorontsteking, hiervoor heb ik van de huisarts sinds 2 dagen een penicillinekuur gekregen. Ik heb nog altijd veel last, druk en verlamd gevoel in ’t oor en ik hoor heel slecht tot bijna niets met ’t aangedane oor. Nu sinds vanmorgen merk ik dat ik ook wazig zie, vooral met lezen. Is dit een normaal verschijnsel bij een oorontsteking of is er meer aan de hand? Groet, Patrick

  • Beste Patrick, Wat er precies aan de hand is durf ik niet te zeggen, maar een ‘normaal verschijnsel’ bij een bacteriële oor-infectie kun je dit volgens mij niet noemen. Als het wazig zien daadwerkelijk gerelateerd is aan je oorproblematiek lijkt me dit veeleer een serieuze complicatie, bijvoorbeeld door verspreiding van de bacteriële/virale infectie. Persoonlijk zou ik echt even teruggaan naar de huisarts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 80. Ik zie nu al bijna 3 jaar slecht. Ik heb er alleen last van wanneer ik iets van dichtbij wil lezen. Ik heb heel wat metingen en onderzoek ondergaan, maar met weinig of geen resultaat. Ik kocht een goedkoop leesbrilletje en het probleem leek opgelost. Binnen enkele weken werd het toch weer erger. Wederom weer door alle medische molens heen, geen resultaat. Tot een praktijkondersteuner riep dat ik mij moest laten testen op suikerziekte. Een enkele pil per dag daarvoor gekregen: weg slecht zien. Met vriendelijke groet, Rinus

  • Klopt helemaal. Bij diabetes mellitus kan zich diabetische retinopathie (netvliesaandoening) en maculopathie (kegeldystrofie t.h.v. de gele vlek, al dan niet i.c.m. diabetisch macula-oedeem) ontwikkelen, wat tot verregaande gezichtsproblemen of zelfs blindheid kan leiden.

 81. Hoi Hoi, Sinds dik een jaar merk ik dat ik wazig ben gaan zien en dit word steeds erger zo lijkt het. Ik ben bij twee opticiens geweest, maar die geven aan dat ik 100+% zie… Qua tests kan ik vaak ook gewoon zien wat er op het testbord staat, maar ik merk gewoon dat m’n zicht minder goed en wazig is. Ik heb altijd zeer goede ogen gehad; wat anderen niet konden lezen, kon ik wel lezen. Nu merk ik dat ik erg moeite moet doen, wil ik iets in de verte wil lezen. Ik ben dan aan het knijpen/mieren/fronzen om het te kunnen lezen. Vorig jaar heb ik een overspannen situatie gehad, bijna burn-out… En ik merk dat het wazige zicht sinds die tijd (eigenlijk al daarvoor) speelt. Ik heb geen rode ogen of iets als dat, ik zit gewoon veel te knijpen met m’n ogen, waardoor ik vaker de opmerking krijg, moet jij geen bril… Maar de opticien geeft dus aan dat het zicht oké is… Iemand een idee? Ik heb trouwens oogmigraine, maar dat heb ik alweer een tijdje niet gehad…

  • Dit kan van alles zijn… wellicht amblyopie (lui oog), astigmatisme (cilindrische afwijking), cataract (staar), maculadegeneratie (afsterven van kegeltjes), glaucoom (verhoogde oogdruk) of myiodesopsie (glasvochttroebeling)… Komt je opticien er niet uit, dan kun je je huisarts vragen om een doorverwijzing naar de oftalmoloog (oogarts). Is je bloed al eens gecontroleerd op tekorten aan o.a. vitamine D en vitamine B12?

 82. Hoi, Ik heb sinds 1,5 maand last van een wazig rechteroog. Ik draag lenzen en de dokter heeft mij aangeraden om twee weken mijn bril op te zetten. Na twee weken is er geen verbetering. De sterkte wisselt, het ene moment zie ik beter en het andere moment erg slecht. Ben bij een opticien geweest en die gaf aan dat de sterkte en cilinder sterk waren veranderd, in negatieve zin. Ze zag wel een waas over mijn oog, maar dit kon ook door de druppels komen (tegen ontsteking en bacteriën). De dokter geeft steeds aan dat ik het oog rust moet geven, maar met deze bril zie ik helemaal niet goed en ik word er gek van. Heb zelf geen idee wat het kan zijn. Wel heb ik in november een ontstoken oog gehad, maar dit is al een hele tijd over. Wat kan het zijn?

 83. Hallo, Ik heb het een paar keer eerder gehad (dat ik plots wazig ging zien) en vanavond weer. Alleen ik krijg ineens een soort “regenboog” waas voor mijn ogen. Het zijn allemaal kleuren en het beweegt continu, ook als ik mijn ogen dichthoud. Dit gaat vanzelf weer weg, alleen wil toch graag weten wat het kan wezen.

  • Beste, Dit is iets waar ik regelmatig ook last van heb. Bij mij is dit ‘oculaire migraine’ (met oogheelkundige oorzaak), een vorm van migraine waarbij je enkel de aura’s krijgt. Of in mijn geval, de kleuren, maar dan met een paar seconden hevige hoofdpijn en het tintelen van mijn neus. :)

 84. Ik heb al langere tijd last van een vochtig oog en wazig zien. Alsof er iets weg geknipperd moet. Echter, het gaat niet weg. Daarbij ook last van aan dezelfde kant een loopneus, alsof er van hoger af vocht naar beneden loopt

  • Heb je ook last van pijn? Misschien is er sprake van een voorhoofdsholteontsteking of kaakholteontsteking?

  • O ja, en ik heb altijd bij het opstaan rode ogen sinds ik deze oogklacht heb.

  • @Paul: Soms inderdaad ook pijnklachten in het kaakgebied. Heb kaakfysiotherapie. Men denkt toch aan spierklachten door kaakklemmen. Heb er alleen m’n oog niet mee in verband gebracht, maar zou kunnen dus…

 85. Hallo, Ik merk nu sinds 2 a 3 weken dat ik momenten heb dat ik heel wazig zie met mijn rechter oog. Eerst dacht ik dat het door vermoeidheid kwam, maar ik merk het eigenlijk alleen als ik ergens me echt op moet focussen. En aangezien ik niet te weinig slaap, kan dat het ook niet zijn. Nu zag ik hierboven netvliesloslating staan en ik begin me toch wel een beetje zorgen te maken. Ik ben namelijk zo’n 14 jaar geleden geopereerd aan mijn ogen voor netvliesloslating en ik las dat er kans is op terugkeer. Maar ik wil me liever niet laten onderzoeken omdat ik me niet op m’n gemak voel in ziekenhuizen. Ik hoop dat iemand zou kunnen weten wat het is… Groeten, Kaylee

 86. Hallo, Ik zie al 5 dagen wazig met mijn linker oog. De vrijdag dat het begon had ik al een hele week geen make-up gedragen en toen ik mijn make-up deed was er nog niks aan de hand. Ik voelde later dat er iets in me oog zat en omdat ik geen spiegel bij me had heb ik wat onhandig in mijn oog gewreven. Mijn oog begon daardoor beetje gevoelig te worden en een bepaalde druk of zo. Toen begon ik ineens heel licht wazige sterretjes of vlekjes te zien en deze waren de volgende dag erger en sindsdien hetzelfde gebleven. Ik ben bij de huisarts geweest en die kan geen enkele ontsteking of iets roods vinden. Ze hebben mij van die ooggel gegeven welke ik 4x per dag 1 druppel in me oog mag doen om het eventueel te verzachten. Ze maakten zich geen zorgen, maar als het erger werd dan kon ik terugkomen. Mijn oogbol voelt ook anders dan anders. En als ik bepaalde draaiingen maak met het oog dan voelt ie ook niet fijn. Alsof je een blauw oog hebt geslagen. Ik ben zelf een hele erge paniekzaaier en ga erge dingen denken. Ik heb hele gezonde ogen en draag geen bril dus kan iemand misschien mij hiermee helpen? Ik kan wel zien met dat oog en de test met van die rondjes met openingen (links, rechts, onder, boven) daar voldoet hij wel aan de eisen voor een goed oog. Maar het ging wel wat lastiger en moest me meer concentreren. Alvast heel erg bedankt!

 87. Ik ben blij dit alles te mogen lezen. Ik kamp ook met wazig zien en doktoren kunnen maar niets vinden. Ik zit met de handen in het haar en zit me maar te ergeren. Misschien kan ik hier hulp vinden…

  • Ik ben 20 jaar en heb al meer dan 1 jaar last van wazig zien, vlekjes in m’n ogen en last van mijn ogen. Ben bij de opticien geweest en die zegt dat ik 150% zie. Ben naar de huisarts gestapt en die heeft mij doorverwezen naar de oogarts. De oogarts komt met dezelfde conclusie, “Je ziet heel goed!”. Maar ik zie wazig, dus helemaal niet goed… Ik weet niet wat ik moet doen? Oogdruppels helpen niet, ga er alleen maar waziger van zien. Lang leven de oogartsen…

  • Beste Timo, Opticiens kijken meestal naar WAT je ziet, niet naar HOE je iets waarneemt. Ze meten percentages van wat je ogen wel en niet kunnen waarnemen. Dus je zicht is een x-aantal procenten… Maar als je wazig ziet, dus als er een waas over je blikveld ligt, dan maakt dat de kwaliteit van je blikveld er niet beter op. Het stoort enorm en leidt af. Vaak heeft zo’n waas te maken met glasvochttroebeling. Als je al ruim een jaar met deze zichtvermindering rondloopt, zou ik persoonlijk een second opinion aanvragen bij een oogarts en nogmaals je verhaal doen. Zeg dat iedereen beweert dat je zicht uitstekend is, maar dat je desalniettemin extreem wazig ziet. Dit lijkt me in ieder geval geen werkzame situatie. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 88. Hallo, Ik heb nu al bijna 2 jaar last van wazig zien en ’t is dan net alsof ik heel slecht geslapen heb of te veel gedronken heb. Ben bij de opticien geweest, maar de oogsterkte/zichtsterkte was niet veranderd. Doorverwezen naar de oogarts; druppels, zalf en warmtekompressentiment voorgeschreven gekregen. Nu een half jaar later nog geen verandering. Iemand tips of een idee wat dit is? De oogarts gaf aan dat het door de make-up kwam, maar die gebruik ik nu ook al een tijd niet meer. Help, wat kan dit zijn?

 89. Hallo, ik ben afgelopen zomer behandeld geweest voor staar aan mijn rechteroog, na de operatie (nieuwe lens) heb ik last van aquarium-ogen. Ik heb aan mij specialist verteld dat ik hoogstwaarschijnlijk droge ogen had, en kreeg hiervoor oogdruppels. Maar de druppels hebben geen effect.

 90. Hoi, ik heb sinds een wat langere tijd last van wazige ogen als ik naar mijn mobiel, computer kijk of als ik een boek lees. Ook voel ik dat mijn ogen snel moe worden/zijn als ik heb ik 20 minuten achter de computer, maar dit heb ik ook als ik 4 bladzijden van een boek gelezen heb. Ik maak mij hier zorgen om. Wat zal dit kunnen zijn? Morgen ga ik naar de opticien om mijn ogen te laten testen.

 91. Ik vind het vreemd dat ik nergens op internet lees (las) dat “plotseling wazig zien” met een neurologisch probleem te maken kan hebben. Mijn vrouw zag ook plotseling wazig. Maar de dokter en het ziekenhuis konden de reden niet vinden. Twee weken later zag ze nog waziger en nog iets later kreeg ze een beroerte. Blijkbaar had ze daarvoor dus twee TIA’s gehad die dus niet herkend zijn. Mijn vrouw bleek lymfeklierkanker te hebben. Ze is ondertussen overleden.

 92. Als ik mijn lenzen in doe zie ik door mijn rechter lens waziger dan dat ik geen lens draag. Iemand een idee wat dit kan zijn? Lenzen zijn door opticien vorige week bekeken en zijn schoon, dus daar ligt het niet aan. Groeten, Frank

 93. Hallo, Ik loop er waarschijnlijk al langere tijd mee, maar ik kan niet eens als een auto een groot stuk voor me rijdt het kenteken lezen… Of van een afstand zien wat er op de borden staat… Dan zie ik erg wazig. Ik moet me inspannen om het goed te kunnen lezen, heb het nu ook met het lezen van berichten op whatsApp. Oververmoeid kan het niet zijn want heb net 3 weken vakantie gehad. Iemand die dit herkent? Help me alsjeblieft!

  • Beste Michele, Het op een afstandje niet goed kunnen lezen van kentekens en verkeersborden is over het algemeen een teken van (dicht)bijziendheid oftewel myopie; dit betreft een ametropie waarbij je voorwerpen veraf niet scherp kunt waarnemen, maar voorwerpen dichtbij wel. Alleen wel gek dat je ook je telefoonscherm onscherp lijkt… Heb je weleens geprobeerd om met 1 van beide ogen tegelijk te kijken? Het zou namelijk kunnen dat 1 oog verziend is en 1 oog bijziend. Dit wordt ook wel ‘gemengdziendheid’ genoemd. Dan zie je dus met het ene oog van dichtbij goed en van veraf slecht en met het andere oog precies andersom. Persoonlijk zou ik een afspraak maken bij een opticien om een uitgebreide oogmeting te laten uitvoeren. Of desnoods je huisarts om een doorverwijzing naar een oogarts vragen. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 94. Hallo. Ik zie al een lange tijd dat ik wazig zie. Al twee jaar zit ik te vechten met me bril. Als ik die op heb krijg ik druk op me hoofd. Maar met leesbril zie ik beter. Maar wazig op ogen blijft. Ik word er gek van. Als ik naar onder kijk zie ik beter. Hoe kan dit? Waar ligt dat aan? Wel veel stress aan me hoofd. Kom ik hier van af? Huilen kan ik niet. Doe druppels in me ogen. Gr. Willeke

  • Wellicht staar/cataract (ooglensvertroebeling) of glasvochtvertroebeling? Ben je er al mee naar de opticien of oogarts geweest? Overigens zou een bril die goed past, geen druk op het hoofd teweeg moeten brengen…

  • Ik ben vandaag bij de opticien geweest heb uitgebreide onderzoek gehad en moet naar de oogarts heb een nareflect of zo. Maar bij het op meten zag ze iets heel kleins. Bedankt voor je reactie Paul! Nu afwachten op dat van de oogarts.

  • Van nareflect heb ik nog nooit eerder gehoord; ik ben benieuwd naar de uitslag van de oogarts. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 95. 30 jaar geleden heb ik een keer als kind een wazig beeld gehad. Dat vergeet ik nooit meer. Twee jaar geleden kwam dit plots terug en kreeg dit om de 2 weken gedurende een halfuur. Sinds 3 maanden heb ik dit nu de hele dag door. Wel duurt het nu maar ongeveer 10 minuten. En dat 6 à 7 keer per dag. Ik zal proberen uit te leggen wat ik ervaar: vroeger had je zo’n kijker waar je in moest kijken en dan kon draaien. Je zag dan allerlei figuren door elkaar draaien. Dat effect zie ik dan ook. Alleen het rare is dat als ik mijn ogen dichtdoe het nog steeds zie. Iemand een reactie?

 96. Ik zie sinds een week of 6 wazig. De kleine lettertjes op de shampoofles zijn inmiddels niet meer te lezen en kruiswoordpuzzels invullen gaat ook steeds moeilijker. Op het werk heb ik na de dienst nog veel schrijfwerk te verrichten en merk dan dat ik wazig zie. In de verte zie ik alles goed. Soms lijken de letters ook te bewegen zoals bijvoorbeeld nu achter de laptop. Ik heb veel slaap nodig en werk in de zorg. Ik heb er vooral last van als ik moe ben of oververmoeid dreig te raken. Soms ga ik ook dingen zien die voor anderen niet waarneembaar zijn. Ik weet dat dit door stress komt die ook voor een deel veroorzaakt wordt door te weinig slaap, dit is al uitgezocht. Nu komt het wazig zien er dus bij. Is het handig om een leesbril aan te schaffen?

  • Hallo Mia, Ik lees je verhaal over je ogen nu pas, ik hoop dat het nu beter met je gaat. Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is, omdat ik met vrijwel dezelfde klachten loop (ook door slaapproblemen) en mijn huisarts weet niet goed wat te doen. Groeten, Hans

 97. Ik heb jarenlang last gehad van wazig zien met beide ogen. Dit kwam nadat ik veel last had van hyperventilatie en paniekaanvallen. Jarenlang is het goed gegaan, totdat het 2 weken geleden weer op kwam zetten. Momenteel heb ik geen last van hyperventilatie of paniekaanvallen. Van het wazige zien heb ik de hele dag last. Soms denk ik dat het even minder wordt, maar helaas aan het einde van de dag is het weer hetzelfde. Zijn er mensen die ook met beide ogen wazig zien? Denk wel dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

 98. Adriana Kminikowski Reageer

  Als ik lang Wordfeud speel op mn mobieltje dan zie ik daarna vaak een tijdje alles wazig! Het herstelt zich dan wel weer, maar ik wil weten of dit vaker voorkomt bij anderen en of dit slecht is voor de ogen! Wacht op een antwoord!

 99. ik zie steeds vaker wazig als ik bezig ben met mijn hobby: sieraden maken. Op één of andere manier zie ik steeds lastiger hoe ik kralen aan elkaar moet krijgen. Om soms hele kleine dingen te zien, zoals kleine lettertjes op bijvoorbeeld CCG kaartjes, zet ik weleens een leesbril op +3. Kan dit ook effect hebben op het feit dat ik nu dan waziger ga kijken als ik met kleine kralen bezig ben?

  • Beste Helma, Je gezichtsscherpte wordt uitgedrukt in dioptrieën. De dioptrie wordt niet alleen bepaald je ooglens, maar ook door je hoornvlies. Het hoornvlies gaat doorgaans gepaard met 40 tot 43 dioptrie en de lens met 20 tot 22 dioptrie; dus tezamen 60 tot 65 dioptrie. HEt oogprobleem dat jij beschrijft (focusprobleem van zeer dichtbij) heeft vaak te maken met een lensafwijking. Je ooglens richt namelijk het licht dat binnenvalt en helpt zodoende om de scherpte van je zicht tot in extreme fijnte te relen en af te stellen. Je lens is (in tegenstelling tot je hoornvlies) in staat om van vorm -en daarmee van refractief vermogen- te veranderen om zodoende te kunnen focussen/scherpstellen op kleine, nabije objecten. Hiermee verandert tevens het brandpunt van je oog. Veranderingen in de vorm van de lens staan een ‘gezond’, goed functionerend oog dus toe te focussen op zelfs de kleinste, dichtstbijzijnde dingetjes. Wanneer het refractief vermogen afwijkt, spreekt men inderdaad van bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie), waar een bril aan bij kan dragen. Bij myopie/bijziendheid is de oogbol veelal te lang en spreekt men van een negatieve dioptrie. Bij hypermetropie is de oogbol veelal te kort en spreekt men van positieve dioptrie. Myopie wordt gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen divergeren; je krijgt holle, negatieve (min) brilglazen of lenzen. Hypermetropie/verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen die de lichtstralen convergeren; je krijgt positieve, bolle (plus) brilglazen of lenzen. Naast het plaatsen van een kunstlens vóór of óp je oog kan ook een ooglaserbehandeling of ooglenstransplantatie dienstdoen. Overigens zijn er verschillende talloze onderliggende oorzaken die het refractief vermogen van je oog kunnen beïnvloeden en er zodoende voor kunnen zorgen dat je van dichtbij of veraf moeite krijgt met het focussen/scherpstellen van één of beide ogen. In dit artikel over gezichtsklachten & oogproblematiek kun je er meer over lezen. Persoonlijk zou ik een afspraak maken met een opticien om je ogen te laten doormeten. Sterkte & groeten, Paul

 100. Ik heb sinds 5 dagen dat m’n rechter oog ’n beetje wazig/glazig ziet. Ben bij de huisarts geweest, maar zij was niet ongerust. Heb druppels gekregen, zogenaamde kunsttraan en ik heb zoals jullie natuurlijk ook veel gezocht op internet. Wat het zou kunnen zijn, nou ik ben een hypochonder, dus denk dat ik het ergste van het ergste heb… Maar ik heb geen hoofdpijn of flitsen, maar wel ’n beetje brandend en prikkelend gevoel aan de binnenkant van m’n oog bij m’n traanbuis. Zou het dan toch misschien door een ontsteking of infectie kunnen komen? Want ik stond ermee op en had toen nog geen pijn. Help mij rustig worden… Want raak gewoon in paniek dat ik iets aan m’n hersenen heb en blind word of doodga.

  • Ik ben geen arts, dus diagnoses stellen kan ik niet. Maar als je huisarts gerust is, dan is dat een uitstekende indicatie om zelf ook gerust te zijn. Waarschijnlijk heeft er gedurende de nacht een vuiltje bij je traankliertje gezeten, waardoor je traanbuis geïrriteerd of ontstoken is geraakt. Als je in zo’n geval blijft druppelen, spoelt de (al dan niet verstopte) traanbuis zichzelf automatisch schoon. Heel voorzichtig je traanbuis masseren (van buitenhoek oog naar binnenhoek oog) kan ook bijdragen aan een spoedig herstel. Maak je vooral geen zorgen; ik heb hier met enige regelmaat last van, en het is erg vervelend, maar geenszins gevaarlijk. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Michiels Willy

   Plotseling krijg ik in mijn linker oog een troebel zicht met een donkere draad en kleine vlekjes die mee verder draaien naargelang ik mijn oog beweeg, ook boven mijn wenkbrauwen een aanhoudende lichte pijn?

 101. Hallo allemaal, Ik weet niet of ik hetzelfde heb maar zal het proberen te omschrijven: Soms valt ineens mijn linkeroog uit. Ik bedoel dan dat ik door mijn linkeroog ineens een ruisbeeld zie. Dit gaat dan vrij snel weg en wat er dan overblijft is een mistig zicht en alles wat licht/fel/reflecterend is “gedigitaliseerd”, het krijgt een soort van pixels en wordt heel fel. Om gek van te worden. Ook voel ik een druk achter m’n linker oog en heb ik een lichte hoofdpijn aan de linker kant van mijn hoofd. Dit gaat geleidelijk aan weer weg. Als ik geslapen heb is het ook weg. !Wat opvallend is: Dit hele verhaal zet ineens in als ik bijvoorbeeld opsta na een tijd gezeten te hebben. Dat moment dat sommige mensen een ‘head rush’ krijgen. Dit komt voor als ik weer eens te druk ben geweest en dus blijkbaar moe ben. Ik ben naar de huisarts geweest: Die zei (zoals altijd): Kijk het even aan hoe dit zich ontwikkelt. Ze vond het iets weg hebben van migraine klachten. Ben benieuwd of iemand hier iets over denkt… of het er mee eens is.

  • Hallo, Ik las je berichtje over je linkeroog. Ik heb af en toe hetzelfde, maar dan in mijn rechteroog. Het vervelende is dat dan letters van borden met o.a. plaatsnamen niet goed te lezen zijn en zelfs niet recht lopen, maar met een kromming! Ja, net alsof het gedigitaliseerd is lijkt met meer plaatjes over elkaar. Ook druk achter betreffend oog en vandaag lichte hoofdpijn achter linkeroog. Ik heb wel eens e.e.a. over oogmigraine gelezen! Maar ook over netvliesloslating en embolie. Ik denk aan oogmigraine, maar ben geen dokter natuurlijk! Sterkte & hartelijke groet, Nans Bakker

 102. Ik heb bijvoorbeeld spontaan dat ik wazig kijk met 1 oog. Dit is de ene keer links en de andere keer rechts. Mijn ogen laat ik gewoon opmeten en het blijft hetzelfde en loop gewoon met bril. Slaap voldoende (ongeveer 8 uren per nacht) dus zou niet weten waar het aan ligt? Iemand ideeën?

 103. carine leirens Reageer

  Ik ben geopereerd aan mijn bovenste ooglid en enkele dagen later kreeg ik een troebel zicht. Ben al bij verschillende oogartsen geweest, maar ze kunnen mij niet helpen. Is begonnen dus na het opereren van mijn ogen…

 104. Ik heb ook problemen met zien. Ben bijziend, draag lenzen en heb o.a. problemen met gezichtsherkenning. Ga nu geen suiker meer gebruiken en kijken wat dat doet.

 105. Dag, Sedert ik op het werk veel achter de computer zit en daarbij ook het buitenlicht in mijn ogen krijg en ik met vooral kunstmatig licht achter mijn bureau zit, zie ik soms wazig en veel vlekjes en krijg ik ook veel barstende koppijn. En vooral als ik binnen naar de tv kijk en in de warmte zit of iets aan het lezen ben. Waar ik ook last van gekregen heb is dat ik dikwijls de 2 laatste cijfers van een reeks cijfers omdraai, daar probeer ik natuurlijk zeer erg op te letten aangezien de cijfers in mijn werk zeer belangrijk zijn. Ook voelen mijn ogen dikwijls zeer zwaar aan. En vooral heb ik ook veel last als ik te lang naar beneden kijk. Als ik buiten loop en bezig ben, heb ik daar geen last van. Wat zou dit zijn en hoe kan ik dit verbeteren?

  • Beste Jelle, Het probleem dat je beschrijft doet neurologisch aan. Als er geen verbetering optreedt in de situatie lijkt het me niet onverstandig om deze voor te leggen aan je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

  • Jelle Dhoore

   Wat bedoel je dan met neurologisch, iets met de hersenen? Bedankt Paul.

  • Inderdaad Jelle, Vooral het herhaaldelijk omdraaien van cijfers op een specifieke plek binnen een reeks. Ik ben overigens geen medicus, enkel een lees- en leergierige hobbyist. Bovendien hoeft een neurologisch mankement niet per se ernstig of van blijvende aard te zijn, maar kan het ook weer indirect worden veroorzaakt door iets buiten je perifere zenuwstelsel, bijvoorbeeld een infectie of ontsteking in de buurt van een zenuw. Ik wil je dus niet bang maken of wat dan ook… Als het niet vanzelf overgaat en je je zorgen maakt, lijkt het me gewoon verstandig om een arts te raadplegen, al is het maar uit voorzorg. Sterkte & groeten, Paul

 106. Dag, Sinds 2 jaar is mijn zicht op momenten onscherp en moet ik moeite doen om mijn zicht goed te krijgen. Vaak merk ik dit tijdens of na (veel!) inspanning. Nog elke keer schrik ik ervan. ’s Avonds heb ik het met teletekst lezen dat ik soms dubbel zie. Bij mij is myasthenia gravis vastgesteld 2 jaar geleden. Ik merk dat als ik iets eet of drink het vaak beter wordt.

 107. Ik heb ook last van wazig zien sinds ik zware griep kreeg afgelopen januari. In het oogziekenhuis kon men ook niets vinden en een nieuwe bril bracht ook geen oplossing. Ik ben een man van 64 en heb tot en met de afgelopen jaarwisseling een goed gezichtsvermogen gehad. Wat nu? Ik ben doodsbang voor de toekomst.

 108. Ik heb 5 jaar geleden een ontstoken oogzenuw gehad uit het niets, en een maand blind geweest aan 1 oog; dat was links. Na jarenlang onderzoeken gedaan te hebben, weten ze nog steeds niks zeker. Ik blijf namelijk vlekjes voor m’n ogen houden. Ook met inspanning zie ik haast niks meer. Het wisselt zich nu ook steeds af van oog naar oog. Twee maanden geleden had ik nog last van m’n linkeroog, steeds wazig en alsof er iets in zat, en nu sinds 1,5 maand ongeveer last van mijn rechteroog. Ik kan geen ondertiteling lezen met dat oog alleen, ook niet van heel dichtbij! Echt alles is gecontroleerd de afgelopen jaren en in meerdere ziekenhuizen, en nu denken ze MS, maar dat vind ik nogal heftig. Ook omdat het alleen m’n ogen zijn en ik verder nergens last van heb. Weet er iemand nog een echt goede ziekenhuis? Of kent iemand dit? Gr. Patricia (27 jaar)

  • Beste Trudy, Ik heb jaren geleden een oogoperatie gehad en kreeg nu na 30 jaar ook opeens vlekken in mijn linker oog. En inderdaad alsof er iets in zit, bijvoorbeeld een haar of zo. Het bleef en ij ben naar de oogarts gegaan. Blijkt dat er soms wat weefsel in het oogvocht zweeft en voor je gezichtsveld zit. Het zou vanzelf weer weggaan en bezinken na enkele maanden. Nu, 5 maanden verder, is het inderdaad beter en ik heb het idee dat het langzaam verdwijnt. Dus misschien langs de oogarts gaan om dit na te zien. Succes. Gr. Jaap

 109. Hallo, Ik heb sinds een week of 2 een ietwat wazig beeld met mijn rechteroog. Ben al jaren softlens-drager. Ben 61 jaar en vanaf mijn 24e lenzen. Dat wazige lijkt een bundeltje stofjes, draadjes, die, als je ernaar wil kijken, wegschieten, maar steeds terugkomen. En af en toe stippen. Ik heb dat vroeger weleens gehad als ik erg moe was, maar nu is het van de ene op de andere dag ineens in dat oog gekomen. Herkent iemand dit? Ik moet binnenkort voor lenscontrole naar de opticien en zal hem ook vragen. Groet, Lieneke

 110. Vooral aan het einde v/d dag, veel drukte, leesbril op, leesbril af… de kraaienpoten worden gierenpoten, als je begrijpt wat ik bedoel; zoveel als ik moet knijpen met mijn ogen. Doodmoe word ik ervan… Overgang? Stress? Staar? Leeftijd 54 jaar…

 111. Ik herken mijn klacht hier. Ik heb ook last van wazigheid als ik ’s morgens opsta. Ben al naar de oogarts geweest; die vond dat ik tekort had aan traanvocht. Dus droge ogen. Sindsdien permanent druppelen zolang ik nog leef. Ik heb een leesbril. Het is onvoorstelbaar. Oud worden vind ik niet meer leuk…

 112. Ik heb ook dat ik vrij plots slecht ben gaan zien. Foto,s laten maken, en nu word er gezegd dat het komt van roken. Ik ben 4 weken geleden gestopt. Je zou haast weer beginnen, ha ha. Doe het niet hoor, maar van zoiets heb ik nog nooit gehoord. Of is er iemand die hier meer van weet? Ik hoor het wel…

  • Hey Marie, Ik heb ook last van wazig zien, oogarts kan niks vinden. Helpt het nu je gestopt bent met roken? Want als dat zo is, stop ik ook; wordt gek van het wazig zien.

 113. DIt klinkt misschien wat raar, maar iets dat me is opgevallen toen ik al heel jong was. Ik merkte op een ochtend op dat het leek alsof ik van achter een scherm kijk, of vanachter een soort glas. Het lijkt daardoor, sowieso als kind waar ik mezelf heel erg mee bang maakte, dat ik niet echt zelf direct er ben en ergens naar kijk. Ik kan het niet goed uitleggen. Ik heb het altijd maar genegeerd omdat ik dacht dat het gewoon ook mogelijk een idee kon zijn en ik me er in mijn gedachte alleen maar bang mee zat te maken. Maar zou het dan toch ook iets puur fysieks kunnen zijn? Het is niet wazig zien, ik hoef geen bril of wat dan ook… Dus misschien mezelf niet zo ‘bang’ maken?

  • Hallo Linda, Dat wat jij beschrijft heb ik op dit moment ook! 10 jaar geleden ook gehad, door stress en paniekaanvallen. Je hebt last van depersonalisatie en derealisatie. Is heel beangstigend, maar kan geen kwaad. Ik kwam op dit forum terecht omdat ik sinds 2 weken ineens een wazig rechteroog heb en ik meteen bang ben dat ik een tumor heb (hypochondrie dus).

 114. Na mijn Blindvliesontsteking ging alles goed. Twee of drie dagen erna toen het helemaal genezen was begon ik wazig te zien met het oog dat ontstoken was. Aangezien dit mijn beste oog is zie ik niet scherp. Het lijkt letterlijk alsof je door een vieze bril kijkt. Of dat wat mensen soms wel hebben. Zo’n wazig vliesje en als je in je ogen wrijft het weer weg is. Maar bij mij gaat het al een paar dagen niet weg en vraag mezelf af wat het is en hoe het weg kan gaan.

 115. ik zie nu zo’n 2 weken wazig en als ik mijn goede oog dicht doe dan zie ik enorm wazig en kan niet meer zien waar ik naar keek en kan geen letters meer lezen ik ben al bril dragend ik ben naar een optiek geweest met de nodige apparatuur ze werden erg zenuwachtig en kwamen meer mensen bij want ze ontdenkte dat ik met mijn linkeroog nog maar 20% gezichtsveld had en door verder onderzoek zagen ze afwijkend beeld vermoedelijk netvlies loslating een dag later moet ik me melden bij de oogarts

 116. Nog even dit… Mijn bloeddruk is heel netjes. Geen hoge bloeddruk dus. Suikers zijn ook in orde.

 117. Hallo, Ik hoop heel erg op antwoord!!! Zelf heb ik periodes dat ik de boel troebel/wazig zie (lastig bij het autorijden, lezen, tv kijken en mijn hobby. Ik draag een nieuwe bril en de ogen zijn pas gecontroleerd. Niets te zien want de ogen waren niet achteruit gegaan. Het wazig zien gebeurd steeds vaker. Wat zou het kunnen zijn en wat kun je er aan doen. WIE HEEFT HET ANTWOORD?

  • Lydia (voedingsconsulente)

   Kun je een nauwkeurige beschrijving geven van een willekeurige dag qua voeding (zo eerlijk en gemiddeld mogelijk, dus niet toevallig die dag dat je gezonder hebt gegeten dan normaal)? ;)

 118. Ik zie soms wazig na of tijdens het sporten… Weet iemand hier de oorzaak van en hoe je dit kan verhelpen?

  • Wazig zien tijdens of na het sporten kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is te weinig glucose (makkelijk te verbranden energie) in je bloed. Dit los je op door bijvoorbeeld simpele suikers te drinken (sportdrankje). Je zou in de meeste gevallen dan weer in orde moeten zijn na 10 tot 15 minuten. Mocht je langer dan 15 minuten wazig zien, ook wanneer je lichamelijk rustig aan doet en suikers hebt gedronken/gegeten, dan zou het kunnen dat je bloeddruk aan de hoge kant is. In dat geval is het aan te raden om een keer intensief te sporten onder begeleiding van een personal trainer die jouw bloeddruk en hartslag in de gaten houdt.

 119. Ik heb de meeste dagen ook last van wazig zien soms een beetje maar meestal wel de helft van de dag. Ben bij de huisarts geweest die zei meteen dat ik een bovenooglidcorrectie moest hebben en heeft mij doorverwezen naar de oogarts. Zelf had ik het idee dat het daar niet van kwam, de oogarts heeft mijn rechteroog meerdere keren onderzocht maar geen afwijkingen kunnen vinden. Ze gaf aan dat mensen dingen ervaren in hun oog/zien die geen duidelijke oorzaak hebben. Zij dacht ook dat een bovenooglidcorrectie de oplossing was. Dat uiteindelijk gedaan is nu 3 maanden geleden maar mijn wazig zien is niet over – nog steeds hetzelfde. Trudy en Max, hebben jullie al een oorzaak/oplossing voor dit probleem gevonden?

 120. Dag allemaal, Ik draag al heel lang lenzen en heb altijd last gehad van mijn lenzen als ik ze langer dan een maand droeg. Ze begonnen dan een prikkelend ambetant gevoel te geven. Maar nu plots, ziet mijn linkeroog wazig. Mijn lens is nog niet over tijd, het prikt niet of zo, het zit goed in mijn oog, heb geen last van mijn lens maar mijn oog ziet wazig. Het is alsof ik geen lens draag in die oog. Als ik mijn lens in een vloeistof leg, is het heel even over, nu dat ook niet meer… Hoe komt dit? Iemand ervaring hiermee? Ik ga sowieso langs naar de oogarts maar de wachtlijst is enorm, pfff…

 121. Ook ik heb last van dit fenomeen. Wazig, glazige ogen. Mijn ervaring is dat het bij mij weggaat als ik een glas of 2 water heb gedronken. Mijn indicatie is dus een vochttekort, onvoldoende aanvulling na stevig sporten.

 122. Ik heb last van wazig zien bij het opstaan ’s morgens. Dan zie ik erg wazig, maar dit gebeurt 1 of 2 keer in de maand. Ik heb nog niet specifieke controles gedaan, ik weet niet waar ik moet zijn? Zou het te maken kunnen hebben met stress of vermoeidheid? Gr. Mariza

 123. Ik zie dat dit al een ouder bericht is waar geen antwoord op is gekomen. Ik heb dit ook. Ik ben altijd brildragend geweest. De bril heeft de juiste sterkte. Het gaat bij mij alleen om slecht zien in de verte. Soms haarscherp, maar vaak ook heel wazig. De oogarts kon niets vinden. Maaaaar, er moet een oorzaak zijn. Trudy heb jij er al een oorzaak (en oplossing) voor gevonden?

 124. ik heb periodes van een beetje tot erg wazig zien, soms geen last dan weer erg. plotseling optredend was al diverse keren bij het oogziekenhuis in rotterdam maar er is niets te vinden soms zegt men een beetje overtallig talgafzetting doe maar warme compressen helpt niets, en soms is het heel erg weinige vorm van staar, niet nodig te behandelen.
  ik heb er behoorlijk last van een bril opzetten helpt ook niet dan zie ik groter wazig, en volgens de arts heb ik geen bril nodig alleen een leesbril bij slecht lichten erg kleine letters dat heeft met de leeftijd te maken, 70 maar wat kan ik hier nu verder mee?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.