Hierbij de meest voorkomende feiten en fabels over puistjes, jeugdpuistjes en acne op een rijtje…

1. “Wondermiddeltjes” tegen acne: fabel

Er zijn uiteenlopende commerciële producten, homeopathische smeerseltjes, agressieve lotions en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die puistjes binnen enkele dagen zouden doen wegtoveren. Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen, dus smeer er niet zomaar maïzena, yoghurt, bessenjam of aardappel op.

2. Van chocolade krijg je puistjes: fabel

Chocolade veroorzaakt geen puistjes. Een onderzoek waarbij proefpersonen een chocoladerijk en moddervet dieet kregen heeft uitgewezen dat er geen verband is tussen puistjes en chocolade. Chocolade (en dan vooral vette melkchocolade, witte chocolade en “cacaofantasie”) heeft overigens wel andere slechte eigenschappen (in tegenstelling tot gezonde, rauwe cacao).

3. Tandpasta helpt tegen puistjes: fabel

Tandpasta droogt een puistje sneller uit, maar ook de huid eromheen. Een puistje uitdrogen is bovendien niet hetzelfde als een puistje verhelpen. Daarnaast zijn er veel tandpasta’s waarin uiteenlopende stoffen zitten die de huid kunnen irriteren. Gebruik tandpasta dus liever voor je tanden.

4. Wanneer je je puistjes uitknijpt ben je ervan af: fabel

Je puistjes uitknijpen veroorzaakt ontstekingen, littekens en nog meer verstoorde talgkliertjes en verstopte poriën. Je huid wordt er dus alleen maar lelijker door.

5. Water drinken helpt tegen puistjes: feit

Drinkwater is het enige echte wondermiddel. Water heeft een positief effect bij vrijwel alle kwaaltjes en ziekten. Bij een tekort aan vocht is het voor je lichaam ook veel moeilijker om je huid mooi, soepel en schoon te houden.

6. Van zweten worden puistjes erger: fabel

Wanneer je zweet wordt de huid vetter. Onder meer door toedoen van cosmetica, haarproducten, talgverspreiding en de stoffen in transpiratievocht. Door het zout in zweet kunnen puistjes ook wat gevoeliger worden. Zweet veroorzaakt echter geen puistjes.

7. Puistjes zijn het gevolg van een slechte hygiëne: fabel

Puistjes worden veroorzaakt door talg. Dit is een stof die door de huid wordt aangemaakt en niet door bacteriën op de huid. Jezelf nooit wassen kán van negatieve invloed zijn op puistjes, maar jezelf te vaak wassen evengoed.

8. Stress veroorzaakt puistjes: feit

Wanneer men de achterliggende oorzaak van een aandoening niet kan vinden, dan wordt er al snel naar “stress” gegrepen. Hoewel stress vaak als uitvlucht wordt gebruikt, speelt stress een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding (stresshormonen!) en dus ook bij talgproductie en puistjes. De mate waarin verschilt echter sterk per persoon.

9. Niks doen werkt het beste: fabel

Nee, niks doen hoeft ook weer niet. Bij de apotheek kun je o.a. Benzac kopen, een gel die werkzaam zou kunnen zijn tegen puistjes. Ook je huisarts kan je vast en zeker raad geven omtrent acne. Er zijn tegenwoordig talloze betrouwbare behandelingen tegen puistjes, evenals medicamenten tegen puistjes, mee-eters en acne.

10. Foundation lost puistjes op: fabel

Je puistjes camoufleren is prima, maar gebruik wel een dun laagje vloeibare foundation. Dikke lagen make-up verstoppen de poriën en dit is ontzettend slecht voor de huid, met name wanneer je last hebt van puistjes.

11. Puistjes gaan altijd over als je ouder wordt: fabel

Hoewel volwassenen over het algemeen veel minder last hebben van puistjes dan jongeren, komen puistjes ook regelmatig voor bij mensen tot vergevorderde leeftijd. Ernstige vormen van acne zijn sowieso vaak hardnekkig.

12. Zonlicht is goed voor puistjes: twijfelgeval

Voornamelijk lichaamsbeweging en frisse lucht zijn goed voor je. Zonlicht speelt een veel kleinere rol. Sommige mensen reageren goed op zonlicht, maar bij andere worden de puistjes juist alleen maar erger.

Ken jij nog meer feiten en fabels wat betreft puistjes, mee-eters en acne? Laat hieronder een reactie achter!

Acne symptomen – De soorten & kenmerken van acne

Acne is een verzamelnaam voor allerlei huidaandoeningen die gepaard gaan met puistjes en mee-eters. Puistjes en mee-eters zijn helaas niet de enige symptomen van acne. Gewone of reguliere acne staat ook wel bekend als ‘jeugdpuistjes’. Gewone acne oftewel jeugdpuistjes wordt gekenmerkt door de volgende symptomen, kenmerken en klachten:

1. Mee-eters zijn een symptoom van acne

Mee-eters ofwel comedonen zijn de voorlopers van puistjes. Een mee-eter ontstaat als uitgedroogde talg, hoorncellen, huidschilfers en bacteriën een porie verstoppen. Open – zwarte of grijze – mee-eters worden blackheads genoemd en volledig gesloten mee-eters met een wit talgkopje whiteheads.

Een witte mee-eter betreft een volledig verstopte huidporie die verstoten wordt van zuurstof. Een grijze of zwarte mee-eter betreft een deels afgesloten porie die nog wel van zuurstof wordt voorzien. Mee-eters vertonen nooit ontstekingsverschijnselen.

2. Puistjes vormen een typisch acne-verschijnsel

Als een porie wordt geblokkeerd door een ophoping van talg, hoorn en huidschilfertjes, dan gaan zich daar bacteriën in nestelen. Zo’n verstopping is namelijk warm, vochtig en boordevol voeding; een perfecte broedplaats dus voor bacteriën.

Een dergelijke verstopping gaat op den duur irriteren en uiteindelijk ontsteken; zo’n ontsteking noemen we een puistje of pustel. Wanneer een puist rood wordt door de ontsteking wordt deze ook wel pukkel of papel genoemd.

3. Infiltraten behoren tot de kenmerkende acne-klachten

Infiltraten oftewel pustules kenmerken zich door rode, ontstoken en pijnlijke bulten. Soms ontstaan ze spontaan, maar meestal worden ze veroorzaakt door zogenaamde “uitknijp-pogingen” van puistjes of pukkels.

Uitknijpen van puistjes is niet raadzaam, omdat het negen van de tien keer fout afloopt. Door het uitknijpen van een puist worden bacteriën veelal zijwaarts de huid in gedrukt. De bacteriën verspreiden zich onderhuids en zodoende ontstaat een rood, ontstoken & pijnlijk infiltraat.

4. Abcessen kunnen een symptoom zijn van acne

Als een mee-eter diep onderhuids openbarst, dan kan er een abces ontstaan. De bacteriën scheiden onderhuids gifstoffen af, waardoor lichaamscellen afsterven en er een hevige, onderhuidse ontstekingsreactie optreedt. Deze ontsteking trekt afweercellen aan die op hun beurt ook weer dood gaan.

Door het afsterven van lichaamscellen en bacteriën, ontstaat een holte gevuld met pus. Zo’n onderhuidse, met pus gevulde holte wordt ook wel een abces genoemd. Abcessen kunnen zeer pijnlijk zijn en behoren tot de ernstigere klachten en symptomen van acne.

5. Post-inflammatoir erytheem kan optreden als gevolg van acne

Post-inflammatoir erytheem betreft verkleurde, roze, rode en bruinachtige plekjes op de huid die achterblijven nadat de oorspronkelijke acne is verdwenen. Post-inflammatoir erytheem verdwijnt vanzelf, maar kan soms erg lang aanhouden.

6. Acne-littekens kunnen achterblijven als de acne is verdwenen

Als je veel knijpt en krabt aan puistjes en mee-eters, dan kunnen putjes oftewel acne-littekens achterblijven. Deze littekens ontstaan door het wroeten in de huid en ze gaan –in tegenstelling tot de acne zelf – nooit meer helemaal weg. Acne-littekens ontwikkelen zich voornamelijk bij ernstigere vormen van acne en kunnen iemands gelaat ernstig ontsieren.

Verschillende soorten acne (acne-types)

De ene vorm van acne is de andere niet. De meeste mensen krijgen “gelukkig” uitsluitend te maken met jeugdpuistjes, acne vulgaris oftewel gewone acne. Er zijn echter ook hevigere en zelfs pijnlijke en ziekmakende vormen van acne. De medische wetenschap onderscheidt 5 soorten acne (acne-types), namelijk:

1. Acne vulgaris

Acne vulgaris, reguliere acne of jeugdpuistjes is veruit de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris is doorgaans mild van vorm en wordt gekenmerkt door puistjes en mee-eters.

2. Acne conglobata

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne. wordt gekenmerkt door hevige infiltraten oftewel pustules op de rug. Daarnaast treden er hevige acne-symptomen op, waaronder abcessen, fistels (onderhuidse gangen) en diepe, ontsierende littekens.

3. Acne fulminans/ fulminante acne

Acne fulminans is een zeer zeldzame, maar uiterst heftige vorm van acne. Acne fulminans doemt plotseling op en lijkt qua huidaandoening sterk op acne conglabata. Acne fulminans gaat echter ook gepaard met gezondheidsklachten, spierklachten, gewichtsverlies en pijn.

4. Acne infantum / infantiele acne

Acne infantum betreft een vrij milde vorm van acne die uitsluitend voorkomt bij pasgeboren baby’s (infant = baby). Acne infantum ontstaat door zwangerschapshormonen en trekt vanzelf weer weg.

5. Acne ectopica / ectopische acne

Acne ectopica betreft een continu retournerende ontsteking van de zweetklieren in de liezen, oksels, genitaliën en bilspleet. Acne ectopica is erg belastend en moeilijk te behandelen. Deze aandoening staat ook wel bekend als Hidradenitis suppurativa (HS), acne inversa en Ziekte van Verneuil. Hij gaat doorgaans gepaard met hevige tot extreme ontstekingsverschijnselen.

Tot slot

Als je er geen last hebt van je acne, puistje of mee-eters, laat je huid dan bij voorkeur met rust. Puistjes verdwijnen namelijk vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Smeer er dus nooit zomaar iets op. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan bovendien leiden tot hevige huidinfecties. Als je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan je huisarts om raad.

Bekijk hier de beste behandelingen, middelen en medicijnen om acne, puistjes en mee-eters te voorkomen & verhelpen!

Heb jij een vraag of opmerking over (de behandeling van) acne, puistjes of mee-eters? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.