Als je een fitnessapparaat voor thuis wilt aanschaffen, kies dan voor een crosstrainer. En als je regelmatig naar de sportschool gaat, sla ook dan de crosstrainer vooral niet over. Een crosstrainer is namelijk ideaal als je wilt afvallen. Ten eerste verbrand je met een trainingssessie op een crosstrainer ontzettend veel calorieën.

Ten tweede is de impact op je spieren heel laag omdat je voeten niet van de pedalen afkomen en je knieën een vloeiende beweging maken. Bovendien bereik je dankzij een crosstrainer binnen zeer korte tijd de optimale hartslag voor vetverbranding. Daarom hierbij een ideaal trainingsschema voor de crosstrainer en de nodige informatie voor de aanschaf van een crosstrainer…

Effectiever trainen & langer volhouden

Een crosstrainer trainingsschema zorgt er niet alleen voor dat je effectiever en efficiënter te werk gaat, maar ook dat crosstraining minder snel gaat vervelen. Ook al kun je tijdens het crosstrainen een boek lezen, een serie kijken of muziek luisteren, een crosstrainer schema betekent meer variatie in je crosstrainer oefeningen, waardoor je veel langer gemotiveerd blijft.

Een crosstrainer is een uitstekend fitnessapparaat voor afvallen. Doe de juiste oefeningen met je crosstrainer en je zult zeker vet verbranden en gewicht verliezen. De effecten van een crosstrainer zijn namelijk ideaal voor de vetverbranding.

Je hartslag raakt al snel op het juiste niveau om vet te verbranden, je gewrichten worden door de beweging van de crosstrainer gespaard en je houdt het op een crosstrainer doorgaans langer vol dan op een hometrainer. Het is echter wel van belang dat je een effectief schema (trainingsschema) voor de crosstrainer gebruikt. Daarom hieronder een ideaal trainingsschema voor crosstrainers…

Trainingsschema crosstrainer (40 minuten)

Onderstaand crosstrainer trainingsschema is geoptimaliseerd op 40 minuten crosstraining. Qua level (weerstandsniveau) is het prima geschikt voor o.a. de TechnoGym crosstrainer en de Orbid crosstrainer. Als je een andere crosstrainer hebt, zorg er dan altijd voor dat je hartslag niet boven de 155 uitkomt. Als je ouder bent dan 45, houd dan een maximum van 130 hartslagen aan.

Een crosstrainer is een uitstekend fitnessapparaat voor afvallen. Het is echter wel belangrijk dat je een goed trainingsschema voor je crosstrainer gebruikt. Daarom hierbij een ideaal trainingsschema voor de crosstrainers om efficiënt vet te verbranden en effectief af te vallen…

 • 00:00 – 05:00 (5 minuten) ‒ Stand 3 (warming-up; voorwaarts)
 • 05:00 – 06:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (voorwaarts)
 • 06:00 – 07:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (achterwaarts)
 • 07:00 – 09:00 (2 minuten) ‒ Stand 7 (voorwaarts; zonder handen)
 • 09:00 – 11:00 (2 minuten) ‒ Stand 10 (voorwaarts; 135 RPM*)
 • 11:00 – 13:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (achterwaarts)
 • 13:00 – 15:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; 155 RPM*)
 • 15:00 – 17:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts)
 • 17:00 – 19:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; 155 RPM*)
 • 19:00 – 21:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (achterwaarts)
 • 21:00 – 22:00 (1 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts; zonder handen)
 • 22:00 – 24:00 (2 minuten) ‒ Stand 10 (voorwaarts; 135 RPM*)
 • 24:00 – 26:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts)
 • 26:00 – 29:00 (3 minuten) ‒ Stand 8 (achterwaarts)
 • 29:00 – 31:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; zonder handen; 155 RPM*)
 • 31:00 – 34:00 (3 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts)
 • 34:00 – 35:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (voorwaarts)
 • 35:00 – 40:00 (5 minuten) ‒ Stand 3 (voorwaarts; cooling-down)

* RPM = Rounds Per Minute / Rotaties Per Minuut (de rest van de tijd loop je op je eigen tempo, zonder boven de 155 hartslagen per minuut uit te komen).

Waar moet je op letten bij dit crosstrainer-trainingsschema?

Een crosstrainer-trainingsschema zorgt er niet alleen voor dat je effectiever vet en calorieën verbrandt, maar ook dat de training minder snel gaat vervelen. Een trainingsschema voor de crosstrainer zorgt namelijk voor meer variatie, uitdaging & motivatie tijdens je crosstrainer work-out. (bron)

Als je dit trainingsschema voor de crosstrainer gaat gebruiken, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten zijn als volgt: 1. Probeer een goede, rechte houding aan te nemen. 2. Probeer je hartslag tussen de 120 en 140 slagen per minuut te houden als je optimaal vet wilt verbranden. 3. Als je ouder bent dan 50, houd dan een maximum van 130 hartslagen per minuut aan. 4. Tijdens de sprints (135 – 155 RPM) mag je hartslag niet boven de 170 slagen per minuut uitkomen. 5. Als je nog geen ervaring hebt met crosstrainers of cardio, begin dan met 15 of 20 minuten.

Tip: print bovenstaand crosstrainer-trainingsschema uit en plak het vast aan het display van je crosstrainer; dan heb je het altijd bij de hand!

Wat is de beste crosstrainer voor dit trainingsschema?

Bovenstaand trainingsschema voor de crosstrainer is oorspronkelijk samengesteld voor professionele en semiprofessionele elliptical trainers van het merk TechnoGym. Tegenwoordig voldoet echter bijna iedere crosstrainer aan de vereisten en functionaliteiten die nodig zijn om dit trainingsschema te kunnen doorlopen. De functionaliteiten die je nodig hebt om bovenstaand crosstrainer-trainingsschema te kunnen toepassen zijn als volgt:

 • 10 verschillende standen, niveaus, levels oftewel moeilijkheidsgraden (qua snelheid & weerstand)
 • Weergave van het aantal rotaties per minuut (RPM)
 • Een ingebouwde hartslagmeter om je polsslag af te lezen
 • Tijdsweergave om de trainingstijd bij te houden

Let op: de exacte standen, c.q. moeilijkheidsgraden c.q. intensiteitsniveaus zijn voor iedere crosstrainer verschillend. Het kan dus zijn dat je jouw crosstrainer moet instellen op niveau 15 of zelfs 20 om een hartslag van +/- 120 BPM en een rotatie van 135 of 155 RPM te handhaven. Dit is een kwestie van uitproberen.

Welk merk crosstrainer kun je het beste aanschaffen?

Functionaliteiten zeggen lang niet alles over de kwaliteit van een crosstrainer. Het is vooral belangrijk dat het frame, het vliegwiel, de motor en de aandrijfriem van goede kwaliteit zijn. Daarnaast moet je letten op de scharnieren, de hoeveelheid lagers en de grootte van het vliegwiel & de lengte van de looppas. De beste merken qua crosstrainers zijn onder meer:

 • Daum & Kettler
 • TechnoGym (Cross Forma, Excite+ e.a.)
 • Bremshy & Orbit
 • Spirit & Infiniti
 • Proteus & Reebok
 • Tunturi & Agu

Daarnaast geldt dat een goed crosstrainer-merk een lange garantie (> 3 jaar) aanbiedt. Krijg je slechts 1 of 2 jaar garantie op je crosstrainer, dan gelooft de producent blijkbaar niet in de kwaliteit van zijn eigen product! Let tevens op de kwaliteitskenmerken ‘ISO 9001/9002’ en ‘TUV-klasse A’ als je een crosstrainer wilt die aansluit op je crosstrainer-trainingsschema.

Aanvullende tips!

Probeer dit trainingsschema voor de crosstrainer 2 keer per week vol te houden. Het is erg leuk, en je kunt gemakkelijk muziek luisteren of een televisieserie kijken tijdens je work-out. Nog enkele aanvullende tips:

 • Een drummagneet-systeem loopt veel lekkerder dan een simpel vliegwielsysteem.
 • Een zwaar vliegwiel zegt niks over de ‘souplesse’ van een crosstrainer.
 • Een zwaarder totaalgewicht betekent meer metaal en minder plastic en dus een betere kwaliteit.

In Nederland is al enkele jaren een outlet oftewel dump actief voor fitnessapparatuur. Ze verhuizen steeds rondom Utrecht (IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein etc.), veranderen continu hun naam en bieden hun fitnessapparaten vooral aan via Marktplaats.nl. Ikzelf heb goede ervaring met hun fitnessapparaten, maar er zijn ook veel mensen met klachten (bron + bron).

Tip: in dit artikel over de voordelen van crosstrainen kun je meer lezen over hoe je gemakkelijk kunt afvallen dankzij sporten op een crosstrainer!

Tot slot

De crosstrainer is ideaal om veel gewicht te verliezen omdat je hartslag snel op het goede niveau komt om vet te verbranden. Daarnaast is het niet zo slecht voor je gewrichten als bijvoorbeeld hardlopen en krijg je geen last van je kont zoals op een hometrainer.

Maar ondanks dat je prima televisie kunt kijken tijdens oefeningen op een crosstrainer, kan het na een tijdje saai worden. Vandaar dat we bovenstaand crosstrainer-trainingsschema hebben samengesteld om meer variatie te creëren op de crosstrainer.

Heb jij het trainingsschema voor de crosstrainer al uitgeprobeerd? Of heb je zelf nog aanvullende ideeën om meer variatie toe te voegen aan je crosstrainer-trainingsschema? Laat hieronder van je horen!

187 Reacties

 1. Als je maar 20 minvuten traint omdat ik t nog moet gewoon worden welk trainingsschema doe ik dan?

 2. Bedankt voor je blog. Ik zag aanbevelingen voor crosstrainers daar ik er een voor bij mij thuis zoek, op wat dien ik te letten als ik een crosstrainer koop zodat ik de juiste aankoop kan doen. Bedankt!

 3. Goede dag, Ik heb 1 korte vraag: moet ik mijn voeten plat op de crosstrainer zetten of op mijn tenen trainen? Groet, Corina

 4. De rondtrekkende handelaar uit dit artikel is een pure oplichter. Nadat je gepind hebt krijg je een ander apparaat dan je gekocht hebt omdat jouw apparaat ineens niet meer in voorraad is. Zogenaamd duurder, maar Chinese rotzooi.

 5. Beste Paul, De twist en shape, is dit ook een oké apparaat om cardio op te doen? Ik wil mijn billen en bovenbenen aanpakken en slanker maken. Ik heb hem al besteld, en sta er dagelijks maar 15 minuten op omdat de twist oefening die ik doe (als een soort step beweeg je je benen als n schaar) en dat is best een moeilijke oefening die ik niet zo lang volhoud. Denk je dat ik nog een ouderwetse step erbij moet aanschaffen waar ik wel 45 minuten op kan volhouden? Let me know. Gr. Marina

 6. Bedankt voor het leuke artikel. Zelf ben ik al twee jaar bezig met crosstraining hoewel mijn voorkeur uitgaat naar wandelingen van een 20-tal kilometers. Dat laatste heeft ook nog een gunstig effect op mijn stressniveau. Maar gezien ons klimaat sta ik een 3-tal keer per week op de crosstrainer gedurende 80 minuten. MAAR: ik heb 1 groot probleem dat lijkt te verergeren. Het voorste gedeelte van mijn voet wordt gevoelloos of pijnlijk. Echt storend. Ik vermoed fout schoeisel, maar vind op geen enkele website info over de juiste schoenen. Blootsvoets misschien? Alvast bedankt voor tips…

 7. Hallo Paul, Bedankt voor de vele tips op je website. Ik ben 39 en woog bijna 135 kilo. nu heb ik het besluit genomen om af te gaan vallen en heb ik een crosstrainer gekocht. ik ben nu 2x per dag bezig om mijn conditie op te bouwen en hopelijk gelijktijdig af te vallen. ik ben begonnen met 2x 3 minuten en zit nu op 2x 12 minuten met een hartslag tussen de 100 en de 120. Ik probeer daar niet boven te komen, maar probeer wel te zorgen dat ik de standen om de 2 a 3 minuten wissel. Verder ben ik begonnen met het drinken van 3 liter water op een dag en mijdt ik koolhydraten. Dat wil niet zeggen dat ik ze helemaal niet eet, maar ben wel 80% minder koolhydraten gaan eten. Nu mijn vraag: Is dit een goed begin en wat zou een goede vervolgstap zijn? Ik ben mij er bewust van dat ik niet zomaar even 40 kilo afval, maar 2 kilo per maand is het doel. Kun jij mij nog wat tips en adviezen geven? Alvast hartelijk dank. Gr. Rob

  • Beste Rob, Ik denk dat dit een FANTASTISCH begin is! Houd wel rekening met het feit dat je lichaam koolhydraten goed kan gebruiken tijdens cardiotraining. Als je snel last krijgt van vermoeidheidsklachten, spierverzuring of ‘buiten adem raken’, neem dan een banaan of iets dergelijks. Iets met snelle koolhydraten, maar dat tegelijkertijd wel ook gepaard gaat met de nodige vitamines, mineralen en vezels. De volgende stap zou wat mij betreft ABSOLUUT krachttraining zijn… Heel veel succes toegewenst!

  • Beste Paul, Ik ben sinds 2 maanden aan het trainen op mijn Kettler crosstrainer. Nu ben ik sinds enkele weken bezig met het schema hier op de site maar die RPM zijn niet te halen met mijn toestel maar de reden hiervan is hier al vaker uitgelegd. Vandaar mijn vraag. Kan je het schema niet uitleggen of aanpassen op de site hier (zouden veel mensen plezier aan hebben) aan de hand van de hartslag. Dit is ook voor iedereen persoonlijk maar dit kan dan ieder deze voor zichzelf kan berekenen. Alvast bedankt.

  • Ik ben nu 2 maand en 10 dagen bezig, elke dag 30 minuten crosstraining. In 1 uur verbrand ik ongeveer 1000 calorieën en leg ik 10 km afstand af. Is dit goed? Want meer gaat (voorlopig) niet hoor…

 8. Geweldig, alle tips en adviezen hier. Dankjewel! Ik wil graag z.s.m. resultaat en lees op veel andere plaatsen dat je genoeg hebt aan 20 minuten (en dan intervaltraining). Als ik dit bijvoorbeeld de eerste 6 weken dagelijks doe, is dit dan effectiever omdat ik het zo vaak doe? Ik schat in dat dit me beter lukt dan 40 minuten, dit voelt voor mij als iets waar ik mijn wekker wel even wat eerder voor kan zetten namelijk. Of zou je toch echt bovenstaand schema aanraden en dat dan 3x per week? Ik vind het jammer van alle dagelijkse inspanning als ik daarmee eigenlijk soortgelijke resultaten bereik als wanneer ik het 3x per week zou doen, haha. Daarnaast nog een vraag. Als je conditie / gewicht eenmaal op peil is, is 2 x per week dan voldoende om in vorm en fit te blijven? Tenslotte: vanaf wanneer ga je ongeveer resultaat zien? :-)

 9. Hoi Paul, ik ben 51 en net begonnen met sporten op de crosstrainer. Mijn doel is afvallen, maar om binnen die hartslagmarge van 102 – 119 te blijven moet ik echt heel rustig aandoen. Ik sta bijna stil! Is het omdat ik een onervaren beginner ben dat mijn hartslag gelijk tot 150 oploopt? Sprint-intervallwn zijn zo (nog) helemaal niet mogelijk, kan dat kloppen?

  • Ja, dat kan zeker kloppen. Als je onervaren bent, stijgt je hartslagfrequentie al heel snel boven de optimale vetverbrandingshartslagfrequentie uit. Daar doe je helaas niet zo veel aan… Je zult dus eerst flink aan je hart-longfunctie / uithoudingsvermogen / conditie moeten werken… Je zult merken dat het na verloop van tijd steeds gemakkelijke wordt om je hartslag binnen de perken te houden.

 10. Hoi Paul, Vraagje ik trainde eerst altijd een uur tot 1,5 of 2 achter elkaar op de crosstrainer 2 a 3 x per week. Dit begon naar een tijdje door drukte erin te sloffen maar ben t nu weer aan t oppakken. Echter heb ik gelezen dat je voor snel resultaat eerst cardio kan doen en dan krachttraining. Daarom doe ik nu een halfuur cardio dan een halfuur krachttraining d.m.v. gewichten en buikspieroefeningen en dan weer een halfuur crosstrainer. Wat denk jij dat t beste resultaat geeft voor een strakker lichaam? Alleen crosstrainer 1,5 uur of hoe ik het nu doe?

 11. Hallo, Graag zou ik mij een crosstrainer aanschaffen. De DKN crosstrainer XC-230i. Is dat een degelijk toestel. De bedoeling om met meerdere personen gebruik te maken van dit toestel waarvan 1 persoon met een hoger gewicht (105) Louisa

 12. Beste Paul, Ik heb een crosstrainer van het merk Kettler en wissel qua sport af met lopen en powerplate. Aangezien ik wat moet opletten met mijn rug ben ik mijn crosstrainer terug vaker gaan gebruiken en gebruik dan jullie trainingsschema. De RPM van 135 op stand 10 haal ik echter nooit en zelfs mijn man, die een zeer gevorderd sporter is, behaalt deze rotatie niet. Daarom dacht ik dat hiermee de hartslag werd bedoeld, maar bij het verder lezen, merk ik dat het hier toch gaat over de rotaties/minuut???? Hoe hoger de weerstand, hoe trager mijn rotaties worden, dus de moed zakt me zowat in de schoenen???? Lopen doe ik al lang en frequent (op een aardig tempo van gemiddeld 11 km/u, dus ben ook geen beginnend sporter… Voor welk niveau van sporters is dit schema dan bestemd???? Soms train ik ook op continue weerstand, maar ondervind dan “slapende” tenen na een tijdje. Is dit herkenbaar???? Groeten, Nathalie

  • Beste Nathalie, De vraag over de rotaties per minuut in bovenstaand trainingsschema voor de crosstrainer heb ik in het verleden al verscheidene keren beantwoord, dus ik verwijs voor het gemak even naar mijn voorgaande antwoorden op de vraag van Lian en de vraag van Piene/Paulien. Slapende tenen kunnen te maken hebben met een verslechterde doorbloeding of een afgeknelde zenuw, wat weer te maken kan hebben met je schoeisel of je lichaamshouding op de crosstrainer. Succes! Groeten, Paul

 13. best paul doe 3 keer in het week fissen eerst krachttraining en dan 2 keer 30 min stand 2 hartslag onder de 150 snelheid 5.9 is die ook goed voor de veterbanden buik

 14. Ik wil het 40 minuten crosstrainingsprogramma volgen en heb een Kettler Unix EXT, maar de verwijzing naar de verschillende standen is mij niet duidelijk. Ik weet niet exact hoe ik mijn crosstrainer moet instellen. Of is het voldoende dat ik op de RPM en mijn ideale hartslag voor vetverbranding let? Dankjewel voor uw reactie!

  • Ja, de verschillende standen/niveaus zijn voornamelijk bedoeld voor de nodige variatie, dus om de crosstraining leuk en afwisselend te houden. Qua resultaten is het vooral belangrijk dat je je optimale vetverbrandingshartslag handhaaft.

 15. Ik zou graag willen weten hoe ik moet trainen. In oktober ga ik na een stop van ruim 2 jaar i.v.m. zwangerschap weer aan het sporten. Qua gewicht hoef ik denk ik niks te verliezen, ik weeg ’s morgens vroeg 58 a 59 kilo en ben 1.67 lang. Ik heb geen dikke buik maar wel dikke bovenbenen en billen en die wil ik graag aanpakken. Welk schema kan ik dan het beste op de sportschool aan gaan houden op de crosstrainer?

  • Een gevarieerd trainingsschema waarbij je met jouw huidige uithoudingsvermogen binnen je optimale vetverbrandingshartslag blijft. Dat is dus een kwestie van uitproberen, registreren en tussentijds bijstellen… Het ideale trainingsschema voor de crosstrainer (qua snelheid, tijdsduur en weerstand) verschilt dan ook sterk per individu en is o.a. afhankelijk van iemands kracht en conditie.

 16. Beste Paul, Ik ben een drietal jaren geleden begonnen met het trainen op crosstrainers, samen met 2-3 per week wat krachttraining. Gedurende die tijd ben ik ongeveer 25 kilogram afgevallen, maar ik heb een groot probleem. Mijn crosstrainers begeven het altijd na een bepaalde tijd. Mijn eerste Crosstrainer was een NordicTrack E11.5, eentje met de mogelijkheid om een helling tot 30% in het trainingsprogramma op te nemen. Dit was een fantastische apparaat waar ik zowel diep kon gaan zonder spier-, pees- of gewrichtsblessures op te lopen. Echter na ongeveer 8 maanden begon deze machine te falen. De weerstand begon hevig te ratelen en ik kon geen weerstanden meer installeren. De garantie was waarop ik recht had weet het aan niet conform gebruik van het apparaat. Het is namelijk verboden om te zweten op een fitness apparaat (iets wat ik jammer genoeg overmatig doe). Ik heb dan met spijt afscheid moeten nemen van dit apparaat en voor een goedkoper gegaan, met minder mogelijkheden (geen hellingsgraad), minder weerstand (max 250, te weinig voor de intensieve ‘spurtjes’), en vooral geen mogelijkheid om mijn progressie op te slaan en op bijvoorbeeld Strava te analyseren. Echter deze machine -die ondanks de mindere mogelijkheden toch een serieuze prijs had, vanwege de hogere kwaliteit van onderdelen- begaf het al na amper 3 weken. In garantie heb ik een nieuw exemplaar gekregen, maar deze faalde al na een maand. Ik heb nog een 3de machine als vervanging gekregen die al na een week er de brui aangaf. Hierna kreeg ik geen nieuwe meer en kreeg ik de melding dat ik het apparaat niet correct gebruik (alweer te veel zweten). Ik was zelf tevreden met een crosstrainer, ik heb geen tijd voor fitness, en de fitness studio in mijn buurt willen allemaal een maandelijkse abonnement via domiciliëring aansmeren. Ik ben een ex voetballer die is moeten stoppen met problemen aan de knieën en hardlopen/joggen zit er niet in voor mij. Ik was aan het denken om een nieuwe crosstrainer aan te schaffen, maar de modellen en merken die jij aanbeveelt lijken nog minderwaardig dan de 2 modellen die ik zelf gebruikte. Blijkbaar is mijn probleem dat ik door mijn ongeveer 30 jaar voetbaltraining gecombineerd met heel wat krachttraining, mijn ’te sterk’ heeft gemaakt om met ‘gewone fitnesstoestellen’ te werken. De professionele toestellen die je ook in fitnesszalen vindt, zijn mij echter veel te kostelijk. Kun jij misschien nog een andere toestel of bezigheid aanbevelen om mijn volledige lichaam te trainen (cardio)? Jammer genoeg behoren de sporten die gewrichten belasten (zoals lopen, fiets) niet tot de mogelijkheden. Zwemmen was meer eerste idee, maar jammer genoeg hebben de doorgedreven besparing en subsidies van bouwprojecten en winkelcentra’s er toe geleid dat in een straal van 50 kilometer alle zwembaden plaats hebben moeten ruimen voor appartementscomplexen en winkelruimtes.

  • Beste Harry, Je geeft het eigenlijk zelf al aan… Een professionele crosstrainer lijkt me de enige optie. Bij zulke apparaten zijn de garantievoorwaarden doorgaans veel soepeler en de garantietermijnen langduriger. Als je een recreatieve of semiprofessionele crosstrainer 2 a 3 keer per week intensief gebruikt, gaat zo’n apparaat relatief kort mee. Persoonlijk vind ik dat een bedrijf zich onder alle omstandigheden aan de garantievoorwaarden dient te houden. Dat je voor de vierde keer een nieuwe crosstrainer dient te ontvangen, is vervelend voor zo’n producent, maar desondanks niet jouw probleem. Dat men je geen nieuwe crosstrainer meer wilde geven vanwege ‘overmatig zweten’, vind ik echt totaal onzinnig; daar gaat een beetje crosstrainer echt niet stuk van. Het lijkt me veeleer een (extreem) slechte smoes om onder de garantie uit te komen. Ik gebruik m’n crosstrainer ook 3 keer per week en deel hem ook nog eens met mijn vrouw, en hij gaat al een jaar of 5 probleemloos mee. Hoelang een crosstrainer meegaat, heeft overigens ook met belasting te maken. Hoe zwaarder je bent, des te zwaarder je crosstrainer wordt belast. Ik denk dat ik gedurende een jaar of 20 een tweetal crosstrainers heb versleten… Cardiosporten die de gewrichten ontzien, zijn er helaas nauwelijks. Persoonlijk vind ik skeeleren geweldig, dit is een stuk minder belastend voor de gewrichten dan joggen (tenzij je valt). Ik heb mijn vader (inmiddels in de 60) zo’n twintig jaar geleden ook skeelers aangepraat en die skeelert ondanks zijn knieklachten nog steeds. Al moet ik wel zeggen dat het hem de ene keer beter afgaat dan de andere. Zwemmen is inderdaad ook een optie, maar het ‘probleem’ bij zwemmen is dat je een vaardig zwemmer moet zijn voordat je je hart- en longfunctie net zo efficiënt aanspreekt als bij crosstrainen, joggen of skeeleren het geval is. Heel veel succes ermee! Groeten, Paul

 17. Hoi Paul, Ik heb de Focus Fitness Fox 5, kan ik dan ook bovenstaand trainingsschema voor de crosstrainer gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Gabrielle

  • Hallo Gabrielle, Ikzelf heb de Focus Fitness Fox 5 nog nooit gebruikt, maar ik heb de specificaties even bekeken. De FFF5 beschikt over een lengtepas van 42 tot 47 centimeter en een vliegwiel-swingmassa van 20 kilogram. Kort door de bocht moet bovenstaand trainingsschema perfect kunnen aansluiten op deze crosstrainer. Het is echter wel enigszins afhankelijk van de softwarematige standen die geprogrammeerd zijn in de computer van de crosstrainer. Als blijkt dat stand 3, 5, 5, 7, 10, 6, 8, 6, 8, 6, 6, 10, 6, 8, 8, 8, 5, 3 te zwaar is, haal dan van elke stand 1 of 2 levels af, dus stap over naar 2, 4, 4, 6, 9, 5, 7, 5, 7, 5, 5, 9, 5, 7, 7, 7, 4, 2 (ter illustratie). Dit is echt puur afhankelijk van hoe het trainingsschema voor jou persoonlijk aanvoelt. Het moet simpelweg niet TE zwaar zijn en vooral ook LEUK en HAALBAAR blijven. Kijk gewoon eens naar de totale output die je op de crosstrainer levert (qua wattage). Met een vermogen van 200 tot 250 watt mag je op het begin heel blij zijn. Beetje bij beetje kun je toewerken naar een vermogen van 300 watt, door de levels/niveaus te verhogen, maar doe dit in je eigen tempo. Succes! Groeten, Paul

 18. Hallo. Ik heb sinds kort een crosstrainer. Ik wil graag 20 kilo afvallen. Voor vetverbranding moet je je hartslag tussen bepaalde slagen houden. Nou gebruik ik echter een bètablokker (sotalol) voor hartritmestoornissen, mijn hartslag wordt dus onderdrukt. Gelden er dan voor optimale vetverbranding andere waardes voor mijn hartslag?

 19. @Paul: Ik heb dit trainingsprogramma goed volgehouden, maar heb zelf een Infinity crosstrainer en alleen de RPM krijg ik niet zo hoog. Voor de rest een prima schema! Hoop dat ik voor de zomer afgevallen ben en strak in vorm ben. Iedereen succes en thnx Paul. :) Mvg, Shirley

  • Hallo Shirley, Dankjewel voor je berichtje… en graag gedaan! ;) Heel veel succes verder met crosstrainen en hopelijk bereik je je gewenste resultaten. Groeten, Paul

 20. Hoi Paul, Ik wou beginnen om af te vallen door te gaan trainen… Dacht ik aan een halfuur crosstrainer en daarna te gaan halteren… Is dat een goed systeem?

  • Beste Cootje, Een halfuur op de crosstrainer is voor beginners vrij hoog gegrepen, maar voor de langere termijn juist aan de korte kant. Bouw bijvoorbeeld in een X-aantal weken (afhankelijk van je mate van groei/progressie) op van 15 naar 45 minuten (en uiteindelijk > 1 uur) op de crosstrainer. Op zich is een halfuur crosstrainen prima (en oneindig veel beter dan niet crosstrainen), maar als je het op een gegeven moment beduidend langer volhoudt, is het zonde om ermee te stoppen wanneer je eigenlijk pas net lekker op gang begint te komen. Vrij halteren (trainen met een Olympische halter) is ook zeker een goed idee, maar je moet de verschillende halter-oefeningen (squats, cleans, pulls, pushes, presses, snatces, jerks etc.) dan wel goed onder de knie hebben en naar behoren kunnen uitvoeren. Je moet bovendien van goeden huize komen om AL je spiergroepen te trainen door middel van vrij halteren; je hebt dus eigenlijk een gedegen trainingsschema nodig wat ervoor zorgt dat je ALLE verschillende spieren belast en je volledige lichaam traint, waardoor je geen spieren overslaat en alles in proporties blijft. Want je wilt -neem ik aan- niet uitsluitend je armspieren trainen… Een stukje advies en begeleiding van een sportschool of personal trainer zou wat dat betreft raadzaam kunnen zijn. Succes! Groeten, Paul

 21. Hoi Paul, Ik sta regelmatig op mijn crosstrainer (Tunturi) en ik ben sinds vorige week het trainingsschema gaan gebruiken. De momenten van 135 en 155 RPM vallen erg zwaar. Omdat ik eerst even wilde wennen aan het schema heb ik de eerste keer de 135 en 155 RPM genegeerd. Al snel kwam ik erachter dat deze snelheden wel heel erg pittig zijn. Ik zit met de warming up rond de 65 en de tussenstappen tussen de 70 en 85. Vanavond het ik voor de 4x het trainingsschema gedaan en wilde toch graag kijken of ik de 135 en 155 RPM aan kon tikken. Dit is geen uitdaging meer, ik heb ze in alle 5 de momenten aangetikt (soms 2x) maar ik viel haast letterlijk van de crosstrainer af. Ik kan me niet voorstellen (hoe getraind je ook bent) dat je deze snelheden meerdere malen enkelen minuten vol kan houden. Omdat ik vanavond “te ver” ben gegaan heb ik enorm last van mijn luchtwegen nu. Welke snelheden zijn gezond om aan te houden zonder in te leveren in de resultaten? Ik word graag moe van sporten, dit geeft me zelfs voldoening, maar het moet ergens wel fijn zijn. Groetjes, Paulien

  • Beste Piene/Paulien, De opmerking over de RPM in het trainingsschema voor de crosstrainer heb ik al verscheidene keren vaker ontvangen. Toen bovenstaand artikel werd geschreven bestonden er in principe alleen nog maar crosstrainers van het kleine model. Het draaiende rad waaraan de pedalen bevestigd zijn was veel kleiner, waardoor je ook veel kortere rotaties maakte. De term RPM staat immers niet voor en exacte snelheid of afstand, maar voor het aantal rotaties. En doordat er tegenwoordig onwijs veel verschillende modellen/typen/subtypen crosstrainers bestaan, verschilt de omvang/omtrek van de rotatie die je met je voeten maakt sterk per crosstrainer. Kijk liever welk aantal rotaties je maximaal kan maken zonder met je hartslag boven je ideale vetverbrandingshartslag te komen. En pas hier de RPM op aan (bijvoorbeeld -10, -15 of -20 RPM). Zweten is goed, maar te hard van stapel lopen, blessures oplopen of door uitputting van je crosstrainer kieperen natuurlijk niet. :( Heel veel succes met crosstrainen! Groeten, Paul

 22. Hallo, Ik doe bovenstaand trainingsprogramma voor de crosstrainer om de dag 40 minuten. In het begin was het erg zwaar, maar nu al beter en voel me er goed bij! Mijn hartslag echter, zit voortdurend tussen de 158 en 172 BPM. Ik ben bijna 41, is dit te hoog? En wat kun je doen om de hartslag rustiger te houden?

  • Beste Petra, Dit is inderdaad een behoorlijk hoge hartslagfrequentie, vooral als afvallen/vetverbranding je doel is. De enige manier om je hartslag te temperen, is je snelheid of je intensiteit verlagen. En daarnaast natuurlijk blijven trainen, waardoor je conditie verbetert! Naarmate je meer en meer traint, zal je uithoudingsvermogen toenemen, waardoor je steeds sneller en intensiever kunt trainen zonder al te ver boven je optimale vetverbrandingshartslag uit te torenen. Groeten, Paul

 23. Ik train iedere dag 3x 20 minuten op de crosstrainer. Voorwaarts. Heeft dit op langere termijn wel effect (ter ondersteuning bij het afvallen)?

  • Ja, crosstrainen heeft sowieso effect en is logischerwijs effectiever voor afvallen dan niet crosstrainen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er (enigszins afhankelijk van de intensiteit waarmee je traint) efficiëntere manieren zijn om te crosstrainen. Twintig minuutjes op hetzelfde tempo crosstrainen is in ieder geval niet de meest effectieve tijdsbesteding v.w.b cardio en calorieverbruik. Maar nogmaals: dit is relatief, je moet ieders trainingsmethodes in perspectief zien. Als jij je goed voelt en gemotiveerd blijft bij deze trainingsmethode, ga er dan vooral mee door! Zo niet, dan kun je je training optimaliseren door extra variatie en intensiteit in te bouwen… en bovendien de tijdsduur te rekken. Naarmate je vaker en vaker traint, neemt je uithoudingsvermogen toe. Als je training dan ook nog eens altijd hetzelfde is, went je lichaam snel aan deze belasting. Zodoende zal eenzelfde training steeds minder resultaat geven.

 24. Paul, Ik train 2 a 3x per week op een crosstrainer in de sportschool. Dat doe ik 60 minuten; 10 minuten op level 8 en 50 minuten op level 9. Echt door stampen dus. Ik verbrand daarbij zo’n 800 a 850 calorieën. Ik doe dat voor mijn conditie en om op gewicht te blijven. Heb overgewicht (10 kg). Mijn hartslag blijft onder de 130 en de mets is rond 8.0. Ik heb niet het idee dat ik hiervan afval. Misschien heb je een tip? Jan

  • Hoelang doe je dit al; dagen, weken, maanden, jaren? Als je jouw trainingsschema voor de crosstrainer langdurig volhoudt, kun je eigenlijk niet anders dan afvallen. Tenzij je ineens extreem veel meer gaat eten of extreem veel vocht vasthoudt.

  • Ik heb eerst altijd hardgelopen, en crosstrainen doe ik sinds een jaar of 4. Mijn hartslag in rust is zo rond de 50. Ik heb een zittend beroep.

  • Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je voorheen met hardlopen meer calorieën verbruikte dan nu met crosstrainen… dat je door de jaren heen een extreem hoge ruststofwisseling hebt opgebouwd en je eetgedrag daarop hebt aangepast… en dat je nu dus met een ietwat grotere ‘calorieschuld’ blijft zitten. Wat je dus nog zou kunnen overwegen is je eetpatroon en eetgewoonten onder de loep nemen. De gemiddelde persoon zal in ieder geval zeker afvallen door 2 of 3 keer per week een uur cardiotraining op de crosstrainer, des te meer als er sprake is van overgewicht.

 25. Paul, ik wil een crosstrainer aanschaffen om af te vallen. Ik heb begrepen dat ook de hartslag wordt gemeten. Hoe gebeurt dat? Is dat met een band om de borstkas, of iets om de pols of zo? Dat laatste mag ik namelijk niet. Ben benieuwd naar je antwoord!

  • Moderne crosstrainers gebruiken handpulssensors oftewel handpuls-sensoren op de handvatten van de crosstrainer. Je pakt de handgrepen beet en je hartslag wordt vanzelf opgepikt, opgemeten en weergegeven op het scherm van de crosstrainer.

 26. Hallo… Ik hoop echt een reactie van u! Ik heb een Kettler crosstrainer P en snap helemaal niet war voor training ik moet doen… Ik ben 28 jaar en moet zo’n 20 kilo afvallen… De gebruiksaanwijzing snap ik niet echt… Wat voor niveau moet ik bijvoorbeeld kiezen op deze crosstrainer?

  • Beste Lisan, In principe maakt het niet zo veel uit welk programma en welke moeilijkheidsgraad (weerstand/hellingshoek) je instelt. Het gaat er vooral om dat je je hartslag binnen de perken houdt en dat je je training gevarieerd en leuk houdt, waardoor het crosstrainen niet gaat vervelen. Een televisieprogramma opzetten of muziek luisteren kan hier overigens perfect bij helpen! Ga in ieder geval NIET als een hamster in een draaicarrousel op 1 en hetzelfde tempo kilometers maken. Maar ga juist snel, langzaam, hoge weerstand, lage weerstand etc. afwisselen zodat je een uitdagend en motiverend trainingsprogramma voor je crosstrainer verkrijgt. Wat ik al zei: houd vooral je hartslag binnen de perken. Als je nog niet veel gewend bent v.w.b. crosstrainers, zul je in het begin veel te hoge hartslag (155+) krijgen, wat betekent dat je dus rustiger aan moet doen. Naarmate je vaker (cross)traint, zul je echter steeds sneller en zwaarder kunnen crosstrainen en desondanks binnen de grenzen van de juiste (optimaal vet verbrandende) hartslagfrequentie blijven. Hoe je jouw specifieke Kettler moet gebruiken, kan ik je helaas niet zeggen; er zijn vele honderden verschillende crosstrainers en iedere crosstrainer heeft z’n eigen rotatie-omtrek, programma’s, niveaus, weerstanden, software etc. Pas bovenstaand trainingsprogramma gewoon aan op jouw crosstrainer. Zet je crosstrainer op niveau 1, 2 of 3, neem bovenstaand trainingsschema als uitgangspunt, deel het aantal rotaties door anderhalf of twee en bouw langzaam aan op naar een langere trainingsduur, hogere snelheid en zwaardere weerstand. Het gaat er in het begin vooral om dat je überhaupt gewend raakt aan je crosstrainer en dat je het crosstrainen meermaals per week volhoudt. Staar je vooral niet blind op exacte trainingsschema’s, maar zorg er simpelweg voor dat je jezelf blijft uitdagen en motiveren. Groeten, Paul

 27. Na jaren gemiddeld 2 wekelijks gebruik van een hometrainer ben ik sinds een paar maanden overgestapt op een Kettler crosstrainer. Ik vind het echt leuker en de training voelde meteen completer aan. Ik ben 55 jaar, totaal niet sportief en doe dit puur en alleen om fysiek soepel te blijven en mijn gewicht stabiel te houden. Heb dus ook geen last van overgewicht. Wel zou ik wat meer buikvet willen kwijtraken voor een strakkere buik en in het algemeen meer spierkracht willen ontwikkelen in benen en armen. Nu lees ik hier tips over variatie van de work-outs, hoogte van hartslag, aantal RPM etc. Mijn vraag: wat kan ik als richtlijn voor mijn work-outs gebruiken om bovenstaande te bereiken?

 28. Pittig schema! Goed dat ‘zonder handen’ er ook inzit. Is een goede manier om je romp te trainen!

 29. Hey Paul, Ik ben een tijdje ziek geweest. Nu ben ik terug van weggeweest (+10 kg vet en 10 kg spierverlies). Ik cross iedere dag 30 minuten. In het begin kwam mijn hartslag niet boven de 170 slagen per minuut. Nu circa twee weken later varieert mijn hartslag tussen de 170 en 195. Dit doe ik 30 minuten. De afstand die ik afleg in 30 minuten is 9 km. Dit doe ik niveau 1 (LifeFitness apparaat). Zijn dit goede resultaten om af te vallen? Ik ben 25 jaar oud, mijn maximale hartslag is +/- 195. De laatste dagen ben ik ook bezig met een intervaltraining 5 a 10 minuten op de loopband.

  • Hallo Keesje, Ik ben niet bekend met de exacte niveaus van je crosstrainer, maar op het oog ziet je training er prima uit. Probeer in ieder geval ook te blijven variëren. Blijf per training de snelheid en weerstand afwisselen. Succes met crosstrainen; ik weet zeker dat je resultaten gaat zien! Groeten, Paul

 30. Hoi Paul, Ik ben voornemens een crosstrainer aan te schaffen, maar twijfel tussen een 16 of 19 inch toestel. Mijn lengte is 1.77 cm… Is dit bepalend of heeft het meer met de voorkeur van de beweging (korte of lange slag) te maken? Groet, Wim

  • Ja, de omtrek van de rotatie die je met je voeten beschrijft maakt voor je resultaten niet uit. De inches an sich zijn inderdaad een kwestie van voorkeur. Persoonlijk vind ik kleine, snelle rotaties heel vervelend, vergelijkbaar met hardlopen waarbij je minuscule muizenpasjes moet maken. Ik ben dus voorstander van crosstrainers met een grote rotatie, maar smaken verschillen… ;)

 31. Hallo Paul, Ik heb de FOX 5 crosstrainer. Ik ben 1,80 groot en ik weet niet goed hoe ik mijn pedalen moet afstellen op stand 1,2 of 3. Op 1 sta ik te kort, op 2 is het iets beter, op 3 zijn mijn armen gestrekt als ik hem heel boven hou. Wat beveel jij me aan Paul? Alvast van harte dank.

  • Beste Ludo, Ik snap je vraag niet zo goed. Ik begrijp dat je crosstrainer 3 verschillende standen heeft voor de voetpedalen… ik neem aan in de diepte (dus dat je ze naar voren en naar achteren kan schuiven). Persoonlijk zou ik gewoon kijken op welke stand je het prettigst (cross)traint.

 32. Beste Paul, Ik hoop van harte dat je mij kunt helpen. Ik wil weer (thuis) gaan crosstrainen met als doel wat kilootjes afvallen. In feite; ik stond al klaar met het schema hierboven. Ik las dat je bijv. 135 RPM moet halen op stand 3. Echter, dit is naar mijn idee niet haalbaar? Ik heb een Kettler Vito xs. Mijn vriend probeerde het ook en zat op 70 RPM bij stand 3 maar zei ook dat als je naar 135 of 155 RPM moet op stand 10, dan kan dat toch helemaal niet? Is dit afhankelijk van het apparaat? Wel hebben wij al lang niet meer getraind, maar m’n vriend heeft absoluut sterke bovenbenen. We begrijpen niet hoe zo’n schema dan werkt? Heb uitgebreid op google gezocht, maar vind niets anders. Kun je mij zeggen hoe of wat? Alvast bedankt!

  • Beste Sigrid, De draaiende as van moderne crosstrainer is tegenwoordig veel groter dan vroeger, waardoor de pedalen verder uit elkaar staan en de rotaties beduidend groter zijn en logischerwijs meer tijd in beslag nemen. Ook de standen/niveaus/levels verschillen tegenwoordig sterk per crosstrainer, omdat er steeds meer moderne methodes, technieken en software in een crosstrainer aanwezig zijn. Pas bovenstaand trainingsprogramma c.q. trainingsschema dus gewoon aan op jouw crosstrainer. Zet hem op niveau 1 of 2 (qua moeilijkheidsgraad) en/of deel het aantal rotaties desnoods door anderhalf of twee. Het gaat er vooral om dat je ergens begint, regelmatig de moeilijkheidsgraad verhoogt (dus duur + intensiteit blijven opbouwen!) en bovendien variatie aanbrengt (dus jezelf blijven uitdagen!). Klamp jezelf dus vooral niet te veel vast aan een X-aantal rotaties. Groeten, Paul

  • Dank je wel Paul voor het uitgebreide en heldere antwoord! Ga ik doen!

 33. Hoi Paul, Ik wil graag een crosstrainer van Kettler kopen, maar weet niet welke? Als ik op Google Kettler typ, dan zie ik de crosstrainers Kettler Verso 100, Verso 109, Verso 200, Verso 300, Verso 307, Verso 309 en Ext 7. Welke is de beste? Dus welke werkt echt voor afvallen van buik, bovenbenen en armen?

 34. Hoi Paul, Ik ben nu al een tijdje bezig op de crosstrainer. Geen schema, maar gewoon 40 minuten op standje 7 en stevig doortrappen. Maar waar ik een jaar geleden van de crosstrainer werd afgetrokken door de begeleider in de sportschool (hartslag tikte de 190 aan) blijf ik nu hangen in een hartslag tussen de 75-90. Dit betekent dus dat ik niet verbrand, hoewel ik wel het idee heb dat ik stevig aan het trainen ben. Hoe kan dit, wat doe ik verkeerd?

  • Beste Katootje, Als je iedere keer 40 minuten op één en hetzelfde niveau traint, raakt je lichaam gewend aan deze intensiteit en inspanning. Het hart hoeft zodoende steeds minder zijn best te doen om voldoende zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen. Je hart en longen worden te weinig uitgedaagd en vervelen zich als het ware omdat je hart-longfunctie steeds efficiënter wordt. Het kan dus zijn dat je training te eentonig en routinematig is. Daarnaast weet ik niet wat stand 7 op jouw crosstrainer doet qua aantal rotaties en energieverbruik. Maar als dit een erg zware stand is, doe je veeleer aan krachttraining (nagenoeg anaeroob) dan aan aerobe cardiotraining. In dat geval dien je lichter (dus minder zwaar/intensief) te trainen qua weerstand en tegelijkertijd sneller (dus minder traag) qua rotaties. Dus minder kracht zetten en meer sprinten/zweten. Houd wel je hartslagfrequentie in de gaten, want 190 slagen is inderdaad veel te veel! Succes & groeten, Paul

 35. Als ik me begin te vervelen op de crosstrainer of ik raak halverwege vermoeid dan stap ik er even af en doe dan wat buikspieroefeningen tussendoor of ga even flink dansen door de kamer op harde muziek. Daarna stap ik weer met goeie moed op de crosstrainer en maak mijn schema af.

 36. Kun je i.p.v. RPM ook een bepaald wattage ingeven? Op mijn crosstrainer kan ik geen RPM aflezen en ook niet op een bepaalde stand (bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 4) afstellen. Er staat wel watt. Ik hoor het wel. Groetjes, Irma

  • Dat is lastig; het wattage van een crosstrainer staat namelijk voor energieverbruik in calorieën per tijdseenheid. In principe is een wattage-programma onafhankelijk van je snelheid, maar als je crosstrainer niet eens programma’s en weerstanden heeft, verwacht ik dat het wattage wordt berekend puur aan de hand van het aantal rotaties per tijdseenheid. In dat geval krijg je niet echt een reëel wattage c.q. calorieverbruik. Je energieverbruik ligt doorgaans ergens tussen de 25 en 350 watt; 25 watt als je extreem traag en met zeer lage weerstand traint, 350 watt als je extreem snel en met zeer hoge weerstand traint. Aan de hand daarvan zou je een indeling kunnen maken. Neem bijvoorbeeld wattages tussen de 100 en 250 en vertaal ze qua intensiteit naar het trainingsschema hierboven.

 37. Petra Van Lommen Reageer

  Hallo, Wat kan ik doen tegen slapende voeten als je op de crosstrainer traint? Ik heb nl. na tien minuten al last van slapende voeten en dan moet ik ook stoppen.

  • Op slippers crosstrainen! Ik heb hetzelfde. ’t Kan zijn dat je doorbloeding niet goed zit in de voeten. Met slippers op de crosstrainer heeft voor mij geholpen, maar met schoenen is natuurlijk wel altijd nog het prettigst.

 38. Beste, Ik heb onlangs een crosstrainer (Kettler Elyx 3) aangeschaft. Wat is het beste trainingsschema daarvoor? Alvast bedankt voor uw tijd! M.v.g. Lins

 39. Hoi Paul, Ik wil wat kilo’s afvallen (5 a 8 kilo). Is de crosstrainer een aanrader? Zo ja, welk programma? Ik gebruik meestal programma 8 (gewichtsafname), doe ik het goed?

  • Beste Hicham, De crosstrainer is zeker een aanrader! De programma’s verschillen onderling sterk per crosstrainer, dus daar valt niet veel zinnigs over te zeggen. Het gaat er vooral om dat je zwaar genoeg traint en bovendien regelmatig de intensiteit ophoogt. Dus niet wachten tot het trainen super makkelijk aanvoelt, maar vlug genoeg verzwaren. En bovendien lang genoeg en vaak genoeg trainen en daarbij gezond eten en voldoende rusten. Afvallen met een crosstrainer is vooral een kwestie van volhouden. Groeten, Paul

 40. Ik train al jaren op een Kettler crosstrainer. Maar 135 RPM is me nog nooit gelukt. Ga ik niet doen ook. 80 – 85 RPM is de limit. Dat zijn 160-170 stappen per minuut. Is dat misschien een misverstandje? Mijn schema is nu 9, 15, 10, 15, 10, 15, 10, 15, 10, 15, 9, 11, 13, 15 (t.o.v. 16) en dat doe ik 2 minuten per stap (55 a 60 RPM) en ik val geen gram af. Wat doe ik niet goed?

  • Er zijn crosstrainers met een hele grote slag en een hele kleine slag, afhankelijk van de grootte van het vliegwiel. Zolang je output maar bevredigend is en je na afloop het gevoel hebt dat je voldoende hebt gegeven, ben je wat mij betreft supergoed bezig! Ook je schema voor de crosstrainer ziet er prima uit.

 41. Hoi Paul, Dat was 80 watt. Heb het verhoogd naar 100 watt. En dat merk ik, nu voel ik weer. Doe het 30 min. Daarbij doe ik fitness. Wil wat afvallen 3kg. Ben 59. Beweeg veel, woon 3 hoog zonder lift. Fiets en werk 32 uur in de zorg als begeleider. Dus geen zwaar lichamelijk werk, maar meer geestelijk. Mensen in de psychiatrie. Dus ook fijn om je hoofd leeg te maken. Heb lymfe-oedeem en erg zware benen. Vandaar dat ik dacht dat het goed is om op de crosstrainer te trainen. Veel bewegen is hierbij het beste. Groet, Hennie

  • Goed bezig! In dat geval de weerstand lekker blijven verhogen zodra het te gemakkelijk wordt. Zodoende blijf je je spieren uitdagen en versterken. :D

 42. Hallo Paul, Ik doe de crosstrainer 2 of 3x per week op 80. Je verbruikt inderdaad veel calorieën en houdt het makkelijk vol. Ben 59 en vraag me af of ik hem moet verhogen of dat ik hier genoeg mee doe. Groet, Hennie

  • Beste Hennie, Houd in de gaten dat trainingsintensiteiten voor iedere crosstrainer anders zijn. ‘Stand 80’ op jouw crosstrainer kan gelijk staan aan 40, 160, 4 of 800 (ik noem maar wat) op willekeurige andere crosstrainers. Als je je training gemakkelijk volhoudt is het eigenlijk altijd beter om de intensiteit (gewicht/weerstand/helling) te vergroten of verhogen. Maar dit is enigszins afhankelijk van de redenen waarom je traint en bepaalde randfactoren. Hoe oud ben je? Heb je lichamelijke beperkingen (gewrichtsklachten, hartklachten, longklachten etc.)? Hoe lang train je per work-out? Doe je er krachttraining naast? Wat is je doel: simpelweg calorieën verbruiken, een slanker lichaam bewerkstelligen, algehele gezondheid verbeteren, spieren en gewrichten verstevigen, je conditie c.q. uithoudingsvermogen c.q. hart-longfunctie verbeteren? Hoe dan ook: gemiddeld genomen kun je stellen dat het beter is om je training te verzwaren. Een training waardoor je niet moe wordt is ineffectief. En steeds langer trainen is inefficiënt. Groeten, Paul

 43. Hoi Paul, Hier Esther weer… Ik wil je raad op gaan volgen maar als ik dit trainingsschema zie voor de crosstrainer dan kunnen ze me halverwege afvoeren. ;) Heb je ook een advies voor diegene die al tijden niet gesport hebben en dus moeten starten? Alvast bedankt!

  • Beste Esther, In principe kun je de tijden gewoon halveren of de weerstanden halveren (of beide) en langzaamaan opbouwen naar het niveau zoals beschreven in het trainingsschema. Begin bijvoorbeeld met 3x een kwartier per week en probeer het crosstrainen wekelijks 5 minuten langer vol te houden. Naarmate je conditie beter wordt kun je ook de weerstanden ophogen. Bedenk dat er geen magisch schema is; alle calorieën die je verbruikt zijn mooi meegenomen. Groeten & succes gewenst!

 44. Hee iedereen, Wat een leuke en handige tips lees ik hier. Ik heb sinds gisteren een Kettler crosstrainer met 6 programma’s en kan ook users/gebruikers instellen. Ik vind de gebruiksaanwijzing niet erg duidelijk. Kan iemand mij vertellen hoe ik de crosstrainer moet instellen om lekker te beginnen met trainen. Ik wil conditie krijgen en afvallen en ben van plan het elke ochtend te doen, want elke avond rijd ik mijn paard ook nog. Ik ben 30; wat is dan mijn ideale hartslag om af te vallen? Groetjes, Kim

  • Hallo Kim, Je maximale hartslag is 220 min je leeftijd. Dit is een bekende formule voor sporters. Het beste kun je op 80% gaan zitten om overbelasting te voorkomen. Dus iemand van 30 kan het beste een hartslag van 220 min 30 is 190, 80% = 190/100 maal 80 is 152. Groetjes, Nico

 45. Kan het zijn dat de weerstandsniveaus per merk crosstrainer verschillen? Ik heb een Infiniti G40. Vandaag het trainingsschema geprobeerd, maar er is geen enkele kans dat ik op niveau 8 of 10 135 of 155 rpm ga halen. Als ik me helemaal dood fiets kom ik misschien even bij de 70 o.i.d.

  • Dat is absoluut het geval. Het is dus een kwestie van experimenteren met de intensiteitsniveaus om een hartslag van +/- 120 BPM te bereiken en tegelijkertijd een rotatiesnelheid van 135 of 155 RPM te handhaven.

 46. Hee allemaal, Ik ben al eens lid geweest van een sportschool, 1 jaar ongeveer. En ik ben toen veel op de crosstrainer geweest. Nou krijg ik binnenkort een crosstrainer. Maar nou was de vraag of je dit schema ook 2x zo lang kan doen. Omdat ik al heel vaak op de crosstrainer ben geweest, ben ik nog hartstikke fit na 40 minuten! Gr. Iris

 47. Linda N. Van H. Reageer

  Lydia, is het vinden van een schema gelukt? Anders heb ik er nog wel eentje. Gr. Linda

 48. Linda N. Van H. Reageer

  Hoi Anna. Ja, nou en of je er steverige benen en billen van krijgt, zeker als je de crosstrainer zwaar hebt ingesteld. Maar verwacht niet dat je benen en billen ” dikker ” worden, alleen wel gespierder en mooier gevormd. Op zich vind ik dat heel mooi om te zien. Gr. Linda

 49. Hallo, Ik lees hier veel berichten dat mensen met de crosstrainer willen afvallen bij hun benen en billen. Ik wil juist wat meer billen en dikkere benen. Van mezelf ben ik best dun, dus vandaar. Hiervoor doe ik aan krachttraining zodat ik gespierde benen krijg en squats en lunges voor de billen. Mijn vraag is: krijg je door crosstrainen ook meer beenspieren of val je alleen maar af? Ik doe dit schema zo’n 3 a 4 keer per week.

 50. Beste iedereen, Ik doe het crosstrainer schema 3 a 4 keer per week om mijn buikje eraf te krijgen. Ik val af, maar eigenlijk wil ik ook beenspieren en bilspieren. Voor beenspieren doe ik krachttraining en voor bilspieren lunges en squats. Helpt crosstrainen ook bij het krijgen van beenspieren of is het echt alleen maar om af te vallen?

 51. Ik train nu 4 jaar met de crosstrainer… en ik val toch af maar niet snel af. Maar ik krijg wel een strakker lichaam. Dus ik adviseer gewoon doorgaan met oefeningen op de crosstrainer. Het komt wel goed, alleen moet je veel geduld hebben.

 52. Hallo iedereen, Mijn goede voornemens voor 2013: afvallen en meer sporten. Ik heb enkele jaren gejogd (Start to Run met Evy Gruyaert – België). Ik vond het een geweldige methode. Blik op oneindig, leuke muziek in de oren en Evy zegt wat je moet doen. Maar helaas, door dat lopen sukkel ik al een jaar met een ernstige ontsteking van het SI-gewricht (in het bekken) en lopen werd een no no. Ik ben dus een jaar op zoek geweest naar een sport die wel geschikt is. Zwemmen! Inderdaad, maar ik heb een hekel aan zwemmen en heb niet echt het figuur om in badpak rond te paraderen. Het (hopelijk) laatste deel van mijn behandeling bestaat uit een sessie bij de kinésiste om de spieren die mijn bekken ondersteunen te versterken. Na twee sessies was ik zo goed als zonder pijn. Yes! De kinesiste liet me als laatste onderdeel van elke sessie op de crosstrainer lopen. Terloops vermeldde ze dat het een prima alternatief is voor joggen! Dat klonk dus als muziek in mijn oren. Via de website Kapaza heb ik een Kettler crosstrainer (Cosmos, dezelfde als bij de kinesist) op de kop kunnen tikken. Nu lees ik dat het ook een prima apparaat is om mee af te vallen. Wish me luck! Waar kan ik een opbouwend schema vinden, want mijn conditie stelt nu niets meer voor?

  • Halveer bovenstaand schema qua tijdsduur; als het te zwaar blijft, halveer dan ook de weerstanden/niveaus. Totdat het zwaar, maar haalbaar aanvoelt.

 53. Hoi hoi allemaal, Ik ben 68 jaar en vanaf 2002 diabete 2, ik woog 112 kg. Eerst gebruikte ik pillen en de laatste 2 jaar moet ik insuline spuiten best wel veel na het eten (3 per dag) 19 eenheden kort werkende insuline, en voor het slapen nog eens 46 eenheden langdurige insuline. Ik heb de crosstrainer 7 weken, de eerste 2 weken leken nergens op, nu gaat het beter. Het resultaat is ook goed, 5 kg afgevallen en ik spuit overdag GEEN insuline meer. Ik train nu de hele dag door soms 5 min een enkele keer 25 min, met rust van 1 of 2 uur ertussen. Per dag train ik nu 1020 kcal. per min 10 kcal. dus ongeveer 100 min per dag. Ik heb een horizon fitness Andus 8, heeft iemand daar ervaring mee, mijn vraag is doe ik het wel goed of is een andere manier beter. Bij voorbaat dank voor je antwoord.

 54. Dit is inderdaad een heel effectief trainingsprogramma, alleen heel irritant om na 1 minuut te wisselen van richting! Het wisselen van richting, snelheid en level is effectiever dan dat je 40 tot 60 minuten aan 1 stuk door hetzelfde doet. @ Joke: Het is verstandig om het op te bouwen. Dit omdat je lichaam het niet gewend is en je snel je lichaam kunt overbelasten. Als 5 minuten voor jou genoeg is, laat het er dan bij en probeer het 2 uur later of ’s avonds nog eens 5 minuten. Je zult zelf in de gaten krijgen wat je lichaam aankan. Als het mooi weer is, trek je sportschoenen aan en ga een eindje op een vlot (niet rennen) tempo lopen. Op deze manier bouw je ook je conditie op. Succes!

 55. Hallo, Ik heb sinds dit weekend een crosstrainer, heel leuk, maar ik verschiet er van hoe zwaar het is. Ik ging vroeger joggen, maar na 15 min. op de crosstrainer stond ik serieus in het zweet. Wat mij verbaast is dat ik 310 calorieën zou verbruikt hebben. Kan dit? Dus met dit schema zal ik best nog even wachten. Hopelijk zien mijn benen en poep er tegen volgende zomer goed strak uit !

 56. Dit schema bevalt mij erg goed. Na de 40 minuten op de crosstrainer doe ik nog een aantal sessies buikspieroefeningen en ik merk nu al resultaat. :)

 57. Hoi lieve mensen, Ik wil dit graag kwijt… Heb ook een crosstrainer, doe het nu vanaf januari 2012. Ben begonnen met 10 minuten en nu doe ik het een uurtje, wel met 1 minuut pauze iedere keer. Ik doe het 3 keer per week ik sport niet op een level, nooit gedaan, gewoon de lichtste stand. Ik ben 50 jaar, ben nu inmiddels 20 kilo kwijt. Ik woog 106, nu 86. Nog 5 kilo eraf en ik ben tevreden. Zonder moeite afgevallen dankzij de crosstrainer. Het is voor mijn heel erg leuk om te te doen, ik doe het met muziek. En let goed op met eten! Drie keer per dag eten, geen frisdrank meer en geen tussendoortjes. Gewoon gezond eten, geen streng dieet, dat bevalt mij in ieder geval prima. Een keer per week gewoon patat. Ik eet ook alles, maar met mate. Ik vindt het ook heel erg leuk om te doen. De muziek die ik daarbij gebruik is Skihut, leuk om op te crosstrainen! Groeten, Marian

 58. Oké Rene, daar kan ik wel iets mee. Dat gaat me wel lukken en is denk ik goed vol te houden voor mij. Omdat ik op deze manier een soort van hersteldag tussen de trainingen kan doen. Bedankt en ik zal zo af en toe even laten weten hoe het gaat met crosstrainen. Groeten, Leah

 59. Het schema zoals hierboven slaat toch nergens op voor iemand die vanuit het niets en na jaren niks te hebben gedaan aan sporten en bewegen? Dat is toch veel en veel te zwaar, zeker als je dat ook nog eens vaak in de week moet doen? Ik zoek al lang naar een schema voor mensen die heel rustig en verantwoord moeten beginnen. Ik heb het ook over mijzelf. Kon door medische oorzaken niet sporten, zeker vijf jaar niet. Ben daardoor veel te zwaar geworden, heb een BMI van 29. Ik heb een Crosstrainer maar als ik begin wil ik zeker weten dat ik op de goede manier train zodat ik af ga vallen, mijn conditie verbeter en gezonder wordt. Heeft iemand wat voor mij en andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik?

  • Hoi Leah, ik begrijp je probleem zeker als je een hele lange tijd niet meer hebt gesport, kun je het inderdaad ook maar beter het heel rustig aan gaan doen. Ik zal jouw als tip meegeven om het eerst 2 a 3 keer in de week ongeveer 15 minuten op de crosstrainer gaan staan, en dan op het laagste niveau beginnen van je crosstrainer, dat houd in zo soepel mogelijk kunnen bewegen, als dit na een week of 6 a 8 goed gaat, kun je het voor jezelf gaan opvoeren naar 20 of 30 minuten, dit moet je voor jezelf aanvoelen wat voor jouw haalbaar is. Veel succes

 60. Hallo allemaal, Ook ik heb deze week een crosstrainer gekocht, ben 50 jaar en weeg helaas 102 kg. Ik ga nu ’s ochtends 5 min op de lichtste staand en ben dan echt kapot! Na een rustperiode probeer ik nog een keer 5 minuten, maar dat gaat echt niet. Wat kan ik het beste doen? Ik hoop ook gewicht te verliezen. Ik ga ook weleens achteruit want mijn bovenbeenspieren, ja ik heb ze toch, doen dan te zeer om nog vooruit te gaan. Is het verstandig om iedere dag te crossen of is het beter om de dag te crossen?

  • Hallo Joke, Crosstrainer voor beginners: zeer kort en licht; eerst een aantal weken je lijf laten wennen aan de bewegingen. Dit is misschien niet zo effectief qua afslankresultaat, maar beter langzaamaan beginnen dan heel snel geblesseerd raken en niet meer kunnen… Steeds een tikkeltje langer proberen vol te houden en zwaarder trainen; je zult versteld staan van hoe snel je vooruitgang boekt. Je spieren raken gewend aan de oefening, maar ook je conditie wordt steeds beter. Kortom: begin heel licht en kijk wat je lichaam aan kan… Ervaring maakt wijs! O ja, altijd een rustdag tussen 2 trainingsdagen inlassen, dan geef je je spieren tijd om te herstellen.

 61. Ik heb sinds vandaag een Kettler Unix E crosstrainer, joepie, maar ik vind nergens hoe ik niveaus kan instellen, vind de handleiding voor de programma’s en zo nogal ingewikkeld (zal wel aan mij liggen). Ergens op internet vond ik een schema, maar daar staat dan dat je moet trainen op niv. 1-3 of later op 4-6. Weet iemand toevallig hoe je bijvoorbeeld niveau 3 kan instellen? Of is dat gewoon met de cijfertjes van 1 tot 6? Ik denk dat dat voorgeprogrammeerde programma’s zijn maar kan me vergissen.

 62. Hallo, Ik ben 50 jaar, vrouw, 113 kilo, 168 cm lang. Ik heb reuma in mijn spieren en wil niet achter de geraniums zitten. Dus vorige week dan eindelijk die crosstrainer besteld. Het schema vind ik voor beginners veel te zwaar; 40 minuten als je gewend bent om niet veel aan sport te doen… Bij de fysiotherapie zeiden ze in het begin je moet 30 sec. crossen, 20 sec. rust en dat 5 keer. En dan langzaam op bouwen. Wie heeft er voor mij een trainingsschema voor de echte beginner. Groetjes Yvoger

  • Het advies van je fysiotherapeut kan perfect dienstdoen als crosstrainer-trainingsschema voor beginners!

  • Hoi Yvoger, Ik train al jaren op mijn crosstrainer en volgens mij kan je het beste gewoon heel laag beginnen om te wennen en het dan op je eigen tempo verhogen. Zolang je gewoon kan blijven praten is je tempo goed en zodra je echt begint te zweten begin je vet te verbranden. Bij de meeste mensen is dat na ongeveer 10 min. Probeer het per week iets langer vol te houden en ga niets forceren, want het moet ook leuk blijven. Ik heb meestal een mp3 speler op mijn hoofd, maar heb sinds kort ook een kleine tv geplaatst. Kijk welk moment voor jou het lekkerste is om op de crosstrainer te gaan staan en hou dat tijdstip aan als het kan. ’s Morgens werkt voor mij het beste en dan blijft je vetverbranding de hele dag doorgaan en uiteindelijk geeft het je ook energie. Laatste advies van mij is eet wel voor je gaat crossen en eet erna iets van 2 stuks fruit en een beker melk. Heel veel succes meid! Groetjes, Manuella

  • Ik heb ook jaren crosstrainen gedaan en begin volgende week weer. Maar ik dronk slechts een half liter water voor die tijd, verder niks! En ik voelde me daar goed bij. Na de tijd kan je een shake of een stuk fruit nemen! :)

 63. Hallo, Dat schema ziet er goed uit, maar voor mensen zoals ik, die veel te zwaar zijn en niet aan sport doen, vind ik dit een te zwaar schema. Heeft er iemand tips over hoe je wat langzamer kan beginnen op de crosstrainer? Bij fysiotherapie hebben ze al eens gezegd: je moet 30 sec crossen, 20 sec rust en dat 5 keer. Wie heeft een trainingsschema voor mij?

 64. Heerlijk zo’n crosstrainer, maar ik zou graag extra nadruk leggen op het afslanken van mijn benen en billen. Moet ik dan juist een hele zware stand op de crosstrainer gebruiken? Groetjes en veel trainplezier toegewenst voor iedereen.

  • Beste Sabine, Voor stevigere, gespierdere benen kun je het best zo zwaar mogelijk trainen op de crosstrainer; dan maak je er een soort van krachttraining van. Wil je slankere, atletischere benen, dan kun je juist beter zo licht mogelijk trainen.

 65. Hallo Rene, Ik ben vandaag begonnen met 20 minuten te sporten op de crosstrainer. ’t Was lastig, maar ik kon het volhouden! Maar drinken dat is het probleem! Ik drink niet zo heel veel, ‘k vergeet dat soms als ik bezig ben! Groetjes en bedankt voor de informatie!

 66. Ja, je voeding is net zo belangrijk als sporten, anders val je niet af. Je moet er gewoon voor zorgen dat je gezond en normaal eet. Ga geen hongerlijden of aan shakes, eet gewoon normaal groente, fruit, aardappels, brood, maar eet niet teveel brood en aardappels… Gewoon het gemiddelde wat een mens nodig heeft. Verder is veel water drinken ook belangrijk. Eet en sport op vaste tijden zodat je lichaam er aan went, en dan komt het vanzelf goed. En de crosstrainer is het ideale fitnessapparaat om af te vallen; bouw het wel rustig op, eerst 10 min. dan 15 min. enzovoort… En niet meer dan 3/4 keer per week sporten, je lichaam heeft ook rust nodig. Suc6 alvast!

 67. Hallo iedereen, Ik heb een crosstrainer gekocht en ik start er morgen mee voor de eerste keer. Hopelijk val ik goed af! Maar ’tis toch noodzakelijk dat je ook op je voeding let hè?

 68. Hallo Manuella, Wat super dat je al 11 kilo bent afgevallen in zo’n korte tijd. Ik wil het ook iedere dag doen en ga het opbouwen. Ik zit nu op 10 min op de crosstrainer per dag. Aangezien ik ook gezondheidsklachten heb, doe ik het rustig aan. Dank je wel voor je opbeurend mailtje. Jij en alle anderen die dit lezen heel veel succes! Groetjes, Annabel

 69. Vandaag heb ik via Marktplaats een prima crosstrainer gekocht. Ben er net 3 minuten op bezig geweest. Ook ik zoek een schema voor beginners. Ik wil graag afvallen, centimeters kwijtraken, mijn conditie verbeteren, mijn onderrug en buikspieren versterken. Wie heeft er zo’n schema? Iedereen veel succes!

  • Hoi Annabel, Denk dat de beste manier is om eerst gewoon op een lichte stand te trainen en dat eerst opbouwen. Ik zelf hou me altijd vast aan het moment dat ik begin te zweten en toch nog kan praten, want dan ben je bezig om vet te verbranden. Doe het zelf elke dag 3 kwartier en ben inmiddels in 4 maanden 11 kilo afgevallen en dat zonder dieet en gewoon drie maaltijden per dag en 2 liter water drinken. Succes, Manuella

 70. Ik ben nu sinds 2 weken bezig met dit programma en merk inderdaad dat alles strakker word. Ben niet veel afgevallen qua gewicht (3kilo), maar voel dat mijn lichaam erop reageerd. Natuurlijk ga je eerst spieren opbouwen en dan afvallen, maar denk dat een hoop meer bezig zijn met hun gewicht dan met de omvang en dat is iets waar ik wel naar kijk. Ook de buikzone zal pas als laatste aan de beurd zijn om vet te verliezen, omdat dit gewoon de plek is waar vaak het meeste vet zit. Ook elke dag op de weegschaal staan kan frustrerend werken omdat op sommige dagen je lichaam meer vocht vasthoud en dat is ook heel normaal. Ik voel me prettig na die 40 minuten en krijg er een hoop energie voor terug en zolang ik merk dat mijn lichaam strakker word vind ik het prima. Succes allemaal

  • Niet veel afgevallen? 1,5 kilo per week met de crosstrainer, dat is echt een super resultaat hoor! Daar zou menigeen jaloers op zijn.

 71. Hoi… Ik ben 41 jaar en weeg nu 85 kilo… 10 jaar geleden woog ik 104 kilo en ben ik door sporten en anders eten 30 kilo afgevallen. De kilo’s heb ik er letterlijk (iedere dag 1 uur) vanaf gefietst op mijn ouwe vertrouwde hometrainer. Maar aangezien ik het van het fietsen in mijn rug kreeg. Ben ik gestopt en er zijn inmiddels naar 10 jaar 20 kilo’s bijgekomen dus nu… Heb ik een crosstrainer gekocht en train op de crosstrainer iedere dag 1 uur (nu 6 weken). En inderdaad, zoals ik al eerder heb gelezen, de kilo’s vliegen er niet af. Wel is mijn omvang afgenomen. Tijdens mijn fiets-lijnperiode viel ik 1,5 tot 2 kilo af per week. Nu tijdens mijn crosstrainperiode val ik 0,5 tot 1 kilo af per week. Ik heb het idee dat ik door de crosstrainer meer spieren aanmaak. Is dat zo? En welke spiergroepen worden hierdoor steviger? Zijn dat ook de armen en de buikspieren? En wat kan ik eraan doen dat ik toch meer afval… Ik ben namelijk bang dat ik straks niet meer afval en de moed mij in de schoenen zakt. Ik wil nog zeker 10 kilo kwijt.

  • Als je streng lijnt en tegelijkertijd intensief en veelvuldig fietst, zul je inderdaad snel afvallen. Je lichaam gaat dan namelijk spieren afbreken. Dit uit zich na verloop van tijd echter in een tragere stofwisseling en gewichtstoename (jojo-effect). Het intact houden van je spiermassa zorgt voor trager gewichtsverlies, maar de kilo’s die je verliest zijn in ieder geval blijvend. Spiermassa erbij krijgen doe je niet veel met een crosstrainer, tenzij je hem heeeel zwaar zet.

 72. @ Louise, door jouw intensive training kan het zijn dat je spiermassa groter wordt, dit uit zich vaak in stabiel blijven of zelfs aankomen omdat spieren zwaarder wegen dan vet. Je verliest zeker vet omdat de omtrek van je benen minder wordt, probeer eens te trainen op een lagere intensiteit, een hartslagmeter kan je hierbij helpen. Wel is het belangrijk om je goed te laten coachen door een sportfysiotherapeut of arts, dit om teleurstellingen te voorkomen

 73. Hallo, ik ben helemaal verkocht aan de crosstrainer en doe verschillende programma’s op verschillende niveaus (gemiddeld 30 – 45 minuten). Ik heb bovenstaand programma geprobeerd en vind het niet geschikt voor beginners. Inderdaad zoals Paul zegt, langzaam opbouwen. Waar ik wel tegenaan liep, is dat de crosstrainer die bij ons staat geen RPM is maar strides per minute. Kan iemand aangeven of het dan ook haalbaar is om 135-155 RPM te doen, want dat is mij nog niet gelukt. Ook kan de slag veranderd worden van 16 inch naar wel 25 inch, volgens mij maakt dat ook een groot verschil in hoeveel RPM je kunt maken. Graag advies.

  • Beste Marcia, De strides, rounds of rotations die je met een crosstrainer kunt maken, zijn inderdaad sterk afhankelijk van de grootte van het vliegwiel en de positionering van de pedalen. Je hartslag (BPM) is dan ook een betere graadmeter dan je RPM.

 74. Dag iedereen, Ik zit met een vraagje: vanaf wanneer valt men af? Ik heb mijn crosstrainer al vijf weken en train met een programma 5 dagen en dit telkens 60 minuten, maar gewicht verlies ik niet. De omtrek van mijn benen en knieën zijn verminderd, maar ik weeg nog evenveel als in het begin. Weet iemand raad a.u.b.?

  • Dit komt omdat je vetmassa verliest en spiermassa wint. Ook wegen spieren zwaarder dan vet. Meer spieren betekent ook meer verbranding. Dus al met al ben je goed op weg. Overigens is meten veel effectiever dan wegen.

  • Minder vaak, minder lang en juist zwaarder trainen… Las na iedere trainingsdag een rustdag in, dan krijgen je spieren de tijd om beschadigde spiervezels te herstellen. Met een crosstrainer moet je niet te hard van stapel lopen. Doe het liever stelselmatig en zwaar dan gedurende een kort tijdsbestek heel intensief en langdurig.

 75. Hallo Paul, Bedankt voor je uitleg, en nee ’s morgens sporten is niet voor iedereen weggelegd, ook voor mij niet, behalve dan op de zondag. Ikzelf heb altijd 2 keer in de week ’s avonds gesport na het eten, en het is op zich best te doen, maar je moet wel minstens een uurtje wachten voordat je gaat sporten. En eet niet te veel, tenslotte sporten de meeste mensen na het eten. Ikzelf heb juist altijd goed kunnen slapen na ’t sporten, omdat ik na het sporten altijd een warme douche neem, waar ik slaperig van word. Dus blijkbaar is ook hyper worden niet voor iedereen weggelegd. Maar iedereen heeft inderdaad zijn eigen manier van sporten. Maar nu lees ik steeds meer informatie dat sporten voor het eten beter is, dus ik denk dat ik het ook maar eens ga proberen; ik hoop dat het voor mij ook gaat werken. Leuk trouwens dit artikel over de crosstrainer!

 76. Prima forum hier! Bedankt allen voor de tips. Ik ben nu zo’n half jaar bezig op de crosstrainer. Naar kilo’s toe ben ik maar zo’n 2 kilo vermagerd nu, maar naar vorm en in centimeters, vooral rond het middel is er duidelijk al een verschil! Ben zelf 43 jaar en sport gemiddeld 3x per week zo’n 50 min aan een hartslag van 130. Daarnaast doe ik nog een les step-aerobics en 2 lessen BodyPump. Kan het zijn dat ik op een te laag hartslaggemiddelde train? Sportieve groet, Frank

 77. Ik heb ook al een lange tijd een crosstrainer in huis staan omdat ik geen zin meer had om naar de sportschool te gaan, nu wil ik ook graag 15 tot 20 kilo afvallen en wil ik dat graag 3 a 4x per week gaan doen omdat ik zaterdags al een lange route fiets met de mountainbike, ik heb er al een aantal keren getraind op de crosstrainer om te testen en ik val er inderdaad van af, maar wat ik me afvraag, wat zijn nu juist de beste tijden om te gaan trainen, omdat ik overdag werk, moet ik het dus ’s avond doen maar ik heb juist begrepen dat ’s morgens en s ‘middags trainen voor het avond eten beter is dan na het avond eten, of is dit een fabeltje. Gr. René

  • @ René: In principe is het belangrijker dát je het doet, dan wanneer je het doet. Maar ’s ochtends is niet voor iedereen weggelegd, aangezien je lichaam nog op gang moet komen en is daarom alleen te doen als je iemand bent die elke ochtend erg goed uitgeslapen wakker wordt. Ná het avondeten is minder handig om twee redenen: te veel eten in je maag zorgt er voor dat er relatief veel bloed wordt gebruikt om je eten te verwerken waardoor sport prestaties minder worden. Je kunt er zelfs flink misselijk van worden als je gaat sporten na het eten. Nog later op de avond kan er weer voor zorgen dat je te lang hyper-de-pieper bent van het sporten en daardoor niet kunt slapen. Ik sport zelf daarom altijd rond een uur of 6, vóór het eten. Ik zorg dat ik soms een banaan eet rond 5 uur om te voorkomen dat ik omval van de honger tijdens het sporten. Bovendien heeft dit als voordeel dat je minder moe bent na het avondeten, en daardoor sneller leuke dingen gaat doen in plaats van half in slaap valt voor de tv. Maar zoals gezegd heeft iedereen zijn of haar voorkeur en eigen ritme. Toch werkt sporten in de namiddag/vroege avond voor de meeste mensen het beste (ervan uitgaande dat je tussen 7 en 10 uur ’s ochtends opstaat).

 78. Hallo allemaal, Ik heb sinds een week of 3 ook een crosstrainer. Nu lees ik dat het verstandig is om elke dag rond de zelfde tijd op de crosstrainer te gaan. Maar dat gaat bij mij niet lukken met me ploegendiensten. Dus wat ik doe is als ik een dag of late dienst heb ga ik er ’s morgens meteen op. En als ik een vroege dienst heb ga ik er s avonds op en als ik een nacht dienst heb ook meestal ’s avonds voordat ik naar me werk ga. Kan dit kwaad? Gr. Monique

  • Nee, dat kan absoluut geen kwaad. Het voordeel van dezelfde tijd aanhouden is vooral dat je tijd reserveert, waardoor er regelmaat in het crosstrainen komt en je minder snel smoesjes zoekt om het niet te doen. Verder is het vooral belangrijk dat je traint.

 79. Ik heb sinds gisteren een crosstrainer en ben na 12 minuten op laagste weerstand toch wel moe. Dit schema zou ik absoluut niet redden. Is er geen beginnersschema?

  • Een simpele methode om tot het niveau te komen waarbij je dit trainingsschema kunt doen, is door elke keer een paar minuten langer te crosstrainen, totdat je op een normale manier de 40 minuten haalt. Dit gaat vrij snel overigens, na twee weken merk je al dat je conditie met grote sprongen vooruit gaat.

 80. Dit schema volg ik (nog) niet maar merk na zon 3 weken zeker al resultaat! Qua cm’s en ook qua kilo’s.. De kilo’s kwamen langzaam op gang maar ik heb begepen dat dit juist een goed teken is? Nu begin ik stukje bij beetje af te vallen. Vijf kilo in 3 weken tijd. Daarnaast natuurlijk ook gezond eten en minder. As donderdag moet ik weer naar de dieetiste en dan wordt mijn vetpercentage gemeten,.. Ben benieuwd! Ik raad echt iedereen een crosstrainer aan. Heb zelf de Infinity Bleu st 990, erg fijn ding! Oh ja ik sport trouwens om de dag. Heb begrepen dat dat goed is ivm het tot rust laten komen van je lichaam..

  • Als je vooral door sporten wilt afvallen kun je sowieso beter je taille meten dan dat je op de weegschaal gaat staan! en ga zo door. :) Regelmatig op de crosstrainer staan is een hele gezonde gewoonte en je krijgt vanzelf mooier lichaam, daar hoef jij je niet druk om te maken. Je kunt trouwens gewoon elke dag op de crosstrainer staan hoor, als je dat tenminste volhoudt! Voor beginnelingen is dat zeker niet het geval; voor gevorderden wellicht wel. Bij krachttraining is het sowieso slim om telkens een dag over te slaan omdat je anders je spieren overbelast, maar dat gebeurt niet zo snel met cardio – dus ook niet op een crosstrainer.

 81. Ik ben ook begonnen met het schema op de crosstrainer. Ik ga het 5 x per week doen, vorige week is het me goed gelukt en ik het gaat ook steeds gemakkelijker merk ik. Ik hoop dat ik het vol kan blijven houden. Ik ben benieuwd wanneer ik het ga merken. Ik hoef niet per se af te vallen maar wil wel wat strakker in mijn vel komen te zitten, met name rond mijn middel/buik.

 82. Hallo, Zelf heb ik nu ook zo’n toestel gekocht bij Decathlon, en ben ik ook op zoek naar een ideaal trainingsschema voor beginners. Gisteren 10 minuten bezig geweest met Fatburn, en vond dit al redelijk intensief. Denk dus dat die 40 minuten op de crosstrainer voor gevorderden is? Gr. Ronny

  • Begin gewoon met tijden en weerstanden die goed voelen en bouw het langzaamaan op. Niks is zo slecht als te hard van stapel lopen, ook als het aankomt op cardiofitness met de crosstrainer…

 83. Is dat echt waar dat je met crosstrainer ook je buikje weg kan trainen? Want ik ben op zoek naar een fitnessapparaat waarmee ik een strak buikje, benen, billen kan krijgen. Gr. Julia

  • Jazeker! Maar doe het wel 3 of 4 keer per week, dus zorg dat je er een vaste tijd voor hebt. Kijk bijvoorbeeld een serie tijdens het crosstrainen. Werkt perfect. ;) Succes en houd ons op de hoogte!

 84. Beste mensen, Even een vraag, is het 40 minutenschema geschikt voor beginners? Het lijkt mij voor beginners een nogal lang programma, of heb ik het mis? Ik hoor graag van jullie. Met vriendelijke groeten, Hans

 85. Goedemiddag allemaal! Ik ben Nathalie en ik ben 38 jaar en weeg zo’n 58 kilo. Wil toch wat strakker worden bij mijn buikje. Ik heb een crosstrainer gekocht (Kettler Vito XLS). Het is een hele uitgebreide met 24 programma’s en zo. Nou is mijn vraag dus hoe ik het beste kan beginnen qua trainen. Ik wil mijn buikje graag weg trainen, en überhaupt strakker worden. Ik eet normaal, drink en rook niet, alleen in het weekend snoep ik af en toe (toastje met Boursin of zo). Hoe moet ik beginnen en hoelang duurt ’t voordat je resultaat ziet? Alvast bedankt! Groetjes, Nathalie

  • @ Nathalie: Je hebt al een crosstrainer gekocht, dus je bent nu gemotiveerd (als het goed is). :) Maak er direct een gewoonte van om 3 of 4 dagen per week op hetzelfde tijdstip 15 tot 30 minuten op de crosstrainer te gaan staan en bouw dit uit tot 45 minuten per keer. Kies daarbij een programma met veel variatie in weerstand. Zorg dat je zo moe bent tijdens het crosstrainen dat je geen zin hebt om te praten, maar dat je ook niet buiten adem raakt. Dan zit je goed en zie je het resultaat over een maand al duidelijk in de spiegel. Begin in elk geval niet met 1 keer per week, dan zie je niet snel genoeg resultaat en raak je eerder gedemotiveerd. Succes en laat ons weten hoe het gaat!

 86. marianne verstraete Reageer

  Dag Denise, Intussen zijn er een paar weken verlopen, de crosstrainer staat op pootjes. Ik gebruik nu een hartslagmeter bij de crosstraining waardoor ik niet meer in het rood ga qua inspanning. Op die manier is 30 minuten gemakkelijk vol te houden. Indien u hiervoor uitgerust bent, is het gemakkelijk uit te rekenen wat uw hoogste trainingshartslag wordt, namelijk 220 – leeftijd; van dit resultaat neemt u 80%. Op die hartslag loopt u het best uw 30 minuten rond. Veel succes M.

 87. Hallo, Ik ben een alleenstaande moeder en heb een crosstrainer gekocht. Zodat ik toch kan sporten als de kleine slaapt. Maar als ik ga beginnen ben ik na 5 minuten bekaf! Ik wist dat mijn conditie peil laag was, maar zo erg? Is dat normaal of ligt dat aan mij? Moet ik het gewoon opbouwen?

  • Hallo Denise, Ik heb hetzelfde probleem, snap er ook niets van. Heb de crosstrainer op stand 2 staan en ben inderdaad met 5 minuten bekaf. Weet zo even niet het merk van dat ding, maar begin dan sneller te ademen en dan kap ik er maar weer mee. Als ik dan lees 40 minuten… Wat doen wij dan verkeerd, of is dit opbouwen?

  • Inderdaad een kwestie van conditie opbouwen en spieren langzaamaan laten wennen aan krachtinspanning.

  • Dat is een kwestie van doorzetten. Ik ben zelf ook vet lui en snel moe en zo… Maar ik had een jaar geleden nog een abonnement op de sportschool. Ik kon toen maar 10 minuten op de crosstrainer en was dan dood- en doodop. De truc is dom doorzetten. Over die 10-minuten-grens heen bijten! Ik kon daardoor makkelijk een uur trainen…

 88. marianne verstraete Reageer

  Ik ben 61 jaar en ben op zoek naar de juiste manier van trainen. Vanmorgen haalde ik met het programma vetverbranding 2 gedurende 30 minuten een maximale hartslag van 168; ik was bekaf! Verg ik te veel van mijn hart? Normaal train ik met de laagste weerstand…

 89. Ik rij als training in de week 55 km en de de zondag een VTT met de mountainbike. Minimum sta ik 2x op mijn crosstrainer in de week. Er staat een klein tv’tje voor m’n neus op een muziekzender (Jim of MTV) en ik trap gewoon 1 uur op het ritme van de muziek. De tijd gaat vlug voorbij, het is leuk die crosstraining en ik heb er enorm veel vooruitgang mee geboekt, ook i.v.m. het fietsen.

 90. Ik bedoel voor een zak chips moet je uren op de crosstrainer staan, er zitten in 1 zak chips 1080 calorieën, dus zet ‘m op op de crosstrainer als je die zak hebt opgegeten. Hihihi. :P

 91. Klopt Jan, Voor een zak chips moet je een uur crosstrainen. Ik doe altijd 1 uur achter elkaar crosstraining en dan heb ik 600 kilocalorieën verbruikt. Calorieën en kilocalorieën zijn hetzelfde. Veel succes allemaal.

  • Calorieën en kilocalorieën worden stelselmatig door elkaar gebruikt en betekenen in de praktijk vaak hetzelfde omdat nagenoeg iedereen het in principe fout doet. :P Een kilocalorie staat gelijk aan 1000 calorieën, zoals een kilometer gelijkstaat aan 1000 meter, een kilowatt aan 1000 watt en een kilojoule aan 1000 joule.

 92. Ik heb een vraag: Na ongeveer 20 minuten op de crosstrainer vrij intensief te hebben getraind, heb ik zo’n 150 calorieën verbrand (volgens dat ding). Maar volgens calorieënschema’s op internet bevat 100 gram chips al zo’n 500 kilocalorieën. Worden calorieën en kilocalorieën nou door elkaar gebruikt? Anders zou ik voor een zak chips al belachelijk lang op de crosstrainer moeten staan… Graag een reactie, bedankt! Groeten, Jan

  • Dat je om een zak chips te verbranden erg lang op de crosstrainer moet doorbrengen, staat vast. Dat is echter een reden om de zak chips te laten staan; en dus niet je crosstrainer. :P In dit geval worden calorieën en kilocalorieën inderdaad door elkaar gehaald, dus je hoeft 1000 keer minder lang te crosstrainen dan jij denkt.

 93. Je kan je hartslag van normaal tot maximaal in zones verdelen. Deze zones hebben allemaal eigenschappen voor wat het met je doet met je lichaam. Een bepaalde hartslag zorgt voor maximale vetverbranding. Een lagere of hogere hartslag zorgt weer voor andere processen in je lichaam. Daarom zegt een bepaalde hartslag bij een bepaalde inspanning alles voor het trainen wat bij jouw lichaam past. Je hartslag is een soort toerenteller voor je vleesbolide. Kijk eens op de site van Polar welke hartslag zorgt voor vetverbranding (dit is wel persoonlijk). Allereerst met sportartsadvies een maximaaltest doen…

 94. Hoi heb een vraag over cardio ik ben 21 en mij hartslag moet tussen 120a140% zijn maar helpt een hartslag echt als je wil afvallen

 95. Ik heb een vraag over cardio ik ben 21 ik moet een hartslag hebben van 120a140% als je op die manier met hartslag werkt helpt dat echt kwa afval proces?

 96. Zacharski Guido Reageer

  Allen, Probleem opgelost, in de stand user heb ik 16 levels! Ik kan zelf een programma opstellen en gebruik de levels van Paul. Wel behoorlijk zwaar, ik houd enkel de RPM in het oog. Voor mij is een frequentie van 47 RPM oké! Hartslag rond 130, alleen het achterwaarts gaat me niet goed af! Timing is moeilijker; ik stel gewoon 40 minuten in en verdeel de oefeningen in 20 zodat elk level (oefening) 2 min. duurt. Opwarmen (warming-up) en afkoelen (cooling-down) doe ik apart. Het beste, Guido

 97. Zacharski Guido Reageer

  Beste Paul, Als je me de wattage per weerstand laat weten, kan ik wel verder. Mijn toestel heeft verscheidene programma’s die daar wat met overeenkomen. Anders moet ik manueel gaan en tussen elke oefening het wattage aanpassen en dit vergt enige seconden! Groetjes, Guido

 98. Zacharski Guido Reageer

  Beste Paul, Prachtig schema, maar ik bezit een DKN XC-100 Crosstrainer. Kan je me zeggen welke weerstanden je schema bevatten? Het lijkt me erg afwisselend en zeker de moeite waard om te proberen. Groetjes, Guido

 99. Hallo, Ik heb een vraag over het aantal kilometers per uur op de crosstrainer. Ik train altijd tussen de 20 en 23 kilometer per uur, is dat oké of moet ik op een hoger niveau trappen om resultaat te bereiken? Bedankt voor dit schema, ik ga het zeker uitproberen.

  • 20 tot 23 kilometer per uur is een aardig tempo. Of dit goed is, is afhankelijk van de intensiteit waarop je dit tempo bijbeent en bovendien de hartslagfrequentie die je hierbij opbouwt. Zolang je hartslag maar niet de pan uit rijst.

 100. En hoe zit het met je buik? Als die erg dik is, wordt je buik dan ook strakker met een crosstrainer? Of gaat er straks alleen los vel hangen als je gaat afvallen!

  • Zolang je langzaamaan en op verantwoorde wijze afvalt, gun je je lichaam de tijd om zich aan te passen. Het is vooraf niet te garanderen of in te schatten hoe je huid precies zal reageren; dit is namelijk ook afhankelijk van de kwaliteit en elasticiteit van je huid, maar als je regelmatig traint op de crosstrainer en er ook nog wat krachttraining bij doet hoef je niet per se last te krijgen van loshangend vel.

 101. Ik ben met deze schema bezig. Ik heb ook een crosstrainer met 8 levels en ik doe er 2 eraf om de juiste level te krijgen. Het gaat tot nu toe heel goed en ik hoop ook echt af te vallen en vooral mijn billen en dijbenen. Die zijn behoorlijk dik!!! :P

 102. Heel leuk schema, lekker pittig! Ik heb een Tunturi C30, i.p.v. level 3 TechnoGym doe ik level 1 van Tunturi, klopt dit een beetje? Verder alle levels 2-3 lager dus.

  • Voor een accurate inschatting van niveaus zou je de wattages van ieder level van iedere crosstrainer moeten vergelijken. Deze wattages zijn mij helaas niet allemaal bekend. Het gaat er sowieso niet om dat je per se een specifiek level moet doen. Het punt is dat je moet variëren qua snelheid, intensiteit, “hellingshoek” etc.

 103. Ik heb dit schema geprobeerd, maar ik vind het onmogelijk om dan binnen de 60% – 70% hartslag grens te blijven op mijn crosstrainer. Alleen als ik op niveau 1 blijf en heel langzaam trap, blijf ik in de goede zone. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Als je onervaren bent op de crosstrainer, kun je het beste het schema aanpassen om binnen de gewenste hartslagfrequentie te blijven. Naarmate je conditie beter wordt zul je sneller en zwaarder kunnen trainen, zonder dat je je hartslag verwaarloost. Dit vergt simpelweg oefening.

 104. Iedere dag op de crosstrainer, minimaal 40 minuten, bij voorkeur in de ochtend op de nuchtere maag. Weinig koolhydraten (dus geen rijst, aardappels, brood en pasta), veel eiwitten, kipfilet (oven of grill of met Becel light bakken, tonijn uit blik (zonder vet, aanmaken met wat ketchup), veel spinazie uit pak van iglo (ik doe a la crème, zit wel wat vet in, maar dat moet kunnen) en veel water drinken (2,5 tot 3,5 liter per dag). Het klinkt eenvoudig, maar het is lastig vol te houden, DISCIPLINE!!! Maar… ik ben met dit schema ruim 16 kilo afgevallen in 3 maanden. Dat is in oktober 2008 een jaar geleden en nu kan ik redelijk normaal eten en ben nog steeds op gewicht. Inmiddels train ik op de crosstrainer wel 1 uur per dag m.u.v. zaterdag en drink alleen in het weekend alcohol. Mijn lichaam lijkt gewend aan dit schema en houdt zich tot dusver prima op gewicht. Niet te veel koolhydraten, dat is de truc. Ook geen sapjes, zit ook veel suiker in, ondanks dat het natuurlijke suikers zijn, maar het moet geen straf zijn, genieten maar gebruik met mate en verantwoord! :wink:

 105. Ik ben Sabri, Ik doe opdrukken 30 keer; 10 minuten buikspieren max. 35 keer; 5x in de week 5 km hardlopen. Dat was het… Ik pas het misschien nog aan… :wink:

 106. Doordeweeks 10 minuten opdrukken, ongeveer 25 keer buikspieren, minimaal 10 keer benen denk ik (recht blijvend op je tenen springen). Ik probeer ook fit te worden, maar ’t lukt niet!

 107. Ja, ik wil ook beginnen met de crosstrainer. Weten jullie hoe je er misschien op moet gaan staan? Hoop dat iemand me daar antwoord op kan geven… Liefs, Ikke :?

 108. Linda N. van H. Reageer

  Ik heb het bovengenoems schema uitgeprint. Maar nu heb ik een crosstrainer met 8 niveau,s. Ik heb de levels van het schema met 2 verlaagd zodat 10 dus 8 wordt. Zit ik dan een beetje goed? En,hoe reken ik mijn ververbrandende hartslag uit? Morgen ga ik voor het eerst trainen, ben erg benieuwd. Groeten, Linda. :P

  • Hoi Linda! Wat goed dat je bent begonnen met crosstrainen! Ik hoop dat je het volhoudt, want het is zeker de moeite waard. Je hoeft je niet blind te staren op de niveaus van je crosstrainer hoor. Het belangrijkste is dat je het doet. Groetjes, Paul

 109. Wij hebben thuis ook een crosstrainer, en dit schema lijkt me erg leuk en ga ik binnenkort zeker uitproberen. Mijn vraag: val je er echt van af? Zo ja, hoe veel ongeveer? En hoe vaak moet je het dan per week doen?

  • Hallo Esther, Door crosstrainen val je zeker af! Hoe snel je afvalt, kun je vooraf niet voorspellen. Dat is afhankelijk van je lichaamsbouw, lichaamssamenstelling, spiermassa en vetpercentage. En van hoe vaak, lang, zwaar en snel je crosstraint. Groetjes, Paul

 110. Nadeel: je krijgt van de crosstrainer wel gespierde bovenbenen, iets wat ik niet zo prettig vind.

  • Hallo Jenny, Als je 3 keer per week op een crosstrainer beweegt (op een niet al te zware stand), is het effect van extra spieren nauwelijks zichtbaar. Dikke, geprononceerde spieren ontstaan veeleer door krachttraining. Groetjes, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.