Pukkels verhelpen: de beste middelen tegen jeugdpuistjes

Body · Door Ilse

pukkels voorkomen

Acne is een ontstekingsziekte van de talgkliertjes die in de huid aanwezig zijn. Acne wordt met name gekenmerkt door pukkels (puistjes en mee-eters) en het is één van de meest voorkomende menselijke kwalen ter wereld. Vrijwel iedereen krijgt dan ook te kampen met pukkels en mee-eters. Acne is doorgaans geen ernstige aandoening, maar kan wel enorm hinderlijk zijn of pijn doen. Bovendien worden acne, mee-eters en puistjes veelal als onesthetisch (lelijk) ervaren.

Hoewel pukkels tot voor enkele jaren nog lastig te behandelen waren, zijn er momenteel uiteenlopende effectieve middelen tegen puistjes verkrijgbaar. Er zijn zelfs talloze nieuwe stoffen op de markt om puistjes mee-eters en acne te voorkomen, te verhelpen en actief te bestrijden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het voorkomen & verhelpen van pukkels, puistjes, mee-eters en acne…

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

  • Tretinoïne & Tretinoïnezuur (Acid A Vit®)
  • Isotretinoïne & Isotretinoïnezuur (Roaccutane®)
  • Adapaleen (Differin®)
  • Azelaïne en Azelaïnezuur (Finacea™)
  • Salicyl en Salicylzuur (Duofilm® & Tintorine®)

Vitamine A-zuur derivaten zoals tretinoïne, isotretinoïne en adapaleen worden dus verwerkt in allerlei crèmes tegen puistjes, acne en mee-eters. Vitamine A-zuur crèmes hebben een keratolytische ofwel ontschilferende werking en ontstoppen zodoende mee-eters.

4. Ethinylestradiol om acne en puistjes te voorkomen

Ethinylestradiol is een kunstmatige variant van het oestrogeenhormoon ‘estradiol’. Ethinylestradiol wordt verwerkt in onder meer de anticonceptiepillen Diane-35®, Minerva®, Elisa®, Marvelon® en Mercilon®. Ethinylestradiol vermindert de productie van talg en verhelpt zodoende acne en puistjes. Ethinylestradiol wordt met name voorgeschreven bij vrouwen met acne bij wie andere anti acne-middelen niet werken.

5. Corticosteroïden = effectief middel tegen jeugdpuistjes & acne

Corticosteroïden zijn kunstmatige bijnierschorshormonen die allerlei ontstekingsreacties onderdrukken. Ze worden uitsluitend bij zeer ernstige acne gebruikt omdat ze ontzettend veel bijwerkingen kennen. Corticosteroïden worden doorgaans toegediend middels een plaatselijke injectie in de huid die door acne wordt geteisterd.

6. Leefstijl aanpassen kan acne, puistjes & mee-eters voorkomen

Een ongezonde leefstijl kan bijdragen aan het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters. Een gezonde leefstijl daarentegen kan puistjes voorkomen en/of verhelpen. Het is allereerst belangrijk om voldoende water te drinken; dit zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf optimaal kan reinigen en daar profiteert natuurlijk ook je huid van mee. Je huid blijft mooi, soepel en schoon dankzij een optimale vochthuishouding!

Verder is het van belang de huid –zowel ’s ochtends als ‘s avonds– grondig, maar voorzichtig te reinigen met een pH-neutraal, alcoholvrij en zeepvrij reinigingsmiddel. Niet te vaak, want dat werkt juist averechts voor puistjes, mee-eters en acne. Ook regelmatig sporten en bewegen helpt, want transpiratie spoelt de poriën schoon. Roken, cafeïne en alcohol zijn slecht voor de huid.

Hoe ontstaat acne, mee-eters of puistjes?

Acne komt het meest voor bij jongens en meisjes tussen de 15- en 18-jarige leeftijd. Gedurende de puberteit neemt namelijk de productie van geslachtshormonen toe. Deze puberale hormoontoename leidt tot grotere talgklieren en verhoogde talgproductie. Het overschot aan gedroogde talg – in combinatie met hoorn, huidschilfers en bacteriën – doet de poriën verstoppen. De poriën zijn namelijk de uitgangen van de talgklier-follikels.

Talgklieren die verstopt zijn door ophoping van talg en huidcellen noemen we mee-eters. Een mee-eter barst na verloop van tijd open door de opeenstapeling van talg, waardoor de inhoud in de aangrenzende huid terechtkomt. Zodoende wordt de mee-eter een onderhuidse ontsteking die we kennen als een puistje.

Oorzaken van acne: puistjes & mee-eters

Er zijn uiteenlopende factoren die ten grondslag liggen aan het ontstaan van pukkels. De belangrijkste factoren die meespelen bij het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Hormoonhuishouding als oorzaak van pukkels & mee-eters

Hormonen staan met stip op #1 als oorzaak van pukkels en mee-eters. Hormonen reguleren namelijk de talgproductie. Hormoonschommelingen brengen zodoende vaak pukkeltjes en mee-etertjes met zich mee. Het is niet voor niets dat puistjes vaak worden veroorzaakt door of samengaan met:

  • Puberteit
  • Zwangerschap
  • Hormonale anticonceptiemiddelen
  • Overgang & menopauze
  • Menstruatiecyclus

Helaas zijn hormonale veranderingen, hormoonschommelingen en pieken in de hormoonhuishouding niet of nauwelijks te voorkomen. Gezond en gevarieerd eten, veel bewegen en stress tot een minimum beperken, komt een gebalanceerde hormoonhuishouding ten goede en kan een hormonale disbalans helpen voorkomen.

2. Stress kan van invloed zijn op het ontstaan van pukkels

Door mentale en psychologische stress wordt meer van het stresshormoon cortisol geproduceerd. Hoe meer cortisol er binnen je lichaam in omloop is, des te meer talg er wordt geproduceerd door de talgkliertjes in je huid. Meer talg betekent meer mee-eters en puistjes en dus hevigere acne.

3. Cosmeticagebruik kan mee-eters + puistjes veroorzaken

Vette make-up werkt acne in de hand doordat vet en olie de poriën kunnen doen verstoppen. Daarnaast zijn natriumlaurylsulfaat, isopropylmyristaat, lanoline, laureth-4 en bepaalde (D&C) rode kleurstoffen zeer slecht voor de huid.

Ook kunnen de zuurgraad (pH-waarde) en het vetgehalte van de huid uit balans raken door make-up & cosmetica. Hierdoor zullen makkelijker ontstekingen, puistjes, acne en mee-eters ontstaan. Gebruik om puistjes te camoufleren bij voorkeur een zeer dun laagje foundation op waterbasis.

4. Verkeerde huidreiniging kan acne in de hand werken

Wanneer je je huid niet voldoende reinigt of op onjuiste wijze ontdoet van cosmetica, dan kunnen er restjes en vuil op de huid achterblijven. Deze restproducten kunnen in de poriën terechtkomen en samen met talg en huidschilfertjes bijdragen aan pukkels: puistjes en mee-eter.

Agressieve reinigingsmiddelen (zeep, alcohol e.a.) verwijderen bovendien niet alleen talg, maar ook huidvet. Hierdoor wordt de huid juist ontvankelijk voor ontstekingen en zal de huid ter compensatie juist meer talg aanmaken, waardoor op den duur juist meer pukkelvorming optreedt.

5. Voeding kan de oorzaak zijn van puistjes, acne & mee-eters

Bepaalde voedingsmiddelen –met name dierlijke vetten zoals in varkensvlees en koemelk– bevatten hormonen en/of stimuleren de productie van hormonen. Daarnaast versnellen geraffineerde koolhydraten (zoals tafelsuiker, wit brood, witte pasta en witte rijst) de hormoonproductie en zodoende de productie van talg en pukkels.

Een gezond dieet met voldoende vitamine A, B6, C en E, foliumzuur, kalium, magnesium, zink, selenium, chroom en omega 3-vetzuren houdt de huid in optimale conditie en helpt acne voorkomen. Gebruik daarom bij voorkeur een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet als je mee-eters & puistjes wilt verhelpen.

6. Overmatige druk op de gezichtshuid kan o.a. mee-eters veroorzaken

Door druk op de huid van je gezicht en voorhoofd kan de wand van een talgklier-follikel openbarsten. Puistjes kunnen dus worden veroorzaakt door het dragen van een strakke pet of haarband of door het dragen van een scooterhelm of veiligheidsbril. Hetzelfde kan gebeuren als je puistjes of mee-eters uitknijpt of uitdrukt.

7. Erfelijkheid als oorzaak van pukkels

Erfelijke aanleg & genetische bepaling spelen in geringe mate een rol bij het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters. Als jouw ouders of grootouders veel last hadden van puistjes, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat ook jij de pineut bent.

8. Polycysteus Ovarium Syndroom kan acne teweegbrengen

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het betreft een afwijking die uitsluitend voorkomt bij vrouwen en hevige acne kan veroorzaken. In geval van PCOS zijn bepaalde hormoonwaarden (veel) te hoog of (veel) te laag. Vooral bij een verhoogde testosteronspiegel kan bij vrouwen acne ontstaan.

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

36 comments


  • Jan

    28 maart 2019

    Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

  • Ilse

    27 maart 2018

    Ik kan zeggen dat ik –na bijna 10 jaar problemen met acne– een ware ervaringsdeskundige ben geworden. Wat heb ik gedaan & geprobeerd is als volgt: 1. Differin Adapaleen Gel via huisarts; 2. Benzoylperoxide 10%; 3. Louis Widmer Acne Care Crème; 4. Dr. Obagi Acne & Oilcontrol Treatment; 5. Louis Widmer AHA AHA 10% fruitzuur; 6. Geconcentreerde fruitzuurpeelings bij gespecialiseerd huidtherapeut (wordt vaak ook vergoed door zorgverzekeraar); 7. Fractional Laser tegen littekens bij de huidtherapeut; 8. De pil: Diana; 9. Roaccutane (isotretinoïne); 10. Allerlei mogelijke kruiden (brandnetel en paardenbloem om lever te reinigen); 11. Detox Thee; 12. Biergist tabletten… Wat was het effectiefst? Roacuttane heeft mij korte tijd van het probleem afgeholpen, maar vervolgens kwam de acne terug. Hoe ik het voorheen en nu altijd het best onder controle hield, was door af en toe een fruitzuurpeeling (altijd gecombineerd met talg verwijderen d.m.v. naald) bij een huidtherapeut. En door middel van het middel Obagi Acne Control (zit o.a. benzoylperoxide en Tea Tree Oil in), een goedkopere variant bij het Kruidvat .o.i.d. is absoluut niet even effectief… Dus hierbij mijn tips. Good luck guys!

  • Manouk

    29 mei 2017

    Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

  • anoniem

    29 januari 2017

    Hey allemaal ik wou alleen ff laten weten dat ik ook last heb van acne en ik haat het echt ontzettend veel. Dit is wat ik voornamelijk doe! Eerst was ik mijn gezicht met een washandje met lauw water er op en dan doe ik mijn huidgel erop en laat het zitten voor 5 minuten. Dan zou het een beetje irritant moeten zitten. Dan was ik het af met een tonic gezicht water en dan nog eens met koud water. Ik moet zeggen ik heb nu een hele goeie huid. Ook stoom ik en dan haal ik mijn mee-eters ook weer weg. GEBRUIK GEEN TANDPASTA IK HEB ERVARING!!! Veel geluk allemaal!

  • RMAU

    16 juni 2016

    Acne ontstaat door een overmatige talgproductie. Als gevolg hiervan raken de poriën verstopt en hierdoor ontstaan puistjes of mee-eters. Deze puistjes of mee-eters kunnen vervolgens weer zorgen voor ontstekingen in het weefsel eromheen. Bij een hevige huidontsteking kunnen er zelfs blijvende littekentjes achterblijven. Acne is een onschuldige aandoening die meestal na enkele jaren vanzelf weer overgaat.

  • Mats

    13 september 2015

    Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar en heb sinds mijn 13e last van puistjes. Ik heb ongeveer 10 tot 15 rode bultjes op mijn gezicht wat kan ik doen om ze weg te krijgen?

  • Carol

    17 augustus 2015

    Dankjewel voor alle tips tegen acne!

  • Merel

    23 februari 2015

    Hoi, Ik heb zojuist tandpasta geprobeerd… Is dit erg? Heb meteen erna wel crème opgesmeerd tegen uitdrogen, heb nog redelijk veel acne en wil er echt vanaf! Zit er al mee van in het 4de leerjaar of zo en het is echt irritant. Heb al zoveel geprobeerd sommige dingen werkten totaal niet en andere maar voor een kleine periode zoals: honing en kaneel werkte maar een ietsiepietsie, Clearasil voor een korte periode, verschillende zalfjes voor korte periode etc. Ben echt hopeloos op zoek naar iets want wil er vanaf…

    • Eefje

      28 februari 2015

      Hoi Merel, ik heb ook altijd last gehad van puistjes en dat is nu aanzienlijk minder nu ik 21 ben.. Ik raad je aan om bij een winkel van de tuinen de Tea Tree Face Wash en de Tea Tree dag en nachtcrème te kopen. Gebruik de face wash 2x per dag (bij het wakker worden en slapengaan). Spoel het gezicht met lauw warm water daarna de face wash erop en 1 min in laten trekken en af spoelen met koud water. Het warme water zorgt dat de poriën opengaan en het koude water dat de poriën weer sluiten en de crème 1x per dag (bij het wakker worden, na de face wash) dit helpt de huid van de buitenkant schoon te houden. Dit zal ruim 20 tot 30 procent helpen als het consequent gebeurd. Let wel op make-up, dit zorgt ervoor dat de poriën niet kunnen ademen. Doe dus nooit te veel make-up want dat werkt echt tegen. Wil je toch make-up gebruiken neem dan bio make-up anti acne. Een andere grote factor is absoluut de voeding. Acne ontstaat ook doordat de bloed niet zuiver is. Het zuiveren van bloed wordt gedaan door minimaal 2 liter water per dag te drinken en genoeg vitamines te eten van rode en blauwe bessen. Ik adviseer om de dag een bakje met rode en blauwe bessen te eten en echt elke dag genoeg water te drinken.. Verder werkt het nemen van biergist tabletten ook zeer goed om het bloed te zuiveren. Biergist tabletten zou ik ook halen bij een natuurwinkel zoals de tuinen. Verder zou ik producten zoals melk (ook chocola) en varkensvlees vermijden, deze producten bevatten dierlijke hormonen die jou hormoonbalans in de war schoppen. Een hormonaal disbalans zorgt voor stimulering van de talgproductie wat leidt tot meer acne. Deze stappen hielpen mij ruim 50 tot 60 procent van mijn puistjes af. Ik volg dit schema ruim anderhalf jaar en ben zeer tevreden over het resultaat. Ik kan niet zeggen dat ik er 100 procent vanaf ben maar ik kan wel zeggen dat ik eens in de 2 weken een mini puistje heb. Het resultaat werkt voor mij verbluffend. Ik raad iedereen aan om deze stappen te volgen. Ik kan eindelijk weer in de spiegel kijken en zeggen dat ik er goed en gezond uitzie. Succes!

    • Anoniem

      14 september 2015

      Tandpasta is volgens sommigen slecht, volgens sommigen niet. Als je het gebruikt kun je het beste helemaal witte tandpasta gebruiken, omdat daar een stofje in zit wat goed werkt tegen puistjes. En als je het gebruikt, probeer het niet op je gezonde huid te laten komen. Tandpasta droogt je huid namelijk vaak uit. Maar liever gewoon helemaal niet. Iedereen krijgt vroeg of laat last van jeugdpuistjes. Ik ken iemand die het op zijn 19e pas kreeg. Daar word je ook niet vrolijk van. Ikzelf gebruik slakkenslijm tegen acne (HUH WAT IEUW?!). Maar ja, slakkenslijm. Ik vond het zelf eerst ook walgelijk, maar als ik een puistje heb smeer ik dat erop en het resultaat is er al na 1 dag! Ik heb het gewoon van de Action, de normale slakkenslijm is mij veel te duur…

    • Paul

      16 september 2015

      Bedankt voor je berichtje! Toevallig heb ik ooit een artikel over slakkenslijm/slakkengel geschreven waar we nog regelmatig reacties op krijgen. Hieruit blijkt dat de “slakkengel” van Action maar liefst 0% slakkenslijm bevat. :P De slakkenslijmgel van Action bevat water, aloë vera, D-panthenol (soort alcohol), phenoxyethanol (soort alcohol), ethylhexylglycerine (conserveermiddel), tri-ethanolamine (soort alcohol), DMDM-hydantoïne (conserveermiddel) en minuscule hoeveelheden van een aantal andere chemische componenten en etherische oliën, maar geen slakkenslijm. De Wibra SlakkenGel van Wibra daarentegen, bevat daadwerkelijk slakkenslijm als tweede ingrediënt, misschien heb je er wat aan… Groeten, Paul

  • Eva H.

    27 januari 2015

    Hoi Jasmine, Voor mee-eters gebruik ik het comedonen-lepeltje, dit werkt bij mij goed en is beter voor de huid dan je nagels.

  • Anoniem

    6 januari 2015

    Ik heb verschillende producten geprobeerd om van mijn acne af te komen. De duurdere merken bij de drogist hebben mij helaas niet geholpen. Sinds kort gebruik ik producten om mijn huid schoon te houden en let ik op wat ik eet. Op deze manier is de acne al een stuk minder geworden. Ik vind zelf Indian Healing Clay erg prettig. Mijn gezicht voelt na gebruik een stuk frisser, ik vind het dus een aanrader, maar het zal voor iedereen anders zijn.

  • Bas

    5 januari 2015

    Dank voor jullie tips! Mijn tip: goed stomen daarna mee-eters weghalen! :)

  • margot

    7 oktober 2014

    ik heb enorm veel last van puistjes en mee-eters, waardoor ik een enorm laag zelfbeeld heb. Ik heb een vette huid, heeft er iemand een goed middel voor mij?

    • Rowie

      13 oktober 2014

      Hi Margot, Ik heb zelf ook lang last gehad van Acne. Ik heb laserbehandelingen gehad, ze zorgde ervoor dat de bacteriën onder de huid werden verminderd. Voornamelijk op mijn wangen. Het werd minder, maar daarnaast moet je ook zelf veel doen aan je huid. De specialiste adviseerde mij om Tea Tree Face Wash te gebruiken (van de tuinen). Elke dag twee keer de huid reinigen. Daarnaast kon je de Tea Tree olie met een wattenstaafje deppen op een grote pukkel. Dit heeft mijn huid rustig gemaakt. Ik merk zelf dat als ik zuivel of varken eet mijn huid op hol slaat. Probeer vooral kaas en melkproducten zoveel mogelijk te verwijderen. Probeer ook zo vaak mogelijk je kussensloop te wassen. En niet teveel aan je gezicht zitten!

  • Snoesje

    11 september 2014

    Ik heb best veel mee eet eters en puistjes. Ik heb er een hekel aan als ze er zitten, en knijp ze dan ook weg. Ook gebruik ik make-up, maar reinig wel elke dag mijn gezicht. Wat moet ik doen? Schaam me. Groetjes, Snoesje

  • Anne

    24 augustus 2014

    Wat erg goed werkt is derminax. Deze pillen zijn 100% natuurlijk. Ik heb altijd erge last gehad van zeer ernstige acne. Dit is tussentijds wel weggeweest (o.a. door de pil, antibioticakuren en 3 Roaccutane kuren), maar het is helaas altijd teruggekomen. Na 1 tot 2 maanden van het slikken van Derminax merk je echt verschil en je huid blijft daarna ook echt gaaf. Heel af en toe heb ik nog wel een puistje, maar dit is niks in vergelijking met hoe het eerst was. Het heeft mij (op 26 jarige leeftijd) definitief afgeholpen van de acne waar ik al zo lang last van had. Ik kan het iedereen aanbevelen!

  • Niccie

    28 juli 2014

    Dit is echt een goed artikel! Het belangrijkste bij het bestrijden van puistjes is dat je een middel gebruikt dat niet te agresief is. Je hebt veel middelen die de huid uitdrogen of met heel agressieve bestandsdelen en dan word je huid alleen maar gevoeliger voor puistjes. Benzoylperoxide heb ik ook wel gebruikt via de dermatoloog en dit werkt wel maar is echt niet goed voor je huid! Sinds ik daar mee gestopt ben gebruik ik de producten van 2improve om mijn huid iedere dag mee te verzorgen (goed schoon te houden). Mijn huisarts adviseerde me dit omdat hij wist dat iemand anders ook heel goede ervaringen hiermee had. Ik ben er echt super blij mee. Het is heel zacht voor de huid en ook de dermatoloog vind het een goed product.

  • Anoniem

    25 juli 2014

    Mijn oplossing was via mijn huisarts naar de dermatoloog, die schreven mij Roaccutane (op basis van isotretinoïne) voor. HEEL effectief. Ik ben ongeveer een jaar bezig geweest met deze pillen (niet geheel zonder bijwerkingen), maar het resultaat is zo fijn! Helemaal af van mijn acne! De bijwerkingen moet je goed doornemen (ik had last van droge lippen en huid), maar dat is het zeker waard geweest. Je mag absoluut niet zwanger zijn om dit middel te gebruiken en je moet elke maand ook een zwangerschapstest laten doen + je bloedwaardes worden getest. Hoe dan ook: zeker de moeite waard!

  • Janine

    17 juli 2014

    Ik heb hele rode plekken en wondjes en ik heb het vooral in de T-zone, dus op mijn kin en voorhoofd. Ik zit al in een behandeling, maar het heeft nog niks geholpen. Het lijkt wel of het alleen maar erger word, ik reinig mijn gezicht 3x per dag, maar het heeft niet echt geholpen en ik durf niet naar buiten zonder dat er iets op zit waardoor je het niet ziet en ik durf niet te zwemmen. Wat moet ik doen?

  • Marielle

    23 mei 2014

    Wat bij mij enorm heeft geholpen, is biologisch gaan eten. Veel minder vlees eten en minder dierlijke producten. Ik eet schapenyoghurt, maar geen koeyoghurt. Schapenyoghurt heeft veel goede eigenschappen, ook voor de huid. Ik eet minder suiker, minder slechte vetten (dierlijk & geraffineerd) en meer goede vetten (vis, plantaardige olie, noten). Ik probeer meer halal vlees te eten. Dieren die halal geslacht zijn, hebben geen cortisol; cortisol kan de ader verstoppen en voor hart- en vaatziekten zorgen, en zo ook voor verstopte poriën. Ik probeer zo veel mogelijk voedingswaren met schadelijke E-nummers te vermijden, want die belasten en schaden het lichaam enorm, wat ook te zien is aan je huid. Ik ben met mijn pil gestopt en was bang dat ik daardoor veel acne zou krijgen, maar door mijn gezonde levensstijl heb ik niet meer acne gekregen, alleen soms nog hormonale acne. Voeding is van veel grotere invloed op je huid dan crèmes en andere cosmetica. Als je acne hebt en/of een vette huid, dan moet je je huid behandelen als een (over)gevoelige huid (uitspraak van Dr. Jetske Ultee), dan word je huid rustig. Ik zeg nu niet dat bepaalde cosmetica niets doen, maar ik wil alleen zeggen dat je eerst naar je voedingspatroon moet kijken.

  • Pearl Uyttenhove

    3 mei 2014

    Goede adviezen. Dank u. Maar wat als ik mijn vriendin van die enge dingen af help en haar marktwaarde vebetert? Zoekt ze straks een of andere stud om mee te daten!

  • Smartje

    25 maart 2014

    Hallo, Onze puberzoon krijgt standaard biergist tabletten elke dag, waardoor hij minder tot geen last van puistjes heeft, niet meer zo “ruikt” naar zweet en dat soort puberproblemen. Ik neem altijd bij de natuurwinkel biergist zodat er geen andere troep in zit. Succes!

  • Lana

    6 maart 2014

    Hoi, Ik heb erg last van puistjes op mijn voorhoofd. Ik ben nu 14, weet iemand wat het beste helpt?

  • Lief

    16 april 2013

    Kook een klein beetje water en giet het in een klein kommetje. Doe er een schepje zeezout bij en los dit op met behulp van een lepel. Laat de zoutoplossing een beetje afkoelen en dep het op de puistjes. Let er wel op dat je steeds een ander stukje doek gebruikt waar je mee dept, bij voorbeeld velletjes wc-papier. Herhaal dit een paar keer per dag totdat de puistjes zijn verdwenen. De puistjes zullen meestal na 2 dagen in ieder geval minder zijn of zelfs weg zijn. Dat ligt eraan of je ze tussendoor gaat proberen uit te knijpen of eraan zit te pulken… Want daarmee maak je het alleen maar erger. je krijgt vanzelf een korstje van huidskleur dat vanzelf loslaat. Groetjes, Lief

  • Kris

    22 oktober 2012

    Ik gebruik al een tijdje Clearogen; eerst om van acne af te komen en nu puur ter preventie. Werkt goed bij mij, maar het kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.

  • Bertha

    6 oktober 2012

    Ik ben erachter gekomen dat het bij mij te maken heeft met zuivel (melk, yoghurt, kaas etc.) en ook witte rijst en witte pasta. Ik heb weer een periode gezondigd (ben namelijk gek op kaas, en vegetariër) en dat merk ik nu. Ik vind het trouwens niet erg om af en toe een puistje te hebben, wat ik wél vervelend vind is die rode vlekken die achterblijven en die pas na maanden weggaan, als er dan al niet een nieuw puistje op die plek is ontstaan. Maar goed, ik ben sinds kort weer met een “dieet” begonnen, en ga ervan uit dat ik over drie maanden weer een normale huid heb. In plaats van zuivel neem ik de volgende alternatieven: sojavla/yoghurt, sojamelk, amandelmelk of havermelk. Als ik brood eet, let ik altijd op dat het volkorenbrood is (meergranen bevat ook witmeel en heeft niet zoveel zin) en van pasta / rijst neem ik ook de volkoren variant.

  • Petra

    11 mei 2012

    Bij mij heeft het volgende geholpen toen ik met de Diane pil was gestopt en veel acne kreeg: 1. Veel water drinken, minimaal 2 liter. 2. Karnemelk, 2 glazen per dag. 3. Geen frisdrank, stond eerder standaard in de koelkast. 4. Sporten, minimaal twee keer per week. 5. Huid met lotion goed schoonmaken; ’s ochtends en ’s avonds. 6. Insmeren met A. vogel Enchina Force crème. 7. Goede dagcrème; ik heb een natuurlijke via de schoonheidsspecialist. Veel werk, maar ben zo blij met het resultaat! Succes!

    • Iris

      1 maart 2014

      Hoi Petra, Welke dagcrème gebruik je precies? En gebruik je ook een nachtcrème of de dagcrème 2x per dag? Of 1x? Sorry voor alle vragen, maar ik wil heel graag weer mijn gladde huid terug. Ik heb in mijn puberteit nooit last gehad van puistjes, dat begon pas na mijn 18e plotseling. Gaat het bij jou nou al beter? Groetjes, Iris

  • Esther. V.

    3 december 2011

    40 geweest en nog steeds met regelmaat last van puistjes. Vooral rond de maandelijkse perikelen en bij het eten van chocolade of slagroom (vet dus). Regelmatig de huid scrubben en elke dag tweemaal daags goed reinigen. Veel water drinken en genoeg slapen is het enige wat helpt. Troost je met de gedachte dat je dan wel een soepele en jeugdige huid hebt, van rimpels heb je minder last!

  • Lisanne Schuurmans

    27 november 2011

    Bij mij zijn het de dingen die hormonen bevatten en/of mijn hormoonhuishouding beïnvloeden die puistjes veroorzaken. Vooral vet & dierlijk voedsel veroorzaakt bij mij in een mum van tijd puistjes. Met name hormoonrijk vlees, vette zuivel en grote hoeveelheden cafeïne merk ik direct aan mijn huid. Maar ook bij gebruik van hormoonzalfjes krijg ik direct last van puistjes.

    Ik probeer daarom zo gezond mogelijk te eten en drinken: weinig vet, zo min mogelijk suiker en zo plantaardig mogelijk. Bovendien eet ik zo veel mogelijk biologisch en zo min mogelijk synthetische toevoegingen (E-nummers). In periodes dat ik dit volhoudt ben ik nagenoeg puistjes-vrij. Als ik een periode “zondig”, dan zit ik al snel weer onder de puistjes.

  • Lydia

    19 november 2011

    Ik ben inmiddels 29 en heb nog steeds last van puistjes, vooral op het voorhoofd. Ik eet heel gezond, beweeg veel en heb verder een gezonde en actieve leefstijl. Ik vraag me heel erg af of er meer mensen zijn van rond de 30 die nog altijd puistjes krijgen… En of zij ooit een oorzaak hiervoor hebben gevonden… Reacties zijn meer dan welkom. Bedankt alvast!

    • Robbert (27)

      23 november 2011

      Ik ben 27 en heb ook nog regelmatig last van puistjes. Ik heb er alleen last van in stressvolle periodes en in periodes dat ik vlees eet. Kan natuurlijk toeval zijn, maar misschien heb je er iets aan.

  • Kleem J.

    23 september 2011

    Ik heb van de dokter al eens vitamine A zuur en bijnierschorshormoon gekregen tegen acne. Bij mij helpt het heel goed. De puistjes verdwijnen heel snel. Het jammere ervan is dat ze terugkomen als je er mee stopt en je mag die medicijnen niet onbeperkt en oneindig gebruiken.

    • yasmine

      11 maart 2013

      Ik ben 15, bijna 16, en heb heel erg veel last van mee-eters. Ik wil er graag vanaf, maar ik heb al een paar middeltjes gebruikt: biergistpillen, huid-, haar- en nagelpillen… Ik merk wel een beetje dat het minder wordt, maar ik wil graag van de mee-eters af. Iemand tips? Groetjes, Yasmine

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.