Pijn in je schouder kan allerlei mogelijke oorzaken hebben. Denk maar eens aan een onnatuurlijke (“verkrampte”) zithouding, een verkeerde beweging, een harde klap, of een ontsteking. De exacte oorzaak van pijn in de schouder is bovendien niet altijd aanwijsbaar, want vaak ligt de oorzaak van schouderpijn bij een combinatie van factoren…

Let op: voor pijn tussen beide schouderbladen kun je het artikel over ‘pijn tussen de schouders’ raadplegen…

7 oorzaken van pijn in je schouder

De hoedanigheid en ernst van schouderklachten verschillen sterk per patiënt. Gaat het om ontstekingspijn, gewrichtspijn, spierpijn, een breuk of een onderlinge wisselwerking…? Het belangrijkste onderscheid dat kan worden gemaakt bij schouderpijn is als volgt:

 • Plotseling of geleidelijk ontstaan
 • Constante pijn in je schouder (altijd aanwezig)
 • Motorische schouderklachten (pijn bij beweging)
 • Pijn die uitstraalt naar de schouder, maar elders ontstaat

In dit artikel bespreken we 10 van de meest voorkomende oorzaken en bijbehorende behandelingen van pijn in de schouder…

1. Spierpijn in je schouder

Spierpijn betreft pijn die ontstaat vanuit de spieren. Schouderspierpijn ontstaat meestal door overbelasting van het schoudergewricht of door herhaaldelijke, intensieve beweging ervan. Spierpijn in de schouder is in veruit de meeste gevallen het gevolg van intensief sporten.

Vooral krachtsport kan de grote schouderspier (“deltoïd”) en schoudergordelspieren (“rotatorenmanchet”, “cuff-speren” e.a.) flink overbelasten. Denk maar eens aan gewichtheffen en gebruik van zware expanders. Hetzelfde geldt overigens voor bepaalde competitieve sporten en teamsporten zoals tennis, squash, honkbal, volleybal, roeien en handbal.

Schouderspierpijn na het sporten kan tot op zekere hoogte positief uitwerken. Spierpijn betekent namelijk dat er kleine beschadiginkjes in de schouderspieren zijn ontstaan. Als deze worden hersteld, ontstaat spiergroei (hypertrofie door verdikking van de spiervezels). “Normale” spierpijn in je schouder gaat vanzelf over dankzij voldoende rust. Als de spieren echter diep zijn ingescheurd, spreekt men ook wel van “spierscheuring”. In dat geval treedt juist spierverlies (atrofie) op.

Let op: meestal is er fysiotherapie nodig om een ingescheurde schouderspier optimaal te doen genezen en de pijn in de schouder te doen verdwijnen. Een ingescheurde schouderspier zal echter nooit meer in dezelfde vorm terug groeien en kan voorgoed kwetsbaar blijven.

2. Schouderklachten na val of stoot

In sommige gevallen weet je gewoon waardoor je schouderpijn is ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je schouder hebt gestoten, op je schouder bent gevallen of een klap tegen je schouder hebt gekregen. Hierdoor kan er allerlei schouderletsel optreden, waaronder:

 • Gebroken schouder (schouderblad, schouderkop of sleutelbeen)
 • Spier, bot, pees of bindweefsel gekneusd
 • Opgerekte banden & kapsels in schouder (verrekking ofwel verstuiking)
 • Ingescheurde of afgescheurde schouderpees
 • Schouder uit de kom”: ontwrichting ofwel luxatie

Deze vorm van schouderpijn is doorgaans goed te behandelen omdat je op de hoogte bent van de aanleiding. De behandeling is afhankelijk van de exacte oorzaak. Zo dient een breuk te worden gezet, een kneuzing te worden gekoeld en een schouderluxatie terug in de kom te worden gezet.

3. Ontsteking in de schouder

Er kunnen zich allerlei soorten ontstekingsreactie in de schouder voordoen. Een slijmbeursontsteking, een ontstoken schouderpees of schouderkapsel, een bacteriële infectie, en ga zo maar door. Ontstekingsreactie in het schoudergewricht ontstaan meestal door overbelasting en “foutieve” bewegingen; vooral als gevolg van overmatig sporten (sportblessures) en zwaar-lichamelijke arbeid.

Een slijmbeurs is een zakje dat een soort smeerolie in het gewricht afscheidt. De schouderslijmbeurs fungeert als schokdemper en als “versoepelaar” van het schoudergewricht. De slijmbeurs in je schouder kan geïrriteerd of ontstoken raken door o.a. overbelasting, infectie, ouderdom, repeterende bewegingen of een ongeval.

Een slijmbeursontsteking (‘bursitis’) in de schouder is de vaakst voorkomende ontsteking binnen het schoudergewricht. Meestal ontstaat schouderbursitis doordat de schouderslijmbeurs ingeklemd (“impinged”) raakt tussen de botuiteinden. Dit fenomeen wordt ook wel ‘subacromiaal impingement syndroom’ (SIS) genoemd.

Een slijmbeursontsteking van de schouder kan een aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook onduidelijk blijven. Factoren die een rol spelen bij inklemming van de slijmbeurs zijn overbelasting, veroudering, slijtage, instabiliteit en onwennige of ongecontroleerde bewegingen van de schouder.

Bij een ontsteking van een het schoudergewricht (kapsel, pees, slijmbeurs etc.) ontstaat doorgaans een intense, zeurende pijn in de schouder, die heviger wordt bij belasting. Een injectie met corticosteroïde ontstekingsremmers is doorgaans de aangewezen behandeling. In sommige gevallen is chirurgisch ingrijpen vereist.

4. Beknelling van vaten of zenuwen

Je schouder heeft een enorme gewrichtsmobiliteit en kan zodoende een enorme verscheidenheid aan bewegingen maken. Dit brengt met zich mee dat de schouder erg complex in elkaar zit wat betreft botten, kraakbeen, spieren, pezen, banden, kapsels en slijmbeurzen. Door je schouder loopt tevens een bundel van vaten en zenuwen. Als deze verdrukt of bekneld raakt in het complexe schoudergewricht, dan spreekt men ook wel van:

 • Schoudergordelsyndroom
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
 • Costoclaviculair compressiesyndroom (CCCS)
 • (Niet-radiculair) neurovasculair compressiesyndroom (NVCS)

De vaatzenuwbundel in de schouder kan op verscheidene manieren bekneld raken en zodoende schouderpijn en schouderklachten veroorzaken. Het schoudergordelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door een zenuwafwijking, een ongeval, “boven de macht” werken, een extra halsrib of een slecht-genezen sleutelbeenfractuur.

Het schoudergordelsyndroom veroorzaakt in veruit de meeste gevallen pijn in de schouder die uitstraalt naar arm, hand, nek en/of achterhoofd. Vaak is er ook sprake van een tintelende of slapende arm en/of hand. Ook verkleuring, zwelling en een zwaar gevoel kan voorkomen, evenals kloppende, “kiespijn-achtige” pijn in schouder, arm en hand. (bron)

Het schoudergordelsyndroom wordt doorgaans behandeld met ergotherapie en een gematigde variant van manuele therapie, genaamd DAM (Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie). Als fysio niet volstaat, dan kan een schouderoperatie noodzakelijk zijn.

5. Frozen shoulder veroorzaakt pijn

Een ‘frozen shoulder’, letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’, is een aandoening van het glenohumeraal schoudergewricht. De bewegingsmogelijkheid van een frozen shoulder is ten minste 50% verminderd. Dit heeft te maken met afname van de elasticiteit van het gewrichtskapsel.

Een frozen shoulder begint doorgaans met allerlei “vage” pijnklachten in de schouder; daarna treedt meestal bewegingsbeperking in combinatie met hevige schouderpijn op. Een frozen shoulder gaat meestal (binnen één à anderhalf jaar) vanzelf over. Indien de schouderspieren lange tijd niet worden belast, kunnen echter blijvende schouderklachten optreden.

De exacte achterliggende oorzaak van een frozen shoulder kan in veruit de meeste gevallen niet worden achterhaald. In enkele gevallen wordt een frozen shoulder veroorzaakt door trauma, breuk, verkleving, repeterende overbelasting of indirect door diabetes. Bij de overige patiënten blijft de aanleiding onduidelijk. In dat geval spreekt men ook wel van ‘primaire adhesieve capsulitis’.

De behandeling van een frozen shoulder bestaat meestal uit pijnbestrijding, fysiotherapie en toediening van ontstekingsremmers. In sommige gevallen dient het schouderkapsel operatief te worden opgerekt of vrijgemaakt.

6. Pijn in schouder: verstuikte & gescheurde schouderband

Een verstuiking houdt in dat de ligamenten of gewrichtsbanden in een gewricht zijn opgerekt en/of ingescheurd. Dit gebeurt meestal door een “ongelukkige” beweging of een (sport- of verkeers)ongeval. Door een verstuiking ontstaat pijn en vochtophoping (oedeem) in het gewricht en vaak ook een bloeduitstorting. Vooral de enkel is gevoelig voor verstuiking, maar o.a. ook de knie, pols, nek, elleboog en schouder kunnen verstuikt raken.

Zwelling en pijn door een verstuikte schouder kan de eerste 24 uur worden verlicht met koude kompressen en paracetamol of ibuprofen. Ná 24 kun je beter warme kompresen gebruiken om de bloedsomloop te bevorderen. De verstuikte schouder moet voldoende rust krijgen, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te blijven bewegen.

Een verstuiking geneest op den duur vanzelf. Als een schouderband (of kapsel of pees of spier) niet is ingescheurd, maar volledig is afgescheurd, dan spreekt men ook wel van een ‘ruptuur’. In dat geval is doorgaans een operatie nodig om beide uiteinden weer aaneen te hechten.

Tip: Een drukverband en een mitella kunnen eventueel bijdragen aan een spoediger herstel van een verstuikte schouder.

7. Bacteriële schouderinfectie = schouderpijn

Een bacteriële infectie van het schoudergewricht kan enorme pijn in de schouder veroorzaken. Bacteriën kunnen in je schouder terechtkomen via een (operatie)wonde, maar ook van binnenuit. Bacteriën zullen worden aangevallen door je lichaamseigen immuun-afweer, waardoor een ontstekingsreactie in je schouder ontstaat. Een bacterieel geïnfecteerde schouder gaat doorgaans gepaard met ophoping van pus en een hevig kloppende schouderpijn. De gewezen behandeling is dan een antibioticakuur.

Overige oorzaken van pijn in de schouder

Bovenstaande aanleidingen van schouderpijn zijn niet de enige mogelijke oorzaken waardoor pijn in je schouder kan ontstaan. Schouderklachten kunnen tevens worden veroorzaakt door:

 • Reumatische aandoeningen van de schouder
 • Stand- & groeiafwijkingen
 • Zenuwaandoening
 • Instabiliteit van het schoudergewricht
 • Peesverkalking
 • SLAP-letsel
 • Allerhande ontstekingsreacties
 • Cysten

Tot slot kan pijn in de schouder afkomstig zijn van een intern orgaan en uitstralen naar de schouder.

Tot slot

Als je onverklaarbare pijn in je schouder hebt, stop dan niet zomaar met bewegen. Probeer je schouder juist te blijven gebruiken, maar wees waakzaam voor overbelasting.

Heb jij last van pijn in je schouder of motorische schouderklachten? Deel je verhaal hieronder met lotgenoten…

200 Reacties

 1. Ik heb nu een jaar lang schouder bovenarm nek en handklachten, allen rechts. waarbij de hand rood en zichtbaar opgezwollen is. de eerste diagnose was slijmbeursonsteking, toen TOS, toen vond de neuroloog dat TOS niet bestaat, ik heb een echo gehad. röntgenfoto’s, zenuwschade laten meten, bloed late prikken op allerlei reumatologische aandoeningen. allemaal niks. wanneer ik een dag of 2 niks doe is de pijn bijna weg. zodra ik ga werken, tillen duwen/ arm strekken komt de pijn weer terug. ik word letterlijk gek van alle artsen die alleen hun eigen vakgebied uitsluiten en mij constant terug verwijzen naar de huisarts, wellicht dat iemand dit herkent of tips heeft?

 2. hallo, ik ben een vrouw van 40 jaar en eind februari had ik pijn in mijn schouder. Naar de huisarts geweest en ik moest een echo laten nemen, toen zagen ze dat ik een ontsteking had aan de pezen en spieren in mijn schouder = tendinitis. Ik heb toen 6 weken niet kunnen werken en had 2 inspuitingen gekregen met cortisone en 19x naar de kiné. Alles ging goed toen ik 2 weken voor de grote vakantie terug pijn begon te ervaren. Maar het verschil met de vorige keer is dat ik toen alleen maar pijn had als ik mijn arm bewoog , nu is de pijn bijna continu. Dus 31 juli terug een echo laten maken en een RX waarbij ze hebben gezien dat ik nu een ontsteking heb op de slijmbeurs= bursitis , nu terug thuis van mijn werk daar ik mijn arm bijna niet meer kan optillen en dat het precies is of hij weegt 1000 kilo. Ondertussen blijf ik maar pijnstillers nemen, en toch nog altijd pijn en ondertussen ook terug naar de kiné. Nu heb ik zelf gebeld voor een afspraak bij orthopedie. Ik hoop echt dat ze mij kunnen helpen, want ik ben geen mens om thuis te zitten. Ik mag woensdag 28 augustus gaan,. Hopelijk kunnen ze mijn helpen

  • Misschien help PEA een dieet hulpmiddel dat helpt tegen pijn.

 3. al meer als 40 jaar leef ik met pijn in mijn schouder die uitstraalt naar mijn arm en hand laatste tijd ook naar mijn nek en heb ik krachtverlies in mijn hand nu ben ik door dat ik bloedverdunners neem moeten stoppen met diclofenac en ben gaan zoeken naar een ander geschikt medicijn tramadol helpt niet en nu oxicodon helpt voor mijn rug maar niet voor mijn schouder ik vraag me af welke arts ik naar toe kan gaan en wat heb ik aan mijn arm

  • Els, heb je wel eens alle “trigger points” laten behandelen die met deze klachten te maken hebben? (Bij een sportmasseur die dat geeft of een fysiotherapeut). Er zijn mensen die na jaren na behandeling van trigger points van hen klachten afkomen.

  • Meneer Leendert heeft echt gelijk. Lees zijn reactie en jullie zullen voelen dat elke schouderklachten vermindert en gelijkelijk overgaat. Petje af hoor voor de 82 jarige meneer. Inmiddels al 84 geloof ik. Maar met gember, knoflook, citroensap kom je een hele stap verder. Zo simpel en het werkt nog ook. Dank je wel Meneer Leendert als je dit nog mocht lezen.

  • Ben sinds mei thuis eerst dachten ze een slijmbeursontsteking later in aug bleek het een frozen shoulder te zijn . Onder echogeleide er een spuit in gehad en rust rust en nog eens rust zei de orthopeed. Als ik van huis ga moet ik mijn arm in een sling advies orthopeed zodat ik hem niet onverwacht beweeg. Ik moet nu aan het werk een half uur heen en een half uur terug lopen en spellen doen met ouderen waarbij ik mij veel moet bukken om alles op te rapen. Nu heb ik veel meer pijn in mijn arm en schouder is ook opgezet met uitstraling in de nek en hoofdpijn. Wat kan ik nu doen Ik gebruik 2x daags 2 tabletten ontstekingsremmers en paracetamol.

 4. Hallo allen, Sinds 2 weken sta ik op met klachten in mijn gewrichten. Voornamelijk in mijn beide schouders. Als ik in de ochtend wakker word, dan voel ik een soort zware spierpijn. Deze pijn trekt in de loop van de ochtend wel weer weg, maar het houdt nu al 2 weken aan. Ik ben op het moment werkloos omdat ik mijn opleiding aan het afronden ben. De afgelopen 3 maanden heb ik dus wel veel minder beweging gekregen dan normaal. De (spier)pijn die ik heb zit in mijn schouders (van sleutelbeen tot ruggedeelte) linker knie, linker enkel en rechter pols. Op internet lees ik van alles over fibromyalgie… Is dit iets wat ik in mijn geval heb opgelopen? En kan ik er weer vanaf komen met gezonde voeding en meer beweging? Of moet ik hiervoor naar een specialist? Dank voor alle reacties en/of meedenken. Wordt gewaardeerd!

  • Ben je al bij de huisarts geweest met deze schouderklachten en aanverwante pijnproblemen en mobiliteitsproblemen?

 5. Dag allemaal, Sinds een week of vier heb ik irritatie in mijn rechterschouder en alleen in ruststand. Als ik lig op de rechterschouder is er een enorme tintelingen en moet op een bepaalde manier liggen om in slaap te vallen als ik op de fiets zit is het ook niet uit te houden. Gekke is ik heb geen pijn en ik kan alles doen .Hopende weet iemand hier iets voor. M.v.g. Peter

  • Na val op mijn rechter boven arm doen elke nacht mijn boven arm spier pijn en kan er niet verder bijna van slapen wat te doen? M.v.g. Paulette

  • hallo Peter, ik heb al een half jaar dezelfde schouderklachten, heb foto laten maken, artrose in AC-gewricht, versleten dus, ik kan de hele dag alles doen, geen last, allen in bed heb ik vreselijk pijn!

 6. Ik heb al 2 jaar schouderklachten. Fysio, orthopeed ze kunnen mij niet helpen! Eerst was het een ontsteking, te weinig ruimte voor mijn pees, kalk alles is al voorbij gekomen. Maar het feit blijft met slapen, aankleden, sporten, autorijden bv in de parkeergarage een kaartje uit de automaat pakken… heb ik veel last. Krijg mijn arm niet goed omhoog in ieder geval niet zonder pijn. Wie kan mij helpen, wat moet ik doen?

 7. Hallo, ik wandel vaak met rugzak. Sinds enkele maanden VOEL ik pijn in mijn hele rechter arm. De pijn ontstaat zelfs als mijn rugzak LEEG is. De pijn behoorlijk sterk over de hele lengte, het draaien met de arm gaat dan ook moeizaam en pijnlijk. Zonder (lege) rugzak pijn verdwijnt. Ook heb ik pijn als ik op de rug zwem. Aan dezelfde kant, maar alleen in of rond de schouder-arm-gewricht. Weet iemand hier misschien met wat voor aandoening ik et HIER te maken heb alvorens ik naar de fysio ga?

  • Hier zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een zenuwbeknelling. Google eens op ‘nerve impingement’, ‘nerve entrapment’ of ‘nerve compression’. De onderliggende oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een irritatieve ontstekingsreactie zijn van een pees, peesschede of ligament (bindweefselband), al dan niet door toedoen van een repetitieve armbeweging tijdens het lopen… Zonder dat er door een arts of fysiotherapeut naar je arm en schouder wordt gekeken, is hier echter geen eenduidigheid over te geven…

 8. Hallo. Ik hoop dat ik via dit forum weer een lichtpuntje kan vinden die mij verder kan helpen. Want ik ben inmiddels kan je wel zeggen wanhopig. Al jaren loop ik rond met een zeer pijnlijk schouder. Ik kan er vaak niet van slapen. Overdag voel ik me vaak uitgeschakeld door de pijn. Symptomen zijn o.a. felle pijn vanuit het schouderblad, zeer pijnlijk sleutelbeen, chronische kleine zwelling op het sleutelbeen, verminderende spierkracht, (soms hele heftige) uitstraling naar de arm, hand en vingers. Tintelend gevoel in de vingers, kloppend gevoel voelbaar tot in de kaak en oor. De arm kan niet meer recht omhoog worden getild. Dit houdt op ter hoogte van mijn oor. In bed kan ik niet langer dan een paar minuten op links liggen want dan is de pijn niet uit te houden. Draaien op rechts is dan een hele uitdaging en bovendien is liggen op rechts geen pretje. Op de buik slapen zorgen voor nog meer pijn en slapen op de rug lukt alleen als ik rustig de tijd neem om goed te gaan liggen en de pijn na een tijdje een beetje is weggeëbd. Plotselinge bewegingen kunnen heel erg pijnlijk zijn. Ook is het draaien van de bovenarm al erg onplezierig. Ik ben al bij zo veel ‘specialisten’ geweest. Huisarts, fysio, manueel, shiatsu, schouderspecialist. Spuiten, echo’s, foto’s en MRI… niks of niemand weet een oplossing of een oorzaak. Ik ben de weg volledig kwijt en weet niet meer waar ik het moet zoeken. Ik ben begin 30, heb twee jonge kinderen, maar soms kan ik het gewoon niet eens opbrengen om te doen met mijn kinderen wat ik wil, om de pijn. Als iemand van jullie nog een idee heeft, dan hoor ik het heel erg graag, dat begrijpen jullie. :)

  • Hallo. Ik zie je bericht van 2017 en je hebt echt precies dezelfde klachten die ik nu al 3 jaar heb. Heb je inmiddels iets kunnen vinden? Zijn je klachten gestopt? Heeft iemand de klachten kunnen vinden? Ik hoor het heeel graag.

 9. In zijn algemeenheid is er recent meer onderzoek gedaan naar schouderklachten en zijn er meer artsen in opgeleid. Na te gaan bij artsen en zorgkostenverzekeraars.

 10. Hallo, ik heb een pacemaker gekregen en twee weken na de operatie heb ik schouderpijn gekregen. Doe nu fysio maar daar wordt het alleen maar erger van. Slapen lukt ook maar mondjesmaat. Ik kan dus ook niet meer op mijn linker zij liggen. Ik heb ook fibromyalgie en heb daar pijnstillers voor ibuprofen 600 plus Tramadol maar dat helpt ook niet tegen de pijn. Ik weet niet meer wat te doen.

  • leendert egberts

   Gebruik gember en knoflook in je eten en drink ieder dag een glas pure citroen sap en 3 keer daags appelazijn vermengt met 100% appelsap Veel fruit en iedere dag 2 liter water. Ik ben 82 jaar oud ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld.

 11. Goedemorgen. Ik heb sinds een paar weken ook schouderklachten weet niet waar ik er voor moet zijn. Maar begon met een pijn in de hele arm paracetamol gepakt en was over. Nu heb ik tussen de schouderbladen en linker schouder soms heftige en stekende pijn naar huisarts geweest en die zegt je moet er mee leren leven… Wat me opvalt is dat de schouderspieren nogal voelbaar zijn onder de huid en trekt door naar de hand wat soms ook pijnlijk is met bewegen. Aan de rechterhand heb ik niet carpaal tunnel syndroom heeft dat allemaal met de schouders te maken en kan ik er iets aan doen. Ik ben bang dat ik straks mijn werk erbij neer kan gooien wat ik niet wil. Wie weet raad?

  • leendert egberts

   IK kan u aanbevelen iedere dag 6 cm gember en 4 teentjes knoflook tussen 2 geroosterde boterhammen of in een cup of soep. Iedere dag een glas pure citroen sap een glas 3 keer daags appelazijn vermengd met 100% appelsap. Ik heb nu een bloeddruk van 120 – 80 voordien 190 – 110. Suikergehalte was 13 nu 6, veel vers fruit en iedere dag 2 liter water drinken. Ik ben 15 kilo afgevallen in twee maanden tijd.

  • leendert egberts

   En niet te vergeten ik ben 82 jaar heb mij nog nooit zo goed gevoelt.

  • Mooi verhaal Leendert, maar wat hebben knoflook, gember, appelciderazijn en citroensap te maken met pijn in de schouder?

 12. Beste, Ik ben Sarah en ik ben 21 jaar. Ik heb sinds mijn 16e last van schouderpijn en rugklachten. Op school was ik tijdens lichamelijke opvoeding gevallen en sinds dan had ik een schouderverrekking voor 2-3 weken. Ik droeg een schouderband op mijn arm en schouder in een rustpositie te houden en ik ging ook naar de kinesist voor 1 jaar. Ik heb een zeer afwisselende schouderpijn. Het komt en gaat. De ene dag valt het mee maar de andere dag huil ik van de pijn in m’n schouder. Het is meestal mijn linkerschouder maar soms doet de rechterschouder ook pijn. En daarbij heb ik ook pijn aan mijn rug (midden en laag). Bij teveel activiteiten krijg ik elektrische schokken in mijn onderrug waardoor ik totaal niks meer kan doet, amper stappen. Dit heb ik al 5 jaar. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ben naar 5 verschillende dokters geweest en verschillende testen laten doen (bloedtest, zenuwtest, 4 verschillende scans en MRI) ze vinden niks. Het enige dat ze gevonden hebben is dat ik een rechte ruggengraat heb, zonder bogen / buigingen. Na al die jaren hebben ze nu pas gezien dat ik een rechte rug heb (ben ermee geboren). Tot slot nu volg ik weer kinesie maar niemand kan mij een oorzaak geven waarom ik pijn in de schouders heb. Zeurende tot zeer pijnlijke schouderklachten met pijn in midden en schokken in onderrug. Ik ben nog jong maar door deze pijn voel ik me zo gefrustreerd. Help me a.u.b. Ik heb hulp nodig.

  • Lodewijk Stalman

   Deze schouderklacht kan mogelijk het gevolg zijn van een spieraanhechtingsprobleem of beknelde zenuw als gevolg van de operatie. Shiatsu is een drukpuntmassage die bijna alle schouderproblemen oplost. De moeite waard om te proberen. Ik heb ruim 1 jaar dat probleem gehad en na 6 sessies Shiatsu nooit meer last gehad. En dat is nu 7 jaar geleden. Ik golf en ook dat heeft geen nieuw probleem gegeven. Dus zoek een Shiatsu specialist en laat je schouder behandelen. Veel succes!

  • Ben je al naar een gespecialiseerd schouderorthopeed geweest? Of expertisecentra?

 13. Jaren last gehad van schouder, fysiotherapie injecties medicatie etc. niks mocht de pijn verminderen. Begon ca toen ik 25 jaar was, ook mijn moeder had deze klachten plus meer met name vrouwelijke familie leden. Er zijn foto’s gemaakt en elke keer weer de vraag of ik ooit eens was gevallen, ook mijn moeder kreeg deze vraag steeds. Tot mijn dochter ook met deze klachten begon pijn ontstekingen uitstralingen, arm niet meer kunnen gebruiken, etc.
  Dachten ze bij haar eerst aan fibromyalgie ze is doorgestuurd naar het UMCG, door middel van scans/foto’s MRI konden ze dit uitsluiten. Wat zelden voorkomt diagnose, er ontbreekt bij ons familiair het ‘acromion’ bot in de schouder, en zijn de spieren verkort en welke heel veel ellende en pijn had kunnen voorkomen als we dit eerder hadden geweten. We weten nu dat we onze schouders / armen tot zo ver kunnen belasten, wat niet altijd lukt, maar we weten wel wat er aan de hand is en dat dit bij de eerste pijnsignaal betekent stop en nu even niet verder. Ben eigenlijk wel benieuwd of er meer personen geen acromion hebben, of iemand kennen, met zo wij noemen ons gebrek. Dat er fysiotherapeuten zijn die op de hoogte zijn van deze aandoening, in mijn vorige trajecten is dit nooit herkent en daardoor zijn aandoeningen vocht ontstekingen juist verergerd door verkeerde bewegingen en met bewegingstoestellen zoals trekken duwen gewichten roeien kreeg ik dus meer klachten en pijn. Er valt mee te leven nu we het weten, maar ga niet meer naar een fysiotherapeut zolang deze niet op de hoogte is van dat er mensen rondlopen die het acromion bot niet of nooit hebben gehad. Bij ons ontbreekt dit in beide schouders en veel artsen en therapeuten gaan uit van een compleet normaal gewricht. En aan de buitenkant is het helaas niet te zien…

  • Ik wist wel dat er verschillende typen van het acromion worden onderscheiden (bron), maar niet dat er mensen zonder acromion worden geboren. Wel fijn dat je dit nu weet… Ik ben benieuwd of er lotgenoten zullen reageren. Heel veel sterkte ermee!

 14. Ik heb sinds 2 maanden last van mijn schouder het doet veel pijn. Ik krijg moeilijk mijn jas aan. Ik ga ook aar de sportschool het kan zijn dat ik een apparaat of oefening verkeerd doe of dat ik een verkeerde houding heb. Maar de fitness-instructeurs kijken nooit goed op of je een apparaat wel goed doet. Ik tennis ook maar daar had ik nooit last mee. Het kan niet aan tennis liggen. Heb ook wel wat stress dat meespeelt. Dan het andere probleem ik speel op een akoestische gitaar en met gitaar spelen heb ik ook pijn ik voel het bij mijn schouder. Ik had mijn gitaar gewogen en het woog niks. Ik wil heel graag een Fender gitaar kopen want ik hou van Fenders door Eric Clapton. Maar nu weet ik niet of een Fender te zwaar is. En of je daar nog meer last van je schouder kan krijgen ik wil echt heel graag een Fender bespelen. Ik zit nu echt vast. Wat moet ik doen? Groetjes, Macy

  • E. Clapton;)

   Probeer eens een Musicman siloette, die is super licht en heeft de sound van de oude strat.

 15. Goedemorgen, ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik heb sinds een week enorm veel pijn in de rug op hoogte van schouderblad en dat straalt uit buitenkant arm en in de elleboog is de pijnboom heel hevig. Geen bijzondere werkzaamheden verricht waardoor het zou kunnen zijn ontstaan. Gister bij huisarts geweest en die hou het op een verkeerde houding en dus overbelaste schouderspier. Ik moest het maar warm houden en 4x per dag ibuprofen slikken. Ik heb mijn vraagtekens erbij… en wel omdat ik de afgelopen week al heel wat af geslikt heb en de schouderpijn is wisselend aanwezig, of wel in rust maar ook in beweging. Maar het meest in rust en in de loop van de dag verergert het. Herkent iemand dit en heeft misschien tips voor mij. Het huilen staat mij nader dan het lachen zo’n pijn doet het soms…

  • Er hoeft absoluut geen sprake van te zijn, maar hetgeen je beschrijft zou een slijmbeursontsteking in de schouder (schouderslijmbeursontsteking c.q. bursitis subacromialis) kunnen zijn. Heb je werk of hobby’s waarbij je je schoudergewricht repetitief of intensief belast?

  • Beste Paul, bedankt voor je reactie, ik weet wat je bedoelt want dat heb ik een jaar geleden aan mijn linkerschouder gehad na veel haken, maar nu al weken geen haaknaald aangeraakt, het was er ineens, ik zat aan de keukentafel en dacht wat heb ik een pijn aan mijn arm / schouder. En dat is niet meer weggegaan.

  • Is de schouderpijn vergelijkbaar met je schouderklachten van destijds? Want in dat geval zou sprake kunnen zijn van een recidiverende of chronische schouderbursitis…

 16. Hallo schoudergenoten, Heel veel is herkenbaar…iemand al ‘impingement syndroom’ gegoogeld? Rust houden, fysio, lekker wandelen. Ook ‘On Guard’ olie van DōTERRA er op smeren, na ’s ochtends en ’s avonds hele hete douche en veel water drinken helpen mij er door heen. Iemand anders ook een vrouw van achter in de veertig? Misschien moeten we anders gaan werken en dus eerder stoppen met die chronische overbelasting… want operaties en corticoïde prikken helpt niet echt lees ik zo…

 17. Ik heb een aantal dagen na elkaar nu al zere schouders na het slapen. Aan het einde van de dag is het eigenlijk wel weer weg, maar na het slapen is voel ik het. Beweging is niet beperkt en doet ook geen zeer, maar is meer een continu een zeurderig gevoel.

 18. Zaterdag met de brommer gevallen door de sneeuw recht op men rechterschouder gevallen. Naar de dokter geweest hij zegt dat het niets speciaals is maar die pijn in mijn schouder is niet te houden pijnstiller helpt ook niet, enig idee wat dit kan zijn weet mezelf geen raad zoveel pijn.

  • En zelf kan ik wel me arm nog bewegen alleen omhoog gaat moeilijker

 19. Op 20 oktober 2010 ben ik gevallen met de fiets , schouder uit de kom ( luxatie ) en stuk uit mijn schouderpan gebroken , herstel was traag en pijnlijk … op 8 augustus 2011 dan geopereerd geweest omdat er heel veel scheurtjes aanwezig waren door het letsel . Sedert operatie geen last meer gehad van schouderklachten … nu al een 4-tal weken verga ik van de pijn , schouder kraakt , schouderblad kraakt en zelfs mijn nek … heb nog afspraak voor nu aanstaande vrijdag … pfff … zie ertegen op ( beetje bang voor het resultaat )

  • Operatie is niet onvermijdelijk, heb een zwaar kraakbeenletsel opgelopen door het ongeval. Mocht ik 10 tot 15 jaar ouder zijn zou de arts voor een schouderprothese gaan. Iemand ervaring met een schouderprothese?

 20. heb sinds drie maanden veel schouder pijn blijkt slijmbeursontsteking te zijn en vocht erin.. trekt tot in men hoofd . doe kinè maar heb geen resultaat moet nu brufen 600 nemen en dafalgan en voltaren aansmeren .. grrr ben helemaal tegen pillen en ze helpen zo weinig wat kan ik doen ??? iemand ???

 21. Ik ben december 2015 hard gevallen met racefietsen divers letsel en afgevoerd naar het ziekenhuis, nu bijna 1 jaar later heb ik nog steeds pijn in mijn linker schouder, heb elke dag pijn bijv. Als ik mijn arm optil of zijdelings beweeg, ’s nachts ben ik regelmatig wakker en kan dan niet op de schouder liggen. Heb fysio gehad maar daar kom ik niet verder mee. Momenteel als ik in bad zit kan ik moeilijk mezelf opdrukken met die linker arm ben daardoor onlangs gevallen. Er is in december 2015 geen MRI gemaakt van mijn schouder, de aandacht ging naar een gebroken vinger van mijn rechter hand. Ik ben nu een beetje zoekende wat te doen. M.v.g. Andre

  • De schouderklacht komt mij bekend voor, ik heb diverse jaren fysio’s gehad maar niets hielp. Uiteindelijk ben ik naar de Bergman kliniek gegaan voor een advies. Daar zit de beste schouderkenner van Nederland, Dr. v.d. List. Hij liet na een vooronderzoek met een echo een MRI maken en een week later werd ik al geopereerd. Twee afgescheurde schouderpezen zijn vastgezet en nu heb ik weer een zeer sterke schouder zonder klachten.

  • Hartelijk dank voor het delen van deze ervaring! Hopelijk hebben lotgenoten hier wat aan!

 22. Ik heb plotseling last gekregen van mijn nek / schouder. Eerst dacht ik dat het zo wel over zou gaan maar na een tijdje werd het steeds iets erger. Nu heb ik verschillende houdingen geprobeerd en alleen als ik mijn arm omhoog houdt heb ik geen last meer van de stekende aanhoudende pijn in mijn schouder / nek. Herkent iemand dit of weet iemand wat dit is? Zou heel fijn zijn!

  • Heb precies hetzelfde gehad zat ook steeds met mijn arm omhoog had een nekhernia heb inmiddels een operatie gehad hoop dat je er wat aan hebt.

 23. Jarenlang heb ik al schouderproblemen ze hebben een foto gemaakt waarop niets was te zien en daarna een echo waarop een verdikking van mijn pezen zichtbaar was. Ik heb een eigen horeca centrum en dat gaat goed zolang ik bepaalde bewegingen maar niet maak. Ook ’s nachts is het een doffe ellende om de haverklap word ik wakker van de pijn, mijn arm boven mijn hoofd gaat niet ik kan maar op bepaalde manieren wat slapen en een daarvan is als ik op de rand van mijn bed ga liggen en mijn arm op de grond laat hangen de minst verkeerde beweging veroorzaakt een gigantische pijn. Heb ondertussen tramadol voorgeschreven gekregen maar ook deze pijnstillers helpen gewoonweg niet. Ik ben nu aan het wachten op een scan maar deze gaat nog 3 weken duren. Heeft iemand een vermoeden wat dit zou kunnen zijn of heeft er misschien iemand een goede tip om toch wat te kunnen slapen ? met vriendelijke groeten John

  • willem buur

   kan zijn dat je schouderpees is ingescheurd dat is een heel vervelende pijn en moet operatief worden hersteld . hier staat 8 maanden herstel voor in mijn geval maar het kan ook korter zijn net hoe erg de scheur in je schouderpees is

 24. Goedemiddag ik heb foto’s laten maken in het ziekenhuis, wat blijkt ik heb een cyste in mijn schouder. Ik heb reeds een nieuw schouderkopje en deze moet worden verwijderd als vorens het probleem kan worden verholpen. Mijn vraag is: wie heeft hier ervaring mee?

  • Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik een cyste in mijn schouder heb. Er wordt nu een MRI gepland om verder te kijken hoe of wat, maar vroeg me af of u ondertussen al meer duidelijkheid heeft m.b.t. de oorzaak en het vervolg?

 25. Hoi allemaal heb sinds begin 2014 last van krachtverlies , ben inmiddels aan geholpen maar de klachten blijven terug komen niet zo zeer de kracht maar de pijn zelfs nu als ik n sleutel uit mijn broekzak wil pakken krijg ik steken en die pijn loopt zo door naar de schouder. ben bij de neuroloog geweest en heeft mij naar de pijnpoli gestuurd heb toen n injectie in schouder gehad en dat hiep voor een dag toen weer terug geweest en kreeg ik 3 injecties in mijn nek maar de klachten blijven. heb in die tussen tijd therapie gehad maar dat hielp ook niet meer. nu heeft de neuroloog naar n specialist in schouders hij heeft foto laten maken en n echo. hij zij dat er kalk in de schouder zat en dat is nu ook verwijderd . maar nu heb ik weer heel veel last van schouder klachten dat ik nu thuis loopt. moet nu 10-02-16 weer terug voor voor foto en scan en naar arts heb het idee dat ik weer n jaar aan het tobben ben

  • Marcel Heijnes

   Beste Ben, heel vaak zijn er spieren in je nek, hals, schouder en/of rug de achtergrond van je klachten. Zoek maar eens op Triggerpoint Therapie en schouderklachten. Door massage van de spierknopen in de verkrampte spieren zul je weer beter kunnen bewegen in je schouders waardoor je weer en sleutel zonder problemen kan pakken uit je broekzak. Hartelijke groeten, Marcel Heijnes Triggerpoint Coach.

 26. hallo ik heb volgens de dokter een ontsteking aan het kapsel van m’n schouder, dit is zeer pijnlijk. heb al meerder soorten medicijnen gehad maar zo snel ik stop met medicijnen is de pijn terug. nu heeft de dokter het over een injectie, wie heeft hier ervaring mee?

  • Een ontstoken of geïrriteerd schouderkapsel staat ook wel bekend als ‘frozen shoulder’. Dit gewrichtskapsel van het schoudergewricht kan inderdaad heel veel pijn doen (actieve frozen shoulder)! Bij een ‘gedoofde’ frozen shoulder is de irritatie weg, maar vaak komt ‘ie na verloop van tijd weer terug. Bij een repetitieve / recidiverende / herhaaldelijke / terugkerende frozen shoulder kan een chirurg eventuele scheurtjes in het schouderkapsel herstellen door deze te hechten (‘Cuff Repair’: herstel van schouderkapsel). Bij een schouderslijmbeursontsteking (bursitis) worden voor zover ik weet veeleer injecties gegeven. Beide indicaties kunnen inderdaad extreem lang aanhouden en verregaande schouderpijn en aanverwante schouderklachten veroorzaken. :(

  • ja het helpt voor een poos, maar komt ook weer terug mijn laatste keer 6 weken geleden een injectie .. nu weer schouderpijn

  • Bij mij is het schouderkapsel ook ontstoken geweest (frozen shoulder) en ik heb toen een injectie in het schoudergewricht gehad “om erger te voorkomen”. Anders zou ik waarschijnlijk nog meer schouderpijn en bewegingsbeperking gekregen hebben. Maar het was dus niet zo dat de pijn toen weg was helaas. Ik zou je wel aanraden om er ook een te vragen. De pijn van de prik viel me mee, alleen daarna werd de pijn in m’n schouder tijdelijk erger. Ik had voor de schouderprik uit voorzorg twee paracetamol genomen.

  • Maria thijssen

   De werking van schouderinjecties is spectaculair maar van korte duur! De pijn komt gewoon weer terug.

 27. Wat een verhalen over schouderklachten lees ik hier, geeft me weinig hoop, ik heb sinds vorige week zondag last van erge pijn in mijn schouder. Dacht gaat wel over, werd alleen maar erger ik kon niet meer van de schouderpijn, dus woensdag naar de huisarts gegaan, kreeg te horen een schouderslijmbeursontsteking, meteen een injectie gehad, donderdag bijna geen pijn in m’n schouder meer, maar vrijdag kwam de pijn weer terug, nog heviger! Hele weekend schouderpijn gehad dus maandag weer naar de huisarts, kreeg ik tramadol voorgeschreven, tabletten met morfine, nu dinsdag is de pijn in de schouder nog heviger! Kan niet eens normaal me bed uitkomen van de schouderpijn, bij zitten nog meer pijn in de schouder, ik blijf toch zoveel mogelijk bewegen, maar wat een pijn doet dit, het lijkt of tramadol ook niet helpt, wacht maar weer een paar dagen als het dan niet over is weer terug naar de huisarts…

 28. Hoi, ik heb al jaren last van mijn rechter schouder. Hij beweegt ook niet normaal. Als ik s ochtends iets ga drinken moet ik uitkijken omdat mijn schouder dan eerst ‘een verdieping lager’ klikt. Ik heb een zeurende pijn achter mijn schouderblad die doorwerkt naar mijn nek en hoofd waardoor ik heel vaak een zeurende hoofdpijn heb. Naproxen natrium helpt af en toe. Loop ook al jaren bij de fysio om steeds alles even recht te zetten. Maar merk dat dat nauwelijks meer helpt. Vloeistof onderzoeken en een röntgen in beweging leveren niets op. De rare beweging in mijn schouder kunnen ze niet verklaren. Ben 33 en radeloos… Iemand die dit herkent?

  • Misschien een beknelde zenuw in de nekregio / schouderregio door een langdurig gespannen zithouding?

  • Zoek via internet eens naar “AtlasPROfilax” of “Atlascorrectie”. Dit heeft mij enorm geholpen bij mijn schouderklachten…

 29. Hallo, Vorige week werd ik wakker en had ineens erg last van mijn schouder. Ik kan er niet meer op leunen of op liggen. Als ik wakker wordt voelt mijn schouder ook heel stijf aan. Ook erg last als ik mijn schouder naar voren beweeg. Mijn arm kan ik wel gewoon rond bewegen. Weet iemand misschien wat het kan zijn?

  • Hoi Ellemieke, ik plaats deze reactie n.a.v jouw publicatie van december 2015. Ik zit momenteel op vakantie in Turkije en verga van de pijn aan mijn schouder. Ik ben hier al naar de dokter en ziekenhuis geweest, maar alles lijkt in orde te zijn. Mijn schouderklachten zijn exact hetzelfde als de jouwe! Ik weer me geen raad meer. Hopelijk kan jij me zeggen wat er met jouw schouder aan de hand was?

 30. Ik zit al maanden met pijn in mijn schouder en dit uitstraalt naar elleboog en hand word er zelfs van wakker zoveel pijn

  • Abdurrahman

   Hallo Claire, Ik zit al bijna een jaar met dezelfde klacht pijn in de schouder en uitstraalt naar mijn elleboog. ’s Nachts word ik wakker van de schouderpijn dat ik vaak twee paracetamol tabletten inneem. Men denkt dat het een slijmbeursontsteking (bursitis) van het schoudergewricht is dus krijg ik maandag een injectie met corticosteroïden waarschijnlijk afwachten. Therapie helpt niet wordt erger. Ook sterkt ermee!

  • Hi Claire, misschien kun je nagaan of je iets is veranderd vlak voor je schouderklachten zijn ontstaan. Ik heb een jaar met schouderpijn rondgelopen. Fysiotherapie hielp niet, klachten werden erger, prikken in de schouder werkten niet. Uiteindelijk bedacht ik dat ik een nieuw kussen had gekocht. Ik ging weer op mijn oude plattere kussen slapen. Binnen de kortste keren was ik van de pijn in mijn schouder af. sterkte!

  • Hoi Claire, Dit heb ik al een halfjaar, foto toont aan dat het AC-gewricht is versleten!

 31. Ik heb nu 5 weken last van pijn in mijn bovenarmen. Bij arm rekken en strekken krampachtige pijnen. Plotselinge bewegen van armen is pijnlijk. Vooral in de nachten, dikke vingers. Soms geen gevoel erin. Krachtverlies.

  • Het zou ‘normale’ spierkramp kunnen zijn, maar het klinkt veeleer als een zenuwprobleem of zelfs en vorm van reuma. Persoonlijk zou ik langs een arts gaan om een reumatische aandoening te laten uitsluiten.

 32. Hallo, ik ben dringend op zoek naar advies!! Hieronder een korte samenvatting: – eerstejaars student illustratie vanaf september vorig jaar; – kreeg last na 1 maand heel hard werken, naar huisarts (herhaaldelijk) voor zwak gevoel in de bovenarm waar ik mee teken (rechts), triceps. Die stuurde me herhaaldelijk weg met een sisser (oktober – januari); – naast illustratie begonnen op de universiteit in februari 2015. Nu ook veel typen en lange dagen, erg druk, veel ambities, erg leuk en stimulerend maar ook vermoeiend, al dat tekenen, typen, schrijven… – kreeg steeds sneller meer last in rechterarm met activiteiten zoals: schrijven tekenen sommen maken typen muizen koken snijden etc. – in mei was het zo erg dat ik inzag dat ik echt NU moest stoppen; – Klachten: een hevig tintelende, zwaar pijnlijke arm, doof gevoel, koude handen, zeurend gevoel van kiespijn in arm, uren nadat ik stopte met de arm te gebruiken. Schouders pijnlijk (monnikskapspier), klachten rondom schouderspieraanhechtingen zowel voor als achter. Biceps, triceps, voorarm- en handspieren aangedaan. De pijn ebt weg voor 3 kwart en komt snel op als ik de arm weer gebruik op de manier zoals hierboven beschreven. Behandelingen: – Fysiotherapeut 1: ‘Het is je arm en dat straalt uit naar je schouder’, therapie: eerst 1 maand rust en daarna spiertraining, gestopt wegens heftige pijn na krachttraining; – Fysio 2: ‘Je schouderpezen zijn verkort’, therapie: oprekken van pezen d.m.v. behandeling van fysio, gestopt na 6 behandelingen zonder resultaat; – Huisarts: 3 weken 2x daags Naproxen, dat werkte pijnremmend in schouders maar na de behandeling niet duidelijk verschil; – Mensendieck: ‘Je houding veroorzaakt het probleem’, therapie: betere houding, werkplek en oefeningen om corsetspieren te gebruiken i.p.v. monnikskap. Resultaat was dat nek en rug klachten verminderden maar de arm/schouder/hand nog steeds pijnlijk was na kort tekenen, schrijven of typen/muizen; – Orthopedisch arts: ‘Ik weet het niet, als het RSI is kan ik niets doen, maar bewegen is altijd goed’. Arts metingen: knijpkracht 29,6 rechts en 28,7 kg links. Sensibiliteit vingers gb. CWK: actieve nekbewegingen, geen pijn bij rotaties en lateroflexies. Schouder, passieve mobiliteit: elevatie in flexiereichting niet bewerpt tov de andere zijde. Exorotatie 90 graden aan beide zijden. Geen pijn in eindstanden elevatie, exorotatie, endorotatie, horizontale abductie. Dubieuze painful arc. Geen ontwijkende beweging tijdens actief bewegen van elevatie naar beneden. Passieve endorotatie in abductie blokkeert niet en gaat gepaard met een lichte painful arc. Hawkings-Kennedy negatief. Isometrische krachtmeting: exometrie 103 N met pijngraad 1. Aan links is de kracht 91 N. Abductie: 133 N pijngraad 1-2. aan de andere zijde is de kracht 202. Geen drukpijn plexus op dat moment. Echo: dubieuze hydrops rond bicepspees rechts. Subtiel subacromiaal syndrroom rechts. Therapie: revisie na provokatie, maar blijkt niet heftig te zijn veranderd. Wellicht corticosteroïden prik in de toekomst. Na dit bezoek wist ik dat de klachten in de zes maanden verminderde werklast minder makkelijk zijn op te roepen en het misschien wel beter gaat dan ik dacht. Alsnog echter pijn na activiteit. Vragen: – Wat is de diagnose? – Naar welke specialist moet ik nu? – Wat kan ik zelf doen? (op het moment: verminderde inspanning, rekoefeningen, houding verbeterd, en vooral yoga en genoeg drinken). Heel erg bedankt als u me wijzer kunt maken… Ik ben een erg ambitieuze student, en ik raak erg verdrietig bij de gedachte dat ik nooit meer kan tekenen of typen. :( En dat ik later arbeidsongeschikt wordt… Dus alstublieft, reageer op dit bericht! :)

  • Beste Eva, Gezondr is een informatieve website waarop aanknopingspunten worden geboden. De site wordt niet beheerd door artsen, dus een diagnose kan ik je helaas niet bieden. Aangezien zelfs de vele gespecialiseerde artsen en therapeuten die je reeds hebt bezocht het niet met elkaar eens kunnen worden voor wat betreft je schouderproblematiek, verwacht ik eigenlijk niet dat ik iets concreets voor je kan betekenen. De schouderpijnen die je beschrijft doen naar mijn ondeskundige mening in ieder geval denken aan een zenuwprobleem (en niet zo zeer aan een peesprobleem of spierprobleem). Heb je je al eens verdiept in het ‘schoudergordelsyndroom’ oftewel ‘Thoracic Outlet Syndroom’ (TOS)? Maar nogmaals: ik ben GEEN arts, dus ik kan je geen uitsluitsel geven. Onwijs veel sterkte toegewenst; hopelijk wordt de onderliggende oorzaak van je schouderproblemen snel achterhaald zodat er een passende oplossing kan worden geboden! Groeten, Paul

  • Beste Eva, mijn tip is om een goede chiropractor op te zoeken. Zij hebben de meest uitgebreide kennis van de spieren, zenuwbanen e.d. nabij je schouder. De opleiding is nog zwaarder dan die van een arts. Ik spreek uit eigen ervaring en ik heb regelmatig gebruik gemaakt van een consult. Op dit moment ga ik een aantal keren per jaar naar haar voor een onderhoudsbehandeling. Zij zorgt ervoor dat de spanningsknopen in nek, rug en schouders worden behandelt. Succes ermee.

  • Dag Eva, ik herken wat je schrijft en wat je erbij voelt. Ook ik heb klachten in beide armen, wat uitstraalt naar handen en vingers, wat ik al jaren lang heb. Dit vind ik verschrikkelijk, want ik speel piano en geef les hierin. Slik hiervoor ibuprofen. dat helpt. Het gaat op en af, soms is de schouderpijn weg en dan ineens is het er in alle hevigheid weer. Ik vermoed dat het vanuit de nek komt. Met het slapen is het belangrijk goede ondersteuning te hebben in de nekholte. Zodat de nek- en schouderspieren kunnen ontspannen. Wat ik hier allemaal lees en zelf ook verneem in mijn omgeving is dat bij een huisarts vaak van alles geprobeerd wordt en het niet helpt. Dit ga ik mijzelf dus niet aandoen. Het blijft dus zoeken, ikzelf ben een energetisch therapeut (muziek is daarbij mijn hobby), kan mezelf hier helaas niet in helpen. Wat ik opmerk is dat SUIKER en koffie (chocolade), een negatieve invloed hierop hebben. Dat is bekend; suiker is nu eenmaal een gif. Wanneer ik weer suiker verminder in mijn voeding gaat het beter, ook met m’n schouderklachten, zodra ik wat snoep: schiet het er letterlijk in.

  • ga boksen… heb precies gehad waar jij mee zit. Probeer zoveel mogelijk doorbloeding (zonder belasting) in je armen en schouders te krijgen. Enige manier om wat aan je schouderklachten te doen is zo veel mogelijk trainen ook al voelt dat in het begin vreselijk. Succes!

  • Je moet bijna een dokter zijn om jou verhaal te lezen, maar het eerste stuk herken ik. Zeurende pijn, tintelingen. Vooral na schrijven tekenen typen. Ik kan dit helemaal niet als ik mijn horloge om heb. Maar om een lang verhaal kort te maken, laat jezelf eens testen op CCCS: Costoclaviculair Compressiesyndroom oftewel TOS: Thoracic Outlet Syndrome / schoudergordelsyndroom / neurovasculair compressiesyndroom. De ruimte tussen de schouders en de bovenste halsrib kan te nauw zijn. In dat geval kan je geopereerd worden, maar na jaren ontstaat er veel littekenweefsel waardoor de klachten weer terugkomen. Ik heb ermee leren leven, maar het is niet makkelijk.

 33. Hey, Ik heb al een paar jaar last van mijn schouder. Het is af en toe, het kan weken weg zijn en plotseling weer komen. Het is heel vervelend, heeft iemand misschien een idee wat het zou kunnen zijn?

 34. Ik kamp al jaren met zeer gevoelige knieën, waar ik soms losse splintertjes in voel die pijnlijk zijn. Na een paar dagen verdwijnt dat dan meestal weer. De laatste tijd wel snel een slijmbeursontsteking in de knieën; in een paar seconden groeit er dan een vochtballetje. Sinds 5,6 jaar nu ook regelmatig tennisellebogen. Ook niet veel aan te doen. Een gipsspalk maakt het er niet beter op. Blijven bewegen is beter. Heb zelfs al 1 keer een slijmbeursontsteking in mijn heup gehad. Dat was heel pijnlijk. Weken fysio gehad. Verder heb ik al een jaar of 5 zo’n beklemd zenuwballetje onder mijn voet bij de ring- en middelste teen. En nu kamp ik al minstens 12 weken met, eerst alleen rechts, een bursitis in mijn schouder, nu allebei de schouders. Heb tegelijkertijd 2 tennisarmen, een pijnlijke nek en onderrug en mijn knieën zeuren constant. Ik voel me hierdoor een wrak. Wordt van het kastje naar de muur gestuurd (huisarts, orthopeed, fysio, enz) Er is lang geleden al eens bloed geprikt voor reuma; geen resultaat. Foto’s: geen resultaat. Nog nooit een MRI scan gehad. Injecties met corticosteroïden raadt mijn huisarts af. Ik weet het niet meer.

 35. Heb een schouderprobleem. Kan mijn schouder normaal gebruiken, alleen als ik wil breien, autorijden, spinnen, ontstaat er een scherpe pijn op mijn bovenarm nabij de schouder. Is er langzaam ingeslopen… Ben al vele keren bij de fysiotherapeut geweest, diclofenac kuur gehad, osteopaat bezocht, echo gemaakt, oefeningen gehad, ook dry needling is toegepast, maar niets helpt. Iemand een idee wat ik nog kan doen? De fysiotherapeut heeft me teruggestuurd naar de huisarts met advies om naar de orthopeed te gaan…

  • Hoi Maria, Herken de pijnlijke kenmerken heb deze zelf ook, alleen niet met breinen haha, ;) Mijn advies laat je huisarts je doorverwijzen naar orthopeed/ziekenhuis deze kan onderzoeken doen echo’s/röntgen etc… Heb ik ook gedaan huisarts doorverwezen naar orthopeed, onderzoeken etc. gehad nu blijkt scheur in pees en kraakbeen. Wordt er nu aan verder geholpen… Hoop dat die stekende vervelende pijn snel overgaat persoonlijk. Hoop dat je verder geholpen kan worden en evt doorverwezen wordt. Weet hoe vervelend het is.

 36. Bij mij zijn de klachten begonnen met slikprobleem links uitstralend naar de nek en linker schouderblad. Last van m’n ogen duizelig. Daarna straalde de pijn uit. Vanuit onderkaak, hals, borst, buik, lies en been. Alles links. Nu hevige aangezichtspijn, misselijk, braken, zweten en de zenuw gloeit. Hele zenuwstelsel geprikkeld, incontinent nu, en helse pijn in rug, armen en benen. Ben ten einde raad!

  • Heb je al zenuwonderzoek gehad? En schildklieronderzoek? En slik je veel vitaminesupplementen met vitamine B6?

  • Dag Eleonora, ik heb ook slikproblemen en schouderpijn. Alles langs de rechterkant. Ook staan de spieren van mijn bovenarm hard gespannen, wat opgezwollen. Mijn schildklier werd vorig jaar in november verwijderd.

  • Hallo Eleanora, Ik heb exact dezelfde klachten!! sinds april 2015. Net als jij. Precies hetzelfde. Binnenkort marcainisatie AC gewricht. Wellicht dat dat helpt. Ik heb wel een voorgeschiedenis van Labrum repair linkerschouder en een jaar nekklachten en sinds april dus hetzelfde als wat jij hebt. Misschien idee om elkaar eens te bellen? Lotgenoten? Ik hoop dat het wat beter met je gaat inmiddels.

 37. Ik heb nu weer een aantal weken last van mijn schouder. Niet héél pijnlijk, maar vervelend met aantrekken van een shirt. Plotselinge bewegingen zijn ook pijnlijk en liggen op de schouder is ook niet prettig. Ik heb dit nu al voor de zesde keer in 3 jaar tijd en het duurt altijd weken voordat het weg is. Het komt geleidelijk opzetten zonder dat ik iets ongewoons doe. Wat zou dit kunnen zijn?

 38. Nou ik was aan het trainen en deed optrekken de brede variant ik deed het misschien iets te lang door want ik dacht dat hij eruit schoot en ontwrichte ik horde ook een dof geluid nu zit mijn schouder vast. Ik train heel regelmatig zo ongeveer 4 keer per week ik vroeg me af hoelang ik eruit zal zijn ik ga voor de zekerheid ook even langs de dokter. Dit is de eerste keer ooit dat dit gebeurt…

  • Het is best wel lastig om in te schatten wat er precies met je schouder is gebeurd. De kraakbeenring (labrum) kan ingescheurd zijn, er kan een schouderpees uitgerekt zijn… De kans zit er in ieder geval dik in dat de schouder geluxeerd (volledig ontwricht) of gesubluxeerd (onvolkomen ontwrichting waarbij de schouderkop slechts deels uit de schouderkom schiet) is. In dat geval spreekt men ook wel van luxatie of subluxatie van de schouder. Hoe snel een (gedeeltelijke) ontwrichting geneest, is afhankelijk van het eventuele onderliggende schouderletsel. Klonk het geluid vanuit je schouder als een klik, tik, plop, kraak, scheur, knak? Inderdaad, sowieso even langs de huisarts gaan… Sterkte ermee!

 39. Hallo Paul, Ik mail je omdat ik (net als alle andere mensen op dit forum, haha) inmiddels aardig wanhopig begin te raken. Ik kamp al sinds december 2014, dus nu zo’n 8 maanden, met allerlei vage klachten; misselijkheid, opgeblazen gevoel, vage buikpijnen en ribbenpijn aan de rechterzijde van mijn ribbenkast. Ik ben in de periode december-mei zo’n 6 kilo afgevallen. Ik heb inmiddels al aardig wat onderzoeken gehad: bloedonderzoeken, thorax-foto (in december al), bovenbuikecho (in februari), maar daar viel niets uit op te maken. De laatste 5 weken lijkt het alsof ik de ribbenpijn beter kan lokaliseren; het lijkt vanuit mijn rechterzij op mijn rug te komen. Ik voel het sinds 5 weken ook uitstralen naar mijn rechterschouder waar ik nu continu een doffe pijn ervaar, vooral als ik erop lig. Ik ben al zo vaak met mijn vage klachten bij mijn huisarts geweest, ook regelmatig in paniek, dat hij me nu gewoon met paracetamol naar huis stuurt en het afdoet als iets psychisch. Wat moet ik hiermee en wat zou het kunnen zijn? Benieuwd naar jouw visie. Alvast heel hartelijk dank! Ilona

  • Daar ben ik nog een keer, ik vergeet te vermelden dat ik 35 ben. Groet, Ilona

  • Beste Ilona, Zou je de antwoorden onder dit artikel over pijn nabij de ribben en dit artikel over pijn nabij het borstbeen eens door willen lezen? Ik verwacht dat die informatie veel licht op je gezondheidssituatie zou kunnen werpen… Je klachten zouden te maken kunnen hebben met galblaas, alvleesklier, nieren, middenrif, maag… Een vastzittende niersteen of galsteen zou al de boosdoener kunnen zijn… Hetzelfde geldt voor een fikse middenrifbreuk… Ervaar je ook aanvalsgewijze pijnen (pijnaanvallen)? Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

  • Hoi Ilona, Is je urine al eens gecontroleerd? Ik herken de klachten namelijk als dat ze kunnen horen bij een nierbekkenontsteking. Misschien is dit een overbodige reactie voor je, maar wie weet heb je er iets aan… Groetjes, Denise

  • Hallo Ilona, Jouw pijnpunten wijzen op een zieke lever. Dat uitstralen van de pijn naar je rechterschouder, is dat dan bovenaan je schouder, naast je hals? Dat is je lever die alarm roept! Ook pijn rechtsonder je schouderblad-punt (je ribben) wijst op een zieke lever. Checken? Heb je last van: – meer vermoeidheid? – tegenzin in voeding die in vet gebakken werd? – weerzin tegen fruit (omdat de lever de vruchtzuren niet kan verwerken)? – soms jeuk? – veel dorst = geïrriteerde lever; – gezichtskleur iets geliger? De misselijkheid en het opgeblazen gevoel wijzen op het slecht verdragen van vette voeding. De ontlasting kan ook soms gelig zijn, naargelang je voeding. Het oogwit wordt ook geliger. Test: Als je pijn hebt: leg eens een koud, niet al te nat washandje waarop je een 5-tal druppels zuivere lavendel van Sjankara verspreid hebt… op je leverstreek voor 20 minuten. Doe het langzaam, begin met het hoekje, en rol het zo op de leverstreek en adem vooral goed door, zo kan je het koude natte lapje wel verdragen op je warme blote buik. Als de pijn verzacht of zelfs ophoudt is het je lever. Dan geldt dit: Eet weinig in vet gebakken voeding,
   Zuiver zachtjes (bijvoorbeeld met Detox van Methodrain), drink een glas wortelsap per dag, drink 1,5 liter zuiver water, geen frisdrank (te veel suikers), eet geen snoepgoed dat gekleurd is, en waar bewaarmiddel in zit. Drink weinig alcohol (1 glas/dag mag). Let op je focus? Geen drama, (= geen nieuws, geen soaps), wel veel blijheid en aanvaarding… Adem rustig… buikademhaling. Een goede aarding is ook belangrijk. Volhouden, niet wanhopen, het lukt wel. Let op met kleurstoffen, bewaarmiddelen, dus liefst geen voeding uit pakjes? Doe veel kurkuma in je eten, dat ondersteunt de lever. Groetjes, en veel beterschap Ilona! :) Emelle

 40. Hallo heb een twee dagen erge pijn in mijn schouder eerder aan de achterkant of zelfs tussen de schouderbladen. Kan het niet goed aanwijzen waar de pijn nu ergens zit. Kwam plots opzetten. Bijvoorbeeld een paardenstaart in mijn haar doen is zeer pijnlijk. Ook als ik mijn hoofd naar voor of naar achter doe voel je het echt trekken. ’s Morgens is het vooral erg een scherpe pijn nabij de schouder alsof het stijf is. In de loop van de dag is het minder. Bij beging wordt het ook minder. Kan het zijn dat ik verkeerd heb gezeten of gelegen? En hoe lang mag dit duren?

 41. Rechterschouder doet al enkele maanden pijn. Ik heb reeds 3 inspuitingen in het schoudergewricht gekregen en de huisdokter raadt een kijkoperatie aan. De pijn in de schouder verergert als ik bijvoorbeeld de baby van mijn dochter lang heb vastgehouden of zware dingen heb opgetild. Zijn er personen die reeds een operatie voor hun schouderklachten hebben gehad en wat zijn de resultaten? Iedereen raadt mij een schouderoperatie ten stelligste af. Maar met schouderpijn leven is ook niet zo aangenaam. Binnen 2 weken naar de orthopedist en oorzaak afwachten?

  • Heb in februari operatie gehad aan linker schouder. Zeer tevreden, geen pijn meer, maar nu doet de rechter schouder hevige pijn en moet ook worden geopereerd. Ga morgen naar het ziekenhuis voor schouderoperatie.

 42. Ik ben nu 27 en ik heb zeker al 10 jaar last van steken in mijn linker schouder. Soms misschien een keer per week of zelfs maanden helemaal niet en soms weer een periode elke dag een aantal keer. De laatste paar dagen heb ik het weer erger dan ooit soms wel zoon 50 keer per dag en een keer een heel uur bijna elke minuut wel. De steken komen vanuit het niets, het is een pijn die heel hevig is alsof iemand met een mes in mijn schouder steekt. Vaak is het zo heftig en doet het zoon pijn dat ik blij ben dat het nooit langer dan 10 seconden aanhoudt. Buiten dit heb ik nergens last van en ik ben in perfecte conditie. Ik denk dat het misschien kan komen door een beknelde zenuw. Is hier iets aan te doen, of moet ik hopen dat het weer gaat afnemen?

  • Versluis H

   Heb ogenschijnlijk dezelfde schouderklacht. Niemand kan helpen. Ben benieuwd of dit is opgelost en nog meer HOE!

 43. Al bijna vijf maand last van pijn in linker bovenarm. Twee maand geleden liet echografie chronisch ontstoken slijmbeurs aan. Enkele tijd later cortisonespuit gehad. Pijn is minder scherp maar blijft niettemin. ‘S nachts slaap ik gelukkig goed. Specialist bezocht: na het zien van mijn echografie stuurt hij me naar huis: nu geen andere behandeling nodig. Als het niet gaat moet ik maar pillen nemen. Het gaat ook met ups en downs: dan eens OKÉ, dan weer niet. Weet iemand hoelang deze ellende kan duren? Door ongeduld en frustratie zal het zeker niet genezen, vermoed ik…

 44. Hoi allemaal, ik had een vraag; vandaag tijdens een echo-onderzoek aan mijn schouder kwamen ze erachter dat ik een cyste in mijn schouder op een ongewone plek had. En voor de rest zag het schoudergewricht er keurig uit en werd ik weer teruggekoppeld naar mijn huisarts om het verder te laten onderzoeken. Nu zit ik hier en daar informatie te zoeken wat een cyste is en of er eventuele behandelingen zijn, maar ben ik er niet echt wijzer van geworden…

  • Beste Suzan, Een cyste is een onnatuurlijke lichaamsholte, gevuld met lucht, lichaamsvocht of semi-vast-materiaal. Doordat een cyste bekleed is met epitheelweefsel en een semipermeabele wand heeft, kan er wel vocht in, maar geen vocht uit. Dit heeft tot gevolg dat een cyste kan gaan groeien. Een groeiende cyste oftewel groeicyste oftewel ontwikkelingscyste kan zenuwen en bloedvaten in de verdrukking brengen, maar ook de mobiliteit van gewrichten belemmeren. Een cyste kan vanzelf verdwijnen, maar vaak dient deze operatief te worden verwijderd. De term ‘cyste’ verwijst al met al naar een met epitheel beklede holte in het menselijk lichaam (die in principe overal kan voorkomen), maar er zijn talloze soorten cysten. Hierbij valt te denken aan botcysten, kraakbeencysten, huidcysten, bindweefselcysten en vetcysten, afhankelijk vanuit welke weefsels de betreffende cyste ontstaat. Een cyste in de schouder betreft meestal een synoviale cyste oftewel ‘Bakerse cyste’. In het schoudergericht bevindt zich namelijk een synoviaal membraan dat synoviaal vocht afscheidt. Dit synoviale vocht dient als een soort glijmiddel wat de schouder soepel houdt. Als synoviaal vocht zich in het schoudergewricht ophoopt, kan het door je lichaam worden ingekapseld. Een dergelijke inkapseling is als het ware een cyste. Synoviale cysten in de schouder ontstaan veelal na gewrichtsirritatie of gewrichtsontsteking, al dan niet door gewrichtsoverbelasting, maar dat hoeft niet per se. Hoe dan ook KUNNEN ontstekingen van het synovium in de schouder het kapsel in je schoudergewricht verzwakken, waardoor het kapsel gaat uitpuilen van de schouder naar de bovenarm. Een dergelijke schoudercyste kan ongemerkt aanwezig zijn, maar dus ook pijnklachten of mobiliteitsklachten teweegbrengen. De cyste kan eventueel ook groeien en zelfs barsten. Een gebarsten synoviale cyste in de schouder kan klachten veroorzaken die lijken op de symptomen van een trombose-arm doordat het vocht vanuit de cyste in de bovenarm zakt. Het kan dus raadzaam zijn om cysten in de schouder operatief te laten verwijderen. Ik ben GEEN arts en ik weet niet wat voor cyste men precies heeft vastgesteld, maar op jouw verzoek wilde ik deze ONDESKUNDIGE informatie omtrent schoudercysten graag met je delen. Hopelijk heb je er iets aan… Sterkte ermee! Groeten, Paul

 45. Jimmy van der Wielen Reageer

  Ik heb sinds een aantal weken last van mijn schouders, nek en soms onderrug. Op meest willekeurige momenten (zo lijkt het) ineens een stekende pijn door mijn schouders en nek (en soms mijn onderrug) heen voor een paar seconden en is dan ineens weg. Alsof er even honderden naaldjes in mijn huid gestoken worden. Dit kan heel vaak per dag zijn en soms een dag helemaal niet. Ook varieert de pijnlijkheid van steken van irritant tot een extreme pijnsteek. Ik doe niks wat tot overbelasting kan leiden en zover ik weet is mijn houding in orde. Wat zou dit kunnen zijn, aangezien deze schouderpijn, nekpijn en rugpijn behoorlijk irritant is? M.v.g. Jimmy

  • Dit klinkt als een beknelde zenuw in de nekstreek/schouderstreek.

 46. Beste, Ik heb vorige week een zwaar motorongeval gehad waarbij een CT genomen is van mijn volledige werverzuil. Echter merkte ik meteen veel schouderpijn op (waarbij ik ook af en toe iets hoor “verklikken”). Gezien de diagnose “fractuur van processus transversus links van l3 en l4 + cervicaal trauma” is men mij duidelijk gemeld dat er op de CT niks te zien is t.a.v. mijn schouders. Ik veronderstel dat de juiste beslissing nu is om een echo te laten uitvoeren t.h.v. mijn schouders? Momenteel krijg ik pijnstillers (welke ik gisteren niet genomen heb, kan wel wat pijn hebben -> rugpatiënt met 3 hernia’s en reeds operatie gehad…). Alvast bedankt!

  • Wellicht zijn er fracturen van (of scheurtjes in) sleutelbeen, schouderkop, schouderkom, schouderdak, schouderblad/schoudertop of opperarmbeen ontstaan… Een gebroken schouder (schouderfractuur t.a.v. bot of kraakbeen) dient inderdaad te worden vastgesteld -dan wel uitgesloten- middels een scan of foto. Meestal een MRI-scan… Maar soms ook een röntgenfoto, CT-scan of echografie, mede ten aanzien van letsels/ontstekingen van weke weefsels. Persoonlijk zou ik een afspraak maken met je huisarts om je te laten doorverwijzen. Je wilt immers wel die vorm van beeldvormende diagnostiek ondergaan die de beste kans geeft op een duidelijk totaalplaatje van je schoudergewricht. Het zou me al met al niet verbazen dat er naast je wervelkolom ook iets mankeert aan je schouderbeenderen. Onwijs veel sterkte toegewenst; ik hoop op een spoedig herstel!

 47. Hallo, Ik kwam toevallig hier terecht en zal even mijn verhaal over schouderklachten vertellen. Ik loop al 9 maanden met heftige klachten van schouder/bovenarm. ’s Nachts veel pijn en overdag bij veel activiteiten en werk last/pijn in de schouder. Begonnen via huisarts bij de neuroloog, die dacht Frozen Shoulder, maar dat bleek niet zo te zijn. Tussentijds fysiotherapie opgestart wat niet echt effect had. Daarna via neuroloog doorgestuurd naar orthopeed. Die tast ook in het duister. Dacht eerst aan een slijmbeursontsteking en stelde een injectie voor. Dat gebeurde, maar had maar heel kort effect. Omdat ik ook voor controles naar een cardioloog ga, legde ik hem het verhaal over m’n schouderklachten en schouderpijn ook voor, omdat alles zich links afspeelt waar ik een ICD heb zitten onder het sleutelbeen. Om ontstekingen uit te sluiten is eerst een angiografie gedaan om te zien of de klachten misschien door infectie ICD snoer of ICD kon komen. Hier kwam niets uit. Terug naar orthopeed. Die raadde twee weken mitella en rust aan. Dat had nauwelijks effect op mijn schouder. Na een paar maanden had ik bij de cardioloog weer een controle en we hadden het weer over de arm. Hij wilde toch nog een en ander uitsluiten en stelde PET scan voor omdat ik vanwege ICD geen MRI mag. Hieruit kwam “degeneratie linker schouder en iets slijtage rechts”, maar niets wat deze ernstige pijnklachten in de schouder kon verklaren. De schouderpijn werd zo heftig dat ik ten einde raad weer aanklopte bij huisarts. Ze zei dat ze het echt niet wist. Ze stuurde me door voor nogmaals een echo van het schoudergebied. De radioloog vond het niet ernstig allemaal wat hij zag en kon ook geen verklaring voor de schouderpijnen geven. Nu willen ze me doorsturen naar de reumatoloog. Ik heb het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden omdat ze het gewoon niet weten. Ik heb ook al een second opinion aangevraagd. Ondertussen ga ik weer een slapeloze nacht in en een nieuwe drukke werkweek. Ben ten einde raad…

  • Je zegt dat de injectie in je schouder slechts heel kort effect had… Ging het om een corticosteroïdeninjectie? Hoe kort was het effect van deze injectie precies? En welk cijfer zou je de pijnvermindering geven op een schaal van 1 tot 10, ook al was ‘ie slechts zeer kortstondig van aard?

  • Het was een Kenacort-A injectie die eerst niets leek te doen. Na ruim een week ongeveer kwam er wat verlichting en kon ik wat beter slapen. De pijnscore zat toen i.p.v. 8 op zo’n 5 a 6. Na een week of twee ging het effect weg en was de pijn er weer in volle hevigheid. Op sommige avonden en nachten een score van zeker 9. Ik ben niet kleinzerig, maar de pijn is er continu.

  • Beste Gabrielle, Kenacort is een bijnierschorshormoon (corticosteroïde/glucocorticoïde) met zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt voornamelijk ingezet bij actieve (reumatische) gewrichtsontstekingen. Indien een injectie met Kenacort in het schoudergewricht tot pijnverlichting van je schouder leidt, lijkt me dat een vrij duidelijk teken dat er een aanwezige ontsteking in hevigheid wordt geremd… Of het om een peesontsteking (tendinitis), peesschedeontsteking (tendovaginitis), slijmbeursontsteking (bursitis), zenuwontsteking (neuritis), gewrichtsbandontsteking (ligamentitis), gewrichtsvliesontsteking (synovitis) of botvliesontsteking (periostitis) gaat, durf ik niet te zeggen… Maar dat een injectie met corticosteroïden in de schouder kortstondig aanslaat, lijkt me toch echt wel een duidelijke aanwijzing dat een ontstekingsreactie van een week weefsel in je schoudergewricht tijdelijk wordt geremd. Ik ben GEEN arts, maar doorverwijzing naar een reumatoloog lijkt me in dit geval echt geen slecht plan. Reumatologen zijn immers gespecialiseerd in ontstekingsreacties van de gewrichten… Hopelijk wordt de onderliggende oorzaak van je schouderklachten snel gevonden… Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 48. Hallo, In juni 2014 kreeg ik ineens ontzettend veel pijn in mijn linkerschouder. Huisartsenpost zei een verkrampte spier. Dat was het niet, voelde ik (ik werkte in de zorg met ouderen en weet gewoon wanneer het niet goed is). Aantal keer een echo en röntgenfoto laten maken en daar werd van gezegd dat ik door veel afvallen te veel ruimte tussen spieren en pezen had en mijn schouder instabiel was. Ik heb toen een revalidatietraject van 4 maanden (3x in de week) gevolgd om ervoor te zorgen dat dit zou verbeteren. Inmiddels een jaar later hebben ze toch maar een MRI-scan laten maken en daar kwam uit dat er een scheurtje in het kraakbeen van het schoudergewricht zit (Bankart Laesie). Ik loop al die tijd met ontzettende pijn in de schouder, en tramadol heeft al geen effect meer. Soms zit ik echt tegen het plafond van de pijn en mijn hele dagelijks leven ligt op zijn kop. Mijn baan in de zorg heb ik op moeten zeggen, net als de opleiding die ik volgde. Omdat ik geen medicatie als ibuprofen en diclofenac mag slikken, is het erg moeilijk om de pijn te onderdrukken. Ik heb uiteindelijk oxycodon gekregen en dit hielp wel, maar mag het weer niet te veel gebruiken. Nu heb ik ook 2 corticosteroïdeninjecties gehad (1 in slijmbeurs en 1 in het gewricht), maar dit helpt helemaal niks. De arts wil liever niet opereren en zegt dat als de injecties niet helpen, een operatie waarschijnlijk ook niks oplost. Ik ben zeker geen voorstander van een operatie, maar ben nu ten einde raad en weet niet meer wat ik kan/moet doen. Ik ben 23 jaar en kan gewoon niet genieten van mijn leven door de pijn. Heeft iemand een idee of uit eigen ervaring wat ik zou kunnen doen? Groet, Andrea

  • Het is inderdaad echt niet zo dat een schouderoperatie garantie biedt op verbetering/genezing… Maar het is ook echt niet zo dat een operatie niet de moeite waard is als injecties niet helpen. Mijn persoonlijke, ondeskundige ervaring is dat een operatie absoluut het overwegen waard is indien je voor de rest alles al hebt geprobeerd om ondraaglijke schouderpijn te verzachten. Vraag desnoods een second opinion aan bij een andere arts.

 49. pros schautteet Reageer

  Sedert 1 maand hevige pijn in schouder bij beweging rond de 90 graden; géén nachtelijke pijn wel bij opgeven tennisbal en beweging tegen weerstand; vooraleer operatieve ingreep met resectie supraspinatuspees, een infiltratie gaf geen resultaat. Ik heb in afwachting, mijn schouder ingetapet (cure tape) en gebruik Vo Quo Vadis(?) en Voltaren Gel wordt vervolgstap. Nu voorlopig ga ik een Bauerfeind OmoTrain Schouderbrace kopen ter bescherming van de schouder bij pijn en tennis; RX en echo geven duidelijke ruptuur aan, nu is besloten om een MRI-onderzoek van het schoudergewricht te starten.

 50. Hoi iedereen; ik ben ruim 3 weken hard gevallen op zowel linkerknie als linkerschouder (ondergrond beton), omdat ik tegelijkertijd een product vast had kon ik niet mijn handen uitsteken en viel op schouder. Niet veel later voelde ik ineens pijn bij heffen. Momenteel is de meeste pijn als ik mijn armen haaks op mijn lichaam zet en dan de arm in een 45 graden hoek heb en dan vooral als ik op bed lig. Is dit gewoon een kneuzing die weggaat? Hoor ook een lichte knik als ik mijn arm van binnenkant naar buitenkant beweeg. Nu na ruim 3 weken is de pijn iets minder, maar nog wel iets krachtverlies door pijn aan spier of pees denk ik, ik doe aan dumbbells etc. en kon met gemak zware dumbbells pakken. Ik moet mijn krachten snel terug krijgen i.v.m. werk; juist van baan verwisseld (dit moest was uitgelezen kans).

 51. Astrid van diggele Reageer

  Hoi ik heb in het verleden schouder uit de kom gehad oratie gehad omdat het de schouderklopje helemaal kapot was maar het is nog niet goed want vorige week deed ik de wc schoonmaken toen knapte er iets in me schouder nu weer veel pijn met heffen en zijwaarts wat is dat kan iemand mij dat uitleggen wat het is want het doet echt pijn… Groetjes Astrid

 52. Hoi, Een paar jaar geleden gevallen op me schouder en ja hoor schouder uit de kom. Maar was zwanger dus moest een half jaar wachten met operatie omdat hij veel uit de kom ging. Nu gaat de schouder nadat ik de wc ging schoonmaken net of er een elastiek werd afgeschoten. Nu heel veel pijn, vooral als ik me schouder moet heffen en strekken. Wat zou dit kunnen kunnen zijn? Ik hoef toch niet weer een operatie hè? Doet echt veel pijn… Groetjes, Astrid

  • Beste Astrid, Dit kan eigenlijk van alles zijn… Van schouderspieren tot schouderpezen tot schouderligamenten tot schouderzenuwen tot schouderslijmbeurs… Ik ben niet bekend met je medische achtergrond, dus ik weet niet wat er destijds precies aan je schouder mankeerde en met welke schouderoperatie de schouderproblematiek is verholpen. Sowieso is een schouder die uit de kom schiet (luxeert/ontwricht) MEESTAL het gevolg van uitgerekte, ingescheurde of afgescheurde gewrichtsbanden… Afhankelijk van de aard en ernst van het bandenletsel kan een hersteloperatie inderdaad noodzakelijk zijn. Hoe dan ook dien je voor uitsluitsel echt even een arts naar je schouder te laten kijken. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 53. Hallo, Ik ben een jongen van 19 jaar oud en heb momenteel al twee jaar last van mijn rechterschouder. Inmiddels zit ik bij mijn vierde fysiotherapeut en ook die lijkt niet goed te weten wat er aan de hand is. Bij (zware) inspanning voor de schouder (hardlopen, opdrukken, met handen boven schouder hoogte werken) ontstaat er een stekende pijn in de rechterschouder onder de voorkant van het schouderblad. Inmiddels heb ik naast de pijn bij inspanning nagenoeg ook dagelijks last van een vastzittende rechter bovenrug, die al snel een zeurende pijn geeft. Iemand een idee wat het is? Of tips om te doen?

 54. Hallo al een tijd heb ik veel last van. Het is net kiespijn in mijn bovenarm. Kan iemand mij helpen wat doe ik het best? Groetjes, Patricia

 55. Gisteren op de fiets en bij een T-splitsing kom ik van onderen en sla bij groen licht naar links af. Dan rijdt iemand in een elektrische rolstoel mij van links aan, tegen mijn voorwiel. Ik schat dat we beiden een km/u van 10 hadden, dus vrij traag. De klap gaat van wiel naar stuur naar arm en voel hem in mijn schouder. De rest van de rit voelde het niet prettig meer. Maar pas vannacht en deze ochtend echt veel last, bij iedere beweging die ik met mijn bovenarm wil maken. Als ik ‘m niet beweeg voelt ie geïrriteerd, alsof ie anders ontstoken zou zijn. Weet niet precies wat het is met m’n schouder. Het zal wel geen botbreuk zijn, want dan deed het vast veel meer pijn. Maar ik weet nu niet of ik de doktersdienst of de eerste hulp moet lastigvallen. Misschien gaan de schouderklachten wel vanzelf weg. Wat zouden jullie doen?

 56. Hoi, Ik ben gister met school naar Walibi geweest, en we gingen in een achtbaan die heel veel keer over de kop ging. Maar we dachten dat het een andere was, die veel rustiger was, maar dat was ie dus niet. En toen gingen we super snel en bij de eerste looping hoorde ik een krak tussen me rechter schouder en nek. De schouder doet vreselijk pijn met bijna alles wat ik doe! Vooral als ik mijn hoofd naar rechts draai. Weet iemand wat dit is? Gr. Maggy

 57. Hallo, Ik ben Edwin, ik ben 30 jaar… En ik heb al een tijd zeurende pijn die zich steeds verplaatst. Ook heb ik last gehad van pijn tussen mijn beide schouderbladen en ook vaak pijn in de borst en ben ik daar ook vaak benauwd van. Dit is echter niet continu. Nu heb ik dan last van mijn linkerschouder. Weet iemand waar deze pijn wegkomt?

 58. Vorige week was ik op de Wii aan t spelen ik speelde Mario Kart. En in 1x hoorde we een knoep en dat was mijn schouder… Ik deed niets bijzonders. Nu hangt mijn rechterschouder naar beneden en als ik mijn arm omhoog probeer te doen, dan blokkeert mijn schoudergewricht… En t is dan net of er een mes in gestoken wordt. In ’t begin van de week kon ik t niet uithouden van de pijn. Nu is t redelijk. Weet iemand wat er aan de hand is met mijn schouder?

  • Beste Susanne, Dit klinkt als een peesruptuur oftewel peesscheur van de schouder. Vooral het knappende geluid dat de schouder is hiertoe een aanwijzing… Een peesscheur van het schoudergewricht kan in beginsel op 2 verschillende manieren ontstaan… A. Door schoudertrauma, zoals een val, slag, stoot, ongecontroleerde beweging van of plotselinge ruk aan de arm. Tijdens het Wii’en lijkt me een ongecontroleerde beweging en/of ruk aan de arm de meest waarschijnlijke optie… B. Verzwakking van de schouderpezen, maar dit komt voornamelijk bij oudere patiënten voor… Het scheuren van een pees in de schouder wordt door de meesten goed (op)gemerkt. Niet alleen door het knappende geluid, maar ook vanwege aanvullende schouderklachten. De klachten die optreden ten gevolge van een peesruptuur/peesscheur in de schouder zijn als volgt: Vaak hoor je een knappend geluid in de schouder. Een peesscheur geeft een felle pijn in de schouder en arm. De arm kan niet of nauwelijks worden bewogen. Na verloop van tijd neemt de pijn meestal wel wat af… Ook de bewegelijkheid van arm en schouder nemen toe. Maar de bewegelijkheid van de schouder kan nooit helemaal vanzelf herstellen… Ik ben overigens GEEN arts; voor uitsluitsel is dan ook een echo en/of MRI-scan nodig. Bij jonge patiënten bestaat de behandeling meestal uit operatief herstel van de gescheurde schouderpees. Bij een vergrote kans op recidive/terugval/terugkeer van een peesscheur bestaat behandeling van de peesruptuur veelal uit injecties met pijnstillers of ontstekingsremmers en fysiotherapeutische oefeningen. Overigens komt een knerpend, knappend of krakend geluid (crepitatie) van het schoudergewricht ook voor bij andere schouderproblemen, waaronder artritis en artrose in de schouder, maar in zulke gevallen treedt de schouderproblematiek niet van het ene op het andere moment op. Persoonlijk zou ik dus absoluut even langs de huisarts gaan met je schouderklachten. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 59. Ik ben 23 jaar en doe al een 3-tal jaar fitness, het laatste jaar overgestapt naar HIT (bodybuilding). Dit onder professionele begeleiding. in december begon er een pijn te ontstaan in de linker schouder en vervolgens ook in de rechter schouder. allebei bursitis volgens de specialist. De slijmbeurs in zowel de linker- als rechterschouder werd behandeld met een spuit (cortisone). Voor de rechterschouder was dit genoeg, de linkerschouder had nog een tweede cortisonespuit nodig. De pijn in de schouder is echter nooit weggegaan, maar de slijmbeursontsteking in het schoudergewricht was wel opgelost (volgens een echo die genomen werd in het hospitaal). Ik ben het beu om altijd maar over en weer te lopen van de ene dokter naar de andere en telkens uren in die wachtzaal te moeten zitten. Kan iemand mij helpen of misschien een bepaalde theorie uitspreken van wat hij/zij denkt dat er aan de hand is met mijn schouders? Nu de bursitis gedaan is, zit ikzelf te denken aan schouderpezen die bekneld zitten of schouderspieren die ontstoken zijn… Alvast bedankt! Groeten, Glenn

  • Hallo, Ik loop al 8 maanden te klooien met me arm links. Het brand als een gek. Orthopeed me spuit gegeven werd er niet goed van. Celebrex Meloxicam gehad en heb net 2 weken geleden ziekenhuis gelegen doordat een huisartsenpost morfine in spuiten deed. Niet normaal. Spoed ziekenhuis bloed spugen. En na 3 dagen weer na huis. Achter in me schouderblad kraakt het als een gek. En nu begint me andere schouder ook al rechts. Laat jullie het niet op stress gooien wat dat doen ze ziekenhuis heel erg. Hoop dat de reumaloog nu wat vind. Je word van kastje naar muur gezet. Viel af van de pijn was niet normaal. Pfff wat een ellende. Zat hier op dit blog maar eens een goede arts op. Beterschap jullie alle!

  • Sjaak Ceelie

   Hy Glenn, Met interesse jouw verhaal gelezen, ben ook frequent sportschoolbezoeker. Vergelijkbaar met mijn probleem, ontstond eerst pijn aan de rechterschouder en vervolgens door naar biceps en arm, daarna lichte klachten naar linkerschouder en daarna dito biceps / arm. Ook van alles gedaan tot rust, fysio, pijnstillers. Geen soelaas. Ben in een eerder geval van deze pijn in 2010 gestopt met het gebruik van deodorant. Hier zitten stoffen in, parabenen, die mogelijk de irritatie aan de schouders en voortschrijdend aan de biceps, elleboog, kan veroorzaken. Na ongeveer twee maanden was ik klachtenvrij. Heb onlangs weer deodorant gebruikt en de klachten kwamen beperkt terug, ben er nu helemaal mee gestopt. klachten nemen weer af, hoop dat je er wat aan hebt. Ik zou graag een reactie krijgen van Paul, b.v.d. En ieder die dezelfde ervaring heeft, groet Sjaak

 60. Ik heb al zo’n 3 jaar last van mijn linkerschouder. Mijn fysiotherapeut denkt dat ik een keer op mijn schouder ben gevallen of dat het schoudergewricht op een andere manier een harde klap te verwerken gehad heeft. Er zit een spiertje in mijn schouder wat daardoor verkeerd is genezen denkt hij. Ik ben een aantal keer bij de fysio geweest voor behandeling en oefeningen, maar het helpt niet. Ik heb 5 jaar geleden een jaar heel intensief geroeid, maar heb tijdens het roeien nooit last van schouderklachten gehad. Het is heel frustrerend omdat ik niet weet waar de schouderpijn vandaan komt en hoe het weg kan gaan. De pijn in de schouder uit zich vooral met een “grijpbeweging” boven mijn hoofd of met autorijden bijvoorbeeld, bij het maken van een bocht naar rechts. In rust en als ik in bed lig heb ik geen schouderpijn. Herkent iemand dit? Alle reacties zijn welkom, alvast bedankt!

  • Ik heb het ook eens gehad, weet niet hoeveel onderzoeken van het schoudergewricht gehad, maar ze konden niets vinden. Via via kwam ik bij een arts en die vroeg mij of ik ooit gevallen was. Dat klopte, maar was jaren geleden. Ik heb toe 3 goudinjecties gehad en ben sindsdien van de schouderklachten af.

 61. Beste Gezondr, Ik heb precies last van punt 4. het begon in m’n handen. Grotere, opvallendere aderen en beetje slapende handen na een dag werken op kantoor. Later meer in m’n onderarm, wat ook een slapend gevoel geeft. En nu voel ik het ook in m’n nek. Wat kan ik doen? Ik woon in China. M’n armen zijn vaak moe en ik slaap heel diep de laatste tijd en droom al 2 weken elke nacht.

 62. Hallo allemaal, Iemand enig idee of een vreemd gevoel aan beide oren kan samenhangen met schouderklachten? Ik word namelijk behandeld met manuele therapie (zeer pijnlijk trouwens) voor mijn schouder; kine vermoeden dat het een frozen sholder is. Maar 2 maanden geleden ook bij KNO geweest voor vreemd gevoel in oren. blijkbaar hoor ik zeer goed en met de oren is niks mis, ook tandarts, parodontoloog en huisarts reageren niet als ik over mijn oren begin. Maar het begint me hoe langer hoe meer schrik aan te jagen omdat ik niet weet waar het vandaan komt. Ook is er soms een kriebelend gevoel in mijn oor. Het vreemde gevoel komt en gaat, maar neemt de laatste week toch toe.

  • Kan uit je nekwervels komen. Zowel de schouderklachten als de gevoelssensaties in/aan je oor en oorschelp. Slijtage van wervels kan namelijk compressie op gevoelszenuwen geven.

 63. Ik heb al zes jaar pijn aan mijn schouder. Deze week ben ik bij Icone in Schijndel terecht gekomen. Voor het eerst spreek ik artsen die er verstand van hebben. Ik ben nu door ze behandeld, weet nog niet of het aanslaat maar ik heb een zeer goede indruk van ze. Een aanrader!

 64. Marianne Stroober Reageer

  Beste mensen, ook ik heb sinds 2 maanden een ontzettende pijn bovenop mijn rechterschouder en in de rechter bovenarm. Het is een zeurende pijn met af en toe een pijnscheut! Zou het kunnen komen door een computermuis? Bij het lezen van al jullie reacties zakt de moed mij in mijn schoenen. Wat mij wel opvalt is dat niemand een osteopaat heeft geraadpleegd. Ik hield na een gal operatie klachten die artsen niet konden oplossen maar een osteopaat wel. Ik overweeg nu om alle artsen maar over te slaan en direct hulp te gaan zoeken bij mijn osteopaat! Goed idee of toch niet? Graag jullie mening hierover!

  • Helemaal goed een osteopathie. Maar acupunctuur werkt ook super. En naaldjes zijn zo dun als een haar. Proberen!

 65. Patrick Doggen Reageer

  Hoi, mijn verhaal is het volgende… Mijn leeftijd is 48 nu. Een 5-tal jaren geleden ging ik wekelijks 3x naar de gym voor power training. Juist om fit te blijven. Ik ben geen blok beton, enkel sportief. Ik deed dat zonder problemen. Op een dag ging ik met mijn kinderen naar de karting. In een scherpe bocht was het alsof ik een mes in mijn schouder kreeg. Die pijn ging niet over en dus gedaan met sporten. De pijn ging stilletjes aan weg, maar dat heeft toch zo’n 6 maanden geduurd. Vorig jaar ben ik zo’n 6 maanden gaan power trainen zonder problemen. Ik ben dit jaar verhuisd naar Hongarije en ben de hele zomer met mijn vriendin naar de gym geweest, zo’n 3x per week. Soms voelde ik wel een kleinigheid in mijn rechterschouder weer, maar dat viel mee. Door omstandigheden moesten wij stoppen met trainen een maand geleden. En pas de week na het stoppen, begon ik pijn te krijgen in mijn beide schouders. Links valt nog mee. Maar vandaag 3 weken later, is de pijn in mijn rechterschouder niet meer te verduren. Ik kan amper nog een beweging maken, of ik krijs het uit van de pijn. Dus doe ik alles met één arm op dit moment. volgende week gaan we hier in Hongarije naar een specialist. Ik weet natuurlijk niet hoever ze hier in de geneeskunde staan, dus ook nog eens vol stress hiervoor. Heeft iemand hetzelfde meegemaakt of weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Ik maak mij enorme zorgen. Het probleem is dat ik door mijn lange verblijf in het buitenland ik in België of Nederland geen ziektekostenverzekering meer heb om me daar te laten behandelen. Onbetaalbaar zonder verzekering! Dus als iemand me al enige raad kan geven in welke richting ik mijn schouderklachten moet zoeken, zou dat al een hele opluchting zijn! Met vriendelijke groeten, Patrick

  • Beste Patrick, In principe kunnen je schouderklachten voortkomen uit velerlei mogelijke oorzaken. Als pijn in de schouder zich manifesteert als ‘steken’ (pijnsteken, messteken of korte, intense pijnscheuten), dan kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met overmatige spierspanning in de schouder. Vanuit je nek loopt namelijk een zenuwbundel naar je hals; dit netwerk van ruggenmergzenuwen wordt ook wel ‘plexus brachialis’ of ‘armvlecht’ genoemd. Door overmatige spierspanning in de schouder kan dit knooppunt van zenuwvezels in het gedrang komen, waardoor een zekere mate van zenuwbeknelling optreedt. Dit kan zich uiten als pijnsteken -of zoals jij ze beschrijft- ogenschijnlijke messteken. Omdat de zenuwwortels van dit zenuwvlechtwerk nagenoeg de hele arm bezenuwen, kunnen ze enorm heftige pijnscheuten teweegbrengen, ook in je schouder. De onderliggende oorzaak van schouderklachten door spierspanningen kan onder meer gerelateerd zijn aan lichaamshouding, overbelasting of blessureleed. Fysiotherapie die specifiek gericht is op het schoudergebied kan in zo’n geval uitkomst bieden. Ook kan het helpen om je schouders bewust te ontspannen en laag te houden, dus niet stelselmatig optrekken. Ook spierzalf (Midalgan, Tijgerbalsem e.a.) kan ontspannend uitwerken op de schouders. Natuurlijk hoeft er niet per se sprake te zijn van overmatige spierspanning. Als je tijdens je krachttraining veel repetitieve bewegingen doet (dus steeds dezelfde herhaaldelijke beweginkjes), kan een soort overbelastingsblessure ontstaan waarbij spieren en zenuwen betrokken zijn, zoals ook het geval is bij een ’tennisarm’ of ‘golfarm’. Hoe dan ook kan overbelasting van de schouder leiden tot irritatie of ontsteking van de weke delen in het schoudergewricht. Hierbij valt te denken aan kapsels, banden, pezen, slijmbeurs en botvlies. Er kan dus ook sprake zijn van o.a. een peesontsteking, peesschedeontsteking, slijmbeursontsteking of botvliesontsteking in de schouder. Tot slot kan ook een ‘frozen shoulder’ soms gepaard gaan met pijnscheuten of pijnsteken in de schouder. Al met al zijn er dus veel schouderaandoeningen die een scherpe, begrensde pijn in het schoudergewricht tot gevolg kunnen hebben. Is ook je nek of bovenrug aangedaan, of doet de pijn zich echt uitsluitend in de schouder voor? Hoe dan ook zou het me niet verbazen als je schouderklachten indirect voortkomen uit je trainingen, vooral ook aangezien allebei je schouders inmiddels aangedaan zijn. Als je herhaaldelijke/repetitieve bewegingen niet extreem goed gecontroleerd en beheerst uitvoert, is de kans op schouderblessures relatief groot. Het is overigens niet ongewoon dat overbelastingsverschijnselen of ontstekingsverschijnselen zich pas een tijd na je trainingen manifesteren. Je training aanpassen en qua lichaamshouding volop rekening houden met je schouder kan al veel verbetering in de situatie brengen. Dat de pijn al zo lang aanhoudt en inmiddels bijna ondraaglijk is, vind ik toch wel zorgwekkend; een slijmbeursontsteking lijkt me bijvoorbeeld niet onwaarschijnlijk. Natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat er tijdens het karten iets verkeerd is geschoten of afgebroken, maar zolang je schouder geen harde klap te verduren heeft gekregen, lijkt me dat vrij onwaarschijnlijk. Ik ben overigens GEEN arts en opper enkel wat algemene ideeën. Hopelijk kunnen de Hongaarse artsen iets voor je betekenen en je afhelpen van je schouderklachten. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Patrick Doggen

   Hé Paul, Bedankt alvast voor je reactie… Het is zo dat de linkse kant niet zo erg is. De rechtse schouder daarentegen. Daar is er een constante lichte pijn als ik niets doe. Maar bij een verkeerde beweging zie ik 2 minuten enkel nog sterretjes van de pijn. Maar het lijkt ook of dat de pijn zich nu verder uitstrekt tot in mijn arm (vooral de spieren), tot een licht irritant gevoel in mijn hand. Met andere woorden. De zware pijnscheuten komen uit de rechterschouder, maar die pijn lijkt zich dus verder uit te strijken over mijn hele rechterarm. Ik zeg niet dat de pijn in die arm zo hevig is, alleen irritant. Maar mijn rechter arm naar omhoog of naar achteren bewegen, gaat dus niet. En zeker een wilde beweging is helemaal uit den boze. Dan zit dat mes weer in de schouder. Ik dacht eraan om volgende week röntgenfoto’s te laten maken, maar worden daar dan infecties of ontstekingen mee ontdekt? Indien dit overbodig zou zijn, zou dat ook uitgespaard geld zijn, want dat gebeurd hier allemaal in privépraktijken. En draai je zelf voor de kosten op, of dat je nu Hongaar bent of niet. Daar heeft de ziekteverzekering in Hongarije niets mee te maken, vanwege het privé werken van dergelijke instanties. Dus vraag ik mij wel degelijk af. Röntgenfoto’s nodig of niet?

  • Beste Patrick, Ik wil je er nogmaals op attenderen dat ik GEEN arts ben, dus medisch advies omtrent je schouderklachten kan ik je niet bieden. Jouw verhaal doet mij PERSOONLIJK in ieder geval sterk denken aan een zenuw-gerelateerd probleem, vooral ook vanwege de uitstralende pijn (zenuwpijn?). Misschien dat er toch een zenuw bekneld of verdrukt is geraakt… Zulke zenuwklachten worden door een arts meestal vastgesteld/gediagnosticeerd aan de hand van lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt; foto’s en scans zijn zelden nodig. Over het algemeen is zenuwpijn namelijk behoorlijk afwijkend van aard ten opzichte van andere soorten pijn; dat geldt des te meer wanneer door de zenuwbeknelling de impulsgeleiding wordt verstoord. Desalniettemin is er soms een scan of röntgenfoto van de schouder raadzaam, maar dat is dan meestal om andere oorzaken uit te sluiten en niet per se om een zenuwbeknelling te bevestigen. Ontstekingen en infecties in het schoudergewricht worden meestal ontdekt c.q. gedetecteerd met behulp van bloedonderzoek; men bepaalt dan de ontstekingswaarden c.q. ontstekingsindicatoren in je bloed. Naar mijn ondeskundige mening kun je misschien beter direct vragen of de specialist een vermoeden heeft van de onderliggende oorzaak van je schouderproblematiek, dus alvorens men overgaat tot foto’s en scans. Ik weet niet hoe dat in Hongarije is, maar in Nederland staat men soms wel heel snel klaar met peperdure onderzoeken. Begrijp me niet verkeerd: wat nodig is, is nodig, maar als je ook nog eens zelf voor de kosten moet opdraaien, zou ik in ieder geval de vinger aan de pols houden en steeds naar de motivatie van je arts blijven vragen, dus WAAROM hij/zij een bepaald onderzoek of medicament voorschrijft. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul

  • Hoi. Zelf heb ik ook veel problemen gehad met mijn schouders. Ook de pijn die jij beschrijft doet me denken aan mijn pijn. De diagnose die ik heb gekregen is dat er kalkafzetting in de pezen heeft plaatsgevonden. Hierop heb ik (eindelijk na meer dan een jaar van diagnose stellen) een spuit met corticosteroïden. Wat een verlichting, de schouderpijn was na een paar dagen al minder. Wel heb ik er door het lange proces een frozen shoulder aan overgehouden, maar die kan ik met oefeningen wel weer wegwerken. Suc6! Hopelijk heb je er wat aan!

  • Beste Patrick, Probeer eens een fysiotherapeut te vinden die aan Neurostructurele Integratie technieken (NST) doet. Deze kijkt alle verbindingen in je lichaam na en lost op waar de pijn vandaan komt. Even googelen dus… Groetjes, Linda

  • Hallo allemaal, Misschien moeten jullie eens gaan kijken naar triggerpointtherapie. Ik heb zelf een praktijk en zie veel mensen met dit soort schouderklachten, en in de meeste gevallen zijn ze snel en goed geholpen met triggerpointtherapie of “dry needling”. Vriendelijke groet, Gert Bloemberg

 66. Hallo, Ik heb ook al enige tijd last van mijn linkerschouder en bovenarm. Op de echo was te zien dat er een serieuze ontsteking zit. Omdat fysiotherapie me niet echt helpt, heeft mijn huisarts me met m’n schouderklachten doorverwezen naar de orthopeed. Op vraag van mijn huisarts heeft hij mij 2 cortisone-injecties in de schouder gegeven, 1 in mijn schoudergewricht en 1 in mijn schouderslijmbeurs. Als deze injecties niet voldoende helpen, krijg ik er ook geen meer (ik had de indruk dat hij me die injecties had gegeven alleen maar omdat mijn huisarts erom gevraagd had). Maar nu moet ik onder de scanner. We zijn nu 2 weken verder en ik moet zeggen dat de schouderpijn er nog steeds doorkomt. Niet meer zo fel als eerst, maar de pijn in de schouder is er nog wel. Dus maar gebeld voor de schouderscan te laten maken. Ben bang dat er meer met m’n schouder aan de hand is en dat het misschien tot een schouderoperatie moet komen. Ben nu al bijna 1 maand werkonbekwaam, dus had gehoopt dat ik na de injecties gewoon terug aan het werk kon, maar durf niet… ik moet veel opheffen, sleuren, trekken, enzovoort. Ben bang dat ik het alleen maar erger maak. Wat kan er nog aan de hand zijn met m’n schouder buiten die ontsteking? Waarom helpen die injecties niet genoeg? Gaat er een operatie moeten gebeuren? Wat als er op de scan niets abnormaals aan de schouder te zien is en ik toch met die vervelende schouderpijn blijf zitten? Die vragen spoken elke dag door mijn hoofd en elke keer hoor ik “gewoon afwachten”, word er gek van. Groetjes, Maya

 67. Ik heb al 5/6 jaar last van pijn in mijn armen die doortrekt tot in mijn schouders bij iedere beweging die ik maak. Het is nu de laatste 2 jaar dat ik stekende pijn krijg in m’n rechter schouder vooraan. Deze schouderpijn duurt een aantal uren en gaat vanzelf terug weg, maar blijft terugkomen. Daar kan wel een tijd tussen zitten… ik word er gewoon gek van! Nu is de pijn in de schouder echt verschrikkelijk, ik probeer deze gewoon te verbijten, wat niet zo makkelijk is. Gr. Nathalie

 68. Hoi, Ik heb al ongeveer drie jaar last van mijn rechter schouder. Het rare is dat ik er niet de hele tijd last van heb. Ik heb ook zo weer een week nergens last van. Ik heb laatst een longontsteking gehad en heb daar een penicillinekuur voor gehad. Toen had ik nergens last van. Maar komt het dan omdat ik rust neem of door de kuur? Ik ben toen weer gaan werken en ik heb nu zoveel last van, zo erg is het nog nooit geweest!

  • Wat voor werk doe je precies? Misschien een bursitis/slijmbeursontsteking van de slijmbeurs/bursa in het schoudergewricht? In je schouder bevindt zich namelijk een relatief blessuregevoelige slijmbeurs: een met vocht gevuld ‘kussentje’ wat de schouderpees beschermt voor de harde botstructuur. Ben je al bij je huisarts geweest? Hij/zij kan een schouderslijmbeursontsteking vaststellen dan wel uitsluiten en je in ieder geval doorverwijzen voor een scan of röntgenfoto van de schouder.

 69. Hallo, Ik heb vannacht amper kunnen slapen van een zeurende pijn in m’n schouder en (eer)gisteren had ik hier ook al last van. Af en toe trekt die schouderpijn door in m’n elleboog. Ik ben twee dagen ziek geweest en heb vooral op bed gelegen, op m’n zij. Zou dit de oorzaak kunnen zijn of is dat niet erg waarschijnlijk?

 70. Hallo allemaal, Ik heb al zeker 4 jaar lang last van mijn schouders. Het is begonnen toen ik tijdens mijn opleiding moest opdrukken. Soms wel 70x per dag. Ben al diversen keren van het ene hoekje naar het andere hoekje gestuurd. Heb fysio gehad maar de pijn werd alleen maar erger. Heb een echo gehad, foto’s laten maken en een MRI-scan gehad. Ze konden nergens iets vinden. Ik heb 24 uur per dag last, maar het meeste ’s avonds omdat je dan voelt hoe erg je je schouders hebt gebruikt de hele dag. Ik zou heel graag weer willen sporten maar het belemmert me in alles! Hoe kan ik mijn schouderpijn uitleggen? Het voelt alsof er iets klem of nauw zit, het is een vreselijk drukkend en stekende pijn in de schouders. Ik ga non-stop door en geef niet op, terwijl het enige advies wat ik krijg is dat ik ze rust moet geven. Ik zou niet weten hoe? Als ik een kop koffie vasthoud, dan krijg ik al direct steken in mijn schouder! Ik zit er aan te denken om naar een ander ziekenhuis te gaan met mijn schouderklachten en daar om advies te vragen. Maar ik heb geen zin om weer naar fysio te gaan. Wat denken jullie?

 71. Hallo, Ik heb ook last van mijn schouder die geleidelijk is ontstaan. Ik sport 2x in de week en heb alle gewichten erg langzaam opgebouwd, maar sinds 4 maanden kreeg ik bij een bepaalde schouderoefening (arnold press) last van mijn rechterschouder. De techniek voor deze oefening heb ik vervolgens verbeterd, maar de pijn bleef. Dus deed ik deze oefeningen erg licht en stopte zodra de pijn kwam. Na het sporten had ik een klein beetje last in mijn schouder, maar een dag later was dit weg, dus ik dacht dat het wel over zou gaan. Maar nu kwam de pijn tijdens mijn schouderoefeningen 2 weken geleden in hevige mate langs. Ik ben toen (stom van me) toch doorgegaan met de oefeningen. Het gevolg is dat ik nu dagelijks last heb van mijn schouder. Deze pijn is gelukkig erg licht en wordt hevig zodra ik echt zware schouderoefeningen doe, maar het irriteert me wel dat er iets mis is met mijn schouder. Kan iemand me helpen of herkent iemand dit?

 72. Ik heb ook nekklachten en schouderklachten, kan soms m’n rechterarm niet optillen. Volgens de therapeut kon het liggen aan bh-banden óf m’n hoofdkussen (te hoog of te laag) óf de nekspieren. Ik moet oefeningen doen zoals rechtop zitten, kruin naar het plafond, met een rekbare band in mijn nek en armen naar voren en m’n hoofd naar achteren proberen te duwen. Het helpt wel goed, alleen ik kan nog niet tennissen.

  • Goed om te lezen dat de therapeutische oefeningen werkzaam zijn ter behandeling van je nekklachten en schouderklachten. Sterkte, beterschap & een spoedig herstel toegewenst!

 73. Hallo ik ben Dina ik had sinds paar maanden hevige pijn in rechter schouder. Vermits ik een zware job uitoefen (horeca) en me niet kon veroorloven efjes thuis te blijven, begon ik pijnstillers te nemen, zowel overdag als ’s nachts, niet echt verstandig, maar het hielp wel een tijdje. Uiteindelijk toch de dokter opgezocht en inspuitingen gekregen, verbeterde een beetje, maar nadien kwam de pijn terug en heviger dan voordien. Specialist bezocht en ik word binnenkort geopereerd. De medische benaming van de aandoening ben ik vergeten, maar komt erop neer dat er een stuk bot moet verwijderd worden die drukt op zenuwen en pezen. Had daardoor ook constant slijmbeursontstekingen, welke enorm pijnlijk zijn. Ben een beetje bang, ’t schijnt pijnlijk te zijn als je uit narcose ontwaakt, iemand deze operatie ondergaan? Ervaringen? Groeten, Dina :-)

  • Hoi Dina, Drie weken terug heb ik een schouderoperatie ondergaan. Pees verlegd, schouderkap opgelicht en bot van een versleten gewrichtje bijgeschaafd zodat er meer ruimte voor de pees zou ontstaan. Tevens ontsteking schoongemaakt. Van allerlei kanten hoorde ik ook dat het erg pijnlijk zou zijn, maar het is mij heel erg meegevallen, kreeg voor en na de operatie medicatie. Heb alleen de eerste nacht toen de verdoving was uitgewerkt pijn gehad, maar met de voorgeschreven medicijnen kon ik de pijn weer onderdrukken. Nu na 3 weken kan ik alleen maar zeggen dat het mij erg is meegevallen, alleen het herstel van de schouder schijnt lang te gaan duren. Dina, heel veel sterkte en het kan dus ook meevallen. Groeten, Greet

 74. Hallo, Ik ben Kimberley, ik ben twintig en heb al ruim 2,5 jaar last van mijn rechter schouder. Ik ben al bij verschillende artsen geweest en werd iedere keer door verwezen naar een fysio. Iedere keer werd ik vol gestapt met zware pijnstillers, want volgens de arts moest ik door de ‘pijngrens’ heen. Ik begrijp best dat dit moet, maar geen enkele fysio kwam verder. Zij zijn allemaal van mening dat er niks mis is met mijn kapsel maar met de spieren daaronder. Ik heb twee andere fysiotherapeuten er ook naar laten kijken en die zeiden dat zij vonden dat de orthopeed maar een ‘kijkoperatie’ moest doen, omdat zij mij niet willen verder behandelen… Omdat zij het idee hebben dat zij het erger maken. Nou moet ik morgen naar het ziekenhuis, maar ik ben heel bang dat ik weer terug word gestuurd. Ik wil gewoon weer mijn studie kunnen oppakken, weer kunnen autorijden en gewoon weer lekker verhalen kunnen schrijven. Weet iemand nog een goed adres waar ik terecht kan als het morgen niet goed gaat?

  • In de Bergmankliniek in Naarden zit een zeer goede schouderspecialist (Dr. van der List). Hij doet veel second opinions en heeft al veel mensen van de pijn in hun schouder afgeholpen. Een zeer kundig arts, althans dat is (ook) mijn ervaring.

 75. Hallo, Ik heb al maanden last van mijn linker schouder/bovenarm aan de voorkant. Onder het ronde bot zeg maar. Vooral ’s nachts heb ik veel last en weet dan niet hoe ik moet liggen. De huisarts zegt dat het door mijn houding komt, maar ik ben nu 12 keer bij de fysio geweest waar ik oefeningen voorgeschreven krijg om mijn houding te verbeteren (rechtop, schouders naar achteren en kin naar voren), maar het is moeilijk om dit de hele dag vol te houden. Ik kan me bovendien niet voorstellen dat ik hierdoor deze schouderklachten heb gekregen. Ik ben 60 jaar en linkshandig. Zelf heb ik het idee dat het spieren of pezen zijn. Er is bloedonderzoek gedaan naar reuma, maar dat is het niet. Lees nu net bovenstaande verhalen over pijn in de schouder en word er niet vrolijk van. Herkent iemand mijn klachten?

  • Beste Nel, Is er al gekeken naar de schouderslijmbeurs? Dit zou namelijk een slijmbeursontsteking kunnen zijn van de schouder. Mocht je fysiotherapeut je niet kunnen helpen, vraag dan een doorverwijzing aan je huisarts naar een schouderspecialist: een orthopeed die zich heeft gespecialiseerd in schouderklachten. Zo iemand is helemaal thuis in het menselijk bewegingsapparaat. Orthopedie is namelijk het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van gewrichten (botten, spieren, pezen en banden). Sterkte & groeten, Paul

  • Ben geen arts, heb zelf hier last van gehad (nog steeds latent). Wat zegt arts van schouderslijmbeursontsteking? Is weinig aan te doen. Van pijnstillers voor de nacht (overdag geen of weinig last) kreeg ik psychische problemen van. Oudere huisarts heeft me toen een volle ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht gegeven. Had daarvoor 2 keer toe een halve dosering gekregen. Dit heeft bij mij geholpen. Moderne artsen zijn hier niet content mee. Je kunt ook proberen met het insmeren van de schouderkom met Voltaren. Ik heb het gevoel dat het helpt, alleen mijn huid kan er niet teken, krijg er uitslag van. Succes met de schouderklachten!

  • P. Wagner, ik herken de schouderklacht(en). Ook mijn huisarts heeft mij bloed laten prikken vanwege pijn in de schouders, maar zonder resultaat. Bij mij duurt dat al een jaar, kan ’s nacht niet slapen, kan mijn armen bijna niet gebruiken door de pijn… Ook als ik een jas aan of uit wil doen, gaat dat gepaard met de nodige schouderpijn…

 76. Ik heb al 2 dagen pijn in mijn schouders en armen. Gisteren de linkse en vandaag de rechtse. Die gaat soms zelf naar mijn borst en mijn hoofd, en ik weet niet wat de oorzaak zou kunnen zijn. Groeten en beterschap voor allemaal.

 77. Ik heb nu al een hele tijd last van mijn schouder, onafhankelijk van de hoeveelheid beweging die ik neem. Het is vooral een zeurende pijn, die soms verergerd als ik mijn schouder op een bepaalde manier buig. Soms valt hierbij ook de motoriek een beetje weg. Hetzelfde heb ik vanaf mijn onderrug naar mijn been, maar die pijn is zowel zeurend als snerpend, en trekt van mijn rug door mij been naar mijn voet heen.

 78. Een paar maanden geleden had ik pijn in mijn schouder die uitstraalde naar mijn vingers. De dokter zei dat er sprake was van een zenuw die gesprongen is en verwees me naar de kinesist. Inmiddels 20x praktijk gehad bij haar. Dat was ongeveer 4 a 5 maanden geleden. Nu heb terug pijn in m’n schouders maar weet niet waar het vandaan komt. Heb niks zwaars vastgehouden en ook niet gevallen… Ben wel een paar dagen geleden begonnen met mijn dieet waarin ik elke dag zeker 30 sit-ups doe. Weet niet of het daarvan komt of niet, maar het doet wel enorm veel pijn en ik kan mijn rechterarm echt niet gebruiken door de pijn in de schouder. :( Weet er iemand wat er mis is met mijn mijn schouder? Of moet ik zo snel mogelijk naar de dokter gaan? Alvast bedankt!

  • Beste Fafae, Pijn in de schouder die uitstraalt naar de vingers is inderdaad een teken van potentieel zenuwletsel. Een gesprongen zenuw is een optie, maar een zenuw kan bijvoorbeeld ook ontstoken raken (zenuwontsteking), bekneld raken (zenuwbeknelling) of beschadigd raken (zenuwbeschadiging). Als je sit-ups verkeerd uitvoert (dus te weinig vanuit je buikspieren), kunnen inderdaad vrij makkelijk rugklachten en schouderklachten optreden. Misschien is er inderdaad een zenuw verkeerd geschoten en bekneld geraakt. Ik ben overigens GEEN art, dit is enkel speculatie. Persoonlijk zou ik er even mee langs de huisarts gaan. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

 79. Bij beachvolleybal stak er opeens een roestige spijker zo’n anderhalve cm in mijn teen; Ik werd meteen doorverwezen om een tetanusprik te halen bij de huisarts. De prik had echter de ‘bijwerking’ dat er een bacteriële infectie in de schouder ontstond. De schouder zwelt enorm en geeft veel pijn, zodanig dat je slapen wel kan vergeten, tenminste in mijn geval… De hartslag stijgt minimaal 1/3 ten opzichte van de ‘normale’ rustpols (bij mij 67 in plaats van 47). Heel normaal dat je dan ook 39 graden koorts hebt. Je kan vrijwel niets anders dan rusten/slapen en de functie van de arm is vrijwel uitgeschakeld. Pas na 5 dagen ben ik naar de huisarts gegaan voor een penicillinekuur; na dag 4 is de schouderdruk afgenomen, maar nog wel vermoeid en ontstaat er een ander soort pijn in schouder en licht verhoogde hartslag.

 80. Sinds enkele weken heb ik last van m’n schouder. Als ik m’n arm optil en m’n hand in m’n nek leg, dan voel ik een pijn, vooral aan de voorkant van m’n schouder/bovenarm. De pijn zit rondom, net tussen m’n biceps en de spier die van je schouder naar je borst loopt. En aan de achterkant op dezelfde hoogte… Kan iemand vertellen wat dit zou kunnen zijn?

 81. Wellicht toch ook handig om een onverwachte reden mee te nemen; een ontsteking van je hartzakje (pericarditis) is ook vaak verbonden met een plotseling opkomende schouderpijn die bijna ondragelijk is. Ik heb het net zelf meegemaakt en het is geen pretje. Ik dacht zelf aan een gescheurde schouderspier o.i.d. maar ik zat er dus ver naast.

  • Beste Onno, Dat is een hele goede tip. Dat bedoelde ik ook met het laatste stukje: ‘allerhande ontstekingsreacties’ en ‘…kan pijn in de schouder afkomstig zijn van een intern orgaan en uitstralen naar de schouder’. Een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) is daar een heel goed voorbeeld van. Hopelijk ben je inmiddels van je schouderklachten verlost! Indien van toepassing, alsnog sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 82. Hallo mensen, Ik heb al een hele lange tijd (jaren) last van mijn linkerschouder. Er is continu een bonkende, zeurende pijn te voelen en als ik mijn schouder naar achteren draai knakt het helemaal (doet ook pijn). Ik heb hier mee leren leven al die jaren, maar nu breidt de pijn zich uit. Heel mijn linkerdeel van mijn rug doet nu ontzettend veel pijn, ook de linkerkant van mijn nek, dat dikker is dan aan de rechterkant, doet pijn, waardoor ik ook steeds steken hebben aan de achterkant van mijn hoofd. Continu hoofdpijn dus. Hierdoor ben ik ook vaak chagrijnig, kan ik me niet concentreren door de pijn en is het erg warrig in mijn hoofd, ik heb nu ook veel meer stress aan mijn hoofd, omdat ik door deze pijn niet fatsoenlijk mijn werk kan verrichten. Massages werken alleen op het moment dat ze worden uitgevoerd, er is ook wat vreemds te voelen in mijn schouder. Het lijkt wel alsof er een ongelooflijke dikke ader in mijn schouder zit, en nu helemaal aan de linkerkant van mijn rug is uitgegroeid… Zou iemand misschien weten wat er hier aan de hand is en wat er tegen te doen is? Ik wil niet meteen aan de bel trekken bij de huisarts zonder vooraf geïnformeerd te zijn, want de kans is groot dat ze me met paracetamol terug naar huis stuurt. En geloof me, dat werkt echt niet. P.S Ik ben jaren geleden gebeten door een hond in mijn linkerschouder, zou dat een oorzaak kunnen zijn dat ik nu pas (na 7 jaar) echt hinder ondervind aan de pijn die ik dagelijks voel en nu vele malen erger is geworden?

  • Hoi Amal, Ik loop zelf ruim 8 jaar met dezelfde problemen als jij. Ik heb ook last van m’n linker schouder. Mijn hele leven wordt erdoor beïnvloed. Ik slaap ermee en sta ermee op. Er is alles bij me geprobeerd. Ik ben eraan geopereerd en ze hebben een zenuwblokkade gedaan. Daar had ik wel baat bij. Heeft bijna 2 jaar geduurd voordat de pijn weer terugkwam. Ik heb altijd hele zware pijnstillers geslikt en dat hielp ook niet veel. Heb drie jonge kinderen en soms kan ik niet alle dagelijkse dingen voor ze doen. Ik ben nu doorverwezen voor een MRI-scan. De arts wil nu weten waar het precies aan ligt. Ik word gewoon misselijk van de pijn; het blijft maar zeuren en bonken, om gek van te worden! Als uit de MRI niks komt, wil ik weer een zenuwblokkade. Misschien is het ook wat voor jou? Heel veel sterkte, ik weet wat je doorstaat. Groetjes, Nadia

 83. Ik heb nu 3 weken last van mijn rechterschouder, voornamelijk aan de voorkant en boven op de schouder. De pijn is er langzaam “ingeslopen”, naar mijn weten is er geen verklaring voor de pijn in mijn schouder. Door ouderdom kan het zeker niet komen, ik heb ook niet (te) zwaar getild (omdat ik dit niet kan met mijn rug). Het voelt ook niet als spierpijn. Het lijkt in het bot te zijn. Ik ben nog niet bij de dokter geweest.

 84. Ik heb al 3 jaar pijn aan mijn schouder. Heb er van alles aan gedaan: fysio, dry needling, body stress release, foto’s laten maken etc. Niks te zien op de foto’s. Heb continu last van schouder en nek, plus een licht gevoel in het hoofd. Ik doe fanatiek aan sport, ben even gestopt met sporten want word radeloos van de pijn… Heeft er iemand een goede oplossing? Ik hoor het graag…

  • maurice hermes

   Heej, ben zelf ook een sporter (bodybuilding) loop ondertussen ook al 2 jaar met me linkerschouder. Echo gehad, MRI-scan gehad, fyso, een operatie aan mijn schouderdak… Ik had hier schijnbaar te weinig ruimte, waardoor alles klem kwam te zitten tijdens krachttraining. Na de operatie 6 tot 8 maanden revalideren en langzaamaan weer sporten opgebouwd, maar blijft tot op heden een zwak punt dat bij het minste al weer gaat zeuren. Ik probeer oefeningen te doen voor de rotator cuff, zodat de binnenkant van de schouder sterk wordt. Een tip: blijf dat doen, ook al voel je niks meer.

 85. Na 2 jaar gekampt te hebben met pijn ben ik in juni 2013 geopereerd. M’n pezen hadden te weinig ruimte dus er moest een stukje van ’t sleutelbeen af. Ik bleef klachten houden en in november 2013 onder narcose door bewogen omdat ik een frozen shoulder had… Nu 12 februari is er weer veel bewegingsbeperking en pijn! Helaas ben ik 3 weken terug met volle vaart tegen een open deur gelopen met m’n schouder en sindsdien ook vocht er in! Word er moedeloos van…

 86. Hoi, Ik heb al een week last van mijn rechter schouderblad, in het midden zit de plek en die straalt door naar mijn rechter borst en ook naar mijn vingers… een tintelend gevoel. Als ik bezig ben dan wordt de pijn heftiger, maar als ik ff rustig aan doe, doet het iets minder pijn. Als ik hoest of lach, voel ik het ook. Ik weet het niet wat het is, maar ik hoop dat ik hierop een antwoord krijg.

  • Beste Anita, Ik ben geen arts, dus ik mag geen medisch advies geven. Het zou bijvoorbeeld een hevige longontsteking kunnen zijn, maar voor enige zekerheid zul je echt je huisarts moeten raadplegen. Loop je er al lang meer rond? Sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 87. Hallo, Ik ben rond oktober 2011 gevallen van de trap, vol op m’n schouder. Mijn sleutelbeen is toen deels dan van het gewricht gekomen. Heb daarna een maand thuis rust gehad en daarna ben ik weer gaan werken. Ik voelde mijn schouder nog wel, maar niet zoals voorheen. Ongeveer een jaar later begon ik tintelingen in m’n schouder te voelen. Weer naar het ziekenhuis en weer foto’s gemaakt. Op de foto’s was niks te zien en daarna kreeg ik een botscan. Bij de botscan was mijn rechterschouder (sleutelbeen) ietsjes donkerder dan m’n linker. Uiteindelijk hebben ze me me vorig jaar geopereerd aan m’n sleutelbeen. Ze hebben een stukje van het uiteinde weggehaald. De dokter zei: 2 weken rust en daarna 4 weken fysio, dan kan je wel weer gaan sporten en werken. Maar het heeft niet echt geholpen. Ik kreeg daarna een afspraak bij de pijnbestrijding. Begin dit jaar heb ik een spuit op mijn zenuw gekregen. Het heeft even geholpen, ik kon er weer normaal op liggen, maar nu is het opnieuw terug. Als ik op de bank zit leun ik automatisch met me rechter elleboog op de bank. Ik hang als het waren helemaal naar rechts. Daarnaast fitness ik ook. Maar ik heb bij het fitness niet heel erg veel last ervan. Ik voel hem wel, maar niet zoals erna of ervoor. Graag wil ik weten wat ik op dit moment moet of kan doen. Ik ben echt ten einde raad. Ik loop er zo lang mee ik ben er onderhand eens klaar ermee. M.v.g. Rinus

 88. Ik lees een stukje van dit artikel over spierpijn en dit viel mij op: Spierpijn na sport is goed, want dan zijn er kleine scheurtjes in je spier gekomen die voor spiergroei zorgen. Ik vindt het erg onverantwoordelijk om dit ‘goed’ te noemen. Spierscheurtjes vullen zichzelf op met littekenweefsel. Dit is stuk (en lelijk) weefsel wat geen extra functie of kracht geeft aan de spier. Je spier wordt wel degelijk groter, maar het optreden van dit fenomeen heeft geen positief effect op de spierkracht, alleen op de massa van de spier. Littekenweefsel is in dat opzicht eigenlijk alleen een last voor je spier. Je spier wordt dus wel groter maar niet sterker. Spierpijn is altijd te voorkomen. Het ontstaat door een te snelle krimping (afkoeling) of vergroting van de spieren. Door het sporten goed af te bouwen zal de spierpijn beperkt worden, of helemaal niet ontstaan. Dit kan ook voorkomen worden door niet spontaan heel actief te gaan sporten. Spiergroei is dus niet altijd krachttoename. Train je spieren sneller en beter door op een goede manier op en af te bouwen met bewegen.

  • Beste Steven, Bedankt voor je berichtje. Je hebt gelijk: ‘goed’ is hier niet op zijn plaats. Ik heb geprobeerd het ietwat genuanceerder te verwoorden. Ook dat spierpijn altijd te voorkomen is ben ik met je eens; je kunt bijvoorbeeld niet gaan sporten, dan heb je logischerwijs nergens last van. Maar als je ervoor kiest intensief te sporten, en dan ook nog eens met de doelstelling je vetmetabolisme te verhogen of spiergroei te bewerkstelligen, dan is het in de praktijk verrassend lastig om géén spierpijn te krijgen. Bovendien is een beetje spierpijn helemaal geen ramp; pijn is hartstikke relatief, en zelfs topatleten krijgen ermee te kampen. Dat je spierpijn tot een minimum kunt beperken door verantwoord te sporten ben ik overigens volledig met je eens. Nogmaals dank voor je reactie. Groeten, Paul

 89. Hoi, Ik heb al 6 maanden last van m’n schouder. Ik sport 4x per week, dus ik denk dat het met sporten gebeurd is. Maar ik word er echt gek van! Gr. Barry

 90. Al 4 jaar pijn in schouder, tegen hjet schouderblad aan. 14 behandelaars gehad, waaronder fysiotherapie, acupunctuur (Dr. Lachniet, die bleek te prikken met verdovingsmedicijnen die toegepast worden bij kiespijn; nep dus!), barbotage in het ziekenhuis, cortisonen, elektrowave, body stress release etc. Niets helpt en het wordt ook erger. Ik ga nu naar de pijnpoli. Ik word er radeloos van!

 91. Hallo, Al 10 jaar heb ik last van mijn rechter schouder. Door onbekende reden. Het is een pijn die langzaam is gekomen en zo nu en dan niet te harden is. Zo’n 10 jaar geleden ben ik ook voor het eerst naar de fysio geweest voor deze klachten. Uiteindelijk heeft mijn huisarts na een paar jaar besloten dat ik daar niet meer heen mag, omdat dit onvoldoende hielp. Daarna ben ik naar allemaal verschillende therapeuten geweest (Mensendieck, Cesar, fysio via het ziekenhuis) en uiteindelijk belandde ik in het revalidatiecentrum, waar min of meer werd gezegd dat ik er maar mee moest leren leven. Ik ging daar een heel zwaar trainingsprogramma volgen, wat minimaal een halfjaar zou gaan duren. Echter na 4 weken was ik uitgeprocedeerd. Ik kon alles wel. Mijn huisarts zei hierop dat hij het ook niet meer wist en dat ik dus bij hem ook klaar was. Dus ben ik zelf gaan zoeken. Ik kwam bij Shiatsu uit. Na een paar jaar stuurde zij mij door naar de chiropractor, waar de huisarts smakelijk om heeft gelachen. Want dit is alternatieve zorg, en dat zou mij ook niet gaan helpen. Nu na een halfjaar is het nog steeds niet over. Van tijd tot tijd ben ik een paar dagen uit de running. Mijn hand wordt dan blauw en de pijn in mijn schouder is dan niet te harden. Verder straalt het dan ook hevig uit naar de nek tussen de schouderbladen. Heeft iemand misschien nog een idee wat ik nog zou kunnen doen? Want dat ik er maar mee moet leven, ga ik niet mee akkoord.

  • Hallo Antje, Ik zat je verhaal te lezen en ik kan me voorstellen dat je er hopeloos van wordt. Een schouderprobleem is niet niks; je bent gelijk onthand, maar ik zou maar eens contact opnemen met de Bergman Kliniek in Naarden, daar zit een hele goede specialist! Dr. v.d. List, die is echt helemaal gespecialiseerd in schouderklachten. Ik ben er zelf ook behandeld (had een frozen shoulder die niet los wilde komen). Echt een kundig arts! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Gr. Janny

 92. Hallo, Sinds kort heb ik bijna elke nacht een vreselijke pijn in mijn rechterschouder en rechter bovenarm. Dit gebeurt altijd in dezelfde houding, namelijk op mijn buik met mijn arm bijna plat op het bed. Soms word ik wakker door een hele felle pijn. Als ik dan mijn arm wil bewegen, doet het vreselijk zeer. Zodra ik uiteindelijk mijn arm naast het bed hang, voel ik een soort rollende beweging, alsof er weer iets op zijn plek gaat, en dan is de pijn voor het grootste deel verdwenen. Eerst doet het nog wel pijn om te bewegen, maar na een halfuur kan ik mijn arm weer normaal bewegen. Ik heb geen idee wat er mis is met mijn arm en of het ook iets serieus zou kunnen zijn. Please react!

  • Beste Maarten, Ik ben geen arts, en kan dan ook geen medisch advies geven, maar op mij komt het over als een probleem met een beknelde zenuw. Of anders heel misschien een belemmerd bloedvat. De achterliggende oorzaak van de beknelling/afknelling zou hem in allerlei dingen kunnen zitten. Ik zou er even mee naar de huisarts gaan als dit probleem al langer speelt en niet vanzelf overgaat. Groeten, Paul

  • Beste Maarten, Ik heb soortgelijke schouderklachten echter aan beide schouders. Nog steeds (jaren) op zoek naar oorzaak en oplossing. Overdag geen probleem, alleen als ik slaap. Ben jij al wijzer geworden? Gr. Jasper

 93. Hallo, Ik heb een schouderblessure, maar weet niet welke blessure het is. Kreeg 2,5 maanden geleden deze blessure, maar het gaat maar niet weg. Je kan elke beweging gewoon maken, maar wanneer je met je vingers op de schouder drukt, voel je een felle pijn. Als je het laat rusten, dan voel je dat de pijn weggaat. Heeft iemand hier ervaring mee, en wat kan ik het best doen?

  • Hoi, Ik heb al heel lang last van mijn schouder, nek en arm. Eens in de twee jaar houd ik het niet meer van de pijn en bel ik Dr. Lachniet (is echt haar naam) van Alsbewegenpijndoet.nl Deze is gespecialiseerd in gewrichtsaandoeningen. Bijna pijnloos prikt ze en het helpt. Sterkte!

 94. Ik ben 2 jaar geleden zwaar van mijn paard gevallen op mijn linkerkant. Na een jaar pas heef men gezien dat mijn elleboog en schouder uit de kom geweest zijn en dat de gewrichtsbanden van mijn elleboog gescheurd waren. Mijn elleboog is geopereerd en de operatie is volgens de chirurg goed gelukt. Ondertussen heb ik al kine gedaan en osteopaat. Op nieuwe NMR is volgens de dokters alles in orde. Mijn arm is wel dikker en verkleurt soms, maar daar gaat iedereen licht overheen. Ook heb ik nog steeds veel pijn in elleboog en schouder. Ik ben een leerkracht lichamelijke opvoeding van 21 jaar en ben stilaan wanhopig aan het worden. Is er iemand die mij raad kan geven i.v.m. mijn probleem, die zou ik zeer dankbaar zijn. Vriendelijke groeten, Anouk

  • Hoi Anouk, Check eens met je arts of een inspuiting in de spieren met corticosteroïden of traumeel soelaas kan brengen. Dit zal het niet genezen, maar kan de pijn wel langere tijd onderdrukken. Na 3-4 jaar vruchteloos zoeken ben ik bij een arts terechtgekomen die mij op deze manier heeft verder geholpen. Gemiddeld ben ik 3-4 maanden relatief pijnvrij na het inspuiten. Op slechte dagen neem ik voor het slapen een tetrazepam. Handelingen boven schouderhoogte blijven wel moeilijk voor mij. Spijtig genoeg voor mij, is het dit jaar allemaal wat verergert, en moet er terug verder gezocht worden. Als collega in de paardensport, weet ik ook welk negatief effect een pijnlijke schouder heeft op de prestaties. Hopelijk heb je er wat aan. Mvg, Dave

 95. Al 4 jaar loop ik met pijn in m’n linkerarm. Medicatie, foto’s, scans… Tot 3x een operatie voor ’n nekhernia c5-c6-c7. Operatie radiaal tunnelsyndroom (ingeklemde zenuw)… Sportarts, neuroloog, neurochirurg, orthopedist, huisarts… Ik heb ze allemaal bezocht; niemand kent het antwoord. Ik krijg spierverslappers, alle merken, kleuren en soorten… Maar ik zit ’s nachts wakker van de pijn… Mee leren leven is telkens het antwoord. Tof is anders!

 96. rachel de groot Reageer

  Hoi allemaal,
  Ik heb een vraagje. Ik heb me gisteren gestoten tegen iets van ijzer. Ik was gisteren met folders aan het lopen, en omdat het donker was, stootte ik tegen iets aan. Alleen ik kan vrijdag pas terecht bij de huisarts. En ik kan m’n schouder niet bewegen. Mijn polsen en onderarm kan ik wel bewegen, maar wel pijnlijk. Kan iemand me helpen of herkent iemand dit?

 97. silvija van wanrooy Reageer

  Hoi allemaal, Sinds driekwart jaar heb ik last van een pijnlijke arm. Hiervoor wekelijks bij de fysio blijft pijnlijk met betere en slechtere dagen slaap er slecht door. Sinds vijf dagen nu extreme en ondraaglijke pijn aan mijn arm en tintelingen in m’n vingers. Ik kan helemaal niets meer. Van de dokter heb ik Tramadol gekregen, maar daar werd ik doodziek van. Nu Diazepam… Op de röntgenfoto was niets te zien. Terug naar huisarts gestuurd, maar wat moet ik daar? Ik verga echt van de pijn, wat moet ik nu?

  • Diazepam is een spierontspanner. Tramadol is een sterke pijnstiller. Normaal gezien goed te verdragen. Ik neem deze ook en heb geen last. Maar de pijn in mijn schouder gaat hier niet mee weg. Ik leg nu 2x daags koude kompressen en smeer Voltaren. Afwachten maar… Succes.

  • Heb zelf sinds een aantal jaren gelijkaardige symptomen: knagende, zeurende pijn in schouder met uitstraling naar nek, schouderbladen en ook tintelende vingers. Pas na 3 jaar een arts gevonden die ook effectief iets deed, i.p.v. mij te zeggen dat ik ermee moest leren leven. Ondertussen word ik om de 3-4 maanden ingespoten in de spieren met traumeel, voorheen corticosteroïden. Af en toe nog wel slechte dagen, maar het merendeel voel ik me goed. Enkel handelingen boven schouderhoogte willen nog steeds niet goed lukken. Als ik toch een echte slechte dag heb, neem ik tetrazepam (spierontspanner) voor het slapengaan.

  • Dave, Welke arts helpt jou wel verder? Want ik heb nu van alles geprobeerd, maar ik weet het nu ook niet meer… Gr. Marleen

  • Ik ben een jaar verder, na een schouderoperatie die geen enkel resultaat (méér i.p.v. minder pijn) opleverde. Vervolgens bij Dr. Samijo in Heerlen en Brunssum terechtgekomen en deze besloot gelijk om alle mogelijke onderzoeken te laten doen. Dus röntgenfoto’s met radioactieve injectie en MRI-scan met contrastvloeistof. Gisteren te horen gekregen dat mijn kapsel bijna helemaal verdwenen is (en artrose) en “reparatie” niet mogelijk is. Maar nu eindelijk wel duidelijkheid.

  • Beste Henk, Wat een naar verhaal. Om andere lezers een beeld te geven van wat er tegenwoordig nodig is om medische duidelijkheid te krijgen, wil ik benadrukken dat het inderdaad enorm belangrijk is om zelf stappen te ondernemen als je de onderste steen boven wilt krijgen. Huisartsen dienen tegenwoordig als “poortwachter”. Patiënten worden steeds vaker naar huis gestuurd en worden uisltuitend doorgestuurd als het niemand eromheen kan dat er meer aan de hand is. En het is dus aan jou als patiënt om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is. Uitleggen wat er mankeert, is in deze tijden niet meer genoeg. Je moet tot in detail uitleggen hoe erg je pijn is, je moet aandringen op doorverwijzingen, second opinions aanvragen, doorvragen, doorvragen, doorvragen, zeggen dat je iets niet snapt, om nadere uitleg vragen, zeggen als je het ergens niet mee eens bent, en desnoods overstappen naar een arts die jou wel serieus neemt. Medische zorg is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Je betaalt je scheel aan zorgpremies, maar als je zorg nodig hebt moet je er keihard voor vechten. Laat je dus niet zomaar wegsturen, maar vecht voor je rechten als je ervan overtuigd bent dat er echt iets mankeert aan je gezondheid! Kom je direct al bij een arts/specialist terecht die er serieus voor wil gaan, dan heb je geluk, maar die kans is niet zo groot als je zou mogen verwachten. Goed om te horen dat je eindelijk duidelijkheid hebt!

 98. Ik heb al meer dan een half jaar last van pijn in mijn schouder en krijg daardoor uitstralingen naar de arm en vingers. Heb al verschillende soorten therapieën en foto’s en MRI-scans gehad en niemand kan me zeggen waar het vandaan komt. Ben nu gewoon terug bij af en werken gaat ook niet de hele dag. Dus werk nu 5 dagen 4 uurtjes, maar weet nu gewoon niet meer verder wat te doen. Van de bedrijfsarts, krijg ik te horen dat ik maar ander werk moet gaan zoeken, maar zo snel ga ik niet opgeven en ik belast overal mijn arm mee. Weet iemand misschien wat ik nog kan doen? M. Hendriks

  • Vaak onbekend, en daardoor lopen er nog veel mensen met deze aandoening zonder dat ze het weten. Je verhaal is voor mij herkenbaar. Is er al een botscan gemaakt? Zie ook mijn verhaal naar de diagnose SCCH (Sternocostoclaviculaire Hyperostosis). Dit is een zeldzame, chronische bot-aandoening veroorzaakt door een steriele ontsteking van het borstbeen, de daaraan bevestigde sleutelbeenderen en de ribben.

  • Hallo, Ik heb al maanden klachten van nek en schouders ik loop er al maanden mee zoveel pijn ik kan me nek niet goed bewegen niet naar links en ook niet naar rechts dan trekt de nekpijn naar me rechter bovenarm het is een dof en stekende gevoel en kraakt met bewegen wie weet wat het kan zijn?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.