Er zijn talloze mensen die slecht slapen. Vaak hebben slaapproblemen en slapeloosheid te maken met de beslommeringen van de afgelopen dag. Veel mensen zeggen ‘Ik kan niet slapen’ en werken daarmee slapeloosheid mentaal in de hand. Ook een slaapstoornis kan ten grondslag liggen aan je slechte nachtrust. En tot slot zijn er mensen die hun slaapcomfort of slaapkwaliteit bederven door een slecht bed, synthetisch beddengoed en/of een te hard of zacht matras.
Daarom hierbij 15 slaaptips waarmee je ‘slecht slapen’, slaapgebrek, slaapproblemen en slaapstoornissen kunt verhelpen…
1. Houd vaste slaaptijden aan voor een betere nachtrust
Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed, en sta ook ongeveer rond dezelfde tijd op; zelfs in het weekend. Als je lichaam eenmaal gewend raakt aan een vast slaapritme, zul je veel minder last hebben van slapeloosheid en slaapproblemen.
2. Sport niet te laat op de avond zodat je lekker kunt slapen
Sporten is erg gezond voor je lichaam en geest, en lichaamsbeweging kan je nachtrust absoluut ten goede komen. Maar als je last hebt van slaapproblemen of slapeloosheid, en beter wilt slapen, dan is het verstandig om niet meer te sporten in de laatste 5 tot 6 uur voor bedtijd. (bron)
3. Slaap-tip: Vermijd cafeïne en nicotine als je slecht slaapt
Cafeïne en nicotine hebben een stimulerende werking. Deze stoffen houden je wakker, zeker wanneer je ze binnen krijgt in de uren voor je bedtijd. Koffie en roken bederven een goede nachtrust omdat ze je oppeppen, zelfs als je moe bent. Vermijd koffie en sigaretten, en je zult minder last hebben van slapeloosheid en slaapstoornissen.
4. Geen alcohol voor het slapen gaan als je beter wilt slapen
Hoewel je misschien sneller slaapt met een borreltje achter de kiezen, maakt alcohol je slaapkwaliteit veel slechter. Je komt namelijk in een minder diepe slaap, waardoor je niet met een uitgerust gevoel opstaat in de ochtend. Als niet per se slecht in slaap komt, maar veeleer niet lekker slaapt, laat je biertje dan in het vervolg staan.
5. Eet bij slaapproblemen geen grote maaltijden vlak voor bedtijd
Als je ’s avonds laat veel eet, dan verbruikt je maag veel energie bij het verteren van je voedsel, terwijl deze energie juist voor je slaapmechanisme nodig is. Bovendien gaat je maag knorren en rommelen en voel je je onrustiger. Slecht slapen komt dan ook vaak door “midnight-snacks”!
6. Vermijd medicijnen die slapeloosheid kunnen veroorzaken
Sommige medicijnen verhogen je hartslag, waardoor je minder goed kunt slapen. Als je last hebt van slaapproblemen, slaapstoornissen of algemeen slaapgebrek, bekijk dan eens de bijsluiters van je medicijnen. Niet kunnen slapen kan worden veroorzaakt door allerlei medicatie.
7. Doe geen dutje na 3 uur ’s middags als je ’s nachts slecht slaapt
Dutjes kunnen je geestelijke gesteldheid een enorme boost geven, maar er ook voor zorgen dat je ’s nachts slecht slaapt… Of in elk geval minder goed in slaap kunt komen. Dutjes na het avondeten zijn het slechts voor je nachtrust. Als je erg veel last hebt van slaapproblemen in de avond, vermijd dan ook middagdutjes.
8. Relax voor je gaat slapen voor een goede nachtrust
Neem de tijd om te relaxen en rustig te worden. Lees daarom een boek voor het slapen gaan of luister naar muziek die je rustig maakt. Ga in elk geval niet vlak voor bedtijd achter de computer zitten of televisie kijken. Hoewel veel mensen gemakkelijk met de televisie aan in slaap kunnen vallen, verslechtert tv-kijken je slaapkwaliteit en kan het slaapstoornissen in de hand werken.
9. Neem een bad voor bedtijd als je lekker wilt slapen
De daling van je lichaamstemperatuur als je uit bad stapt, zorgt voor een slaperig gevoel. Bovendien heeft het water een kalmerend effect op je lichaam. Ga daarom lekker een halfuurtje in bad liggen als je last hebt van ‘slecht slapen’. Je zult zien dat je voortaan een goede nachtrust –of in ieder geval betere nachtrust– tegemoet gaat en minder last hebt van slaapproblemen.
10. Slaap in een rustige omgeving als je niet kan slapen
Haal alles uit je slaapkamer dat je kan afleiden om te gaan slapen en zorg dat het koel is in je kamer. Gooi brommende adapters je kamer uit. Laat draadloze telefoons in de woonkamer. En vermijd bovendien radio’s, televisies en andere afleidende geluiden op de achtergrond.
11. Dagelijks voldoende zonlicht werkt tegen slaapproblemen
Voor een natuurlijke slaap is een minimum van 30 minuten zonlicht per dag belangrijk. Loop bijvoorbeeld elke dag een stuk na het avondeten als je overdag niet zo vaak buiten komt. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en wandelen bevordert de spijsvertering. Hierdoor zul je makkelijker in slaap vallen en lekkerder slapen.
12. Blijf niet wakker in bed liggen om slapeloosheid te voorkomen
Als je meer dan 20 minuten wakker ligt in bed, ga dan uit bed en ga iets doen waar je slaperig van wordt. Ga even een boek zitten lezen, een sudoku oplossen of een muziekje luisteren. Je zult merken dat de afleiding je al snel slaperig maakt, waardoor je slaapprobleem snel is opgelost.
13. Maak jezelf niet gek als je denkt dat je niet kan slapen
Door in bed te blijven liggen houdt jij jezelf wakker door ergernis. Je blijft maar aan het ‘in slaap vallen’ denken, waardoor je in je hoofd te actief bezig blijft om daadwerkelijk in slaap te vallen. Probeer juist afleiding te zoeken.
14. Koop een goed bed als je last hebt van slaapproblemen
Slaapproblemen (zoals slapeloosheid & slaapstoornissen) worden vaak veroorzaakt door je bed en/of beddengoed. Ook al merk je er niks van, je bed, matras, kussen of dekbed kan je wakker houden als het niet van goede kwaliteit is. Zorg ervoor dat je beddengoed van wol of katoen is en dus niet synthetisch. Bovendien moeten je matras en kussen een natuurlijke slaaphouding niet in de weg staan.
15. Ga naar de dokter als je stelselmatig niet kunt slapen
Als je al deze tips al eens geprobeerd hebt, maar zonder succes, ga dan naar jouw huisarts. Wellicht heb je een serieus slaapstoornis zoals slaapapneusyndroom (vaak gerelateerd aan snurken) of slaapverlamming. Of een tekort aan melatonine, waartegen medicijnen verkrijgbaar zijn. Overleg dit eens met je huisarts; hij/zij kan je indien nodig slaapmiddelen c.q. slaappillen met melatonine voorschrijven.
Hopelijk heb je iets aan deze tips tegen slaapproblemen. Heb jij ook nog tips die een slechte, onrustige of zweterige slaap kunnen voorkomen? Laat het dan weten in een reactie hieronder!