Glucosamine & afvallen: Kun je afslanken met Glucosamine?

Glucosamine-afvallen
Glucosamine is een alternatieve benaming voor een aminosuiker die steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van artrose (gewrichtsslijtage). Glucosamine is namelijk een bouwsteen voor belangrijke kraakbeenonderdelen en gewrichtsvloeistoffen. Glucosamine wordt de laatste jaren echter ook ingezet bij afvallen, vermageren en gewichtsverlies. Met name de Nederlands-Zwitserse producent Marcus Rohrer past glucosamine toe bij afslanktherapieën. Maar is glucosamine eigenlijk wel efficiënt of überhaupt effectief als het aankomt op de bestrijding van overtollig lichaamsvet? Hieronder lees je er alles over…

Hoe werkt glucosamine?

Glucosamine is een stofje dat de aanmaak van kraakbeen en gewrichtsvloeistoffen in je lichaam versnelt en verbetert. Glucosamine zelf doet niet zoveel, maar zodra het door het lichaam wordt omgezet in Glycosaminoglycaan werkt het positief uit op o.a. je botten, kraakbeen en luchtpijp. Zo vermindert glucosamine de afbraak van kraakbeen, verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen en vermindert het pijnklachten bij artrosepatiënten. Glucosamine werkt dus eigenlijk als een soort smeermiddel voor de gewrichten. Glucosamine-supplementen zouden zich het beste binden aan kraakbeen als ze bestaan uit:

 • 1500 mg glucosamine (dagdosering)
 • Chondroïtine-sulfaat
 • Kalium
 • Natrium

Onderzoek naar glucosamine

In een onderzoek naar de werking van glucosamine werd vastgesteld dat de ontstekingsremmende effecten van glucosamine bij artrosepatiënten gelijk zijn aan de maximale dagdosering van Ibuprofen. Een aantal andere studies stellen echter vast dat glucosamine-supplementen niet beter werken dan placebo’s. Over de effectiviteit van glucosamine in pil-vorm kan dus (nog) geen duidelijkheid of eenduidigheid worden verschaft.

Conclusie

Gewrichtsslijtage (artrose) kan overgewicht veroorzaken omdat het lichaamsbeweging belemmert of zelfs onmogelijk maakt. Als glucosamine er daadwerkelijk voor zorgt dat je je gewrichten makkelijker en soepeler kunt bewegen, kan het je helpen om een actievere levensstijl aan te nemen. Als je bijvoorbeeld (na lange tijd) weer cardiotraining kunt gaan doen, zal afvallen ineens een heel stuk sneller verlopen. En als je ook nog eens in staat bent om krachttraining te doen – en spieren op te bouwen – zal je lichaam bovendien veel efficiënter worden in de verbranding van vet en calorieën.

4 reacties op “Glucosamine & afvallen: Kun je afslanken met Glucosamine?

 1. KVDD ·

  Glucosamine (in combinatie met chondroïtine) zorgt zeker niet voor gewichtsverlies, in tegendeel het zorgt voor een aanzienlijke gewichtstoename! Zowel bij mij als bij mijn moeder kwam er zo’n 10 kilo bij… Mijn moeder gebruikt een merk uit de apotheek; ik heb eerst ongeveer een jaar Physalis GlucoNem gebruikt en daarna bijna een jaar Atrosan van Holland & Barrett. Al deze samenstellingen gaven dezelfde forse gewichtstoename. Ik stop er dan ook mee en schakel over op een samenstelling van groenlipmossel want die 10 extra kilo’s geven ook weer extra belasting van m’n kniegewrichten. Benieuwd wat die samenstelling gaat geven…

  Reageer
 2. Els ·

  Ik slik nu een week of zes glucosamine. De rede is, omdat wandelen een hobby is maar ik het s nachts niet kon slapen van de pijn in mijn knie… Geachte meneer / mevrouw. 14 juni 2017. Vanavond werd mijn vader gebeld door de bestuurder van de auto waar mee mijn mijn vader in botsing is gekomen. De tegenpartij dus. Mijn vader heeft mijn nummer aan de tegenpartij door gegeven omdat ik de contact persoon van mijn vader ben en de zaken voor hem regel. De tegenpartij heeft mij gebeld omdat ze een schikking willen treffen. Degene die de auto bestuurde is niet de eigenaar van de auto, dat is de vader van de vriendin van de bestuurder. Ik heb duidelijk gemaakt dat het een verzekeringskwestie is en ben niet op de schikking of regeling in gegaan. Het schade formulier zoals die met bijzijn van de politie is ingevuld wordt door gestuurd naar de verzekering… Glucosamine is geen wondermiddel maar toch heeft het mij wel geholpen. Wandelen is mijn hobby niet alleen ontspant het me… na een drukke werk week… maar je blijft er lekker van op gewicht… Ik begon last van mijn knie te krijgen en na onderzoeken en lichte slijtage… Ik ben glucosamine gaan slikken met vitamine C… Dat helpt redelijk goed ik kan blijven wandelen en de vitamine C bevorderd de stoelgang. Dubbel dus… Voor mij een hulpmiddel om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.

  Reageer
  • Paul ·

   Het lijkt erop dat er een stuk e-mail voor de verzekering tussen je bericht is geplakt?

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.