Grapefruits zijn lange tijd extréém populair geweest onder mensen die een paar kilo’s te veel met zich meedroegen. In de jaren 80 was het zelfs een trend om het Grapefruit Dieet te volgen. Nu was dat objectief gezien helemaal niet zo’n geweldig dieet, omdat je er slechts 800 kilocalorieën per dag mee binnenkreeg; het is was dus een absoluut uithongeringsdieet c.q. crashdieet! Maar het idee dat grapefruits helpen om gewicht te verliezen zou best weleens kunnen kloppen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (bron)…

Een halve grapefruit vóór iedere maaltijd

Het idee klinkt nou niet bepaald aantrekkelijk, maar als je voorafgaand aan elke maaltijd een halve grapefruit eet, verlies je sneller gewicht. Een stof in deze vrucht zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel lager blijft gedurende en na de maaltijd. Je lichaam is zodoende beter in staat om de energie (calorieën) uit de maaltijd te gebruiken als brandstof of bouwstof, in plaats van deze om te zetten in lichaamsvet. Ook zorgt een stabiele bloedsuikerspiegel ervoor dat je minder snel honger krijgt en er minder snel hongerpieken en eetbuien ontstaan.

Het onderzoek waaruit dit blijkt, werd gehouden onder 100 mannen en vrouwen met obesitas. Degenen die géén grapefruits aten, verloren gemiddeld een halve kilo in 12 weken, terwijl de groep die een halve grapefruit vóór elke maaltijd at rond de 2 kilo afviel. Sommigen waren zelf 5 kilo afgevallen.

Naringine & naringenine in grapefruits

De stof die verantwoordelijk zou zijn voor het afslankende effect van grapefruits is naringenine. Dit stofje behoort tot een groep fytonutriënten die ook wel bekendstaat als ‘isoflavonen’. Ze ontstaat bij de vertering van naringine, de bittere plantenstof die niet alleen voorkomt in grapefruit, maar ook in pompelmoes en (in mindere mate in) sinaasappels. Naringenine behoort tot de fyto-oestrogenen en werkt antioxidatief en ontstekingsremmend. Naringenine zou zelfs de werking van geneesmiddelen versterken. (bron)

Overigens zijn grapefruits sowieso erg gezond. Ze zorgen namelijk voor een lager cholesterolgehalte in het bloed en verlagen de kans op sommige soorten kanker. Het gaat hierbij overigens om het ‘slechte’ soort cholesterol (LDL) dat in te grote hoeveelheden negatief zou kunnen uitpakken voor je bloedvaten en zodoende hart- en vaatziekten kan veroorzaken. (bron)

Tot slot

Toch kun je het wellicht beter houden bij andere afslankmethodes of een goed algemeen dieet, want het idee om elke dag een paar grapefruits te moeten eten spreekt nou niet bepaald aan. Op een warme zomerdag is het voor een keertje wel te doen, maar na een week zul je de grapefruits kotsbeu zijn en zal het grapefruitsap je misschien wel letterlijk de neus uit komen. Het eten van grapefruits voorafgaand aan iedere maaltijd is dan ook géén effectieve manier van afvallen voor de langere termijn. In de winter sta je waarschijnlijk liever een halfuurtje per dag op de crosstrainer.

Eet jij weleens een grapefruit om af te vallen? Laat hieronder weten hoe vaak en hoe veel grapefruits jij wekelijks verorbert!

Grapefruitdieet: een dieet van -jawel- grapefruits!?

Grapefruit wordt al sinds de dertiger jaren gebruikt in uiteenlopende diëten. Toentertijd was het de jetset die de grapefruit zijn populariteit toekende. De afgelopen decennia heeft het grapefruitdieet in velerlei nieuwe vormen zijn intrede gedaan. Het grapefruitdieet dat in de jaren ’80 zijn opwachting maakte, beperkte zich tot een dagelijkse calorie-intake van 800 kilocalorieën en bestond voornamelijk uit heel veel grapefruits, zoveel zwarte koffie als je op kan, grote porties droge toast, kleine hoeveelheden ei en af en toe wat vlees of vis.

Grapefruitdieet: terug van weggeweest

Dankzij recentelijk onderzoek is de grapefruit terug van weggeweest en mogen we het grapefruitdieet van de 21 eeuw verwelkomen. Studie heeft uitgewezen dat Naringin, de glycoside waaraan een grapefruit zijn bitterheid dankt, tevens verantwoordelijk is voor het blokkeren van de opname van vetzuren in cellen. Vetcellen nemen dus minder vetzuren op en groeien dus minder snel. Klinkt goed toch? Meer en meer mensen nuttigen om die reden grapefruits en grapefruitsap, maar dan niet als onderdeel van een crashdieet.

Glycemische Index

GI-aanhangers, ofwel voorstanders van de Glycemische Index, geloven dat diëters koolhydraten dienen te nuttigen die van geringe invloed zijn op de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten zorgen namelijk voor een snellere aanmaak van insuline. Insuline verwijdert suiker uit het bloed en zorgt zodoende voor een lagere bloedsuikerspiegel, en dit zorgt voor hongergevoel. GI-aanhangers bevelen de grapefruit aan vanwege diens lage GI-classificatie (25). Ook bevatten grapefruits veel water en vezels, waarvan wordt beweerd dat ze eetlustremmend werken.

Oud & nieuw

Het 800 calorieën tellende grapefruit dieet dat in de tachtiger jaren, voornamelijk door Hollywoodsterren, werd gebezigd, werd door voedingsdeskundigen gevaarlijk bevonden vanwege het gebrek aan (gezonde) voedingsstoffen. Een studie door The Scripps Research Institute (TSRI) in 2004 bracht nieuwe inzichten en toonde aan dat fruit een welkome TOEVOEGING is op elk dieet, maar niet als vervanging mag dienen voor complete maaltijden.

Research

Gedurende de studie aten bepaalde deelnemers een halve grapefruit bij elke hoofdmaaltijd. Hierdoor verloren zij gemiddeld 1,6 kilogram aan lichaamsgewicht. De deelnemers die 3 maal per dag een glas grapefruitsap dronken, verloren 1,4 kilogram aan lichaamsgewicht. De onderzoekers stellen dat dit afvallen waarschijnlijk komt door een verlaagd insulineniveau. Momenteel zijn er meer diepgaande onderzoeken aan de gang die hier uitsluiting over moeten brengen.

Conclusie

Of een grapefruit nu echt van invloed is op de lijn weet ik niet. Een grapefruit is sowieso erg gezond, en mocht ie niet baten voor je lichaamsgewicht, schaden doet ie zeker niet. Zorg in ieder geval dat je twee à drie stuks fruit eet per dag en als er een grapefruit bij zit, dan is dat prima. Het diehard grapefruitdieet dat 800 calorieën per dag biedt raad ik niemand aan. Dit is zo’n typisch crashdieet waarmee je zeker afvalt, maar op langere termijn absoluut niet gelukkiger gaat voelen.

Hoe sta jij tegenover het grapefruitdieet? Deel hieronder jouw vragen, opmerkingen, ervaringen en bevindingen!

6 Reacties

  1. Hoi, ik ga beginnen met lijnen de zoveelste keer. Heb Atkins al zo vaak gedaan, vliegt er zo weer aan. Ik weeg nu 71,4. Ben 1,68 dus er mag wel wat af. Gister uit schaamte het pashokje uitgerend, kreeg de rits niet dicht en dat T-shirt zag er niet uit (alles stulpt uit) dus weer geen nieuwe kleding en iedereen ziet er zo leuk zomers uit. Jeetje wat baal ik hiervan! Dus vanmorgen begonnen met 1/2 grapefruit, 2 glazen water en een klein bakje yoghurt met flakes.

    • Hoi, Tip: eet geen cornflakes, maar grof volkoren brood of havervlokken. Flakes laten je bloedsuikerspiegel enorm stijgen waar je dik(ker) van wordt. Succes groet Elly

  2. Ik ga proberen om dit dieet te volgen, want ik vind grapefruits hartstikke lekker. Ik ben benieuwd!

  3. Een grapefruit in de blender, met bijvoorbeeld 3 appels, is best te doen. Je hebt dan ongeveer een halve liter aan vruchtenpulp. Je kunt het zo opeten, het lijkt dan een beetje qua dikte op appelmoes, maar je kunt er natuurlijk ook nog een beetje water of nog beter, een beetje sinaasappelsap door doen, zodat het wat vloeibaarder wordt. Dit is best smakelijk, helemaal doordat het zure van de grapefruit voor een groot gedeelte is opgeheven, daarnaast heb je nog wel profijt van de voordelen van grapefruit.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.