Als je de laatste beauty trends en rages volgt, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord over gua sha. Het heeft zijn wortels in de traditionele Chinese geneeskunde en is een vorm van natuurlijke therapie die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. In dit artikel gaan we dieper in op wat gua sha is, hoe effectief het is en of het de moeite waard is om toe te voegen aan je schoonheidsroutine.

Belangrijkste informatie:

 • Bij een gua sha gezichtsroutine wordt een glad gereedschap gebruikt om met specifieke bewegingen over het gezicht te masseren.
 • Fans van gua sha melden verbeteringen van de huidtextuur, elasticiteit en een vermindering van fijne lijntjes. Veel van dit bewijs is echter anekdotisch en er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de effectiviteit te bewijzen.
 • Gua sha routines kunnen thuis worden uitgevoerd met je eigen gereedschap, of in een schoonheidssalon door een getrainde professional.

Wat is gua sha?

gua-sha-gezicht

Gua sha, ook wel schraaptherapie genoemd, is een procedure uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij de huid in lange strijkbewegingen wordt gemasseerd met een glad gereedschap, meestal gemaakt van jade of rozenkwarts.

De bewegingen van de gua sha worden gebruikt op het gezicht, de rug, nek, schouders en ledematen en volgen specifieke patronen die meerdere keren worden herhaald, thuis of door een getrainde professional. Net als andere massagetechnieken wordt er gedacht dat de procedure de bloedstroom verhoogt, gifstoffen uit het lichaam spoelt en de bloedsomloop, lymfedrainage en collageenproductie verbetert.

Hoe effectief is gua sha?

Ondanks de schaarste aan wetenschappelijke gegevens over de werkzaamheid van gua sha, zijn veel gebruikers enthousiast over de positieve effecten. Volgens bestaand onderzoek kan het nuttig zijn om pijn en ontstekingen te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en het immuunsysteem te versterken. Verder onderzoek is nodig om volledig te begrijpen hoe gua sha werkt en wat de mogelijke voordelen ervan zijn.

Gerapporteerde voordelen

gua-sha-unboxing

Veel mensen die gua sha gezichtsbehandelingen hebben geprobeerd melden positieve effecten op hun huid. Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste gerapporteerde voordelen niet volledig worden ondersteund door wetenschappelijke gegevens. Enkele van de gerapporteerde voordelen zijn

 • Verhoogde bloedcirculatie. Gua sha kan helpen de bloedstroom naar het gezicht te verhogen, wat zorgt voor een gezonde gloed en een betere teint van de huid.
 • Minder wallen. De schrapende beweging van het gereedschap kan helpen overtollig vocht af te voeren en wallen in het gezicht te verminderen.
 • Verbeterde lymfedrainage. Gua sha kan helpen om het lymfestelsel te stimuleren, waardoor gifstoffen worden afgevoerd en de algehele gezondheid van de huid verbetert.
 • Minder fijne lijntjes en rimpels. De druk die wordt uitgeoefend tijdens een gua sha gezichtsroutine kan helpen om de collageenproductie te stimuleren, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden.
 • Verbeterde productabsorptie. Door een gezichtsolie te gebruiken met de gua sha tool kan de olie dieper in de huid worden opgenomen, waardoor deze beter wordt gehydrateerd en elastischer wordt.
 • Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is voor het nut van gua sha gezichtsbehandelingen, beweren veel mensen deze voordelen persoonlijk te hebben ervaren. Voordat je een nieuwe behandeling uitprobeert, is het altijd een goed idee om een huidverzorgingsexpert te raadplegen, omdat de resultaten per persoon kunnen verschillen.

Mogelijke risico’s

Het gebruik van gua sha als onderdeel van je gezichtsverzorgingsroutine wordt over het algemeen als veilig beschouwd; er zijn echter een paar potentiële risico’s waar je rekening mee moet houden:

 • Blauwe plekken. Tijdens een gua sha behandeling kan overmatige druk leiden tot blauwe plekken of verkleuring van de huid. Het is cruciaal om te beginnen met lichte druk en deze geleidelijk op te bouwen naarmate je meer vertrouwd raakt met de methode.
 • Geïrriteerde huid. Na een gua sha behandeling kunnen sommige mensen een gevoelige of rode huid voelen. Het is een goed idee om je gua sha eerst te testen op een klein stukje huid op je onderarm als je een gevoelige huid hebt of gevoelig bent voor huidirritatie.
 • Gebroken haarvaatjes. Er kunnen kleine bloedvaatjes of kapotte haarvaatjes op het huidoppervlak ontstaan als het gua sha gereedschap te krachtig of vaak op dezelfde plek wordt gebruikt.
 • Infectie. Om bacteriegroei te voorkomen is het belangrijk om je gua sha schoon te houden. Was het na elk gebruik met zeep en warm water en laat het door niemand anders gebruiken. Desinfecteer je gua sha na het schoonmaken met 70% isopropylalcohol.
 • Niet geschikt voor sommige huidaandoeningen. Als je rosacea, dermatitis, een gevoelige huid, eczeem of allergieën hebt, ben je misschien geen goede kandidaat voor gua sha. Voordat je nieuwe methoden of producten in je routine introduceert, is het altijd een goed idee om je dermatoloog te raadplegen. Als je toch doorgaat met gua sha, zorg er dan voor dat je een klein testplekje doet en 24 uur wacht voordat je een volledige routine uitvoert om er zeker van te zijn dat je huid de behandeling kan verdragen.
 • Acne. Als je een acnegevoelige huid hebt, kan het gebruik van oliën en massagetechnieken de aandoening verergeren. Zorg ervoor dat je niet-comedogene oliën en lotions kiest die je poriën niet verstoppen en mogelijk een uitbraak veroorzaken.

Wie moet gua sha vermijden

gua-sha-massage

Er zijn een aantal aandoeningen die van invloed kunnen zijn op of je gua sha wel of niet moet proberen. Als je problemen hebt met je bloedsomloop of een van de volgende aandoeningen hebt, is het heel belangrijk om gua sha te bespreken met je zorgverlener.

 • Als je bloedverdunners gebruikt
 • Als je diabetes hebt
 • Als je een actieve infectie of wond in het behandelgebied hebt
 • Als je last hebt van acne
 • Als je lijdt aan een bloedingsstoornis
 • Als je een dunne huid hebt
 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft
 • Als je nierproblemen hebt

Is gua sha het kopen waard?

Als de gerapporteerde positieve effecten van gua sha je interesse hebben gewekt, vraag je je misschien af of het de moeite waard is om te investeren in je eigen gua sha om thuis te gebruiken. Hoewel de meeste schoonheidssalons nu gua sha behandelingen aanbieden, betekent het hebben van je eigen gua sha dat je deze methode gemakkelijk in je schoonheidsroutine kunt opnemen vanuit het gemak van je eigen huis.

De prijzen voor gua sha’s variëren aanzienlijk, afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is, het merk en de kwaliteit – je kunt een paar euro tot een paar honderd betalen. Als je overweegt om een gua sha gereedschap aan te schaffen, is het waarschijnlijk het beste om te beginnen met iets betaalbaars. Probeer het een paar weken uit en experimenteer met de verschillende technieken om er zeker van te zijn dat het je bevalt – voordat je een eersteklas gua sha aanschaft.

Thuis gua sha gezichtsroutine

gua-sha-oefenen

Als je de sprong hebt gewaagd en een gua sha tool hebt gekocht, probeer dan deze eenvoudige stappen voor een gua sha gezichtsroutine te volgen:

 • Kies de juiste gua sha. Zorg ervoor dat het past bij de grootte en vorm van je gezicht.
 • Controleer op beschadigingen. Controleer op schade aan je tool.
 • Reinigen. Verwijder eerst alle make-up en was je gezicht met een zachte reiniger.
 • Breng gezichtsolie aan. Breng vervolgens een paar druppels gezichtsolie aan op je huid. Dit helpt het gua sha gereedschap om soepel over je huid te glijden.
 • Begin bij de nek. Begin je gua sha gezichtsroutine door bij je nek te beginnen. Houd het in een hoek van 45 graden en ga zachtjes omhoog vanaf de basis van je nek naar je kin.
 • Ga naar je kaaklijn. Beweeg de gua sha vervolgens naar je kaaklijn en gebruik dezelfde opwaartse schrapende beweging, begin bij het midden van je kin en beweeg naar buiten richting je oren.
 • Werk rond de neus. Gebruik de punt van de gua sha om zachtjes te drukken op de kleine plooi aan de buitenkant van elk neusgat. Door dit gebied te masseren help je de nasolabiale plooien te verminderen.
 • Werk op je wangen. Beweeg de gua sha naar je wangen en gebruik dezelfde opwaartse beweging, begin in het midden van je gezicht en beweeg naar buiten richting je oren.
 • Werk onder de ogen. Gebruik de tool om zachtjes onder de ogen te vegen. Begin aan de binnenkant van de ogen, dicht bij de neus en veeg naar de hoeken, waarbij je extra voorzichtig moet zijn met de tere huid onder de ogen.
 • Werk op je voorhoofd. Beweeg het gereedschap naar je voorhoofd en gebruik opwaartse en buitenwaartse bewegingen, begin in het midden en beweeg naar je slapen toe.
 • Werk aan je wenkbrauwen. Gebruik het gebogen uiteinde van het gereedschap om je wenkbrauwen vanaf de binnenste hoek voorzichtig naar buiten te schrapen.
 • Herhaal dit aan de andere kant. Herhaal dezelfde stappen aan de andere kant van je gezicht.
 • Eindig met je nek. Sluit je gua sha gezichtsroutine af door terug te gaan naar je nek en het gereedschap te gebruiken om vanaf de basis van je nek naar boven te schrapen in de richting van je kin.
 • Breng vochtinbrengende crème aan. Breng tot slot je favoriete moisturizer aan om de voordelen van je gua sha gezichtsroutine in te sluiten.
 • Denk eraan voorzichtig te zijn en niet te veel druk uit te oefenen terwijl je de gua sha gebruikt. Ook is het essentieel om je tool na elk gebruik schoon te maken met zeep en warm water en daarna 70% isopropyl alcohol om de opbouw van bacteriën te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Natuurlijke therapieën zoals gua sha worden al duizenden jaren gebruikt om pijn te verzachten en genezing te bevorderen. Veel mensen beweren baat te hebben gehad bij deze praktijk, maar er is meer onderzoek nodig om de werkzaamheid ervan goed te begrijpen. Zoals bij elke nieuwe gewoonte is consistentie essentieel. Voordat je resultaat begint te zien, moet je waarschijnlijk minstens vijf van de zeven dagen gua sha beoefenen gedurende een periode van drie tot zes weken.

Het is cruciaal om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren en gua sha veilig en verstandig te gebruiken, net als andere huidverzorgingsprocedures of -producten. Stop met het gebruik en raadpleeg een arts als je bijwerkingen ondervindt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.