Er is een miljardenindustrie gewijd aan zelfzorg – ongeveer een miljard, om precies te zijn. En hoewel zelfzorg een belangrijk onderdeel is van het cultiveren van zelfliefde, is het niet alles. Om het anders te zeggen, hoewel badbommen en massages manieren zijn om je liefde voor jezelf uit te drukken, zijn ze niet noodzakelijkerwijs de manier waarop je die liefde opbouwt.

Velen van ons hebben verschillende boodschappen gekregen over zelfliefde en hoe je die kunt cultiveren. Er is ons misschien verteld dat we “niet kunnen verwachten dat iemand van ons houdt totdat we leren om van onszelf te houden”. Maar voor degenen onder ons die een jeugdtrauma, moeilijke relaties of een aantal andere pijnlijke ervaringen hebben meegemaakt, is van onszelf leren houden misschien niet zo makkelijk als het klinkt.

Het goede nieuws is dat zelfliefde eigenlijk een vaardigheid is die je kunt ontwikkelen – net als zelfvertrouwen of zelftrouwen. En het is een belangrijke vaardigheid. Leer in dit artikel wat het betekent om van jezelf te houden, hoe je zelfliefde kunt ontwikkelen en of je die badbom echt nodig hebt.

Wat betekent zelfliefde?

zelfzorg

Zelfliefde betekent dat je waardering, affiniteit en positieve waardering voor jezelf hebt. Het is nauw verbonden met eigenwaarde en zelfcompassie. Als je een sterk gevoel van zelfliefde hebt, begrijp je je eigen waarde en behandel je jezelf op een liefdevolle manier.

In tegenstelling tot narcisme, wat overmatige zelfabsorptie en eigenbelang is, is zelfliefde een positieve eigenschap. Van jezelf houden betekent een goed begrip hebben van zowel je sterke als je zwakke punten. Narcisme wordt over het algemeen geassocieerd met een slechte geestelijke gezondheid. Maar een hoge mate van zelfliefde heeft een positief effect op je welzijn, mentale fitheid en je relaties.

Waarom is zelfliefde belangrijk?

Zelfliefde is cruciaal voor ons algehele welzijn. En ondanks wat de perfectionisten denken, betekent van jezelf houden niet dat je jezelf niet aan hoge eisen stelt. Zonder een positief gevoel over onszelf kunnen we het moeilijk vinden om gemotiveerd te zijn. Veel studies suggereren dat we zelfliefde nodig hebben om actie te ondernemen, kansen te grijpen en nieuwe kansen te grijpen.

Het belang van van jezelf houden

Zelfliefde is belangrijk omdat het veel van ons positieve gedrag motiveert en schadelijk gedrag vermindert. Het stelt ons in staat risico’s te nemen en nee te zeggen tegen dingen die niet voor ons werken. Het is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van zelfcompassie.

Zelfliefde helpt ons voor onszelf te zorgen, stress te verminderen en succes na te streven. Maar het beschermt ons ook tegen negatieve gedachten, zelfsabotage en onszelf te ver pushen. Het is belangrijk om in te zien dat weten waar je “nee” tegen moet zeggen net zo belangrijk is als leren wanneer je “ja” moet zeggen.

5 voordelen van zelfliefde

liefde-hart

Zelfliefde is niet alleen maar gevoelig. Nou ja, oké, het is een beetje gevoelig, maar de voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd.

1. Minder stress, meer veerkracht

Als we gestrest zijn, is dat meestal omdat we ons niet in staat voelen om de uitdagingen die voor ons liggen aan te gaan. Als je een sterk gevoel van zelfliefde hebt, ben je beter in staat om uitdagingen aan te gaan. Negatieve gevoelens en zelfkritische gedachten verergeren stress. Maar als we ons goed voelen, is het meestal gemakkelijker om problemen op te lossen.

Zelfliefde en zelfcompassie zijn direct met elkaar verbonden. Als we een hoog gevoel van zelfliefde hebben, zijn we in staat om uitdagingen te zien als tijdelijke tegenslagen – of zelfs als kansen om te groeien. Deze houding helpt ons veerkrachtiger te worden.

Zelfcompassie – en in het verlengde daarvan zelfliefde – helpt ons niet alleen om beter terug te veren, het houdt ons ook mentaal fit. Meer dan 1000 onderzoeken hebben zelfcompassie in verband gebracht met minder psychopathie en een verbeterd welzijn.

2. Bereidheid om risico’s te nemen (de goede soort)

Als we bereid zijn om risico’s te nemen, doen we dat omdat we vertrouwen hebben in onszelf. We weten dat we de uitkomst aankunnen – of we nu krijgen wat we willen of niet. Een groot deel daarvan is zelfvertrouwen, maar het is ook het geloof dat je de investering waard bent.

Stel je dit scenario voor – een dierbare, zoals een kind of beste vriend, wilde iets nieuws proberen. Als ze hun onzekerheden met jou zouden delen, zou je ze dan vertellen dat ze waarschijnlijk gelijk hebben en hoogstwaarschijnlijk zullen falen? Of zou je ze aanmoedigen om toch een kans te wagen, omdat je gelooft in alle redenen waarom het zou lukken?

Als je van jezelf houdt, ben je in staat om zowel groeikansen als kansen om te schitteren te identificeren. Risico’s nemen gaat niet alleen over iets doen dat leuk lijkt. Het gaat er ook om jezelf de best mogelijke kans op succes te geven. We zullen niet ver komen in het leven als we in onze comfortzones blijven.

3. Empathie

Als we in staat zijn onszelf te zien – en onze sterke en zwakke punten te accepteren – met compassie en waardering, kunnen we ook compassie hebben voor anderen. Dit vermogen om ruimte te houden voor de worstelingen van anderen helpt ons om empathischer te worden. Empathie creëert op zijn beurt een sterkere band en een gevoel van erbij horen.

4. Zelfeffectiviteit

Er zijn vier componenten voor self-efficacy. Deze omvatten het zien slagen van andere mensen, je eigen meesterschapservaringen hebben en bevestigd worden door anderen.

De laatste is een goed gevoel over onszelf en onze mogelijkheden. Als onze zelfliefde groot is, zijn we beter in staat om nieuwe dingen aan te nemen. Vertrouwen ontwikkelen in onze eigen capaciteiten, plus het verlangen om de beste te zijn, zijn belangrijke bouwstenen van self-efficacy. Op zijn beurt helpt dit zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen ons om onze doelen te bereiken, onszelf uit te dagen en ons beste leven te leiden.

5. Grenzen stellen

Er is een gezegde dat zegt dat een oneerlijk “ja” tegen iets wat je eigenlijk niet wilt doen, een eerlijk “nee” tegen jezelf is. We denken vaak dat ja zeggen tegen alles en altijd bereid zijn om te helpen een deugd is. Een belangrijk deel van zelfliefde is echter weten waar je energie aan moet geven – en wat je niet dient.

10 tekenen van een gebrek aan zelfliefde

liefde-voor-jezelf

Omdat een gezonde hoeveelheid zelfliefde zulke heilzame kwaliteiten heeft, kun je waarschijnlijk wel raden dat een gebrek aan zelfliefde schadelijk kan zijn. Hier zijn enkele mogelijke tekenen van een gebrek aan zelfliefde:

  1. Perfectionisme en faalangst
  2. Vermijden van zelfzorg en verwaarlozing van persoonlijke behoeften
  3. Toxische of gewelddadige relaties tolereren
  4. Moeite met “nee” zeggen en te veel verplichtingen aangaan
  5. Jezelf ongunstig vergelijken met anderen
  6. Negatieve zelfpraat en constante zelfkritiek
  7. Moeite met het stellen en handhaven van gezonde grenzen
  8. Overmatig zoeken naar externe validatie en goedkeuring
  9. Zich inlaten met zelfsaboterend gedrag
  10. Chronische gevoelens van ontoereikendheid of een laag gevoel van eigenwaarde

8 manieren om zelfliefde te beoefenen

Zelfliefde beoefenen gaat verder dan de oppervlakte. Er is zowel uiterlijk als innerlijk werk voor nodig om onze waarde te begrijpen en ons goed te voelen over onszelf. Hier zijn acht manieren om zelfliefde te ontwikkelen en te beoefenen in je eigen leven en te leren hoe je van jezelf kunt houden:

1. Ken jezelf

In werkelijkheid is er niets mis met de badbommen, geurkaarsen en “me-time” die ons worden voorgeschoteld als de “hoogste vorm van zelfzorg”. De uitdaging is dat we misschien gaan denken dat het de belangrijkste vorm van zelfzorg is. Echte zelfzorg – en zelfliefde – gaat over investeringen in jezelf die niets te maken hebben met je winkelwagentje.

Niemand heeft het antwoord op de “juiste manier” om voor jezelf te zorgen (behalve jijzelf natuurlijk).

Zie jezelf leren kennen als het beginnen van een nieuwe relatie. Of je nu een vriend aan het maken bent, aan het daten bent of zelfs een nieuwe kamerplant aan het verzorgen bent, er is een leercurve. Je kunt vragen stellen, aantekeningen maken over wat werkt en wat niet, en nieuwe dingen uitproberen. Je bent nieuwsgierig en betrokken bij het leren verzorgen van deze nieuwe relatie.

Dat gevoel van nieuwsgierige betrokkenheid is een geweldige basis om van jezelf te leren houden. Begin een dagboek, neem een nieuwe hobby of neem jezelf mee op een date. Als je tijd begint te besteden aan het leren over jezelf en wat je graag doet, zul je jezelf waarschijnlijk behoorlijk beminnelijk vinden.

2. Vis naar complimenten

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord toen je opgroeide, is vissen naar complimenten niet slecht. De meesten van ons hebben de neiging om complimenten weg te gooien in plaats van ze te omarmen en te internaliseren. Maak er een gewoonte van om complimenten, erkenningen en elke andere positieve waardering die mensen je toewerpen te omarmen.

3. Bouw aan zelfzorgroutines

Leren voor jezelf te zorgen betekent gewoontes opbouwen die je welzijn ondersteunen. Probeer een mini-reset (zoals hierboven) als je het gevoel hebt dat je moet opladen. Je kunt ook een zelfzorgplan voor jezelf maken.

Het opbouwen van zelfzorgroutines is een essentiële en proactieve aanpak om je algehele welzijn te voeden. Het gaat om het opzettelijk cultiveren van gewoonten en praktijken die bijdragen aan je fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

Geen twee zelfzorgplannen zijn identiek. Begin met het identificeren van activiteiten die je vreugde, ontspanning en een gevoel van voldoening geven. Dit kan variëren van eenvoudige dagelijkse rituelen, zoals snelle ochtendstretches of meditatie, tot grotere verplichtingen zoals regelmatige lichaamsbeweging of creatieve bezigheden.

Overweeg om een zelfzorgkalender of planner te maken om je zelfzorgroutines te structureren en te prioriteren. Plan tijd in voor activiteiten die je lichaam en geest verjongen, zodat zelfzorg een onmisbaar onderdeel van je routine wordt. Experimenteer met verschillende benaderingen en sta open om je plan waar nodig aan te passen, want flexibiliteit is de sleutel om je aan te passen aan de veranderende eisen van het leven.

Of het nu gaat om een dagelijkse mindfulnessoefening, een wekelijkse natuurwandeling of een maandelijkse zelfreflectiesessie, de cumulatieve impact van deze routines draagt aanzienlijk bij aan een duurzame en bevredigende zelfzorgreis.

4. Geef prioriteit aan zelfcompassie

Het cultiveren van zelfliefde houdt in dat je een compassievolle en begripvolle relatie met jezelf ontwikkelt. Omarm het concept van zelfcompassie, wat inhoudt dat je jezelf behandelt met dezelfde vriendelijkheid en empathie die je zou bieden aan een vriend die voor uitdagingen staat. Deze oefening is vooral van vitaal belang tijdens momenten van zelftwijfel, mislukking of tegenslag.

Begin met te erkennen dat iedereen fouten maakt en tegenslagen tegenkomt – het is een natuurlijk onderdeel van het mens zijn. Wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijkheden, weersta dan de drang om jezelf te bekritiseren of de schuld te geven. Bied in plaats daarvan woorden van aanmoediging en troost, en erken dat je steun en begrip verdient. Oefen zelfcompassievolle zelfpraat door negatieve gedachten uit te dagen en te vervangen door bevestigende en verzorgende uitspraken.

Onthoud dat zelfcompassie geen teken van zwakte is, maar een krachtig hulpmiddel om veerkracht op te bouwen en je emotionele welzijn te versterken. Door jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, verdiep je de wortels van zelfliefde en creëer je een basis voor blijvende zelfacceptatie.

5. Koester positieve zelfpraat en affirmaties

De manier waarop je tegen jezelf praat beïnvloedt je zelfbeeld en algehele welzijn aanzienlijk. Het opnemen van positieve zelfpraat en affirmaties in je dagelijkse routine is een krachtige strategie om zelfliefde te vergroten. Door bewust opbeurende en bekrachtigende taal te kiezen, kun je je interne dialoog een nieuwe vorm geven en een positiever zelfbeeld bevorderen.

Begin met het identificeren van gebieden van zelfkritiek of negatieve zelfpraat. Merk op wanneer je te hard of kritisch bent over jezelf en daag deze gedachten actief uit. Vervang negatieve uitspraken door positieve affirmaties die je sterke punten, capaciteiten en inherente waarde benadrukken. Als je jezelf er bijvoorbeeld op betrapt dat je denkt: “Ik kan dit niet”, zeg er dan tegenover: “Ik kan het wel en ik kan leren en groeien door deze ervaring”.

Maak een lijst met persoonlijke affirmaties die met je resoneren en op één lijn liggen met je doelen. Herhaal deze affirmaties regelmatig en neem ze op in je ochtendroutine of momenten van bezinning gedurende de dag. Consequent oefenen zal je hersenen helpen om een positievere en zelfbevestigende mindset te omarmen.

Omring jezelf daarnaast met positieve invloeden, of dat nu is door middel van ondersteunende vrienden, motiverende literatuur of bevestigende podcasts. Het opbouwen van een positieve externe omgeving is een aanvulling op het interne werk van het koesteren van positieve zelfpraat en versterkt een cultuur van zelfliefde in zowel je gedachten als je omgeving.

6. Omarm je uniciteit

Je individualiteit vieren is een krachtige manier om zelfliefde te beoefenen. In een wereld die vaak de nadruk legt op conformiteit, kan het omarmen van wat jou uniek maakt een radicale daad van zelfbevestiging zijn. Neem de tijd om je sterke punten, eigenaardigheden en eigenaardigheden te identificeren en te waarderen.

Begin met het maken van een lijst van kwaliteiten die jou onderscheiden van anderen. Dit kunnen je talenten, interesses of zelfs je onconventionele perspectieven zijn. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, moet je erkennen dat jouw uniekheid diepte en rijkdom toevoegt aan het tapijt van menselijke ervaringen. Bevestig je individualiteit door jezelf authentiek uit te drukken, of dat nu is via je stijl, creatieve bezigheden of de manier waarop je communiceert.

Deelnemen aan activiteiten die aansluiten bij je passies en waarden is een andere manier om je uniekheid te vieren. Als je van kunst houdt, besteed dan tijd aan creëren. Als je gepassioneerd bent over een bepaald doel, doe dan mee aan relevante activiteiten. Door authentiek te leven, eer je niet alleen jezelf, maar draag je ook bij aan een meer diverse en levendige wereld.

7. Beoefen dankbaarheid voor je lichaam

Het cultiveren van zelfliefde omvat het koesteren van een positieve en waarderende relatie met je lichaam. In plaats van je te fixeren op vermeende gebreken of maatschappelijke idealen, kun je je beter richten op het uiten van dankbaarheid voor de ongelooflijke mogelijkheden en functies van je lichaam.

Begin met het maken van een dankbaarheidsdagboek dat speciaal aan je lichaam is gewijd. Schrijf elke dag drie dingen op die je waardeert aan je lichaam. Deze kunnen variëren van het vermogen om je vrij te bewegen tot de zintuigen die je in staat stellen om de wereld te ervaren. Erken de veerkracht en kracht die je lichaam dagelijks laat zien, zelfs in kleine acties.

Doe mee aan activiteiten die lichaamspositiviteit en zelfacceptatie bevorderen. Omring jezelf met bevestigende berichten, via lichaamsgerichte media of ondersteunende sociale kringen. Daag negatieve gedachten over je lichaam uit door je bewust te richten op dankbaarheid en waardering.

8. Stel en handhaaf gezonde grenzen

zelfliefde-zelfzorg

Het stellen en handhaven van gezonde grenzen is een cruciaal aspect van zelfliefde. Grenzen dienen als een beschermende barrière, die je welzijn beschermt en je energie behoudt. Door duidelijk je grenzen aan te geven en te communiceren naar anderen, creëer je een ruimte waar zelfrespect en zelfzorg kunnen gedijen.

Denk na over je persoonlijke en emotionele grenzen. Identificeer situaties, relaties of activiteiten die je energie wegzuigen of je mentale gezondheid in gevaar brengen. Zodra je dit herkent hebt, neem dan doelbewust stappen om op die gebieden grenzen te stellen. Dit kan betekenen dat je assertief je behoeften communiceert, nee zegt als dat nodig is of fysieke en emotionele ruimte creëert als dat nodig is.

Het afdwingen van grenzen vereist consistentie en zelfverdediging. Wees standvastig in het handhaven van de grenzen die je hebt gesteld, zelfs als dat in eerste instantie ongemakkelijk voelt. Besef dat prioriteit geven aan je welzijn een essentiële daad van zelfliefde is, en grenzen stellen is een tastbare manier om deze toewijding te tonen.

Omring jezelf met mensen die je grenzen respecteren en ondersteunen. Gezonde relaties zijn gebouwd op wederzijds begrip en rekening houden met elkaars behoeften. Als je je grenzen versterkt, kweek je een omgeving die zelfliefde bevordert en je emotioneel en mentaal laat gedijen.

Zijn zelfliefde en zelfcompassie hetzelfde?

Zelfliefde en zelfcompassie zijn niet helemaal hetzelfde, maar ze zijn wel sterk aan elkaar verwant.

Zelfliefde heeft te maken met of je jezelf leuk vindt of niet. Het is je vermogen om jezelf vertrouwen, bewondering en zorg waardig te vinden. Zelfcompassie daarentegen is ons vermogen om onszelf te vergeven en mild te zijn voor onze fouten.

Simpel gezegd ontwikkelen we zelfliefde door onszelf te leren kennen, terwijl we zelfcompassie ontwikkelen door mild te zijn voor onszelf. Dit proces van zelfkennis en zelfontdekking is een groot deel van wat er nodig is om verliefd te worden op onszelf.

We bouwen zelfcompassie op door onszelf onze fouten te vergeven en ze om te zetten in kansen om te leren. Als we eenmaal zelfliefde ontwikkelen, wordt zelfcompassie veel gemakkelijker.

Houd van jezelf en verander je leven

Van jezelf houden is iets anders dan in jezelf gekeerd of narcistisch zijn. En het heeft voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid. Dus of je nu een nieuwe zelfzorgroutine omarmt of oefent met het opbouwen van grenzen, zoek uit hoe zelfliefde er voor jou uitziet. Het kost tijd, maar misschien leer je wel een hele nieuwe kant van jezelf waarderen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.