Géén vet! Gezonde vetten! Complexe koolhydraten! Helemaal géén koolhydraten! Alléén fruit! Vooral géén fruit! Voldoende zuivel! Juist géén zuivel! Calorieën tellen! Vooral niet op je calorie-inname focussen! Héél veel eiwitten! Óók eiwitten beperken… Je wordt er gek van: het ene dieet zegt dit en het andere dieet zegt precies het tegenovergestelde. Daarom bespreek ik in dit artikel een aantal punten waar je op moet letten bij een dieet, zodat je een slecht dieet kunt herkennen…
1. Tegenstrijdige claims van een ‘genie’ of ‘goeroe’
Kijk uit voor de dieetgoeroe die zegt alles te weten over voeding en vervolgens met compleet vernieuwende en extreme ideeën op de proppen komt. Hoewel de dieetgoeroe een mooi verhaal vertelt met allerlei moeilijke termen, en originele ideeën heeft die je misschien aanspreken, vaak hebben ze deze ongewone ideeën alleen maar omdat ze er aandacht mee kunnen vergaren.
Als puntje bij paaltje komt, zijn alle diëten al eens populair geweest en worden ze telkens weer onder een andere naam en in een nieuw / opvallend jasje aangeprezen. Langzaam afvallen en meer bewegen is de enige gezonde manier om blijvend af te vallen, maar zeg nu zelf: iemand die daarmee aan komt zettem, trekt geen aandacht en verkoopt geen boeken. Een zelfbenoemd genie of goeroe exploiteert doorgaans een slecht dieet…
2. Géén rekening hoeven houden met kilocalorieën
Pas ook op voor diëten die beloven dat je kunt afvallen door één bepaald hormoon of stofje te verhogen of te verlagen, zoals het Atkins dieet, Low GL-dieet etc. die allemaal zeggen te werken door je insulineniveau omlaag te brengen. In werkelijkheid is afvallen een extreem ingewikkeld proces dat afhankelijk is van een extreem ingewikkeld systeem, bestaande uit talloze lichamelijke aspecten en factoren. Er is niet één afzonderlijk hormoon of voedingsstof verantwoordelijk voor het afslankproces. Geloof nooit in diëten die beweren dat ze een methode hebben gevonden waarbij je onbeperkt mag eten en niet hoeft te sporten!
Hoewel het nauwlettend bijhouden van je calorie-inname evenmin raadzaam is, kan het nooit zo zijn dat iemand je belooft dat je zo veel mag eten als je zelf wilt en desalniettemin kunt afvallen.
3. Aansprekende ervaringen van gebruikers
Een klassieke truc om ons te overtuigen van een dieet, is het publiceren van zogenaamde ervaringen / testimonials van mensen die het dieet al gedaan hebben, en het natuurlijk het beste dieet vinden dat ze ooit hebben geprobeerd. Vaak zijn deze ervaringen uit de duim gezogen. Je zult zien dat er nul komma nul negatieve ervaringen tussen staan. Je zult zien dat het niet mogelijk is om jouw eigen ervaring achter te laten. Mocht het wel mogelijk zijn om je eigen ervaring achter te laten, dan wordt ‘ie óf standaard niet gepubliceerd, óf alléén gepubliceerd als de strekking ervan positief is, óf je krijgt een automatisch berichtje in beeld waaruit blijkt dat het achterlaten van nieuwe reacties is uitgeschakeld “vanwege spam”.
De reacties zien er doorgaans echt uit vanwege Facebook-profielen, foto’s, persoonlijke informatie en “likes”, maar als je goed kijkt, is er niks op de pagina dynamisch. De likes veranderen nooit, de profielen van mensen die hebben “geliket” linken niet echt naar Facebook of zijn fake en als je op links klikt, gebeurt er niks. Kortom: één groot vooropgezet en nep decor wat alleen maar bedoeld is om jou te doen geloven dat héél veel mensen fan zijn van een dieet. Voor je het weet heb je een E-book gekocht voor 30 of 40 euro wat vol staat met informatie, illegaal gekopieerd van gratis websites (zoals Gezondr). :P
En let op: zelfs zogenaamde neutrale ervaringswebsites zoals Klacht.nl, Tweakers.net en TrustPilot.com zijn niet echt objectief. Mijn persoonlijke ervaring is dat commerciële partijen druk kunnen uitoefenen of zelfs geld kunnen betalen om negatieve ervaringen van zulke recensiesites te laten verwijderen, waardoor een vals-positief beeld ontstaat.
4. De belofte van supersnel afvallen = slecht dieet
Dit is misschien wel de beste methode om een ongezond / slecht dieet te herkennen: men belooft dat je pijlsnel en volledig moeiteloos kunt afvallen. En meestal ook nog eens dat je binnen 2 tot 6 weken je bierbuik kunt omtoveren in een sixpack en je flubberarmen inruilen voor spierballen. Je ziet dit soort claims ook vaak bij dieetpillen. Ze bieden dan een korte-termijn-oplossing voor een lange-termijn-probleem. Je eet meestal een paar weken extreem ongezond en eenzijdig en je verliest er ook echt veel kilo’s mee. Ze vertellen er alleen niet bij dat die kilo’s bestaan uit vocht en spieren. En dat de verloren kilo’s er bovendien minstens zo snel weer bij komen zodra je stopt met het dieet. En dat je er op de koop toe zowel lichamelijk als geestelijk aan onderdoor kan gaan. :(
Vond je bovenstaande 4 punten interessant? Lees dan ook dit artikel over waardeloze diëten met nog 4 kenmerken waaraan je waardeloze dieetprincipes kunt herkennen!
Welk dieet is dan wél goed?
- Een goed dieet zegt NIET dat je van bepaalde producten helemaal niets mag eten
- Een goed dieet kun je levenslang volhouden, zonder hongergevoel
- Een goed dieet vertelt je ook dat je moet bewegen
- Een goed dieet leert je om gezond + verantwoord te eten
- Een goed dieet zorgt voor langzaam afvallen
Denk vooral logisch na! Als je er jaren over hebt gedaan om 20 kilo zwaarder te worden, dan kun je dit er niet binnen een paar weken vanaf krijgen. Kijk vooral ook naar de diëten die je hebt gevolgd. Hielp het steeds voor een korte periode omdat je een dieet volgde dat jou beloofde binnen een paar weken van je overgewicht te verlossen? Waarom moest je dan toch weer een nieuw dieet proberen na een paar maanden? Het volgen van een gezond dieet is een manier van leven en géén tijdelijke oplossing. Hoe eerder je dit inziet, des te sneller je uit die eeuwige spiraal van afvallen en aankomen kunt ontsnappen.
5 redenen waarom diëten zó vaak niet werken…
In een recent onderzoek werden duizenden mensen gevolgd tijdens het diëten, waarbij werd gevraagd naar hun eetgewoonten en hoeveel beweging ze kregen. Het bleek dat er een groot verschil zat tussen hoe mensen over hun dieet dachten en wat de weegschaal daadwerkelijk aangaf…
Calorieën onderschatten tijdens diëten
Heel veel deelnemers aan het onderzoek hadden er geen idee van hoeveel calorieën ze nu daadwerkelijk binnen kregen. Vooral dikkere deelnemers onderschatten het aantal calorieën tot maar liefst 400 kilocalorieën per dag!
Het probleem met ons als we diëten, is het enorme verschil tussen wat we denken en wat we doen. We denken dat we goed onderweg zijn, maar ondertussen is er nog heel erg veel verbetering mogelijk. De vijf redenen waardoor dat komt zijn als volgt:
1. Te veel van ‘gezonde’ producten eten
Ook in gezonde producten zitten calorieën. Soms denken we omdat het gezond is dat we er niet dik van kunnen worden en dat we er dus onbeperkt van kunnen eten. Maar dat is (helaas) niet waar! Je moet dus goed letten op het aantal calorieën, óók van gezonde producten. En let extra op met light en vetvrij: omdat je er onbewust (en bovendien onterecht) van uitgaat dat ze je niet dik maken, eet je er doorgaans extra veel van.
2. Als het geen bord vol is, telt het niet mee
Iedereen kent de kleine koekjes en het snoepje dat je eet wel. Apart geteld valt het allemaal best wel mee, maar bij elkaar opgeteld, zijn het veel calorieën per week die je extra binnenkrijgt. Uiteindelijk komt ieder pondje (hoe je het ook wendt of keert) door het mondje. :P
3. Maaltijden overslaan om calorieën te minderen
Een heel slecht idee wanneer je aan het diëten bent. is het overslaan van een maaltijd. Vaak haal je namelijk de “schade” in aan het eind van de dag. Bovendien haal je jouw spijsvertering uit z’n ritme, waardoor het voedsel minder goed wordt verteerd en je lichaam meer vetten uit dat voedsel opslaat.
4. ’s Weekends een dieetpauze inlassen
Diëten moet je 24 uur per dag en 7 dagen per week doen. Het moet een leefstijl zijn en een gewoonte worden. Als je doordeweeks dieet en denkt dat je in het weekend wel iets “verdiend” hebt, dan ben je op de verkeerde weg.
Een groot probleem van diëten is daarom ook het gevoel van opoffering en het schuldgevoel dat het met zich meebrengt. Daarom is het ook zo belangrijk om jouw favoriete eten wél in je dieet op te nemen, maar dan met mate… Zodat je je dieet vol kunt houden en je je niet extreem schuldig voelt nadat je het wel gegeten hebt.
5. De calorieën in wat we drinken vergeten we vaak
Ongeveer 20 procent (!) van de calorieën die we per dag binnenkrijgen, komen binnen via vloeibaar voedsel, dus wat je opdrinkt. Aangezien ze niet zorgen voor een afname van het hongergevoel, zijn de calorieën uit drankjes “verborgen”. Daarom is het zo belangrijk om gezonde, calorieloze drankjes te drinken, zoals groene thee en water. (bron)
Veel populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheid!
Een groot aantal populaire diëten blijkt ronduit schadelijk te zijn voor de gezondheid. Dit staat in een rapport dat werd gepubliceerd aan de hand van één van de grootste onderzoeken naar diëten ooit. Enkele populaire diëten die slecht uit de bus komen zijn:
Dieetgevolgen…
Wetenschappers van het Institut Pasteur in Lille (Frankrijk) constateerden dat ten minste 14 populaire diëten een aantal van de volgende nare gevolgen kunnen hebben:
- Verstoring van het natuurlijke metabolisme (stofwisseling)
- Verstoring van het nutriële evenwicht (onderlinge verhouding van voedingsstoffen)
- Afname van spiermassa (“spierverlies”)
- Botbreuken + andere bot- & gewrichtsklachten
Véél te veel eiwitten
Véél te weinig vezels
Het tweede rampzalige kenmerk van veel populaire diëten is een groot tekort aan vezels. Een tekort aan voedingsvezels hangt indirect samen met een overschot aan eiwitten. De meeste populaire eiwitdiëten geven koolhydraten namelijk de schuld van overgewicht. En koolhydraatrijke voeding (volkorenbrood, volkorenpasta, bruine rijst, fruit e.a.) bevat juist veel vezels. Sommige eiwitrijke diëten bevatten slechts een tiende van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels!
Dieetdilemma’s: als je dieet je juist dikker maakt…
Een gezonde leefstijl is een ideaal waar we allemaal naar streven. Goed eten, regelmatig sporten, genoeg slapen. Het lijkt makkelijk, toch? We weten echter allemaal dat het net wat gecompliceerder is dan een paar simpele woorden. Wanneer je het op het ene vlak goed doet, bijvoorbeeld je wekelijkse dieetdoelen nakomen, kun je gemakkelijk tekortkomen bij het sporten. Een van de volgende dilemma’s zouden een rol kunnen spelen bij het niet willen slagen van je dieet, terwijl je nog zo je best doet.
1. Je komt de weekeinden niet door…
Je streeft ernaar goed te eten, en je sport doordeweeks zeer regelmatig. Maar wanneer je vrijdagavond de sportschool verlaat gaan alle remmen los. Weekends moeten natuurlijk worden gebruikt voor ontspanning en relaxen, maar het is belangrijk om op te passen dat je in het weekend niet al het harde werk van de week ervoor teniet doet.
Zie weekends als een kans om de dingen te doen die je leuk vindt en spendeer tijd met familie en vrienden. Een weekend hoeft echt geen eetfestijn of alcoholduik te betekenen. Gebruik je vrije tijd constructief: plan je maaltijden voor de komende week, verzin een nieuwe sportroutine, breng een bezoek aan de plaatselijke groenteboer en lees je favoriete health magazine. Als je tijd over hebt kun je bijvoorbeeld wat maaltijden voorbereiden voor de komende week voor als je een keer geen zin of tijd hebt om te koken.
Weekends zijn ook zeer geschikt voor beweging. Trek je wandelschoenen aan en ga het bos in of ga tennissen, squashen, joggen of skeeleren. Weekends zijn de perfecte tijd om te genieten van lichamelijke activiteit zonder dat je op je horloge hoeft te letten of een strikt schema hoeft te volgen.
2. Je verzint smoesjes om niet te hoeven sporten…
Er is geen twijfel over mogelijk dat het moeilijk is om sporten een prioriteit te maken binnen het dagelijks leven. Het kan zijn dat je een keer een extreem drukke week hebt en daarom geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, maar vaak wordt zo’n week al snel twee weken en dan drie weken enzovoort. Met sporten kan je je ideaalgewicht veel sneller realiseren dan met alleen diëten. Krachttraining bouwt spiermassa op die je stofwisseling versnelt waardoor je meer calorieën verbrandt gedurende de dag.
Heb je het echt te druk voor een paar keer per week een klein beetje lichaamsbeweging, of liggen je prioriteiten elders? Een minuut of tien sporten is in ieder geval beter dan helemaal geen lichaamsbeweging. Je valt overigens veel minder snel uit je ritme wanneer je een keer korter of minder heftig sport in plaats van het helemaal overslaat. Alles wat je hart sneller doet kloppen en je bloedt sneller doet stromen is een begin!
3. Het maakt je niet uit waar calorieën vandaan komen, zolang je maar onder je limiet blijft…
Het is eenvoudig en belangrijk om op je inname van calorieën te letten, maar daarbij is kwaliteit net zo belangrijk als kwantiteit! De kwaliteit van het voedsel waar je je calorieën uithaalt en de overige voedingsstoffen die ze bevatten zijn zeker zo belangrijk als het aantal calorieën. Er is een gigantisch verschil tussen het eten van 400 calorieën aan chocolade als lunch en 400 calorieën aan salade van slabladeren, bonen, tomaten, wortels en komkommer. De salade zal je langer verzadigd doen voelen en je eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en fytochemicaliën geven.
Zorg dat je het meeste haalt uit wat je eet. Als je vaak voedsel met veel calorieën en weinig voedingsstoffen eet, dan is de kans groter dat je te veel eet en dat je niet aan de voedingsbehoeften van je lichaam voldoet. Het verhoogt de kans op ziekten zoals diabetes, verhoogd cholesterol en botontkalking. Denk dus aan de herkomst van je calorieën bij het samenstellen van je dagelijkse menu.
4. Stop met smoesjes!
Als je op dieet bent, is het belangrijk om dat dieet nooit aan te grijpen als excuus om jezelf andere ongezonde leefgewoonten aan te meten. Je houdt jezelf alleen maar voor de gek door vol te houden dat sporten niet hoeft als je over het algemeen gezond eet en dat je in het weekend best volop mag barbecueën als je doordeweeks geen chocolade eet. Excuses als deze maken het makkelijk om van het gezonde pad af te dwalen. Stop dus met slechts diëten en stap in plaats daarvan over op een algehele ‘gezonde levensstijl’.
Diëten schadelijk: conclusie…
Bijna alle onderzochte diëten die de calorie-intake beperken, leveren te weinig voedingsstoffen. Zo werden er veel tekorten geconstateerd aan vitamines en essentiële vetzuren. Er werden daarentegen juist grote overschotten aan zout geconstateerd. Conclusie: niets gaat boven een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet; iedereen zou een specialist moeten raadplegen voordat hij/zij begint met diëten; en hoe vaker je begint en stopt met een dieet, des te zwaarder je wordt. Weight Watchers bleek – tot verrassing van velen – het meest uitgebalanceerde van alle onderzochte diëten.
Heb jij weleens een populair dieet gevolgd zoals dat van Atkins, Montignac, Dukan, Ornish, Jenny Craig, Sonja Bakker, Dokter Frank of Sonja Kimpen? En ben je er achteraf gezien blijvend mee afgevallen? Laat hieronder een reactie achter!
Ben jij er inmiddels al achter waarom jouw diëten uit het verleden niet hebben uitgepakt zoals je had gehoopt? Of heb jij weleens een slecht dieet gevolgd wat achteraf gezien nergens op gebaseerd is en alleen maar in het leven is geroepen om geld te verdienen over de rug van wanhopige afvallers, lijners & diëters? Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen met lotgenoten die de dupe zijn geworden van waardeloze diëten!
6 Reacties
@ Ronald: Ikzelf ben nog maar een ‘kind’ en zelfs ik denk dat het nooit verstandig zal zijn als je wordt geholpen door iemand die ZO veel fouten kan maken in een stukje tekst.
:)
ik ben het hier helemaal mee eens. er zou iemand een boek moeten schrijven hoe je een menu kan samen stelen en waar instaat wat gezonde voeding zijn en hoe het menselijk lichaam werkt. ik ben zelf net klaar met de opleiding vit vak is een opleiding voor fitnessinstructeur ik. heb der best wat van geleerd over voeding niet zoveel als bij voedingsleer maar toch iets. ik ben van mening dat Sonja Bakker dieet niet werkt. er zou een boek moeten komen waar in staat wat gezonde voeding is en wat de voedingstoffen met je doen zoals koolhydraten vetten eiwitten mineralen vitamines zink kalium magnesium fosfor spoorelementen ijzer en noem het maar op. met vragen over voeding kan ik u advies geven zo ver ik het kan weet der niet veel van af maar wat ik geleerd heb op de opleiding kan ik u wel wat vertellen maar als ik het niet weet dan zeg ik gewoon dat weet ik niet daarvoor kunt het beste naar een diëtist gaan maar als ik het wel dan leg ik het u uit. vermeld we las je mij meld van wat u wild weten en waar voor het is.
BodieBoost door Charlotte Willems vanaf nu in de winkel!
Hallo. Ronald. Ikheb een boekenover paleo gelezen en daarin beschrijven ze precies wat je kunt eten waarom en wat er in zit aan vitaminen mineralen enzymen. Ook hoe eiwitten vetten en koolhydraten werken. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groet Astrid Willems
Inmiddels is dit artikel 10 jaar oud en is er op Gezondr een heleboel geschreven en gepubliceerd over gezonde voeding. Zie desgewenst de volgende artikels:
Daarnaast heb ik door de jaren heen zo’n 10.000 vragen over gezondheid, lichaamsbeweging en voeding beantwoord. Dus mocht iemand aanvullende vragen hebben over goede diëten of slechte diëten, dan hoor ik dat graag! :)