Vetarme (0% vet) producten maken dik

Vetarme producten zorgen ervoor dat je méér calorieën binnenkrijgt dan met normale producten. Dat is de conclusie van een onderzoek van Cornell University. Gemiddeld eten mensen 28% meer calorieën door vetarme (0% vet) producten in vergelijking tot normale producten. Bij mensen met zwaarlijvigheid c.q. obesitas kan dit oplopen tot maar liefst 45%…

Vetarm is niet gelijk aan calorie-arm

“De meeste mensen realiseren zich niet dat vetarme producten niet hetzelfde zijn als calorie-arme producten”, zegt Wansink van Cornell. Vaak wordt het vet in vetarme producten vervangen door suiker. Vetarme snacks bevatten gemiddeld slechts 11% minder calorieën dan de normale varianten, maar de meeste mensen denken dat deze producten ongeveer 40% minder calorieën leveren.

Onderzoek 0% vet

In het onderzoek werd aan 2 groepen identieke chocolade uitgedeeld, zonder dat men wist dat deze chocolade al een onderdeel was van het onderzoek. Bij de ene groep stond op de verpakking dat het normale chocolade was en bij de andere groep stond ‘vetarm’ op de verpakking. De vetarme groep at gemiddeld 1/3 méér van de chocolade dan de “normale” groep.

Uit een vervolgonderzoek bleek dat het méér eten van vetarme producten komt door een verminderd schuldgevoel. Tevens kwam hieruit naar voren dat de meeste mensen zelfs nog meer van de vetarme producten eten als ze het minder lekker vinden dan de normale versies. Want als iets minder lekker is zal het ook wel minder ongezond zijn, toch!?

Conclusie vetarme producten

De conclusie van Wansink in het boek Mindless Eating is dan ook: ‘Blijf van de vetarme producten af en eet de normale producten. Maar dan wel iets minder dan je gewend bent. Dat is beter voor jouw dieet en voor je smaakpapillen’. (bron)

Tot slot

Mijn tip is dan ook: kijk eerst goed naar het aantal calorieën op de verpakking en vergelijk het met de normale versie. Je zult zien dat bijvoorbeeld Optimel yoghurt helemaal niet zo veel minder calorieën bevat dan normale yoghurt, ook al wil het grote logo ‘0% vet’ ons anders doen geloven. Daarnaast zijn de 0 procent vet producten vaak ook nog anderhalf tot twee keer zo duur.

Al met al worden we enorm voor de gek gehouden: in vetarme producten wordt vet doorgaans ingeruild voor suiker en surrogaatvet/nepvet; in suikerarme producten wordt suiker deels ingeruild voor vet en deels voor synthetische zoetstoffen; suikervrije producten zitten doorgaans bomvol chemische suikervervangers. Slechte keuzes dus!

Wat vind jij van vetarm, vetvrij, suikerarm, suikervrij en light? Doen of gewoon minder eten van de normale, natuurlijke varianten?

2 reacties op “Vetarme (0% vet) producten maken dik

  1. Linda ·

    Ik eet sinds begin dit jaar vetarm. Dat is dan ook het enige wat ik in de gaten hou. Ben nog NOOIT zoveel en zo gemakkelijk afgevallen. Je wordt er niet dik van, wat een onzin. Al die diëten waarvan beweert wordt dat je ervan afvalt, DAAR wordt je dik van. Ik heb ALLES al geprobeerd, zelfs een maagballon. Hielp niks, je kwam gelijk weer aan. Doordat je vette gerechten heel makkelijk kunt vervangen door vetarme gerechten kun je toch bijna alles eten (geen varkensvlees uiteraard, da’s ECHT te vet) en op een normale manier snoepen. Ik ben al ong. 30 kilo kwijt en ik zak nog steeds. Ik voel me er ook prima bij en laat me één keer in de twee maanden checken bij de arts. Niks aan de hand, ook hij is enthousiast. Dus niks dik worden, EINDELIJK een goed en heel gemakkelijk dieet!!!

    Reageer
  2. Jan Geertsema ·

    We leven in de omgekeerde wereld. Veel is anders dan het lijkt – lees: men ons doet geloven; ‘(pseudo-)wetenschappers, politici, de commercie. We worden compleet gehersenspoeld. Zo ook door de voedingsfabrikanten, die astronomisch veel geld aan reclame (en – pas op voor! – content voor tv-programma’s) uitgeven. ‘Vetarme producten maken dik’. Inderdaad – die communicatie komt helaas nog helemaal niet door. Maar het is nog erger dan ik op uw site uitgelegd kan vinden. De synthetische toevoegingen (van de natuurlijke bestanddelen) zijn – blijkens uit betrouwbare internetbronnen – geenszins ongevaarlijk. Gecorrumpeerde toelatingsinstellingen en hogere ambtenaren maken dat wetenschappelijk onderbouwde waarschuwingen worden genegeerd. Het is een geraffineerde voedingsmaffia. Ongemerkt zijn het de chemie- en farmaceutische reuzen die de macht hebben genomen over voedingsindustrie. (Natuurlijke voedingsbestanddelen eruit, en synthetische (=chemische) additieven ervoor in de plaats. Doe ook maar websearch naar de verstoring van de hormoonbalans door gmo-soja (90% van alle soja in de VS en Canada, en Latijns-Amerika). Zo ook import van vlees uit die landen van vee dat daar massaal met groeihormoon wordt vetgemest. En waarvan WTO regels importverboden verbieden!!

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.