Hypertensie tegengaan: hoe voorkom je hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk staat bekend als hypertensie en een te lage bloeddruk als hypotensie. Met name een te hoge bloeddruk is gevaarlijk. Als je bloeddruk te hoog is, kan dat verregaande gezondheidsproblemen teweegbrengen. Een te hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten, vooral in combinatie met andere risicofactoren, zoals diabetes mellitus en overgewicht.

Wat is bloeddruk?

Vloeistof kan alleen opwaarts door een buis stromen als deze door een kracht wordt gestuwd. Terwijl de vloeistof stroomt, oefent deze op zijn beurt druk uit op de buis. Dit principe geldt ook voor de stroming van bloed door aders. De bloeddruk is dus de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders. Wanneer het hart samentrekt wordt de druk op de aderwanden groter. Men onderscheidt bovendruk en onderdruk. Samen zijn deze waarden verantwoordelijk voor de bloeddruk.

Hypertensie: bloeddrukwaarden

Bloeddruk kan worden opgemeten met een bloeddrukmeter. Kort door de bocht gelden de volgende bloeddrukwaarden:

 • Optimale bloeddruk voor volwassenen: 120/80 mm Hg
 • Normale bloeddruk voor volwassenen: minder dan 140/90 mm Hg
 • Hoge bloeddruk: meer dan 160/95 mm Hg
 • Lage bloeddruk: minder dan 90/60 mm Hg

Binnen Nederland komt hypertensie veel meer voor dan een te lage bloeddruk.

Symptomen van hoge bloeddruk oftewel hypertensie

In veruit de meeste gevallen is hypertensie een stille aandoening (bijnaam: sluipmoordenaar). Dit betekent dat je doorgaans weinig tot niets van een te hoge bloeddruk merkt. Dit is dan ook het gevaarlijke van hypertensie. Vaak merk je het pas als het te laat is. Enkele symptomen die zouden kunnen wijzen op hypertensie zijn:

Hypertensie: oorzaken van hoge bloeddruk

Hypertensie kan worden veroorzaakt door erfelijke overdracht, maar is meestal het gevolg van ongezonde eet- en leefgewoonten. Te hoge bloeddruk kan worden veroorzaakt door:

 • Te veel zout
 • Zwaarlijvigheid (obesitas)
 • Alcoholgebruik & alcoholmisbruik
 • Roken (nicotinegebruik)
 • Drop & zoethout + zoethoutwortel(extract)
 • Glycyrrhizine of glycyrrhizinezuur (bestanddeel van zoethout)
 • Stress

Hoge bloeddruk voorkomen & genezen

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die werkzaam zijn tegen hypertensie. Hoge bloeddruk kan worden verholpen / voorkomen door:

 • Alcoholgebruik tot een minimum beperken
 • Algehele gezonde leefstijl (gezond, gevarieerd & uitgebalanceerd eten + voldoende bewegen)
 • Niet roken (of desnoods stoppen met roken)
 • Lichaamsgewicht binnen de perken houden (of desnoods afvallen)
 • Stressvrij proberen te leven

Medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk

Naast de tips die je hierboven vindt, worden er ook vaak medicijnen tegen een hoge bloeddruk voorgeschreven door artsen. Sterker nog, het meest verstrekte geneesmiddel in Nederland van de laatste jaren is een medicijn tegen een te hoge bloeddruk, genaamd metoprolol (merknamen: Lopresor en Selokeen), een zogenaamde bètablokker. Bètablokkers vertragen je hartslag waardoor je bloeddruk daalt. Bovendien zorgen deze medicijnen ervoor dat je aderen verwijden, zodat je hart rustiger kan pompen en de bloeddruk afneemt. Ze hebben dus een dubbele werking. Een andere bekende bètablokker is propranolol (merknaam: Inderal).

Verder zijn er nog diverse andere soorten medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers (o.a. Ramiril) en plasmiddelen (bijv. Lasix/Lasiletten/furosemide). Plasmiddelen zorgen ervoor dat je nieren meer zout uitscheiden; dit zout neemt vervolgens vocht mee via de urinewegen. Zodoende daalt de hoeveelheid vocht in je bloed, waardoor je hart het makkelijker rond kan pompen en je bloeddruk daalt. Maar natuurlijk is het altijd slimmer om te voorkomen dat je deze geneesmiddelen tegen hypertensie nodig hebt!

Heb jij ervaring met een verhoogde bloeddruk c.q. hypertensie? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.