Een te hoge bloeddruk staat bekend als hypertensie en een te lage bloeddruk als hypotensie. Met name een te hoge bloeddruk is gevaarlijk. Als je bloeddruk te hoog is, kan dat verregaande gezondheidsproblemen teweegbrengen. Een te hoge bloeddruk vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten, vooral in combinatie met andere risicofactoren, zoals diabetes mellitus en overgewicht.

Wat is bloeddruk?

Vloeistof kan alleen opwaarts door een buis stromen als deze door een kracht wordt gestuwd. Terwijl de vloeistof stroomt, oefent deze op zijn beurt druk uit op de buis. Dit principe geldt ook voor de stroming van bloed door aders. De bloeddruk is dus de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders. Wanneer het hart samentrekt wordt de druk op de aderwanden groter. Men onderscheidt bovendruk en onderdruk. Samen zijn deze waarden verantwoordelijk voor de bloeddruk.

Hypertensie: bloeddrukwaarden

Bloeddruk kan worden opgemeten met een bloeddrukmeter. Kort door de bocht gelden de volgende bloeddrukwaarden:

  • Optimale bloeddruk voor volwassenen: 120/80 mm Hg
  • Normale bloeddruk voor volwassenen: minder dan 140/90 mm Hg
  • Hoge bloeddruk: meer dan 160/95 mm Hg
  • Lage bloeddruk: minder dan 90/60 mm Hg

Binnen Nederland komt hypertensie veel meer voor dan een te lage bloeddruk.

Symptomen van hoge bloeddruk oftewel hypertensie

In veruit de meeste gevallen is hypertensie een stille aandoening (bijnaam: sluipmoordenaar). Dit betekent dat je doorgaans weinig tot niets van een te hoge bloeddruk merkt. Dit is dan ook het gevaarlijke van hypertensie. Vaak merk je het pas als het te laat is. Enkele symptomen die zouden kunnen wijzen op hypertensie zijn:

Hypertensie: oorzaken van hoge bloeddruk

Hypertensie kan worden veroorzaakt door erfelijke overdracht, maar is meestal het gevolg van ongezonde eet- en leefgewoonten. Te hoge bloeddruk kan worden veroorzaakt door:

  • Te veel zout
  • Zwaarlijvigheid (obesitas)
  • Alcoholgebruik & alcoholmisbruik
  • Roken (nicotinegebruik)
  • Drop & zoethout + zoethoutwortel(extract)
  • Glycyrrhizine of glycyrrhizinezuur (bestanddeel van zoethout)
  • Stress

Hoge bloeddruk voorkomen & genezen

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die werkzaam zijn tegen hypertensie. Hoge bloeddruk kan worden verholpen / voorkomen door:

  • Alcoholgebruik tot een minimum beperken
  • Algehele gezonde leefstijl (gezond, gevarieerd & uitgebalanceerd eten + voldoende bewegen)
  • Niet roken (of desnoods stoppen met roken)
  • Lichaamsgewicht binnen de perken houden (of desnoods afvallen)
  • Stressvrij proberen te leven

Medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk

Naast de tips die je hierboven vindt, worden er ook vaak medicijnen tegen een hoge bloeddruk voorgeschreven door artsen. Sterker nog, het meest verstrekte geneesmiddel in Nederland van de laatste jaren is een medicijn tegen een te hoge bloeddruk, genaamd metoprolol (merknamen: Lopresor en Selokeen), een zogenaamde bètablokker. Bètablokkers vertragen je hartslag waardoor je bloeddruk daalt. Bovendien zorgen deze medicijnen ervoor dat je aderen verwijden, zodat je hart rustiger kan pompen en de bloeddruk afneemt. Ze hebben dus een dubbele werking. Een andere bekende bètablokker is propranolol (merknaam: Inderal).

Verder zijn er nog diverse andere soorten medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers (o.a. Ramiril) en plasmiddelen (bijv. Lasix / Lasiletten / furosemide). Plasmiddelen zorgen ervoor dat je nieren meer zout uitscheiden; dit zout neemt vervolgens vocht mee via de urinewegen. Zodoende daalt de hoeveelheid vocht in je bloed, waardoor je hart het makkelijker rond kan pompen en je bloeddruk daalt. Maar natuurlijk is het altijd slimmer om te voorkomen dat je deze geneesmiddelen tegen hypertensie nodig hebt!

Belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk

oorzaken hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk kent vele mogelijke oorzaken. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in:

  • Oorzaken hoge bloeddruk die je wel kunt veranderen
  • Oorzaken hoge bloeddruk die je niet kunt veranderen

In dit artikel vind je de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk (hypertensie) uit beide groepen op een rijtje.

Oorzaken hoge bloeddruk die je niet kunt veranderen

Onderstaand de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk waar je zelf helaas niets aan kunt doen.

1. Leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je krijgt dat je leeftijd een hoge bloeddruk veroorzaakt. Dit komt voornamelijk door aderverkalking en -vernauwing. Hoe minder ruimte er is voor het bloed om te stromen, hoe hoger de bloeddruk namelijk wordt.

2. Ras

Mensen met een donkere huidskleur hebben van nature een hogere bloeddruk dan diegenen met een lichte huidskleur. Zij met een tintje ontwikkelen doorgaans op jongere leeftijd een hoge bloeddruk en krijgen sneller complicaties die hiermee gepaard gaan.

3. Sociaal-economische factoren

Een hoge bloeddruk komt vaker voor bij lager geschoolde en armere groepen binnen de maatschappij. De achterliggende oorzaak van een hoge bloeddruk is in dit geval voornamelijk een minder gezond en gevarieerd eetpatroon. Daarnaast sporten deze groepen minder vaak dan groepen uit hogere sociaal-economische klassen.

4. Erfelijkheid

De kans op een hoge bloeddruk neemt toe als er veel mensen met een verhoogde bloeddruk in de familie voorkomen. Erfelijkheid is in dit geval dus de oorzaak van een hoge bloeddruk.

5. Geslacht

Over het algemeen hebben mannen meer kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen. Er zijn wel sterke verschillen tussen rassen, maar dit verschil geldt in meerdere of mindere mate voor elk ras.

Oorzaken van een hoge bloeddruk die je wel zelf kunt veranderen

Aan de onderstaande oorzaken van een hoge bloeddruk kun je juist wel zelf iets doen. Lees dus verder en pas je leven vandaag nog aan om deze oorzaken van een hoge bloeddruk te voorkomen!

1. Overgewicht

Voornamelijk ernstig overgewicht (obesitas) is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk in de Westerse samenleving. Het is daarom belangrijk om binnen 15% van je ideale gewicht te blijven om een opstapeling van medicijnen en een hoge bloeddruk te voorkomen.

2. Gevoeligheid voor zout & overmatige zoutconsumptie

Vooral mensen die een hoge gevoeligheid hebben voor zout, ontwikkelen snel een te hoge bloeddruk. Ook overconsumptie van zout is een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk. Dit is slecht nieuws, want we eten gemiddeld 5 tot 10 keer meer zout dan goed voor ons is. Hierbij gaat het niet om het kleine beetje zout dat je over je avondeten strooit, maar om de zouten die in veel voorverpakte levensmiddelen zijn verborgen. Zout proef je vooral als het aan de oppervlakte ligt van je voedsel, en veel minder als het erin is verwerkt. Let dus goed op met zout als je een hoge bloeddruk wilt voorkomen!

3. Alcoholgebruik

Als je meer dan één of twee glazen alcohol drinkt per dag, dan is de kans groot dit een hoge bloeddruk veroorzaakt.

4. Anticonceptiepil

Sommige vrouwen die de pil slikken hebben last van een hoge bloeddruk. Je kunt bij de huisarts laten onderzoeken of dit een mogelijke oorzaak van een verhoogde bloeddruk is bij jou. In dat geval kun je eventueel overstappen op een ander soort anticonceptiepil of een alternatief overwegen.

5. Te weinig lichaamsbeweging / sporten

Een inactieve levensstijl is een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk en obesitas.

6. Medicijnen

Sommige medicijnen zoals amfetaminen (o.a. speed), dieetpillen en sommige pillen tegen hooikoorts en andere allergieën veroorzaken een hoge bloeddruk. (bron)

Bloeddruk verlagen: 5 natuurlijke manieren…

Overgewicht en zwaarlijvigheid gaan vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Indien er sprake is van een ernstig verhoogde bloeddruk, dan zul je daarvoor medicijnen moeten slikken. Er zijn echter ook natuurlijke manieren om je bloeddruk onder controle te krijgen. Hieronder vind je 5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Door je leef- en eetgewoontes aan te passen is het goed mogelijk dat je na verloop van tijd geen medicatie tegen een verhoogde bloeddruk meer nodig hebt!

1. Bloeddruk verlagen m.b.v. lichaamsbeweging

Door dagelijks 30 minuten lichamelijk actief te zijn, kun je je bloeddruk verlagen. Zoek dus een cardiosport die je leuk vindt en ga aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan:

  • Wandelen & Hardlopen
  • Zwemmen en Roeien
  • Fietsen + Crosstrainen

2. Gebruik niet te veel zout

Eet je momenteel veel zout? Dan is er een goede kans dat je je bloeddruk aanzienlijk kunt verlagen door simpelweg een stuk minder zout te nuttigen. Houd er rekening mee dat veel kant-en-klaar producten enorme hoeveelheden zout bevatten. Gebruik bij voorkeur dus onbewerkte producten en voeg geen (keuken)zout toe aan je maaltijden.

3. Bloeddruk verlagen door stress te verminderen

De aanwezigheid van stress in je leven is van grote invloed op je bloeddruk. Probeer stress daarom te verminderen als je je bloeddruk wilt verlagen. Neem regelmatig een moment voor jezelf, krop ergernis en woede niet op en probeer te relativeren. Extra tip: ga op yoga of volg een cursus mediteren als je veel stress ervaart.

4. Vermijd overmatig alcoholgebruik

Het is geen probleem om zo nu en dan eens een glaasje wijn te drinken. Overmatig alcoholgebruik werkt een verhoogde bloeddruk echter in de hand. Let dus op je alcoholinname en drink zeker niet meer dan twee glazen alcoholhoudende drank per dag.

5. Eet regelmatig een banaan

Kalium heeft een bloeddrukverlagende werking. Kalium vermindert namelijk de bloeddruk-verhogende invloed van natrium (zout). Bananen zijn een uitstekende bron van kalium. Ook aardappels met schil, sinaasappelsap en magere yoghurt bevatten aanzienlijke hoeveelheden kalium.

Heb jij nog tips om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen? Wat is voor jou de belangrijkste oorzaak van een hoge bloeddruk en heb jij tips om een verhoogde bloeddruk te voorkomen? Of heb jij ervaring met een verhoogde bloeddruk c.q. hypertensie? Laat hieronder een reactie achter!

1 Comment

  1. Hallo, Mijn naam is Jacob en ik ben 72. Tot mijn 65e heb ik een perfecte bloeddruk gehad, maar bij een controle 8 maanden geleden was de bovendruk 180. Bij verdere metingen door een machine in een apotheek kwamen er zeer schommelende waarden uit. Achtereenvolgens 156/84 – 140/78 – 127/73 – 189/92. Mijn overtuiging is dat door het tobben, angsten en zenuwen komt. Ik rook en drink niet, wandel elke dag een uur. Nu denk ik erover Sint Janskruid te gaan slikken. Lijkt dat een goed idee of heeft u een suggestie?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.