vrouw hoort hoge piep in oor is geïrriteerd

Hoge piep in oor: oplossing voor een brom / zoem / pieptoon

Continu een hoge piep in je oor horen, wijst 9 van de 10 keer niet op een ernstig gezondheidsprobleem. Desalniettemin wordt constant gepiep in de oren door de meeste mensen als enorm hinderlijk ervaren. Het leidt af van andere omgevingsgeluiden, is een belemmerende factor tijdens conversaties en een pieptoon in de oren kan simpelweg immens vermoeiend zijn.

Overigens heeft vrijwel iedereen wel eens last van een langdurige, hoge pieptoon in de oren – bijvoorbeeld na een avondje stappen – maar bij de meeste mensen zijn de klachten na een nachtje slapen alweer verdwenen. Houden de klachten bij jou langer aan? Dan lees je in dit artikel hoe je in de praktijk kunt omgaan met een constante, hoge piep in je oren.

Wat is dat irritante gepiep in mijn hoofd?

Het hinderlijke geluid in de oren wordt door de meeste mensen omschreven als een hoog gepiep dan wel gesis, maar oorsuizen kan zich ook uiten in een zoem, fluit, geruis, rinkel of brom. Het is in ieder geval een fel geluid dat niet door andere wordt waargenomen en dus niet kan worden verholpen door een ruimte te verlaten of oordopjes in te doen. Voor meer achtergrondinformatie over deze klachten, zie het artikel Tinnitus / Oorsuizen.

Gaat een piep in de oren weg?

Het is vooraf moeilijk te voorspellen of het gepiep in je oren op termijn verdwijnt. Bij veel mensen wordt het fluitende geluid naar verloop van tijd minder of verdwijnt het helemaal. Maar mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van permanente gehoorschade, dan kun je ook blijvend lasthouden van een hinderlijk geluid in je oren. Wel is het vaak zo dat je naar verloop van tijd enigszins went aan het piepende geluid en het je wellicht minder opvalt.

Als je veelvuldig of langdurig een storende piep in je oren ervaart, dan is het sowieso raadzaam om langs de huisarts te gaan. Indien er geen medische oorzaak kan worden gevonden voor het piepende geluid dat je hoort, dan zul je zo goed mogelijk moeten leren leven met je klachten. Het is dan zeer belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat de piep in je oren nog harder wordt. Hieronder de nodige oplossingen en tips tegen een piep in je oren…

Preventieve oplossingen tegen piep in oor

Ook voor een geruis of piep in je oren geldt: voorkomen is beter dan genezen (en veel eenvoudiger!). Ook als je reeds last hebt van een constante piep in je oor, doe er dan alles aan om erger te voorkomen. Het komt namelijk veelvuldig voor dat de piep harder wordt en langer blijft. Denk wat betreft preventieve oplossingen aan het volgende:

1) Draag oordoppen

Ga je een avondje uit of weet je dat je op een plaats komt met veel lawaai? Draag dan altijd oordoppen die beschermen tegen geluid. Er zijn ontzettend veel verschillende oordopjes verkrijgbaar en het loont zeker om je er even goed in te verdiepen. Zo zijn er speciale oordoppen voor muziekfestivals die enerzijds dempend werken, maar waarbij je tegelijkertijd nog prima van de muziek kunt genieten. Maak je ook geen zorgen over je uiterlijk. De meeste oordoppen zie je niet tot nauwelijks en steken amper uit. Oordoppen vergeten? Bij concertzalen als Ziggo Dome worden ze gewoon ter plekke verkocht! Wist je dat je oordopjes ook prima geschikt zijn als je in de horeca werkt of uit eten gaat? De wat betere oordoppen filteren namelijk vooral de hogere (schadelijke) tonen en geluiden, waardoor je nog prima kunt communiceren met de mensen in je omgeving.

2) Kies je omgeving slim uit

Ga je een avondje uit eten en wil je niet thuiskomen met een (extra) rinkelend hoofd? Kies dan voor een restaurant met goede akoestiek waarbij je niet tegen je tafelgenoten hoeft te schreeuwen en zij tegen jou. Ga niet in de buurt van een geluidsbox of luidspreker zitten en zoek een rustigere plek of ruimte op indien je naar een rumoerig feest gaat.

3) Werkomgeving

Werk je in een rumoerige omgeving? Dan is het extra belangrijk om oordoppen of een geluiddempende koptelefoon te dragen omdat je dan veelvuldig wordt blootgesteld aan geluiden die de piep in je oren kunnen veroorzaken. Informeer ook zeker bij je werkgever naar de mogelijkheden om gepersonaliseerde oorbescherming op maat te krijgen. Een dergelijke koptelefoon of set oordoppen is helemaal op jouw oren afgestemd en zal dus een stuk beter beschermen dan een standaard product.

4) Volume (kop)telefoon

Het klinkt saai, maar pas echt heel goed op dat je het volume van een koptelefoon niet te hoog zet. Hetzelfde geldt voor het volume van je mobiele telefoon terwijl je belt. De piep in de oren is vaak pas enige tijd na overbelasting merkbaar. Mocht je dus niet direct een piep of fluitgeluid horen na het gebruik van een koptelefoon of mobiele telefoon, dan wil dat niet zeggen dat het volume niet te hard heeft gestaan.

Verzorg je oren goed

Een piepend geluid in het oor is vaak het gevolg van beschadigde haarcellen in je oor. Oorsuizen kan overal in de gehoorgang ontstaan. Ga dus zorgvuldig om met je oren en verzorg je oren goed. Gebruik beslist geen wattenstaafjes in je oren en ga op tijd naar de dokter indien je jeuk of pijn in je oren ervaart.

Oren laten uitspuiten om piep/ruis te verminderen

Je lichaam produceert intern allerlei geluiden. Iedereen hoort dit wel eens; denk aan het kloppen van je hart of het knorren van je maag. Doorgaans horen we dergelijke geluiden echter amper tot niet omdat we ze simpelweg niet waarnemen of gefocust zijn op andere, externe geluiden. Op het moment dat je gehoor echter (deels) geblokkeerd wordt en je externe geluiden minder goed hoort, dan kunnen dergelijke interne geluiden van je lichaam opeens een stuk meer op de voorgrond treden. Het kan dus lonen om eens bij de dokter te laten controleren of er wellicht sprake is van een oorsmeerprop en of het zinvol is om je oren te laten uitspuiten.

Medicatie die piep in de oren versterkt

De volgende medicatie kan een piep in de oren veroorzaken of verergeren. Gebruik je een van onderstaande medicijnen en heb je last van een piep in je oor? Overleg dan eens met je huisarts of je medicatie een mogelijke oorzaak kan zijn.

 • Aspirine, ibuprofen, naproxen en andere ontstekingsremmende medicatie
 • Sommige antibiotica
 • Sommige medicatie tegen malaria
 • Sommige medicatie tegen epilepsie
 • Sommige medicatie ter behandeling van kanker
 • Vochtafdrijvende medicatie, in hoge dosis toegediend via spuit of infuus
 • Tricyclische antidepressiva
 • Bloedverdunners

Spierspanning, stress & slaaptekort

Een slaaptekort, overmatige stress, een gespannen kaak, tandenknarsen en/of gespannen spieren in de nek kunnen alle een piep in je oren versterken of meer op de voorgrond brengen. Probeer je spieren eens bewust aan te spannen en met je tanden op elkaar te bijten om te zien of de piep die je hoort dan harder of zachter wordt. Is dit het geval, dan is dit wellicht een aanknopingspunt voor een bezoek aan je huisarts of fysiotherapeut. Ervaar je veel stress? Ga dan eens naar het maatschappelijk werk of maak een afspraak met een psycholoog.

Afleiding van het piep/fluit/brom/ruis geluid

Het piepende geluid in de oren is doorgaans het meest hoorbaar op het moment dat je je in een stille omgeving bevindt, of bijvoorbeeld op het moment dat je gaat slapen. Het kan dan helpen om zachtjes de radio of een muziekje aan te zetten zodat je iets anders hebt om je op te focussen. Het is ook mogelijk cognitieve gedragstherapie te volgen bij een psycholoog met als doel beter om te leren gaan met de constante piep die je ervaart.

Tot slot over piep in oor

Continu een pieptoon horen in je hoofd is erg belastend. Helaas is er doorgaans geen eenvoudige oplossing voor het probleem. Heb jij nog tips om een hoge piep in de oren tegen te gaan of er beter mee om te gaan? Laat het hieronder weten in een reactie!

17 reacties op “Hoge piep in oor: oplossing voor een brom / zoem / pieptoon

 1. Roland ·

  Ik heb last van een hoge toon in m’n linker oor en wordt zwaar duizelig als ik lig wordt er gek van wat moet ik doen?

  Reageer
  • Paul ·

   Het zou kunnen dat je te kampen hebt met tinnitus door toedoen van een middenoorontsteking (otitis media) of binnenoorontsteking (otitis interna) of problemen met de evenwichtsorganen — al dan niet gerelateerd aan loszittende of losgebroken oorsteentjes / gehoorsteentjes. Een gehoorsteentje wordt ook wel ‘otoliet’ of ‘otoconium’ of ‘statoliet’ of ‘statoconium’ genoemd. Als het losbreekt kan het voor verregaande draaiduizeligheid zorgen. Deze vorm van duizeligheid is over het algemeen echter bewegingsafhankelijk. In deze reactie heb ik het ontstaansmechanisme al eens uitgelegd… Behalve otolieten / otoconia / canalieten kan ook de ziekte van Ménière zorgen voor duizeligheidsklachten en tinnitus c.q. oorsuizen. (bron + bron + bron) Zie voor meer informatie eventueel de volgende artikels:

 2. Henk. ·

  Heb dag en nacht last van piepende oren, maar wil er niet aan toegeven om er constant op te letten, dat valt niet mee uiteraard zet vaak even een zacht muziekje op om af te leiden. Dat helpt enigszins maar het blijft lastig. Het is uiteindelijk een kwestie van mee leren leven. (Helaas)

  Reageer
  • Kyo ·

   Maak een afspraak met een audiologisch centrum bij jou in de buurt, die kunnen je verder helpen. En misschien is het net als bij mij op te lossen met hoorapparaten…

  • sannie ·

   Hallo Henk. Ik heb ook al bijna 4 jaar last van een hoge piep in het oor. Ik denk door geluidsoverlast. Ik heb dit na een jaar een plekje kunnen geven met vallen en opstaan. Helaas is het sinds 4 maanden erger geworden en ik denk door het vliegen en mijn vakantie. Het is nu ook in mijn andere oor harder geworden. Het is een hoge sis die ik hoor en soms ook hoge piepen. Soms komen er ook hele kleine piepjes doorheen en soms is het net alsof ik met mijn hoofd in een grote parkietenkooi sta. Dus toon erg hoog. Ik heb het er nu weer heel erg moeilijk mee. Ben erg gestrest en zeer nerveus eronder. Het vreemde is dat ik ook weleens een dag heb dat de tinnitus heel erg zacht is en te overstemmen valt met tv. Maar meestal de volgende dag heel veel herrie in mijn hoofd. Het gaat zo op en neer. Heb jij tips hoe ik hiermee om kan gaan?

 3. Freddie ·

  Heb al jaren last van piep in m’n oor is gekomen door de Ziekte van Bell (aangezichtsverlamming van Bell: verlamming van gezichtsspieren)… En echt wennen doet het nooit…

  Reageer
 4. Ray ·

  Ik heb nu al drie jaar lang last van tinnitus. Heb het gekregen door vuurwerk. Eerste maanden waren vreselijk maar uiteindelijk wen je eraan en werd het een onderdeel van mij. Ik leef met ups & downs. Just keep holding on (you have no choice)… Ik zoek veel afleiding. Als ik focus op de piep word ik gestrest en angstig, maar dit verdwijnt na een tijdje en dan ben ik het weer vergeten. Leven met tinnitus blijft een rollercoaster. Succes aan iedereen die het heeft!

  Reageer
 5. Kees ·

  L.S. Heb al jaren last van oorsuizen, maar voor mij is een heleboel verklaarbaar want ik heb veertig jaar op een straaljager vliegveld gewerkt. Slordig omgaan met geluidbeschermende middelen is dan snel bestraft.

  Reageer
 6. Jory ·

  Ik ‘lees’ mezelf in slaap met m’n E-reader! Wanneer ik hem 10 minuten niet meer gebruik valt hij vanzelf uit, en ik dus in slaap! Werkt perfect! Heb inmiddels 4 jaar last van mijn ‘sis’ sinusitis! Soms moedeloos, maar ik probeer toch om het beste ervan te maken en probeer afleiding te zoeken! Ik houd echt niet van stiltes, bah! Mensen om me heen snappen dat niet, maar hier vast wel toch… 😉Altijd muziek hier in huis dus!

  Reageer
 7. marc ·

  Ga in een hoorcenter langs een audioloog; een hoorapparaat kan de tinnitus weduwen en als fijne bijwerking hoor je veel beter!!!

  Reageer
 8. Peter ·

  Ik heb al 3 jaar een duidelijke piep in mijn oren. Dit gebeurde met oud en nieuw door het harde vuurwerk waar ik te dicht bij gestaan heb. Ik ben in dat jaar bij de dokter geweest en een gehoor test gedaan in het ziekenhuis. Daar hebben ze geconstateerd dat ik bepaalde tonen niet meer hoor, mij valt dat niet op maar ze konden ook niet vertellen dat daardoor de piep blijvend is. Ik zou graag er van af komen maar er moet denk ik nog eerst veel onderzoek na gedaan worden. Voor al die personen die met mij een piep in de oren hebben, veel sterkte. met vriendelijke groet Peter Jacobs

  Reageer
 9. jacqueline Hulsegge ·

  Hallo ik heb erg veel last van oorsuizingen en hoofdpijn ik ben doof en heb een CI ik wordt er soms gewoon moe van van het de oorsuizingen graag hoor ik wat ik moet doen hartelijk gr jacq

  Reageer
 10. Shanti ·

  Ik kan van de pieptoon in mijn oren niet slapen, wordt er moedeloos van. Wat moet ik doen.

  Reageer
  • Paul ·

   In dit artikel over tinnitus / oorsuizen (en in de honderden reacties eronder) vind je talloze tips tegen een bromtoon of pieptoon in je oren…

  • M ·

   Afleiding zoeken. Ergens anders aan denken.

  • eurtje ·

   ik dacht dat ik de enige was met dit probleem maar heb al sinds december last van oorsuizen en slaap er ook heel onrustig door

  • Jeroen ·

   Had ik ook, gaat wel wennen. Blijft wel hinderlijk, maar is zeker mee te leven. Ik gebruik ’s nacht omgevingsgeluiden. Deze werkt voor mij heel goed…

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.