Is broccoli écht zo gezond als wordt beweerd?

Food · Door Ilse

is-broccoli-echt-zo-gezond

Aan broccoli worden nogal wat gezonde eigenschappen en gezondheidsvoordelen toegeschreven. Misschien is broccoli mede daarom al jaren de meest gegeten groente van Nederland. En ja, om maar meteen de vraag uit bovenstaande titel te beantwoorden, broccoli is écht heel erg gezond!

Broccoli levert erg weinig calorieën en is een goede bron van voedingsvezels. Als je Gezondr regelmatig bijhoudt, dan weet je dat deze vezels onwijs belangrijk zijn om sneller te kunnen afvallen. Vezels nemen namelijk vocht in zich op en zorgen voor een soort beschermlaag in je darmen.

Zo worden er dankzij vezels bijvoorbeeld minder slechte vetten door je lichaam opgenomen en verdwijnen ze via de natuurlijke weg. De vetten worden dan niet opgeslagen op de plekken waar je ze niet hebben wilt. :)

Over antioxidanten & vrij radicalen

Maar broccoli is voornamelijk zo gezond omdat deze groente veel antioxidanten bevat. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk worden gemaakt. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die vrijkomen bij verschillende natuurlijke processen binnenin ons lichaam. Maar ook door externe factoren zoals roken en te lang in de zon zitten.

Vrije radicalen beschadigen de gezonde cellen in je lichaam (oxidatie) en kunnen daardoor kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Je zou daarom kunnen zeggen dat broccoli als een preventief medicijn werkt.

Broccoli stomen is gezonder dan koken

De bereiding van broccoli bepaalt in grote mate hoeveel antioxidanten behouden blijven, en dus ook hoe gezond je broccoligerecht is voor je lichaam. Door broccoli te koken kunnen tot 90% van de antioxidanten verloren gaan. Het is daarom veel beter om broccoli gaar te stomen, want dan blijft dit verlies beperkt tot 10 à 15%.

Broccoli op gezonde wijze bereiden…

Met een paar eenvoudige stappen kun je ook zelf broccoli op de gezonde manier gaar stomen:

  • Was de broccoli
  • Snijd een stukje van de steel af
  • Schil de steel met een dunschiller
  • De onderkant van de steel insnijden, zodat de stronk even snel gaar wordt als de broccoliroosjes
  • Zodra het water kookt, doe je de broccoli in de stoompan of leg je het op een stoomrekje of in een stoommandje
  • Stoom de broccoli gaar in circa 12 minuten gaar

Wat is jouw favoriete broccoligerecht? Deel jouw gezonde broccolirecepten met Gezondr in een berichtje hieronder!