Menselijke urine is gewoonlijk transparant en lichtgeel tot felgeel van kleur. Je urine kan echter van geur en kleur veranderen door bepaalde voeding (rode bietjes e.a.), gebruik van bepaalde medicijnen, schommelingen van je bloedsuikerspiegel (diabetes mellitus e.a.), schommelingen van je hormoonhuishouding (zwangerschap e.a.) en schommelingen van je vochthuishouding (zweten, drinken e.a.).
Het veranderen van de kleur van je urine kan echter ook duiden op een onderliggende ziekte of aandoening. Zo kan urine licht, donker, troebel of kleurloos worden, of wit, grijs, bruin of zwart van kleur. In dit artikel bespreken we waar de afwijkende kleur van je urine op kan wijzen. Eerst bespreken we de tinten van urine (donker, licht & troebel), daarna de verschillende, afwijkende kleuren (wit, grijs, zwart, oranje, bruin, rood & purper)…
Donkere kleur van urine + lichte & plas
Allereerst is het goed om te weten waardoor je urine donker, licht of troebel kan worden. Donkere en lichte urine hebben te maken met urinekleurstoffen. Troebele urine wordt meestal veroorzaakt door pus of fosfaatzouten in de urine. Hieronder lees je alles over donkere urine, lichte urine en troebele urine…
1. Lichtgele urine: Hoe ontstaat plas met een lichte kleur geel?
De gele kleurstof in urine wordt uitgescheiden door de nierbuisjes. Urine wordt sterk verdund als je in korte tijd veel water drinkt; zodoende kan de urine lichtgeel van kleur tot vrijwel kleurloos worden. Lichtgele tot kleurloze urine getuigt dus van een lage concentratie nierkleurstoffen, maar zegt meestal niks over je gezondheid.
2. Donkere plas: Waardoor wordt urine donkergeel van kleur geel?
De gele kleurstof in de urine wordt nooit terug opgenomen. Je urine is daarom veel donkerder van kleur als je in korte tijd veel vocht verliest, bijvoorbeeld door transpiratie tijdens het sporten. Het vochtpercentage van de urine wordt daardoor kleiner en de concentratie kleurstoffen hoger. Donkergele urine getuigt dus van een hoge concentratie nierkleurstoffen, maar zegt doorgaans niks over je gezondheid. Zo is ochtendurine vaak donker van kleur omdat je tijdens je nachtrust langdurig transpireert en niet drinkt. Donkergele urine kan echter ook wijzen op geelzucht.
3. Plasstraal is troebel: Hoe ontstaat een troebele urinestroom?
Troebele urine wijst doorgaans op pyurie: de aanwezigheid van etter of pus in de urine, bijvoorbeeld door een urineweginfectie (blaasontsteking of plasbuisontsteking). Dit gaat vaak gepaard met jeuk, branderigheid en pijn tijdens het plassen en afscheiding van bloed in de urine. Bij dit soort constateringen dien je direct een afspraak met de huisarts te maken. Troebele urine kan echter ook worden veroorzaakt door onschuldige zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur.
Verkleurde urine: wit, grijs, zwart, oranje, bruin, rood & purper
Je urine kan lichter, donkerder of troebeler worden, maar ook van kleur veranderen. Hieronder bespreken we de verschillende kleuren die je urine kan aannemen en de mogelijke oorzaken van deze kleurveranderingen…
1. Urine is wit van kleur: Hoe ontstaat een witte plasstroom?
Wanneer je urine wit van kleur is kan dat duiden op fosfaturie; fosfaturie betreft een verhoogd gehalte aan fosfaatzouten in de urine. In dat geval komt de witte urine vaak pas op het eind van een plasbeurt, omdat fosfaten relatief zwaar zijn en neerslaan. Fosfaturie is niet per definitie gevaarlijk; het kan wel irriteren en in sommige gevallen nierstenen veroorzaken. Je kunt jezelf testen op fosfaturie door urine op te vangen en te vermengen met een beetje azijn. Als de urine helder wordt is er niets aan de hand. Zo niet, contacteer dan uit voorzorg je huisarts.
Witte urine kan ook duiden op een lekkage of overstroming van het lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren (chylurie). Chylurie komt met name voor bij een overschot aan fosfor in de urine (hyperfosfaterurie) en beenmergkanker (plasmacytoom). Een melkachtig troebele urine duidt veelal op witte bloedcellen in de urine (pyurie). Een witte of witachtige kleur van is dus veelal het gevolg van een fosforoverschot c.q. fosfaatoverschot de aanwezigheid van witte bloedcellen in de urinewegen en urinestroom.
2. Hoe ontstaat grijze urine; waarom is m’n plas grijs van kleur?
Grijze of grijsachtige urine kan de voorloper zijn van nierstenen. Nierstenen beginnen vaak als microscopisch klein gruis, maar kunnen ook zo groot worden dat ze onbeschrijflijke pijn veroorzaken tijdens het plassen. Het drinken van voldoende water (evt. met citroensap), voldoende bewegen en het slikken van extra vitamine A kan bevorderlijk zijn om nierstenen te voorkomen. Wanneer je pijn of branderigheid ervaart tijdens het plassen, dan kun je maar beter uit voorzorg contact opnemen met je huisarts.
3. Bruine urine…. Waardoor wordt de plasstraal bruin van kleur?
Urine word onder meer bruin wanneer deze afgebroken eiwitten bevat, zoals hemoglobine of spiereiwitten. Het bruin kleuren van de urine kan zodoende duiden op een nieraandoening, alvleesklierkanker of kwaadaardige woekering van plasmacellen (myeloom-vorming).
Bruine urine kan zich echter ook voordoen tijdens de zwangerschap, door toedoen van pre-eclampsie oftewel zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast kan een leverziekte de urine lichtbruin kleuren door uitstoot van bilirubine (een stof die vrijkomt bij de afbraak van oude rode bloedcellen). Hepatitis, geblokkeerde galwegen of een verstopping kleurt de urine meestal bierbruin. Al met al kan de bruine of bruinachtige kleur van urine van alles betekenen; van nieraandoeningen of leveraandoeningen tot galwegaandoeningen.
4. Oorzaken van zwarte urinestroom… Wat betekent urine die zwart van kleur is?
Wanneer iemand lijdt aan melanomen (huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen), dan kan diens urine zwart kleuren. Zwarte urine duidt dus meestal op uitscheiding in de urine van melanine, een organisch huidpigment.
Ook ochronose kan de urine voorzien van een zwarte kleur. Ochronose is een stofwisselingsafwijking van een aminozuur dat zorgt voor de uitscheiding van de kleurstof alkapton. Deze kleurstof kleurt niet alleen de urine zwart, maar soms ook bindweefsel, kraakbeen en huid. Een zwarte of zwartachtige kleur van urine duidt meestal op de aanwezigheid van huidpigmenten (of koolstof).
5. Hoe ontstaat rode plas? Urinestraal is rood van kleur…
Rode urine wijst doorgaans op hematurie; hematurie is het verschijnen van bloed in de urine. Bloed in de urine kan zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Wanneer een aandoening gepaard gaat van zichtbaar bloedverlies, dan kan er sprake zijn van een ernstige blaas- of nieraandoening zoals een blaas- of niertumor, glomerulonefritis, nierstenen, niercysten, sikkelcelziekte of hydronefrose. Een roden kleur van urine kan dus bloedverlies via de urinewegen betekenen.
Als je urine rood is, duidt dat overigens lang niet altijd op bloedverlies. Zo kan ook het eten van rode bietjes of rode kool je urine rood kleuren. Bij twijfel is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.
6. Urine is purper van kleur – Hoe ontstaat purperkleurige urine?
Wanneer je urine purper (paars-rood) van kleur is, kan dat betekenen dat je lijdt aan de erfelijke stofwisselingsziekte porfyrie. Porfyrie komt van het Griekse ‘porphuros’, dat purper betekent. Porfyrie is een verzamelterm voor een aantal ziekten die ontstaan door stoornissen in de opbouw van hemoglobine. Hemoglobine is de stof die via de bloedbaan zuurstof transporteert van de longen naar de lichaamscellen, en kooldioxide in omgekeerde richting. Een paarse / purperen kleur van urine kan dus duiden op porfyrie.
Kleur van urine: tot slot…
De kleur van urine heeft lang niet altijd iets te betekenen; zo kunnen geneesmiddelen, natuurlijke plantenkleurstoffen en synthetische kleurstoffen je urine de meest rare kleuren geven, zoals groen, blauw, bruin, zwart, rood of oranje. Bij de volgende symptomen kun je echter maar beter contact opnemen met je huisarts:
- Twijfel & bezorgdheid
- Pijn bij het plassen (strangurie)
- Bloedverlies bij het plassen (hematurie)
- Witte, troebele urine door witte bloedcellen (leukocyturie)
Een huisarts kan je eventueel medicijnen voorschrijven zoals flavoxaat (Urispas® e.a.). Of hij kan je doorverwijzen naar een specialist voor microscopisch urineonderzoek van het urinesediment of biochemisch onderzoek van de urine. Al met al hoop ik dat dit artikel aanknopingspunten biedt als je last hebt van witgekleurde, zwartgekleurde, grijskleurige, bruinkleurige, roodkleurige en paarskleurige urine.
Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullende informatie m.b.t. de kleur van urine? Laat hieronder je reactie achter! Was bovenstaande informatie hulpvaardig? Like Gezondr dan op Facebook…
98 comments
Lucienne
4 september 2022Mijn kleindochter van 3 had vanmorgen geplast en daar dreven een soort blaasjes op die veranderen in witte stukjes ten grote van een stuiver er dreven 3 grote in en zeker wel 25 kleintjes rond wat kan dat wezen
Carlijn
18 maart 2017Beste Paul, Ik slik sinds november anti epileptica, sinds eind januari dit medicijn aan het afbouwen. I.v.m. opvangen v/d pijn neem ik sinds een week wat meer ibuprofen (vaak 4 tot 6 keer 200mg) met ook sinds een week maagbeschermer omeprazol. Nu had ik gisternacht plotseling zeer heftige pijnsteken in m’n benen en een pols, een half uur lang. Ik heb al langere tijd lichte pijnsteken maar deze waren erg heftig. En sinds een paar dagen is mijn urine vrijwel kleurloos, en vanmorgen werd ik wakker met oranjebruine (roestkleur) randen bij mijn nagelriemen en her en der op m’n vingers. Is weg te wassen maar keert binnen paar uur terug. Heb ook ontstekingen / eczeem op m’n vingers maar dat heb ik al jaren, speelt op als ik veel stress heb zoals nu door heftige ontwenningsverschijnselen. Ik heb een vitamine D-tekort (waarde was begin maart 43, creatinine was begin maart te hoog, heb ook net iets te veel lymfocyten en leukocyten, en heb een verdenking van B12 tekort (van al voor ik anti-epileptica ging gebruiken) en een overschot vitamine B6. Op alle andere uitslagen (B-vitamines, ijzer, foliumzuur, ferritine, schildklier) zit ik te wachten. Mijn vraag: hebben de kleurloze urine, pijnsteken en verkleuring nagelriemen en vingers met elkaar te maken? Of kan ik het schuiven onder overbelasting van reinigingssysteem lijf plus ontwenningsverschijnselen? Alvast dank voor je reactie! Groeten.
Paul
19 maart 2017Beste Carlijn, In theorie zouden al deze symptomen met elkaar verstrengeld kunnen zijn, maar er staan zo ontzettend veel aanknopingspunten in je verhaal dat het lastig is om oorzaak-gevolg-verbandtrekkingen te doen. Zo kan een vitamine D-tekort worden veroorzaakt door anti-epileptica en kan een vitamine B12-tekort worden veroorzaakt door maagzuurremmers… Roodoranje tot roestbruine vlekken op de huid hebben veelal te maken met ijzerstapeling, carotenemie of de ziekte van Addison. De verhoogde ontstekingswaarden kunnen met allerlei factoren te maken hebben, maar in de context van maagbeschermers zou een galwegontsteking of middenrifbreuk tot de opties kunnen behoren… De pijnsteken kunnen duiden op zenuwpijn, en dat kan weer worden veroorzaakt door een vitamine B12-tekort of een vitamine B6-overschot. Ik lees overigens steeds vaker dat een vitamine B6-overschot niet uitsluitend het gevolg hoeft te zijn van overmatig supplementengebruik of consumptie van B6-verrijkte voedingsmiddelen, maar ook weer te maken kan hebben met alternatie van je maagsappen door maagzuurremmers. Al met al zijn er een heleboel potentiële lijntjes te bedenken, maar is het in dit soort complexe situaties heel lastig om alle onderling verstrengelde causale en correlatieve verbandjes te ontwarren. Of de kleur van je urine (of eigenlijke je ontkleurde / kleurloze urine) iets met je klachtenpatroon te maken heeft, vind ik lastig in te schatten… Allereerst lijkt het me raadzaam om je bloedwaarden duidelijk te krijgen t.a.v. ijzerstatus, schildklierstatus en B-vitaminen… En mocht je vitaminesupplementen slikken, laat alsjeblieft even weten welke dit zijn… Ik hoop dat men snel de onderliggende oorza(a)k(en) van je gezondheidsproblematiek achterhaalt. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul P.S. Hoe hoog was je vitamine B6-waarde en waarom verdenkt men een vitamine B12-tekort? P.P.S. Ik ben trouwens GEEN arts en stel enkel vragen uit interesse, in de hoop constructief met je mee te kunnen blijven denken…
Carlijn
20 maart 2017Beste Paul, Dank je wel voor je antwoord. Ja, ik weet dat je weliswaar deskundige bent maar geen arts. Constructief meedenken wordt echt zeer gewaardeerd. Uitslagen bloedonderzoek van vóór gebruik maagzuurremmers staan bij topic B12 waar ik ook een lijntje uit heb staan :-) Daar staat ook vermeld welke supplementen ik heb geslikt en hoe lang. Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw beeld van de bloedwaarden. Vooral omdat Totaal B12 slechts 170 was, en Actief B12 76 wat dan weer normaal zou zijn, maar deze waarden samen kloppen niet, toch?! Hartelijke groet.
Paul
22 maart 2017Haha, het punt dat ik probeer te maken is dat ik juist NIET deskundig ben, maar enkel een hobbyist. :) Nu besef ik pas dat dit dezelfde Carlijn is… Ik ga direct even kijken bij B12-tekort…
marc
7 februari 2017Ik ben 56 jaar en heb laatst bij een bloeduitslag vernomen dat mijn nieren niet goed meer werken, er is een dubbele JJ-stent geplaatst op de linker urineleider, met de hoop de nier terug te versterken. Voor de operatie had ik 34 op 100 van mijn nieren, 1 maand na de operatie werd gehoopt dat het zou verhogen, maar het is gedaald naar 31/100. Ik drink nu 1,5 liter thee per dag om de nieren te spoelen en mijn urine is lichtgeel (dus eigenlijk goed) en dat terwijl mijn nieren achteruit gaan???
Paul
7 februari 2017De kleur van je urine is niet de enige bepalende factor voor wat betreft de kwaliteit / hoedanigheid van je urine… Logischerwijs zullen de kleurstoffen in je urine worden verdund naarmate je meer drinkt. Als je alleen al 1,5 thee per dag drinkt, zal de kleur van je urine dus automatisch lichter worden. Daarnaast zul je mer urine produceren en dus vaker moeten plassen. Dit zegt verder niet zo veel over de totale hoeveelheid afvalstoffen die de nieren dagelijks kwijtraken.
Elisa
29 november 2016Hallo beste Paul, Ik ben een vrouw van 70 jaar. Ik had wekenlang donkere urine plus pijn bij het urineren. De huisarts diagnosticeerde een blaasontsteking. Kreeg daarvoor een antibioticakuur. Mijn urine was weer normaal. Maar nu, enkele weken later, heb ik weer donkere urine. Ik slik Acetylsalicyl tabletten, 1 tablet per dag, aangezien ik aan hartritmestoornissen heb geleden. Ik maak me nu wel zorgen. Moet ik weer naar de huisarts? Alvast bedankt. Groet, Lisa
Paul
5 december 2016Is de lage buikpijn ook weer terug?
Johan
25 november 2016Beste lezer, Al ruim een half jaar heb ik donkere urine (bruin / okergeel). Ik heb geen verdere klachten, alleen dat mijn urine 24 uur per dag dezelfde donkere kleur heeft. De huisarts zegt na bloedonderzoek en urineonderzoek: ik kan geen afwijking vinden dus is er niets aan de hand! De internist zegt: ik kan geen afwijking vinden dus is er niks aan de hand. Het zit vast tussen uw oren! Letterlijk! De uroloog zegt: ik zie geen afwijkingen, drink maar 2 liter water per dag. Aan de ene kant blij dat er (vooralsnog) niks aan de hand is, MAAR iedere keer als ik urineer wordt ik geconfronteerd met die donkere urine, zelfs als ik (zelftest!!!) een hele dag alleen maar water heb gedronken. Het blijft donker. Wat raadt u mij aan?
Johan
4 december 2016Hallo, ik heb op 25 november een berichtje hier geplaatst, maar ik kan nergens zien of ik al een reactie van iemand heb. Ook in de kolom rechts staan allerlei reacties, maar ook daar vind ik niks. Moet ik me ergens (aan)melden of moet ik gewoon afwachten? Dank voor uw hulp.
Paul
5 december 2016Ik begrijp niet zo goed wat het probleem is… Zolang er geen sprake is van klachten en er niks geks uit urineonderzoek en bloedonderzoek komt, is er niet veel wat je kunt doen. De kleur van iemands urine is simpelweg afhankelijk van wat diegene eet en drinkt, evenals van diens nierfunctie, elektrolytenbalans, vochthuishouding en ga zo maar door.
Johan
5 december 2016Beste Paul, dank voor je reactie. Het feit dat er verder “niets” aan de hand is zou me inderdaad gerust moeten stellen. Maar ik ken mijn lijf, al 60 jaar, en die continue bruin / okergele kleur is er constant, n’import wat ik eet of drink. Zelfs na het eten van rode bieten, of n hele dag alleen maar water drinken. Van alles al uitgeprobeerd. Al maanden nu. En daar zit m de kneep: wat ik ook doe: de urine blijft een ongezonde en constante kleur. Het feit dat de artsen zeggen: niks aan de hand, maar dat ik na elk toiletbezoek weer ongerust ben omdat de kleur nog steeds confronterend en onnatuurlijk bruin / geel is, houdt me ongerust. De internist opperde al eens dat het “tussen m’n oren zat”… Hoe dan ook, ik heb al in geen maanden meer mijn gezonde geel – geelwitte urine gezien. Vandaar dat ik internet doorzoek. Nogmaals dank voor je reactie en mocht je toch nog een (alternatieve) oplossing weten, dan lees ik dat graag hier. Dankjewel.
onbekend28
6 november 2016beste paul ik ben heel erg van hopig wilt u mij asteblieft helpen met mijn rare teakstuur bij de urine het is stroperig
onbekend28
6 november 2016Beste paul ik heb stropige urine wat kan ik daar aan doen?
Paul
9 november 2016Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan en vragen om urine-onderzoek. Wat je wilt weten is immers de oorzaak van de ‘stroperige’ urine… Wellicht is er sprake van een nieraandoening, diabetes of iets dergelijks. Ervaar je aanvullende klachten?
tisha
10 juli 2016Beste Paul, Ik heb al even last van pijn in de onderbuik hoe zou dat komen en moet ik me zorgen maken? Met vriendelijke groeten Tisha
Paul
11 juli 2016Beste Tisha, Er zijn heel veel mogelijke oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan lage buikpijn. In de onderbuik bevinden zich immers allerlei organen en structuren (darmen, blaas, baarmoeder, eierstokken e.a.) waar in theorie van alles mee aan de hand kan zijn… Het kan zelfs zo zijn dat weefsels in de middenregio (galblaas, galwegen, alvleesklier, lever e.a.) aangedaan zijn en dat weefselpijn of zenuwpijn van daaruit uitstraalt naar beneden… Zie voor (heeeeeel) veel meer informatie over pijn in de onderbuik de volgende artikels op Gezondr — evenals de honderden reacties daaronder:
Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
anoniem.123
15 maart 2016Beste Paul, In de nacht werd ik wakker met heel veel buikpijn in het midden van mijn onderbuik. Als ik plas doet het heel veel pijn en urine is roze dichtbij rood van kleur. Ik maak me heel veel zorgen want ik heb gelezen dat het te maken kan zijn met een tumor. Zou dit ernstig zijn? Vorig jaar had ik ook een blaasontsteking gehad, maar een lichte. Wat moet ik doen? Ik maak me heel erg veel zorgen. Groetjes, A
Paul
15 maart 2016Beste, De combinatie van buikklachten en bloed bij de urine kan te maken hebben met de natuurlijke menstruatiecyclus, maar indien je reeds geruime tijd menstrueert, zou je dit tot op zekere hoogte moeten herkennen en op waarde kunnen schatten. Daarnaast zijn er allerlei complicaties ten aanzien van urineblaas, baarmoeder, eierstokken en eileiders die voor bloed in de urine kunnen zorgen. Roze urine duidt op de aanwezigheid van een beetje bloed, maar rode urine duidt veeleer op een aanzienlijke hoeveelheid (veelal vers) bloed. Een fikse blaasontsteking c.q. urineblaasontsteking c.q. cystitis kan al een plausibele verklaring zijn, maar een andersoortige (steriele) urinewegontsteking of (microbiële) urineweginfectie eveneens… Zo kunnen beide urineleiders (ureters), urinebuis (urethra), nierkelk, nierbekken en nieren in hun algemeenheid ontstoken of geïnfecteerd raken. Vooral ook een nierbekkenontsteking (pyelitis) en een urinebuisontsteking (urethritis) kunnen leiden tot bloed bij de urine. De ziektekiemen bij blaasontstekingen en nierbekkenontstekingen zijn meestal afkomstig uit de darmflora; het zijn darmbacteriën zoals Escherichia coli die de urinebuis en blaas binnendringen en infecties veroorzaken. Naast een urineweginfectie zou er ook nog sprake kunnen zijn van nierstenen, urineleiderstenen of blaasstenen… Of van een bepaalde nierziekte c.q. nieraandoening… Of van een cyste nabij baarmoeder, eileider of eierstok… Om een kwaadaardig gezwel (blaaskanker, nierkanker, baarmoederhalskanker o.i.d.) moet je je bij bloed in de urine echt niet direct zorgen maken. Persoonlijk zou ik direct een afspraak maken bij je huisarts en je bijtijds laten doorverwijzen naar een uroloog of gynaecoloog. Dan heb je op korte termijn uitsluitsel over je lage buikpijn en het bloed in je urine. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
ronald
13 januari 2016Ik loop al maanden met hevige pijn in plasbuis (het deel dat door de eikel loopt) plassen is een hel. Brand vreselijk en kleine beetjes om gek van te worden. Bij bewegen verergert de pijn direct. Lijkt op een abces in de plasbuis maar echo laat dat niet zien. Alle onderzoeken en antibiotica al gehad ondertussen. Afgelopen dinsdag is er een vergrote prostaat met prostaatontstekingen geconstateerd en ik krijg over 10 dagen een prostaatoperatie turp om de prostaat te pellen. Mijn vraag is, kan een prostatitis zoveel pijn in de plasbuis geven en checken ze tijdens de operatie ook de plasbuis meteen?
Paul
13 januari 2016Ja, dat kan zeker. Zie eventueel ook dit artikel over pijn bij het plassen. De klachten en symptomen van een prostaatontsteking zijn veelal afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de prostatitis. Zo kan een prostaatontsteking worden veroorzaakt door een bacteriële prostaatinfectie… maar bijvoorbeeld ook door een afwijking van het immuunsysteem, een afwijking van het zenuwstelsel of prostaatletsel. Weet je zeker dat er geen sprake is van nierstenen, want die kunnen vergelijkbare klachten veroorzaken, al is er dan vaak ook sprake van koliekpijn. Heel veel sterkte toegewenst!
Ronald
14 januari 2016Nee Paul nierstenen zijn het zeker niet . eerder het gevoel dat Door eerdere ontstekingen er een vernauwing of abces is ontstaan . mijn vraag is of ze tijdens een turp operatie ook de plasbuis meteen goed nakijken en in 1 moeite Door een eventuele vernauwing kunnen oplossen
Paul
14 januari 2016Beste Ronald, Over de kleur van urine kan ik nog wel het één en ander uitleggen, maar aangezien ik geen chirurg ben, durf ik echt niet te zeggen of men tijdens een TUTP (Transurethrale Resectie van de Prostaat) eveneens de plasbuis nakijken op vernauwingen en abcessen en deze direct ook oplossen. Daarover kun je veel beter contact opnemen met de betreffende afdeling van het ziekenhuis waar je wordt behandeld. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul
Nata
7 november 2015Hi. Ik heb eiwit en bloed in urine. BSE is 58. Dokter zei ik heb niercyste. Is dat gevaarlijk? Ik ben twee x niet ongesteld geweest(niet zwanger). Ik heb vaak last van onderbuik en zij en urine ruikt af en toe. Als het zo ruikt is dat de cyste knapt of? Ik maak mij best zorgen. Soon volgt er meer onderzoek. Groetjes, Nata
Paul
9 november 2015Beste Nata, Is er met zekerheid een niercyste vastgesteld of is dit veeleer een waarschijnlijkheid? Dat je urine stinkt is niet per se een teken van een geknapte niercyste. Waarschijnlijk is dit het gevolg van afvalstoffen en eiwitten (vooral albumine en soms ook hemoglobine en cystine) in de urine. Naar alle waarschijnlijkheid is de stinkende urine –tezamen met de cyste– een symptoom van een onderliggend nierprobleem. (Verworven) niercysten hoeven niet per se gevaarlijk te zijn, maar ze kunnen wel complicaties opleveren. Zo kunnen niercysten op den duur ontstoken of geinfecteerd raken. Als je urine verzadigd is van afvalstoffen, kunnen de afvalstoffen gaan kristalliseren, waardoor nierstenen ontstaan. Overigens is de exacte oorzaak van verworven niercysten vooralsnog onbekend, maar waarschijnlijk ontstaan ze door een overmaat aan gifstoffen in het bloed, wat weer het gevolg kan zijn van nierinsufficiëntie. Het is dan ook goed dat men je verder gaat onderzoeken — en dan met name ook je nieren en nierfunctie. Bloed in je urine (hematurie) kan trouwens ook weer het gevolg zijn van (al dan niet verworven) niercysten; het KAN een teken zijn dat een niercyste is gaan bloeden of is opengescheurd, waardoor de inhoud ervan in de nierkanaaltjes terecht is gekomen, maar dat hoeft niet per se… Sowieso ben ik GEEN arts… Laat je daarom vooral niet gek maken en laat je goed voorlichten door de internist-nefroloog. En dring aan op spoedig vervolgonderzoek. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Nata
9 november 2015Hoi Paul. Kga overmorgen heen voor meer onderzoek naar dokter. Waarschijnlijk is cyste op eierstok vandaar dat twee keer niet ongesteld. In ieder geval bedankt voor de reply back. Bedankt. Groetjes
Paul
9 november 2015Oh, een eierstokcyste is iets heel anders dan een niercyste. In dit artikel over eierstokcysten en dit artikel over endometriose kun je er desgewenst meer over lezen. Sterkte voor overmorgen!
Nata
10 november 2015Paul, ik ga naar natuurarts en zei dat in oktober dat cyste in nier. Op echo kon je zien. Heb gebeld en nu gaan mijn man en ik morgen(woensdag) weer naar hem toe. Want hij denkt dat het toch aan baarmoeder ligt. Ik heb ook nog astma. Natuurarts kwam er twee jaar terug mee dat ik sarcoïdose heb. We gaan eerst naar hem toe morgen en ook naar huisarts. Ik wil onderzoek laten doen. BSE is te hoog 58 en bloed en eiwit in urine (zei natuurarts in oktober). Hij is hele goeie natuurarts. Veel Nederlanders komen bij hem. Ik hou u op de hoogte. Thanks. Groetjes, Nata
Paul
10 november 2015Ik neem aan dat deze ontstekingsparameters zijn vastgesteld door middel van concrete bloedafname en bloedonderzoek of urineafname en urineonderzoek? En dus niet via bioresonantie of iets dergelijks?
Nata
10 november 2015Jah hoor Gr
Tonnie
30 oktober 2015Vraagje. Ik produceer sinds enkele weken troebele urine. Kleur is lichtgeel en het heeft geen sterke of vieze geur. Heb geen pijn tijdens het plassen. Ik drink zo’n 2 liter water per dag maar bewegen doe ik eigenlijk te weinig. Nu zit ik zwaar in de menopauze en ik zweet zo’n beetje de klok rond en ook nog eens heel extreem. Kan dit een oorzaak zijn van de troebele urine? Omdat ik hier nl lees over hormoonschommelingen.
Paul
31 oktober 2015Ja dat kan zeker. Schommelingen binnen de hormoonhuishouding en hormoonproductie kunnen op zichzelf al de kleur van je urine beïnvloeden. En als je veel zweet, zal de concentratie aan opgeloste stoffen in je urine relatief groot zijn (omdat er minder water bij zit), dus ook overmatig zweten kan troebele urine in de hand werken.
Zoetje
2 juli 2015Ik heb een vraag, ik ben een vrouw van 68, mijn urine ziet er goed uit, maar ik kan niet zo goed uit plassen, moet altijd persen en dan na een paar minuten moet ik weer… Soms een plas of een paar druppels! Ook kan de urine sterk ruiken. Is dit ernstig?
Paul
2 juli 2015Beste Jacky/Zoetje, Deze ‘plasklachten’ kunnen duiden op een urineweginfectie of blaasverzakking. Ervaar je ook branderigheid tijdens het urineren?
Jacky / Zoetje
2 juli 2015Beste Paul, Nee helemaal geen branderig gevoel, ik heb dit al zo lang… Ik heb verder geen klachten, alleen dat ik niet uit plas en daarna de rest komt. En dat ik er echt druk achter moet zetten! Groet, Jacky / Zoetje
Paul
2 juli 2015Dan lijkt me een blaasverzakking niet onwaarschijnlijk; bekijk het artikel eens waarnaar ik linkte…
Jacky
2 juli 2015Ik heb een vraag, mijn urine ziet er goed uit, maar ik kan niet zo goed uit plassen moet altijd persen en dan na een paar minuten moet ik weer soms een plas of een paar druppels! Kan dit kwaad?
rob
17 juni 2015Sinds kort heb ik last van donker oranje zeik en moet heel vaak kleine plasjes doen met een raar soort pijn erbij. Heb ook 2 dagen niks gegeten. Hopelijk gaat het wel over. De groeten!
Mehmet
13 januari 2015Dag allemaal, Ik ben zeer ongerust voor mijn dochter van 7 jaar. Gisteren had ze veel bloed in haar urine, vandaag zijn we naar het ziekenhuis geweest. Uitslag: bloedcellen gevonden in urine. Dokter verwijst voor verder onderzoek door naar echografie. Ik ben zeer ongerust voor de uitslag. Is dit kwaadaardig of niet? Kan er iemand helpen? Iemand die dit misschien meegemaakt heeft of misschien een antwoord kan geven… Alvast bedankt! Groetjes, Mehmet
Paul
15 januari 2015Beste Mehmet, Ik hoop niet dat je met de term kwaadaardig ‘carcinogeen’ bedoelt. In dat geval zou ik me niet direct zo’n extreme zorgen maken. Bloed bij de urine is namelijk niet ongebruikelijk en komt vrij vaak voor. Deze indicatie staat ook wel bekend als ‘hematurie’ en in veruit de meeste gevallen is het ongevaarlijk. Meestal een infectie van de blaas of urinebuis… Soms een nierprobleem of niersteentje… Soms een overschot aan calcium (wat meestal komt door mineralensupplementen)… Heeft je dochter er koorts en/of pijn bij of voelt ze zich verder goed? Mocht ze zich ziek voelen of mocht je je ernstig ongerust maken, bel dan je huisarts op. Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst! Hopelijk biedt de echografie snel zekerheid! Groeten, Paul
Stephanie
1 februari 2014Hallo, Ik heb een kuur tegen urineweginfectie gehad, de antibiotica Furabid (nitrofurantoïne) 100 mg capsules. Deze moet ik 2x per dag innemen. Ik zit nu op dag 4 van de 5 en al 2 a 3 dagen is mijn urine fluorescerend geel/groen… hierover staat niets in de bijsluiter… Sterker nog: alleen dat de urine oranje tot bruin kan worden. Maar die kleur, daar is ‘ie verreweg van. Ik heb behoorlijk last van bijwerkingen als hoofdpijn en erg misselijk. Maar ben toch echt benieuwd hoe mijn urine nou zo’n vreemde kleur kan hebben…? Groetjes, Stephanie
tine
28 februari 2014Ik heb hetzelfde ook urine die zo geel/groen fluorescerend van kleur is. Is het bij jou na de kuur weggegaan? Ik ben op dit moment zwanger en gebruik het pas sinds 1 dag.
Paul
28 februari 2014Dit zou kunnen komen door de synthetische kleurstoffen in de antibioticacapsules. Ik heb (vooral op Engelstalige fora) heel veel verhalen gelezen van mensen die door toedoen van nitrofurantoïne (Furabid, Furadantine e.a.) een fluorescerend groene urinestroom kregen. Het wordt nogal eens omschreven als neon-geel en neon-groen… Dat komt omdat nitrofurantoïne in grote hoeveelheden door de nieren uit je bloed wordt gefilterd; zodoende wordt het grootste deel van de nitrofurantoïne die je ineemt opgenomen in de urine. Daarom werkt dit antibioticum ook zo goed bij bacteriële blaasontstekingen en andersoortige urineweginfecties.
darina
30 januari 2014Hallo, Mijn zoontje van 2 drinkt heel veel, soms wel 3 liter op een dag. Nu willen ze hem gaan testen op suiker. Daarvoor moest ik urine opvangen, maar nu is z’n urine gewoon net water. Kan het dan wel getest worden voor suiker?
Jolien
23 oktober 2013Beste Paul, Ik heb de afgelopen dagen last van donkergele tot donker-oranje urine. Voor mijn gevoel drink ik voldoende en eet ik voldoende. Zou dit kunnen liggen aan dat ik de afgelopen dagen/weken nogal veel stress heb gehad? Bij voorbaat dank!
Paul
23 oktober 2013Beste Jolien, Het is een feit dat stress (mentale en mechanische druk) van invloed is op je urine. Denk maar eens aan stressincontinentie e.a. Of stress van directe invloed kan zijn op de kleur van je urine weet ik niet zeker, maar dat lijkt me wel. Stress beïnvloedt immers je hormoonhuishouding en daarmee je vochthuishouding en elektrolytenbalans. Het is lastig om hier concrete uitspraken over te doen, want het kan natuurlijk ook gewoon aan kleurstoffen in je voeding o.i.d. liggen, maar de mogelijkheid lijkt me best reëel. Groeten, Paul
Ester
18 september 2013Ik weet niet of het normaal is, maar af en toe (zeker niet altijd) zie ik wat witte vezels in de urine (en soms zie je op een vezel wat roods zitten). Geen pijn bij het plassen of andere klachten. Kan dit aan bepaald eten liggen of zo? Want het ene moment zie je wel wat vezels of zie je er eentje en op ander momenten zie je niets. Urine is normaal van kleur (geel, lichtgeel of geen kleur).
maikel
23 juli 2013Ik had net rode urine uitgeplast, maar heb wel rabarber en een behoorlijke inspanning verricht vanmiddag. Is dat dan raar dat ik rode urine uit plas? Want ik schrok wel even… Gr. Maikel
Thea Mulder
24 mei 2013Ik plas op het ogenblik oranje urine, ik gebruik sinds kort Omeprazol 40 mg dit zijn blauw/witte capsules, weet iemand een antwoordt hierop?
alpo
7 april 2013Ik heb deze site ontdekt en even vluchtig doorgenomen. Ga zeker op m’n gemak alles lezen, want hier heb je echt wat aan!
Karin
23 januari 2013Hallo, Ik had vanmiddag wat donkerdere urine en vanavond heeeeeeele donkere urine. Zo erg donker dat ik ervan schrok. Ik heb geen klachten voor de rest. Enig idee wat dit kan betekenen?
Hélène
26 oktober 2012Dag Paul, Dank je wel voor je reactie. Ik zit natuurlijk niet voor niets op deze site… Ben vanaf maandagavond ziek thuis met koorts, eerst 39.2, maar vanaf woensdag blijft ie hangen op 38.7. Schuimende, troebele urine, ondanks meer dan 2 liter kamille en groene thee drinken per dag en verder gisteren en vandaag een banaan op en een pakje chocomel. Vanochtend was ik echt ongerust, omdat er geen verbetering kwam ondanks rusten en drinken. Dus urine naar huisarts laten brengen, die belde meteen terug: zware antibioticakuur van 10 dagen… En een afspraak voor vanmiddag. Maar, sinds het einde van de middag wordt m’n urine ineens helderder en schuimt nauwelijks meer. Verder heb ik deze week geen pijn of branderig gevoel gehad, ook niet bij het onderzoek door de huisarts. Bloeddruk prima, pols oké. De doosjes met de kuur liggen alleen maar naast me op de bank… Ik heb besloten om toch nog tot morgenochtend te wachten om te zien of de verbetering doorzet en de temperatuur daardoor gaat dalen. Wat vind jij daarvan? Vriendelijke groeten, Hélène
Hélène
25 oktober 2012Het advies om flavoxaat te gebruiken bij afwijkingen in de kleur/samenstelling van de urine is volgens mij niet ter zake! Dit is een middel om een overactieve blaas te kalmeren of bij (lichte) incontinentie.
Paul
25 oktober 2012Beste Hélène, Bedankt voor je reactie. In bovenstaand artikel wordt geenszins geadviseerd om (al dan niet op eigen houtje) flavoxaat te gebruiken ter “normalisering” van de urinekleur. De betreffende medicamenteuze stof dient enkel ter voorbeeld van een mogelijke vorm van medicatie die door een arts kan worden voorgeschreven voor blaas- en urineweg-gerelateerde problemen. Zo kan flavoxaat -zoals je al aangeeft- werkzaam zijn in geval van van aandrang-incontinentie. Flavoxaat zorgt ervoor dat de blaas meer urine kan bevatten voordat er aandrang tot urineren ontstaat. Dit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat urine die voorheen extreem licht was, donkerder wordt. De urine blijft dankzij flavoxaat immers langduriger in de blaas aanwezig, waardoor deze langer de tijd heeft om overtollige mineralen, galzouten en pigmenten in zich op te nemen. En dit zijn de stoffen die normaliter de donkerte van je urine bepalen. Hopelijk verduidelijkt deze uitleg de aanwezigheid van de term flavoxaat in bovenstaand stuk. Groeten, Paul
nathalie
15 augustus 2012Hallo, Wat een supersite, zoveel informatie en alles wordt netjes en duidelijk uitgelegd. Ik heb alleen wel een vraag… Ik heb niet veel geld, dus zomaar een zwangerschapstest halen zit er niet in… Ik heb last van geelgroene urine… Is dat een teken dat ik zwanger ben? Ik heb in ieder geval geen blaasontsteking want die heb ik regelmatig… Alvast bedankt :)
ABS64
14 juli 2012Wat een gezeik! :P Nee hoor meen er nix van. Ben heel blij met dit artikel.
Petra
29 juni 2012Ik had een vraag over witte bloedcellen in de urine, waardoor kan dit komen? Is het alleen met een blaasinfectie of kan er ook iets anders spelen. Ik las ergens ook over stress dat dat ook witte bloedcellen kan geven in de urine? Ik kom er eigenlijk niet zo goed uit. Gr. petra
buikje
30 maart 2012Ik heb al maanden buikpijn, ze weten niet waar het van komt… Heb van allerlei onderzoeken gehad en deze zijn goed. Nu vanmorgen ineens ontzettend bruine urine waar ik toch wel van geschrokken ben… Wat kan dat zijn???
Pieter Koole
3 maart 2012Beste redactie, Ik heb al drie maal in de afgelopen twee jaar een blaasblok of retentie gehad. Plassen gaat dan plotseling niet meer, de blaas raakt overvol en de krampaanvallen, die je dan krijgt, doen ontzettend zeer! Telkens kreeg ik dan een drain of eigenlijk een blaaskatheter in voor een week, met een inwendig ballonnetje, zodat ik met een ‘slangetje’ door mijn penis liep en een daaraan verbonden opvangzak van zeer sterk plastic met een kleefstrip aan een been bevestigd. De laatste keer liep ik ook een blaasontsteking op. Sedertdien is en blijft mijn urine rood-bruin tot zwart van kleur en is soms zelfs stroperig of slijmerig van samenstelling. Daarbij heb ik drie weken antibiotica gekregen, maar veel verandering brengt dit niet! Waar ik hier niemand over hoor is het fenomeen ‘oedeem’. Ik heb al jaren last van wat dikke enkels, maar sedert het laatste voorval, met een katheter-inbrenging tot gevolg, zijn mijn voeten, enkels én onderbenen zo enorm opgezwollen dat mijn schoenen niet meer passen en ik niet meer met deze extreem dikke voeten en benen door (ruim zittende) broekspijpen kan. Ook verschijnt er gedurige uitslag en blaasjes op mijn benen en is ’s avonds vaak heel de onderkant van mijn (pyjama) kletsnat omdat er spontaan vocht uit die huid sijpelt en soms met kleine plasjes onder mijn stoel ligt! Voor de goede orde: ik heb MS, kan al jaren niet meer lopen, ben 56 jaar oud en heb al jaren prostaatklachten en ik zit permanent in een rolstoel. Vooral de kleur en de vreemde geur van mijn urine doet mij vermoeden dat het goed mis is. En ik loop mijn huisarts te ontwijken omdat ik niet zomaar in een ziekenhuis opgenomen wil worden, omdat ik er dan misschien nooit meer uitkom!? Wat is uw mening hierover, s.v.p.?
Paul (Redactie)
5 maart 2012Beste Pieter, Ik kan je enkel aanraden om contact op te nemen met je huisarts. Als je in deze tijden van bezuinigingen in het ziekenhuis wordt gehouden, dan kun je ervan uitgaan dat dat geenszins zonder reden is. De klachten die je omschrijft klinken mij in ieder geval behoorlijk zorgwekkend in de oren. Heel veel sterkte & beterschap, Paul
Miranda
15 december 2011Hoi Claudia, Het lijkt op klachten van een blaasontsteking. Gewoon even wat urine naar de huisarts brengen, die kan gelijk bekijken of dit ook werkelijk zo is. Succes!
claudia
14 december 2011Hoi! Ik ben 38 weken zwanger en heb sinds een kleine week ontzettend veel rugpijn halverwege en troebele lichtgele urine. Behalve de ochtendurine. Die is sterk van geur en donkergeel van kleur. Wat kan dit zijn?
Alice Wendy
2 december 2011Mijn urine is de laatste tijd ook flink verkleurd van gewoon normaal licht geel naar oranje. Kan dat te maken hebben met de gigantische hoeveelheid roosvicee die ik de laatste tijd drink?
Miranda
21 november 2011Wie kan mij helpen, kan hier namelijk niets over vinden. Mijn zoon (3 jaar) heeft nu net twee luiers helemaal oranje. En dan bedoel ik ook echt de kleur van worteltjes. We hebben geen rode bieten gegeten of iets dergelijks. Hij heeft voor de rest geen koorts.
Anoniempje
13 juni 2013Dit heb ik ook gehad, vandaag voor het eerst, de kleur van worteltjes. Ik ben 14 jaar, ik vind het erg vreemd en kan hier niks over vinden. Gr.
Marielle
13 november 2011In een Engels televisieprogramma zag ik dat de urinekleur vergeleken werd met een kleurenkaart, aan de hand waarvan kon worden bepaald of het niet te donker was. Is zo’n kaart ergens te koop?
Paul (Redactie)
13 november 2011Ik denk dat je de professionele urinestrip en kleurkaart bedoelt. Dit is een methode voor urine-analyse die artsen toepassen om de urine te testen op ziekten en afwijkingen zoals urineweginfecties, nieraandoeningen, HIV, diabetes en bepaalde stofwisselingsziekten. In dit artikel op Gezondr over urinetests kun je er alles over lezen.
bezorgd meisje
28 oktober 2011Hey iedereen, Best een interessante pagina, echter kan ik maar niet vinden waar ik rekening mee moet houden… Eerst effe kort beschrijving, verhaal… Sinds 2 weken heb ik echt fel donkergele urine… Maar ben ook al overtijd… Sinds augustus woon ik bij vrienden doordat ik uit mijn woning ben gezet en eigenlijk de moed en kracht niet heb om toch constant door te blijven gaan; hier spreken we dus over stress. San zoals ik al zei ben ik al even overtijd, ik denk bijna 2 maanden. Ik heb vandaag 1 test gedaan en is negatief; alhoewel ik wel moet zeggen, ik had een 75A en nu een 80C; mijn buik is eigenlijk best wel hard en opgezwollen; ik kom van maatje 36 en nu 40 terwijl ik niet snoep en echt wel op mijn voeding let. En qua gewicht val ik momenteel alleen maar af; en m’n uiterlijk zou echt wel anders zeggen… Ik woog 68 kg en weeg momenteel nog maar 64kg; hier spreken we dus denk over zwanger of toch niet? En dan kan het dit zijn? De mensen waar we bij wonen… Hun wc is ondertussen al meer dan een maand verstopt en ze doen er uit eindelijk niets aan; dit brengt stank met zich mee en uiteindelijk gaat uw goesting om naar de wc te gaan over; kan men hierdoor een ontsteking krijgen? Ik weet het allemaal niet, ik hoop dat iemand me kan zeggen wat ik het beste kan doen… Alvast bedankt om naar mijn verhaal te luisteren en ik hoop echt dat iemand raad weet. Groetjes!
Paul (Redactie)
28 oktober 2011Hoi, Als je zwanger bent, is het vrij zeldzaam dat je tegelijkertijd afvalt (qua lichaamsgewicht) en aankomt (qua omtrek). Meestal ga je dan juist meer vocht vasthouden. Als je zwangerschapstest negatief was, maar je wel zwangerschapssymptomen blijft houden, dan is het desalniettemin raadzaam om een tweede test te doen om zekerheid te krijgen. Je klachten kunnen overigens ook duiden op obstipatie / constipatie. Als je al een tijdje geen grote boodschap meer hebt gedaan, dan kan de ontlasting in je darmen namelijk uitharden doordat de darmwand er te veel vocht aan onttrekt. Na een tijdje ontstaat dan een darmverstopping. Hierdoor kan je buik hard aanvoelen en opzwellen. Naarmate je darmen verder uitzetten, kunnen ze ook je baarmoeder verdrukken, waardoor dus ook je menstruatie kan worden beïnvloed. Je donkere urine kan in dat geval worden verklaard door een overschot aan afvalstoffen in je lichaam of een gebrek aan vocht. Ik raad je hoe dan ook aan om naar de dokter te gaan met deze klachten. Mocht er sprake zijn van constipatie of een vastzittende darmverstopping, dan kan je huisarts een sterk laxerend middel voorschrijven. Doe daarnaast voor de zekerheid nog een zwangerschapstest.
Deborah
11 oktober 2011Ik heb al een maand lang pijn na het plassen. Ik plas zo veel dat ik zo 1-2-3 aan een blaasontsteking begin te denken.
carlos
10 oktober 2011Hallo, Ik heb de laatste paar weken last van urine die steeds verkleurd naar rood-zwart, en dan weer de normale kleur. Vaak in de ochtend als ik wakker word verandert de kleur van m’n urine. Dan gaat het een tijde goed met de kleur en dan komt het weer terug. Wat kan ik ertegen doen?
Paul (Redactie)
10 oktober 2011Beste Carlos, Heel vreemd dat de rood-zwarte kleur van je urine al meerdere weken aanhoudt. Slik je misschien dagelijks bepaalde medicijnen? Of ervaar je bepaalde lichamelijke klachten wanneer je urine verkleurd is? Rood duidt doorgaans op vers bloed en zwart kan op oud bloed duiden, maar omdat mensen dagelijks plassen is opgedroogd bloed in je plasbuis niet waarschijnlijk. Een vreemde gewaarwording dus wat mij betreft. Ik zou voor de zekerheid je huisarts contacteren omdat de verkleuring van je urine al zo lang aanhoudt. Groeten, Paul
Lotte
30 september 2011Hallo, Ik zag vanmorgen dat er ineens wit spul druppelde van onderen toen ik wilde douchen. Ik vond dit een beetje raar. Heb ik nog nooit gezien namelijk. Plassen was daarna een beetje irriterend, maar verder niks bijzonders. Ik was gelijk bang dat ik weer een blaasontsteking of zo zou krijgen, maar het is niet erger/pijnlijker geworden. Nu zag ik vanmiddag dat mijn plas troebel was(beetje wittig). Volgens mij was dit het laatste beetje, want de rest van mijn plas was redelijk normaal. Nu heb ik die test met azijn uitgeprobeerd, maar ik zag niks helder worden. Waar duidt dit op? Alvast bedankt! Groetjes, Lotte
Monique
28 september 2011Hallo, Ik heb sinds een paar dagen last van troebele urine, nu twee dagen. Vanmorgen was het zo troebel dat het met draadjes verbonden was… hoe meer de dag vordert hoe minder het is, maar ’s morgens begint het liedje weer van voor af aan. Daarbij is de kleur lichtgeel… Zou iemand me meer info kunnen geven? Alvast bedankt!
wilma
25 september 2011ik lees hier met veel interesse het bericht van Bas van januari, want ook ik heb de laatste weken regelmatig fèl lichtgele plas, bijna fluorescerend, zoals Bas het noemt. Niemand heeft nog op hem gereageerd…Hoe gaat het nu Bas, ben je er al achter wat het kan zijn of is geweest?
henk
6 augustus 2011hoi er word niks verteld over etenswaren. Als ik rode bieten eet is mijn urine na paar uur ook rood van kleur ps. is dit een ziekte? wie weet dat?
Paul (Redactie)
6 augustus 2011Beste Henk, Het verkleuren van je urine door plantenkleurstoffen uit groenten & fruit en synthetische kleurstoffen uit o.a. medicijnen & snoepgoed is geen ziekte of aandoening. Het betreft simpelweg oorzaak en gevolg. Als je ergens kleurstoffen aan toevoegt, verandert de kleur. Als je urine van kleur verandert door koffiebonen, bietjes, M&M’s of blauwe medicatie-capsules, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Dit neemt overigens niet weg dat niet alle synthetische kleurstoffen per definitie onschadelijk zijn voor je lichaam. Groeten, Paul P.S. Bij rode urine staan rode bietjes overigens duidelijk vermeld :P
Dineke van Zijp
6 mei 2011ik heb al twee dagen kleurloze urine is dat gevaarlijk en wanneer wordt het weer geel
Anoniem
4 april 2011Ik zelf heb bruine urine. Toen ik er bij las van voordoen bij zwangerschap werd ik toch bang want ik zelf samen met m’n vriend dachten dat ik zwanger was. Maar konden nog beter geen test doen we wachten eerst of ik ongesteld word. Maar nu ik dat lees word ik toch wel bang!!! :(
WIM
30 januari 2011Prettig te lezen en goed te begrijpen door een leek.Ik heb er veel gehad aan deze informatie. BEDANKT.
Bas
6 januari 2011Ik heb de laatste 2 dagen fluorescerende gele plas. Bijna als een fluorescerende marker stift. Kan iemand hier iets over vertellen?
Paul (Redactie)
25 september 2011Beste Bas en Wilma, Felgele tot fluorescerend gele urine (neonlicht-achtig) wordt vrijwel altijd veroorzaakt door voedingssupplementen of medicijnen. Vooral vitamine C-supplementen en multivitaminesupplementen met bepaalde mineraalzouten kunnen je urine felgeel van kleur maken. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicatie-capsules. Misschien dat jullie bepaalde medicijnen/supplementen gebruiken? Groeten, Paul
wilma
25 september 2011Wat super, Paul, zo snel een reactie! Ook ik had inmiddels verder gegoogeld met Bas’s omschrijving FLUORESCEREND, en vond daar dat dat misschien te wijten is aan teveel vitamine B inname. Dat laatste zou voor mijn geval heel goed kunnen kloppen: ik neem sinds ong een maand elke ochtend 1 tablet van 100 mg Vit B complex, zoals voorgeschreven op de HEMA-pot. Deze bevatten per tablet (dit even voor jou, mbt je opmerking hieronder over mineraalzouten en voedingssupplementen): 50 mg B1, 100 mg B2, 100 mg B3, 100 mg panthoteenzuur (B5), en 25 mg B6. Maar pas NU NU NU zie ik dat de B1 4545 (!!!) % van de adh bedraagt, en de B2 maar liefst 7143%! How come, is dit product gemaakt voor mensen die “op sterven na dood zijn”? Lijkt me dus veel te sterk voor iemand, zoals ik, die zichzelf te vaak moe vind (ik slik ook Euthyrox voor te langzaam werkende schildklier) maar die verder weinig of niets mankeert. Wat is jouw idee? Dank bij voorbaat Paul! Wilma
Paul (Redactie)
25 september 2011Hallo Wilma, Bedankt voor de aanvullende info! Ik kan me niet voorstellen dat Hema-supplementen zulke enorme hoeveelheden micronutriënten bevatten. De hoeveelheden die jij noemt kunnen namelijk een schadelijk mineraaloverdosis veroorzaken zoals hypermagnesiëmie of hyperkaliëmie of een schadelijke vitamine-overdosis zoals hypervitaminose D of B6… Er kan zelfs een levensbedreigende vitaminevergiftiging of mineraalvergiftiging ontstaan als je dagelijks supplementen van dat kaliber slikt! Kan het misschien zijn dat je milligrammen verward met microgrammen? Ik ben hoe dan ook geen fan van vitamine- & mineralensupplementen. De vorm waarin de stoffen worden verwerkt in supplementen zijn namelijk niet optimaal opneembaar voor het menselijk lichaam. Je kunt vitamines en mineralen dan ook veel beter uit groenten, fruit, granen, noten, zaden, kiemen, zwammen, algen, vis en vlees (+ evt. zuivel) halen. Kortom: verse (liefst biologische) natuurproducten. Maar even terug naar de kleur van je urine… Als je elke ochtend een omvangrijk multivitaminesupplement slikt, dan lijkt mij dat een hele logische verklaring voor je felgele c.q. fluorescerende urine. :P
wilma
26 september 2011Hallo Paul, Ik ben natuurlijk meteen weer op de pot gaan kijken, en die hoge ADH-percentages zijn inderdaad zoals door mij genoemd, en de mg per tablet ook. Maar in de ’titel’ van de pot zie je 100 mg/mcg staan. Nu begrijp ik het nog minder. Ik stuur je een scan van de wikkel. Kben hééél benieuwd naar je reactie! Dank weer, Wilma
Paul (Redactie)
26 september 2011Beste Wilma, Mg staat voor milligram; mcg voor microgram. Je hebt helemaal gelijk. HEMA houdt blijkbaar tot ruim 70 keer (7143%) de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van bepaalde vitamines aan. HEMA blijft echter onder de grens van de ‘maximale veilige hoeveelheid’. De vitamines en mineralen die in relatief kleine hoeveelheden al tot overdosering kunnen leiden, worden namelijk in veel kleinere concentraties gebruikt… Maar desalniettemin in onnodig grote hoeveelheden. Wat mij betreft is dit bizar! Hoewel het misschien niet per definitie schadelijk is om de supplementen in te nemen, is het ook allerminste bevorderlijk voor je gezondheid. Als je lichaam ze niet gebruikt, en ze zich (hopelijk!) ook niet in je lichaam ophopen, plas je ze immers gewoon uit. Dus waarom zou je ze dan innemen!? Hypothetisch gezien kun je alsnog boven de maximale veilige hoeveelheid uitkomen als je een keer een enorme portie groenten en fruit eet. Ik raad je de supplementen dus niet per definitie af, maar ik zou ze zelf nooit in mijn mond stoppen. :P
Paul (Redactie)
26 september 2011Nog een tip: ik laat eens in het halfjaar mijn bloed controleren op tekorten en overschotten qua vitamines, mineralen en spoorelementen. Ik gebruik 0 supplementen en heb letterlijk nog nooit een positieve (voor mij negatieve) uitslag gehad. Zo’n bloedtest kun je bij je huisarts aanvragen en wordt vergoed door de (basis)zorgverzekering. Ik eet gewoon gezond en gevarieerd (groenten, fruit, vlees, vis, noten, zaden etc.), maar ben absoluut niet obsessief met voeding bezig.
wilma
26 september 2011Dank weer Paul! Ik weet dat je voedingssupplementen niet nodig hebt, dit is voor het eerst dat ik ze gebruik. En ik eet veel groenten en fruit, deels bio, uit eigen tuin. Gisteren bijvoorbeeld 7 spruitenplanten geplant, en wel 40 preitjes; sla en broccoli stond er al. Maar ik wil nog meer wintergroenten! Wat mg en mcg zijn, wist ik, maar NIET wat “VIT B Complex-100 mg/mcg ” betekent; zit er nu 100 mg of 100 mcg in? Die lab.onderzoeken zullen hier in Italië, waar ik woon, wel niet in het basispakket zitten. Maar ik ga er toch eens achterheen…
Ciao, Wilma
Paul (Redactie)
26 september 2011‘Vitamine B Complex – 100 mg/mcg’ maakt inderdaad niks duidelijk. Misschien dat een supplement 100 mg weegt en dat dit gewicht wordt verdeeld over een x-aantal microgrammen per B-vitamine. ‘t Is maar een gokje. :P
wilma
25 september 2011Dit heb ik ook de laatst maanden af en toe. Weet jij inmiddels iets meer?
Harrie
26 september 2010@ just guest: In principe is elke ziekte een symptoom van een achterliggende aandoening. Een herseninfarct is een symptoom van een bloedvatblokkade, de ziekte van Crohn is de benaming voor enkele symptomen van een specifiek soort chronische darmontsteking en ‘verkoudheid’ en ‘griep’ zijn benamingen voor een groepje symptomen van een virale infectie. Op zich heb je een punt, maar ik vind het een uitstekend stuk tekst met een aantal zeer verhelderende punten waar ik lang naar op zoek ben geweest. Wat mij betreft: ‘bedankt auteur!’
just guest
24 september 2010Wie is die slimmerik die schrijft dat donker gele urine op “de ziekte geelzucht” kan wijzen? ahaha. Sorry hoor, maar dit neem ik dan niet serieus. Geelzucht is GEEN ziekte, maar een symptoom van verschillende ziektes!
Bas
3 september 2010Bedankt voor de duidelijke en uitvoerige uitleg. Top! Groet.
rishi
2 september 2010zat mij zorgen te maken om niets eigenlijk……bedankt !
Irene
25 augustus 2010Ik ben hier heel erg mee geholpen… Dit is echt top! Ik heb overal rondgekeken voor informatie over urine kleur, maar kon het nergens vinden. Helemaal super!
K
20 juli 2010Haha, had rode/roest-achtige urine, ben ik totaal vergeten dat ik zo’n complete bak rode bieten van de AH heb opgegeten gisteren. :D Ik was al bang dat de alcohol van het weekend me ernstig teveel geworden was… :P
Remco
9 februari 2010Erg goede informatie! Ik heb er veel aan gehad. Gr. Remco