Het lijdt geen twijfel dat de moderne levensstijl stressvol kan zijn. Tussen werk, gezin en sociale verplichtingen kan het moeilijk zijn om tijd voor jezelf te maken. Maar het is belangrijk om de tijd te vinden.

Ontspannen houdt je gezond, zowel lichamelijk als geestelijk, en helpt je te herstellen van de dagelijkse stress die het leven met zich meebrengt. Gelukkig is het, hoe druk je het ook hebt, eenvoudig om te leren hoe je tijd kunt maken om te chillen en hoe je het beste kunt ontspannen.

1. Reageer je frustratie af op een stressbal

stress-ballen-ontspanning

Het is oké om soms boos te zijn. Stress kan woede opwekken, en wat belangrijk is, is hoe je met die vurige emotie omgaat. Het is misschien verleidelijk om je laptop uit het dichtstbijzijnde kantoorraam te gooien of te gaan toeteren in het verkeer, maar knijpen in een stressbal is een veiligere – en goedkopere – optie.

2. Lach

Zet een paar humoristische YouTube video’s aan. Niets is zo goed tegen een slecht humeur als lachen. Zelfs de wetenschap zegt dat lachen het beste medicijn is.

3. Mediteer

Je hoeft geen week lang op retraite te gaan met zen uitziende yogi’s om wat sereniteit te vinden. Je hoeft je geest ook niet helemaal leeg te maken. Je kunt in slechts één minuut mediteren met visualisatietechnieken. Probeer het eens voor die vergadering waarvan je weet dat Lisa op je zenuwen gaat werken.

4. Breng je hoofd onder je hart

Leg je hoofd tussen je knieën of ga staan en hang je hoofd en armen naar je tenen. Je hoofd onder je hart houden heeft een herstellende werking op het autonome zenuwstelsel (ANS), waardoor je minder snel reageert op de vecht-of-vluchtreactie.

5. Stretch

stretch

Je hebt geen 90 minuten durende yogasessie nodig om de vruchten te plukken van stretchen. Je kunt het doen als je ergens moet blijven zitten of als je onderweg bent.

6. Sluit je ogen

Een beetje duisternis achter je oogleden kan helpen om de externe factoren die je problemen bezorgen buiten te sluiten. Stressoren kunnen er een beetje anders uitzien als je je ogen opent, klaar om de wereld weer onder ogen te zien.

7. Probeer aromatherapie

Het kost maar een minuutje om wat lavendel, wierook of een andere essentiële olie in een diffuser te druppelen. Of meng een paar druppels, wrijf het in je handen en inhaleer. De kalmerende geuren kunnen helpen om stress en angst weg te sturen door receptoren in de neus te stimuleren die in verbinding staan met het deel van de hersenen dat emoties reguleert.

8. Maak contact met je ademhaling

Je ademt waarschijnlijk al – tenzij je je adem inhoudt. Dat doen we meestal als we in een roes zijn. Of je nu je lucht inhoudt, oppervlakkige teugen neemt of hyperventileert, je kunt de stressrespons in je lichaam versterken.

Het goede nieuws is dat langzaam en volledig ademhalen je kan kalmeren. Probeer een snelle ademhalingsoefening om weer in een meer ontspannen toestand te komen.

9. Ruim rommel op

Als je je verstrooid voelt, kan dat komen doordat rommel de overhand heeft genomen. Sorteer de bestanden op het bureaublad van je computer. Als je niet aan het werk bent, verfris dan in vijf minuten de ruimte waar je bent voor een nieuwe kijk. Misschien betekent dat gewoon je bed opmaken.

10. Zeg het alfabet achterstevoren

Nee, het is geen IQ-test, maar het is een vreemd betrouwbare manier om te ontspannen. Door het alfabet achterstevoren te zeggen, verplaats je je aandacht tijdelijk van je zorgen te maken over je aankomende date of je aankomende functioneringsgesprek. Het is prima om jezelf af en toe voor de gek te houden. Achteruit tellen kan ook.

11. Kauwgom

kauwgom

Misschien zit je vast in het verkeer, ben je het huis aan het schoonmaken voordat je schoonfamilie komt, of ben je nog bezig met die laatste scriptie. Kauwgom is een gemakkelijke manier om het stressmonster op afstand te houden en je humeur en productiviteit een boost te geven.

12. Praat met een vriend

Je gevoelens uitpraten met een beste vriend, kan je geruststellen en je laten weten dat iemand echt om je geeft. Als je weinig tijd hebt, kan zelfs een snel berichtje een reddingslijn zijn.

13. Relax met chocolade

Als je een snelle pauze nodig hebt, neem dan een stukje pure chocolade om de gezondheid van je hersenen te stimuleren en stress te verminderen. Als extra bonus is pure chocolade lager in suiker dan melkchocolade, maar het raakt de sweet spot voor de zoetekauw.

14. Ontspan met behulp van HHC

HHC, ofwel Hexahydrocannabinol, is een minder bekende, maar krachtige cannabinoïde die wordt gewonnen uit de cannabisplant. Net als THC, kan het een sterke euforische en ontspannende high veroorzaken. Gebruikers van hhc vapes geven aan een kalm en goed gevoel te ervaren. Een van de belangrijkste voordelen van HHC is dat het minder psychoactief is dan THC, waardoor het minder kans geeft op bijwerkingen zoals angst of paniekaanvallen.

15. Visualiseer wat je wilt of nodig hebt

Creatieve visualisatie is een mindfulness oefening. De techniek houdt in dat je je mentaal voorstelt wat je wilt dat er in je leven gebeurt, of hoe je je wilt voelen. Het kan stress snel doden.

16. Schrijven

Je gevoelens op papier zetten is een uitlaatklep voor wat je bezighoudt. Probeer te schrijven over schulden, je zorgen over je werk of zelfs je ergernissen over je partner of huisgenoot. Het zien van de woorden kan je een nieuw perspectief geven.

17. Plan je vakantie

Brekende golven, warm zand, een zacht briesje dat door je haar woelt. Het beeld is in ieder geval mooi. Neem een pauze van je werk en ga op zoek naar vakantieplekken. Een deel van de lol is toch al het plannen van de reis. Bovendien kan de wetenschap dat je er binnenkort even tussenuit kunt, je helpen om je door een moeilijke tijd heen te slaan.

18. Luister naar je favoriete muziek

muziek-luisteren

Je hebt vast wel een Spotify afspeellijst om je op te peppen of je ziel te kalmeren. Zet hem aan. Alleen al het luisteren naar muziek werkt ontspannend. En als je niemand anders lastigvalt, zing dan gewoon mee. Je weet dat je dat wilt.

19. Doe een kruiswoordpuzzel

Hersenspelletjes die concentratie vereisen kunnen je gedachten afleiden van wat je ook maar dwarszit.

20. Masseer je handen

In plaats van je handen te wringen met zorgen, kun je ze beter een beetje liefde geven. Een handmassage van vijf minuten kan al helpen om je angst te verlichten.

Wrijf je favoriete crème in je handpalmen. Masseer elk gewricht en de singels tussen elke vinger. Sluit je vuisten en laat ze los. Buig dan je polsen. De rek zal helpen om de spanning te verlichten van het eindeloos tikken op je toetsenbord of scrollen door je telefoon.

21. Drink je groene thee

Deze kruidentonic geeft je de voordelen van L-theanine, een chemische stof die de stressreacties van het lichaam kan helpen verminderen. En als je alleen al naar een mok groene vloeistof op je bureau staart, kan het je ook kalmeren, dankzij het vermogen van de aardse kleur om te kalmeren.

22. Rol een tennisbal onder je voeten

Rol de bal zachtjes onder je voeten en stop om meer druk uit te oefenen als je een gevoelige plek vindt.

23. Masseer je hoofdhuid

Aan je haar trekken is eigenlijk een massagetherapie techniek die kan helpen om spanning in je hoofd te verminderen en ontspanning te brengen. Trek zachtjes aan je haar zodat je voelt dat je hoofdhuid iets omhoog komt. Vervolg met een lichte massage van de hoofdhuid.

24. Zoek wat tijd voor jezelf

Een warm bad in het gezelschap van badbommen en kaarsen klinkt misschien perfect, maar elke ruimte die je privacy geeft, werkt. Alles wat je nodig hebt is vijf minuten alleen zijn om een beetje dichter bij kalmte te komen.

25. Knuffel met een harige vriend

knuffellen-hond

Plan direct wat tijd in met je trouwe viervoeter. Huisdieren kunnen je zelfvertrouwen een boost geven en zelfs de angel van sociale afwijzing verzachten.

26. Honing

Het amberkleurige elixer van onze zoemende vrienden kan angst verlichten, depressie tegengaan en zelfs de hersenen beschermen. Sprenkel honing in je thee, koffie, yoghurt, of ga gewoon recht op de pot af met een lepel. Het zoete spul werkt ook voor een snelle energieboost.

27. Staar uit het raam

Geef jezelf toestemming om helemaal niets anders te doen dan staren. Kijken naar natuurtaferelen zoals bomen en openbare parken kan meer ontspannend zijn dan staren naar een beeldscherm. Maar zelfs als de natuur nergens in de buurt is, kan alleen al het bekijken van de buitenwereld voor een paar minuten je uit je eigen hoofd halen.

28. Spetter koud water op je gezicht

Ga naar het toilet en draai de koude kraan open. Koel je handen en gezicht met water en dep wat water op je gezicht. Koud water heeft een opwekkend effect. Maar het kan je ook kalmeren als je lichaamstemperatuur stijgt na een verhittend gesprek met je partner of een ruzie met je baas.

29. Breng je hartslag omhoog

De drukte van de dag kan je een opgebrand gevoel geven. Door het bloed en de endorfine te laten stromen, kun je nieuwe energie opdoen om welke taak dan ook aan te pakken.

Doe wat burpees, jumping jacks of push-ups. Of ga gewoon een stukje joggen. Zelfs korte oefeningen kunnen helpen om stress te overwinnen.

30. Ga wandelen

Loop naar het café voor je favoriete opkikkertje, of neem je hond mee naar buiten om zijn benen te strekken. Een snelle wandeling om het blok combineert lichaamsbeweging met een verandering van omgeving voor een dubbele krachtsinspanning tegen zorgen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.